Đnş. Yük. Müh. Veysel Arlı Đstanbul Fen Bil. Enstitüsü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Đnş. Yük. Müh. Veysel Arlı Đstanbul Fen Bil. Enstitüsü"

Transkript

1 KENT ĐÇĐ RAYLI SĐSTEMLERDE ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN AZALTILMASI Doç. Dr. Zübeyde Öztürk ĐTÜ Đnşaat Fak. Ulaştırma A. B. Dalı Đnş. Yük. Müh. Veysel Arlı Đstanbul Fen Bil. Enstitüsü ÖZET Ulaştırmanın olumsuz etkilerinden biri olan gürültüyü, sağlığı olumsuz etkilemeyecek seviyede tutabilmek için ülkeler kendilerine uygun olarak taşıt ve çevre için sınır değerler belirlemektedirler. Bu sınır değerlerin aşılmaması için bir dizi önlem alınmaktadır. Demiryolunun gürültü açısından karayoluna göre bazı avantajları olmasına rağmen özelikle hızlardaki artış taşıt, yol ve çevre üzerinde bazı düzenlemeleri gerektirmektedir. Çalışma iki bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde raylı sistemler için gürültü azaltma önlemlerinden bahsedildikten sonra ikinci bölümde Đstanbul da kentiçi raylı sistemlerde gürültü azaltmaya yönelik bazı uygulama çalışmaları ve sonuçları üzerinde durulmaktadır. Raylı sistemlerden kaynaklanan gürültü tren motorundan, tren tekerleğinin rayla olan temasından, aerodinamik etkilerden ve hareket sırasında titreşen ünitelerden kaynaklanır. Demiryolu gürültüsünün de karayolunda olduğu gibi önemli kısmı sürtünmeyle meydana gelir. Tekerlek ve rayın temas bölgesinde üst yüzey pürüzlülüğü, kaymaların oluşması ve burulma titremesi nedenleriyle sürtünme gürültüsünde artış meydana gelmektedir. Meydana gelen sesin yayılması ise raylar, tekerlek bandajı, tekerlek diski ve işletim sistemiyle olmaktadır. Bir kısım titreşim taşıtın gövdesel sesini oluşturan vagon kasası ve diğer titreşimleri etkiler. Ayrıca hava hareketleri, çarpmalar ve aşınmalar yolu ile de gürültü oluşur, frenleme sisteminin de gürültü üzerinde rolü söz konusudur. Đstanbul da kent içi raylı sistemlerin, konut alanlarının ve tarihi yapıların çok yakınından geçmesi nedeniyle, titreşimin ve gürültünün azaltılması konusunda bazı çalışmalar yapma gereği doğmuştur. Bu çalışmalarda, Đstanbul Aksaray-Yenibosna hafif metro hattı ile Zeytinburnu-Bağcılar tramvay hatlarında gürültü artış nedenleri ve bu gürültünün azaltılması olanakları araştırılmıştır. Đstanbul Aksaray-Yenibosna hafif metro hattında yolla ilgili en önemli gürültü artış nedeninin ray mantarındaki dalgalı aşınmalar olduğu belirlenmiştir. Hem yol altyapısında, hem de taşıtta dinamik ek yüklere neden olan bu ray bozuklukları gürültüde hissedilir bir artışa neden olmaktadır. Ray taşlama çalışması ile sağlanan azalma miktarı çalışmada verilmektedir. Đstanbul Zeytinburnu-Bağcılar tramvay hattında ise, taşıtın çok küçük yarıçaplı dönemeçlerde seyri sırasında, tekerlek çınlama gürültüsü oluştuğu saptanmıştır. Tekerlek çınlama gürültüsünü önlemek için, taşıtın frenlemede ve hızlanmada patinaj sorununa neden olmayan ve gürültüde önemli azalma sağlayan, sürtünme düzenleyicilerin uygulanma şekli çalışmada verilmektedir.

2 1.Demiryolunda gürültü sorunu Gelişigüzel bir yapısı olan bir ses spekturumudur ki, subjektif olarak, istenmeyen ses biçimlerine gürültü denir. Verilmiş bir süre içinde süreklilik gösteren ses basınçlarının ortalama değerine eşdeğer gürültü seviyesi denir. Đnsan kulağı düşük ses basıncı seviyesindeki değişik frekanslardaki seslere, orta veya yüksek ses basıncı seviyesindeki değişik frekanslardaki seslere olan hassasiyetinden daha farklı bir hassasiyet göstermektedir. Bunlardan düşük ses basıncı seviyesinde olan ve gerçek ile daha iyi bir uygunluk gösteren ve dolayısıyla günümüzde en yaygın olarak kullanılan frekans ağırlıklandırması A tipi ağırlıklandırmadır. A tipi ağırlıklandırma db(a) veya dba olarak gösterilir. Demiryollarında tekerleğin ray üstünde yuvarlanmasından, darbe etkilerinden ve ondülasyon, tekerlek düzleşmesi gibi ray-tekerlek yüzey pürüzlerinden dolayı gürültü meydana gelmektedir. Mesela, tek bir tekerlekte olan düzleşme 7-10 db kadar daha fazla gürültüye neden olmaktadır. 2. Gürültü Seviye Standartları Eğer gürültü seviyesi azaltılamazsa (örneğin, aracın ve hattın uygun dizaynıyla) çevre sakinlerini rahatsız etmemek için gürültü seviyesi standartlara uygun olacak şekilde hat boyunca gürültü bariyerleri inşa edilir. Son zamanlarda demiryolu gibi önemli projelerde şartnameler çevre etkilerini de içerir. Gürültü için standartlar her ülke için farklıdır.tramvay ve hafif metro araçlarından yayılan gürültünün ölçümü ISO 3095 standardına göre yapılmaktadır. Hava yolu ile iletilen gürültü tarihli sayılı resmi gazete yayınlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ne göre raylı sistemler için çevresel gürültü düzeyi gündüz(07:00-19:00) 65 db(a) ve gece(23: ) 55dB(A) li geçmemelidir. Ülkemizde olduğu gibi konut alanları için Fransa, Đngiltere ve Almanya da gündüz 65 db(a) ve gece 55dB(A) gürültü limitleri kabul edilmiştir. Avrupa ülkelerinin gürültü limit değerlerinin ortalaması gündüz 61dB(A) ve gece 53 db(a)dir. [1]

3 3. Đstanbul kent içi raylı sistemlerde gürültü nedenleri Đstanbul kent içi raylı sistemlerde görülen iki önemli gürültü kaynağı: Aksaray-Havaalanı hafif metro hattında ray mantarı ondülasyonu ve Kabataş-Bağcılar tramvay hattında çok dar kurplardır. Genel olarak, ondülasyon ray üst yüzeyi üzerinde az ya da çok periyodik biçimlerde oluşan düzlemsel bozukluklar olarak tanımlanabilir. Ondülasyon, demiryolu mühendisleri için önemli bir problemdir. Görünen o ki, dalgalı aşınmayı ve bunun gelişimini açıklayabilmek amacıyla yüzlerce deney yapılmış olmasına karşın, bunların hemen hiçbirisinde özellikle de kısa dalgaların neden oluştuğu konusunda ortak kanaatler oluşmasına karşılık, nasıl oluştuğu konusunda henüz kesin sonuçlara ulaşılamamıştır. Ondülasyon tüm demiryollarında ve kentsel raylı sistem hatlarında, dingil yükünden bağımsız olarak, değişik hızlarda oluşabilmekte ve 0,05mm lik bir dalga derinliğinde gürültü düzeyinde hissedilen bir artışa neden olmaktadır.dalga derinliği 0,1mm nin üstünde çıktığında ise, üstyapı bakım maliyetlerinin artmasına neden olabilmektedir.[2] Ray ondülasyonu demiryolu ulaşımının başından beri vardır yılların ortalarına kadar bu kusurların belli limitler altında tutulabiliyordu. Ama elektrik çekimli hatların yüksek hız ve dingil yüklerine imkan vermesi ile ondülasyon sorunu da önemli derecede artmıştır. Ondülasyonların en bilinen etkisi gürültüdür. Rahatsızlık veren bu gürültü seviyesi insan kulağının en çok algıladığı frekans aralığı içindedir. Đstanbul hafif metro hattında ondülasyon ölçüm çalışmalarında elde edilen sonuçlar şöyledir: Doğru kesimlerde ve kurp yarıçapı R>600m den büyük kesimlerde her iki rayda 2-8cm dalga uzunluğunda kısa dalgalı ondülasyonlar vardır.r<600m den küçük dar kurblarda sadece iç rayda 8-15 cm dalga boyunda ama daha derin ondülasyon vardır. Tünel içlerinde ondülasyon oluşmamaktadır. Bunun altyapının beton olmasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Đstasyon giriş ve çıkışlarında yani fren ve demeraj bölgelerinde ondülasyon oluşmaktadır.

4 Resim 1. Đstanbul hafif metro hattında ray ondülasyon Tramvay hatlarında çok dar kurplar (30m yarıçapında) bulunduğu için, taşıtın kurpu geçmesi sırasında çok rahatsız edici düzeyde gürültü ortaya çıkmaktadır. Literatürde wheel squeal adı verilen tekerlek çınlaması olarak tercüme edilen bu gürültü, özellikle tramvay hattına çok yakın bulunan konut sakinlerini çok rahatsız etmektedir. Tekerlek çınlama gürültüsünün nedeni ile ilgili iki teori vardır, birincisi ve en kabul edileni tekerleğin yanal sünmesi ve yapışma-kayma (stick-slip)hareketidir, diğer teori ise buden teması ile birlikte yapışma-kayma hareketidir. [3] 3. Kent içi raylı sistemlerde gürültü önleme çalışmaları Gürültüye neden olan ondülasyonları tamamen önlemek mümkün değildir. Bunun için, dünyada kullanılan en yaygın yöntem rayların periyodik taşlanmasıdır. Her ülke kendi işletme şartlarına ve imkanlarına göre taşlama periyodu belirlemektedir. Genelde, dalgalı aşınma derinliği 0,1mm ye ulaştığı zaman taşlama yapılması gerektiği kabul edilmektedir. Modern taşlama makineleri ile dalgalı aşınmaları temizlenmekte ve rayın yanal ve boyuna profili orijinal şekline göre düzeltilmektedir. Genelde ray taşlama periyodu olarak toplam trafik yüküne bağlı olarak belirlenmektedir. Mesela, Kuzey Amerika demiryolu kurumlarına göre, yolcu hatlarında periyodik ray taşlama periyodu Tablo 1 de verilmiştir. [4] Yol geometrisi Koruyucu taşlama için toplam trafik yükü (MGT, milyon gros ton)

5 R<2000m yatay kurp R>2000m yatay kurp Aliyman 5-7 MGT MGT MGT Đstanbul Aksaray-Havaalanı hafif metro hattının yıllık toplam trafik yükü 10,5 MGT hesaplanmıştır. Genel olarak demiryolu kurumlarının uygulamalarına ve elde edilen tecrübelere göre, Đstanbul hafif metro hattında yatay kurplarda R<600m yatay kurplarda her yıl, diğer bölgelerde her iki yılda bir ray taşlama yapılmalıdır. Genelde, ondülasyon taşlamanın asıl amacı dinamik yükleri azaltmak ve dolayısıyla yol ve araç deformasyonlarını azaltmaktır. Ancak, Alman Demiryolları (DB AG) sadece gürültüyü azalmak amacıyla ray taşlama kriteri belirlemiştir. Dalga boyu 100mm nin altındaki ondülasyon derinliği 0,05-0,07mm ulaştığı zaman ray taşlama yapmaktadır. Hat ekseninden 25m mesafedeki eşdeğer gürültü seviyesi limit değeri 48dBA kabul edilmiştir. Gürültü amaçlı taşlama sayesinde, 12dBA a varan gürültüde azalmalar elde edilmiştir. Ayrıca 25 yıl servis ömrüne sahip bir gürültü perdesine göre taşlama maliyetinin %10 olduğu sonucuna varılmıştır. [5] 2006 yılında, yurt dışından kiralanan ray taşlama makinesi ile tüm hafif metro hattı taşlanmıştır. Ondülasyon taşlama sayesinde gürültüde hissedilir bir azalma görülmüştür. Gürültüdeki azalmayı tespit etmek için, hafif metro hattına çok yakın olan Davutpaşa bölgesinde bir konutun yatak odasında gürültü seviyesi ölçülmüştür. ĐTÜ Makine Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Haluk EROL ile birlikte taşlama öncesinde ve taşlama sonrasında tren geçişlerinden kaynaklanan konut içi gürültü ölçümleri yapılmıştır. Ölçümler, Brüel&Kjaer 2260 tipi SLM(Sound Level Meter) cihazı ile A frekans ağırlık eğrileri kullanılarak yaklaşık 60 saniyelik sürelerde yapılmıştır. Ölçüm sonuçlarının anlamlı olması için, gürültü ölçümleri aynı saatlerde ( :00 arası) ve aynı tren hızlarında (V=80km/sa) ve aynı noktada ölçülmüştür. Taşlama öncesinde konut içi gürültü düzeyi 60,1 dba iken, taşlama sonrasında bu değer 44,0 dba a düşmüştür. Aynı şartlarda arka plan eşdeğer gürültü seviyesi 31,1 dba ölçülmüştür. Ray mantarındaki dalgalı aşınmaların ray taşlama ile temizlenmesi sayesinde, konut içi eşdeğer gürültü seviyesinde 16dBA gürültü azalmıştır. Gürültü şikayetleri tamamen kesilmekle beraber, bu değer Çevre ve Orman Bakanlığının Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kriterleri(40dba) biraz üstünde kalmıştır. Buna karşın, yönetmeliğin demiryolunun geçtiği yerleşim yerleri için gece saatlerinde çevresel gürültü sınır değeri olan 55dBA değerinin altında kalınmıştır.

6 Resim 2.Taşlama öncesi ondülasyon Resim 3.Taşlama sonrası ray-tekerlek temas yüzeyi Dar kurplardaki tekerlek çınlama gürültüsünü azaltmak için, ray mantarı üstüne sürtünme modifiyerleri uygulanmıştır. Sürtünme modifiyerleri özellikle gürültüyü azaltmak için en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Bu modifiyerler su bazlı malzemesi olup su buharlaştığı zaman ray üstünde ince kuru bir film tabakası oluşur. Ray üstü modifiyeri ray üstündeki sürtünme katsayısını 0,40-0,60 değerlerinden optimum seviye olan 0,30-0,35 e düşürürken yanal yükleri de azaltarak tekerlek çınlama temas gürültüsünü de azaltır. Ray üstündeki sürtünme katsayısı 0,3 ün altında olması, frenleme mesafelerin artmasına ve rayda ve tekerlekte temas yorulmasına neden olur. Modifiyerler, yağlama sürtünme-sünme eğrisini modifiye ederek rayla bandaj arasındaki yapışma-kayma(stick-slip) hareketini azaltır veya elimine eder ve belki kısa dalga boylu ondülasyona neden olan kayma-patinaj hareketini azaltır. Sürtünme modifiyerleri kurbun her iki ray üstüne uygulanmalıdır. Çünkü kurbun dış ve iç rayında mantar üstünde çok farklı sürtünmenin olması bojinin dönüşünü zorlar ve raya gelen kuvvetleri artırır Modifiyer raya araçtan spray yöntemi ile, hat kenarına monte edilen sabit ray pompası ile veya hat bakım aracı ile uygulanır.[6] Son iki yıldır yapılan araştırma ve kontrollü deneme çalışmaları sonucunda, optimum sürtünme katsayısı sağlayan sistem kabul edilmiştir. Ray mantarına fazla uygulanan modifiyer sürtünme katsayısını fazla düşürdüğü için taşıtlarda kayma ve patinaj sorununa neden olurken, az uygulandığı zaman gürültü seviyesinden istenilen azalma elde

7 edilememektedir. Deneme çalışmaları sonucunda, istenilen verimi sağlayan yağlama miktarı ve aralığı ayarlanarak tramvay hattına uygulanmıştır. Zeytinburnu-Bağcılar tramvay hattında Güngören bölgesinde, 30m yarıçaplı çok dar kurptan geçen taşıtlardan kaynaklanan tekerlek çınlama gürültüsü konusunda çevre sakinlerinden gelen şikayetler üzerine bu kurpun başına sabit ray yağlama pompası monte edilmiştir. Tren geçişini algılayarak otomatik olarak ray mantarı üstüne modifiyer malzeme uygulanmaktadır. Ray mantarına uygulanan bu malzeme Lubcon firmasına ait Sintono Terra HLK gres yağıdır. Resim 4.Ray yağlama panosu Resim 5.Ray mantar köşesinde açılan yağlama delikleri Yağlama pompası, yaklaşık 150m boyunda iki adet ters yatay kurptan oluşan yol kesiminin başına monte edilmiştir. Her iki ray mantarının iç köşesine 35cm aralıklarla açılan 4mm çapındaki 4 er adet deliklere yağlama hortumları bağlanmıştır. Yağlama deliklerinin 100m gerisinde ray altına monte edilen sensör, üzerinden geçen trenleri saymaktadır ve sayım değerini yağlama panosuna iletmektedir. Pano içindeki elektronik kontrol ünitesi, belirlenmiş olan tren sayısına göre gres pompalama işlemini gerçekleştirmektedir. Kontrol ünitesinde kaç trende bir yağlama yapılacağı ve her seferinde kaç pompalama yapılacağı ayarlanabilmektedir. Deneme testleri sonunda her üç trende bir sefer bir sefer pompalamanın yeterli olduğu görülmüştür. Pompanın her basma işleminde 1,4gr gres ray mantarı üstüne pompalanmaktadır.

8 Yağlama pompası bölgesinde yapılan kontrollerde, tramvay araçlarının ivmelenme ve frenlemelerinde hiçbir soruna neden olmadığı ve gresin 150 metre boyundaki kurp boyunca yayıldığı görülmüştür. Ayrıca gürültü seviyesindeki azalmayı ölçmek için, gündüz saatlerinde(11:00-12:00 arasında) SVAN 947 cihazı ile A frekans ağırlık eğrileri kullanılarak eşdeğer gürültü seviyeleri ölçülmüştür. Yağlama pompası monte edilmeden önce ( tarihinde) eşdeğer gürültü seviyesi 97,47 dba iken, yağlamadan sonraki gürültü seviyesi ( tarihinde) 76,4 dba olmuştur. Tramvay aracının geçmediği arka plan gürültüsü 74 dba ölçülmüştür. Ray mantarı yağlama sayesinde eşdeğer gürültü seviyesi 19dBA azalarak rahatsız edici olmayan seviyeye düşmüştür, ayrıca karayolu araçlarından kaynaklanan ortam gürültüsünden sadece 2,4dBA daha fazla çıkmıştır. Resim 6.Yağlama pompası monte edilmeden önce araç geçişi sırasında ortaya çıkan çevresel gürültü grafiği Resim 7. Yağlama pompası monte edilmeden sonra araç geçişi sırasında ortaya çıkan çevresel gürültü grafiği

9 Ray mantarının iç köşesine açılan deliklerden çıkan gres yağı, ray mantar üstüne yayıldığı gibi ray mantar yanağına da yayılmaktadır. Bu sayede, gürültüdeki ciddi azalmanın yanında, kurbun dış rayındaki yanal aşınmayı da azaltmaktadır. Yağlanmamış rayın iç kenarındaki sürtünme katsayısı 0,3-0,6 arasındadır ve yanal yüzeyde düzensiz şekilde fazla aşınmalar meydana gelir. Aşınmayı ve direnimleri azaltmak için yanal yüzeydeki sürtünme katsayısı 0,15 den az ve sabit tutulması gerekir.[7] Gürültü önleme amaçlı ray yağlama deneme çalışmasının Mart 2007 tarihinde tamamlanması hedeflenmektedir. Bu süre sonunda, tekerlek çınlama gürültüsünü ve yanal ray aşınmasını azaltmak için, yarıçapı 100 metrenin altında olan tüm yatay kurpların başlarında sabit ray yağlama pompaları monte edilmesi düşünülmektedir. 4. Sonuç Kent içi raylı sistemlerinin en önemli çevresel etkilerinden biri gürültüdür. Hem taşıt içindeki yolcular hem de çevre sakinleri için, rahatsız edici seviyedeki demiryolu gürültüsünü azaltmak için, işletmeci kurumlarının bir takım önlemleri alması gereklidir. Bu önlemlerde öncelikle yasal mevzuatın sınır değerleri sağlamak hedeflenmektedir. Đstanbul kent içi raylı sistemlerde yoldan kaynaklı gürültü nedenleri metro hatlarında ray mantarındaki dalgalı aşınmalar(ondülasyonlar) ve tramvay hatlarındaki dar kurplarda yapışma-kayma (stick-slip) hareketidir. Đstanbul kent içiş raylı sistemlerde, tecrübelere göre R<600m yatay kurplarda her yıl, diğer bölgelerde her iki yılda bir ray taşlama yapılmalıdır. Ayrıca yarıçapı 100 metrenin altındaki kurplarda sabit ray yağlama pompası monte edilmelidir. Kaynaklar: 1. A Study of European Priorities and Strategies for Railway Noise Abatement 2. UIC International Eisenbahnverband, 1979: Katalog der Schienenfehler, Utrecht:UIC. 3. TCRP Report 23, Wheel/Rail Noise Control Manual

10 4. Rail Grinding Best Practices, Peter Scroba, National Research Council of Canada, Mike Roney, Canadian Pasific Railways 5. Track Compendium, Bernhard Lichtberger, Şubat Donald T.Eadie, Marco Santoro, Kelsan Technologies Corp., Haziran Railway Gazette International, Mart 2004

Gürültü Kaynak Verileri (1) - Demiryolları

Gürültü Kaynak Verileri (1) - Demiryolları için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive Gürültü Kaynak Verileri (1) - Demiryolları Simon Shilton, Kilit Uzman 2 Genel Bakış Gürültü

Detaylı

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü nedir? Basit olarak, istenmeyen veya zarar veren ses db Skalası Ağrı eşiği 30 mt uzaklıktaki karayolu Gece mesken alanları 300 mt yükseklikte

Detaylı

Yasal Durum, Ölçüm Standartları, Kalibrasyon, Cihaz ve Ekipman

Yasal Durum, Ölçüm Standartları, Kalibrasyon, Cihaz ve Ekipman Yasal Durum, Ölçüm Standartları, Kalibrasyon, Cihaz ve Ekipman Betül KESKİN ÇATAL Çevre ve Orman Uzmanı Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Amaç Çevresel gürültünün kontrolü

Detaylı

Demiryolu Test ve Sertifikasyon. Prof. Dr. Tuncer TOPRAK Bahçeşehir Üniversitesi, Ulaştırma Müh. Bölümü TURKRAIL Mühendislik Teknolojileri Ltd

Demiryolu Test ve Sertifikasyon. Prof. Dr. Tuncer TOPRAK Bahçeşehir Üniversitesi, Ulaştırma Müh. Bölümü TURKRAIL Mühendislik Teknolojileri Ltd Demiryolu Test ve Sertifikasyon Prof. Dr. Tuncer TOPRAK Bahçeşehir Üniversitesi, Ulaştırma Müh. Bölümü TURKRAIL Mühendislik Teknolojileri Ltd İÇERİK Raylı Sistem Araçlarının ve Komponentlerinin Uluslararası

Detaylı

BILKENT ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ PROJESİ GÜRÜLTÜ YÖNETİMİ PLANI REVİZYON TAKİP SAYFASI

BILKENT ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ PROJESİ GÜRÜLTÜ YÖNETİMİ PLANI REVİZYON TAKİP SAYFASI Sayfa No 1 / 5 REVİZYON TAKİP SAYFASI Rev. No Rev. Tarihi Rev. Yapılan Sayfa No. Revizyonun Sebebi 00 - Yeni yayın 01 08.08.2014 3,4,5 Kredi kuruluşu teknik danışmanı önerileri doğrultusunda değişiklik

Detaylı

Proje No: 106M443 Proje Adı:

Proje No: 106M443 Proje Adı: Proje No: 16M443 Proje Adı: Raylı Sistem Titreşimlerinin Yolcu ve Çevre Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Rahmi Güçlü Proje Çalışanları: Araştırmacılar: Arş. Gör. Muzaffer

Detaylı

ŞEHİRİÇİ RAYLI SİSTEMLERDE HARİTA KAPSAMLI ÇALIŞMALARA İSTANBUL METROSU ÖRNEĞİ

ŞEHİRİÇİ RAYLI SİSTEMLERDE HARİTA KAPSAMLI ÇALIŞMALARA İSTANBUL METROSU ÖRNEĞİ TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara ŞEHİRİÇİ RAYLI SİSTEMLERDE HARİTA KAPSAMLI ÇALIŞMALARA İSTANBUL METROSU ÖRNEĞİ

Detaylı

BILKENT ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ PROJESİ GÜRÜLTÜ YÖNETİMİ PLANI REVİZYON TAKİP SAYFASI

BILKENT ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ PROJESİ GÜRÜLTÜ YÖNETİMİ PLANI REVİZYON TAKİP SAYFASI Sayfa No 1 / 5 REVİZYON TAKİP SAYFASI Rev. No Rev. Tarihi Rev. Yapılan Sayfa No. Revizyonun Sebebi 00 - Yeni yayın 01 08.08.2014 3,4,5 Kredi kuruluşu teknik danışmanı önerileri doğrultusunda değişiklik

Detaylı

ŞEHİR İÇİ RAYLI SİSTEMLERDE DEFORMASYON ÖLÇMELERİ DEFORMATION MEASUREMENTS OF URBAN RAILWAYS

ŞEHİR İÇİ RAYLI SİSTEMLERDE DEFORMASYON ÖLÇMELERİ DEFORMATION MEASUREMENTS OF URBAN RAILWAYS ŞEHİR İÇİ RAYLI SİSTEMLERDE DEFORMASYON ÖLÇMELERİ R.TARHAN 1, B.AKPINAR 2 1 İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ulaşım San. Tic.A. Ş.Genel Müdürlüğü Harita Bakım Mühendisi,Esenler,İstanbul tarhan@istanbul-ulasim.com.tr

Detaylı

RAYLI SİSTEMLERDE ÖLÇME TEKNİKLERİ VE DONANIMLARI

RAYLI SİSTEMLERDE ÖLÇME TEKNİKLERİ VE DONANIMLARI TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 12. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 11 15 Mayıs 2009, Ankara RAYLI SİSTEMLERDE ÖLÇME TEKNİKLERİ VE DONANIMLARI R. Tarhan İstanbul Büyükşehir Belediyesi,

Detaylı

AKÇEV. Mühendislik ve Çevre Laboratuvarı

AKÇEV. Mühendislik ve Çevre Laboratuvarı AKÇEV Mühendislik ve Çevre Laboratuvarı Adres: Emek Mahallesi Bişkek Caddesi 37/5 Çankaya - ANKARA Tel: + 90 312 215 79 00 Faks: + 90 312 215 79 01 www.akcev.com.tr info@akcev.com.tr akcevmuhendislik@gmail.com

Detaylı

LINK YAPI Raylı Sistemler

LINK YAPI Raylı Sistemler 21.5.2013 1 21.5.2013 2 Sunum; 1978 yılında çelik dübel üretimi ile başlayan serüvende LINK önderliğinde Boru Askı ve Destek sektörünün geldiği nokta bugün bu sektörün kurucusu olan bizlere de gurur vermektedir.

Detaylı

TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞT.MYO/MO.AR.UL.TE.BÖ./RAYLI SİSTEMLER MAKİNE TEKNOLOJİSİ PROGRAMI RAY240

TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞT.MYO/MO.AR.UL.TE.BÖ./RAYLI SİSTEMLER MAKİNE TEKNOLOJİSİ PROGRAMI RAY240 TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞT.MYO/MO.AR.UL.TE.BÖ./RAYLI SİSTEMLER MAKİNE TEKNOLOJİSİ PROGRAMI RAY240 Çeken Araçlar II (A ve B Grubu) 2016-2017 Bahar Dönemi Final Sınavı Öğrenci Adı Soyadı : 1 2 3 4 5 6

Detaylı

Uzun Kaynaklı Demiryollarında Karşılaşılan Yanal Stabilite Sorunları

Uzun Kaynaklı Demiryollarında Karşılaşılan Yanal Stabilite Sorunları Uzun Kaynaklı Demiryollarında Karşılaşılan Yanal Stabilite Sorunları N. Sevgi Yalçın Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı, 34349, Beşiktaş,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

BRÜLÖR SUSTURUCUSU TASARIM VE ĐMALATI. Yük. Müh. Remzi TOPRAK 2, Hamdi ERCAN 3. E-Posta: nakturk@gazi.edu.tr ; meroglu@gazi.edu.tr

BRÜLÖR SUSTURUCUSU TASARIM VE ĐMALATI. Yük. Müh. Remzi TOPRAK 2, Hamdi ERCAN 3. E-Posta: nakturk@gazi.edu.tr ; meroglu@gazi.edu.tr BRÜLÖR SUSTURUCUSU TASARIM VE ĐMALATI Doç. Dr. Nizami AKTÜRK 1, Doç. Dr. Mehmet EROĞLU 1, Yük. Müh. Remzi TOPRAK 2, Hamdi ERCAN 3 1 Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Makina Mühendisliği

Detaylı

DEMİRYOLU I Demiryolu Mühendisliği 3.HAFTA ( )

DEMİRYOLU I Demiryolu Mühendisliği 3.HAFTA ( ) DEMİRYOLU I Demiryolu Mühendisliği 3.HAFTA (2012-2013) 1. TEKERLEK-RAY DENGESİ Demiryolu taşıtları, demir tekerleklerinin demir raylar üzerinde yuvarlanmaları ile hareket ederler. Bu hareketin gerçekleşmesi

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI

KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Gürültü ve Gürültü Kirliliği 5.1. Gürültü: Genel Bakış İnsan ve çevre

Detaylı

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması Amaç ve İçerik Projenin temel amacı şehrin farklı bölgelerinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü nün yönlendirmesi ile gürültü

Detaylı

Betül KESKİN ÇATAL Çevre ve Orman Uzmanı

Betül KESKİN ÇATAL Çevre ve Orman Uzmanı Betül KESKİN ÇATAL Çevre ve Orman Uzmanı Bütün kaynaklardan yayılan çevre gürültüsünün tarifi, ölçülmesi ve değerlendirme yöntemlerinin uluslararası uyumlaştırılmasına katkıda bulunmak 02.11.2010 2 Akustik

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gürültü-Titreşim Parametrelerinde Dikkat Edilecek Hususlar İş Hijyeni Ayhan ÖZMEN İSG Uzmanı Fizik Mühendisi İSGÜM Şubat

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam Gürültü Kontrolü A) Yapı-kaynaklı gürültü (SbN): Bir yapıdaki değişken kuvvetlerin oluşturduğu ve yapı yolu ile iletilen gürültü

Detaylı

ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA GÜRÜLTÜ Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Gürültünün Tanımı İnsanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz yönde etkileyen, fizyolojik ve psikolojik dengeleri bozabilen, iş performansını azaltan,

Detaylı

Gürültü kaynağı verileri (2) - karayolları

Gürültü kaynağı verileri (2) - karayolları Çevresel Gürültü Direktinin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive Gürültü kaynağı verileri (2) - karayolları

Detaylı

fidesgrup gürültükontrolü

fidesgrup gürültükontrolü RAYLI SİSTEMLERDE DOĞRU VE ETKİN GÜRÜLTÜ BARİYERİ ÇÖZÜMLERİ Gürültü, ülkemizde yeni farkına varılan bir problemdir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde uzun yıllardır araştırılan ve etkileri, azaltımı ve yönetimi

Detaylı

KENT İÇİ RAYLI SİSTEMLERDE BALASTLI VE BALASTSIZ ÜSTYAPILARIN UYGULAMA BAKIM VE MALİYET AÇILARINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

KENT İÇİ RAYLI SİSTEMLERDE BALASTLI VE BALASTSIZ ÜSTYAPILARIN UYGULAMA BAKIM VE MALİYET AÇILARINDAN KARŞILAŞTIRILMASI KENT İÇİ RAYLI SİSTEMLERDE BALASTLI VE BALASTSIZ ÜSTYAPILARIN UYGULAMA BAKIM VE MALİYET AÇILARINDAN KARŞILAŞTIRILMASI İnş. Yük. Müh. Veysel Arlı Hat ve Sabit Tesisler Müdürü İstanbul Ulaşım A.Ş. Özet Çalışmada,

Detaylı

RULMANLI YATAKLAR 28.04.2016. Rulmanlı Yataklar

RULMANLI YATAKLAR 28.04.2016. Rulmanlı Yataklar RULMANLI YATAKLAR MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Rulmanlı Yataklar Yataklar minimum sürtünme ile izafi harekete müsaade eden, fakat kuvvet doğrultusundaki

Detaylı

İstanbul İçin Kara Ulaşımı Üstyapı Maliyetlerine Bir Yaklaşım *

İstanbul İçin Kara Ulaşımı Üstyapı Maliyetlerine Bir Yaklaşım * İMO Teknik Dergi, 2010 5059-5064, Yazı 330, Kısa Bildiri İstanbul İçin Kara Ulaşımı Üstyapı Maliyetlerine Bir Yaklaşım * Turgut ÖZTÜRK* Zübeyde ÖZTÜRK** ÖZ Çalışmada, İstanbul kentiçi yolcu taşımacığında

Detaylı

Raylı Sistemlerde Gürültü ve Vibrasyon Sorunları, Çözüm Seçenekleri ve Fayda Analizleri

Raylı Sistemlerde Gürültü ve Vibrasyon Sorunları, Çözüm Seçenekleri ve Fayda Analizleri Ilgaz Candemir İnşaat Yüksek Mühendisi ilgazcandemir@hotmail.com Raylı Sistemlerde Gürültü ve Vibrasyon Sorunları, Çözüm Seçenekleri ve Fayda Analizleri Özet Özellikle demiryolu ve kentiçi raylı sistemlerin

Detaylı

ANKARA ŞUBESİ PERŞEMBE SEMİNERLERİ

ANKARA ŞUBESİ PERŞEMBE SEMİNERLERİ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBESİ PERŞEMBE SEMİNERLERİ Yüksek Hızlı Demiryolu Köprüleri Tasarım Esasları (Ray-Köprü Etkileşimi) İnş.Müh. Tamer Fenercioğlu 30 Mart 2017 1 GİRİŞ Büyüyen iki demiryolu

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. Ses; Hava basıncındaki dalgalanmaların kulaktaki etkisinden ileri gelen fiziksel bir

Detaylı

19 ve 29 cmlik PONCEBLOC HAFİF YAPI ELEMANI SES AZALMA İNDİSİ ÖLÇÜMÜ ÖN RAPORU

19 ve 29 cmlik PONCEBLOC HAFİF YAPI ELEMANI SES AZALMA İNDİSİ ÖLÇÜMÜ ÖN RAPORU 19 ve 29 cmlik PONCEBLOC HAFİF YAPI ELEMANI SES AZALMA İNDİSİ ÖLÇÜMÜ ÖN RAPORU HAZIRLAYAN : Y.DOÇ. DR. NURGÜN TAMER BAYAZIT İTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ YAPI BİLGİSİ ABD TAŞKIŞLA TAKSİM-34437 İST TEMMUZ, 2014

Detaylı

1. Measurement of Noise Level (Gürültü Seviyesi Ölçümü ve Hesaplanması) 2. Sound Pressure Level Measurement (Emergency Ses Şiddeti Ölçümü ve

1. Measurement of Noise Level (Gürültü Seviyesi Ölçümü ve Hesaplanması) 2. Sound Pressure Level Measurement (Emergency Ses Şiddeti Ölçümü ve 1. Measurement of Noise Level (Gürültü Seviyesi Ölçümü ve Hesaplanması) 2. Sound Pressure Level Measurement (Emergency Ses Şiddeti Ölçümü ve Hesaplanması) 3. Measurement of Whole-Body Vibration (Vibrasyon

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR II: HESAPLAMA

DİŞLİ ÇARKLAR II: HESAPLAMA DİŞLİ ÇARLAR II: HESAPLAMA Prof. Dr. İrfan AYMAZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Dişli Çark uvvetleri Diş Dibi Gerilmeleri

Detaylı

Disk frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, kampanalı frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, ısınma, disk ve kampanalı frenlerin karşılaştırılması

Disk frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, kampanalı frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, ısınma, disk ve kampanalı frenlerin karşılaştırılması Disk frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, kampanalı frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, ısınma, disk ve kampanalı frenlerin karşılaştırılması Hidrolik Fren Sistemi Sürtünmeli Frenler Doğrudan doğruya

Detaylı

ESKİŞEHİR-KÖSEKÖY HIZLI TREN HATTINDAKİ KÖPRÜ VE VİYADÜKLERİN ÜSTYAPILARININ TASARIMI

ESKİŞEHİR-KÖSEKÖY HIZLI TREN HATTINDAKİ KÖPRÜ VE VİYADÜKLERİN ÜSTYAPILARININ TASARIMI ESKİŞEHİR-KÖSEKÖY HIZLI TREN HATTINDAKİ KÖPRÜ VE VİYADÜKLERİN ÜSTYAPILARININ TASARIMI C. Özkaya 1, Z. Harputoğlu 1, G. Çetin 1, F. Tulumtaş 1, A. Gıcır 2 1 Yüksel Proje Uluslararası AŞ Birlik Mah. 450.

Detaylı

Yüzey Pürüzlülüğü Ölçüm Deneyi

Yüzey Pürüzlülüğü Ölçüm Deneyi Yüzey Pürüzlülüğü Ölçüm Deneyi 1 İşlenmiş yüzeylerin kalitesi, tasarımda verilen ölçülerdeki hassasiyetin elde edilmesi ile karakterize edilir. Her bir işleme operasyonu, kesme takımından kaynaklanan düzensizlikler

Detaylı

1_ Dingil Sayım Sistemi l

1_ Dingil Sayım Sistemi l 1_ Dingil Sayım Sistemi l Manyetik algılama prensibine dayalı dingil sayımı ile hat üzerinde herhangi bir izolasyon ve kesme işlemi gerektirmeden algılama gerçekleştirilir. Böylelikle, raylar üzerinden

Detaylı

Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği (CRN:13133) 2015-2016 Güz Yarıyılı. Prof. Dr. Hilmi Berk Çelikoğlu Araş. Gör. Mehmet Ali Silgu.

Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği (CRN:13133) 2015-2016 Güz Yarıyılı. Prof. Dr. Hilmi Berk Çelikoğlu Araş. Gör. Mehmet Ali Silgu. Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği (CRN:13133) 2015-2016 Güz Yarıyılı Prof. Dr. Hilmi Berk Çelikoğlu Araş. Gör. Vermelding onderdeel organisatie Ders Bilgileri Dönemiçi ders planı Hafta Hafta1 Hafta2

Detaylı

HIZLI RAYLI ULAŞIM SİSTEM KAYNAKLI ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ

HIZLI RAYLI ULAŞIM SİSTEM KAYNAKLI ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt 18, No 3, 15-25, 2003 Vol 18, No 3, 15-25, 2003 HIZLI RAYLI ULAŞIM SİSTEM KAYNAKLI ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ Nizami AKTÜRK *, Remzi TOPRAK ** ve

Detaylı

TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞ. MYO/RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI RAY120 Tren Mekaniği Bahar Dönemi Final Sınavı

TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞ. MYO/RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI RAY120 Tren Mekaniği Bahar Dönemi Final Sınavı TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞ. MYO/RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI RAY120 Tren Mekaniği 2016-2017 Bahar Dönemi Final Sınavı Öğrenci Adı Soyadı : 1 2 3 4 5 6 Top Numarası : Not: Sınav süresi 40 dk

Detaylı

MAKİNA ELEMANLAR I MAK Bütün Gruplar ÖDEV 2

MAKİNA ELEMANLAR I MAK Bütün Gruplar ÖDEV 2 MAKİNA ELEMANLAR I MAK 341 - Bütün Gruplar ÖDEV 2 Şekilde çelik bir mile sıkı geçme olarak monte edilmiş dişli çark gösterilmiştir. Söz konusu bağlantının P gücünü n dönme hızında k misli emniyetle iletmesi

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTO4003 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY FÖYÜ LAB. NO:.. DENEY ADI : SES İLETİM KAYBI DENEYİ 2017 BURSA 1) AMAÇ Bir malzemenin

Detaylı

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, çalışanların gürültüye maruz kalmaları sonucu

Detaylı

Kar Mücadelesi. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Kar Mücadelesi. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Kar Mücadelesi Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzey Kaplaması Yüzey Dokusu Kaplamanın yüzeysel dokusu ve pürüzlülüğü hem sürüş konforunu hem de sürüş emniyetini belirler. Kaplama yeterince düzgün ama gerekli

Detaylı

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI 1) Araca her binildiğinde aşağıdakilerden hangisi kontrol edilir? A) Lastikler B) Hava filtresinin temizliğine, C) Polen filtresinin temizliğine, D) Yağ filtresinin temizliğine

Detaylı

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D

CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER. Kürsü tip Ergonomik Ayak pedalı. Arka Dayama Dili. Alt Dar Tabla CYBELEC TOUCH12 2D CNC ABKANT PRES ULTIMATE SERİSİ STANDART ÖZELLİKLER CYBELEC TOUCH12 2D 12 Dokunmatik Renkli Ekran. Otomatik büküm sekans ile 2D Grafik profil oluşturma Büküm sekansları ve programları hafızaya alınabilir.

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. Ses ve Gürültü

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. Ses ve Gürültü T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Ses ve Gürültü HUZURUMUZ VE SAĞLIĞIMIZ İÇİN GÜRÜLTÜYÜ ÖNLEMEK VATANDAŞLIK GÖREVİMİZDİR Modern, canlı bir şehirin dayanılmaz derecede gürültülü

Detaylı

BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ

BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ Kaynaklar: S.S. Rao, Mechanical Vibrations, Pearson, Zeki Kıral Ders notları Mekanik veya yapısal sistemlere dışarıdan bir

Detaylı

BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER

BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER Dinamikten bilindiği üzere belli bir yörünge üzerinde hareket eden cisimleri hareket yönünün tersi yönünde bir takım kuvvetler etkiler. Bu hareketler

Detaylı

Kar Mücadelesi-Siperler. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Kar Mücadelesi-Siperler. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Kar Mücadelesi-Siperler Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzey Kaplaması Yüzey Dokusu Kaplamanın yüzeysel dokusu ve pürüzlülüğü hem sürüş konforunu hem de sürüş emniyetini belirler. Kaplama yeterince düzgün ama

Detaylı

Dairesel susturucular

Dairesel susturucular ,3 X X testregistrierung Dairesel susturucular Tipi Kontamine havaya yönelik, plastik dairesel kanallarda gürültünün azaltılması için Agresif ortama yönelik emiş havası sistemlerinin dairesel kanallarında

Detaylı

Prof.Dr. Rahmi GÜÇLÜ

Prof.Dr. Rahmi GÜÇLÜ Prof.Dr. Rahmi GÜÇLÜ YTÜ Makine Fakültesi Dekan Yardımcısı Makine Müh. Bölümü, Makine Teorisi Sistem Dinamiği ve Kontrol Anabilim Dalı Başkanı TÜBİTAK TEYDEB MAKİTEG Danışma Kurulu Üyesi (Sanayi ve KOBİ

Detaylı

1.Yüzey Basınç (Pitting) Kontrolü, ISO6336:2006. = Nominal yüzey basıncı K faktörleri = Çalışma şartlarına uygun düzeltme katsayıları

1.Yüzey Basınç (Pitting) Kontrolü, ISO6336:2006. = Nominal yüzey basıncı K faktörleri = Çalışma şartlarına uygun düzeltme katsayıları DİŞLİ MUKAVEMETİ 1.Yüzey Basınç (Pitting) Kontrolü, ISO6336:2006 = Nominal yüzey basıncı K faktörleri = Çalışma şartlarına uygun düzeltme katsayıları Yüzey Basınç (Pitting) Kontrolü, ISO6336:2006 Ft =

Detaylı

TÜDEMSAŞ. Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. İSTANBUL (10 Eylül2015)

TÜDEMSAŞ. Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. İSTANBUL (10 Eylül2015) TÜDEMSAŞ Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. İSTANBUL (10 Eylül2015) 1 2 TARİHÇE Atatürk ün Fabrika İnşaatını Ziyareti 1937 İlk Yük Vagonu Üretimi 1953 İsim ve Statü Değişikliği TÜDEMSAŞ 1986 1934

Detaylı

Dış hava panjurları. WG-KUL Tipi. Geri dönüşsüz damper ile kombinasyon

Dış hava panjurları. WG-KUL Tipi. Geri dönüşsüz damper ile kombinasyon ,1 X X testregistrierung Tipi Geri dönüşsüz damper ile kombinasyon ile geri dönüşsüz damperlerin kombinasyonları, yağmurun, yaprakların ve kuşların girmesine karşı koruma sağlar ve havanın istenilen hava

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 10. Hafta Şartlandırılmış Akustik Odalardaki Ölçümler

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 10. Hafta Şartlandırılmış Akustik Odalardaki Ölçümler MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 10. Hafta Şartlandırılmış Akustik Odalardaki Ölçümler Yankısız ve Yarı-Yankısız odalarda yapılabilecek ölçümler Yankısız ve yarı-yankısız odalarda, ses gücü düzeyi ve kaynağın

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete:28.7.2013-28721 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Dairesel susturucular

Dairesel susturucular ,3 X X testregistrierung Dairesel susturucular Tipi HYGIENISCH GETESTET Galvanizli çelik sac yapıya sahip, dairesel kanallarda gürültünün büyük ölçüde azaltılması için Dairesel susturucular, iklimlendirme

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Pamukkale University Journal of Engineering Sciences

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences BALASTLI HATTA RAY-TEKERLEK TİTREŞİMLERİNİN DEMİRYOLU DİNAMİĞİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ DETERMINATION

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ Kentsel ve Kent dışı Alanlarda Yaya Trafiği ve Sosyal Yaşam Olarak İnsan Yaşamında Önemli Yer Tutan Hemzemin Geçitler Trafik Güvenliği olarak en tehlikesiz

Detaylı

People. Passion. Performance. RX Hidrolik Kırıcılar Her Türlü Zorlu İş İçin

People. Passion. Performance. RX Hidrolik Kırıcılar Her Türlü Zorlu İş İçin People. Passion. Performance. RX Hidrolik Kırıcılar Her Türlü Zorlu İş İçin CHICAGO PNÖMATİK TAŞIYICIYA MONTELİ HİDROLİK KIRICILAR GÜVENİLİRDİR, SAĞLAMDIR DAYANIKLIDIR. İş yaparken arıza ya da bakım için

Detaylı

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI GEOMETRİK STANDARTLARIN SEÇİMİ PROJE TRAFİĞİ ve TRAFİK TAHMİNİ KARAYOLU SINIFLANDIRMASI 2 3 Karayollarını farklı parametrelere göre sınıflandırabiliriz: Yolun geçtiği bölgenin özelliğine göre: Kırsal yollar

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 28 Temmuz 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28721 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1 Bir otomobil lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır Hava sıcaklığı 25 C iken etkin basınç 210 kpa dır Eğer lastiğin hacmi 0025

Detaylı

edilon)(sedra ERS-CR Corkelast Vinç Hattı Teknolojisi (ERS-CR)

edilon)(sedra ERS-CR Corkelast Vinç Hattı Teknolojisi (ERS-CR) edilon)(sedra ERS-CR Corkelast Vinç Hattı Teknolojisi (ERS-CR) www.edilonsedra.com edilon)(sedra ERS-CR ağır yükler için edilon)(sedra ERS-CR Corkelast Vinç Hattı Teknolojisi - (ERS-CR) her türlü vinç

Detaylı

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/ GÜRÜLTÜDEN KORUNMA SES VE GÜRÜLTÜ SES GÜRÜLTÜ Havada dalgalar şeklinde hareket eden titreşimler İnsan kulağına hoş ve uyumlu gelen titreşimler İstenmeyen, rahatsız edici ve işitme sistemi için tehlikeli

Detaylı

Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil

Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil Universal Tip Susturucu Yuvarlak Şekil ÖZET ÜRÜN BİLGİSİ EGSAN ürünü Üniversal Tip Susturucu: olumsuz iç ve dış etkenlere ve korozif koşullara dayanıklı, tamamen alüminyum kaplı sac gövde ve borudan oluşur.

Detaylı

Proje Kapsamı ve Genel Bakış

Proje Kapsamı ve Genel Bakış Çevresel Gürültü Direktifinin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Proje Kapsamı ve Genel Bakış Volker Irmer, Takım Lideri Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir

Detaylı

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI

T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR. Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI T.C. GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MAKĠNE RESĠM VE KONSTRÜKSĠYON ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI LĠSANS TEZĠ KAYMALI YATAKLAR Hazırlayan : Ġrem YAĞLICI 051227054 Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ ANKARA 2009 Giriş

Detaylı

Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI

Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik. iş SAĞLIĞI VE GÜVENLiĞi MEVZUATI VI Çalışanların Gürültü ile İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik a) En düşük maruziyet eylem değerleri: (L EX, 8saat) = 80 db(a) veya (P tepe) = 112 Pa [135 db(c) re. 20 µpa] (20 µpa referans

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler 1. 70 km/sa hızla giden bir aracın emniyetle durabileceği mesafeyi bulunuz. Sürücünün intikal-reaksiyon süresi 2,0 saniye ve kayma-sürtünme katsayısı 0,45 alınacaktır.

Detaylı

Environmental Noise Directive. Veri Yönetimi Uzmanı Saul DAVIS, Anahtar Uzman 4

Environmental Noise Directive. Veri Yönetimi Uzmanı Saul DAVIS, Anahtar Uzman 4 TR2009/0327.03-01/001 Technical Assistance for Implementation Capacity for the () Çevresel Gürültü Direktifinin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

TMH RAYLI ULAŞIM SİSTEMLERİNİN NEDEN OLDUĞU GÜRÜLTÜ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ TMH - TÜRKÝYE MÜHENDÝSLÝK HABERLERÝ SAYI 417-2002/1 33

TMH RAYLI ULAŞIM SİSTEMLERİNİN NEDEN OLDUĞU GÜRÜLTÜ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ TMH - TÜRKÝYE MÜHENDÝSLÝK HABERLERÝ SAYI 417-2002/1 33 RAYLI ULAŞIM SİSTEMLERİNİN NEDEN OLDUĞU VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Remzi TOPRAK (*) - Nizami AKTÜRK (**) ÖZET Günümüzde hızla artan nüfus, işgücü ve trafikteki araç sayısına paralel olarak ulaşım sorunları hızla

Detaylı

Ek 7: Bölgeye Ait Meteorolojik Veriler.

Ek 7: Bölgeye Ait Meteorolojik Veriler. Ek 7: Bölgeye Ait Meteorolojik Veriler. 1 2 3 4 Ek 8: Güzelyurt Bölgesi Hava Kalitesi Verileri. 5 Ek 9: Gürültü Raporu. PORTİSBİ CYPRUS FREE ZONE MARINE &LOGISTIC SERVICE LTD CMC MADEN ARTIKLARI ALANI

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit. ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.com BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ

DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ DENEY RAPORU 15.09.2010 DUVARMATĠK 1150 MODÜLER DUVAR PANELĠNĠN ISI ĠLETĠM KATSAYISININ VE SES ĠLETĠM KAYBININ TAYĠNĠ Deney Yeri İstanbul Teknik Üniversitesi, Makina Fakültesi, Isı Tekniği Birimi, Isı

Detaylı

dd25b VOLVO ÇİFT TAMBURLU SİLİNDİRLER 2.6 T 18.5 KW

dd25b VOLVO ÇİFT TAMBURLU SİLİNDİRLER 2.6 T 18.5 KW dd25b VOLVO ÇİFT TAMBURLU SİLİNDİRLER 2.6 T 18.5 KW 360 görüş açısı En uygun şekilde yerleştirilmiş kızaklı koltuk, açılı silindir yatakları ve eğimli motor kaputu tasarımına sahip DD25B sektörde öncü,

Detaylı

MİLLİ TREN ve TÜBİTAK. Milli ve Özgün Modern Trenlerin Geliştirilmesi

MİLLİ TREN ve TÜBİTAK. Milli ve Özgün Modern Trenlerin Geliştirilmesi MİLLİ TREN ve TÜBİTAK Milli ve Özgün Modern Trenlerin Geliştirilmesi İçerik Günümüzde Kullanılan Modern Trenler. Milli Tren için Milli ArGe. YHT alt bileşenleri ve maliyet yüzdeleri. TÜBİTAK Enstitüleri

Detaylı

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim

BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim BÖLÜM 6. ASFALT BETONU KAPLAMALARDA MEYDANA GELEN BOZULMALAR, NEDENLERİ VE İYİLEŞTİRİLMELERİ 6.1. Giriş Her çeşit kaplamada; -trafik etkisi -iklim şartları - don etkisi - yol inşaatının uygun olmayan mevsimde

Detaylı

ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM YÖNETİMİ. 16 Şubat 2013 ANTALYA

ÇEVRESEL GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM YÖNETİMİ. 16 Şubat 2013 ANTALYA 16 Şubat 2013 ANTALYA Sunum İçeriği Raporlarda Talep ve Değerlendirme Yetkisi Rapor Formatları Ölçümler Genel Hususlar Mikrofon Konumları Arkaplan Ölçümleri Ölçüm Süreleri Ölçüm Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Detaylı

ARAÇ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM (NVH) MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM İÇERİĞİ

ARAÇ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM (NVH) MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM İÇERİĞİ ARAÇ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM (NVH) MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM İÇERİĞİ Nvmek Mühendislik Hizmetleri GÜRÜLTÜ VE TITREŞIM (NVH) GIRIŞ Araç Gürültü ve Titreşim Terminljisi Sesin Tanımı ve Ses Dalgalarının Temel Özellikleri

Detaylı

SESİN FREKANSI ; SESİN FREKANSI ORTAMDAKİ SESİN TİTREŞİMİDİR.BİRİMİ HZ DİR. SESİN ŞİDDETİ ;SESİN ORTAMA YAPTIĞI BASINÇTIRÇBİRİMİ DESBİBELDİR.

SESİN FREKANSI ; SESİN FREKANSI ORTAMDAKİ SESİN TİTREŞİMİDİR.BİRİMİ HZ DİR. SESİN ŞİDDETİ ;SESİN ORTAMA YAPTIĞI BASINÇTIRÇBİRİMİ DESBİBELDİR. GÜRÜLTÜ TİTREŞİM SESİN FREKANSI ; SESİN FREKANSI ORTAMDAKİ SESİN TİTREŞİMİDİR.BİRİMİ HZ DİR. SESİN ŞİDDETİ ;SESİN ORTAMA YAPTIĞI BASINÇTIRÇBİRİMİ DESBİBELDİR. İNSANDA DUYMA EŞİĞİ 0 DB ; AĞRI EŞİĞİ İSE

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. PTO, aracı ileriye doğru hareket ettirmek için ne kadar enerji kullanılacağını etkileyen en önemli etkenlerden

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler ,1 X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Kanal sistemin içine monte Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen hava akışlarını önler.

Detaylı

RAYLI ULAŞIM SİSTEMLERİNDEN KAYNAKLANAN ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN İNCELENMESİ

RAYLI ULAŞIM SİSTEMLERİNDEN KAYNAKLANAN ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN İNCELENMESİ RAYLI ULAŞIM SİSTEMLERİNDEN KAYNAKLANAN ÇEVRESEL GÜRÜLTÜNÜN İNCELENMESİ PAMPAL, Süleyman Gazi Üniv. Fen Bil. Ens., Trafik Plan. ve Uyg. Anabilim Dalı, Maltepe, ANKARA 06570 KAYRANLI, Birol, KARAKUŞ, Dursun

Detaylı

DC Beslemeli Raylı Ulaşım Sistemlerinin Simülasyonu

DC Beslemeli Raylı Ulaşım Sistemlerinin Simülasyonu DC Beslemeli Raylı Ulaşım Sistemlerinin Simülasyonu M. Turan SÖYLEMEZ İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Müh. Bölümü Süleyman Açıkbaş İstanbul Ulaşım A.Ş. Plan Giriş - Neden Raylı Sistem Simülasyonu?

Detaylı

BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Ulaştırma mühendisliği, insan ve yükün güvenli, yeterli, ekonomik ve doğa koşullarına uygun bir biçimde taşınabilmesini sağlayacak ulaşım sistemlerinin ve bileşenlerinin

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU Temmuz 2014 OZON NEDİR Ozon (O 3 ) üç tane oksijen atomunun birleşmesi ile oluşmaktadır. Ozon, atmosferde

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgilerinin topoğrafik harita ya da arazi üzerindeki

Detaylı

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN ĐŞ YAŞAMINA ETKĐSĐ iş yerinde çevre faktörleri klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler MAK4091 Ergonomi 1 Ses; SES elastik bir ortam olan havada, mekanik titreşimlerden

Detaylı

Diyabetik Ayak Bakımı

Diyabetik Ayak Bakımı AYAK BAKIM ÜNİTESİ Ayak Bakımı Günlük yaşamda el ve ayaklarımız çeşitli nedenlerle yıpranıyor ve bakıma ihtiyaç duyuyor. Bayındır Tıp Merkezi Ayak Bakım Ünitesi nde, 160 saatlik eğitim programını geçtikten

Detaylı

Yuvarlanmalı Yataklar- Rulmanlar. Bir rulman iç bilezik, dış bilezik, yuvarlanma elemanları ve kafesten oluşan bir sistemdir.

Yuvarlanmalı Yataklar- Rulmanlar. Bir rulman iç bilezik, dış bilezik, yuvarlanma elemanları ve kafesten oluşan bir sistemdir. YATAKLAR Yataklar Genellikle milleri veya aksları destekleyen yataklar, kaymalı ve yuvarlanmalı (rulman) olmak üzere iki gruba ayrılır. Kaymalı yataklarda yüzeyler arasında kayma, rulmanlarda ise yüzeyler

Detaylı

BETON YOL Hasdal-Kemerburgaz

BETON YOL Hasdal-Kemerburgaz BETON YOL Hasdal-Kemerburgaz 1 İçerik 1. Beton yol lokasyonu 2. Beton yol özellikleri 2.1) Beton tabaka kalınlığı 2.2) Yolun enkesitinin şematik gösterimi 3. Mevcut beton karışım dizaynı 4. Beton yol yapım

Detaylı

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c)

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c) ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR 1. Aşınma farkı 2. Zamanından önce oluşan aşınma 1. Fren kaliperi sıkıştı/kurallara uygun kaymıyor 1/6 temizleyin (lastik manşetlerde

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

BİR GÜRÜLTÜ DENETİMİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ

BİR GÜRÜLTÜ DENETİMİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ BİR GÜRÜLTÜ DENETİMİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ Herhangi bir teknik döşem oluşturulurken çevre kirlenmesi ve bunun önemli bir biçimi olan gürültü konusu unutulmamalı, sistem seçimi buna göre yapılmalı, gerekli

Detaylı

Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive

Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive Europe Aid/131352/D/SER/TR Financed by the European Union and the Republic of Turkey Gürültü Yönetimi ve Eylem Planlaması

Detaylı

Şok darbe ölçümü. CPKN, CPKNO, CPKN-CHs HPK, HPK-L KWP MegaCPK RPH. Ek işletim talimatı

Şok darbe ölçümü. CPKN, CPKNO, CPKN-CHs HPK, HPK-L KWP MegaCPK RPH. Ek işletim talimatı Şok darbe ölçümü CPKN, CPKNO, CPKN-CHs HPK, HPK-L KWP MegaCPK RPH Ek işletim talimatı Baskı Ek işletim talimatı Şok darbe ölçümü Orijinal kullanım kılavuzu Tüm hakları saklıdır. Bu kitabın içeriği üreticinin

Detaylı