ÇALIŞMA SORULARI BECERİ SINAVI ÇALIŞMA SORULARI. Beceri sınav notunun %80 i + Dosya notunun %20 si = Yılsonu beceri notu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇALIŞMA SORULARI BECERİ SINAVI ÇALIŞMA SORULARI. Beceri sınav notunun %80 i + Dosya notunun %20 si = Yılsonu beceri notu"

Transkript

1 SARUHANBEY ULUBORLU TEKNİK MESLEKİ ve ENDÜSTRİ ve TEKNİK MESLEK ANADOLU LİSESİ LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM YILI TEKNOLOJİLERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI İŞLETMELERDE ALANI İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ BECERİ YILSONU EĞİTİMİ BECERİ YILSONU SINAVI ÇALIŞMA SORULARI BECERİ SINAVI ÇALIŞMA SORULARI ÖNEMLİ NOT: - Sınav test, klasik ve uygulama sorularından oluşacaktır. - Sınavda aşağıdaki sorulardan seçilmiş sorular aynen sorulacaktır BAŞARI DURUMU: Beceri sınav notunun %80 i + Dosya notunun %20 si = Yılsonu beceri notu Yılsonu beceri notu %50 si + İşletme notu %50 si = Yılsonu işletmelerde mesleki eğitim notu 1- Bellek nedir? Tanımlayarak bellek çeşitlerinden 5 tane yazınız. 2- Ekran kartı ne işe yarar. Çıkış portlarının isimlerini yazınız 3- Yazıcılarda çözünürlüğü açıklayarak, yazıcı çeşitlerini yazınız. 4- Anahtar ( switch ) nedir? Açıklayınız. 5- Bilgisayar kablosunu RJ45 konnektör e 568B standardına göre takarken hangi renk sırası uygulanır. 6- LCD monitörün özelliklerini yazınız 7- Harddisk bağlantı noktalarından iki tanesinin ismini yazınız. 8- Post ekranı nedir? İşlevini yazınız. 9- Kişisel bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleri nelerdir? Bu işletim sistemlerine en az 2 örnek veriniz. 10- Sürücü(driver) ve onboard kavramlarını açıklayınız 11- (1)Kırmızı (2)Siyah (3)Kırmızı (4)Altın renklerinde olan bir direnç kaç Ohm dur? 12- Elektrikle çalışan bir tost makinesi 220V gerilim altında 5A akım çekmektedir. Tost makinesinin elektriksel gücünü bulunuz. 13- Q= (A.B) + C ifadesinin; a. Doğruluk tablosunu oluşturunuz. b. Elektrik devre eşdeğerini çiziniz. c. Lojik kapılarla devresinin çiziniz. 14- a) Virüs nedir? Tanımını yapınız. b) Virüslerin etkileri nelerdir? 5 tanesini yazınız. c) Virüslerin bulaşma yollarından 5 tanesini yazınız.

2 15- MAC adresi (Media Access Control Ortama erişim) kavramını açıklay ınız. 16-WindowsXp yüklü bir bilgisayara sabit IP adresi nasıl tanımlanır? Maddeler halinde yazınız. 17- Programlarda yer alan Dosya menüsündeki Kaydet (Save) ve Farklı Kaydet (Save as) komutları arasındaki farkı yazınız 18- Microsoft Word uygulamasını başlatmanın yollarından 3 tanesini yazınız. 19- Excel programında Topla( ), Ortalama( ), Yuvarla( ) ve If ( ) komutlarının görevlerini yazarak 1 er örnek veriniz 20- Veritabanı nedir? 21- İnternet ve IP kavramlarını açıklayınız. 22- Aşağıdaki domain çeşitlerini açıklayınız..tr.mil.edu.gov.de 23- Tarayıcı(Web browser) nedir? Açıklayınız. 24- Sanal adres ve fiziksel adrese örnek yazınız. 25- Tam sayı, Gerçek Sayı, Metin, Mantıksal tipte birer değişken tanımlayınız. 26- Aşağıdaki formdan girilen bilgilere göre yazdır butonuna tıklandığı zaman alt alta beş(5) adet o adı yazan programı yazınız. Adınız : yazdır 27- Aşağıdaki formda girilen NOT1,NOT2,NOT3 değerlerine göre ortalama butonuna tıklandığı zaman notların ortalamasını veren programı yazınız. NOT1: NOT2: NOT3: ortalama 28- Aşağıdaki formdan girilen sayı ile sayının pozitif mi?,negatif mi?, 0 girildiğinde sıfırı girdiniz mesajını yazan programı yazınız. Bir sayı giriniz gonder

3 29-Aşağıda uzantıları verilmiş olan dosyaların türlerini karşılarına yazınız EXE :.. TXT: DOC: JPG :..AVI : SWF : 30-Programlarda kullanılan aşağıdaki kısayolların işlevlerini karşılarına yazınız. Ctrl + Z : Ctrl + X: Ctrl + C : Ctrl + V : 31-Yanda okla gösterilen simgelerin görevlerini yazınız. 32-Resimdeki anakartın arkasındaki portların görevlerini yazınız. 1: 2: 3: 5: 6: 7: 9: 11:

4 Programlama Temelleri Sorular 1. Kendi içerisinde bütün olan ve bir işi yerine getiren ifade nedir? a) Program b) Yazılım c) Algoritma d) Kod 2. Aşağıdaki atamalardan hangisi doğrudur? a) yas=2012-dogum b) 2012-yas=dogum c) (Dogum-yas)=yas d) yas=2012-dogum=yas 3. Bir işin kodlar üretilerek yapılmasına ne denir? a) Değişken b) Yazılım c) Programlama dili d) Visual Basic 4. 1 Gb lık bir bellekte kaç adet A harfi saklanabilir? a) 1 Milyon b) 1000 c) 1 Milyar d) 1 Trilyon 5. İşlemcinin komut kümesinden yazılmış en alt seviyede bulunan dil hangisidir? a) Assembly b) Makine Kodu c) Assembler d) C# 6. İnsan diline yakın olan programlama dillerine ne denir? a) Alçak seviyeli diller b) Normal Seviyeli Diller d) Son seviyeli diller d) Yüksek Seviyeli diller 7. Aşağıda yer alan ifadelerden hangisi alçak seviyeli diller için doğrudur? a) Kodlama kısmı kolaydır b) Kodlama uzun sürer c) Kodlar insan diline yakındır d) Daha az kod yazılır 8. Bellek nedir? a) İşlemcinin içerisinde karşılaştırma birimi b) Verilerin saklandığı hücreler c) Verilerin işlendiği işlem birimi d) Atama operatörlerinin yapıldığı merkez b) Ekrana Bozüyük yazar c) Ekrana Ticaret yazar d) Hata verip sonlanacaktır 15. Program çalıştırıldığında sırasıyla 10 ve 0 girildiğinde program ne yapar? a) Ekrana Bilecik yazar b) Ekrana Bozüyük yazar c) Ekrana Ticaret yazar d) Hata verip sonlanacaktır 16. Program çalıştırıldığında sırasıyla 1 ve 10 girildiğinde program ne yapar? a) Ekrana Bilecik yazar b) Ekrana Bozüyük yazar c) Ekrana Ticaret yazar d) Hata verip sonlanacaktır 17. Değişken nedir? a) Programda kullanılan ve yönlendirme yapan ifadedir b) Programda yer alan hata kodlarıdır c) Programda kullanılan değeri sabit ifadeler d) Programda kullanılan değeri bilinmeyen ifadeler 18. Yüksek seviyeli diller için aşağıdakilerden hangisi doğrudur a) Komutlar anlaşılmazdır b) Kodlaması uzun sürer c) Konuşma diline yakın ifadeler vardır d) Çok hızlı çalışırlar Soruları aşağıdaki programa göre cevaplayınız x 2 4 : 2 işleminin sonucu kaçtır? a) 46 b) 32 c) 20 d) Verilen bir problemin bilgisayar ortamında çözülecek biçimde adım adım ortaya koyulması ve herhangi bir programlama aracıyla kodlanmasına ne denir? a) Akış Diyagramı b) Algoritma tasarımı c) Kodlama d) Değişken tasarlama 11. Aşağıdakilerden hangisi akış diyagramları için doğrudur? a) Sonlanmamış uçlar bırakılabilir, b) Program mutlaka sonlanmalıdır c) Program sonsuz sayıda noktada sonlanabilir d) Program iki yerde başla komutu verebilir 12. Akış diyagramına aktarılmadan önce programın, günlük ifadeler ile yazılması haline ne denir? a) Algoritma tasarımı b) Makine kodlaması c) Satır algoritması d) Yazılım tasarımı *(15-4) işleminin sonucu kaçtır? a) 100 b) c) 20 d) Soruları aşağıdaki programa göre cevaplayınız 19. Program çalıştırıldığında sırasıyla 2,8,2 girildiğinde ne olur? a) 20 b) 18 c) 16 d) Sonsuza kadar döner 20. Program çalıştırıldığında sırasıyla 1, 11, 3 girildiğinde ne olur? a) 15 b) 12 c) 11 d) sonsuza kadar döner 21. Program çalıştırıldığında sırasıyla 2, 2, 2 girildiğinde ne olur? a) 0 b) 2 c) 4 d) sonsuza kadar döner Soruları aşağıdaki programa göre cevaplayınız 14. Program çalıştırıldığında sırasıyla 10 ve 2 değeri girildiğinde program ne yapar? a) Ekrana Bilecik yazar

5 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ 1-İşlemcinin içindeki 3 ana parçayı yazınız? 22. Program çalıştırıldığında klavyeden 2 girildiğinde sonuç ne olur? a) 0 b) 120 c) 600 d) sonsuza kadar döner 23. Program çalıştırıldığında klavyeden 5 girildiğinde sonuç ne olur? a) 5 b) 10 c) 20 d) sonsuza kadar döner Adımdaki ifade Sonuc=0 yapılıp program çalıştırıldığında ve klavyeden 5 girildiğinde sonuç ne olur? a) 0 b) 5 c) 10 d) Program çalıştırıldığında klavyeden 6 girildiğinde sonuç ne olur? a) 660 b)650 c) 640 d) sonsuza kadar döner A A B C B D B B D B C C A C D B D C A D B B A A D 26. Dışarıdan alınan bir sayının asal sayı olup olmadığını bulan programın satır algoritması ve akış diyagramını yapınız. (asal sayı : Bir sayının bir ve kendisi hariç böleni yoksa asaldır. Örneğin 37 sayısını, 2,3,4,5,6,7,8..36 sayıları kalansız bölemediğinden dolayı asaldır. ) Bölmede kalanı bulmak için yapılacak işlem şu şekildedir. Örneğin; 5 sayısının 3'e bölümünden kalan şu şekildedir. Kalan=5 mod 3 => Kalan=2 1. Başla 2. Sayı al, sayı 3. Dongu=2 4. kalan=sayı mod dongu 5. Eğer kalan=0 ise 5.a Ekrana yaz, Sayıyı bölen sayı, dongu 5.b Son 6. dongu=dongu+1 7. Eğer dongu=sayı ise 7.a Ekrana yaz, Sayı asal 7.b Son Adıma git ALU- Register- Önbellek 2-İşlemcinin içindeki kullanılan yollardan ikisini yazınız? Veri Yolu- Adres Yolu 3-3 bitle kaç bellek hücresi adreslenebilir? 8 4-Veri yolu standartına göre ekran kartı çeşitlerinden 5 tanesini yazınız. ISA, PCI, AGP, PCI-X ve PCI-e 5-Ethernet veri paketinde hangi bilgiler yer alır? Destination MAC adres: Alıcının MAC adresi Source MAC adres: Gönderenin MAC adresi Data : Gönderilecek veri CRC code: Hata kodu. Gönderilen verinin bozulup bozulmadığını kontrol eden koddur. 6-Günümüz teknolojisinde, büyük boyutlardaki verilerimizi uzun vadeli saklamak için kullandığımız bileşenlerdir. Bu bileşen nedir? Harddisk 7-ROM un açılımı nedir? ROM çeşitleri nelerdir? read only memory-salt okunabilir bellek MPROM-PROM-EPROM-EEPROM/FLASH ROM 8-Bilgisayarın 4 ana birimini yazınız. Merkezî işlem birimi (MİB, central processing unit-cpu) Hafıza-bellek (memory) Giriş/çikiş (Input/Output-I/O) ünitesi Giriş-çıkış ünitesine bağlanan çevre birimleri (fare, klavye, yazıcı, tarayıcı, monitör vb.) adres hattına sahip bir işlemcinin adresleyebileceği bellek miktarını hesaplayınız? 4GB 10-Mikroişlemciden sonraki en hızlı bellek hangisidir?

6 Önbellek 1. BIOS nedir? BIOS: Bilgisayarın açılış sırasında yapması gereken tüm komutlar ve donanımsal olarak yapılması gereken tüm işlemleri denetleyen ve ayarlamaları üzerinden yapan anakart üzerindeki bir parçadır. 2. POST nedir? POST: Bilgisayarın güç düğmesine basılıp işletim sistemi yükleninceye kadar gerçekleştirdiği bir dizi işlemdir. Siyah ekran. 3. CMOS nedir? CMOS: BIOS verilerini tutan yarı iletkene verilen isimdir. 4. Aşağıdaki yazılı hata mesajlarını açıklayınız. CMOS battery failed: Bios piliniz bitmiş veya bitmek üzere. HDD low level format:sabit diske düşük seviyeli format atar. 5. Aşağıdaki sesli hata mesajlarının ne olduklarını yazınız. 1 Uzun 2 Kısa:Ekran kartı arızası Birçok Kısa Bip:Anakart arızası 6. Microsoft firması tarafından üretilmiş İşletim sistemi türlerine 5 örnek veriniz. MS-DOS, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows 7, Windows Vista 7. Açık Kaynak Kodlu İşletim sistemi türlerine 5 örnek veriniz. LINUX, PARDUS, UBUNTU, UNİX, RED HAT, SUSE 8. Sürücü (Driver) nedir? Açıklayınız. Donanım birimlerinin işletim sistemiyle tanışabilmek için ihtiyaç duydukları tanıtım dosyalarına denir. 9. Aygıt yöneticisi penceresinde Sarı! ve Kırmızı X in anlamları nedir? Açıklayınız. Sarı! : Ya yanlış sürücü yüklenmiştir, ya sürücü yüklenmemiştir ya da sürücü düzgün yüklenmemiştir. Kırmızı X: Devre dışı bir aygıttır. Tüm kaynakları tüketir fakat korumalı mod sürücüsü yüklü değildir. 10. Aşağıdaki yardımcı yazılımlara birer örnek veriniz. a. CD/DVD Kayıt Yazılımı : Nero, BurnAwareFree b. Virüs Yazılımı: Eset, Avira, Avg c. Dosya Sıkıştırma Yazılımı : Zip, Rar d. Ofis Yazılımı: Word, Excel.. e. Taşınabilir Belge Biçimi Yazılımı: Pdf 11. Kayıt defteri nedir? Kayıt defteri düzenleyici programının adı nedir? Sistem donanımı, yüklü programlar, ayarlar ve bilgisayardaki tüm kullanıcı hesaplarının profilleri ile ilgili önemli bilgileri içeren bir veri tabanıdır. Kayıt defteri düzenleyicisi Regedit.exe dir. 12. Sistem geri yükleme nedir? Nasıl başlatılır? Bilgisayarı çok düzgün çalıştığı bir tarihe geri döndürme işlemidir. Başlat-Donatılar-Sistem Araçları-Sistem Geri Yükleme. 13. Ağ topoloji çeşitlerinden yıldız ve ağaç topolojisini açıklayınız. Yıldız topolojisi, her bir terminalin (Sunucular, İş istasyonları ve diğer çevre birimlerinin ) switch veya hub adı verilen merkezi konnektörlere direk olarak bağlanması sonucu oluşur. Veri, hedef adresine gitmek için switch veya hub'dan geçer. Switch veya hub ağın tüm fonksiyonlarını yönetir ve kontrol eder. Ayrıca ağda bir tekrarlayıcı/sinyal güçlendirici (repeater) gibi de çalışırlar. Ağaç Topolojisi, Temel olarak yol topolojisi ile yıldız topolojisinin karakteristik özelliklerinin kombinasyonu şeklinde ortaya çıkan bir topoloji türüdür. Yıldız şeklinde bağlı istasyonların omurga üzerinde konumlanması sonucu oluşan yol modeli ağaç topolojisini oluşturur. Diğer bir yönden, ağaç topolojisi mantıksal açıdan gelişmiş yıldız topolojisine benzer. Tek farkları ise ağaç topolojisinin herhangi bir merkezi düğüme ihtiyaç duymamasıdır. 14. Ağ çeşitlerinden LAN ve WAN ı açıklayınız. LAN: Local area network, yerel alan ağı, Ev okul lab, internet cafe gibi max. Birkaç kilometreyi aşmayan mesafedeki bilgisayarları kablolar aracılığı ve Ethernet kartıyla birbirine bağlanmayan, internet olmadan da dosya alışverişine imkan veren ağdır. WAN: wide area network, geniş alan ağı, tüm dünyanın birbiriyle haberleştiği modem kullanılan uydu aracılığıyla radyo frekanslar sayesinde uzaktaki bilgisayar bağlantı yapılan en büyük ağdır, internet 15. Hub ve Switch nedir? Hub:Gelen veriyi tüm aygıtlara gönderen ağ cihazlarındandır ve sadece ilgili aygıt veriyi alır. Switch: Gelen veriyi filtreleyerek sadece ilgili bilgisayara gönderen ağ cihazıdır.bilgisayarlarları Mac adreslerinden tanır. 16. Repeater ve Router nedir? Router:Yönlendirir. Lan -Lan ya da Lan-Wan arasında bağlantı kurmak için kullanılan ağ cihazıdır. Repeater: Tekrarlayıcı. Zayıflamış olan sinyali güçlendirerek ağa geri gönderen aktif ağ cihazıdır. 17. Modem çeşitlerini yazınız. *Dial Up Modem -Dahili Modem (İnternal) -Harici Modem (External) * ADSL Modem - Ethernet -USB -PCI -Kablosuz * VDSL Modem 18. OSI Modelinin katmanlarını yazınız. OSI Modeli: Uygulama, sunuş, oturum, ulaşım, ağ, veribağı ve fiziksel katman. 19. TCP/IP Modelinin katmanlarını yazınız. TCP/IP Modeli: Uygulama, iletim, internet ve ağ giriş katmanı. 20. CAT5 ağ kablolarında 568A Standardının renk sıralamasını yazınız. 1. Turuncu Beyaz 2. Turuncu 3. Yeşil Beyaz 4. Mavi 5. Mavi Beyaz 6. Yeşil 7. Kahve Beyaz 8. Kahve PAKET PROGRAMLAR 1. Aşağıdaki kısayol tuşlarının görevlerini yazınız. CTRL+N:Yeni CTRL+P:Yazdır CTRL+Z:Geri al CTRL+V:Yapıştır CTRL+H:Değiştir 2. Aşağıda verilen komutların kısayol tuşlarını yazınız. AÇ:CTRL+O BUL:CTRL+F KES:CTRL+X TÜMÜNÜ SEÇ:CTRL+A KAYDET:CTRL+S 3. Kelime İşlemci programının dosya uzantısını yazınız. Doc ve Docx 4. Word de bir kelimeye link (bağlantı) vermek için ne yapılmalıdır? Ekle menüsü/ Bağlantılar grubu/köprü tıklanır. 5. xls ve pptx dosya uzantıları hangi Office programlarına aittir? Yazınız. XLS= Microsoft Excel PPTX= Microsoft PowerPoint 6. Yazım ve dilbilgisi denetimi yapmak için hangi tuş kullanılır? F7 Fonksiyon tuşu kullanılır 7. Microsoft PowerPoint programını açmak için sırasıyla nelere tıklanmalıdır? Başlat/Tüm Programlar/ Microsoft Office/Microsoft PowerPoint 8. gibi klavyede olamayan karakterleri sayfamıza eklemek için nelere tıklanmalıdır?

7 Ekle menüsü/ Simgeler grubu/simge 9. Microsoft Excel de formül yazmaya başlamak için kullanılan işaret nedir? = işareti kullanılır. 10. Slayt gösterisini başlatan fonksiyon tuşu nedir? F5 Fonksiyon tuşu kullanılır. 11. Excelde satırlar ne ile, sütunlar ne ile ifade edilir? Satırlar sayılar ile, sütunlar harfler ile ifade edilir. 12. Excel de satır ve sütunların kesişmesiyle oluşan alanlara ne denir? Hücre adsı verilir. 13. Elektronik tablolamada Eşit değildir anlamına gelen işaret nedir? <> işareti 14. % + * / - ^ hesaplama operatö rlerini işlem önceliğine göre sıralayınız. ^ % * / + - TEMEL ELEKTRONİK 1-Aşağıdakilerden hangisi daha iyi iletkendir? GÜMÜŞ 2-Aşağıdaki devrede direnç üzerindeki voltajı hesaplayınız? 14. =Topla(A1;A10) =Topla(A1:A10) Fonksiyonlarının görevlerini yazınız. =Topla(A1;A10) : A1 ve A10 hücrelerindeki sayıları toplar. A1+A10 =Topla(A1:A10) : A1 den A10 a kadar olan tüm hücrelerdeki sayıları toplar. A1+A2+A3 A9+A D2 hücresinin değeri 50 iken ; =EĞER(D2<45; kaldı ; geçti ) fonksiyonun ekran çıktısı ne olur? geçti yazar V=I*R V=2*100=200 Volt 3- Eger R3 direnci açık devre olursa R1 ve R2 den geçen akım ne olacaktır? MESLEKİ GELİŞİM 1. İletişimin öğelerini yazınız. (7 tane) Kaynak (verici) Alıcı (hedef) Mesaj (bilgi haber ) Kanal (araç) Kod Filtre (algı) Dönüt ( geri bildirim) 2. Ahlak kuralarına, Görgü kurallarına ve Hukuk kurallarına birer örnek veriniz. Ahlak kuralları: Otobüste yaşlılara yer vermek Görgü kuralları: yemekte ağzı dolu iken konuşmak Hukuk kuralları:hırsızlık yapmak 3. Yönetimin temel fonksiyonları nelerdir? (5 tane) Planlama Organizasyon (örgütleme) Yöneltme (emir kumanda) Koordinasyon ( uyumlaştırma- düzenleştirme) Denetim (kontrol) 4. Öğrenme nedir? Öğrenme adımları (aşamaları) nelerdir? Öğrenme: Deneyimler, yaşantılar eğitim ve öğretim sonucu davranışta meydana gelen kalıcı ve izli davranış değişikliğidir. Öğrenme aşamaları: Bilinçdışı yetersizlik Bilinçli yetersizlik Bilinçli yeterlilik Bilinçdışı yeterlilik 5. Girişimciliğin tanımını yapınız. Toplumun gereksinim duyduğu dolayısıyla talep edilen bir malı yada hizmeti bulup onu üretmeye girişen ve buna öncülük eden kişidir. Başka bir ifade ile karlı gördüğü bir iş için emeğini ve sermayesini risk ederek pazara katılma cesaretini gösteren kişidir. 4- Özel veya kapısı (exclusive or gate,ex-or) çiziniz ve doğruluk tablosunu yazınız. 5- D = B+AC ifadesini lojik kapıları kullanarak çiziniz.

8 ELEKTRONİK UYGULAMALARI DERSİ Aşağıda verilen maddelerden doğru olanlar için (D), yanlış olanlar için ise (Y) harfini kullanınız. (Her doğru cevap 2 puandır.) ( D...)Entegre, küçük diyot ve transistor gibi ısıya dayanıksız malzemelerin lehimlenmesinde düşük güçlü havyalar tercih edilmelidir. ( D...)Havya rasgele bir yere bırakılmamalı, havya altlığına tutulmalıdır. ( Y...)Baskı devre çıkartılarak plaketin bakırlı yüzeyinin lekeli ve yağlı olması çok önemli değildir. 2. Lehimlemede kullanılan malzemeleri yazınız.(6 puan) a) Havya b)pasta c) Lehim 3. SMD eleman nedir?(5 puan) Ayaklı elemanlara göre avantajları nelerdir(5 puan) SMD yüzeye monte edilen devre elemanı demektir. Fiziksel yapılarında olan farklılıktır. Bu elemanlar devre elemanlarına göre oldukça küçüktür. Dolayısıylaq kapladığı alanda küçüktür. 4. Aşağıdaki SMD dirençlerin direnç değerlerini bulunuz. (10 puan) Kodu 573 =57000 Ω = 57 KΩ Kodu 372 = 3700 Ω = 3,7 K Ω Kodu 871 = 870 Ω Kodu 644 = Ω = 640K Ω Kodu 251 =250 Ω 5. Aşağıdaki SMD seramik kondansatörlerin değerlerini bulunuz.(10 puan) SMD seramik kondansatör dsadadasdasdasdasdasdasdasdasdasdasdaskodları Kodu A3 = 1*1000 = 1000 pf= 1nf Kodu B4 = 1,1*10000 pf Kodu F5 = 1,6* pf Kodu D1 = 1,3*10 pf Kodu G2 = 1,8*100 pf 6. Güç kaynağının bölümlerini yazınız.( 4puan) a) AC gerilimi düşürme b) AC gerilimi doğrultma c) Dalgalı DC gerilimi filitreleme d) Regüle etme A 1.0 B 1.1 C 1.2 D 1.3 E 1.5 F 1.6 G Aşağıda verilen onluk sistemdeki (Decimal) sayıların BCD kod karşılığını bulunuz. (Her doğru cevap 1 puandır.) (72)10 = ( )BCD (125)10 = ( )BCD (8)10 = (1000)BCD (736)10 = ( )BCD 8. Aşağıda verilen Oktal sayıların BCO kod karşılığını bulunuz. (Her doğru cevap 1 puandır.) (76)8 = ( )BCO (45)8 = ( )BCO (13)8 = ( )BCO (52)8 = ( )BCO 9. Aşağıda verilen Hekzadesimal (on altılı sayı sistemi) sayıların BCH kod karşılığını bulunuz. (Her doğru cevap 1 puandır.) (AB)16 = ( )BCH (9F)16 = ( )BCH (6C)16 = ( )BCH (65D)16 = ( )BCH 10. Aşağıda verilen kodların karşılıklarını bulunuz. (Her doğru cevap 1 puandır.) ( )BCH = (C7)16 (62)10 =( )+3 ( )BCO = (516)8 ( )BCD = ( 192) Aşağıdaki binary sayıları gray koduna çeviriniz (Her doğru cevap 2 puandır.) ( )Binary = ( )Binary = ( )Binary = ( )Gray ( )Gray ( )Gray 12. Aşağıdaki gray kodları binary sayılara çeviriniz. (Her doğru cevap 2 puandır.) ( )Gray = ( )Gray = ( )Gray = ( )Binary ( )Binary ( )Binary 13. Aşağıdaki sorulardaki boşlukları doldurunuz. (Her doğru cevap 2 puandır.) a) Elektronik devrelerde bir sistemi oluşturmak için; elamanları ve tellerini birbirinetutturmak amacıyla belirli sıcaklıklarda eriyebilen tellere lehim denir. b) Lehim teli alaşım olarak kalay ve kurşun metallerinin karışımından oluşturulmuştur. c) Lehim tellerinde erime sıcaklığı kalay oranı arttıkça azalmaktadır. 14. İyi bir lehimlemenin özeliklerini yazınız.(10 puan) a) Lehim yapılacak yer iyice temizlenmelidir. b) Kaliteli lehiğm kullanılmalıdır. c) Havyanın ucu temiz olmalı az miktarda lehimle kaplanmalıdır. d) Havya ucu uygun sıcaklıkta olmalıdır. e) Hayva ucu lehim yapılan yeri ısıtmalı havya ucunun lehimle bir teması olmamalıdır. 15. Cipsetlerin yüksek ve uzun süreli ısıya maruz bırakılması durumda meydana gelecek olayları yazınız.(10 puan) 1) Isıya duyarlı cipset zarar görür. (4 puan) 2) Devre kartı hasara uğrar.(3 puan) 3) Baskı devre yolları yerinden oynar(3 puan)

9 ELEKTRONİK DEVRE UYGULAMALARI 1. Aşağıdaki SMD dirençlerinin direnç değerini bulunuz. (Her 10. doğru cevap 2 puandır.) (birimini yazınız ) a. Kodu 573 =. b. Kodu372 =. c. Kodu 871=. Aşağıdaki gray kodunun binary karşılığını yazınız. (Her doğru cevap 2 puandır.) a. ( )Gray = (..)Binary b. ( )Gray = (..)Binary c. ( )Gray = (..)Binary 2. Aşağıdaki SMD seramik kondansatörlerin değerini bulunuz. (Her doğru cevap 2 puandır.) (birimini yazınız ) a. Kodu C3=... A 1.0 F 1.6 b. Kodu D4=.. B 1.1 G 1.8 c. Kodu G5=. C 1.2 D 1.3 E Aşağıdaki tablodaki verilen sayıların Ortak Katotlu 7 segmentli display için çıkışlarını yazınız. (Her doğru cevap 2 puandır.) 3. Aşağıda yer alan boşlukları doldurunuz. ( Her doğru cevap 2 puandır.) a. Sacın kalınlığını ölçmek için.. kullanmalıyız. b. Sacı kesmek için....kullanmalıyız. c. Bir nesneyi tanıtmak veya benzerinden ayırmak için işaret koymaya denir. 12. Aşağıdaki tablodaki verilen sayıların Ortak Anotlu 7 segmentli display için çıkışlarını yazınız. (Her doğru cevap 2 puandır.) 4. Güç kaynağımızın çıkışları 3-15 Volt arası ve sabit 500 ma ise En yüksek ve En düşük verebileceği güç kaç Watt' tır? (Her doğru cevap 3 puandır.) a. Minumum Watt=( ) b. Maximum Watt=( ) 5. Aşağıda verilen onluk sistemdeki (Decimal) sayıların BCD kod karşılığını bulunuz. (Her doğru cevap 2 puandır.) a. (72)10 = (..)BCD b. (125)10 = (..)BCD c. (8)10 = (..)BCD 6. Aşağıda verilen Oktal sayıların BCO kod karşılığını bulunuz. (Her doğru cevap 2 puandır.) a. (76)8 = (..)BCO b. (45)8 = (..)BCO c. (14)8 = (..)BCO 7. Aşağıda verilen Hekzadesimal (on altılı sayı sistemi) sayıların 14. BCH kod karşılığını bulunuz. (Her doğru cevap 2 puandır.) 13. Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. (Her doğru cevap 2 Puan) a. Tek hattan gelen bilgileri bağlı olduğu bilgi seçici giriş sayısı kadar çıkışa dağıtan devrelere.denir. b. İkilik kodu tekrar eski bilgi sistemine çeviren devrelere. denir. c. Giriş bilgilerini ikilik koda çeviren devrelere denir. d. Giriş bilgileri tek çıkışa aktaran devrelere.. denir. Aşağıdaki şekle göre tabloyu doldurunuz. (Her doğru cevap 2 puandır.) a. (AB)16 = (..)BCH b. (9F)16 = (..)BCH c.(65d)16 = (..)BCH 8. Aşağıda verilen kodların karşılıklarını bulunuz. (Her doğru cevap 2 puandır.) a. ( )BCH = (..)16 b. (62)10 = (..)+3 c. ( )BCO = (..)8 d. ( )BCD = (..)10 9. Aşağıdaki binary sayıları gray koduna çeviriniz. (Her doğru cevap 2 puandır.) a. ( )Binary = (..)Gray b. ( )Binary = (..)Gray c. ( )Bİnary = (..)Gray GİRİŞLER A B C D ÇIKIŞLAR Q1 Q2

10 CEVAP ANAHTARI 1. a. Kodu 573 = 57000Ω=57KΩ 12. b. Kodu 372 = 3700Ω= 3,7KΩ c. Kodu 871 = 870 Ω 2. a. Kodu C3=1.2*1000=1200pF=1,2nF b. Kodu D4=1,3*10000=13000pF=13nF c. Kodu G5=1,8*100000=180000pF=180nF 3. a. KUMPAS b. SAC MAKASI 13. a. DEMULTİPLEXER (Azaltıcı) c. MARKALAMA b. DECODER (Kod Çözücü) c. ENCODER (Kodlayıcı) 4. a. 3 volt * 0,5amper = 1,5 Watt b. 15 volt * 0,5 amper = 7,5 Watt d. MULTİPLEXER (Çoğaltıcı) 14 GİRİŞLER ÇIKIŞLAR 5. a. (72)10 = ( )BCD A B C D Q1 Q2 b. (125)10 = ( )BCD c. (8)10 = ( 1000 )BCD a. (76)8 = ( )BCO b. (45)8 = ( )BCO c. (14)8 = ( )BCO a. (AB)16 = ( )BCH b. (9F)16 = ( )BCH c.(65d)16 = ( )BCH a. ( )BCH = (B7)16 b. (62)10 = ( )+3 c. ( )BCO = ( 516)8 d. ( )BCD = ( 192 )10 a. ( )Binary = ( )Gray b. ( )Binary = ( )Gray c. ( )Bİnary = ( )Gray a. ( )Gray = ( )Binary b. ( )Gray = ( )Binary c. ( )Gray = ( )Binary 11.

11 A ) BİLGİSAYARLI DEVRE TASARIMI Aşağıdaki devreyi aynı şekilde ve aynı elemanları kullanarak tasarım alanına çiziniz. Giriş Sinyali Çıkış Sinyali B ) C ) D ) E ) F ) G ) H ) I ) J ) A ) Kaynağın değeri 12V ve frekansı 1Hz dir. Devreyi çalıştırıp lambanın nasıl yandığını anlatınız. Devreyi çalıştırdığımızda devreden geçen akımların yönlerinin ekranda görünmesini sağlayınız. Devreyi çalıştırdığımızda hatlardaki gerilimlerin değerine göre hatların farklı renklerde görünmesini sağlayınız. R1 ve R2 direncinin arasındaki max gerilimi ölçüp birimiyle birlikte buraya yazınız. R1 direninin üst ucu ile Q1 in Emiter ucu(oklu ucu) arasındaki hattan geçen max akımı ölçüp birimiyle birlikte buraya Q1 in Beyz ucuna yani ortadaki ucuna osilaskop bağlayınız. ( Nereye bağlandığı aşağıda gösterilmiştir.) Osilaskopta Çalışma alanının rengini sarı olarak değiştiriniz. Devreyi çalıştırdıktan sonra osiloskopu kapatıp daha sonra tekrar geri çağırınız. Aşağıdaki entegre devresini oluşturunuz? (Aşağıdaki Şekle göre bağlantılarınız gerçekleştiriniz ve Şekildeki gibi B ) (Subcircuit) Entegrenin içine oluşturulacak devreyi çizimini yapınız input(giriş), output(çıkış) uçlarını tanımlayınız? C) Aşağıdaki Tabloyu A ve B uçlarına göre Çıkışları doldurunuz? (0 ve 1 olarak doldurulacak) GİRİŞ (İNPUT) ÇIKIŞ (OUTPUT) A B A>B A=B B>A 0 0 Hersatır 3 puandır

12 GENEL BİLGİSAYAR BİLGİSİ 1.Bir bit neyi ifade eder? a. Bilgisayarda işlem gören 1 ve 0 ları ifade eder b. 8 tane 1 ve 0 ı ifade eder c tane 1 ve 0 ı ifade eder d. Bir karakteri ifade eder e. Bir kelimeyi ifade eder. 2. Bilgiler geçici olarak hangi bellek üzerinde tutulur? a. Hafıza Kartı b. Hard Disk c. Ram d. Rom e. Flash 7. F Q klavye ayarları nereden değiştirilir? a. Denetim masası > Klavye b. Denetim masası > Bölge ve dil seçenekleri c. Başlat > Ayarlar > Klavye d. Başlat > Ayarlar > Bölge ve dil seçenekleri e. Denetim Masası > Klavye Düzeni 12. Word de Stiller grubu hangi sekmede yer alır? a. Giriş b. Sayfa Düzeni c. Görünüm d. Gözden Geçir e. Düzen 14. Her sayfanın başına Enformatik yazdırmak hangi seçenek ile yapılır? a. Görünüm Üstbilgi Altbilgi b. Dosya Üstbilgi Altbilgi c. Ekle Üstbilgi Altbilgi d. Düzen Üstbilgi Altbilgi e. Sayfa Düzeni Üstbilgi Altbilgi 16. Excel de şarta bağlı işlem yapan fonksiyon aşağıdakilerden hangisidir? a.=topla b.=ortalama c.=min d. =Eğer d. =Mak 18. Aşağıdaki internet uzantılarından hangisi eğitim kurumlarını ifade eder? a. com b. net c. gov d. edu e. Org 21. Aşağıdakilerden hangisi ile otomatik toplam alınır? a. % b. fx c. Σ d. & e. Hiçbiri 23. Yardım menüsüne ulaşmak için aşağıdaki fonksiyon tuşlarından hangisi kullanılır? a. F11 b. F7 c. F1 d. F5 e. F2 32. Excel Programında Bir hücrenin içinde ### işareti varsa bunun anlamı nedir? a. Bilgiler hücreye sığmamıştır b. Formül hatası c. Hücre seçilmiştir d. İşlev hatası e. Hücre yanlış biçimlendirilmiştir 33. MiLLi EĞiTiM yazısı hafızada kaç Byte lık yer kaplar? A)11 B)12 C)96 D) ATX, micro-atx, Flex-ATX, NLX, WTX, LPX gibi terimler hangi bilgisayar birimi için kullanılır? a- Ses kartı b- İşlemci c- BIOS d- Anakart e- Güç kaynağı (PS) 2 Kuzey köprüsü, güney köprüsü, super I/O gibi terimler aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilintilidir? a-yonga takımı (chipset) b- Sabit disk c- Disket sürücü d- RAID e- Kristal devresi 3- AGP veri yolu hangi arabirim kartı ile ilgili olarak kullanılır? a-iç modem kartı b- Görüntü kartı c- Endüstriyel denetim kartı d- SCSI kartı e- Hiçbiri 4 Önce 8 -bit, sonra 16-bit olarak tasarlanan veri yolu aşağıdakilerden hangisidir? a- İşlemci veri yolu (FSB) b- AGP veri yolu c- PCI veri yolu d- ISA veri yolu e- Hiçbiri 5 64-bit olarak tasarlanan ve sistemin en hızlı veri yolu aşağıdakilerden hangisidir? a- İşlemci veri yolu (FSB) b- AGP veri yolu c- PCI veri yolu d- ISA veri yolu e- VESA veri yolu 15 Uzak mesafeler arasında internet vasıtasıyla bilgisayarların birbiri ile iletisim kurmasına yarayan donanım birimi asağıdakilerden hangisidir? a. Ethernet kartı b. Adsl c. Dial up d. Modem 23 Aşağıdakilerden hangisi sadece ekran kartları için kullanılan veri yoludur? A) PCI B) AGP C) PCI-Express D) ISA 24 Aşağıdakilerden hangisi bir ethernet kartının port çıkışıdır? A) PCI B) ISA C) BNC D) AGP 25 Bir Ethernet kartında üretim sırasında karta yazılan ve değiştirilemeyen, başka bir eşi olmayan numaraya ne denir? A) MAC B) CRC C) BNC D) CSMA/CD 28-Aşağıda belirtilen ekran kartlarından hangisinin hızı en büyüktür? A) PCI B) AGP 2x C) AGP 4x D) PCI-E x1 28 Ses kartının müzik aletlerinin sesini çıkarırken; müzik aletlerinin gerçek seslerinden yararlanma tekniğine ne ad verilir? A) Dalga tablosu (Wave Table) B) Dijital sinyal işlemcisi C) Frekans modülasyonu D) Örnekleme 29 Aşağıdakilerden hangisi sadece tv kartlarında bulunur? A) Z BUFFER B) DSP C) TUNER D) Video Ram 30 Aşağıdakilerden hangisi bir ses kartında bulunmaz? A) Z Buffer B) Ramdac C) DSP D) ADC 31 Bir kez veri kaydedilebilen ve daha sonra degistirilemeyen bellek türü hangisidir? a. ROM c. EPROM b. PROM d. EEPROM

13 34 100MHz veri yolu hızına sahip bir ana kartta; biri 100MHz ve digeri 133MHz hızlarında her biri 512 MB kapasiteli iki bellek (RAM) yongasını bellek yuvalarına taktıgımızda bellek erisim hızı ne olur? a. 100Mhz c MHz b. İslemcinin hızına göre degisir. d. 133MHz 35 Bilgisayar açıldıgında asagıdakilerden hangisi ilk aktif olur? a. RAM c. Disket Sürücü b. Harddisk d. ROM BIOS 36 Asagıdakilerden hangisi yonga setinin görevidir? 50 Asagıdaki donanım birimlerinden hangisinin iletisimi kuzey köprüsü (chipset) tarafından kontrol edilir? a. İslemci c. PCI yolu b. USB portu d. Giris-Çıkıs Portları 51 Asagıda seçeneklerin hangisinde donanım birimleri, hız bakımından büyükten küçüge dogru sekilde verilmistir? a. RAM>Sabit Disk>Önbellek b. Sabit Disk> Önbellek>RAM c. Önbellek>RAM>Sabit Disk d. Önbellek>Sabit Disk>RAM a. Bütün bilesenleri üzerinde bulundurmak. b. Veri akısını denetlemek. c. Verileri depolamak. d. İslemci hızını belirlemek. 37 BIOS hangi tür bellekten olusmustur? a. RAM b. ROM c. Statik RAM d. RDRAM 38 Anakartın beynini olusturan entegre devre hangisidir? a. ISA b. Veri yolu c. Yonga seti d. PCI 40 Hangisi DIMM ile SIMM arasındaki fiziksel farklardan degildir? a. Modül uzunlukları c. Çentik Sayıları b. Yuvaya takılma biçimleri d. Pin kalınlıkları 42 PC133 SDRAM deki 133 sayısı neyi ifade eder? a. 133 KB b. 133 MHz c. 133 MB/sn d. 133 Ghz 43 Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan bellek hangisidir? a. SIMM b. DIMM c. SODIMM d. RIMM 44 İslemciler için verilen ifadelerden hangisi dogrudur? a. İslemcilerin ısınma problemleri yoktur. b. İslemciler anakarttan bagımsızdırlar c. İslemcilerin hız birimine Megabyte denir. d. İslemcilerin islemleri daha hızlı gerçeklestirmek için önbellek (cache) kullanırlar. 45 Asagıdakilerden hangisi islemciyi olusturan birimlerden birisi degildir? a. Önbellek (Cache) c. Aritmetik Mantık Birimi b. Sistem Birimi d. Kontrol Birimi 46 İslemcilerin ön belleklerinde kullanılan, hızlı olmalarına karsın fiyatı oldukça yüksek olan bellek çesidi asagıdakilerden hangisidir? a. SRAM b. SDRAM c. DRAM d. EDO RAM 47 Hızı 3.0GHz olan islemci 4 saniyede kaç islem isler? a. 3 Milyar İslem c. 12 Milyar İslem b. 3 Milyon İslem d. 12 Milyon İslem 30 İslemci, ihtiyaç duydugu komutu ilk önce nerede arar? a. Sanal Bellek c. RAM b. L2 Önbellek d. L1 Önbellek 49 Asagıdakilerden hangisi anakart üzerinde yer alan veri yollarından birisi degildir? a. PCI b. ISA c. AGP d. VGA SORU 52 Yukarıdaki resimde 1 ve 11 numaralı portların adı nedir? a. PS2 Port c. PS Port b. PC2 Port d. PC Port SORU 53 Yukarıdaki resimde 2 numaralı portun adı nedir? a. Seri Port c. Paralel Port b. VGA Portu d. Ethernet Portu SORU 54 Yukarıdaki resimde 3 numaralı portun adı nedir? a. Seri Port c. Paralel Port b. VGA Portu d. Ethernet Portu SORU 55 Yukarıdaki resimde 7 ve 8 numaralı portların adı nedir? a. Firewire Portu c. Flash Portu b. USB Portu d. Seri Port SORU 56 Yukarıdaki resimde nolu portlar hangi karta aittir? a. TV Kartı c. Ekran Kartı b. SesKartı d. Ethernet Kartı SORU 57 Yukarıdaki resimde 9 numaralı portun adı nedir? a. DVI Portu c. Seri Port b. VGA Portu d. Ethernet Portu SORU 58 Yukarıdaki resimde 10 numaralı portun adı nedir? a. Seri Port c. Paralel Port b. VGA Portu d. Ethernet Portu 59 Aşağıdakilerden hangisi ekran kartı çıkış bağlantı noktalarından birisi değildir? a) VGA-OUT b) DVI-OUT c) VIDEO-IN/OUT d) FDD-OUT 60 ATX güç kaynakları ile hangi voltaj üretilmez? a V b. 3.3 V c. + 5 V d. 5 V 64 Standart bir PC güç kaynagından ortalama ne kadar güç ihtiyacı duyar? a W b W c W d W 65 Üzerinde ses kartı, modem, ag kartı ve ekran kartı gibi bilesenleri bulunduran anakartlara ne ad verilir? a. Birlesik b. Tümlesik c. Sarmasık d. Karmasık

14 68 Asagıdakilerden hangisi BIOS un görevidir? a. Tüm donanım birimlerini üzerinde bulundurmak b. Donanımların birbirleri arasındaki bagı kurar ve onların çalısmasına olanak saglar. c. Bilgisayara girilen verileri üzerine kaydeder, istenildiginde ilgili birime ulastırır. d. Aritmetiksel ve matematiksel islemleri yapar. 54 A5 Hücresindeki sayıdan b4 hücresinde bulunan sayıyı çıkartıp sonucu ikiye bölen formül hangisidir? A =(A5-B4)/2 b =A5-B4/2 c =2/A5-B4 d =A5/2-B4 45 Hangisi a1 den a60 a kadar olan hücrelerdeki sayıları toplar? 70 Asagıdakilerden hangisi bir kasa türü degildir? a. Tower b. Mini Tower c. Micro Tower d. Destop a =Topla(A1:A60) c =Toplam(A1+A60) b =Topla(A1+A60) d =Toplam(A1:A60) 71 Asagıdakilerden hangisi dogrudur? a. Bilgisayarın eszamanlı çalısmasını kontrol birimi saglar. b. Bilgisayarın performansında sadece islemcinin hızı önemlidir. c. Sistem hızı 100 Mhz, çarpanı 20 olan sistemde islemci hızı 2.2 Ghz dir. d. Hız asırtma (overclock) islemi yapılmıs islemciler daha az ısınır. 72 Hangisi chipsetin görevlerinden degildir? a. Haberlesmeyi kontrol eder b. Temel ve bütünlesik birimleri yönetir c. Veri akısını denetler d. Matematiksel islemleri yerine getirir 89 A2 hücresinde bulunan uzman yazısını B5 hücresine yazdırmak için izlenecek yol hangisidir? a =Uzman b =A2 c =B5 d=a2 UZMAN 90 Formüllerden hangisi doğrudur? a =Eğer(B2<45;kaldı;geçti b Eğer(B2<45; kaldı ; geçti ) c =Eğer(B2<45; kaldı ; geçti ) d =Eğer( geçti ; kaldı ) 74 Asagıdakilerden hangisi Intel in dizüstü bilgisayarlar için gelistirdigi bir islemci teknolojisidir? a. Centrino b. Dual Core c. HT d. Quad Core 75 FSB=100 Mhz, Saat Çarpanı=24 ise islemcinin hızı nedir? a KHz b GHz c. 2.4 KHz d. 2.4 Ghz 78 Asagıdakilerden hangisi Intel islemci ailesinden degildir? a. Xeon b. Pentium IV c.athlon d. Celeron 79 HT (Hyper Threading) teknolojisi ne demektir? a. İslemci hızının belirtilen degerin üzerine çıkartmak b. İki programa ait veriyi aynı anda isleyebilmek c. Aynı anda iki islemci çekirdeginin çalısması d. Verilerin islemciye çift yoldan gönderilmesi 80 Hangisi en hızlı porttur? a. USB b. VGA c. Firewire d. Paralel 82 Aşağıdaki birimlerden hangisi güç bağlantısı istemez? a) Disket sürücü b) CPU c) Anakart d) Hard disk 83 Aşağıdaki firmalardan hangisi chipset üretmez? a) Asus b) Via c) İntel d) AMD 87 LPT1 portu hangi amaçla kullanılır? a Paralel iletişim b Seri iletişim, c Hızlı iletişim d Kesintisiz iletişim 175 Aşağıdakilerden hangisi işletim sistemini ifade eder? A) Yazılan kaynak programı makina diline çevirmek için kullanılır. B) Bir problemin çözümü için hazırlanan programdır. C) Bilgisayar ile kullanıcı arasındaki iletişimi sağlar. D) Bilgilerin kalıcı olarak depo edilmesini sağlar. Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş birimidir? A Işıklı Kalem b USB Disk c Ram Okuyucu d Flash Disk

15 AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ 1. KDE nedir? Bilgisayarınızı her açtığınızda, Size kullanıcı adınızı ve parolanızı sorarak, kendinizi tanıtmanızı isteyen, Girdiğiniz bilgilere göre size özel olan masaüstü ortamını açan, Açık olan oturumunuzu kapatıp, başka bir kullanıcıyla sisteme girebilmenizi sağlayan, Bilgisayarınızı yeniden başlatıp, kapatabilme özellikleri de sunan programa KDE görüntü yöneticisi (KDM) ismini veriyoruz. 2. Bildiğiniz 4 adet açık kaynak işletim sistemi adı yazınız. A-Debian b-rethat c-suse d- Madrake e- Pardus, f- Unix 3. Linux türevi işletim sistemlerini kullanmak için hangi sebepleri söyleyebilirsiniz. 3 Sebep yazınız. Çok kullanıcılıdır. Serbesttir. Büyük bir veritabanıdır. Windows uygulamalarını çalıştırır.-ram belleği daha iyi kullanır. Kaynak kodlarını istenilen yapılabilir. 4. Açık Kaynak bilişim alanında neyi ifade eder? Yani hangi programlama diliyle program yapılırsa yapılsın, program kodlarının herkes tarafından görülebilmesine denir. 5. Pardus nedir? Pardus, TÜBİTAK-UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde yürütülen, Linux tabanlı bir işletim sistemi geliştirme projesidir. 6. Pardus sisteminde Çekirdeği, öntanımlı olarak da kabuğu ve.. masaüstü ortamı ile yaygın kullanılan özgür yazılımlar bulunmaktadır. Cevap: Linux, Bash, KDE 7. KDE masasütü ortamı nedir? Windows un asıl görünen yüzü olan pencere sistemi ve masaüstü uygulamalarının karşılığı niteliğindedir. 8. Bash kabuğu nedir? Windows tan tanıdığımız Komut İstemi Penceresi olan MS- DOS un karşılığı gibi görülebilir. Yani metin tabanlı uygulamalar ile çalışmayı sağlar. 9. Pardus 2009 bilgisayara kurmak için minimum sistem gereksinimi nedir? a. 256 MB bellek (1GB ve üzeri tavsiye edilir) b MHz Intel ya da AMD işlemci (1.4 GHz ve üstü tavsiye edilir) c. En az 4 GB boş disk alanı (10 GB tavsiye edilir) 10. GRUB yöneticisi nedir? Açılış sistemi yöneticisidir. Birden fazla işletim sistemi kullandığınızda burada yaptığınız seçim önem kazanmaktadır. Açılış diskini seçerek kurulum yaptığınızda açılış işlemini artık GRUB yönetir. GRUB da bir sorun olduğunda muhtemelen diğer işletim sistemlerinize de ulaşamazsınız. Buradan sisteminize en uygun seçeneği seçerek ileri butonunu tıkladığınızda size yaptığınız ayarların gisterildiği bir kurulum ekranı gelir. 11. Kaptan Masaüstü nedir? Pardus kurulumu sonrasında kullanıcıyı masaüstünde karşılayan bir yardımcı programdır. Kaptan Masaüstü, Pardus hakkında genel bilgiler verirken, kullanıcının masaüstünü daha rahat kullanabilmesi için temel yapılandırma seçeneklerini de düzenler. Kaptan masaüstü panel ve stil ayarlarını kolaylıkla yapmasını sağlayan bir ilk kullanım sihirbazı dır. 12. ext4 dosya sistemini açıklayınız. ext3 uzun yıllardır en çok kullanılan disk sistemi olmuştur. ext4 ise artan disk kapasiteleri ve state-of-the-art özelliği gereksinimleri ile ext3 disk sisteminin yeni jenerasyonu olarak oluşturulmuştur. Bu yeni disk sistemi ölçeklenirlikle performans artırımını birleştirmekle beraber, güvenilirliğini ve stabilitesini korumaktadır. ext4 daha geniş çeşitteki iş yükleri için uygun olacaktır ve Linux disk sistemi olarak ext3 ün yerini alacaktır. 13. Pardus taki dosya sistemini açıklayınız. Herşey / (slash) simgesiyle ifade edilen root klasöründen başlar, aşağıya doğru iner. Windows taki gibi C: D: şeklinde sözde sürücüler (drivers) bulunmaz. Windows ortamında, dosyalarınızı C sürücüsü, D veya E sürücüsü gibi her yere koyabilirsiniz. Bu tarz dosya sistemlerine, Hiyerarşik Yapı lı denmektedir. Linux, / (root) klasöründen başlayarak, boot işlemindeki önem sırasına göre klasörleri dizer. 14. Linux işletim sisteminde çalıştırılabilir dosyaların özellikleri nasılsır? Linux işletim sisteminde çalıştırılabilir dosyaların belli bir uzantıya sahip olması gerekmemektedir. Bir dosyanın çalıştırılıp çalıştırılamayacağı dosyanın dizinlerinden anlaşılmaktadır. 15. Linux işletim sisteminde kaç farklı dosya tipi bulunmaktadır, açıklayınız. Aygıt Dosyaları Sıradan Dosyalar Aygıt dosyaları, sistemde bulunan donanım ile haberleşmeyi gerçekleştiren dosyalardır. 1. Unix işletim sistemi GPL lisansa sahiptir. ( ) 2. Unix işletim sistemi C programlama dili ile yazılmıştır. ( ) 3. GPL açık kaynak kodlu yazılımların özgürce dağıtılmasını düzenleyen bir lisans anlaşmasıdır. ( ) 4. Linux işletim sistemleri NTFS dosya sistemini kullanır. ( ) 5. Sabit diskte biosun ilk okuduğu bölüme MBR( Master Boot Record) denir. ( ) 6. Grub Pardus ile aynı anda Windows işletim sistemini de desteklemektedir. ( ) 7. Pardus da sistem belleğinin yetersiz kaldığı durumlarda harddisk üzerinde bellek olarak kullanılan alana takas alana (Swap) denir. ( ) 8. Pardus işletim sistemi sadece DVD den kurulabilir. ( ) 9. Pardus da kurulum aracı olarak YALI programı kullanılır. ( ) 10. Pardus Linux çekirdeği kullanan bir işletim sistemidir. ( ) cevaplar: 1-D 2-D 3-D 4-Y 5-D 6-D 7-D 8-Y 9-D 10-D 1.Aşağıdakilerden hangisi İşletim sistemi katmanlarından değildir? A)Kullanıcı B)Kabuk C)Yazılım D)Donanım 2. İşletim sisteminin kullanıcıya görünen kısmı aşağıdakilerden hangisidir? A) Kullanıcı B) Kabuk C)Yazılım D)Çekirdek 3. Yazılımların donanımlar üzerinde çalışabilmesini sağlayan katman aşağıdakilerden hangisidir? A) Kullanıcı B) Kabuk C)Yazılım D)Çekirdek 4. kabuk ile çekirdek arasındaki iletişimi sağlayan alt düzey işlevler aşağıdakilerden hangisidir? A) System calls B) Shell C) Kernel D) Konsole 5.Aşağıdakilerden hangisi Açık kaynak yazılım (open-source software) özelliklerinden değildir? A) Kaynak kodu gizli olan yazılımlardır. B) Kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlar. C) Uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir. D) Bilişim uzmanlarınca imece yöntemi ile endüstri standartlarında geliştirilir. 6.Aşağıdakilerden hangisi TUBİTAK-UEKAE (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu- Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) nin hazırlamış olduğu Linux dağıtınıdır? A) Truva B) Pardus C) Kernel D) Xubuntu

16 7. Adresi MBR da bulunmayan ve uzatılmış bölüm içindeki bölümlere ne ad verilir? A) birincil bölüm B) ikincil bölüm C) uzatılmış bölüm D) mantıksal bölüm 8.Pardus sistem dosyalarının kurulması için Kurulacak olan bölümde en az ne kadar boş bir alan gereklidir? A)3GB B)5GB C)8GB D)10GB 9.Aşağıdakilerden hangisi Pardus işletim sisteminin bölümlerinden değildir? A) Pardus sistem dosyaları B) Kullanıcı dosyaları C) Takas alanı bölümü D)Yönetici bölümü 10. Her sistemde.. adıyla sistem yöneticisi bulunur. Boş yere aşağıdakilerden hangisi gelir? A)admin B)administrator C)root D)localhost 11. Sistem yöneticisi hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Pardus un kurulum sırasında sisteme eklenmiş ve en üst düzey yetkiye sahip olarak tanımlanmış ilk kullanıcısıdır. B) Kullanıcılar sisteminizin tamamına etki eden yapılandırmalar, sistem kayıtları ve benzeri yönetim uygulamalarını çalıştırmaya yetkilidir. C) Kolay tahmin edilemeyecek ve unutmamanız gereken bir parola belirleyerek girmeniz gerekmektedir D) Eklenen parola daha sonra sistemle ilgili yönetici seviyesinde gerçekleştirilmesi gereken işlemler sırasında sorulmaz. 12.Aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Pardus işletim sistemi Windows çekirdeğini kullanan bir işletim sistemidir. B) UNIX işletim sistemi Pascal dili ile yazılmıştır. C) Pardus sadece CD den kurulabilen bir işletim sistemidir. D) Linux işletim sistemi lisansı serbest olarak dağıtılan bir işletim sistemidir. 13.Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) X-Window sistemi, UNIX sistemler için geliştirilmiş geniş ve güçlü bir grafik ortamıdır. B) X-Window un Linux altında çalışması için gereken yazılım Xorg, Pardus ta hazır gelir. C) Pardus u kurduktan sonra hemen grafik ortamda çalışmaya başlayabilirsiniz. D) Linux, DOS benzeri bir ortama sahiptir. 14. KDE masaüstü ortamı (KDM) için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Size kullanıcı adınızı ve parolanızı sorarak, kendinizi tanıtmanızı ister. B) Girdiğiniz bilgilere göre size özel olan masaüstü ortamını açar. C) Açık olan oturumunuzu kapatıp, başka bir kullanıcıyla sisteme girebilmenizi sağlar. D) Bilgisayarınızı yeniden başlatıp, kapatabilme özellikleri sunmaz. 15. Pardus un masaüstü ortamına ilk defa girdiğinizde sizi ilk kim karşılar? A) tasma B) Kaptan Masaüstü C) pisi D) çomar 16. Kaptan Masaüstü nün ilk görevi nedir? A)Fare ayarı B)Klavye ayarı C)Saat ayarı D)Sistem ayarı 17.Panelin düzen menüsünde aşağıdakilerden hangisi bulunmaz? A)Saydamlık B)Konum C)Uzunluk D)Boyut 18.Paneli kaç farklı şekilde konumlandırabiliriz? A)11 B)12 C)13 D)14 19.Panelin görünüm ayarlarında gizleme sekmesinde olmayan bölüm aşağıdakilerden hangisidir? A) Gizleme Kipi B) Panel Saklama Düğmeleri C)Panel büyüklüğü D) Panel Canlandırması 20. paneldeki boş bir alana sağ tıklayıp Panele Ekle yi seçerek aşağıdakilerden hangisini yapamazsınız? A)Saat ekleme B) Programcık ekleme C) Uygulama ekleme D) Özel düğme ekleme 21. Renkleri ayarlamak için Pardus menüsü > > Görünüm ve Temalar > Renkler yolunu izleyiniz. Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? A) panel B) Masa üstü C) Tasma D) Çoklu ortam 22.Masaüstü kısayollarından Ctrl+Alt+Esc kombinasyon tuşları ne işe yarar? A) Farklı masaüstleri arasında sırasıyla geçiş yapar. B) Tüm pencelere arasında sırasıyla geçiş yapmak için kullanılır. C) KDE yi zahmetsizce kapatır. Ancak çalışan programınız yoksa kullanılmalıdır. D) Bir kurukafa simgesi çıkartır ve üzerine tıklanan pencereyi kapatır. Bu özellik dikkatli kullanılmalıdır. 23.Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Root kullanıcısı Pardus işletim sisteminde isteğe bağlı olarak oluşturulan bir kullanıcıdır. B) Pardus ta kullanıcılar başka kullanıcıların ev dizini içerisinde bulunan dosyalara erişemezler. C) X-Window Sistemi UNIX sistemler için geliştirilmiş geniş ve güçlü bir grafik ortamdır. D) Pardus masaüstünde ekranın en altındaki bölüme panel adı verilir. 24. Linux işletim sisteminde dosyalar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Bir dosyanın büyüklüğü 2 GB ile sınırlıdır. B) Dosya isminin uzunluğu 256 karakteri geçmemelidir. C) Dosyalara isim verilirken dikkat edilmesi gereken kurallardan biri dosya isminde *,? gibi karakterlerin bulunmamasıdır. D) Linux ta bir dosyaya isim verirken tüm alfabetik karakterler, alt cizgi ( _ ), rakam, nokta, virgül kullanılamaz. 25. Aygıt dosyaları, sistemde bulunan donanım ile haberleşmeyi gerçekleştiren dosyalardır. Üç farklı aygıt dosya tipi bulunmaktadıraağıdakilerden hangisi bu aygıt dosyalarından biri değildir? A) Sıradan dosyalar B) Karakter aygıt dosyaları C) Blok aygıt dosyaları D)Kuyruk dosyaları 26. Açılış işlemi (ing. boot) sırasında kullanılan dosyaları (çekirdek görüntüsü, sistem haritası, önyükleyici yapılandırması gibi.) içeren dizin aşağıdakilerden hangisidir? A) /bin B) /boot C) /dev D) /etc 27. Tüm kullanıcılarca paylaşılan verileri (örneğin programlar, komutlar, kütüphaneler, dokümanlar gibi) içeren dizinaşağıdakilerden hangisidir? A) /etc B) /usr C) /lib D) /mnt 28. Yeni bir yazıcı nasıl yüklenir? A) tasma /çevre birimleri B) Tasma/sistem yöneticisi C) denetim masası/yazıcılar D) sistem yöneticisi/yazıcılar 1.c 2.b 3.d 4.a 5.a 6.b 7.d 8.b 9.d 10.c 11.d 12.d 13.d 14.d 15.b 16.a 17.a 18.b 19.c 20.a 21.c 22.d 23.a24.d 25.a 26.b 27.b 28.a 29.a 30.b 31.b 32.b 33.c

17 SİSTEM KONTROL UYGULAMALARI 1. Mikrodenetleyici nedir? 2. Aşağıda bulunan sayıların Binary, Desimal ve Hexadecimal dönüşümünü yapınız. a. ( ) Binary = (.) Hexadecimal b. (11010) Binary = (.) Desimal 3. Aşağıda verilen kodları, parentez içindeki verileri kullanarak hangi register a hangi değerin yüklendiğini yazınız? (5*4puan) a. MOVWF f (W=1001, f=0101) b. CLRW (W=1001, f=0101) c. ADDWF f,1 (W=1001, f=1101).. d. SUBWF k,0 (W=1001, k=1100). e. IORLW k (W=1001, k=1100). 4. Sensör ve Transduser nedir açıklayınız? 5. Termistör çeşitlerinden PTC ve NTC yi açıklayınız? 6. Mikrofon nedir? 7. Hoparlör nedir? 8. Aşağıda bulunan DC motorun kesit görünümü verilmiştir. Harflerin bulunduğu yerlere motorun uygun parçalarını yazınız? CEVAPLAR 1. Mikrokontrolörler (mikrodenetleyiciler) tek bir silikon yonga üstünde birleştirilmiş bir mikroişlemci, veri ve program belleği, sayısal (lojik) giriş ve çıkışlar (I/O), analog girişler ve daha fazla güç veren ve işlev katan öteki çevre birimleri (zamanlayıcılar, sayaçlar, kesiciler, analogtan sayısala çeviriciler, vb.) barındıran mikrobilgisayarlardır. 2. c. ( ) Binary = (ED3) Hexadecimal d. (11010) Binary e. = (26) Desimal 3. a. f registerına W regıstırdaki değeri yükler. f=1001 i yükler. b. W registerın içeriğini sıfırlar. W=0000 olur. c. W registeri ile f registerını toplar f registerına kaydeder. f=10110 ı yükler d. k registerından W registerini çıkarır W registerina kaydeder. W=0011 i yükler. e. W registeri ile f registerını OR işlemine tabi tutar W registerina kaydeder. W=1101 i yükler. 4. Fiziksel ortam değişikliklerini (ısı, ışık,basınç, ses, vb.) bizim yerimize algılayan cihazlara SENSÖR, algıladığı bilgiyi elektrik enerjisine çeviren cihazlara TRANSDUSER denir. 5. Sıcaklıkla direnci artan termistör PTC, sıcaklıkla direnci azalan elemana da NTC denir. 6. Mikrofon havada yayılan ses dalgalarını algılayan ve elektrik enerjisine çeviren aletlerdir. 7. Elektriksel sinyalleri insan kulağının duyabileceği ses sinyallerine çeviren elemanlara hoparlör denir. 8. a) Yan Kapak b) Bağlantı Kutusu c) Gövde (Stator) d) Fan e) Mil(Şaft) f) Endüvi g) Kolektör h) Fırçala

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz.

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi ana kart üzerinde yer almaz? A) Bellek B) İşlemci C) Genişleme yuvaları D) Güç kaynağı 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

Bilgisayar Donanım Dersi Vize Sınavına Hazırlık Soruları

Bilgisayar Donanım Dersi Vize Sınavına Hazırlık Soruları Bilgisayar Donanım Dersi Vize Sınavına Hazırlık Soruları TEST SORULAR-1 1. Bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna göndermeden silmek için kullanılan kısayol tuşu hangisidir? a) Shift+Delete b) Ctrl+Delete c)

Detaylı

ANAKARTLAR. Anakartın Bileşenleri

ANAKARTLAR. Anakartın Bileşenleri ANAKARTLAR Anakartlar, bilgisayarların temel donanım elemanıdır. Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Anakartın Bileşenleri 1-Yonga

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince çeşitli bilgileri

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir.

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne donanım denir. Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir. Bilgisayar ve Donanım Ana Donanım Birimleri Anakart (Motherboard,

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

TEKRAR DERSİ (Ders 1,2,3,4,5)

TEKRAR DERSİ (Ders 1,2,3,4,5) Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi TEKRAR DERSİ (Ders 1,2,3,4,5) Bilgisayarlar 4 temel unsurdan oluşmaktadır. 1) Giriş birimleri 2) Depolama

Detaylı

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM SİSTEM BİRİMİ ÇEVREBİRİMLERİ Ana Kart (Mainboard) Monitör İşlemci

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayarın çalışma prensibini açıklayınız??? Bilgisayar çalışma sisteminde nelere ihtiyaç duyar??? İşlenebilir türden bir veya birden çok verinin

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemleri ve Donanım İşletim Sistemlerine Giriş/ Ders01 1 İşletim Sistemi? Yazılım olmadan bir bilgisayar METAL yığınıdır. Yazılım bilgiyi saklayabilir, işleyebilir

Detaylı

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur?

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? SORULAR (37-66) SORU -37 Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? A) ISA B) AGP C) PCI D) PCI-e SORU -38 Aşağıdakilerden hangisi yavaş olması sebebiyle günümüz anakartlarında

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN TEMELLERİ DERSİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN TEMELLERİ DERSİ BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN TEMELLERİ DERSİ 1. İşlemci nedir? İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri akışını kontrol eden, veri işleme görevlerini yerine getiren elektronik

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

İşletim Sistemleri Kurulumu

İşletim Sistemleri Kurulumu İşletim Sistemi Kurulumu Öğrt. Gör. Alper Aslan Bilgisayar Büro Programları İşletim Sistemi Kurulumu BIOS BIOS Ayarları Hata Mesajları İşletim Sistemleri İşletim Sistemleri Kurulumu Öğrt. Gör. Alper ASLAN

Detaylı

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi -

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - WINDOWS 7 Tekno-K@mp Eğitim ID 98 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223 Ana Kategori İşletim Sistemleri Alt Kategori Giriş Konu Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - GENEL BİLGİSAYAR

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

Bölüm 1 Başlarken WindBOX

Bölüm 1 Başlarken WindBOX Bölüm 1 Başlarken WindBOX u satın aldığınız için tebrikler. Bu, ince sistem için en iyi tercihinizdir. Herhangi bir yerde kolaylıkla kurulabilir. Özelliği içinde bulunan platform, aynı zamanda size heyecan

Detaylı

SİSTEM BAKIM VE ONARIM DERSİ 1.DÖNEM 1.SINAV ÇALIŞMA NOTU

SİSTEM BAKIM VE ONARIM DERSİ 1.DÖNEM 1.SINAV ÇALIŞMA NOTU No Soru Cevap 1 Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların Anakart iletişimini sağlayan elektronik devreye ne ad verilir? 2 Üzerinde, mikro işlemci yuvası, bellek, genişleme

Detaylı

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri İşletim Sistemi 2 İşletim sistemi (Operating System-OS), bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem

Detaylı

ANA KART NEDİR? ANA KART (MAIN BOARD) ANA KARTIN GÖREVİ 07.10.2013

ANA KART NEDİR? ANA KART (MAIN BOARD) ANA KARTIN GÖREVİ 07.10.2013 ANA KART NEDİR? www.sukrukaya.org Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların birbiriyle iletişimine zemin hazırlayan elektronik parçadır. Bilgisayara takılan parçaların hangi

Detaylı

ANAKART (MOTHERBOARD)

ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) ANAKART (MOTHERBOARD) Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Anakartın Yapısı ve Çalışması Anakart

Detaylı

Donanım&Yazılım 30.10.2013

Donanım&Yazılım 30.10.2013 Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi Donanım&Yazılım Donanım (Bilgisayarı oluşturan parçaların her birine donanım denir). Örnek; Klavye Fare Ekran Yazılım (Bilgisayar donanımının uyumlu bir şekilde çalışmasını

Detaylı

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır!

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Donanım Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan

Detaylı

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI 1) Aşağıdaki birimlerden hangisi ile bilgisayara veri girişi yapılabilir? A) Monitör C) Klavye B) Yazıcı D) Çizici 8) Aşağıdakilerden hangisi onay tuşudur? A) Enter

Detaylı

DONANIM & YAZILIM Modül 2

DONANIM & YAZILIM Modül 2 Modül 2 MODÜL 2 DONANIM & YAZILIM Donanım Yazılım Nedir? Temel Donanım Bileşenleri İşletim Sistemleri (Win,Pardus,MAC) Laptop Projeksiyon Bağlantıları Projeksiyon Açma Kapama İşletim Sistemi ile Görüntü

Detaylı

ANA KARTLAR ANA KARTLAR VE KASALAR

ANA KARTLAR ANA KARTLAR VE KASALAR ANA KARTLAR VE KASALAR ANA KARTLAR 2 ANA KART (MAIN BOARD) 3 ANA KART NEDİR? Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların birbiriyle iletişimine zemin hazırlayan elektronik parçadır.

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU)

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Donanım Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan elektronik bir aygıttır. Başlıca üç bölümden

Detaylı

Bölüm 4. Sistem Bileşenleri. Bilgisayarı. Discovering. Keşfediyorum 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak

Bölüm 4. Sistem Bileşenleri. Bilgisayarı. Discovering. Keşfediyorum 2010. Computers 2010. Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Sistem Bileşenleri Bilgisayarı Discovering Keşfediyorum 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Sistem Sistem, bilgisayarda veri işlemek amacıyla kullanılan elektronik bileşenleri

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Bilgi Teknolojisi Temel Kavramları

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Bilgi Teknolojisi Temel Kavramları TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Bilgi Teknolojisi Temel Kavramları Bilgisayar Nedir? Bilgisayar, aritmetiksel işlemler yapabilen, mantıksal kıyaslamalardan sonuçlar çıkarabilen, yüksek kapasitede veri

Detaylı

İÇ DONANIM BİRİMLERİ MODÜLÜ 1. YAZILI SINAV ÇALIŞMA SORULARI

İÇ DONANIM BİRİMLERİ MODÜLÜ 1. YAZILI SINAV ÇALIŞMA SORULARI İÇ DONANIM BİRİMLERİ MODÜLÜ 1. YAZILI SINAV ÇALIŞMA SORULARI ÖLÇME DEĞERLENDİRME-1 SORULAR 1. Aşağıda anakart hakkında verilen seçeneklerden hangisi doğrudur? A) Mikroişlemci tümleşik olarak gelir. B)

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır.

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. YAZILIM -Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan ve komutlardan oluşan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım temelde

Detaylı

İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim?

İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim? Bilgi? İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim? Kişilerin duygu, düşünce yada fikirlerini çeşitli yollarla başkasına aktarmasına iletişim denir. BİLGİ + İLETİŞİM = BİLİŞİM

Detaylı

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir?

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? SORULAR (-36) SORU - Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel

Detaylı

Bilgisayara Giriş. Öğr. Gör Fırat YÜCEL

Bilgisayara Giriş. Öğr. Gör Fırat YÜCEL Bilgisayara Giriş Öğr. Gör Fırat YÜCEL Ders Hakkında Dersin Adı: ENF101 Bilgi Teknolojileri Kullanımı ENF102 Bilgi ve İletişim Teknolojisi Kredisi : K:3 + U:1 = 4 (AKTS) İçerik : Bilgisayar Donanımı Yazılım,

Detaylı

CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ DERS NOTLARI BELLEKLER

CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ DERSİ DERS NOTLARI BELLEKLER BELLEKLER Genel olarak bellekler, elektronik bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlarda kullanılan bellekler, işlemcinin istediği bilgi ve komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1 Konular 1. Bilgisayar Nedir? 2. Bilgisayarın Tarihçesi 3. Günümüz Bilgi Teknolojisi 4. Bilgisayarların Sınıflandırılması

Detaylı

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ASO MÜDÜRLÜĞÜ KULLANIMI ( İŞLETMENLİĞİ OPERATÖR) KURS PLANI BŞL : 08.03.2011 - BTŞ : 02.05.2011 Hafta içi her gün: 14.30-17 :40 ( 4 saat ) TARİH GÜN SAAT MODÜL Açılış konuşması,

Detaylı

Görüntü Bağdaştırıcıları

Görüntü Bağdaştırıcıları Görüntü Bağdaştırıcıları Görüntü Bağdaştırıcıları (Ekran Kartları) Ekrandaki Görüntü Nasıl Oluşur? Monitörünüze yeteri kadar yakından bakarsanız görüntünün çok küçük noktalardan oluştuğunu görürsünüz.

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı

Merkezi İşlem. Birimi

Merkezi İşlem. Birimi VERİ: Kullanıcı veya bilgisayar tarafından sağlanırlar. Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır.. Veriler bilgisayarın giriş birimleri tarafından toplanırlar. Giriş İşlem Çıkış Önbellek

Detaylı

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir.

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler çağırılma kaynaklarına göre 3 kısma ayrılırlar: Yazılım kesmeleri Donanım

Detaylı

TYSSO. Insist on the best. TYSSO Türkiye Distribütörü VEGAPOS OT/VT. www.vegapos.com.tr info@vegapos.com.tr

TYSSO. Insist on the best. TYSSO Türkiye Distribütörü VEGAPOS OT/VT. www.vegapos.com.tr info@vegapos.com.tr TYSSO TYSSO Türkiye Distribütörü VEGAPOS OT/VT www.vegapos.com.tr info@vegapos.com.tr Tel : +90(356)276-10-76 Fax : +90(356)276-50-65 QR Kod POS Sistemleri POP-650 Modüler ve Fansız Soğutma Hepsi Bir Arada

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Arş.Görev.Semih ÇALIŞKAN 1.Hafta İÇİNDEKİLER Bilgisayar nedir? Donanım nedir? Yazılım nedir? Giriş nedir? İşlem nedir? Bellek nedir? Çıkış nedir? BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar, kullanıcıdan

Detaylı

* * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1

* * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1 Hazırlayan : Hasan YÜKSEL İş Sağlığı ve Güvenliği 1. Sınıf 1. Dönem * * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1 I. Veri (Data) ve Bilgi (Knowledge) eş anlamlı kavramlardır. II. Analog bilgisayarlar

Detaylı

Kurulum (Windows)...3

Kurulum (Windows)...3 Kurulum (Windows)...3 1. StarBoard Software Kurulumu...4 1.1 Sistem Gereksinimleri...4 1.2 Kurulumu Başlatma...5 1.3 Windows Media Encoder Kurulumu (Yalnızca Windows XP/Vista)...6 1.4 Kurulumu Sonlandırma...6

Detaylı

Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not

Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not Blu- ray Writer lariniz hakkinda Önemli Not Cihazınızın kurulumunu tamamlamak için bu ilave talimatları kullanın. Disc Publisher cihazınızdaki Blu- ray sürücü (leri) bilgisayara bağlamak için esata kullanılır.

Detaylı

KURULUMU İşletim Sistemi kurulumlarını(win7,pardus) bilgisayar üzerinde uygulama Bilişim Teknolojilerinin Temelleri Dersi Egzersizleri

KURULUMU İşletim Sistemi kurulumlarını(win7,pardus) bilgisayar üzerinde uygulama Bilişim Teknolojilerinin Temelleri Dersi Egzersizleri MEZİTLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİS DALIİŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ DERSİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Öğretim

Detaylı

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI EXCEL 2007 DERS NOTLARI Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları

Detaylı

DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DONANIM 07-08 Bahar Dönemi TEMEL BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central Processing

Detaylı

~BĠLGĠSAYAR DONANIMI~

~BĠLGĠSAYAR DONANIMI~ ~BĠLGĠSAYAR DONANIMI~ 03.10.2011 Yrd. Doç. Dr. Nuray Gedik GEÇEN HAFTA Bilgi çağı gereksinimleri Ekonomiye etki eden kaynaklar Tabi kaynaklar, iş, para ve BĠLGĠ Bilgi nedir? Veri nedir? Bilgisayar okuryazarlığı

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME FORMU

TEKNİK ŞARTNAME FORMU BİLGİSAYAR VE BİLGİSAYAR BİLEŞENLERİ ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1 - a) Masaüstü Bilgisayar 36 Adet 1. Intel Core i5-4.nesil ve işlemci hızı 2.6 Ghz veya üzeri olmalıdır. 2. İşlemci Önbelleği en az 3Mb olmalıdır.

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI. Donanım Nedir? Donanım Aygıtları. Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad.

BİLGİSAYAR DONANIMI. Donanım Nedir? Donanım Aygıtları. Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad. Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümüne verilen ad. BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Aygıtları Giriş aygıtları, İşlemci, Depolama aygıtları, Çıktı aygıtları, Çevresel aygıtlar

Detaylı

-Bilgi ve İletişim (Bilişim) Teknolojileri -Bilgisayar -Elde Taşınan Dijital Cihazlar -Donanım -Yazılım

-Bilgi ve İletişim (Bilişim) Teknolojileri -Bilgisayar -Elde Taşınan Dijital Cihazlar -Donanım -Yazılım -Bilgi ve İletişim (Bilişim) Teknolojileri - -Elde Taşınan Dijital Cihazlar -Donanım -Yazılım Bu bölümde bilgisayarların ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve neler yapabileceğini göreceksiniz. ların parçalarını

Detaylı

Önemli NOT: Sınav bölümün belirlediği saatte ve sınıfta yapılacaktır. Sınav saatinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Önemli NOT: Sınav bölümün belirlediği saatte ve sınıfta yapılacaktır. Sınav saatinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Önemli NOT: Sınav bölümün belirlediği saatte ve sınıfta yapılacaktır. Sınav saatinde herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. BİLGİSAYARA GİRİŞ ÇALIŞMA SORULARI 1. Dördüncü kuşak bilgisayarların üretilmesinde

Detaylı

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler WeldEYE Kurulum Kılavuzu İçindekiler Giriş... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Kurulum... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Sistem/Ortam gerekleri... 3 Yazılımın kurulması... 3 Kamera sürücüsünün kurulumu...

Detaylı

Açık Kaynak Kodlu Yazılım

Açık Kaynak Kodlu Yazılım Temel Kavramlar İşletim Sistemi Bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan, aynı zamanda diğer uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.

Detaylı

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız 1. Aşağıdakilerden hangisi herkesle paylaşmamız gereken bilgilerden değildir? a) Telefon numaramız b) TC Kimlik Numaraız c) Adımız d) Ev Adresimiz 2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 4. HAFTA Bilgisayar Kullanımı Ve Dosya Yönetimi Bilgisayar cihazı Masaüstü Dosya yönetimi BİLGİSAYAR CİHAZI Kullanıcıdan aldığı veri yada bilgilerle istenilen doğrultuda işlem

Detaylı

DERS 10 İŞLETİM SİSTEMİ ÇALIŞMA PRENSİBLERİ VE HATA MESAJLARI

DERS 10 İŞLETİM SİSTEMİ ÇALIŞMA PRENSİBLERİ VE HATA MESAJLARI Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 10 İŞLETİM SİSTEMİ ÇALIŞMA PRENSİBLERİ VE HATA MESAJLARI Bilgisayarlarda işletim sistemi,

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI 1. Powerpoint ne tür bir programdır? a) Sunu Tasarım Programıdır b) Tablo - Grafik Programıdır c) Kelime

Detaylı

Bilgisayar Donanım ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI

Bilgisayar Donanım ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI ANAKART ÜZERĐNDE YER ALAN GĐRĐŞ/ÇIKIŞ (I/O) BAĞLANTI NOKTALARI Çeşitli aygıtları bağlamak üzere anakart üzerinde farklı tipte konnektörler bulunmaktadır. Anakart üzerinde tipik olarak yazıcı, mouse, klavye

Detaylı

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ Ankara, 2013 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ 1 Bilgisayar Donanım Birimleri Bilgisayar sistemleri, donanım birimlerinin

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

PORTLAR Bilgisayar: VERİ:

PORTLAR Bilgisayar: VERİ: PORTLAR 1.FARE 2. YAZICI ÇİZİCİ TARAYICI 3.AĞ-İNTERNET 4.SES GİRİŞİ 5.SES ÇIKIŞI(KULAKLIK) 6.MİKROFON 7.USB-FLASH 8.USB-FLASH 9.MONİTÖR 10.PROJEKSİYON 11.KLAVYE BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar: Kullanıcıdan

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27 İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 1.1. GİRİŞ...1 1.2. BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ...3 1.3. BİLGİSAYARIN FONKSİYONLARI...3 1.4. BİLGİSAYARIN YAPISI VE BİLGİSAYARI

Detaylı

Çok işlevli USB Ağ Sunucusu Serileri

Çok işlevli USB Ağ Sunucusu Serileri Çok işlevli USB Ağ Sunucusu Serileri Hızlı Kurulum Kılavuzu Giriş Bu belge, Windows ortamında bir USB aygıt sunucusu gibi kullanılan Çok işlevli USB Ağ Sunucusunu kurmak ve yapılandırmak için gerekli olan

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Modem. Modem. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater (Yineleyici) 03.03.2013

Ağ Donanımları NIC. Modem. Modem. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater (Yineleyici) 03.03.2013 Ağ Donanımları NIC Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router NIC (Network Interface Card) Ağ Arabirim(arayüz) Kartı Bilgisayarı

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

- ASUS AI BOOSTER?ı Başlat >>> Programlar >>> ASUS >>> Ai Booster >>> AiBooster v2.0 yolunu izleyerek çalıştırıyoruz.

- ASUS AI BOOSTER?ı Başlat >>> Programlar >>> ASUS >>> Ai Booster >>> AiBooster v2.0 yolunu izleyerek çalıştırıyoruz. ASUS AI BOOSTER ASUS AI BOOSTER nedir? Asus AI Booster programı Asus?un kendi ürünleri için ürettiği bir hız aşırtma (o/c) programıdır. Bilgisayarı kapatmadan işlemci frekanslarıyla oynayabilirsiniz ve

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; 1. Performans: İşletim sistemi, makine

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

BİT İN TEMEL KAVRAMLARI. 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ

BİT İN TEMEL KAVRAMLARI. 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ BİT İN TEMEL KAVRAMLARI 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ 1 BİLGİSAYAR NEDİR? Giriş birimleri aracılığıyla girilen bilgileri işleme (aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma)

Detaylı

Dell Vostro 230. Uyarılar Hakkında. Kurulum ve Özelliklerle İlgili Bilgiler

Dell Vostro 230. Uyarılar Hakkında. Kurulum ve Özelliklerle İlgili Bilgiler Dell Vostro 230 Kurulum ve Özelliklerle İlgili Bilgiler Uyarılar Hakkında UYARI: UYARI, meydana gelebilecek olası maddi hasar, kişisel yaralanma veya ölüm tehlikesi anlamına gelir. UYARI: Bilgisayarı kendiniz

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı: 19/11/2014-491

Evrak Tarih ve Sayısı: 19/11/2014-491 Evrak Tarih ve Sayısı: 19/11/2014-491 Bu belge, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununa göre Güvenli Elektronik İmza ile imzalanmıştır. Evrak sorgulaması http://ebys.gop.edu.tr/envision/validate_doc.aspx?v=bek44ht6

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kullanımı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

ANAKARTLAR. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir.

ANAKARTLAR. Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi ANAKARTLAR Anakart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan

Detaylı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı

SORULAR. A) Ses kartı. SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? D) Ekran. B) Klavye. C) Yazıcı SORULAR SORU -1 Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel port

Detaylı

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir.

Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri. Bilgisayarın çalışabilmesi için mutlaka var olması gereken donanım birimleridir. Ana Donanım Birimleri ve Disk Sürücüleri Bilgisayar donanımı 2 ye ayrılır. Bunlardan birincisi bilgisayarın çalışması için gerekli olan zorunlu donanım birimleridir. Buna Ana Donanım Birimleri denir. İkincisi

Detaylı

Bilgisayarların Çeşitleri:

Bilgisayarların Çeşitleri: Bilgisayar nedir?: Tasarlandığı günden bugüne kadar değişik tanımları yapılabilen bilgisayar (computer) aygıtının genel tanımı şu şekilde yapılmaktadır: Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetik

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI. Feridun Karakoç Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2015 Kütahya

BİLGİSAYAR DONANIMI. Feridun Karakoç Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2015 Kütahya BİLGİSAYAR DONANIMI Feridun Karakoç Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2015 Kütahya Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir.

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır?

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim

Detaylı

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN 1 Bilgi Teknolojileri nedir? 2 TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN Bilgi ve iletişim teknolojileri bilginin meydana getirilmesi, yönetilmesi, saklanması, yayılması için kullanılan çeşitli

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 1 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı