Bilimin Doğası. Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilimin Doğası. Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN"

Transkript

1 Bilimin Doğası Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN

2 Bilimin Doğası ndan Ne Anlamalıyız? Bilimin dog ası, bilim ug ras ının tasviri, c es itli disiplinlerin kesis imi ile olus maktadır. Bunlar; Bilim felsefesi, Bilim Tarihi, Bilim Sosyolojisi vb. disiplinlerdir. Bu disiplinler bilimin dog asının anlas ılmasına katkı sag lar. Bilimin dog ası ifadesi ile; genellikle bilmenin bir yolu olarak bilim, bilimsel bilginin ko keninde yer alan değer ve inanc lar ve bilimsel bilginin gelis imi anlatılmaktadır. Kısacası bilimin dog ası; bilimsel bilgilerin ve bilimsel etkinliklerin niteliklerini kapsar.

3 Bilimin Doğasına İlis kin Go rüs ler: Tarihsel Sürec te BİLİMİN DOĞASI Bilim, hem kapsayıcılıg ın hem de basitles tirmenin hedeflendig i su reklilik arz eden, dinamik ve karmas ık bir faaliyettir (Kimball, 1968). Bilimin dog ası, bilim felsefecileri tarafından, uzlas ma ve c atıs ma do nemleriyle karakterize edilmis bilimsel ilerleme tarihinde teori-yaratan ve ampirik bir faaliyet olarak tanımlanır (Kuhn, 1970; Duschl, 1990).

4 Bilimin Doğasına İlis kin Go rüs ler: Tarihsel Sürec te BİLİMİN DOĞASI Klopfer a (1969) go re, bilimsel kes if su rec leri ve bilimde bilgi ediniminin gelis imsel dog ası, bilimin dog asını go sterir. Showalter (1974), bilimsel bilginin dog asını karakterize etmek ic in gec icilig e tabi, kamusal, yinelenebilir, olasılıg a bag lı, insancıl, tarihi, es siz, holistik ve ampirik terimlerini kullanmıs tır. Cotham ve Smith (1981), bilimin dog asını tanımlamak ic in gec ici ve deg is tirilebilir terimlerini kullanır. (Bu anlayıs ın gec icilik biles eni, bilimdeki tu m bilgi iddialarının belirsizlig ine vurgu yapar. Deg is tirilebilirlik biles eni ise, deg is en kuramsal bag lamalara cevaben varolan bilimsel bilginin yeniden go zden gec irilmesinin altını c izer).

5 Bilimin Doğasına İlis kin Go rüs ler: Tarihsel Sürec te BİLİMİN DOĞASI Bilimin ac ıklık, gec icilik/belirsizlik, denemeye tabi olma, c es itli aras tırma yo ntemleri, naturalizm ve topluluk otoritesi gibi o zellikleri, bugu nku postpozitivist bilim go ru s u nu n biles enleridir (Kimball, 1968; Fleury ve Bentley, 1991; Bentley ve Fleury, 1998). Sosyo-ku ltu rel bir perspektiften bakıldıg ında, bilimsel aras tırmanın hem politik hem de bag lamsal dog ası, bilimsel bilginin yapılandırılmasında c ok daha fazla o ne c ıkmaktadır (Kelly, Carisen ve Cunningham, 1993).

6 GÜNÜMÜZDE BİLİMİN DOĞASI POZİTİVİST Değişim POST-MODERNİST Günümüzde bilimin doğası anlayışı; bilimi otoriteye bağlı, objektif ve kültürel etkilerden bağımsız olarak tanımlayan geleneksel pozitivist bakış açısından oldukça uzaktır. Bilimin doğası günümüzde Kuhn ve Hanson gibi felsefecilerin çalışmalarını ve bilimin göreceli yapısını temel alan post-modern bir çerçevede tanımlanır. Post-modern anlayış bilimi teori ve kültüre bağlı, deneysel gözlemlere dayalı, sübjektif bir insan girişimi olarak tanımlar (Schwartz, 2005). Bilimin ve bilimsel sürecin karakteristik özelliklerindeki bu paradigmatik dönüşüm bilimin doğasına ilişkin karakteristik özellikleri de beraberinde değiştirmiştir.

7 Günümüzde bilimin doğası hakkında uzlas ılan go rüs ler: Bilimsel bilginin devamlılık arz eden gec ici bir karakteri vardır. Bilimsel bilgi go zleme, deneysel kanıtlara, mantıksal o nermelere ve s u phecilig e dayanır. Bilimsel c alıs ma yapmanın tek bir yolu yoktur. Bilim dog al fenomenleri ac ıklamaya c alıs ır. Kanunların ve teorilerin bilimde farklı rolleri vardır. İnsanlar ku ltu rleriyle bilime katkıda bulunurlar. Yeni bilgi net ve ac ık bir s ekilde ortaya konulmalıdır.

8 Günümüzde bilimin doğası hakkında uzlas ılan go rüs ler: Bilim insanlarının kayıtları dog ru olarak saklamaları ve paylas maları gerekir. Go zlemler teori yu klu du r. Bilim insanları yaratıcıdır. Bilim tarihi hem evrimsel hem devrimsel yapı ic erir. Bilim sosyal ve ku ltu rel geleneklerin bir parc asıdır. Bilim ve teknoloji birbirini etkiler. Bilimsel fikirler sosyal ve tarihi c evre tarafından etkilenir. McComas ve arkadas ları (1998)

9 Günümüzde bilimin doğası hakkında uzlas ılan go rüs ler: Bilimsel bilgi kesin deg ildir. Bilimsel bilgi deneysel kanıtlarla temellenir. Bilimsel kanunlar ve teoriler, bilimsel bilginin ayrılan c es itleridir. Bilimsel bilgi go zlem ve sonuc c ıkarma u zerine temellenir. Bilimsel bilgi insanog lunun hayal gu cu ve mutlak du s u ncelerinden dog ar. Bilimsel bilgi c es itli bilimsel metotlar tarafından elde edilebilir. Bilimsel bilgi su bjektiftir ve yoruma ac ıktır. Bilim sosyal ve ku ltu rel deg erler tarafından etkilenen bir insan giris imidir. Lederman (2001)

10 Günümüzde bilimin doğası hakkında uzlas ılan go rüs ler: Bilim o g renmenin bir yoludur ve bilimsel bilginin gelis iminde deg er ve inanıs ların rolu vardır. Felsefe, Tarih, Sosyoloji ve Psikoloji bilim o g renme o g retiminde etkilidir. Bilim insan c abasına dayanır ve insanların yas, cinsiyet ve ku ltu rlerinden etkilenir. Bilim kanıt temellidir. (Crowther, Lederman ve Lederman (2005)

11 BİLİMİN DOĞASININ BOYUTLARI ÜZERİNE İRDELEME

12 1- Bilimsel bilgi olgusal temellidir: Go zlem ve c ıkarımlar Bilimde go zlem o nemlidir. Dog al du nya/olgular go zlemlenir ve yorumlanır. Bilimsel ac ıklamaların gec erlilig i olguların go zlenmesiyle bir o lc u de test edilir. Go zlem ve c ıkarımda bulunma farklı s eylerdir.

13 BİLİM TARİHİNDEN BİR ÖRNEK: Fotonlar momentum da tas ıyor! 1923 yılında Compton un x ıs ınları ile yaptıg ı deneyle ıs ıg ın dig er parc acıklar gibi enerjinin yanı sıra momentum da tas ıyabileceg i ortaya c ıkmıs tır. Nobel ödülü 1927

14 Deneyde X-ıs ınlarının madde ile çarpıs tıg ında bir kısmının saçıldıg ını; saçılan ıs ımanın, gelen ıs ımadan bir miktar daha düs ük frekanslı oldug unu gözlemledim. Fotonların momentum tas ıdıg ını çıkarımsadım.

15 Etkinlik: AYAK İZLERİ

16

17

18 2- Yasalar ve teoriler farklı türden bilgilerdir. Bilimsel teoriler, iyi yapılandırılmıs, c ok sayıda sınamaya tabi tutulmus ve birbiriyle oldukc a tutarlı ac ıklamalar sistemidir. Teoriler, farklı alanlara ait birbiriyle ilis kisizmis gibi go ru nen olgular setini ac ıklamayı amac lar. O rneg in kinetik teori, maddenin hal deg is imini, kimyasal reaksiyonların hızını ve ısı transferi ile ilgili dig er olayları ac ıklamada kullanılmaktadır. Teorilerin bilimsel aras tırmaları yo nlendiren aras tırma problemlerini ileri su rmede de o nemli bir is levi vardır.

19 Teoriler sıklıkla varsayımlara ve dog ada go zlenemeyen varlıkların bulundug u kabulu ne dayandırılmaktadır. Dolayısıyla teoriler dog rudan go zlemlerle sınanamazlar. Dog rudan kanıtlar teorileri desteklemede ve gec erliklerini sag lamada kullanılır. Teoriler go zlenebilir olayların c ıkarımsal ac ıklamalarıdır. Go zlem ve c ıkarsama arasındaki fark yasa ve teori arasındaki farka benzetilebilir. Yasalar genelde go zlenebilir olaylar arasındaki ilis kilerin ifade edilmesidir.

20 O rneg in Boyle yasası sabit sıcaklıkta bir gazın basıncı ile hacmi arasındaki ilis kiyi ifade etmektedir. Oysa gazların kinetik teorisinde bu ilis kinin nedenleri ac ıklanmaktadır. Genelde teoriler yeni kantlarla yeterince desteklendig inde yasalara do nu s u r s eklinde c ok yaygın yanlıs bir anlayıs bulunmaktadır. Gaz yasalarının ac ıklanmasında kullanılan kinetik teorinin bu yasalardan c ok sonra ortaya atılmıs olması bu anlayıs ın yanlıs lıg ını ortaya koymaktadır. Yasalar ve teoriler yanlıs anlayıs ın aksine farklı tu rden bilgiler olup birbirine do nu s mezler.

21 Gözlem Hipotez Deney Teori (Model) Yasa Gerektiğinde Teoride Değ. Tahmin Deney

22 Hipotez Teori Yasa

23 3- Bilimsel bilgi değis ebilir. Değis ime ac ıktır. Etklinlik yapalım: TANGRAM!

24 4- Bilimsel Bilgi Öznellik ic erir.

25 Bir de buradan bakalım!

26 5- Bilimsel Bilginin üretilmesinde hayal gücü ve yaratıcılık o nemlidir. İnsanların bilimde imajinasyon oldug una inanmaması s as ırtıcıdır. Bilimdeki imajinasyon, sanattakinden farklı olan c ok farklı bir imajinasyon tu ru du r. İmajinasyon yapmaya c alıs madaki bu yu k zorluk s undan kaynaklanır; daha o nce hic go rmedig iniz bir s ey olacak, daha o nce go ru lmu s, ele alınmıs her detayı kapsayacak, o ana kadar du s u nu lmu s olandan farklı olacak ve daha da o tede; kesin olacak ve herhangi bir mug laklık ic ermeyecek. Bu gerc ekten zor bir s eydir(feynman, 1999:15).

27 HAYAL GÜCÜ BILGIDEN DAHA ÖNEMLIDIR. A. EINSTEIN Einstein ın do rdu ncu makalesi yıllardır u zerinde du s u ndu g u - kendisine go re yaklas ık 7 yıldır-bir konu u zerineydi. Onu tez konusu olarak kullanmayı du s u nmu s tu ; ama reddedilmis ti. Einstein bu problemle ilk kez 16 yas ındayken kars ılas mıs ve bir ıs ık ıs ınını takip etmeye c alıs sa ne olacag ını go zu nu n o nu ne getirmeye c alıs mıs tı. (Parker, 2004:174).

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37 6- Bilim ve kültür etkiles im halindedir. Bilim bir insan ug ras ı olup bu yu k bir ku ltu r ortamında bu ku ltu ru n u ru nu olan bilim insanları tarafından yapılmaktadır. Bilim yapıldıg ı ku ltu rden hem etkilenir hem de onu etkiler. Ku ltu rel etmenler olarak; sosyal yapı, gu c odakları, politikacılar, sosyoekonomik fakto rler, felsefe, din vb. sayılabilir. O rneg in dini inanc ların birc ok zaman deg is ik s ekillerde, bilimsel c alıs maları etkiledig i bilinmektedir.

38 Hıristiyanlık anlayıs ında Tanrının evreni en en mükemmel s ekilde yarattığı ve en mükemmel geometrik s eklin de c ember olduğu düs ünüldüğü ic in, dünyanın yo rüngesinin c ember olması gerektiği düs ünülmüs tür.

39 Bilimin doğasına yo nelik kavram yanılgıları nelerdir? Bilim insanına yo nelik kavram yanılgıları nelerdir?

40 Bilimin doğası ile ilgili yaygın yanılgılar Bilimsel bilgiler deg is mez kesin bilgilerdir. Bilim insanları tamamen nesneldirler (objektif). Bilimsel hipotezler, teorilere onlar da yeterince dog rulandıklarında yasalara do nu s u rler. Bilimde evrensel olarak kabul edilen tekbir bilimsel yo ntem vardır. Bilim insanları bilimsel sonuc larını aynen oldug u gibi rapor ederler.

41 Bilimin doğası ile ilgili yaygın yanılgılar Bilim olguların sistematik olarak go zlenmesi is leminden ibarettir. Bilim bu tu n sorularımıza cevap bulabilir. Bilimde sosyal ve ku ltu rel deg erlerin bir etkisi yoktur. Bilim tamamen birikimsel olarak ilerler. Bilim ve teknoloji aynıdır. Bilimsel modeller gerc eg in kopyalarıdır.

... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI AY EYLÜL EYLÜL 1. (17-23) 2. (24-30) 3. (01-07) 4. (08-14) SB.5.1.1. Sosyal Bilgiler dersinin, Tu rkiye Cumhuriyeti nin etkin

Detaylı

Bilimin Doğası. 1. Bilim Nedir? 2. Bilimin Doğası İle Ne Kastedilmektedir? 3. Bilimin Doğasının Bilinmesi Neden Önemlidir?

Bilimin Doğası. 1. Bilim Nedir? 2. Bilimin Doğası İle Ne Kastedilmektedir? 3. Bilimin Doğasının Bilinmesi Neden Önemlidir? 1. Bilim Nedir? 2. İle Ne Kastedilmektedir? 3. nın Bilinmesi Neden Önemlidir? 4. nın Boyutları 5. İle İlgili Yaygın Yanılgılar 6. Nasıl Bir Eğitim? 7.Kaynaklar 1. Bilim Nedir? Bilimin sürekli gelişen ve

Detaylı

1. Bilim Nedir? 2. Bilimin Doğası İle Ne Kastedilmektedir? 3. Bilimin Doğasının Bilinmesi Neden Önemlidir? 4. Bilimin Doğasının Boyutları

1. Bilim Nedir? 2. Bilimin Doğası İle Ne Kastedilmektedir? 3. Bilimin Doğasının Bilinmesi Neden Önemlidir? 4. Bilimin Doğasının Boyutları 1. Bilim Nedir? 2. İle Ne Kastedilmektedir? 3. nın Bilinmesi Neden Önemlidir? 4. nın Boyutları 5. İle İlgili Yaygın Yanılgılar Prof. Dr. Samih BAYRAKÇEKEN Arş.Gör. Suat ÇELİK Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi

Detaylı

21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3

21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3 21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3 IFLA ve UNESCO IFLA (Uluslararası Ku tu phane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu) UNESCO (Birles mis Milletler Eg itim, Bilim ve Ku ltu

Detaylı

KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1

KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1 KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1 GİRİŞ Sabit yu klerden meydana gelen kesit tesiri fonksiyonlarından elde edilen grafiklere Kesit Tesir Diyagramları denir. Du zlem c ubuk sistemlerde M, N, T (V)

Detaylı

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR Liman Ekonomisi Limanların ekonomik o nemi ise, ulusal ve uluslararası ulas tırma sistemleri içindeki bir dag ıtım, bir bag lantı ve bir hizmet

Detaylı

Bilim ve Bilimin Doğası

Bilim ve Bilimin Doğası Bilim ve (Science and Nature of Science) 1. Bilim Nedir? 2. İle Ne Kastedilmektedir? 3. nın Bilinmesi Neden Önemlidir? 4. nın Boyutları 5. İle İlgili Yaygın Yanılgılar Doç. Dr. Mehmet KÜÇÜK Recep Tayyip

Detaylı

HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ

HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ Amac MADDE 1- Bu Yo nerge nin amacı, Haliç U niversitesi o g retim elemanlarının akademik faaliyetlerini destekleme,

Detaylı

Bilim, doğal dünyayla ilgili soruları cevaplamak üzere bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak herkesin irdelemesine açık geçerli ve güvenilir

Bilim, doğal dünyayla ilgili soruları cevaplamak üzere bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak herkesin irdelemesine açık geçerli ve güvenilir BİLİM Bilim, doğal dünyayla ilgili soruları cevaplamak üzere bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak herkesin irdelemesine açık geçerli ve güvenilir genellemeler ve açıklamalar ortaya koyma etkinliğidir

Detaylı

Ölçek. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Ölçek. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Ölçek Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Ölçek Nedir? Bir yerin haritasını veya planını yapabilmek için o yer ku çu ltu lerek bir du zlem u zerine çizilebilir. C u nku, haritası veya planı çizilecek yerin bu yu

Detaylı

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN KASIM 2017

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN KASIM 2017 OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN KASIM 2017 SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN Bas arılı bir kimlik olus turmada o nemli

Detaylı

ÇAĞDAŞ SİYASET DÜŞÜNCESİ (SBK204)

ÇAĞDAŞ SİYASET DÜŞÜNCESİ (SBK204) T.C. Bilecik Şeyh Edebali U3 niversitesi I:ktisadi ve I:dari Bilimler Faku ltesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yo netimi Bo lu mu ÇAĞDAŞ SİYASET DÜŞÜNCESİ (SBK204) 14. Hafta Ders Notları 08-09/02/2018 Yrd. Doç.

Detaylı

TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU GU VEN ENDEKSI ve REIDIN TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU FIẎAT BEKLENTI ENDEKSI CȨYREK DO NEM SONUCĻARI OCAK 2017

TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU GU VEN ENDEKSI ve REIDIN TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU FIẎAT BEKLENTI ENDEKSI CȨYREK DO NEM SONUCĻARI OCAK 2017 TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU GU VEN ENDEKSI ve REIDIN TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU FIẎAT BEKLENTI ENDEKSI 2017 1. CȨYREK DO NEM SONUCĻARI OCAK 2017 İÇİNDEKİLER REIDIN Tu rkiye Gayrimenkul Sekto rü Gu

Detaylı

GENÇLİK VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ

GENÇLİK VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ İÇİNDEKİLER TABLOSU I çindekiler Ön Bilgilendirme 1 Katılımcı Profili 2 Gençlik Alanında Çalışan Bir STK ya daha önce bağış yaptınız mı ya da yapmayı düşünür müsünüz? 3 Faaliyet

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ! Emniyet!

İÇİNDEKİLER. ! Emniyet! İÇİNDEKİLER Kumanda paneli + kullanma talimatları Program 1A91 1:1 Program 1C91 2:1 Program 1M91 3:1 Program 1C01 4:1 Madeni para ö lçeri olmayan makine..5:1 Madeni para ile çalış tırılan makineler için..6:1

Detaylı

Araştırma ve Bilimsel Yöntem

Araştırma ve Bilimsel Yöntem Araştırma ve Bilimsel Yöntem İçerik Bilim ve İşlevi Bilimsel Araştırma Bilimin Önemli Kavramları Eğitim Araştırmaları ve Önemi Bilim ve İşlevi Bilim yaratıcılık gerektiren bir sosyal etkinliktir! Bilim?

Detaylı

Microkontrolör Tabanl S cakl k Ölçümünde Termistör Kullan m

Microkontrolör Tabanl S cakl k Ölçümünde Termistör Kullan m Microkontrolör Tabanl S cakl k Ölçümünde Termistör Kullan m Prof. Dr. Doğan İbrahim Yak n Doğu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, KKTC ÖZET Gu nu mu zde sicaklik senso ru olarak c ok deg is ik senso

Detaylı

Gazâlî, Adalet ve Sosyal Adalet 1 GAZÂLÎ, ADALET VE SOSYAL ADALET. Sabri Orman

Gazâlî, Adalet ve Sosyal Adalet 1 GAZÂLÎ, ADALET VE SOSYAL ADALET. Sabri Orman Gazâlî, Adalet ve Sosyal Adalet 1 GAZÂLÎ, ADALET VE SOSYAL ADALET 2 İktisat Yayınları 17 İktisat Risaleleri Dizisi 1 Orman, Sabri, Gazâlî, Adalet ve Sosyal Adalet Yayına Hazırlayan: Merve Akkus Gu vendi

Detaylı

Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi

Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi er s ity yo nu nu referans alarak belirleyin. As ag ıdaki s emaya bakarak da kıble yo nu nu tarif edebilirsiniz. tre ch Kıble yo nu nu n belirlenmesi konusu I slam du nyasında

Detaylı

Araştırma ve Bilimsel Yöntem

Araştırma ve Bilimsel Yöntem Araştırma ve Bilimsel Yöntem İçerik Bilim ve İşlevi Bilimsel Araştırma Araştırma Tipleri Bilimin Önemli Kavramları Eğitim Araştırmaları ve Önemi Araştırma ve Bilimsel Yöntem 2 Bilim ve İşlevi Bilim? -

Detaylı

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ve REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ve REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ve REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ 2017 2. CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI NİSAN 2017 İÇİNDEKİLER REIDIN Tu rkiye Gayrimenkul Sekto rü

Detaylı

İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması

İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması Erhan Erkut, Temmuz 2015 İncelenen program: Makine Mu hendislig i Karşılaştırılan grup: İstanbul vakıf u niversiteleri O

Detaylı

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖ RÜ GÜVEN ENDEKSİ ve FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI TEMMUZ 2017

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖ RÜ GÜVEN ENDEKSİ ve FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI TEMMUZ 2017 REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖ RÜ GÜVEN ENDEKSİ ve FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ 2017 3. CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI TEMMUZ 2017 İÇİNDEKİLER REIDIN Tu rkiye Gayrimenkul Sekto rü Gu ven Endeksi & REIDIN Tu rkiye

Detaylı

logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL

logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR tasarımı yarışması SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL www.turgutozal.edu.tr TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI

Detaylı

ETKILI BIR FEN ÖĞRETMENI

ETKILI BIR FEN ÖĞRETMENI FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN YETİŞTİRİLMESİNDE DEĞİŞİM VE GEREKÇELER Öğrencinin performansını yükseltmek istiyorsanız kaliteli öğretmen yetiştirmek zorundasınız Alan bilgisi Genel eğitim ve kültür dersleri

Detaylı

2015 Yılına ait Kurum İç Değerlendirme Raporlarının (KİDR) Değerlendirilmesi. 15 Mart 2017 Yükseköğretim Kurulu Konferans Salonu, Ankara

2015 Yılına ait Kurum İç Değerlendirme Raporlarının (KİDR) Değerlendirilmesi. 15 Mart 2017 Yükseköğretim Kurulu Konferans Salonu, Ankara 2015 Yılına ait Kurum İç Değerlendirme Raporlarının (KİDR) Değerlendirilmesi 15 Mart 2017 Yükseköğretim Kurulu Konferans Salonu, Ankara 1 Sunum içeriği Genel bilgiler Yöntem Nitel ve nicel değerlendirme

Detaylı

T.C. I STANBUL MEDI POL U NI VERSI TESI I LETI ŞI M FAKU LTESI EG I TI M O G RETI M YO NERGESI * BI RI NCI BO LU M Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. I STANBUL MEDI POL U NI VERSI TESI I LETI ŞI M FAKU LTESI EG I TI M O G RETI M YO NERGESI * BI RI NCI BO LU M Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. I STANBUL MEDI POL U NI VERSI TESI I LETI ŞI M FAKU LTESI EG I TI M O G RETI M YO NERGESI * BI RI NCI BO LU M Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amac MADDE 1 - (1) Bu Yo nerge, I stanbul Medipol U

Detaylı

EBRUDAN YEŞERENLER SERGİ KATALOĞU

EBRUDAN YEŞERENLER SERGİ KATALOĞU Hikmet Barutçugil Hikmet Barutçugil EBRUDAN YEŞERENLER SERGİ KATALOĞU ISBN: 978-605-83558-9-7 Sergi Kataloğu - 8 Genel Koordinatör Hikmet YILDIRIM Yayına Hazırlayanlar Servet GÜNGÖR Abdullah ÖZKAN Tasarım

Detaylı

BİLGİLENDİRME ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 02 Kasım 2018

BİLGİLENDİRME ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 02 Kasım 2018 BİLGİLENDİRME ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 02 Kasım 2018 Prof. Dr. Yüksel ÖZDEMİR, Kalite Koordinatörü KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) KİḊR; kurumun bes yıl ic inde en az bir defa gerc ekles tirilecek

Detaylı

I NI NAL KULLANICI SO ZLES MESI MADDE: 1 SO ZLES MENI N TARAFLARI

I NI NAL KULLANICI SO ZLES MESI MADDE: 1 SO ZLES MENI N TARAFLARI I NI NAL KULLANICI SO ZLES MESI MADDE: 1 SO ZLES MENI N TARAFLARI I s bu I ninal Kullanıcı So zles mesi ( So zles me ); I ninal O deme ve Elektronik Para Hizmetleri A.S ( I ninal )ve Kart Sahibi arasında

Detaylı

FİNANS TEORİSİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK. Mehmet Saraç

FİNANS TEORİSİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK. Mehmet Saraç FİNANS TEORİSİNİ YENİDEN DÜŞÜNMEK Mehmet Saraç İktisat Yayınları 12 İslamî Finans Dizisi 2 Mehmet Saraç, Finans Teorisini Yeniden Düşünmek Yayına Hazırlayan: Merve Akkus Gu vendi Musahhih: Muhammed Aydın

Detaylı

Ğ İ ğ ğ İ ğ ü üğü ü İ ğ İ ö üü ü ö ğ ğ ğ İ İ ö Ş ü ü üğ ö ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ç ç ğ ü ü ğ ğ ü ü Ş Ş Çö ü Çö ü ü İ

Ğ İ ğ ğ İ ğ ü üğü ü İ ğ İ ö üü ü ö ğ ğ ğ İ İ ö Ş ü ü üğ ö ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ö ç ç ğ ü ü ğ ğ ü ü Ş Ş Çö ü Çö ü ü İ İ İ İ Ş Ğ ğ Ş İ İ ç ü ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ü ç ü ğ ğ ğ ç ö ğ ğ ç ü ğ ö ç ç ğ Ş ö ü ü ü ü ğ ö ü ü ü ğ ğ ö ç İ ğ ğ ğ Ş ğ ö ğ Ş ğ ö ç İ ğ ğ ç ü ğ ö ü ü ü İ ö ü ü ö ü Ğ İ ğ ğ İ ğ ü üğü ü İ ğ İ ö üü ü ö ğ

Detaylı

HACETTEPE U NI VERSI TESI KALI TE POLI TI KASI I C I NDEKI LER Hacettepe U niversitesi Kalite Politikası... 2 Tanımlar Yo netim

HACETTEPE U NI VERSI TESI KALI TE POLI TI KASI I C I NDEKI LER Hacettepe U niversitesi Kalite Politikası... 2 Tanımlar Yo netim HACETTEPE U NI VERSI TESI KALI TE POLI TI KASI I C I NDEKI LER Hacettepe U niversitesi Kalite Politikası... 2 Tanımlar...2 1. Yo netim...3 1.1 Misyon ve Vizyon...3 1.2 Organizasyon yapısı...3 1.3 Amac,

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26 ÜRESE AYNAAR BÖÜ 6 ODE SORU DE SORUARN ÇÖZÜER d d noktası çukur aynanın merkezidir ve ışınlarının izlediği yoldan, yargı doğrudur d noktası çukur aynanın odak noktasıdır d olur yargı doğrudur d + d + dir

Detaylı

philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi

philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi FELSEFE NEDİR? philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi Felsefe değil, felsefe yapmak öğrenilir KANT Felsefe, insanın kendisi, yaşamı, içinde

Detaylı

Teori (saat/hafta) HAS Yarıyıl

Teori (saat/hafta) HAS Yarıyıl HAS 101-DEMOGRAFİ ve SAĞLIK Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Yerel Kredi AKTS DEMOGRAFİ ve SAĞLIK Önkoşul(lar)-var ise Dersin Dili Dersin Türü Dersin verilme şekli Dersin

Detaylı

Ara tırma Yöntem ve Teknikleri. Ay e Cabi

Ara tırma Yöntem ve Teknikleri. Ay e Cabi Ara tırma Yöntem ve Teknikleri Ay e Cabi Bilim Nedir? Evreni anlama ve açıklama gayretlerinin tümüdür Soru sormakla ba lar Gerçe i anlama etkinlikleridir Organize edilmi bilgiler toplulu udur Metodik ve

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

KADI R HAS U NI VERSI TESI O G RETI M U YELERI YURTI ÇI VE YURTDIS I AKADEMI K ETKI NLI K VE ÇALIS MALARA KATILMA DESTEG I VE I ZI N YO NERGESI

KADI R HAS U NI VERSI TESI O G RETI M U YELERI YURTI ÇI VE YURTDIS I AKADEMI K ETKI NLI K VE ÇALIS MALARA KATILMA DESTEG I VE I ZI N YO NERGESI KADI R HAS U NI VERSI TESI O G RETI M U YELERI YURTI ÇI VE YURTDIS I AKADEMI K ETKI NLI K VE ÇALIS MALARA KATILMA DESTEG I VE I ZI N YO NERGESI Amac Madde 1- Bu Yo nerge nin amacı, Kadir Has U niversitesi

Detaylı

Yenilikçi Öncü. mu s terilerimize en iyi kalitede ve en uygun maliyetlerde u ru nler sunmaya odaklanmak tayız.

Yenilikçi Öncü. mu s terilerimize en iyi kalitede ve en uygun maliyetlerde u ru nler sunmaya odaklanmak tayız. 2 Yenilikçi Öncü Tekstil sekto ru nde katma deg er yaratabilmek ic in firma olarak, yaratıcılıg ı ve gu venilirlig i temel alan bir prensiple yol almaktayız. Sosyal ve c evresel sorumlulug umuzu da o n

Detaylı

01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC

01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC 01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC ŞİRKET PROFİLİ 2010 Yılından itibaren DOĞ ALĞAZ SEKTO RU NDE o nemli kuruluşlardan biri olan RVC DOĞ ALĞAZ YAPI MARKET I MALAT SAN.TI C. KALI TELI U RETI

Detaylı

SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU

SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU KUMLUCA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBERLİ K VE PSİ KOLOJİ K DANİŞMA Hİ ZMETLERİ BO LÜ MÜ 2016 Bu araştırma Kumluca ilçesindeki MEB e bağlı resmi ortaokul ve

Detaylı

Nisan 2015 20.04.2015 1

Nisan 2015 20.04.2015 1 Nisan 2015 20.04.2015 1 ininal nedir? Kısım 1 20.04.2015 2 Ininal, Türkiye nin fiziksel perakende noktalarında satın alınabilen ilk ön ödemeli kartıdır ininal Kart; MasterCard, ING Bank, Provus Bilis im

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: BİLİM NEDİR? NE DEĞİLDİR?

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: BİLİM NEDİR? NE DEĞİLDİR? İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: BİLİM NEDİR? NE DEĞİLDİR? Bilim Tanımı ve Kökeni... 2 Bilimsel İçerik... 6 a. Kuram (Teori)... 6 b. Olgu... 7 c. Yasa... 8 d. Hipotez... 9 Bilimsel Yöntem (Süreç)... 10 Bilgi Edinme

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. IIF KOU ALATIMLI 2. ÜİTE: ELEKTRİK VE MAYETİZMA 4. Konu MAYETİZMA ETKİLİK ve TET ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 2 Elektrik ve Manyetizma 2. Ünite 4. Konu (Manyetizma) A nın Çözümleri 3. 1. Man ye tik kuv vet ler,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bu makine sadece su ile kullanılabilir. Asla kuru temizleme maddelerini kullanmayınız.

İÇİNDEKİLER. Bu makine sadece su ile kullanılabilir. Asla kuru temizleme maddelerini kullanmayınız. İÇİNDEKİLER Kumanda paneli + kullanma talimatları Program 2A01 1:1 Program 2G01 2:1 Program 2H11 3:1 Program 2L01 4:1 Program 2M01, 2M11, 2W01..5:1 Program 2H01 6:1 Program 2H01, 2H02, 2F01, 2F02, 2M11,

Detaylı

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ 1 Su ÜRÜNLERİNE GENEL BAKIŞ 2011 yılında, du nyada su u ru nleri u retimi icşularda 11.5, denizlerde 78.9, yetis tiricilikte 63.6 milyon tona ve toplamda 154 milyon

Detaylı

BILGI FELSEFESI. Bilginin Doğruluk Ölçütleri

BILGI FELSEFESI. Bilginin Doğruluk Ölçütleri BILGI FELSEFESI Bilginin Doğruluk Ölçütleri Bilimsel bilgi Olgusal evreni, toplum ve insanı araştırma konusu yapar. Bilimler; Formel bilimler Doğa bilimleri Sosyal bilimler olmak üzere üç grupta incelenir.

Detaylı

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14)

7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ 1. I. ( 15) ( 1) 5. ( 125) : ( 25) 5 6. (+ 9) = (+ 14) 7. Sınıf MATEMATİK TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ TEST 1 1. I. (15) (1) II. (1) (6) III. (+8) (1) IV. (10) (1) Yukarıda verilen işlemlerden kaç tanesinin sonucu pozitiftir? A) 4 B) 3 C) 2 D) 1

Detaylı

BURSA İLİ 2016 YILI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU

BURSA İLİ 2016 YILI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU BURSA İLİ 2016 YILI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR-GE ŞUBESİ Şubat, 2017 İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgi...1 2. Bursa İli Dış Ticaret Verileri...2 3. Bursa

Detaylı

225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar

225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar 225 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Dilek Sarıtaş-Atalar Bilgi Nedir? Bilme edimi, bilinen şey, bilme edimi sonunda ulaşılan şey (Akarsu, 1988). Yeterince doğrulanmış olgusal bir önermenin dile getirdiği

Detaylı

BİLİMİN DOĞASI VE BİLİM TARİHİ «Bilim, Anlamı ve Kapsamı»

BİLİMİN DOĞASI VE BİLİM TARİHİ «Bilim, Anlamı ve Kapsamı» 2015-2016 BBDT-Sunu_1 BİLİMİN DOĞASI VE BİLİM TARİHİ «Bilim, Anlamı ve Kapsamı» Dr. Aysun Ö. KAPLAN Dersin Akışı Bilimin doğası kart oyunu sonuçlarının tartışılması Tercih edilen kartlar Bilim tanımlarında

Detaylı

MICROSOFT EXCEL 2010 Ders Notları

MICROSOFT EXCEL 2010 Ders Notları MICROSOFT EXCEL 2010 Ders Notları Sayılara dayalı verileri hesaplama, is leme ve sonuc ları farklı go ru nu mlerle yansıtma ic in kullanılan bir programdır. Sayısal verileri is leme o zellig ine sahiptir.

Detaylı

YAYIM VE YAZIM KURALLARI

YAYIM VE YAZIM KURALLARI YAYIM VE YAZIM KURALLARI 1. Yıldırım Beyazıt Hukuk Dergisi yılda iki kez yayımlanan ulusal hakemli bir dergidir. 2. Dergide Tu rkc e, Almanca, Fransızca ve I ngilizce makaleler yayımlanmaktadır. 3. Yayın

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ ve BECERİLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ ve BECERİLERİ 3/14/12 BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ ve BECERİLERİ Olay ve nesnelerin hareketlerinin duyu organlarının kullanılması ile doğal ortamlarında izlenmesidir. İki türlü gözlem vardır; a) Kontrollü gözlem (Deney)

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞIN TANIMI Davranış Kavramı, öncelikle insan veya hayvanın tek tek veya toplu olarak gösterdiği faaliyetler olarak tanımlanabilir. En genel anlamda davranış, insanların

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ

REHBERLİK SERVİSİ BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ REHBERLİK SERVİSİ BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ Okulöncesi dönemi oluşturan ilk yıllarda eğitimde ailenin önemi çok büyüktür. Çocuğun gelişiminde ailenin en etkili faktör olduğu bu dönemde anne-babaya pek çok görev

Detaylı

Soyolojik Soru Sorma ve Cevaplama

Soyolojik Soru Sorma ve Cevaplama Soyolojik Soru Sorma ve Cevaplama Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 3. Ders Bilgi Türleri Thomson ve Hickey e göre beş tür bilgi mevcuttur: 1. Sınama yanılma yoluyla elde edilen deneyim (experience). bilgiyi

Detaylı

İSTANBUL KENT U NİVERSİTESİ O G RENCİ KULU P VE TOPLULUKLARI YO NERGESİ

İSTANBUL KENT U NİVERSİTESİ O G RENCİ KULU P VE TOPLULUKLARI YO NERGESİ İSTANBUL KENT U NİVERSİTESİ O G RENCİ KULU P VE TOPLULUKLARI YO NERGESİ Amac MADDE 1 (1) Bu yo nerge, İstanbul Kent U niversitesi nin o g rencileri nin bilimsel, mesleki, sosyal, ku ltu rel, sportif ve

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

Ç AMAŞ IR KURUTMA MAKİNESİ- T3300S,TD3030 SERİLERİ

Ç AMAŞ IR KURUTMA MAKİNESİ- T3300S,TD3030 SERİLERİ Ç AMAŞ IR KURUTMA MAKİNESİ- T3300S,TD3030 SERİLERİ Uyarı : Emniyetiniz iç in bu kılavuzdaki bilgiler yangın veya patlama tehlikesini minimuma veya mülkiyete zarar gelmesini kiş isel yaralanmayı veya ölümü

Detaylı

üü Ü ğü Ş ü ğ Ü ğ ğ ğ ğ ğ ü Ç ü ü ğü ü ç ü ğ ü ü Ş ğ ğ ğ ü ü

üü Ü ğü Ş ü ğ Ü ğ ğ ğ ğ ğ ü Ç ü ü ğü ü ç ü ğ ü ü Ş ğ ğ ğ ü ü ğ Ü Öğ ğ ğ Ç Ü Ş Ç ğ Ç Ş ü ü üğü ü ğ ç ü ü ü ü Ü Öğ ü ğ ü ü ü ğ ç ü üş üü Ü ğü Ş ü ğ Ü ğ ğ ğ ğ ğ ü Ç ü ü ğü ü ç ü ğ ü ü Ş ğ ğ ğ ü ü Ş ğ ç ğ ğ Ş ü Öğ ğ ğ Ç Ş ğ ç Ş ü ü ç Ş ğ ğ ğ Ö ü ü Ş ğü ç ç ğ Ş ü ğ ğ

Detaylı

İ İ Ü İ İ İ İ

İ İ Ü İ İ İ İ İ İ Ü İ İ İ İ İ İ Ü Ü Ö Ü Ö Ş Ö Ş Ğ Ç Ş Ğ Ç Ş Ü Ü Ş Ü Ü Ö Ü Ü Ğ İ İ Ü Ü İ İ Ş Ü ÜŞ Ü Ü Ç Ü Ü İ Ş Ü İ İ İ İ İ Ş Ü İ Ö Ş İ İ Ü Ü Ü Ş Ğ Ü Ü Ş Ü Ğ Ğ Ö Ç Ü Ç Ü Ö Ü Ü İ Ü Ş İ Ü Ö Ü Ü Ü Ü Ü İ İ Ş Ü Ç Ü Ş Ü İ

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı I Türkiye (UN SDSN I Turkey) Bahar ÖZAY UN SDSN I Türkiye Direktörü Antalya, 4 Kasım 2016

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı I Türkiye (UN SDSN I Turkey) Bahar ÖZAY UN SDSN I Türkiye Direktörü Antalya, 4 Kasım 2016 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı I Türkiye (UN SDSN I Turkey) Bahar ÖZAY UN SDSN I Türkiye Direktörü Antalya, 4 Kasım 2016 1 Birles mis Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri

Detaylı

BİLGİ EDİNME İHTİYACI İnsan; öğrenme içgüdüsünü gidermek, yaşamını sürdürebilmek, sayısız ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve geleceğini güvence altına a

BİLGİ EDİNME İHTİYACI İnsan; öğrenme içgüdüsünü gidermek, yaşamını sürdürebilmek, sayısız ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve geleceğini güvence altına a BİLİMSEL YÖNTEM Prof. Dr. Şahin Gülaboğlu Mühendislik Fakültesi -------------------------------------------------------------------- BİLİM, ETİK ve EĞİTİM DERSİ KONUŞMASI 19 Ekim 2007, Cuma, Saat-15.00

Detaylı

2023 Sağlık İş Gücü Hedefleri ve Sağlık Eğitimi Faaliyetleri

2023 Sağlık İş Gücü Hedefleri ve Sağlık Eğitimi Faaliyetleri 2023 Sağlık İş Gücü Hedefleri ve Sağlık Eğitimi Faaliyetleri Dr. Seyit KARACA TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclisi Başkanı Konya Tabip Odası Başkanı Özel Medova Hastanesi İcra Kurulu Üyesi 15-18 Şubat

Detaylı

İ Ğ ü ö ğ ç İ İ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ğ ğ ç ö ö ç İ ğ ö ç İ İ ç Ç ç ğ ğ ö ç İ ğ ğ ö ç ğ ğ ü ö ç ç ç ç ğ ç ö ç İ ğ ğ ü Ş Ş Ö İ Ü Ü Ö Ö ÜŞ Ş Ö Ğ Ü Ü Ş Ç

İ Ğ ü ö ğ ç İ İ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ğ ğ ç ö ö ç İ ğ ö ç İ İ ç Ç ç ğ ğ ö ç İ ğ ğ ö ç ğ ğ ü ö ç ç ç ç ğ ç ö ç İ ğ ğ ü Ş Ş Ö İ Ü Ü Ö Ö ÜŞ Ş Ö Ğ Ü Ü Ş Ç «Ğ ü İ ç ö ç İ ö ç İ ğ ğ İ İ» ğ İ ğ Ş ö ğ ğ ö ü ü ü İ Ğ ü ö ğ ç İ İ ç ö ç İ ğ ğ İ İ ö ç İ ğ ğ ç ö ö ç İ ğ ö ç İ İ ç Ç ç ğ ğ ö ç İ ğ ğ ö ç ğ ğ ü ö ç ç ç ç ğ ç ö ç İ ğ ğ ü Ş Ş Ö İ Ü Ü Ö Ö ÜŞ Ş Ö Ğ Ü Ü Ş

Detaylı

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ

FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 1. BÖÜM A DAGAARI MDE SRU - 1 DEİ SRUARIN ÇÖZÜMERİ 5. T 1. uvvet vektörünün dengeden uzaklaşan ucu ile hız vektörünün ları çakışık olmalıdır. Buna göre şeklinde CEVA C 2. Dal ga la rın gen li ği den ge

Detaylı

Araştırma Teknikleri

Araştırma Teknikleri Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu Yrd.Doç.Dr. Bayram Kılıç Ekim 18, 2010 Yalova Bilimsel Yöntem Modeli Bilimsel yöntemin aşamaları nelerdir? Araştırma Teknikleri 1. Güçlüğün sezilmesi Bu aşamada birey, kendisine

Detaylı

MENTOR BABY RealCare Total Parenting Experience

MENTOR BABY RealCare Total Parenting Experience MENTOR EĞİTİM DANIŞMANLIĞI MENTOR BABY RealCare Total Parenting Experience Y A Ş A Y A R A K Ö Ğ R E N M E N I N E N K E Y I F L I V E E T K I L I Y O L U L I V E I T L E A R N I T Amerika Liselerinde

Detaylı

Bakan Albayrak: KDV İadesinde Yeni Sistem Oluşturacağız

Bakan Albayrak: KDV İadesinde Yeni Sistem Oluşturacağız www.mevzuattakip.com.tr Bakan Albayrak: KDV İadesinde Yeni Sistem Oluşturacağız Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, KDV iadelerinde çok daha hızlı ödemeyi öncelikleyecek yeni bir sistem oluşturacaklarını

Detaylı

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama 1 A370094 58*******92 MU*** KA*** SAĞLIK YÖNETİMİ, LİSANS TAMAMLAMA 94.50 94,5 PROGRAMI, 2 A372539 71*******12 NU***

Detaylı

Evr m Öğret m Çalıştay Raporu

Evr m Öğret m Çalıştay Raporu Evr m Öğret m Çalıştay u Evr m öğret m çalışma grubu: Devr m Güven, D lek Koptek n, Mehmet Somel, Serhat İrez, Şule Çalışkan, Tül n Çet n, Zelal Özgür Durmuş Bu raporda Aralık tarihinde Bog aziçi Universitesi'nde

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI PR. (İNGİLİZCE) TARİH PR. (İNGİLİZCE) (TAM BURSLU) SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PR.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI PR. (İNGİLİZCE) TARİH PR. (İNGİLİZCE) (TAM BURSLU) SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ PR. Aday Kimlik Ad Soyad Sınav Lisans Lisans 1 A233139 2 A234223 3 A234363 4 A2712 5 A223251 6 A227829 7 A232737 8 A228288 9 A232288 A2596 11 A234425 12 A233457 13 A227794 ******* 36 19******* 90 ******* 46

Detaylı

MADDENİN ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜM

MADDENİN ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜM MADDENİN ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜM İÇERİK Madde nedir? Kimya ve Kimyager nedir/kimdir? Maddenin Fiziksel ve Kimyasal özellikleri Maddenin Halleri Madde ve Enerji Bilimsel Yaklaşım ve Bir Model Geliştirme Kimyasal

Detaylı

MEF ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖĞRENCİLERİ BURS YÖNERGESİ I. AMAÇ, TANIMLAR, GENEL HÜKÜMLER

MEF ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖĞRENCİLERİ BURS YÖNERGESİ I. AMAÇ, TANIMLAR, GENEL HÜKÜMLER MEF ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖĞRENCİLERİ BURS YÖNERGESİ I. AMAÇ, TANIMLAR, GENEL HÜKÜMLER Amaç Madde 1. Bu yo nergenin amacı, MEF U5 niversitesi nde, lisans du zeyinde verilen eg itimo g retimin nitelig ini

Detaylı

Akışkanlar Mekaniği. Dr. Osman TURAN. Makine ve İmalat Mühendisliği. osman.turan@bilecik.edu.tr

Akışkanlar Mekaniği. Dr. Osman TURAN. Makine ve İmalat Mühendisliği. osman.turan@bilecik.edu.tr Akışkanlar Mekaniği Dr. Osman TURAN Makine ve İmalat Mühendisliği osman.turan@bilecik.edu.tr Kaynaklar Ders Değerlendirmesi 1. Vize 2. Vize Ödev ve Kısa sınavlar Final % 20 % 25 % 15 % 40 Ders İçeriği

Detaylı

as ag ıdaki o zelliklere sahip bir madde anlamına gelir: (a) 50 C'de buhar basıncı 300kPa'dan (3 bar) bu yu k olan veya (b) 101,3 kpa standart basınc

as ag ıdaki o zelliklere sahip bir madde anlamına gelir: (a) 50 C'de buhar basıncı 300kPa'dan (3 bar) bu yu k olan veya (b) 101,3 kpa standart basınc 4. TANIMLAR TANIMLAR as ag ıdaki o zelliklere sahip bir madde anlamına gelir: (a) 50 C'de buhar basıncı 300kPa'dan (3 bar) bu yu k olan veya (b) 101,3 kpa standart basınc ta 20 derecede tamamen gaz halde

Detaylı

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT)

Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) İstanbul Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT) Teorik & Uygulamalı Eg itimi Eğitim koordinatörü: Dr.Fatih Yavuz Eğitimciler:Dr.Fatih Yavuz, Dr. Hasan T. Karatepe, Dr. Sevinç Ulusoy, Dr. Ahmet Nalbant Bağlamsal

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 1 BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI

9. SINIF KONU ANLATIMI 1 BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI 9. SINIF KONU ANLATIMI 1 BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI BİLİM VE BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI Bilim doğal öğrenme yoludur ve dünyamızı algılamamızı sağlar. Bilimin temeli sorgulamadan ve meraktan geçer. Bilime göre

Detaylı

Araştırma Teknikleri

Araştırma Teknikleri Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu Yrd.Doç.Dr. Bayram Kılıç Ekim 11, 2010 Yalova Bilimsel Yöntem Modeli Bilimsel Yöntem Bilimsel yöntem, tümevarım ile tümdengelim yaklaşımlarının ayrı ayrı yeterli olamayışları

Detaylı

Bugün için Okuma: Bölüm 1.5 (3. Baskıda 1.3), Bölüm 1.6 (3. Baskıda 1.4 )

Bugün için Okuma: Bölüm 1.5 (3. Baskıda 1.3), Bölüm 1.6 (3. Baskıda 1.4 ) 5.111 Ders Özeti #4 Bugün için Okuma: Bölüm 1.5 (3. Baskıda 1.3), Bölüm 1.6 (3. Baskıda 1.4 ) Ders #5 için Okuma: Bölüm 1.3 (3. Baskıda 1.6 ) Atomik Spektrumlar, Bölüm 1.7 de eģitlik 9b ye kadar (3. Baskıda

Detaylı

Temel Kavramlar Bilgi :

Temel Kavramlar Bilgi : Temel Kavramlar Bilim, bilgi, bilmek, öğrenmek sadece insana özgü kavramlardır. Bilgi : 1- Bilgi, bilim sürecinin sonunda elde edilen bir üründür. Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ EĞİTİMİ AKREDİTASYONU ARA RAPORU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ EĞİTİMİ AKREDİTASYONU ARA RAPORU ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ EĞİTİMİ AKREDİTASYONU ARA RAPORU EKİM 2015 İC İNDEKİLER A. FAKÜLTENİNTANITIMI... 4 B. SON ÜC YILDAKİ DEĞİS İKLİKLERİN ÖZETLENMESİ... 6 C. ZİYARET SONU

Detaylı

Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı

Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Hasan Kalyoncu Psikoloji Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı nın Temel Kavramları Piaget e göre zeka c evreye

Detaylı

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ 1 VETÖE ODE SOU - 1 DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ ODE SOU - DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ 1. Bir vektörün tersi doğrultu ve büyüklüğü aynı yalnızca yönü ters olan vektördür:. = olacağından, I. eşitlik yanlıştır. II. eşitlik

Detaylı

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar la da gi di le mez. Çün kü uçak lar çok ya kın dan geçi

Detaylı

5. Medicabil Bilimsel Etkinlikleri Yalın Hastane Mart 2017, Bursa SAĞLIK YÖNETİMİNDE YALINLAŞMA SAĞLIK HİZMETİNDE KAYNAK KULLANIMI VE İSRAF

5. Medicabil Bilimsel Etkinlikleri Yalın Hastane Mart 2017, Bursa SAĞLIK YÖNETİMİNDE YALINLAŞMA SAĞLIK HİZMETİNDE KAYNAK KULLANIMI VE İSRAF 5. Medicabil Bilimsel Etkinlikleri Yalın Hastane 2017 23-25 Mart 2017, Bursa SAĞLIK YÖNETİMİNDE YALINLAŞMA SAĞLIK HİZMETİNDE KAYNAK KULLANIMI VE İSRAF Doç. Dr. S. Haluk ÖZSARI Sağlık Bilimleri Fakültesi

Detaylı

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Ayıptan Doğan Sorumluluk

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Ayıptan Doğan Sorumluluk 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Ayıptan Doğan Sorumluluk Malın ayıplı olması halinde tüketici kendisine kanunen tanınan dört haktan istediğini seçebilir. Satıcı tüketicinin tercih

Detaylı

Bilimsel Yasa Kavramı. Yrd.Doç.Dr. Hasan Said TORTOP Kdz.Ereğli-2014

Bilimsel Yasa Kavramı. Yrd.Doç.Dr. Hasan Said TORTOP Kdz.Ereğli-2014 Bilimsel Yasa Kavramı Yrd.Doç.Dr. Hasan Said TORTOP Kdz.Ereğli-2014 Bilimsel yasa her şeyden önce genellemedir. Ama nasıl bir genelleme? 1.Bekarla evli değildir. 2. Bahçedeki elmalar kırmızıdır 3. Serbest

Detaylı

Atom. Atom 9.11.2015. 11 elektronlu Na. 29 elektronlu Cu

Atom. Atom 9.11.2015. 11 elektronlu Na. 29 elektronlu Cu Atom Maddelerin en küçük yapı taşlarına atom denir. Atomlar, elektron, nötron ve protonlardan oluşur. 1.Elektronlar: Çekirdek etrafında yörüngelerde bulunurlar ve ( ) yüklüdürler. Boyutları çok küçüktür.

Detaylı

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum 1 A3719 3*******1 İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS BE*** İL*** 7.1 95,,55 Kazandı A37793 33******* EB*** ŞE*** İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ PR.. 9, 5,3 Kazandı 3 A33 17*******5 SE*** YÜ*** PSİKOLOJİ PR.. 5, 3,9

Detaylı

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi al mak için ka fası nı sok tu. Ama içer de ki za rif

Detaylı

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür.

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür. AIŞTIRAAR BÖÜ BAĞI HAREET ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 4 N N =v =0 Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, N yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) =v = aracı

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders Kodları AKTS

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders Kodları AKTS Ders T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı Tablo 1. ve Kredi Sayıları I. Yarıyıl Ders EPO501 Eğitimde Program Geliştirme 3 0 3 8

Detaylı

ÇİZGİ FİLM ve ANİMASYON BÖLÜMÜ

ÇİZGİ FİLM ve ANİMASYON BÖLÜMÜ Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi ÇİZGİ FİLM ve ANİMASYON BÖLÜMÜ Ders İçerikleri DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ YARIYIL (1. Sınıf, Güz Do nemi) İLET101 İletis ime Giris I letis im bilimlerinin gelis imi,

Detaylı