Doç. Dr. Halit YAZICI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Doç. Dr. Halit YAZICI"

Transkript

1 Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESĐ I DERSĐ MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI IMLARI-IIII Doç. Dr. Halit YAZICI

2 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Sertleştirme tirme Çeliğin in ostenitleme sıcaklığından martenzit oluşacak şekilde hızlı bir şekilde soğutulmas utulmasına sertleştirme tirme (su verme) denilir. Demir karbon denge diyagramı çok yavaş soğutma ile elde edilir. Soğuma hızının h n artması ile mikroyapılar ve denge diyagramı değişir ir ve farklı faz dönüşümleri d ve mikroyapılar meydana gelir. Mekanik şekil verme işlemi i her zaman deformasyon sertleştirilmesi tirilmesi sonucunda olmaz. Yapı metal ve alaşı şımları genellikle soğuk işleme i cevap verirler ancak düşük d k sıcakls caklıkta kta eriyebilen kurşun un gibi metaller soğuk işleme cevap vermezler.

3 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Sertleştirme tirme Isıl l işlemler i neticesi meydana gelen martenzit, beynit, temperlenmiş martenzit mikroyapılar ları veya oluşturulan çökeltiler, dislokasyon hareketini zorlaştırır. r. Bu yöntem y özellikle çeliklerin dayanım m artırma rma işlemleri i için i in sıkça a uygulanmaktadır.

4 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Sertleştirme tirme Bu işlemler i sonucu malzemenin mekanik özelliklerini istenen yönde y değiştirmek mümkm mkündür. Isıl l işlemin i ve soğuk şekil değiştirmenin aynı malzemenin mekanik özelliklerine etkisi yukarıda görülmektedir. g

5 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Sertleştirme tirme Çeliğin in tipik bir ısıl l işlemi i şöyle özetlenebilir: 1) Uygun bir dereceye kadar ısıtma (Örne( rneğin 845 C), 2) Su veya yağa a ani daldırıp p soğutma, 3) Tekrar 650 C C altındaki bir dereceye kadar ısıtmak. Alüminyum'un buna benzer daha düşük d k derecede ısıl işlemleri vardır. r. Saf metallere ısıl l işlemin i bir yararı alaşı şımlara büyük b k yararı vardır. r. yoktur. Ancak

6 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Sertleştirme tirme Uygulamada su verme, daldırma terimi ile adlandırılan soğutma işlemi, i çeliğin in içi yapısını etkilemek amacıyla yapılır. Bu işlem i yalnızca metali suya daldırmak suretiyle yapılmaz. Yağa a hatta erimiş kurşuna una batırmak suretiyle yapıld ldığı gibi, adi sıcakls caklıklardaklarda havanın n etkisine bırakarak b da yapılabilir. Yağda soğutulan çeliklere yağ çeliği,, havada soğutulanlara hava çeliği adı verilir.

7 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Sertleştirme tirme Daldırma işlemi i daha çok % 0.2 den fazla karbon içeren i çeliklere uygulanan bir termik işlem i olup, amacı genellikle sertliği i arttırmakt rmaktır. r. Bunun için, i in, alaşı şım m uygun bir daldırma sıcakls caklığına kadar ısıtılır r ve sonra yine elde edilmek istenen mekanik özelliklere göre, g uygun bir şekilde ağıa ğır r ağıa ğır r veya hızla h soğutulur. Bu işlemlerin i amacı çeliklerin yüksek y sıcakls caklıklarda klarda edindikleri içi yapıyı kısmen veya tamamen adi sıcaklıklarda klarda tutabilmelerini sağlamakt lamaktır.

8 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Sertleştirme tirme Örneğin, % 0.5 C içeren i bir çelik 800 C C yi geçen en bir sıcakls caklığa kadar ısıtıldığında yalnızca ostenitten oluşan homojen bir sistemdir. Bu çelik ara duraklardan (ferrit( ferrit,, perlit) geçmeye vakit bulamadan ani olarak soğutulursa homojenliğini ini korur Sıcaklığın n ani düşüşüd nedeniyle karbonun eriyebilirliğinin inin azalması sonucu demir aşıa şırı doygun hale dönüşür. d Böylece martenzit yani çözelti halinde bulunmayan karbon içeren α demiri oluşur. ur.

9 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Sertleştirme tirme Martenzit homojen bir kütledir k ve ostenite kıyasla çok daha serttir. Aynı bileşimdeki imdeki alaşı şım m daha yavaş soğutulacak olursa, süreye s bağlı olarak ferrit ve perlit kısmen k veya tamamen oluşur. ur. Ferrit + Perlit Temperlenmiş Martenzit

10 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Sertleştirme tirme Soğuma olayını hızlandırmak için, i in, % 10 tuz ve nişad adır r içerikli i banyolar kullanılır. Daha az hızlı soğutmalar için tatlı su veya % 2 lik H 2 SO 4 ve HCl çözeltileri, ağır soğutmalar için gazyağı, kolza yağı, madeni yağlar, iç yağı ve yoğun kireç banyoları kullanılır. Soğuk işlemde i taneler yassıla laşır. Sıcak işlemde i ise tanelerde ani düzensizlik d olur, sonra tekrar düzene girerler. Sıcak işlem i ısısının kontrolu,, tane boyutu ve dayanımı etkiler. Örneğin, çelik ve alüminyum alaşı şımları bu işleme i şaşılacak derecede cevap verirler.

11 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Yüzey sertleştirme tirme işlem i çeşitleri ve özellikleri Tavlama adı Karbonlama (sementasyon) Uygulanması ve Elde edilen özellik Yüzey karbon oranı yaklaşık % 0.8 civarında olan bir parça ostenitlenip su verilir ise yüzeyi sert iç kısmı sertleşmemiş bir yapı elde edilir ki bu yapı hem aşınmaya hem de darbeye dayanıklı hale gelir. Çeliğin, karbonlama ve sertleştirme işlemlerine sementasyon denilir.

12 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Yüzey sertleştirme tirme işlem i çeşitleri ve özellikleri Tavlama adı Azotlama Uygulanması ve Elde edilen özellik Karbonlamaya benzer şekilde çeliğin yüzeyine azot difüzyonu yapılır. Azot nitrürasyon çeliklerinde bulunan Al Cr Ti gibi elementlerle sert nitrürleri oluşturur. Nitrürleme işlemi *C ler arasındaki sıcaklıklarda gerçekleştirilir. Sertlik derinliği sementasyona göre daha azdır; fakat sertlik değeri fazladır. Sementasyon ile elde edilen yüzey sertliği VSD ise Nitrürasyon ile 1200 VSD ne ulaşılır ki bu da daha iyi aşınma dayanımı oluşturur.

13 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Yüzey sertleştirme tirme işlem i çeşitleri ve özellikleri Tavlama adı Borlama Uygulanması ve Elde edilen özellik Karbonlama ve azotlamaya benzer bir termokimyasal ısıl işlemdir. Çeliğe bor elementinin difüzyonu sağlanır. Oluşan FeB ve bileşikleri çok sert (2000 VSD) ve kararlı bileşiklerdir C ler arasında bor verici katı sıvı ve gaz ortamlarında tutularak yapılır.

14 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Yüzey sertleştirme tirme işlem i çeşitleri ve özellikleri Tavlama adı Alevle ve İndüksiyonla sertleştirme Uygulanması ve Elde edilen özellik Sertleşme kabiliyeti olan bir çelikten yapılmış olan parçanın sadece yüzeyi ostenitlenir ve su verilir ise yüzeyi sert içi yumuşak bir yapı elde edilir. Yüzeyin ısıtılma işlemi alevle sertleştirmede oksijen yanıcı gaz üfleci ile, indüksiyonla sertleştirmede ise indüksiyon akımı ile sağlanır. Alev ve indüksiyon ile sertleştirilmiş parçanın yorulma özellikleri sementasyondaki gibidir.

15 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Termomekanik İşlemler Çeliğin in haddelenmesi esnasında, nda, plastik deformasyon ve hemen ardından yeniden kristalleştirme tirme olayının n meydana gelmesinden dolayı tane boyutu küçük üçülür Haddelemeye giriş çıkış 1100 C 850 C

16 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Termomekanik İşlemler Haddelemeye giriş 1100 C çıkış 850 C ayet haddelemenin hemen ardından sertleştirme tirme işlemi i yapılırsa; metalde dislokasyon yoğunlu unluğu u fazla, tane boyutu küçük üçük k ve hızlh zlı soğuma neticesi daha dayanıkl klı mikroyapılar elde edilir. Bu şekilde üç çeşit dayanım m artırma rma yöntemi y olan plastik deformasyon, tane boyutunu küçük üçültme ve ısıl l işlem i uygulanmış olur.

17 12 12 YAPI MALZEMESĐ I Yapılarda Kullanılan lan Çelikler

18 EMPIRE STATE BUILDING Start of work in 1929 (and completed in 1931)

19

20

21 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Yapılarda Kullanılan lan Çelikler Yapılarda çelik, genellikle betonarme yapılarda donatı olarak veya çelik yapılarda taşı şıyıcı malzeme (profil) olarak iki şekilde kullanılır. Betonarme yapılarda beton, çekme dayanımı düşük olduğundan undan basınç gerilmelerini karşı şılamaktadır. Betonarme yapılarda çelik, betonun çekme dayanımının zayıf f olması nedeniyle, herhangi bir yapı elemanında nda oluşan çekme kuvvetlerini karşı şılamak amacıyla kullanılır.

22 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Yapılarda Kullanılan lan Çelikler Yapılan çalışmalarda betona en uygun çekme donatısının çelik olduğu u görülmg lmüştür. Betonla çeliğin in bu uyumunu çeliğin in aşağıa ğıda sıralanan s özellikleri sağlamaktad lamaktadır: a) Çeliğin in çekme dayanımının n betona oranla çok daha yüksek olması, b) Çeliğin in betonla çok iyi aderans sağlamas laması, c) Çeliğin in genleşme katsayısının n betonunkine yakın olması dolayısıyla yla farklı sıcaklıklarda klarda hemen hemen aynışekil değişimini imini yapmaları.

23 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Yapılarda Kullanılan lan Çelikler Betonun içine i ine bu amaçla yerleştirilen çelik çubuklar değişik ik türlerdedir. t Ülkemizde φ donatı çapını tanımlar. Örneğin, φ16, çapı 16 mm olan betonarme çeliğidir. idir. Φ16 Φ14 Φ12 Φ10 Φ8

24 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Yapılarda Kullanılan lan Çelikler Betonarme yapılarda donatı ve beton arasında yeterli bir yapış ışmanın n (aderans( aderansın) ) sağlanmamas lanmaması halinde, donatı beton içinde inde kayarak kuvvetleri aktaramaz ve bu durum da yapının yıkılmasına yol açabilir. a abilir. Donatının aderans yeteneğini arttırmak rmak amacıyla, çelik çubukların yüzeyinde çıkıntı ve girintiler yapılır. Beton kütlesine takılarak yapışmayı arttıran bu çıkıntılar genelde nervürler vasıtasıyla meydana getirilir.

25 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Yapılarda Kullanılan lan Çelikler Bu çıkıntılar çubuk eksenine dik olabileceği gibi, eksene belirli bir açı yapan sürekli helezonlardan da oluşabilir. Bu nervürlerin değişik tipleri vardır. En çok kullanılan nervür tipleri yanda görülmektedir. Enine ve boyuna nervürlü olan bu çelikler kendi eksenleri etrafında burularak TOR adı verilen, çelikler elde edilmektedir.

26 Sınıflar Sembol Tipler Anma çapı (d) (mm) Min. Akma day. (MPa) Min. çekme day. (MPa) Çekme/akma min. day. Oranı Min. kopma uzaması (%) YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER Düz Yüzeyli (D) Sıcak haddeleme işlemi ile imal edilen (a) I-a (S220a) III-a S(420a) Nervürlü (N) Profilli (P) Termo-mekanik işlemle imal edilen (a) IV-a (S500a) Soğuk mekanik işlem uygulanarak imal edilen (b) III-b (S420b) IV-bs (S500bs) IV-bk (S500bk) <50 (%)

27 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER AFBYYHY- MALZEME DAYANIMLARI Kirişli sistemlerin döşemelerinde, d kirişsiz döşemelerde, d dişli döşeme tablalarında, bodrum katların çevresindeki dışd perde duvarlarının n gövdelerinde, g deprem yüklerinin y tümünün n bina yüksekliy ksekliği i boyunca perdeler tarafından taşı şındığı bazı yapılar ve prefabrike binalarda öngerme çeliği olarak S420 den daha yüksek y dayanıml mlı donatı çeliği kullanılabilir. labilir. Diğer tüm t m betonarme taşı şıyıcı sistem elemanlarında nda S420 den daha yüksek y dayanıml mlı donatı çeliği kullanılmayacakt lmayacaktır.

28 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER AFBYYHY- MALZEME DAYANIMLARI Kullanılan lan donatının n kopma birim uzaması %10 dan az olmayacaktır. Ortalama akma dayanımı, öngörülen karakteristik akma dayanımının n 1.3 katından fazla olmayacaktır. Deneysel olarak bulunan ortalama kopma dayanımı, deneysel olarak bulunan ortalama akma dayanımının n 1.25 katından az olmayacaktır.

29 Sembol I-a III-a IV-a YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER TS708 (Mart 1996) ya g C % ya göre Beton Çelik Çubuklarının n Kimyasal Bileşimleri imleri P S N % % % C ed * % (1) Yeterli oranda azot bağlayıcı elementler(alüminyum gibi) bulunduğu takdirde daha fazla azot (N) kabul edilebilir. *Karbon eşdeğeri: Mn Cr + Mo + V Ni + Cu % C ed = %C + % + % + %

30 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER Kaynak yapılacak beton çeliklerinin karbon eşdee değeri eri % 0.4 değerini erini geçmemelidir (TS 500 ubat 2000). Bu sınırın s n konulmasının n nedeni yüksek y karbon oranlı çeliklerin yüksek y sıcaklıkta kta kaynak yapılmas lması durumunda oluşan martenzitik yapının çok sert ve kırılgan k olmasıdır. Ayrıca yüksek y sıcakls caklığa çıkan çeliğin in ani soğumas uması nedeniyle, kaynak yapılan bölgede b hacim sabitliğinin inin bozularak çatlamalar oluşabilmektedir. Yüksek karbonlu çeliklerde bu oluşumlar umların n engellenebilmesi için i in ya ani soğuma önlenmesi ya da kaynak yapılan bölgeye b daha sonra ısıl l işlem i uygulanması gerekmektedir. Ayrıca kaynaktan sonra oluşacak olumsuzlukları engelleyecek özel kaynaklama yöntemleri y de uygulanmaktadır. Ancak bu tür t r kaynaklama yöntemleri oldukça a pahalı yöntemler olup hayati önem taşı şıyan işlerde i kullanılmaktad lmaktadır.

31 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER TS708 (Mart 1996) ya göre g betonarme yapılarda 4 tip beton çeliği kullanılabilece labileceği i anlaşı şılmaktadır. Bunları da birinci grup dışıd ışında (a) ve (b) olmak üzere iki gruba ayırmak mümkm mkündür. (a) grubundaki alaşı şımlar yüksek y fırında f kütükler k kler halinde üretildikten sonra hemen sıcakta s çekilerek (haddeleme) doğal bir sertlikte kullanıma hazır r duruma getirilmişlerdir. lerdir. Buna karşı şın n (b) grubundaki alaşı şımlar soğukta deformasyon işlemine maruz bırakb rakılmak suretiyle gerilmeler ile ilgili özelliklerinde artış ışlar oluşturulmu turulmuştur. tur. Bu çelikler yaklaşı şık k olarak 900 C'ye kadar ısıtılınca kazandıklar kları dayanım m artış ışlarını yitirirler.

32 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER TS708 (Mart 1996) ya göre g betonarme yapılarda 4 tip beton çeliği kullanılabilece labileceği i anlaşı şılmaktadır. Bunları da birinci grup dışıd ışında (a) ve (b) olmak üzere iki gruba ayırmak mümkm mkündür. (a) grubundaki alaşı şımlar yüksek y fırında f kütükler k kler halinde üretildikten sonra hemen sıcakta s çekilerek (haddeleme) doğal bir sertlikte kullanıma hazır r duruma getirilmişlerdir. lerdir. Buna karşı şın n (b) grubundaki alaşı şımlar soğukta deformasyon işlemine maruz bırakb rakılmak suretiyle gerilmeler ile ilgili özelliklerinde artış ışlar oluşturulmu turulmuştur. tur. Bu çelikler yaklaşı şık k olarak 900 C'ye kadar ısıtılınca kazandıklar kları dayanım m artış ışlarını yitirirler.

33 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER Ia çeliği (yumuşak çelik) S220 * minimum akma dayanımı: 220 MPa * Karbon oranı : % TS 708 (Mart 1996) ya göre g Ia çeliği i olarak adlandırılan çelik türüt minimum akma dayanımı 220 MPa olan yumuşak ve nervürs rsüz çeliktir. Bu çelik Karbon oranı % 0.25 den daha küçük üçük k olan demir-karbon alaşı şımının n kütükler k kler halinde imal edilmesinden sonra haddeleme için i in yaklaşı şık k 1200 C ye kadar tekrar ısıtılır. Isıtılan bu çelik normal oda koşullar ullarında soğuma esnasında nda merdaneler arasından geçirilerek kademeli olarak boyut küçük üçültülmesi lmesi sağlan lanır r ve sıcaklık k yaklaşı şık k 1000 C ye düştüğünde istenen form elde edilir. Bu sıcakls caklıktan ktan sonra malzeme havada soğumaya bırakb rakılır. r. Oluşan çeliğin in mikroyapı ferrit+perlit +perlit ten ten oluşmaktad maktadır.

34 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER IIIa çeliği - S420 * minimum akma dayanımı: 420 MPa * Karbon oranı : < %0.4 IIIa çelikleri ise Ia çeliklerine göre g daha yüksek y karbon oranlı,, daha yüksek dayanıml mlı ve sert çeliklerdir. IIIa çelikleri karbon oranı % 0.4 den daha düşük d k olan demir-karbon alaşı şımlarından elde edilir. Üretiminde Ia çeliklerinden farklı olarak en son haddelemeden sonra yaklaşı şık k 1000 C de nervürleme rleme haddesi yapılır. Ia çeliklerine göre g daha sert olan bu çeliklerin göre g işlenebilirlikleri i daha az ve kırılganlk lganlıkları daha fazladır. Ayrıca bu tip çelikler kaynak işleri i için i in uygun değildir.

35 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER Son yıllarda y IIIa çeliklerinin üretiminde %0.25 den daha düşük d k karbon oranlı demir-karbon alaşı şımları da kullanılmaktad lmaktadır. IIIa çeliklerinin sünekliğini, çentik darbe tokluğunu unu artıran ran ve çentik darbe tokluğu u geçiş sıcaklığının düşmesine neden olan bu yöntem, y çeliğin in yüzeyinde y belirli kalınl nlıkta daha sert ve dayanımı yüksek temperlenmiş martenzit mikroyapısının oluşturulmas turulması esasına dayanır.

36 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER Termeks Tempeks, tempcore,, vb. isimler verilen bu yönteme y göre g en çok % 0.25 karbon oranlı çelik 1000 C de nervürlendikten rlendikten sonra ani soğutma işlemine i tabi tutulur. Bu işlem i sırass rasında malzemenin yüzey y sıcakls caklığı 250 C ye kadar düşer, d ancak merkezinin sıcakls caklığı 900 C C civarındad ndadır.

37 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER Malzeme kendi haline bırakb rakıldığında ise tüm t m yüzeyde y sıcakls caklık 650 C C olur. SıcaklS caklığın n yüzeyde y 250 C ye düşmesi ile martenzitik yapı oluşur. ur. Bu yapı kırılgan bir özelliğe e sahip olup ısıl l işlem i uygulanması gerekmektedir. Bu ısıl l işlemi i de sıcakls caklığı 650 C çıkaran çekirdek bölgesi b sağlamaktad lamaktadır. Daha sonra kontrollü bir şekilde soğumaya bırakb rakılan çelik dışd yüzeyinde terperlemiş martenzit çekirdek bölgesinde b ferrit-perlitten oluşan yapı oluşmaktad maktadır.

38 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER

39 Yüksek dayanımlı bölge ( 900 MPa) Kalınlığı yarıçapın %10-20 si kadar Düşük dayanımlı bölge ( St-I 370 MPa) TERMEKS KOROZYON (PASLANMA) DURUMUNDA St I KÜTÜĞÜNDE ANİ SOĞUTMA DI KABUĞU YÜKSEK DAYANIMLI İÇ KISMI St I KALİTESİNDE KÜÇÜK KESİT KAYIPLARI BÜYÜK DAYANIM KAYIPLARINA YOL AÇABİLİR TORNALAMADAN ÇEKME DENEYİ SONUÇ St III KALİTESİNDE

40 YAPILARDA KULLANILAN ÇELĐKLER Öngerilmeli beton çeliği Öngerilmeli beton yapılarda yüksek y dayanıml mlı çeliklerin kullanılmas lması gerekmektedir. Bu tip özel çelikler % 0.7 karbonlu Martin çeliklerine su verilmek suretiyle elde edilirler.

41 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Değişik tiplere ait mekanik özelliklerin farklı olmasının sonucu, bunların gerilmebirim şekil değiştirme eğrileri de yanda görüldüğü gibi önemli ölçüde farkeder. Ancak elastisite modülleri önemli derecede farketmeyip, 2.1x10 5 MPa mertebesinde kalmaktadır. Aynışekilde yapı çeliklerinde Poisson oranı arasında kalmaktadır.

42 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Hasır r Donatı Bazı betonarme elemanlarda, örneğin döşemelerde, donatı yerleştirilmesini kolaylaştırmak amacı ile, birbirine dik ve paralel çubuklardan oluşan hasır donatı kullanılır Hasırı oluşturan çubuklar, düz yüzeyli veya nervürlü olabilir. Hasırda iki dik yöndeki donatının üst üste bindiği noktalardaki bağlantı, kaynak veya özel kelepçelerle sağlanır.

43 ÇELĐKTE KALĐTE KONTROLÜ BOYUT KONTROLÜ AKMA DAYANIMI ÇEKME DAYANIMI MĐNĐMUM KOPMA UZAMASI ENERJĐ YUTABĐLME KAPASĐTESĐ SERTLĐK, ĐŞLENEBĐLĐRLĐK DARBEYE DAYANIKLILIK DĐĞER FĐZĐKSEL ve KĐMYASAL DENEYLER GÜVENĐLĐR ÜRETĐCĐ

44 ÇELĐKTE KALĐTE KONTROLÜ BOYUT DENETİMİ Çap Kontrolü (1000 mm uzunluktaki parçalar en az 0,5 g duyarlıkta tartılır) d =12, 74 s G l G : Çubuk kütlesi (g) l : Çubuk boyu (mm)

45 ÇELĐKTE KALĐTE KONTROLÜ BOYUT DENETİMİ Kesit Alan (1000 mm uzunluktaki parçalar en az 0,5 g duyarlıkta tartılır) A =12, 74 G l G : Çubuk kütlesi (g) l : Çubuk boyu (mm)

46 ÇELĐKTE KALĐTE KONTROLÜ

47 ÇEKME DENEYĐ

48 ÇEKME DENEYĐ Örnek boyu: 600 mm Kopma uzaması ilk ölçüm boyu: 10 d son boy - ilk boy Uzama % = 100 ilk boy

49 ÇEKME DENEYĐ TS 708 Deneyler, çelik çubuklara haddeleme işlemi sonrasında herhangi bir tornalama işlemi yapılmadan uygulanmalıdır. Yalnızca d = 32 mm ve üzerindeki çaplarda, sıcak haddeleme işlemi yapılmış çubuklar için (Illa, IVa) çekme cihazının kapasitesi yetersiz ise numuneler d = 28 mm den daha küçük olmamak üzere cihaz kapasitesinin izin verdiği en büyük çapta tornalanarak deneye tabi tutulur.

50 ĐŞLENEB LENEBĐLME LME ÖZELLĐĞĐ

51 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Çelik Yapılar Çeliklerin ikinci geniş kullanım alanı çelik yapılardır. Çelik köprüler, çerçeveler ve çatı makasları gibi yapılar çelik levha ve profil çubuklarından imal edilir.

52 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Çelik Yapılar Profil çubuklar kesit şekline göre korniyer (L), (T), putrel (I) veya U profili şeklinde adlandırılırlar Türk Standartlarına göre (Çelik Yapılar Standardı, TS 648) yapılarda akma noktası 220 MPa olan yumuşak çeliğin kullanılması öngörülür.

53 MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI Çelik Yapılar Klasik yapıların dışında olan bazı özel mühendislik yapılarında kullanılan çelik malzemelerden bazı farklı özellikler istenebilir. Örnek olarak, asma köprülerin taşıyıcı halatlarını meydana getiren 6 mm çapında örgüşeklindeki çelik tellerin çok yüksek dayanıma sahip olması istenir. İstanbul Atatürk asma köprüsünde kullanılan çelik tellerin çekme dayanımının değeri en az 1600 MPa dır.

54 8 MALZEME BĐLGB LGĐSĐ ÖZEL ÇELĐKLER

55 ÖZEL ÇELĐKLER Çeliklere nikel, mangan, silisyum, tungsten, krom gibi maddeler eklenerek alaşımın özellikleri değiştirilir. Sayıları gün geçtikçe artan bu tür çeliklerin en önemlileri şunlardır : 1. Nikelli çelikler : % 2 - % 46 arasında nikel içeren çelikler en çok kullanılan özel çeliklerdir. Alaşımda nikelin varlığı çeliğin dayanımını, sertliğini, düktilitesini ve korozyona dayanıklılığını olumlu yönde etkiler. Motorlarda, kama çivilerinde, türbin, savaş aletlerinde yüksek dayanımı nedeniyle bu tip çelik kullanılır.

56 ÖZEL ÇELĐKLER 1. Nikelli çelikler : % 36 oranında nikel içeren türü piyasada invar adı ile satılır ve ölçü aletleri yapımında kullanılır. Yüksek oranda nikel aynı zamanda alaşımın termik genleşme katsayısını düşürdüğünden, bu tür alaşımlar platin yerine teknik işlerde kullanılırlar.

57 ÖZEL ÇELĐKLER 2. Nikel kromlu çelikler : % oranında krom varlığı nikelli alaşımın sertlik ve çekme dayanımını arttırır. Mermi, zırh, bilya ve bilya yatakları, köprü askı zincirleri ve değişik aletlerin yapımında bu tür alaşımlar kullanılır. Daha yüksek oranlarda krom varlığı alaşımın korozyona dayanıklılığını arttırır. Stainless steel (Paslanmaz çelik) denilen bu tür alaşım gün geçtikçe daha fazla kullanılmaktadır. % 18 Cr, % 8 Ni ve % 15 C içeren bir tür çelik, mimari uygulamalarda mobilyacılıkta, kaplama işlerinde her tür korozyon ortamında ve yüksek sıcaklıklarda (T > 300 oc) bozulmadıklarından sık kullanılır.

58 ÖZEL ÇELĐKLER 3. Molibdenli çelikler: Mo az oranda Ni ve Cr gibi elementlerin yardımıyla tanelerin incelmesine yaradığından alaşımın kırılganlığını azaltır. Bu tür çelikler sıcakta bile sertliklerini ve keskinliklerini korurlar. Perçin ve kaynak işlerinde kullanılırlar. Aynı özellik krom-vanadyumlu çeliklerde de vardır. Bu tip çeliklere çok keskin çelikler (ekstra çelik) adı verilir.

59 ÖZEL ÇELĐKLER 4. Kromlu çelikler: Krom alaşımın korozyona dayanıklılığını arttırır. Bu arada çekme dayanımı ve sertlikte artar, ancak düktilite azalır. Krom oranı % arasındaki kromlu çeliklerin Brinell sayısı 750 mertebesinde bulunur.

60 ÖZEL ÇELĐKLER Ayrıca kesme, delme aletlerinde kullanılan sert ve keskin olan tungstenli çelikler; yay, zemberek yapımında kullanılan silisyumlu çelikler (silisyum metalin elastisite özelliğini arttırır) ve ray yapımında kullanılan aşınmaya dayanıklı manganlı çelikler vardır. % 12 - % 15 Mn varlığı çarpmalara karşı dayanımı büyük ölçüde arttırdığından, tren parçaları, kırıcı ve ezici makine parçaları yapımında manganlı çelik alaşımları kullanılır.

61 ÖZEL ÇELĐKLER FONT % % 5 karbon içeren demir alaşımlarına font veya dökme (pik) demir denir. Bu doğrudan doğruya yüksek fırın ürünü olan ham demirden başka bir şey değildir. Bu tür alaşımlar genelde fazla sert olduklarından yapılarda kullanılmaya uygun değillerdir.

62 ÖZEL ÇELĐKLER BEYAZ FONT Kömür (kok) oranı ve dolayısıyla fırının sıcaklığı düşük olup (1300 C) metal çabuk soğursa adi beyaz font elde edilir. Sementit ve perlitten oluşan iç yapısında birleşik halde % C ve % Si vardır. Adi fontların sertliği ve basınç dayanımları fazladır. Ancak darbelere karşı dayanıksız ve kırılgandır. İşlenmeğe, döküm, kalıp işlerine uygun değildir. Bu nedenle daha çok arıtılarak demir ve çelik elde edilmesinde kullanılır.

63 ÖZEL ÇELĐKLER ESMER FONT Kok miktarı fazla olursa buna bağlı olarak fırının altındaki sıcaklık artar (1900 C). Yavaş soğuma sağlanırsa karbonun önemli bir kısmı sementitten grafite dönüşerek pul pul ince yapraklar şeklinde kütlenin içine yayılır ve esmer font elde edilir. Bu font beyaz fonta kıyasla daha hafif, darbeye çok daha dayanıklı ve yumuşaktır. Yüksek fırından çıkarken kalıplara dökülür ve işlenmeğe elverişlidir

64 ÖZEL ÇELĐKLER Beyaz font 770 C civarında bir sıcaklıkta bir süre ısıtılarak yani bir tür tavlama işlemine sokularak yumuşatılabilir. Bu işlem sonucunda yapıda grafit oluşur ve font esmerleşir. Ancak bu grafit adi esmer fontun yapısındaki pul pul olan grafitten farklı olarak ince tanecikler halindedir. Bu nedenle bu tür font en az kırılgandır ve işlenmeğe en elverişlidir.

65 Dokuz Eylül Üniversitesi Đnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESĐ I DERSĐ MÜHENDĐSLĐK K METAL ve ALAŞIMLARI IMLARI-IIII Doç. Dr. Halit YAZICI

etkilemezler. Karbon miktarının çeliğin özelliklerine etkisi

etkilemezler. Karbon miktarının çeliğin özelliklerine etkisi Çeliklerin karbon oranlarına göre genel olarak sınıflandırılması: Düşük Karbonlu Çelikler: Düşük karbonlu çelikler en fazla % 0.25 mertebelerinde karbon içerirler. Bunlar diğer türlere kıyasla en fazla

Detaylı

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ISIL İŞLEMLER Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ısıtma ve soğutma işlemleridir. İşlem

Detaylı

BÖLÜM 5 ÖZEL ÇELİKLER

BÖLÜM 5 ÖZEL ÇELİKLER BÖLÜM 5 ÖZEL ÇELİKLER Özel Çelikler Çeliklere nikel, mangan, silisyum, tungsten, krom gibi maddeler eklenerek alaşımın özellikleri değiştirilir. Özel Çelikler 2 Özel Çelikler 1. Nikelli çelikler 2. Nikel

Detaylı

BÖLÜM 4 YAPILARDA KULLANILAN ÇELİKLER

BÖLÜM 4 YAPILARDA KULLANILAN ÇELİKLER BÖLÜM 4 YAPILARDA KULLANILAN ÇELİKLER Yapılarda Kullanılan Çelikler Yapılarda çelik, 1. Betonarme yapılarda donatı, 2. Yapılarda taşıyıcı profil olarak kullanılır. Yapılarda Kullanılan Çelikler 2 Betonarme

Detaylı

DEPREM HASARI GÖRMÜŞ BETONARME YAPILARDA ÇELİK KALİTESİNİN İNCELENMESİ

DEPREM HASARI GÖRMÜŞ BETONARME YAPILARDA ÇELİK KALİTESİNİN İNCELENMESİ TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ DEPREM SONRASI HASAR DEPREM HASARI GÖRMÜŞ BETONARME YAPILARDA ÇELİK KALİTESİNİN İNCELENMESİ Doç.Dr. Selçuk TÜRKEL 06.02.2015 1 Yapılarda Kullanılan Çelikler

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I 11. Malzeme Bilgisinde İstatistiksel YöntemlerY 11.1.Kalite kontrolü ile ilgili istatistiksel kavramlar 11.2. Gauss (Normal) dağılımı

Detaylı

DENEYİN ADI: Jominy uçtan su verme ile sertleşebilirlik. AMACI: Çeliklerin sertleşme kabiliyetinin belirlenmesi.

DENEYİN ADI: Jominy uçtan su verme ile sertleşebilirlik. AMACI: Çeliklerin sertleşme kabiliyetinin belirlenmesi. DENEYİN ADI: Jominy uçtan su verme ile sertleşebilirlik AMACI: Çeliklerin sertleşme kabiliyetinin belirlenmesi. TEORİK BİLGİ: Kritik soğuma hızı, TTT diyagramlarında burun noktasını kesmeden sağlanan en

Detaylı

5/10/2017. Detay malzemelerin çeşitleri ve kullanım yerleri

5/10/2017. Detay malzemelerin çeşitleri ve kullanım yerleri METAL YAPI MALZEMESİ Metaller, yerkabuğundan cevher olarak elde edilen, kristal yapılı, homojen dokulu, katı veya sıvı halde özelliklerini değiştirmeyen inorganik esaslı demir, bakır, alüminyum, çinko,

Detaylı

2. Sertleştirme 3. Islah etme 4. Yüzey sertleştirme Karbürleme Nitrürleme Alevle yüzey sertleştirme İndüksiyonla sertleştirme

2. Sertleştirme 3. Islah etme 4. Yüzey sertleştirme Karbürleme Nitrürleme Alevle yüzey sertleştirme İndüksiyonla sertleştirme Isıl İşlem Isıl İşlem Isıl işlem, metal veya alaşımlarına istenen özellikleri kazandırmak amacıyla katı halde uygulanan kontrollü ısıtma ve soğutma işlemleri olarak tanımlanır. Çeliğe uygulanan temel ısıl

Detaylı

DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi. AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi.

DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi. AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi. DENEYİN ADI: Çeliklerin Isıl İşlemi AMACI: Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin öğretilmesi. TEORİK BİLGİ: Metal ve alaşımlarının, faz diyagramlarına bağlı olarak

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI I DERSİ ISIL İŞLEM (NORMALİZASYON, SU VERME, MENEVİŞLEME) DENEY FÖYÜ DENEYİN ADI: Isıl İşlem(Normalizasyon,

Detaylı

ÇELİK YAPILAR 1. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

ÇELİK YAPILAR 1. Hafta. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli ÇELİK YAPILAR 1. Hafta Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Hangi Konular İşlenecek? Çelik nedir, yapılara uygulanması ve tarihi gelişimi Çeliğin özellikleri

Detaylı

Pratik olarak % 0.2 den az C içeren çeliklere su verilemez.

Pratik olarak % 0.2 den az C içeren çeliklere su verilemez. 1. DENEYİN AMACI: Farklı soğuma hızlarında (havada, suda ve yağda su verme ile) meydana gelebilecek mikroyapıların mekanik özelliklere etkisinin incelenmesi ve su ortamında soğutulan numunenin temperleme

Detaylı

Yüzey Sertleştirme 1

Yüzey Sertleştirme 1 Yüzey Sertleştirme 1 Yüzey sertleştirme Sünek yapıya sahip çeliklerden imal edilmiş makine parçalarında sert ve aşınmaya dayanıklı bir yüzey istenir. Örneğin yatak muylusu, kavrama tırnağı ve diğer temas

Detaylı

TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ

TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ MAKİNE PROGRAMI MALZEME TEKNOLOJİSİ--ITEKNOLOJİSİ (DERS NOTLARI) Prof.Dr.İrfan AY Öğr. Gör. Fahrettin Kapusuz 2008-2009 2008BALIKESİR 1 DEMİR-KARBON DEMİR(Fe--C) (Fe DENGE DİYAGRAMI 2 DEMİR KARBON DENGE

Detaylı

JOMINY DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

JOMINY DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1. DENEYİN AMACI: Bu deney ile incelenen çelik alaşımın su verme davranışı belirlenmektedir. Bunlardan ilki su verme sonrası elde edilebilecek maksimum sertlik değeri olup, ikincisi ise sertleşme derinliğidir

Detaylı

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 MAKİNE PROGRAMI MALZEME TEKNOLOJİSİ-I- (DERS NOTLARI) Prof.Dr.İrfan AY Öğr. Gör. Fahrettin Kapusuz 2008-20092009 BALIKESİR Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 DEMİR-KARBON (Fe-C) DENGE DİYAGRAMI

Detaylı

CALLİSTER FAZ DÖNÜŞÜMLERİ

CALLİSTER FAZ DÖNÜŞÜMLERİ CALLİSTER FAZ DÖNÜŞÜMLERİ Faz dönüşümlerinin çoğu ani olarak gerçekleşmediğinden, reaksiyon gelişiminin zamana bağlı, yani dönüşüm hızına bağlı olarak gelişen yapısal özelliklerini dikkate almak gerekir.

Detaylı

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler.

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler. MALZEMELER VE GERĐLMELER Malzeme Bilimi mühendisliğin temel ve en önemli konularından birisidir. Malzeme teknolojisindeki gelişim tüm mühendislik dallarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.

Detaylı

Metal. Yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, kendine özgü parlaklığı olan, şekillendirmeye yatkın, oksijenle birleşerek çoğunlukla

Metal. Yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, kendine özgü parlaklığı olan, şekillendirmeye yatkın, oksijenle birleşerek çoğunlukla BÖLÜM 3 METALLER Metal Yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, kendine özgü parlaklığı olan, şekillendirmeye yatkın, oksijenle birleşerek çoğunlukla bazik oksitler veren elementler. Latince: Metallum Yunanca:

Detaylı

MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 2 Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik

MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 2 Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 2 Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2011-2012 Bahar Yarıyılı 2. Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik 2.1. Tanımlar 2.2. Su verme

Detaylı

Ç l e i l k i l k e l r e e e Uyg u a l na n n n Yüz ü ey e y Ser Se tle l ş e t ş ir i me e İ şl ş e l m l r e i

Ç l e i l k i l k e l r e e e Uyg u a l na n n n Yüz ü ey e y Ser Se tle l ş e t ş ir i me e İ şl ş e l m l r e i Çeliklere Uygulanan Yüzey Sertleştirme İşlemleri Bazı uygulamalarda kullanılan çelik parçaların hem aşınma dirençlerinin, hem de darbe dayanımlarının yüksek olması istenir. Bunun için parçaların yüzeylerinin

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 11 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 11 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 11 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA DEMİR ESASLI ALAŞIMLAR DEMİR DIŞI ALAŞIMLAR METALLERE UYGULANAN İMALAT YÖNTEMLERİ METALLERE UYGULANAN ISIL İŞLEMLER

Detaylı

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1

Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 MAKİNE PROGRAMI MALZEME TEKNOLOJİSİ-I- (DERS NOTLARI) Prof.Dr.İrfan AY Öğr. Gör. Fahrettin Kapusuz 2008-20092009 BALIKESİR Prof. Dr. İRFAN AY / Öğr. Gör. FAHRETTİN KAPUSUZ 1 DEMİR-KARBON (Fe-C) DENGE DİYAGRAMI

Detaylı

Faz dönüşümünün gelişmesi, çekirdeklenme ve büyüme olarak adlandırılan iki farklı safhada meydana gelir.

Faz dönüşümünün gelişmesi, çekirdeklenme ve büyüme olarak adlandırılan iki farklı safhada meydana gelir. 1 Faz dönüşümlerinin çoğu ani olarak gerçekleşmediğinden, reaksiyon gelişiminin zamana bağlı, yani dönüşüm hızına bağlı olarak gelişen yapısal özelliklerini dikkate almak gerekir. Malzemelerin, özellikle

Detaylı

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK

ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK ÇELİK YAPILAR (2+1) Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK Dersin Amacı Çelik yapı sistemlerini, malzemelerini ve elemanlarını tanıtarak, çelik yapı hesaplarını kavratmak. Dersin İçeriği Çelik yapı sistemleri, kullanım

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 10 Yüksek mukavemetli yapı çelikleri. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 10 Yüksek mukavemetli yapı çelikleri. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 10 Yüksek mukavemetli yapı çelikleri Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 20132014 Güz Yarıyılı Genel yapı çelikleri esasta düşük ve/veya orta karbonlu çelik olup

Detaylı

GİP 121- GEMİ YAPI MALZEMELERİ 8. HAFTA

GİP 121- GEMİ YAPI MALZEMELERİ 8. HAFTA GİP 121- GEMİ YAPI MALZEMELERİ 8. HAFTA 5. ÇELİKLERİN ISIL İŞLEMLERİ Faz: Metallerin kafes yapısına faz adı verilir. Katı Eriyikler (Tek Fazlı Alaşımlar): Alaşımı oluşturan elementlerin kafes sistemlerinde

Detaylı

KTÜ, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

KTÜ, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü FAZ DİYAGRAMLARI DERS NOTLARI İçerik KTÜ, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Denge Dışı Reaksiyonlar ve Oluşan Yapılar (Martenzitik ve Beynitik Yapı) Bu güne kadar işlenen konularda denge veya yarı

Detaylı

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i?

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i? YORULMA HASARLARI 1 Yorulma nedir? Malzemenin tekrarlı yüklere maruz kalması, belli bir tekrar sayısından sonra yüzeyde çatlak oluşması, bunu takip eden kopma olayı ile malzemenin son bulmasına YORULMA

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 1 Isıl İşlem Yöntemlerinin Sınıflandırılması ve Tanımlanması

MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 1 Isıl İşlem Yöntemlerinin Sınıflandırılması ve Tanımlanması MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 1 Isıl İşlem Yöntemlerinin Sınıflandırılması ve Tanımlanması Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2011-2012 Bahar Yarıyılı TS EN 10020 Standardına göre çelikler TS EN 10020 ye göre

Detaylı

OSMANLI ALAŞIMLI ÇELİKLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ

OSMANLI ALAŞIMLI ÇELİKLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ Özellikler Paslanmaz martenzitik krom çeliğidir. Bileşiminde bulunan yüksek oranda karbon içeriği, gerilme direnci düzeylerini yükseltmek için gerekli sertleştirme ve su verme işlemlerinin gerçekleştirilmesine

Detaylı

ÇELİKLERİN KOROZYONU. 14.04.2009 Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

ÇELİKLERİN KOROZYONU. 14.04.2009 Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER ÇELİKLERİN KOROZYONU Fe-C Denge Diyagramı Fe-C Denge Diyagramı KARBON ORANLARINA GÖRE ÇELİKLER Ötektoidaltı çelik %0,006 C - %0,8 C Ötektoid (Perlitik) çelik (%0,8 C li) Ötektoidüstü çelik %0,8 C - %2,06

Detaylı

DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI

DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MALZEME BİLİMİ Demir, Çelik ve Dökme Demir Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR DEMİR KARBON FAZ DİYAGRAMI Saf demire teknolojik özellik kazandıran

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2023 YAPI MALZEMESİ I MÜHENDİSLİK METAL VE Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter GİRİŞ MÜHENDİSLİK METAL ve Mühendislik

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

Alasim Elementlerinin Celigin Yapisina Etkisi

Alasim Elementlerinin Celigin Yapisina Etkisi Alasim Elementlerinin Celigin Yapisina Etkisi Karbonlu çeliklerden normal olarak sağlanamayan kendine has özellikleri sağlayabilmek amacıyla, bir veya birden fazla alaşım elementi ilave etmek suretiyle

Detaylı

6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER

6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER 6. BEYAZ ve YÜKSEK ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER Gri dökme demirlerin özellikleri; kimyasal bileşimlerinin değiştirilmesi veya kalıp içindeki soğuma hızlarının değiştirilmesiyle, büyük oranda farklılıklar kazanabilir.

Detaylı

Çeliklerin Fiziksel Metalurjisi

Çeliklerin Fiziksel Metalurjisi Çeliklerin Fiziksel Metalurjisi Ders kapsamı Çelik malzemeler Termik dönüģümler ve kontrolü Fiziksel özellikler Ölçüm yöntemleri Malzeme seçim kriterleri Teknik ısıl iģlem uygulamaları Malzemelerin Kullanım

Detaylı

BÖHLER W300. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması

BÖHLER W300. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması Bu tablo çelik seçiminizde yardım olmak için hazırlanmıştır. Ancak yine de farklı uygulama türlerinin yarattığı gerilme koşulları dikkate

Detaylı

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ

CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI. Microbiologist KADİR GÜRBÜZ CERRAHİ İĞNE ALAŞIMLARI Microbiologist KADİR GÜRBÜZ Bileşimlerinde en az % 12 krom bulunan çelikler paslanmaz çeliklerdir.tüm paslanmaz çeliklerin korozyon direnci, çok yoğun ve koruyucu krom oksit ince

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ I DERSİ

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ I DERSİ Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ I DERSİ MÜHENDİSLİK K METAL ve 1 GİRİŞİŞ metaller ve alaşı şımlar polikristal yapılı,, inorganik malzemelerdir. homojen yapılıdır Limonit

Detaylı

BÖHLER W302. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması

BÖHLER W302. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması Bu tablo çelik seçiminizde yardım olmak için hazırlanmıştır. Ancak yine de farklı uygulama türlerinin yarattığı gerilme koşulları dikkate

Detaylı

Uygulamalar ve Kullanım Alanları

Uygulamalar ve Kullanım Alanları BÖHLER W360 ISOBLOC ılık veya sıcak dövme kalıpları ve zımbaları için geliştirilmiş bir takım çeliğidir. Sertlik ve tokluğun istendiği çok çeşitli uygulamalarda kullanılabilir. Özellikler Yüksek sertlik

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Demir-Karbon Denge Diyagramı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Demir-Karbon Denge Diyagramı Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel kavramlar Demir-Karbon Denge Diyagramı İçerik Giriş Demir-sementit diyagramı Demir-grafit diyagramı Dökme demir 2 Giriş Demir, pek çok mühendislik alaşımının

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması

Detaylı

MALZEME BİLGB. ve ALAŞIMLARI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR

MALZEME BİLGB. ve ALAŞIMLARI. Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN. Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR 8 MALZEME BİLGB LGİSİ MÜHENDİSLİK K METAL ve Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR GİRİŞİŞ MÜHENDİSLİK K METAL ve Mühendislik uygulamalarında çok önemli bir yer tutan metaller ve alaşı

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 2 Çelik üretimi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Bir entegre çelik tesisinde üretim akışı 2 Hematit, Fe2O3 Manyetit, Fe3O4 Götit, FeO(OH)

Detaylı

İnşaat Müh. Giriş. Konu: ÇELİK YAPILAR. İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1

İnşaat Müh. Giriş. Konu: ÇELİK YAPILAR. İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1 İnşaat Müh. Giriş Konu: ÇELİK YAPILAR İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1 BALIKESİR Ü. MÜH. FAKÜLTESİ İnşaat Müh. Bölümü Çelik Yapı Dersleri Çelik Yapılar-I (Zorunlu ders, 3. sınıf I. Dönem)

Detaylı

Dökme Demirlerin Korozyonu Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

Dökme Demirlerin Korozyonu Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Dökme Demirlerin Korozyonu DÖKME DEMİR %2,06-%6,67 oranında karbon içeren Fe-C alaşımıdır. Gevrektirler. İstenilen parça üretimi sadece döküm ve talaşlı şekillendirme ile gerçekleştirilir. Dayanım yükseltici

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır.

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır. PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir

Detaylı

OSMANLI ALAŞIMLI ÇELİKLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.BÖHLER W500

OSMANLI ALAŞIMLI ÇELİKLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.BÖHLER W500 Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması 1) Martenzitik Çelik (martenzit sıcaklığı yaklaşık olarak 480 C dir); bu form, ısı ile işlem gören çelikler ile karşılaştırılamamaktadır.

Detaylı

BÖHLER W303 OSMANLI ALAŞIMLI ÇELİKLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması

BÖHLER W303 OSMANLI ALAŞIMLI ÇELİKLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması Bu tablo çelik seçiminizde yardım olmak için hazırlanmıştır. Ancak yine de farklı uygulama türlerinin yarattığı gerilme koşulları dikkate

Detaylı

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Metalik malzemelerin geriye dönüşü olmayacak şekilde kontrollü fiziksel/kütlesel deformasyona (plastik deformasyon) uğratılarak şekillendirilmesi işlemlerine genel olarak

Detaylı

Konu: Çelik Elde Edilmesi, Isıl İşlem ve Uygulamaları

Konu: Çelik Elde Edilmesi, Isıl İşlem ve Uygulamaları Konu: Çelik Elde Edilmesi, Isıl İşlem ve Uygulamaları Çeliğin Elde Edilmesi Çelik,(Fe) elementiyle ve genelde % 0,2 %2,1 oranlarında değişebilen karbon miktarının bileşiminden oluşan bir tür alaşımdır.

Detaylı

Demirin Kristal Yapıları

Demirin Kristal Yapıları Demirin Kristal Yapıları 1535 C 1390 C 910 C SIVI FERRİT (delta) OSTENİT (gamma) OSTENİT Kübik Yüzey Merkezli (KYM) FERRİT (alpha) FERRİT Kübik Hacim Merkezli (KHM) Kübik hacim merkezli (KHM), Kübik yüzey

Detaylı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı

MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir Güz Yarıyılı MMT209 Çeliklerde Malzeme Bilimi ve Son Gelişmeler 3 Çelik üretimi Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Fırın Ön hadde Nihai hadde Soğuma Sarma Hadde yolu koruyucusu 1200-1250 ºC Kesme T >

Detaylı

Demir-Karbon Denge Diyagramı

Demir-Karbon Denge Diyagramı Demir-Karbon Denge Diyagramı Sıcaklık Demir-Karbon diyagramı Demir, pek çok mühendislik alaşımının temelini oluşturan metaldir. Külçe demir olarak bilinen ve hemen hemen saf durumdaki demir çatı, soba

Detaylı

Demir Karbon Denge Diyagramı

Demir Karbon Denge Diyagramı Demir Karbon Denge Diyagramı Saf Demirin Soğuma ve Isınma Eğrileri 769 C Curie noktasıdır. Bu sıcaklığın altında Fe manyetik özellik gösterir. 1 Fe-C Denge Diyagramı Fe-C Denge Diyagramı 2 Fe-C Denge Diyagramı

Detaylı

MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER

MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER MALZEMELERİN MUKAVEMETİNİ ARTIRICI İŞLEMLER Malzemelerin mekanik özelliği başlıca kimyasal bileşime ve içyapıya bağlıdır. Malzemelerin içyapısı da uygulanan mekanik ve ısıl işlemlere bağlı olduğundan malzemelerin

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Faz Dönüşümleri Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ankara

Detaylı

Isıl İşlemde Risk Analizi

Isıl İşlemde Risk Analizi Isıl İşlemde Risk Analizi Tam Isıl İşlem Çevrimi Isıl işlem öncesi operasyonlar Isıl işlem operasyonları Isıl İşlemde Temel Riskler Isıl işlemde en çok karşılaşılan problemler şunlardır: Su verme çatlaması

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Paslanmaz Çeliklerin. kaynak edilmesi. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Paslanmaz Çeliklerin kaynak edilmesi Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi İçerik Kaynak Yöntemleri Östenitik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı Ferritik Paslanmaz Çeliklerin Kaynağı

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (Yaşlandırma

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

11/10/2013 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR

11/10/2013 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR BETONARME YAPILAR İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BETONARME YAPILAR 1. Giriş 2. Beton 3. Çelik 4. Betonarme yapı elemanları 5. Değerlendirme Prof.Dr. Zekai Celep 10.11.2013 2 /43 1. Malzeme (Beton) (MPa) 60

Detaylı

Geleneksel Malzemelerdeki Gelişmeler

Geleneksel Malzemelerdeki Gelişmeler Yeni Malzemeler ve Üretim Yöntemleri Geleneksel Malzemelerdeki Gelişmeler Yrd.Doç.Dr. Aysun AYDAY İleri Teknoloji Ürünü Yüksek Mukavemetli Çelikler Otomobil endüstrisinde yüksek mukavemetli çeliklere önemli

Detaylı

1. AMAÇ Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin incelenmesi

1. AMAÇ Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin incelenmesi 1. AMAÇ Çeliklerde ısıl işlem yoluyla mikroyapı ve mekanik özelliklerin değişiminin incelenmesi 2. TEORİK BİLGİ 2.1. Çeliklerin Isıl İşlemi Metal ve alaşımlarının, faz diyagramlarına bağlı olarak ergime

Detaylı

MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 2 Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik

MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 2 Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik MMT440 Çeliklerin Isıl İşlemi 2 Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2011-2012 Bahar Yarıyılı 2. Sertleştirme Isıl İşlemi ve Sertleşebilirlik 2.1. Tanımlar 2.2. Su verme

Detaylı

Bu tablonun amacı, çelik seçimini kolaylaştırmaktır. Ancak, farklı uygulama tiplerinin getirdiği çeşitli baskı durumlarını hesaba katmamaktadır.

Bu tablonun amacı, çelik seçimini kolaylaştırmaktır. Ancak, farklı uygulama tiplerinin getirdiği çeşitli baskı durumlarını hesaba katmamaktadır. Sıcak iş Çeliklerinin Başlıca Özelliklerinin Karşılaştırılması 1) Martenzitik Çelik (martenzit sıcaklığı yaklaşık olarak 480 C dir); bu form, ısı ile işlem gören çelikler ile karşılaştırılamamaktadır.

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

METALLER. şeklinde sıralanır. Demir esaslı alaşımlarda karşılaşılan en önemli problem korozyon eğilimlerinin yüksek olmasıdır.

METALLER. şeklinde sıralanır. Demir esaslı alaşımlarda karşılaşılan en önemli problem korozyon eğilimlerinin yüksek olmasıdır. METALLER Malzeme seçimiyle ilgili kararlar hem tasarım hem de imalat faaliyetleri açısından son derece önemlidir. Malzemeler temel olarak metaller, seramikler ve polimerler ile bunların fiziksel birleşiminden

Detaylı

OSMANLI ALAŞIMLI ÇELİKLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

OSMANLI ALAŞIMLI ÇELİKLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Özellikler Plastik kalıp üretimine yönelik ileri teknoloji ürünü martenzitik paslanmaz krom çeliğidir. ESR/ESU yöntemiyle üretilmesi, sıcak şekillendirmede özel önlemler ve ısıl işlem ve kimyasal bileşim

Detaylı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı Doç. Dr. Ali KOÇAK Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı zaman kalıplara dökülebilir ve bu

Detaylı

Paslanmaz Çeliklerin Kaynak İşlemi Esnasında Karşılaşılan Problemler ve Alınması Gereken Önlemler Paslanmaz çeliklerin kaynak işlemi esnasında

Paslanmaz Çeliklerin Kaynak İşlemi Esnasında Karşılaşılan Problemler ve Alınması Gereken Önlemler Paslanmaz çeliklerin kaynak işlemi esnasında Paslanmaz Çeliklerin Kaynak İşlemi Esnasında Karşılaşılan Problemler ve Alınması Gereken Önlemler Paslanmaz çeliklerin kaynak işlemi esnasında karşılaşılan ve kaynak kabiliyetini etkileyen problemler şunlardır:

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Arda Çetin, Peyman Çelenkoğlu, Burcu Tunç, Ayhan Comart (Ekstra Metal)

Arda Çetin, Peyman Çelenkoğlu, Burcu Tunç, Ayhan Comart (Ekstra Metal) «SSF ve CGI ın Birleşimi: Çözelti Sertleştirmeli Ferritik Vermiküler Grafitli Dökme Demirlerin Üretimi ve Özellikleri» «Combination Of SSF and CGI: Production and Characterization Of Solid Solution Strenghtened

Detaylı

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır.

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır. Önsöz Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İNŞ 2023 Yapı Malzemesi I (3+0) dersinde kullanılmak üzere hazırlanan bu kitap, İNŞ 2024 Yapı Malzemesi II dersinde kullanılan

Detaylı

3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR. Karbon çelikleri (carbon steels)

3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR. Karbon çelikleri (carbon steels) 3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERİALS PROFİLES) 3.1. METAL VE ALAŞIMLAR Karbon çelikleri (carbon steels) Çelik, bileşiminde maksimum %2 C içeren demir karbon alaşımı olarak tanımlanabilir. Karbon çeliğin en

Detaylı

BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ

BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ BÖLÜM 4 KAYNAK METALURJİSİ Kaynakta Oluşan Metalurjik Bölgeler Kaynakta Oluşan Metalurjik Bölgeler Kaynak Metalinin Katılaşması Kaynak Metalinin Katılaşması Kaynak Metalinin Katılaşması Tek pasoda yapılmış

Detaylı

KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri

KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri KAZAN ÇELİKLERİNİN KAYNAK KABİLİYETİ 1. Kazan Çeliklerinin Özellikleri Buhar kazanlarının, ısı değiştiricilerinin imalatında kullanılan saclara, genelde kazan sacı adı verilir. Kazan saclarının, çekme

Detaylı

ÇELİĞİN ISIL İŞLEMLERİ

ÇELİĞİN ISIL İŞLEMLERİ ÇELİĞİN ISIL İŞLEMLERİ Isıl İşlem Isıl işlem; Bir malzemenin mekanik özelliklerini ve/veya içyapısını değiştirmek amacıyla, o malzemeye belli bir sıcaklık-zaman programı dahilinde uygulanan bir ısıtma

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

ÇELİK YAPILAR-I DERS NOTLARI

ÇELİK YAPILAR-I DERS NOTLARI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ÇELİK YAPILAR-I DERS NOTLARI 1 DERS PLANI KONULAR 1. Çelik Yapılar Hakkında Genel Bilgiler 1.1.

Detaylı

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır.

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır. TALAŞLI İMALAT Şekillendirilecek parça üzerinden sert takımlar yardımıyla küçük parçacıklar halinde malzeme koparılarak yapılan malzeme üretimi talaşlı imalat olarak adlandırılır. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek

Detaylı

DARBE DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Metalik Malzemelerin Darbe Deneyi

DARBE DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Metalik Malzemelerin Darbe Deneyi 1. Metalik Malzemelerin Darbe Deneyi Darbe deneyi gevrek kırılmaya neden olabilecek şartlar altında çalışan malzemelerin mekanik özelliklerinin saptanmasında kullanılır. Darbe deneyinin genel olarak amacı,

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 8 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net BÖLÜM IV METALLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ GERİLME VE BİRİM ŞEKİL DEĞİŞİMİ ANELASTİKLİK MALZEMELERİN ELASTİK ÖZELLİKLERİ ÇEKME ÖZELLİKLERİ

Detaylı

BÖHLER S600 OSMANLI ALAŞIMLI ÇELİKLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Başlıca çelik özelliklerinin karşılaştırması:

BÖHLER S600 OSMANLI ALAŞIMLI ÇELİKLER SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Başlıca çelik özelliklerinin karşılaştırması: Başlıca çelik özelliklerinin karşılaştırması: Bu tablo çelik seçiminizde yardım olmak için hazırlanmıştır. Ancak yine de farklı uygulama türlerinin yarattığı gerilme koşulları dikkate alınmamıştır. Teknik

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Malzemeler genel olarak 3 çeşit zorlanmaya maruzdurlar. Bunlar çekme, basma ve kesme

Detaylı

Standart Temin Edilme Koşulu HB Sertlik derecesine erişecek şekilde sertleştirilmiş ve temperlenmiş durumda.

Standart Temin Edilme Koşulu HB Sertlik derecesine erişecek şekilde sertleştirilmiş ve temperlenmiş durumda. Yeni Klasik BÖHLER M303 EXTRA, mükemmel tokluk, korozyon ve aşınma direnci sunan bir paslanmaz martenzitik krom çeliğidir ve iyileştirilmiş işlenebilirlik ve parlatılabilirlik özellikleri ile karakterize

Detaylı

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ HOŞGELDİNİZ

ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ HOŞGELDİNİZ ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ Malzeme Malzeme Bilgisi Bilgisi PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 ÇÖKELME SERTLEŞTİRMESİ (Yaşlandırma Sertleşmesi) Bazı metal alaşımlarının sertlik ve mukavemeti, soğuk deformasyon

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5.

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5. MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARı) Bölüm 5. Mekanik Özellikler ve Davranışlar Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR ÇEKME TESTİ: Gerilim-Gerinim/Deformasyon Diyagramı Çekme deneyi malzemelerin mukavemeti hakkında esas dizayn

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri

Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik Kalıplarının Üretiminde Kullanılan Takım Çelikleri ve Üretim Prosesleri Nurettin ÇALLI Fen Bilimleri Ens. Öğrenci No: 503812162 MAD 614 Madencilikte Özel Konular I Dersi Veren: Prof. Dr. Orhan KURAL İTÜ Maden Fakültesi Konu: Yüksek Hassasiyetli Yağ Keçelerinin Takviye Bilezik

Detaylı