TROMBOEMBOLİK ACİLLER VE KATETER TROMBOZU. Prof.Dr.Ayşegül Ünüvar İstanbul Tıp Fakültesi, Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TROMBOEMBOLİK ACİLLER VE KATETER TROMBOZU. Prof.Dr.Ayşegül Ünüvar İstanbul Tıp Fakültesi, Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı"

Transkript

1 TROMBOEMBOLİK ACİLLER VE KATETER TROMBOZU Prof.Dr.Ayşegül Ünüvar İstanbul Tıp Fakültesi, Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı

2 Venous thrombosis in children: An emerging issue Molinari AC, et al. Blood Coagulation and Fibrinolysis 2011; 22:

3 ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ Prof.Dr.Ayşegül Ünüvar İstanbul Tıp Fakültesi, Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı

4

5 TROMBOZ Anormal trombosit adhezivitesi, Aktive koagülan sistem, Yetersiz antikoagülan sistem, İnaktif fibrinolitik sistem, Azalmış kan akımı.

6 Tromboz oluşumu multifaktöryeldir.

7 Tromboz gelişmiş bir çocukta, genellikle, ciddi bir hastalık (kanser, konjenital kalp hastalığı, nefrotik sendrom gibi) ve bir veya birden fazla kalıtsal ve/veya edinsel risk faktörü vardır. Tormene E. Semin Thromb Hemost 2006; 32: Trenor CC. Blood Coagul Fibrinol 2010;21:S11 S15 Macartney CA, et al. SeminThromb Hemost 2011; 37:

8 İNSİDANS Erişkinlerde: %2-5, Çocukluk çağında Semptomatik tromboz 0.7/ Hastane yatışlarında, 1994 Kanada verilerinde VTE sıklığı 0.53/1.000 (2010 verilerinde 4.2/1.000), YD da 2.4/1.000.

9 İNSİDANS Genel popülasyonda Arteriyel iskemik inme / Serebral venöz tromboz 0.25/ Yüksek risk grubunda Pulmoner emboli % TPN alanlarda %12, Nefrotik sendromda %28,

10 SVK a bağlı tromboz İNSİDANS <1 yaş %0-30, çocuklarda %35, İki prospektif çalışmada (yoğun bakım ünitelerinde) %18 ve %45,

11 İNSİDANS/ALL ALL de % (ortalama %3.2) (L-asparaginaz + steroid, SVK, infeksiyon, yüksek risk ALL ve yaş büyüdükçe risk Erkek cins ve T hücreli ALL? ALL de semptomatik TE dağılımı: -Serebral %50 -DVT %43 -Pulmoner emboli %2, -Kardiyak %2 -Arteriyel %3,

12 Klinik Seyir Sıklık (%) Rekürrens (1 yıl) 6 8 Rekürrens (> 1 yıl) 8 18 YD VTE sonrası rek. 3 DVT sonrası PE 17 HIT e bağlı tromboz 1-2 Tromboza bağlı mortalite 2.2 PTS 12 70

13

14 Kötü Prognoz Tanıda (OR 6.1) veya antikoagülasyondan 3-6 ay sonra (OR 4.7) Faktör VIII >150 IU/dl ve/veya D-dimer >500 ng/ml.

15 Tromboembolik Olaylarda Risk Durumları İatrojenik riskler -SVK, şant, stent, kalp kapakçığı, -Kateterizasyon, -Cerrahi, travma -Parenteral beslenme. Medikasyonlar -Oral kontraseptif -Steroidler, -L-Asparaginaz -Faktör konsantresi

16 Tromboembolik Olaylarda Risk Durumları Hastalıklar -Şok sendromları, -Malignite, -Sepsis, menenjit, HIV, suçiçeği -İmmobilizasyon, dehidratasyon, prematürite, -Travma, yanık, asfiksi, hipoksemi, hipertans. -Nefrotik sendrom, KBY, Kawasaki, diabet, polistemi,k.meritt,talasemi,orak hücreli anemi, kalp hast, KC hast., -Crohn, ülseratif kolit, SLE, RA,atmosfer değ.

17 Tromboembolik Olaylarda Risk Durumları Prenatal Öykü -Tekrarlayan IUGR, -Tekrarlayan abortuslar, -Maternal diabet, -Pre-eklampsi, -HELPP sendromu, -Gebelikte VTE. Malformasyonlar (Anal atrezi, porensefali)

18 Kalıtsal Trombofili? Ailede (özellikle birinci derece) 40 yaşından önce spontan DVT, pulmoner emboli, miyokard infarktüsü, 50 yaşından önce inme ve gebelik haftasından sonra tekrarlayan düşükler varsa düşünülmelidir.

19 Kalıtsal Trombofili? Trombozun rekürrensi söz konusu ise, Massif tromboz varsa (purpura fulminans veya yaygın pulmoner emboli gibi), Alışılmışın dışı lokalizasyonlar (mezenter veya portal ven trombozu veya üst venöz sistemde tromboz gibi),

20 Kalıtsal trombofilik faktörler -Faktör V Leiden mutasyonu, -Protrombin mutasyonu, -Homosistein yüksekliği (MTHFR mutasyonu!!!), -Protein C eksikliği, -Protein S eksikliği, -Antitrombin eksikliği, -FVIII, fibrinojen, lipoprotein(a), APA yüksekliği, -(Doku faktörü, FI, IX, XI yüksekliği, PLM )

21 Sık Rastlanılan Kalıtsal Protrombotik Hastalıklar Trombozlu Hasta Genel (%) FVLeiden mut Protrombin mut PC eks PS eks AT eks

22 TROMBOZ Kanada Grubu trombozda major risk faktörünün kalıtsal trombofilik faktörlerden çok SVK ve/veya medikal durumlar olduğunu ileri sürerken, Alman Grubu kalıtsal trombofilik faktörlerin mutlaka araştırılması gerektiğini vurgulamaktadır.

23 TROMBOZ Kanada Grubu Alman Grubu Trombofili sıklığı %13 %57-78 Median Yaş 2.3 ay 6 yaş Spontan VTE %6.4 %60

24 ÇOCUKLARDA TROMBOFİLİ Erişkinde protrombotik hastalıklar VTE için önemli risk faktörleri. VTE li çocuklarda ise sıklığı %13-60.

25 Kanserli Çocuklarda Tromboz Metaanaliz (17 çalışma) Caruso V, et al. Blood 2006;108: Kalıtsal trombofili tromboz riskini 8 kat arttırır.

26 Venöz (en sık) TROMBOZLAR Arteriyel -Nadir, -Genellikle sütçocukluğu döneminde serebral stroke tablosuyla karşımıza çıkmaktadır,

27 Tromboz Etyolojisi Venöz: Kalıtsal protrombotik hastalıklar ve hemostatik sistem anormallikleri (venöz staz ve koagülan-antikoagülan proteinler arasındaki dengesizlik) sorumlu tutulmaktadır.

28 Tromboz Etyolojisi Arteriyel: Kalıtsal protrombotik hastalıklar azdır, lipoprotein a ve hiperhomosisteineminin arteryel tromboz riskini arttırdığı gösterilmiştir. Endotel hasarı ve trombositlerin hiperaktivasyonu da sorumlu tutulmaktadır.

29 Venöz Tromboz Riski Oluşturan Kalıtsal Risk Faktörleri Faktör V Leiden mutasyonu Protrombin mutasyonu Protein C eksikliği Protein S eksikliği Antitrombin eksikliği Hiperhomosisteinemi Faktör VIII, IX, XI yüksekliği

30 Venöz Tromboz Riskini Arttıran Edinsel Risk Faktörleri Uzun süreli immobilizasyon (uzun süren uçak yolculukları, felçli hastalar), Cerrahi girişimler (özellikle kalp-damar cerrahisi, organ nakilleri, nöroşirürji, pelvis ve diz ameliyatları), Hamilelik, Post-partum dönem,

31 Venöz Tromboz Riskini Arttıran Edinsel Risk Faktörleri Ağır infeksiyon ve sepsis, Ağır travmalar veya kazalar (özellikle kranial, spinal, femoral ve pelvik bölge travmaları), Kanser (özellikle ilk tanı ve relaps sırasında), Kemoterapi (L-Asparaginaz), Hiperviskozite, Dehidratasyon.

32 Arteriyel Tromboz Riskini Arttıran Edinsel Risk Faktörleri Hematolojik hastalıklar (miyeloproliferatif hastalıklar, orak hücreli anemi vb.), Biyokimyasal bozukluklar (Lipoprotein-a artışı, hiperhomosisteinemi, hiperlipidemi), İmmunolojik veya inflamatuar hastalıklar (vaskülitler, antifosfolipid antikor sendromu), Ateroskleroz, diabet, hipertansiyon.

33 Arteriyel ve Venöz Tromboz Riskini Arttıran Edinsel Risk Faktörleri Kalıcı santral venöz kateter kullanımı, Obezite, Sigara kullanımı, Oral kontraseptifler, Östrojen tedavisi, Homosistein düzeyindeki artışlar, Antifosfolipid antikor sendromu, Fibrinojen yüksekliği.

34 ÇOCUKLUK YAŞ GRUBU TROMBOZLARININ ERİŞKİNLERDEN FARKLI YÖNLERİ

35 Yenidoğanda Fizyolojik Hemostaz Çocuklarda, özellikle ilk altı ayda FII, VII, IX ve X düzeyleri erişkin değerlere göre fizyolojik olarak düşüktür (trombin yapımı azdır). Antikoagülan düzeyleri de düşük olmakla birlikte, heparan sülfat, glikozaminoglikan ve 2-makroglobulinin artmış olması trombin oluşumunu azaltır. Düşük t-pa, yüksek PAI-1 ve yüksek 2-makroglobulin nedeniyle fibrinolitik aktivite de düşüktür.

36 Çocuk/Erişkin Farkı Çocuklarda hipertansiyon, diabet, hiperkolesterolemi gibi hastalıklar erişkine göre çok nadirdir. Oral kontraseptif, sigara kullanımı, antifosfolipid antikor sendromu ve malignite gibi edinsel risk faktörlerinin ender görülmesi de tromboz riskini azaltmaktadır.

37 Kalıcı santral kateterlerin erişkinlerde risk faktörü olmaması çarpıcı bir farklılıktır.

38 Çocukluk çağında görülen trombozların % 60 ında, yenidoğanda %90 ında kateterin varlığı söz konusudur. Nadir lokalizasyonlarda ve üst venöz sistemde yerleşim diğer farklılıklardır.

39 Tromboz Açısından En Riskli Dönemler 3 aydan küçük çocuklar (özellikle yenidoğan dönemi) Adolesan dönemi

40 Tromboz Lokalizasyonları/Yenidoğan Santral venöz/arteriyel kateter, renal ven, vena kava trombozu, inme (CSVT; pediatrik vakaların %43 ü bu dönemde) Purpura fulminans (Homozigot PC, PS eksikliği, homo-veya heterozigot FV Leiden mut.)

41 Tromboz Lokalizasyonları/Çocuk Katetere bağlı tromboz, Serebral venöz tromboz, Serebral arteriyel tromboz, Derin ven trombozu, Pulmoner emboli, Portal ve mezenterik ven trombozu.

42 TROMBOZDA KLİNİK

43 Serebral trombozlarda konvülsiyon Yenidoğan Dönemi Sepsis, asfiksi, dehidratasyon, SVK gibi edinsel risk faktörleri önemli. Purpura fulminans tablosunda doğal antikoagülanların homozigot eksikliği, Renal ven trombozu: Hematüri, tek veya bilateral büyümüş böbrek ve trombositopeni triadı.

44 Çocuklarda Derin Ven Trombozu Uyluk veya bacakta şişlik, Ağrı, Yürüme problemleri, Yüzeyel venlerin belirginleşmesi, En korkulan komplikasyonu pulmoner emboli gelişimidir.

45 Kateterle direkt ilişkili DVT tablosunda; kateterden kanın yeterince geri aspire edilememesi, kanaldan infüzyon yapılamaması, lokal ağrı ve şişlik yanında rekürren sepsis atakları ve v.cava superior bulguları uyarıcı olmalıdır.

46 SVK Trombozları Soldan takıldığında, Subklavian vende iken, Perkutan yöntemle takıldığında risk artar.

47 V.Cava superior sendromu

48 Pulmoner Emboli Hayatı tehdit edici özellikte olması ve olguların en az yarısının sub-klinik seyretmesi nedeniyle önem taşımaktadır. Erişkinde tanımlanan şiddetli göğüs ağrısı küçük çocuklar tarafından yeterince ifade edilmeyebilir. Hemoptizi, solunum güçlüğü.

49 Pulmoner Emboli İnsidansı 8.6/ hastane yatışı. SVK ve ekstrakorporeal dolaşım cihazları en önemli risk faktörleri. Prospektif bir çalışmada SVK ya bağlı VTE olan çocuklarda PE insidansı %18. Hasta çocuklarda bu tanı atlanabilir.

50 ARTERİYEL TROMBOEMBOLİ Çocuklarda en sık risk faktörü arteriyel kateterizasyon (periferik, umbilikal ve kardiyak kateterizasyon). Katetere bağlı olmayan arteriyel tromboz nadirdir, etyolojide ailevi hiperlipidemi, hiperhomosisteinemi, Takayasu arteriti, Kawasaki hastalığı, konjenital arteriyel yapısal bozukluklar ve konjenital kalp hastalıklarının komplikasyonları yer alır.

51 Serebral Stroke-Etyoloji Tromboz Emboli (AS, MS, VSD, PDA, sağ-sol şantlı siyanotik kalp hast, endokardit, kardiomyopati, atrial miksoma, aritmi, hava, yağ embolisi) Kanama

52 Arteriyel iskemik inme Bernard TJ, Goldenberg N.Hematol Oncol Clin N Am2010;24: Nadir, insidans YD da 12/ /yıl, >1 yaş 0.5-6/ Konjenital kardiak malformasyonlar (atrial septal defekt, PFA), perinatal asfiksi, infeksiyonlar, arteriyel anomaliler ve diseksiyonlar en sık predispozan durumlardır. Diğer risk faktörleri orak hücreli anemi, Moyamoya hastalığı, dehidratasyon ve demir eksikliği anemisidir.

53 Serebral Stroke-Tromboz Vasküler displaziler (Moyamoya, nörofibromatöz tip1, fibromusküler displazi, dissekan anevrizma, vasküler malformasyon), Vaskülopati (Orak hücreli anemi, radyasyon, ağız içi veya boyun travması), Vaskülit (Menenjit, SLE, PAN, Takayasu, HSP, Kawasaki hastalığı), Vazospazm (Migren, kokain, tiner kullanımı),

54 Serebral Stroke-Tromboz Hematolojik (Hemoglobinopatiler, polistemi, trombositoz, lösemi/lenfoma, protrombin 20210, FV Leiden mutasyonu, protein C, S, AT eksikliği, APA, oral kontraseptif kullanımı, gebelik, DİC, L-Asp.) Metabolik (Homosistinüri, Fabry hast., sülfid oksidaz eksikliği, psödoksantoma elastikum, mitokondriyal hastalıklar),

55 Rekürren iskemik inme %20, mortalite %6-14. Arteriyel iskemik inme Bernard TJ, Goldenberg N.Hematol Oncol Clin N Am 2010;24: Nonspesifik klinik semptomlar nedeniyle YD da akut fazda tanı nadir, genellikle daha ileri dönemde nörolojik bozuklukla başvururlar. Akut fazda BT/MR yararlı, MR anjiografi yapılmalıdır. İskemik inmede prognoza bakıldığında çocukların %35 i nörolojik olarak normal, %42 si orta-ağır nörolojik sekelli. Yenidoğanların ise %50 sinde normal seyir.

56 SEREBRAL SİNOVENÖZ TROMBOZ Goldenberg NA, Bernard TJ.Hematol Oncol Clin N Am 2010;24: Nadir, tahmini insidans 0.67/ , YD ve küçük infantlarda daha sık. En sık risk faktörleri YD da dehidratasyon ve sepsis; çocuklarda hematolojik, kardiak, bağ dokusu hastalıkları, travma ve baş-boyun infeksiyonlarıdır. %33-96 sında protrombotik hastalık var (erişkinde %15-21). Tanıda MR/MR venografi, YD da yapılamazsa doppler ultrason.

57 Serebral Sinovenöz Tromboz En sık lokalizasyon: Transvers ve superior sagittal sinus Venöz infarkt ve başlangıçta konvülsiyon varlığı prognozu belirler. %51 Normal %39 Nörolojik defisit %10 ölüm Rekürrens %5

58 Trombozda Laboratuvar

59 İlk Tanı Sırasında Yapılması Gereken Testler Tam kan sayımı, PT, aptt, trombin zamanı, fibrinojen D- Dimer,

60 Tanı İçin Önemli Olan Tetkikler D-Dimer (-) olan bir olguda tromboz tanısına şüphe ile bakılmalıdır!!!. Sepsis, infeksiyon, kanser gibi durumlarda yalancı pozitiflik saptanabilir. TAT (trombin-antitrombin kompleks) ve PF (protrombin fragman) 1+2, trombin artışını gösteren en hassas göstergelerdir (Rutinde kullanılmamaktadır).

61 İlk Tanı Sırasında Yapılması Gereken DNA Bazlı Testler Faktör V Leiden mutasyonu, Protrombin mutasyonu, MTHFR gen mutasyonu??? Diğer polimorfizmler???.

62 İlk Tanı Sırasında Yapılması Gereken Protein Bazlı Testler APC-R, PC, PS, AT aktivitesi, Serbest PS antijeni (?), Açlık homosistein düzeyi, Lipoprotein (a) düzeyi, FVIII, FXII, fibrinojen, plazminojen (FIX ve FXI ilave edilebilir), Antikardiolipin antikorlar ve lupus antikoagülanı

63 Tekrarlanması Gereken PC, PS aktivitesi, AT aktivitesi, Testler Açlık homosistein düzeyi, Lipoprotein (a) düzeyi, FVIII, FXII, fibrinojen, plazminojen (FIX ve FXI ilave edilebilir), Antikardiolipin antikorlar ve lupus antikoagülanı

64 Akut trombozdan 3-6 ay sonra protein bazlı testler tekrarlanmalıdır. Oral antikoagülan kesiminden gün sonra testler yapılabilir. AT etkilenmez.

65 Çocuklarda doğal antikoagülan test sonuçları değerlendirilirken mutlaka yaşa göre normal değerlere bakılmalıdır.

66 Diğer Testler PAI-1 polimorfizmi, Heparin ko-faktör 2 eksikliği, Trombomodülin mutasyonu, TPA, TFPI eksikliği.

67 İlk Tanı Sırasında Yapılması Gereken Radyolojik Tetkikler Doppler ultrasonografi, Venografi, Ventilasyon-perfüzyon sintigrafisi, Spiral BT, BT/MR Anjiografi, MR, MR venografi Ekokardiografi.

68 Aktive protein C rezistansı venöz tromboz riski oluşturan ve en sık rastlanan risk faktörüdür.

69 Aktive protein C rezistansı Olguların en az %95 i Faktör V Leiden mutasyonuna bağlıdır. Gebelik, oral kontraseptif kullanımı, antifosfolipid antikor sendromu, hiperhomosisteinemi, nefrotik sendrom, talasemi major gibi durumlarda geçici APC-R gelişebilir.

70 Faktör V Leiden Mutasyonu İlk kez 1993 yılında tanımlanmıştır. Zenci ve sarı ırkta çok nadirdir. APC-R oluşturan en önemli mutasyondur.

71 Faktör V Leiden Mutasyonu Heterozigotlarda tromboz riski 7 kat, homozigot olanlarda 80 kat. Avrupa ülkelerinde %5 civarında olan bu mutasyonun Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs gibi ülkelerde %10 civarında olduğu dikkati çekmektedir. Porensefali, SP, Perthes hast, Behçet hast

72 Faktör V Leiden Mutasyonu Faktör V Leiden mutasyonu taşıyıcılığı olan hastalarda tromboz riskini arttıran en önemli faktörün infeksiyonlar olduğu gösterilmiştir. Oral kontraseptif kullanan hastalarda da risk 50 kat artmaktadır. Hasta birden fazla genetik risk faktörü taşıdığında çok daha erken yaşta tromboz gelişmektedir.

73 Faktör V Leiden Mutasyonu Dışında APC-R Oluşturan Mutasyonlar Faktör V 4070 Polimorfizmi: Fransa da %9.5, Türk toplumunda %8 sıklıkla kalıtıldığı gösterilmiştir. Faktör V Cambridge: DVT li olguların %1 inden azında, Arg 360 Gly Mutasyonu: Çinlilerde, Arg 485 Mutasyonu: Tayland da tanımlanmış.

74 Protrombin Mutasyonu 11. kromozomda bulunan protrombin geninde mutasyon (ilk kez 1996 da), Sıklık %2-3, Akdeniz de %4-5 Hafif bir mutasyondur ve sadece bu mutasyonu taşıyanlarda ciddi tromboz riski oluşturmayabileceği bildirilmektedir.

75 Protrombin Mutasyonu Küçük yaşta MSS de arteriyel, büyük yaşta ise hemen her zaman ilave risk faktörü varlığında, ekstremite ve MSS de venöz tromboz etyolojisinde yer alır. Test mutlaka mutasyon analizi şeklinde yapılmalıdır.

76 Protein C Eksikliği Protein C, karaciğerde K vitaminine bağlı olarak sentezlenir. Endotel hücre yüzeyinde trombin+trombomodulin kompleksi ile aktive olur. Aktive protein C, FVa ve FVIIIa yı parçalayarak etki eder. APC nin inhibitör etkisi protein S in katkısı ile potansiyalize olur.

77 Protein C Eksikliği Heterozigot PC eksikliğinde (%35-65), venöz tromboz gelişme riski 7 kat. Bu hastalarda ilk tromboz atağı yaş arasıdır. Homozigot PC eksikliğinde (<%5-10), yenidoğan döneminde purpura fulminans, ancak bazı vakalar ileri yaşlarda da bulgu verebilir (mutasyona bağlı olarak).

78 Anne-baba veya ailede kuşkulu bireylerden PC aktivitesi bakılmalıdır. Mutasyon testleri dünyada sadece birkaç merkezde yapılabilmektedir.

79 Edinsel PC eksikliği yapan nedenler mutlaka ekarte edilmelidir.

80 Protein C Eksikliği Akut tromboz, oral antikoagülan kullanımı, DIC ve karaciğer hastalığında PC düzeyi düşük saptanır. Lupus antikoagülanı varlığında PC düzeyi hatalı olarak yüksek bulunurken, faktör V Leiden mutasyonu pozitif hastalarda ve FVIII düzeyi yüksek olanlarda düşük saptanabilir.

81 Protein S Eksikliği Protein S, karaciğerde K vitamine bağlı olarak sentezlenir, aktive protein C nin kofaktörüdür. Plazma düzeyinin %65 i C4b-bağlayan proteine bağlı bir şekilde koagülasyon açısından inaktif olarak bulunur, %35 i aktif olarak (serbest protein S) aktive protein C nin kofaktörü olarak etki yapar.

82 Protein S Eksikliği Aynı PC eksikliğinde olduğu gibi PS eksikliğinde de ilk tromboz atağı yaş arasındadır. Heterozigot vakalarda PS aktivitesi % Homozigot vakalarda yenidoğan döneminde purpura fulminans tablosu gelişebilmektedir.

83 Protein S Eksikliği Lupus antikoagülanı varlığında PS düzeyleri hatalı olarak yüksek bulunurken, FVIII düzeyi yüksek olan hastalarda düşük saptanabilir. Ayrıca, akut tromboz, oral antikoagülan kullanımı, DIC ve karaciğer hastalığında da düzeyler düşüktür.

84 Antitrombin Eksikliği AT karaciğerde sentezlenir. Trombin ve diğer serin proteazları (FIXa, FXa, FXIa, TF-FVIIa) inhibe eder. Ayrıca AT heparin etkisinde de çok önemli bir rol oynamaktadır te tanımlanmış.

85 Antitrombin Eksikliği Heterozigot vakalarda DVT gelişme riski 5 kat artmıştır. Bu vakalarda düzey % Genel olarak bakıldığında AT eksikliğinin PC, PS ve APC rezistansına göre daha ciddi bir tromboz riski oluşturduğu düşünülmektedir.

86 Antitrombin Eksikliği Homozigot vakaların hayatla bağdaşmayacağı bildirilmektedir. Literatürdeki tek rapor Türk hekimleri tarafından yapılmış olup, 2 kardeşte tanımlanmış, ikisi de ilk 20 gün içerisinde kaybedilmiştir. Ancak bu dönemde FV Leiden mutasyonu henüz tanımlanmadığından gerçek tablonun ortaya konulmamış olma olasılığı da yüksektir.

87 Doğal Antikoagülan Proteinlerdeki Edinsel Yetersizlikler Oral antikoagülan kullanımı: PC ve PS düşer, Karaciğer hastalığı, DIC tablosu, L-Asp. tedavisi: PC, PS ve AT düşer, Post-op veya tromboz oluşumunun aktif dönemi: PC, PS ve AT geçici olarak düşer, bu nedenle kesin tanı koymadan önce akut trombotik ataktan en az 3 ay sonra testler tekrarlanmalıdır. Ağır meningokoksemili çocuklar: Ciddi PC eksikliği

88 Doğal Antikoagülan Proteinlerdeki Edinsel Yetersizlikler Akut suçiçeği infeksiyonu: Serbest PS düşer, Nefrotik sendrom: Belirgin olarak AT düşer, Talasemili çocuklar: Belirgin PC ve PS aktivitesi eksikliği mevcuttur. Nedeninin hemolitik olayın koagülasyon sistemini sürekli tetiklemesi ve koruyucu antikoagülan proteinlerin tüketimi olarak yorumlanabilir. Kanserli çocuklar: Hiperkoagülabilite ve sonuçta doğal antikoagülanların tüketimi sonucudur.

89 Yüksek Plazma Faktör VIII Düzeyleri DVT ile ilişkisi gösterilen en güncel risk faktörlerindendir. DVT li hastaların %25 inde, Genel popülasyonun %10 unda FVIII>%150 Her 10 U/ml artış tek venöz trombozda %10, rekürrensde %24 neden olur.

90 Hiperhomosisteinemi Homosistein yüksekliği ateroskleroz ve arteriyel tromboz açısından önemli bir bağımsız risk faktörüdür, ayrıca artmış DVT riski ile birliktedir. DVT olgularının yaklaşık %10 unda,

91 Hiperhomosisteinemi Plazma düzeyi >15 mikromol/l olanlar Tarama testi: Açlık plazma düzeyi, Duyarlılığı arttırmak için metionin yüklemesi,

92 Hiperhomosisteinemi En sık aranan mutasyonlar MTHFR (metilen tetrahidrofolat redüktaz) ve sistationin beta sentetaz genindedir. Günümüzde mutasyon analizi?

93 Hiperhomosisteinemi MTHFR folik asid met. da anahtar enzim (homosistein metionin dönüşümü), İki genetik varyantı var: T ve C T varyant en sık, azalmış enzim aktivitesi var. Homozigotluk %10-12 (aktivitenin %30 u), heterozigotluk %40 sıklıkta (aktivitenin %60 ı),

94 Hiperhomosisteinemi Homosistein yüksekliği ile ilgili trombojenik mekanizmanın endotel hasarı, edinsel APC-R oluşumu, NO sentezinin azalması, artmış trombosit adezyonu ve artmış okside-ldl ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Ateroskleroz açısından bakıldığında en az sigara ve hiperlipidemi kadar ciddi bir tromboz risk faktörüdür.

95 Edinsel Hiperhomosisteinemi Kronik böbrek hastalığı, Kanser, Metotreksat, fenitoin tedavisi, Sigara içimi, alkol, Kafein, teofilin, Vitamin eksikliği (folik asid,b6,b12vit.), Oral kontraseptif kullanımı.

96 Lipoprotein (a) Plazmada LDL ile taşınan bir lipoprotein komponenti, Arteriyel tromboz için risk faktörü, Son zamanlarda DVT ile de direkt ilişki saptanmış.

97 Lipoprotein (a) Tromboz etyolojisinde plazminojene benzer yapıda olması sorumlu tutulmaktadır. Benzer yapı nedeniyle normal plazminojenle interferans ile fibrinoliz baskılanmakta, TFPI yı inhibe ederek persistan TF ve daha çok fibrin oluşmakta, TGF- aktivasyonunu inhibe ederek düz kas hücre proliferasyonunu arttırır.

98 Lipoprotein (a) Lp(a) nın rutin tarama testi olarak kullanımı kısıtlıdır. Genellikle sınır düzey >30 ng/dl, Düzeyler tiroid fonksiyonları, albumin düzeyi ve inflamatuar durumlarda değişkenlik gösterir. Prevalans erişkinde %7,çocukta %10.3

99 Novak-Göttl, et al. Blood. 2009; 114: Fibrinogen alfa (FGA) ve gamma (FGG) gen haplotipleri çalışılmış. FGA-H1 ve H2 varyantları VTE ve inme riskini arttırırken, FGG-H3 haplotipi VTE riskini azaltır.

100 Antifosfolipid Antikor Sendromu Tromboz, trombositopeni, tekrarlayan düşükler ile karakterize, Hem arteriyel, hem de venöz tromboz gelişimine neden olan otoimmun bir hastalıktır. Akkiz gelişen bu tabloda fosfolipid taşıyan proteinlere karşı otoantikor gelişmektedir. Trombojenik etkinin nedeninin gelişen APC rezistansı veya PS eksikliği olduğu görüşleri vardır.

101 Antifosfolipid Antikor Sendromu Tarama testi olarak; -Antikardiolipin antikor (IgG ve IgM), -Lupus antikoagülan testi kullanılır. Çocuklarda iki farklı LA olduğu bilinmelidir.

102 Antifosfolipid Antikor Sendromu/ Çocuklarda iki farklı LA Post-infeksiyöz veya selim tip: Özellikle sık boğaz infeksiyonu geçiren çocuklarda, Ciddi tromboz atakları ile seyreden tip: Özellikle adolesan çağındaki kız çocuklarda,

103 Sonuç Olarak Venöz T Arteryel T APC direnci/fvleiden mut. Lp (a) Protrombin mut. PAI-1 polim. ATIII eks. Orak HA. PC eks. Myeloprolif.H. PS eks. Vaskülit FVIII,IX,XI eks. Disfibrinojenemi Arteryel+Venöz: Hiperhomosisteinemi, APA S.

104 Türkiye de Pediatrik Tromboz Vakaları (Toplam: 271) 152 erkek, 119 kız Median yaş: 7 yıl Lokalizasyon (En sık): -MSS (n: 88), -DVT (n: 65), -Portal ven (n: 28) -İntrakardiak (n:24) -Purpura fulminans (n:12) -Pulmoner emboli (n:14) Hepatik venler (n:9)

105 Türkiye de Pediatrik Tromboz Vakaları (Toplam: 271) Edinsel Risk Faktörleri -İnfeksiyon (78) -Nefrotik sendrom (8) -Malignite (47) -KC hastalığı (7) -Cerrahi girişim (21) -KBY (6) -Kardiak patoloji (15) -RDS (6) -Talasemi (12) -Travma (4) -Otoimmun hastalık (12) -Primer APA (9)

106 Türkiye de Pediatrik Tromboz Vakaları (Toplam: 271) Herediter Risk Faktörleri -FV Leiden mutasyonu Heterozigot (42) Homozigot (11) -Protrombin mutasyonu Heterozigot (10) Homozigot (1) -MTHFR (Heterozigot ve homozigot birer vaka)

107 Testler Türkiye de Pediatrik Tromboz Vakaları (Toplam: 271) Çalışılan hasta Düşüklük Konjenital sayısı saptanan HS eksiklik PC Ag PC akt PS total PS serbest AT

108 Türkiye de Pediatrik Tromboz Vakaları (Toplam: 271) 142 olgunun (%52) izlemi sürdürülmüş -Tam düzelme 88 (%62) -Sekel 47 (%33) -Rekürrens 12 (%9) -Exitus 34 (%24)

109 TEDAVİ

110 Tedavi Randomize-kontrollü pediatrik antikoagülasyon çalışmaları yetersiz olduğundan, uzmanlar tarafından uzlaşı raporu olarak hazırlanmış rehberler kullanılır.

111 Chalmers E, et al. Br J Haematol 2011; 154, Monagle P, Chalmers E, Chan A, et al. Antithrombotic therapy in neonates and children: American College of Chest Physicians Evidence-Based Clinical Practice Guidelines. Chest 2008; 133:887S 968S. Roach ES, Golomb MR, Adams R, et al. Management of stroke in infants and American Heart Association Stroke Council and the Council on Cardiovascular Disease in the Young. Stroke 2008; 39: Royal College of Physicians

112 Chest 2008; 133: 887S-968S

113 TEDAVİ Standard heparin Düşük molekül ağırlıklı heparin (LMWH) Warfarin (Coumadin) Antiplatelet ajanlar (Aspirin, dipiridamol vb.) Trombolitik ajanlar (Doku plazminojen aktivatörü; tpa, ürokinaz) Cerrahi tedavi

114 LMWH Damar yolu, sık aptt kontrolü gerektirmemesi, ilaç yarı ömrünün uzun olması, plazma proteinlerine minimal düzeyde bağlanması, HIT ve osteoporoz yan etkilerinin az olması avantajlarıdır. Anti- FXa düzeyine bakılmalı (dozdan 4-6 saat sonra, U/ml)

115 LMWH Enoxaparin: <2 ay 1.5 mg/kg/doz, 12 saatte bir >2 ay 1 mg/kg/doz, 12 saatte bir YD termlerde 1.7, pretermlerde 2 mk/kg/doz! Reviparin: <2 ay 150 U/kg/doz 12 saatte bir >2 ay 100 U/kg/doz, 12 saatte bir Dalteparin ve Tinzaparin

116 Oral Antikoagülanlar Warfarin (Kuzey Amerika, Türkiye) Phenprocoumon ve Acenocoumarol (Avrupa) K vitamini antagonistidir, K vitaminine bağlı faktörlerin (FII, FVII, FIX, FX) plazma konsantrasyonunu azaltarak etkisini gösterir. PT ve INR takibi gereklidir.

117 İstenen INR Düzeyleri Genellikle istenen hedef değer 2-3, Mekanik kalp kapakçığı olanlarda , Protein C eksikliğinde Yan etkiler: Kanama, trakeada kalsifikasyon ve alopesi

118 INR Değerini Etkileyen İlaçlar Prednizon TMP-SMX Ranitidin Amoksilin Ceclor Amiadaron ASA Karbamazepin Fenitoin Fenobarbital Artar Artar Artar Hafif artar Artar Artar Artar veya değişmez Azalır Azalır Azalır

119 Antiplatelet Ajanlar Aspirin 1-5 mg/kg/gün Dipiridamol GpIIb/IIIa antagonistleri (Abciximab, eptifibatide, tirofiban) Venöz tromboemboli tedavi veya profilaksisinde KULLANILMAZ. Yan etki: Kanama ve Reye Sendromu

120 Antiplatelet Ajanlar Kalp hastalıkları (kalp kapakçığı protezi, Blalock Toussing şant operasyonu, damar içi stentler), Bazı serebrovasküler olaylar (arteriyel) Kawasaki hastalığı

121 Trombolitik Tedavi Organ veya ekstremite viabilitesini tehdit eden trombozlarda kullanılabilir. Doku plazminojen aktivatörü (tpa), Streptokinaz (?), Ürokinaz. Etkinlikleri için plazminojen düzeyi normal, PLT>100000/mm3, fibrinojen 100 mg/dl (TDP-8 saatte bir, kriyopresipitat) olmalıdır

122 Antikoagülan tedavide verilmeli (tedavi sırasında heparin tipi, dozu?) Trombolitik Tedavi Trombolitik tedavi sonuçları değişken, çok az sayıda hastada, erken veriler akut DVT de PTS açısından faydalı. TPA yaşamı, uzvu ya da organı tehdit eden arter ya da ven trombozunda kullanılır. TDP ile plazminojen replasmanı eksiklik durumunda (YD gibi) veya cevap zayıfsa.

123 Trombolitik tedavi/ Potansiyel endikasyonlar Raffini L. Curr Opin Pediatr 2009, 21:9 14 (1) Güçlü endikasyonlar: (2) İntermediate endikasyonlar

124 Amlie-Lefond C, International Pediatric Stroke Study. Lancet Neurol. 2009;8: Akut arteriyel iskemik inmede TPA (alteplase). Ocak 2003-Temmuz çocuktan 15 (%2); 9 İV, 6 intra-arteriyel. İnme başlangıcı ile tedavi arası median süre: IV için 3.3 saat ( saat), intra-arteriyel için 4.5 saat ( saat). 2 hasta eksitus (masif infarkt ve beyin herniasyonu; beyin sapı infarktı). Taburcu edilirken biri sağlıklı, 12 si nörolojik sekelli. İKK 4/15. Bu çalışmada 9 vakada tedavi geç başlanmış. Yeni çalışmalar gerekli.

125 Leary SE. J Pediatr Hematol Oncol 2010;32: Retrospektif, DVT de düşük doz tpa 23 çocuk, median 12 yaş. TPA mg/kg/saat, 24 saat (12-48 h). Görüntüleme yapılan 20 çocuğun 6 sında (%30) 24 saat içinde parsiyel-tam trombüs rez. 8 hastada takiben doz artırma 0.12 mg/kg/saat, 24 saat (12-36 saat). 6/8 (%75) bu doza cevap vermiş. Tüm bu tedaviler sonunda cevap %59 (13/22); %18 tam, %41 parsiyel cevap Sekelsiz iki kanama komplikasyonu. Sonuç: Prospektif çalışmalara ihtiyaç var.

126 Trombolitik Tedavi ( Thrombolytic-Therapy-in- Children.aspx).

127 Cerrahi Tedavi İnferior vena kavaya uzanan Wilms tm Blalock-Taussing şantın akut trombozu, Kompleks kardiyak ameliyattan hemen sonra hayatı tehdit eden intrakardiyak tromboz, Yenidoğanda damar içi kateterin neden olduğu periferik arter trombozu.

128 KATETERLERDE TROMBOZ PROFİLAKSİSİ VE TEDAVİ

129 SVK Komplikasyonları (Pnömotoraks+Kanama) İnfeksiyöz: SVK-ilişkili bakteriyemi, tünel veya kateter giriş yeri infeksiyonları Fonksiyon Bozukluğu: Dökümante tromboz olmaksızın, postural değişiklik veya heparinize SF ile de düzelmeyen kan alma veya sıvı infüzyonu yapma güçlüğü Mekanik: Kateter dislokasyonu, rüptür, kateterin spontan çıkması Semptomatik (Asemptomatik!) Tromboz: DVT, sağ atrium trombozu,pulmoner emboli

130 SVK Komplikasyonları Kateter tıkanıklığı (oklüzyon), Kateter ilişkili tromboz.

131 SVK oklüzyonu SVK oklüzyonu, kateter takılmasından sonraki 1-2 yıl içinde, hastaların %14-36 sında saptanır. Parsiyel (kan aspire edilemez, ancak sıvı infüzyonu yapılır) veya tam tıkanıklık Mekanik tıkanıklık Medikal tedavi veya parenteral beslenme solüsyonuna bağlı presipitasyon, Trombotik nedenler.

132

133 Fibrin sheath kateter takılmasını takiben ilk 24 saatte oluşabilmekle birlikte, daha çok ilk 14 günde. İntraluminal pıhtılar tüm kateter oklüzyonlarının %5-25 i.

134 Mekanik tıkanıklıklar Kateterde kıvrılma (kink), çok sıkı dikiş, kan damarı duvarının kapatması, malpozisyon Re-pozisyon manevraları (ipsilateral kolun kaldırılması, hastanın oturması, ayağa kalkması,bir yana yatırılması), cerrahi yaklaşım

135 Mekanik obstr. (-) ise medikasyon/tpn ye bağlı tıkanıklık Verilen tedaviler arasında geçimsizlik? Düşük ph lı medikasyon veya kalsiyum fosfat kristalleri %0.1 HCL Kateter duvarı hasarı! Fenitoin gibi yüksek ph lı, asidik ortamda çöken ilaçlar sodyum bikarbonat veya hidroksid. TPN den lipid kalıntı %70 ethanol solüsyonu (yan etkileri çok, tartışmalı).

136 Trombolitik Tedaviler Doku plazminojen aktivatörü (t-pa), Ürokinaz.

137 Trombolitik Tedaviler 1980 lerin ortasında ürokinaz gerek pediatrik, gerek erişkin hastalarda kateter trombüslerinin eritilmesinde başlıca tedavi seçeneği oldu yılında pediatrik onkoloji bölümlerinde yapılan bir sürveyans çalışmasında 75/92 merkezde ürokinazın yaygın kullanıldığı saptanmış. Bu dönemde rt-pa da piyasada olmasına rağmen hiçbir merkezden kullanım bildirilmemiş.

138 Trombolitik Tedaviler Rt-PA 2001 yılından beri pediatrik merkezlerde tıkalı kateter tedavisinde yaygın olarak kullanıma girmiş, büyük çalışmalarda herhangi bir ciddi yan etki de bildirilmemiştir.

139 Choi M, et al. J Pediatr 2001; 139: Trombolitik Tedaviler Pediatrik vakalarda rt-pa nın etkinlik ve güvenirliğinin değerlendirildiği retrospektif, kohort bir çalışmada kateter patensi 29/34 (%85) uygulamada sağlanmıştır. <10 kg 0.5 mg/lümen >10 kg 1-2 mg (kateter volümüne göre) 2-4 saat bekletilmiş, her uygulama tek bir lümende yapılmıştır.

140 Yeni Trombolitik Ajanlar (Az sayıda hasta kohortları) Reteplase: Alteplase varyantı, yapısal farklılığı yarı ömrünü ve trombüse penetrasyonunu arttırır. Erişkinlerde başarı %67 74, dakikada (alteplase %53 iken). Takiben klirens oranı %96 ve majör kanama yok. Rekombinan ürokinaz Alfimeprase Yeni çalışmalar gerekli

141 CEVAPSIZ VAKALAR VEYA 2.KEZ TIKALI KATETER LİNEOGRAM VENOGRAM (Altın standard) DOPPLER USG

142 USG Erişkinde USG duyarlılık %78 100, özgünlük % Çocuklarda asemptomatik üst ekstremite DVT de duyarlılık %37 (venografide %79) Male C, Thromb Haemost 2002;87:593 8

143 Kateter İlişkili Tromboz (SVK-DVT) Kateterin venlere ve kan akımına direkt etkisi, altta yatan hastalık ve tedavi, infüzyon sıvısının özelliği, kateterin yeri, tipi, geçirilmiş infeksiyonlar,trombofili önemli Semptomatik: erişkinde %28,çocuklarda %12; çoğu asemptomatik %66 ve %50. Kuter DJ; Oncologist 2004; 9:

144 SVK-DVT/İNSİDANS Çocuklarda çeşitli kronik hastalıklarda SVK kullanımına bağlı tromboz %0-67 Rekürrens %4-19 Post-flebitik sendrom %5-25 Pulmoner emboli %8-15 Ölüm %2-4 Glaser DW, et al. J Pediatr 2001; 138:

145 Kateter İlişkili Tromboz Kateter infeksiyonları Komplikasyonları Pulmoner emboli (erişkinde semptomatik %5 14, asemptomatik %15 36 iken Kanada da çocuklarda %16 (%13 non-fatal, %3 fatal). Post-trombotik sendrom (tanıda ve izlemde artmış FVIII ve D-dimer, pıhtının erimemesi, çok damarın etkilenmesi, tedavinin geç başlanması, DVT rekürrensi)

146 Revel-Vilk S. Pediatr Blood Cancer 2010;55: çocuk SVK çıkarımından median 2.3 yıl (en az 4 ay). Tedavi sırasında yaş 6.5 yaş ( ) Hafif PTS 20 çocuk (%39) SVK oklüzyonu olanlarda PTS artar (OR 3.7) Yaş, SVK süresi, SVK çıktıktan sonra geçen süre, infeksiyonla PTS arasında ilişki yok Kanser hastaları SVK çıkarıldıktan sonra da izlenmeli.

147 KATETER TIKANIKLIĞININ ÖNLENMESİ Heparin flush Serum fizyolojik flush Trombolitik tedavilerle profilaksi Düşük doz Warfarin LMWH Parenteral beslenmenin 1 ml sine 1 Ü heparin Pozitif basınç aletleri (kateter hub ına yerleştirilen) Kerner JA, et al. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2006; 30: S73-81.

148 Kateter Bakımı (Flush Protokolü) Tünelsiz İntermittan kullanımda her kullanım sonrası veya haftada bir Tünelli* Her kullanım sonrası veya haftada bir Port* Her kullanımdan sonra veya ayda bir *Valvi olanlarda heparin gerekmez, prospektüs!

149 SVK lı çocuklarda primer antikoagülan profilaksi henüz önerilmemekte, bu konuda çalışmalara ihtiyaç vardır. PROTEKT (Prophylaxis of ThromboEmbolism in Kids Trial) çalışması LMWH ile profilaksinin güvenli olduğunu göstermiş, ancak etkinliği kanıtlanamamıştır.

150 Çocuklarda Antikoagülan profilaksi önerilmemekte. Baskin JL. Lancet 2009; 374; Revel-Vilk S, Ergaz Z. Semin Fetal Neonatal Med 2011; 16:

151 DVT Uzun süre yoğun bakımda kalacak ve SVK olan (özellikle femoral vende) hastalara DVT profilaksisi düşünülmeli. Sandoval JA. J Vasc Surg 2008;47:837-43

152 Halen Süren Tartışma Özellikle L-asp+steroid alan çocuklara profilaktik LMWH veya warfarin verilsin mi? Erişkinde SVK-ilişkili trombozda başarılı olmamış. Nowak-Gottl ın çalışmasında protrombotik defekti olan lösemik çocukların %46.5 unda TE, olmayanlarda %2.2. İsrail grubunda çocuklarda profilaksi alanlarda tromboz yok.

153 Mitchell L. Blood 2010; 115: VTE risk skorlaması yaparak. 3.5 ayda LRG %2.5, HRG %64.7 LMWH profilaksisi alan yüksek risk grubunda VTE belirgin az LMWH yüksek risk grubunda VTE yi önleyebilir, ancak yeni çalışmalar

154 Tromboprofilaksi/Sonuç SVK olan çocuklarda rutin sistemik tromboprofilaksi önerilmiyor (1B). Tıkalı kateterlerde patensi restore etmek için tpa ya da ruk (2C). Bu uygulamadan en az 30 dakika geçtiği halde kateter çalışmıyorsa 2. doz verilmesi önerilmekte. İki dozdan sonra cevap yoksa SVK ilişkili tromboz ekarte edilmeli (2C).

155 TEDAVİ UFH (anti-fxa U/mL) ya da LMWH (anti-fxa U/mL, inj.dan 4 saat sonra; günde 2 kez) 5-10 gün (1B). VKA alacaksa 1.gün başlanır, UFH/LMWH 6.gün veya INR<2 ise >6.günde kesilir (1B). İlk 5-10 günlük tedaviden sonra terapötik düzeyleri VKA ile sürdürmek zorsa ya da VKA tedavisi aile ve çocuk için zorsa LMWH tedavi dozunda önerilir (2C).

156 Rekürren sekonder TE ve reversibl risk faktörü varsa, presipitan faktör kalkana kadar, fakat en az 3 ay antikoagülan tedavi (2C). SVK ilişkili trombozlarda SVK ya ihtiyaç yoksa veya nonfonksiyone ise SVK çıkarılmalı (1B). Çıkarılmadan önce 3-5 gün antikoagülan tedavi (2C). SVK kullanımı gerekiyor ve SVK fonksiyone ise SVK yerinde bırakılıp hasta antikoagülan tedavi almalıdır (2C). İlk SVK ilişkili DVT nin sekonder TE gibi tedavi edilmesi önerilir. İlk 3 aydan sonra SVK çıkarılana kadar profilaktik VKA (INR ) ya da LMWH (anti-fxa 0.1 to 0.3) (2C). Hasta profilaktik tedavi alırken rekürrens olursa SVK çıkarılana kadar terapötik dozda LMWH, en az 3 ay (2C).

157 SONUÇLAR SVK-DVT nin gelişmesi uygun pozisyonda kateter yerleştirilmesi ve infeksiyonların önlenmesi ile azaltılabilir. Günümüzde antikoagülan profilaksi ve SVK-DVT te trombolitik tedavi önerilmemektedir.

158 Vaka Sunumu

159 Astımlı, 9 yaşında erkek çocuk İnhale steroid ve montelukast tedavisi alırken, akut ağır astım atağı Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi ne yatış. YB da yoğun bronkodilatör ve antienflamatuar (salbutamol inhalasyonu, aminokardol, magnezyum, ketamin perfüzyonu ve yüksek doz steroid- 4 mg/kg/g) tedaviye rağmen kan gazında bozulma (PaCO 2 85mmHg) ve entübasyon.

160 Entübasyonun 6.saatinde ani hipoksemi (SpO2: 83) gelişen hastada sağ akciğerde ani mukus tıkacı ile total atelektazi. Entübasyon tüpü sağ ana bronşa itilerek akciğeri açma manevrası ile hastanın SpO2 düzeyi 97 ve stabil.

161 Yatışının 2. günü influenza B virüsü (+) ve İnfluenzaya bağlı olduğu düşünülen pnömoni tablosu. Yoğun Bakım Servisi nde 5 gün entübe (+sağ femoral SVK) kaldıktan sonra, 6. gün ekstübe edilerek (SVK çıkarılarak) tedavisinin devamı için Allerji Servisi ne nakil.

162 Yatışından bir gün sonra sağ şişlik bacağında Alt ekstremite venöz Doppler USG: Sağ eksternal iliak, ortak femoral, yüzeyel ve derin femoral, popliteal venlerde trombüs ve LMWH başlandı. PT, INR, aptt: N D-dimer >10,000 Anti-FXa düzeyleri

163 Yatışının 10. gününün sabahında herhangi bir şikayeti yokken, dolabından bir şey alırken dizlerinin üzerine hafifçe düşen hastada ayağa kalktığında ani gelişen solunum sıkıntısı, şiddetli göğüs ağrısı

164 Ölüm korkusu içinde, ajite olan çocuğun oksijen saturasyonu oksijen desteği ile %90-92, solunum sesleri kaba. Akciğer grafisinde özellik yok. Venöz kan gazı: ph 7.38,pCO2: 48 mmhg, HCO3: 26 ECHO: Pulmoner HT (PAB: 60 mmhg), RPA bifurkasyondan 1 cm içerde trombüs lümeni tama yakın tıkamış, PFO

165 Ventilasyon-perfüzyon sintigrafisi: Yüksek olasılıklı PE BT-anjiyografi :Bilateral massif PE

166

167 Yoğun Bakım!!! İnravenöz TPA: 0.25 mg/kg/saat; 6 saat LMWH 0.5 mg/kg/doz; 12 saatte bir

168 ECHO: Pulmoner basınçta azalma Toraks BT: Sağ PA lümeninde hilus seviyesinden başlayarak alt lobları besleyen arterlerde tromboemboli, sol akciğer alt lobu besleyen arterlerde parsiyel tromboz

169 IV TPA: 0.03 mg/kg/saat;24saat ECHO: Normal İzlemde trombüslerin hepsi tamamen kayboldu. Halen Coumadin tedavisi almakta

170 Laboratuvar PT, aptt,tt, fibrinojen: N; D-Dimer Protein C, S, AT: N Faktör V Leiden, Protrombin (-) Faktör VIII,vWF, FIX, XII: N Açlık homosistein: N ANA,Anti-dsDNA,C3,C4, panca, canca Antikardiolipin ant, lupus antikoagülan (-) Behçet (-) Lipoprotein (a) :?

171

ÇOCUKLARDA TROMBOEMBOLİK HASTALIKLAR

ÇOCUKLARDA TROMBOEMBOLİK HASTALIKLAR ÇOCUKLARDA TROMBOEMBOLİK HASTALIKLAR Dr. Ülker Koçak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı HEMOSTAZ Prokoagülan Antifibrinolitik Antikoagülan Profibrinolitik ÇOCUKLARDA HEMOSTAZ

Detaylı

SEREBRAL TROMBOZLU ÇOCUKLARDA KLİNİK BULGULAR VE TROMBOTİK RİSK FAKTÖRLERİ

SEREBRAL TROMBOZLU ÇOCUKLARDA KLİNİK BULGULAR VE TROMBOTİK RİSK FAKTÖRLERİ SEREBRAL TROMBOZLU ÇOCUKLARDA KLİNİK BULGULAR VE TROMBOTİK RİSK FAKTÖRLERİ Ankara Çocuk Sağlığı Hastalıkları Hemotoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi 2 Amaç Klinik bulguların özellikleri Kalıtsal

Detaylı

Hiperkoagülabilite Trombofili Tarama ve Tedavi DR ERMAN ÖZTÜRK

Hiperkoagülabilite Trombofili Tarama ve Tedavi DR ERMAN ÖZTÜRK Hiperkoagülabilite Trombofili Tarama ve Tedavi DR ERMAN ÖZTÜRK Hiperkoagülobilite / Trombofili Nedir? Neden test ediyoruz? Kimlerde test edelim? Neyi test edelim? Tedaviye katkısı? Ne ile tedavi? Ne süre

Detaylı

Dr. Fevzi Altuntaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi

Dr. Fevzi Altuntaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fevzi Altuntaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Trombofili Pıhtılaşmaya eğilim Akkiz veya edinsel Psikiyatri dahil tıbbın tüm dallarını kapsar!!! Koagulasyon-Kanama

Detaylı

ÇOCUKLARDA TROMBOZ TANISINDA LABORATUVAR YÖNTEMLERİ

ÇOCUKLARDA TROMBOZ TANISINDA LABORATUVAR YÖNTEMLERİ ÇOCUKLARDA TROMBOZ TANISINDA LABORATUVAR YÖNTEMLERİ Dr. Ülker Koçak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı 21. yüzyıl çocuk hasta TROMBOEMBOLİ ciddi bir sorun 1. Hastalıkların tedavişansının

Detaylı

Tedavi. Tedavi hedefleri;

Tedavi. Tedavi hedefleri; Doç. Dr. Onur POLAT Tedavi DVT tanısı konduktan sonra doğal gidişine bırakılırsa, ölümcül komplikasyonu olan PE ve uzun dönemde sakatlık oranı son derece yüksek olan posttromboflebitik sendrom ve Pulmoner

Detaylı

Gebelikte Tromboz ve Tromboproflaksi. Dr Şahika Zeynep Akı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı

Gebelikte Tromboz ve Tromboproflaksi. Dr Şahika Zeynep Akı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Gebelikte Tromboz ve Tromboproflaksi Dr Şahika Zeynep Akı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Gebelikte Ölüm Nedenleri Roos- Hesselink JW Heart 2009 Gebelikte Tromboembolik Olay Epidemiyoloji

Detaylı

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE):

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE): Pulmoner Emboli Profilaksisi Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD m Pulmoneremboli(PE): Bir pulmonerartere kan pıhtısının yerleşmesi Distaldeki akciğer parankimine kan sağlanaması Giriş Tipik

Detaylı

VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR. Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL

VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR. Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL VENÖZ TROMBOEMBOLİ Koroner arter hastalığı ve inmenin ardından kardiyovasküler 3. mortalite nedenidir. Batı ülkelerinde

Detaylı

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU...

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU... EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz...iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xv Şekiller

Detaylı

KAYNAK:Türk hematoloji derneği

KAYNAK:Türk hematoloji derneği KAYNAK:Türk hematoloji derneği HİT, heparinin tetiklediği bir immün yanıt sonucu, trombositlerin antikor aracılı aktivasyonu ve buna bağlı tüketimi ile oluşan, trombositopeni ve tromboz ile karakterize

Detaylı

TROMBOFİLİ TARAMASI KİME NE ZAMAN NASIL. Doç. Dr. Özgür Yeniel

TROMBOFİLİ TARAMASI KİME NE ZAMAN NASIL. Doç. Dr. Özgür Yeniel TROMBOFİLİ TARAMASI KİME NE ZAMAN NASIL Doç. Dr. Özgür Yeniel Hemostaz Kan kaybının önlenmesi Kan ve dokular pıhtılaşma sistemini etkikleyen çok sayıda faktör içermektedir Prokoagülan < Antikoagülan Sınırlandırılmış

Detaylı

Damar Hasarı: Travma, cerrahi

Damar Hasarı: Travma, cerrahi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkök Göğüs Cerrahisi Pulmoner Tromboemboli Giriş Pulmoner emboli (PE) pulmoner arter dallarının sistemik venler aracılığıyla taşınan

Detaylı

Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili. Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD.

Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili. Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD. Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD. Trombofili nedir? Trombofili tromboza eğilim oluşturan durumları tanımlamakta

Detaylı

Pediatrik Tromboz. Doç.Dr. Serap Karaman

Pediatrik Tromboz. Doç.Dr. Serap Karaman Pediatrik Tromboz Doç.Dr. Serap Karaman Hemostaz nedir? - Kanamanın durdurulması - Dolaşımın bütünlüğünün korunması Trombofili thrombos.. pıhtı philein.. sevmek trombofili.. tromboza eğilim genellikle

Detaylı

GEBELİK VE TROMBOFİLİ

GEBELİK VE TROMBOFİLİ GEBELİK VE TROMBOFİLİ Prof. Dr. Mahmut TÖBÜ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana B.D. Hematoloji Bilim Dalı e-posta:mtobu@yahoo.com EHOK, 15. 3. 2015 SUNUM PLANI Trombofili tanım Gebelikte

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ Dr. Can BALKAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatrik Hematoloji B.D. 1 3 Haziran 2012, Gaziantep HEMOSTAZİS Arteryel ve Venöz Tromboz Ayırımı Virchow Triadı 1.

Detaylı

PAROKSİSMAL NOKTÜRNAL HEMOGLOBİNÜRİ VE GÖĞÜS HASTALIKLARI. Dr. Alev GÜRGÜN Ege ÜTF Göğüs Hastalıkları AD. alev.gurgun@ege.edu.tr

PAROKSİSMAL NOKTÜRNAL HEMOGLOBİNÜRİ VE GÖĞÜS HASTALIKLARI. Dr. Alev GÜRGÜN Ege ÜTF Göğüs Hastalıkları AD. alev.gurgun@ege.edu.tr PAROKSİSMAL NOKTÜRNAL HEMOGLOBİNÜRİ VE GÖĞÜS HASTALIKLARI Dr. Alev GÜRGÜN Ege ÜTF Göğüs Hastalıkları AD alev.gurgun@ege.edu.tr HİPERKOAGÜLABİLİTE PRİMER 1. Anormal fibrin oluşumuna neden olanlar: AT III

Detaylı

Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil Koruma)

Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil Koruma) .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Kanama ve Tromboza E ilim Sempozyum Dizisi No: 36 Kas m 2003; s. 185-189 Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil

Detaylı

Venöz tromboemboli. Akut dönemde pulmoner emboli Kronik dönemde post tromboflebitik sendrom

Venöz tromboemboli. Akut dönemde pulmoner emboli Kronik dönemde post tromboflebitik sendrom Doç. Dr. Onur POLAT Venöz tromboemboli Venöz tromboemboli (VTE) öldürebilir olduğu gibi önlenebilir bir hastalıktır. VTE başlığı altında ilk karşımıza çıkan derin ven trombozudur. DVT önemli bir hastalık

Detaylı

Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması

Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması Dr. Seda TANYERİ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Koşuyolu Y.İ.E.A.H Kardiyoloji Asistanı

Detaylı

NEONATAL TROMBOEMBOLİZM. Dr.Mualla Çetin Hacettepe Üniv. Pediatrik Hematoloji

NEONATAL TROMBOEMBOLİZM. Dr.Mualla Çetin Hacettepe Üniv. Pediatrik Hematoloji NEONATAL TROMBOEMBOLİZM Dr.Mualla Çetin Hacettepe Üniv. Pediatrik Hematoloji TFPİ ile inaktivasyon iki aşamada olur. Birinci aşamada TFPİ, FXa ya bağlanarak FXa yı inaktive eder. Daha sonra TFPİ-FXa kompleksi,

Detaylı

YENİDOĞANDA TROMBOZUN KLİNİK BULGULARI PROF.DR.AYŞEGÜL ÜNÜVAR

YENİDOĞANDA TROMBOZUN KLİNİK BULGULARI PROF.DR.AYŞEGÜL ÜNÜVAR YENİDOĞANDA TROMBOZUN KLİNİK BULGULARI PROF.DR.AYŞEGÜL ÜNÜVAR ÇOCUKLUK YAŞ GRUBU TROMBOZLARININ ERİŞKİNLERDEN FARKLI YÖNLERİ TROMBOZ İNSİDANSI Erişkinlerde: %2-5, Çocukluk çağında -Hastane başvurularında

Detaylı

Yenidoğanda Tromboemboli Nedenleri. Şule Yiğit Hacettepe Üniversitesi

Yenidoğanda Tromboemboli Nedenleri. Şule Yiğit Hacettepe Üniversitesi Yenidoğanda Tromboemboli Nedenleri Şule Yiğit Hacettepe Üniversitesi Yenidoğanda Tromboemboli Riski? Hemostatik sistemin gelişimsel immatüritesi ve tıbbi girişimlerin gerekli olması nedeniyle yenidoğan

Detaylı

Türkiye Acil Tıp Derneği. Asistan Oryantasyon Eğitimi PULMONER EMBOLİZM. SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011

Türkiye Acil Tıp Derneği. Asistan Oryantasyon Eğitimi PULMONER EMBOLİZM. SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi PULMONER EMBOLİZM SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Türkçüer Pamukkale Üniversitesi

Detaylı

VIII. FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU BÖLÜM ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013

VIII. FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU BÖLÜM ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013 ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013 FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ VIII. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KALITSAL FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ Dr. M. Cem Ar ve THD Hemofili Bilimsel

Detaylı

Sunumu Hazırlayan PULMONER EMBOLİZM. Olgu 2. Olgu 1. Kaynaklar. Olgu Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi

Sunumu Hazırlayan PULMONER EMBOLİZM. Olgu 2. Olgu 1. Kaynaklar. Olgu Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi PULMONER EMBOLİZM Sunumu Hazırlayan Doç. Dr. İbrahim Türkçüer Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Öğretim Üyesi Son Güncellenme

Detaylı

Tromboz ve tromboz tedavisi komplikasyonları. Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi

Tromboz ve tromboz tedavisi komplikasyonları. Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Tromboz ve tromboz tedavisi komplikasyonları Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Trombozun komplikasyonları Trombozun kliniği; tromboembolik olayın yerine,

Detaylı

Fibrinolytics

Fibrinolytics ANTİPLATELET İLAÇLAR Fibrinolytics Adezyon Aktivasyon (agonist bağlanma) Agregasyon Aktivasyon (şekil değişikliği) Antiplatelet İlaçlar Antiplatelet ilaçlar Asetilsalisilik asit (aspirin) P2Y12 antagonistleri

Detaylı

Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz Enzim Polimorfizmlerinde Perinatal Sonuçlar DR. MERT TURGAL

Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz Enzim Polimorfizmlerinde Perinatal Sonuçlar DR. MERT TURGAL Metilen Tetrahidrofolat Redüktaz Enzim Polimorfizmlerinde Perinatal Sonuçlar DR. MERT TURGAL Giriş Homosistein iki farklı yolla metabolize olur Transsülfürasyon= homosistein sistatiyon (CBS) Remetilasyon=

Detaylı

NEFROTİK SENDROM. INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013

NEFROTİK SENDROM. INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013 NEFROTİK SENDROM INTERN DR. H.RUMEYSA DAĞ Eylül 2013 NEFROTİK SENDROM NEDİR? Nefrotik sendrom ; proteinüri (günde 3.5gr/gün/1.73 m2), hipoalbüminemi (

Detaylı

Trombofili nin Tekrarlayan Gebelik Kayıplarındaki Rolü. Dr. Ayhan SUCAK

Trombofili nin Tekrarlayan Gebelik Kayıplarındaki Rolü. Dr. Ayhan SUCAK Trombofili nin Tekrarlayan Gebelik Kayıplarındaki Rolü Dr. Ayhan SUCAK www.tmftpkongre2012 Tekrarlayan gebelik kaybı TANIM European Society for Human Reproduction and Embryology 20 haftalık amenoreden

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ Can Balkan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı, İzmir Hemostazis Hemostaz mekanizması damarlarda dolaşan kanın sıvı durumda tutulmasını

Detaylı

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 25.01.2011 1 2 Pulmoner Emboli tedavisi önemli bir yere sahiptir Pulmoner

Detaylı

Tıp Fakültesi. Çocuk Sağlığı Kocaeli ve Hastalıkları Üniversitesi Anabilim Dalı Tıp Fakültesi. Çocuk Hematoloji Bilim Dalı.

Tıp Fakültesi. Çocuk Sağlığı Kocaeli ve Hastalıkları Üniversitesi Anabilim Dalı Tıp Fakültesi. Çocuk Hematoloji Bilim Dalı. Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Kocaeli ve Hastalıkları Üniversitesi Anabilim Dalı Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Çocuk Hematoloji ve Hastalıkları Bilim Anabilim Dalı Dalı Olgu Sunumu Çocuk Hematoloji Bilim Dalı

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU Önsöz... IX-X Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu... XI Hemofili Bilimsel Alt Komitesi Üyeleri (2014-2018 dönemi)... XI Kısaltmalar... XII I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANISI TANIM...

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet Gül TJOD İstanbul, Ocak 2013. Not: Bu sunum daha önce MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012, İstanbul da yapılmıştır

Doç. Dr. Ahmet Gül TJOD İstanbul, Ocak 2013. Not: Bu sunum daha önce MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012, İstanbul da yapılmıştır Doç. Dr. Ahmet Gül TJOD İstanbul, Ocak 2013 Not: Bu sunum daha önce MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012, İstanbul da yapılmıştır Trombofili etkenleri ve gebelik Kalıtsal trombofili Faktör V Leiden Prothrombin

Detaylı

SİSTEMİK HASTALIKLARDA TROMBOZ

SİSTEMİK HASTALIKLARDA TROMBOZ SİSTEMİK HASTALIKLARDA TROMBOZ Prof. Dr. Zeynep KARAKAŞ zeynepkar@hotmail.com İ.Ü. İTF. Pediatrik Hematoloji&Onkoloji B.D ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE TROMBOZ THROMBOS (Yunanca) Küme, yığın veya yumru Leucophlegmasia

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet Gül MFTP Kongresi Ekim 2012, İstanbul

Doç. Dr. Ahmet Gül MFTP Kongresi Ekim 2012, İstanbul Doç. Dr. Ahmet Gül MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012, İstanbul Obstetrik Pratiğinde Trombofili Taramalarını Kime, Nasıl Yapalım? Trombofili Kalıtsal Edinsel Literatür ve Kadın-doğum birliklerinin önerileri

Detaylı

Koagulan ve Antikoagulan Proteinlerin Trombozda Yeri

Koagulan ve Antikoagulan Proteinlerin Trombozda Yeri Koagulan ve Antikoagulan Proteinlerin Trombozda Yeri Prof. Dr. A. Emin Kürekçi Özel Lösante Hastanesi Sunum Planı Prokoagülan ve antikoagülanlar Koagülasyon zinciri Doğal antikoagülanların etki mekanizmaları

Detaylı

Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı

Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı 64 yaşında erkek hasta 10 yıldır KOAH tanılı ve diyabet hastası 25 gün önce göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı PaO2: 68.2; PaCO2:36 ; O2 satürasyonu: 94,4 FM;

Detaylı

ÇOCUKLARDA ANTİTROMBOTİK ve TROMBOLİTİK TEDAVİ. Dr. Adalet Meral Güneş

ÇOCUKLARDA ANTİTROMBOTİK ve TROMBOLİTİK TEDAVİ. Dr. Adalet Meral Güneş ÇOCUKLARDA ANTİTROMBOTİK ve TROMBOLİTİK TEDAVİ Dr. Adalet Meral Güneş VTE İnsidansında Artış Raffini L 2009 Antikoagulanlar ile İlgili Çalışmalar Çocuklarda kontrollü, prospektif ve randomize çalışmalar,

Detaylı

Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi

Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi Atrial Fibrillasyon Ablasyonu Sonrası Hasta İzlemi Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.B.D Ablasyon sonrası hasta izlemi amacı İşlem başarısının değerlendirilmesi Komplikasyonların

Detaylı

Kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer

Kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 2 1 Damar hasarına normal yanıt Damar sisteminin delici ve kesici fiziksel yaralanmaları sonucunda trombositler,

Detaylı

Trombozlu Hastaya Yaklaşım. Dr. Figen Atalay

Trombozlu Hastaya Yaklaşım. Dr. Figen Atalay Trombozlu Hastaya Yaklaşım Dr. Figen Atalay Sunum Planı Tanımlamalar Epidemiyoloji Patogenez Tanısal yaklaşım Risk belirlemesi Tedavi Tanımlamalar Tromboz: Arteryel ve venöz tromboembolizm (VTE) dolaşımda

Detaylı

TROMBOFİLİ ve TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI. Dr. Mustafa ÇETİN Erciyes Hematoloji 2004

TROMBOFİLİ ve TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI. Dr. Mustafa ÇETİN Erciyes Hematoloji 2004 TROMBOFİLİ ve TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBI Dr. Mustafa ÇETİN Erciyes Hematoloji 2004 1 Plasental dolaşım Yeterli ve sürekli bir plasental dolaşım başarıyla sonuçlanacak bir gebeliğin temel şartıdır. 2 Plasental

Detaylı

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Dr.Meltem Pekpak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 34.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon 18-22 Ekim,Antalya

Detaylı

Pulmoner Tromboemboli. Prof. Dr. Pınar Çelik

Pulmoner Tromboemboli. Prof. Dr. Pınar Çelik Pulmoner Tromboemboli Prof. Dr. Pınar Çelik PTE Sistemik venlerden gelen trombüslerin pulmoner arter ya da dallarında obstrüksiyon yapması sonucunda ortaya çıkar. Ölümlerin % 15-20 sini oluşturur. Etkenler:

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

Prof Dr Ayten Bilir Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı

Prof Dr Ayten Bilir Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı KOAGULASYON Prof Dr Ayten Bilir Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı 14-17 Mart 2013 19. Kış Sempozyumu Uludağ / Bursa 1 Gebelik ve Hematoloji Anemi

Detaylı

Santral Venöz Kateter. Hem. Güliz Karataş Hacettepe Ped KİT Ünitesi

Santral Venöz Kateter. Hem. Güliz Karataş Hacettepe Ped KİT Ünitesi Santral Venöz Kateter Hem. Güliz Karataş Hacettepe Ped KİT Ünitesi 8 yaşında ALL VAKA sürecinde SVK TANI : 8/2010 RELAPS 1/2011 KİT 6/2011 7/2011 3/2013 +55.gün +13.ay hafif kgvhh Santral venöz Port kateter

Detaylı

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Femoral Komplikasyonlar External kanama ve hematom (%2-15) Psödoanevrizma (%1-5) Retroperitoneal hematom (

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Öğrenim hedefleri Mezenterik vasküler olay şüphesi ile gelen hastayı değerlendirmede kullanılan

Detaylı

Antikoagülan Alan Hasta. Prof Dr Serhan Tuğlular Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Antikoagülan Alan Hasta. Prof Dr Serhan Tuğlular Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Antikoagülan Alan Hasta Prof Dr Serhan Tuğlular Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Sunum Planı Hasta Diyaliz dışında neden antikoagülan alır? Diyaliz hastası için Antikoagülan seçenekleri

Detaylı

Neonatal İnme. Doç. Dr. Evrim Alyamaç Dizdar Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı SUAM Yenidoğan Kliniği

Neonatal İnme. Doç. Dr. Evrim Alyamaç Dizdar Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı SUAM Yenidoğan Kliniği Neonatal İnme Doç. Dr. Evrim Alyamaç Dizdar Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı SUAM Yenidoğan Kliniği Öykü Natal 26 yaş anne G1P1Y1, 38 hft, 3720 gr, acil C/S, apgar 7/9 Prenatal Fetal taşikardi Antenatal

Detaylı

Venöz tromboembolizmde (PE±DVT) olumsuz sonuçlar

Venöz tromboembolizmde (PE±DVT) olumsuz sonuçlar PULMONER EMBOLİZM Venöz tromboembolizmde (PE±DVT) olumsuz sonuçlar Derin ven trombozu Pulmoner embolizm Bacak Post-trombotik Şok Non- rezolüsyon İskemisi sendrom Nüks Rekürren tromboembolizm Mortalite

Detaylı

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Prof. Dr. H.Mete TANIR Perinatoloji Uzmanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Antepartum Fetal ölümler Değişik

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI. Dr. Aslı KIBRIS. Tez Yöneticisi Prof. Dr.

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI. Dr. Aslı KIBRIS. Tez Yöneticisi Prof. Dr. T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI Tez Yöneticisi Prof. Dr. Betül ORHANER ÇOCUKLUK ÇAĞI İSKEMİK İNMELİ HASTALARDA PROTROMBİN G20210A MUTASYONU, METİLENTETRAHİDROFOLAT

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR

AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR Pulmoner Vasküler Hastalıklar AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AKCİĞER HASTALIKLARI VE YOĞUN BAKIM GÜNLERİ TANI VE TEDAVİDE

Detaylı

Dr. H. Atilla Özkan Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD. Hematoloji BD, Kemik İliği Nakli Ünitesi

Dr. H. Atilla Özkan Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD. Hematoloji BD, Kemik İliği Nakli Ünitesi GEBELİK ve TROMBOFİLİ Dr. H. Atilla Özkan Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD. Hematoloji BD, Kemik İliği Nakli Ünitesi DAMAR HASARI vwf DOKU FAKTÖRÜ SUBENDOTELİAL KOLLAJEN VIIa IXa

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi...

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi... HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xiii Şekiller Listesi... xiii I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANI

Detaylı

DENİZLİ İLİNDE SAĞLIKLI KİŞİLERDE AKTİVE PROTEİN C DİRENCİ VE FAKTÖR V LEİDEN SIKLIĞI UZMANLIK TEZİ. Dr. SİBEL KABUKÇU HACIOĞLU DENİZLİ 2004

DENİZLİ İLİNDE SAĞLIKLI KİŞİLERDE AKTİVE PROTEİN C DİRENCİ VE FAKTÖR V LEİDEN SIKLIĞI UZMANLIK TEZİ. Dr. SİBEL KABUKÇU HACIOĞLU DENİZLİ 2004 T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI DENİZLİ İLİNDE SAĞLIKLI KİŞİLERDE AKTİVE PROTEİN C DİRENCİ VE FAKTÖR V LEİDEN SIKLIĞI UZMANLIK TEZİ Dr. SİBEL KABUKÇU HACIOĞLU DENİZLİ

Detaylı

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Hemofili/Hemostaz/Tromboz Alt Çalışma grubu tarafından 25 Eylül 2010 tarihinde düzenlenen

Detaylı

Gebelikte Venöz Tromboembolizm. Doç. Dr. Arda Lembet Femical Kadın Sağlığı Merkezi Maternal Fetal Tıp Ünitesi

Gebelikte Venöz Tromboembolizm. Doç. Dr. Arda Lembet Femical Kadın Sağlığı Merkezi Maternal Fetal Tıp Ünitesi Gebelikte Venöz Tromboembolizm Doç. Dr. Arda Lembet Femical Kadın Sağlığı Merkezi Maternal Fetal Tıp Ünitesi Mekanizma Lokasyon Hastalıklar Arteriel tromboz Aterosklerotik plak rüptürü Sol kalp boşluğu

Detaylı

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM ETİYOPATOGENEZ

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM ETİYOPATOGENEZ HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM ETİYOPATOGENEZ Dr. Nurcan Cengiz 1955 de tanımlandı (Gasser) Çocukluk çağında akut böbrek yetmezliğinin en sık nedenlerindendir. Batıda kronik böbrek yetmezliğinin de önemli sebeplerinden

Detaylı

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Dr. Fa8h DOĞANAY Fa8h Sultan Mehmet EAH Mayıs 2016 Trabzon Fa8h Sultan Mehmet EAH Acil Ailesi Sunum Planı Traneksamik asit Genel özellikler, metabolizma,

Detaylı

Behçet Hastalığı Son II Yıl Damar Tutulumu ve Tedavisi

Behçet Hastalığı Son II Yıl Damar Tutulumu ve Tedavisi Behçet Hastalığı Son II Yıl Damar Tutulumu ve Tedavisi Dr. Kenan Aksu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çıkar Çatışması Çıkar Çatışması Yoktur. Vasküler tutuluş (% 25-62) Venöz lezyonlar arteriyel lezyonlardan

Detaylı

DVT PROFLAKSİ & TEDAVİ. Doç. Dr. Ali Özdemir FSM Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği

DVT PROFLAKSİ & TEDAVİ. Doç. Dr. Ali Özdemir FSM Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği DVT PROFLAKSİ & TEDAVİ Doç. Dr. Ali Özdemir FSM Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Derin ven trombozu (DVT) Pulmoner embolizm (PE) Venöz tromboembolizm (VTE) Yıllık insidensi %0,1(60 yaş

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

NADİR FAKTÖR EKSİKLİKLERİ. Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı

NADİR FAKTÖR EKSİKLİKLERİ. Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı NADİR FAKTÖR EKSİKLİKLERİ Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Nadir Faktör Eksiklikleri Hemofili A, Hemofili B ve von Willebrand hastalığı dışında

Detaylı

Pulmoner Tromboembolizm. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara

Pulmoner Tromboembolizm. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara Pulmoner Tromboembolizm Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara Pulmoner Tromboembolizm Venöz Tromboembolizm = DVT + PTE Derin Ven Trombozu (genellikle

Detaylı

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ Dr. Lale Sever Intradiyalitik Komplikasyonlar Sık Kalıcı morbidite Mortalite Hemodiyaliz Komplike bir işlem! Venöz basınç monitörü Hava detektörü

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

İNNOHEP 10 000 IU / ml KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR 0.45 ml PROSPEKTÜS

İNNOHEP 10 000 IU / ml KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR 0.45 ml PROSPEKTÜS PROSPEKTÜS FORMÜLÜ : 0.45 ml lik enjektör içinde; Tinzaparin sodyum 4 500 IU Anti-Xa Sodyum asetat, 3H2O 2.25 mg Enjeksiyonluk su k.m. 0.45 ml FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Farmakodinamik Özellikler: Tinzaparin

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım

Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Sık Görülen Kardiyolojik Sorunlarda Güncelleme Sempozyum Dizisi No: 40 Haziran 2004; s. 69-74 Hiperlipidemiye Güncel Yaklaşım Prof. Dr. Hakan

Detaylı

KANSERDE TROMBOZ YÖNETİMİ. Mutlu DEMİRAY

KANSERDE TROMBOZ YÖNETİMİ. Mutlu DEMİRAY KANSERDE TROMBOZ YÖNETİMİ Mutlu DEMİRAY Anormal laboratuvar testi -------- Masif emboli Malignite tanısından aylar yıllar önce trombotik episod görülebilmektedir. Migratuar gezici tromboflebit (Trousseau

Detaylı

İyatrojenik Kanamalar

İyatrojenik Kanamalar İyatrojenik Kanamalar Prof. Dr. Mustafa Gökçe Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Beyin Damar Hastalıkları Okulu 26-28 Mayıs Antalya İçerik Oral Antikoagülasyon Bağlı Kanamalar

Detaylı

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi Dr. Aslı KANTAR GİRİŞ GENEL BİLGİLER Akut böbrek hasarı (ABH) yenidoğan yoğun bakım

Detaylı

Hematolojik Malignitelerde Tromboz ve Yönetimi

Hematolojik Malignitelerde Tromboz ve Yönetimi Hematolojik Malignitelerde Tromboz ve Yönetimi Dr. Alphan Küpesiz 11. Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresi, 4 Mayıs 2017 Virchow's triad. Virchow, R. Phlogose und Thrombose im Gefässsystem. In: Gesammelte

Detaylı

Trombozis, çocuklarda erişkinlere göre daha az görülmesine

Trombozis, çocuklarda erişkinlere göre daha az görülmesine ÇOCUKLARDA ANTİTROMBOTİK TEDAVİ Aytemiz Gürgey Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı, Ankara Trombozis, çocuklarda erişkinlere göre daha

Detaylı

TROMBOFİLİ. İntern Dr. Nilay BAKOĞLU Eylül 2011

TROMBOFİLİ. İntern Dr. Nilay BAKOĞLU Eylül 2011 TROMBOFİLİ İntern Dr. Nilay BAKOĞLU Eylül 2011 Hemostatik sistemlerin görevi kanın damar içinde pıhtılaşmadan sıvı formunda akışkanlığının devam etmesini ve damar bütünlüğü bozulduğu durumlarda da kanın

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Kanser Hastalarında Koagülasyon Komplikasyonları

Kanser Hastalarında Koagülasyon Komplikasyonları Kanser Hastalarında Koagülasyon Komplikasyonları Dr. Metin Özkan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Kayseri XVII. Ulusal Kanser Kongresi Antalya 1 GİRİŞ Tromboembolizm kanserin önemli

Detaylı

HEREDITARY THROMBOPHILIAS AND LOW MOLECULAR WEIGHT HEPARIN (HEREDİTER TROMBOFİLİLERDE DÜŞÜK MOLEKÜLER AĞIRLIKLI HEPARİN KULLANIMI)

HEREDITARY THROMBOPHILIAS AND LOW MOLECULAR WEIGHT HEPARIN (HEREDİTER TROMBOFİLİLERDE DÜŞÜK MOLEKÜLER AĞIRLIKLI HEPARİN KULLANIMI) HEREDITARY THROMBOPHILIAS AND LOW MOLECULAR WEIGHT HEPARIN (HEREDİTER TROMBOFİLİLERDE DÜŞÜK MOLEKÜLER AĞIRLIKLI HEPARİN KULLANIMI) Prof Dr Rıza Madazlı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

Akut İskemik İnme. İskemik İnme (%85) Hemorajik inme (%15)

Akut İskemik İnme. İskemik İnme (%85) Hemorajik inme (%15) 1 Akut İskemik İnme STROKE ( inme ):Beyinin bir bölgesine kan akımının kesilmesi sonucu oluşan nörolojik hasardır. İskemik İnme (%85) Hemorajik inme (%15) 2 Akut İskemik İnme Arrest olan iskemik inme vakalarının

Detaylı

Prof.Dr.Me)n Çapar. K.Ü.Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum.ABD

Prof.Dr.Me)n Çapar. K.Ü.Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum.ABD Prof.Dr.Me)n Çapar K.Ü.Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum.ABD Gebelikte Hiperkoagulabilite Koagulasyon sisteminde; 1) 2. ve 3. trimesterde APC Rezistansı 2) Protein S ak)vitesi 3) Fibrinojen ve

Detaylı

Dalakda uzun süreli konjesyon hemosiderin birkimi ve fibrozise (siderofibrotik odak) yol açar. Bunlara Gamna Gandy cisimciği denir.

Dalakda uzun süreli konjesyon hemosiderin birkimi ve fibrozise (siderofibrotik odak) yol açar. Bunlara Gamna Gandy cisimciği denir. 1) Şiddetli şokta, böbrekte aşağıdakilerden hangisi görülür? (1999 EYLÜL) a.glomerulonefrit b.pyelonefrit c.akut tubuler lezyon d.papiller nekroz e.akut interstisiyel nefrit Hipovolemik şokta böbrekte

Detaylı

ü Çoğunlukla neden bacak derin venlerinde oluşan trombüslerdir (DVT) ü Koparak AC gelenler pulmoner emboli (PE) ve morbidite/mortalite

ü Çoğunlukla neden bacak derin venlerinde oluşan trombüslerdir (DVT) ü Koparak AC gelenler pulmoner emboli (PE) ve morbidite/mortalite Venöz Tromboembolizm (VTE) Çoğunlukla neden bacak derin venlerinde oluşan trombüslerdir (DVT) Tromboemboli Medikal ve Mekanik Profilaksi Koparak AC gelenler pulmoner emboli (PE) ve morbidite/mortalite

Detaylı

DERİN VEN TROMBOZU & PULMONER EMBOLİ. Dr. Cengiz Köksal Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi

DERİN VEN TROMBOZU & PULMONER EMBOLİ. Dr. Cengiz Köksal Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi DERİN VEN TROMBOZU & PULMONER EMBOLİ Dr. Cengiz Köksal Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akut Derin Ven trombozu-etyoloji Staz (İmmobilizasyon) STAZ Erken mobilizasyon İntermittant

Detaylı

YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK

YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ABD Varfarin etkinliğinin kanıtlanmış olmasına rağmen suboptimal ve düşük kullanım oranı nedeniyle yeni oral antikoagülan

Detaylı

İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti?

İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti? İnfektif Endokardit 2015 Rehberi nde neler değişti? Dr. Özlem Kurt Azap Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KLİMİK 2016, 30. YIL KURULTAYI 1 Sunum planı

Detaylı

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 03.05.2016 OLGU 38 yaşında evli kadın hasta İki haftadır olan bulantı, kusma, kaşıntı, halsizlik, ciltte ve gözlerde

Detaylı

E(mbolic) S(troke) U(ndetermined) S(ource) Kaynağı Belirlenmemiş Embolik İnme PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

E(mbolic) S(troke) U(ndetermined) S(ource) Kaynağı Belirlenmemiş Embolik İnme PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ E(mbolic) S(troke) U(ndetermined) S(ource) Kaynağı Belirlenmemiş Embolik İnme PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Her 6 hastadan biri ilk inmeden sonraki 5 yıl içinde tekrar inme geçirir

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı