MENŞE KAZANIM KRİTERLERİ. Nazan Öztürk Tel:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MENŞE KAZANIM KRİTERLERİ. Nazan Öztürk Tel:"

Transkript

1 MENŞE KAZANIM KRİTERLERİ Nazan Öztürk Tel:

2 MENŞE KAZANIMINDAKİ GRUPLAR/KURALLAR 1-TERCİHSİZ TİCARETTE MENŞE KAZANIMI ENSTRÜMANI: MENŞE ŞAHADETNAMESİ 2-TERCİHLİ TİCARETTE MENŞE KAZANIMI ENSTRÜMANLARI: BİR DEN FAZLABELGE

3 TERCİHSİZ MENŞE KURALLARI Giden eşyanın menşe kazanımında rehber veriler nelerdir? Hangi mevzuat hükümlerine tabiyiz? Hangi uygulama usul ve esasları geçerlidir? Hangi belge/belgeler kullanılır? Hangi kurallar geçerlidir?

4 MENŞE ŞAHADETNAMESİ Tercihsiz ticarette kullanılır. Gümrük vergisi indirimi sağlamaz. Eşyanın ekonomik milliyetini ispat eder. TİM de basım/satış/onay işlemlerini koordine eder.

5 Menşe Şahadetnamesi nin BAĞLI OLDUĞU MEVZUAT o Gümrük Kanunu ( Maddeleri) Kabul Tarihi: Kanun No. : 4458 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: o Gümrük Yönetmeliği ( Maddeleri) Yayımlandığı Resmi Gazete; Tarih: Sayı : o o EK 5 ve EK 6 sayılı listeleri Dipnotlar

6 TÜMÜYLE BİR ÜLKEDE ELDE EDİLEN EŞYA Madde 18 a) O ülkede çıkartılan madencilik ürünleri, b) O ülkede toplanan bitkisel ürünler, c) O ülkede doğan ve yetiştirilen canlı hayvanlar, d) O ülkede yetiştirilen canlı hayvandan elde edilen ürünler, e) O ülkede tutulan ve avlanan balıkçılık ve avcılık ürünleri, f) O ülkede kayıtlı veya tescilli olup, o ülkenin bandırasını taşıyan araçlar tarafından herhangi bir ülkenin kara suları dışındaki denizlerden çıkartılan av ürünleri ve diğer deniz ürünleri, g) Söz konusu ülkede kayıtlı ya da tescilli olan ve ülkenin bandırasını taşıyan, fabrika gemilerde (f) bendinde öngörülen ürünlerden elde edileni, ı) Sadece hammadde elde etmek için o ülkede toplanan, imalat işlemlerinden veya kullanım kalıntılarından elde edilen atık ve artıklar.

7 MENŞE KAZANDIRMAYAN İŞLEMLER Eşya üzerinde yapılan etiketleme ve işaretleme işlemleri, Tamamlanmış bir ürün oluşturmak üzere parçaların basitçe montajı, Nakliye ve depolama sırasında ürünlerin iyi durumda muhafaza edilmesi için havalandırma, yayma, kurutma ve benzeri işlem veya işçilikler, Tozun giderilmesi, ayıklama, yıkama, kesme ve benzeri işlem veya işçilikler, Ambalajlama işlemleri. o Yukarıdaki işlemlerin iki veya daha fazlasının bir arada ya da bu işlemlerin birkaçı yapılmış olunca Gümrük Yönetmeliği 34. maddesi uyarınca eşyamız yine MENŞE kazanmamış olur.

8 MADDE 19 Üretimi birden fazla ülkede gerçekleştirilen eşyanın bir ülke menşeli sayılabilmesi için, o ülkede yeni bir ürün imal edilmesi veya imalatın önemli bir aşamasının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin o ülkede bu amaçla donatılmış işletmelerde yapılması gerekir.

9 Menşeli olmayan girdilerle imal edilen ürüne menşe statüsü kazandıran veya kazandırmayan işçilik veya işleme faaliyetlerine ilişkin ve Türk Gümrük Tarife Cetvelinin XI. Bölümündeki TEKSTİL ÜRÜNLERİNİ kapsayan (üç sütunluk) listedir. ÖRNEK: EK 5 NEDİR?

10 Menşeli olmayan girdilerle imal edilen ürüne menşe statüsü kazandıran veya kazandırmayan işçilik veya işleme faaliyetlerine ilişkindir ve TEKSTİL ÜRÜNLERİ DIŞINDAKİ ÜRÜNLERİ kapsayan (üç sütunluk) listedir. ÖRNEK: EK 6 NEDİR?

11 ÖRNEK (MENŞE KAZANIM) 5905 tarife pozisyonlu ve menşeli olmayan «Dokumaya elverişli maddelerden duvar kaplamaları» madde isimli eşyanın (EK 5) menşe kazanması için öngörülen kriterlere dipnot işareti verildiğini görüyoruz. Bu dipnotlar için Gümrük Yönetmeliği nin (EK 4) sayılı LİSTE deki GENEL YORUMLAMA KURALLARI na bakarak çözeceğiz.

12 ÖRNEK (MENŞE KAZANIM) Fasıl 61 deki (Ek 5) menşeli olmayan girdilerle üretilen örme giyim eşyası ve aksesuarları madde isimli eşyanın ülkemizde gördüğü işlem ve işçilik sonrasında menşe kazanması için öngörülen kriter: İmalatın Tamamlanması Ancak burada (EK 4 dipnotu ile) ufak bir ayrıntı da getirilmiştir. (Ek 4 e bkz.) Şekline göre kesilmiş parçalardan veya örülerek şekil verilmiş, iki veya daha fazla örme mensucatın dikilmesi ya da başka surette birleştirilmesiyle elde edilmiş olması şeklinde imalatın tamamlanması karşılanmış olacaktır. Diğerleri için ise kriter İplikten İmalat yapılmış ise menşe kazanacaktır.

13 ÖRNEK (MENŞE KAZANIM) 8482 tarife pozisyonlu ve menşeli olmayan (Ek 5 deki) eşyanın 2. sütunda görüleceği üzere madde ismi verilmektedir: 8482 Bilyalı makaralı veya iğneli rulmanlar, monte edilmiş diyerek madde ismi verilmiştir. Tablonun 3. sütununda yazan: İç ve dış halkalarının parlatılması, yatak alıştırma ve ısıl işlemini takip eden montaj işlemi kriterindeki işlemler ülkemizde yapılıyor ise eşya menşe kazanmış demektir. Artık Türk Menşeli denebilir.

14 MFN DTÖ Kuruluş Anlaşmasının eki 1994 Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) uyarınca; DTÖ ye üye bir ülkenin, herhangi bir ülkeye uygulamış olduğu gümrük vergisi oranlarının, bütün üye ülkelere (160 ülkeye de) uygulanması gerekmektedir. Bu ülkeler de anlaşması olmayan bütün üçüncü ülkelere aynı vergi oranlarını uygular. Buna MFN Kuralı diyebiliriz. (Most Favoured Nation)=(En Çok Gözetilen/Kayrılan Ülke) Aralarında anlaşma yapanlar ise bu kuralın dışındadır. Bir örnek ile açıklamak isterim.

15 MFN Örnek: 8528 GTİP no. lu monitör (şu ülkelere) GV %0 (sıfır) olarak gider: AB, EFTA, İsrail, Makedonya, Bosna Hersek, Fas, Filistin, Tunus, Mısır, Ürdün, Şili, Kosova, Sırbistan, Moldova, Mauritius, Karadağ, Gürcistan, ve D8 ülkeleri Çünkü hepsiyle Türkiye arasında anlaşmalar vardır.) Bu sayılan ülkeler için gümrük vergisi oranı (% 0) iken, Diğer Ülkeler (DÜ) için ise gümrük vergisi oranı (% 14) verilmiştir. Saydıklarımın dışındakiler ile Türkiye nin anlaşması olmadığı için MFN kuralı gereğince MFN ülkeleri için oran % 14 olacaktır. Örnek: ABD, Çin, İngiltere, üçü de DTÖ üyesidir. ABD ile İngiltere nin aralarındaki Gümrük Vergi oranları ne ise, Çin için de aynı olacak ve MFN ülkesi olarak iki ülke de Çin i kabul etmiş sayılacaktır. İstemeseler de aynı GV oranı %14 geçerli olacaktır. Aynı şekilde Çin ve İngiltere için vergi oranları ne ise ABD için de aynıdır.

16 DTÖ - DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ, İngilizce: World Trade Organization, WTO), çok taraflı ticaret sisteminin yasal ve kurumsal organıdır. Türkiye de üyedir. Merkezi İsviçre nin Cenevre şehrindedir. WTO, hükümetlerin iç ticaret yasalarını ve düzenlemelerini nasıl yapacakları hususunda yasal bir çerçeve ortaya koymaktadır ve toplu görüşmeler ve müzakereler yolu ile ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin de (dış ticaretin de) geliştirildiği bir platformdur. 1 Ocak 1995 yılında kurulmuştur.160 üyesi bulunmaktadır. Son katılan üye 30 kasım 2015 'te örgüte dahil olan Kazakistan dır.

17 MENŞE KAZANIM KRİTERLERİNDEKİ KAVRAM LARI TANIYALIM KIYMET FABRİKA ÇIKIŞ FİYATI MONTAJ İŞLEMLERİ SONUCUNDA OLUŞAN KIYMET

18 KIYMET Eşyanın satış bedelidir. O eşyaya fiilen ödenen meblağdır. Menşeli olmayan girdilerin ithal anındaki gümrük kıymeti eğer bilinmiyor veya araştırılamıyorsa İmalatın yapıldığı ülkede ödenen ilk araştırılabilir fiyatı olarak da tanımlanabilir.

19 FABRİKA ÇIKIŞ FİYATI Satıcının alıcıya malını kendi işletmesinde teslim ettiği andaki fiyatıdır. Ürünün ihracında geri ödenecek ya da ödenmiş olan yurtiçi vergilerin düşülmesi ile bulunan fiyattır.

20 MONTAJ İŞLEMLERİ SONUCUNDA OLUŞAN KIYMET Montaj işlemlerinin yapıldığı ülkede DİĞER ülke menşeli parçaların birleştirilmesinden ve her türlü tamamlayıcı ve kontrol niteliğindeki işlemler ile birlikte montaj sonucunda oluşan, kâr ve bu tür işlemlerden kaynaklanan genel giderler sonucu ortaya çıkan kıymet artışını ifade eder.

21 TERCİHSİZ MENŞE ENSTRÜMANI OLAN BELGEMİZ MENŞE ŞAHADETNAMESİ

22 MENŞE ŞAHADETNAMESİ KULLANIM YERLERİ EŞYANIN GÜMRÜK VERGİSİNİ HESAPLAMADA, ANTİ DAMPİNG VERGİSİNİ HESAPLAMADA, KORUMA ÖNLEMİ UYGULAMASINDA, MİKTAR KISITLAMASI UYGULAMASINDA, DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİNİN TUTULMASINDA KAYNAK BELGE OLARAK KULLANILIR.

23 TERCİHSİZ MENŞE KURALLARINDA Gümrük kanunu ve gümrük yönetmeliği kuralları geçerlidir. Kullanılacak belge Menşe Şahadetnamesidir. Herhangi bir vergi muafiyeti, indirimi sağlamaz. Ülkeler tablomuzda adı geçmeyen tüm ülkelere menşe şahadetnamesi yapılabilir. Sadece malın iktisadi milliyetini gösterir Gümrük vergisi hesaplamasına eşyanın GTİP no. su, kıymeti ve menşe belgesi hep birlikte ışık tutar.

24 TERCİHLİ TİCARETTE MENŞE ENSTRÜMANLARI NELERDİR Gümrük vergisini sıfırlayan ya da gümrük vergisinden indirim sağlayan ve bu indirim imkanı sonucunda tercih edildiğimizi ispat eden şu belgeler kullanılır: EUR.1 DOLAŞIM BELGESİ EUR-MED DOLAŞIM BELGESİ A.TR DOLAŞIM BELGESİ FATURA BEYANLARI KORE MENŞE DEKLERASYONU SİNGAPUR MENŞE BEYANI FORM A BELGESİ İRAN MENŞE İSPAT BELGESİ MALEZYA MENŞE İSPAT D-8 BELGESİ

25 Sıraladığım şekliyle bu belgelerin neden, nasıl kullanıldığı hususlarını inceleyelim TERCİHLİ MENŞE Tercihli tarife uygulamalarından yararlandırılmak istenen eşyaya uygulanan menşe kuralları olarak tanımlanabilir. Artık Menşe Şahadetnamesi değil, yukarıda sıraladığım belgeler, ülkesine, cinsine, menşe ülkesine, kümülasyonlara göre kullanılır. Diğer belgenin yanı sıra Menşe Şahadetnamesi yalnızca A.TR Dolaşım Belgesi ile birlikte yapılabilir. Zira Tercihli ve Tercihsiz Ticaret enstrümanları yan yana kullanılmaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Çünkü artık eşya, gümrük vergisinden muaf ya da indirimli olarak girecek ya da çıkacaktır, gümrük duvarlarını inceltmektedir.

26 EUR.1 VE EUR-MED BELGELERİ Tercihli ticarette kullanılır. Gümrük vergilerinin indirimini sağlar. (Belirli takvim uyarınca) Menşe kümülasyonlarına imza atan STA ülkeleri için büyük kolaylık, büyük tercih sebebidir. Üçüncü ülkelere karşı aynı gümrük tarifesini uygulamaz, birbirlerine ortak gümrük tarifesi uygularlar. İhracatçıya maddi açıdan bir şey sağlamaz; ama ihracatçı bu belgeyi yapmakla ithalatçısına gümrük vergisi muafiyet/ indirim sağlayacağı için ihracatçının rakip ülke ihracatçısına göre TERCİH edilmesini sağlar.

27 TERCİHLİ TİCARETTE MENŞE KAZANIMI Tercihli Ticarette kullanacağımız bütün belgelerin uygulama usul ve esaslarının Resmi Gazete de yayımlandığı YÖNETMELİK ler tarih ve sayıları ile şöyledir

28 YÖNETMELİKLERİN TARİH VE SAYILARI İki Taraflı : /27293 sayılı R.G. Batı Balkan: /28705 sayılı R.G. Pan Avrupa Akdeniz: /27418 sayılı R.G. Ürdün PAAMK a ilavesi: /27811 sayılı R.G. Morityus (Mauritius): /28672 sayılı R.G. Moldova: /29876sayılı R.G. İran : /29252 sayılı R.G. Güney Kore: /28633 sayılı R.G. Malezya : /29412 sayılı R.G. Singapur: /30197 sayılı R.G. D 8 : /29721 sayılı R.G. A.TR DOL.BEL.: /26303 sayılı R.G.

29 EŞYANIN İTHAL ÜLKESİ MENŞE ÜLKE DEMEK DEĞİLDİR Eşya Fransa dan gelir ama Menşe Ülkesi İtalya olabilir. Eşya İtalya dan gelir ama Menşe Ülkesi Çin olabilir, Eşya İsrail den gelir ama Menşe Ülkesi İspanya olabilir. Eşya İsviçre den gelir ama Menşe Ülkesi İsveç olabilir. Sonuç olarak; Sevk ülkesi ile Menşe Ülke farklı olabilir! BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN MENŞE ÜLKE dir.

30 ÖRNEK FRANSA MENŞELİ İSVİÇRE TÜRKİYE

31 TERCİHLİ MENŞE KURALLARI MENŞE DEKLERASYONU İLE YA DA SERBEST TİCARET ANLAŞMA LARI İLE YA DA GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASINI İMZALADIĞIMIZ ÜLKELER İLE TİCARETTE GÜMRÜK VERGİLERİNDE İNDİRİM/MUFİYET SAĞLAYAN, BİZİM ONU, ONUN BİZİ TERCİH ETTİĞİ SİSTEMDİR. ANLAŞMALAR, KANUNLAŞMASI, ANLAŞMALARIN EKİ MENŞE PROTOKOLLERİ, HANGİ BELGENİN HANGİ USUL VE ESASLAR ÇERÇEVESİNDE UYGULANACAĞINA DAİR YAYIMLANAN YÖNET- MELİKLERİ İLE GEÇERLİ OLAN A.TR, EUR.1, EUR-MED DOLAŞIM BELGELERİ, MENŞE İSPAT BELGELERİ, FATURA BEYANLARI, FORM A BELGESİ, D 8 BELGESİ, MENŞE DEKLERASYONU, MENŞE BEYANI, v.b BELGELER KULLANILIR.

32 SERBEST TİCARET ANLAŞMASI NEDİR Taraf ülkelerin kendi aralarında gümrük vergisi ve kısıtlamalarını kaldırdığı, ancak üçüncü ülkelere karşı ortak bir gümrük tarifesi oluşturmamaları, anlaşmanın dışında kalan üçüncü ülkelere her üye ülkenin kendi milli gümrük tarifesini uygulayabildiği bir ekonomik birleşmedir. Önce STA imzalanır, Sonra taraf ülkeler birbirleri ile protokollerinin imzalarını tamamlar, Sonra kümülasyonlardaki ülkelerle imzalarını tamamlarlar, Bittiğinde resmi gazetede kanunlaştığı hususu yayımlanır. STA nın uygulama usullerini, esaslarını çizen bir yönetmelik yayımlanır. Yönetmelikteki yürürlük tarihi ile birlikte yürürlük başlar. Bazen geriye dönük yürürlük tarihi verilir, o zaman Sonradan Verilmiştir kaşesi ile belge (hangi belge öngörüldü ise) o belge onaylanır. STA imzalayan iki ülke birbirinin eşyasını STA nın öngördüğü takvim uyarınca gümrük vergi oranlarını sıfırlamaya doğru azaltır.

33 SERBEST TİCARET ANLAŞMALARIMIZ Gürcistan, Arnavutluk, Şili, Morityus, Moldova, Güney Kore, Suriye (askıda), Singapur D-8 ülkeleri: İran, Malezya, Endonezya, Pakistan, Nijerya, Bangladeş, Mısır Mart 2017 itibarı ile toplam 29 ülke

34 TAMAMEN TÜRK MENŞELİ DİYEBİLECEKLERİMİZ Türkiye de hasat edilen bitkisel ürünler Türkiye de doğan ve yetiştirilen canlı hayvanlar Türkiye topraklarından çıkartılan madenler mineraller Türkiye de avcılık ve balıkçılıkla elde edilenler Türkiye karasuları dışında Türk gemisi ile denizden çıkarılan balıkçılık ürünleri Türkiye de imal edilenlerin hurdaları 34

35 TAMAMEN TÜRK MENŞELİ DEĞİL İSE O ZAMAN GİRDİLER ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ Mİ, YOKSA STA İLE BELİRLENMİŞ MENŞE KÜMÜLASYONLARI KAPSAMINDAKİ ÜLKE/ÜLKELER MENŞELİ Mİ, YA DA HEPSİ BİRDEN KULLANILMIŞ MI, KULLANILDI İSE % LERİ İLE MENŞE ÜLKELERİ İLE BİRLİKTE İNCELENMESİ GEREKİR. ÜÇÜNCÜ ÜLKE GİRDİLERİ KULLANILMIŞ İSE II SAYILI EK LİSTE KURALLARI İÇİNDE İNCELENECEKTİR. Şöyle ki:

36 36

37 II SAYILI LİSTE İNCELEMESİ FASIL 01- CANLI HAYVANLAR DAN İHRAÇ EDİLECEK ÜRÜNÜN TÜRK MENŞELİ SAYILABİLMESİ İÇİN 3. SÜTUNUNDA ÖNGÖRÜLEN MENŞELİ OLMAYAN MADDELERE UYGULANARAK MENŞE STATÜSÜ VEREN İŞÇİLİK VE İŞLEMİN NE OLMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLMİŞTİR: KULLANILAN FASIL 01 DE YER ALAN HAYVANLAR TAMAMIYLE ELDE EDİLMELİDİR. YANİ İTHAL EDİLMİŞ BİR CANLI HAYVAN TÜRK MENŞELİ OLARAK GÖNDERİLEMEZ; EUR.1 YA DA EUR-MED E TÜRK MENŞELİ ÜRÜN GİBİ KONU OLAMAZ! EK II LİSTEDEKİ BU KRİTER ÇERÇEVESİNDE EŞYAYA MENŞE KAZANMIŞTIR, YA DA MENŞE KAZANMAMIŞTIR DİYEREK KARAR VERİLİR.

38 II SAYILI LİSTE İNCELEMESİ FASIL 06 CANLI AĞAÇLAR VE DİĞER BİTKİLER, YUMRULAR, KÖKLER VE BENZERLERİ, KESME ÇİÇEKLER VE SÜS YAPRAKLARI NDAN BİR ÜRÜN İHRAÇ EDİLECEKSE VE İTHAL GİRDİ VAR OLARAK BİLİNİYORSA O ZAMAN II SAYILI LİSTENİN 3. SÜTUNUNDA ÖNGÖRÜLEN KRİTERE UYGUN OLARAK TÜRKİYE DE ÜRETİM YAPILDI MI DİYE KONTROL EDELİM: ** KULLANILAN FASIL 06 DA YER ALAN TÜM GİRDİLERİN TAMAMEN ELDE EDİLMESİ VE YANI SIRA ** KULLANILAN TÜM GİRDİLERİN KIYMETİNİN ÜRÜNÜN FABRİKA ÇIKIŞ FİYATININ %50 SİNİ GEÇMEYEN İMALAT GERÇEKLEŞTİ İSE O ZAMAN EŞYA MENŞE KAZANMIŞ DEMEKTİR.

39 II SAYILI LİSTE İNCELEMESİ FASIL VE DİĞERLERİ: 3.SÜTUNDA ÖNGÖRÜLEN KRİTER: **ÜRÜNÜN YER ALDIĞI POZİSYON DIŞINDAKİ HERHANGİ BİR POZİSYONDA YER ALAN GİRDİLERDEN İMALAT VE BUNUNLA BERABER **30 03 VE POZİSYONLARINDA YER ALAN GİRDİLERİN TOPLAM KIYMETLERİ ÜRÜNÜN FABRİKA ÇIKIŞ FİYATININ %20 SİNİ GEÇMEMESİ KOŞULUYLA KULLANILABİLDİĞİ VE **KULLANILAN TÜM GİRDİLERİN KIYMETİNİN ÜRÜNÜN FABRİKA ÇIKIŞ FİYATININ %50 SİNİ GEÇMEYEN İMALAT YAPILSIN ÖNERİSİ İLE ÜÇ ŞEYİN BİRARADA İRDELENMESİ GEREĞİ VURGULANAN BİR KRİTERDİR. BU ÜÇ CÜMLEDEKİ İŞLEMLER VAR İSE EŞYA TÜRK KİMLİĞİNİ ALABİLİR DEMEKTİR.

40 FASIL II SAYILI LİSTE İNCELEMESİ RUGAN VE RUGANLA KAPLANMIŞ DERİ VE KÖSELELER; METALİZE DERİ VE KÖSELELER İÇİN 3. SÜTUNDA ÖNGÖRÜLEN KRİTER: ** TOPLAM KIYMETLERİ ÜRÜNÜN FABRİKA ÇIKIŞ FİYATININ %50 SİNİ GEÇMEMESİ KOŞULUYLA, İLA 41 06, 41 07, VEYA POZİSYONLA RINDA YER ALAN GİRDİLERDEN İMALAT DİYEREK HEM HANGİ POZİSYONLAR İTHAL OLABİLİR ONU VERMEKTE, HEM DE FÇF NIN YARISINI GEÇMEMESİ GİBİ İKİLİ SINIR GETİRMEKTEDİR

41 FASIL 61- II SAYILI LİSTE İNCELEMESİ ÖRME VEYA TIĞ İLE YAPILAN GİYİM EŞYASI VE AKSESUARLARI İÇİN 3. SÜTUNDA ÖNGÖRÜLEN KRİTER: **İPLİKTEN İMALAT OLARAK VERİLMEKTEDİR. YANİ İPLİK İTHAL EDİLMİŞ OLABİLİR; ONDAN ÖTESİ TÜRKİYE DE ÜRETİLMİŞ OLMALIDIR. BU KRİTERE GÖRE GİYİM EŞYASININ TÜRK MENŞELİ SAYILABİLMESİ İÇİN İPLİKTEN ÖTE TÜM İŞLEM VE İŞÇİLİKLERİN TÜRKİYE DE GERÇEKLEŞMESİ GEREĞİ ORTAYA ÇIKMAKTADIR.

42 FASIL 84 82: II SAYILI LİSTE İNCELEMESİ HER NEVİ RULMANLAR İÇİN 3. SÜTUNDA ÖNGÖRÜLEN: **ÜRÜNÜN YER ALDIĞI POZİSYON DIŞINDAKİ HERHANGİ BİR POZİSYONDA YER ALAN GİRDİLERDEN İMALAT VE ** KULLANILAN TÜM GİRDİLERİN KIYMETİNİN ÜRÜNÜN FABRİKA ÇIKIŞ FİYATININ %40 INI GEÇMEYEN İMALAT TÜRKİYE DE YAPILDIĞI TAKDİRDE ARTIK, EŞYA TÜRK MENŞEİ KAZANMIŞ OLMAKTADIR. ÖZETLE AÇIKLARSAK, ÇIKAN EŞYANIN G.T.İ.P. NO. SU İLE İTHAL GİRDİNİN G.T.İ.P. NO. SU DEĞİŞMELİ VE BU DEĞİŞİMİN YANI SIRA BU EŞYANIN BÜNYESİNDEKİ İTHAL GİRDİLERİN KIYMETİ (BU ÜRÜN İÇİN KULLANILAN KADARIYLE) NİHAİ ÜRÜNÜN FÇF NIN %40 INI AŞMAMAK KAYDIYLE KULLANILMIŞ İSE EŞYA TÜRK MENŞELİ SIFATI KAZANIR. EŞYANIZ BU KRİTERİ KARŞILAYAMIYOR İSE 4. SÜTUNA BAKALIM:

43 II SAYILI LİSTE İNCELEMESİ 4. SÜTUNDA VERİLEN KRİTERLER 3. SÜTUNDAKİ KRİTERİN KARŞILANMADIĞI DURUMLARDA ALTERNATİF KRİTER OLARAK VERİLEBİLİR Kİ İÇİN DE ŞÖYLE VERİLMİŞTİR: **Kullanılan tüm girdilerin kıymetinin ürünün fabrika çıkış fiyatının %25 ini geçmeyen imalat. GÖRDÜĞÜNÜZ ÜZERE BU ALTERNATİF KRİTER DAHA İŞİMİZE YARAR, DAHA KOLAY KARŞILANABİLİR BİR KRİTER OLARAK TÜRK MENŞELİ STATÜSÜNE TAŞIYACAKTIR EŞYAMIZI.

44 20 DAKİKA SONRA BULUŞMAK ÜZERE.

45 MENŞE KÜMÜLASYONU NEDİR Tercihli ticaret anlaşmasına taraf olan bir ülke menşeli ürüne, STA içerisinde diğer bir taraf ülke veya ülkeler menşeli ürün olarak muamele yapılabildiği, dolayısıyla, taraf ülkelerin, diğer taraf ülkeler menşeli maddelerinin, nihai ürünün imalatında, bu ürünün menşe statüsüne halel getirmeksizin kullanabildiği bir serbest ticaret alanı sistemidir. Ülkemizin taraf olduğu serbest ticaret alanları çerçevesinde, menşe kümülasyonu; taraf ülkenin, diğer taraf ülke veya ülkeler menşeli maddeler üzerinde sadece yetersiz işçilik ve işlem in ötesinde işlem yapmak suretiyle elde ettiği nihai ürünü, kendi ülkesi menşeli olarak diğer taraf ülke veya ülkelere tercihli rejim dâhilinde ihraç etmesini sağlamaktadır. Bu itibarla, menşe kümülasyonu; tamamen elde edilmemiş ürünün menşe kazanması için bünyesinde yer alan ithal maddelerin yeterli işçilik veya işleme tabi tutulması temel şartına, menşeli maddeler açısından istisna getirmektedir.

46 İKİLİ VE BATI BALKAN KÜMÜLASYONLARI ULUSLARARASI TİCARETİMİZDE İKİLİ VEYA ÇOKLU TARAFI OLAN ÜLKELERİN BİRBİRLERİ KAYNAKLI GİRDİLERİ SINIRSIZCA KULLANABİLMESİNİ SAĞLAMA KOLAYLIĞI GETİRMEK AMAÇLI BİR SİSTEMDİR. BÖYLELİKLE YETERLİ İŞLEM VE İŞÇİLİK GÖRMESİ ŞARTI ARANMAZ.

47 İKİLİ KÜMÜLASYON ARALARINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BULUNAN İKİ ÜLKENİN BİRBİRLERİ MENŞELİ GİRDİLERİNİ SERBESTÇE VE KENDİ ÜLKESİ MENŞELİYMİŞ GİBİ KULLANABİLMESİNE OLANAK TANIYAN SİSTEMDİR. EĞER O ÜLKE GİRDİLERİNDEN YAPILAN İŞLEM VE İŞÇİLİK VAR İSE: Yetersiz işçilik veya işlemlerin ötesinde OLMASI GEREKMEKTEDİR. TÜRKİYE GÜRCİSTAN STA TÜRKİYE ŞİLİ STA (KISMEN) TÜRKİYE FİLİSTİN STA TÜRKİYE MORİTYUS (KISMEN) TÜRKİYE MOLDOVA (KISMEN)

48 İKİLİ KÜMÜLASYON GÜRCİSTAN TÜRKİYE GÜRCİSTAN MENŞELİ KUMAŞ TÜRK MENŞELİ GÖMLEK

49 İKİLİ KÜMÜLASYON (ÖRNEK) (ALMAN MENŞELİ EŞYA) TÜRKİYE DEN EUR.1 YOK! GÜRCİSTAN A ANCAK MENŞE ŞAHADETNAMESİ YAPILIR

50 BATI BALKAN KÜMÜLASYONU ARALARINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BULUNAN ÜLKELERİN BİRBİRLERİ MENŞELİ GİRDİLERİNİ SERBESTÇE VE KENDİ ÜLKESİ MENŞELİYMİŞ GİBİ KULLANABİLMELERİNE OLANAK TANIYAN SİSTEM TÜRKİYE - BOSNA HERSEK STA TÜRKİYE - MAKEDONYA STA TÜRKİYE - ARNAVUTLUK STA TÜRKİYE - SIRBİSTAN STA TÜRKİYE - KARADAĞ STA 50

51 BATI BALKAN (ÖRNEK) SIRBİSTAN DAN EUR.1 İLE BOSNA HERSEK MENŞELİ GÖMLEK TÜRKİYE YE GELDİĞİNDE GÜMRÜK VERGİSİ ÖDENMEZ ÇÜNKÜ ARAMIZDA STA VAR

52 BATI BALKAN (ÖRNEK) KARADAĞ DAN MISIR MENŞELİ PAMUK GELİYOR Çünkü Mısır BBK içinde yok EUR.1 YOK TÜRKİYE YE O ZAMAN TÜRKİYE BU MALA GÜMRÜK VERGİSİ ÖDEMEK DURUMUNDA KALIR. ZİRA EUR.1YAPILAMIYOR.

53 PAAMK SİSTEMİ ÜLKELERİ (EN GENİŞ MENŞE KÜMÜLASYONU) PAN AVRUPA ÜLKELERİ * AVRUPA TOPLULUĞU : Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cum, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan (28 ÜLKE) * TÜRKİYE * EFTA ÜLKELERİ (İsviçre,Norveç,İzlanda,Lichtenstein) AKDENİZ ÜLKELERİ - Ürdün - Filistin - Mısır - Fas - Lübnan - Tunus - Cezayir - İsrail - Suriye (Askıda) - Fareo Adaları

54 TÜRKİYE DEN HERHANGİ BİR PAAMK ÜYESİ ÜLKEYE YAPILAN İHRACATTA Eşya, Türkiye ye A.TR beraberinde gelmiş bir eşya olduğunda EUR-MED

55 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ARALARINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI BULUNAN ÜLKELERİN BİRBİRLERİ MENŞELİ GİRDİLERİ KENDİ ÜLKESİ MENŞELİYMİŞ GİBİ KULLANABİLMELERİNE OLANAK TANIYAN SİSTEMDİR. TÜRKİYE-EFTA STA TÜRKİYE-MISIR STA TÜRKİYE-İSRAİL STA TÜRKİYE-ÜRDÜN STA TÜRKİYE-FAS STA TÜRKİYE-TUNUS STA TÜRKİYE-SURİYE STA (Askıda) 55

56 S.T.A. YOK İSE EUR.1YOK HAYIR OLMAZ! MESELA MEKSİKA İLE STA MIZ YOK. EŞYA, 3. ÜLKE MALI İÇİN NE VERGİ ALINIRSA ÖYLE VERGİLENDİRİLECEKTİR..

57 ÇAPRAZ KÜMÜLASYONUN ÖZELLİKLERİ Sistem dahilinde tarafların birbirleriyle aynı menşe kurallarına sahip serbest ticaret anlaşmaları imzalamış olmaları (STA ağı) gerekir, Tarafların kabul ettiği bir sistem olması gerekir. (PAMK/PAAMK) Ülkelerin sisteme taraf herhangi bir ülke menşeli girdileri üretimde serbestçe kullanabilmesi ve bu şekilde üretilen ürünün anlaşmaya taraf diğer bir ülkeye tercihli tarifeden yararlanmak suretiyle ihraç edilebilmesi olanaklarını sağlayan sistemdir.

58 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ÖRNEKLERİ İSVİÇRE EUR-MED

59 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ÖRNEKLERİ TÜRKİYE gömlek NORVEÇ kumaş İSRAİL

60 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ÖRNEKLERİ İSPANYA Esans 150 ROMANYA Kimyasal 80 BULGARİSTAN Kimyasal 100 TÜRKİYE Basit Karışım NORVEÇ E Nihai Ürün 400

61 BASİT KARIŞIMIN MENŞE TESPİTİ İspanya menşeli esans: 150 Bulgaristan menşeli kimyasal: 100 Romanya menşeli kimyasal : 80 Türkiye de eklenen katma değer: 70 _+ Toplam Değeri : 400 Eşya, en yüksek kıymete sahip olan girdi menşeli olur. En yüksek girdi İspanya menşeli olduğundan eşya da İspanya menşeli sıfatıyla Norveç e EUR-MED ile gidebilir.

62 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ÖRNEKLERİ NORVEÇ saatler İSVİÇRE saatler FAS saatler

63 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ÖRNEKLERİ FRANSA Kumaş A.TR TÜRKİYE Etek EUR-MED MISIR A Etek TÜRKİYE TEDARİKÇİ BEYANI İSTER VE EUR-MED YAPILIR TEDARİKÇİ BEYANI YETERSİZ İSE INF 4 TALEP EDERLER

64 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ÖRNEKLERİ BİR PAMK ÜLKESİ NORVEÇ DEN TÜRKİYE YE EUR.1 İLE İTHAL EDİLEN KUMAŞLAR TÜRKİYE DE KÜMÜLASYON ÇERÇEVESİNDE İŞLENİP PAAMK ÜLKESİNE (İSRAİL E) TERCİHLİ REJİM DEN YARARLANARAK İHRAÇ EDİLİRKEN EUR.1 KULLANILAMAZ! EUR-MED KULLANILMALIDIR. NORVEÇ KUMAŞ EUR-MED TÜRKİYE GÖMLEK EUR-MED İSRAİL NO-CUMULATION APPLIED CUMULATION APPLIED WITH EFTA

65 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ÖRNEKLERİ PAMK ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARETTE EUR.1KULLANILIRSA EŞYA, TÜRKİYE NİN STA SININ OLDUĞU BİR AKDENİZ ÜLKESİNE AYNI HALİYLE VEYA KÜMÜLASYON ÇERÇEVESİNDE İŞLENDİKTEN SONRA YENİDEN EUR.1 İLE İHRAÇ EDİLEMEZ!... AB EUR.1 OLMAZ Menşeli İSVİÇRE EUR.1 TÜRKİYE FAS AB Menşeli İSVİÇRE EUR-MED TÜRKİYE EUR-MED FAS

66 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ÖRNEKLERİ EUR.1 EUR.1 OLMAZ EUR.1 DEĞİL EUR-MED İLE GÖNDERİLMELİDİR

67 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ÖRNEKLERİ Bulgaristan Menşeli Toz Şeker EUR.1 TÜRKİYE Toz Şeker EUR.1 Hırvatistan Toz Şeker EK V LİSTEDE TOZ ŞEKER OLDUĞUNDAN AB MENŞELİ ŞEKER İÇİN EUR.1 YAPILAMAZ!!!!

68 ÇAPRAZ KÜMÜLASYON ÖRNEKLERİ MOTOR JAPONYA MENŞELİ 4000 ŞASİ İSVİÇRE MENŞELİ 3000 DİĞER AKSAM VE PARÇALAR AB MENŞELİ 2000 TÜRKİYE DE YAPILAN İŞLEM VE İŞÇİLİK DEĞERİ OTOMOBİLİN FABRİKA ÇIKIŞ FİYATI: VE. İNCELEYELİM... FAS A GİDİYOR

69 OTOMOBİLİN MENŞEİ NE OLACAK? POZİSYONUNDA YER ALAN OTOMOBİLİN MENŞEİ NE OLUR? II SAYILI EKLİ LİSTEDE 1. SÜTUNDA Ü BULUYORUZ. KRİTERİMİZ ŞU: **KULLANILAN GİRDİLERİN KIYMETİNİN ÜRÜNÜN FABRİKA ÇIKIŞ FİYATININ %40 INI GEÇEN İMALAT YAPILMIŞ İSE MAL, TÜRK MALI OLUR.» TÜRKİYE-FAS TİCARETİNDE FAS İLE ARAMIZDA (PAAMK) STA ANLAŞMASI VAR. O ZAMAN BU STA İŞİMİZE YARAR. EFTA VE AB MENŞELİ MALLAR DA TÜRK MENŞELİYMİŞ GİBİ ADDOLUNUR VE KULLANILAN BU GİRDİLERLE TÜRK GİRDİLERİ EFTA GİRDİLERİ TOPLAMI = : = % 66,7 AB GİRDİLERİ ÜLKE GİRDİLERİ DEMEK Kİ OTOMOBİL TÜRK MENŞELİ STATÜSÜNÜ KAZANDI. YAŞASIN!!!!!!! ARTIK KALİTELİ BİR TÜRK MENŞELİ ARABAMIZ OLDU!!!!!!!!!!

70 PAN AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARETTE EUR-MED KULLANIMI Eşya, Türkiye nin STA sının olduğu bir Akdeniz ülkesine aynı halde veya işlendikten sonra EUR-MED ile yeniden ihraç edilebilir. Özetle «EUR-MED ile gelmiş ise EUR-MED ile gönderilmelidir.» diyoruz ve Gönderilen eşya «AB menşeli ise ve aynı haliyle gönderilecek ise EUR- MED düzenlenmelidir» diyoruz. Bir PAMK ülkesinden Türkiye ye, örneğin İzlanda dan Türkiye ye EUR.1 ile ithal edilen girdiler Türkiye de kümülasyon çerçevesinde işlenip MISIR a giderken EUR-MED ile ithal edilmediği için, EUR-MED yapamayacağımız için, Gümrük Vergisinin tamamı ödenerek eşya ithal edilmek zorunda kalır. DEMEK Kİ HAM, YA DA YARIMAMUL GİRDİ TÜRKİYE YE GELİRKEN VEYA TÜRKİYE DEN EŞYA İHRAÇ EDİLİRKEN PRENSİP OLARAK EUR-MED İSTENMELİ VEYA DÜZENLENMELİDİR. YOKSA VERGİ ÖDENİR. (TABİİ Kİ EUR-MED YAPILABİLECEK ÜLKELER İÇİN BU GEÇERLİDİR.)

71 EUR-MED ÖRNEĞİ İZLANDA KUMAŞ EUR-MED İZLANDA KUMAŞI TÜRKİYE DE EUR-MED İSRAİL E NO CUMULATION APPLIED NO CUMULATION APPLIED

72 PAN AVRUPA ÜLKELERİ İLE AKDENİZ ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARETTE EUR-MED KULLANIMI (ÖRNEK) TÜRKİYE Kumaş EUR.MED FAS Gömlek EUR.MED MISIR Gömlek No cumulation applied Cumulation applied with Turkey

73 ÜRETİMDE ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ GİRDİ KULLANILMIŞ İSE SLOVENYA(AB) C Girdisi İTALYA(AB) A Girdisi İSVİÇRE (EFTA) B Girdisi TÜRKİYE Nihai Ürün F KANADA (3.ÜLKE) D Girdisi TÜRKİYE E Girdisi İSRAİL

74 DEĞİŞKEN GEOMETRİ FAS CEZAYİR TUNUS TÜRKİYE İLE CEZAYİR ARASINDA STA YÜRÜRLÜKTE DEĞİLDİR. TÜRKİYE

75 ÜRETİMDE 3. ÜLKE GİRDİSİ KULLANILMIŞ İSE ÖZETLE 3.ülke menşeli girdi yönetmelik eki II sayılı EK listede belirtilen işlem ve işçilikten geçmiş mi? TÜRK MENŞELİ TÜRK MENŞELİ DEĞİL

76 TÜRKİYE+PAAMK MENŞELİ GİRDİLER İLE ÜRETİLEN EŞYA TÜRKİYE DE YAPILAN İŞLEM-İŞÇİLİK YETERSİZ İŞLEMİN ÖTESİNDE Mİ? EVET HAYIR TÜRK MENŞELİ EVET Türkiye de katılan değer PAAMK girdilerinin değerini aşıyor mu? HAYIR En yüksek değere sahip girdi ile aynı ülke menşeli sayılacaktır

77 A.TR DOLAŞIM BELGESİ 1/95 SAYILI ORTAKLIK KONSEYİ KARARI: GÜMRÜK BİRLİĞİ SANAYİ VE İŞLENMİŞ TARIM Serbest Dolaşım ilkesi var. Menşe kazanımı yok. A.TR Dol. Bel. var. Gümrük Birliği uygulanmasına ilişkin BKK / /98 SAYILI ORTAKLIK KONSEYİ KARARI TARIM ÜRÜNLERİ Serbest Dolaşım ilkesi yok. Menşe kazanımı var. A.TR yok. EUR.1-EUR-MED var /27418 PAAMK YÖNETMELİĞİ 1996 TARİHLİ STA AKÇT ÜRÜNLERİ Serbest Dolaşım ilkesi yok. Menşe kazanımı var. A.TR yok. EUR.1 var /27418 PAAMK YÖNETMELİĞİ 77

78 KORE-TÜRKİYE STA 78

79 KORE- TÜRKİYE STA EUR.1 YOK. EUR-MED YOK. MENŞE ŞAHADETNAMESİ YOK. PEKİ NE VAR? MENŞE DEKLERASYONU VAR İHRACATÇININ FATURASINA YAZACAĞI ŞU CÜMLE VAR: The exporter of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of preferantial origin. Yer, İmza, Tarih

80 MALEZYA-TÜRKİYE STA 80

81 MALEZYA-TÜRKİYE STA MENŞE KÜMÜLASYONUNA BAKTIĞIMIZDA TÜRK MENŞELİ MALLARIN TERCİH EDİLDİĞİNİ GÖRÜRÜZ. İMZA PROTOKOLLERİ TAMAM OLUNCA AB VE ASEAN İLE KÜMÜLASYON VAR OLACAK. NEDİR BU ASEAN ÜLKELERİ? ANGOLA, BAHAMA, BARBADOS, ANTIQUA VE BARBUDA, BELİZE, BOTSWANA, BENİN, BURUNDİ, BURKİNA FASO, CABO VERDE ADALARI, CAMERUN, ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ, EKVADOR, FİJİ, ETİHOPİA, GABON, GANA, GAMBİYA, GRENADA, GİNE, GİNE BİSSAU, HAİTİ, JAMAİKA, KİRİBATİ, KENYA, LESOTHO, LİBERYA, MADAGASKAR, MALAVİ, MALİ, MORİTANYA, MORİTYUS, MOZAMBİK, NAMİBYA, NİJER, NİJERYA, PAPUA YENİ GİNE, RWANDA, ST. KİTTS VE NEVİS, ST. LUCİA, ST. VİNCENT, SAO TOME, PRİNCİPE, SENEGAL, TANZANYA, TOGO, TONGA, TRİNİDAD VE TOBAGO, TUWATU, UGANDA, VANUATİS, BATI SAMOA, ZAİRE, ZAMBİYA, ZİMBABWE..

82 EUR.1 YOK EUR-MED YOK MENŞE ŞAHADETNAMESİ YOK İRAN MENŞE İSPAT BELGESİ VAR. TÜRKİYE-İRAN STA EUR.1 YAPIYOR OLSAYDIK İKİLİ KÜMÜLASYON VAR DİYECEKTİK AMA EUR.1 YAPILAMIYOR. O NEDENLE YALNIZCA TÜRK MENŞELİ MAL İÇİN MENŞE İSPAT BELGESİ ONAYI YAPILIR. BÜNYESİNDE İTHAL GİRDİ VAR İSE FÇF NIN %45 İNİ AŞAMAZ.

83

84 TÜRKİYE - SİNGAPUR STA 84

85 TÜRKİYE - SİNGAPUR STA EUR.1 YOK. EUR-MED YOK. MENŞE ŞAHADETNAMESİ YOK. MENŞE BEYANI VAR İHRACATÇININ FATURASINA YAZACAĞI ŞU CÜMLE VAR: The exporter of the products covered by this document declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of under Turkey- Singapur Free Trade Agreement. Yer, İmza, Tarih 85

86 Teşekkürler 86

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü PAN AVRUPA AKDENİZ TERCİHLİ MENŞE KURALLARINA DAİR BÖLGESEL KONVANSİYON KAPSAMI TİCARETTE EŞYANIN TERCİHLİ MENŞEİNİN TESPİTİ HAKKINDA YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİ I. Neden Bölgesel Konvansiyon? Ülkemiz Avrupa

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü. Ahmet Şevket DAYIOĞLU AB Uzmanı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI. AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü. Ahmet Şevket DAYIOĞLU AB Uzmanı T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Ahmet Şevket DAYIOĞLU AB Uzmanı Menşe = bir eşyanın ekonomik milliyeti Türkiye de hasat edilen tarım ürünleri Türkiye de doğmuş ve yetiştirilmiş

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2 690721 ABD 121.201.978 5.919.468 183.351 9.561 36.358.373 33.291.590 60.931 55.611 690722 ABD 2.013.654 112.572 67.890 3.140 654.446 609.369 82.674 78.128 690723 ABD 2.805.625 204.888 17.952 1.700 1.092.601

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve ye göre dış ticaret İhracat İhracat İhracat 690721 ABD 205.907.319 10.016.491 545.647 26.090 61.237.372 54.367.866 442.498 388.194 690722 ABD 3.805.776 224.607 67.890 3.140 1.177.009 1.052.756 82.674

Detaylı

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HAKKINDA GENELGE (2005/2) TELAFİ EDİCİ VERGİ UYGULAMASI

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HAKKINDA GENELGE (2005/2) TELAFİ EDİCİ VERGİ UYGULAMASI ifade eder. DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HAKKINDA GENELGE (2005/2) 1- Bu Genelge de geçen kısaltmalardan; TELAFİ EDİCİ VERGİ UYGULAMASI - AKÇT: Avrupa Kömür Çelik Topluluğu nu, - AT: Avrupa Topluluğu nu, - DİİB:

Detaylı

BİLGE Sisteminde Uluslararası Anlaşma Kodları

BİLGE Sisteminde Uluslararası Anlaşma Kodları 2017 BİLGE Sisteminde Uluslararası Anlaşma Kodları RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİLGE SİSTEMİNDE ULUSLARARASI ANLAŞMA KODLARININ GÜNCELLENMESİ BİLGE sisteminde tercihli ticaret düzenlemelerine

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Rapor tarihi:11/02/2016 ABD 1.213.773 78.470 109 5 869.143 775.224 511 467 690810 ABD 2.411 139 100 5 2.074 1.841 3.205 2.844 ABD 153.405.707 7.747.676 77.068 3.951 52.525.397 47.327.904 75.673 67.506

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı 691010 ABD 355 2.625 1.691 1.530 35.205 31.976 691090 ABD 2.525.971 116 5.177.455 4.765.696 491 465 TOPLAM 2.526.326 2.741 5.179.146 4.767.226 35.696 32.441 691090 Afganistan 1.230 0 2.570 2.376 691010

Detaylı

Vize Rejim Tablosu YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT. Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün)

Vize Rejim Tablosu YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT. Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Yok (90 gün) Vize Rejim Tablosu ÜLKE ÇİPLİ (UMUMA MAHSUS) PASAPORT YEŞİL (HUSUSİ) PASAPORT GRİ (HİZMET) PASAPORT LACİVERT (DİPLOMATİK) PASAPORT A.B.D AFGANİSTAN ALMANYA ANDORRA ANGOLA ANTİGUA-BARBUDA ANTİLLER ARJANTİN

Detaylı

İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2

İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2 ve ye göre dış ticaret Miktar Euro 690710 ABD 1.019 74 0 0 1.880 1.707 690790 ABD 3.197.164 190.462 0 0 1.422.439 1.299.514 Euro 690810 ABD 78.284 3.850 1.848 118 43.314 38.735 5.575 5.168 690890 ABD 178.045.692

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 Antalya Serbest Bölgesi 152 0 246 233 Antalya Serbest Bölgesi 5.610 0 20.211 18.934 TOPLAM 5.762 0 20.457 19.167

Detaylı

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke 2008 Yılı 2009 Yılı 2010 Yılı 2011 Yılı 2012 Yılı Sayısı Ulke adı İhracat Ulke adı İhracat Ulke

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 ABD 0 2.595 0 0 100.977 91.002 ABD 5.202.084 16.444 10.298.622 9.300.856 138.768 126.892 TOPLAM 5.202.084 19.039

Detaylı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı TÜRKİYE İSTATİ DIŞ TİCARET İSTATİST Rapor tarihi:13/06/ 2017 HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı İhracat Miktar 1 İhracat Miktar 2 2017 690721 Seramikten döşeme veya kaplama

Detaylı

YÜRÜRLÜKTE OLAN SERBEST TİCARET ANLAŞMALARINDA YER ALAN ÖNEMLİ MADDELER

YÜRÜRLÜKTE OLAN SERBEST TİCARET ANLAŞMALARINDA YER ALAN ÖNEMLİ MADDELER ÜLKE GRUBU AB AKÇT STA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI KAPSAMINDAKİ MENŞE KURALLARI PROTOKOLÜ Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) Arasında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu Kuran Anlaşmanın

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 269.665.223,68 305.580.419,69 13,32 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 155.240.675,64 92.044.938,69-40,71 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Dolar Euro Dolar Euro 381600 400 ABD 7.173.384 508.337 2.238.359 2.028.858 1.031.457 930.108 681591 400 ABD 23.110 0 24.277 21.649 681599 400 ABD 4.378 60.671 50.504 45.428 219.208 197.245 690210 400 ABD

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ TUTAR 1000$ 'NİN DAKİ 1.203.101 466.269 38,756% YE 'NİN TUTAR BİRİM TUTAR 1 1 Çin 755.033 399.367 62,7572% Dünya 755.033 3.857.570 196

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 521.361.708,54 519.945.727,22-0,27 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 308.690.215,23 226.634.279,98-26,58 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var. AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var

UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var. AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var VİZE TABLOSU Pasaport Vize Tablosu MAVİ YEŞİL GRİ KIRMIZI ÜLKE UMUMA HUSUSİ HİZMET DİPLOMATİK MAHSUS DAMGALI A.B.D Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var AFGANİSTAN Vize Var Vize Var Vize Var Vize Var ALMANYA

Detaylı

2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2015 YILI OCAK EYLÜL DÖNEMİ EV TEKSTİLİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ Ocak Eylül 2015 Dönemi Ev Tekstili Genel İhracatı 2015 Ocak - Eylül Dönemi KG M² USD EURO TL TOPLAM EV TEKSTİLİ İHRACATI 227.814.574 274.117.940

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI 691010 ABD 0 463 0 0 9.273 7.644 691090 ABD 783.096 190 1.634.689 1.330.333 3.869 3.102 TOPLAM 783.096 653 1.634.689 1.330.333 13.142 10.746 691090 Afganistan 6.557 0 24.223 19.558 691010 Almanya 885 1.068

Detaylı

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018 ve ye göre dış ticaret Miktar m2 Miktar m2 690721 ABD 29.636.682 1.428.016 0 0 8.481.569 6.912.337 690722 ABD 226.394 13.790 0 0 68.891 55.759 690723 ABD 826.034 61.902 0 0 349.614 285.071 690730 ABD 88.188

Detaylı

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI (21.01.2016 tarihi İtibariyle) Taraf Devlet Anlaşmanın İmza Edildiği Tarih Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih No Yürürlük Tarihi Vergiler Açısından

Detaylı

Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017)

Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017) Uludağ Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği İhracat Raporu (Ağustos / Ocak-Ağustos 2017) UİB Ar-Ge Şubesi 1 Eylül 2017 Sayfa 1 / 15 İÇİNDEKİLER AYLIK İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ... AĞUSTOS 2017

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 Bölüm 1: TÜRKİYE NİN VİZE POLİTİKASI VE UYGULAMALARI... 3 1.1. Tarihi Süreç:... 3 1.2. Güncel Vize Düzenlemesi:... 5 1.3. Vize Zorunluluğu:... 5 1.4. Vize Muafiyet Programı:... 6

Detaylı

Kaba doğum hızı (%) Kaba ölüm hızı (%)

Kaba doğum hızı (%) Kaba ölüm hızı (%) TABLO 5. 6. DEMOGRAFİK GÖSTERGELER Ülkeler Yıllık artıș 1970-90 1990- Kaba ölüm 1970 1970 1970 Afganistan 11437 4009 0.4 4.2 26 22 51 48 38 43 6.8 23 2.9 6.1 Arnavutluk 1069 278 2.2-0.4 8 5 33 18 67 74

Detaylı

UFRS 16 KİRALAMA STANDARDI, ŞİRKETİNİZE ETKİSİ

UFRS 16 KİRALAMA STANDARDI, ŞİRKETİNİZE ETKİSİ UFRS 16 KİRALAMA STANDARDI, ŞİRKETİNİZE ETKİSİ İÇİNDEKİLER NEDEN BU STANDARDA İHTİYAÇ VAR? 3 YENİ STANDART KİMLER İÇİN GEÇERLİ? 3 YENİ STANDART, KİRACI OLARAK SİZİN İÇİN NE ANLAMA GELİYOR? 4 ÖNEMLİ KAVRAMLARA

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA TUTARI DÜNYADAKİ 1.264.850 452.261 36% DÜNYA 1 1 Amerika Birleşik MEVCUT YE TUTARI NİN NİN DÜNYA MEVCUT DEKİ LAR TUTAR TUTAR

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları. 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları

İÇİNDEKİLER. 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları. 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları İÇİNDEKİLER 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları 3 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları çelik borular İthalat-İhracat

Detaylı

Çocukların emzirilme durumuna göre dağılımı (1995-2002*) Ek besinlerle birlikte anne sütü alanlar

Çocukların emzirilme durumuna göre dağılımı (1995-2002*) Ek besinlerle birlikte anne sütü alanlar TABLO 5. 2. DEMOGRAFİK BESLENME GÖSTERGELER, kavrukluk ve bodurluğun etkisinde olan Ülkeler ve Bölgeler Afganistan - - - - 48-25 52 84t 2 Arnavutluk 3 6 24 6 14 4 11 32-62 Cezayir 7 13 38 22 6 1 3 18-69

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Ülke TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Temsilcilik Türü Şehir Telefon Faks e-posta A.B.D. Başkonsolosluk Adana (0322) 346 62 62 (0322) 346 79 16 A.B.D. Büyükelçilik Ankara 455 55 55 467 00 19 A.B.D.

Detaylı

EK 1. 2903.76.10.00.00 Bromoklorodiflorometan 2903.76.20.00.00 Bromotriflorometan 2903.76.90.00.00 Dibromotetrafloroetanlar EK 2

EK 1. 2903.76.10.00.00 Bromoklorodiflorometan 2903.76.20.00.00 Bromotriflorometan 2903.76.90.00.00 Dibromotetrafloroetanlar EK 2 EK 1 G.T.İ.P. Eşyanın Tanımı 2903.76.10.00.00 Bromoklorodiflorometan 2903.76.20.00.00 Bromotriflorometan 2903.76.90.00.00 Dibromotetrafloroetanlar EK 2 G.T.İ.P. Eşyanın Tanımı 2903.39.11.00.00 Bromometan

Detaylı

YÜRÜRLÜKTE OLAN SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI KAPSAMINDA KÜMÜLASYON İMKANLARI

YÜRÜRLÜKTE OLAN SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI KAPSAMINDA KÜMÜLASYON İMKANLARI ÜLKE GRUBU AB AKÇT STA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI KAPSAMINDAKİ MENŞE KURALLARI PROTOKOLÜ Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) Arasında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğunu Kuran Anlaşmanın

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Rapor tarihi:10/02/2014 İhracat Miktar Miktar İhracat İhracat Euro 250610 Kuvars 3 Hollanda 0 490.700 0 0 180.149 136.413 4 Almanya 429.387 336.598 64.931 47.605 173.941 131.141 5 İtalya 18.984.512 23.250

Detaylı

Günde 1 dolardan az kazanan nüfus % si Yıllık enflasyon. oranı (%)

Günde 1 dolardan az kazanan nüfus % si Yıllık enflasyon. oranı (%) TABLO 5. 7. DEMOGRAFİK EKONOMİK GÖSTERGELER Ülkeler ve Bölgeler 1990- (1992-*) Afganistan 250x 0.1x - - - - - - 402 - - - Arnavutluk 1380-4.5 31-4 2 4 269 6 1 1 Cezayir 1720 2.4 0.3 16 2 4 24 17 182 0

Detaylı

İlkokul kayıt oranı. 100 kiși bașına (2001) telefonu internet olanlar kullananlar

İlkokul kayıt oranı. 100 kiși bașına (2001) telefonu internet olanlar kullananlar TABLO 5. EĞİTİM Ülkeler ve Bölgeler Yetișkin okur yazarlık telefonu internet olanlar kullananlar İlkokul kayıt 1995-1999* 1995-2001 Afganistan 40 12 51 21 0-29 0 42x 15x 58 14 49-32x 11x Arnavutluk - -

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2019 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

ÜLKE NORMAL PASAPORT HUSUSİ VE HİZMET PASAPORTU DİPLOMATİK PASAPORT ABD Vize gerekiyor Vize gerekiyor Vize gerekiyor Afganistan Vize gerekiyor Vize

ÜLKE NORMAL PASAPORT HUSUSİ VE HİZMET PASAPORTU DİPLOMATİK PASAPORT ABD Vize gerekiyor Vize gerekiyor Vize gerekiyor Afganistan Vize gerekiyor Vize ÜLKE NORMAL PASAPORT HUSUSİ VE HİZMET PASAPORTU DİPLOMATİK PASAPORT ABD Vize gerekiyor Vize gerekiyor Vize gerekiyor Afganistan Vize gerekiyor Vize gerekiyor Vize gerekmiyor Afrika Cumhuriyeti Vize gerekiyor

Detaylı

KURU MEYVE RAPOR (EGE)

KURU MEYVE RAPOR (EGE) Sayı : 73445262-TİM.EİB.GSK.15.1/6686 İzmir, 03/08/2015 Konu : Kuru Meyve Haftalık İhracat İstatistikleri SİRKÜLER EGE KURU MEYVE VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE Sayın Üyemiz, 2014/15 sezonu

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

01/05/ /05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ

01/05/ /05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ 01/05/2016 31/05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ Geçici Plaka İzni Geçiş Abd Minor Outlying Adaları 03 08 03 Almanya 03 03 02 18 26 93 50 53 89 Arnavutluk 02 Avusturya 02 03 01 02 Belçika

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BİRİMİ Programı Koordinasyon Toplantısı AVRUPA KOMİSYONU AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRKİYE ULUSAL AJANS AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı

Detaylı

Yönetmelikler. Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Devlet Bakanlığından:

Yönetmelikler. Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Devlet Bakanlığından: 29.12.2005 Perşembe Sayı: 26038 (Asıl) Son Güncelleme: 29.12.2005 10:45 Yönetmelikler Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Devlet Bakanlığından:

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Mevlana Değişim Programı Birimi HUKUK FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Mevlana Değişim Programı Birimi HUKUK FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 14/02/2017-E.23076 *BEKABPP2M* T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ Mevlana Değişim Programı Birimi Sayı : 48403959-203.99- Konu : Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı ve Mevlana Değişim Programı

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Kasım - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ)

İSTANBUL MADEN İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) TUZ 1 IRAK 3.665.673 4.904.225 33,79 TUZ 2 ROMANYA 882.243 1.341.776 52,09 TUZ 3 RUSYA FEDERASYONU 733.563 920.885 25,54 TUZ 4 KUZEY KIBRIS TÜRK CU 786.773 651.917-17,14 TUZ 5 MENEMEN DERİ SR.BLG. 476.010

Detaylı

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ Uluslar arası marka tescil maliyetleri şu şekilde hesaplanır: 1) WIPO ücreti: Uluslar arası Fikri Mülkiyet Örgütü merkezi İsviçre'de bulunan, uluslararası marka başvurularının

Detaylı

Bilgi için: Güloya SEVİNÇ Unvanı: Bilgisayar İşletmeni Tel No: 0(322) /2

Bilgi için: Güloya SEVİNÇ Unvanı: Bilgisayar İşletmeni Tel No: 0(322) /2 Tarih ve Sayı: 27/11/2017-E.162993 T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı *BE6EBYB6T* Sayı : 79508372-304.01/ Konu : Türkiye Bursları ACELE FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

Detaylı

9. Uluslararası İlişkiler

9. Uluslararası İlişkiler 9. Uluslararası İlişkiler 9.1. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları (ÇVÖA) Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları, 03.11.1970 tarihinde Avusturya ile imzalanarak başlamış olup, bugüne kadar 76 ülke

Detaylı

TABLO 1. TEMEL GÖSTERGELER

TABLO 1. TEMEL GÖSTERGELER TABLO 1. TEMEL GÖSTERGELER Ülkeler ve Bölgeler 1960 1960 nüfus Afganistan 4 360 257 215 165 22930 1101 283 250x 43 36 36 - - Arnavutluk 98 151 30 112 26 3141 57 2 1380 74-98 - - Cezayir 74 280 49 164 39

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi. Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi

TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi. Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi TR33 Bölgesi nin Üretim Yapısının ve Düzeyinin Tespiti ve Analizi Ek 5: Uluslararası Koşulların Analizi Sektörün genel özellikleri Kümes hayvanlarının etleri ve yenilen sakatatı Ürünler dünyada ortalama

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET BİLGİLERİ 4

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2018-2019AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (02.11.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 11721 1545 13266 1591 74 1665 4187 400 4587 TOPLAM

Detaylı

Yönetmelikler. Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Devlet Bakanlığından:

Yönetmelikler. Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Devlet Bakanlığından: 05.03.2006 Pazar Sayı: 26099 (Asıl) Son Güncelleme: 07.03.2006 10:30 Yönetmelikler Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Devlet Bakanlığından:

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2018-2019AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (28.09.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 11936 1512 13448 1527 76 1603 4154 356 4510 TOPLAM

Detaylı

Menşe Kümülasyon Sistemi Kapsamı Eşyanın AB den İthalinde Tercihli Menşe Statüsünün Kanıtlanması

Menşe Kümülasyon Sistemi Kapsamı Eşyanın AB den İthalinde Tercihli Menşe Statüsünün Kanıtlanması Menşe Kümülasyon Sistemi Kapsamı Eşyanın AB den İthalinde Tercihli Menşe Statüsünün Kanıtlanması Bilindiği üzere, 2011 yılı itibariyle birçok ürün ve ürün grubu ithalinde, İthalat Rejimi Kararı na Ek Kararlar

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 17/08/2017 Sayı: 2017/005 Ref : 6/005. Konu: BAZI MALLARA İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ KONULMUŞTUR

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 17/08/2017 Sayı: 2017/005 Ref : 6/005. Konu: BAZI MALLARA İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ KONULMUŞTUR GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih : 17/08/2017 Sayı: 2017/005 Ref : 6/005 Konu: BAZI MALLARA İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ KONULMUŞTUR 1.Giriş 17/08/2017 tarihli ve 30157 sayılı Resmi Gazete de 03/07/2017 tarihli ve 2017/10561

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 12 17 Ocak 2016 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET

Detaylı

24 Ocak 2014 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : 28892 TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İHRACINA

24 Ocak 2014 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : 28892 TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İHRACINA 24 Ocak 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28892 TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İHRACINA İLİŞKİN TEBLİĞ (İHRACAT: 2014/1) Kapsam ve dayanak MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

TEBLİĞ OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İHRACINA İLİŞKİN TEBLİĞ (İHRACAT: 2014/1)

TEBLİĞ OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İHRACINA İLİŞKİN TEBLİĞ (İHRACAT: 2014/1) 24 Ocak 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28892 Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İHRACINA İLİŞKİN TEBLİĞ (İHRACAT: 2014/1) Kapsam ve dayanak MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2017 Hazırlayan: Sezin Ulusoy İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE'YE GELEN ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

2013-Aralık Un İhracat Rakamları

2013-Aralık Un İhracat Rakamları 25 Şubat 2014 2013-Aralık Un İhracat Rakamları ÜLKE İHRACAT MİKTARI (KG) İHRACAT TUTARI ($) Almanya 554 239 İngiltere 38.279 16.518 Bulgaristan 2.000 1.080 Mısır 396.000 222.948 Sudan 8.614.530 4.622.432

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 9857 1324 11181 478 20 498 4033 285 4318 TOPLAM 14368 1629 15997

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 9845 1322 11167 477 20 497 4000 285 4285 TOPLAM 14323 1627 15950

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2018-2019AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (12.09.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 11816 1486 13302 1533 75 1608 4056 297 4353 TOPLAM

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 14 Temmuz 2017 Pazar 2017 yılı Mayıs ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 9,4 artış göstererek 213 bin adet seviyesinde

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 8906 1233 10139 435 20 455 3977 286 4263 TOPLAM 13318 1539 14857

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI (23.07.2018) TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 8612 1206 9818 413 20 433 3474 267 3741 TOPLAM

Detaylı

Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İhracına İlişkin Tebliğ (İhracat:2014/1)

Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İhracına İlişkin Tebliğ (İhracat:2014/1) (Resmi Gazete Tarihi: 24.01.2014-Resmi Gazete Sayısı: 28892) Ekonomi Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İHRACINA İLİŞKİN TEBLİĞ (İHRACAT: 2014/1) Kapsam ve dayanak MADDE 1 (1) Bu Tebliğin

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 9889 1326 11215 480 21 501 4155 291 4446 TOPLAM 14524 1638 16162

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 29. Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı 4. İstanbul Teknik Tekstiller ve Nonwoven Fuarı 9. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı Hazırlayan TEKNİK Fuarcılık

Detaylı

Yurtdışı temsilciliklerimiz - AVUSTURYA

Yurtdışı temsilciliklerimiz - AVUSTURYA Son güncelleme: 28.01.2015 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Seyahat Rehberi Uçuşlar Uçak bileti Bagaj Check- in ve uçuşa hazırlık Gümrük ve vize bilgileri Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Detaylı

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları Son güncelleme: 11.05.2015 Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları Yurtdışına seyahat etmeden önce, gitmek istediğiniz ülkede, turist veya transit vize uygulaması olup olmadığını kontrol ediniz.

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2017 Hazırlayan: Sezin Ulusoy İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE'YE GELEN ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mart - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI.. Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 1.1. TÜRKİYE'YE

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 27 Şubat 2018 Pazar 2017 yılı Aralık ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 4,2 azalarak 213 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Haziran 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 5 Ayında %7,5

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 2 Ekim 2017 Pazar 2017 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 0,3 artarak 159 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

MERNİS KODU ADI AKTİF 9775 KORE DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ Aktif 9776 RUSYA FED. / ALTAY CUMHURİYETİ Aktif 9777 RUSYA FED. / ADIGE CUMHURİYETİ Aktif

MERNİS KODU ADI AKTİF 9775 KORE DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ Aktif 9776 RUSYA FED. / ALTAY CUMHURİYETİ Aktif 9777 RUSYA FED. / ADIGE CUMHURİYETİ Aktif MERNİS KODU ADI AKTİF 9775 KORE DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ Aktif 9776 RUSYA FED. / ALTAY CUMHURİYETİ Aktif 9777 RUSYA FED. / ADIGE CUMHURİYETİ Aktif 9778 KONGO CUMHURİYETİ Aktif 9779 RUSYA FED. / BURYAT

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

Türkiye den Vize İstemeyen Ülkeler - Vizesiz Ülkeler Haritası 2017

Türkiye den Vize İstemeyen Ülkeler - Vizesiz Ülkeler Haritası 2017 Son güncelleme: 07.03.2017 Türkiye den Vize İstemeyen ler - Vizesiz ler Haritası 2017 Bu sayfada Türkiye'den vize istemeyen, vizesiz ülkelerin 2017 yılı itibariyle güncel listesini ve haritasını bulabilirsiniz.

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Ocak 2018 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2017 Hazırlayan: Sezin Ulusoy İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE'YE GELEN ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

TOPLAM

TOPLAM 2017-2018 AKADEMİK YILI LİSANS ÖĞRENCİ DAĞILIMLARI TÜRK ÖĞRENCİ SAYISI ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI TOPLAM ÖĞRENCİ SAYISI LİSANS ÖNLİSANS LİSANSÜSTÜ 10270 1346 11616 539 19 558 4627 284 4911 TOPLAM 15436

Detaylı

2019 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2019 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2019 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2019

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat) Rapor No: 1/ Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (13/1 Şubat) Şubat 1 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (7) ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 13 yılı Şubat ayında

Detaylı

İSTATİSTİK TABLOLAR. Veriler üzerine genel not. Sembollerin açıklanması 104 İSTATİSTİK TABLOLAR. kayıttan devamlılığa kayması anlamına gelmektedir.

İSTATİSTİK TABLOLAR. Veriler üzerine genel not. Sembollerin açıklanması 104 İSTATİSTİK TABLOLAR. kayıttan devamlılığa kayması anlamına gelmektedir. İSTATİSTİK TABLOLAR Dünyadaki ülkelerin ve bölgelerin, çocukların refahına özel ağırlık veren ekonomik ve sosyal istatistikleri. Veriler üzerine genel not Buradaki istatistik tablolarda sunulan verilere,

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 22 Aralık 2015

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 22 Aralık 2015 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 22 Aralık 2015 Pazar 2015 yılı Ocak-Kasım döneminde AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı yüzde 12 artış göstererek 1 milyon 956 bin adet seviyesine ulaştı.

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 21 Mayıs 2018 Pazar 2018 yılı Mart ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2017 yılı aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 268 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

M A K A L E TERCİHLİ TİCARETTE İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ İSTİSNASI

M A K A L E TERCİHLİ TİCARETTE İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ İSTİSNASI Atilla ŞAHİN Gümrük Müşaviri AGMD Doğal Danışma kurulu Üyesi M A K A L E TERCİHLİ TİCARETTE İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ İSTİSNASI Bilindiği üzere, bazı tekstil ürünleri, mobilyalar, aydınlatma cihazları, ayakkabılar,

Detaylı

Yurtdışı temsilciliklerimiz - RUSYA. Seyahat Rehberi. Son güncelleme: 29.01.2015. 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage

Yurtdışı temsilciliklerimiz - RUSYA. Seyahat Rehberi. Son güncelleme: 29.01.2015. 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Son güncelleme: 29.01.2015 1. esky.com.tr 2. Guide_homepage Seyahat Rehberi Uçuşlar Uçak bileti Bagaj Check- in ve uçuşa hazırlık Gümrük ve vize bilgileri Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA DÜNYA PAZARINDA 1.406.544 2.178 0,155% DÜNYA ÇI ÇI NİN MEVCUT YE ÇI NİN DÜNYA INDAKİ ÇI MEVCUT DEKİ RAKİP ÇILAR MİKTAR 1 - Çin 521.837 0

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı