DİNLERDE KUTSAL ZAMANLAR (TAKVİMLER, DİNİ GÜN, BAYRAM VE TÖRENLERİ) Mustafa Ünal, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2008, 224 s.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DİNLERDE KUTSAL ZAMANLAR (TAKVİMLER, DİNİ GÜN, BAYRAM VE TÖRENLERİ) Mustafa Ünal, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2008, 224 s."

Transkript

1 DİNLERDE KUTSAL ZAMANLAR (TAKVİMLER, DİNİ GÜN, BAYRAM VE TÖRENLERİ) Mustafa Ünal, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul 2008, 224 s. Abdulkadir KIYAK Kutsalla sürekli etkileşim içerisinde bulunan insanoğlunun inanç ve düşünce yapısında zaman türdeş değildir. O, yaşadığı sosyo-kültürel ortamda, önemli bir olayı, kendine özgü ölçüler içerisinde yaptığı ayin ve törenlerle manalaştırarak önemli bir an olarak tayin etmekte ve böylece zamanı kutsallaştırmaktadır. Kutsal zaman ve kendisine gizil güçlerin yüklendiği kutsal varlıklar (genellikle Tanrı-Yüce Varlık) arasında bir birliktelik, bütünlük söz konusudur. Kültür ve dinlerin oluşumu sırasında, takvimler belirlenirken dünyanın ve ayın dönüşümü esas alınıp doğrusal değil, dairesel olarak düşünülmüştür. Bu sayede kutsal günler hem ilk ana dönme imkânını sağlamakta hem de kutsalın sonsuzluğunu simgelemektedir. Ayrıca kutsal zamanlarda yerine getirilen ayin ve törenlerin bir anlamı ve amacı bulunur. Çünkü insan bu ayin ve törenlerle kutsal günün alakalı olduğu kutsal gücü olayın içine çekmeye ve amaç ve niyetlerine ulaşmaya çalışmaktadır. Kitabın giriş kısmında verilen bu bilgiler, kitabın hazırlanış gayesini özetlemektedir. Mustafa Ünal ın Dinlerde Kutsal Zamanlar adlı bu eseri giriş ve altı bölümden oluşmaktadır. 254 Giriş kısmında kutsal zamanların ortaya çıkmasının nedenleri, bu kutsal günlerde yapılan ayin ve törenlerin anlam ve amaçları, kutsal zamanların dönüşümlü olarak kutlanabilmesi için oluşturulan takvimler üzerinde durulmuştur. Bunun için özellikle Babil, Eski Mısır, Roma ve Türklerde ki zaman ve takvimler hakkında bilgi verilmektedir. Babiller dünyada ilk kez göğü gözlemlemişlerdir. Gök olaylarını inandıkları Tanrıları ile ilişkilendirip gezegen ve burç sistemini ve buna bağlı olarak yıl, ay ve gün gibi zaman dilimlerini matematiksel olarak ortaya koymuşlardır. Zamanın Tanrı ile ilişkilendirilmesi o anın özel bir an olarak belirlenmesine neden olmuştur. Bu yönüyle Babil uygarlığının günümüze kadar Doğu ve Batı uygarlıklarına etkisi ortaya konulmuştur. Tarihçi Yrd. Doç. Dr. Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Felsefe ve Din Bilimleri, Dinler Tarihi ABD.

2 Dinlerde Kutsal Zamanlar (Takvimler, Dini Gün, Bayram Ve Törenleri) Heredot un nakillerine dayanılarak Eski Mısır da Tanrılarla ilişkilendirilen bir kısım özel günlere ilişkin tespitlerde bulunulmuştur. Roma yazmalarından hareketle eski Roma takvimi hakkında bilgiler verilmiş ve Babil takvim geleneğinin Roma ya etkisine değinilmiştir. Roma takvim geleneğinin de Batı uygarlığı takvimlerine etki ettiğine vurgu yapılmıştır. Türkler başlangıçta kabataslak sayılabilecek bir tarihlendirme sistemine sahiptir. İlerleyen dönemlerde ise kendine özgü bir sistem oluşturmuşlardır. Eserin birinci bölümünde Hinduizm ve Hindu bayramları ele alınmıştır. Bu bölümde öncelikle Hinduizm dininin karakteristik yapısı ve özelliği, inanç yapısı, kutsal kitapları ve içerdiği konular ile Tanrı anlayışı hakkında bilgi verilmiştir. Hindu geleneğindeki kutsal zamanlar ile Hint efsaneleri arasındaki sıkı ilişkiler üzerinde durulmaktadır. Bu ilişki kutsalın veya tanrısal olayların tezahür ettiği kutsal zamanın güncelleşmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla bu efsanelerin kişisel ve toplumsal maneviyatın güncelleştirilmesi de dinî gün ve bayramlarda tecrübe edilmektedir. Yazar Hint takviminin özünde Babil takviminde olduğu gibi Tanrısallık ve kâhinlik anlayışının bulunduğuna vurgu yapmakta ve bilgiler vermektedir. Modern dönemde kullanılan Hint takviminin ise Babil takvim geleneğinden etkilendiğini belirtmektedir. Dolayısıyla Hint takvimi yeryüzünün güneş etrafındaki harekete göre değil de, ayın kendi yörüngesindeki şekil ve hareketlere göre oluşturulmuştur. Hinduizm de dinî gün ve bayramlar, ayın hareketlerine göre belirlenen kutsallaştırılmış günlerde kutlanırdı. Hindu bayramlarının çoğunluğu dinî niteliklidir. Dinî olmayanlar ise dinî motiflerin eklenmesiyle yarı dinî bir şekil almıştır. 255 Hindu dinî gün ve bayramları zamanlara göre değişik anlamlarda kutlanmış ve şekil değiştirmiştir. Hindu geleneğinde bu değişikliklerin oluştuğu zamanlar önemli başlangıçlar olarak görülmüş ve dönemler olarak adlandırılmıştır. Bu dönemler Eski ve Yeni dönemler olarak bilinmektedir. Eski dönemlerle ilgili temel kaynak niteliğinde yeterince eser bulunmamaktadır. Bundan dolayı ansiklopedik bilgilerden hareketle eski dönemin dini gün ve bayramları hakkında bilgi verilmiştir. Yeni dönem dinî gün ve bayramları ise günümüze kadar ulaşanlar olup bunlardan en çok bilinen ve kutlananları sınıflandırılarak sunulmuştur. Bu özel ve kutsal günlerin kutsallaşmasına neden olan hikâyeleri Puranalar da bulunmaktadır. Bu bayramların içeriği incelendiğinde Tanrısal hikâyeler dikkat çekmektedir.

3 Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir KIYAK Eserin ikinci bölümünde Budizm ve Budizm de kutsal gün ve bayramlar hakkında bilgi verilmektedir. Bu bölümde Budizm in kurucusu olan Buda nın hayatı, Budizm in tarihi ve karakteristik özelliği, yaygın olduğu ülkeler, kutsal kitapları, inanç esasları ve Hinduizm le ortak inanç özellikleri hakkında bilgi verilmektedir. Budizm in kendine ait zaman ve takvim ölçümü bulunmamaktadır. Budizm hemen hemen bütün konularda kendinden önceki Brahmani düşünce ve uygulamalardan etkilenmiş, Hint zaman takvim ve mevsim anlayışı Budizm e yansımıştır. Bütün bu etkileşimler sonucunda ortaya konulan Budist dinî takvimleri Budizm in yaygın olduğu ülkelerde aynı olmayıp bulundukları ülkelerin geleneksel takvimlerinden uyarlanmış bir yapıya sahiptir. Budist takvimine göre kutsal gün ve bayramların birçoğu Mahayana geleneğinde bahsedilmektedir. Bu bayramlar da Bodhisattvaların doğum günleri biçiminde kutlanmaktaydı. Budizm de bayramlar genel olarak dinî karakterlidir. Kutlanılan bayramların çoğunluğu ise Buda nın hayatındaki önemli bir anı hatırlamak ve kutlamak amacıyla kutlanır. Eserin üçüncü bölümünde Sihizm, Sih dinî gün ve bayramları hakkında bilgi verilmektedir. Sihizm XVI. yüzyılda ortaya çıkmış olup Hindu ve İslami etkileri barındıran senkretik bir özelliğe sahiptir. Bu din evrensel yani misyonerli dinlerdendir. Bu bölümde Sihizmin kurucusu Nanak ın hayatı hakkında ayrıntılı olarak bilgi verildikten sonra Sihizm in ortaya çıkışı, yaygın olduğu ülkeler, kutsal kitapları, Tanrı anlayışı, inanç esasları ve mabetlerinden bahsedilir. Sihizm bir Hindistan dinî olmasından ötürü, takvimlerinin ayları Hint takvimine benzer. Bundan dolayı Sih bayramları Hindu bayramları gibi farklı tarih ve mevsimlere denk gelebilir. Sadece Baysakhi bayramı her yıl 13 Nisanda kutlanmaktadır. Fakat 36 yılda bir 14 Nisana denk düşmektedir. Bu da 1999 da düzenlenen dini günler takvimi Nanakşahi takvimiyle sabitlenmiştir. Başlangıçta Sihler, bayramlarını Hindular gibi kutlarlarken zamanla kendi inançlarına uygun bayramlarını ve dinî günlerini ortaya koyup kutlamışlardır. 256 Eserin dördüncü bölümünde Yahudilik, Yahudi dinî gün ve bayramları hakkında bilgi verilmektedir. Eserde Yahudiliğin milli bir din olduğu vurgulanmıştır. Yahudiliğin inanç yapısı ve karakteristik özelliği, Yahudi kutsal kitapları, Tanrı anlayışına genel olarak değinilmiştir. Konunun devamında tarihi süreçte Yahudilik hakkında bilgi verilmiştir. Özellikle Romalıların Kudüs ü yıkmasından önce Filistin deki çalkantılı Yahudilik hayatı hakkında bilgi verilmiştir. Dini senkretizm ile mezhebi

4 Dinlerde Kutsal Zamanlar (Takvimler, Dini Gün, Bayram Ve Törenleri) güçler arasındaki sürtüşme ve savaşlar sonucunda ortaya çıkan Ferisilik, Sadukilik, Yeni Ahitçilik ve başka mezhep hareketlerinin Yahudilik dinindeki ve tarihindeki etkileri anlatılmıştır. Ayrıca yeniden doğuş anlayışı, mesihî tartışmalar, Helenestik öğretiler ve eski geleneklerin Yahudilik dinî ve anlayışına etkisi üzerinde durulmuştur. Yahudiler tarafından kullanılan tarihlendirme sistemi Tevrat a dayanır. Yahudi çağlarının tarihi, geleneksel olarak Yaratılıştan itibaren başlamakta olup miladi ikinci ve üçüncü yüzyıldaki Talmud da bahsedilen olaylara göre düzenlenmiştir. Ayrıca Babil Sürgününün diğer birçok konuda olduğu gibi Yahudi takvimindeki etkilerine vurgu yapılmıştır. Sürgün öncesi düzensiz olan Yahudi takvimi, Babil sürgününden sonra yapılan düzenlemelerle şimdiki şeklini almıştır. Tarihi süreçte bu takvim daha da geliştirilmiş, böylece Yahudi dinî günlerinin tarihleri de netlik kazanmaya başlamıştır. Yazar, günümüzde kullanılan Yahudi takviminin hem Ay hem de Güneş hareketlerine göre düzenlenmiş karma bir takvim olduğunu ifade etmekte, içerikleri hakkında bilgi vermektedir. Yahudiliğe genel bir bakış Yahudi tarihini yansıtır. Öyle ki Yahudi takvimi adeta bir Yahudi ilmihali niteliğindedir. Bütün bayramlar tarihi olaylar içerisinde dinî öğretileri ifade eder. Yahudilikte kutlanan bayramların çokluğu dikkat çeker. On iki aylık Yahudi takviminde sadece iki ayda bayram yoktur. Fakat bunların bir kısmı küçük bir kısmı da büyük bayram sınıfına girer. Küçük bayramlarda Yahudiler oruç tutar, sonunda da ziyafet vererek bayramlarını kutlarlar. Yahudilerin büyük bayramlarını kutlama biçimi Talmud da belirlenmiş olup haftalık Şabat ayinine benzemektedir. Yazar büyük bayramlardaki ayinler ve bu bayramların muhtevası hakkında ayrıntılı olarak bilgi vermektedir. 257 Eserin beşinci bölümünde Hristiyanlık, Hristiyanların dinî gün ve bayramları hakkında bilgi verilmektedir. Sami dinlerden olan Hrisyiyanlık, Hz. İsa tarafından yayılmış olup dünyanın her tarafında inananı bulunan evrensel bir dindir. Eserde Hristiyanlığın özgün bir din olması sürecinde yaşanılan dinî ve toplumsal sorunlar işlenmiştir. Bu süreçte bağımsız bir din olan Hristiyanlığın, oluşturulan konsillerle inanç ve ibadet biçimleri ve kutsal kitapları şekillenmiştir. Teslis inancı, Hristiyan ibadetleri, sakramentleri hakkında bilgiler verilmiştir.

5 Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir KIYAK Hristiyanlar İsa nın doğumunu, uygulamada tarihin başlangıcı olarak kabul etmiştir. Miladi ilk asırlarda Hristiyanlar bir takvim anlayışına sahip değildi. İbadet ve Fısıh bayramlarının tarihlerini Yahudilerin değişik ülkelerde gelenek üzere oluşturdukları kameri takvime göre düzenliyorlardı. İlerleyen dönemlerde Hristiyanlar bayramlarının tarihini kendi tarihleriyle ilişkilendirerek yeniden belirlemiştir. 8. yüzyıla gelindiğinde birçok karışıklığa neden olan mevcut takvim, Julius Sezar ın isteği doğrultusunda tekrar düzenlenip sivil bir hüviyet kazandırılmıştır. Bu takvim üzerindeki kısmi eksiklikler uzun süre tartışılmıştır. Nihayetinde 1582 yılında toplanan Trent Konsili nin Julian takviminin yeniden düzenlenmesi için Papa 13. Gregory ye müracaat etmesi sonucunda şimdiki miladi takvim oluşturuldu. Hristiyan dinî gün ve bayramlarının tarihi de belirlenmiş oldu. Hristiyan dünyasında farklı farklı kiliselerin bulunmasından ötürü değişik birçok mahalli bayramlar kutlanmaktadır. Bu bölümde Hıristiyan dünyasının evrensel olarak kutladığı Noel Yortusu, Epifani Kutlaması, Paskalya Bayramı, Uruç Günü ve Pentekost bayramları ayrıntılı olarak işlenmiştir. Bu bayramların kutlanış tarihleri ve içerikleri ülkeden ülkeye veya mezhepten mezhebe göre değişebilmektedir. Ayrıca bir bölgenin Hıristiyanlaşmasında etkili olan Aziz in adına kutlanan bayramlara birkaç örnek verilip kısa anlatımlar yapılmıştır. Yazar bayramların tarihsel dayanakları, yapılan kutlamaları, kutlamaların amaçlarını ve bu kutlamada yapılan ritüellerin anlamları hakkında bilgiler vermektedir. 258 Eserin altıncı bölümünde İslami takvim ve İslam da dinî gün ve bayramlar hakkında bilgi verilmektedir. İslamiyet te Hz Ömer zamanına kadar (Miladi ) herhangi bir takvim oluşturulmamıştı. Bir gün Hz. Ömer e birisinin karışık bir senet getirmesi sonucunda bir takvime olan ihtiyaç hissedilmesi sonucunda hicri takvim oluşturulmuştur. Hicri takvim in ayları ve günleri İslam öncesi Arap takvimi ve Kur an daki bazı ayetler dikkate alınarak düzenlenmiştir. Günlerin isimleri ise genelde Yahudi gün adlarından alınmıştır. Hicri takvim ayın hareketlerine göre düzenlenmiş olup dinî gün ve vakitler için kullanılmaktadır. Günlük hayatta ise birçok İslam ülkesinde güneş takvimi kullanılmaktadır. Bu bölümde ayrıca bütün dünya Müslümanlarınca kutlanan Ramazan ve Kurban bayramları hakkında bilgi verilmiştir. Özellikle bu bayramların tarihsel dayanakları, içerikleri, kutlanış şekilleri ve amaçları üzerinde ayrıntılı olarak durulmuştur. Ayrıca Müslümanlar arasında yaygın olarak kutlanmasa bile İslam geleneğindeki bazı özel ve kutsal günler hakkında da bilgi verilmiştir.

6 Dinlerde Kutsal Zamanlar (Takvimler, Dini Gün, Bayram Ve Törenleri) Geniş bir içeriğe sahip olan bu eser Dinler Tarihi araştırma yöntemleri temel alınarak hazırlanmış bilimsel bir çalışmadır. Bu yöntemlerden tarafsızlık ilkesine özellikle riayet edilmiştir. Çalışmada günümüz dünyasında inananı bulunan altı evrensel dinin kutsal günleri, bayram ve törenleri aktarılmıştır. Ayrıca her bölümün başında ilgili dinin tarihçesi ve inanç esasları hakkında bilgi verilmiştir. Bu dinlerin kutsal gün ve bayramları anlatılırken, ilgili bayramın kutsallaşmasını sağlayan tarihsel ve mitolojik olaylar hikâye edilmiştir. Bu dini gün ve bayramların kutlanmasındaki amaç ve maksat, ilgili dinin inananları veya dini kaynaklarındaki bilgiler doğrultusunda anlatılmıştır. 259

DİNLER TARİHİ DERSİ ÖĞRETİM ROGRAMI

DİNLER TARİHİ DERSİ ÖĞRETİM ROGRAMI DİNLER TARİHİ DERSİ ÖĞRETİM ROGRAMI 4. DİNLER TARİHİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANMASI 4.1. DİNLER TARİHİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ TEMEL FELSEFESİ VE GENEL AMAÇLARI Kültürler arası etkileşimin hızlandığı

Detaylı

Editörler Prof.Dr. Mustafa Alıcı - Doç.Dr. Süleyman Turan DİNLER TARİHİ I-II

Editörler Prof.Dr. Mustafa Alıcı - Doç.Dr. Süleyman Turan DİNLER TARİHİ I-II Editörler Prof.Dr. Mustafa Alıcı - Doç.Dr. Süleyman Turan DİNLER TARİHİ I-II Yazarlar Prof.Dr. Ahmet Güç Prof.Dr. Ahmet Hikmet Eroğlu Prof.Dr. Ali İhsan Yitik Prof.Dr. Cengiz Batuk Prof.Dr. İskender Oymak

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR

DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR DİNİ VE MİLLİ BAYRAMLAR Bütün ülkelerin din ve kültürlerinde kutlanan özel günler vardır. Bu özel günler, bir tarihi veya dini amaçla kutlanır. Böyle günler o ülkenin dini ve resmi günleridir. Bu günlere

Detaylı

NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI

NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI NOEL VE YILBAŞI KUTLAMALARI Noel, sözlüklerde her yıl 25 Aralık tarihinde İsa nın doğumunun kutlanıldığı hristiyan bayramı olarak geçer. Hristiyanlar, kutlamalara 24 Aralık ta Noel arifesiyle başlar ve

Detaylı

Hıristiyan inancına göre. Hıristiyan ibadetinin en önemli olanı. Bir çok dua çeşidi vardır.

Hıristiyan inancına göre. Hıristiyan ibadetinin en önemli olanı. Bir çok dua çeşidi vardır. Tüm dinsel gelenekler gibi dinsel pratikler Hıristiyan inancı içinde merkezi öneme sahip bir husustur. Hıristiyanlar Her şeyi yaratan zati bir Tanrıya inanmaktadır. Kutsal Kitaba göre Tanrı, sevgi, adalet,

Detaylı

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler

2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar. 5 Çocuk hakları ve aile rolü. 8 Demokrasi ve değerler 1 Güncel konular ve sosyal ilişkiler 2 Aile yapısı ve yaşam şekli, yaşam evresi merasimleri ve dini bayramlar 3 Eşitlik ve ayrımcılığa karşı mücadele 4 Sağlık, ve özellikle cinsel sağlık ve uyuşturucuyu

Detaylı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2 (2012), ss

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2 (2012), ss Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2 (2012), ss. 349-353. Sami Kılıç, İlâhi Dinlerde Yiyecek ve İçecekler Ankara: Sarkaç Yayınları, 2011, IX+226 s. Bilindiği üzere doktrinel ve

Detaylı

16: Yahudilik 2.3. Hristiyanlık

16: Yahudilik 2.3. Hristiyanlık 16:17 2.2. Yahudilik 2.3. Hristiyanlık KA ZA NI MI MIZ 16:17 3. Günümüzde yaşayan dinleri temel özellikleriyle tanır. (Yahudilik ve Hristiyanlık) 16:17 1. Din Niçin Evrensel Bir Gerçekliktir? 2. Günümüzde

Detaylı

2 3.Kipur ve kefaret kavramlarını öğrenir, kavrar.

2 3.Kipur ve kefaret kavramlarını öğrenir, kavrar. KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ 1. ÜNİTE: Yahudi Bayramları -1 Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. İlk Ders Genelgesi Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ GÖNEN MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTELCİLİK BÖLÜMÜ İNANÇ TURİZMİ DANIŞMAN:Özer YILMAZ HAZIRLAYAN: Erşad TAN,Tacettin TOPTAŞ İÇİNDEKİLER GİRİŞ I-İNANÇ TURİZMİ A- İnanç Kavramı

Detaylı

Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur.

Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi olur. KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE Öğrenme Alanı: Bayramlar ve Öğrettikleri, Tanah ve Talmud ile Bilgelerimizin Yorumları 1. ÜNİTE: Yahudi Bayramları-1 D.Saat EYLÜL Öğrencilerle

Detaylı

1. Elul Ayı ve önemini kavrar. 2.Roş A Şana ve yargının önemini kavrar.

1. Elul Ayı ve önemini kavrar. 2.Roş A Şana ve yargının önemini kavrar. KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE Öğrenme Alanı: Bayramlar ve Öğrettikleri, Tanah ve Tamuda ile Bilgelerimizin Yorumları 1. ÜNİTE: Yahudi Bayramları -1 Öğrencilerle Tanışma,

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DİNLER TARİHİ II ILA316 6 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...15

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...15 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...15 1. BÖLÜM DİNLER TARİHİNE GİRİŞ Baki Adam I. Dinler Tarihi nin Tanımı, Konusu ve Metodu...19 A. Dinler Tarihi nin Tanımı...19 B. Dinler Tarihinin Konusu...20 C. Dinler Tarihi nin

Detaylı

YILI ERMENİ OKULLARI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

YILI ERMENİ OKULLARI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE ÖĞRENME ALANI: İNANÇ 1. ÜNİTE: KUTSAL KİTAP VE HAVARİLER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. İlk Ders Genelgesi 1. Kutsal

Detaylı

Din Eğitimi ve Öğretimi, Çok Kültürlülük, Türkiye de Okulda Din Dersi,

Din Eğitimi ve Öğretimi, Çok Kültürlülük, Türkiye de Okulda Din Dersi, Özet Dünyada din ile ilgili herhangi bir dersin okul programlarında nasıl yer alacağı konusu geçmişten günümüze tartışıla gelmiş temel konulardandır. Bu konuda yapılan tartışmalar, devletin bir dinin öğretilmesinde

Detaylı

Anneler Gününün Tarihçesi ve Ülkemizde Anneler Günü

Anneler Gününün Tarihçesi ve Ülkemizde Anneler Günü Anneler Gününün Tarihçesi ve Ülkemizde Anneler Günü Anneler günü, bizleri dokuz ay karnında taşıyan ve belki de ölene kadar en küçük zor ânımızda bile bizim derdimizle dertlenen kutsal varlıklarımız, yani

Detaylı

Dinler Arası İlişkiler El Kitabı

Dinler Arası İlişkiler El Kitabı Dinler Arası İlişkiler El Kitabı Genel Editör ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Eyüp Baş Editör Prof. Dr. Ali İsra Güngör Yazarlar Prof. Dr. Ahmet Hikmet Eroğlu Prof. Dr. Baki Adam Prof. Dr. Ali İsra Güngör

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Hayat Amaçsız

Detaylı

ZORUNLU GÖÇLER, SÜRGÜNLER VE YOL HİKAYELERİ: ULUPAMİR KIRGIZLARI ÖRNEĞİ ZORUNLU GÖÇLER, SÜRGÜNLER VE YOL HİKAYELERİ: ULUPAMİR KIRGIZLARI ÖRNEĞİ

ZORUNLU GÖÇLER, SÜRGÜNLER VE YOL HİKAYELERİ: ULUPAMİR KIRGIZLARI ÖRNEĞİ ZORUNLU GÖÇLER, SÜRGÜNLER VE YOL HİKAYELERİ: ULUPAMİR KIRGIZLARI ÖRNEĞİ ZORUNLU GÖÇLER, SÜRGÜNLER VE YOL HİKAYELERİ: ULUPAMİR KIRGIZLARI ÖRNEĞİ Yazar: Dr.Adem Sağır Yayınevi: Nobel Yer/yıl: Ankara/2012 Sayfa Sayısı: 272 Göç insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Bütün dönemler

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 2. Bölüm Antik Astronomi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 2. Bölüm Antik Astronomi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 2. Bölüm Antik Astronomi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. En Eski Astronomi (Antik veya Teleskop Öncesi) Kültürel

Detaylı

KUTSAL ZAMAN, ALGILANIŞ BİÇİMİ VE İBADET HAYATINA ETKİSİ

KUTSAL ZAMAN, ALGILANIŞ BİÇİMİ VE İBADET HAYATINA ETKİSİ Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 2016/1, c. 15, sayı: 29, ss. 33-63 KUTSAL ZAMAN, ALGILANIŞ BİÇİMİ VE İBADET HAYATINA ETKİSİ Muammer CENGİL * Dilâ BARAN TEKİN ** Özet: İnsanlar hangi dini

Detaylı

TEPAV RUS MERKEZİ Faaliyet Raporu

TEPAV RUS MERKEZİ Faaliyet Raporu TEPAV RUS MERKEZİ 2017 Faaliyet Raporu TEPAV RUS MERKEZİ Russkiy Mir TEPAV ve Russkiy Mir Vakfı ortaklığında 2010 yılında faaliyetlerine başladı. Merkez, Rusçaya ilgi duyan kişi ve kurumlara destek sağlıyor.

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te 9 da AK YIL: 2012 SAYI : 164 26 KASIM 01- ARALIK 2012 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 4 te Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır

Detaylı

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Mit, Mitoloji, Ritüel DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Kelime olarak Mit Yunanca myth, epos, logos Osmanlı Türkçesi esâtir, ustûre Türkiye Türkçesi: söylence DR. SÜHEYLA SARITAŞ

Detaylı

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek

Detaylı

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ KONU VE ININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER EYLÜL Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. İlk Ders Genelgesi 1. Allah Her Şeyi Bir Ölçüye

Detaylı

Yahudilerde, Hristiyanlarda, Müslümanlarda Mesih ve Mehdi Öğretisi

Yahudilerde, Hristiyanlarda, Müslümanlarda Mesih ve Mehdi Öğretisi Evrensel Bakış Açısı Gürbüz Evren BD EKİM 2017 Yahudilerde, Hristiyanlarda, Müslümanlarda Mesih ve Mehdi Öğretisi S on yıllarda, Mesih ve Mehdi kavramları çok sık bir şekilde gündeme gelmektedir. Özellikle

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 06 07 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ AY EKİM KASIM HAFTA ARALIK DERS KONU ADI SAATİ Allah Her Şeyi Bir Ölçüye Göre Yaratmıştır Kader ve Evrendeki Yasalar İnsan İradesi ve Kader

Detaylı

Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetü l-arz Kur an da Dabbetü l-arz Kaynakça. Dabbetü l-arz

Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetü l-arz Kur an da Dabbetü l-arz Kaynakça. Dabbetü l-arz Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetü l-arz Kur an da Dabbetü l-arz Kaynakça Dabbetü l-arz Tevrat ta Dabbe Yahudi ve Hıristiyan Teolojisinde (Tanrı biliminde), İslam

Detaylı

DOÇ. DR. FEYZAN GÖHER VURAL IN İSLAMİYET TEN ÖNCE TÜRKLERDE KÜLTÜR VE MÜZİK - HUN, KÖK TÜRK VE UYGUR DEVLETLERİ ADLI ESERİ ÜZERİNE

DOÇ. DR. FEYZAN GÖHER VURAL IN İSLAMİYET TEN ÖNCE TÜRKLERDE KÜLTÜR VE MÜZİK - HUN, KÖK TÜRK VE UYGUR DEVLETLERİ ADLI ESERİ ÜZERİNE SOYLU BAĞÇECĠ, F. (2017). Doç. Dr. Feyzan Göher Vural ın Ġslamiyet ten Önce Türklerde Kültür ve Müzik - Hun, Kök Türk ve Uygur Devletleri Adlı Eseri Üzerine. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim

Detaylı

Leela D Souza, Cultural History of India: Diversity, Syncretism, Synthesis, Jaipur: Rawat Publications, 2016, 395 s.

Leela D Souza, Cultural History of India: Diversity, Syncretism, Synthesis, Jaipur: Rawat Publications, 2016, 395 s. Iğd Üniv Sos Bil Der / Igd Univ Jour Soc Sci Sayı / No. 15, Temmuz / July 2018 Tartışma / Discussion: 531-535 Leela D Souza, Cultural History of India: Diversity, Syncretism, Synthesis, Jaipur: Rawat Publications,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com BUDİZM Memduh ÇELMELİ BUDİZM Budizm, MÖ 6. yüzyılda Buda nın (asıl adı: Siddharta Gautama) görüşleri çerçevesinde oluşmuş bir dindir. Buda, ilhama kavuşmuş, aydınlanmış demektir. Hindistan da ortaya çıkmıştır.

Detaylı

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 3.Ders Dr. İsmail BAYTAK HAÇLI SEFERLERİ Nedenleri ve Sonuçları Hristiyanlarca kutsal sayılan Hz. İsa nın doğum yeri Kudüs ve dolayları, VII. yüzyıldan beri Müslümanlar ın elinde

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ KONU VE KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ Öğrenme Alanı: İNANÇ. ÜNİTE: KAZA VE KADER Öğrencilerle Tanışma, Dersin Amacı ve İşleniş Şekli. Öğretmeni tanır ve dersin amacı, derste işlenecek konular ve ders işleme teknikleri hakkında bilgi sahibi

Detaylı

EDİTÖRDEN. Saygılarımla Kerime Cesur TDV - İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ DERGİSİ SAYI: 10 YIL: 2010

EDİTÖRDEN. Saygılarımla Kerime Cesur TDV - İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ DERGİSİ SAYI: 10 YIL: 2010 TDV - İstanbul Müftülüğü Dergisi Sayı: 10 Yıl: 2010 Ancak karşılıklı rıza ile yapılan ticaretle olursa başka. Nisa 4/29 EDİTÖRDEN TDV - İSTANBUL MÜFTÜLÜĞÜ DERGİSİ SAYI: 10 YIL: 2010 TÜRKİYE DİYANET VAKFI

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ 2017-2018 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ Eğitim ve Öğretim Yılı Başlangıcı : 18 Eylül 2017 Pazartesi günü Birinci Dönemi : 18 Eylül 2017 Pazartesi - 19 Ocak 2018 Cuma Yarıyıl Tatili : 22 Ocak 2018

Detaylı

Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetül-Arz Kur an da Dabbetül-Arz Kaynakça. Dabbetül-Arz دابة االرض

Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetül-Arz Kur an da Dabbetül-Arz Kaynakça. Dabbetül-Arz دابة االرض Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetül-Arz Kur an da Dabbetül-Arz Kaynakça Dabbetül-Arz دابة االرض Tevrat ta Dabbe Yahudi ve Hıristiyan Teolojisinde (Tanrı biliminde),

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2017-2018 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 4. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Antik Yunan Bilimi Sokrat Öncesi Dönem

Detaylı

Müslümanlar için yeni ve yabancı bir anlayış değildir. Zira yaşamalarına denir. İslam dini ilk zamanlardan itibaren farklı inançlara dinî

Müslümanlar için yeni ve yabancı bir anlayış değildir. Zira yaşamalarına denir. İslam dini ilk zamanlardan itibaren farklı inançlara dinî 1. DİNİ ÇOĞULCULUK Dini çoğulculuk (plüralizm), dinlere mensup insanların Dini çoğulculuk, zengin farklı tarihi tecrübeye sahip olan Allah tan başkasına tapanlara putlarına) sövmeyin; sonra onlar da Sizin

Detaylı

PARLAKYILDIZ, Hayrettin TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET

PARLAKYILDIZ, Hayrettin TÜRKİYE/ТУРЦИЯ ÖZET 565 UKRAYNA/ODESSA-BOLGRAD, KURTÇU DAKİ GAGAVUZLARDA HIDIRELLEZ (6 MAYIS), PASHA VE PROVODİ İLE TÜRKİYE DE ÇANAKKALE TÜRKMENLERİNDE KUTLANAN HIDIRELLEZ BAYRAMI İLİŞKİSİ ÖZET PARLAKYILDIZ, Hayrettin TÜRKİYE/ТУРЦИЯ

Detaylı

insan toplum Değerlendirmeler

insan toplum Değerlendirmeler insan toplum Değerlendirmeler the journal of humanity and society Irfan A. Omar & Michael K. Duffey, Peacemaking and the Challenge of Violence in World Religions, Wiley Blackwell, 2015, 242 s. Değerlendiren:

Detaylı

TARİHİN BİLİİMİNE GİRİŞ

TARİHİN BİLİİMİNE GİRİŞ Bu yazımızda tarihin tanımını, konusunu, yöntemini olay ve olgu kavramını, tarihi olayların özelliklerini ve bir tarihçide bulunması gereken özellikleri ele alacağız. Tarihin Tanımı İnsan topluluklarının

Detaylı

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir.

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. MISIR BAHÇELERİ En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. pramitler Mısırlıların kralarına yaptıkları

Detaylı

SEVGİLİLER GÜNÜ İSLÂM DA ASLA YOKTUR

SEVGİLİLER GÜNÜ İSLÂM DA ASLA YOKTUR 'Sevgililer Günü'nü Kutlamak caiz mi? Kapitalist sistemin çılgınca tüketmek için kullandığı günlerden biri olan Sevgililer Günü aslında bir Hıristiyan bayramı. Roma Katolik Kilisesi nin inanışına dayanan

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

Dini ve milli açıdan özel

Dini ve milli açıdan özel citation Esgin, Mehmet. Hırıstiyanlık ta Noel Bayramının Ortaya Çıkışı ve Türkiye deki Yansımaları, Journal of Faculty of Theology of Bozok University. 2,2 (2012/2), pp.85-96. Hırıstiyanlık ta Noel Bayramının

Detaylı

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI ALANLAR ve ÖNCELİKLER AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI 1- Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı na dair araştırmaları 1. Kur an tarihi 2. Kıraat

Detaylı

Westfalya da Protestan Olmak. Protestan Hıristiyanların Inandıkları

Westfalya da Protestan Olmak. Protestan Hıristiyanların Inandıkları Westfalya da Protestan Olmak Protestan Hıristiyanların Inandıkları Protestan Hıristiyanların Inandıkları Uzun yıllardır Protestan Hıristiyanlar, digˇer dinlere inanan dostlarıyla sohbetler etmektedirler.

Detaylı

PROF. DR. OSMAN GÜNDÜZ İLE YRD. DOÇ. DR. TACETTİN ŞİMŞEK İN UYGULAMALI KONUŞMA EĞİTİMİ EL KİTABI ADLI ESERİ ÜZERİNE

PROF. DR. OSMAN GÜNDÜZ İLE YRD. DOÇ. DR. TACETTİN ŞİMŞEK İN UYGULAMALI KONUŞMA EĞİTİMİ EL KİTABI ADLI ESERİ ÜZERİNE PROF. DR. OSMAN GÜNDÜZ İLE YRD. DOÇ. DR. TACETTİN ŞİMŞEK İN UYGULAMALI KONUŞMA EĞİTİMİ EL KİTABI ADLI ESERİ ÜZERİNE İzzet ŞEREF GÜNDÜZ, O. ve ŞİMŞEK, T. (2014). Uygulamalı Konuşma Eğitimi El Kitabı. Ankara:

Detaylı

HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL

HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL 6 İbadetler, dinin pratiğe yansıyan boyutudur. Bugün yeryüzünde yaşayan pek çok din bulunmaktadır. Bu dinlerdeki ibadetler, şekil bakımından farklı olsa da nitelik, amaç ve anlam bakımından birbirine yakındır.

Detaylı

03-05 Ekim / October Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI

03-05 Ekim / October Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI 03-05 Ekim / October 2013 Yrd. Doç. Dr. Mehmet YAZICI 2014 I Anadolu Alevî olarak nitelendirilebilir. 1 Bu tarihsel ve sosyal A Alevî Alevî Alevî Anadolu Alevî Alevî - r. 2, Alevî - - - - 1 Mehmet Yaman,

Detaylı

-Anadolu Türkleri arasında efsane; menkabe, esatir ve mitoloji terimleri yaygınlık kazanmıştır.

-Anadolu Türkleri arasında efsane; menkabe, esatir ve mitoloji terimleri yaygınlık kazanmıştır. İçindekiler 1 Efsane Nedir? 2 Efsanenin Genel Özellikleri 3 Efsanelerin Oluşumu 4 Oluşumuyla İlgili Kuramlar 5 Efsanelerin Sınıflandırılması 6 Efsanelerde Konu ve Amaç 7 Efsanelerde Yapı, Dil ve Anlatım

Detaylı

EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ

EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ EN ESKİ İNANÇLARDAN BİRİ OLAN ZERDÜŞTLÜK VE ZERDÜŞT HAKKINDA 9 BİLGİ Kültürü sanatı ve gelenekleriyle çok köklü bir geçmişi olan İran Zerdüşt ve onun öğretisi Zerdüştlük e de ev sahipliği yapmıştır. Zerdüşt

Detaylı

3.4. HİNDUİZM ve BUDİZM

3.4. HİNDUİZM ve BUDİZM 6. DERS 124 HEDEF DAVRANIŞLAR 1. Hinduizmin tarihçesini açıklama 2. Hinduizmin temel özelliklerini açıklama 3. Budizmin tarihçesini açıklama 4. Budizmin temel özelliklerini açıklama HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Detaylı

DİNLERDE İNTİHAR, ŞEHİTLİK VE ÖTANAZİ

DİNLERDE İNTİHAR, ŞEHİTLİK VE ÖTANAZİ SİİRT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ CİLT: 3 SAYI 2 s. 191-197 DİNLERDE İNTİHAR, ŞEHİTLİK VE ÖTANAZİ Necati Sümer, Ankara Okulu, 2015, s. 256. Yakup ÖZKAN * Bireyin öz benliğine yönelmiş bir saldırganlık

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI, KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI, KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY EKİM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI OLAYLAR KİMLERİ NASIL ETKİLİYOR OLAYLAR KİMLERİ NASIL ETKİLİYOR OLGU VE GÖRÜŞÜ AYIRT EDİYORUM OLGU VE GÖRÜŞÜ AYIRT EDİYORUM ÇÖZÜM BULUYORUZ ÇÖZÜM BULUYORUZ 07-08 EĞİTİM

Detaylı

İ. ÇEŞMELİ, İskitler, Hunlar ve Göktürkler de Din ve Sanat. İstanbul Cinius Yayınları, 131 sayfa (27 resim ile birlikte). ISBN:

İ. ÇEŞMELİ, İskitler, Hunlar ve Göktürkler de Din ve Sanat. İstanbul Cinius Yayınları, 131 sayfa (27 resim ile birlikte). ISBN: www.libridergi.org Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations Volume III (2017) İ. ÇEŞMELİ, İskitler, Hunlar ve Göktürkler de Din ve Sanat. İstanbul 2016.

Detaylı

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (17 Aralık 2012 25 Ocak 2013) Sayın Velimiz, 17 Aralık 2012 25 Ocak 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (17 Aralık 2012 25 Ocak 2013) Sayın Velimiz, 17 Aralık 2012 25 Ocak 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (17 Aralık 2012 25 Ocak 2013) Sayın Velimiz, 17 Aralık 2012 25 Ocak 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur.

1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur. 1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur. a) Tutsaklık düzeni b) Üretim artığının sağlanması c) Uzmanlaşmış zanaatçı sınıfı

Detaylı

Diyalog İçin Halk Bilimi Projesi Ankara Etkinlik Haftası Çerçevesinde BALKANLAR VE TÜRKİYEDE HALK KÜLTÜRÜ KONFERANSI

Diyalog İçin Halk Bilimi Projesi Ankara Etkinlik Haftası Çerçevesinde BALKANLAR VE TÜRKİYEDE HALK KÜLTÜRÜ KONFERANSI Bu proje AB tarafından desteklenmektedir. Diyalog İçin Halk Bilimi Projesi Ankara Etkinlik Haftası Çerçevesinde BALKANLAR VE TÜRKİYEDE HALK KÜLTÜRÜ KONFERANSI Türkiye & AB Sivil Toplum Diyaloğu II Kültür

Detaylı

Ayın bir aylık döngüsü Evreleri ve Hicri Takvim

Ayın bir aylık döngüsü Evreleri ve Hicri Takvim Ayın bir aylık döngüsü Evreleri ve Hicri Takvim Ocak-2019 Rufai ÇINAR JEOFİZİK MÜH ODA BŞK İlk hilalde ayın sağı son hilal de ayın solu aydınlıktır. Ay bir aylık döngüsünü 29,53058868 dünya gününde tamamlar.

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DİNLER TARİHİ I İLH Yüz Yüze / Zorunlu / Seçmeli

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DİNLER TARİHİ I İLH Yüz Yüze / Zorunlu / Seçmeli DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DİNLER TARİHİ I İLH 313 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu / Seçmeli

Detaylı

Adı Soyadı : AHMET GÜÇ. Akademik Unvanı : PROF. DR.

Adı Soyadı : AHMET GÜÇ. Akademik Unvanı : PROF. DR. Kişisel Bilgiler Adı Soyadı : AHMET GÜÇ Akademik Unvanı : PROF. DR. Doğum Yeri / Doğum Tarihi : TOSYA /98 Uyruğu : T.C. Cinsiyet : ERKEK Yabancı Diller : ARAPÇA, İNGİLİZCE Tel (İş) : 0 () 0000 (70) Faks

Detaylı

İÇİNDEKİLER. YAZAR HAKKINDA... v SÖZE BAŞLARKEN...vii İÇİNDEKİLER... xv KISALTMALAR LİSTESİ...xxi GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER. YAZAR HAKKINDA... v SÖZE BAŞLARKEN...vii İÇİNDEKİLER... xv KISALTMALAR LİSTESİ...xxi GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER Küresel Terörizmin Yeni Yüzü Canlı Bombalar YAZAR HAKKINDA... v SÖZE BAŞLARKEN...vii İÇİNDEKİLER... xv KISALTMALAR LİSTESİ...xxi GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM KÜRESELLEŞME ÇAĞININ TEHDİTLERİ VE

Detaylı

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ

KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ KENDİMİZİ İFADE ETME YOLLARIMIZ (16 Aralık 2013-24 Ocak 2014) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında 16 Aralık 2013-24 Ocak 2014 tarihleri arasında

Detaylı

Pervin Ergun, Türk Kültüründe Ağaç Kültü, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, Ankara, 2004.

Pervin Ergun, Türk Kültüründe Ağaç Kültü, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, Ankara, 2004. TÜRK KÜLTÜRÜNDE AĞAÇ KÜLTÜ Ülker ŞEN Pervin Ergun, Türk Kültüründe Ağaç Kültü, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, Ankara, 2004. ÖZET Bu yazıda Pervin Ergun tarafından yazılan Türk Kültüründe

Detaylı

ISLAM YASASI Kısım Yasal Durum Kamu hukukunun bir kurumu

ISLAM YASASI Kısım Yasal Durum Kamu hukukunun bir kurumu ISLAM YASASI 25.2.2015 1.Kısım Yasal Durum Kamu hukukunun bir kurumu 1. Avusturya İslam dini cemaatleri, anayasanın (Staatsgrundsgesetz) -vatandaşların genel haklarıyla ilgili- 15.maddesine göre kabul

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 1 632-1258 HALİFELER DÖNEMİ (632-661) Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, her biri İslam ın yayılması için çalışmıştır. Hz. Muhammed in 632 deki vefatından sonra Arap

Detaylı

Tel: / e-posta:

Tel: / e-posta: 1-Sempozyuma Davet: ULUSLARARASI CÂMİ SEMPOZYUMU (SOSYO-KÜLTÜREL VE MİMARÎ AÇIDAN) 01-02/ Ekim/ 2018 Tarih boyunca câmiler Müslümanların itikat, ibadet, ilim, sosyal, kültürel ve mimari açıdan hayatın

Detaylı

UFUK ARSLAN ANADOLU LİSESİ

UFUK ARSLAN ANADOLU LİSESİ Slovak Noel Gelenekleri Slovakya büyüleyici gelenekler ülkesidir. Böyle küçük bir ülkede bu kadar değişimi bulmak şaşırtıcıdır. Alışkanlıklarımızın yalnızca bölgelere göre değişmediğini her ailenin Noel

Detaylı

9. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

9. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI.Tarih biliminin konusunu, tarihçinin kullandığı kaynakları ve yöntemleri kavrar..tarihî olayların incelenmesinde yararlanılan zaman kavramlarını

Detaylı

ESKİÇAĞ DA BİLİM HİNT MEDENİYETİ

ESKİÇAĞ DA BİLİM HİNT MEDENİYETİ ESKİÇAĞ DA BİLİM HİNT MEDENİYETİ Hindistan hem coğrafyası hem de kültürüyle başlı başına bir dünyadır. Her türlü iklimin görüldüğü, 650 milyonu aşkın insanı barındıran, dillerin, dinlerin ve kültürlerin

Detaylı

İMAM-HATİP LİSELERİ TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERS KİTABI YAZARLAR. Ahmet EKŞİ Ali Sacit TÜRKER Ahmet MEYDAN Ramazan ŞAHAN Kadir ADIYAMAN Dr.

İMAM-HATİP LİSELERİ TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERS KİTABI YAZARLAR. Ahmet EKŞİ Ali Sacit TÜRKER Ahmet MEYDAN Ramazan ŞAHAN Kadir ADIYAMAN Dr. İMAM-HATİP LİSELERİ TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERS KİTABI YAZARLAR Ahmet EKŞİ Ali Sacit TÜRKER Ahmet MEYDAN Ramazan ŞAHAN Kadir ADIYAMAN Dr. Hasan ÖZKET DEVLET KİTAPLARI ÜÇÜNCÜ BASKI..., 2012 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI...

Detaylı

İsra ve Miraç olayının, Mekke de artık çok yorulmuş olan Resulüllah için bir teselli ve ümitlendirme olduğunda da şüphe yoktur.

İsra ve Miraç olayının, Mekke de artık çok yorulmuş olan Resulüllah için bir teselli ve ümitlendirme olduğunda da şüphe yoktur. Alıntı; FarukBeşer İsra Suresi hicretten bir yıl önce indirilmiş. Yani Hicret yakındır ve artık Medine de Yahudilerle temas başlayacaktır. Sure sanki her iki tarafı da buna hazırlıyor gibidir. Mescid-i

Detaylı

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2015-2016 AKADEMİK YILI GÜZ YARIYILI DERS PROGRAMI DİKAB. III. SINIF I. ÖĞRETİM (A-3)

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2015-2016 AKADEMİK YILI GÜZ YARIYILI DERS PROGRAMI DİKAB. III. SINIF I. ÖĞRETİM (A-3) DİKAB. III. SINIF I. ÖĞRETİM (A-3) Prof. Dr. Hasan AYIK Prof. Dr. Hasan AYIK 11:45 ve Becerisi-III (1.grub) ve Becerisi-III (1.grub) ve Becerisi-III (2.grub) ve Becerisi-III (2.grub) İslam Bilim Tarihi

Detaylı

Dinlerin Buluşma Noktası. Antakya

Dinlerin Buluşma Noktası. Antakya 80 Dinlerin Buluşma Noktası Antakya 81 82 Bu ay sizlere Anadolu nun en güzel yerlerinden biri olan Antakya yı tanıtacağız. Antakya Hatay ilimizin şehir merkezi. Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

Hazırlık Dönemi (Advent) Nedir?

Hazırlık Dönemi (Advent) Nedir? Hazırlık Dönemi (Advent) Üzerine-2012 (Kutlu Doğuşa (Noel) Girerken) Baba, Oğul, Kutsal Ruh un Krallığı şimdi ve daima kutsaldır. Her sene Kutlu Doğuşa girerken benzer hazırlıklar ve heyecan ile dolarız.

Detaylı

Skolastik Dönem (8-14.yy)

Skolastik Dönem (8-14.yy) Skolastik Felsefe Skolastik Dönem (8-14.yy) Köklü eğitim kurumlarına sahip olma avantajı 787: Fransa da Şarlman tüm kilise ve manastırların okul açması için kanun çıkardı. Üniversitelerin çekirdekleri

Detaylı

Dua edelim: I.Korintliler 1:30, Efesliler 2:10

Dua edelim: I.Korintliler 1:30, Efesliler 2:10 Kutsal Olmak - 18. Kutsallığı nasıl tanımlarsınız? Tanrı lütfunun bir kişide çalışması; Mesih in bir kişide şekillenmesi; Mesih in çarmıh ölümü ve dirilişinin bir kişide işlemesi; Tanrı nın benzerliğinde

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ S. Sayısı : 188

MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ S. Sayısı : 188 MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ S. Sayısı : 188 Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun Teklifi ve İhtisas Komisyonu Raporu. (2/41) Ek : 5 10 Mart 1981 MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ BAŞKANLIĞINA Ulusal Bayram ye

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU NİSAN 2015

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU NİSAN 2015 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU NİSAN 2015 ÇOCUKLAR GELECEĞİMİZİN GÜVENCESİ YAŞAMA SEVİNCİMİZDİR, BUGÜNÜN ÇOCUĞUNU YARININ BÜYÜĞÜ OLARAK YETİŞTİRMEK HEPİMİZİN İNSANLIK

Detaylı

Bu konu hem bir aile sarmalını geliştiren hem de yıkabilen bir durumu da inşaa eder.

Bu konu hem bir aile sarmalını geliştiren hem de yıkabilen bir durumu da inşaa eder. Dini inanç ve öğretilerin, ahlaki ve toplumsal değerlerin çok önemli yeri olduğu bilimsel bir gerçektir. Peki ailede? İster İslam, Hristiyanlık, İbranilik, Diğer dinlerden olun, isterseniz inanmayan; 21.

Detaylı

SALİME LEYLA GÜRKAN. 1997, Religious Studies, Lancaster University. 1991, İlahiyat Fakültesi, Marmara Üniversitesi.

SALİME LEYLA GÜRKAN. 1997, Religious Studies, Lancaster University. 1991, İlahiyat Fakültesi, Marmara Üniversitesi. SALİME LEYLA GÜRKAN İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İcadiye Bağlarbaşı Cad. 40, Üsküdar İstanbul 34662 - Türkiye Tel: 0216 4740850 / dah. 1238 E- mail: slgurkan@29mayis.edu.tr salime.leyla@isam.org.tr Eğitim:

Detaylı

1) Yılın ilk ayı hangisidir? Takvimde Milli Bayramlarımızı işaretleyiniz. 1) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1) Yılın ilk ayı hangisidir? Takvimde Milli Bayramlarımızı işaretleyiniz. 1) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı TAKVİM (AY GÜN HAFTA) ETKİNLİK-1 Aşağıdaki takvimi inceleyiniz ve soruları cevaplayınız. 1) Yılın ilk ayı hangisidir? 2) Şubat ayından sonraki ay hangisidir? 3) Takvimden 31 gün olan ayların adlarını yazınız?

Detaylı

İçerisindeki Anma ve Kutlama Devrelerinin)

İçerisindeki Anma ve Kutlama Devrelerinin) MEHMET KATAR e 23 Din] Araştırmalar, Eylül-Aralık 2000, C. 3, s. 8 Hıristiyanlık'ta Kilise Takviminin (Kilise İçerisindeki Anma ve Kutlama Devrelerinin) Oluşması Mehmet Katar* Hıristiyanlık, bugünkü İsrail

Detaylı

Temel Kaynak 4. Ülkeler

Temel Kaynak 4. Ülkeler SOSYAL B LG LER Temel Kaynak 4 Uzaktaki Arkadafl m Ülkeler Dünya n n 1/4 i karalarla kapl d r. Karalar, büyük parçalar hâlinde de bulunmaktad r. Buna k ta denir. Dünya da 6 k ta vard r. Bunlar, Asya Amerika

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT PROGRAMI 2015-YAZ OKULUNDA AÇILAN DERSLER

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT PROGRAMI 2015-YAZ OKULUNDA AÇILAN DERSLER Ġlahiyat Fakültesi Bölüm/Anabilim İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT PROGRAMI 2015-YAZ OKULUNDA AÇILAN DERSLER Dalı/Program Kodu Dersin Adı T U K S Öğretim Üyesi Gurup 105 Kuran Okuma Tecvid

Detaylı

HZ. PEYGAMBER DÖNEMİNDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE KADINLARIN YERİ Levent Öztürk, Ayışığı Kitapları, İstanbul 2001, 246 s. Fatmatüz Zehra KAMACI

HZ. PEYGAMBER DÖNEMİNDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE KADINLARIN YERİ Levent Öztürk, Ayışığı Kitapları, İstanbul 2001, 246 s. Fatmatüz Zehra KAMACI sakarya üniversitesi ilahiyat fakültesi dergisi 9 / 2004 s. 219-223 kitap tanıtımı HZ. PEYGAMBER DÖNEMİNDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE KADINLARIN YERİ Levent Öztürk, Ayışığı Kitapları, İstanbul 2001, 246 s. Fatmatüz

Detaylı

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri)

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri) ARAŞTIRMA ALANLARI 1 Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı alanlarına dair araştırmaları kapsar. 1. Kur an tarihi 2. Kıraat 3. Memlükler ve

Detaylı

TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI

TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI Halil YAVUZ Emekli müftü ÖNSÖZ Hamd, şânı yüce olan Allah(c.c) a, salât-ü selâm O nun kulu ve Rasûlü Muhammed

Detaylı

ESKİ İRAN DA DİN VE TOPLUM (MS ) Yrd. Doç. Dr. Ahmet ALTUNGÖK

ESKİ İRAN DA DİN VE TOPLUM (MS ) Yrd. Doç. Dr. Ahmet ALTUNGÖK ESKİ İRAN DA DİN VE TOPLUM (MS. 226 652) Yrd. Doç. Dr. Ahmet ALTUNGÖK Eski İran da Din ve Toplum (M.S. 226-652) Yazar: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altungök Yayınevi Editörü: Prof. Dr. Mustafa Demirci HİKMETEVİ

Detaylı

Editör. Din Eğitimi. Yazarlar Doç.Dr. Hacer Aşık Ev. Doç.Dr. Hasan Dam

Editör. Din Eğitimi. Yazarlar Doç.Dr. Hacer Aşık Ev. Doç.Dr. Hasan Dam Editör Doç.Dr. Hasan Dam Din Eğitimi Yazarlar Doç.Dr. Hacer Aşık Ev Doç.Dr. Hasan Dam Yrd.Doç.Dr. Adem Güneş Yrd.Doç.Dr. Ayşe İnan Kılıç Yrd.Doç.Dr. Banu Gürer Yrd.Doç.Dr. Fatih Çakmak Yrd.Doç.Dr. Gülsüm

Detaylı

Tarihin Çeşitleri Hikayeci Tarih: Nakilci tarih yazımıdır. Eski Yunan Tarihçisi Heredot'la başlar.

Tarihin Çeşitleri Hikayeci Tarih: Nakilci tarih yazımıdır. Eski Yunan Tarihçisi Heredot'la başlar. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ Tarihin Tanımı Tarih, insan topluluklarının geçmişteki yaşayışlarını, birbirleriyle olan ilişkilerini, neden-sonuç ilişkisi içerisinde yer ve zaman göstererek, belgeler ışığında objektif

Detaylı

Mitosta, arkaik anaerkil yapı Ay tanrıçalığı ile Selene figürüyle sürerken, söylencenin logosu bunun tersini savunur. Yunan monarşi-oligarşi ve tiran

Mitosta, arkaik anaerkil yapı Ay tanrıçalığı ile Selene figürüyle sürerken, söylencenin logosu bunun tersini savunur. Yunan monarşi-oligarşi ve tiran Ay tanrıçası Selene, Yunan mitolojisinde, Güneş tanrısı Helios un kız kardeşidir. Ay ı simgeler. Selene de Helios gibi bir arabayla dolaşırdı. Selene nin arabasını iki at, katır ya da boğa çekerdi. Zeus

Detaylı