Yer in Güneş etrafındaki hareketine dayanan zaman birimine Efemeriz Zaman denir. E.T. ile gösterilir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yer in Güneş etrafındaki hareketine dayanan zaman birimine Efemeriz Zaman denir. E.T. ile gösterilir."

Transkript

1 Yer in Güneş Etrafındaki Hareketine Dayanan Zaman Birimi Yer in Güneş etrafındaki hareketine dayanan zaman birimine Efemeriz Zaman denir. E.T. ile gösterilir. Efemeriz zamanın 100 yıllık bir değişimi olduğu tespit edilememiştir. Bu özelliği ile genel zamana bir üstünlük sağlar. Efemeriz zaman (E.T.), 1900 yılında genel zamana (G.Z.) eşit olacak şekilde ayarlanmıştır. Efemeriz zaman ve genel zaman arasında, E.T. = G.Z. + T bağıntısı vardır. T nin bir yıl içindeki değişimleri almanaklarda verilir.

2 Fiziksel (Astronomik Olmayan) Zaman Birimi Cs 133 atomunun iki hiperfin seviyesi arasındaki radyasyon geçişinin peryoduna karşılık gelen zamana uluslararası atom zamanı denir. Efemeriz zaman ile uluslararası atom zamanı arasında, E.T. = T.A.I + 32 s.184 bağıntısı vardır.

3 Zaman Dönüşümü Dünya, bir yılda, ekseni etrafında kez döndüğü için bir yılda Yıldız Günü vardır. Bir yıldaki Ortalama Güneş Günü sayısı ise dir. Herhangi bir zaman aralığındaki Ortalama Güneş Günlerinin sayısı, Ortalama Yıldız Günlerinin sayısından azdır. Aynı düşünce, Ortalama Güneş saati, dakikası ve saniyesi ile Yıldız saati, dakikası ve saniyesi için de doğrudur.

4 Bir Ortalama Güneş saatine karşılık gelen Yıldız saati dir. Tersine olarak, bir Yıldız saati Ortalama Güneş saatidir. Bundan yararlanarak Ortalama Güneş Zamanı cinsinden verilen saat, dakika ve saniyeleri Yıldız Zamanı saat, dakika ve saniyelerine dönüştüren cetveller düzenlenmiştir. 1 Yıl Ortalama Yıldız günüdür 1 Yıl Ortalama Güneş günüdür 1 h (O.G.Z.) = 1 h (O.Y.Z.) Herhangi bir tarihte, bir yere ait Ortalama Güneş Zamanı, o yerin Yıldız Zamanı cinsinden ifade edilebildiği gibi terside olabilir. Bunun için, Greenwich te gece yarısında (G.Z. = 0 h ) Yıldız Zamanı saatinin de bilinmesi gerekir. 0 sembolü ile gösterilen bu değer, her gün için almanaklarda vardır.

5 Genel Zamanda Değişmeler Genel Zaman yıldızların günlük hareketlerinin gözlemlerinden bulunabilir. Bu gözlemlerde, gözlem yerinin meridyeni kullanılır. Yer, tamamen katı olmadığından Dünya nın rotasyonu sabit değildir. Bu sebepten, bulunan Genel Zaman gözlem yerine bağlı olup UT0 ile gösterilir. Presesyondan dolayı Dünya nın kutbu zamanla değiştiğinden gözlem yerinin meridyeni ve buna bağlı olarak da Genel Zaman değişir. Gözlem yerinin meridyeninin değişim etkisi yok edilerek bulunan Genel zaman UT1 ile gösterilir. Genel Zamana mevsimlik değişimlerin de etkisi vardır. Bu etkilerin yok edilmesi ile elde edilen Genel Zaman UT2 ile gösterilir.

6 Takvimler Astronomlar, sadece zamanın günlük hesabı ile ilgilenmeyip uzun peryotlar boyunca da kayıtlar tutarlar. Bu nedenle, özel bir takvimin yapılması çok önemli bir problemdir. Takvim, uzun dönemler için zamanı hesaplamak amacıyla zaman birimlerini düzenleyen bir sistemdir. Takvimin geliştirilmesinde esas öge, yılı uygun birimlere bölmek için bir taslağın ortaya atılmasıdır. Takvimler, tarım, avcılık, göç, dini ve sivil olayların planlanması için temel oluşturur.

7 Takvimlerin Astronomik Temelleri Temel astronomik çevrimler; yıl (Dünya nın Güneş etrafındaki dolanımına dayanır), ay (Ay ın Dünya etrafındaki dolanımına dayanır) ve gündür (Dünya nın kendi ekseni etrafındaki dönmesine dayanır). Bu çevrimler, tam gün sayısı içermediklerinden ve astronomik çevrimler biribirleriyle orantılı olmadıklarından takvim yapmak güçtür.

8 Astronomik ve sivil kullanım için farklı yıl tanımları vardır: Gregorian, tropikal, sideral, anomalistik ve tutulma yılları. Gregorian yılı, Gregorian takvimindeki yılın gün sayısıdır (genel yıl, 365 gün ve artık yıl, 366 gün). Tropikal yıl, Güneş in ilkbahar noktasından ardışık iki geçişi arasındaki zamandır. 365 d t T T 3 T = (JD )/36525, JD; Julian gün sayısıdır. Jülyen Günü, 1 Ocak 4713 (M.Ö.) tarihinin öğlen Genel Zamanından sonra geçen tam gün sayısıdır. Bu gün, Pazartesiye denk gelmektedir.

9 İlk geçen gün, 0. Jülyen Günü olarak ele alındığı için, herhangi bir Jülyen Günü 7 ye tam bölünüyorsa hep Pazartesi olur. Negatif günler de tanımlıdır. ( :08:12) Jülyen tarihi: Jülyen tarihi , 14 Ocak :18:59.9 GZ anlamına gelir. Sideral yıl, Dünya dan bakıldığında Güneş in, her hangi bir sabit yıldızdan geçişini takiben, yine aynı pozisyona dönüşü için geçen zamandır. Anomalistik yıl, Dünya nın kendi yörüngesindeki günberi noktasından art arda iki geçisi arasındaki zamandır. Tutulma yılı, Güneş in aynı bir düğümle art arda iki çakışması arasında kalan zaman aralığıdır. Sinodal ay, Ay ve Güneş in kavuşumları arasındaki ortalama aralıktır ve Ay evrelerinin çevrimine tekabül eder. 29 d t T 2

10 Formüllerden görülüyor ki çevrimler zamanla yavaş da olsa değişiyor. Bu nedenle, tam gün sayılı bir takvim yılı mükemmel olarak tropikal yıla senkronize edilemez. Bu durumdan kaynaklanan üç farklı takvim türü vardır: Güneş Takvimi, Ay Takvimi ve Ay-Güneş Takvimi Güneş Takvimi, tropikal yılla aynı kalması için düzenlenmiştir. Gregorian Takvimi Ay Takvimi, tropikal yıla bakmaksızın Ay ın evre çevrimini izler. İslami Takvim Ay-Güneş Takvimi, hem Ay ın evre çevrimine hem de tropikal yıla dayandırılır. Fakat birkaç yılda bir tropikal yılla aynı fazda olması için bir ay ilave edilir. Çin takvimi

11 Takvimlerin Astronomik Olmayan Temeli: Hafta Takvimler, nümerik çevrimler, yerel çevresel gözlemler veya sosyal otoritelerin kararları gibi astronomik olmayan unsurları da içerirler. Yedi günlük haftanın orijini belirsizdir. Antik toplumlardaki hafta anlayışı, bir günden daha uzun ama bir aydan daha kısa bir zaman aralığı arayışının ürünü olup, belli günlerin, alışveriş ve özellikle ibâdete ayrılması ihtiyacından doğmuştur. Bir çok ilkel toplumda hafta, dört temel madde ya da dört temel yön öğretisine izafeten, dört gün olarak belirlenmiştir. Güney Amerika'da beş günlük, Asur'lularda altı günlük, Hıristiyanlık öncesi Roma kültüründe, "nundinea" adı verilen sekiz günlük haftalara rastlanır.

12 Bir kısım Orta Doğu kültürlerinde görüldüğü gibi Bâbil'liler, muhtemelen yedi gezegenin ve yedi rakamının kutsallığı inancıyla, yedi günlük haftalar düzenlemişlerdir. Mısır'lılar ve Yunanlılar, 30 günlük ayları üç eşit parçaya bölerek, asırlar boyu onar günlük haftalarla yaşamışlardır. En çok bilinen hafta tarifi, yedi günlük sürelerdir. M.S. 325 yılında toplanan İznik Konsilinin kararlarından biri, Musevi geleneğinin tatil günü saydığı "Sabbath" (Cumartesi) yerine, tatil günü olarak Pazar gününün seçilmesidir. English French "Planet" Monday lundi Moon Tuesday mardi Mars Wednesday mercredi Mercury Thursday jeudi Jupiter Friday vendredi Venus Saturday samedi Saturn Sunday dimanche (Sun)

13 Julian Takvimi M.Ö. 48 yılında Mısır ı fetheden Jülius Sezar, burada İskenderiye li ünlü astronom Sosigenes ile tanışır ve ondan, mevcut takvimin düzeltilmesi çalışmalarına başlamasını ister. M.Ö. 45 yılında yürürlüğe konulan ve 1582 yılında Gregorian takvimine geçilene dek batı dünyası tarafından kullanıla gelmiş bu takvim, "Jülien Takvimi"dir. İskenderiye'li astronom Sosigenes'in telkinleri ile toplamı 365 gün olmak üzere, sabit gün adetleri içeren, 12 aylık bir Güneş takvimi düzenlenmiştir. Her 4 senede bir, artık yıl kavramı devreye sokularak yıl, 366 güne çıkarılmıştır. Böylelikle o dönemlerde tam gün kabul edilen tropik yıl ile kesin bir uyum sağlanmış olduğu düşünüldü.

14 Sezar ayrıca 1 Ocak tarihini yıl başı olarak deklare etmişti. Ancak Jülien takviminin uzun ömrü boyunca, 1 Mart'ın, 25 Mart'ın ya da 25 Aralık'ın yılbaşı olarak kabul edildiği evreler ve bölgeler görülmüştür. Yıllar 365 günlük genel yıllar ve 366 günlük artık yıllar olarak sınıflanır. Artık yıl, 4 ile bölünebilen yıllarda meydana gelir.

15 Orijinal Değişiklikler Günümüzdeki Sezar'la Nihaî Aylar Karşılıkları aylar aylar Januarius Ocak 31 gün 31 gün Februarius Şubat 29 gün 28 gün Martius Mart 31 gün 31 gün Aprilis Nisan 30 gün 30 gün Maius Mayıs 31 gün 31 gün Junius Haziran 30 gün 30 gün Quintilis Julius Temmuz 31 gün 31 gün Sextilis Augustus Ağustos 30 gün 31 gün September Eylül 31 gün 30 gün October Ekim 30 gün 31 gün November Kasım 31 gün 30 gün December Aralık 30 gün 31 gün

16 Gregorian Takvim Julian Takviminde belirtildiği gibi, her 4 yılda bir uygulanan artık yıl içerikli ve 365 günlü sene ile Julian takviminde ortalama yıl, tam gündür. Ancak bir tropik Güneş yılı, olarak hesaplanır. Bir başka deyişle, bir Julian takvim yılı, Güneş yılından gün (ya da dakika) uzundur. Fark 131 senede bir güne ulaşır. Papa XIII.Gregory, 24 Şubat 1582 tarihinde yayınladığı bir "Papalık kararnamesi" ile takvim reformunun ya da Gregoryen takvimin esaslarını bildirdi. Uygulama sonucu, 4 Ekim 1582 perşembe gecesi yatanlar, ertesi sabah 15 Ekim 1582 Cuma tarihinde uyandılar. (yaşanmamış on gün) Böylelikle Gregorian takvim düzeni yürürlüğe konmuş oldu.

17 Bu yeni takvim düzeninde hemen her şey, Julian takvim ile aynı esasları taşımaktadır. Tek değişiklik, yukarda bahsedilen dakikalık farka ait uzun vadedeki sonuçların, bir kez daha yaşanmaması için alınan tedbirdir. Julian takvim düzeninde 365 gün olan genel yılların, dörde bölünebilir yıllarda, bir gün ilâvesi ile (29 Şubat) 366 güne (artık yıl) çıkarıldığını hatırlayalım. Gregorian takvim bu alanda çok küçük bir değişiklik getirerek problemi çözdüğünü düşünmüştür. Dört ile bölünen yıllar, artık yıllardır. Ancak sonu 00 ile biten yıllar, 4 ile bölünür olmasına rağmen, her zaman artık yıl değildir. 00'la biten yılların artık yıl olabilmesi için, hem dörtle ve hem de 400 ile bölünmesi gerekmektedir.

18 Bir başka deyişle dört ile bölünür olmasına rağmen, 1700, 1800, 1900 ve 2100 yılları artık yıl değildir. Ama 1600 ve 2000 yılları artık yıllardır. 400 yılda ortaya çıkan farklılık X 400 = 3.12 gün olmaktadır. Bu dört yüz yıl içersinde 100., 200. ve 300. senelerdeki artık yıl uygulaması yok edildiğinde, farkın 3 günü ortadan kaldırılmış olacak ve 400 yılda 12/100 ya da 0.12 günlük ihmal edilebilir bir seviyeye inecektir. Türkiye 1927'de bu yeni takvim düzenini kabul etti.

19 İbrâni Takvimi İbranî takvimi, aylar itibariyle Ay, yıllar itibariyle Güneş esaslı (Ay-Güneş) bir takvimdir. Bâbil takvim düzeninin büyük ölçüde etkisi altında kalmıştır, ancak ondan hareketle yarattıkları ve çok daha karmaşık ögeler taşıyan bir düzeni kullanmışlardır. Tüm Orta Doğu ve Bâbil kültüründe görüldüğü gibi gün, günbatımında başlar ve bir sonraki günbatımında sona erer. Musevi kültürü çerçevesinde hafta, yedi gündür. Günler, birinci, ikinci, üçüncü,. altıncı gün ve sabbath olarak isimlendirilmiştir. Altıncı gün, (Cuma) Sabbath arifesi ya da hazırlık günü dür. İbrani ayları, (Yerah / Hodesh / Mehtap) kameri aylardır. Her ay, Yeni Ay'ın ilk görünüşü ile başlar ve bir sonraki yeni Ay'ın görünüşüne kadarki süreyi kapsar.

20 Güneş takvimi ile 12 ay olarak hesaplanan bir yıl, kameri esaslı takvim söz konusu olduğunda 12.4 ay olarak hesaplanmaktadır. Bu farkın kapatılması için İbrani takvimine belli aralıklarla bir ay ilâve edilmektedir. 19 yıllık bir çevrim içersinde, 3., 6., 8., 11., 14.,17. ve 19. yıllardaki Adar ayının arkasına, "İkinci Adar" ismi verilen bir ay daha ilave edilmektedir. 1- Nisan / Nissan Iyyar / İyar Siwan / Sivan Tammuz Abh / Av Elûl Tishri Marheshwan / Cheshvan / Kislew / Kislev / Tebeth / Tevet Shebhat / Shevat Adar Adar II / 30 İbrani takviminin başlangıç yılı, M.Ö ya da 3761'dir. Miladi takvim yılı, Eylül ayına kadar 3760, Ekim'den (Ekim dâhil) Aralık sonuna kadar, 3761 eklenerek tesbit edilir.

21 İslâmî Takvim İslami takvim düzeni, tam anlamıyla Ay esaslı bir takvimdir. Her bir gün, günbatımında başlayıp, bir sonraki gün yine günbatımında sona ermektedir. Yedi günlük haftanın günleri, kutsal sayılan Cuma günü dışında, rakamlarla ifâde edilmektedir. Her ay, yeni Ay'ın göründüğü gün başlar ve bir sonraki yeni Ay'ın ortaya çıkışı ile sona erer. Yıl 29 ya da 30 günlük 12 aydan oluşur. 354 günlük yıllar, belli aralıklarla (30 yıllık dönemsel bir süre içinde, 2., 5., 7., 10., 13., 16., 18., 21., 24., 26. ve 29. yıllar) 355 gün olarak yaşanmaktadır. İslami takvimin başlangıcı olarak Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç ettiği tarih esas alınmıştır.

22 Başlangıç tarihi 1 Muharrem, 16 Temmuz 622 Cuma günü olarak kabul edilmektedir. Ay esaslı olduğundan Hicri yıllar ile Güneş esaslı takvimler arasında her yıl ortalama 11 günlük bir fark doğmaktadır. Bu yüzden mevsimlerin konumu değişmekte ve 33 yıllık bir döngü içersinde tekrar çakışmaktadır. Muharrem 30 gün Safer 29 gün Rebîyülevvel 30 gün Rebiyülâhır 29 gün Cemaziyelevvel 30 gün Cemaziyelâhır 29 gün Recep 30 gün Şaban 29 gün Ramazan 30 gün Şevval 29 gün Zilkadde 30 gün Zilhicce 29 gün

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ Dünya nın yüzeyi üzerindeki bir noktayı belirlemek için enlem ve boylam sistemini kullanıyoruz. Gök küresi üzerinde de Dünya nın kutuplarına ve ekvatoruna dayandırılan ekvatoral

Detaylı

Bir zaman birimi tanımlamak için de periyodik bir harekete ihtiyaç vardır.

Bir zaman birimi tanımlamak için de periyodik bir harekete ihtiyaç vardır. Çeşitli koordinat sistemlerinden biri kullanılarak, herhangi bir anda bir gök cisminin gök küresi üzerindeki konumu belirlenebilir; fakat bir gök cisminin koordinatları bir takım sebeplerden (presesyon,

Detaylı

GÖKYÜZÜNDE HARKET. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. DAY - Galileo Öğretmenler Ağı Çalıştayı Ağustos 2009

GÖKYÜZÜNDE HARKET. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. DAY - Galileo Öğretmenler Ağı Çalıştayı Ağustos 2009 GÖKYÜZÜNDE HARKET Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi DAY - Galileo Öğretmenler Ağı Çalıştayı Ağustos 2009 GÖKYÜZÜ YIL BOYUNCA NASIL DEĞİ İYOR? Sakarya 1 OCAK 2008 22:00 Sakarya 1 UBAT 2008 22:00 Sakarya 1

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 3. Bölüm Mezopotamya, Eski Mısır ve Eski Yunan da Astronomi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. Daha modern nesil

Detaylı

Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri

Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri Kış Vaktinde Yaz Saati ve Astronomik Zaman Ölçümleri Yaz saati, kış saati, saatler ileri geri derken, ülkemizde son yıllarda, büyükten küçüğe herkes aslında astronomik bir olguyu konuşuyor. Saat dilimimizin

Detaylı

Astronomik Zaman Sistemleri

Astronomik Zaman Sistemleri Astronomik Zaman Sistemleri Astronomik Zaman Sistemleri İki türlüdür Dünyanın kendi etrafında dönüşüne bağlı olarak tanımlanan zamanlar Atom saatleri ile (yani atomik salınımlarınfrekansı) ile yürütülen

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 2. Bölüm Antik Astronomi. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 2. Bölüm Antik Astronomi. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 2. Bölüm Antik Astronomi Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. En Eski Astronomi (Antik veya Teleskop Öncesi) Kültürel

Detaylı

TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 DERS YILI AKADEMİK TAKVİMİ. 27 Temmuz 2014 (Pazar, Arife, ½ gün) 28-30 Temmuz 2014 (Pazartesi- Çarşamba)

TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 DERS YILI AKADEMİK TAKVİMİ. 27 Temmuz 2014 (Pazar, Arife, ½ gün) 28-30 Temmuz 2014 (Pazartesi- Çarşamba) TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 DERS YILI AKADEMİK TAKVİMİ 2015-2016 2014-2015 1 Temmuz 2015 (Çarşamba) 1 Temmuz 2014 (Salı) VI. Sınıf Eğitiminin Başlaması 16 Temmuz 2015 (Perşembe, Arife, ½ gün) 17-19 Temmuz

Detaylı

Ay tutulması, Ay, dolunay evresinde

Ay tutulması, Ay, dolunay evresinde Ay tutulması, Ay, dolunay evresinde Güneş tutulması, Ay, yeniay evresinde GÜNEŞ TUTULMASI Dünya-Güneş ve Dünya-Ay uzaklıkları yörüngelerinin elips olmasından dolayı sürekli değişir. Bu yüzden, birkaç türlü

Detaylı

Ayın bir aylık döngüsü Evreleri ve Hicri Takvim

Ayın bir aylık döngüsü Evreleri ve Hicri Takvim Ayın bir aylık döngüsü Evreleri ve Hicri Takvim Ocak-2019 Rufai ÇINAR JEOFİZİK MÜH ODA BŞK İlk hilalde ayın sağı son hilal de ayın solu aydınlıktır. Ay bir aylık döngüsünü 29,53058868 dünya gününde tamamlar.

Detaylı

Eski çağlara dönüp baktığımızda geçmişteki gç ş insan topluluklarının yazılı, yazısız kültür miraslarında Güneş ve Ay tutulmalarının nedeni hep doğaüstü güçlerle açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan tasvirlerde

Detaylı

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ_devam. Serap Ak

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ_devam. Serap Ak EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ_devam http://star-www.st-and.ac.uk/~fv/webnotes/chapter5.htm http://star-www.st-and.ac.uk/~fv/webnotes/chapter4.htm Gök küresinde bulunan önemli yıldızların ekvatoral koordinatları

Detaylı

1) Yılın ilk ayı hangisidir? Takvimde Milli Bayramlarımızı işaretleyiniz. 1) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1) Yılın ilk ayı hangisidir? Takvimde Milli Bayramlarımızı işaretleyiniz. 1) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı TAKVİM (AY GÜN HAFTA) ETKİNLİK-1 Aşağıdaki takvimi inceleyiniz ve soruları cevaplayınız. 1) Yılın ilk ayı hangisidir? 2) Şubat ayından sonraki ay hangisidir? 3) Takvimden 31 gün olan ayların adlarını yazınız?

Detaylı

Bölüm 5. Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri

Bölüm 5. Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri Bölüm 5 Gezegenlerin Gökyüzündeki Hareketleri Bir gezegenin gökyüzündeki hareketi: Gezegenin yörünge hareketine Yer in yörünge hareketine Yer e olan uzaklığına Güneş e olan uzaklığına bağlıdır. Sonuçlar

Detaylı

Tarihin Çeşitleri Hikayeci Tarih: Nakilci tarih yazımıdır. Eski Yunan Tarihçisi Heredot'la başlar.

Tarihin Çeşitleri Hikayeci Tarih: Nakilci tarih yazımıdır. Eski Yunan Tarihçisi Heredot'la başlar. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ Tarihin Tanımı Tarih, insan topluluklarının geçmişteki yaşayışlarını, birbirleriyle olan ilişkilerini, neden-sonuç ilişkisi içerisinde yer ve zaman göstererek, belgeler ışığında objektif

Detaylı

Eylül 2013. Pazartesi / Monday Salı / Tuesday Çarşamba / Wednesday Perşembe / Thursday Cuma / Friday Cumartesi / Saturday Pazar / Sunday

Eylül 2013. Pazartesi / Monday Salı / Tuesday Çarşamba / Wednesday Perşembe / Thursday Cuma / Friday Cumartesi / Saturday Pazar / Sunday Akademik Takvim Eylül 2013 Pazartesi / Monday Salı / Tuesday Çarşamba / Wednesday Perşembe / Thursday Cuma / Friday Cumartesi / Saturday Pazar / Sunday 2 3 4 5 6 7 1 8 Okul Öncesi ve 1. Sınıf Okul Öncesi

Detaylı

Bölüm 5. Ay ve Güneş Tutulmaları

Bölüm 5. Ay ve Güneş Tutulmaları Bölüm 5 Ay ve Güneş Tutulmaları Ay ın evreleri Güneş e doğru Ay, daima aynı yüzünü gösterir. Hem Yer etrafında dolanır hem de kendi ekseni etrafında döner. Dönme hızı dolanma hızına eşittir. Buna eşdönme

Detaylı

Apollo 16 dan alınmış Ptolemaeus krateri

Apollo 16 dan alınmış Ptolemaeus krateri Ay yüzeyinin %16'sını oluşturan bu kuru denizler içleri daha sonradan mağma ile dolmuş çok büyük kraterlerdir. Yüzeyin büyük bölümü regolith adı verilen meteor çarpmaları sonucu oluşmuş toz, taş ve kayalarla

Detaylı

MEVSİMLER VE İKLİM A. MEVSİMLERİN OLUŞUMU

MEVSİMLER VE İKLİM A. MEVSİMLERİN OLUŞUMU MEVSİMLER VE İKLİM Ülkemizde hepimizinde bildiği gibi dört mevsim yaşanmaktadır. Bu mevsimler ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimleridir. Peki ilkokuldan beri özellikleriyle beraber öğrendiğimiz bu mevsimler

Detaylı

1 -> :25

1 -> :25 1 -> 12 28.02.2013 14:25 1 Salı 04:58 06:40 11:47 14:17 16:33 18:04 2 Çarşamba 04:58 06:41 11:47 14:18 16:34 18:05 3 Perşembe 04:58 06:41 11:47 14:19 16:35 18:05 4 Cuma 04:58 06:41 11:48 14:20 16:36 18:06

Detaylı

Gökyüzünde Hareket (II)

Gökyüzünde Hareket (II) Gökyüzünde Hareket (II) M. Atakan Gürkan, Sabancı Üniversitesi Galileo Öğretmen Eğitim Programı, Eylül 2013, İTÜ Bilim Merkezi Birinci Kısmın Özeti Dünya'nın hareketi 1) Kendi çevresinde değişmeyen bir

Detaylı

Dünyanın dönmesi: Yer sabit -> gök sistemleri arasındaki dönüşüm r gök = Qr yer-sabit Neden dünyanın dönmesi ile ilgileniyoruz?

Dünyanın dönmesi: Yer sabit -> gök sistemleri arasındaki dönüşüm r gök = Qr yer-sabit Neden dünyanın dönmesi ile ilgileniyoruz? Dünyanın Dönmesi Dünyanın dönmesi: Yer sabit -> gök sistemleri arasındaki dönüşüm r gök = Qr yer-sabit Neden dünyanın dönmesi ile ilgileniyoruz? yer sistemi ve gök sistemini ilişkilendirmek istiyoruz quasarlar

Detaylı

GDM 417 ASTRONOMİ. Gökyüzünde Hareketler

GDM 417 ASTRONOMİ. Gökyüzünde Hareketler GDM 417 ASTRONOMİ Gökyüzünde Hareketler Günlük Hareket ve Gökyüzü Gökküresi: Dünyamız dışındaki bütün gökcisimlerinin üzerinde yer aldığını, üzerinde hareket ettiklerini varsaydığımız, merkezinde Yer in

Detaylı

Mayıs Ayında Gökyüzünde Neler Oluyor? İlkbaharda Gökyüzü

Mayıs Ayında Gökyüzünde Neler Oluyor? İlkbaharda Gökyüzü Mayıs Ayında Gökyüzünde Neler Oluyor? İlkbaharda Gökyüzü Gökbilime biraz da olsa ilgi duyuyorsanız sizin de gökyüzünde ilk bakışta fark ettiğiniz yıldızların oluşturduğu şekiller vardır. Gözlem yaptıkça

Detaylı

GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL

GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL Bu şekilde, gözlemcinin zeniti bundan önceki şekillerdeki gibi yerleştirilir. Bu halde gök ufku şekildeki gibi olur. Güney yarım kürede Q güney kutbu ufkun üzerindedir. O

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU 2014 2015 AKADEMİK TAKVİMİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU 2014 2015 AKADEMİK TAKVİMİ 2014 2015 AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ YETERLİK VE SEVİYE TESPİT SINAVI (Zorunlu ve İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfları) 8 Eylül 2014 Pazartesi Saat: 10.00 (Yeni kayıtlı öğrenciler) Saat : 14.00 (Zorunlu hazırlık

Detaylı

2006 2007 ÖĞRETİM YILI ÖZEL EGE İLKÖĞRETİM OKULU MATEMATİK PROJESİ

2006 2007 ÖĞRETİM YILI ÖZEL EGE İLKÖĞRETİM OKULU MATEMATİK PROJESİ 2006 2007 ÖĞRETİM YILI ÖZEL EGE İLKÖĞRETİM OKULU 4. SINIF MATEMATİK PROJESİ KONU: ZAMAN ÖLÇÜLERİNİN TARİHİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Zeliha ÇETİNEL HAZIRLAYANLAR: Ant Kaan Ata YILMAZ Berk KORKUT Kerem SANCAK

Detaylı

YILLARINA AİT RAMAZAN, ŞEVVAL VE ZİLHİCCE AYLARI HİLAL GÖZLEM RAPORU

YILLARINA AİT RAMAZAN, ŞEVVAL VE ZİLHİCCE AYLARI HİLAL GÖZLEM RAPORU 2011-2014 YILLARINA AİT RAMAZAN, ŞEVVAL VE ZİLHİCCE AYLARI HİLAL GÖZLEM RAPORU HAZIRLAYANLAR İlhami Aşıkkaya Hümeyra Nur İşlek Gürhan Eren I-GİRİŞ A. Amaç B. Kapsam C. Yöntem D. İlişkili Birimler II- HİLAL

Detaylı

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu)

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu) BÖLÜM I GİRİŞ 1.1 Sinyal Bir sistemin durum ve davranış bilgilerini taşıyan, bir veya daha fazla değişken ile tanımlanan bir fonksiyon olup veri işlemde dalga olarak adlandırılır. Bir dalga, genliği, dalga

Detaylı

GÖKYÜZÜNDE HAREKET. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. 19 Şubat 2011

GÖKYÜZÜNDE HAREKET. Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi. 19 Şubat 2011 GÖKYÜZÜNDE HAREKET Ünal Ertan Sabancı Üniversitesi 19 Şubat 2011 Astronomi (Gökbilim) bilinen ilk uygarlıklarla birlikte başlıyor. Mısır ve Mezopotamya uygarlıkları yazı ile birlikte bilimin ilk yeşermeye

Detaylı

BÖLME ve BÖLÜNEBİLME

BÖLME ve BÖLÜNEBİLME BÖLME ve BÖLÜNEBİLME A. BÖLME A, B, C, K birer doğal sayı ve B 0 olmak üzere, bölme işleminde, A ya bölünen, B ye bölen, C ye bölüm, K ya kalan denir. A = B. C + K dır. Kalan, bölenden küçüktür. (K < B)

Detaylı

ISTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 AKADEMİK TAKVİM GÜZ DÖNEMİ

ISTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 AKADEMİK TAKVİM GÜZ DÖNEMİ 2016-2017 AKADEMİK TAKVİM GÜZ DÖNEMİ 05-07 Temmuz 2016 Salı - Ramazan Bayramı tatili (Arife: 04 Temmuz Pazartesi) 01-31 Ağustos 2016 Pazartesi - 01-31 Ağustos 2016 Pazartesi - Lisansüstü güz dönemi başvuruları

Detaylı

Akademik takvimi

Akademik takvimi Güz Dönemi Başlangıç Bitiş Dersler 17.09.2012 06.01.2013 Ara sınavlar 10.11.2012 18.11.2012 Yarıyıl sonu sınavları 19.11.2012 21.01.2013 Bahar Dönemi Başlangıç Bitiş Dersler 11.02.2013 26.05.2013 Ara sınavlar

Detaylı

PARALEL VE MERİDYENLER

PARALEL VE MERİDYENLER PARALEL VE MERİDYENLER Nasıl ki şehirdeki bir evi bulabilmek için mahalle, cadde, sokak ve ev numarası gibi unsurlara ihtiyaç varsa Yerküre üzerindeki herhangi bir yeri bulabilmek için de hayalî çizgilere

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ 2017-2018 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ Eğitim ve Öğretim Yılı Başlangıcı : 18 Eylül 2017 Pazartesi günü Birinci Dönemi : 18 Eylül 2017 Pazartesi - 19 Ocak 2018 Cuma Yarıyıl Tatili : 22 Ocak 2018

Detaylı

Dünya nın Şekli ve Hareketleri

Dünya nın Şekli ve Hareketleri Dünya nın Şekli ve Hareketleri YGS Coğrafya 1 Dünya nın Şekli ve Hareketleri Dünya nın Şekli ve Hareketleri başlıklı hazırladığımız bu yazıda, dünyanın şeklinin getirdiği sonuçları; enlem, boylam ve meridyenlerin

Detaylı

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır?

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır? BÖLME İŞLEMİ VE ÖZELLİKLERİ A, B, C, K doğal sayılar ve B 0 olmak üzere, BÖLÜNEN A B C BÖLEN BÖLÜM Örnek...4 : x sayısının y ile bölümündeki bölüm 2 ve kalan 5 tir. y sayısının z ile bölümündeki bölüm

Detaylı

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde)

Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) Güneş Sistemi (Gezi Öncesinde) ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi Boston, The Museum of Science tan uyarlanmıştır. Gezegen Evi 'Evrendeki Vaha' Gösterimi İçin Öğrenci Etkinliği (6. ve daha

Detaylı

KKTC. Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı. İlköğretim Dairesi Müdürlüğü Öğretim Yılı Akademik Takvimi

KKTC. Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı. İlköğretim Dairesi Müdürlüğü Öğretim Yılı Akademik Takvimi KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı İlköğretim Dairesi Müdürlüğü 2010-2011 Öğretim Yılı Akademik Takvimi 01.09.2010 Çarşamba Dünya Barış Günü 1 7 Eylül 2010 Çarşamba Salı 2010 yılı Hizmet İçi

Detaylı

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır?

Örnek...1 : Yandaki bölme işlemin de bölüm ile kalanın toplamı kaçtır? BÖLME İŞLEMİ VE ÖZELLİKLERİ A, B, C, K doğal sayılar ve B 0 olmak üzere, BÖLÜNEN A B C BÖLEN BÖLÜM Örnek...4 : x sayısının y ile bölümündeki bölüm 2 ve kalan 5 tir. y sayısının z ile bölümündeki bölüm

Detaylı

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI BEYLERBEYİ YERLEŞKESİ OKULLARI EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 23. VELİ BÜLTENİ

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI BEYLERBEYİ YERLEŞKESİ OKULLARI EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 23. VELİ BÜLTENİ İTÜ GELİŞTİRME VAKFI BEYLERBEYİ YERLEŞKESİ OKULLARI 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 23. VELİ BÜLTENİ 5 Mart 2014 Çarşamba günü anaokulu Satürn ve Jüpiter sınıfındaki öğrenci velilerimize yönelik İlkokul

Detaylı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Jeoloji Prof. Dr. Ceyhun GÖL Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Ders Konuları Jeolojinin tanımı ve tarihçesi Mineraller Güneş sistemi Kayaçlar Dünyanın şekli ve

Detaylı

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI 0 DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI Dünya güneşten koptuktan sonra, kendi ekseni etrafında dönerken, meydana gelen kuvvetle; ekvator kısmı şişkince, kutuplardan basık kendine özgü şeklini almıştır. Bu şekle

Detaylı

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ Sabit kabul edilen bir noktaya göre bir cismin konumundaki değişikliğe hareket denir. Bu sabit noktaya referans noktası denir. Fizikte hareket üçe ayrılır Ötelenme Hareketi:

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?

GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz? üneş Sistemi ÜNEŞ SİSTEMİ Bu bölümde üneş Sistemi hakkında bilgi sahibi olacaksınız A Acaba yalnız mıyız? Etkinlik A 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?

Detaylı

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR

SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR 1 SAYILAR DOĞAL VE TAM SAYILAR RAKAM: Sayıları ifade etmek için kullandığımız 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 sembollerinden her birine rakam denir. Soru: a ve b farklı rakamlar olmak üzere a + b nin alabileceği

Detaylı

Kasım Ayında Gökyüzünde Neler Var?

Kasım Ayında Gökyüzünde Neler Var? Kasım Ayında Gökyüzünde Neler Var? Dr. Tuba Sarıgül 02/11/2017-17:52 Kasım ayı, gökyüzü gözlemcilerine iki göktaşı yağmuru gözlemleme fırsatı veriyor. Birincisi ayın ilk yarısında en yüksek etkinliğe ulaşan

Detaylı

Test. Yerküre nin Şekli ve Hareketleri BÖLÜM 4

Test. Yerküre nin Şekli ve Hareketleri BÖLÜM 4 Yerküre nin Şekli ve Hareketleri 1. Dünya ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden yanlış olan hangisidir? A) Dünya, ekseni etrafındaki bir turluk dönüş hareketini 24 saatte tamamlar. B) Dünya ekseni etrafındaki

Detaylı

Fizik Dr. Murat Aydemir

Fizik Dr. Murat Aydemir Fizik-1 2017-2018 Dr. Murat Aydemir Ankara University, Physics Engineering, Bsc Durham University, Physics, PhD University of Oxford, Researcher, Post-Doc Ofis No: 35 Merkezi Derslikler Binasi murat.aydemir@erzurum.edu.tr

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI DÜNYA SINIFI HAFTALIK DERS PROGRAMI 8.40-09.30 09.30-10.20 10.20-11.10 11.10-12.00 12.30-13.20 13.20-14.10 14.10-15.00 15:00-15:50 PAZARTESİ MÜZİK DRAMA EĞİTİMİ ÖĞLE YEMEĞİ 12.00-12.30 MERKÜR SINIFI HAFTALIK

Detaylı

Takvim Zamanın Dili. Saygılarımla, Cengiz Akyol 26.02.2015

Takvim Zamanın Dili. Saygılarımla, Cengiz Akyol 26.02.2015 Takvim / Takvim Zamanın Dili 0 Öyle bir şey yapsam/yapsak ki diyorum, hem de öylesine çok bir şeyler yapsam/yapsak ki diyorum, zaman bir türlü geçmese! İnsanlar zamanı ölçerken asıl amaçları belirsizliği

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2017-2018 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 4. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Antik Yunan Bilimi Sokrat Öncesi Dönem

Detaylı

HAFTALIK EĞİTİM DEVAM ÇİZELGESİ

HAFTALIK EĞİTİM DEVAM ÇİZELGESİ EĞİTİMİN TARİHİ : - 14 Aralık 25 Aralık 25 Aralık 25 Aralık 25 Aralık 25 Aralık 25 Adı Soyadı UNVANI BİRİMİ Sabah Öğlen Sabah Öğlen Sabah Öğlen Sabah Öğlen Sabah Öğlen EĞİTİMİN TARİHİ : - 14 Aralık 25

Detaylı

Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü?

Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü? Q27.1 Yüklü bir parçacık manyetik alanfda hareket ediyorsa, parçacığa etki eden manyetik kuvvetin yönü? A. Manyetik Alan doğrultusunda. B. Manyetik Alan doğrultusuna zıt. C. Manyetik Alan doğrultusuna

Detaylı

PROMOSYON ÜRÜNLERİMİZ

PROMOSYON ÜRÜNLERİMİZ PROMOSYON ÜRÜNLERİMİZ 01-30 Gemici Takvimler 35-36 Yapraklı Takvimler 42-57 Piramit Takvimler 64 Sümenler 71-73 Masa Takvimleri 101-132 Ajandalar 151-173 Defterler ve Küp Bloklar 201-219 Diğer Promosyon

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2017-2018 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 3. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü AST 101 Astronomi Tarihi: İçerik (hatırlatma)

Detaylı

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI BEYLERBEYİ YERLEŞKESİ OKULLARI 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 6. VELİ BÜLTENİ

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI BEYLERBEYİ YERLEŞKESİ OKULLARI 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 6. VELİ BÜLTENİ İTÜ GELİŞTİRME VAKFI BEYLERBEYİ YERLEŞKESİ OKULLARI 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI 6. VELİ BÜLTENİ Yaptığımız çalışmalar sonucunda, ilkokul 3 ve 4. sınıflar ile ortaokul 1, 2 ve 3. sınıflarımızda öğrenim

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 02 1. KONU: KOORDİNAT SİSTEMLERİ 2. İÇERİK Küresel Koordinat Sistemleri Coğrafi Koordinat

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARAFINDAN ÖNERİLEN ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİM TASLAĞI

EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARAFINDAN ÖNERİLEN ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİM TASLAĞI ÖNERİLEN 2007-2008 ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİM Güz Yarıyılı Derslerin Başlama ve Bitiş Tarihi :24 Eylül 2007 04 Ocak 2008 Yarıyıl sonu Sınavları : 14 Ocak 2008 25 Ocak 2008 Bütünleme Sınavları : 28 Ocak

Detaylı

DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ

DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ YERKÜRE NİN ŞEKLİ Bilim ve teknolojik seviyeye bağlı olarak, İlk Çağ da Dünya mızın şekli, değişik biçimlerde tahmin ediliyordu. Dünya nın çevresi günümüzden yaklaşık 2.200

Detaylı

HDKG YAZ PROGRAMI 2017

HDKG YAZ PROGRAMI 2017 HDKG YAZ PROGRAMI 2017 1 GRUPLAR VE KONTENJAN PRE GROUP 2-3YAŞ 15 ÖĞRENCİ SMALL GROUP 4-5 YAŞ 15 ÖĞRENCİ MIDDLE GROUP 5-6 YAŞ 15 ÖĞRENCİ 1. HD Anaokulları Yaz Programı haftalık modüllerden oluşmuştur.

Detaylı

MEVSİMLERİN OLUŞUMU. 5. Yiğit, demir bir bilyeyi aşağıdaki gibi eğik tutup, el feneri yardımı ile karşıdan ışık gönderiyor.

MEVSİMLERİN OLUŞUMU. 5. Yiğit, demir bir bilyeyi aşağıdaki gibi eğik tutup, el feneri yardımı ile karşıdan ışık gönderiyor. İTE 1. ÜN ER M İ S MEV İM VE İ OYANUS MASTER FEN BİİMERİ TAR ÖMEZ TEST - 1 1. Defne, başlangıç sıcaklıkları aynı olan özdeş 2. metal levhalar ve ışık kaynaklarını kullanarak levhalar üzerindeki birim yüzeye

Detaylı

time.h 1.1 UNIX Zamanı

time.h 1.1 UNIX Zamanı 1 time.h Tarih ve zaman ile ilgili işleri yapmak istediğimizde, standart C kütüphanesinden time.h başlık fonksiyonu çağırmalıyız. time.h başlık fonksiyonu, tarih ve zamanla ilgili işleri yapan fonksiyonları

Detaylı

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ DİNAMİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2018-2019 GÜZ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ: ÖTELENME&DÖNME Bugünün

Detaylı

İlk Uygarlıkların Astronomilerinin Genel Özellikleri:

İlk Uygarlıkların Astronomilerinin Genel Özellikleri: İlk Uygarlıkların Astronomilerinin Genel Özellikleri: Beş gezegeni tanımaktadırlar (Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn). Ay ve Güneş i de birer gezegen olarak düşünmüşlerdir. Gezegenlerin hareketlerine

Detaylı

Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir.

Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir. A. SAYILAR Rakam : Sayıları yazmaya yarayan sembollere rakam denir. Sayı : Rakamların çokluk belirten ifadesine sayı denir.abc sayısı a, b, c rakamlarından oluşmuştur.! Her rakam bir sayıdır. Fakat bazı

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖRGÜN ve YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI ÇALIŞMA TAKVİMİ SIRA NO ÇALIŞMA KONULARI TARİHİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖRGÜN ve YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI ÇALIŞMA TAKVİMİ SIRA NO ÇALIŞMA KONULARI TARİHİ 2018 2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖRGÜN ve YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI ÇALIŞMA TAKVİMİ SIRA NO ÇALIŞMA KONULARI TARİHİ 1- İlçe Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İş Birliği Komisyonu Toplantısı 2- Kurban

Detaylı

Yerel saat ve ortak saat

Yerel saat ve ortak saat On5yirmi5.com Yerel saat ve ortak saat Güneşin gökyüzündeki durumuna göre ve yeryüzündeki cisimlerin gölge boyuna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2014 Perşembe (oluşturma

Detaylı

9001D MUSLUK TİPİ KONTROL ÜNİTESİ Montaj & Çalıştırma Talimatları

9001D MUSLUK TİPİ KONTROL ÜNİTESİ Montaj & Çalıştırma Talimatları 9001D MUSLUK TİPİ KONTROL ÜNİTESİ Montaj & Çalıştırma Talimatları 1 PARÇALARIN TANIMLANMASI MUSLUK TİPİ KONTROL ÜNİTESİ 1. Dişi tip dönebilir hortum vana/musluk adaptörü 2. İç filtre 3. Üst kapak 4. Kontrolör

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

Astronominin İlkleri. En eski bir bilim dalı olan astronomi; ilk medeniyetlerle doğmuştur.

Astronominin İlkleri. En eski bir bilim dalı olan astronomi; ilk medeniyetlerle doğmuştur. NEDEN ASTRONOMİ Astronomi bir bilimdir; Gök bilimi. Bazı tanımlarına bakılacak olursa; Astronominin İlkleri En eski bir bilim dalı olan astronomi; ilk medeniyetlerle doğmuştur. İlk medeniyetlerde günümüzdeki

Detaylı

YILDIZLARIN HAREKETLERİ

YILDIZLARIN HAREKETLERİ Öz Hareket Gezegenlerden ayırdetmek için sabit olarak isimlendirdiğimiz yıldızlar da gerçekte hareketlidirler. Bu, çeşitli yollarla anlaşılır. Bir yıldızın ve sı iki veya üç farklı tarihte çok dikkatle

Detaylı

GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 6. Sınıf Fen Bilimleri dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır.

GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 6. Sınıf Fen Bilimleri dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır. Fen Bilimleri 0 Ünite Konular Güneş Sistemi GÜNEŞ SİSTEMİ ve TUTULMALAR Güneş ve Ay Tutulmaları Adım Soyadım :... ım :... Numaram :... Doğru :... Yanlış:... Boş:... GENEL AÇIKLAMA. Bu kitapçıkta, Fen Bilimleri

Detaylı

E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2. www.kpsscografyarehberi.com ULUTAŞ

E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2. www.kpsscografyarehberi.com ULUTAŞ E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2 ULUTAŞ DÜNYA'NIN HAREKETLERİ ve SONUÇLARI Dünya'nın iki çeşit hareketi vardır. Dünya bu hareketlerin ikisini de aynı zamanda gerçekleştirir.

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

KARS IN KUŞLARI Kars Biyoçeşitlilik Projesi

KARS IN KUŞLARI Kars Biyoçeşitlilik Projesi KARS IN KUŞLARI Kars Biyoçeşitlilik Projesi Mutlu Yıllar... 2006 Saksağan Pica pica Fotoğraf: Çağan Hakkı Şekercioğlu Ocak-January 2006 Benekli bülbül - Luscinia luscinia bbenekli sinekkapan - Muscicapa

Detaylı

Kesirler. Zaman Ölçme. Paralarımız

Kesirler. Zaman Ölçme. Paralarımız Onluklar ve Birlikler Kesirler Zaman Ölçme Paralarımız Kesirler Tam, Yarım Saatler Çeyrek Saatler Takvim Zaman Ölçme Problemleri Paralarımız SınıfMatematik Matematik 2. 2.Sınıf 11 Kesirler Öğrenelim Bir

Detaylı

İTÜ GVO ÖZEL EKREM ELGİNKAN LİSESİ SINAV TAKVİMİ

İTÜ GVO ÖZEL EKREM ELGİNKAN LİSESİ SINAV TAKVİMİ MEB SINIFLARI I.KANAAT DÖNEMİ SINAV TAKVİMİ İTÜ GVO ÖZEL EKREM ELGİNKAN LİSESİ SINAV TAKVİMİ I. KANAAT DÖNEMİ Tarih Hz 9.Sınıf 10.Sınıf 11FM 11TM 16.10.2017 Pzt İngilizce İngilizce İngilizce İngilizce

Detaylı

ÖZEL BAŞKENT OKULLARI

ÖZEL BAŞKENT OKULLARI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ - EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI AKADEMİK ÇALIŞMA TAKVİMİ ORTAOKUL adanaozelbaskentokulları bilim bizde toplanır bizden yayılır - EĞİTİM ve ÖĞRETİM YILI TAKVİMİ Haziran ( Hafta) Temmuz Ağustos

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ YÜKSEK LİSANS

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI AKADEMİK TAKVİMİ GÜZ YÜKSEK LİSANS 20 Haziran - 03 Ekim 2016 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi İçin Kesin Kayıt Tarihleri 20 Haziran - 03 Ekim 2016 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans İçin Kesin

Detaylı

MODÜLER ARİTMETİK. Örnek:

MODÜLER ARİTMETİK. Örnek: MODÜLER ARİTMETİK Bir doğal sayının ile bölünmesinden elde edilen kalanlar kümesi { 0,, } dir. ile bölünmesinden elde edilen kalanlar kümesi { 0,,, } tür. Tam sayılar kümesi üzerinde tanımlanan {( x, y)

Detaylı

TARİHİN BİLİİMİNE GİRİŞ

TARİHİN BİLİİMİNE GİRİŞ Bu yazımızda tarihin tanımını, konusunu, yöntemini olay ve olgu kavramını, tarihi olayların özelliklerini ve bir tarihçide bulunması gereken özellikleri ele alacağız. Tarihin Tanımı İnsan topluluklarının

Detaylı

Türkiye için dünya ile yarışıyor

Türkiye için dünya ile yarışıyor Türkiye için dünya ile yarışıyor www.fatihkoleji.k12.tr 29 Aralık Pazartesi 5 Ocak Pazartesi 30 Aralık Salı 6 Ocak Salı 31 Aralık Çarşamba 7 Ocak Çarşamba 1 Ocak Perşembe Miladi Yılbaşı 8 Ocak Perşembe

Detaylı

Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri Ülke : Avusturya Eyalet : Wien Şehir : Viyana (Wien) Tarih İmsâk Güneş İşrak Öğle İkindi Akşam Yatsı

Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri Ülke : Avusturya Eyalet : Wien Şehir : Viyana (Wien) Tarih İmsâk Güneş İşrak Öğle İkindi Akşam Yatsı Viyana (Wien) İçin 2015 Ocak Ayı Namaz Vakitleri 1 Ocak Perşembe 5:34 7:39 8:41 12:10 14:05 16:18 18:10 2 Ocak Cuma 5:34 7:39 8:41 12:10 14:06 16:19 18:11 3 Ocak Cumartesi 5:34 7:39 8:41 12:10 14:07 16:20

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol:

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol: EBOB - EKOK En Büyük Ortak Bölen (Ebob) İki veya daha fazla pozitif tamsayıyı aynı anda bölen pozitif tamsayıların en büyüğüne bu sayıların en büyük ortak böleni denir ve kısaca Ebob ile gösterilir. Örneğin,

Detaylı

2014-2015 YILI ÖNLİSANS VE LİSANS AKADEMİK TAKVİMİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI

2014-2015 YILI ÖNLİSANS VE LİSANS AKADEMİK TAKVİMİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI 2014-2015 YILI ÖNLİSANS VE LİSANS AKADEMİK TAKVİMİ TARİH GÜN İŞLEM 12 Mayıs - 15 Ağustos 2014 Pazartesi-Cuma Yurtdışı Öğrenci Başvuruları 16 Haziran - 25 Temmuz 2014 Pazartesi - Cuma Kurumlararası Yatay

Detaylı

2013 Yılı Gök Olayları

2013 Yılı Gök Olayları 2013 Yılı Gök Olayları Uzm. Dr. Özgür Baştürk Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi 17 Mart 2013 Halk Günü 2013'te Neleri Gözleyeceğiz? Güneş 16 Mart 2013 www.solarham.net http://nasa.gov AÜG'de Güneş

Detaylı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Jeoloji Prof. Dr. Ceyhun GÖL Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Ders Konuları Jeolojinin tanımı ve tarihçesi Mineraller Güneş sistemi Dünyanın şekli ve hareketleri

Detaylı

Takvim Zamanın Dili. Saygılarımla, Cengiz Akyol 26.02.2015

Takvim Zamanın Dili. Saygılarımla, Cengiz Akyol 26.02.2015 Takvim / Takvim Zamanın Dili 0 Öyle bir şey yapsam/yapsak ki diyorum, hem de öylesine çok bir şeyler yapsam/yapsak ki diyorum, zaman bir türlü geçmese! İnsanlar zamanı ölçerken asıl amaçları belirsizliği

Detaylı

AST202 Astronomi II. Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU

AST202 Astronomi II. Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU AST202 Astronomi II Doç. Dr. Tolgahan KILIÇOĞLU 10. Konu Yıldızların Uzaydaki Hareketleri Öz Hareket Gezegenlerden ayırdetmek için sabit olarak isimlendirdiğimiz yıldızlar da gerçekte hareketlidirler.

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2016-2017 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 7. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Romalılar Döneminde Bilim (devam) Romalılar

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez.

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez. RADYOAKTİFLİK Kendiliğinden ışıma yapabilen maddelere radyoaktif maddeler denir. Radyoaktiflik çekirdek yapısıyla ilişkilidir. Radyoaktif bir atom hangi bileşiğin yapısına girerse o bileşiği radyoaktif

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Koordinat sistemleri. Kartezyen koordinat sistemi Koordinat sistemleri Coğrafik objelerin haritaya aktarılması, objelerin detaylarına ait koordinatların düzleme aktarılması ile oluşur. Koordinat sistemleri kendi içlerinde kartezyen koordinat sistemi,

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur.

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur. 5 ve Uzay Test Çözmüleri Test 'in Çözümleri 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur.. Gezegenlerin Güneş'e olan uzaklıkları sırasıyla; Merkür, Venüs,, Mars, Jupiter, Sütarn, Uranıs ve

Detaylı

KELEBEKLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENĠ

KELEBEKLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENĠ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU KELEBEKLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENĠ Hazırlayan:YASEMĠN YILDIR ÖĞRETMENĠN MESAJI: MERHABA; Kelebekler sınıfı olarak 10 kasım 14 kasım Tarihleri arasında yapmıģ olduğumuz eğitim faaliyetlerimizin

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI OLUŞUMU Hızlandırılmış elektronların anotla etkileşimi ATOMUN YAPISI VE PARÇACIKLARI Bir elementi temsil eden en küçük

Detaylı