Bitki Koruma Makinalarının Sınıflandırılması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bitki Koruma Makinalarının Sınıflandırılması"

Transkript

1

2 Btk Koruma Maknalarının Sınıflandırılması Kmyasal tarım laçlarının (peststlern) uygulanmasında çeştl yapısal ve teknk özellklere sahp btk koruma maknaları kullanılmaktadır. Bunlar; havadan laçlamada kullanılan uçak ve helkopterler le yerden yapılan laçlama uygulamalarda kullanılan btk koruma maknalarıdır. Yerden yapılan laç uygulamalarında kullanılan maknalar: Pülverzatörler, Tozlayıcılar, Mkrogranül uygulayıcıları, Toprak enjektörler, Ssleycler, Fümgatörler dr.

3 Pülverzatör, etkl maddey taşıyıcı br sıvı le karışmış olarak damlalar halnde hedef yüzeylere dağıtırlar. Tozlayıcı, toz şeklndek katı etkl maddey hava akımıyla hedef btk yüzeylerne dağıtırlar. Mkrogranül uygulayıcı, mkrogranül haldek katı etkl maddey toprak yüzeyne dağıtır veya toprak çersne yerleştrrler. Toprak enjektörü, toprağın sterlzasyonu amacıyla sıvı veya katı haldek etkl maddenn (fümgant)toprak çne enjekte edlmesn veya gömülmesn sağlarlar. Bu maknalara kmyasal toprak sterlzatörler de denlmektedr. Fümgatörler, etkl maddenn kapalı alanlarda gaz şeklnde uygulanmasını sağlarlar.

4 Etkl maddenn taşıyıcı su veya yağlı çözeltler çne karıştırılarak hedef yüzeylere damlalar halnde letlmes şlemne pülverzasyon (püskürtme), bu şlemn gerçekleştrlmesnde kullanılan btk koruma (tarımsal savaş) maknalarına se pülverzatör (püskürtücü) denlmektedr. Pülverzasyon şlemnden beklenen yararın sağlanablmes çn aşağıdak pülverzasyonun temel karakterstk özellkler ve bunlar arasındak lşklern y blnmes gerekmektedr. Pülverzasyonun temel karakterstk özellkler İlaç normu, Damla çapı (büyüklüğü), Damla sıklığı, Kaplama oranı, Penetrasyon dur.

5 İlaç normu: Brm alana atılan sıvı veya toz laç mktarıdır. İlaç normu; L/da, L/ha, kg/da, kg/ha gb farklı brmlerde fade edleblmektedr. İlaç normu; İlaçlanacak btknn cnsne Gelşme durumuna, Zararlının cnsne, Kullanılacak lacın özellklerne, Uygulamanın yapıldığı damla büyüklüğüne, Damla sıklığına Kullanılan pülverzatörün teknk özellklerne bağlı olarak değşmektedr.

6 Btknn cns ve gelşme durumu, laç normunu etkleyen en öneml faktörlerdr. Meyve bahçelernde uygulanan laç normları tarla btklerne göre daha yüksektr (Çzelge 3.1). Meyve bahçelernde uygulanan laç normlarının tarla btklerne göre daha yüksek olmasının neden, tarla btkler çn yüzey laçlaması yapılırken, meyve ağaçları çn hacm laçlamasına benzer br uygulama yapılmasıdır. Meyve bahçelernde toplam yaprak alanının daha fazla olması, ağaç aralarında boşluklar olması, ağaç tacının ç kısımlarına yeterl ölçüde damla penetrasyonunun sağlanablmes ve ağacın en üst dallarına kadar damlaların ulaşablmesn sağlamak amacıyla damla çaplarının büyük tutulması, laç normunun daha yüksek olmasına neden olmaktadır.

7 Çzelge 3.1. Farklı ürünler çn laç normları (L/ha) Pülverzasyon sınıfı Tarla btkler Meyve bahçeler Yüksek hacml(hv) > 600 > 1000 Orta hacml (MV) Düşük hacml (LV) Çok düşükhacml (VLV) En düşük hacml ULV < 5 < 50 Günümüzde, hedef yüzey üzernde yeterl etknlğ sağlayacak optmum damla çapı ve sıklığı le laç uygulamalarına doğru olan yönelm, laç normunun azaltılmasını sağlamıştır. Düşük hacml uygulamalarda brm alana uygulanan laç hacm azalmakta, ancak yeterl etknlğ sağlayablmek amacıyla hem daha küçük damlacıklar halnde, hem de daha yüksek konsantrasyonlarda laç püskürtülmektedr.

8 İlaç normunun azaltılmasının faydaları; Dekara su kullanımını azaltmakta, Su kullanımının azalması nedenyle depo doldurma sayısı azaldığı çn depo doldurma süres azalmakta, Br depo laçla daha genş alan laçlanmakta, Brm zamanda daha genş alan laçlanablmektedr. İlaçlanacak btknn yaprak alanı, laç normunun belrlenmesnde oldukça önemldr. Yaprak alan ndeks, aşağıdak eştlkle hesaplanablmektedr. YAİ = A t / A Burada; YAİ : Yaprak alan ndeks, A t : Brm alandak toplam yaprak alanı (m 2 ), A : Brm alan (m 2 ) dır.

9 Yaprak alan ndeks, btk çeşdne ve btknn gelşme dönemne göre değşmektedr. Bu oran, btk gelşmesnn tamamlandığı dönemlerde 6 7 değerndedr. YAİ değer küçük olduğunda laç normu azaltılır, büyük olduğunda se artırılır. Örneğn; YAİ = 3 ve 1 ha yaprak alanı çn 2.5 L sıvı laca htyaç duyulduğunda, 1 ha tarla alanına 7.5 L sıvı laç uygulanmalıdır. İlaç uygulamalarında yeterl byolojk etknlğn sağlanablmes çn hedef yüzeylern yeterl sayıda ve uygun çapta damlalarla y br şeklde kaplanması gerekldr. Çzelge 3.2 de laçlama yapılacak hedef yüzeylere göre optmum damla çapları görülmektedr.

10 Çzelge 3.2. İlaçlama yapılacak hedeflere göre optmum damla çapları İlaçlama yapılacak hedef Damla çapı (VDM,μm) Uçan böceklere karşı (İnsektst) Yaprak üzerndek böceklere karşı(insektst) Yaprak laçlaması (Fungust) Toprak laçlaması (Herbst) Sıvı laç uygulamalarında, damla büyüklüğü seçlrken ; hedef yüzeyn cns, btk çeşd, laçlama zamanındak çalışma koşulları (rüzgar hızı, hava sıcaklığı ve nsb nem gb meteorolojk koşullar), çevredek dğer canlılar göz önüne alınmalıdır.

11 Btk örtüsünün yaprak alan ndeks büyüdükçe veya btk yükseklğ arttıkça, damlaların btk yaprak tacı çersne greblmes ve alt yapraklara kadar ulaşablmes çn çaplarının büyük olması gerekmektedr. Ayrıca, özellkle herbst uygulamaları sırasında atmosferk koşullar nedenyle damlaların sürüklenmesn azaltmak ve hedef yüzeylerde toplanma etknlklern artırmak çn damla çaplarının 250 μm den daha büyük olması stenmektedr. Damla çaplarının büyümes se doğal olarak laç normunun artmasına neden olmaktadır. Ancak, sabt laç normu koşullarında damla çapı büyüdükçe etkl maddenn hedef üzerndek dağılımı kötüleşmektedr. Çünkü damla çapı büyüdükçe eşt mktardak püskürtme sıvısından daha az sayıda damla oluşacaktır. Örneğn, 100 μm yerne 300 μm çaplı damlalar üretldğnde brm alana düşen damla sayısı, çap oranının küpü kadar (3 3 = 27) daha az olacaktır. Damla sayısının azalması se etkl maddenn yüzey üzerndek kaplayacağı alanı azaltmaktadır.

12 İlaçlamada uygun damla çapı (büyüklüğü) yanında brm alandak damla sayısı da yeterl br byolojk etknlk sağlanması açısından oldukça önemldr. Hedef btk yüzeylernn brm alanındak damla sayısı, damla sıklığı veya damla yoğunluğu termleryle fade edlmekte olup, genellkle cm 2 dek damla sayısını göstermektedr. Hedef yüzeylere uygulanacak laç formülasyonuna göre brm alana düşmes gereken en az damla sayıları Çzelge 3.3 de verlmştr. Hedefe uygun optmum damla çapı belrlendkten sonra arzu edlen damla sıklığı değerne ulaşmak çn gerekl olan teork laç normu değerler Şekl 3.1 yardımıyla bulunablr.

13 Çzelge 3.3. Farklı hedef yüzeyler çn gerekl olan en az damla sayıları. Formülasyon Damla sıklığı (adet/cm 2 ) Pre - emergence herbst Kök sstemne etkl herbst 50 Kontak etkl post emergence herbst Kontak etkl fungust Sstemk etkl fungust Sstemk etkl nsektst Kontak etkl nsektst 50

14 Şekl 3.1.Damla sıklığı,damla çapı ve laç normu arasındak lşk

15 Çzelge 3.4 de se farklı damla büyüklükler le laç uygulamalarında 100 adet/cm 2 damla sıklığı elde etmek çn gerekl olan en düşük laç normları görülmektedr. Çzelge 3.4. Damla çapına bağlı olarak 100 adet/cm 2 damla sıklığı çn gerekl en düşük laç normu Damla çapı (μm) En düşük laç normu (L/ha)

16 İlaç normu, damla çapı ve damla sıklığı arasındak lşkye bağlı olarak byolojk etknlk de değşmektedr. Norm sabt kalacak şeklde damla çapları büyütüldüğü, dolayısıyla damla sıklığı azaltıldığında byolojk etknlk azalmaktadır. Küçük çaplı damlaların byolojk etknlklernn yüksek olması, hedef yüzeyler üzernde y br kaplama oranı sağlamalarından kaynaklanmaktadır. Çzelge 3.6 ve 3.7 de laç normu ve damla sıklığı le kaplama oranı arasındak lşkler görülmektedr.

17 Çzelge 3.6. Damla sıklığı sabt ken laç normu damla çapı kaplama oranı lşks. İlaç normu ( L/ha) Damla çapı (μm ) Damla sıklığı ( adet/cm 2 ) 1 cm 2 alandak kaplama oranı(%) Çzelge 3.7. Kaplama oranı sabt ken laç normu damla çapı damla sıklığı lşks. İlaç normu ( L/ha) Damla çapı (μm) Damla sıklığı ( adet/cm 2 ) cm 2 alandak kaplama oranı(%)

18 Br sıvı laç damlasının düştüğü yüzey üzernde kapladığı alan; damlanın çapına, yüzey gerlmne ve yaprak yüzeynn özellğne bağlı olarak değşmektedr. Hedefe püskürtülen sıvı hacm sabt ken, sıvı ne denl nce damlalar şeklnde pülverze edlrse, brm yaprak alanına düşen damla sayısı yan damla sıklığı değer de artmakta ve buna bağlı olarak kaplama oranı da artmaktadır. Kaplama oranı, aşağıdak eştlk yardımıyla hesaplanablmektedr. KO= A d / A y.100 Burada; KO : Kaplama oranı (%), A d : Damlaların brm yaprak yüzey üzernde kapladıkları alan (m 2 ), A y : Brm yaprak yüzey alanı (m 2 ) dır.

19 Br damlanın yaprak yüzeyndek yayılma durumunun fade edlmesnde değme açısı term kullanılmaktadır. Değme açısı; Damlaların yaprağa değdğ noktadan geçrlen teğet le yaprak yüzey arasında kalan damla tarafındak açı (φ) değme açıdır (Şekl 3.2). Şekl.3.2.Damla değme açısı

20 Değme açısı küçüldükçe, damla yaprak yüzeyne daha y yayılmaktadır. Yaprak üzerndek değme açısı le yayılma katsayısı arasında br lşk vardır. Değme açısı ne kadar büyük olursa, damla değme çapı da o denl küçük olacak ve yayılma katsayısı da o kadar küçülecektr. Damla değme açısı le yayılma katsayısı (E) arasındak lşk Çzelge 3.8 de gösterlmştr. Çzelge 3.8. Damla değme açısı yayılma katsayısı lşks. Değme açısı (φ o ) E

21 Yaprak yüzeynn özellkler de değme açısına etk etmektedr. Btklern yaprak yüzey özellkler brbrnden oldukça farklı olup bazı yapraklar mumlu, parlak yüzeyl, bazı yapraklar se tüylüdür. Bu yaprakların bazıları kolay ıslanablmekte, bazıları se daha az ıslanma özellğ göstermektedr. Örneğn mumlu yaprak yüzeyne gelen damlanın değme açısı mumsuz yüzeyllere göre daha büyüktür. Çzelge 3.9 da çok rastlanan bazı yabancı ot yaprakları üzerndek değme açıları görülmektedr. Değme açıları, yaprakların alt ve üst yüzeylerne göre de değşklk göstermektedr. Yaprak alt yüzeyne tutunan damlaların değme açıları yerçekm etksnden dolayı yaprak üst yüzeyndek damlalara göre daha büyük olmaktadır.

22 Çzelge 3.9. Çeştl yabancı ot yapraklarında su çn ölçülen değme açıları Btk Değme açısı ( o ) Yulaf (Aven fatu) Arpa (Hordeum dstchum) Polygonum lapathfolum L. Ak kazayağı (Chenopodum album) Kuş yüreğ (Stellera meda) Yaban hardal (Snaps Arvenss) Beyaz hardal (Snaps alba) Bezelye (Psum satvum) Keten (Lnum ustastssumum) Galeopss tetraht Büyük snr otu (Plantago major) Yapışkan otu (Gaumaparne) Yaban krzantem (Chrysanthemum segetum) Köygöçüren (Crsum arvense) Peygamber ççeğ (Centaura arvense) Eşek marulu (Sonchus arvenss) 161 ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± ± 1.5

23 Damla değme açısı büyüdükçe, damlanın değme çapı (d c ) azalacağı çn damlanın yaprak yüzeyn ıslatma alanı ve dolayısıyla yüzey kaplama oranı azalmaktadır. Bu durum Şekl 3.3 de görüleblr. 10 L/da lık sabt laç normunda, sıvı laç 100 μm çapında damlalar şeklnde pülverze edldğnde, damla değme açısı 45 o ken % 55 lk br kaplama oranı elde edldğ halde, 90 o de % 28, 135 o de se % 10 kaplama oranı elde edleblmektedr. 100 μm yerne 400 μm lk damla çaplarında, aynı değme açıları çn sırasıyla % 14, % 7.5 ve % 5 kaplama oranı sağlanablmektedr. Sıvı lacın fzksel özellklernden br olan yüzey gerlm de damlaların br yüzey üzerndek yayılma özellklerne etk etmektedr. Yüzey gerlm büyük olan sıvılar hedef yüzeylerde küresel şekllern korumaya çalıştıklarından büyük br değme açısı ve küçük br değme (temas) çapı oluştururlar. Özellkle mumlu yüzeyl btklerde bu özellk daha da arttığından, damlalar yaprak yüzeynde tutunamayarak yere düşmektedrler. Yüzey gerlm azaldığında se, damla yüzey üzerne daha y yayılarak değme açısı küçülmekte, değme çapı büyümekte ve kaplama oranı artmaktadır. Bu nedenle, laca yüzey gerlmn azaltan bazı katkı maddeler eklenerek damlaların hedef yüzeyler kaplama oranları artırılabldğ gb tutunma özellkler de yleştrleblmektedr.

24 Şekl L/da lık laç normunda farklı değme açılarının kaplama oranına etks

25 Sıvı lacın pülverzasyonu sırasında hçbr zaman eşt büyüklükte damlalar elde edlemez. Pülverzasyonu oluşturan damlalar, çaplarına göre genş br dağılım spektrumu gösterrler. Ölçülemeyecek kadar çok küçük çaplı ss şeklndek damlalar le çapları 1 mm ye kadar ulaşan damlalar br arada bulunmaktadır (Şekl 3.4). Pülverzasyonu oluşturan damla kümesne br anma sm verleblmes ve laçlama teknğ açısından pülverzasyon kaltesnn değerlendrleblmes çn bazı ortalama çaplar ve homojenlk katsayısı değerlernden yararlanılmaktadır. Pülverzasyonlar genellkle pülverzasyonu oluşturan damla spektrumunun ortalama çap değerne göre anılırlar. Çzelge 3.10 da bu anma smler verlmştr.

26 Şekl 3.4.Pülverzasyonda damla spektrumu Çzelge Damla çapına göre pülverzasyonların sınıflandırılması VMD (μm) > 400 Pülverzasyon anma adı Ss Aerosol Çok nce pülverzasyon İnce pülverzasyon Orta yapılı pülverzasyon Kaba yapılı pülverzasyon

27 Pülverzasyon kaltesnn değerlendrlmesnde en çok kullanılan karakterstk damla çapları şunlardır: Hacmsel orta çap (VDM) Sayısal orta çap (NMD), Artmetk ortalama çap (d a ), Yüzeysel ortalama çap (d s ) Hacmsel ortalama çap (d v ), Sauter çapı. Bu çap değerlernden başka geometrk ortalama çap, kütlesel orta çap gb çap değerler de damla büyüklüğünü tanımlamak çn kullanılablmektedr.

28 Hacmsel orta çap (VMD); püskürtülen damlaların toplam hacmn k eşt hacme ayıran çapdır. VMD den daha küçük çaplı damlaların oluşturduğu hacm le VMD den daha büyük çaplı damlaların oluşturduğu hacm brbrne eşttr (Şekl 3.5). Sayısal orta çap (NMD), pülverzasyon sırasında oluşan damlalar çnde çapı kendsnden büyük olanların sayısı le küçük olanların sayısının eşt olduğu sınır çap değerdr. VMD ve NMD çaplarının grafksel olarak açıklanması Şekl 3.6 da görülmektedr. Bu çaplar, sayısal ve hacmsel dağılım grafkler çzldkten sonra bu grafk üzernden alınmaktadır.

29 VMD İlaç Hacmnn1/2 s = Küçük Damlacıklar İlaç Hacmnn1/2 s = Büyük Damlacıklar Şekl 3.5.VMD çapının şematk gösterm

30 Şekl 3.6.VMD ve NMD değerlernn grafksel açıklanması

31 Artmetk ortalama çap (d a ), yüzeysel ortalama çap (d s ), hacmsel ortalama çap (d v ) ve sauter çap (d v/s ) aşağıdak eştlkler yardımıyla hesaplanmaktadır: Bu eştlklerde; n : () çap grubundak damla sayısı (adet), d : () çap grubu orta değer (br öncek ve br sonrak çap toplamının yarısı) (μm), n : Toplam damla sayısı (adet) dır. n d n d a. n d n d s n d n d v 2 3 /.. s v d n d n d

32 Pülverzasyonda damla tekdüzelk (homojenlk) katsayısının hesaplanmasında k farklı eştlk kullanılablmektedr. Bunlar; CH VMD NMD H ( ( n. d n. d )( 2 ) 2 n. d 3 ) CH, dama 1 den brden büyük br değere sahptr. CH değer 1 e ne kadar yakın olursa, pülverzasyonu oluşturan damla çaplarının brbrne o oranda yaklaştığını, yan damla tekdüzelğnn yleştğn fade eder. CH < 1,4 olduğunda damla çaplarının tekdüze olduğu kabul edlmektedr. Tekdüzelk katsayısı, meme tpne bağlı olarak öneml ölçüde değşmektedr (Çzelge 3.11)

33 Çzelge Çeştl meme tplernde (CH) değerler. Meme tp CH Yelpaze hüzmel çarpmalı (aynalı ) meme 5 10 Yelpaze hüzmel yarıklı meme 2 7 Konk hüzmel meme 2 4 Döner dskl (santrfüj) meme Elektrodnamk meme

34 Çzelge Karakterstk çaplarla lgl örnek hesaplamalar Damla Sayısı (n) Çap Aralığı (μm) Sınıfın orta. çapı (μm) n. d mm n. d 2 mm 2 n. d 3 mm 3 Sayısal Ek. % n. V 3 mm 3 Hacımsal Ek. (%) *Sınıflandırmada dkkate alınan çap aralığı 30 μm dr.

35 Çzelge 3.12 dek verlere göre hesaplanan damla çapları aşağıdak gbdr d a n.d n 377, ,115mm 115µm d s n. d n 2 62,54 32,79 0,138mm 138µm d d v H 3 n. d n 3 H = % 84 dür. 3 12, ,156µm 3 12,35 v / s 0,197 mm 2 n. d 62,54 ( n. d 156µm 197µm ( n. d ) (62,54) 0,84 3 n. d )( n. d ) (377,88).(12,35)

36 Şekl 3.7. Çzelge 3.12 de verlen pülverzasyon örneğnn sayısal ve hacmsel dağılım grafğ

37 Pülverzasyonda damla çapına etkl faktörler aşağıdak gb sıralanablr; Püskürtme sıvısının fzksel özellkler, Meme tp ve büyüklüğü (ölçüsü), Çalışma basıncı, Pülverzasyon şekldr. Sıvının fzksel özellklernn etks Pülverzasyonda oluşan damla büyüklüklerne, sıvı laçların fzksel özellklernn (vskozte, yüzey gerlm ve yoğunluk)öneml etkler vardır. Sıvı haldek laçlarda, formülasyon çeşdne göre vskozte değşmler söz konusudur. Ayrıca vskozte, ortam sıcaklığına bağlı olarak da değşm göstermektedr. Vskoztenn artmasıyla, damla çapında değşmler ortaya çıkar (Şekl 3.8).

38 Şekl 3.8.Vskozteye göre damla çapı değşm

39 Vskozte değşmnn hüzme açısına da etks vardır. Vskozte arttıkça sıvı zarfı sınırı uzayıp hüzme (püskürtme) açısı azalmaktadır (Çzelge 3.13). Hüzme açısındak daralma se büyük damla oluşumuna neden olmaktadır. Şekl 3.9 da se hüzme açısının damla çapına etks görülmektedr. Çzelge Vskozte le hüzme açısının değşm. Vskozte (cp) Hüzme açısı Şekl 3.9. Hüzme açısının damla çapına etks.

40 Yüzey gerlm, sıvı zarfının oluşumuna ve sıvı zarfından oluşan damlaların hedef yüzey üzerndek yayılma özellklerne etk etmektedr. Çzelge Bazı sıvı ve btk koruma laçlarının fzksel özellkler. Sıvının cns Yüzey gerlm (dyn/cm) Özgül ağırlık (g/cm 3 ) Dnamk vskozte (cp) Knematk vskozte (cst) Aseton Methanol Benzen Su Benzn Kerosen Mazot Pamuk yağı SAE 30 Motor yağı Rcn yağı Malathon (% 95) Parathon 55/30 Parathon

41 Memeler tarafından üretlen damlaların çapları, tplerne ve ölçülerne göre farklılık göstermektedr. Aynı çalışma basıncında meme ölçüler değştğ zaman VMD değerler de değşmektedr (Çzelge 3.15). Çzelge SS yapımı bazı yelpaze hüzmel memelern pülverzasyon karakterstkler. Meme Basınç (bar) VMD (μm) NMD (μm) VMD/NMD % Hacm < 100 μm LP

42 Ayrıca, konk ve yelpaze hüzmel gb hdrolk memelerle 150 μm den küçük damlalar üretlemezken, döner dskl memelerle μm gb daha küçük çaplı damlalar üretleblmektedr. Döner dskl memelerle damla oluşumu, dsk devr sayısına bağlı olarak değştrleblmektedr. Dsk devr sayısı arttıkça damla çapı küçülmektedr. Ayrıca dsk çapı da damla çapına etk etmektedr (Şekl 3.11). Şekl Dsk devr sayısı ve dsk çap.damla çapına etks

43 Hdrolk memelerle yapılan pülverzasyonlarda meme tp ve büyüklüğü sabt ken damla büyüklüğü üzerne etkl olan en öneml faktör çalışma basıncıdır. Şekl 3.12 de çalışma basıncının damla büyüklüğüne etks görülmektedr. Şeklde görüldüğü gb, basınç arttıkça aynı meme ölçülernde üretlen damlaların çapı küçülmektedr. Şekl 3.12.Çalışma basıncının damla büyüklüğüne etks

44 Pnömatk pülverzatörlerde, sıvı lacın damlalar halne getrlmes tamamen yüksek hızlı hava akımıyla gerçekleşmektedr. Hava akımının hızı arttıkça pülverzasyonun ortalama damla çapı küçülmektedr (Şekl 3.13). Şekl 3.13.Hava akımı hızının damla büyüklüğüne etks

Kaplama oranı KO= Ad / Ay.100

Kaplama oranı KO= Ad / Ay.100 Br sıvı laç amlasının üştüğü yüzey üzerne kaplaığı alan; amlanın çapına, yüzey gerlmne ve yaprak yüzeynn özellğne bağlı olarak eğşmekter. Heefe püskürtülen sıvı hacm sabt ken, sıvı ne enl nce amlalar şeklne

Detaylı

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili

5.3. Tekne Yüzeylerinin Matematiksel Temsili 5.3. Tekne Yüzeylernn atematksel Temsl atematksel yüzey temslnde lk öneml çalışmalar Coons (53) tarafından gerçekleştrlmştr. Ferguson yüzeylernn gelştrlmş hal olan Coons yüzeylernde tüm sınır eğrler çn

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK - 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 8 FARKLI YÜZEY ÖZELLİKLERİNE SAHİP PLAKALARIN ISIL IŞINIM YAYMA ORANLARININ HESAPLANMASI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Sınıflandırma: kullanıldıkları güç kaynağına göre; atılan ilacın durumuna göre sıvı ilaç damlacıklarının büyüklüğüne

Sınıflandırma: kullanıldıkları güç kaynağına göre; atılan ilacın durumuna göre sıvı ilaç damlacıklarının büyüklüğüne 1 Kültür bitkilerini zararlı ve hastalıklardan koruma amacıyla, kullanılan ve ilaç adı verilen kimyasal maddeyi bitki aksamı (yaprak, dal, meyve) üzerine atan makinalardır. Sınıflandırma: İlaçlama makinaları,

Detaylı

Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri

Merkezi Eğilim (Yer) Ölçüleri Merkez Eğlm (Yer) Ölçüler Ver setn tanımlamak üzere kullanılan ve genellkle tüm elemanları dkkate alarak ver setn özetlemek çn kullanılan ölçülerdr. Ver setndek tüm elemanları temsl edeblecek merkez noktasına

Detaylı

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM201 ELEKTRONİK-I DERSİ LABORATUAR FÖYÜ T SAKAYA ÜNİESİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTİK-ELEKTONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM201 ELEKTONİK- DESİ LAOATUA FÖYÜ DENEYİ YAPTAN: DENEYİN AD: DENEY NO: DENEYİ YAPANN AD ve SOYAD: SNF: OKUL NO: DENEY GUP NO: DENEY

Detaylı

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Fanlar hareketlerini traktör kuyruk milinden yada pülverizatör üzerindeki ayrı bir motordan alırlar. Çoğunlukla hafif alaşımlı

Detaylı

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU

ÇOKLU REGRESYON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESYON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-YON KATSAYILARININ YORUMU 6.07.0 ÇOKLU REGRESON MODELİ, ANOVA TABLOSU, MATRİSLERLE REGRESON ÇÖZÜMLEMESİ,REGRES-ON KATSAILARININ ORUMU ÇOKLU REGRESON MODELİ Ekonom ve şletmeclk alanlarında herhang br bağımlı değşken tek br bağımsız

Detaylı

Kimyasal savaş nedir?

Kimyasal savaş nedir? KİMYASAL SAVAŞ Kimyasal savaş nedir? Tarımsal savaş; zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiği altında tutmak amacıyla kimyasal bileşiklerin kullanıldığı tarımsal savaş yönetimidir. Tarihçesi M.Ö 12.

Detaylı

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon

Doğrusal Korelasyon ve Regresyon Doğrusal Korelasyon ve Regresyon En az k değşken arasındak lşknn ncelenmesne korelasyon denr. Kşlern boyları le ağırlıkları, gelr le gder, öğrenclern çalıştıkları süre le aldıkları not, tarlaya atılan

Detaylı

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3

( ) 3.1 Özet ve Motivasyon. v = G v v Operasyonel Amplifikatör (Op-Amp) Deneyin Amacı. deney 3 Yıldız Teknk Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü Deneyn Amacı İşlemsel kuvvetlendrcnn çalışma prensbnn anlaşılması le çeştl OP AMP devrelernn uygulanması ve ncelenmes. Özet ve Motvasyon.. Operasyonel Amplfkatör

Detaylı

YER ÖLÇÜLERİ. Yer ölçüleri, verilerin merkezini veya yığılma noktasını belirleyen istatistiklerdir.

YER ÖLÇÜLERİ. Yer ölçüleri, verilerin merkezini veya yığılma noktasını belirleyen istatistiklerdir. YER ÖLÇÜLERİ Yer ölçüler, verler merkez veya yığılma oktasıı belrleye statstklerdr. Grafkler bze verler yığılma oktaları hakkıda ö blg vermede yardımcı olurlar. Acak bu değerler gerçek değerler değldr,

Detaylı

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının

X, R, p, np, c, u ve diğer kontrol diyagramları istatistiksel kalite kontrol diyagramlarının 1 DİĞER ÖZEL İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL DİYAGRAMLARI X, R, p, np, c, u ve dğer kontrol dyagramları statstksel kalte kontrol dyagramlarının temel teknkler olup en çok kullanılanlarıdır. Bu teknkler ell

Detaylı

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre

bir yol oluşturmaktadır. Yine i 2 , de bir yol oluşturmaktadır. Şekil.DT.1. Temel terimlerin incelenmesi için örnek devre Devre Analz Teknkler DEE AAĐZ TEKĐKEĐ Bu zamana kadar kullandığımız Krchoffun kanunları ve Ohm kanunu devre problemlern çözmek çn gerekl ve yeterl olan eştlkler sağladılar. Fakat bu kanunları kullanarak

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir :

Sistemde kullanılan baralar, klasik anlamda üç ana grupta toplanabilir : 5 9. BÖLÜM YÜK AKIŞI (GÜÇ AKIŞI) 9.. Grş İletm sstemlernn analzlernde, bara sayısı arttıkça artan karmaşıklıkları yenmek çn sstemn matematksel modellenmesnde kolaylık getrc bazı yöntemler gelştrlmştr.

Detaylı

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK

Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli- Kümülatif)Fonksiyonu. Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Sürekl Olasılık Dağılım Brkml- KümülatFonksyonu Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr Sürekl olasılık onksyonları X değşken - ;+ aralığında tanımlanmış br sürekl rassal değşken olsun. Aşağıdak

Detaylı

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti.

Mal Piyasasının dengesi Toplam Talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eşitti. B.E.A. Mal Hzmet Pyasaları le Fnans Pyasalarının Ortak Denges Mal Pyasası Denges: (IS-LM) Model Mal Pyasasının denges Toplam Talep tüketm, yatırım ve kamu harcamalarının toplamına eştt. = C(-V)+I+G atırımlar

Detaylı

4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ

4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ Ünsal M.; Varol, A.: Soğutma Kulelernn Boyutlandırılması İçn Br Kuramsal 8 Mayıs 990, S: 8-85, Adana 4.5. SOĞUTMA KULELERİNİN BOYUTLANDIRILMASI İÇİN BİR ANALIZ Asaf Varol Fırat Ünverstes, Teknk Eğtm Fakültes,

Detaylı

BOYUT ÖLÇÜMÜ VE ANALİZİ

BOYUT ÖLÇÜMÜ VE ANALİZİ BOYUT ÖLÇÜMÜ VE ANALİZİ.AMAÇ Br csmn uzunluğu, sıcaklığı, ağırlığı veya reng gb çeştl fzksel özellklernn belrlenme şlemler ancak ölçme teknğ le mümkündür. Br ürünün stenlen özellklere sahp olup olmadığı

Detaylı

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 1 ÇOKLU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ DENEYİ

T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER 1 ÇOKLU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ DENEYİ T. C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER ÇOKLU ISI DEĞİŞTİRİCİSİ DENEYİ ÖĞRENCİ NO: ADI SOYADI: DENEY SORUMLUSU: YRD. DOÇ. DR. BİROL ŞAHİN

Detaylı

Calculating the Index of Refraction of Air

Calculating the Index of Refraction of Air Ankara Unversty Faculty o Engneerng Optcs Lab IV Sprng 2009 Calculatng the Index o Reracton o Ar Lab Group: 1 Teoman Soygül Snan Tarakçı Seval Cbcel Muhammed Karakaya March 3, 2009 Havanın Kırılma Đndsnn

Detaylı

FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ

FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI VE ANALİZİ 1 Nasır Çoruh, Tarık Erfdan, 3 Satılmış Ürgün, 4 Semra Öztürk 1,,4 Kocael Ünverstes Elektrk Mühendslğ Bölümü 3 Kocael Ünverstes Svl Havacılık Yüksekokulu ncoruh@kocael.edu.tr,

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür.

Kİ-KARE TESTLERİ. şeklinde karesi alındığında, Z i. değerlerinin dağılımı ki-kare dağılımına dönüşür. Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk

Detaylı

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler

Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler Sıklık Tabloları ve Tek Değşkenl Grafkler Sıklık Tablosu Ver dzsnde yer alan değerlern tekrarlama sayılarını çeren tabloya sıklık tablosu denr. Sıklık Tabloları tek değşken çn marjnal tablo olarak adlandırılır.

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ

ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN BİYOLOJİK ARITIMI VE ARITIM KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Emel KOCADAYI EGE ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK., KİMYA MÜH. BÖLÜMÜ, 35100-BORNOVA-İZMİR ÖZET Bu projede, Afyon Alkalot Fabrkasından

Detaylı

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ

Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ Kİ-KAR TSTLRİ A) Kİ-KAR DAĞILIMI V ÖZLLİKLRİ Örnekleme yoluyla elde edlen rakamların, anakütle rakamlarına uygun olup olmadığı; br başka fadeyle gözlenen değerlern teork( beklenen) değerlere uygunluk gösterp

Detaylı

04.10.2012 SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ. Suİhtiyacı. Proje Süresi. Birim Su Sarfiyatı. Proje Süresi Sonundaki Nüfus

04.10.2012 SU İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ. Suİhtiyacı. Proje Süresi. Birim Su Sarfiyatı. Proje Süresi Sonundaki Nüfus SU İHTİYAÇLARII BELİRLEMESİ Suİhtyacı Proje Süres Brm Su Sarfyatı Proje Süres Sonundak üfus Su ayrım çzs İsale Hattı Su Tasfye Tess Terf Merkez, Pompa İstasyonu Baraj Gölü (Hazne) Kaptaj Su Alma Yapısı

Detaylı

Asimetri ve Basıklık Ölçüleri Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartillere dayanan (Bowley) Momentlere dayanan asimetri ve basıklık ölçüleri

Asimetri ve Basıklık Ölçüleri Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartillere dayanan (Bowley) Momentlere dayanan asimetri ve basıklık ölçüleri Asmetr ve Basıklık Ölçüler Ortalamalara dayanan (Pearson) Kartllere dayanan (Bowley) omentlere dayanan asmetr ve basıklık ölçüler Yrd. Doç. Dr. Tjen ÖVER ÖZÇELİK tover@sakarya.edu.tr III. Asmetr ve Basıklık

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ

PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ PARAMETRİK OLMAYAN HİPOTEZ TESTLERİ Kİ-KARE TESTLERİ 1 Populasyonun nceledğmz br özellğnn dağılışı blenen dağılışlardan brsne, Normal Dağılış, t Dağılışı, F Dağılışı, gb br dağılışa uygun olduğu durumlarda

Detaylı

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI Ki-Kare Analizleri

Kİ KARE ANALİZİ. Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI  Ki-Kare Analizleri Kİ KAR ANALİZİ 1 Doç. Dr. Mehmet AKSARAYLI www.mehmetaksarayl K-Kare Analzler OLAY 1: Genelde br statstk sınıfında, öğrenclern %60 ının devamlı, %30 unun bazen, %10 unun se çok az derse geldkler düşünülmektedr.

Detaylı

Deney No: 2. Sıvı Seviye Kontrol Deneyi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Dijital Kontrol Laboratuvar Deney Föyü Deneyin Amacı

Deney No: 2. Sıvı Seviye Kontrol Deneyi. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Dijital Kontrol Laboratuvar Deney Föyü Deneyin Amacı SRY ÜNİVERSİESİ Djtal ontrol Laboratuvar Deney Föyü Deney No: 2 Sıvı Sevye ontrol Deney 2.. Deneyn macı Bu deneyn amacı, doğrusal olmayan sıvı sevye sstemnn belrlenen br çalışma noktası cvarında doğrusallaştırılmış

Detaylı

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır.

kadar ( i. kaynağın gölge fiyatı kadar) olmalıdır. KONU : DUAL MODELİN EKONOMİK YORUMU Br prmal-dual model lşks P : max Z cx D: mn Z bv AX b AV c X 0 V 0 bçmnde tanımlı olsun. Prmal modeln en y temel B ve buna lşkn fyat vektörü c B olsun. Z B B BB c X

Detaylı

Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri

Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri Pülverizatör Tipleri ve Çalışma İlkeleri Pülverizatörler, depolarına konulan sıvı ilacı üzerlerindeki memeler yardımıyla damlalar şeklinde parçalayarak hedef yüzeylere (hastalık, zararlı veya yabancı ot)

Detaylı

Fizik 101: Ders 15 Ajanda

Fizik 101: Ders 15 Ajanda zk 101: Ders 15 Ajanda İk boyutta elastk çarpışma Örnekler (nükleer saçılma, blardo) Impulse ve ortalama kuvvet İk boyutta csmn elastk çarpışması Önces Sonrası m 1 v 1, m 1 v 1, KM KM V KM V KM m v, m

Detaylı

Çizelge 1. 1997 yılında patlıcan ve 1999 yılında domates serasına ait bilgiler.

Çizelge 1. 1997 yılında patlıcan ve 1999 yılında domates serasına ait bilgiler. ÖRTÜALTI SEBZE YETĐŞTĐRĐCĐLĐĞĐNDE ENTEGRE MÜCADELE PROGRAMINDA ĐLAÇLAMA HACMĐNĐN DÜŞÜRÜLMESĐ AMACIYLA AKSU U.L.V. CĐHAZLARI ÜZERĐNDE YAPILAN ARAŞTIRMALAR Seralarda ilaçlama hacminin düşürülmesiyle ilgili

Detaylı

6. NORMAL ALT GRUPLAR

6. NORMAL ALT GRUPLAR 6. ORMAL ALT GRUPLAR G br grup ve olsun. 5. Bölümden çn eştlğnn her zaman doğru olamayacağını blyoruz. Fakat bu özellğ sağlayan gruplar, grup teorsnde öneml rol oynamaktadır. Bu bölümde bu tür grupları

Detaylı

ZKÜ Mühendislik Fakültesi - Makine Mühendisliği Bölümü ISI VE TERMODİNAMİK LABORATUVARI Sudan Suya Türbülanslı Akış Isı Değiştirgeci Deney Föyü

ZKÜ Mühendislik Fakültesi - Makine Mühendisliği Bölümü ISI VE TERMODİNAMİK LABORATUVARI Sudan Suya Türbülanslı Akış Isı Değiştirgeci Deney Föyü ZKÜ Müendslk Fakültes - Makne Müendslğ Bölümü Sudan Suya Türbülanslı Akış Isı Değştrge Deney Föyü Şekl. Sudan suya türbülanslı akış ısı değştrge (H950 Deneyn adı : Boru çnde sudan suya türbülanslı akışta

Detaylı

TEMEL DEVRE KAVRAMLARI VE KANUNLARI

TEMEL DEVRE KAVRAMLARI VE KANUNLARI TDK Temel Devre Kavramları ve Kanunları /0 TEMEL DEVRE KAVRAMLARI VE KANUNLARI GĐRĐŞ: Devre analz gerçek hayatta var olan fzksel elemanların matematksel olarak modellenerek gerçekte olması gereken sonuçların

Detaylı

ENERJİ. Isı Enerjisi. Genel Enerji Denklemi. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyon Kocatepe Üniversitesi 2007

ENERJİ. Isı Enerjisi. Genel Enerji Denklemi. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyon Kocatepe Üniversitesi 2007 Yrd. Doç. Dr. Atlla EVİN Afyon Kocatepe Ünverstes 007 ENERJİ Maddenn fzksel ve kmyasal hal değşm m le brlkte dama enerj değşm m de söz s z konusudur. Enerj değşmler mler lke olarak Termodnamğn Brnc Yasasına

Detaylı

BÖLÜM 5 İKİ VEYA DAHA YÜKSEK BOYUTLU RASGELE DEĞİŞKENLER İki Boyutlu Rasgele Değişkenler

BÖLÜM 5 İKİ VEYA DAHA YÜKSEK BOYUTLU RASGELE DEĞİŞKENLER İki Boyutlu Rasgele Değişkenler BÖLÜM 5 İKİ VEYA DAHA YÜKSEK BOYUTLU RASGELE DEĞİŞKENLER 5.. İk Boyutlu Rasgele Değşkenler Br deney yapıldığında, aynı deneyle lgl brçok rasgele değşkenn aynı andak durumunu düşünmek gerekeblr. Böyle durumlarda

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

MIT Açık Ders Malzemeleri   Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için MIT Açık Ders Malzemeler http://ocm.mt.edu Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında blg almak çn http://ocm.mt.edu/terms veya http://tuba.açık ders.org.tr adresn zyaret ednz. 18.102

Detaylı

2009 Kasım. www.guven-kutay.ch FRENLER GENEL 40-4. M. Güven KUTAY. 40-4-frenler-genel.doc

2009 Kasım. www.guven-kutay.ch FRENLER GENEL 40-4. M. Güven KUTAY. 40-4-frenler-genel.doc 009 Kasım FRENLER GENEL 40-4. Güven KUTAY 40-4-frenler-genel.doc İ Ç İ N D E K İ L E R 4 enler... 4.3 4. en çeştler... 4.3 4.3 ende moment hesabı... 4.4 4.3.1 Kaba hesaplama... 4.4 4.3. Detaylı hesaplama...

Detaylı

Bölüm 3. Tanımlayıcı İstatistikler

Bölüm 3. Tanımlayıcı İstatistikler Bölüm 3 Tanımlayıcı İstatstkler Tanımlayıcı İstatstkler Br ver setn tanımak veya brden fazla ver setn karşılaştırmak çn kullanılan ve örnek verlernden hareket le frekans dağılışlarını sayısal olarak özetleyen

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR wwwteknolojkarastrmalarcom ISSN:1304-4141 Makne eknolojler Elektronk Dergs 00 (4 1-14 EKNOLOJİK ARAŞIRMALAR Makale Klask Eş Eksenl (Merkezl İç İçe Borulu Isı Değştrcsnde Isı ransfer ve Basınç Kaybının

Detaylı

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ einak@ankara.edu.tr GENEL ZARARLILAR TEMEL KAVRAMLAR Pestisit(Pesticide): Pest cide (Zararlı

Detaylı

ÖRNEK SET 5 - MBM 211 Malzeme Termodinamiği I

ÖRNEK SET 5 - MBM 211 Malzeme Termodinamiği I ÖRNE SE 5 - MBM Malzeme ermdnamğ I 5 ºC de ve sabt basınç altında, metan gazının su buharı le reaksynunun standart Gbbs serbest enerjs değşmn hesaplayın. Çözüm C O( ( ( G S S S g 98 98 98 98 98 98 98 Madde

Detaylı

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON

PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYON HAFTA 4 PARÇALI DOĞRUSAL REGRESYO Gölge değşkenn br başka kullanımını açıklamak çn varsayımsal br şrketn satış temslclerne nasıl ödeme yaptığı ele alınsın. Satış prmleryle satış hacm Arasındak varsayımsal

Detaylı

Kimyasal savaş nedir?

Kimyasal savaş nedir? KİMYASAL SAVAŞIM Kimyasal savaş nedir? Tarımsal savaş; zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiği altında tutmak amacıyla kimyasal bileşiklerin kullanıldığı tarımsal savaş yönetimidir. Tarihçesi M.Ö

Detaylı

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ

İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Türkye İnşaat Mühendslğ, XVII. Teknk Kongre, İstanbul, 2004 İÇME SUYU ŞEBEKELERİNİN GÜVENİLİRLİĞİ Nur MERZİ 1, Metn NOHUTCU, Evren YILDIZ 1 Orta Doğu Teknk Ünverstes, İnşaat Mühendslğ Bölümü, 06531 Ankara

Detaylı

VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER

VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER VEKTÖRLER VE VEKTÖREL IŞLEMLER 1 2.1 Tanımlar Skaler büyüklük: Sadece şddet bulunan büyüklükler (örn: uzunluk, zaman, kütle, hacm, enerj, yoğunluk) Br harf le sembolze edleblr. (örn: kütle: m) Şddet :

Detaylı

Rasgele Değişken Üretme Teknikleri

Rasgele Değişken Üretme Teknikleri Rasgele Değşken Üretme Teknkler Amaç Smülasyon modelnn grdlern oluşturacak örneklern üretlmes Yaygın olarak kullanılan ayrık veya sürekl dağılımların örneklenmes sürecn anlamak Yaygın olarak kullanılan

Detaylı

MAK 311 ISI GEÇİŞİ YARIYIL SONU SINAVI

MAK 311 ISI GEÇİŞİ YARIYIL SONU SINAVI MK ISI GEÇİŞİ YIYIL SONU SINVI.0.00 Sru (5p Kalınlığı m, yükseklğ 0.5 m ve genşlğ m lan metalk düzlemsel elektrkl br panel ısıtıının güü 750 W lup br tarafına ısı letm katsayısı 0.0 W/mK, kalınlığı m lan

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 0. Sınıf Soru tabı. Ünte Elektrk ve anyetzma. onu Elektrk Akımı, Potansyel Fark ve Drenç Test Çözümler Jeneratör otor . Ünte Elektrk ve anyetzma Test n Çözümü. Üzernden t sürede q yükü geçen br letkendek

Detaylı

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri. voltmetresi K-M arasına bağlı olduğu için bu noktalar arasındaki potansiyel farkını ölçer. V 1. = i R KM 1.

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri. voltmetresi K-M arasına bağlı olduğu için bu noktalar arasındaki potansiyel farkını ölçer. V 1. = i R KM 1. 5 Elektrk kımı 1 Test 1 n Çözümler 1. 4 Ω Ω voltmetre oltmetrenn ç drenc sonsuz büyük kabul edlr. Bu nedenle voltmetrenn bulunduğu koldan akım geçmez. an voltmetrenn olduğu koldak drenç dkkate alınmaz.

Detaylı

Aktif Manyetik Yatak Elektriksel Dinamik Modeli

Aktif Manyetik Yatak Elektriksel Dinamik Modeli Aktf Manyetk Yatak Elektrksel Dnamk Model Kutlay Aydın Mehmet Tmur Aydemr TUSAŞ Türk Haacılık e Uzay Sanay, Ankara Elektrk-Elektronk Mühendslğ Bölümü, Gaz Ünerstes, Ankara e-posta: kaydn@ta.com.tr Özetçe

Detaylı

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ

ALTERNATİF AKIM DEVRE YÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ BÖLÜM 6 ALTERNATİF AKIM DEVRE ÖNTEM VE TEOREMLER İLE ÇÖZÜMÜ 6. ÇEVRE AKIMLAR ÖNTEMİ 6. SÜPERPOZİSON TEOREMİ 6. DÜĞÜM GERİLİMLER ÖNTEMİ 6.4 THEVENİN TEOREMİ 6.5 NORTON TEOREMİ Tpak GİRİŞ Alternatf akımın

Detaylı

3. İlaç Damlaların Hedefte Tutunması

3. İlaç Damlaların Hedefte Tutunması 3. İlaç Damlaların Hedefte Tutunması Damlaların yaprak yüzeylerinde tutunma kuvvetleri büyüklükleriyle ters orantılıdır. Damla çapı büyüdükçe tutunma azalmakta ve özellikle eğimli yaprak yüzeylerindeki

Detaylı

MAK 744 KÜTLE TRANSFERİ

MAK 744 KÜTLE TRANSFERİ ZKÜ Fen Blmler Ensttüsü Makne Mühendslğ Anablm alı MAK 744 KÜTLE TRANSFERİ TERMOİNAMİK ve TRANSPORT BÜYÜKLÜKLERİNİN HESAPLANMASI İÇİN FORMÜLLER VE TABLOLAR Mustafa EYRİBOYUN ZONGULAK - 007 1. TERMOİNAMİK

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojkarastrmalar.com ISSN:305-63X Yapı Teknolojler Elektronk Dergs 008 () - TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Makale Başlığın Boru Hattı Etrafındak Akıma Etks Ahmet Alper ÖNER Aksaray Ünverstes, Mühendslk

Detaylı

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI

OLASILIĞA GİRİŞ. Biyoistatistik (Ders 7: Olasılık) OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI OLASILIĞA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Sakarya Ünverstes Tıp Fakültes Byostatstk Anablm Dalı uerkorkmaz@sakarya.edu.tr OLASILIK, TIP ve GÜNLÜK YAŞAMDA KULLANIMI Br olayındoğal koşullar altında toplumda

Detaylı

YAĞIŞ YAĞIŞIN MEYDANA GELMESİ

YAĞIŞ YAĞIŞIN MEYDANA GELMESİ YAĞIŞ Atmosferden katı ya da sıvı halde yeryüzüne düşen sulara yağış denlr. Sıvı haldek yağış yağmur şeklndedr, katı haldek yağış se kar, dolu, çğ, kırağı şekllernde olablr. Yağmur ve kar hdrolojk bakımdan

Detaylı

Toplam Eşdeğer Deprem Yükünün Hesabı Bakımından 1975 Deprem Yönetmeliği İle 2006 Deprem Yönetmeliğinin Karşılaştırılması

Toplam Eşdeğer Deprem Yükünün Hesabı Bakımından 1975 Deprem Yönetmeliği İle 2006 Deprem Yönetmeliğinin Karşılaştırılması Fırat Ünv. Fen ve Müh. Bl. ergs Scence and Eng. J of Fırat Unv. 19 (2, 133-138, 2007 19 (2, 133-138, 2007 Toplam Eşdeğer eprem Yükünün Hesabı Bakımından 1975 eprem Yönetmelğ İle 2006 eprem Yönetmelğnn

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 07 KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ, LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİ FAİZ ESNEKLİĞİ Bugünk dersn çerğ: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 1.1 İŞLEMLER (MUAMELELER) TALEBİ... 2 1.2 ÖNLEM (İHTİYAT) TALEBİ...

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Pamukkale Ünverstes Mühendslk Blmler Dergs, Clt 0, Sayı 3, 04, Sayfalar 85-9 Pamukkale Ünverstes Mühendslk Blmler Dergs Pamukkale Unversty Journal of Engneerng Scences PREFABRİK ENDÜSTRİ YAPIARININ ARMONİ

Detaylı

5.1 BORULU ISITICILAR

5.1 BORULU ISITICILAR BÖLÜM 5 ORTAM ISITICILARI Isıtma sstemlernde ısıtılacak ortamlara gerektğ kadar ısının verlmes ortam ısıtıcıları tarafından yapılır. Isıtıcı tasarımında göz önünde tutulması gereken en temel parametre,

Detaylı

GM-220 MÜH. ÇALIŞ. İSTATİSTİKSEL. Frekans Dağılımı Oluşturma Adımları VERİLERİN SUNUMU. Verilerin Özetlenmesi ve Grafikle Gösterilmesi

GM-220 MÜH. ÇALIŞ. İSTATİSTİKSEL. Frekans Dağılımı Oluşturma Adımları VERİLERİN SUNUMU. Verilerin Özetlenmesi ve Grafikle Gösterilmesi VERİLERİN SUNUMU GM-0 MÜH. ÇALIŞ. İSTATİSTİKSEL YÖNTEMLER Br çalışadan elde edlen verler ha ver ntelğndedr. Ha verlerden blg ednek zor ve zaan alıcıdır. Ha verler çok karaşık durudadır. Verlern düzenlenes

Detaylı

KAPASİTANS VE ENDÜKTANS EBE-215, Ö.F.BAY 1

KAPASİTANS VE ENDÜKTANS EBE-215, Ö.F.BAY 1 KAPASİTANS VE ENDÜKTANS EBE-5, Ö.F.BAY KAPASİTANS VE ENDÜKTANS Bu bölümde enerj depolayan pasf elemanlardan Kapasörler e Endükörler anıılmakadır ÖĞRENME HEDEFLERİ KAPASİTÖRLER Elekrk alanında enerj depolarlar

Detaylı

Işığın Kırılması Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 3. K

Işığın Kırılması Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri 3. K 4 şığın ırılması Test Çözümler Test 'n Çözümler 3.. cam şık az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır. Bu nedenle dan cama geçen ışık şekldek gb kırılmalıdır. şık az yoğun

Detaylı

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri Elektrk kımı Test n Çözümler. Ω Ω 8Ω 8Ω. Uzunluğu O, kest alanı S olan letkenn drenc 6 Ω se, uzunluğu O kest alanı S olan letkenn drenc 8 Ω olur. Bu k drenç aşağıdak gb brbrne bağlıdır. 8Ω 8Ω 9Ω 8Ω luk

Detaylı

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri 1. X. 18Ω luk iki direnç birbirine paralel bağlı olduğundan; = bulunur. Cevap C dir. R 2. = Cevap A dır.

Elektrik Akımı. Test 1 in Çözümleri 1. X. 18Ω luk iki direnç birbirine paralel bağlı olduğundan; = bulunur. Cevap C dir. R 2. = Cevap A dır. Elektrk kımı Test n Çözümler. Ω 8Ω 4. Ω Ω 8Ω 8Ω luk k drenç brbrne paralel bağlı olduğundan; 8 9Ω bulunur. Ω Ω Ω. r yarıçaplı letkenn kest alanı πr S alınırsa, r yarıçaplı letkenn kest alanı π(r) 4S olur.

Detaylı

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t :

HAFTA 13. kadın profesörlerin ortalama maaşı E( Y D 1) erkek profesörlerin ortalama maaşı. Kestirim denklemi D : t : HAFTA 13 GÖLGE EĞİŞKENLERLE REGRESYON (UMMY VARIABLES) Gölge veya kukla (dummy) değşkenler denen ntel değşkenler, cnsyet, dn, ten reng gb hemen sayısallaştırılamayan ama açıklanan değşkenn davranışını

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ 380 kv LUK 14 BARALI GÜÇ SİSTEMİNDE EKONOMİK YÜKLENME ANALİZİ

TÜRKİYE DEKİ 380 kv LUK 14 BARALI GÜÇ SİSTEMİNDE EKONOMİK YÜKLENME ANALİZİ TÜRİYE DEİ 38 kv LU 4 BARALI GÜÇ SİSTEMİDE EOOMİ YÜLEME AALİZİ Mehmet URBA Ümmühan BAŞARA 2,2 Elektrk-Elektronk Mühendslğ Bölümü Mühendslk-Mmarlık Fakültes Anadolu Ünverstes İk Eylül ampüsü, 2647, ESİŞEHİR

Detaylı

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI

DENEY 4: SERİ VE PARALEL DEVRELER,VOLTAJ VE AKIM BÖLÜCÜ KURALLARI, KIRCHOFF KANUNLARI A. DNYİN AMACI : Bast ser ve bast paralel drenç devrelern analz edp kavramak. Voltaj ve akım bölücü kurallarını kavramak. Krchoff kanunlarını deneysel olarak uygulamak. B. KULLANILACAK AAÇ V MALZML : 1.

Detaylı

Bölüm 3. Tanımlayıcı İstatistikler

Bölüm 3. Tanımlayıcı İstatistikler Bölüm 3 Tanımlayıcı İstatstkler Tanımlayıcı İstatstkler Br ver setn tanımak veya brden fazla ver setn karşılaştırmak çn kullanılan ve ayrıca örnek verlernden hareket le frekans dağılışlarını sayısal olarak

Detaylı

BÖLÜM 7 TRANSFORMATÖRLER

BÖLÜM 7 TRANSFORMATÖRLER BÖÜ 7 TAFOATÖE ODE OU - DEİ OUAI ÇÖZÜEİ 4.. prmer. Transformatör deal olduğundan, dr. > olduğundan, transformatör gerlm alçaltıcı olarak kullanılır. > ve < dr. Buna göre I ve II yargıları doğru, III. yargı

Detaylı

Tanımlayıcı İstatistikler

Tanımlayıcı İstatistikler Taımlayıcı İstatstkler Taımlayıcı İstatstkler br değerler dzs statstksel olarak geel özellkler taımlaya ölçülerdr Taımlayıcı İstatstkler Yer Göstere Ölçüler Yaygılık Ölçüler Yer Göstere Ölçüler Br dağılımı

Detaylı

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI

ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN SINANMASI V. Ulusal Üretm Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Tcaret Ünverstes, 5-7 Kasım 5 ENDÜSTRİNİN DEĞİŞİK İŞ KOLLARINDA İHTİYAÇ DUYULAN ELEMANLARIN YÜKSEK TEKNİK EĞİTİM MEZUNLARINDAN SAĞLANMASINDAKİ BEKLENTİLERİN

Detaylı

3. Parçaları Arasında Aralık Bulunan Çok Parçalı Basınç Çubukları

3. Parçaları Arasında Aralık Bulunan Çok Parçalı Basınç Çubukları 3. Parçaları Arasında Aralık Bulunan Çok Parçalı Basınç Çubukları Basınç çubukları brden fazla profl kullanılarak, bu profller arasında plan düzlemnde bell br mesafe bulunacak şeklde düzenleneblr. Bu teşklde,

Detaylı

Pamukta Girdi Talebi: Menemen Örneği

Pamukta Girdi Talebi: Menemen Örneği Ege Ünv. Zraat Fak. Derg., 2002, 39 (3): 88-95 ISSN 1018-8851 Pamukta Grd Taleb: Menemen Örneğ Bülent MİRAN 1 Canan ABAY 2 Chat Günden 3 Summary Demand for Inputs n Cotton Producton: The Case of Menemen

Detaylı

JFM316 Elektrik Yöntemler ( Doğru Akım Özdirenç Yöntemi)

JFM316 Elektrik Yöntemler ( Doğru Akım Özdirenç Yöntemi) JFM316 Elektrk Yöntemler ( Doğru Akım Özdrenç Yöntem) yeryüzünde oluşturacağı gerlm değerler hesaplanablr. Daha sonra aşağıdak formül kullanılarak görünür özdrenç hesaplanır. a K I K 2 1 1 1 1 AM BM AN

Detaylı

Meme Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar-Konik ve yelpaze hüzmeli memelerin bazı karakteristik özelliklerinin karşılaştırılması

Meme Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar-Konik ve yelpaze hüzmeli memelerin bazı karakteristik özelliklerinin karşılaştırılması Meme Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar-Konik ve yelpaze hüzmeli memelerin bazı karakteristik özelliklerinin karşılaştırılması Meme seçimine esas olacak bazı karakteristik özellikler Çizelge 4.17 de karşılaştırmalı

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE ALET VE MAKİNALARININ KALİBRASYONU

ZİRAİ MÜCADELE ALET VE MAKİNALARININ KALİBRASYONU ZİRAİ MÜCADELE ALET VE MAKİNALARININ KALİBRASYONU Ayhan ÖĞRETEN MAYIS-2017 Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü/DİYARBAKIR KONU BAŞLIKLARI Giriş 1-Tarla yüzeyi ilaçlamalarında kalibrasyon İlerleme

Detaylı

YAYILI YÜK İLE YÜKLENMİŞ YAPI KİRİŞLERİNDE GÖÇME YÜKÜ HESABI. Perihan (Karakulak) EFE

YAYILI YÜK İLE YÜKLENMİŞ YAPI KİRİŞLERİNDE GÖÇME YÜKÜ HESABI. Perihan (Karakulak) EFE BAÜ Fen Bl. Enst. Dergs (6).8. YAYII YÜK İE YÜKENİŞ YAPI KİRİŞERİNDE GÖÇE YÜKÜ HESABI Perhan (Karakulak) EFE Balıkesr Ünverstes ühendslk marlık Fakültes İnşaat üh. Bölümü Balıkesr, TÜRKİYE ÖZET Yapılar

Detaylı

BİTKİ KORUMA MAKİNALARININ KALİBRASYONU

BİTKİ KORUMA MAKİNALARININ KALİBRASYONU BİTKİ KORUMA MAKİNALARININ KALİBRASYONU Kalibrasyon, ilaçlama alanına uygulanacak pestisidin doğru miktarda olmasını sağlayan bütün işlemlerdir. Bu işlemler; 1)İlaç miktarını hesaplama, 2)Uygun ve güvenli

Detaylı

Servis Amaçlı Robotlarda Modüler ve Esnek Boyun Mekanizması Tasarımı ve Kontrolü

Servis Amaçlı Robotlarda Modüler ve Esnek Boyun Mekanizması Tasarımı ve Kontrolü Servs Amaçlı Robotlarda Modüler ve Esnek Boyun Mekanzması Tasarımı ve Kontrolü Neşe Topuz, Hüseyn Burak Kurt, Pınar Boyraz, Chat Bora Yğt Makna Mühendslğ Bölümü İstanbul Teknk Ünverstes İnönü Cd. No:65,

Detaylı

Manyetizma Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümü

Manyetizma Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümü 4 Manyetzma Testlernn Çözümler 1 Test 1 n Çözümü 5. Mıknatısların brbrne uyguladığı kuvvet uzaklığın kares le ters orantılıdır. Buna göre, her br mıknatısa uygulanan kuvvet şekl üzernde gösterelm. 1. G

Detaylı

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır.

UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ. 2 -n olup. nin dağılımı χ dir ve sd = (k-1-p) dir. Burada k = sınıf sayısı, p = tahmin edilen parametre sayısıdır. UYUM ĐYĐLĐĞĐ TESTĐ Posson: H o: Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmektedr. H a : Ver Posson dağılıma sahp br ktleden gelmemektedr. Böyle br hpotez test edeblmek çn, önce Posson dağılım parametres

Detaylı

ELEKTRİK AKIMI. K-L noktaları arasındaki eşdeğer direnç, = = 3X olur. K-L noktaları arasındaki eşdeğer direnç, = = 4X olur.

ELEKTRİK AKIMI. K-L noktaları arasındaki eşdeğer direnç, = = 3X olur. K-L noktaları arasındaki eşdeğer direnç, = = 4X olur. . BÖÜ EETİ II IŞTI ÇÖZÜE EETİ II. k sa devre X - noktaları arasındak eşdeğer drenç, - noktaları arasındak eşdeğer drenç, 4 - noktaları arasındak eşdeğer drenç, - noktaları arasındak üç drençte paralel

Detaylı

MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlee ver düzeleerek çzelgelerle, graklerle suulması çoğu kez yeterl olmaz. Geel durumu yasıtacak br takım ölçülere gereksm vardır. Bu ölçüler verler yalızca özlü br bçmde belrtmekle

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 7. BÖÜ TRAFORATÖRER ODE ORU - DEİ ORUARI ÇÖZÜERİ 4.. prmer. I I Transformatör deal olduğundan, I dr. I > olduğundan, transformatör gerlm alçaltıcı olarak kullanılır. > ve I < I dr. Buna göre I ve II yargıları

Detaylı

Kısa Vadeli Sermaye Girişi Modellemesi: Türkiye Örneği

Kısa Vadeli Sermaye Girişi Modellemesi: Türkiye Örneği Dokuz Eylül Ünverstes İktsad ve İdar Blmler Fakültes Dergs, Clt:24, Sayı:1, Yıl:2009, ss.105-122. Kısa Vadel Sermaye Grş Modellemes: Türkye Örneğ Mehmet AKSARAYLI 1 Özhan TUNCAY 2 Alınma Tarh: 04-2008,

Detaylı

1. GAZLARIN DAVRANI I

1. GAZLARIN DAVRANI I . GZLRIN DRNI I İdeal Gazlar ç: lm 0 RT İdeal gazlar ç: RT Hacm() basıçla() değşk sıcaklıklarda değşm ekl.. de gösterlmştr. T >T 8 T T T 3 asıç T 4 T T 5 T 7 T 8 Molar Hacm ekl.. Gerçek br gazı değşk sıcaklıklardak

Detaylı

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA

YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Cilt:13 Sayı:1 Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. MANİSA YÖNETİM VE EKONOMİ Yıl:2006 Clt:3 Sayı: Celal Bayar Ünverstes İ.İ.B.F. MANİSA Bulanık Araç Rotalama Problemlerne Br Model Öners ve Br Uygulama Doç. Dr. İbrahm GÜNGÖR Süleyman Demrel Ünverstes, İ.İ.B.F.,

Detaylı

ITAP_Exam_20_Sept_2011 Solution

ITAP_Exam_20_Sept_2011 Solution ITAP_Exam Sept_ Soluton. Şekldek makara sstem aff kütlel makaralardan, mükemmel pten ve kütleler şeklde şaretlenen csmlerden oluşmaktadır. Sürtünmey mal ederek O makaranın eksennn vmesn bulunuz. İpn makaralara

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Vize Sınavı (2A)

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Mukavemet I Vize Sınavı (2A) KOCELİ ÜNİVERSİTESİ Mühendslk akültes Makna Mühendslğ Bölümü Mukavemet I Vze Sınavı () dı Soyadı : 18 Kasım 013 Sınıfı : No : SORU 1: Şeklde verlen levhalar aralarında açısı 10 o la 0 o arasında olacak

Detaylı

uzayında vektörler olarak iç çarpımlarına eşittir. Bu iç çarpım simetrik ve hem w I T s formuna karşılık gelir. Buna p u v u v v v

uzayında vektörler olarak iç çarpımlarına eşittir. Bu iç çarpım simetrik ve hem w I T s formuna karşılık gelir. Buna p u v u v v v 1. Temel Form: Brnc temel form geometrk olarak yüzeyn çnde blndğ zayına gtmeden yüzey üzernde ölçme yamamızı sağlar. (Eğrlern znlğ, teğet ektörlern açıları, bölgelern alanları gb) S üzerndek ç çarım, br

Detaylı

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular

Basel II Geçiş Süreci Sıkça Sorulan Sorular Basel II Geçş Sürec Sıkça Sorulan Sorular Soru No: 71 Cevaplanma Tarh: 06.03.2012 İlgl Hüküm: --- Konu: Gayrmenkul İpoteğyle Temnatlandırılmış Alacaklar İçn KR510AS Formunun Doldurulmasına İlşkn Örnek

Detaylı

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması

TRANSFORMATÖRLER BÖLÜM 7. Alıştırmalar. Transformatörler. Sınıf Çalışması TRAFORATÖRER BÖÜ 7 Alıştırmalar. İdeal transformatörler çn, eştlğn kullanırsak, 0 500 & 0 50. 50 A 800 400 Transformatör deal olduğundan, 400 8 800 4 A ınıf Çalışması A ampermetresnn gösterdğ değer 4A

Detaylı

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI

TRANSPORT PROBLEMI için GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Yönetm, Yl 9, Say 28, Ekm - 1997,5.20-25 TRANSPORT PROBLEMI ÇIN GELIsTIRILMIs VAM YÖNTEMI Dr. Erhan ÖZDEMIR I.Ü. Teknk Blmler M.Y.O. L.GIRIs V AM transport problemlerne en düsük malyetl baslangç çözüm

Detaylı