Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi"

Transkript

1 CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi

2 Ceviz (Juglans regia L.)

3 Ceviz; Anadolu nun ulu, görkemli ve yerli ağaçlarından biridir. Besin değeri çok yüksektir. Kerestesi mobilya sanayi için değerli bir ham madde. Ekonomik ömrü çok uzundur (100 yıldan fazla). İyi bir Orman Ağacı. Kuvvetli gelişen kökleri yardımı ile yamaçlarda toprak kayması ve taşınmasını (EROZYONU), dere kenarlarında sel baskınlarını önler. Ceviz, tohumu, odunu, yeşil meyve kabuğu, sert meyve kabuğu, kökü ve yaprakları ile çok yönlü bir meyve türüdür.

4 Yabani formdaki ceviz türleri dünyanın birçok yerinde yayılma alanı bulmuştur. Ancak, cevizin anavatanı, bazı kaynaklara göre İran ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin dir. Bunlara karşılık daha büyük bir çoğunluk ise cevizin anavatanı olarak çok daha geniş bir alanı göstermektedirler. Bunu savunan gruba göre ceviz, Karpat dağlarından Türkiye, Irak, İran, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore' ye kadar uzanan geniş bir bölgenin doğal bitkisidir.

5 SİSTEMATİK Ceviz, bitkiler aleminde, Tohumlu bitkiler (Spermatophyta) bölümünün Kapalı Tohumlular (Angiospermae) alt bölümünün İki Çenekli Bitkiler (Dicotyledoneae) sınıfında yer alır. Takım : Juglandales Familya : Juglandaceae (Cevizgiller) Cins : Juglans Tür : Juglans regia L. Juglans cinsinin Dünya nın ılıman ve subtropik iklim kuşağında yayılmış birçok türü bulunmaktadır. Bu Türlerin tamamı diploid olup, 2n=32 kromozomludur.

6 Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18 tür bildirilmiştir. Bunlardan bazıları; J. mandshurica (Mançurya cevizi) J. ailantifolia (Japon cevizi) J. cathayensis ( Çin cevizi) J. hindsii (Kuzey Kalifornia kara cevizi) J. nigra (Kara ceviz) J. cinerea J. major J. microcarpa Bu türlerden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde ilk akla gelen, Anadolu cevizi, İran cevizi ve İngiliz cevizi olarak da adlandırılan J. regia dır. Diğer türler ve bunların melezleri daha çok J. regia için anaç olarak kullanılmaktadır.

7 J. nigra (Kara ceviz)

8 J. nigra (Kara ceviz)

9 J. cinerea

10 J. ailantifolia (Japon cevizi) (The Heartnut)

11

12 CEVİZİN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Ceviz sağlık ve beslenme bakımından çok önemli bir meyve türüdür. Genel olarak cevizde; % 3.5 su, % protein, % yağ, % kül, % 5-15 oranında da karbonhidrat (ağırlık selüloz) bulunmaktadır. Ca, P, Mg, Fe, Na, K gibi mineral maddeler bakımından zengindir. A, B1, B2, B6, C vitaminlerini de içermektedir. 1 kg ceviz yaklaşık kalori enerji sağlamaktadır.

13 Gümüş iyonuna ihtiyaç duyan tek organımız beyindir. Gümüş ve Selenyum içeren cevizin zeka gelişimi üzerine önemli etkileri tespit edilmiştir.

14 Ceviz çok değişik şekillerde tüketilmektedir. Çerez olarak. Pasta ve tatlı sanayinde. Parfüm sanayinde, reçel. Helva yapımında. Boya, tanen, plastik ve kauçuk endüstrisinde. Yağ olarak. İlaç sanayinde. Sucuk, samsa, pestil yapımında. Ayrıca kerestesinin son derece kıymetli olmasından dolayı da mobilyacılıkta aranan materyallerin başında gelmektedir.

15 Dünya Ceviz Üretimi (ton) ve Alanı (ha) Yıllar Üretim (ton) Alan (ha) Türkiye Ceviz Üretimi (ton) ve Alanı (ha) Yıllar Üretim (ton) Alan (ha) Fao, 2017

16 Dünya da Ceviz Üretimi Yapan İlk 10 Ülke Ülkeler Miktar (ton) Ülkeler Alan (ha) Çin Çin A.B.D A.B.D İran Meksika Türkiye İran Meksika Türkiye Ukrayna Hindistan Şili Şili Özbekistan Fransa Hindistan Moldova Fransa Ukrayna Fao, 2016

17 2015 YILI BÖLGELERE GÖRE ÜRETİM MİKTARLARI (TON) VE TOPLU MEYVELİKLERİN ALANI (DA) Bölgeler Üretim (ton) Toplu Meyveliklerin Alanı (da) Akdeniz Batı Anadolu Batı Karadeniz Batı Marmara Doğu Karadeniz Doğu Marmara Ege Güney Doğu Anadolu İstanbul Kuzey Doğu Anadolu Orta Anadolu Orta Doğu Anadolu TÜRKİYE (Tuik, 2016)

18

19 Juglans regia L.

20 CEVİZİN BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ

21 Ağaç Yapısı ve Kök: Cevizler hızlı büyüyerek m ye kadar boylanır ve bir ağaç m 2 lik bir alanı kaplayabilir. Ceviz ağaçları genelde yayvan taç şekline sahiptir. yarı dik ve dik yapıda da taç şekli görülür. Cevizler kazık köklü olup kılcal kök bolca bulunabilir. Kökler 3-5 m derinliğe kadar uzayabilir.

22 Gövde ve Dallar Gövdede dallanma genelde toprak yüzeyinden 1-2 m yükseklikten başlar. Gövde çevresi 5-6 m ye kadar gelişebilir. Gençlik yıllarında düzgün yüzeyli ve gümüşi renkte olan gövdede çok ileri yaşlarda renk koyulaşır (gri-siyah) ve kabukta uzunluğuna çatlaklar oluşur. Sürgünler, tüysüz, parlak zeytin yeşili veya esmer renktedir.

23 Yapraklar ve Gözler Yaprak; uzunca bir sap üzerinde karşılıklı dizilmiş ve sayıları 5-13 arasında değişen yaprakçıktan meydana gelir. Yaprakçıklar geniş elips şeklinde ve tam kenarlıdır. Uçları sivricedir ve boyları 6-12 cm arasında değişir. Rengi parlak yeşil olup gövde üzerlerinde helezonik şeklinde dizilmişlerdir. Gözler dal uçlarında ve yaprak koltuklarında (1-3 adet) olup, koyu esmer renklidirler. Uç gözler iridir. Yaprak koltuklarında bulunan gözlerden iri olanı sürer ve odun dalını meydana getirir. Verimli olmayan çeşitlerin sadece uç tomurcuklarından meydana gelen sürgünlerin ucunda dişi çiçek vardır. Oysa verimli çeşitlerin hemen hemen bütün tomurcuklarında (yaprak tomurcukları da dahil) dişi çiçek meydana gelir.

24 Çiçek Yapısı ve Döllenme Biyolojisi * Cevizlerde çiçekler monoik yapıdadır. * Yani erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerinde fakat farklı yerlerde bulunur. * Cevizlerde tozlanma rüzgar yardımıyla gerçekleşir.

25 Erkek Çiçekler Erkek çiçekler bir önceki gelişme döneminin sürgünleri üzerinde bulunan yan tomurcukların ilkbaharda gelişmesiyle meydana gelen 5-20 cm boyundaki yeşil renkli ve aşağı doğru sarkık püsküller (kedicik) üzerinde meydana gelirler. Olgun bir ceviz ağacı adet püskül üretebilir. Ayrıca bir ağacın çiçek tozu (polen) üretme kapasitesi yaklaşık 10 ile 100 milyar arasında değişebilir.

26 Dişi Çiçekler İlkbahar gelişme döneminde sürgünlerin ucunda meydana gelen dişi çiçeklerin sayısı 1-26 arasında değişebilir. Dişi çiçekte 4 perianth yaprağı ile braktecikler ovaryum ile kaynaşmıştır. Çanak yaprak sayısı 3-6 arasında olup taç yaprak yoktur. Stigma girintili çıkıntılıdır, yumurtalıkta bir tohum taslağı bulunur. Yumurtalık dış duvarı meyvenin dışındaki yeşil kabuğu meydana getirirken, sert kabuk yumurtalık iç duvarlarının sertleşmesinden meydana gelir. Ceviz içi, embriyo ve tohum kabuğundan oluşan tohumdur. Yenen kısım doğrudan doğruya kendisidir.

27

28 CEVİZİN EKOLOJİK İSTEKLERİ

29 İklim Cevizler kış ve ilkbahar aylarında soğuklama gereksinimini karşılayacak kadar soğuk; ilkbahar ve yaz aylarında normal büyüme ve olgunlaşmayı sağlayacak ölçüde sıcak (25-35 C) isterler. Ceviz çeşitlerinin soğuklama gereksinimi +7.2 C nin altında " saat" arasında değişir. Düzenli bir ürün için cevizlerde soğuklama gereksiniminin karşılanması gerekmektedir. Ceviz yetiştiriciliği açısından yıllık toplam en az 500 mm yağış yeterli olmakla birlikte bu yağışın düzenli olması önemlidir. Meyvelerin normal gelişebilmeleri için yazın toprakta yeterli suyun bulunması gerekir.

30 Toprak Ceviz 2-4 m derinliğe kadar inebilen güçlü bir kök sistemine sahiptir. Yetiştiricilik bakımından ileride sorunlarla karşılaşmamak için toprak derinliğinin en az 2 m olması ve toprağın geçirgen olması gerekir. Toprak ph sı 6-7 dolayında olmalı ve toprakta alkalilik ve tuz sorunu bulunmamalıdır. Toprak iyi drenajlı, geçirgen, organik maddece zengin ve havadar olmalıdır. Toprağın su tutma kapasitesinin yüksek olması ceviz yetiştiriciliği açısından önemlidir.

31 CEVİZİN ÇOĞALTILMASI Cevizlerde yabancı döllenme hakim olduğundan, tohumların kalıtsal yapısı karışıktır. Böyle tohumlarla yapılan yetiştiricilikte, ana bitkinin aynısını elde etmek mümkün değildir. Bu nedenle, ceviz çeşitleri aşı ile çoğaltılır. Ceviz niçin aşılanır?? 1. Meyve verimi 2. Meyve kalitesi 3. Yapraklanma ve çiçeklenme 4. Ağaç büyümesi 5. Kereste kalitesi 6. Hastalıklara dayanım 7. Kışa dayanıklılık

32 CEVİZİN ÇOĞALTILMASI 1. Generatif (Tohumla) Çoğaltma Tohumla yapılan çoğaltmalarda meydana gelen yavru bitkiler, ana bitkinin hemen hemen hiçbir özelliğini taşımazlar. Bu nedenle cevizlerde tohumla çoğaltma, anaç veya çöğür eldesi ve ıslah çalışmaları dışında, genetik açılım nedeniyle, tercih edilen bir çoğaltma yöntemi değildir. Dolgun olmalı 1.1. Tohumlarda Aranacak Özellikler Tohum olarak kullanılacak cevizler; Gelişmeleri tam olmalı Sağlıklı ve iyi gelişmiş ağaçlardan alınmalıdır Herhangi bir nedenle zarar görmüş meyveler tohumluk olarak kullanılmamalıdır.

33 CEVİZ TOHUMLARINDA KATLAMA İŞLEMİ

34

35 2. Vegetatif Çoğaltma Genetik açılım nedeniyle tohumla çoğaltmanın yapılamadığı cevizler vegetatif yollarla çoğaltılır. Cevizlerde aşı tutmasının zor olmasına rağmen günümüzde geçerliliğini koruyan vegetatif çoğaltma metodu aşı ile çoğaltmadır.

36 CEVİZLERİN ÇOĞALTILMASINDA EN ÇOK KULLANILAN AŞILAR 1. Göz Aşıları * T-Göz Aşısı * Yama Göz Aşısı * Yonga Göz Aşısı * Yarma Aşı* * Dilcikli Aşı* * 2. Kalem Aşıları

37 Fidanlıklarda ceviz anaçları yama göz aşısı, bilezik (halka) göz aşısı, T göz aşısı, dilcikli veya dilciksiz kalem aşısı yöntemleri ile aşılanır. T göz aşısında başarı oranı düşüktür. 1 ve 2 yaşlı ceviz anaçları kış dinlenme döneminde, kontrollü sıcaklık ve nem koşullarında yongalı göz aşısıyla da başarılı bir şekilde aşılanabilmektedir.

38 Yama ve bilezik göz aşıları, bölgeye göre değişmek üzere nisan sonumayıs başında veya temmuz-ağustos aylarında yapılır. Dilcikli ve dilciksiz aşılar ise kış sonunda, yani dinlenme döneminde uygulanır. Kalınlaşmış anaçlar ise yarma, kakma veya çoban aşısıyla aşılanırlar. Bu yöntemler içerisinde temmuz veya ağustos aylarında yapılan yama ve bilezik göz aşıları daha başarılı görülmektedir.

39 Diğer birçok meyve türünden farklı olarak ceviz aşılarında, aşıların tutmasını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar; sıcaklık, aşılama zamanı, aşı bağı, özsu akışı gibi. Aşı kaynamasındaki sıcaklık aralığı diğer meyve türlerinde çok geniş olduğu halde, cevizde C sıcaklıkta yara dokusu oluşarak aşı kaynaşması meydana gelmektedir. 20 C nin altındaki sıcaklıklarda yara dokusu oluşmamaktadır.

40 Aşılama döneminde özsu akışının en az olması istenir. Aşırı sıcaklık dalgalanmaları özsu akışını hızlandırır. Çok soğuk bir geceyi izleyen güneşli ve sıcak bir günde, sabah saat dan itibaren özsu akışı başlamaktadır. Uygun aşılama sıcaklığı olan C lerde özsu akışının azaltılması, aşılamadan 15 gün önce çöğürün tepesinin veya yapraklarının kesilmesi, aşı noktasının altında kalan kısımdaki kabuğun birkaç yerden çizilmesi gibi işlemler yararlı olmaktadır. Bunların yanında, esneyebilen aşı bantlarının kullanılması, aşı gözünün pişkin olması, aşılama zamanında oransal nemin yüksek olması gibi faktörlerde aşı tutmasında olumlu etkide bulunmaktadır.

41 AŞI BAŞARISINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER * Sıcaklık * Nem * Aşıcının deneyimi * Aşıda kullanılan malzemeler * Anaç- Kalem * Aşı zamanı * Hastalık vs

42 T- GÖZ AŞISININ YAPILIŞI

43

44 CEVİZDE YARMA AŞININ YAPILIŞI (Yarma Aşı ile Çeşit Değiştirme) Çeşit değiştirmenin AMACI; * Verimi düşük yada istenilen kalite özelliklerine sahip olmayan ceviz çeşitlerinin (ağaçlarının), daha verimli ve daha kaliteli çeşitlerle (başta yarma aşı ile olmak üzere) değiştirilmesidir.

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81 ÇEŞİTLER

82 CHANDLER Salkımda meyveler 1-4 lü olup ince kabuklu, az pürüzlü, oval şekilli, bir çeşittir. Kabuktan ayrılması kolaydır. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Aynı ekolojide Bilecik çeşidinden 1 hafta, Yalova çeşidinden 3 hafta sonra çiçeklenir. Geçit kuşağına kadar olan bölgelerde ilkbahar donlarını atlatabilen bir çeşittir. Tomurcuklarda verim %85-90 dır. Çok verimlidir. İç beyazlık oranı % dür. Orta kuvvette büyür. Yarı dik gelişir. 8x8 dikime uygundur. Geç yapraklandığı için bakteriyel yanıklıktan etkilenmez. Meyve ağırlığı= 13 g İç ağırlığı= 6.5,7 gr İç oranı= % Yağ oranı= % 70 Protein oranı= % 23 Tozlayıcı= Scharsch Franquette

83 YALOVA-1 Salkımda meyveler 1-2 li olup, kabuğu orta kalınlıkta, az pürüzlü, oval şekilli bir çeşittir, dağınık dallıdır. Kabuktan ayrılması kolaydır. Kıyıdan itibaren geçit kuşağına kadar olan bölgelerde tavsiye edilir. Ağacı kuvvetli büyür. Meyve ağırlığı= 16 g İç oranı= % 49 Yağ oranı= % 70 Protein oranı= % 23 Tozlayıcı= Yalova-4, Kaplan-86, Şebin

84 YALOVA-2 Meyve kabuğu orta kalınlıkta, kabuk pürüzlü olup, meyvesi oval şekillidir. Önce dişi çiçekler olgunlaşır. Taze olarak tüketilmeye elverişlidir. İçin kabuktan ayrılması kolaydır. Meyve Eylül sonlarında hasat edilir. Meyve ağırlığı= 16.5 g İç ağırlığı= 7.6 g İç oranı= %46 Yağ oranı= % 68 Protein oranı= %18 Tozlayıcı= Yalova 1, Bilecik, Şebin

85 YALOVA-3 Salkımda meyveler 2-3 lü oluşur. Dik dallıdır. İnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Kabuktan ayrılması kolaydır. Kıyıdan itibaren geçit kuşağına kadar olan bölgeler için tavsiye edilir. Meyve ağırlığı= 13 g İç oranı= % 53 Yağ oranı= % 69 Protein oranı= % 21 Tozlayıcı= Yalova 4, Bilecik, Yavuz

86 YALOVA-4 Yayvan, dik dallı ağacı orta kuvvette gelişme gösterir. Kıyıdan itibaren geçit kuşağına kadar olan bölgeler için tavsiye edilir. Yalova çeşitlerinin içinde erken uyanan bir çeşittir. Meyveler 2-5 li oluşur. Meyve içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Tane ağırlığı= 13 g İç oranı= % 52 Yağ oranı= % 69 Protein oranı= % 17 Tozlayıcı= Yalova 1, kaplan-86

87 YAVUZ Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Meyvesi oval şekilli olup, kabuktan çok kolay ayrılır. İçi dolgun ve beyaz renklidir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Eylül ayı sonlarına doğru hasat edilir. Tane ağırlığı= 17.4 g İç oranı= % 56 Tozlayıcı= Bilecik

88 ŞEBİN Kıyı bölgeleri hariç ceviz yetişen yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Çok verimli, meyve salkımı 2-4 lüdür. Yuvarlak meyve yapısına sahiptir. İnce kabukludur, kabuktan kolay ayrılır. İçi dolgundur. İç kurduna hassastır. Tane ağırlığı= 12 g İç oranı= % 63 Yağ oranı= % 67 Protein oranı= % 17 Tozlayıcı= Bilecik, Yavuz

89 BİLECİK Kıyı bölgeler hariç ceviz yetişen yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkımı 2-3 lüdür. %30 yan dallarda meyve yapar. İnce kabukludur, kabuktan kolay ayrılır. İçi dolgundur. Tane ağırlığı= 13 g İç oranı= % 53 Yağ oranı= % 68 Protein oranı= % 18 Tozlayıcı= Şebin, Yavuz

90 FRANQUETTE Dik ve iri ağaçlar yapar, yan dal verimliliği düşüktür. Meyveleri uzunumsudur. Chandler e tozlayıcı olarak yetiştirilir. Kapama bahçe olarak tavsiye edilmez. Geç yapraklandığı için ilkbahar geç donlarına karşı dayanıklı sayılır. Beyaz iç yapar. Meyve iriliği= gr İç ağırlığı= 5.3 gr İç oranı= % 46-47

91 PEDRO Ağaç küçük taç yapar zayıf gelişir. İleriki yıllarda budamaya gereksinim duyar. 7 x 7 dikime uygundur. Orta geç yapraklanır. Yan tomurcuklarda verim % 65 dir. Kabukta yanakların yapışması zayıftır. İç ağırlığı= 5,6 gr İç oranı= % Beyaz Renkli iç oranı= % Tozlayıcı= yerli kaman -1

92 FERNOR Salkımda meyveler 1-4 lü oluşur. Dik ağaç yapar. İnce kabuklu ve uzunumsu bir meyve şekline sahiptir. Geç çiçeklenir. Kabuktan ayrılması kolaydır. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Franquette çeşidinin yan dallarda meyve veren Lara melezidir. Meyve ağırlığı= g İç randımanı= % Yağ oranı= % 69 Protein oranı= % 21

93 ŞEN-1 Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilen en önemli çeşitlerimizden biridir. Dik, yayvan, kuvvetli bir gelişme gösterir. Kabuklu ve iç ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. İçin kabuktan ayrılması kolaydır. Meyve Eylül sonlarında hasat edilir. Çok verimli bir çeşit olup, salkımda 3-4 lü meyvelere sahiptir. Meyve ağırlığı= 17g İç oranı= %54 Yağ oranı= %74 Protein oranı= %18 Tozlayıcı= Şebin, Yalova-1, Yavuz-1 (Erkek ve dişi çiçekleri aynı zamanda olgunlaştığı için tozlayıcıya gerek duymaz. Fakat yine de bu çeşitler bahçeye dikilebilir.)

94 ŞEN-2 Meyvesi yuvarlak şekilli, kabuk orta derecede pürüzlü ve orta kalınlıktadır. İç ve kabuklu ceviz olarak pazarlanabilir. Meyveler Ekim başlarında olgunlaşır, salkımda genellikle 2-3 lü meyve oluşur. Dişi çiçeklerin olgunlaşması daha öncedir. Bu iyi bir çeşit özelliğidir. Meyve ağırlığı= 12.1 g İç ağırlığı= 6.6 g İç oranı= % 55 tir. Yağ oranı= %67 Protein oranı= %22 Tozlayıcı= Şen 1, Maraş 18

95 TOKAT-1 (Şen 3) Ceviz yetişen tüm bölgelerde uygundur. Ağacı dik yayvan, kuvvetli bir gelişme gösterir. Meyvesi yuvarlak, meyve kabuğu pürüzlü ve gözenekli olup, incedir. Taze ve kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. İçi dolgun ve beyaz renklidir. İçin kabuktan ayrılması kolaydır. Meyveler Eylül ortalarında olgunlaşır ve salkımda 2-3 lü meyve oluşur. Erkek çiçeklerin olgunlaşması daha öncedir. Meyve ağırlığı= 12 g İç ağırlığı= 7,5 g İç oranı= % 63 Yağ oranı= % 71 Protein oranı= % 23 Tozlayıcı= Şebin, Şen-2, Yavuz-1

96 SÜTYEMEZ-1 İç rengi sarı-açık sarıdır. Yapraklanması ve meyve hasadı ne erken ne de geçtir. Yan dal meyve verimi % olup, çok verimlidir. Dişi çiçekler önce açar. Meyve ağırlığı= g İç ağırlığı= g İç oranı= % Tozlayıcı= Şebin, Maraş-18, Yalova-4

97

98 CEVİZ ANAÇLARI J. Regia çöğürleri: En çok kullanılan anaç tipidir. Ülkemizde sadece bu anaç kullanılır. Cevizin kültür çeşitleri ile aşı yerinde mükemmel bir kaynaşma sağlar. Bu anaca aşılı cevizlerin gelişme kuvveti, ağaç büyüklüğü ve evrimi değişir. Kök çürüklüğüne ve kök boğazı çürüklüğüne çok hassastır. Kök kanserine ve kök ur nematoduna duyarlıdır. Topraktaki tuzluluğa çok dayanıklı değildir.

99 Anaç elde etmek için kullanılacak olan tohumlar yaz sonu-sonbahar başında hasat edilen meyvelerden sağlanır. İyi bir çimlenme sağlamak için tohumlar, ekimden önce 3 ay süreyle soğukta katlamaya konulmalıdır. Her ne kadar J. regia tohumlarının çimlenmesi için katlama gerekli değilse de, katlama çimlenmeyi hızlandırmaktadır. Tohum ekim derinliği tohumun iriliğine göre 5-8cm kadardır. Tohum ekimi tavalara veya doğrudan aşı parsellerine yapılır. Bunlar aşılanabilecek büyüklüğe ulaştığı zaman aşılanırlar. Ülkemizde ceviz kültür çeşitlerinin aşılanmasında sadece J. regia anaçları kullanılmaktadır. Diğer ülkelerde başka anaçlarda kullanılmaktadır.

100 CEVİZ ANAÇLARI Juglans hindsii: Kuzey Kaliforniya kara cevizi olarak adlandırılır. ABD de ve özellikle Kaliforniya da en fazla kullanılan anaçtır. Melez anaçlardan hariç olarak, diğer anaçlardan daha hızlı büyür ve erken meyveye yatar. Çöğürleri kuvvetli gelişir, aşı yerinde sağlam bir bağlantı oluşturur ve kötü toprak koşullarına toleranslıdır. Kök çürüklüğüne ve kök ur nematoduna dayanıklı; kök boğazı çürüklüğüne ve kök yara nematoduna hassastır. Kök kanserine dayanımı yüksektir.

101 CEVİZ ANAÇLARI Juglans nigra: Doğu kara cevizi olarak adlandırılmıştır. Doğu ABD ve Kanada orjinlidir. Soğuğa dayanıklı bir anaçtır. Genç ağaçları yavaş büyüdüğünden verime geç yatar. Fidanları uzun bir kazık kök oluşturduğu için şaşırtılması zordur.

102 CEVİZ ANAÇLAR Paradox anacı: J. hindsii x J. regia melezidir. Kök çürüklüğüne, kök boğazı çürüklüğüne, kök yara nematoduna ve neme dayanıklıdır. Kök kanserine hassastır. Gelişme kuvveti bakımından Paradox anacına aşılı olanlar kuvvetli, J. hindsii ye aşılı olanlar orta kuvvetli, J. regia nınkiler ise değişkendir.

103 CEVİZ ANAÇLAR Royal anacı: J. nigra x J. hindsii melezidir. J. regia çeşitlerinin çoğaltılmasında sınırlı olarak kullanılır. En kuvvetli ceviz anacıdır. Çok hızlı büyür. Özellikle kerestesi değerlidir. Fazla kullanılan bir anaç değildir.

104 ÇEŞİT SEÇİMİ Kaliteli, verimli ve pazarda yüksek fiyatla satılan çeşitler seçilmelidir. Cevizlerde istenen başlıca özellikler; Randıman en az %50 olmalı Meyve ağırlığı en az 10g olmalı Kabuk kalınlığı 0.92mm den fazla olmamalı Periyodisite göstermemeli Çiçeklenme geç olmalı Yapraklanma geç olmalı Verim yüksek olmalı İç rengi açık beyaz, kehribar sarısı olmalı İç dolgun olmalı Kabuk düzgün olmalı Yan dallarda çiçek oluşturma oranı fazla olmalı Her tomurcuktan oluşan dişi çiçek sayısı fazla olmalı

105 Cevizde bahçe tesisi Ceviz çok uzun ömürlü bir bitki olduğu için bahçe tesis ederken dikkatli davranmak gerekmektedir. Bahçe iki şekilde tesis edilmektedir. Birincisi ve uygun olanı kapama bahçeler şeklinde olanıdır. İkinci tesis şekli ise toplu arazilerin bulunmadığı bölgelerde kenar ve sıra şeklinde dikimdir. Bu dikim şekli ülkemizde uzun yıllar bahçe kenarlarında ve dere boylarında yapılan dikim şeklidir. Özellikle bu gibi alanlarda tohumdan yetiştiricilik yapılmıştır. Ceviz büyük taç yapan bir meyve türüdür. Bu nedenle sıra arası ve sıra üzeri mesafelerin de buna göre ayarlanması gerekmektedir. Ülkemizde diğer ülkelerde sıra arası ve sıra üzeri mesafeler 10x10, 12x12, 14x14 m uygulanıyorsa da, bu mesafeler çeşidin büyüme gücü,toprak yapısı gibi etkenlere bağlıdır. Buna karşılık az meyilli ve düz arazilerde, uygun toprak yapısına sahip (alüvyal) yerlerde önerilen dikim mesafesi 7x7 m olmalıdır. Cevizde tam bodur anaç veya yarı bodur anaç olmadığı için çok sık bahçe tesis etmek mümkün olmamaktadır.

106 Cevize yıllık bakım işlemleri Toprak işleme; Cevizler derin kök yapan bitkiler oldukları için derin ve yüzlek toprak işlemesinden zarar görmezler Sulama; Yapılan araştırma sonuçlarına ceviz bahçeleri yıllık 750 ila 1500mm lik bir sulamaya ihtiyaç duymaktadırlar. Gübreleme; Yeni tesis edilecek bahçelerde dikim çukuruna yanmış ahır gübresi verilmelidir. Nisan başında her fidana 100g amonyum sülfat verilmesi de tavsiye edilmektedir. Ceviz azota fazla ihtiyaç duyan bir meyve türüdür. Buna karşılık fosfor ve potasyum a daha az ihtiyaç duymaktadır. Ceviz Fe, Cu, Zn, Mg, B gibi elementlere de ihtiyaç göstermektedir. Gübrelemede önemli olan toprak ve yaprak analizleri sonuçlarına göre gübreleme yapmaktır. İlaçlama; Yaprak dökümünden sonra %2 lik bakır eriyiği ile fidanlar ve ağaçlar muamele edilmelidirler. Bu uygulama kara leke ve bakteriyel hastalıkların önlenmesi ve sürgünlerin pişkinleşmesi açısından önemlidir. Bitkiler uyanmadan önce aynı ilaçlamanın tekrar edilmesi; 1. Hastalıklardan korur. 2. Sürgün uyanmasını geciktirir. 3. Yaz ayları içerisinde kara leke ve iç kurduna karşı sistemik etkili bir ilaçla bir fungusit karıştırılarak atılabilir.

107 DERİM Genelde ekolojiye göre değişmekle birlikte eylül ortaları hasat zamanıdır. Ağustos sonunda başlayıp Ekim ayı ortalarına kadar devam eder. Meyvenin yeşil kabuğu(kal) çatlamaya başladığı zaman hasat başlayabilir. Ancak yeşil kabuğun çatlaması ile iç olgunluğu aynı döneme rastlamayabilir. -Genellikle nemli ve serin kıyı bölgelerinde yeşil kabuk çatlaması ile iç olgunluğu aynı döneme rastladığı halde, -Sıcak ve kurak iç bölgelerde yeşil kabuk çatlaması, iç olgunluğundan 3-4 hafta sonra meydana gelir. Derim zamanının geldiği cevizin yeşil kabuğunun çatlayıp içinin (endokarp) 1/3 ünün görüldüğü zamandır. Ağacın %30 u bu duruma geldiği zamanda hasat gelmiş demektir. Ceviz içini tam doldurmalı, erken derilmemelidir. GA3 uygulaması derimi erkene alabilir. Derimden önce bahçe tabanı hafifçe sertleştirilmeli veya ağaçların altına yakalama kafes kafesleri yerleştirilmelidir. Ceviz kalitesinin korunması için derim süresince toprak neminin korunması gerekmektedir. Aksi halde; İç kararması, iç büzüşmesi, yeşil kabukta güneş yanıklıkları olabilir. Derimde mekanik sarsıcılar kullanılabilir. Bunun için derimden birkaç hafta önce sulama yapmak meyvelerin kolay dökülmelerini sağlayabilir.

108 Derimden hemen hemen sonra kavlatma yapılmalıdır. Bu işlem; -Ayakla çiğneyerek -1500ppm Ethrel uygulaması ile cm yığın yapılıp 3-4 gün sonra üzerinden merdane geçirilerek yapılabilmektedir. Yeşil kabuk kalıntıları yıkanmalıdır. Sert kabuk ve için nemini uçurmak için kurutma yapılmalıdır. Amaç; -Sabit ağırlıklı ürün elde etmek -Küf gelişmesi ve iç kararmasını önlemek -Kabukta yapılacak beyazlatmayı kolaylaştırmaktır. Kurutma ºC de yapılmalı sıcaklık 43 ºC yi geçmemelidir. Kurutma işleminden sonra %26-28 lik Kalsiyum hipoklorit ve daha sonra %1 lik sülfirik asite daldırılarak beyazlatılır ve kurutulur.

109 Muhafaza Uzun süreli muhafaza için Sıcaklık 4-6ºC olmalı ve nemde %65-75 oranında olması gerekmektedir. İç ceviz olarak muhafaza edilecek ise 4.4ºC ve % nemde muhafaza edilmelidir.

110

111

112

113

114

115 PEDRO

116 BUDAMA yaş

117 HASTALIK VE ZARARLILARLA MÜCADELE

118 Ceviz Bakteriyel Yanıklığı Etmeni; Xanthomonas juglandis isimli bir bakteridir. Bakteri yapraklarda küçük, siyah lekeler oluşturur. Hastalıklı yaprakların yan damarları siyahlaşır. Erkek çiçekler esmerleşir ve kururlar. Meyvenin dış yeşil kabuğunda oldukça büyük siyah lekeler meydana gelir. Ceviz içi de esmerleşir ve acır. Nemli havalarda, yaprakların açılan stomalarından girerek parankima dokusuna yerleşir ve orada çoğalır. Bakteri sıcak ve kurağa oldukça dayanıklı olup, güneş ışığından çok etkilenmez. Mücadelesi: hastalıklı sürgünler kesilir, hastalıklı yapraklar toplanır ve yok edilir. Ayrıca çiçekten önce 1 ve çiçekten sonra 2 defa bordo bulamacı atılır.

119

120 Kök Kanseri Etmeni; Agrobacterium tumefaciens isimli bir bakteridir. Patojen polifag olup kiraz, vişne, idris, erik, kaysı, şeftali ve ceviz gibi birçok meyve türünün köklerinde zarar yapar. Genellikle kök boğazında ve kalın kökler üzerinde urlar oluşturur. Hastalık topraktan bulaşır. Bakteri, köklerdeki yara ve yarıklardan girer. Bakteri köklerde beslenirken, ağacın üst kısımlarına besin maddesi taşınımı zorlaşır. Bakteri güneş ışığına ve kuraklığa hassastır. Nemli topraklarda hızla büyüyen ağaçlar daha çok zarar görür. Ağaçların yaprakları sararır ve normal büyüklüğüne erişemez. Gelişme zayıflar ve hastalığın ilerlemesiyle ağaçlar kurur. Mücadelesi: Etkin bir mücadelesi yoktur. Bu hastalıkla bulaşık ve fazla nemli topraklarda ceviz fidanı yetiştirilmemeli ve ceviz bahçesi kurulmamalıdır. Hastalıklı fidanlar sökülüp yakılmalıdır.

121

122 Ceviz Antraknozu Etmeni; Gnomonia leptostyla olup, bir mantar hastalığıdır. Mantar yaprak, meyve ve sürgünlerde zarar yapar. Mayıs sonu-haziran başında etkili olmaya başlar ve yaprak dökülünceye kadar etkisini sürdürür. Yapraklar üzerinde 3-5mm çapında siyah lekeler oluşur. Hastalanan ağaçların meyve içleri koyu renkli ve çoğu da buruşuktur. Mücadelesi: Hastalıklı yapraklar toplanarak yakılır. Sonbaharda ağaçlara %2-3 lük bordo bulamacı atılarak bulaşma azaltılabilir. İlkbaharda yapraklar yarı büyüklüğüne ulaşınca 1., tam büyüklüğüne ulaşınca 2. ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada fungusitler kullanılır.

123

124 Kök Çürüklüğü Etmeni: Armillaria mellea mantarı meyve ağacı, orman ağacı, çalı, asma ve bazı otsu bitkilerde zarar yapan bir şapkalı mantardır. Ceviz ağaçlarında köklerde, kök boğazında ve gövdenin alt kısmında zarar yapar. Köklerde, kabukla odun tabakası arasında beyaz bir küf tabakası oluşturur. Yapraklar sararır ve erken dökülür. Sürgün uçları kurur. Hastalığın etkisiyle kökler ölür ve sonuçta ağaç kurur. Mücadelesi: Hastalığın başarı ile uygulanan bir mücadelesi yoktur. İyice hastalanan ağaçlar bütün kök sistemini kapsayacak şekilde sökülür ve çukurunda yakılır. Çukura sönmemiş kireç veya %2 lik formalin dökülür ve kapatılır. Toprak, %2 formalin içeren 10lt su ile sulanır. Bahçedeki sağlam ağaçlar ilkbahar veya sonbaharda taç izdüşümünün herbir m 2 si %5 lik karaboya veya %2 lik göztaşı içeren 10lt su ile sulanır.

125 CEVİZDE KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ

126 Phytophthora Çürüklüğü Etmeni: Phytophthora cinsine dahil 70 kadar mantar türü vardır. Ceviz ağaçlarında köklerde ve kök boğazında veya her iki kısımda birden çürüklük yaparlar. Hastalık ilerledikçe, yaprak alanı seyrekleşir ve uç sürgünler kuruyabilir. Köklerin tamamının zarar görmesi halinde ağaç kurur. Mantar nemli topraklarda zarar yapar. Mücadelesi: Ağır topraklarda ceviz bahçesi kurulmamalı ve ceviz fidanı yetiştirilmemelidir. Kimyasal mücadele yeteri kadar etkin değildir.

127

128 Ceviz İç Kurdu Cevizin en önemli zararlısıdır. Zararlının adı Laspeyresia pomonella (Cydia pomonella) dır. Erken dönemde ceviz içinin zarar görmesine, geç dönemde yeşil meyve kabuğunun lekelenmesine neden olur. Özellikle Payne, Ashley ve Serr gibi erken yapraklanan çeşitlerde önemli zarar yapar. Bölgelere göre mayıs, haziran aylarında birinci neslin ergin çıkışları başlar. Bazı çeşitlerde birinci, bazı çeşitlerde ikinci nesil zarar yapar. Mücadelesi: Meyvelerin çapı 1-1.5cm ye eriştiği zaman veya ilk kelebek çıkışı saptandıktan 2 hafta sonra 1. ilaçlama yapılır. 2. ilaçlama ise ikinci nesil çıktıktan sonra yapılır.

129

130 Ceviz Yaprak Bitleri Aphis juglandis: Ülkemizde zararlı olan yaprak bitlerinden biridir. Yapraklarda ve taze sürgünlerde bitki özsuyunu emerek zarar yapar. Mücadelesi: Yaprak biti zararına uğrayan sürgün ve genç dallar kesilerek yakılır. Bit yoğunluğu fazla ise ilaçlı müdahale yapılır. Chromaphis juglandicola: Genç meyve, yaprak ve sürgülerde zarar yapar. Ağacın gelişme kuvveti, meyve iriliği, meyve kalitesi ve verimi üzerine olumsuz etkide bulunur. Mücadelesi: Zarar görmüş yaprak ve dallar toplanıp yakılır. Yoğun değilse kimyasal mücadele yapılmaz. Böyle durumda, paraziti olan Trioxys pallidus yabani arısından yararlanılabilir. Yaprak bitleri yoğunluğu ilkbaharda artarsa, meyve büyümesi engellenir. Eğer yoğunluk yazın artarsa, hasat zamanında önemli miktarda buruşuk ceviz içi elde edilir.

131

132 Nematodlar Birçok türü bulunmaktadır. Ceviz ağaçlarına zarar verenler, toprakta ve köklerde yaşarlar. Ceviz bahçelerinde Pratylenchus spp, Criconemella, Meloidogyne spp. ve Xiphinema spp. cinslerine ait nematodlar saptanmıştır. Mücadelesi: Nematodla bulaşık arazide ceviz bahçesi kurulmamalı ve ceviz fidanı yetiştirilmemelidir. Bahçeye sağlıklı, nematodla bulaşık olmayan fidanlar dikilmelidir. Ayrıca, bahçeler içinde nematod bulunmayan su ile sulanmalıdır. Tüm bu zararlıların dışında, ceviz ağaçlarının gövde ve meyvelerinde kuşlarda önemli ölçüde zarar oluştururlar.

133

134 VERİM Günümüzde bazı çeşit veya tiplerin aşılı fidanları 3 yaşından itibaren meyve başlamaktadır. Ceviz ağaçlarından alınan verim; ağacın yaşına, çeşide, ekolojik koşullara ve yıllık bakım işlerine göre değişmektedir. Fidanların yaşından itibaren meyve vermeye başladığı, * 10 yaşındaki ağacın kg, * 15 yaşındaki ağacın kg, * 20 yaşındaki ağacın kg kadar meyve verebildiği gözlenmiştir.

135 ŞEBİN

136 KAMAN-4

137 MİDLAND

138 FRANQUETTE

139 KAMAN - 1

140 BİLECİK

141 CHANDLER

142

143

144 HASAT

145

146

147 Denizli

148 Ülkemiz koşullarında ceviz hasadı, bölgelere göre değişmekle birlikte, ağustos sonunda başlar, ekim ayının sonlarına kadar devam eder. Hasat tarihi çeşide, yıla ve bölgeye göre değişir. Yaygın olarak yetiştirilen çeşitlerimiz olmadığı için, belli çeşitlerin hasat tarihlerini bildirmekte mümkün değildir. Pratik olarak meyvenin yeşil etlikabuğu (kal) çatladığı ve sarsmayla meyvelerin yaklaşık %80 inin düştüğü dönemde hasat başlayabilir. Serin nemli bölgelerde, sahil yörelerinde kal çatlaması ile için olgunlaşması aynı dönemde olur. Sıcak ve kurak bölgelerde kal çatlaması, için olgunlaşmasından 3-4 hafta sonra meydana gelir. Kal çatlamasından sonra hasadın gecikmesi, hem iç kararmasının, hem de iç kurdu zararının artmasına neden olmaktadır.

149 Ceviz hasadı elle veya mekanik sarsıcılar kullanılarak yapılır. Hasat genellikle 2 defa da yapılır. 1. hasatta %80 i, 2. hasatta ise geriye kalanlar toplanırlar. Hasattan önce ağaçların altındaki yabancı otların temizlenmesi ve toprak yüzeyinin düzeltilmesi gerekir. Toprak neminin yetersiz olduğu bahçelerde meyveleri düşürmek zordur. Bu nedenle, hasattan birkaç gün önce ağaçların sulanması bu sorunu ortadan kaldırmaktadır. Ceviz hasadının sabahın erken saatlerinde veya akşam serinliğinde yapılması gerekir. Aksi takdirde, günün sıcak saatlerinde hasat edilen meyvelerin iç kalitesi düşmektedir.

150 Kavlatma ve Kurutma Meyveler, yeşil etli kabukları ayrıldıktan sonra kurutulur. Kavlatma olarak adlandırılan, ceviz meyvesinin yeşil kabuktan ayrılma işlemi değişik şekillerde yapılabilir. Ülkemizde kavlatma işlemi daha çok elle yapılır. Hasat edilen meyveler ağaçların altında, ceviz kabuk kolay çıkana kadar bekletilir. Fakat, bu şekilde bekletilen meyvelerde iç kalitesi düşmektedir. Kavlatma işlemi farklı şekillerde de yapılabilir. Kavlatılacak meyve miktarı az ise, bunlar sert bir zemine serilerek üzerinde merdane geçirilerek ya da meyveler çiğnenilerek de dış kabuktan ayrılır. Ancak, burada dış kabuğu ince olan çeşitler sakıncalıdır. Dış kabuğu ayırmak için özel aletlerde kullanılabilir. Bir diğer yöntemde, ethrel uygulamasıdır. Yeşil kabuklu meyveler 1500ppm ethrel çözeltisine daldırılır. Sonra meyveler sert bir zemine serilir ve üzerinden merdaneler geçirilerek yeşil kabuktan ayrılır.

151 Yeşil kabuktan ayrılan meyveler, sert kabuk üzerindeki kalıntıları temizlemek için yıkanırlar. Yıkama işi bidon veya beton karıştırıcılarda yapılabilir. Karıştırıcıya 1/3 oranında ceviz ve su ile, adet 5-8cm çapında sert taşlar konulur. Karıştırıcı 10-15dak. çalıştırılır ve ardından kalburlara dökülerek, meyveler diğer atıklardan temizlenir. Yıkanan meyveler, sert zemine serilerek gölgeli ve havadar bir yerde kurutulur. TS ye göre en yüksek nem miktarı; iyi kurutulmuş kabuklu cevizlerde %8, iç cevizinde %5 olarak kabul edilmektedir. Gerekli görüldüğünde, kurutma işleminde sonra cevizler, %26-28 kalsiyum hipoklorit veya %1 sülfirik asit içeren çözeltilere daldırılarak beyazlatılır ve yeniden kurutulur.

152 DEPOLAMA İç cevizde bulunan yağ oranı %60-75 arasındadır. Bu nedenle, depolama sırasında yağların oksidasyonu veya hidrolizi ile serbest yağ asitlerinin oluşması nedeniyle acıma meydana gelir. Acılaşmayı en aza indirmek için, iç cevizdeki nem oranını % e indirdikten sonra depolama yapmak gerekmektedir. İç cevizin depolanması kabuklu cevize göre daha zordur. İç ceviz nem oranı düşürüldükten sonra 4.4 C de 18 ay, -15 ile -20 C de de uzun süre muhafaza edilebilirler. İç cevizler ağızları iyice kapatılmış kavanozlarda saklanmalıdır. Kabuklu cevizlerde depolama 21 C de 4 ay sonra; 1 C de ise 2 yıl sonra görülebilir.

153 PAZARLAMA Cevizler, kabuklu ceviz ve iç ceviz olarak pazarlanabilir. Her iki grupta da meyve kalite özelliklerine göre sınıflara ayrılır. bu sınıflamayı her ülke kendi standartlarına göre yapar. Ülkemiz standartlarına göre kabuklu ve iç cevizler; ekstra, 1. kalite ve 2. kalite olarak gruplandırılırlar.

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri 2015-2016 Güz Dönemi Ceviz (Juglans regia L.) Ceviz; Anadolu nun ulu, görkemli ve yerli ağaçlarından biridir. Besin

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz Yetiştiriciliği Yayın No: 61 Yayın Tarihi: 15.10.2014 Ceviz Yetiştiriciliği Yılmaz SESLİ Lütfen Dikkat!... Ülkemiz ceviz üretiminde dünyada söz sahibi ülkelerdendir. Ancak sürdürülebilir bir üretim için kapama ceviz bahçelerinin

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ

CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

CEVİZİN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

CEVİZİN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ CEVİZİN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Ceviz sağlık ve beslenme bakımından çok önemli bir meyve türüdür. Genel olarak cevizde %3.5 su, %15-30 protein, %55-77 yağ, %1.5-3 kül, ve %5-15 oranında da karbonhidrat

Detaylı

ÜLKEMİZ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU,SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Yrd.Doç.Dr.Ersin GÜLSOY

ÜLKEMİZ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU,SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Yrd.Doç.Dr.Ersin GÜLSOY ÜLKEMİZ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU,SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Yrd.Doç.Dr.Ersin GÜLSOY Ceviz (Juglans regia L.) Ceviz; Anadolu nun ulu, görkemli ve yerli ağaçlarından biridir. Besin değeri

Detaylı

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin

Detaylı

Cevizler hızlı büyüyerek m ye kadar boylanır ve bir ağaç m2 lik bir alanı kaplayabilir.

Cevizler hızlı büyüyerek m ye kadar boylanır ve bir ağaç m2 lik bir alanı kaplayabilir. CEVİZİN BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ Ceviz Fidanı-Ağacı Ağaç Yapısı ve Kök: Cevizler hızlı büyüyerek 25-40 m ye kadar boylanır ve bir ağaç 300-500 m2 lik bir alanı kaplayabilir. Ceviz ağaçları genelde yayvan taç

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

ASMANIN ÇOĞALTILMASI

ASMANIN ÇOĞALTILMASI ASMANIN ÇOĞALTILMASI Asmalar başlıca iki yolla çoğaltılır; Eşeyli (tohumla) Eşeysiz TOHUMLA (EŞEYLİ) ÇOĞALTMA Asmalar biyolojik olarak yabancı döllenmeleri nedeniyle, tohumdan elde edilen bitkiler çok

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ

AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ Ceviz hem meyvesi hem de kereste değeriyle ekonomik önem kazanmıştır. Ceviz ağacının 150-200 yıllık ömrünün ilk 60-70 yılında meyvelerinden, bu yaştan sonra da piyasa taleplerine

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

Antepfıstığında Gübreleme

Antepfıstığında Gübreleme Antepfıstığında Gübreleme Tam verime çok geç yatan (8-10 yıl) antepfıstığı uzun ömürlü bir meyve ağacıdır. Hiçbir meyve ağacının yetiştirilemediği kıraç, taşlık ve kayalık arazilerde bile yetişebilmektedir.

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ

CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir çok meyve türünde olduğu gibi cevizin

Detaylı

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir. CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir. Hızlı gelişirler, büyük yuvarlak taç oluştururlar. Serbest

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Giriş Meyve ağaçları, çok yıllık bitkilerdir. Türe, bölgeye, toprak koşullarına ve bakım şartlarına bağlı olarak 20 ile 100 yıl yaşarlar. Hatta zeytin gibi

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir.

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir. ACUR YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ 1.Black Strong Ürünlerinin Acur YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Acur organik maddece zengin topraklarda çok iyi yetişir. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma

Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Vegetatif (eşeysiz) çoğaltma Genel anlamda, bitkilerin değişik yaşlarda gövde ve dal parçaları, büyüme uçlarındaki meristematik dokuları, kökleri, yaprakları yada özelleşmiş veya değişikliğe uğramış gövde

Detaylı

T.C. AĞAÇÖREN KAYMAKAMLIĞI Ġlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ

T.C. AĞAÇÖREN KAYMAKAMLIĞI Ġlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ T.C. AĞAÇÖREN KAYMAKAMLIĞI Ġlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ AĞAÇÖREN-2012 ĠÇĠNDEKĠLER Konu : Sayfa No: 1. İçerik:. 1 2. Projenin Özeti:. 2 3. Projenin Adı:.. 3 4.

Detaylı

Taksonomi. Carya illinoinensis

Taksonomi. Carya illinoinensis PİKAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Sert kabuklu bir meyve türüdür. Carya cinsinin ekonomik anlamda en önemli türüdür. Ceviz (Juglans regia) ile yakın akrabadır. Bitki ve meyve özellikleri bakımından cevize benzer.

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır.

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır. Ekolojik istekleri Çayda verim ve kalite ile ekolojik koşullar arasında ilişki vardır. Dünya üzerinde kuzey yarımkürede 42.enlem, güney yarım kürede ise 30. enlem çay bitkisinin son yetişme sınırlarıdır.

Detaylı

ŞEFTALİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

ŞEFTALİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN ŞEFTALİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Şeftali bir ılıman iklim meyve türüdür. Kış mevsiminde dinlenmeye girer ve yapraklarını döker. Dünya üzerinde kış mevsiminde hava

Detaylı

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit -18, 2-4 arasında ise 40 lt su ile Hum Elit 15 uygulaması

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri Fransız orijinlidir. Bir Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir ve atalarının en olumlu özelliklerini almıştır: Ağaçlar çabuk meyveye yatar,hastalıklara

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Zeytin

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

Yaklaşık ton üretimle

Yaklaşık ton üretimle PAPAZ ERİĞİ Can grubu eriklerden en çok yetiştirilen çeşit olup, ağaçları geniş, sık dallı ve yayvan taç oluşturur. Erken çiçeklenmeden dolayı bazı yıllar ilkbahar geç donlarından zarar görür. Genelde

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney

4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney 4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK İSTEKLERİ Bitkide büyüme ve gelişme, bitkisel üretimde çeşitlilik Bitkinin genetik yapısı

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 ARMİLLARİA

Detaylı

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN Toprak İsteği Derin Kumlu- tınlı Kısmen kireç içeren Süzek topraklar İdeal toprak Kuru koşullarda Tabanda su tutabilen killi topraklar daha verimli

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Aylara

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

Tescil No : 177 Koruma Tarihi : Başvuru No : C2011/033 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi

Tescil No : 177 Koruma Tarihi : Başvuru No : C2011/033 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi Koruma Tarihi : 17.05.2011 Başvuru No : C2011/033 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi : Niksar Ticaret Ve Sanayi Odası Başvuru Sahibinin Adresi : Çepnibey Mah. Eski Toptancı Sebze Hali Kümesi

Detaylı

Taksonomi. Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof)

Taksonomi. Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof) Taksonomi Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof) Anavatanı Hindistan Türkmenistan Baykal Gölü Çevresi Sibirya D.Akdeniz Türkiye Ülkemizde Şikori Akdeniz Böglesinde

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

zeytinist

zeytinist zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 30.03.2017 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM VE UYGULAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKADEMİ MERKEZİ FAALİYETLERİ ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM HASTALIKLARLA MÜCADELE HAZIRLAYAN:Kübra

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

ARMUT ANAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ

ARMUT ANAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ ARMUT ANAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ ANAÇLAR AĞAÇ GELİŞİMİ KİREÇLİ VE YÜKSEK AĞIR PH'LI VE TOPRAKLARA TABAN SUYU KISITLI YÜKSEK DAYANIKLILIK SULAMA TOPRAK VE K ATE BA 29 1 m x 4 m 2 m x 5 m 3 veya 4 Farold 40

Detaylı

KAFKAS FİDANCILIK AŞILI CEVİZ FİDANI ÜRETİMİ

KAFKAS FİDANCILIK AŞILI CEVİZ FİDANI ÜRETİMİ KAFKAS FİDANCILIK AŞILI CEVİZ FİDANI ÜRETİMİ FİDAN ÜRETİM AŞAMALARIMIZ Fidan üretimindeki ilk aşama tohumların toprak altına tek sıra halinde yerleştirilmesi ve örtülerek çimlenmeye bırakılması ile başlamaktadır.

Detaylı

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü SUSAM HASADI TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta

ÖNEMLİ ZARARLILARI. Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) yumurta ÖNEMLİ ZARARLILARI Spodoptera spp. (Yaprak kurtları) Ergin 20 mm yumurta Larva 35-40 mm ÖNEMLİ ZARARLILARI ÇİÇEK TRİPSİ (Frankliniella tritici) Küçük sigara şeklinde 1,3 mm uzunluğunda, genelde sarı renkli

Detaylı

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Ayvanın İklim İstekleri Ayva bir ılıman iklim meyve türüdür. Kışın yapraklarını dökerek dinlenmeye girer. Ilıman deniz ikliminden hoşlanır.

Detaylı

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme Ilıman iklim kuşağında Dinlenme - Meristem dokuları düşük sıcaklık ve gün uzunluğunun azalması ile uyarılarak tomurcuklar dinlenmeye girer. - Yaprak dökümü olur. Bitki soğuğa ve dona karşı dayanım geliştirir.

Detaylı

Yerfıstığında Gübreleme

Yerfıstığında Gübreleme Yerfıstığında Gübreleme Ülkemizin birçok yöresinde ve özellikle Çukurova Bölgesi nde geniş çapta yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı, yapısında ortalama %50 yağ ve %25-30 oranında protein içeren, insan

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

Bu anaçlar tohumla üretilir. Yabani elmaların tohumundan elde edilen bitkilere çöğür, kültür çeşitlerinin tohumdan elde edilenlere ise yoz denir.

Bu anaçlar tohumla üretilir. Yabani elmaların tohumundan elde edilen bitkilere çöğür, kültür çeşitlerinin tohumdan elde edilenlere ise yoz denir. Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.msonormaltable {mso-style-name:"normal Tablo"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0;

Detaylı

Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Çeşitlerinin Çimlenme ve Çöğür (Anaçlık) Gelişme Performanslarının Belirlenmesi

Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Çeşitlerinin Çimlenme ve Çöğür (Anaçlık) Gelişme Performanslarının Belirlenmesi Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Çeşitlerinin Çimlenme ve Çöğür (Anaçlık) Gelişme Performanslarının Belirlenmesi Akide ÖZCAN 1 Mehmet SÜTYEMEZ 2 1 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv., Afşin Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME Ülkemizin Ege - Akdeniz ve Batı Karadeniz sahil kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm diğer tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında verim

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

Ceviz anaçları. J. Regia çöğürleri: En çok kullanılan anaç tipidir. Ülkemizde sadece bu anaç. kullanılır.

Ceviz anaçları. J. Regia çöğürleri: En çok kullanılan anaç tipidir. Ülkemizde sadece bu anaç. kullanılır. Cevizin çoğaltılması Generatif (tohumla) çoğaltma: Tohumla yapılan çoğaltmalarda meydana gelen yavru bitkiler, ana bitkinin hemen hemen hiçbir özelliğini taşımazlar (genetik açılım gösterirler). Bu nedenle

Detaylı

Japon Erik Fidanı -Japon Erik Ağacı ve

Japon Erik Fidanı -Japon Erik Ağacı ve BLACK DIOMAND JAPON ERİĞİ(9 NUMARA) Türkçesi Siyah Elmas demektir.sahil bölgeler için pek uygun değildir.200 metre üstü rakımlar için idealdir.kaliforniya da ıslah edilen Black serisi erikler içerinde

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Potasyum:

Detaylı

Yağ Gülü Yetiştiriciliği

Yağ Gülü Yetiştiriciliği Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yayın No: 45 Yayın Tarihi: 15.11.2011 Yağ Gülü Yetiştiriciliği Rafet SARIBAŞ, Hasan ASLANCAN Lütfen Dikkat!... Gül yağı, parfüm ve kozmetik sanayinin yanında antibakteriyel

Detaylı

Seminerin Adı: GAP ta AntepfıstığıYetiştiriciliği Yer: Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Diyarbakır Semineri Sunan: Mikdat

Seminerin Adı: GAP ta AntepfıstığıYetiştiriciliği Yer: Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Diyarbakır Semineri Sunan: Mikdat Seminerin Adı: GAP ta AntepfıstığıYetiştiriciliği Yer: Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Diyarbakır Semineri Sunan: Mikdat ŞİMŞEK Tarih: Mart 2004 email: miksimsek2001@yahoo.com

Detaylı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı Koruma Tarihi : 18.12.2008 Başvuru No : C2008/049 Coğrafi İşaretin Türü Başvuru Sahibi : Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Domates ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen sebzedir. Dünyada taze olarak, yemeklerde diğer sebzelerle pişirilerek, dayanıklı domates suyu, konsantre domates

Detaylı

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ

KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ KESME GÜL VE GÜL FİDANI YETİŞTİRİCİLİĞİ Gül Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsindendir ve dünyada yaklaşık 1.350 Rosa türü tanımlanmıştır. Gül 1-2 metre arasında uzayabilen, çok yıllık dikenli

Detaylı

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Patlıcan her türlü yemeği kolayca pişirilen, garnitür ve salata olarak değerlendirilen bir sebzedir. Bunun dışında reçeli ve turşusu da yapılabilir. 100 gr

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32 İÇİNDEKİLER TOPRAK VE GÜBRELEME GİRİŞ... 1 1. BAHÇE TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR... 2 1.1. Toprak Reaksiyonu... 2 1.2. Toprak Tuzluluğu... 3 1.3. Kireç... 4 1.4. Organik Madde... 4 1.5. Bünye... 5 1.6. Bitki

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ Dünya kabuklu meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan bademin yetiştiriciliği ülkemizde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Geçmişte sadece Ege bölgesi, Akdeniz ve G. Doğu Anadolu

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, su tutan ağır (killi) topraklarda dikimden evvel drenaj problemi halledilmelidir.

Taban suyunun yüksek olduğu yerlerde, su tutan ağır (killi) topraklarda dikimden evvel drenaj problemi halledilmelidir. ELMA BAHÇESİ TESİSİ 1. Dikim Zamanı Elma fidanları kışın ılık geçen ve yağışlı olmayan bölgelerde sonbahardan (yaprak dökümünü müteakip) itibaren ağaçlarda fizyolojik faaliyet başlayana (ilkbahar) kadar

Detaylı

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI Tür ve çeşitlerin devamını sağlamak Ticari üretimin ve bahçelerin devamını sağlamak 1. Generatif (Eşeyli=tohum ile) çoğaltma 2. Vejetatif (Eşeysiz) çoğaltma GENERATİF ÇOĞALTMA

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

1. GİRİŞ. 2. CEVİZİN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

1. GİRİŞ. 2. CEVİZİN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ 1. GİRİŞ Ceviz (Juglans regia L.), botanikte Dicotiledoneae sınıfı Juglandales takımı, Juglandaceae familyası ve Juglans cinsinde yer alır. Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18

Detaylı

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri

AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ. 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 37 AYLARA GÖRE BAKIM İŞLEMLERİ 4.1. Ocak-Şubat Aylarında Bakım İşlemleri 4 Bu aylarda hava ve toprak sıcaklığının uygun olduğu günlerde toprağın derince sürülmesi yararlıdır. Böylece

Detaylı

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Yeşil Budama Gözlerin uyanmasından

Detaylı

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi

TURUNÇGİLLER İÇİN YILLIK ÇALIŞMA TAKViMi OCAK Uçkurutan (mal secco), Turunçgil dal yanıklığı (pseudomonas syringae), Antraknoz ve kahverengi meyve çürüklüğü (Phytophthora citrophthora)'ne karşı ilaçlama yapılır. Bahçede zararlı (unlu bit, kırmızı

Detaylı

BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST. ALDANE TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST./EDİRNE

BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST. ALDANE TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST./EDİRNE AHMETAĞA Başak Özelliği: Beyaz, Kılçıklı Bitki Boyu (cm) : 80-100 Yatmaya Dayanıklılık: Dayanıklı Dane Rengi: Kırmızı Dane Verimi (kg/da): 400 900 Gelişme Tabiatı: Alternatif (Kışlık Yazlık) Kurağa Dayanıklılık:

Detaylı

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir. MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA Prof. Dr. Ali ÜNAL E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Çiftçi Broşürü : 28 Meyve Ağaçları Neden Budanır? Meyve

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi BAĞ-BAHÇE TESİSİ Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi Yer Seçimi: a. Bir yörede sahip olduğumuz bir arazinin meyveciliğe, sebzeciliğe ve/veya bağcılığa uygun olup olmadığını, uygunsa ne tür bahçe bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

Bahçıvanlık kursu 2015

Bahçıvanlık kursu 2015 Bahçıvanlık kursu 2015 FİDAN ÜRETİM TEKNİKLERİ ÜRETİM ÜRETİM EŞEYLİ ÜRETİM EŞEYSİZ ÜRETİM TOHUMLA ÜRETİM ÇELİKLE ÜRETİM AŞI İLE ÜRETİM DALDIRMA İLE ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM ÇELİKTEN ÜRETİM GÖVDE ÇELİKLERİ

Detaylı