Su ve elektrolit metabolizmasının ve Asid - baz dengesinin klinik değerlendirilmesi Doç. Dr. Nurten Özsoy

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Su ve elektrolit metabolizmasının ve Asid - baz dengesinin klinik değerlendirilmesi Doç. Dr. Nurten Özsoy"

Transkript

1 Su ve elektrolit metabolizmasının ve Asid - baz dengesinin klinik değerlendirilmesi Doç. Dr. Nurten Özsoy

2 Metabolizma suyu ( ml/günde) Bağırsak 0.1 L/g TOPLAM VÜCUT SUYU Su alımı (1-1.5 L/günde) Ter 0.1 L/gün Hücre içi (27 L) Hissedilmeyen su kaybı (0.5 L/gün) Hücre dışı (15L) Akciğer 0.3 L/gün Total vücut sıvısı (42 L) (vücut ağırlığının % 60 ı kadar) Filtrat 180 L/gün İdrar (1-1.5 L/gün) 70 kg ağırlığındaki bir erkekte toplam su miktarı yaklaşık 42 L dir, böylece toplam vücut ağırlığının % 60 dır, kadınlarda ise % 50 dir. Yeni doğanda bu oran vücut ağırlığının % i kadar olabilir fakat doğumdan ileri yaşlara doğru giderek azalır. Şişmanlık vücuttaki suyun yüzdesini azaltır ve bazen % 45 e kadar düşürebilir. Vücuttaki yaklaşık 42 L sıvının 27 L si yaklaşık 75 trilyon vücut hücresinin içindedir, buna genel olarak hücre içi (intrasellüler) sıvısı denir. Hücrelerin dışında bulunan sıvılara ekstrasellüler sıvı denir ve toplamı 15 L kadardır.

3

4 Hücre dışı sıvısı (HDS) (Ekstrasellüler sıvı) İnterstisyel kompartman (doku hücreleri arasında) (% 15) İntravasküler kompartman (plazma ve lenf sistemi içinde) (% 5) Ekstrasellüler sıvı bağırsak (3 L) Plazma ( % 5) deri akciğer böbrek (12 L) İntersti siyel sıvı (% 15) Hücre dışı sıvı (HDS) Vücut su kitlesinin 1/3 kadardır Hücre içi sıvısı (27 L) (% 40) Vücut ağırlığının % nı oluşturur Hücre içi sıvısı (HİS) (intrasellüler sıvı) Vücut su kitlesinin 2/3 kadardır Vücut ağırlığının % nı oluşturur Erişkin bir erkeğin ağırlığının % 60 ı su dur

5 Homeostaz

6

7 Hücre dışı sıvı (HDS) (Ekstrasellüler sıvı) 154 meq/l 154 meq/l 153 meq/l 153 meq/l katyonlar anyonlar katyonlar anyonlar Na Cl Na Cl HCO Mg ++ 3 HCO SO PO SO PO meq/l 200 meq/l katyonlar anyonlar K HPO SO HCO 3-10 K + 4 Ca ++ 3 Mg ++ 2 Org. asit 5 Protein 16 K + 4 Ca ++ 5 Mg ++ 3 Org. asit 5 Protein 1 Mg Na + 10 Protein 40 plazma İnterstisyel sıvı İntrasellüler sıvı

8 Hücre membranındaki Na + /K + pompası, intrasellülerden ekstrasellülere 2K + iyonuna karşılık 3Na + iyonu geçmesini sağlar. Bir ATP molekülünün, Mg 2+ ile aktive olan Na + /K + ATPaz enzimi tarafından ADP ve inorganik fosfata hidroliz olması sonucunda açığa çıkan enerji ile 3Na + iyonu hücre dışına pompalanırken 2K + iyonu hücre içine girer.

9 İntrasellüler ve ekstrasellüler bölükler arasında suyun hareketi osmotik basınç farklılığı ile, kapiller duvardan suyun hareketi ise hidrostatik ve onkotik basınç farklılığı (Starling güçleri) ile gerçekleşir.

10 Eğer iki sıvı kompartmanı arasındaki bir zar suya geçirgen, fakat su içinde çözünmüş bazı maddeler için geçirgen değilse (yarı geçirgen membran) ve diffüzyona uğramayan maddelerin konsantrasyonu zarın bir yanındaki sıvı bölümünde diğer taraftakinden daha fazla ise, su yüksek yoğunlukta diffüze olmamış madde içeren bölüme doğru zardan geçer. Bu olaya osmoz denir. ı Osmotik basınç Bir çözeltinin içindeki partikül sayısının sağladığı basınçtır.

11 Osmol - Osmotik olarak aktif partikül ve iyon sayısını gösterir. 1 Osmol (Osm) 1 mol katı partikül Osmolalite 1 kg suda çözünmüş partikül sayısı (osmol/kg su) Osmolarite 1 L çözeltide çözünmüş partikül sayısı (osmol/l su) Plasma osmolalitesinin hesabı (mosm/kg = 2 serum Na + + glukoz /18 + BUN /2.8 Burada sodyum meq/l, glukoz ve BUN ise mg/dl olarak tanımlanır. 18 ve 2.8 sayıları mg/dl konsantrasyonu mol/l e çevirmek için kullanılan sayılardır. Normal değer: 275 ve 290 mosm/kg. Anyon boşluğu = ([Na + +K + ])-([Cl - +HCO 3- ]) Ölçümü yapılmayan anyonların toplam miktarı: 12 mmol/l Böbrek yetmezliği ve diabetik ketoasidozda birkaç kat artmaktadır.

12 Tonisite Bir solüsyonun osmotik basıncını plazmanınki ile karşılaştırmak için kullanılır. Hipotonik solüsyonlar plazmadan düşük osmotik basınçları nedeniyle hücrelerin hacmini arttırırlar. İzotonik solüsyonlar plazma ile aynı basınçları nedeniyle hücre hacmini etkilemezler Hipertonik solüsyonlar ise plazmadan yüksek osmotik basınçları sonucunda hücre suyunun intravasküler sıvısına çekilmesine ve hücrenin hacim kaybına neden olurlar. Plazma hacmini arttırmak için kullanılan solusyonlar: % 5 Dekstrozun sudaki solusyonu (DSS), Ringer Laktat sol. (RLS), Hidroksietilnişasta sol. (HES), Kristaloidler (% 0.9 NaCl), Kolloidler (albumin, gelatin)

13 Kolloid (onkotik) basınç plazma proteinlerin yarattığı basınç Hidrostatik basınç kalp tarafından yaratılan mekanik basınç hidrostatik basınçtan sorumludur. Kapillerlerin arteriol ucundaki damariçi hidrostatik basınç onkotik basıncı aştığı için, plazmadan interstisyuma sıvı geçişi olur. Kapillerlerin venöz ucundaki damariçi hidrostatik basınç onkotik basınçtan düşüktür ve interstisyumdan plazmaya sıvı geçer. Bu iki basıncın bozuklukları interstisyel sıvının artışına ve ödem oluşumuna yol açar. sıvı İnterstisyel sıvı sıvı ARTERİOL UÇ Hidrostatik basınç Hidrostatik basınç 35 mmhg 15 mmhg Onkotik basınç 25 mmhg Kapiller VENÖZ UÇ

14 Vücut su miktarının ayarlanması Hem hücre dışı sıvının kompartmanları arasında hem de hücre içi sıvısı ile hücre dışı sıvısı arasında bir dengelenme söz konusudur. Organizma, suyun dengelenmesinde başlıca iki mekanizmadan yararlanır. Susama ve idrar çıkarma. Bunun yanında çevre koşullarına baglı olarak terleme yolu ile de su dengesi düzenlenebilir. Su alınmasının kontrolü, susama mekanizmaları ile sağlanır. Ekstrasellüler hacminde azalmaya yanıt olarak susama duygusu oluşur ve su içilerek artmış olan osmotik basınç azaltılmaya çalışılır. Susuzluk, su alınmasının ilk düzenleyicisi olup, hücre dışı osmolalitesindeki artışa yanıt veren hipotalamustaki bir merkeze bağlıdır, su içmek için şuurlu arzu diye ifade edilir.

15

16 Ekstrasellüler sıvı hacminin düzenlenmesi Ekstrasellüler sıvı hacmi, büyük ölçüde Na + iyonu içeriği ile belirlenir. Ekstrasellüler sıvıda Na + içeriği arttıkça fazla miktarda su tutulmasıyla ekstrasellüler sıvının hacmi artar. Ekstrasellüler sıvıda Na + içeriği azaldıkça az miktarda su tutulmasıyla ekstrasellüler sıvının hacmi azalır. Ekstrasellüler sıvıda Na + içeriği de böbreklerden sodyum (Na + ) atılımının kontrolü ile düzenlenir. Böbreklerden sodyum (Na + ) atılımını kontrol eden çeşitli mekanizmalardan en önemlileri glomerüler filtrasyon hızı (GFR) ve renin-anjiotensin-aldosteron sistemidir.

17 BÖBREKLER Böbrekler sıvı, asitbaz ve elektrolit dengesinin düzenlenmesinde hayati rol oynayan organlardan birisidir.

18 Böbreklerde idrarı oluşturan en küçük üniteler nefronlardır. Her bir böbrekte bir milyonun üzerinde nefron bulunmaktadır.

19

20 1. Filtrasyon (Kanın süzülmesi): Idrar oluşumunun ilk basamağıdır. Afferent arteriyol ile glomerul kapiller yumağına ulaşan kanın proteinleri ve hücreleri dışındaki tüm elemanları Bowman kapsülü içine süzülür. Süzüntünün içerigi proteinler dışında hemen hemen plazmanın yapısı ile eşdegerdir. Glomerulusta proteinsiz bir ultrafiltrat oluşur.

21 Glomerul kapillerlerindeki filtrasyon hızı, birim zamanda süzülen plazma miktarı olarak tanımlanır. Birimi ml/dk dır ve kısaltılmış olarak GFR şeklinde gösterilir. Nefrona giren plazmanın her seferinde % 20 si filtre edilir, bu da 625 ml nin % 20 si 125 ml/dakika filtrat oluşur. Dakikada 125 ml olan filtrasyon miktarı günde 180 litreye eşdegerdir. Fakat bunun yalnızca ml (1-2 l) idrar olarak dışarı atılır, yani filtre edilen miktarın % 99 tekrar geri emilir. Kanın plazma hacminin 3 litre olduğu dikkate alınacak olursa, bir günde kan plazmasının böbrekler tarafından 60 kez (180 / 3 =60) filtre edildiği anlaşılmaktadır.

22 Glomerüler filtrasyon hızı (GFR) ile sodyum atılımının ve ekstrasellüler sıvı hacminin düzenlenmesi Aşırı miktarda tuz alınması, ekstrasellüler sıvı hacmini artırmamak için böbreklerde glomerüler filtrasyon hızında bir artışa yol açar. Su, Na +, K +, Cl -, HCO - 3, fosfat, glukoz glomerülden tümüyle süzülür.

23 Proksimal tubullerde geri emilim Süzülen sodyumun yaklaşık % 70 i aktif transportla (Na + K + -ATPaz) proksimal kıvrımlı tubüllerden geri emilir. Bu aktif geri emilim su ve klorürün pasif emilimine yol açar, böylece izotonik bir sıvı emilmiş olur. K + ve HCO - 3 (Na + /H + değiş tokuşu) tamama yakın reabsorbe edilir. Süzülen sodyumun yaklaşık % 25 i Henle kulpunun çıkan kolundan geri emilir ve medullada konsantre edilir.

24 1- Henle kıvrımının inen (ince) kolu İzotonik filtrat Henle kıvrımıyla medullaya girer. Na + ve Cl - reabsorbsiyonu olmaz; sadece suya karşı geçirgenlik yüksektir ve medullanın hipertonik olması nedeniyle pasif olarak su reabsorbsiyonu olur. Tübül sıvısının tuz konsantrasyonu 3 katına çıkar. 2- Henle kulbunun çıkan kolunun kalın kısmı Önce medulla, sonra korteks içinde seyreder. Suya geçirgen olmayan özel hücrelerle döşelidir. Burada bulunan, sodyum/potasyum/2klorür (Na + /K + /2Cl - ) kotransportörü ile Na +, K + ve Cl - aktif olarak geri emilir. Sodyum klorürün % u interstisyel sıvıya geri dönerek medullanın yüksek osmolaritesini korumasını sağlar

25 Distal tubüllerde geri emilim Sodyum geri emiliminin yaklaşık D% 5 i aldosterona bağımlı şekilde potasyum ve hidrojen iyonları (H + ) ile değiştirilmek suretiyle kıvrımlı distal tubullerde meydana gelir. Aldosteron Böbreküstü bezlerinin korteks kısmından salgılanır. Antidiüretik ve sodyum retansiyonu oluşturucu etkisi vardır. Sodyum geri emilimini arttırıp Potasyum ve hidrojen iyonlarının atılımını sağlar Aldosteronun salgılanması başlıca renin-anjiotensin sistemi tarafından kontrol edilir.

26 Renin-anjiotensin-aldosteron sistemi ile sodyum atılımının ve ekstrasellüler sıvı hacminin düzenlenmesi Distal tubulus ve glomerulustaki afferent arteriolün birbirine çok yaklaştığı yerde bir hücre kümesi bulunur. Afferent arteriolün içini kaplayan jukstaglomeruler hücreleri ve distal tubulusun baş kısmını kaplayan macula densa hücreleri jukstaglomeruler aparatusu oluştururlar. Bu hücre grubu, basınç algılayıcı bir mekanizma ile renin anjiyotensin sistemini aktive ederler.

27

28 Su atılmasının kontrolü İnsanlarda su atılması, antidiüretik hormon (ADH, vazopressin) tarafından düzenlenir. ADH (VAZOPRESSİN) - kan basıncını yükseltici etkisinden dolayı vazopressin, toplayıcı renal tubullerinden suyun geri emilimini arttırıcı etkisinden dolayı antidiuretik hormon olarak isimlendirilmiştir. ADH salgılanmasının başlıca kontrolü, hipotalamustaki osmoreseptörler tarafından gerçekleştirilir. Osmoreseptörler hücreiçi ve hücredışı osmolalitesi arasındaki farklılığa yanıt verirler. ADH toplayıcı kanalların suya olan geçirgenligini kontrol etmektedir. Hücredışı osmolalitesinin artması salgılanmayı uyarır. ADH varlığında toplayıcı kanallarda suyun geri emilimi artar, böylece su interstisiyel sıvıya ve buradan da osmotik gradient dolayısıyla zıt akım mekanizma ile (countercurrent exchange) vasa recta ya geçer ve konsantre idrar çıkarılır. Hücredışı osmolalitesi azalırsa, susama mekanizması ve ADH salgılanması uyarılmaz. ADH yoklugunda idrar ile çıkarılan su miktarının artması ile idrar dilüe olur.

29 Az miktarda hipertonik idrar çıkarılır Bol miktarda hipotonik idrar çıkarılır ADH un devamlı yetersizliği, veya böbreklerin ADH a yanıt vermemesi, diabetes insipidus denen klinik tabloya yol açar.

30 Atrial natriüretik peptid (ANP): Sodyum ve su atılması Kalp atriumuna ait kas hücrelerinde sentez edilerek plazmaya salınan kuvvetli natriüretik, diüretik ve vazodilatör özellikleri olan bir peptid hormondur. Atrium kaslarının kasılması ve kan hacminin artması ile kana serbest bırakılır. Renin-Anjiyotensin sistemini inhibe eder. Damarlarda basınç düşer (atriumların gerilmesine bağlı salınıp vazodilatör etki yapar). Adrenal korteksten aldosteron salgılanması azalır. Nörohipofizden ADH salgılanması azalır.

31

32 Su ve tuz dengesinin hormonal kontrolü Hipervolemi (Artmış ekstrasellüler hacmi) Atrial natriüretik peptid Hipoosmolalite Hiperosmolalite Antidiuretik hormon (ADH) Antidiuretik hormon (ADH) Normal volüm ve osmolalite Renin-Anjiyotensin-Aldosteron sistemini Hipovolemi (Azalmış ekstrasellüler hacmi) Ekstrasellüler hacmi ve osmolalitesi birbirinden bağımsız olarak düzenlenir.

33 Sodyum (Na) Vücutta özellikle ekstrasellüler sıvıda temel katyon olarak bulunur. Erişkin sağlıklı bir insanda serum sodyum düzeyinin normal değeri meq/l Hormonal regülasyonu: Aldosteron, ANP, ADH

34

35 Serum sodyum düzeyinin normalden yüksek olması hipernatremi olarak tanımlanır. Serum sodyum düzeyinin normalden düşük olması hiponatremi olarak tanımlanır

36 HİPONATREMİ Plazma Na + u 135 meq/l altındadır. Hiponatremi hücre dışı sıvıda hipoosmolaliteye neden olur ve hipovolemi gelişir. Buna bağlı Aldosteron ve ADH salgısı artar, böbrekler tuz ve su tutmaya çalışır. Dehidratasyon terimi, sıklıkla su ve sodyumun birlikte olan kaybı belirtmek için kullanılır.

37 HİPONATREMİNİN NEDENLERİ I. Azalmış HDS hacmi (hipovolemi) ile birlikte Ekstrarenal kayıplar 1. Gastrointestinal sistem kayıpları: kusma, ishal 2. Deri: Terleme, yanıklar Renal (böbrekten) kayıplar 1. Böbrek hastalığı: Akut ve kronik böbrek yetmezliği 2. Aldosteron eksikliği (Addison hastalığı)

38 II. Normal veya normale yakın HDS hacmi ile birlikte Normal veya normale yakın HDS hacmi Su fazlalığı Uygunsuz ADH salgılanması (Syndrome of Inappropriate ADH secretion; SIADH): Plasma hipoosmolalitesiyle karakterize bir sendromdur. Akciğer hastalıkları, SSS hastalıkları (travma, menenjit, subaraknoid kanama), ektopik ADH salınımı (küçük hücreli AC kanseri). Osmotik Osmotik diüretik (mannitol osmoaktiftir, diüreze neden olur; diabetik ketoasidozda oluşan osmotik diürez: diabetik glukozüri). Aşırı diuretikler sodyum iyonunun böbrek tubulüslerinden reabsorpsiyonunu azaltarak, idrarla eliminasyonunu arttırırlar - natriüretik etkilidirler) Hiperglisemi - hücre içinden hücre dışına geçici bir sıvı geçişine sebep olarak serum Na nu dilüe eder. Bu sebepten buna dilusyonel hiponatremi de denilmektedir.

39 Yanıltıcı (psödohiponatremi): Hiperlipidemik ve hiperproteinemik durumlar plazma hacminde izotonik bir genişlemeye neden olurlar ve serum Na + konsantrasyonunun düşmesine yol açarlar. Plasma lipit konsantrasyonunun (mg/dl) ile veya serum protein konsantrasyonunun 8 g/dl nin üzerindeki her artışının 0.25 ile çarpılmasıyla serum Na + azalması tahmin edilebilir. III. Artmış HDS hacmi ile birlikte Sodyum ve su retansiyonu (ödem) Konjestif kalp yetmezliği Siroz Nefrotik sendrom

40 HİPERNATREMİ Plasma Na + düzeyinin 150 meq/l den fazla olması durumudur. Hipernatreminin nedenleri: Su kaybı: - ADH yetmezliği: Diabetes insipidus, beyin ameliyatı ve travmaları) Artmış Alım - Alım (NaCl veya Na 2 CO 3 damardan infüzyonu) Azalmış atılım Hipotalamik (osmoreseptörlerin tahribi söz konusu) Nefrojenik (ADH ya böbrek cevap vermiyor) - Hiperaldosteronizm:(Conn sendromu; Cushing sendromu). Nedeni: Na + un renal tubuler geri emiliminin artması, K + ve H + atılımının artmasıdır. Bu durum hafif hipokalemi ve metabolik alkaloz ile beraberdir

41 POTASYUM (K + ) Potasyum temel intrasellüler katyonudur. Erişkin sağlıklı bir insanda serum potasyum düzeyinin normal değeri meq/l Potasyumun % 95 hücre içindedir (150 meq/l). Potasyumun bu farklı dağılımı, sinir ve kas hücrelerinde iletimin temelini oluşturur. Potasyumun intrasellüler miktarının ekstrasellüler miktarına oranı istirahat membran potansiyelini yansıtır.

42 Aldosteron Potasyumun hormonal regülasyonu İnsulin: iskelet kası ve karaciğer hücresine K + girişi kısmen insuline bağlıdır: fazla glukoz fazla insulin salgılanmasına yol açar. İnsulin hücre membranında Na + - H + değiştiricisi ni aktive ederek hücre içine sodyum girişini artırır. Hücre içinde artan sodyum iyonları Na + -K + ATP az enzimiyle hücre dışına alınırken K + hücre içine girer. Beta-adrenerjik katekolaminler: Na + -K + ATP az enzimini aktive ederek hücre içi potasyumu artırır.

43 Serum potasyum düzeyinin normalden yüksek olması hiperpotasemi (hiperkalemi) olarak tanımlanır. Serum potasyum düzeyinin normalden düşük olması hipopotasemi (hipokalemi) olarak tanımlanır.

44 Hipopotasemi (Hipokalemi) Serum potasyum düzeyinin 3.5 meq/l nin altına düşmesi durumudur. Nedenleri: 1. Artmış hücresel tutulma - Aşırı insulin salgılanması (Glukoz hücre içine girerken K + da hücre içine girer). - Alkaloz (ph da her 0.1 U artışı 0.6 mmol/l K + azalmasına yol açar) 2. Böbreklerden aşırı potasyum kaybı - diüretikler (K + itrahını tiazidler, karbonik anhidraz inhibitörleri arttırır), hiperaldosteronizm, osmotik diurez) 3. Gastrointestinal kayıplar (kusma, ağır ishaller) 4. Ciltten olan kayıplar - yanıklar, aşırı terleme

45 Hiperpotasemi Serum potasyum düzeyinin 6 meq/l nin üzerine çıkması durumudur. Nedenleri: 1. Artmış besinsel K + alımı 2. Artmış hücre yıkımı 3. Değişmiş hücresel tutulma: - Asidoz (ph da her 0.1 U azalış için 0.6 mmol/l K + artışı) - İnsulin eksikliği 4. Bozulmuş renal atılım - Akut böbrek yetmezliği - Hipoaldosteronizm

46 HİPERPOTASEMİ BELİRTİ VE BULGULARI Hiperpotaseminin oluşturduğu klinik semptomlar arasında elektrokardiyogram değişiklikleri, kardiyak aritmi, kas zayıflığı bulunmaktadır. En önemli tehlike ise hiperkalemiye bağlı kardiyak aritmi ve kalp durması sonucu ölümdür.

47 Klor (Cl) Temel ekstrasellüler anyondur. Na metabolizması ile sıkı ilişkilidir. Temel fonksiyonu sıvı dengesini ve osmotik basıncını korumaktır. Erişkin sağlıklı bir insanda serum klorür düzeyinin normal değeri meq/l.

48 Serum klorür düzeyinin normalden yüksek olması hiperkloremi olarak tanımlanır Serum klorür düzeyinin normalden düşük olması hipokloremi olarak tanımlanır.

49 Metabolik asidoz HİPOKLOREMİ Gastrointestinal kayıplar Yanıklar Renal kayıplar - diüretikler - metabolik alkaloz (HCO 3 birikimi dengelemek için Cl atılır) Dehidratasyon Renal tubular asidoz HİPERKLOREMİ

50 BİKARBONAT (HCO 3- ) (22 28 mmol/l) Fonksiyonu: Ekstrasellüler sıvıda tampon görevi yapar (HCO 3 /H 2 CO 3 ) Plazmada HCO 3 - konsantrasyonu artınca klorür kayması diye tanımlanan olayla klorür iyonu eritrositlerin içine kaçar. Plazmada bikarbonat konsantrasyonu azalınca da klorür iyonu plazmaya geri döner.

51 Asid-Baz dengesi Normal arter kanında ph 7.35 ile 7.45 arasında değişir. ph ile HCO - 3 ve pco 2 değerleri arasında matematiksel bir ilişki vardır. Asit Baz bozukluğu bunların bir veya ikisinin değişimi ile oluşur. (HCO - ph = pka + log 3 ) = 20 pco 1 2 Bikarbonat tampon sistemi için Henderson-Hasselbach denklemi

52 Arteryal ph, temel tampon sistemini oluşturan HCO - 3 ve pco 2 arasındaki denge tarafından belirlenir. Bikarbonat miktarı böbrekler tarafından belirlenirken, akciğerler, kanda erimiş şekilde bulunan karbondioksit miktarını düzenlerler. Plazma HCO 3 düzeyinde azalma veya CO 2 de artma asidoz, HCO - 3 düzeyinde artma veya CO 2 de azalma alkaloz olarak ortaya çıkar. HCO - 3, H 2CO 3 (pco 2 ) HCO - 3, H 2CO 3 (pco 2 ) HCO - 3 / H 2CO 3 ph HCO - 3 / H 2CO 3 ph

53 ASİT- BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME 1. ph 7.35 ise Asidoz 7.45 ise Alkaloz 2. pco 2 35 ise Alkaloz 45 ise Asidoz (SOLUNUMSAL) 3. HCO 3 22 ise Asidoz 26 ise Alkaloz (METABOLİK) Böbrekler metabolizma olayları sonucunda meydana gelen H + uzaklaştırır. Solunum sistemi hipoventilasyon (CO 2 tutulması) veya hiperventilasyonla (CO 2 atılması) ile % arasında bir kompensasyon sağlar. Asid-baz denge bozukluklarının Primer değişiklik değerlendirilmesi HCO 3- değişikliği Metabolik Kan pco 2 değişikliği Solunumsal

54 Primer olarak serum bikarbonat düzeyinde azalma varsa metabolik asidoz söz konusudur. Bu durumda, kompensatuar olarak alveoler ventilasyonda artış olur ve plazma CO 2 düzeyi düşer. Primer olarak serum bikarbonat düzeyinde artış varsa metabolik alkaloz söz konusudur. Bu durumda, kompensatuar olarak alveoler ventilasyonda azalma olur ve plazma CO 2 düzeyi artar. Primer olarak kan CO 2 düzeyinde artış olursa solunumsal asidoz söz konusudur. Bu durum saatten daha uzun sürerse (kronik solunumsal asidoz), kompensatuar olarak böbreklerde bikarbonat sentezi artar ve kan ph sı normal düzeye yaklaştırılır. Primer olarak kan CO 2 düzeyinde azalma olursa solunumsal alkaloz söz konusudur. Bu durum saatten daha uzun sürerse (kronik solunumsal alkaloz), kompensatuar olarak böbreklerde bikarbonat sentezi azalır ve kan ph sı normal düzeye yaklaştırılır.

55 Asid-baz bozukluğu Plazma ph Primer Değişiklik Kompensatuar mekanizması Solunumsal asidoz Solunumsal alkaloz ph pco 2 HCO 3 (Böbreklerde tutulur) ph pco 2 HCO 3 (Böbreklerden atılır) Metabolik asidoz ph HCO 3- Hiperventilasyon (pco 2 ) Metabolik alkaloz ph HCO 3- Hipoventilasyon (pco 2 )

56 Parametre Referans aralığı Na meq/l K + Cl - CO 2, total meq/l meq/l meq/l ph pco mm Hg 40 mm Hg po mm Hg HCO meq/l 24 (27) meq/l Anion açığı (gap) (AG) 8-16 meq/l 12 meq/l

57 METABOLİK ASİDOZ Nedeni: Vücutta aşırı miktarda asit birikmesi veya aşırı miktarda HCO - 3 kaybı sonucu görülen ph ve HCO - 3 ile karakterizedir. Metabolik asidozun nedenleri 1. Uçucu olmayan asitlerin (laktik asid, keton cisimleri, sülfür içeren amino asidler) yapımının artması 2. Böbrekten asit atılımının azalması 3. Alkali kaybı Metabolik asidozun tipleri: 1. Artmış anyon açığı ve normal klorür konsantrasyonu ile birlikte (Normokloremik) 2. Normal anyon açığı ve artmış klorür ile birlikte (Hiperkloremik)

58 Metabolik asidozların ayırıcı tanısında ve tedavinin yönlendirilmesinde anyon açığı (anyon gap) kavramı önemli yer tutar. Plazmadaki protein, sülfat, fosfat, organik asit gibi anyonlar rutinde ölçülmezler. Anyon açığı bu ölçülmeyen anyonların konsantrasyonundan kaynaklanır. Normalde plazmadaki anyonların toplamı ile katyonların toplamı her zaman birbirlerine eşit oldukları halde; plazmada rutin olarak ölçülebilen katyonlar ile ölçülebilen anyonlar arasında bir fark vardır. Buna anyon açığı (anion gap) denir. Anyon açığı = Na + - Cl - + HCO mmol/l Anyon açığı = Na + + K + - Cl - + HCO mmol/l Albuminin 1 g/dl azalması sonucunda AG 2.5mEq/L azalmasına yol açmaktadır. Düşük albumin durumlarda düzeltme yapılmaktadır (4 g/dl x AG)

59

60 Artmış anyon açığı (Normokloremik asidoz) (klorür dışında bir asidik anyonun aşırı artışı : keton cisimleri, laktat, format, oksalat) Endojen asidin artması Ketoasidoz - Diyabetik ketoasidoz - Alkolizm - Açlık (yağ katabolizması ketozis asidozis) Laktik asidoz Kalıtsal metabolik hastalıklar - Karbohidrat metabolizmasındaki hatalar - Amino asit veya yağ asidi metabolizmasındaki hatalar Azalmış asit atılımı - Akut ve kronik böbrek yetmezliği

61 Asit veya potansiyel asitlerin aşırı tüketilmesi İntoksikasyonlar (Zehirlenme) - Etilen glikol oksalik asid - Metanol formik asid - Salisilat

62 Normal anyon açığı (Hiperkloremik asidoz) Bikarbonat kaybına yol açan nedenler: Renal tubuler fonksiyon bozukluğu - Renal Tubuler Asidoz (RTA): (H + salgılanmasında yetersizlik veya proksimal tüpte karbonik anhidraz mekanizmasındaki bir hataya bağlı olarak süzülmüş HCO 3 geri emilmede yetersizlik var). Bikarbonat emilimi hatalı olduğu için daha büyük miktarda klorür idrarla kaybedilen bikarbonatın yerine emilir. - Hipoaldosteronizm - K + koruyucu diuretikler: Spirinolakton Na + ve HCO - 3 salgılanmasını H +, K + ve NH 3 salgılanmasını Triamteren Amilorid Aldosteronun kompetitif inhibitörleri; distal tubulusta katyon değişimini bloke eden diuretikler (Antialdosteronlar)

63 Alkali kaybı - Diare -Ureterosigmoidostomi (ureterin sigmoid kolona transplantasyonu) - Karbonik anhidraz inhibitörleri (Asetazolamid)

64 METABOLİK ALKALOZ Nedeni : Primer bozukluğun serum bikarbonat düzeyindeki artma olduğu alkaloz tipine metabolik alkaloz adı verilir. Serum HCO - 3 düzeyinde artma olduğu zaman kompensasyon amacıyla alveoler ventilasyon azalır ve pco 2 artar. Klinikte metabolik alkaloz en sık olarak mide sıvısı kayıpları, aşırı diüretik kullanımı ve çeşitli nedenlerle mineralokortikoid aktivitenin arttığı durumlarda görülür.

65 Metabolik alkaloz nedenleri: Hacim azlığı ve Cl - kaybı ile beraber HCO 3- reabsorbsiyonu uyarılması: hacim GFH Na reabsorpsiyonun Cl - atılması ve HCO - 3 tutulmasına yol açar - Diüretiklerle tedavi (böbreklerden aşırı potasyum kaybı) - Aşırı kusma Aşırı bikarbonat alınması yanıt olarak böbrekten atılmasının artması çok hızlı gelişir. Fazla miktarda kan transfüzyonu (sitrat bikarbonata metabolize olur) Kronik steroid tedavisi (hiperadrenokortisizm) (mineralkortikoidler bikarbonat geri emilimi ve yapımını arttıran renal H + salgısını uyarırlar. Ağır potasyum eksikliğinde distal tubulde K + tutulmaya çalışılırken H + salgısı ve HCO 3 reabsorpsiyonu )

66 SOLUNUM ASİDOZU (RESPİRATUAR ASİDOZ) Nedeni : HİPOVENTİLASYON dur, ph ve p CO 2 ile karakterizedir. Respiratuar asidoz, alveolar hipoventilasyon durumunda ortaya çıkan bir tablodur. Hipoventilasyon ile kan pco 2 düzeyi hızla yükselir, çünkü normalde doku düzeyinde karbon dioksit üretimi çok hızlıdır. - Akut olarak ortaya çıkan bir respiratuar bozuklukta renal kompensasyon hemen sağlanamayacağı için, serum HCO - 3 düzeyi değişmez (akut respiratuar asidoz). - Respiratuar bozukluk saati geçecek olursa kompensasyon amacıyla böbreklerde HCO 3 - sentezi artar ve serum HCO 3 - düzeyi yükselir (kronik respiratuar asidoz). - pco 2 ve ph daki değişiklikler arasındaki ilişki, akut ve kronik solunum bozukluklarının ayırımında yardımcı olur. Akut Respiratuar Asidozda pco 2 40 mm Hg nın üzerinde her 10 mm Hg artış için ph 0.08, Kronik Respiratuar Asidozda ise 0.03 azalır.

67 Respiratuar Asidozun Nedenleri 1. Solunum merkezinin inhibisyonu - İlaçlar: Barbitüratlar, hipnotikler, trankizilanlar, narkotikler 2. Göğüs duvarının ve solunum kaslarının hastalıkları - Nörolojik hastalıklar: Miyastenia gravis krizi, Gullian-Barre sendromu - Kas ve iskelet bozuklukları: Travma, fraktürler - İlaçlar ve toksinler: Aminoglikozidler, süksinilkolin, organik fosfor bileşikleri 3. Havayolu obstrüksiyonu (tıkanması) astım krizi 4. Alveolar gaz değişiminin bozulması - Akut akciğer ödemi

68 SOLUNUM ALKALOZU (RESPİRATUAR ALKALOZ) Nedeni : HİPERVENTİLASYON dur. ph ve pco 2 ile karakterizedir. Artmış alveolar ventilasyon nedeniyle, geçici olarak oluşan fazla miktarda CO 2 atılması sonucu gelişir. Yüksek ph ve düşük pco 2 tanıyı doğrular. Görüldüğü Durumlar : - Ağrı - Ateş - Enfeksiyon - Sepsis - Anksiete,histeri - Kafa travması,beyin lezyonları - Pulmoner emboli - Gebelik - Pnömotoraks - Aşırı mekanik ventilasyon

69

70

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri.

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Asid-baz dengesi ph Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Organizma sıvıları, salgıları Ortalama ph Kan 7.4 Süt 6.7 Safra 7.8 İdrar 6.0 Pankreas özsuyu 8.0 Bağırsak özsuyu

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

8 Boşaltım Sistemi Fizyolojisi

8 Boşaltım Sistemi Fizyolojisi ÜNİTE 8 Boşaltım Sistemi Fizyolojisi Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Nefronların yapısını ve idrar oluşumunu, Glomerul filtrasyon hızı ve klirens kavramını, Jukstaglomeruler aparatus ve renin-anjiotensin

Detaylı

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings VÜCUT SIVILARI Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Su Dengesi Vücudumuzun önemli bir bölümü sudan oluşur ve su dengesi vücudun en önemli sorunlarından birisidir. Günlük olarak alınan ve vücuttan atılan su miktarı

Detaylı

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 Herhangi bir çözeltinin asitliği veya bazlığı içindeki hidrojen iyonunun (H + ) konsantrasyonuna bağlıdır. Beden sıvılarının asit-baz dengesi

Detaylı

Böbreklerin İşlevi. D Si C Dr. Sinan Canan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D.

Böbreklerin İşlevi. D Si C Dr. Sinan Canan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Boşaltım Fizyolojisi Böbreklerin İşlevi D Si C Dr. Sinan Canan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. scanan@baskent.edu.tr Böbrek İşlevi: Genel Bakış ş İdrar oluşumunun merkezi Homeostatik

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

[embeddoc url= /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ]

[embeddoc url=  /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] VÜCUT SIVILARI [embeddoc url= http://enfeksiyonhastaliklari.com/wp-content/uploads/2015 /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] SODYUM ( Na+) Na+; Sodyum klor ile birlikte serumun en

Detaylı

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi Boşaltım Sistemi Fizyolojisi 1 Boşaltım sistemi (üriner sistem) Homeostasise katılan en önemli organ sistemlerinden biridir. Vücut sıvılarının hacim ve içeriğinin kontrolü Kan basıncının düzenlemmesi ph

Detaylı

Kan Gazı. Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi. II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta

Kan Gazı. Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi. II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta Kan Gazı Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta Normal Değerler ph 7.35-7.45 (ort. 7.40) ph 7.35 ise Asidoz 7.45 ise Alkaloz ph

Detaylı

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları Sunum planı Olgularla Kan Gazı Değerlendirilmesi Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER Acil Tıp Uzmanı Diyarbakır Devlet Hastanesi Neden Arteryel Kan Gazı ( AKG)? Değerlendirilen Parametreler Neler? Asit-Baz Dengesi

Detaylı

Adrenal Korteks Hormonları

Adrenal Korteks Hormonları Adrenal Korteks Hormonları Doç. Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji AD Bu derste öğrencilerle Adrenal korteks hormonlarının (AKH) sentez ve salgılanması, organizmadaki hücre, doku ve sistemlerde genel fizyolojik

Detaylı

İntrasellüler Sıvı (Hücre İçi Sıvı) Extrasellüler Sıvı (Hücre Dışı Sıvı) Total Vücut Suyu 60 = 42 lt Vücut Sıvı Bölmelerini Etkileyen Faktörler

İntrasellüler Sıvı (Hücre İçi Sıvı) Extrasellüler Sıvı (Hücre Dışı Sıvı) Total Vücut Suyu 60 = 42 lt Vücut Sıvı Bölmelerini Etkileyen Faktörler Vücut ağırlığının yaklaşık %60 ını su oluşturur. Ölçümünde Deuterium Oksid kullanılır. Yağ dokusu ve yaş ile ters, kas dokusu ile doğru orantılıdır. Total vücut suyu, genel anlamda iki büyük kompartmanda

Detaylı

ph = 6,1 + log [CO 2 ]

ph = 6,1 + log [CO 2 ] ASİT-BAZ DENGESİ Asit-baz dengesi tanımı Biyolojik reaksiyonların hepsi optimum bir ph ortamında normal olarak cereyan ederler; ortamın ph değerinin değişmesi, önemli bozukluklara neden olur. Organizmada

Detaylı

SODYUM (Na + ) SODYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI HİPONATREMİ HİPONATREMİ. Plazma Na + : meq/l,

SODYUM (Na + ) SODYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI HİPONATREMİ HİPONATREMİ. Plazma Na + : meq/l, SODYUM (Na + ) SODYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI Dr.M.Murat Özgenç Plazma Na + : 138 145 meq/l, Total vücut Na + : 58 meq/kg (Ort. total Na + : 4000 meq) Total değişebilir Na + : 41 meq/kg (Ort. 3000 meq,

Detaylı

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi Boşaltım Sistemi Fizyolojisi 1 Boşaltım sistemi (üriner sistem) Homeostasise katılan en önemli organ sistemlerinden biridir. Vücut sıvılarının hacim ve içeriğinin kontrolü Kan basıncının düzenlemmesi ph

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Üriner Sistem Üriner sistemi iki böbrek, iki üreter, vesica urineria (idrar kesesi) ve üretra oluşturmaktadır Böbrekler kanın süzme işini yaparak idrarı

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASİT-BAZ DENGESİ VE KAN GAZI ANALİZİ

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASİT-BAZ DENGESİ VE KAN GAZI ANALİZİ İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ASİT-BAZ DENGESİ VE KAN GAZI ANALİZİ AMAÇ: Katılımcıların bu sunumun sonunda kan gazı ve asit baz dengesi ile ilgili bilgilerini artırmaları amaçlanmıştır. HEDEFLER:

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Erdal Balcan 1

Yrd.Doç.Dr. Erdal Balcan 1 VÜCUTTA ASİT-BAZ DENGESİ BOZUKLUKLARI ASİDOZ Kan ph ının ALKALOZ Kan ph ının ASİDOZLAR: Vücut ekstrasellüler sıvılarında H + artmasından ya da bazların azalmasından ileri gelir. Vücut normal ph ının (7.35-7.45)

Detaylı

ASİD BAZ DENGESİ. Prof Dr Salim Çalışkan

ASİD BAZ DENGESİ. Prof Dr Salim Çalışkan ASİD BAZ DENGESİ Prof Dr Salim Çalışkan H + ve ph Normal kan [H + ] 40 nmol/l Tampon mekanizmalar ile dar limitlerde tutulur (±5) ph = - log [H + ] = - log [40±5] = 7.40 ± 0.05 ph için kritik limitler

Detaylı

Asit Baz Dengesi Hedefler

Asit Baz Dengesi Hedefler KAN GAZI Hedefler asit-baz dengesini tanımlamakta kullanılan bazı temel terimler hangi bozukluğun mevcut olduğunu hızlıca belirleme uygun kompanzasyon var mı ayırıcı tanıyı yapmak Asit Baz Dengesi Tanımlar

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi = Üriner Sistem Fizyolojisi

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi = Üriner Sistem Fizyolojisi Boşaltım Sistemi Fizyolojisi = Üriner Sistem Fizyolojisi Boşaltım Sisteminin Görevleri Vücut sıvılarının hacmi ve içeriğinin korunması, kan basıncının dengede tutulması, ph ının dengede tutulması, su-tuz

Detaylı

GİRİŞ ASİT BAZ BOZUKLUKLARI. ph ve [H + ] İlişkisi 01.02.2012 ASİT DENGESİ PLAZMA ASİDİTESİNİN ÖLÇÜLMESİ

GİRİŞ ASİT BAZ BOZUKLUKLARI. ph ve [H + ] İlişkisi 01.02.2012 ASİT DENGESİ PLAZMA ASİDİTESİNİN ÖLÇÜLMESİ GİRİŞ ASİT BAZ BOZUKLUKLARI Dr. Şükrü GÜRBÜZ FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ACİL TIP A.D. Yaşamsal denge spesifik asit baz aralığında iş gören protein fonksiyonlarına bağlıdır. Hayatı tehdit eden bir çok

Detaylı

Asit-Baz Dengesi. Yrd.Doç.Dr.Filiz Bakar

Asit-Baz Dengesi. Yrd.Doç.Dr.Filiz Bakar Asit-Baz Dengesi Yrd.Doç.Dr.Filiz Bakar ph Kavramı Asit-Baz Ê İlk modern tanım, İsveç'li bilim adamı Svonte ARHENİUS (1884) tarafından yapıldı Ê Sudaki çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler "asit" Ê Sudaki

Detaylı

Kan Akımı. 5000 ml/dk. Kalp Debisi DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII. Dr. Nevzat KAHVECİ

Kan Akımı. 5000 ml/dk. Kalp Debisi DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII. Dr. Nevzat KAHVECİ MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİN İSKEMİK YANITI DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII Dr. Nevzat KAHVECİ Kan basıncı 60 mmhg nın altına düştüğünde uyarılırlar. En fazla kan basıncı 1520 mmhg ya düştüğünde uyarılır.

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

Çocukta Sıvı-Elektrolit Dengesi. Prof. Dr. Aydın ECE Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD

Çocukta Sıvı-Elektrolit Dengesi. Prof. Dr. Aydın ECE Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Çocukta Sıvı-Elektrolit Dengesi Prof. Dr. Aydın ECE Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD 06.11.2013 A Ece 2 SU En önemli çözücü Denge başlıca böbreklerden sağlanır Glomerüler filtrasyon Tübüler sekresyon Tübüler

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI VİH-YL 2007 0002 DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE

Detaylı

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 1 Böbreklerin işlevleri (fonksiyonları) Düzenleyici işlevler Endokrin işlevler Metabolik işlevler Ekskretuvar işlevler 2 Böbreklerin

Detaylı

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ

Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem. Prof.Dr.Mitat KOZ Doku kan akışının düzenlenmesi Mikrodolaşım ve lenfatik sistem Prof.Dr.Mitat KOZ Mikrodolaşım? Besin maddelerinin dokulara taşınması ve hücresel atıkların uzaklaştırılması. Küçük arteriyoller her bir doku

Detaylı

Olgularla Asit-Baz Bozukluklarının Yönetimi

Olgularla Asit-Baz Bozukluklarının Yönetimi Olgularla Asit-Baz Bozukluklarının Yönetimi Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Giriş Hücre dışı sıvıda bulunan Na +, K + gibi H + iyon konsantrasyonu

Detaylı

Sıvı-Elektrolit ve Asit Baz Denge Farmakolojisi

Sıvı-Elektrolit ve Asit Baz Denge Farmakolojisi Sıvı-Elektrolit ve Asit Baz Denge Farmakolojisi Prof.Dr. Ender Yarsan A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Normal hidratasyon dengesi İçecek ve yiyecekler; oksidasyon sonucu

Detaylı

SIVI GEREKSİNİMİ ÇOCUKLARDA SIVI ELEKTROLİT TEDAVİSİ. Dr. Dilek DURMAZ AÜTF Acil Tıp ABD 25/05/2010. Vücut Sıvılarının Dağılımı

SIVI GEREKSİNİMİ ÇOCUKLARDA SIVI ELEKTROLİT TEDAVİSİ. Dr. Dilek DURMAZ AÜTF Acil Tıp ABD 25/05/2010. Vücut Sıvılarının Dağılımı ÇOCUKLARDA SIVI ELEKTROLİT TEDAVİSİ Dr. Dilek DURMAZ AÜTF Acil Tıp ABD 25/05/2010 Doğumda vücut ağırlığının %75 i su iken, büyük çocuklarda bu oran %60 dır Yaşla birlikte HDS azalırken HİS artar Akut dehidratasyon

Detaylı

NORMAL POTASYUM HOMEOSTAZI DR. CANER ÇAVDAR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

NORMAL POTASYUM HOMEOSTAZI DR. CANER ÇAVDAR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ NORMAL POTASYUM HOMEOSTAZI DR. CANER ÇAVDAR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TOPLAM POTASYUM MİKTARI Miktar olarak ikinci katyon: Erkeklerde: 50 meq/kg.3500-4000 meq Kadınlarda: 40 meq/kg Her dekadda bir.. 2 meq/kg

Detaylı

* Kemoreseptör *** KEMORESEPTÖR REFLEKS

* Kemoreseptör *** KEMORESEPTÖR REFLEKS KEMORESEPTÖR REFLEKS DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VI Dr. Nevzat KAHVECİ Kemoreseptörler, kimyasal duyarlılığı olan hücrelerdir. Kan basıncı 80 mmhg nin altına düştüğünde uyarılırlar. 1- Oksijen yokluğu

Detaylı

SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: ASİT BAZ

SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: ASİT BAZ SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: ASİT BAZ Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Liv Hospital-İSTANBUL İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi 17 Aralık 2018 http://tekinakpolat.com/ogrenciler-icin- yararli-kitaplar/ http://tekinakpolat.com/sivi-elektrolit/

Detaylı

İÇ HASTALIKLARINDA YOĞUN BAKIM Prof. Dr. Sabriye DEMİRCİ

İÇ HASTALIKLARINDA YOĞUN BAKIM Prof. Dr. Sabriye DEMİRCİ İÇ HASTALIKLARINDA YOĞUN BAKIM Prof. Dr. Sabriye DEMİRCİ YOĞUN BAKIM UYGULAMALARININ ÖZGÜN SORUNLARI I- Solunum yetersizliği ve sepsis gibi medikal yoğun bakım ünitelerinde sık görülen olayların prognozunun

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Murat Sarıtemur Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2014

Yrd. Doç. Dr. Murat Sarıtemur Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2014 Yrd. Doç. Dr. Murat Sarıtemur Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2014 Neden kan gazı analizi? Oksijenizasyon ve ventilasyonun değerlendirilmesi Asit-baz dengesini değerlendirmek ph / P a CO

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

Boşaltım Fizyolojisi. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

Boşaltım Fizyolojisi. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Boşaltım Fizyolojisi Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. BÖBREĞİN GÖREVLERİ: Metabolizma sonucu meydana gelen artıkları ve zararlı maddeleri boşaltma Su ve plazma volümünü

Detaylı

HİPERNATREMİ. Doç. Dr. Halil Yazıcı. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

HİPERNATREMİ. Doç. Dr. Halil Yazıcı. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı HİPERNATREMİ Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Giriş Serum Na konsantrasyonu> 145 mmol/l Her zaman su metabolizması bozukluğudur, hipoakuaremi

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi Homeostasi - Değişen dış koşullara rağmen nispeten sabit bir iç fizyolojik ortamı sürdürme sürecidir. -Böylece vücut organlarının, normal sınırlarda verimli bir şekilde çalışması sağlanır. İki ana kontrol

Detaylı

DİÜRETİKLER ve BÖBREK. Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji Kliniği

DİÜRETİKLER ve BÖBREK. Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji Kliniği DİÜRETİKLER ve BÖBREK Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji Kliniği Tuz & Su Dengesi Ödeme ne neden olur? 1) İnterstisyel sıvının artımı ödeme sebep olur ¼ Plazma ¾ İnterstisyum 2/3 ISS 1/3 ESS Tuz & Su

Detaylı

Asit ve baz dengesi. Dr. Emre Tutal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD

Asit ve baz dengesi. Dr. Emre Tutal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD Asit ve baz dengesi Dr. Emre Tutal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD Asit-Baz dengesi Normal sağlık, büyüme ve gelişme için şart Asit-Baz bozuklukları Neonat ve çocuklarda büyüme-gelişme

Detaylı

GÜÇSÜZLÜK VE ELEKTROLİT BOZUKLUKLARI. Dr.Ramazan KÖYLÜ Acil Tıp Uzmanı Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

GÜÇSÜZLÜK VE ELEKTROLİT BOZUKLUKLARI. Dr.Ramazan KÖYLÜ Acil Tıp Uzmanı Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi GÜÇSÜZLÜK VE ELEKTROLİT BOZUKLUKLARI Dr.Ramazan KÖYLÜ Acil Tıp Uzmanı Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Güçsüzlük: Kas gücü eksikliği Yorgunluk Baş dönmesi Halsizlik gibi klinik bulgularla kendisini

Detaylı

Sıvı-Elektrolit & Anestezi

Sıvı-Elektrolit & Anestezi Sıvı-Elektrolit & Anestezi Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Sıvı-Elektrolit Dengesi Vücut sıvılarının hacim ve bileşiminin dengesidir. Erişkin bir bireyde vücut ağırlığının % 60

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: POTASYUM

SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: POTASYUM SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: POTASYUM Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Liv Hospital-İSTANBUL İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi 14 Aralık 2018 http://tekinakpolat.com/ogrenciler-icin- yararli-kitaplar/ http://tekinakpolat.com/sivi-elektrolit/

Detaylı

Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler

Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler Prof.Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı İdrar söktürücüler İdrarı asitleştiren veya alkalileştiren Vücutta su

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

TUBULOPATİLER. Dr Salim Çalışkan

TUBULOPATİLER. Dr Salim Çalışkan TUBULOPATİLER Dr Salim Çalışkan Emrullah 2 aylık 3 günlük karın şişliği, ishal, kusma Dehidratasyon Konvülziyon Hipokalsemi Emrullah, 2 aylık Kilo alamama Huzursuz Prematüre Polihidramnios İdrarda Na Cl

Detaylı

Prof. Dr. Şahin ASLAN Atatürk Üniversitesi Acil Tıp AD

Prof. Dr. Şahin ASLAN Atatürk Üniversitesi Acil Tıp AD Prof. Dr. Şahin ASLAN Atatürk Üniversitesi Acil Tıp AD ph / P a CO 2 / P a O 2 / HCO 3 - / O 2 satürasyonu ph / P a CO 2 / P a O 2 / HCO 3 - / O 2 satürasyonu Oksijenizasyon ph / P a CO 2 / P a O 2 /

Detaylı

Alkalozlar. Prof. Dr. Tevfik Ecder. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Alkalozlar. Prof. Dr. Tevfik Ecder. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Alkalozlar Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı 7.35 7.45 ASİDEMİ NORMAL ALKALEMİ Metabolik Asidoz Respiratuar Asidoz Metabolik

Detaylı

Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Pronefroz böbrek tipi balıkların ve kurbağaların embriyo devrelerinde görülür.

Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Pronefroz böbrek tipi balıkların ve kurbağaların embriyo devrelerinde görülür. Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Omurgalıların boşaltım organları böbreklerdir. Ancak omurgalılarda pronefroz, mezonefroz ve metanefroz olmak üzere üç tip böbreğe rastlanır. Pronefroz böbrek tipi

Detaylı

Asit Baz Dengesi ve. Asidoz Alkaloz. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ

Asit Baz Dengesi ve. Asidoz Alkaloz. Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ Asit Baz Dengesi ve Asidoz Alkaloz Prof. Dr. Arif ALTINTAŞ ph nedir? Bir çözeltinin ph sı, o çözeltide bulunan hidrojen iyonları (H + ) derişiminin negatif logaritmasıdır. ph = log [ H + ] Bir çözeltinin

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

MİNERALLER. Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO

MİNERALLER. Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO MİNERALLER Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Mineraller Sodyum (Na) Potasyum (K) Klor (Cl) Magnezyum (Mg) Kalsiyum (Ca) Fosfor (P) Bakır (Cu) Demir (Fe) Çinko (Zn) Kobalt (Co) Molibden

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

RENAL TÜBÜLER TRANSPORT MEKANİZMALARI RÜMEYZA KAZANCIOĞLU BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI

RENAL TÜBÜLER TRANSPORT MEKANİZMALARI RÜMEYZA KAZANCIOĞLU BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI RENAL TÜBÜLER TRANSPORT MEKANİZMALARI RÜMEYZA KAZANCIOĞLU BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI TERMİNOLOJİ TRANSPORT TİPLERİ TÜBÜL SEGMENTLERİ AQUAPORİNLER TERMİNOLOJİ I Ekskresyon idrar ile

Detaylı

Sıvı-Elektrolit ve Asit-Baz Dengesi

Sıvı-Elektrolit ve Asit-Baz Dengesi SıvıElektrolit ve AsitBaz Dengesi 1 Dr. Tevfik ECDER, 2 Dr. Sezai VATANSEVER, Dr. Kerim GÜLER İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, 1 Nefroloji Bilim Dalı, 2 İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Acil

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: SODYUM

SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: SODYUM SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: SODYUM Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Liv Hospital-İSTANBUL İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi 14 Aralık 2018 http://tekinakpolat.com/ogrenciler-icin- yararli-kitaplar/ http://tekinakpolat.com/sivi-elektrolit/

Detaylı

KAN GAZLARININ YORUMLANMASI

KAN GAZLARININ YORUMLANMASI KAN GAZLARININ YORUMLANMASI Doç.Dr.Ramazan KÖYLÜ Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği 1 Arter Kan Gazı Analizi Arter kan gazı (AKG) analizi; Hastanın, - ventilasyonu (PaCO 2 ), - oksijenizasyonu

Detaylı

MEMBRANLARDAN MADDE GEÇİŞİ. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

MEMBRANLARDAN MADDE GEÇİŞİ. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. MEMBRANLARDAN MADDE GEÇİŞİ Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Maddeler hücre membranından başlıca iki şekilde geçebilir: 1. Difüzyon: Madde konsantrasyonunun (yoğunluğunun)

Detaylı

Sıvı - Elektrolit. Tintinalli 2011 Haldun Akoglu

Sıvı - Elektrolit. Tintinalli 2011 Haldun Akoglu Sıvı - Elektrolit Tintinalli 2011 Haldun Akoglu 40 yaşında, kronik böbrek yetersizliği olan erkek hasta İştahsızlık, bulantı ve kusma şikayetleri var. Glukoz: 108 mg/dl BUN: 140 mg/dl Na: 115 meq/l K:

Detaylı

VAPTANLAR. Prof Dr Hülya Taşkapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

VAPTANLAR. Prof Dr Hülya Taşkapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı VAPTANLAR Prof Dr Hülya Taşkapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ABD ve Avrupa Hiponatremi tanı ve tedavi rehberleri hiponatremi tedavisinde vaptanların kullanımı konusunda farklı

Detaylı

2. Renal tübülüslerde ise reabsorbsiyon ve sekresyon (Tübüler reabsorbsiyon ve Tübüler sekresyon) olur.

2. Renal tübülüslerde ise reabsorbsiyon ve sekresyon (Tübüler reabsorbsiyon ve Tübüler sekresyon) olur. BÖBREK Böbreklerimiz, omurganın her iki yanında, karın boşluğu içerisinde ve bel bölgesinin biraz yukarısında yer alırlar. Her insanda iki tane böbrek bulunur. Fakat sağlıklı tek bir böbrek de normal yaşam

Detaylı

Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O.

Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kan Gazı Nedir? Kanın a s i t ve b a z d u r u m u n u b e l i r l e m e a m a c ı y l a kan gazı değerlerinin belirlenmesi gerekir. Ortaya çıkan

Detaylı

SIVI-ELEKTROLİT VE ASİT BAZ DENGESİ. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

SIVI-ELEKTROLİT VE ASİT BAZ DENGESİ. Dr. Nazan ÇALBAYRAM SIVI-ELEKTROLİT VE ASİT BAZ DENGESİ Dr. Nazan ÇALBAYRAM Sıvı-elektrolit dengesizlikleri, bebeklerde ve küçük çocuklarda daha hızlı gelişir. Çünkü vücutlarında su oranı yüksektir. Sıvıların büyük bir oranı

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

ARTER KAN GAZI ANALİZİNİN ORGANİZMAYA AİT YANSITTIKLARI; Klinikte AKG ne işe yarar?

ARTER KAN GAZI ANALİZİNİN ORGANİZMAYA AİT YANSITTIKLARI; Klinikte AKG ne işe yarar? ARTER KAN GAZI ANALİZİNİN ORGANİZMAYA AİT YANSITTIKLARI; Klinikte AKG ne işe yarar? AKCİĞERLERİN PRİMER GÖREVİ GAZ ALIŞVERİŞİNİ SAĞLAMAKTIR. AKG analizi ile Asit Baz dengesi Oksijenizasyon Gaz alışverişi

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

OLGULARLA METABOLİK ASİDOZ. Dr.Ezgi Yenigün Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

OLGULARLA METABOLİK ASİDOZ. Dr.Ezgi Yenigün Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi OLGULARLA METABOLİK ASİDOZ Dr.Ezgi Yenigün Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Asit; vücut sıvılarına H + veren Alkali; vücut sıvılarından H + uzaklaştıran H + iyon konsantrasyonu 40 neq/l Serum

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI TEMEL BİLGİLER

BÖBREK HASTALIKLARI TEMEL BİLGİLER BÖBREK HASTALIKLARI TEMEL BİLGİLER Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Liv Hospital-İSTANBUL İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi 4 Aralık 2018 http://tekinakpolat.com/ogrenciler-icin- yararli-kitaplar/ Plan Böbrekler

Detaylı

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT Prof.Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı Sempatik Sistem Adrenal Medulla Kas kan dolaşımı Kan basıncı Solunum sıklık ve derinliği Kalp kasılma gücü Kalp atım

Detaylı

ÖDEMATÖZ DURUMLARA YAKLAŞIM AİBÜ İZZET BAYSAL TIP FAKÜLTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI

ÖDEMATÖZ DURUMLARA YAKLAŞIM AİBÜ İZZET BAYSAL TIP FAKÜLTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI ÖDEMATÖZ DURUMLARA YAKLAŞIM AİBÜ İZZET BAYSAL TIP FAKÜLTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI KAYNAKLAR 1. Clinical Physiology of Acid-Base and Electrolyte Disorders Burton David Rose 5. Baskı 2. Comrehensive Clinical

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

Çözeltiler. Sıvılar. Dr. Mehmet AKÇİMEN AÜTF Acil Tıp A.D.

Çözeltiler. Sıvılar. Dr. Mehmet AKÇİMEN AÜTF Acil Tıp A.D. Dr. Mehmet AKÇİMEN AÜTF Acil Tıp A.D. 1. ADH ve Aldosteron böbrekte nerelerde etkilidir? 2. Mol, ozmol, ozmolarite ve osmolalite nedir? 3. Kan glukoz düzeyi 600 mg/dl olan bir hastanın ölçülen Na değeri

Detaylı

Acilde Sıvı Yönetimi. Dr. Yavuz KATIRCI. SBU Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

Acilde Sıvı Yönetimi. Dr. Yavuz KATIRCI. SBU Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Acilde Sıvı Yönetimi Dr. Yavuz KATIRCI SBU Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sıvılar - Kompartmanlar Total ağırlığın %50-70 i su Yaş, cinsiyet ve BMI na göre değişir. Vücut yağı çoksa

Detaylı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ABH nın önlenmesi neden önemli >2 kreatinin tayini yapılmış, 9210 yoğun

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ SOLUNUM SİSTEMİ VE EGZERSİZ Solunum Sisteminin Temel Anatomisi Burun veya ağız Farinks Larinks Trakea Bronşlar Bronşioller Alveoller İletim bölgesi: gaz değişimine katılmayan ağız, burun, larinks, trakea,

Detaylı

Kan Kaybı Sonrası Volüm Replasmanı

Kan Kaybı Sonrası Volüm Replasmanı Kan Kaybı Sonrası Volüm Replasmanı Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Volüm replasmanı solüsyonu endikasyonları Hipovolemi ve

Detaylı

Arter Kan Gazı Analizi

Arter Kan Gazı Analizi Arter Kan Gazı Analizi Arter kan gazı Akciğerlerden O2 => CO2 değişimi durumu yansıtır. Dr.Turgut DENĐZ Kırıkkale Üniversitesi Acil Tıp AD Arter kan gazı Klinik yaklaşımı belirlemek ve çözüme ulaşmak için

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

ARTERİYEL KAN GAZI. Doç. Dr. Umut Yücel Çavuş. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi

ARTERİYEL KAN GAZI. Doç. Dr. Umut Yücel Çavuş. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ARTERİYEL KAN GAZI Doç. Dr. Umut Yücel Çavuş Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi Sunum Planı Tanım Parametreler AKG endikasyonları Değerlendirme basamakları

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

Metabolizma ATP ATP 19/11/2015. BESLENME, METABOLİZMA ve TERMOREGULASYON. Enerji için Protein Kullanımı. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Metabolizma ATP ATP 19/11/2015. BESLENME, METABOLİZMA ve TERMOREGULASYON. Enerji için Protein Kullanımı. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Metabolizma BESLENME, METABOLİZMA ve TERMOREGULASYON Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Metabolizma : Hücrelerin yaşamını sürdürebilmeleri için gerekli kimyasal süreçlerin tümüne metabolizma denir. Metabolik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etken madde: 10ml lik ampul de 0,75g Potasyum Klorür içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etken madde: 10ml lik ampul de 0,75g Potasyum Klorür içerir. KULLANMA TALİMATI İE Potasyum Klorür ampul %7,5 Damar içine uygulanır. Etken madde: 10ml lik ampul de 0,75g Potasyum Klorür içerir. Yardımcı madde: Enjeksiyonluk su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

Sıvı-Elektrolit ve Asit-Baz Dengesi Bozuklukları

Sıvı-Elektrolit ve Asit-Baz Dengesi Bozuklukları Sıvı-Elektrolit ve Asit-Baz Dengesi Bozuklukları Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı 2017-18 Bahar Dönemi Sıvı ve Elektrolit Dengeyi

Detaylı

Çocuklarda sıvı ve elektrolit tedavisi. Prof. Dr. Aydın Ece Dicle Üniv. Tıp Fak. Çocuk Sağ ve Hast AD

Çocuklarda sıvı ve elektrolit tedavisi. Prof. Dr. Aydın Ece Dicle Üniv. Tıp Fak. Çocuk Sağ ve Hast AD Çocuklarda sıvı ve elektrolit tedavisi Prof. Dr. Aydın Ece Dicle Üniv. Tıp Fak. Çocuk Sağ ve Hast AD Dehidratasyonda sıvı tedavisi Tedavinin amaçları Şoku önlemek için dolaşan sıvı hacmini düzelt (%10-%15

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. M. Akif DOKUZOĞLU Hatay MKÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. 19. Acil Tıp Kış Sempozyumu - Malatya

Yrd. Doç. Dr. M. Akif DOKUZOĞLU Hatay MKÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. 19. Acil Tıp Kış Sempozyumu - Malatya Yrd. Doç. Dr. M. Akif DOKUZOĞLU Hatay MKÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 19. Acil Tıp Kış Sempozyumu - Malatya Kan gazı analizi Vücutta bütün metabolik olaylar dar ph sınırları içinde gerçekleşir. Bu sınırlardan

Detaylı

47 yaşında erkek hasta YBÜ e KOAH+ Tip 2 solunum yetmezliği nedeni ile yatırılıyor.

47 yaşında erkek hasta YBÜ e KOAH+ Tip 2 solunum yetmezliği nedeni ile yatırılıyor. 47 yaşında erkek hasta YBÜ e KOAH+ Tip 2 solunum yetmezliği nedeni ile yatırılıyor. Entübe edilen hastaya SVK+ arter katateri takılarak hemodinamik olarak monitorize ediliyor. Ekstübe edilen hasta NIMV

Detaylı