ARSA VE ARAZİ TAKDİR KOMİSYONU KARARLARI VE BUNLARA KARŞI DAVA AÇILMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ARSA VE ARAZİ TAKDİR KOMİSYONU KARARLARI VE BUNLARA KARŞI DAVA AÇILMASI"

Transkript

1 ARSA VE ARAZİ TAKDİR KOMİSYONU KARARLARI VE BUNLARA KARŞI DAVA AÇILMASI Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them Bilal CAN * Zübeyr BÜLBÜL ** ÖZET Taşınmazların vergi değeri, emlak vergisinin yanı sıra pek çok farklı konuda esas alınmaktadır. Taşınmazların vergi değerine esas alınan birim değerleri takdir komisyonları tarafından tespit edilmektedir. Bu takdir komisyonu kararları da diğer idari işlemler gibi yargısal denetime tabidir. Anayasa Mahkemesi takdir komisyonu kararlarına karşı mükelleflerin yargı yoluna başvurmasını engelleyen yasal düzenlemeyi iptal etmiştir. Artık bütün emlak vergisi mükellefleri ve taşınmaz nedeniyle vergi ve benzeri yükümlülüklerin mükellefi olabilecek diğer kişiler bu konuda dava ehliyetine sahiptir. Bundan dolayı, 2013 yılında yapılacak olan yıllarında uygulanacak asgari ölçüde birim değerlerin tespitine ilişkin komisyon kararlarına karşı pek çok dava açılması muhtemeldir. Hem mükelleflerin hem de kamunun hak ve menfaatlerinin korunması ile yargı mercileri nezdinde yoğunluk oluşmasını engellemek amacıyla, takdir komisyonlarının asgari ölçüde birim değer tespiti aşamasında, mevzuatın bütün gereklerinin yerine getirilmesi ve reel durumun esas alınması kaçınılmaz olmaktadır. 871 Bu çalışmada, emlak vergisi değerinin neyi ifade ettiği açıklandıktan sonra arsa ve arazi takdir komisyonlarının asgari ölçüde birim değeri tespiti usul ve esasları ile komisyon kararlarına karşı dava açılması konusu incelenmektedir. Anahtar Kelimeler: emlak vergisi, takdir komisyonu, birim değeri, değerleme, mükellef, yargılama. ABSTRACT The value of real estates is being taken as basis of real estate tax, as well as alot of different topic. Unit values which are based for value of real estate taxes, are being determined by assessment commissions. The decisions of assessment commissions are subject to judicial review, like other administrative acts. The Constitutional Court has TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

2 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması cancelled the legal regulation which blocked to take legal action by tax-payer. No longer, all real estate tax-payers and other persons who may be tax payer for other taxes and financial obligations due to real estate has legal standing about on this head. So that, it is possible that to say there will be a lot of sue against decisions of assessment commissions which will be determined in 2013 and will be used Assessment commissions have to carry out working by all obligations which are required by laws and regulations and taking basis to real fact, so as to saving rights of tax payers and public also preventing of occurring density by judicial bodies. The procedures and principles of land assessment commissions and taking legal action against assestment commissions are being analyzed in this work, after laying down what real estate tax states. Keywords: Real estate tax, Assessment commissions, Unitvalue, Valuation, Tax-payer, Judging. 872 GİRİŞ Taşınmazların ekonomik ve hukuki açıdan taşıdığı önem, kendisini vergilendirmede de göstermektedir. Bu çerçevede taşınmazların çeşitli vergi ve benzeri mali yükümlülüklerin konusu olduğu söylenebilir. Devlet ve diğer kamu tüzel kişileri açısından taşınmazların taşıdığı vergisel önem 1 nedeniyle; taşınmazların değerlerinin belirlenmesi ve belli değerlerin dikkate alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Vergilendirmede, temelde beyan sistemi kabul edilmişken, taşınmazların vergi değeri bakımından belli değerlerin altına inilmesini engellemek amacıyla; taşınmazlara yönelik asgari bir değerlemenin kabul edilmesi zorunlu olmuştur. Vergiye konu bir taşınmazın değerlemesi, kanunla tanımlanmış vergi değeri üzerinden yapılmaktadır 2. Ancak her bir taşınmaz bakımından özel bir değerlemenin yapılmasının zorluğu nedeniyle, vergi değerinin tespiti bakımından genel bir değerleme yapılmaktadır. Emlak Vergisi Kanunu nda yapılan değişiklik sonrasında mükelleflerin vergi değerinin belirlenmesi bakımından etkileri ortada bulunmaktadır. Söz konusu değişiklikten itibaren emlak vergisi değerinin belirlenmesi tamamen takdir TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

3 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them komisyonu tarafından belirlenen asgari değerlere (binalar bakımından da ayrıca resmi inşaat maliyet değerlerine) göre yapılmaktadır. Değerleme bir şeyin değdiği kıymet veya para ile ölçülebilen karşılığının belirlenmesi işlemidir 3.Bu çerçevede, değerleme yapılırken değerleme konusunun subjektif niteliklerinin ön plana çıktığı görülmektedir. Vergisel amaçlı değerlemede bu hususun, değerlemeye ilişkin asgari değerlerin tespiti sırasında değil fakat daha sonra taşınmaza ilişkin vergi tarhiyatı sırasında dikkate alındığı söylenebilir. Esasen vergisel amaçlı değerlemede, taşınmazların subjektif nitelikleri yerine objektif nitelikleri göz önünde bulundurulmakta ve bu kapsamda belli cadde veya sokakta bulunan taşınmazlar için aynı asgari birim değeri tespit edilmektedir. Vergi değerine ilişkin asgari değerleme hukuk düzeni tarafından özel kurallara tabi kılınmış ve bunun idari bir işlemle yapılması öngörülmüştür. Bu işlem, bu konuda özel olarak oluşturulan bir takdir komisyonu tarafından gerçekleştirilir. Takdir komisyonları, kanunla kendilerine kamu görevi verilen ve bu görevin yürütülmesi sırasında kamu gücü kullanarak tek yanlı, kesin ve icrai (yürütülmesi zorunlu) idari işlemler yapabilen ve geniş anlamda idare tanımına giren kamu kuruluşlarıdır 4. Bu kapsamda, takdir komisyonu tarafından yapılan değerlemenin idari bir işlem olduğu ve diğer idari işlemler gibi bu işlemin de yargısal denetime tabi olduğu söylenebilir. I. TAŞINMAZLARDA VERGİ DEĞERİ Vergi değerine konu taşınmazlardan kastedilen esasen arazilerdir. Bununla birlikte, arazinin bütünleyici parçası olan binalar bakımından özel değerleme hükümleri söz konusudur sayılı Vergi Usul Kanunu nun Servetleri Değerleme başlıklı 3 üncü bölümünde yer alan Bina ve Arazi başlıklı 297 nci maddesine göre; ticari sermayeye dâhil olsun veya olmasın tüm bina ve araziler, vergi değeri ile değerlenir. Vergi değerinin ne olduğu ise, Kanun un 268 inci maddesinde 873 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

4 874 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması açıklanmıştır; vergi değeri, bina ve arazinin Emlak Vergisi Kanunu nun 29 uncu maddesine göre tespit edilen değeridir. A. Emlak Vergisi Değeri Bina ve arazilerin vergi değerinin emlak vergisi değeri olduğunu düzenleyen Vergi Usul Kanunu nun 268 inci maddesi nedeniyle; öncelikle emlak vergisine değinilecek, daha sonra binalar ve araziler yönünden emlak vergisi değeri ele alınacaktır. B. Genel Olarak Emlak Vergisi Emlak vergisi gerçek veya tüzel kişilere ait bina, arsa ve arazilerden alınan özel nitelikte bir servet vergisidir 6. Servet vergileri esasen mali amaçlı değil daha çok sosyal amaçlıdırlar. Bu tür vergiler gelir dağılımındaki adaletsizliği gidermek için uygulanırlar. Bu çerçevede emlak vergisinde de sahip olunan taşınmazlar ödeme gücünün varlığını ortaya koymakta ve servet vergisinin konusunu oluşturmaktadır 7. Bununla birlikte emlak vergisinin belediyelerin bütçelerinde önemli bir yer tutmaları nedeniyle, önemli bir yerel yönetim finansmanı olduğu da söylenebilir 8. Bu vergi bakımından mükelleften ziyade taşınmazın nitelikleri önem taşır. Nitekim 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun un 21 inci maddesinde, bina ve arazi vergisinin taşınmazın aynından kaynaklanan kamu alacakları olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte bu vergiye ilişkin muafiyet ve istisnalarda mükelleflerin bazı özelliklerinin göz önünde bulundurulduğu da söylenebilir. Emlak vergisini tarh ve tahsile yetkili idare, belediyelerdir. Belediyeler, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile düzenlenmiş ve aynı kanunda bina ve arazi vergisi olarak temelde ikili bir ayrıma tabi tutulmuş bu vergiyi; takdir komisyonları tarafından tespit edilmiş belli değerleri esas alarak tahakkuk ettirirler. Tahakkuka esas alınan değerler araziler ve binalar bakımından farklılıklar ve benzerlikler taşımakta; bu durum vergi değerini etkilemektedir. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

5 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them 4751 sayılı Kanunla 9 Emlak Vergisi Kanunu nda yapılan değişiklikle; daha önce uygulanmakta olan emlak vergisi yönünden mükelleflerin taşınmazın değerini beyan etmeleri yükümlülük ve olanakları ortadan kaldırılmıştır sayılı Kanun öncesindeki dönemde arsa/arazi değerleri (bina vergisinde arsa payı değeri) takdir komisyonunun belirleyeceği birim değer esas alınarak tespit olunacak değerden düşük olmamak üzere, mükelleflerce beyan edilmekteydi. Mükellefler tarafından verilen beyannamelerde arsa/arazi değeri olarak bu değerden daha fazla değer bildirilebilmekte olduğu gibi, daha sonra kamulaştırma, cebri icra, izaleyi şüyu gibi daha fazla değerler ortaya koyan hukuki durumların gerçekleşmesi halinde beyan edilen değerlerle bu işlemler için esas alınan değer arasındaki fark için ikmalen tarh yoluna gidilebiliyor ve duruma göre mükellef hakkında ceza söz konusu olabiliyordu. Ancak bu değişiklik sonrasında mükelleflerin vergi değerinin belirlenmesi bakımından etkileri ortadan kaldırılmış bulunmaktadır 10. Değişiklikten itibaren emlak vergisi değerinin belirlenmesi tamamen takdir komisyonu tarafından belirlenen asgari değerlere (binalar bakımından da ayrıca resmi inşaat maliyet değerlerine)göre yapılmaktadır. C. Arsa ve Arazilerde Vergi Değeri Emlak vergisi yönünden arazilerden bahsederken esasen bu ifadenin arsaları da kapsadığını belirtmek gereklidir. Nitekim Emlak Vergisi Kanunu nun 12 nci maddesinin 4 üncü fıkrasında, aksine hüküm olmadıkça bu kanunun diğer maddelerinde yer alan arazi tabirinin arsaları da kapsadığı belirtilmiştir. Ancak arsalar ve araziler bakımından vergi değerine esas alınacak asgari birim değerlerinin tespiti farklı takdir komisyonları tarafından gerçekleştirilmektedir. Arazi vergisinin matrahı, Emlak Vergisi Kanunu nun 17 nci maddesi uyarınca; bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir. Kanun un 29 uncu maddesi vergi değeri bakımından düzenleme yapmıştır. Buna göre arsa ve araziler için vergi değeri; Vergi Usul Kanununun asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin hükümlerine göre takdir komisyonlarınca arsalar için her mahalle ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazide her köy için cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler (turistik bölgelerdeki cadde, sokak veya değer bakımından farklı olanlar ilgili valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parseller), 875 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

6 876 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması arazide her il veya ilçe için arazinin cinsi (kıraç, taban, sulak) itibarıyla takdir olunan birim değerlere göre, hesaplanan bedeldir. Emlak Vergisi Kanunu nun 29 uncu maddesi tarafından tespite ilişkin atıf yapılan Vergi Usul Kanunu hükmü; bu kanuna 4751 sayılı Kanun un 1 inci maddesi ile eklenmiş olan mükerrer 49 uncu maddedir. Bu maddeye göre; takdir komisyonları, arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitini, 4 yılda bir yapacaklardır. Madde ile tespite yönelik ayrıntılı düzenlemeler yapılmıştır; bu konu ayrıca ele alınacaktır. D. Binalarda Vergi Değeri Emlak Vergisi Kanunu nun 7 nci maddesi uyarınca; bina vergisinin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir. Kanun un 29 uncu maddesine göre de binalar için vergi değeri; Maliye ve Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilan edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile takdir komisyonu kararları doğrultusunda bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzük hükümlerinden yararlanılmak suretiyle, hesaplanan bedeldir. Bu düzenlemeden de görüleceği üzere binaların vergi değerinin tespitinde de takdir komisyonları tarafından tespit edilen arsa ve arazi birim değerleri veri olarak kullanılmaktadır. II. TAKDİR KOMİSYONLARININ ASGARİ ÖLÇÜDE BİRİM DEĞERİ TESPİTİ Emlak vergisine ilişkin bedel ve değerin tespiti, ilanı ve kesinleşmesi konusunu düzenleyen, Vergi Usul Kanunu nun mükerrer 49 uncu maddesinde arsalar ve araziler yönünden asgari birim değerlerinin farklı şekillerde tespit edilmesi düzenlenmiştir. A. Asgari Ölçüde Birim Değerinin Önemi Asgari birim değerinin ne şekilde tespit edileceği hususu incelenmeden önce; konunun öneminin açıklığa kavuşturulması açısından, asgari birim değerinin, emlak vergisi dışında etkili olduğu başlıca hususların neler olduğunun belirtilmesinde fayda vardır 11. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

7 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them Takdir komisyonları tarafından arsa ve araziler için belirlenen asgari birim değerleri; kamulaştırmada, gelir vergisinde, emsal kira bedeli uygulamasında, veraset ve intikal vergisinde, tapu ve kadastro harçlarında, noter harçlarında, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payında, harcamalara katılma paylarında, hazine taşınmazlarının satış, trampa ve kira bedellerinin tespitinde, konutlara ilişkin katma değer vergisinde ve ayrıca kanunlar tarafından öngörülen başkaca birçok hususta etkili olmaktadır. Takdir komisyonunun asgari değer tespitinin sadece emlak vergisi açısından değil; taşınmazlara ilişkin birçok işlem ve kamusal yükümlülük bakımından önem taşıdığı ortaya çıkmaktadır. Bu durumda takdir komisyonları kararlarının yargısal denetiminin gerekliliği de kendini göstermektedir. Takdir komisyonları tarafından asgari birim değerler belirlenirken taşınmazın güncel piyasa değerinin dikkate alınmadığı ifade edilmektedir 12.Bu hususta takdir komisyonu tarafından yapılan belirlemenin niteliğinin vergisel amaçlı olduğunu ve belirli bir taşınmaz için yapılmadığını da belirtmek gerekir. Takdir komisyonları güncel piyasa değerlerini ne oranda dikkate alırsa alsın bu değerlerle takdir edilen değer arasında uyumsuzluk bulunması söz konusu olabilir. Nitekim taşınmaz değerlemede uluslararası genel kabul görmüş standartları temsil eden Uluslararası Değerleme Standartları (UDES) 13 da taşınmazın vergi değerinin takdiri için kullanılan yaklaşımların, pazar değerinden farklı sonuçlara neden olabileceğini, bu nedenle vergi değerinin, aksi açık bir şekilde belirtilmediği müddetçe piyasa değeri ile uyumlu olarak görülemeyeceğini kabul etmektedir 14. Takdir komisyonlarının yaptıkları değerlemenin toplu değerleme niteliğinde olduğu söylenebilir. UDES toplu değerlemeyi istatistiki inceleme ve sonuçların analizinin yapılmasına olanak veren değerleme metotlarının ve tekniklerinin sistematik ve düzenli bir şekilde uygulanması ile belli bir tarihte birden fazla mülkün değerlemesinin yapılması olarak tanımlanmış ve toplu değerleme işleminin, mülkün değeri üzerinden vergilendirilmesi için veya hükümetin idari programlarında yer alan istatistiki ve ekonomik çalışmalar için bir metodoloji olarak kullanılabileceğini, değerleme çıktılarının devlet otoritelerine, gelir toplanmasında, gelir dağılımında denge TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013) 877

8 878 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması sağlanmasında ve finansal menfaatlerin veya bağışların dağıtılmasında yardımcı olacağını belirtmiştir 15. B. Asgari Ölçüde Birim Değer Tespiti Vergi Usul Kanunu nun mükerrer 49 uncu maddesinde; takdir komisyonlarının arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin 4 yılda bir yapacakları takdirleri, tarh ve tahakkuk işleminin (Emlak Vergisi Kanunu nun 33 üncü maddesinin (8) numaralı fıkrasına göre; herhangi bir sebep yüzünden bir şehir, kasaba veya köyün tamamında devamlı olmak üzere bina veya arazinin değerlerinde % 25 i aşan oranda artma veya eksilme olması halinde yapılacak takdirler de dâhil olmak üzere) yapılacağı sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlamaları düzenlenmiştir Komisyonun Oluşumu Takdir komisyonunun oluşumu Vergi Usul Kanunu'nun 72 nci ve devamı maddelerine göre gerçekleşecektir 17. Yasal şekil şartlarına uygun olmaksızın oluşan takdir komisyonunun kararları geçerliliğini yitirebilir 18. Takdir komisyonları arsalar ve araziler için ayrı komisyonlar olarak ayrıca, büyükşehir belediyesi bulunan illerde arsa ve araziye ait takdir komisyonu kararlarını inceleyecek merkez komisyonu biçiminde oluşturulur. a. Arsalara Ait Asgari Ölçüde Birim Değer Tespiti Takdir Komisyonu; belediye başkanı veya tevkil edeceği bir memur (komisyon başkanı), ilgili belediyeden yetkili bir memur, defterdarın (vergi dairesi başkanlığı bulunan yerlerde ise vergi dairesi başkanının) görevlendireceği iki memur, tapu sicil müdürü veya tevkil edeceği bir memur, ticaret odasınca seçilmiş bir üye, ilgili mahalle veya köy muhtarı ve organize sanayi bölgesi bulunan yerlerdeki takdirlerle ilgili arsalara ilişkin komisyonlar bakımından organize sanayi bölgesini temsilen ayrıca bir üyenin katılımıyla oluşur. Komisyonunun görevi; arsalar için her mahalle ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazide her köyün cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeleri (turistik bölgelerde değer TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

9 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them bakımından farklı olanlar ilgili valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parsel) itibariyle asgari ölçüde birim değer tespit etmektir. b. Araziye Ait Asgari Ölçüde Birim Değer Tespiti Takdir Komisyonu; vali (başkan), defterdar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürü, il merkezlerindeki ticaret odasından seçilmiş bir üyeve il merkezlerindeki ziraat odasından seçilmiş bir üyenin katılımıyla oluşur. Komisyonunun görevi; her il veya ilçe için arazinin cinsi (kıraç, taban ve sulak) itibariyle asgari ölçüde birim değer tespit etmektir. c. Merkez Komisyonu; vali veya vekâlet vereceği memur (başkan), defterdar veya vekâlet vereceği memur, vali tarafından görevlendirilecek tapu sicil müdürü, ticaret odasınca görevlendirilecek bir üye, serbest muhasebeci mali müşavirler odasınca görevlendirilecek bir üye ile esnaf ve sanatkârlar odaları birliğince görevlendirilecek bir üyenin katılımıyla oluşur. Görevi ise, Büyükşehir belediyesi bulunan illerde arsa ve araziye ait takdir komisyonu kararlarını incelemektir. Takdir komisyonlarının yapısı incelendiğinde, değerlemeyi meslek edinmiş hiçbir uzmanın bu komisyonlarda yer almadığı, tespit edilen değerlerde ciddi sorunlar yaşandığı ifade edilerek takdir komisyonlarının yapısının yeniden belirlenmesi ve mevcut düzenlemeler çerçevesinde taşınmaz değerlemesi alanında yetki ve sorumluluğa sahip kişi ve kuruluşların bu sürece dâhil edilmesi önerilmektedir 19. Takdir komisyonlarının oluşumu ve çalışması sıkı şekil kurallarına bağlanmış olduğundan komisyonun yapısının ancak yasal değişiklik sonrasında yeniden belirlenebileceği söylenebilir. Bununla birlikte komisyonun değerleme konusunda yetki ve sorumluluğa sahip kişi ve kuruluşlardan yararlanması önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Kaldı ki, sağlıklı bir değer tespiti için bunun mutlaka yapılması gerekli bir husus olduğu açıktır. Takdir komisyonlarının çalışma usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir. Bu yetki genel takdirin yapılacağı yıl iç genelge yayımlamak suretiyle kullanmaktadır. Takdir komisyonları, vergi değerlerinin takdirinde şehir ve köylerin tabii, iktisadi ve bölgesel şartlarına göre nazara alınacak piyasa bedeli, maliyet bedeli, kira veya yıllık istihsal değeri gibi normlar ile Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzük hükümlerini göz önünde bulunduracaklar ve gerektiğinde bilirkişiden yararlanabileceklerdir. Bu konuda TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013) 879

10 880 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması bilirkişiden ve gayrimenkul değerleme uzmanından yararlanılması yapılacak takdirin niteliğini artıracak olduğundan bu hususa dikkat edilmesi önemlidir. Vergi Usul Kanunu nun; 73 üncü maddesinde komisyon üyelerinin seçilmesi, 87 inci maddesinde üyelerin vasıfları, 88 inci maddesinde ise yemin hususları düzenlenmiştir. 2. Takdir Komisyonlarının Çalışma Yöntemi ve Kararları Takdir komisyonu, Vergi Usul Kanunu nun mükerrer 49 uncu maddesine göre değerleme yapacaktır. Takdir dört yılda bir yapılır. Bakanlar Kurulu bu süreyi sekiz yıla kadar artırmaya veya iki yıla kadar indirmeye yetkilidir. Ayrıca Emlak Vergisi Kanunu nun 33 üncü maddesine göre, herhangi bir sebep yüzünden bir şehir, kasaba veya köyün tamamında devamlı olmak üzere bina veya arazinin değerlerinde %25 i aşan oranda artma veya eksilme olması durumunda da takdir komisyonlarınca tespit yapılacaktır. Vergi Usul Kanunu nun 75 inci ve 79 uncu maddeleri uyarınca; komisyon yetkilileri, arazi ve binaları gezebilirler, maliklerden ve kiracılardan taşınmazların genel durumu, kullanılış tarzı, kira veya hâsılat miktarı ve tahmine yarayacak başkaca bilgileri isteyebilirler, lüzumlu gördükleri bilgileri, ilgili kurum ve kişilerden isteyebilirler. Ancak komisyonların taşınmazlar bakımından tek tek takdir yapmadığını, bu nedenle bu hususların fiilen gerçekleştirilemeyeceğini belirtmekte fayda vardır. Bu durumda takdir komisyonlarının esas olarak; coğrafi bilgi sistemi ve bilirkişiler vasıtasıyla değer tespiti yapmalarının ve ayrıca değer takdirine etkili olacak her türlü bilgi ve belgeden de yararlanmalarının gerekli olduğu önemle vurgulanmalıdır. Nitekim 2009/1 Seri No lu Emlak Vergisi İç Genelgesi nde de; önceki takdirlerde verilen takdir komisyonu kararlarına karşı açılan davalar üzerine Danıştay ca takdir komisyonu kararlarının gerekçeli olmadığı, en düşük değerli arsa veya arsaların değeri dikkate alınmadan karar verildiği, bilirkişi incelemesi yaptırılmadığı veya yaptırılan bilirkişi incelemelerinin yetersiz olduğu, takdirler sırasında Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzük hükümlerinin dikkate alınmadığı belirtilerek, bu durumdaki takdir komisyonu kararlarının ya iptal edildiği ya da bu kararları iptal eden vergi mahkemesi kararlarının tasdik edildiği belirtilmiş, bu durumların yeniden meydana gelmemesi için takdirlerin yapılmasında gereken titizliğin gösterilmesi istenilmiştir. Bu nedenle takdir komisyonunun değerleri tespit ederken ilçe büyüklüğünü, arsaların niteliğini de göz önünde tutarak yeterli nitelikleri haiz TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

11 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them bilirkişi heyeti oluşturmak suretiyle raporlar alması ve değer tespitinde bu raporlardan faydalanması yararlı olacaktır. Vergi Usul Kanunu nun 89 uncu maddesine göre komisyonun toplantı yapabilmesi için üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanması gereklidir. Karar toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile verilir. Oylar eşitse başkanın bulunduğu taraf çoğunlukta sayılır. Örneğin 7 kişiden oluşan takdir komisyonu, 4 kişi ile toplanıp 3 kişi ile karar alabilir. Takdir komisyonlarınca tespit edilecek arsa ve arazi metrekare birim değerleri, dört yıl süreyle geçerli olacaktır. Bu değer ilk yıldan sonraki üç yıl bakımından yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde, ya da Bakanlar Kurulu nca kararlaştırılırsa yeniden değerleme oranı kadar, arttırılarak dikkate alınacaktır. Takdir komisyonu kararları, tarh ve tahakkuk işleminin yapılacağı sürenin başlangıcından en az altı ay önce (Haziran ayının sonuna kadar) karara bağlanarak, arsalara ait olanlar takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar il merkezlerindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere imza karşılığında verilir. Büyükşehir belediyesi bulunan illerde takdir komisyonu kararları, merkez komisyonuna imza karşılığında verilir. Merkez komisyonu kendilerine tebliğ edilen kararları onbeş gün içinde inceler ve inceleme sonucu belirlenen değerleri ilgili takdir komisyonuna geri gönderir. Merkez komisyonunca farklı değer belirlenmesi halinde bu değerler ilgili takdir komisyonlarınca yeniden takdir yapılmak suretiyle dikkate alınır. 3. Arsalar İçin Asgari Birim Değeri Takdiri Emlak Vergisi Kanunu nun 29 uncu maddesine göre arsalar için takdir komisyonu tarafından asgari ölçüde birim değerleri; mahalle ya da köy bazında ve cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler itibarıyla(turistik bölgelerde pafta, ada veya parseller itibarıyla) ayrı ayrı takdir olunacaktır 20. Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzüğün 26 ncı maddesinde, takdir işlemi yapılırken göz önünde bulundurulacak hususlar belirtilmiştir. Ancak tüzükteki düzenlemeler her bir arsa bakımından yapılacak takdirlere ilişkindir. Takdir komisyonu takdirini arsalar için değil cadde ve sokaklar için yapacağından, sayılan hususlardan cadde ve sokakların ve 881 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

12 882 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması bunlarda bulunan arsaların; işyerlerine ve meskûn yerlere uzaklık ve yakınlığı ve ulaştırma durumu; meydan, sahil itibariyle mevkii; belediye hizmetlerinin varlığı; imar ve istikamet planındaki durumu; bina ve inşaat sahası büyüklüğü; topografik durumu; özellikleri dikkate alınacaktır. Cadde veya sokağın birden fazla mahalle veya ilçede kalması durumunda, mahalle veya ilçeler yönünden ayrı ayrı takdirler yapılacaktır. Ancak yapılacak takdirde cadde veya sokağın diğer mahallede kalan kısmı ile takdiri yapılan mahallede kalan kısmının değeri birbirine uygun olmalıdır. Kısımlar arasında değer farkı varsa bu farkı oluşturan nedenler de açıkça belirtilmelidir. Aynı şekilde cadde ve sokağın diğer ilçede kalan kısmı için yapılan takdirde göz önünde bulundurulmalı, farklılık varsa nedenleri açıkça belirtilmelidir. Eğer bu husus, diğer ilçedeki takdir henüz yapılmadığından veya takdirin sonucu öğrenilmemiş olduğundan yerine getirilememişse merkez komisyonunca yapılacak incelemede özellikle değerlendirilmeli ve ilgili takdir komisyonuna bildirilmelidir. 2009/1 Seri No lu Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesinde arsalara ait takdirlerde uyulacak esaslar ayrıntılı bir şekilde yer almıştır. Arsalar bakımından takdir yapılırken özellikle dikkat edilecek hususlar olarak kısaca şunlar sayılabilir 21 ; Her mahalle için ayrı karar verilmelidir. Takdire konu olacak bölgeler cadde ve sokak bazında ayrıma tabi tutulmalıdır. Bu cadde veya sokakta yer alan taşınmazlar parsel olarak belirtilmelidir. Cadde veya sokak değeri belirlenirken üzerindeki en düşük değerli arsa dikkate alınmalıdır. Turistik bölgeler için ayrı değer takdirleri yapılmalıdır. İmar planlarından yararlanılmalıdır. Konunun uzmanlarından görüş alınmalı ve bilirkişi incelemesi yaptırılmalıdır. Değer takdiri m 2 esas alınarak yapılmalıdır. Köylerdeki arazilerden yalnızca Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca arsa sayılanlar için değer takdir edilir. Komşu ilçelerdeki komisyonlarla koordinasyonlu çalışılmalıdır. Tespitler ayrıntılı ve gerekçeli şekilde açıklanmalı, değere etki eden özel durumlar mutlaka belirtilmelidir. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

13 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them 4. Araziler İçin Asgari Birim Değeri Takdiri Emlak Vergisi Kanunu nun 29 uncu maddesine göre, araziler için takdir komisyonu tarafından asgari ölçüde birim değerleri; her il veya ilçe için arazinin cinsi (kıraç, taban, sulak) itibarıyla takdir olunan birim değerlere göre takdir olunacaktır 22. Tüzüğün 33 üncü maddesine göre arazi vergi değerinin takdiri, arazinin cinsi, sınıfı ve kullanma durumu nazara alınarak yapılır. Takdirde, arazi üzerinde bulunan bina dışındaki tarımsal tesisler, dikili şeyler, kaynaklar ve gölcükler de nazara alınır. Tüzüğün 34 üncü maddesinde arazi cins, sınıf ve kullanma durumları, 35 inci maddesinde bu durumun tespiti, 36 ncı maddesinde toplu veya ayrı olarak değerlendirilecek arazi, 38 inci maddesinde müşterek mülkiyette takdir, 39 uncu maddesinde iştirak halinde mülkiyette takdir hakkında düzenlemeler yer almaktadır. Bariz olarak civardan yüksekte bulunan, meyilli ve sulanmayan arazi kıraç arazidir. Yıllık yağış miktarı yeterli ve yağış dağılımı uygun olmayan düz ve düze yakın, nadas sistemiyle kültür bitkileri yetiştirilmesi mümkün olan ve sulanmayan arazi de kıraç sayılır. Yağışların ve akarsuların toplandığı taban konumunda (pozisyonunda) genellikle düz ve düze yakın meyilde ve iyi, kifayetsiz ve fena drenaj şartlarındaki arazi taban arazidir. Kıraç ve taban arazilerden sulananlara sulak arazi denir. 2009/1 Seri No lu Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesinde arazilere ait takdirlerde uyulacak esaslar ayrıntılı bir şekilde yer almıştır. Araziler bakımından takdir yapılırken ayrıca dikkat edilecek hususlar olarak kısaca şunlar sayılabilir. 883 Araziye ait asgari ölçüde birim değerlerinin tespitinde, tespitlerin il itibarıyla mı yoksa ilçeleri itibarıyla mı yapılacağına, ilin tamamındaki arazinin vasıfları ve ilçeler itibarıyla gösterdiği değer farklılıkları dikkate alınarak takdir komisyonlarınca karar verilecektir. Takdirler arazinin cinsine göre yapılacaktır. Asgari ölçüde birim değerlerinin tespitlerinde, ilgili il veya ilçede bulunan kıraç, taban ve sulak arazi itibarıyla her arazi cinsi için bu arazi değerlerinden en düşük olanlar dikkate alınacaktır. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

14 884 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması 5. Takdir Komisyonu Kararlarının İlanı Dava açılıp da davanın reddi ile veya dava açılmaksızın kesinleşen asgari ölçüde arsa ve arazi birim değerleri, ilgili belediyelerde ve muhtarlıklarda uygun bir yere asılmak suretiyle tarh ve tahakkukun yapıldığı yılın başından Mayıs ayı sonuna kadar ilan edilir Arazi/Arsa Vergisinin Tahakkuku Emlak Vergisi Kanunu nun 21 inci maddesine göre; arazi (arsa) vergisi, ilgili belediye tarafından; a. Takdir işlemlerinin yapıldığı yılı takip eden yılın Ocak ve Şubat aylarında, b. Vergi değerini tadil eden sebeplerle bildirim verilmesi icabeden hallerde, vergi değerini tadil eden sebeplerin meydana geldiği bütçe yılını takip eden yılın Ocak ayı içinde, c. Vergi değerini tadil eden sebep bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulmuş ve bildirim, vergi değerini tadil eden sebebin meydana geldiği bütçe yılını takip eden yılda verilmiş ise bildirimin verildiği tarihte, vergi değeri esas alınarak yıllık olarak tarh olunur. Bildirim posta ile gönderilmiş ise vergi, bildirim verme süresinin son gününü takip eden yedi gün içinde tarh olunur. Bu suretle tarh olunan vergiler, tarh edilen tarihte tahakkuk etmiş sayılır ve mükellefe bir yazı ile bildirilir. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

15 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them Yapılan tarh ve tahakkuku takip eden yıllarda, vergi değeri üzerinden hesaplanan arazi vergisi, her bütçe yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılır. Kısacası, emlak vergisinin dört yılda bir defa yapılan takdire ilişkin Ocak ve Şubat aylarında, sonraki üç yıl için ise yılın başında tarhiyatla birlikte otomatik olarak tahakkuk ettiği söylenebilir. Takdirin geçerli olduğu yılda verginin mükellefe yazı ile bildirilmesi gerekli iken sonraki üç yıl için bu gerekli değildir. Dört yılda bir yapılan takdir işleminde mükellefe tarhiyat bildirilmemişse, ancak mükellef tarafından ödeme yapılmışsa bu ödeme tarihi tarhiyatı öğrenme tarihidir. Bu tarihte ihtirazi kayıt olmaksızın yapılan ödemeye ilişkin olarak dava açılamaz. İhtirazi kayıt ile ödeme yapılmışsa ödeme tarihinden itibaren 30 gün içerisinde dava açılabilir. Takdir yapılan yıldan sonraki 3 yıl için bu ödemenin yapılmasından itibaren 30gün içerisinde dava açılması gerekmektedir 24. III. TAKDİR KOMİSYONU KARARLARINA KARŞI DAVA AÇILMASI Arsa ve arazilere ait asgari birim değerlerini belirleyen takdir komisyonu kararı bir idari işlemdir. Tipik birer idari işlem olduklarından takdir komisyonu kararlarına karşı açılacak davalarda kararın yetki, şekil, sebep, konu ve maksat öğelerinden biri ya da birkaçına aykırı olduğu iddiasında bulunulur 25. Bu nedenle amaç 26, yetki 27, konu, şekil ve sebep unsurlarında oluşacak sakatlık işlemin geçersiz olmasına ve iptal edilmesine sebep olabilecektir. 885 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

16 886 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması Vergi uyuşmazlıklarına yönelik idari bir çözüm yolu olarak Vergi Usul Kanunu nda düzenlenen; vergi hatalarının düzeltilmesi yolunun 28 takdir komisyonu kararları yönünden uygulanması mümkün değildir. Çünkü düzeltmeye konu edilebilecek işlemler vergi dairesine ait işlemlerdir. Bu nedenle vergilendirme işleminde vergi değerine esas olacak takdir komisyonu kararları düzeltmeye konu edilemez 29.Bunlarda hata olması durumunda ya kendilerince alınacak yeni bir kararla veya yargılama konusu olmalarıyla hata giderilebilecektir 30. Takdir komisyonu kararlarına karşı açılacak davalara dair özel yargılama hükümleri vardır. Bununla birlikte diğer iptal davalarında geçerli olan hususlar bu kararlara karşı açılacak davalarda da geçerlidir. Takdir komisyonu kararlarına karşı dava açılmasıyla ilgili olarak özel düzenleme yapan Vergi Usul Kanunu nun mükerrer 49 uncu maddesi; Kararlardan arsalara ait olanların takdirin ilgili bulunduğu il ve ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıkları ile belediyelere, araziye ait olanlar il merkezlerindeki ticaret ve ziraat odalarına ve belediyelere ve merkez komisyonlarına imza karşılığında verileceğini; takdir komisyonlarının bu kararlarına karşı kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküller ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıklarının onbeş gün içinde ilgili vergi mahkemesi nezdinde dava açabileceklerini; vergi TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

17 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them mahkemelerince verilecek kararlar aleyhine onbeş gün içinde Danıştay a başvurulabilineceğini düzenlemişken; Anayasa Mahkemesi nin tarih ve 2011/38 E. ve 2012/89 K. sayılı kararı ile takdir komisyonlarının bu kararlarına karşı kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküller ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıklarının dava açabilecekleri yönündeki düzenleme iptal edilmiştir. Bu iptal hükmü ile dava açma ehliyeti ve süresi yönünden farklılıklar meydana gelmiştir. Takdir komisyonu kararlarına karşı açılacak davalarda komisyonun oluşumu, yetkileri, çalışma usulü, değerleme yöntemleri yönünden hukuka aykırılık olduğu iddiası söz konusu olabilir. Ancak uygulamada en çok belirlenen birim değerine ilişkin davalar ile karşılaşılmaktadır. A. Dava Açma Süresi Takdir Komisyonu kararlarına karşı dava açma süresini 15 gün olarak düzenleyen hükmün, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş olması nedeniyle, söz konusu dava açma süresi bakımından yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde dava açma süresi, vergi işlemlerinde dava açma süresini 30 gün olarak belirleyen İdari Yargılama Usul Kanunu nun 7 nci maddesine tabi olacaktır 31. Bu süre kararların tebliğ edileceği kurum ve kişiler bakımından tebliğ ile başlamaktadır. Ancak mükelleflere yönelik dava açma süresinin, mükellef başka bir tarih olarak beyan etmedikçe; takdirden sonraki ilk vergi tarhına ilişkin yazının tebliği ile, tebliğ yapılmamışsa öğrenme tarihi ile başlayacağı, öğrenme tarihinin de ödeme tarihi olduğu söylenebilir. B. Dava Açma Ehliyeti ve Taraflar Takdir komisyonu kararlarına karşı dava açma ehliyetinin sınırlanması ve vergi mükelleflerine ödemekle yükümlü olduğu ve matrahı idare tarafından belirlenen bir vergiye itiraz hakkının verilmemesinin anayasal bir sorun teşkil etmesi ile bu hususun mükelleflerin vergiye gönüllü katılımını olumsuz etkilemesi 32 gibi nedenlerle eleştirilere konu olan kanun hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptali üzerine bu konuda dava açma ehliyeti bakımından iptal davaları için geçerli olan genel kurallar esas alınacaktır. İdari Yargılama Usulü Kanunu nun 2 nci maddesine göre iptal davaları, menfaatleri ihlal edilenler 887 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

18 888 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması tarafından açılabilir. Bunların en başında da takdir komisyonu kararının değer bakımından esas alınacak taşınmazlar bakımından mükellef olanlar gelmektedir. Daha önceki düzenlemeye göre dava açma ehliyeti olan kurum ve kişilerin da dava açma ehliyeti vardır. Bu kurum ve kişilerin dava açabilmek için karar aleyhine oy kullanmış olmaları gereklidir. Bununla birlikte mükelleflerin takdir komisyonu kararının tümünün iptali yönünde değil de sadece kendilerini ilgilendiren kısmına ilişkin dava açma ehliyetleri olduğunu da belirtmek gereklidir. Vergi Usul Kanunu nun 5904 sayılı Kanunla değişik 72 nci maddesi gereğince arsalara ilişkin takdir komisyonlarına organize sanayi bölgesini temsilen bir üyenin de katılacağı düşünüldüğünde, organize sanayi bölgesi yönetiminin de davacı olabilmesi söz konusu olmaktadır 33. Dava ilgili belediye aleyhine açılır 34. Nitekim 2009/1 Seri No lu Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesinde, takdir komisyonu kararlarına karşı açılacak davalarda muhatabın, karara iştirak eden belediye olacağı belirtilmiştir. Belediyenin de davacı olması söz konusu olduğu durumlarda ise, ticaret odasıyla ilgili mahalle muhtarlıklarının hasım gösterilmesi gerektiği yönünde Danıştay kararı mevcuttur 35. Vergi idaresi olan belediyenin takdir komisyonunun kararlarını değiştirme yetkisi yoktur; bunlara karşı ancak yargı yoluna başvurabilir 36.Belediyelerin bu tür davalarda davacı olması mümkünken, asgari değerin düşürülmesi talebiyle dava açmaları mümkün değildir. 37 C. Dava Açılması Üzerine Belediyelerce Yapılacak İşlemler 2009/1 Seri No lu Emlak Vergisi İç Genelgesi nde; takdir komisyonu kararlarının dava konusu olması halinde yapılacak işlemler hakkında ayrıntılı düzenlemeler yapılmıştır. Belediyeler tarafından takdir komisyonu kararlarına göre vergi tarhiyatı yapılırken bu hususların göz önünde bulundurulması TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

19 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them gereklidir. Takdir komisyonu kararlarına karşı dava açılmamışsa, takdir edilen değerler kesinleşecektir; dava açılmışsa yürütmeyi durdurmaya veya esasa ilişkin bir karar verilmedikçe takdir komisyonu kararlarının uygulanmasına devam edilecektir. D. Takdir Komisyonu Kararlarına Karşı Açılan Davalarda Bazı Özel Durumlar Takdir komisyonu kararlarına karşı açılan davalarda diğer iptal davalarına göre özellik gösteren bazı durumlar söz konusu olabilir. Özellik gösteren durumların başında dosyanın tekemmülü ve karar süresi gelmektedir. Vergi Usul Kanunu nun mükerrer 49 uncu maddesine göre, bu tür davalarda dosya davalının onbeş gün içinde vereceği tek savunma ile tekemmül etmiş sayılır. Vergi mahkemelerince bu davalar, dosyanın tekemmül ettiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde karara bağlanır. Bu düzenleme ile davaların takdir edilen değerlerin esas alınacağı ilk yıla sarkıtılmadan sonuçlandırılması amaçlanmaktadır. Bu tür davalarda ikinci dilekçe ve ikinci savunma verilmesi söz konusu değildir. Savunma davacıya tebliğ edilse dahi mahkemece davacının cevabı beklenmeden dosya incelenir. İdari Yargılama Usulü Kanunu nun 5 inci maddesine göre; her idari işlem aleyhine ayrı ayrı dava açılır. Ancak, aralarında maddi veya hukuki yönden bağlılık ya da sebep sonuç ilişkisi bulunan birden fazla işleme karşı bir dilekçe ile de dava açılabilir. Birden fazla şahsın müşterek dilekçe ile dava açabilmesi için davacıların hak veya menfaatlerinde iştirak bulunması ve davaya yol açan maddi olay veya hukuki sebeplerin aynı olması gerekir. Bu bakımdan her bir takdir işlemine karşı ayrı ayrı dava açılması gereklidir. Bununla birlikte; birden fazla mükellefin veya bir mükellefin kendisine ait aynı, sokak, cadde veya mahallede bulunan taşınmazlar bakımından tek dilekçe ile dava açması mümkündür. Aynı şekilde mükellef, takdir komisyonu kararını öğrenmesine sebebiyet veren ödeme emri, ihbarname, haciz gibi işlemlerle birlikte takdir komisyonu kararına karşı iptal davası açabilecektir. Bunun için önemli olan husus davanın birlikte açıldığı işlemin tek hâkimle görülecek davalardan olmamasıdır. Takdir komisyonu kararlarına karşı açılan davalarda mahkemelerce söz konusu komisyonun ilgili bulunduğu taşınmazlar yönünden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması da söz konusu olmaktadır. Uygulamada bu tür davalar için keşif ve bilirkişi incelemesi yapılarak, bilirkişi raporundaki değerlerin komisyon kararındaki değerlerden düşük olması durumunda, iptal kararı verilmektedir. Ancak burada özellikle oluşturulacak bilirkişi heyetinin, bu konuda uzman TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013) 889

20 890 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması olması gerekmekte olup farklılığın nedenleri de açıkça ortaya konulmalıdır. Gerekirse tarafların itirazına göre ikinci bir heyetten de rapor alınarak karar verilmeli, kararda değerlere etki eden faktörler belirtilmelidir 38. Buna göre verilecek kararlar red, iptal, kısmen red veya kısmen iptal şeklinde olacaktır. Takdir komisyonu kararlarına karşı açılan davalarda özellik gösteren bir başka durum ise bağlantılı davalardır. Arsa veya arazi takdir komisyonu kararlarına karşı dava açılması ile arsa takdir komisyonu kararlarına dayanılarak yapılan tarh ve tahsilât işlemlerinde veya aynı taşınmaza ilişkin farklı dönemlere ait vergilere, ihbarnamelere, ödeme emirlerine, haciz işlemlerine karşı dava açılması durumunda bağlantılı dava söz konusu olabilir. E. Karar ve Karar Sonrasında Yapılacak İşlemler Yapılan yargılama sonucunda mahkemece davanın reddine, kabulüne veya kısmen kabulü ve kısmen reddine karar verilebilir 39. Ancak mahkemece kararın hüküm fıkrasında takdir komisyonu kararının iptali ile birim değeri olarak yeni bir değere karar verilmesi usule aykırılık teşkil edecektir. Danıştay 7. Dairesi nin, tarih ve 1984/3570 E. 1985/1039 K. sayılı kararında: idari yargıda re'sen araştırma ilkesi esas olduğundan mahkemelerce bakılan davalara ait dosyadaki belgelerin gerçeğe ulaşılmasına yeterli bulunmaması halinde her türlü incelemeleri kendilerinden yapmaları 2577 sayılı Kanunun 20 nci maddesi hükmü gereği, takdir komisyonlarınca tahmin ve takdir olunan matrahlara karşı ( ) vergi mahkemelerinin yapacakları araştırma, soruşturma ve bilirkişi incelemesi sonucu edindikleri kanıya varırken Yasaya aykırı gördükleri takdir komisyonu kararının iptali ile yetinmeyip daha ileri giderek anlaşmazlığı çözüme ulaştırmaları gerekeceğini, Mahkemenin anlaşmazlığı çözmek için verdiği kararın ise idarenin yerine geçerek karar verme anlamına gelmeyeceği(ni) TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

21 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them belirtmiştir 40.Mahkemece karar verilirken takdir komisyonu kararı iptal edilmişse, kararda uyuşmazlığın çözümüne yönelik hususların da yer alması gereklidir. İdari Yargılama Usulü Kanunu nun 20 nci maddesi ile mahkemenin bakmakta oldukları davalara ait her çeşit incelemeleri kendiliğinden yapacağı hükme bağlandığından, vergi mahkemesinin yapacağı araştırma, soruşturma ve bilirkişi incelemesi sonucu edindiği kanıya varırken kanuna aykırı gördüğü takdir komisyonu kararının iptali ile yetinmeyip daha da ileri giderek uyuşmazlığı çözmesi gerekir 41. Ancak re sen inceleme yetkisi bağlamında gerçekleştirilecek araştırmalar sonucunda vergi mahkemesi, değeri tam tutarı itibariyle belirlemiş olsa dahi, işlemin iptali ile mahkemece re sen araştırma suretiyle belirlenen değer üzerinden vergi tarh edilmesine ilişkin hüküm kurulamayacaktır. Mahkemenin resen inceleme yetkisi bağlamında yapacağı tespit ancak işlemde hukuka uygun hareket edip edilmediğini ortaya koyacaktır 42. Asgari birim değerlerinin saptanması, takdir komisyonlarının görevine giren bir genel matrah saptama işlemi 43 olduğundan, mükellefler tarafından açılan davaların sonuçlarının özel nitelikte olması nedeniyle bunların yalnızca kendileri yönünden geçerli olması söz konusudur. 891 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

22 892 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması Takdir komisyonu kararlarına karşı açılan davaların sonraki yıla sarkıtılmadan kesin hükme bağlanmasının, mükellefler ile belediye arasında oluşabilecek yeni uyuşmazlıkların önlenmesi açısından büyük önemi vardır. Takdir işlemini takip eden yıl için vergi tarhı Ocak ve Şubat aylarında yapılacak olduğundan tarh süresinin sonuna kadar kesin asgari değerlerin saptanması gerekmektedir. Nitekim kanundaki dava açma, tekâmül ve temyize ilişkin sürelerin genel yargılama sürelerinden kısa tutulması da bunu sağlamaya yöneliktir. Aksi durumda belediyece takdir komisyonunca belirlenen değer üzerinden tarh yapılacak ve tahsil edilecektir. Mahkemece değere ilişkin yeni bir karar verilmesi halinde düzeltmeler ve iadeler gündeme gelebilecek ve de yani uyuşmazlıklara sebebiyet verilebilecektir Vergi mahkemesinin bu husustaki kararları için Vergi Usul Kanunu nun 49 uncu maddesinde özel olarak onbeş günlük temyiz süresi belirlenmiştir. 2009/1 Seri No lu Emlak Vergisi İç Genelgesi nde; takdir komisyonu kararına ilişkin mahkemece verilen kararlar üzerine açıklamalar yapılmıştır. Buna göre; Açılan davalar sonucu vergi mahkemelerince takdir komisyonu kararının iptali yolunda karar verilmiş olması halinde: İlgili valilerce 44 Danıştay nezdinde temyiz konusu yapılması uygun görülmeyen kararlar için takdir komisyonlarının derhal toplanarak yeni bir karar vermesi gerekmektedir. İlgili valilerce Danıştay nezdinde temyiz konusu yapılması uygun görülen vergi mahkemesi kararları için 30 gün içerisinde gecikmeksizin işlem tesis edilmesi bu süre içerisinde vergi mahkemesi kararları göz önünde bulundurulmak suretiyle takdir komisyonlarınca yeniden takdir yapılması gerekmektedir. Yeniden yapılacak takdirlerle ilgili takdir komisyonu kararları gerekçeli olacak ve gerekçede asgari ölçüdeki arsa metrekare birim değerlerinin vergi mahkemesi kararı dikkate alınarak belirlendiği açıklanacaktır. Vergi mahkemesince, takdir komisyonu kararları üzerine kısmen iptal, kısmen red kararı verilmesi halinde, kararın iptal edilen kısmı için gerekli işlem yapılacaktır. Bu durumda takdir komisyonları sadece iptal edilen değerler TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

23 Property Tax Assessment Committee Decisions and the Lawsuit Against Them hakkında karar vereceklerdir. Takdir komisyonu kararlarının iptal edilmeyen kısmının uygulanmasına devam edilecektir. Yargı kararları üzerine takdir komisyonlarınca yeniden verilen kararlar ile daha evvel verilen kararlardan kesinleşenler, belediye ve muhtarlıklarda ilana mahsus yerlere asılmak suretiyle genel takdirin geçerli olacağı ilk yılın Mayıs ayı sonuna kadar mükelleflere duyurulacaktır. Vergi mahkemesi kararları üzerine yeniden takdir edilen değerlerin Danıştay dan nihai karar alınıncaya kadar uygulanmasına devam edilecektir. Takdir komisyonlarınca yeniden verilecek kararlar üzerine ilgililerce vergi mahkemesine başvurulması halinde, bu mahkemelerce verilecek kararlara karşı Danıştay nezdinde temyize gidebilmek için validen muvafakat talep edilecektir. Vergi mahkemeleri nezdinde dava açılması ve davanın Danıştay da temyizde olması halinde, bu mercilerden kararların süratle alınmasını temin etmek için belediyeler, savunma ve dava dilekçelerinin adı geçen mercilere mümkün olan en kısa süre içinde ulaştırılmasını sağlayacaklardır. Vergi mahkemesi kararı uyarınca takdir komisyonu tarafından yeniden belirlenen değerler dikkate alınarak tahakkuk ettirilen emlak vergisi; kararın temyiz edilmesi halinde, Danıştay kararına göre kesinleşen birim değerler dikkate alınmak suretiyle düzeltilecektir. SONUÇ Emlak vergisinde, mükelleften ziyade, taşınmazın nitelikleri önem taşımakta; vergiye konu bir taşınmazın değerlemesi, kanunla tanımlanmış vergi değeri üzerinden yapılmaktadır. Vergi değerine ilişkin asgari değerleme, özel kurallara tabi kılınmış olup, bu hususta özel olarak oluşturulan bir takdir komisyonu tarafından yapılan idari bir işlemle gerçekleştirilmektedir. Takdir komisyonları tarafından arsa ve araziler için belirlenen asgari birim değerleri; sadece emlak vergisi açısından değil, taşınmazlara ilişkin birçok işlem, kamusal yükümlülük ve kanunlar tarafından öngörülen başkaca birçok husus bakımından önem taşımaktadır. Bu durumda takdir komisyonlarının kararlarının yargısal denetiminin gerekliliği de kendini göstermektedir. Emlak Vergisi Kanunu ile atıfta bulunulan Vergi Usul Kanunu nun mükerrer 49 uncu maddesi uyarınca, 2002 yılından itibaren, arsa ve arazilere ait asgari ölçüde birim değer tespiti, takdir komisyonları tarafından 4 yılda bir yapılmaktadır yıllarını kapsayan değerlerin, en geç 2013 yılı Haziran ayı sonuna kadar belirlenmesi gerekmektedir. 893 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

24 Arsa ve Arazi Takdir Komisyonu Kararları ve Bunlara Karşı Dava Açılması Takdir komisyonu kararlarına karşı dava açılmasıyla ilgili olarak, takdir komisyonlarının bu kararlarına karşı yalnızca, kendilerine karar tebliğ edilen daire, kurum, teşekküller ve ilgili mahalle ve köy muhtarlıklarının onbeş gün içinde vergi mahkemesi nezdinde dava açabilecekleri yönündeki özel düzenlemenin Anayasa Mahkemesi nin tarih ve 2011/38 E. ve 2012/89 K. sayılı kararı ile iptal edilmesi ile dava açma ehliyeti ve süresi yönünden farklılıklar meydana gelmiştir. Takdir komisyonu kararlarına karşı dava açma ehliyetinin sınırlanması, suretiyle vergi mükelleflerine ödemekle yükümlü oldukları ancak matrahı idare tarafından belirlenen bir vergiye itiraz hakkının verilmemesinin anayasal bir sorun teşkil etmesi ve bu hususun vergiye gönüllü katılımı olumsuz etkilemesi gibi nedenlerle eleştirilere konu olan kanun hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptali ile bu konuda dava açma ehliyeti bakımından iptal davaları için geçerli olan genel kurallar esas alınacaktır. 894 KAYNAKÇA Bilal Can, Zübeyr Bülbül Ve Veysel Dağaşan, Açıklamalı ve İçtihatlı Belediyelerde Emlak Vergisi Uygulaması, Türkiye Belediyeler Birliği, Ankara, Ocak Bilal Can, Zübeyr Bülbül, Veysel Dağaşan, Emlak Vergisi Hukuku, Şifre Yayınları, İstanbul, Canatay Hacıköylü, Fethi Heper, Emlak Vergisinde Matrah Tespitine İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Maliye Dergisi, Sayı 158, Ocak-Haziran Gülay Akgül Yılmaz, Kamu Maliyesi Ders Notları, Arıkan Yayınevi, 3. Bası, İstanbul İsa Sağbaş, Kamu Tercihi Teorisi ve Türkiye de Yerel Vergilerin Algılanması, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 36, Sayı 1, Mart Kerem Canbazoğlu ve A. Eren Altay, Vergi Davası Kurumsal Niteliği ve Bunun Yansımaları Üzerine Bir İnceleme, Zabunoğlu Armağanı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ankara, Serkan Ağar, Vergi Yargısında Davaya Konu İcrai İşlem I, Türkiye Barolar Birliği Dergisi, Sayı 67. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

/ YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2006 DA BİTİYOR

/ YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2006 DA BİTİYOR 24.04.2006 / 92 2006 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2006 DA BİTİYOR 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda 4751 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, genel beyan esasına göre dört

Detaylı

31 MAYIS 2016 GÜNÜ SONA ERİYOR

31 MAYIS 2016 GÜNÜ SONA ERİYOR 27.05.2016/Cuma ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş./51 Konu: 2016 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2016 GÜNÜ SONA ERİYOR 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununda

Detaylı

Tarih 03/04/2009 Sayı : B.07.1.GİB.0.01.66/6650-150-36272

Tarih 03/04/2009 Sayı : B.07.1.GİB.0.01.66/6650-150-36272 Tarih 03/04/2009 Sayı B.07.1.GİB.0.01.66/6650-150-36272 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Sayı : B.07.1.GİB.0.01.66/6650-150-36272 Konu : I - GİRİŞ EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ Seri No:

Detaylı

EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2013/1. Tarih 05/03/2013 Sayı 82673428-175.99[6650-150]-18305 Kapsam T.C.

EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2013/1. Tarih 05/03/2013 Sayı 82673428-175.99[6650-150]-18305 Kapsam T.C. EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2013/1 Tarih 05/03/2013 Sayı 82673428-175.99[6650-150]-18305 Kapsam T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Sayı : 82673428-175.99[6650-150]-18305 05/03/2013

Detaylı

2008 YILI EMLAK VERGĐSĐ BĐRĐNCĐ TAKSĐDĐ ÖDEME SÜRESĐ 31 MAYIS 2008 DE SONA ERĐYOR

2008 YILI EMLAK VERGĐSĐ BĐRĐNCĐ TAKSĐDĐ ÖDEME SÜRESĐ 31 MAYIS 2008 DE SONA ERĐYOR 05.05.2008/81 2008 YILI EMLAK VERGĐSĐ BĐRĐNCĐ TAKSĐDĐ ÖDEME SÜRESĐ 31 MAYIS 2008 DE SONA ERĐYOR 2008 yılı Emlak Vergisi I. Taksidinin 31 Mayıs 2008 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. ÖZET : Ancak 31 Mayıs

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Emlak vergisi, arsa m2 birim değeri, takdir komisyonu, süre aşımı

Anahtar Kelimeler: Emlak vergisi, arsa m2 birim değeri, takdir komisyonu, süre aşımı Anahtar Kelimeler: Emlak vergisi, arsa m2 birim değeri, takdir komisyonu, süre aşımı Özet: Emlak vergisi mükelleflerinin, takdir komisyonlarınca dört yılda bir belirlenen arsa m² birim değerine karşı kesinleştikten

Detaylı

2013 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2013 DE SONA ERİYOR

2013 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2013 DE SONA ERİYOR Sirküler Rapor 27.05.2013/117-1 2013 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2013 DE SONA ERİYOR ÖZET : 2013 yılı Emlak Vergisi ile Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı

Detaylı

68 SERİ NO.LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

68 SERİ NO.LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI T Ü R M O B Sirküler Rapor Mevzuat 29.08.2016/105-1 68 SERİ NO.LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 2017 yılında binaların emlak vergisi değerinin hesaplamalarında kullanılacak bina

Detaylı

EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2013/1

EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2013/1 EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2013/1 Tarih 05/03/2013 Sayı 82673428-175.99[6650-150]-18305 Kapsam T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Sayı : 82673428-175.99[6650-150]-18305 05/03/2013

Detaylı

2018 YILI BİNA İNŞAAT METREKARE MALİYET BEDELLERİ BELİRLENDİ

2018 YILI BİNA İNŞAAT METREKARE MALİYET BEDELLERİ BELİRLENDİ 21.08.2017/108-1 2018 YILI BİNA İNŞAAT METREKARE MALİYET BEDELLERİ BELİRLENDİ ÖZET : 2018 yılında binaların emlak vergisi değerinin hesaplamalarında kullanılacak bina inşaat metrekare maliyet bedelleri

Detaylı

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 72)

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 72) Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 72) Duyuru No: 2017/94 İstanbul 28.12.2017 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından 26.12.2017 tarih ve 30282 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/183 Ref: 4/183

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/183 Ref: 4/183 SİRKÜLER İstanbul, 29.12.2017 Sayı: 2017/183 Ref: 4/183 Konu: 2018 YILINDA EMLAK VERGİSİNİN HESAPLANMASINA ESAS ASGARİ ÖLÇÜDE ARSA VE ARAZİ BİRİM METREKARE DEĞERLERİNİN %50 DEN FAZLA ARTTIRILAMAYACAĞINA

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2006/95 İstanbul,13 Kasım 2006 KONU : 2006 Yılına İlişkin Arsa

Detaylı

AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. SİRKÜLER Tarih,26/12/2017 Sayı:2017/63. KONU: 72 Seri No lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ Yayımlandı.

AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. SİRKÜLER Tarih,26/12/2017 Sayı:2017/63. KONU: 72 Seri No lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ Yayımlandı. AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,26/12/2017 Sayı:2017/63

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y. Vergi Dava Daireleri Kurulu. Anahtar Kelimeler : Emlak Vergisi, Takdir Komisyonu Kararı, m2 Birim Değer Tespiti

T.C. D A N I Ş T A Y. Vergi Dava Daireleri Kurulu. Anahtar Kelimeler : Emlak Vergisi, Takdir Komisyonu Kararı, m2 Birim Değer Tespiti T.C. D A N I Ş T A Y Vergi Dava Daireleri Kurulu Esas No : 2015/1033 Karar No : 2016/165 Anahtar Kelimeler : Emlak Vergisi, Takdir Komisyonu Kararı, m2 Birim Değer Tespiti Özeti : 2014 yılında uygulanmak

Detaylı

2010 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI

2010 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI 28.10.2009/156 2010 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİ DEĞERİNE ESAS BİNA METREKARE NORMAL İNŞAAT MALİYET BEDELLERİ AÇIKLANDI ÖZET : 2010 yılına ait binaların emlak vergisi değerinin hesaplamalarında kullanılacak

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2016/155 27 /Aralık/2016 İçindekiler: * 2017 Yılında ödenecek Emlak Vergisi hakkında genel tebliğ yayımlandı. 2017 YILINDA ÖDENECEK EMLAK VERGİSİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: 27 Aralık

Detaylı

EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 49)

EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 49) Maliye Bakanlığından: 1. Kapsam EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 49) 5538 Sayılı Kanunun (1) 7 nci maddesi ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa (2) eklenen geçici 22 nci madde ile takdir

Detaylı

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU 2017-005 Konu : Belediye Gelirleri Kanunu nda yer alan çevre temizlik vergisi ile ilgili maktu tutarlar yeniden değerleme oranında artırılması ve 2017 yılında uygulanacak emlak

Detaylı

2. Asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin tespiti

2. Asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin tespiti No: 2017/85 Tarih: 29.12.2017 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

49 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ

49 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ 49 SERİ NO'LU EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No: 26340 Resmi Gazete Tarihi: 08/11/2006 1. Kapsam 5538 sayılı Kanunun(1) 7 nci maddesi ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa(2) eklenen

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire

T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire T.C. D A N I Ş T A Y Yedinci Daire Esas No : 2012/4237 Karar No : 2012/7610 Anahtar Kelimeler: Serbest Dolaşıma Giriş Beyannamesi, Yatırım Teşvik Belgesi, Muafiyet Özeti: Yatırım teşvik mevzuatı koşullarına

Detaylı

DANIŞTAYIN SÜRESİNDE AÇILMAYAN DAVAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI

DANIŞTAYIN SÜRESİNDE AÇILMAYAN DAVAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI Sirküler Rapor 26.07.2012/139-1 DANIŞTAYIN SÜRESİNDE AÇILMAYAN DAVAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI ÖZET : Danıştay Üçüncü Daire Başkanlığının E: 2010/6979 K: 2012/667 sayılı Kanun Yararına Bozma

Detaylı

2012 Yılı Bina Arsa ve Arazi Metrekare Birim Değerler ( Emlak Ver. Gen Teb. / 59 ) Salı, 06 Mart :51

2012 Yılı Bina Arsa ve Arazi Metrekare Birim Değerler ( Emlak Ver. Gen Teb. / 59 ) Salı, 06 Mart :51 2012 yılına ait emlak (bina, arsa ve arazi) vergi değerleri ile 2012 yılında mükellef olacakların emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin

Detaylı

2016 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2016 GÜNÜ SONA ERİYOR

2016 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2016 GÜNÜ SONA ERİYOR Sirküler Rapor Mevzuat 26.05.2016/73-1 ÖZEL SİRKÜLER: 2016 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2016 GÜNÜ SONA ERİYOR ÖZET : 2016 yılı Emlak Vergisi ile Taşınmaz Kültür Varlıklarının

Detaylı

Sayı : 2013/197 10 Tarih : 20.12.2013 Ö Z E L B Ü L T E N TAPU HARCI UYGULAMALARI

Sayı : 2013/197 10 Tarih : 20.12.2013 Ö Z E L B Ü L T E N TAPU HARCI UYGULAMALARI Sayı : 2013/197 10 Tarih : 20.12.2013 Ö Z E L B Ü L T E N TAPU HARCI UYGULAMALARI I- Giriş Tapu ve Kadastro Harçları, 492 sayılı Harçlar Kanununun dördüncü kısmında düzenlenmiştir. Bu bültenimizde kanunun

Detaylı

2017 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILDI

2017 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILDI 02.01.2017/3-1 2017 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILDI ÖZET : 70 Seri No lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde 2017 yılında uygulanacak ait emlak vergisine esas değerler yeniden

Detaylı

VERGİ SORUMLUSUNUN İDARİ DAVA AÇMA HAKKININ BULUNDUĞUNA İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZULMASINA İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI

VERGİ SORUMLUSUNUN İDARİ DAVA AÇMA HAKKININ BULUNDUĞUNA İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZULMASINA İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI Sirküler Rapor 20.12.2011/ 149-1 VERGİ SORUMLUSUNUN İDARİ DAVA AÇMA HAKKININ BULUNDUĞUNA İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZULMASINA İLİŞKİN KARAR YAYIMLANDI ÖZET : Danıştay Üçüncü Daire Başkanlığının 17.10.2011

Detaylı

: Kazan Malmüdürlüğü - Kazan/ANKARA

: Kazan Malmüdürlüğü - Kazan/ANKARA Anahtar Kelimeler : Vergi inceleme raporu, vergi tekniği raporu, tebliğ, vergi mahremiyeti, savunma hakkı Özet: Vergi ve ceza ihbarnamesi ile vergi inceleme raporu tebliğ edildiği halde, işlemlerin dayanağı

Detaylı

2017 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2017 ÇARŞAMBA GÜNÜ SONA ERİYOR

2017 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2017 ÇARŞAMBA GÜNÜ SONA ERİYOR 24.05.2017/66-1 2017 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2017 ÇARŞAMBA GÜNÜ SONA ERİYOR ÖZET : 2017 yılı Emlak Vergisi ile Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı I. Taksitinin

Detaylı

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI Sirküler Rapor 08.10.2013/180-1 EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI ÖZET : Danıştay Dokuzuncu Daire Başkanlığının 25.04.2013 Tarih,

Detaylı

ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI. Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti

ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI. Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2014/3745 Karar No : 2014/3772 ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti Özeti :

Detaylı

/189-1 KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN VERGİ MUAFİYET VE İSTİSNALARI YENİDEN DÜZENLENDİ

/189-1 KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN VERGİ MUAFİYET VE İSTİSNALARI YENİDEN DÜZENLENDİ 10.12.2018/189-1 KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN VERGİ MUAFİYET VE İSTİSNALARI YENİDEN DÜZENLENDİ 7153 sayılı ÇEVRE KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile muhtelif kanunlarda değişiklik

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/08

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/08 TARİH : 1.1.2017 NUMARA : 2017/08 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/08 KONU : 2017 yılına ait emlak (bina, arsa ve arazi) vergi değerleri ile 2017 yılında mükellef olacakların emlak vergi değerlerinin hesabında

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/8-1 2015 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTIRILMIŞTIR

Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/8-1 2015 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTIRILMIŞTIR Sirküler Rapor Mevzuat 05.01.2015/8-1 2015 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTIRILMIŞTIR ÖZET : 2015 yılına emlak vergisine esas değerler yeniden değerleme oranın yarısı nispetinde artırılmıştır.

Detaylı

2014 Yılına Ait Yeniden Değerleme Oranının Tespiti

2014 Yılına Ait Yeniden Değerleme Oranının Tespiti 30.12.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/149 KONU: 2015 Yılı Emlak Vergisi Değerleri Hk. 30 Aralık 2014 tarih ve 29221 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 65 seri

Detaylı

SİRKÜLER. : 67 Seri No lu Emlak Vergisi Kanununu Genel Tebliği

SİRKÜLER. : 67 Seri No lu Emlak Vergisi Kanununu Genel Tebliği SİRKÜLER TARİH : 28.12.2015 SAYI : 2015-12-9 KONU : 67 Seri No lu Emlak Vergisi Kanununu Genel Tebliği ÖZETİ : Tebliğde 2016 yılına ait emlak (bina, arsa ve arazi) vergi değerleri ile 2016 yılında mükellef

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire. Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire. Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2013/7569 Karar No : 2016/853 Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi Özeti: Abonelik sözleşmeleri uyarınca

Detaylı

2016 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILMIŞTIR

2016 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILMIŞTIR Sirküler Rapor Mevzuat 2.2.205/73-206 YILINDA UYGULANACAK EMLAK VERGİSİNE ESAS DEĞERLER ARTTIRILMIŞTIR ÖZET : 206 yılına ait emlak vergisine esas değerler yeniden değerleme oranın yarısı nispetinde artırılmıştır.

Detaylı

Sirküler Rapor 27.05.2014/128-1 2014 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2014 DE SONA ERİYOR

Sirküler Rapor 27.05.2014/128-1 2014 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2014 DE SONA ERİYOR Sirküler Rapor 27.05.2014/128-1 2014 YILI EMLAK VERGİSİ BİRİNCİ TAKSİDİ ÖDEME SÜRESİ 31 MAYIS 2014 DE SONA ERİYOR ÖZET : 2014 yılı Emlak Vergisi ile Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR 2006-29

SİRKÜLER RAPOR 2006-29 ULUSLARARASI DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. www.dmf.com.tr dmf@dmf.com.tr Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya, Ankara Tel: 0.312.428 67 50 Faks: 0.312.428 67 53 SİRKÜLER RAPOR 2006-29

Detaylı

DANIŞTAY Vergi Dava Daireleri ESAS: 2014/304 KARAR: 2014/563

DANIŞTAY Vergi Dava Daireleri ESAS: 2014/304 KARAR: 2014/563 DANIŞTAY Vergi Dava Daireleri ESAS: 2014/304 KARAR: 2014/563 İstemin Özeti : Davacı şirketin bir kısım hasılatını kayıt ve beyan dışı bıraktığı ve sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenlemek

Detaylı

Ayrıca, kanunun 29. maddesinin dördüncü fıkrasında, vergi değerinin hesabında bin liraya kadar olan kesirlerin dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.

Ayrıca, kanunun 29. maddesinin dördüncü fıkrasında, vergi değerinin hesabında bin liraya kadar olan kesirlerin dikkate alınmayacağı belirtilmiştir. DUYURU Sayı: 2017/003 BURSA, 10.01.2017 Konu: 2017 Yilinda Emlak Vergisi Hesabina Esas Vergi Değerinin (Vergi Matrahinin) Nasil Belirleneceğine Dair Açiklamalar İçeren Genel Tebliğ Yayinlanmiştir. 27.12.2016

Detaylı

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI

Sirküler Rapor /70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI Sirküler Rapor 18.02.2014/70-1 ANAYASA MAHKEMESİNİN ÖZEL USULSUZLUK CEZASIYLA İLGİLİ BAŞVURUYA İLİŞKİN KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi 14/1/2014 tarihli ve 2013/5028 Başvuru Numaralı kararında, 2010 yılının

Detaylı

kullanılacak bina inşaat metrekare maliyet bedelleri açıklandı.

kullanılacak bina inşaat metrekare maliyet bedelleri açıklandı. SİRKÜLER TARİH : 25.08.201.2017 SAYI : 2017-08-01 KONU : Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 71) yayımlandı. ÖZETİ : Tebliğde, 2018 yılında binaların emlak vergisi değerinin hesaplamalarında kullanılacak

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785. Karar No : 2012/3582

T.C. D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785. Karar No : 2012/3582 T.C D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785 Karar No : 2012/3582 Anahtar Kelimeler : Haciz İşlemi, İhtiyati Haciz, Şirket Ortağı, Teminat, Kişiye Özgü Ev Eşyaları Özeti: Teşebbüsün muvazaalı olduğu

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim

Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim vergisi. Anahtar Kelimeler : Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşen mahkeme kararı, özel tüketim Özet : Karara esas olarak alınan bir ilam hükmünün kesinleşen bir mahkeme kararıyla bozularak ortadan kalkması

Detaylı

B.07.1.GİB.0.66/6650-150. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı. Seri No:2006/1

B.07.1.GİB.0.66/6650-150. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı. Seri No:2006/1 EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2006/1 Tarih Sayı Kapsam B.07.1.GİB.0.66/6650-150 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı SAYI : B.07.1.GİB.0.66/6650-150 KONU:- EMLAK VERGİSİ KANUNU

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 61 )

SİRKÜLER RAPOR EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 61 ) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 02.01.2013 Sirküler No : 2013 / 2-5 EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 61 ) 01.01.2013 tarih ve 28515 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 61 Seri No.lu Emlak

Detaylı

Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik

Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik 13 Nisan 2005 Tarihli Resmî Gazete Sayı: 25785 Birinci Bölüm Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, belediyelerin

Detaylı

MAHALLİ İDARELER UZLAŞMA YÖNETMELİĞİ MAHALLİ İDARELER UZLAŞMA YÖNETMELİĞİ

MAHALLİ İDARELER UZLAŞMA YÖNETMELİĞİ MAHALLİ İDARELER UZLAŞMA YÖNETMELİĞİ MAHALLİ İDARELER UZLAŞMA YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi : 01.08.2003 Resmi Gazete Sayısı : 25186 MAHALLİ İDARELER UZLAŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No: 59)

SİRKÜLER RAPOR EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ. (Seri No: 59) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 09.0.202 Sirküler No : 202 / 6 EMLAK VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (Seri No: 9) 3.2.20 tarih ve 289 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 9 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel

Detaylı

BİLGİ NOTU / Bu bilgi notumuzda anılan kanunun vergi alacakları ile ilgili düzenlemelerine yer verilecektir.

BİLGİ NOTU / Bu bilgi notumuzda anılan kanunun vergi alacakları ile ilgili düzenlemelerine yer verilecektir. BİLGİ NOTU 17.03.2011/2011-03 6111 SAYILI KANUN TAHSİLATIN HIZLANDIRILMASI Kamuoyunda Af Kanunu olarak bilinen 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık

Detaylı

İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 19 Giriş 21 Birinci Bölüm İDARÎ YARGININ GELİŞİMİ VE TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ I. YARGISAL DENETİMİNDE

İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 19 Giriş 21 Birinci Bölüm İDARÎ YARGININ GELİŞİMİ VE TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ I. YARGISAL DENETİMİNDE İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 19 Giriş 21 Birinci Bölüm İDARÎ YARGININ GELİŞİMİ VE TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ I. YARGISAL DENETİMİNDE SİSTEMLER VE İDARİ YARGININ GELİŞİMİ 23 A. İdarenin Yargısal

Detaylı

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 14.07.2008 56 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2008/72 12.07.2008 tarih ve 26934 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 56 Seri No.lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği nde,

Detaylı

GELİR VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

GELİR VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 10043 GELİR VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun Numarası : 5615 Kabul Tarihi : 28/3/2007 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 4/4/2007 Sayı : 26483 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

41 seri No lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği yayımlandı.

41 seri No lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. BAKIŞ MEVZUAT KONU 41 seri No lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. Sayı 2012/ 35 ÖZET 41 seri No lu Belediye Gelirler Kanunu Genel Tebliğinde, belediyelerin ilan ve reklâm vergisi ve

Detaylı

Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Kanun No. 5736 Kabul Tarihi: 20/2/2008

Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Kanun No. 5736 Kabul Tarihi: 20/2/2008 Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun Kanun No. 5736 Kabul Tarihi: 20/2/2008 (27 Şubat 2008 Tarihli ve 26800 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanmıştır) MADDE 1- (1) Bu maddenin yürürlüğe

Detaylı

Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI

Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI Bu doküman eğitim amacıyla hazırlanmış ve öğrenciye verilmiştir. İzinsiz çoğaltılması ve satılması halinde gerekli cezaî ve hukukî yollara başvurulacaktır.

Detaylı

T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire. Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği

T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire. Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire Esas No : 2009/1602 Karar No :2013/6426 Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği Özeti : Müteselsil sorumlulardan

Detaylı

BAZI KAMU ALACAKLARININ UZLAŞMA USULÜ İLE TAHSİLİ HAKKINDA KANUN. (5736 S. Kanun )

BAZI KAMU ALACAKLARININ UZLAŞMA USULÜ İLE TAHSİLİ HAKKINDA KANUN. (5736 S. Kanun ) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 28.02.2008 Sirküler No: 2008/34 BAZI KAMU ALACAKLARININ UZLAŞMA USULÜ İLE TAHSİLİ HAKKINDA KANUN (5736 S. Kanun ) 27 Şubat 2008 tarih ve 26800 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

SAYI : 2016 / 08 İstanbul, CEP TELEFONU ABONELİK TESİSİNDE ALINAN ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ TUTARI:

SAYI : 2016 / 08 İstanbul, CEP TELEFONU ABONELİK TESİSİNDE ALINAN ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ TUTARI: SİRKÜLER SAYI : 2016 / 08 İstanbul,05.01.2016 KONU : Diğer Vergilerdeki Artışlar 1. CEP TELEFONU ABONELİK TESİSİNDE ALINAN ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ TUTARI: Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTISI RAPORU TOPLANTI RAPORU

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTISI RAPORU TOPLANTI RAPORU HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTISI RAPORU TOPLANTI YERİ : MIRACLE RESORT OTEL TOPLANTI TARİHİ : 23-25 KASIM 2012 KONU GRUP ADI GRUP BAŞKANI GRUP SÖZCÜSÜ : VERGİ 2. GRUP : DANIŞTAY

Detaylı

HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLĐĞĐ YAYIMLANDI

HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLĐĞĐ YAYIMLANDI 14.07.2008/110 HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLĐĞĐ YAYIMLANDI ÖZET : Harçlar Kanunu uygulamasına ilişkin olarak 56 seri No lu Harçlar Genel Tebliği ile 5766 sayılı Yasa ile Harçlar Kanununda yapılan değişiklikler

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 016 Sirkülerimizin konusunu 6824 Sayılı Vergi Kanunlarında Gerçekleştirilen Düzenlemeler oluşturmaktadır. KAPSAM : 8/3/2017 tarihli ve 30001 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2008/67 İstanbul, 15 Temmuz 2008 KONU : 5766 sayılı Kanunla

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ

SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ SM - Serbest Muhasebecilik, SMMM - Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve YMM - Yeminli Mali Müşavirli 41 Nolu SM - Serbest Muhasebecilik, SMMM - Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve YMM - Yeminli Mali

Detaylı

Konu:Kesinleşmiş Alacaklar, Kesinleşmemiş Veya Dava Safhasında Bulunan Alacaklar, İnceleme Ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler

Konu:Kesinleşmiş Alacaklar, Kesinleşmemiş Veya Dava Safhasında Bulunan Alacaklar, İnceleme Ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler Sayı:2016/12 Konu:Kesinleşmiş Alacaklar, Kesinleşmemiş Veya Dava Safhasında Bulunan Alacaklar, İnceleme Ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler Kesinleşmiş Alacaklar Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla

Detaylı

S İ R K Ü L E R. KONU : İkale Sözleşmesi Kapsamında 27 Mart 2018 den Önce Ödenen Tazminatlardan Kesilen Vergilerin İade Usulü Açıklandı.

S İ R K Ü L E R. KONU : İkale Sözleşmesi Kapsamında 27 Mart 2018 den Önce Ödenen Tazminatlardan Kesilen Vergilerin İade Usulü Açıklandı. S İ R K Ü L E R Sayı: 2019 061 İstanbul, 15.03.2019 KONU : İkale Sözleşmesi Kapsamında 27 Mart 2018 den Önce Ödenen Tazminatlardan Kesilen Vergilerin İade Usulü Açıklandı. ÖZET BİLGİ : 30 Ocak 2019 tarihli

Detaylı

: Karabük Valiliği İl Defterdarlığı - KARABÜK

: Karabük Valiliği İl Defterdarlığı - KARABÜK Anahtar Kelimeler : Sakatlık indirimi, özür oranı, çalışma gücü kaybı, hastane Özet: Sakatlık indiriminden yararlanabilmek için özür oranının değil çalışma gücü kayıp oranının tespit edilmesi gerektiği

Detaylı

şeklinde sınıflandırmak mümkündür. A. Uyumlu Mükellefe İndirimli Gelir/Kurumlar Vergisi Uygulaması

şeklinde sınıflandırmak mümkündür. A. Uyumlu Mükellefe İndirimli Gelir/Kurumlar Vergisi Uygulaması GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ KAPSAMINDA ÖNGÖRÜLEN VERGİ AVANTAJLARI Yukarıdaki damga vergisi oranlarının güncel olduğu dikkate alındığında uyarınca

Detaylı

VERGİ AFFI TAKVİMİ sayılı Askerlik Kanunu, - Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve

VERGİ AFFI TAKVİMİ sayılı Askerlik Kanunu, - Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve VERGİ AFFI TAKVİMİ Konu Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri Ve Belediyelere Olan Kesinleşmiş Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması (Md.2) Bildirim /Beyan Tarih Ödeme Tarihi

Detaylı

VERGİ AFFI TAKVİMİ. Bildirme/ Beyan Tarihi. Konu

VERGİ AFFI TAKVİMİ. Bildirme/ Beyan Tarihi. Konu VERGİ AFFI TAKVİMİ Konu Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri ve Belediyelere olan ve kapsama giren kesinleşmiş borçlar Aşağıdaki Kanunlar gereğince kesilen idari para cezaları,

Detaylı

Sirküler Rapor /197-1 RAPOR DEĞERLENDİRME KOMİSYONLARININ TEŞEKKÜLÜ İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Sirküler Rapor /197-1 RAPOR DEĞERLENDİRME KOMİSYONLARININ TEŞEKKÜLÜ İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor 16.10.2014/197-1 RAPOR DEĞERLENDİRME KOMİSYONLARININ TEŞEKKÜLÜ İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : Yönetmeliğe vergi incelemelerinde etkinlik, verimlilik,

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/6153 Karar No. 2017/5875 Tarihi: 19.09.2017 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN PRİM BORÇ- LARINDAN SORUMLULUĞU İÇİN HAKLI NEDEN OLMADAN

Detaylı

6736 sayılı kanun kapsamında vergi alacaklarının yapılandırılması ve matrah artırımı

6736 sayılı kanun kapsamında vergi alacaklarının yapılandırılması ve matrah artırımı 6736 sayılı kanun kapsamında vergi alacaklarının yapılandırılması ve matrah artırımı MATRAH ARTIRIMI Gelir vergisi mükelleflerinde matrah artırımı* Kurumlar vergisi mükelleflerinde matrah artırımı KDV

Detaylı

Ba ve Bs FORMLARININ VERİLMEMESİ NEDENİYLE ADİ ORTAKLIK ADINA KESİLEN CEZAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI YAYIMLANDI

Ba ve Bs FORMLARININ VERİLMEMESİ NEDENİYLE ADİ ORTAKLIK ADINA KESİLEN CEZAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.02.2013/50-1 Ba ve Bs FORMLARININ VERİLMEMESİ NEDENİYLE ADİ ORTAKLIK ADINA KESİLEN CEZAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI YAYIMLANDI ÖZET : Danıştay Üçüncü Daire Başkanlığının 17.10.2012

Detaylı

Sirküler Rapor / YILINDA UYGULANACAK VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ TARİFESİ VE İSTİSNA TUTARLARI

Sirküler Rapor / YILINDA UYGULANACAK VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ TARİFESİ VE İSTİSNA TUTARLARI Sirküler Rapor 02.01.2014/14-1 2014 YILINDA UYGULANACAK VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ TARİFESİ VE İSTİSNA TUTARLARI ÖZET : 2014 yılında uygulanacak Veraset Ve İntikal Vergisi Kanununda yer alan had ve tarifelerin

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİNDEN GVK GEÇİCİ 73 ÜNCÜ MADDEYLE İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI

ANAYASA MAHKEMESİNDEN GVK GEÇİCİ 73 ÜNCÜ MADDEYLE İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI Sirküler Rapor 16.12.2013/216-1 ANAYASA MAHKEMESİNDEN GVK GEÇİCİ 73 ÜNCÜ MADDEYLE İLGİLİ BİREYSEL BAŞVURUYA İLİŞKİN YETKİSİZLİK KARARI ÖZET : Anayasa Mahkemesi, 21.11.2013 tarihli ve 2013/4413 Başvuru

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2011/8665 Karar No : 2013/9005 Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol Özeti : İmar planında küçük sanayi

Detaylı

Sirküler Rapor / YILINDA BORÇLU MÜKELLEFLERİN İLANI

Sirküler Rapor / YILINDA BORÇLU MÜKELLEFLERİN İLANI Sirküler Rapor 24.09.2014/170-1 2014 YILINDA BORÇLU MÜKELLEFLERİN İLANI ÖZET : 440 Sıra No lu VUK Genel Tebliğinde; VUK nın 5 nci maddesi uyarınca 2014 yılında her bir vergi dairesine 250.000 TL ve daha

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/89

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/89 25.12.2015 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/89 KONU: 2015 YILI YENİDEN DEĞERLEME ORANI % 5,58 OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR 1. YENİDEN DEĞERLEME ORANI : Yeniden değerleme

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : sayılı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : sayılı T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : 1-6183 sayılı Kanun'un 79 uncu maddesi gereğince, amme borçlusunun

Detaylı

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar N0:292 12.02.2007 KARAR

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar N0:292 12.02.2007 KARAR ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:292 12.02.2007 KARAR 30000 metre kareyi geçen yeşil alanların rekreasyon alanlarının, kapalı ve açık spor alanlarının, oyun alanlarının, kooperatifler

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ TAŞINMAZLAR

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ TAŞINMAZLAR İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ TAŞINMAZLAR 2942 KAMULAŞTIRMA KANUNU Kanun Numarası : 2942 Kabul Tarihi : 4/11/1983 HÜLYA BOZKIRAN 05.02.2014 AMAÇ ve KAPSAM Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek

Detaylı

KONU : Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 455

KONU : Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 455 SİRKÜLER TARİH : 26.06.2015 SAYI : 2015 / 06 / 8 KONU : Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 455 ÖZETİ : Tebliğde; VUK nın 5 nci maddesi uyarınca 2015 yılında her bir vergi dairesine 250.000 TL ve

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 17409 Karar No. 2014/19210 Tarihi: 21.10.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YETKİ İTİRAZI

Detaylı

DENET VERGİ SİRKÜLER

DENET VERGİ SİRKÜLER DENET VERGİ SİRKÜLER BDO Yayıncılık A.Ş. Sirküler Tarihi : 26.10.2016 Sirküler No : 2016/089 6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUNDA YER ALAN BAZI SÜRELERİN UZATILMASI HAKKINDA

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2013/78 Ref: 4/78

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2013/78 Ref: 4/78 SĐRKÜLER Đstanbul, 07.03.2013 Sayı: 2013/78 Ref: 4/78 Konu: 2013 YILI ĐÇERĐSĐNDE YAPILACAK ASGARĐ ÖLÇÜDE ARSA VE ARAZĐLERĐN METREKARE BĐRĐM DEĞERLERĐNĐN TESPĐTĐNE ĐLĐŞKĐN EMLAK VERGĐSĐ KANUNU ĐÇ GENELGESĐ

Detaylı

VERGİ DAVALARINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ÜZERİNE

VERGİ DAVALARINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ÜZERİNE VERGİ DAVALARINDA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ÜZERİNE Hasan BAK* 1.Giriş Demokratik ülkelerde, yargı yoluyla hakkını aramak, mağduriyetin giderilmesinde adli kurumlara başvurmak en önemli araçlardan birisidir.

Detaylı

dan itibaren ücret gelirlerine farklı (düşük oranlı) gelir vergisi tarifesi uygulamasına son veren kanuni düzenlemenin,

dan itibaren ücret gelirlerine farklı (düşük oranlı) gelir vergisi tarifesi uygulamasına son veren kanuni düzenlemenin, 04.12.2009 Açıklamalı Sirküler Rapor 2009/16 Konu: ANAYASA MAHKEMESĐ ĐPTAL KARARI SONRASINDA ÜCRETLER ÜZERĐNDEN HESAPLANACAK GELĐR VERGĐSĐNDE DĐKKATE ALINACAK GELĐR VERGĐSĐ TARĐFESĐ VE ĐHTĐRAZĐ KAYITLA

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2019/010 Ref: 4/010

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2019/010 Ref: 4/010 SİRKÜLER İstanbul, 07.01.2019 Sayı: 2019/010 Ref: 4/010 Konu: 2019 YILINDA EMLAK VERGİSİ HESABINA ESAS VERGİ DEĞERİNİN (VERGİ MATRAHININ) NASIL BELİRLENECEĞİNE DAİR AÇIKLAMALAR İÇEREN GENEL TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

GİDERLERLE İLGİLİ ÖZEL DOSYALAR

GİDERLERLE İLGİLİ ÖZEL DOSYALAR GİDERLERLE İLGİLİ ÖZEL DOSYALAR DÖNEMSELLİK VE TAHHAKUK ESASLARININ VERGİSEL AÇIDAN DOĞURDUĞU SONUÇLAR NELERDİR? ÖZEL DOSYA NO:19 Türk vergi sisteminde dönemsellik ilkesi benimsenerek işletme faaliyet

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/223 Ref: 4/223

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2014/223 Ref: 4/223 SİRKÜLER İstanbul,..0 Sayı: 0/ Ref: / Konu: 05 YILINA AİT EMLAK (BİNA, ARSA VE ARAZİ) VERGİ DEĞERLERİ İLE 05 YILINDA MÜKELLEF OLACAKLARIN EMLAK VERGİ DEĞERLERİNİN HESABINDA DİKKATE ALINACAK ASGARİ ÖLÇÜDE

Detaylı

ÖZEL BÜLTEN 16. Abonelerimize 28 TEMMUZ 2011 SÜRYAY AŞ SICAK HABER

ÖZEL BÜLTEN 16. Abonelerimize 28 TEMMUZ 2011 SÜRYAY AŞ SICAK HABER SICAK HABER Abonelerimize ÖZEL BÜLTEN 16 28 TEMMUZ 2011 SÜRYAY AŞ 28.07.2011 Tarih ve 28007 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 57 sayılı Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde uygulamaları kolaylaştırıcı

Detaylı

İnceleme Ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler (Madde: 4)

İnceleme Ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler (Madde: 4) 08.06.2018/22 İnceleme Ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler (Madde: 4) Açıklamalar: 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/7

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/7 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 07.01.2019 Sayı : 2019/7 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -YMM lerle Tam Tasdik

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 03/2013 İstanbul, KONU: Maktu Harçlar Yeniden Değerleme Oranında Artırıldı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 03/2013 İstanbul, KONU: Maktu Harçlar Yeniden Değerleme Oranında Artırıldı MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 03/2013 İstanbul, 02.01.2013 KONU: Maktu Harçlar Yeniden Değerleme Oranında Artırıldı ÖZET: Maktu harçlar, (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen

Detaylı

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (Seri No:266)

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (Seri No:266) SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.01.2008 Sirküler No: 2008/2 GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (Seri No:266) 28.12.2007 tarih ve 26740 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 266 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y. Vergi Dava Daireleri Kurulu

T.C. D A N I Ş T A Y. Vergi Dava Daireleri Kurulu T.C. D A N I Ş T A Y Vergi Dava Daireleri Kurulu Esas No : 2010/679 Karar No: 2012/72 Özeti: İnceleme raporunun ihbarname ekinde tebliğ edilmemesi; süresinde açılan bir davada vergilendirmenin kaldırılmasını

Detaylı