YGS Felsefe BİLGİ FELSEFESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YGS Felsefe BİLGİ FELSEFESİ"

Transkript

1 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 1 YGS Felsefe BİLGİ FELSEFESİ YGS Felsefe BİLGİ FELSEFESİ başlığı ile hazırladığımız yazıyı okuyarak bilgi ve bilgi çeşitlerini, doğru bilginin ne olduğu veya ulaşılıp ulaşılamayacağını, bilgi odakları felsefi akımları ve önemli temsilcilerinin görüşlerini öğrenebilirsiniz. Bilgi İnsanın dış dünyaya ait bilgilerinin büyük bir kısmı algıya dayanır. Nesnelerin varlığını duyularımızla algıladıktan sonra zihnimizde bir takım izler kalır. Zihnimiz bunları sınıflar, sıraya koyar, bunlar üzerinde düşünmeye başlar. Bu zihin faaliyetleri sonucunda kavramlar elde edilir. Kavramlar arası ilişkiler kurulduktan sonra yargılar; yargılardan hareketle de bilgiye ulaşılır. Bu bilgilerden yola çıkarak bilginin elemanlarını suje (bilen) ve obje (bilinen) olarak sayabiliriz. Ancak bazen, bilgi edinme sürecinde suje, obje durumuna getirilebilmektedir. Örneğin, insan akıllıdır cümlesinde insan kendini bilgi nesnesi haline getirmiştir. Bilgi Çeşitleri 1. Gündelik Bilgi Günlük algılar ve duyu organları ile elde edilen bilgilerdir. Örneğin, gökyüzünde bir bulut ya da karartı görünce yağmurun yağacağına, kavak yaprakları erken dökülmeye balayınca kışın uzun geçeceğine inanılması gündelik bilgiye örnektir. 2. Teknik Bilgi Teknik, doğadaki nesneleri bir amaca uygun olarak araç haline getirmektir. Teknik bilgi ise doğal nesnelerin şeklini değiştirerek onların insan yaşamını kolaylaştıracak şekilde kullanılmasıdır. 3. Sanat Bilgisi Sanat, güzeli arayan, gerçekliği simgelerle anlatmaya çalışan bir etkinlik, hayatı ve varlığı derinden kavrama gücüdür. Bu kavrama gücü akla değil; duyguya, düşünceye ve sezgiye dayanır; yetenek, hayal gücü ve yaratıcılık gerektirir. Her sanat eseri ancak bir defada, kendi sanatkarı tarafından ortaya konulabileceği gibi herhangi bir sanat eserinin önünde bulunan kişinin içinde bulunduğu ruh durumu, sadece o kişinin kendisi tarafından yaşanır. Sanatçının kullandığı ifade aracının farklı olması, sanatı diğer bilgi türlerinden ayırır. Diğer bilgi türlerini ifade etmek için kelimeler kullanırken sanatı ifade etmek için renk ve maddenin çeşitli şekilleri kullanılır; ele aldığı varlığı sübjektif olarak ifade eder.

2 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 2 Not: Diğer bilgi türleri, tüm insanlarca kabul edilen, genel olarak geçerli olan bilgilerdir. Ancak sanat ölçüsü kişiden kişiye değişebileceği gibi içinde bulunduğu zamanın koşullarına göre de değişebilir. Not: Sanatın ölçüsü Güzel ve Çirkin olarak ifade edilir. 4. Bilimsel Bilgi Evreni, toplumu ve insanı araştırma konusu yapan, bu araştırma konuları ile ilgili gözleme, deneye ve akla dayanarak yöntemli bir şekilde elde edilen düzenli bilgiye bilimsel bilgi denir. Bilimsel bilgi, evrendeki olayları konu edinir; bu konuları neden- sonuç ilişkisi içinde inceler. Konusu, yöntemi, objektifliği, sistemliği ve kontrol edilebilmesi ile diğer ilgi türlerinden ayrılır. Bilimsel Bilginin Özellikleri a. Nesnel Olma Bilimin ortaya koyduğu bilgiler her yerde ve herkes tarafından aynı kabul edilir. Bu da bilim adamlarının, kendi kişiliğini işe karıştırmamasına bağlıdır. Bu şekilde bilimsel bilginin kişilere göre değişmemesi, herkese göre aynı değeri taşıması sağlanır. Örnek Bir toplum bilimci, değerleri veya insanlar arasındaki ilişkileri incelerken bireyleri belirli bir biçimde davranmaya yöneltmez. Sadece, olanı olduğu gibi ele alır. Kepler Yasaları, gezegenlerin nasıl hareket etmesi gerektiğini değil, nasıl hareket ettiğini belirtir. Bu iki durum bilimsel bilginin hangi özelliğine örnektir? A) Evrensel olması B) Var olan durumu betimlemesi C) Mantık ilkelerine dayanması D) Birikimli olarak ilerlemesi E) Olayları denetim altına alması Çözüm (2000 ÖSS) Verilen açıklamalarda, bir bilimsel bilginin nasıl olması gerektiğini değil, var olan durumu olduğu gibi betimlediği özelliğine örnek verilmiştir.

3 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 3 Cevap B b. Birikimli ilerleme Sürekli bir araştırma olarak da tanımlanabilen bilim, kendisinden önceki araştırmaları dikkate alarak ilerler. Yani, bilimsel bilgi sürekli üzerine koyarak gelişir. Örnek Bir bilim adamı buluşu ile ilgi olarak Başkalarının otobana dönüştürebilecekleri bir patika açtım Bilim adamı bu sözüyle aşağıdakilerden hangisini benimsediğini gösterir? A) Bilimin birikimli olarak ilerlediğini B) Bilimsel çalışmanın kişiye özgü olduğunu C) Bilimsel çalışmanın, başkasını düşünerek yapılması gerektiğini D) Bilimsel çalışmanın sistemli olması gerektiğini E) Bilimin teknoloji ile yakından ilişkili olduğunu Çözüm Bu sözüyle bilim adamı, bilimin birikimli ilerlediğini benimsemiştir. c. Akla dayanma (2008 ÖSS/SOS. 1) Cevap A Bilimin akıl ilkelerine uygun olması, odluları birbirine bağlayan yasaları bulmaya çalışırken mantık ilkelerine uyması, konu ve kavramlar arası ilişki kurulurken çelişkiye yer vermemesi gerekir. d. Tekrarlanabilir olma Bilim deterministtir. Yani, aynı nedenler aynı koşullarda aynı sonuçları verir. Yenilemeyen, neden sonuç ilişkisi kurulamayan hiçbir bilgi bilimsel bilgi olarak sayılmaz. Bilimsel bilgi, incelenen konunun değişik alanlarda tekrarlanması ile elde edilen verirlerle oluşur.

4 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 4 e. Sitemli ve Yöntemli olma Bilimsel inceleme bir süreç içinde ttiz bir çalışma gerektir. Sistem ve yöntem önceden belirlenir. f. Genelleyici ve evrensel olma Bilimin açıklamaları özel bir olayı değil, aynı ilkelere bağlı olay grubunun hepsini kapsar. 5. Felsefe Bilgisi Felsefe, insanın kendisi, yaşamı, içinde yaşadığı toplum ve evren üzerine düşünmesinin sonucunda ortaya çıkmış bir disiplindir. Bir düşünme biçimi olan felsefe, insanların kendileri ve yaşamlarını anlamlandırmasını, sorgulamasını sağlar. Söz konusu bu düşüncelerden ortaya çıkan bilgilere de felsefe bilgisi denir. Felsefi Bilginin Özellikleri Akla dayalı ve tutarlı olma Birleştirici ve bütünleştirici olma Öznel olma Yığılmalı olma Eleştirisel olma Not: Felsefe bilgisi yığılma (kümülatif) gösterir. Yapılan akıl yürütmeler, ulaşılan sonuçlar birbirine eklenerek bir bütün oluşturulmaya çalışılır. Kısaca, filozoflar, aynı problemlere yeni çözümler getirirken kendisinden önce açıklanmış olan düşüncelerden yararlanırlar. Felsefenin Diğer Alanlarla İlişkisi Felsefenin bakış açısı diğer alanların bakış açıyla aynı değildir. Felsefe de bilim, sanat ve dinle birlikte, dünyayla ve insan yaşamının anlamıyla ilgilenir. Felsefe Bilim İlişkisi Felsefe ile bilim arasında karşılıklı yararlanma söz konusudur. Bilim felsefesi, bilimsel yönteme ilişkin problemleri ele alarak bilimsel bilginin hangi koşullarda ne derece güvenilir ve doğru olacağını araştırır. Felsefi problemler ve bilimsel problemler temelde birebirlerinden farklıdır. Felsefe, bir konu ile ilgili problemin neden ve niçin oluştuğunu nasıl çözülmesi gerektiği ile ilgilenir. Bilim ise problemi ortadan kaldırmak için çalışmalar yapar. Örnek Felsefe, insanı, onu çevreleyen evreni ve toplumu tanımak ve bilmek amacında olduğu için

5 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 5 çeşitli bilim alanlarının bu konulardaki bulgularını kullanır. Bilim, doğru bilginin koşulları, kaynakları ve sınırları konusunda kendisine yol gösterebilecek ve onu eleştirebilecek olan felsefi görüşlerden yararlanır. Bu iki bilgiye dayanarak felsefe ve bilimle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? A) Aynı sorulara farklı yanıtlar verirler B) Bilgi edinmede aynı yöntemi kullanırlar C) Aralarındaki rekabetten güç alırlar D) Toplumsal değişimlerden aynı ölçüde etkilenirler E) Birbirlerini karşılıklı olarak beslerler Çözüm (2000 ÖSS) Verilen açıklamalarda felsefenin insanı, evreni, toplumu bilmeye çalışırken bilimden yararlandığı; biliminde doğruyu arakan kendisine yol gösterecek ve eleştirecek felsefi düşünceden yararlandığı belirtilmiştir. Bu da birbirlerini karşılıklı olarak beslediklerini gösterir. Felsefe Sanat İlişkisi Cevap E Felsefe ile sanat işlevi bakımından birbirine yakındır. Felsefe, evren, bilgi ve eylemle ilgili doğruları arar; sanat ise güzeli açıklamaya çalışır. Felsefede eleştirici ve yaratıcı bir zekaya sahip olunması gerekir, sanat için de aynı şey geçerlidir. Bilgi Kuramı Bilgi felsefesi, ileri sürdüğü çeşitli bilgi kuramları ile bilginin insan aklının bir ürünü olduğunu söyler. A. Bilgi Kuramı (Epistemoloji) Bilgi kuramı, suje ile obje arasındaki ilişkiyi inceleyen bir felsefe disiplinidir. Bilginin özünü, ilkesini, kökenini, yapısını, kaynağını araştırır; diğer yandan bilginin yöntemin, geçerliliğini, koşullarını, olanak ve sınırlarını sorgular.

6 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 6 Bilgi Kuramının Temel Kavramları Suje: Bilen, düşünen varlık (insan) Obje: Bilinen veya tanınan nesne (bilginin konusu olan herhangi bir şey) Bilgi: Suje ile obje arasında kurulan ilişkiden bilinçli olarak doğan ürün. (varlığı tanımak) Doğruluk: Yargının gerçeklikle uyuşması, bilginin nesne ile örtüşmesidir. (insan düşünen bir varlıktır) Gerçeklik: Somut olarak var olanların bütünüdür. Bilinçten bağımsızdır. ( masa, köpek, bardak) Temellendirme: Gerçeklik üzerine olan bilgiyi ifade eden önermenin dayanaklarını ve gerçeklerinin ortaya konması anlamına gelir. Bir kuralın veya ilkenin nedenlerini, gerekçelerini, mantıksal tutarlılık içinde açıklama da denebilir. Örnek Dünyanın ya da bilimin bana herhangi bir felsefi sorun sunacağını sanmıyorum. Bana felsefi sorular sunan diğer filozofların dünya ya da bilim hakkındaki yorumlarıdır. Genelde iki tür sorunlar ilgileniyorum. Birincisi filozofun en demek istediğini tam ve doğru olarak kavramak, ikincisi de söylediklerinin doğruluğu ile ilgili doyurucu dayanak olup olmadığını bulmak. Bu parçada sözü edilen iki sorun, sırası ile aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir? A) Anlama Temellendirme B) Doğrulama Yanlışlama C) Açıklama Anlama D) Yorumlama Tanımlama E) Öndeyide bulunma Açıklama Çözüm (2005 ÖSS) Parçada sözü edilen sorunlar, bilginin doğruluğunu ve dayanaklarını ortaya koymayı, gerçekleri ifade eden temellendirmeye karşılık gelmektedir. Cevap A

7 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 7 B. Bilgi Kuramının Temel Sorunları Bilgi kuramının sorunları araştırma ya da inceleme ile değil, dil ile ifade ederek çözülür. Alınan cevapların eksiksiz olması gerekmez, çünkü felsefe yeni cevaplara ya da sorunlara açıktır. Bu cevaplar aranırken, sorulması gereken sorular şöyledir: Bilginin kaynağı ile ilgili sorular Bilginin değeri ile ilgili sorular Bilgi Kuramının Temel Problemleri Doğru bilginin imkansızlığı Sofistler M.Ö 5. ve 4. yüzyılda değişen toplumsal siyasi durum ve İlkçağ doğa felsefesinin girdiği çıkmaz, felsefe öğretmenleri olan sofistlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Sofistler (bilen, bilgili kişi) kuşkuculuğu benimseyerek kesin ve mutlak bilginin olmadığını ileri sürmüşlerdir. Çünkü algının göreli olduğunu kabul ederek öznelciliği savunmuşlardır. Doğru bilginin imkanı İnsan doğru bilgiye ulaşabilir mi sorusuna evet cevabını veren, dogmatik bir felsefi görüştür. Not: Septiklerle zıt bir görüştedirler. Sokrates Aklın, değişmez ve gerçek varlığın bilgisine ulaşabileceğini söyler. Sokrates, bilgi de aklın ortaya koyduğu zihinsel, soyut kavramsal ve tümel bilgiye değer vermiştir. Bu bilgileri ortaya çıkarabilmek için ironi ve maiotik yöntemlerini kullanmıştır. İroni ile bir şeyler bildiğini iddia eden kişiyi sorgulayarak ona aslında hiçbir şey bilmediğini göstermiştir. Maiotik ile de bir konuda hiçbir şey bilmediğini sanan kişiye yönelttiği sorularla aslında o konuda çok şey bildiğini göstermiştir. Sokrates insanların başkalarına yeni bir şeyler öğretmediğini; ancak onun aklında var olan bilgileri gün ışığına çıkardığını; çünkü bilgilerin doğuştan var olduğunu savunmuştur. Sokrates bilgide objektifliği, değişmezliği, gerçekliği ve tekliği savunarak evrensel bilginin olabileceğini ileri sürmüştür.

8 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 8 Platon Sokrates gibi rasyonalist bir filozoftur. Zorunlu, kesin, genel geçer bilginin doğuştan geldiği görüşündedir. Platon a göre duyular doğru bilgiyi veremez. Duyularla nesnelerin algılanması ve kavranması bizi yanlış sonuçlara götürebilir. Bir nesneye güzel, ağır veya iyi diyemeyiz. Onlar hiçbir zaman kendi başlarına güzel ağır ya da iyi değildir. Platon, doğru bilginin varlığını idealar kuramı ndan yararlanarak açıklar. Bu kurama göre birbirinden farklı 2 tane dünya vardır. Bunlar, Nesneler ve İdealar dünyasıdır. Nesneler (görünüşler) dünyası, sürekli oluşan, değişen ve yok olan objelerin dünyasıdır. İdealar dünyası ise öncesiz ve sonsuz olan nesnelerin, asıl özlerinin dünyasıdır. Bunlar ancak akılla kavranabilirler. Asıl bilgi, bu idealar dünyasına ait olan bilgilerdir. Aristoteles Plato nun bilgi anlayışına karşı çıkmıştır. Aristo, akılcı anlayışını mantıksal çıkarımlara dayandırır. Platon a göre ise bir şeyin bilinebilmesi için idealar dünyasındaki aslını tanımak gerekirken; Aristo ya göre ideal bilgi, nesnelerden bağımsız olamaz çünkü içeriklerini duygusal dünyanın almaktadırlar. Aristoteles e göre bilgi edinme yetisi akıldır. Aristoteles in akılcılığı farklıdır ona göre insanın doğuştan getirdiği bilgileri yoktur, ama duygu organlarınca elde edilen verileri işleme ve kavramlar oluşturma yeteneği vardır. Başka bir deyişle akıl, bilgiyi taşıyan değil, üreten bir güçtür. Hegel Hegel, neyin bilgisine sahip olduğumuz noktasında bilgi felsefesini temellendirir. Onda, felsefe nesnelerin düşünce ile görülmesi, düşünce ile ele alınmasıdır. Çıkış noktası ise akıldır. Hegel e göre akla uygun olan gerçek, gerçek olan da akla uygundur Bu yüzden her kurgulama yoluyla yani, deneye başvurmadan düşünme yoluyla bilgiye ulaşmaz. Duyu organları kesin, genel geçer bilgi vermez; kesin bilgi ancak kavramlar üzerinde düşünerek elde edilir. Farabi Farabi nin sistemine göre gerçeğin başında zorunlu varlık olan Tanrı vardır. Tanrı varlığı kendisinden alır ve tanrının yarattığı ilk varlık akıldır. İnsan aklı oluşturduğu bazı bilgileri beraberinde getirir. Pasif haldeki akıl, duyu verileri ile ilişkiye geçince aktif hale gelir. Böylece duygusal ve mantıksal çıkarımlarla elde edilen bilgilere ulaşılır. Descartes Descartes, felsefesinin köklerini ortaçağ düşüncesinden almasına rağmen, modern felsefenin kurucusu sayılmıştır. İyi bir matematik bilgisine sahip olması onu bilgi problemine yöneltmiş ve

9 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 9 bilgi kuramını sistemli olarak incelemiştir. Descartes e göre açık seçik bilgi hiç kuşku duymadan akla doğrudan gelen bilgidir. Descartes, bilginin kaynağında yalnızca aklın olduğunu ve insan zihninde doğuştan düşünceler bulunduğunu savunur. İlkin felsefede çıkış noktası olacak matematikteki gibi doğru ve apaçık bilgiye nasıl ulaşabileceğini, sonra ise bunun için şüpheyi tam yöntem olarak kullanır. Descartes, şüphe yöntemini şöyle kullanır; Biz nesneleri duyularımızla biliriz ama duyularımız bizi ara sıra aldatırlar. Ara sıra aldatınca da neden her zaman aldattıkları düşünülmesin? Bu yüzden duyu verilerinden şüphe edilmemelidir ancak şüphe etmek de şüphe etmemek olduğundan ve şüpheden ben var olduğundan bilirim. İşte bundan şüphe edemem. Bu apaçık bir olgudur, şüphe etme bir çeşit düşünmedir ve ben düşünmenin varlığını apaçık olarak yaşayıp bilmekteyim Sözler biraz karışık olsa da Descartes buradan, kısaca; Düşünüyorum öyleyse varım yargısına ulaşmıştır. Emprizim (Deneycilik) Empirizm, bilgilerimizin kaynağının yalnızca deney olduğunu savunan felsefi yaklaşımdır. Bu görüşü savunanların ortak noktası insan zihni doğuştan boş bir levha olduğudur. Empirizm, insan zihninde doğuştan getirilen düşünceler ya da bilgilerin olmadığını savunur. Örneğin, özdeşlik ilkesi, çelişmezlik ilkesi gibi mantık ilkeleri bile empirizme göre sonradan deney yoluyla kazanılır. Yani, insanın doğuştan getirdiği hiçbir bilginin olmadığını öne sürer. İnsan doğduğunda bilgi yüklü olarak değil de boş fakat yazılmaya olanaklı bir anlama yetisi ile donatılmıştır; yazılmamış bu levha deneylerle gelen, izlenimlerin oluşturduğu fikirlerle yavaş yavaş dolmaya başlar. Deneyler durumlarla gerçekleşir ve duyularımız ilk izlenimlerimizdir. Bellek ve imgelerin işlevleri sonucu birleşirler ve bilgi haline gelirler. John Locke Zihni doğuştan boş bir levha gibi olarak kabul eden Lock a göre her şeyi sonradan bu boş levhaya yazılırken öncesinde hiç bir kavram ve bilgi yoktur. Ancak ruhta bilgi edinmeye yatkınlık vardır Bununla beraber zihinde iki güç vardır. Bu iki güç duyum ve yansıtmaktır ve bu iki güç her bilginin kaynağını oluştur. Bilgiler bu şekilde deneme yolu ile elde edilir. David Hume Çağdaş bilimsel şüpheciliğin ilk kurucusudur. Onun en önemli düşüncesi doğa kanunlarını ve nedenselliği zihnin alışkanlıklarından ibaret göstermesidir. Hume, zihinde var olan bilgilerin hepsinin, duyu verilerinden ve denemelerle geldiğini öne sürer. Ancak Hume, insan zihninde duyum ve denemeden gelen bilgilerle bu bilgilerin yanında bir de genel kavram bağlantıları bulunduğunu; bu kavram bağlantıları doğrudan doğruya duyu verilerine indirgenemeyeceğini de söyler. Hume un görüşünü daha anlaşılır kılan ve yine ona ait olan sözü şöyledir;

10 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 10 Ateş üzerine ne zaman su koysak, kaynar. Biz kaynama ile ateşi birbirine bağlamaya alışırız ama Ateş üzerinde suyun kaynadığını görerek Ateş suyun kaynamasını nedenidir diyemeyiz. Eğer suyu ateşe koyduğumuzda su buz tutsaydı bu sefer suyun buz tutacağını alıştırdık. Suyun ateşte buz tutması aklımıza değil, alışkanlıklarımıza aykırıdır. Kritisizm (Eleştiricilik) Bilginin kaynağı sadece deneyde veya sadece akılda görenlere karşılık olarak her iki kaynağında bilginin temeline koyan görüştür. Bu görüşe göre bilgi için hem deney hem de akıl gereklidir. Yalnızca birinin olması, bilgin oluşması için yeterli değildir. En önemli temsilcisi Kant tır. Kant Bilgi deneyle başlar fakat deneyle bitmez. Deneyle gelen algı, aklın kavram ve kategorileri ile ilişkilendirerek bilgi oluşur. Deneysiz kavramlar boş kavramlardır, deneysiz kördür. Kant a göre bilginin hammaddesi duyular aracılığıyla gelir; hammadde zihnin kalıplarına girer, formunu alır ve akıl ile işlenerek görünüşler evrenin doğru bilgisi elde edilir. Entüisyonizm (Sezgicilik) Aklın doğru, kesin ve sağlam bilgi vermediğini savunan bu görüşe göre gerçek, doğru, sağlam ve tam bilgiye ancak aracısız ve doğrudan bilmeyi içeren sezgi ile ulaşılır. Sezgicilik görüşün temsilcileri, sezgin nesnesini doğrudan doğruya aracısız kavrayan bir bilme yetisi olarak kabul eder. Aslında sezgi, aklın hiçbir biçiminde kavrayamadığı şeyleri kavrayan yetidir. Akıl ve deney bilgisi dolayıdır; aracısız olamaz. Sezgiyse terim ve kavrama ihtiyaç duymaz, bütünü bir bakışla doğrudan kavramayı sağlar. Gazali ve Bergson en önemli temsilcileridir. Gazali Gazali, kuşkularından kurtulmanın yolunu arar ve onun Tanrı nın insan kalbine bağışladığı doğal bir ışıkla olacağını kabul eder. Bu ışıkla insan hakikatin bilgisine ulaşabilir; hakikat bilgisi kesin ve güvenilirdir. Bu akıl veya kanıtla değil kalbin onu açılması ile ortaya çıkar Bergson Filozofların bazıları bilgiye, gerçek zeka ile varmaya çalışmışlar ve başarısız olmuşlardır. Zeka bilimsel kavrayış yetisidir ve pratik yaşamın düzenlenmesinde kullanılır. Bergson bilimi de dünyada ölçülebilir mekansal bir madde olarak görür ve maddeyi de hareketsiz, durgun olarak ele alır. Bu bakımdan zeka ancak madde alanında geçerlidir. Bu nedenle bütün pozitif bilimler zekanın üründür.

11 Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 11 Pozitivizm (Olguculuk) Olguculara göre bilgimizin sınırlarını bilimler belirler. Buna göre bilimsel bilginin dışındaki bilgilerin doğruluğu ve değeri her zaman tartışılabilir. Pozitivizmci felsefeyi geliştirip sistemleştiren, Auguste Comte tur. Analitik Felsefe Analitik felsefe, pozitivizmin 20. yüzyılda çağdaş bir görünüm almış halidir. Bu anlayışa göre felsefenin uğraş alanı bilginin ne olduğu değildir. Analitik felsefeye göre filozoflar; varlık, değer ve tanrı üstüne, doğruluğu test edilemeyen öğretiler öne sürmelidir. Felsefenin görevi dildeki kavramların çözümü demektir. Bu yapılabildiği takdirde kafa karışıklığına yol açan, geleneksel felsefe problemleri de çözümlenebilir. Başlıca temsilcisi Wittgenstein dir. Wittgenstein Ona göre dil dünyayı resmeder. Bu yüzden önermeler, olguların tasvirleri ve resimleridir. Başka bir deyişle olguların dildeki karşılıkları önermelerdir. Öte yandan dil aynı zamanda düşünceyi açıklama aracıdır. Biz önermeleri kullanarak düşünürüz. Eğer düşüncelerimizi önermelerle ifade edemezsek bir anlamı kalmaz ki bu bakımdan dilin yapısı, düşünceye de sınır koymuş olur. Sonuçta sınırların dışında kalan saçmadır; yani anlamsızdır ve bilgi değeri yoktur. Pragmatizim (faydacılık) Pragmatizme göre bir şey yararlı olduğu sürece değerli ve doğrudur. Örneğin ormanda yolunu kaybeden kişi için doğru olan bilgi, onu ormandan çıkaran bilgidir. Bu kurama göre bir şey pratikte işe yaradığı ölçüde doğrudur; aksi halde bir doğruluk değeri taşımaz. Gerçeklik ve doğruluk insanın bakış açısından, eylemlerinden bağımsız değildir. Gerçeklik ve doğruluk, insanın eylemlerinin sonuçları, başarıları ve yararları ile değerlendirilmelidir. Fenomenoloji Fenomenolojinin iki temel çizgisi vardır. Birincisi fenomenolojinin bir yöntem olmasıdır. İkincisi ise öz dür.. Özler ancak akılla elde edilebilen ide lerdir. Bu ideler ile ilgili içerik, doğrudan doğruya anlamayla kavranır.

philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi

philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi FELSEFE NEDİR? philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi Felsefe değil, felsefe yapmak öğrenilir KANT Felsefe, insanın kendisi, yaşamı, içinde

Detaylı

FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ

FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ FELSEFENİN BÖLÜMLERİ A-BİLGİ FELSEFESİ (EPİSTEMOLOJİ ) İnsan bilgisinin yapısını ve geçerliğini ele alır. Bilgi felsefesi; bilginin imkanı, doğruluğu, kaynağı, sınırları

Detaylı

Felsefe Nedir OKG 1201 EĞİTİM FELSEFESİ. Felsefe: Bilgelik sevgisi Filozof: Bilgelik, hikmet yolunu arayan kişi

Felsefe Nedir OKG 1201 EĞİTİM FELSEFESİ. Felsefe: Bilgelik sevgisi Filozof: Bilgelik, hikmet yolunu arayan kişi Felsefe Nedir OKG 1201 EĞİTİM FELSEFESİ Felsefe: Bilgelik sevgisi Filozof: Bilgelik, hikmet yolunu arayan kişi GERÇEĞİ TÜMÜYLE ELE ALIP İNCELEYEN VE BUNUN SONUCUNDA ULAŞILAN BİLGİLERİ YORUMLAYAN VE SİSTEMLEŞTİREN

Detaylı

BILGI FELSEFESI. Bilginin Doğruluk Ölçütleri

BILGI FELSEFESI. Bilginin Doğruluk Ölçütleri BILGI FELSEFESI Bilginin Doğruluk Ölçütleri Bilimsel bilgi Olgusal evreni, toplum ve insanı araştırma konusu yapar. Bilimler; Formel bilimler Doğa bilimleri Sosyal bilimler olmak üzere üç grupta incelenir.

Detaylı

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni SANAT FELSEFESİ Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni Estetik güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu araştırma sanatıdır. A.G. Baumgarten SANATA FELSEFE İLE BAKMAK ESTETİK Estetik; güzelin ne olduğunu sorgulayan

Detaylı

EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ. 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ. 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL FELSEFENİN ANLAMI Philla (sevgi, seven) Sophia (Bilgi, bilgelik) PHILOSOPHIA (Bilgi severlik) FELSEFE

Detaylı

10. hafta GÜZELLİK FELSEFESİ (ESTETİK)

10. hafta GÜZELLİK FELSEFESİ (ESTETİK) 10. hafta GÜZELLİK FELSEFESİ (ESTETİK) Estetik, "güzel in ne olduğunu soran, sorguluyan felsefe dalıdır. Sanatta ve doğa varolan tüm güzellikleri konu edinir. Hem doğa hem de sanatta. Sanat, sanatçının

Detaylı

ESTETİK (SANAT FELSEFESİ)

ESTETİK (SANAT FELSEFESİ) ESTETİK (SANAT FELSEFESİ) Estetik sözcüğü yunanca aisthesis kelimesinden gelir ve duyum, duyularla algılanabilen, duyu bilimi gibi anlamlar içerir. Duyguya indirgenebilen bağımsız bilgi dalına estetik

Detaylı

7.Ünite: ESTETİK ve SANAT FELSEFESİ

7.Ünite: ESTETİK ve SANAT FELSEFESİ 7.Ünite: ESTETİK ve SANAT FELSEFESİ Estetik ve Sanat Felsefesi Estetiğin Temel Soruları Felsefe Açısından Sanat Sanat Eseri Estetiğin Temel Kavramları Estetiğin Temel Sorunlarına Yaklaşımlar Ortak Estetik

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

Bilgi felsefesi, 16.YY.da Descartes,la başlayıp Locke, Hume ve Kant ın doğrudan bilgi üzerine sistemli düşünceleriyle bir disiplin olmuştur.

Bilgi felsefesi, 16.YY.da Descartes,la başlayıp Locke, Hume ve Kant ın doğrudan bilgi üzerine sistemli düşünceleriyle bir disiplin olmuştur. Bilgi felsefesi, 16.YY.da Descartes,la başlayıp Locke, Hume ve Kant ın doğrudan bilgi üzerine sistemli düşünceleriyle bir disiplin olmuştur. Descartes Locke Hume Kant Bilgi Kuramının Konusu Bilginin kavramları

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri AHMET SALİH ŞİMŞEK (DR)

Bilimsel Araştırma Yöntemleri AHMET SALİH ŞİMŞEK (DR) Bilimsel Araştırma Yöntemleri AHMET SALİH ŞİMŞEK (DR) Ders İçeriği Bilgi, bilgi edinme yolları, bilim, bilimsel bilgi Bilimsel araştırma süreci ve basamakları, araştırma problemi, hipotez Araştırma türleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23

İÇİNDEKİLER. Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23 İÇİNDEKİLER Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23 I. Felsefe Eğitimi ve Öğretimi 23 A. Eğitim ve Öğretim 23 B. Felsefe Eğitimi ve Öğretimi 24 II.

Detaylı

225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar

225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar 225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar Bilgi Nedir? Bilme edimi, bilinen şey, bilme edimi sonunda ulaşılan şey (Akarsu, 1988). Yeterince doğrulanmış olgusal bir önermenin dile getirdiği

Detaylı

BİLGİ FELSEFESİ Felsefenin, insan bilgisinin yapısını ve geçerliliğini ele alan dalına bilgi felsefesi denir. O, belli bir bilgi türünü değil de,

BİLGİ FELSEFESİ Felsefenin, insan bilgisinin yapısını ve geçerliliğini ele alan dalına bilgi felsefesi denir. O, belli bir bilgi türünü değil de, BİLGİ FELSEFESİ Felsefenin, insan bilgisinin yapısını ve geçerliliğini ele alan dalına bilgi felsefesi denir. O, belli bir bilgi türünü değil de, bilen özne ile bilinen obje arasındaki ilişki ile ortaya

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PROF. DR. EMRAH CENGİZ Bilim Tanımı, Nitelikleri ve Temel Kavramlar Bilim Tanımı Bilimsel

Detaylı

EĞİTİM FELSEFESİ KISA ÖZET KOLAYAOF

EĞİTİM FELSEFESİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTE- LERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. EĞİTİM FELSEFESİ KISA ÖZET 1 KOLAYAOF

Detaylı

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:4 Bilişsel Psikoloji 1 ÜNİTE:5 Çocuklukta Sosyal Gelişim ÜNİTE:6 Sosyal

Detaylı

Laboratuvara Giriş. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 3. Hafta (03.10.

Laboratuvara Giriş. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 3. Hafta (03.10. ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Laboratuvara Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 3. Hafta (03.10.2013) Derslik B301 1 BİLGİ EDİNME İHTİYACI:

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Bilginin Kaynağı İnsanlar sürekli olarak kendilerini ve çevrelerini aydınlatma, tanıma, olay ve oluşumları açıklama

Detaylı

Matematik Ve Felsefe

Matematik Ve Felsefe Matematik Ve Felsefe Felsefe ile matematik arasında, sorunların çözümüne dayanan, bir bağlantının bulunduğu görüşü Anadolu- Yunan filozoflarının öne sürdükleri bir konudur. Matematik Felsefesi ; **En genel

Detaylı

FELSEFE BÖLÜMÜ SOFİSTLER DERSİ DERS NOTLARI (3)

FELSEFE BÖLÜMÜ SOFİSTLER DERSİ DERS NOTLARI (3) DOĞRULUK / GERÇEKLİK FARKI Gerçeklik: En genel anlamı içinde, dış dünyada nesnel bir varoluşa sahip olan varlık, varolanların tümü, varolan şeylerin bütünü; bilinçten, bilen insan zihninden bağımsız olarak

Detaylı

1. ÜNİTE FELSEFEYLE TANIŞMA

1. ÜNİTE FELSEFEYLE TANIŞMA 1. ÜNİTE FELSEFEYLE TANIŞMA Not: İlk iki üniteden, 1999 2011 arası gerçekleşen ÖSS sınavlarında toplam 53 soru sorulmuştur. A. FELSEFEYE GİRİŞ 1. Felsefenin Anlamı ve Alanı Felsefe kelime anlamı olarak

Detaylı

Temel Kavramlar Bilgi :

Temel Kavramlar Bilgi : Temel Kavramlar Bilim, bilgi, bilmek, öğrenmek sadece insana özgü kavramlardır. Bilgi : 1- Bilgi, bilim sürecinin sonunda elde edilen bir üründür. Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba

Detaylı

a) Doğru Bilginin Kaynağı Problemi

a) Doğru Bilginin Kaynağı Problemi a) Doğru Bilginin Kaynağı Problemi Bilginin kaynağı deney(im)dir. (Empirizm) Bilginin kaynağı akıldır. (Rasyonalizm) Bilginin kaynağı hem akıl hem deney(im)dir. Bilginin Kaynağı sezgidir. b1) Bilginin

Detaylı

BİLGİNİN SERÜVENİ Necati Öner Vadi Yayınları, Ankara 2005, 80 s. Yakup YÜCE

BİLGİNİN SERÜVENİ Necati Öner Vadi Yayınları, Ankara 2005, 80 s. Yakup YÜCE sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 15 / 2007, s. 215-219 kitap tanıtımı BİLGİNİN SERÜVENİ Necati Öner Vadi Yayınları, Ankara 2005, 80 s. Yakup YÜCE Bilgi sorunu ilkçağlardan beri insanoğlunun

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ (1) Y R D. D O Ç. D R. C. D E H A D O Ğ A N

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ (1) Y R D. D O Ç. D R. C. D E H A D O Ğ A N BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ (1) Y R D. D O Ç. D R. C. D E H A D O Ğ A N İnsan var olduğu günden bu yana, evrende olup bitenleri anlama, tanıma, sırlarını çözme ve doğayı kontrol altına alarak rahat ve

Detaylı

Bilgisayar II, 2013-2014 Bahar, Kültür Üniversitesi, İstanbul, 08-15 Nisan

Bilgisayar II, 2013-2014 Bahar, Kültür Üniversitesi, İstanbul, 08-15 Nisan FİLOZOF BEYİN Yücel KILIÇ İstanbul Kültür Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Bilgisayar II: «Konular ve Sunumlar» İstanbul, 08-15 Nisan

Detaylı

Not. Aşağıdaki Kant la ilgili notlar Taylan Altuğ un Kant Estetiği (Payel Yayınları, 1989) başlıklı çalışması kullanılarak oluşturulmuştur.

Not. Aşağıdaki Kant la ilgili notlar Taylan Altuğ un Kant Estetiği (Payel Yayınları, 1989) başlıklı çalışması kullanılarak oluşturulmuştur. Bu derste Immanuel Kant ın estetik felsefesi genel hatlarıyla açıklanmaya çalışılacaktır. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olan Kant, kendi felsefe sistemini üç önemli çalışmasında toplamıştır.

Detaylı

ÜNİTE:1. Felsefe Nedir? ÜNİTE:2. Epistemoloji ÜNİTE:3. Metafizik ÜNİTE:4. Bilim Felsefesi ÜNİTE:5. Etik ÜNİTE:6. Siyaset Felsefesi ÜNİTE:7.

ÜNİTE:1. Felsefe Nedir? ÜNİTE:2. Epistemoloji ÜNİTE:3. Metafizik ÜNİTE:4. Bilim Felsefesi ÜNİTE:5. Etik ÜNİTE:6. Siyaset Felsefesi ÜNİTE:7. ÜNİTE:1 Felsefe Nedir? ÜNİTE:2 Epistemoloji ÜNİTE:3 Metafizik ÜNİTE:4 Bilim Felsefesi ÜNİTE:5 Etik 1 ÜNİTE:6 Siyaset Felsefesi ÜNİTE:7 Estetik ÜNİTE:8 Eğitim Felsefesi 0888 228 22 22 WWW.22KASİMYAYİNLARİ.COM

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 12. SINIF VE MEZUN GRUP FELSEFE GRUBU DERSLERİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KONULARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 12. SINIF VE MEZUN GRUP FELSEFE GRUBU DERSLERİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KONULARI VE TESTLERİ AY 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP FELSEFE HAFTA DERS SAATİ KONU ADI.ÜNİTE - FELSEFEYLE TANIŞMA A- Felsefe Nedir? - Felsefenin Anlamı - Felsefenin Alanı - Geçmişten Geleceğe Felsefenin

Detaylı

Bilimsel Bilginin Oluşumu

Bilimsel Bilginin Oluşumu Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 1 YGS Fizik Fiziğin Doğası başlıklı hazırladığımız bu yazıda; bilimin yöntemleri, fiziğin alt dalları, ölçüm, birim, vektörel ve skaler büyüklüklerle birlikte fizik dünyası

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

-Gündelik bilgi düzensiz bilgidir. Sistemli ve bilimsel değildir. Bununla birlikte gündelik bilgilerden her zaman yararlanılabilir.

-Gündelik bilgi düzensiz bilgidir. Sistemli ve bilimsel değildir. Bununla birlikte gündelik bilgilerden her zaman yararlanılabilir. 1)Bilgi nasıl oluşur? -Bilgi kavrama ve çıkarım yapma sonucunda oluşur. 2)Neden birden fazla bilgi türü vardır? -Doğal, sosyal hayat ve insan çok yönlü varlıktır. Bu varlıkların her yönden açıklanması,

Detaylı

II.Ünite: KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI)

II.Ünite: KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI) II.Ünite: KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI) A. KAVRAM, TERİM - Kavramlar Arası İlişkiler - İçlem - kaplam ilişkisi - Beş tümel - Tanım B. ÖNERMELER - Önermeler Arası İlişkiler C. ÇIKARIM Ve Türleri - Kıyas

Detaylı

FELSEFİ YAPIDA EĞİTİM MODELLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

FELSEFİ YAPIDA EĞİTİM MODELLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ FELSEFİ YAPIDA EĞİTİM MODELLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ FELSEFE Felsefe, kavramlar yaratmayı içeren bir disiplindir.

Detaylı

Bilim ve Araştırma. ar Tonta. H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Bilim ve Araştırma. ar Tonta. H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Bilim ve Araştırma Yaşar ar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tonta@hacettepe.edu.tr http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html Bilim Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen,

Detaylı

BİLGİ EDİNME İHTİYACI İnsan; öğrenme içgüdüsünü gidermek, yaşamını sürdürebilmek, sayısız ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve geleceğini güvence altına a

BİLGİ EDİNME İHTİYACI İnsan; öğrenme içgüdüsünü gidermek, yaşamını sürdürebilmek, sayısız ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve geleceğini güvence altına a BİLİMSEL YÖNTEM Prof. Dr. Şahin Gülaboğlu Mühendislik Fakültesi -------------------------------------------------------------------- BİLİM, ETİK ve EĞİTİM DERSİ KONUŞMASI 19 Ekim 2007, Cuma, Saat-15.00

Detaylı

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma İÇİNDEKİLER Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma 1. FELSEFE NEDİR?... 2 a. Felsefeyi Tanımlamanın Zorluğu... 3 i. Farklı Çağ ve Kültürlerde Felsefe... 3 ii. Farklı Filozofların Farklı Felsefe Tanımları... 5 b.

Detaylı

BÖLÜM 1 FELSEFENİN KONUSU

BÖLÜM 1 FELSEFENİN KONUSU BÖLÜM 1 FELSEFENİN KONUSU Bu toplumda biliyor olmak mutlak surette bir haksızlığa maruz kalmak demektir. Çünkü bilgi borçlandırır, anlamak zorunda bırakır. Cahil, acıma duygusu uyandırır. Yıkıcılığı bağışlanır.

Detaylı

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS.476-1453 Ortaçağ Batı Roma İmp. nun yıkılışı ile İstanbul un fethi ve Rönesans çağının başlangıcı arasındaki dönemi, Ortaçağ felsefesi ilkçağ felsefesinin bitiminden modern düşüncenin

Detaylı

1.Estetik Bakış, Sanat ve Görsel Sanatlar. 2.Sanat ve Teknoloji. 3.Fotoğraf, Gerçeklik ve Gerçeğin Temsili. 4.Görsel Algı ve Görsel Estetik Öğeler

1.Estetik Bakış, Sanat ve Görsel Sanatlar. 2.Sanat ve Teknoloji. 3.Fotoğraf, Gerçeklik ve Gerçeğin Temsili. 4.Görsel Algı ve Görsel Estetik Öğeler 1.Estetik Bakış, Sanat ve Görsel Sanatlar 2.Sanat ve Teknoloji 3.Fotoğraf, Gerçeklik ve Gerçeğin Temsili 4.Görsel Algı ve Görsel Estetik Öğeler 5.Işık ve Renk 6.Yüzey ve Kompozisyon 1 7.Görüntü Boyutu

Detaylı

Bilimsel Yasa Kavramı. Yrd.Doç.Dr. Hasan Said TORTOP Kdz.Ereğli-2014

Bilimsel Yasa Kavramı. Yrd.Doç.Dr. Hasan Said TORTOP Kdz.Ereğli-2014 Bilimsel Yasa Kavramı Yrd.Doç.Dr. Hasan Said TORTOP Kdz.Ereğli-2014 Bilimsel yasa her şeyden önce genellemedir. Ama nasıl bir genelleme? 1.Bekarla evli değildir. 2. Bahçedeki elmalar kırmızıdır 3. Serbest

Detaylı

V. ÜNİTE SANAT FELSEFESİ

V. ÜNİTE SANAT FELSEFESİ V. ÜNİTE SANAT FELSEFESİ A. SANAT FELSEFESİ VE TEMEL KAVRAMLARI 1. Estetik ve Sanat Felsefesi 2. Sanat ve Felsefe İlişkisi 3. Sanat Felsefesinin Temel Kavramları B. SANATI AÇIKLAYAN FELSEFİ GÖRÜŞLER 1.

Detaylı

Sosyoloji. Konular ve Sorunlar

Sosyoloji. Konular ve Sorunlar Sosyoloji Konular ve Sorunlar Ontoloji (Varlık) Felsefe Aksiyoloji (Değer) Epistemoloji (Bilgi) 2 Felsefe Aksiyoloji (Değer) Etik Estetik Hukuk Felsefesi 3 Bilim (Olgular) Deney Gözlem Felsefe Düşünme

Detaylı

On Yedinci Yüzyılda Felsefe Descartes. Prof. Dr. Doğan Göçmen Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Ders: 03/10/2016

On Yedinci Yüzyılda Felsefe Descartes. Prof. Dr. Doğan Göçmen Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Ders: 03/10/2016 On Yedinci Yüzyılda Felsefe Descartes Prof. Dr. Doğan Göçmen Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü Ders: 03/10/2016 Yenilik Çabalarının, Keşiflerin, İcatların, Buluşların Kaynağı Tin kendisini kendinde

Detaylı

UNITE 1=Felsefe Nedir?

UNITE 1=Felsefe Nedir? UNITE 1=Felsefe Nedir? Philosophia, bilgiyi veya bilgeliği sevmek, araştırmak ve peşinden koşmak demektir. İlk olarak Pythagoras (M.Ö. 580 500) tarafından Philosophia terimi kullanılmıştır. Bu terim, tam

Detaylı

BİLGİ KURAMINA GİRİŞ

BİLGİ KURAMINA GİRİŞ bilimname II, 2003/2, 3-12 BİLGİ KURAMINA GİRİŞ Prof. Dr., Uludağ Ü. Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi kadir@uludag.edu.tr Epistemoloji, felsefenin en temel alanlarından birisidir. Bu çalışmada epistemolojinin

Detaylı

Felsefeyle Tanışma Çözüm 1

Felsefeyle Tanışma Çözüm 1 Felsefeyle Tanışma Çözüm 1 1. Parçada felsefenin kelime anlamı ve tanımı üzerinde durulmuştur. Felsefe biriken fakat ilerlemeyen bir düşünme etkinliğidir. 4. Her filozofun çalışmasında farklı sonuçlar

Detaylı

SANAT EĞİTİMİ ÜZERİNE. Doç. Dr. Mutlu ERBAY

SANAT EĞİTİMİ ÜZERİNE. Doç. Dr. Mutlu ERBAY SANAT EĞİTİMİ ÜZERİNE Doç. Dr. Mutlu ERBAY İstanbul 2013 Yay n No : 2834 İletişim Dizisi : 97 1. Baskı - Şubat 2013 İSTANBUL ISBN 978-605 - 377-858 - 5 Copyright Bu kitab n bu bas s n n Türkiye deki yay

Detaylı

BİLGİ KURAMI DERS NOTLARI DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ, FELSEFE BÖLÜMÜ

BİLGİ KURAMI DERS NOTLARI DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ, FELSEFE BÖLÜMÜ DOĞRULUK / GERÇEKLİK FARKI Gerçeklik: En genel anlamı içinde, dış dünyada nesnel bir varoluşa sahip olan varlık, varolanların tümü, varolan şeylerin bütünü; bilinçten, bilen insan zihninden bağımsız olarak

Detaylı

KURAMSALLAŞMANIN YÖNÜ İNCELEME DÜZEYİ

KURAMSALLAŞMANIN YÖNÜ İNCELEME DÜZEYİ KURAMIN FARKLI YÖNLERİ i) Kuramsallaşmanın yönü; tümdengelimci ya da tümevarımcı ii) İnceleme düzeyi; mikro, makro ya da mezo iii) Tözel ya da formel bir kuram olarak odağı iv) Açıklamanın biçimi; yapısal

Detaylı

6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler

6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler İçindekiler xiii Önsöz ı BİRİNCİ KISIM Sofistler 3 1 Giriş 6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler 17 K a y n a k la r 17 Sofistlerin G enel Ö zellikleri

Detaylı

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl Platon'un Devleti-2 Platon, adil devlet düzenine ve politikaya dair görüşlerine Devlet adlı eserinde yer vermiştir 01.08.2016 / 15:01 Devlet te yer alan tartışmalar sürerken, Sokrates varoluştan varolmayışa

Detaylı

Bilgi Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?

Bilgi Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir? Bilgi Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir? Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir. İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır. İnsan yalnızca varlığın sürdürebilme gereksinimiyle yaşamaz.

Detaylı

Aristoteles (M.Ö ) Felsefesi

Aristoteles (M.Ö ) Felsefesi Aristoteles (M.Ö. 384-322) Felsefesi -Aristoteles 17-18 yaşlarındayken Platon un Akademisine girmiş ve filozofun ölümüne kadar (367-347) 20 yıl onun derslerini dinlemiştir. Platon un öğrencisi iken ruhun

Detaylı

TEKMAN LİSESİ 11. SINIF FELSEFE DERSİ DERS NOTLARI

TEKMAN LİSESİ 11. SINIF FELSEFE DERSİ DERS NOTLARI TEKMAN LİSESİ 11. SINIF FELSEFE DERSİ DERS NOTLARI 1- Bilgi ve Bilgi Türleri A- Bilgi Nedir? Bilgi edinme, merak eden, araştıran, sorgulayan insanın önemli bir özelliğidir. Bu tip özellikleri kendisinde

Detaylı

12. SINIF MANTIK DERSİ SÖKE ANADOLU LİSESİ 1. ORTAK SINAVI KAZANIM TABLOSU (Sınav Tarihi: 4 Nisan 2017)

12. SINIF MANTIK DERSİ SÖKE ANADOLU LİSESİ 1. ORTAK SINAVI KAZANIM TABLOSU (Sınav Tarihi: 4 Nisan 2017) 12. SINIF MANTIK DERSİ SÖKE ANADOLU LİSESİ 1. ORTAK SINAVI KAZANIM TABLOSU (Sınav Tarihi: 4 Nisan 2017) ÜNİTE: 2-KLASİK MANTIK Kıyas Çeşitleri ÜNİTE:3-MANTIK VE DİL A.MANTIK VE DİL Dilin Farklı Görevleri

Detaylı

AŞKIN BULMACA BAROK KENT

AŞKIN BULMACA BAROK KENT AŞKIN BULMACA 18.yy'da Aydınlanma filozoflarıyla tariflenen modernlik, nesnel bilimi, evrensel ahlak ve yasayı, oluşturduğu strüktür çerçevesinde geliştirme sürecinden oluşur. Bu adım aynı zamanda, tüm

Detaylı

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir?

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri BİLİM TARİHİ Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim tarihi hangi bileşenlerden oluşmaktadır. Ders nasıl işlenecek? Günümüzde

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Davranış Bilimleri I. Fizyobiyolojik Sistem A Biyolojik Yaklaşım II. Psikolojik Sistem B. Davranışçı Yaklaşım C. Gestalt

Detaylı

ESTETİK; Estetiğin konusu olarak güzel;

ESTETİK; Estetiğin konusu olarak güzel; TASARIM ve ESTETİK ESTETİK; Estetiğin konusu olarak güzel; Plato( İ.Ö. 427-347) her alanda kusursuzu arayan düşünce biçimi içersinde nesnel olan mutlak güzeli aramıştır. Buna karşın, Aristoteles in (İ.Ö.

Detaylı

11. FELSEFE GRUBU FELSEFE SINIF TEST. Ünite 1: Felsefeye Giriş (Felsefeyle Tanışma)

11. FELSEFE GRUBU FELSEFE SINIF TEST. Ünite 1: Felsefeye Giriş (Felsefeyle Tanışma) 11. SINIF GRUBU Ünite 1: Felsefeye Giriş (Felsefeyle Tanışma) 1. Felsefeye yapılacak bir girişte önceden herkesin hemen dayanacağı bir tanım ileri sürülemez, örneğin felsefeye şu ve şu şeylerin bilimidir

Detaylı

SOSYOLOJİSİ (İLH2008)

SOSYOLOJİSİ (İLH2008) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. DİN SOSYOLOJİSİ (İLH2008) KISA ÖZET-2013

Detaylı

BİLİM TARİHİ I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Bilim ve Bilgi

BİLİM TARİHİ I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Bilim ve Bilgi BİLİM TARİHİ I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Bilim ve Bilgi BİLİM NEDİR? Bilimsel düşüncelerin doğuşunu ve yayılışını, Bilim adamlarının düşünce biçimlerini, Bilimsel bilginin felsefe, din, sanat gibi düşünsel

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Kapsam GİRİŞ Bu ders, araştırma yöntemlerindeki farklı anlayışları, yaygın olarak kullanılan araştırma tekniklerini, araştırma basamakları, veri toplama, analiz, yorumunu,

Detaylı

ETKILI BIR FEN ÖĞRETMENI

ETKILI BIR FEN ÖĞRETMENI FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN YETİŞTİRİLMESİNDE DEĞİŞİM VE GEREKÇELER Öğrencinin performansını yükseltmek istiyorsanız kaliteli öğretmen yetiştirmek zorundasınız Alan bilgisi Genel eğitim ve kültür dersleri

Detaylı

ÖRNEKTİR FELSEFE YGS / LYS. Felsefeyle Tanışma TS / TM / YGS

ÖRNEKTİR FELSEFE YGS / LYS. Felsefeyle Tanışma TS / TM / YGS FELSEFE Felsefeyle Tanışma YGS / LYS TS / TM / YGS 01 1. Bazı felsefe tarihçilerine göre felsefe, insanlığın üretim fazlasına ulaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Yani insanlar yaşamaları için zorunlu olan gereksinimleri

Detaylı

Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr.Muhittin TAYFUR Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü İyi ve kötü, yanlış ve doğru kavramlarını tanımlar, Etik bilincini geliştirmeye ve insanları aydınlatmaya

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yardımcıları Amacı Öğrenme Bu dersin genel amacı; felsefe adı verilen rasyonel faaliyetin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı,

Detaylı

Editörler Prof.Dr.Işıl Bayar Bravo & Doç.Dr.Mustafa Yıldız MODERN MANTIK

Editörler Prof.Dr.Işıl Bayar Bravo & Doç.Dr.Mustafa Yıldız MODERN MANTIK Editörler Prof.Dr.Işıl Bayar Bravo & Doç.Dr.Mustafa Yıldız MODERN MANTIK Yazarlar Prof.Dr.Hüseyin Subhi Erdem Prof.Dr.Işıl Bayar Bravo Doç. Dr.Aytekin Özel Doç. Dr.Mustafa Yıldız Yrd.Doç.Dr.Abdullah Durakoğlu

Detaylı

4. Yaşımız büyüdükçe dünyaya hayret etme yeteneğimizi. 5. Her şeyi olduğu gibi kabul eden, merak etmeyen,

4. Yaşımız büyüdükçe dünyaya hayret etme yeteneğimizi. 5. Her şeyi olduğu gibi kabul eden, merak etmeyen, ÜNİTE 1: YLE TANIŞMA Felsefenin Anlamı, Doğuşu; Felsefe, Bilgelik ve Hikmet-Felsefi Düşüncenin Nitelikleri-Felsefe Nedir? UYGULAMA TESTİ 1 ASF 1. Felsefe, bilgeliği incelemedir. (Rene Descartes) Felsefe,

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN

Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1994-2000 Lisans Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Pr. 2000-2003 Yüksek Lisans Hacettepe Üniversitesi Edebiyat

Detaylı

Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S

Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S.226-232 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Tahir BENEK 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

Önermelerin doğru veya yanlış olabilmesine doğruluk değerleri denir.

Önermelerin doğru veya yanlış olabilmesine doğruluk değerleri denir. A. MANTIĞIN ALANI ve İLKELERİ 1- Mantığın Tanımı Mantığın temel amacı (bilimsel dilden günlük dile kadar tüm alanlardaki) ifadeleri genel bir yöntemle inceleyerek doğruluk ya da yanlışlık yargısıyla değerlendirebilmektir.

Detaylı

A. Kadir ÇÜÇEN kadir@uludag.edu.tr

A. Kadir ÇÜÇEN kadir@uludag.edu.tr A.KADIR ÇÜÇEN A. Kadir ÇÜÇEN kadir@uludag.edu.tr Prof. Dr. A. Kadir ÇÜÇEN, 1961 yılında Erzurum'da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İzmit'te tamamladı. 1985 yılında Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 5. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ 3 4 5 Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır. Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin

Detaylı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı

YÖNETİM Sistem Yaklaşımı YÖNETİM Sistem Yaklaşımı Prof.Dr.A.Barış BARAZ 1 Modern Yönetim Yaklaşımı Yönetim biliminin geçirdiği aşamalar: v İlk dönem (bilimsel yönetim öncesi dönem). v Klasik Yönetim dönemi (bilimsel yönetim, yönetim

Detaylı

ÇALIŞMALARIMIZ. Saygılarımla Sebahattin Dilaver Ankara /2013

ÇALIŞMALARIMIZ. Saygılarımla Sebahattin Dilaver Ankara /2013 ÇALIŞMALARIMIZ Öğrenme ve Düşünme Becerilerini Geliştirme Projesi tamamlandı. Görsel algıyı mükemmelleştiren, kendi kendine öğrenmeyi, doğru akıl yürütmeyi, üretken ve yaratıcı düşünmeyi gerçekleştiren

Detaylı

Yakın Çağ da Hukuk. Jeremy Bentham bu dönemde doğal hukuk için "hayal gücünün ürünü" tanımını yapmıştır.

Yakın Çağ da Hukuk. Jeremy Bentham bu dönemde doğal hukuk için hayal gücünün ürünü tanımını yapmıştır. Yakın Çağ da Hukuk Yazan: Av. BURCU TAYANÇ Yakın Çağ, çoğu tarihçinin Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi ile başladığını kabul ettiği, günümüzde de devam eden tarih çağlarından sonuncusudur. Bundan dolayı

Detaylı

1.Tarih Felsefesi Nedir? 2.Antikçağ Yunan Dünyasında Tarih Anlayışı. 3.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-I: Hıristiyan Ortaçağı ve Augustinus

1.Tarih Felsefesi Nedir? 2.Antikçağ Yunan Dünyasında Tarih Anlayışı. 3.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-I: Hıristiyan Ortaçağı ve Augustinus 1.Tarih Felsefesi Nedir? 2.Antikçağ Yunan Dünyasında Tarih Anlayışı 3.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-I: Hıristiyan Ortaçağı ve Augustinus 4.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-2: İslâm Ortaçağı

Detaylı

Kavram ortak özelliklere sahip birbirine benzeyen nesneleri ya da olayları bir araya getirerek bir ad altına toplamaktır.kavram;

Kavram ortak özelliklere sahip birbirine benzeyen nesneleri ya da olayları bir araya getirerek bir ad altına toplamaktır.kavram; KAVRAM OLUŞTURMA: Kavram ortak özelliklere sahip birbirine benzeyen nesneleri ya da olayları bir araya getirerek bir ad altına toplamaktır.kavram; ağaç,kedi,güzellik,gibi bir nesne ya da bir sembol olabilir.

Detaylı

SOSYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

SOSYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SOSYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI Örgütte faaliyette bulunan insan davranışlarının anlaşılması ve hatta önceden tahmin edilebilmesi her zaman üzerinde durulan bir konu olmuştur. Davranış bilimlerinin

Detaylı

KAVRAMLAR TUTUMLAR BECERİLER

KAVRAMLAR TUTUMLAR BECERİLER SAYI: 3 1 SAYI: 3 1. SINIF III. PYP SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA: Kendimizi İfade Etme Yollarımız SÜRE: 19.12.2016-20.01.2017 ANA FİKİR: İnsanlar duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini

Detaylı

Kazanım Kavrama Testi. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.

Kazanım Kavrama Testi. MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 1 1. Bilimsel faaliyetlerin eski Yunan uygarlığında başladığı kabul edilir. İnsanoğlu çağlar boyunca yağmurun yağması ve mevsimlerin oluşması gibi

Detaylı

ÖDEV ETİĞİ VE İMMANUEL KANT

ÖDEV ETİĞİ VE İMMANUEL KANT 18. yüzyıl Aydınlanma Dönemi Alman filozofu ÖDEV ETİĞİ VE İMMANUEL KANT Yrd. Doç. Dr. Serap TORUN Ona göre, insan sadece çevresinde bulunanları kavrayıp onlar hakkında teoriler kuran teorik bir akla sahip

Detaylı

KARİYER GELİŞİMİ VE MESLEKİ REHBERLİK

KARİYER GELİŞİMİ VE MESLEKİ REHBERLİK KARİYER GELİŞİMİ VE MESLEKİ REHBERLİK Kariyer gelişimi ve mesleki rehberlik bir süreçtir. Çünkü meslek seçimi insan hayatında ömür boyu sürecek tesirleri ile kendini hissettirir. İnsanlar Mesleklerini

Detaylı

AHLAK FELSEFESİNİN TEMEL KAVRAMLARI

AHLAK FELSEFESİNİN TEMEL KAVRAMLARI Ahlak ve Etik Ahlak bir toplumda kendisine uyulmaya zorlayan kurallar bütünü Etik var olan bu kuralları sorgulama, ahlak üzerine felsefi düşünme etkinliği. AHLAK FELSEFESİNİN TEMEL KAVRAMLARI İYİ: Ahlakça

Detaylı

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 11.Hafta ETİK KAVRAMI, ETİĞİN SINIFLANDIRILMASI VE ETİK KURAMLARI (TEORİLERİ) Dr.

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 11.Hafta ETİK KAVRAMI, ETİĞİN SINIFLANDIRILMASI VE ETİK KURAMLARI (TEORİLERİ) Dr. Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 11.Hafta ETİK KAVRAMI, ETİĞİN SINIFLANDIRILMASI VE ETİK KURAMLARI (TEORİLERİ) Dr. Osman Orkan Özer ETİK KAVRAMI, ETİĞİN SINIFLANDIRILMASI VE ETİK KURAMLARI (TEORİLERİ)

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF FELSEFE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF FELSEFE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF FELSEFE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı 1.ÜNİTE - FELSEFEYLE TANIŞMA A-Felsefe Nedir? Felsefenin

Detaylı

İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal

İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal Test 5 1. İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran felsefi disipline ne denir?

Detaylı

KAVRAMLAR TUTUMLAR BECERİLER

KAVRAMLAR TUTUMLAR BECERİLER SAYI:3 1. SINIF III. PYP SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BÜLTENİ ANA FİKİR: Oyunlar duygu ve düşüncelerimizi keşfetme ve ifade etme yollarımızdan biridir. 1. Oyun çeşitleri 2. Oynarken hisset"klerimiz ve öğrendiklerimiz

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ- FELSEFE DOKTORA PROGRAMI BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ- FELSEFE DOKTORA PROGRAMI BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ- FELSEFE DOKTORA PROGRAMI BİLGİ PAKETİ ANABİLİM DALI BAŞKANI VE AKTS KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Saffet Babür Tel: (0216) 578 08 87 Faks: (0216) 578 08 99 E-mail: sbabur@yeditepe.edu.tr

Detaylı

Ahlâk ve Etikle İlgili Temel Kavramlar

Ahlâk ve Etikle İlgili Temel Kavramlar Ahlâk Kavramı Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Yönetimine Etik Yaklaşım Dersi Etik Türleri Mesleki Etik Türleri 2017 Ruhumu kudret altında tutan Allah'a yemin ederim

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI FELSEFE

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI FELSEFE YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI FELSEFE CEVAP 1: (TOPLAM 7 PUAN) Galileo Galilei Dünya yuvarlaktır dediğinde, hiç kimse ona inanmamıştır. Bir dönem maddenin en küçük parçası molekül zannediliyordu. Eylemsizlik

Detaylı

BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI

BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI REYHAN SAĞLAM ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ BILIŞ NE DEMEKTIR? Biliş; düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerine denir. Bilişsel gelişim neleri kapsar?

Detaylı

1. Locke a göre insan zihninde doğuştan gelen hiçbir bilgi yoktur. Her türlü bilgi, gözlem ve duyuların kullanımı sonucunda oluşur.

1. Locke a göre insan zihninde doğuştan gelen hiçbir bilgi yoktur. Her türlü bilgi, gözlem ve duyuların kullanımı sonucunda oluşur. Bilgi Felsefesi 1. Locke a göre insan zihninde doğuştan gelen hiçbir bilgi yoktur. Her türlü bilgi, gözlem ve duyuların kullanımı sonucunda oluşur. Platon a göre ise bilgi hatırlamaktır. Çünkü insanlar

Detaylı