GIDA ETİKETLEME KURALLARI. Selman Ayaz Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GIDA ETİKETLEME KURALLARI. Selman Ayaz Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı"

Transkript

1 GIDA ETİKETLEME KURALLARI Selman Ayaz Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı

2 TGK Etiketleme Mevzuatı TGK Etiketleme Yönetmeliği 29/12/2011 Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği 1169/2011/EC Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği 1924/2006/EC Resmi Gazete: tarihli ve Mükerrer sayılı

3 AMAÇ Algı farklılıkları ve bilgi gereksinimleri dâhil gıda hakkında bilgilendirme açısından tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kuralları belirlemektir.

4 Doğru Bilgilendirmeye İlişkin Kurallar (Madde 7) (1) Gıda hakkında bilgilendirme, özellikle; a) Gıdanın başta doğası, kimliği, özellikleri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, menşe ülkesi, imalat veya üretim metodu olmak üzere başlıca nitelikleri açısından, b) Gıdanın sahip olmadığı etkilere veya özelliklere atıfta bulunarak, c) Tüm benzer gıdalar aynı niteliklere sahip olduğu halde, belli bir gıdanın özel niteliklere sahip olduğunu ileri sürerek ve özellikle belirli bileşenler ve/veya besin öğelerinin varlığını veya yokluğunu özel olarak vurgulayarak, ç) Gıdanın bileşiminde doğal olarak bulunan bir öğe veya gıdada normal olarak kullanılan bir bileşen farklı bir öğe veya farklı bir bileşen ile ikame edildiği halde, görünüş, tanımlama veya resimli gösterimler vasıtasıyla söz konusu gıdada o öğenin veya o bileşenin varlığını ima ederek, yanıltıcı biçimde olamaz.

5 Doğru Bilgilendirmeye İlişkin Kurallar (Madde 7) (2) Gıda hakkında bilgilendirmenin doğru, açık ve tüketici için kolay anlaşılır olmalıdır. (3) Özel beslenme amaçlı gıdalar ile ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna dair bilgilendirme yapılamaz, bu tür özelliklere atıfta bulunulamaz. (4) Bu hükümler; gıdanın reklâmı, tanıtımı; özellikle de şekli, görünüşü veya ambalajı, ve sergilenme şekli için de uygulanır.

6 Uygulamaya İlişkin İlave Düzenlemeler ( Madde 48) Gerek görüldüğünde bu Yönetmelik hükümlerinin uygulamasına yönelik hazırlanacak talimat veya kılavuzlar, Bakanlık internet sitesinde yayımlanır. KILAVUZ 17 Temmuz 2017 Bakanlık İnternet sitesinde yayımlandı.

7 Sorumluluklar Sorumluluk Alanı Belirlendi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile gıda zinciri içinde yer alan bütün gıda işletmecilerinin sorumlulukları belirlendi. Gıda zincirinin tüm aşamalarında yer alan gıda işletmecileri (üretici, ithalatçı, ambalajlayıcı, perakendeci, toplu tüketim yeri, vb.) kontrolleri altında yürüttükleri faaliyetlerin gerektirdiği ölçüde tüketiciyi bilgilendirmeden sorumlu olacak.

8 KAPSAM GIDA İŞLETMECİLERİNE GIDA ZİNCİRİNİN TÜM AŞAMALARINDA

9 KAPSAM SON TÜKETİCİYE SUNULMASI AMAÇLANAN TÜM GIDALAR TOPLU TÜKETİM YERLERİNE YÖNELİK OLARAK HAZIRLANAN GIDALAR HANGİ GIDALAR??? GIDA İŞLETMECİLERİ ARASINDA ARZ EDİLEN GIDALAR TOPLU TÜKETİM YERLERİ TARAFINDAN SUNULAN GIDALAR

10 Etiketlemeye İlişkin Hükümler TÜRK GIDA KODEKSİ YATAY DİKEY Yatay ve dikey gıda kodeksinde yer alan etiketlemeye ilişkin hükümler ve belirli gıdalar için yürürlükte olan özel mevzuatta belirlenen etiketleme gereklilikleri saklı kalmak kaydıyla uygulanır. TGK Salça ve Püre Tebliği TGK Sofralık Zeytin Tebliği TGK Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği..

11 Temel Görüş Alanı Bir ambalajın, tüketici tarafından ilk bakışta yüksek bir olasılıkla görülmesi beklenen, gıdanın karakteri uygulanabilirse ve markasına doğası ve dayanarak tüketicinin ürünü hemen tanımasına imkân veren ve birden fazla bulunması halinde gıda işletmecisi tarafından seçilen görüş alanı.

12 TEMEL GÖRÜŞ ALANI

13 TEMEL GÖRÜŞ ALANI

14 TÜKETİM BİRİMİ Ambalajın veya etiketin üzerinde adedi veya ağırlığı belirtilen ve ambalajın içinde ağırlıkları aynı olan paket, dilim, adet, draje, tane ve benzeri şekildeki ayrı her bir birim Porsiyon büyüklüğü belirlenmiş gıdanın Yönetmelikte belirtilen Gıdaların Porsiyon Büyüklükleri (Ek-12) dışındaki tek kullanımlık ambalajda sunulduğu tek birim Hazır ambalajlı gıdalar

15 TÜKETİM BİRİMİ

16 YENİ UYGULAMALAR Gıdanın dondurulduğu tarih Toplu tüketim yerlerinde bildirilecek zorunlu bilgiler Gluten ile ilgili isteğe bağlı bilgilendirme Mesafeli satış (internet vb.) Zorunlu Beslenme bildirimi (Hazır ambalajlı gıdalarda)

17 DOĞRU BİLGİLENDİRMEYE İLİŞKİN KURALLAR GIDA HAKKINDA BİLGİLENDİRME TÜKETİCİYİ YANILTICI BİÇİMDE OLAMAZ. GIDA HAKKINDA BİLGİLENDİRME TÜKETİCİ AÇISINDAN DOĞRU, AÇIK ve KOLAY ANLAŞILIR OLMALIDIR.

18

19

20 «DOĞAL» İfadesinin Kullanımı Tek bileşenden oluşan (katkı, aroma vb. dahil hiçbir ilave bileşen içermeyen) Fiziksel, enzimatik veya mikrobiyolojik işlemler dışında herhangi bir işleme tabi tutulmamış Bitki, algler, mantar, hayvan, mikroorganizma veya mineral kaynaklı Doğal yapısında önemli bir değişikliğe sebep olacak herhangi bir işlem uygulanmamış gıdalarda DOĞAL ifadesi kullanılabilir.

21

22 «Doğal Bileşenlerden Üretilmiştir» ifadesi Bir gıdanın üretiminde kullanılan tüm bileşenler doğal ise; «Doğal bileşenlerden üretilmiştir» «Doğal bileşenler kullanılmıştır» «Doğal bileşenler içerir» gibi ifadeler kullanılabilir. «DOĞAL bileşenlerden üretilmiştir» DOĞAL bileşenler % 100 DOĞAL KULLANILAMAZ

23 Negatif ve Pozitif Beyanlar Bir gıdada doğasından gelen hariç olmak üzere; ü Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği gereğince katkı maddesi kullanımına izin veriliyorsa, ü Taşınma prensibi ile herhangi bir bileşenden taşınmış bir gıda katkı maddesi yoksa, «Katkısız», «Katkı maddesi içermez», «Katkı maddesi bulunmaz», «Katkı maddesi yoktur» v.b ifadeler kullanılabilir.

24 NEGATİF VE POZİTİF BEYANLAR %100 katkısız Tamamen Katkısız En katkısız Hiç katkı yoktur

25 NEGATİF VE POZİTİF BEYANLAR Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği gereğince kullanımına izin verilen ve bir veya birden fazla katkı maddesi içeren gıdalarda, belli bir katkı maddesinin sadece fonksiyonel sınıf adına atıfta bulunan içermez şeklindeki ifadeler kullanılabilir. «Renklendirici içermez» «Koruyucu içermez»

26 NEGATİF VE POZİTİF BEYANLAR İFADE NEDENİ UYGUN UYGUN DEĞİL Yapay renklendirici içermez Mevzuatta yapay renklendirici tanımı yok x MSG içermez Katkı maddesi adına atıfta bulunulması gıda katkı maddesi kullanılmadığı algısı yaratacağından x Türk Gıda Kodeksi gereğince Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği gereğince katkı maddesi. (gıdanın adı). katkı kullanımına izin verilmeyen gıdalar maddesi içermez Türk Gıda Kodeksi gereğince Balda katkı maddesi kullanımına izin verilmemektedir. bal katkı maddesi içermez Türk Gıda Kodeksi gereğince Katkı maddesi adına atıfta bulunulması gıda katkı maddesi kullanılmadığı algısı (gıdanın adı) (fonksiyonel yaratacağından sınıf) içermez ü ü x

27 NEGATİF VE POZİTİF BEYANLAR İÇERMEZ Ayçiçek yağı içermez Glukoz şurubu içermez Palm yağı içermez İÇERİR Zeytinyağı kullanılmıştır Pancar şekeri kullanılmıştır. (invert şeker hariç) Tüm benzer gıdalar aynı niteliklere sahip olduğu halde, belli bir gıdanın özel niteliklere sahip olduğunu ileri sürerek ve özellikle belirli bileşenler ve/veya besin öğelerinin varlığını veya yokluğunu özel olarak vurgulayarak tüketicileri yanıltıcı olamaz.

28 NEGATİF VE POZİTİF BEYANLAR İZİN VERİLEN DİĞER Negatif BEYANLAR «Vejetaryenler uygundur» / Veganlar için «Domuz yağı/eti içermez»

29 «%100» İfadesinin Kullanımı Piyasada yer alan benzer gıdalarla karıştırılabilecek gıdalarda %100 ifadesi kullanılabilir. Mevzuata uygun şekilde farklı alternatif bileşenler kullanılarak üretilebilen gıdalarda ilgili bileşenler için sadece bu bileşeni vurgulayan ifadeler kullanılabilir. % 100 malt % 100 pancar şekeri TGK Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği

30 %100 İFADESİ %100 doğal %100 katkısız % 100 geleneksel % 100 taze % 100 saf % 100..

31 «Gerçek» / «Hakiki vb. ifadelerin kullanımı Gıdanın adını veya gıdanın bileşenlerini vurgulamak için Gerçek/Hakiki vb. ifadeler kullanılamaz. Hakiki bal, Gerçek meyve/meyveli, Hakiki Maraş Dondurması vb. ifadeler kullanılamaz.

32 Ev Yapımı, Tadında,. Tat v.b. İfadelerin Kullanımı Endüstriyel ölçekte üretilen gıdalar için ev yapımı ifadesi kullanılamaz. Ancak ev yapımı tadında, anne eli değmiş gibi, geleneksel tat vb. ifadeler tüketici tercihine bırakıldığından kullanılabilir.

33 GELENEKSEL Geleneksel ifadesinin kullanılabilmesi için 3 şarttan birinin sağlanması gerekir. 1. Dikey gıda kodeksinde (Geleneksel reçel) tanımlanmış olması. 2. Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş olması. 3. Geleneksel üretim, işleme yöntemi, geleneksel bileşim, geleneksel hammadde veya malzeme açısından en az otuz yıl süreyle kullanıldığının kanıtlanmış olması. ifadesinin kullanımı

34 Orijinal ifadesinin kullanımı Orijinal terimi, bir gıda işletmecisi tarafından üretilen gıdalar arasında orijinal şekli veya temel bileşimi, tüketici tarafından benimsenebilecek bir süre boyunca değişmeden kalan ve daha sonra farklı çeşitleri üretilen bir gıdanın, aynı işletmeci tarafından kendi kategorisinde piyasaya arz edilen ilk ürün olduğunu göstermek için kullanılabilir. Orijinal terimi bir gıdanın, farklı gıda işletmecileri tarafından üretilen aynı kategorideki diğer gıdalardan daha orijinal, daha özgün, daha iyi, vb. olduğunu ima edecek şekilde kullanılamaz.

35 Diğer Bazı İfadelerin Kullanımı Saf ifadesinin kullanımı Saf teriminin kullanılması, aynı gıdanın saf olmayan alternatiflerinin de bulunabileceği algısı yaratacağından gıdalar için saf ifadesi kullanılamaz. Günlük ifadesinin kullanımı Günlük terimi sadece raf ömrü 24 saat olan gıdalar için kullanılabilir. Bir gıdanın etiketinde Günlük teriminin kullanılması halinde üretim tarihi de zorunlu olarak verilir.

36 Diğer Bazı İfadelerin Kullanımı Yüksek Kaliteli, Premium, Quality, Kaliteli Best/Finest/En.., Süper Bol, Ekstra, Daha Fazla vb. terimlerin kullanımı Bu tür terimler, piyasada bulunan diğer firmaların aynı ürün grupları arasında kaliteli, premium, en iyi, en güzel, en lezzetli vb. olduğunu ileri sürecek şekilde kullanılamaz. Ancak firmanın kendi aynı ürünleri arasında kullanılabilir. Bu durumda gıdanın hangi belirgin bir özelliğinden kaynaklandığına dair ilave bir ifadeye yer verilmelidir. Örnek: En. çikolatamız ifadesi,

37 DOĞRU BİLGİLENDİRMEYE İLİŞKİN KURALLAR Özel beslenme amaçlı gıdalar ile ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna atıfta bulunmak YANILTICIDIR! Takviye edici gıdaların etiketinde «Sadece eczanelerde satılır»

38 DOĞRU BİLGİLENDİRMEYE İLİŞKİN KURALLAR Üretiminde meyve/sebze yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde meyve/sebze görseli kullanılması durumunda gıdanın aromalı olduğu görselin bulunduğu yerde vurgulanmalı ya da gıdanın adında aromalı olduğu belirtilmelidir.

39 DOĞRU BİLGİLENDİRMEYE İLİŞKİN KURALLAR Yenilebilir buz karışımlı gıdaların bileşiminde süt ve türevi hiç bir bileşen bulunmadığı durumlarda bu gibi gıdaların etiketlerinde inek, koyun vb. görsellere yer verilmez. Bal aromalı şurup etiketinde bal peteği, arı resmi, kovan gibi gıdanın bal olduğu algısı yaratacak görseller kullanılamaz. Etiketinde «bal aromalı şurup» adı temel görüş alanında tüketicinin kolayca fark edebileceği bir şekilde belirtilir.

40 SORUMLULUKLAR Gıda hakkında bilgilendirmeden(bilgilerin varlığı ve doğruluğu), gıdayı kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden gıda işletmecisi, ithal edilen gıda hakkında bilgilendirmeden ise ithalatçı sorumludur. Fason üretimlerde gıda hakkında bilgilendirmeden fason yaptıran gıda işletmecisi sorumludur. İşletme kayıt numarası veya tanımlama işareti bilgisi ise üretimi yapan işletmeciye ait olmalıdır.

41 MESAFELİ SATIŞTA SORUMLULUK Mesafeli satış kapsamında gıda işletmecisi ürünü kendisi üretip kendisi pazarlıyor ise KENDİSİ sorumludur. Mesafeli satış kapsamında başka bir gıda işletmecisi tarafından üretilen ürün ile ilgili zorunlu bilgilendirmenin satış öncesinde tüketiciye sunulmasından; MESAFELİ SATIŞ İŞLETMECİSİ (e-ticaret, televizyon, telefon vb. araçlar ile ÜRÜNÜN SATIŞINA ARACILIK EDEN İŞLETME) sorumludur. Teslimat sırasında gıda hakkında zorunlu bilgilendirmenin tüketiciye sunulmasından; Ürünü son tüketiciye mesafeli satışa aracılık eden işletme ulaştırıyor ise KENDİSİ, Ürünün son tüketiciye sunulmak üzere siparişi alınarak üretici tarafından gönderilmesi durumunda ÜRETİCİ İŞLETMECİYE aittir.

42 OTOMATİK SATIŞ MAKİNELERİ SORUMLULUK Otomatik satış makinelerinde veya otomasyon sistemi ile çalışan ticari tesislerde satışı yapılan hazır ambalajlı olmayan gıdalar için zorunlu bilgiler; ü Gıdanın adı ü Alerjen bilgileri Bu bilgilerin tüketiciye ulaşmasında sorumluluk makinenin ya da tesisin işletmecisi sorumludur.

43 SORUMLULUKLAR Son tüketiciye veya toplu tüketim yerlerine yönelik olmayan bir gıdayı diğer gıda işletmecilerine arz eden gıda işletmecileri; Gıdayı son tüketiciye arz edecek gıda işletmecisinin gıda hakkında bilgilendirme mevzuatına uyabilmesi için gerekli bilgilerin sağlandığını garanti eder! Örnek: Un fabrikasından ekmek fırınına un gönderilmesi

44 ZORUNLU BİLGİLER Gıdanın adı * Bileşenler listesi. Alerjiye veya İntoleransa Neden Olan Belirli Madde veya Ürünler (Yönetmelik Ek-1) Belirli bileşenlerin veya bileşen gruplarının miktarı. Gıdanın net miktarı* Tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi. Özel muhafaza ve/veya kullanım koşulları. Gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi. İşletme kayıt numarası veya tanımlama işareti. Menşe ülke. Kullanım bilgisi olmadığında gıdanın uygun şekilde tüketimi mümkün değilse, gıdanın kullanım talimatı. Hacmen % 1,2 den fazla alkol içeren içeceklerde hacmen gerçek alkol derecesi * Beslenme bildirimi. (*) Aynı görüş alanında verilir. (bir ambalajın tek bir bakış noktasından okunabilen tüm yüzeyleri)

45 İLAVE ZORUNLU BİLGİLER (EK-2) Koruyucu atmosferde ambalajlanmıştır Aşırı tüketimi laksatif etki yaratabilir Tatlandırıcı(lar) içerir. veya Tatlandırıcılı Şeker/şekerler ve tatlandırıcı içerir Şekerli ve tatlandırıcılı Meyankökü içerir. Yüksek tansiyon hastaları aşırı tüketimden kaçınmalıdır Aspartam (fenilalanin kaynağı) içerir Yüksek miktarda kafein içerir. Çocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar için tavsiye edilmez Alkol içerir Bitkisel sterol/bitkisel stanol ilaveli Domuzdan elde edilen içerir

46 İLAVE ZORUNLU BİLGİLER (EK-2) - Dondurulmuş et, dondurulmuş hazırlanmış et karışımları ve dondurulmuş işlenmemiş balıkçılık ürünleri Dondurulduğu tarih veya ürünün bir kereden fazla dondurulduğu durumlarda ilk kez dondurulduğu tarih. gıdanın adının yanında. etiket üzerinde. bileşenler listesinin hemen ardında. gıdanın adı ile aynı görüş alanı içinde. bileşenler listesinde verilir.

47 ZORUNLU BİLGİLERİN BİLDİRİM ŞEKLİ Belirgin kontrast Kolayca görülebilecek Silinmeyecek şekilde Açıkça okunabilecek Bilgiler, herhangi bir şekilde gizlenemez, kapatılamaz, bölünemez. x-yüksekliği (5) : en az 1,2 mm x-yüksekliği: en az 0,9 mm en geniş yüzey < 80 cm²

48 ZORUNLU BİLGİLERİN BİLDİRİM ŞEKLİ En geniş yüzeyi 10 cm² den küçük olan ambalajlarda Bil eşe list nler esi Gıdanın adı Alerjen bildirimi Net miktar TETT veya STT İşletme kayıt/onay no

49 HAZIR AMBALAJLI OLMAYAN GIDALAR Tüketicinin talebi doğrultusunda paketlenerek satılan gıdalar - Gıdanın adı - Bileşenler listesi - Alerjenler - TETT ya da STT - Gıda İşletmecisi Unvan ve Adres - Menşe Doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan gıdalar - Gıdanın adı - Bileşenler listesi - Alerjenler - TETT ya da STT - Menşe YENİ DÜZENLEME - Gıdanın adı - Alerjenler - TETT ya da STT - Gıda İşletmecisi Unvan ve Adres - Menşe - Alkol ve Domuz (Ek-2)

50 HAZIR AMBALAJLI OLMAYAN GIDALAR Gıdanın adı Alerjenler TETT ya da STT Gıda İşletmecisi Unvan ve Adresi Menşe Alkol ve Domuz kaynaklı bileşene ilişkin bildirim Talep edilmesi halinde, satın alan kişi zorunlu bilgilerin tümü hakkında bilgilendirilir. Gıdanın adı Bileşenler listesi. Alerjiye veya İntoleransa Neden Olan Belirli Madde veya Ürünler Belirli bileşenlerin veya bileşen gruplarının miktarı. Gıdanın net miktarı Tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi. Özel muhafaza ve/veya kullanım koşulları. Gıda işletmecisinin adı veya ticari unvanı ve adresi. İşletme kayıt numarası veya tanımlama işareti. Menşe ülke. Kullanım bilgisi olmadığında gıdanın uygun şekilde tüketimi mümkün değilse, gıdanın kullanım talimatı. Hacmen % 1,2 den fazla alkol içeren içeceklerde hacmen gerçek alkol derecesi Beslenme bildirimi.

51 GIDANIN ADI İlgili gıda kodeksi Resmi Ad - Kaşar Peyniri - Üzüm pekmezi -. Takviye Edici Gıda Tanımlayıcı Ad - Karamel dolgulu yumuşak şekerleme - Kokolin kaplamalı kestane püresi Alışılagelmiş Ad - Tarhana - Kefir - Muhallebi Hiçbir ticari marka, marka adı veya ürünün içeriğini yansıtmayan özel ad gıdanın adı yerine geçemez.

52 GIDANIN ADI Ø Gıdanın ithal edildiği ülkede kullanılan adı, ithal edilmesi ve/veya yerli üretilmesi durumunda gıdanın adı olarak kullanılabilir. Ø Ancak, son tüketicinin o gıdanın gerçek doğasını anlaması ve karıştırabileceği diğer gıdalardan ayırt etmesi sağlanamıyorsa, gıdanın adına yakın bir yerde diğer tanımlayıcı bilgilere yer verilir. Cappuccino tüketiciler tarafından kolayca algılanabileceğinden ilave tanımlayıcı bilgilere gerek yoktur. Quark için taze peynir ifadesinin de kullanılması gerekir.

53 GIDANIN ADI Taze Muz Muz Aromalı Süt Aromalı Süt Geçiş süresi Aynı punto, aynı yazı tipi, arka plan vb.

54 GIDANIN ADI ELMA SUYU

55 GIDANIN ADINA EŞLİK EDEN ZORUNLU BİLGİLER (EK-15) toz tütsülenmiş ak r a l u r u d n o d ş u m l u t u r u k r ı t ş ı m lan ışın gıdanın adında gıdanın adının yanında Gıdanın fiziksel durumuna veya geçirdiği özel işleme ilişkin bilgilerin bulunmamasının satın alan kişiyi yanıltabileceği durumlarda!!! kon derin dondu rulmu ş sant re 55

56 BİLEŞİK BİLEŞENİN BİLEŞENLER LİSTESİNDE BELİRTİLMESİ Bileşik bileşenin bileşenleri ağırlıkça azalan sıra kuralına uygun olacak şekilde her biri ayrı birer bileşen şeklinde de verilebilir. Ø Meyveli Turta, İçindekiler: Buğday unu, şeker, bitkisel yağ (palm, ayçiçek), meyve %10 (çilek, böğürtlen, karadut), kabartıcı (amonyum bikarbonat), Ø Meyveli Turta, İçindekiler: Buğday unu, şeker, bitkisel yağ (palm, Ayçiçek), %5 çilek, %3 böğürtlen, %2 karadut, kabartıcı (amonyum bikarbonat),

57 BİLEŞENLER LİSTESİ Gıdanın üretiminde veya hazırlanmasında bileşimini, doğasını veya algılanan değerini değiştirmeksizin birbiri yerine kullanılan bileşenler için: <%2. ve/veya. >%2. ve/veya. + Kodlama

58 ALERJİYE VEYA İNTOLERANSA NEDEN OLAN BELİRLİ MADDE VEYA ÜRÜNLERİN BİLDİRİMİ Ø 14 alerjen (EK-1) Ø Bileşenler listesinde: Punto, stil veya arka plan rengi ile vurgulama Ø Bileşenler listesi yoksa; «içerir» Örnek: Alkollü içeceklerde «Kükürtdioksit içerir» Ø Gıdanın adı açıkça atıf yapıyor ise; bildirime gerek yok. (???) Örnek: Peynir, Tereyağı, Buğday Unu vb. Ø Aynı alerjen maddeyi içeren her bileşen için ayrı ayrı bildirim 58

59 BİLEŞENLERİN MİKTAR BİLDİRİMİ NE ZAMAN ZORUNLU? Ø İlgili bileşen veya bileşen grubu, gıdanın adında yer alıyorsa ÖRNEK: Çikolatalı süt, çilekli yoğurt ü Bileşen grubu miktarı toplam olarak verilebileceği gibi, bileşen grubunu oluşturan bileşenlerin miktarlarının ayrı ayrı olarak da verilmesi uygundur. ÖRNEK %10 Meyveli Kek veya Meyveli Kek %10 Meyve İçindekiler: Buğday unu, şeker, bitkisel yağ (palm, ayçiçek), %10 meyve (çilek, böğütlen, kara dut), kabartıcı (amonyumbikarbonat), veya İçindekiler: Buğday unu, şeker, bitkisel yağ (palm, ayçiçek), %5 çilek, %3 böğürtlen, %2 kara dut, kabartıcı (amonyumbikarbonat),

60 BİLEŞENLERİN MİKTAR BİLDİRİMİ Ø Bir bileşik bileşen gıdanın adında geçiyor ise bileşik bileşenin miktarı da verilmelidir. ÖRNEK: Kakaolu Krema dolgulu bisküvi ** Kakaolu krema dolgusu nun miktarı belirtilirken, kakao nun da miktarı da verilmelidir: İçindekiler: Buğday unu, bitkisel yağ (ayçiçek), şeker, kakaolu krema dolgusu %20 (şeker, bitkisel yağ (palm), kakao tozu (%5), aroma verici), tuz. Not: «Kakaolu krema dolgusu» nun miktarı belirtilirken, kakao nun da miktarı verilmelidir. Bu durumda bileşenler listesinin düzenlenme biçimine bağlı olarak kakao miktarı, bileşik bileşen üzerinden verilebileceği gibi son ürün üzerinden de belirtilebilir.

61 BİLEŞENLERİN MİKTAR BİLDİRİMİ Ø İlgili bileşen veya bileşen grubu tüketici tarafından genellikle gıdanın adı ile ilişkilendiriliyorsa İçindekiler: Buğday unu, kıyma (%...), soğan, domates, çeşitli baharatlar (Kıymanın miktarı verilmelidir)

62 BİLEŞENLERİN MİKTAR BİLDİRİMİ Ø İlgili bileşen veya bileşen grubu, etiket üzerinde kelimeler, resimler veya grafikler ile vurgulanıyorsa ü ÇİLEK MİKTARI ı ağl y e r e t l Bo Ekstra peynirli llı Portaka

63 NET MİKTAR Ø Sıvı ürünlerde hacim, Ø Diğer ürünlerde kütle birimleriyle İlave kurallar ve istisnalar = EK 6 - Hacmi veya kütlesi önemli ölçüde kayba uğrayanların tane ile satılması veya satın alan kişinin huzurunda tartılarak satılması - < 5 g veya 5 ml (baharat ve bitkiler hariç) - Parça adedinin dışarıdan açık bir şekilde görülebilmesi ve kolayca sayılabilmesi veya etiket üzerinde belirtilmesi koşuluyla, normal olarak tane ile satılan gıdalar 63

64 NET MİKTAR Net Ağırlık: Süzme Ağırlık: ü Glaze işlemi uygulanmış gıdalarda; net ağırlık glazesiz gıdanın ağırlığıdır.

65 TARİH BİLDİRİMİ Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdalarda son tüketim tarihi Diğer gıdalarda; Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT): Uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi Ø Use by, Expiry, Best before, BBD vb. diğer dillerdeki karşılıklar veya kısaltmalar Yönetmelik hükümlerine ilave olarak verilebilir. Ø Atıf yapılan yerde birden fazla tarih bulunması durumunda tüketicinin anlayabileceği şekilde tarih bildirimi yapılır.

66 Menşe Ülke Bildirimi Ø Gıdanın menşe ülkesi, uygun ifadeler kullanılarak kısaltma yapılmadan açık olarak belirtilir. Ana bileşenin menşei gıdanın menşeinden farklı ise, gıdaya eşlik eden bilgilerin veya bir bütün olarak gıdanın etiketinin o gıdanın ana bileşeninin gerçek menşe ülkesi hakkında tüketiciyi yanıltacağı durumlarda - Ana bileşenin menşei de belirtilir ya da - Ana bileşenin menşeinin gıdanın menşeinden farklı olduğu belirtilir. «Yerli ve ithal hammaddeler kullanılarak Türkiye de paketlenmiştir.»

67 Alkol Derecesi Hacmen %1,2 den fazla alkol içeren içecekler hacmen % alkol derecesi verilir (EK-8) Ø 2204 tarife pozisyonunda yer alan ürünlerde alkol derecesi, bu ürünlerle ilgili gıda kodeksine uygun olarak belirtilir.

68 «Alkol içerir» bildirimi Alkol derecesi verme zorunluluğu bulunan bu ürünlerde Ek-2 (İlave Zorunlu Bilgiler) de yer alan «Alkol içerir» bildirimine gerek yoktur. Bir gıdanın üretiminde bileşen ve/veya bileşik bileşenin bileşeni olarak etil alkol ve/veya alkollü içki kullanılmış ise etikette ALKOL İÇERİR Madde 23 istisna (Örneğin Aromalarda taşıyıcı olarak kullanılan alkol)

69 Domuz Kaynaklı Bileşen Bildirimi Gıdada bileşen ve/veya bileşik bileşenin bileşeni olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunuyorsa «DOMUZDAN ELDE EDİLEN İÇERİR» Gıdanın Adı İle Aynı Görüş Alanı İçinde

70 BESLENME BİLDİRİMİ BESLENME YÖNÜNDEN ETİKETLEME = BESLENME BİLDİRİMİ TGK Gıda Etiketleme ve Tük. Bilgilendirme Yönetmeliği TGK Etiketleme Yönetmeliği Grup 1 Grup 2 Enerji Değeri Enerji Değeri Yağ Yağ Enerji ve Besin Öğeleri (100 g ya da 100 ml üzerinden) Enerji (kj/kcal) Karbonhidrat Doymuş Yağ Yağ (g) Protein Doymuş Yağ (g) Karbonhidrat Şeker Protein Lif Tuz/Sodyum YENİ DÜZENLEME Karbonhidrat (g) Şekerler (g) Protein (g) Tuz (g)

71 BESLENME BİLDİRİMİ Enerji ve Besin Öğeleri (100 g ya da 100 ml üzerinden) Enerji (kj/kcal) Yağ (g) - Doymuş Yağ (g) Karbonhidrat (g) - Şekerler (g) Protein (g) Tuz (g) ZORUNLU BESLENME BİLDİRİMİ İÇİN: Enerji ve besin öğeleri bu sıralama ve ölçü birimleri ile Gıdanın 100 g veya 100 ml si üzerinden bildirim zorunlu (istisnalar EK-14) İhmal edilebilir miktarda bulunan öğe için; beslenme bildirimine yakın yerde «İhmal edilebilir miktar(lar)da içerir» ya da tabloda «0 g», «< x g» gibi bildirimler yapılabilir. Tuz içeriğinin sadece gıdanın doğasında bulunan sodyumdan kaynaklandığı durumlarda bu duruma ilişkin bir ifade beslenme bildirimine çok yakın bir yerde yer alabilir.

72 BESLENME BİLDİRİMİ Enerji ve besin öğeleri 100 g veya 100 ml için Enerji (kj ve kcal) Yağ (g) - Doymuş yağ (g) - Trans yağ (g) - Tekli doymamış yağ (g) - Çoklu doymamış yağ (g) Karbonhidrat (g) - Şekerler (g) - Polioller (g) - Nişasta (g) Lif (g) Protein (g) Tuz (g) (1) Vitaminler (1) Mineraller (1) Yönetmelik Ek-9 Bölüm 1 de belirtilen birimler üzerinden verilir. Ø Ø Ø Ø Ø İLAVE ÖĞELER İLE İLGİLİ KURALLAR Kırmızı öğelerden bir ya da birkaçı beslenme bildirimi tablosunda belirtilebilir. Yalnızca Ek-9 da yer alan vitamin ve mineraller belirgin miktarda bulunuyorsa miktarı verilebilir. Miktar verilen vitamin veya mineralin referans alım oranı (%RA) = EK-9 da yer alan beslenme referans değerlerin yüzdesi de verilmelidir. Zorunlu ve ilave öğelerden oluşan tabloya başka bir besin öğesi yazılamaz. Bu öğeler dışında bir besin öğesine ilişkin beslenme beyanı yapılmış ise tabloya yakın bir yerde bu besin öğesi miktarına yer verilir.

73 Beslenme Bildirimi (Trans Yağ) ü Trans yağ ile ilgili beslenme bildirimi, diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, sadece ilgili gıda kodeksinde tanımlanan sürülebilir yağ/margarinler, yoğun yağlar, bitkisel yağlar ve bu yağları içeren gıdaların %2 den fazla trans yağ içermesi halinde zorunludur. ü Sadece ilgili gıda kodeksinde tanımlanan sürülebilir yağ/margarinler, yoğun yağlar, bitkisel yağlar ve bu yağları içeren gıdalarda trans yağ miktarının %2 den az olması durumunda trans yağ miktarı isteğe bağlı olarak verilebilir.

74 BESLENME BİLDİRİMİ İSTEĞE BAĞLI TGK ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ Günlük karşılama miktarı (GKM) 13 Aralık 2014 TGK GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ Referans alım (RA) oranı

75 BESLENME BİLDİRİMİ Ortalama bir yetişkinin referans alım (RA) değeri (8400 kj / 2000 kcal) 13 Aralık 2014

76 BESLENME BİLDİRİMİ Doğrudan tüketilemeyen, hazırlama talimatı verilmiş bir hazır kek karışımı için beslenme bildirimi aşağıda şekillerde verilebilir: 1.seçenek Besin Öğesi Birim Gıdanın satışa sunulduğu toz halinin 100 g ı Enerji Yağ - Doymuş yağ - Trans yağ Karbonhidrat - Şekerler Protein Tuz (kj ve kcal) (g) (g) (g) (g) (g) (g) (g) 2. seçenek 1. veya 2. Seçeneğe ilave olarak Hazırlama talimatına göre Tüketime hazır bir porsiyon hazırlanmış tüketime hazır veya tüketim birimi gıdanın 100g ı üzerinden*

77 Beslenme Bildiriminin Zorunlu Olmadığı Gıdalar (Yönetmelik Ek-14) Tek bir bileşenden veya bileşen grubundan oluşan işlenmemiş ürünler, İşlenmemiş gıda; «Bölmenin, parçalamanın, derisini yüzmenin, kemiğinden ayırmanın, soymanın, temizlemenin, ayıklamanın, öğütmenin, ezmenin, kesmenin, kıymanın, inceltmenin, dondurmanın, derin dondurmanın, soğutmanın, kavuzunu ayırmanın, ambalajlamanın veya ambalajından çıkarmanın gıdanın doğal yapısında önemli bir değişikliğe neden olmayacak işlemler olduğu kabul edilerek; doğal yapısında önemli bir değişikliğe sebep olacak herhangi bir işlem uygulanmamış gıdalar» olarak tanımlanmaktadır. Örnek: Taze meyve ve sebzeler Yumurta Çiğ fındık, fıstık vb. Bal Nohut, mercimek, fasulye, bakla, soya fasulyesi, bezelye ve börülce gibi baklagiller Taze balıkçılık ürünleri İşlenmemiş et ürünleri Beslenme bildirimi zorunlu değil Bulgur, pirinç, şeker v.b. gıdalar üretim teknolojisi gereği işlenmiş gıda beslenme bildirimi yapılması zorunludur. olarak değerlendirildiği için

78 TEKRAR VERİLEBİLECEK BİLGİLER Enerji ) l a c k e (kj v örüş G l e Tem a!!! d n ı n a Al ) l a c k e i (kj v Enerj ) Yağ (g (g) ğ a y ş Doymu ) g ( r e l r Şeke ) Tuz (g

79 GLUTEN İLE İLGİLİ İSTEĞE BAĞLI BİLGİLENDİRME Gıdanın piyasaya arz edildiği halinde gluten miktarı < 20 mg/kg Glutensiz Gluten içermez Gluten yoktur vb. + Gluten intoleransı olan bireyler için uygundur Çölyak hastaları için uygundur Buğday, çavdar, arpa, yulaf veya bunların melez çeşitlerinden oluşan veya bunları içeren ve gluten içeriği azaltılarak özel olarak işlemden geçirilmiş olan gıdalarda gluten miktarı < 100 ppm (mg/kg) Çok düşük gluten / Çok düşük glutenli + Gluten intoleransı olan bireyler için uygundur Çölyak hastaları için uygundur Gluten içeren bir veya daha fazla bileşenin; gluten içeriği azaltılarak veya gluten içeren bileşenleri doğal olarak glutensiz olan diğer bileşenler ile ikame edilerek özel olarak üretilmiş, hazırlanmış ve/veya işlemden geçirilmiş ise yandaki bilgilere ilave olarak «Gluten intoleransı olan bireyler için özel olarak formüle edilmiştir» «Çölyak hastaları için özel olarak formüle edilmiştir»

80 İSTEĞE BAĞLI BİLGİLENDİRME ( Gluten) Gluten intoleransı olan bireyler için özel olarak formüle edilmemiş ve gluten içeriği 20 ppm altında olan gıdalarda glutensiz ifadesinin kullanımı tüketiciyi yanıltmamalıdır. Örneğin meyve suyu, aromalandırılmamış süt, su, şeker ve bunun gibi benzer gıdaların gluten içermesi beklenmediğinden bu gibi ürünler için glutensiz ifadesi kullanılamaz. Ancak, benzer şekilde gluten intoleransı olan bireyler için özel olarak formüle edilmemesine rağmen piyasada benzerleri gluten içerirken gluten içermeyen (<20 ppm) gıdalarda glutensiz ifadesi kullanılabilir. ÖRNEK Kahvaltılık Gevrek (mısır ve pirinç kullanılarak üretilen), mısırdan yapılmış makarna vb.

81 UYUM ZORUNLULUĞU 31/12/ /12/2015 tarihinden önce tescil başvurusu 1169/2011 yapılmış veya tescillenmiş ticari marka veya marka bulunduran gıdalar,13 31/12/2019 Aralık tarihine 2014 kadar bu Yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır. 31/12/2019 tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen gıdalar raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilir. İthal edilen gıdaların etiketleri için de bu süreç geçerlidir.

82 1169/ Aralık 2014 TEŞEKKÜR EDERİM Selman Ayaz Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir:

Buna göre, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği nin amacı şu şekilde tespit edilmiştir: TÜRK GIDA KODEKSİ Türk Gıda Kodeksi; Türkiye de satışa sunulan gıdalara ilişkin hijyen, etiketleme, pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları, ithalat ve ihracat denetimi ve belgelendirme sistemi, tahlil

Detaylı

İKV DEĞERLENDİRME NOTU

İKV DEĞERLENDİRME NOTU 114 Mart 2015 İKV DEĞERLENDİRME NOTU AB DE GIDANIN ETİKETİ YENİLENDİ Gökhan Kilit, İKV Uzmanı İKTİSADİ KALKINMA VAKFI www.ikv.org.tr AB DE GIDANIN ETİKETİ YENİLENDİ AB de gıda etiketlerine ilişkin mevcut

Detaylı

TAKVİYE EDİCİ GIDALAR VE DİĞER İLGİLİ DÜZENLEMELER

TAKVİYE EDİCİ GIDALAR VE DİĞER İLGİLİ DÜZENLEMELER TAKVİYE EDİCİ GIDALAR VE DİĞER İLGİLİ DÜZENLEMELER İlhami ŞAHİN Gıda Mühendisi Kodeks Çalışma Grubu Sorumlusu Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 23 Kasım 2017,

Detaylı

MADDE 1 25/8/2002 tarihli ve 24857 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden

MADDE 1 25/8/2002 tarihli ve 24857 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden EK-2 MADDE 1 25/8/2002 tarihli ve 24857 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği'nin 2 nci maddesi aşağıdaki

Detaylı

ALERJEN MADDELER VEYA ÜRÜNLER

ALERJEN MADDELER VEYA ÜRÜNLER YEDİNCİ BÖLÜM 11.Çeşitli ve Son Hükümler 11.1.Ürün takip sistemi MADDE 45 (1) Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda, belirli gıda veya gıda gruplarına yönelik olarak ürünün izlenebilirliğini temin etmek

Detaylı

Beslenme ve Sağlık Beyanları

Beslenme ve Sağlık Beyanları Beslenme ve Sağlık Beyanları PROF. DR. SİBEL KARAKAYA E.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BESLENME BİLİM DALI 12-14 KASIM 2014 Resmi Gazete Tarihi: 29.12.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28157

Detaylı

Tarım ve Orman Bakanlığından:

Tarım ve Orman Bakanlığından: Tarım ve Orman Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ ( 2019/ TASLAK ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; algı farklılıkları ve bilgi gereksinimleri

Detaylı

BESLENME ve SAĞLIK BEYANLARI. Selman Ayaz Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı

BESLENME ve SAĞLIK BEYANLARI. Selman Ayaz Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı BESLENME ve SAĞLIK BEYANLARI Selman Ayaz Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Beslenme ve Sağlık Beyanları Beslenme Beyanı : Bir gıdanın içerdiği enerji, besin öğeleri veya diğer öğeleri nedeniyle

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 26 Ocak 2017 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29960 (Mükerrer) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Türk Gıda Kodeksi Dondurma Tebliği (Taslak:2017/.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, dondurmanın, tekniğine

Detaylı

ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ

ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ ALKOLSÜZ ĐÇECEKLER TEBLĐĞĐ Tebliğ No: 2007/26 Yayımlandığı R.Gazete :15.06.2007-26553 Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete : 01.11.2007-26687 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; alkolsüz içeceklerin tekniğine

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"ne göre hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre hazırlanmıştır. BEBEK VE KÜÇÜK ÇOCUK EK GIDALARI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: 01.11.2007-26687 Tebliğ No: 2007-50 Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliğinde Değişiklik Yapılması

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 15 Ağustos 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29089 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ DEVAM FORMÜLLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/32) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; devam

Detaylı

a) Alışılagelmiş ad: Açıklamaya ihtiyaç duyulmaksızın tüketiciler tarafından gıdanın adı olarak kabul edilen adı,

a) Alışılagelmiş ad: Açıklamaya ihtiyaç duyulmaksızın tüketiciler tarafından gıdanın adı olarak kabul edilen adı, 4.4.Tanımlar MADDE 4 (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında; a) Alışılagelmiş ad: Açıklamaya ihtiyaç duyulmaksızın tüketiciler tarafından gıdanın adı olarak kabul edilen adı, b) Ana bileşen: Gıdanın % 50 sinden

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ HAKKINDA KILAVUZ

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ HAKKINDA KILAVUZ TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİKETLEME VE TÜKETİCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ HAKKINDA KILAVUZ Bu kılavuz 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 21 inci,

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği (Tebliğ No:2002/ 56)

Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği (Tebliğ No:2002/ 56) Türk Gıda Kodeksi Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 11.10.2002-24903 Resmi Gazete: 25. 8. 2002-24857 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık

Detaylı

TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLĐĞĐ Tebliğ No : 2006-45. Yayımlandığı R.Gazete 21.09.2006-26296

TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLĐĞĐ Tebliğ No : 2006-45. Yayımlandığı R.Gazete 21.09.2006-26296 TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLĐĞĐ Tebliğ No : 2006-45 Amaç Yayımlandığı R.Gazete 21.09.2006-26296 1-Değişiklik :03.08.2007/26602 R.G. 2-Değişiklik:07.01.2011/27808 R.G. MADDE 1 (1)

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin TÜRK GIDA KODEKSİ 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 29 Mart 2018, Mersin RESMİ OTORİTE & YASAL DAYANAK GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Detaylı

Resmî Gazete. a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 23 ve 24 üncü maddelerine dayanılarak,

Resmî Gazete. a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 23 ve 24 üncü maddelerine dayanılarak, 29 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Sayı : 28157 (3. Mükerrer) TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Gıda Bileşenleri ve Bilgilendirme

Gıda Bileşenleri ve Bilgilendirme GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gıda Bileşenleri ve Bilgilendirme A. Volkan GÜNGÖREN Gıda Kontrol ve Projeler Çalışma Grubu Sorumlusu Ankara 25 Aralık 2012 İ Ç E R

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSĠ ETĠKETLEME YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSĠ ETĠKETLEME YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM 29 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28157 (3. Mükerrer) YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ ETĠKETLEME YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 14 Şubat 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28913 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/3) Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ in Adı Matriks Metot Cihaz 1 1000 Dane Ağırlığı Tayini Tahıl ve Baklagiller TS EN ISO 520 Nisan 2011 1 gün 27.00 2 3 4 Ayranda Yoğunluk Tayini İncelik Derecesinin Tayini (Öğütülmüş Baharat) Baharatlarda

Detaylı

ÜRETİM, İŞLEME VE DAĞITIM AŞAMALARINDA RESMİ KONTROLLERDEN SORUMLU MESLEK MENSUPLARI

ÜRETİM, İŞLEME VE DAĞITIM AŞAMALARINDA RESMİ KONTROLLERDEN SORUMLU MESLEK MENSUPLARI ÜRETİM, İŞLEME VE DAĞITIM AŞAMALARINDA RESMİ KONTROLLERDEN SORUMLU MESLEK MENSUPLARI A. BİRİNCİL ÜRETİM B. ÜRETİM VE İŞLEME Hayvan kökenli gıda ve yemler Yem işletmeleri Hayvansal üretim Bitki ve bitkisel

Detaylı

ALTINCI BÖLÜM Beslenme Bildirimi Beslenme bildirimi kurallarına ilişkin istisnalar MADDE 34 (1) Bu bölümde yer alan hükümler takviye edici gıdalara

ALTINCI BÖLÜM Beslenme Bildirimi Beslenme bildirimi kurallarına ilişkin istisnalar MADDE 34 (1) Bu bölümde yer alan hükümler takviye edici gıdalara ALTINCI BÖLÜM Beslenme Bildirimi Beslenme bildirimi kurallarına ilişkin istisnalar MADDE 34 (1) Bu bölümde yer alan hükümler takviye edici gıdalara uygulanmaz. (2) Bu bölümde yer alan hükümler, özel beslenme

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ KİLO VERME AMAÇLI ENERJİSİ KISITLANMIŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/ ) Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, kilo verme amacıyla enerjisi

Detaylı

BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASI 2017 YILI. HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi

BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASI 2017 YILI. HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi AKHİSAR TİCARET BORSASI BRİFİNG RAPORU 2017 YILI HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi 2017 H ü r r i y e t M a h. 4 5 0 s k. N o : 1 0 3 A k h i s a r / M a n i s a AKHİSAR TİCARET BORSASI nın 2017

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ VÜCUT AĞIRLIĞI KONTROLÜ İÇİN DİYETİN YERİNİ ALAN GIDALAR TEBLİĞİ

TÜRK GIDA KODEKSİ VÜCUT AĞIRLIĞI KONTROLÜ İÇİN DİYETİN YERİNİ ALAN GIDALAR TEBLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ VÜCUT AĞIRLIĞI KONTROLÜ İÇİN DİYETİN YERİNİ ALAN GIDALAR TEBLİĞİ (Taslak ) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, vücut ağırlığı kontrolü için diyetin

Detaylı

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 )

TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) TGK-ÇĐKOLATA VE ÇĐKOLATA ÜRÜNLERĐ TEBLĐĞĐ( Tebliğ No: 2003/23 ) (Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.2003 25171) Amaç Madde 1 - Bu tebliğin amacı; çikolata ve çikolata ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ TÜRK GIDA KODEKSİ GIDALARIN AİT OLDUĞU PARTİYİ TANIMLAYAN İŞARETLER VEYA NUMARALAR HAKKINDA TEBLİĞ

TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ TÜRK GIDA KODEKSİ GIDALARIN AİT OLDUĞU PARTİYİ TANIMLAYAN İŞARETLER VEYA NUMARALAR HAKKINDA TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ TÜRK GIDA KODEKSİ GIDALARIN AİT OLDUĞU PARTİYİ TANIMLAYAN İŞARETLER VEYA NUMARALAR HAKKINDA TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ Yayın No:

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 15 Ağustos 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29089 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSĠ BEBEK FORMÜLLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2014/31) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sağlıklı

Detaylı

TAKVİYE EDİCİ GIDALAR 2013

TAKVİYE EDİCİ GIDALAR 2013 TAKVİYE EDİCİ GIDALAR 2013 İlhami ŞAHİN Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ilhami.sahin@tarim.gov.tr 8.Gıda Mühendisliği Kongresi 07 Kasım 2013,

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından; Amaç TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Madde 1 -(1) Bu Tebliğin amacı, içme sütlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, depolanması,

Detaylı

ŞEKER TEBLİĞİ. Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç

ŞEKER TEBLİĞİ. Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç ŞEKER TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete: Tebliğ No: 2018/ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı; şekerlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi,

Detaylı

a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 23 ve 24 üncü maddelerine dayanılarak,

a) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 23 ve 24 üncü maddelerine dayanılarak, TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; son tüketiciye ve toplu tüketim yerlerine arz edilen gıdaların genel ve

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

22.Oca.06 Sayi : 26057 Teblig

22.Oca.06 Sayi : 26057 Teblig 22.Oca.06 Sayi : 26057 Teblig Tarim ve Köyisleri Bakanligindan: Türk Gida Kodeksi Gida Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kurallari Tebliginde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Teblig

Detaylı

2016 YILI BRİFİNG RAPORU

2016 YILI BRİFİNG RAPORU a AKHİSAR TİCARET BORSASI 216 YILI BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASINA AİT 1/1/216-31/12/216 TARİHLERİ ARASI BİRİFİNG RAPORU 216 H A Z I R L A Y A N : A Y Ş E N İ L G Ü V E N AKHİSAR TİCARET BORSASI

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Amaç Madde l (1) Bu Tebliğin amacı, ısıl işlem görmüş içme sütlerinin tekniğine uygun

Detaylı

TGK-ÖZEL TIBBĐ AMAÇLI DĐYET GIDALAR TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2001/42) (R.G /24620)

TGK-ÖZEL TIBBĐ AMAÇLI DĐYET GIDALAR TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2001/42) (R.G /24620) TGK-ÖZEL TIBBĐ AMAÇLI DĐYET GIDALAR TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2001/42) (R.G. 24.12.2001/24620) Değişiklik :Yayımlandığı R.Gazete 31.08.2003-25215 Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların

Detaylı

ÖZEL BESLENME AMAÇLI ve TAKVİYE EDİCİ GIDALAR

ÖZEL BESLENME AMAÇLI ve TAKVİYE EDİCİ GIDALAR ÖZEL BESLENME AMAÇLI ve TAKVİYE EDİCİ GIDALAR Selman Ayaz Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı İstanbul Sağlık ve Beslenme Bienali 12-14 Kasım 2014 1 ÖZEL BESLENME AMAÇLI GIDALAR Özel Beslenme Amaçlı

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak)

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN AKTİF VE AKILLI MADDE VE MALZEMELER TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2017/Taslak) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; gıda ile temas eden

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği

Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği Türk Gıda Kodeksi Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği Resmi Gazete Tarihi Sayısı Değişiklik Açıklaması İlk Yayın 24.12.2001 24620 1. Değişiklik 31.08.2003 25125 EK-1 in 7 inci maddesi, Madde 6 (Eklendi)

Detaylı

14.02.2013 ET VE ET ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ UYGULAMA TALĠMATI

14.02.2013 ET VE ET ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ UYGULAMA TALĠMATI 14.02.2013 ET VE ET ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ UYGULAMA TALĠMATI Tür karışımları MADDE 1- (1) Kanatlı etleri ve kırmızı etlerin karışımından çiğ et, kıyma ve hazırlanmış et karışımları ile et ürünleri üretilemeyecektir.

Detaylı

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.)

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.) 2005-18 Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ (12-04-2005 tarih ve 25784 sayılı R.G.) Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete:03.09.2008-26986 Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, koyulaştırılmış süt

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞI YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Beslenme; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin vücuda alınıp kullanılabilmesidir.

Detaylı

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar

EK TATLANDIRICILAR. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz tahıl bazlı tatlılar. Enerjisi azaltılmış veya şeker ilavesiz yağ bazlı tatlılar Ağustos 2007 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26602 TEBLİĞ Tarım ve Köyişleri Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA MADDELERİNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ENZİMLERİ YÖNETMELİĞİ (TASLAK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ENZİMLERİ YÖNETMELİĞİ (TASLAK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ENZİMLERİ YÖNETMELİĞİ (TASLAK) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, tüketici ve insan

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO:

TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 3 Kasım 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30229 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAKAO VE ÇĠKOLATA ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2017/29) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda 1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt Mikroorganizmalar Numune alma planı Limitler ( 1 ) n c m M E. coli ( 3 ) 5 0

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİ KETLEME VE TÜKETCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ HAKKINDA KILAVUZ ( )

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİ KETLEME VE TÜKETCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ HAKKINDA KILAVUZ ( ) TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA ETİ KETLEME VE TÜKETCİLERİ BİLGİLENDİRME YÖNETMELİĞİ HAKKINDA KILAVUZ (17.07.2017) 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 21

Detaylı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENMEYE DESTEK VERİYORUZ

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENMEYE DESTEK VERİYORUZ GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI BESLENMEYE DESTEK VERİYORUZ 1 2 SAĞLIKLI BESLENMEYE DESTEK VERİYORUZ Toplumun sağlıklı yaşaması ve ekonomik yönden gelişmesi onu oluşturan bireylerin sağlıklı olmasına

Detaylı

7 Mart 2017 SALI Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

7 Mart 2017 SALI Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 7 Mart 2017 SALI Resmî Gazete Sayı : 30000 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDALARA VİTAMİNLER, MİNERALLER VE BELİRLİ DİĞER ÖĞELERİN EKLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.)

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.) TEBLĠĞ TASLAĞI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, kahve ve kahve ekstraktlarının tekniğine

Detaylı

AKHİSAR TİCARET BORSASI

AKHİSAR TİCARET BORSASI AKHİSAR TİCARET BORSASI BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASINA AİT 1/1/215-31/12/215 ATARİHERİ ARASI BİRİFİNG RAPORU HAZIRLAYAN: GÖKBEN DİKİLİ ALTAŞ GENEL SEKRETER AKHİSAR TİCARET BORSASI nın 215 yılında

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği Resmi Gazete; tarih 02. 09. 2001, sayı: 24511 Tarım ve Köyişleri Bakanlığından ve Sağlık Bakanlığından TÜRK GIDA KODEKSİ Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği (Tebliğ No : 2001 / 19) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ )

TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YENİLEBİLİR KAZEİN VE KAZEİNAT TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO:2018/ ) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; insan tüketimine yönelik yenilebilir kazeinler

Detaylı

Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği. ( Tebliğ No : 2003/23 )

Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği. ( Tebliğ No : 2003/23 ) Resmi Gazete Tarih ve No: 17.07.20003-25171 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından: Türk Gida Kodeksi Yönetmeliği Çikolata Ve Çikolata Ürünleri Tebliği ( Tebliğ No : 2003/23 ) Amaç Madde

Detaylı

2011/1 sayılı Tarım Genelgesi Karşılaştırma (25.04.2014 )

2011/1 sayılı Tarım Genelgesi Karşılaştırma (25.04.2014 ) 2011/1 sayılı Tarım Genelgesi Karşılaştırma (25.04.2014 ) Eski: DİR Kapsamında İthalatına İzin Verilmeyecek Eşyalar Yeni: Dahilde İşleme İzin Belgesi ile İlgili İthalat Listesine İlişkin Hükümler (Değ.:

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 29 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28157 (3. Mükerrer) YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz.

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz. 3 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29642 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2016/7) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda bebekleri için mümkün olan en 1 / 7 iyi

Detaylı

w w w. b e h z a t m e z e. c o m HAKKIMIZDA Temelleri 1987 yılında atılan, Gürbüz Bekiş in kurucusu olduğu By Bekiş Grup; yıllar içerisinde Behzat, Rıfkı ve Hüsnü gibi Ankara nın gözde restaurant markalarını

Detaylı

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 *Sebze ve meyve normal potasyumlu diyette serbest ama

Detaylı

1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ ÖRNEK YEMEK LİSTESİ 1800 KALORİLİK ZAYIFLAMA DİYETİ BİR GÜNDE ALINMASI GEREKEN YİYECEK MİKTARLARI BESİN GRUBU DEĞİŞİM MİKTARI SÜT 3 ET 5 EKMEK VE EKMEK YERİNE GEÇEN 10 SEBZE YEMEĞİ 2 MEYVE 5 YAĞ 4 SABAH: ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyet enerji yoğunluğu, Enerji alımı, Vücut ağırlığının uzun süreli kontrolü Yüksek diyet enerji

Detaylı

30 Haziran 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28693

30 Haziran 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28693 30 Haziran 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28693 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

Madde 3- Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre hazırlanmıştır.

Madde 3- Bu Tebliğ, 16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ne göre hazırlanmıştır. Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliği Yetki Kanunu Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete 24.12.2001-24620 Tebliğ No 2001/42 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, özel tıbbi amaçlı diyet gıdaların

Detaylı

HC MEVZUAT SERVİSİ Türk Gıda Kodeksi Gıda Enzimleri Yönetmeliği ( t s. R.G.) MADDE 1 MADDE 2 MADDE 3 MADDE 4 a) Bakanlık:

HC MEVZUAT SERVİSİ Türk Gıda Kodeksi Gıda Enzimleri Yönetmeliği ( t s. R.G.) MADDE 1 MADDE 2 MADDE 3 MADDE 4 a) Bakanlık: Türk Gıda Kodeksi Gıda Enzimleri Yönetmeliği (24.02.2017 t. 29989 s. R.G.) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

HUBUBAT T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2013. Tarih: Sayı: - 31/12/2013 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2013. Tarih: Sayı: - 31/12/2013 Satış Şekli. Sayfa: 1-18 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.52 0.52 0.5200 2,000.00 KG,040.00 ARPA YEMLİK TTS 0.58 0.65 0.6453 997,574.00 KG 643,733.00 2 ARPA YEMLİK ı: 644,773.00 3 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ

TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ Yetki Kanunu : Türk Gıda Kodeksi Yayımlandığı Resmi Gazete: 04.01.2012-28163 TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ Tebliğ No: 2012/2 Kapsam

Detaylı

OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI. Dyt. Ece Köprülü Cumurcu

OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI. Dyt. Ece Köprülü Cumurcu OKUL DÖNEMINDE BESLENMENIN ABC SI Dyt. Ece Köprülü Cumurcu PLAN Beslenmenin tanımı Besin öğeleri Karbonhidrat, Protein, Yağ, Vitamin ve Mineraller Lif ve su Besin grupları Öneriler BESLENMENIN TANIMI Büyümek

Detaylı

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI Sayfa No 1/4 REVİZYON ve ONAY TAKİP TABLOSU Rev. No. Revizyon Gerekçesi Tarih Sayfa No 2/4 HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ Ürün Grupları Birincil Üretim İkincil Üretim 1- Et ve Et Ürünleri 2-Süt ve Süt Ürünleri

Detaylı

30 Haziran 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28693 YÖNETMELİK

30 Haziran 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28693 YÖNETMELİK 30 Haziran 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28693 YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği ( t s. R.G.)

Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği ( t s. R.G.) Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği (26.01.2017 t. 29960 s. R.G.) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ BESLENME VE SAĞLIK BEYANLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ BESLENME VE SAĞLIK BEYANLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 26 Ocak 2017 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29960 (Mükerrer) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK TÜRK GIDA KODEKSİ BESLENME VE SAĞLIK BEYANLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

BUĞDAY UNU MEVZUATI Ahmet KAVAK Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı

BUĞDAY UNU MEVZUATI Ahmet KAVAK Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı BUĞDAY UNU MEVZUATI Ahmet KAVAK Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı 13.03.2013 1 BUĞDAY UNU TEBLİĞİ(TASLAK/2013)-GEREKÇE Türk Gıda Kodeksi -Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği (Tebliğ No:2012/2)

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ

MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Resmi Gazete Tarih / Sayı: 02.09.2001 / 24511, Tebliğ No: 2001-19 MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞİ Amaç...1 Kapsam...1 Hukuki Dayanak...1 Kısaltmalar...1 Tanımlar...1

Detaylı

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/)

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ TAHİN HELVASI TEBLİĞİ (Tebliğ No: Taslak ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, tahin helvasının

Detaylı

Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ

Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ ÖZEL TIBBİ AMAÇLI DİYET GIDALAR TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Yayımlandığı R.Gazete 24.12.2001-24620 Tebliğ No 2001/42 Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar Tebliğinde Değişiklik Yapılması

Detaylı

1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI

1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI 1. GIDA VE BESLENME KONFERANSI Gıda Takviyesi Mevzuatı ve Onay Sistemi Oluşturmada Türkiye nin Başarı Hikayesi Harun TOKAY Şube Müdürü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM 5 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28488 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ

ZAYIFLAMA DiYETi. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir. BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ ZAYIFLAMA DiYETi Diyetiniz günlük enerji gereksiniminize göre size özgü planlanmıştır.

Detaylı

SAĞLIĞIN DENGESİ. 5 Gıda Grubu. Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir SÜGAV yayınıdır.

SAĞLIĞIN DENGESİ. 5 Gıda Grubu. Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir SÜGAV yayınıdır. SAĞLIĞIN DENGESİ 5 Gıda Grubu Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir SÜGAV yayınıdır. SÜGAV Yayın No: 05/2011 Sağlığın Dengesi Yeterli ve dengeli beslenebilmek

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : 1

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : 1 BÜLTEN AYI : EYLÜL 06 BÜLTEN NO : 9 SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0,68,00 0,79 8..96 KG 6.98.78,89 HMS BUĞDAY 0,7 0,88 0,8.78.690 KG.6.98,79 HTS BUĞDAY 0,8 0,99 0,90 69.98 KG.,9 KOOP.A

Detaylı

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER P R O F. D R. M Ü K E R R E M K AYA A T A T Ü R K Ü N İ V E R S İ T E S İ Z İ R A A T F A K Ü L T E S İ G I D A M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ B Ö L Ü M Ü E R

Detaylı

TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI (40/2003 Sayılı Yasa) Madde 19 (3) Altında Tüzük

TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI (40/2003 Sayılı Yasa) Madde 19 (3) Altında Tüzük TÜKETİCİLERİ KORUMA YASASI (40/2003 Sayılı Yasa) Madde 19 (3) Altında Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Tüketicileri Koruma Yasası nın 19 uncu maddesinin (3) üncü fıkrası tahtında Bakanlıkça

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 )

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 ) Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 22.04.2002 24734 Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 28.02.2003 25034

Detaylı

18 Ekim 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

18 Ekim 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 18 Ekim 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29149 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ HIZLI DONDURULMUŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/47) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelere

Detaylı

Soda Değil, Maden Suyu

Soda Değil, Maden Suyu Soda Değil, Maden Suyu Bursa - İnegöl Tesisleri 1997 yılında Giresun'un İnişdibi köyünde kurulan Çakırmelikoğlu Maden Suyu İşletmeleri, aile şirketinin köklü değerlerini günümüz dinamiklerine entegre ederek

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

İZMİR TİCARET BORSASI

İZMİR TİCARET BORSASI SAYFA : 1 HUBUBAT Arpa Yemlik 2 0,75 0,75 0,75 35.980,00Kg 26.985,00 HŞ ARPA 35.980,00 Kg 26.985,00 Buğday Yemlik Buğday Aşurelik 20 0,86 0,92 0,88 4.989.520,00Kg 4.414.020,86 HŞ 7 1,30 1,50 1,40 57.150,00Kg

Detaylı