TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ. 1.Sınıf / Güz Dönemi"

Transkript

1 TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 1 1.Sınıf / Güz Dönemi TDE101 Türkiye Türkçesi I Türkçenin sesleri; oluşmaları, boğumlanma özellikleri, kelimelerdeki sıralanışları, yüklendikleri görevler ve uğradıkları çeşitli değişmeler. Eski Türk Edebiyatına Giriş I TDE103 Divan edebiyatının ve şiirinin özellikleri, kaynakları, nazım ölçüsü (Aruz kalıplarının uygulamalı olarak öğretilmesi), nazım şekillerinin karşılaştırılmalı olarak anlatılması, nazım ve nesir türleri Yeni Türk Edebiyatı I TDE105 4,0 0,0 0,0 4,0 4,0 4,0 Zorunlu Yenileşme dönemi Türk şiirinin tarihî, siyasî ve sosyal zemini, muhteva ve şekil değişmeleri, önde gelen şahsiyetlerden bazıları (Şinasi, Namık Kemal, Ziya Paşa, Ahmet Mithat Efendi vs.) hakkında bilgi verilir ve bu şahsiyetlerden seçilen örnek metin tahlilleri yapılır. Türk Halk Edebiyatı Giriş I TDE107 2,0 0,0 0,0 2,0 2,0 2,0 Zorunlu Halk edebiyatı ve folklor terimlerinin tanımı, genel özellikleri, derleme metotları, Türk destanlarına genel bir bakış. Osmanlı Türkçesi I TDE109 3,0 0,0 0,0 3,0 3,0 3,0 Zorunlu Arap harflerine dayanan alfabenin günümüz alfabesindeki karşılıkları; harflerin yazılışına yönelik belli başlı imlâ ve gramer kaidelerinin öğretilmesi; eski harfli metinler üzerinde okuma çalışmasının yapılması. Türkçe Kompozisyon I TDE111 2,0 0,0 0,0 2,0 2,0 2,0 Zorunlu Dil kavramı, dilin kültür ve millet varlığı içerisindeki yeri; kelime, cümle ve paragraf; sözlü ifade çalışmaları; kompozisyon ile ilgili genel bilgiler

2 Türk Dili Tarihi I TDE113 2,0 0,0 0,0 3,0 2,0 2,0 Zorunlu Türklük bilimi çalışmaları; Türk dilinin doğuşu ve akraba diller meselesi, Ural-Altay dilleri teorisi, Altay dilleri teorisi; Türk lehçelerinin tasnifi; Türk dilinin tarihi dönemleri ve bu dönemlerin başlıca özellikleri; Köktürk ve Uygur yazılı metinlerin tanıtılması, bulunuşu ve üzerinde yapılan çalışmalar. 2 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (Eklendiği Bölüm:Üniversite Ortak ATA160 Dersleri-ORTAK ZORUNLU 2,0 0,0 0,0 2,0 2,0 2,0 YÖK DERSLER) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin gayesi, konusu, Osmanlı Devleti nin kuruluşundan Mondros Mütarekesine, Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ve yıkılışı, Şark meselesi, tanzimattan sonra ıslahat hareketleri, Osmanlı devletinin kurtarmaya yönelen fikir akımları, Gizli antlaşmalar ve Wilson Prensipleri, Mondros mütarekesinden Türk istiklal savaşına, Türk istiklal savaşı, Mustafa Kemal'in hayatı Askeri ve Siyasi faaliyetleri, Misak-ı Milli ve TBMM'nin açılışı, Türk istiklal hareketinden Lozan Antlaşmasına, Düzenli Ordunun Kurulması ve Doğu-Batı, Güney Cepheleri, Mudanya Mütarekesi, Saltanatın kaldırılması, Lozan Antlaşması ve sonuçları. Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı (Lisans Öğrencileri İçin) ENF150 (Eklendiği Bölüm:Üniversite Ortak 4,0 0,0 0,0 4,0 4,0 4,0 YÖK Dersleri-ORTAK ZORUNLU DERSLER) Bilgi Teknolojilerine Giriş, Bilgi çağı ve Bilgi Toplumu; Bilgi Sistemleri, Bilgisayar laboratuvarı ile tanışma, Bilgisayar organizasyonu, işletim Sistemleri, bir işletim Sistemi Sistemi kullanımı yanında, yan birimleri kullanma(printer, Scanner, Plotter, Digiteser v.b.) Bilgisayar Yazılımı, Uygulama yazılımlarına giriş, Kelime işlemciler, ve Raporlama/Tablolama Paketleri, İngilizce I (Hazırlık Eğitimi Almayan Öğrenciler İçin) ING101 (Eklendiği Bölüm:Üniversite Ortak 2,0 0,0 0,0 2,0 2,0 2,0 YÖK Dersleri-ORTAK ZORUNLU DERSLER) Geniş zaman, şimdiki zaman, geçmiş zaman. Kendini tanıtma, sahiplik, selamlaşma, genel konularda konuşabilme, adres sorma ve yer tarifi edebilme, yönler, aile ve meslekler hakkında bilgi, sıklık zarfları ile rutin eylemlerin anlatımı, iyelik sıfatları ve şahıs zamirleri, duyguların anlatımı

3 1.Sınıf / Bahar Dönemi 3 Türkiye Türkçesi II TDE102 Türkçenin kelimeleri, kelime yapıları, kelimelerin türeme yolları, çekim şekilleri ve çeşitleri. TDE104 Eski Türk Edebiyatına Giriş II Belâgatin oluşumu ve gelişimi, edebî sanatların tanımları ve örneklerle anlatılması, metinlerdeki sanatlı ifadelerin fark edilmesi ve açıklanması, öğrencilerin sanatlı ifade oluşturabilme yeteneklerinin geliştirilmesi. TDE106 Yeni Türk Edebiyatı II 4,0 0,0 0,0 5,0 4,0 4,0 Zorunlu Tanzimat ın ikinci döneminde eser veren şair ve yazarlardan (Abdülhak Hamit Tarhan, Recaizade M. Ekrem, Muallim Naci, Sami Paşazade Sezai, Nabizade Nazım vs.) seçilmiş şiir, hikâye ve romanların tahlili yapılıp dönem hakkında detaylı bilgiler verilir. TDE108 Türk Halk Edebiyatı Giriş II 2,0 0,0 0,0 3,0 2,0 2,0 Zorunlu Anonim Halk edebiyatının anlatmaya dayalı türleri olan masal, efsane ve fıkra hakkında bilgi verilmesi ve metin incelemeleri Osmanlı Türkçesi II TDE110 3,0 0,0 0,0 3,0 3,0 3,0 Zorunlu Bir metnin bilimsel okunuşu ve yolları hakkında bilgi verilmesi; Transkripsiyon alfabesinin öğretilmesi; Rakamlar; Türkçe, Arapça ve Farsça kelimelerin imlaları ve anlamları üzerinde durulması, Eski harflerle yazma ve okuma faaliyetlerine devam edilmesi. TDE112 Türkçe Kompozisyon II 2,0 0,0 0,0 3,0 2,0 2,0 Zorunlu Yazılı kompozisyon türlerinin örneklerle tanıtımı; ilmî yazıların hazırlanmasında uygulanacak kurallar. TDE114 Türk Dili Tarihi II Karahanlı Türkçesi, Harezm-Kıpçak Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi ve Osmanlı Türkçesi dönemleri eserlerinin tanıtılması, bu dönemler ve eserler üzerinde yapılan çalışmalar; Çağdaş Türk Şivelerinin yazı dili olma süreçleri ve bu şivelerin tanıtılması.

4 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (Eklendiği Bölüm:Üniversite Ortak ATA260 Dersleri-ORTAK ZORUNLU 2,0 0,0 0,0 2,0 2,0 2,0 YÖK DERSLER) Lozan Antlaşmasından Türkiye Cumhuriyeti'ne, T.C ilanı ve önemi, Halifeliğin kaldırılması, Yapılan anayasalar, Hukuk-Eğitim-öğretim-Ekonomi-Sağlık-Sosyal ve Kültürel alanında yapılan inkılap Hareketleri, Türk Ordusu ve Milli Savunma, T.C.'nin iç ve Dış siyaseti, Atatürk ilkeleri, Temel ilkeler, Bütünleyici ilkeler. 4 İngilizce II (Hazırlık Eğitimi Almayan Öğrenciler İçin) ING102 (Eklendiği Bölüm:Üniversite Ortak 2,0 0,0 0,0 2,0 2,0 2,0 YÖK Dersleri-ORTAK ZORUNLU DERSLER) Yakın geçmiş ve gelecek zaman. Bunların diğer zamanlarla benzer ve ayrılan yönleri, kabiliyet gerektiren eylemlerin anlatımı, sıra ve sayma sayılarının kullanımı. Tarihmer hakkında konuşabilme gelecekle ilgili planlar ve seyahat ve alış veriş bilgileri, kişilerin kariyerleri, ilgi ve alişkanlıkları ile ilgili konuşabilme, niyet, uyarı, öğüt ve direktif verme. 2.Sınıf / Güz Dönemi TDE201 Türkiye Türkçesi III 3,0 0,0 0,0 5,0 3,0 3,0 Zorunlu Kelime türleri (isim, sıfat, zamir, zarf, fiil, edat, bağlaç ve ünlem); kelimelerin cümle içindeki kullanılışları ve görevleri. Eski Türk Edebiyatı I TDE203 Eski Türk edebiyatının başlangıcından 15.yy.ın sonuna kadarki dönemini kapsayan bölümün tanıtılması; Bu dönemler içerisinde manzum mensur eser veren Ahmed Fakih, Dehhanî, Âşık Paşa, Nesimî Ahmedî, Kadı Burhaneddin, Şeyhî, Ahmet Paşa, Necâtî, Mihrî, Hamdullah Hamdî, inan Paşa v.s. gibi şahsiyetler şiirlerinden hareketle divan şiirinin ve nesrinin özeliklerinin öğretilmesi. Yeni Türk Edebiyatı III TDE205 Ara Nesil sanatkârları ile Servet-i Fünun dönemi hakkında genel bilgiler verilerek Tevfik Fikret in sanat hayatından bahsedilip şiirlerinin tahlili yapılır ve Halit Ziya nın romancılığı ve hikâyeciliği ele alınıp Mai ve Siyah ile Aşk-ı Memnu romanlarının ve kimi hikâyelerinin tahlilleri yapılır.

5 5 Türk Halk Edebiyatı I TDE207 Halk hikâyesi, Dede Korkut ve Köroğlu hikâyeleri gibi Anonim Halk Edebiyatı mahsullerinin tanıtılması, hikâye metinlerinin şekil ve muhteva yönünden incelenmesi. Osmanlı Türkçesi III TDE209 3,0 0,0 0,0 5,0 3,0 3,0 Zorunlu Türkçe metinlerde kullanılan Arapça asıllı kelimelerin (ism-i fail, ism-i mef ul, sıfat-ı müşebbehe, mübalağa-i fail, ism-i tafdil, cem) kalıplarının öğretilmesi; Arapça edatlar ve diğer unsurlar; Osmanlı metinlerini okuma ve anlama çalışmalarının yapılması. Arapça ve Farsça tamlamalar Batı Edebiyatı ve Edebi Akımlar I TDE211 Edebî akım kavramının tanımı yapılarak hümanizm, klasisizm, romantizm, realizm ve natüralizm akımları tanıtılır ve bu akımlarla ilgili bazı roman, tiyatro ve şiirler incelenir. Tarihi Türk Lehçeleri I TDE213 Köktürk tarihi, kültürü, Köktürk Yazıtları, Köktürk Yazıtlarının bulunuşu, üzerinde yapılan çalışmalar; Köktürk yazıtları üzerinde ses bilgisi, şekil bilgisi açısından inceleme ve uygulamalar. 2.Sınıf / Bahar Dönemi TDE202 Türkiye Türkçesi IV 3,0 0,0 0,0 5,0 3,0 3,0 Zorunlu Kelime grupları ve cümlenin öğeleri; tanımları, özellikleri, işlevleri, kullanılışları. Cümle türleri, cümle tahlili ve metinler üzerinde uygulama çalışmaları. Eski Türk Edebiyatı II TDE204 XVI. yüzyıl Divan Edebiyatı nın genel hatlarıyla tanıtılması; Zâtî, Hayâlî, Yahyâ Bey, Bâkî, Fuzûlî, Rûhî gibi şairlerin eserlerinden seçilen metinlerin incelenmesi. Bu yüzyıldaki mensur eser yazarları ve eserlerinin ele alınması.

6 Yeni Türk Edebiyatı IV TDE206 Servet-i Fünun mektebine mensup şairlerden Cenab Şehabettin, Süleyman Nazif vd. tanıtılıp şiirleri incelenerek Mehmet Rauf ve Hüseyin Cahit gibi yazarlardan hikâye ve roman tahlilleri yapılır. 6 Türk Halk Edebiyatı II TDE208 Âşık Edebiyatı ve Dinî- tasavvufî Halk Edebiyatı nazım şekilleri ve nazım türlerinin tanıtılması, örnek metin incelemeleri. Osmanlı Türkçesi IV TDE210 3,0 0,0 0,0 5,0 3,0 3,0 Zorunlu Osmanlı Türkçesi nde kullanılan Farsça kelimelerin yapıları, Farsça ekler; Osmanlı metinlerini okuma ve anlama çalışmalarının yapılması. Arapça ve Farsça tamlamalar. Batı Edebiyatı ve Edebi Akımlar II TDE212 Parnasizm, sembolizm, empresyonizm, ekspresyonizm, kübizm, fütürizm, dadaizm, letrizm, sürrealizm, egzistansiyalizm ve postmodernizm akımları tanıtılıp bu akımlarla ilgili bazı roman, hikaye, tiyatro ve şiirler incelenir. Tarihi Türk Lehçeleri II TDE214 Karahanlı tarihi, kültürü, eserleri ve bunlar üzerinde yapılan çalışmalar; Karahanlı Türkçesinin gramer özellikleri, Karahanlı Türkçesi metinleri üzerinde ses bilgisi, şekil bilgisi açısından inceleme ve uygulamalar.

7 3.Sınıf / Güz Dönemi 7 TDE301 Tarihi Türk Lehçeleri III Karahanlı tarihi, kültürü, eserleri ve bunlar üzerinde yapılan çalışmalar; Karahanlı Türkçesinin gramer özellikleri, Karahanlı Türkçesi metinleri üzerinde ses bilgisi, şekil bilgisi açısından inceleme ve uygulamalar. Eski Türk Edebiyatı III TDE303 XVII. yüzyıl Divan Edebiyatının genel hatları ile anlatılması; Hikemi tarz, Nabi ve Nef i den seçilen metinlerin incelenmesi, mahalli üslup Yeni Türk Edebiyatı V TDE305 II. Meşrutiyet ten sonra ortaya çıkan edebi hareketler hakkında genel bilgiler verilip bunlardan Fecr-i Aticiler ve Genç Kalemler üzerinde durulur; Ahmet Haşim, Mehmet Emin, Ziya Gökalp, Ömer Seyfettin, Ahmet Hikmet ve Rıza Tevfik ten seçilmiş metinler (şiir, hikâye ve roman) tahlil edilir. Türk Halk Edebiyatı III TDE307 XVI. yüzyıldan günümüze kadar Âşık Edebiyatı nın tarihçesi ve gelişmesi; her yüzyıldan önemli âşıkların, hayatları ve edebî şahsiyetleriyle tanıtılması, örnek şiirlerinin şekil ve muhteva yönünden incelenmesi. Türk Tiyatro Tarihi I TDE309 Tiyatro sanatının tarihî gelişimi; Tanzimat sonrası Türk tiyatrosunun anlatılması ve tiyatro eserlerinin incelenmesi Yaşayan Türk Lehçe ve Şiveleri I TDE311 Azeri Türklerinin tarihi, Azerbaycan Cumhuriyetinin beşeri, siyasi ve ekonomik coğrafyası; Azerbaycan Türkçesi ve Azeri edebiyatının gelişimi, gramer özellikleri, Azerbaycan Türkçesi metinleri üzerinde ses bilgisi, şekil bilgisi incelemesi ve uygulamalar.

8 Çağdaş Metin İncelemeleri TDE313 Günümüz yazar ve şairlerinden seçilmiş metinler, değişik eleştiri kuramları doğrultusunda tahlil edilir. 8 Anadolu Rumeli Ağızları I TDE315 Ağız araştırmaları konusunda temel bilgiler (dilin bir kolu olarak ağız, ağız bölgeleri, ağız malzemelerinin derlenmesi, incelenmesi; diğer ağızlar, şiveler ve lehçelerle mukayese), Anadolu ve Rumeli ağızları üzerinde yapılmış çalışmalar ve yayınların gözden geçirilmesi. Örnek bir ağız bölgesine ait metinler üzerinde inceleme çalışmaları. Halk Bilimi Araştırma Yöntemleri TDE317 Halk Biliminin araştırma sahasına giren konularla ilgili ulusal ve uluslar arası met odlar mukayese edilerek değerlendirilecek Yazma Metin Okumaları TDE319 Yazının gelişiminin anlatılması; Osmanlı döneminde kullanılan yazı çeşitlerinden olan Sülüs, Nesih, Ta lik, Divani, Siyakat ve Rik a hakkında genel bilgi verilmesi; Osmanlı Devletinin son dönemlerinde yazışmalarda yaygın olarak kullanılan Rik a el yazısı ile yazılmış belge türleri incelenmesi; seçilen metinler üzerinden okuma ve değerlendirme yapılması. 3.Sınıf / Bahar Dönemi TDE302 Tarihi Türk Lehçeleri IV Harezm ve Kıpçak Türklerinin tarihi, eserleri, bunlar üzerinde yapılan çalışmalar, Harezm ve Kıpçak Türkçesinin gramer özellikleri, bu lehçelere ait metinleri ses bilgisi, şekil bilgisi açısından inceleme ve uygulamalar. Eski Türk Edebiyatı IV TDE304 Şeyhülislam Yahya nın şiirlerinin tahlili, Sebk-i Hindî üslûbu, Na ili ve Neşati nin şiirlerinin şerhi; 17. asır tezkireleri, 17. asrın nesir alanındaki önemli temsilcileri (Katip Çelebi, Evliya Çelebi vs.)

9 Yeni Türk Edebiyatı VI TDE306 II. Meşrutiyet ten sonra eser veren Yahya Kemal, Mehmet Akif, Halide Edip, Yakup Kadri ve Reşat Nuri gibi kimi sanatçılar hakkında bilgi verilir ve bu sanatçılardan seçilmiş şiir, hikaye ve romanlar tahlil edilir. 9 Türk Halk Edebiyatı IV TDE308 Tasavvufi Halk Edebiyatı nın tarihçesi ve genel özellikleri, yüzyıllara göre önemli mutasavvıf şairlerin, hayatı ve edebî şahsiyetleri, şekil ve muhteva yönünden örnek metin incelemeleri. Türk Tiyatro Tarihi II TDE310 Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerindeki tiyatro faaliyetleri; bu döneme ait tiyatro eserlerinin incelenmesi Yaşayan Türk Lehçe ve Şiveleri II TDE312 Türkmenlerin tarihi, Türkmenistan Cumhuriyetinin beşeri, siyasi ve ekonomik coğrafyası; Türkmen Türkçesi ve Türkmen edebiyatının gelişimi, gramer özellikleri, Türkmen Türkçesi metinleri üzerinde ses bilgisi, şekil bilgisi incelemesi ve uygulamalar. Yeni Türk Edebiyatı Araştırma TDE314 Metotları Yeni Türk Edebiyatı alanında araştırma ve inceleme yapabilmek, bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla kütübane çalışması yapmak, belgeleri toplamak, planlamak, fişe geçirmek ve araştırma metnine dönüştürmek. Anadolu Rumeli Ağızları II TDE316 Anadolu ve Rumeli ağızlarının ses ve şekil bilgisi özellikleri, Yayınlanmış metin örneklerinden hareketle uygulama yapılması.

10 10 Halk Bilgisi Araştırmaları TDE318 Halk biliminin kaynakları verilerek, derleme ve kaynaklardan elde edilen bilgilerle değerlendirmeler yapılır. Eski Türk Edebiyatı Araştırma TDE320 Yöntemleri Eski Türk Edebiyatının temel kaynakları olan divan, mesnevi, nazire mecmuaları vs. üzerinde araştırma metot ve teknikleri kullanılarak seçilecek bir konuda uygulama yaptırılması. 4.Sınıf / Güz Dönemi FEF405 Bitirme Ödevi-I (Eklendiği Bölüm:Fen - Edebiyat Fakültesi-Yok) 0,0 0,0 2,0 4,0 1,0 2,0 Zorunlu Eski Türk Edebiyatı V TDE403 XVIII. yüzyıl Divan Edebiyatı nın tanıtılması Nedim, Şeyh Gâlib, Vâsıf, Koca Ragıb Paşa gibi gibi şairlerin eserlerinden seçilen metinlerin incelenmesi. Türk Halk Bilimi I TDE405 Hıdrellez, nevruz; köy seyirlik oyunları; halk inanışları ve bunların etrafında oluşan anlatmaların tanıtılması Cumhuriyet Edebiyatı I TDE407 Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin tarihî, siyasî ve sosyal açıdan ele alınması, bu dönemdeki edebî topluluklar, dönem sanatçılarından seçme metinler.

11 11 Dil Bilimi I TDE409 Dilin tanımı, dilin özellikleri, dillerin doğuşu, dil bilimi tarihi ve dil bilimi çalışmaları, dil bilimi ve dil bilgisi, yapısalcılık ve yapısalcılığın temel kavramları, gösterge bilimi ve dil bilimi, gösterge modelleri, gösterge türleri, dil göstergesi ve dil göstergesinin özellikleri, dil ve iletişim. Tarihi Türk Lehçeleri V TDE411 Çağatay Tarihi, eserleri, bunlar üzerinde yapılan çalışmalar, Çağatay Türkçesinin gramer özellikleri, Çağatay Türkçesi metinlerini ses bilgisi, şekil bilgisi açısından inceleme ve uygulamalar. Tenkit ve Tenkit Teorileri I TDE413 Eleştiri, kavramı, türü ve teorileri konusunda bilgi vermek. Eski Türk Edebiyatı Metin Tahlilleri TDE415 Divan şiiriyle ilgili bazı makale ve denemelerin okutulması, berceste beyitlerin öğrenciye ezberlettirilmesi, güzel şiir okuma çalışmalarının yapılması, manzum ve mensur bazı edebi metinlerin tahlil edilmesi Türk Dili Araştırma Yöntemleri TDE417 Türk dili konularını modern ve teknik yöntemlerle ele almak. Tarihî ve çağdaş Türk şiveleri metinlerini mukayeseli olarak ele almak, Türkiye Türkçesi Ağızlarıyla ilgili olarak derleme yapma, kayıtları yazıya geçirme ve metinler üzerine inceleme yapmak. Cönk İncelemeleri TDE419 Tarihi Halk Edebiyatı metinlerinin okutulması. Eski harfli tarihi metinlerin okunması.

12 4.Sınıf / Bahar Dönemi 12 FEF406 Bitirme Ödevi-II (Eklendiği Bölüm:Fen - Edebiyat Fakültesi-Yok) 0,0 0,0 2,0 4,0 1,0 2,0 Zorunlu Eski Türk Edebiyatı VI TDE404 XVIII ve XIX. yüzyıl Divan Edebiyatı nın tanıtılması ve İzzet Molla, Yenişehirli Avnî, Leylâ Hanım gibi şairlerin eserlerinden seçilen metinlerin incelenmesi. Türk Halk Bilimi II TDE406 Töre, âdet, gelenek, görenek vb. sosyal normlar ile sünnet, düğün, ölüm gibi geçiş dönemleri ile ilgili inanış uygulamalarının tanıtılması. Cumhuriyet Edebiyatı II TDE408 3,0 0,0 0,0 5,0 3,0 3,0 Zorunlu Cumhuriyet dönemi hikâye ve romanını tanıtarak dönem yazarlarının eserlerinin incelenmesi. Dil Bilimi II TDE410 Dil biliminin inceleme alanları, ses bilgisi ve ses bilimi, şekil bilgisi, söz dizimi ve yeni yaklaşımlar, yapısalcı söz dizimi, Üretici Dönüşümlü Dil Bilgisi, anlam bilimi, sözcük bilimi ve sözlük bilimi, bugünkü belli başlı dil bilimi akımları ve temsilcileri. Tarihi Türk Lehçeleri VI TDE412 Eski Anadolu Türkçesinin tarihsel gelişimi, eserleri, bunlar üzerinde yapılan çalışmalar, gramer özellikleri, Eski Anadolu Türkçesiyle yazılmış metinleri ses bilgisi, şekil bilgisi açısından inceleme ve uygulamalar.

13 13 TDE414 Tenkit ve Tenkit Teorileri II Dünyada ve Türk edebiyatında gelişen eleştiri teorilerini öğrenmek ve uygulamalarını görmek. Eski Türk Edebiyatında Nesir TDE416 Divan nesriyle ilgili bazı makale ve denemelerin okutulması, güzel nesir örneklerinin araştırılması mensur bazı edebi metinlerin tahlil edilmesi. Türkçenin Sorunları TDE418 Ölçünlü Türkiye Türkçesinin tartışmalı belirli konularını (takısız tamlama, 3. kişi iyelik, tamlayan eki, tasarlama kipleri, şart kipi veya şart zarf-fiili, bileşik cümle vs.) kaynaklar ışığında gözden geçirme; Türkçenin karşılaştığı çeşitli sorunlar (güncel yazım sorunları, terim sorunları, Türkçe öğretimi sorunları, Türkçenin yozlaşması, sözlük sorunu, vs.). Türk Halk Edebiyatı Metinleri TDE420 Değişik yüzyıllara ait halk edebiyatı metinlerinin öğrenciye tanıtılması ve okutulması.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 1.Sınıf / Güz Dönemi Ders Adı Teorik Pratik Lab Akts Toplam Saat Türü

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 1.Sınıf / Güz Dönemi Ders Adı Teorik Pratik Lab Akts Toplam Saat Türü TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 1.Sınıf / Güz Dönemi TDE-101 Türkiye Türkçesi I 3,0 0,0 0,0 4,0 3,0 3,0 Zorunlu Türkçenin sesleri; oluşmaları, boğumlanma özellikleri, kelimelerdeki sıralanışları, yüklendikleri

Detaylı

DERSLER VE AKTS KREDİLERİ

DERSLER VE AKTS KREDİLERİ DERSLER VE AKTS KREDİLERİ 1. Yarıyıl Ders Listesi TDP-101 TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ I Zorunlu 1+0 1 1 YDBI-101 İNGİLİZCE Zorunlu 2+0 2 2 TDE-155 KLASİK TÜRK EDEBİYATI TEMEL BİLGİLER-I Zorunlu 2+0 2

Detaylı

Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI

Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı TDE 601 Divan Şiiri

Detaylı

DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ "X" 1.YARIYIL 1.YARIYIL 2.YARIYIL 2.YARIYIL. Kodu Adı Z/S T+U AKTS Birleşti

DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ X 1.YARIYIL 1.YARIYIL 2.YARIYIL 2.YARIYIL. Kodu Adı Z/S T+U AKTS Birleşti 2011-2012 DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ "X" YENİ DERS PLANI** 1.YARIYIL 1.YARIYIL Birleşti ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I Z 2+0 2 X X X X ATA 101 ile ATA 102

Detaylı

Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü http://ogr.kocaeli.edu.tr/koubs/bologna/genel/listesi_prn.cfm?ed... 1 / 7 22.05.2018 15:55 Fen - Edebiyat Fakültesi Türk ve Edebiyatı Bölümü Adı 2017/2018 Listesi 1. YARIYIL TLU Atatürk İlkeleri ve İnkılap

Detaylı

Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri

Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ TDE729 1 3 + 0 6 Sosyal bilimlerle ilişkili

Detaylı

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir.

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 1. SINIF GÜZ YARII I.YARI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ İKİLİ ÖĞRETİM

Detaylı

Yüksek Lisans Öğretim Programı Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı

Yüksek Lisans Öğretim Programı Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğretim Programı Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Genel Bilgiler H.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı; a. Türk Dili, b. Eski Türk Edebiyatı, c. Yeni Türk

Detaylı

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI ZORUNLU DERSLER BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL 1 YDİ 101

Detaylı

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ. TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ. TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ZORUNLU ve SEÇMELİ DERS İÇERİKLERİ 1. SINIF 1. YARIYIL (GÜZ) TDE 151 ESKİ TÜRK EDEBİYATI-I(Zorunlu)

Detaylı

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 1. İletişim 2. İnsan, İletişim ve Dil 3. Dil Kültür İlişkisi DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI VE TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ 1. Dillerin Sınıflandırılması

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA Sayı : 10476336-100-E.531 29/01/2019 Konu : Ders İçerikleri-Çağdaş Türk Lehçerleri ve Edebiyatları Bölümü İLGİLİ MAKAMA Bu belge 5070 Elektronik İmza Kanununa uygun olarak imzalanmış olup, Fakültemiz Çağdaş

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS PLANI

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS PLANI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS PLANI 1. SINIF - I. YARIYIL TDE 101 OSMANLI TÜRKÇESİ I 4 0 4 TDE 103 TÜRKİYE TÜRKÇESİ GRAMERİ I 2 0 2 TDE 109 ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ I 2 0 2 TDE 111 YENİ TÜRK EDEBİYATINA

Detaylı

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL DERSLERİ OSMANLI TÜRKÇESİNE GİRİŞ (4 0 0) (AKTS: 6) Osmanlı Türkçesi terimi, alfabe, transkripsiyon

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YENİ TÜRK EDEBİYATI II Ders No : 0020110013 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü *BEL5BEH3M* Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı Sayı :70677404/105.04/E.80966 13/09/2017 Konu :2017-2018 Güz Dönemi

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ. Yüksek Lisans Bilimsel Hazırlık Sınıfı Dersleri. Dersin Türü. Kodu

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ. Yüksek Lisans Bilimsel Hazırlık Sınıfı Dersleri. Dersin Türü. Kodu ABANT İET BAYAL ÜNİVERİTEİ OYAL BİLİMLER ENTİTÜÜ Yüksek Lisans Bilimsel Hazırlık ınıfı Dersleri ANABİLİM DALI :Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı : Türk Dili Birinci Yarıyıl/First emester Dersi Adı T U

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR Ders No : 8107010004 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 0 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS KATALOGU)

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS KATALOGU) T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS KATALOGU) BİRİNCİ YIL Kod 1. Sınıf l. Dönem (I. YARIYIL) St. T U K AKTS Kod 1. Sınıf ll. Dönem (II. YARIYIL) St.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ...

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm... 7 ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... 8 Türk Dillerinin Sınıflandırılması... 14 Türk Dillerinin Ses Denklikleri Bakımından Sınıflandırılması... 16 Altay Dilleri Teorisini Kabul

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ I VE II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ I VE II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ I. ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ I VE II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ TDE101 Türk Dili / Ses Bilgisi 303 5 Dilin tanımı, mahiyeti, kültürle ilişkisi, dünyadaki

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YENİ TÜRK EDEBİYATI IV Ders No : 0020110030 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YENİ TÜRK EDEBİYATI III Ders No : 0020110023 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

T. C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

T. C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ T. C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ 1. SINIF 1. YARIYIL 0020110001 Türkiye Türkçesi I 3 0 3 AKTS: 4 Türkiye Türkçesinin

Detaylı

DERS İÇERİKLERİ GÜZ YARIYILI

DERS İÇERİKLERİ GÜZ YARIYILI DERS İÇERİKLERİ GÜZ YARIYILI Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı TDE 601 Divan Şiiri I Bu dersin içeriğini, divan şiirinin belli başlı temsilcilerine ait gazel, kaside ve musammat örneklerinin incelenmesi oluşturmaktadır.

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ VE DERS İÇERİKLERİ 1. YIL - 1. DÖNEM

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ VE DERS İÇERİKLERİ 1. YIL - 1. DÖNEM TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ VE DERS İÇERİKLERİ 1. YIL - 1. DÖNEM Kod Ders Kredi ECTS TDE 101 TÜRKİYE TÜRKÇESİ I 2 3 Dillerin oluşumu, kültür ve dil, dil grupları, Türkçenin dünya dilleri

Detaylı

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Ortak Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl Ders Planı Türkiye Türkçesi ETO703 1 2 + 1 8 Türk dilinin kaynağı, gelişimi; Türkiye Türkçesinin diğer dil ve lehçelerle

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10 İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 DİL, DİLLER VE TÜRKÇE... 1 1. Giriş... 2 2. Dilin Özellikleri... 2 3. Yeryüzündeki Diller... 2 4. Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri... 4 5. Türk Yazı Dilinin Gelişmesi Eski Türkçe...

Detaylı

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 EDEBİYAT TARİHİ / TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERE AYRILMASINDAKİ ÖLÇÜTLER 1.Edebiyat tarihinin uygarlık tarihi içindeki yerini.edebiyat tarihinin

Detaylı

1. BÖLÜM. Þiirin Anlamsal Özellikleri

1. BÖLÜM. Þiirin Anlamsal Özellikleri Cevap Anahtarý 1. BÖLÜM Güzel Sanatlar ve debiyat Þiirin Biçimsel Özellikleri Þiirin Anlamsal Özellikleri Söz Sanatlarý 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Düz Yazý Türleri

Detaylı

DOKTORA DERSLERİ VE İÇERİKLERİ

DOKTORA DERSLERİ VE İÇERİKLERİ DOKTORA DERSLERİ VE İÇERİKLERİ TDE 601 Tarihi Türk Lehçelerinin Karşılaştırmalı Ses Bilgisi Türk lehçelerinin tasnifi, ana Türkçenin ses özellikleri ve tarihi süreç içinde geçirdiği değişiklikler. Ana

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS FİNAL PROGRAMI SINIF

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS FİNAL PROGRAMI SINIF HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2016-2017 BAHAR DÖNEMİ LİSANS FİNAL PROGRAMI 1. 1. SINIF Zorunlu Dersler Listesi Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik Gözetmen TDE 112-01-

Detaylı

Ders Adı : TÜRK HALK EDEBİYATI III Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : TÜRK HALK EDEBİYATI III Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK HALK EDEBİYATI III Ders No : 0020110025 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI [EK-1] TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKEK LİAN DERLERİNE AİT BİLGİLER ıra Ders Kodu Dersin Adı /Z Öğretim Üyesi AKT T U K 1 TDE1D501 Danışmanlık 0 1 0 2 TDE1M502 eminer M 7,5 0 2 0 3 TDE1U503

Detaylı

YENİ TÜRK EDEBİYATI - I

YENİ TÜRK EDEBİYATI - I YENİ TÜRK EDEBİYATI - I Yayın Yönetmeni Sadettin Bayrak Yayın Editörü Dr. Özcan Bayrak Kapak Tasarımı Hüseyin Özkan İç Tasarım Özlem Özkan Baskı ve Cilt Çalış Ofset Davutpaşa Caddesi Yılanlı Ayazma Sokak

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 20182019 GÜZ DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI 1. SINIF Zorunlu Dersler Listesi (TDE Kod: 349) Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik Gözetmen TDE

Detaylı

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE BÖLÜMÜ 2017-2018 BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI TÜRK DİLİ VE BÖLÜMÜ DIŞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! TÜRK DİLİ VE BÖLÜMÜNÜN DİĞER BÖLÜMLER İÇİN

Detaylı

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl Ders Planı 1. Yarıyıl Türkçe Öğretiminde Çağdaş Yaklaşımlar ETO701 1 2 + 1 7 Türkçe öğretiminde geleneksel uygulamalardan

Detaylı

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar 33 1. Edebi Türler 2. Edebi Akımlar 3. Edebi Metinler Batı Etkisinde Gelişen Türk Tanzimat Dönemi Türk

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 2 EDEBİ BİLGİLER (ŞİİR BİLGİSİ) 1. İncelediği şiirden hareketle metnin oluşmasına imkân sağlayan zihniyeti 2. Şiirin yapısını çözümler. 3. Şiirin

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 20172018 BAHAR DÖNEMİ FİNAL PROGRAMI 1. SINIF Zorunlu Dersler Listesi (TDE Kod: 349) Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik Gözetmen TDE

Detaylı

D. Kodu Ders Adı Ders Saati Kredi Z/S TDE 501 AğızAraştırmaları 3 3 S TDE 503 Arapça I 3 3 S TDE 505 Âşık Edebiyatı 3 3 S TDE 507

D. Kodu Ders Adı Ders Saati Kredi Z/S TDE 501 AğızAraştırmaları 3 3 S TDE 503 Arapça I 3 3 S TDE 505 Âşık Edebiyatı 3 3 S TDE 507 YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ABD LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı Programın öngörülen

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ESKİ TÜRK EDEBİYATI I Ders No : 0020110003 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL SEÇMELİ DERSLER

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL SEÇMELİ DERSLER 1 GİRESUN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL SEÇMELİ DERSLER TDE 501 Klâsik Osmanlı Türkçesi Metinleri I Klasik

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ VİZE PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ VİZE PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 20182019 GÜZ DÖNEMİ VİZE PROGRAMI 1. SINIF Zorunlu Dersler Listesi (TDE Kod: 349) Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik Gözetmen TDE

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 1 2

Detaylı

Fırat Üniversitesi İNSANİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI

Fırat Üniversitesi İNSANİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI Fırat Üniversitesi İNSANİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ ÇTL411 Karakalpak ve Nogay Türkçesi Yarıyıl Kodu Adı T+U 7 ÇTL411 Kredi AKTS 2 2 5 Dersin Dili Türkçe Dersin Düzeyi Fakülte Dersin Staj Durumu Yok

Detaylı

TÜRK DĠLĠ VE EDEBĠYATI BÖLÜMÜ LĠSANS DERS ĠÇERĠKLERĠ TDE 111 OSMANLI TÜRKÇESĠ-I (4+0+0) Dersin Ġçeriği Türk dilinin tarihi seyri içinde Osmanlı

TÜRK DĠLĠ VE EDEBĠYATI BÖLÜMÜ LĠSANS DERS ĠÇERĠKLERĠ TDE 111 OSMANLI TÜRKÇESĠ-I (4+0+0) Dersin Ġçeriği Türk dilinin tarihi seyri içinde Osmanlı TÜRK DĠLĠ VE EDEBĠYATI BÖLÜMÜ LĠSANS DERS ĠÇERĠKLERĠ TDE 111 OSMANLI TÜRKÇESĠ-I (4+0+0) Türk dilinin tarihi seyri içinde Osmanlı Türkçesi Dönemi, Osmanlı alfabesi; harflerin başta, ortada ve sonda yazılışları;

Detaylı

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DIŞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

Detaylı

İnci Hoca TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM

İnci Hoca TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM ÖZELLİKLERİ İlk özel gazete Tercüman-ı Ahval ile başlar. Toplum için sanat anlayışı benimsenmiştir. Halkı aydınlatma amacıyla eser verildiği için

Detaylı

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TDE 515 CUMHURİYET DÖNEMİ HİKAYE VE ROMANI Yarıyıl Kodu Adı T+U 1 TDE 515 Öğrenim Türü Örgün Öğretim Dersin Dili Türkçe Dersin Düzeyi Yüksek Lisans

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı HİKÂYE Edebiyat

Detaylı

TANZİMAT EDEBİYATI ( ) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105

TANZİMAT EDEBİYATI ( ) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105 TANZİMAT EDEBİYATI (1860 1896) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105 TANZİMAT EDEBİYATI 1860'da Tercüman-ı Ahval Gazetesinin çıkmasıyla başlayan, Divan edebiyatı geleneklerini bir yana bırakarak Batı kültürüne

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ FİNAL PROGRAM VE GÖZETMENLİKLERİ 26.12.2015 CUMARTESİ

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ FİNAL PROGRAM VE GÖZETMENLİKLERİ 26.12.2015 CUMARTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ FİNAL PROGRAM VE GÖZETMENLİKLERİ 26.12.2015 CUMARTESİ Sınıf Saat Dersin Kodu ve Adı: L U Öğretim Üyesi/Elemanı 1 09:00-10:00 YDL185 - Yabancı Dil (İngilizce) (N.Ö.) 58 - Okt.

Detaylı

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATININ OLUŞUMU KAZANIMLAR.Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini.batı düşüncesine,

Detaylı

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DIŞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI 1. SINIF

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI 1. SINIF HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2016-2017 GÜZ DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI 1. SINIF Zorunlu Dersler Listesi (TDE Kod: 349) Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik T P K

Detaylı

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI

EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2018-2019 BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DIŞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı T.C. SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ İ 1. SINIF 1. YARIYIL DERS KODU DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI T U K AKTS 0020110001 TÜRKİYE TÜRKÇESİ I TURKISH OF TÜRKİYE I 3 0

Detaylı

Arap Harflerinin Adları ve Lâtin Alfabesindeki Karşılıkları (Ünsüzler) 20

Arap Harflerinin Adları ve Lâtin Alfabesindeki Karşılıkları (Ünsüzler) 20 Önsöz.. 15 DERS: 1. 19 Arap/Osmanlı alfabesi. 19 Arap Harflerinin Adları ve Lâtin Alfabesindeki Karşılıkları (Ünsüzler) 20 Arap Menşeli Osmanlı Alfabesindeki Sesler ve Harflerle İlgili Genel Bilgiler 22

Detaylı

TLL Uygulama. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar a ilişkin bilgi doğru değildir?

TLL Uygulama. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar a ilişkin bilgi doğru değildir? TLL1004 4. Uygulama 38. Aşağıdakilerden hangisinin türü ötekilerden farklıdır? D. Ötelerin Çocuğu Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar a ilişkin bilgi doğru değildir? E) Tekniği kusursuz

Detaylı

2015 2016 ÖĞRETİM YILI 1. SINIF I. YARIYIL

2015 2016 ÖĞRETİM YILI 1. SINIF I. YARIYIL NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ AHMET KELEŞOĞLU EĞİTİM FAKÜLTESİ ORTAÖĞRETİM SOSYAL ALANLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI (4 YILLIK) 2015 2016 ÖĞRETİM YILI 1. SINIF

Detaylı

11. Sınıf TÜRK EDEBİYATI. Mustafa CEYDİLEK Nuri CEYDİLEK. Redaksiyon. Burcu Yılmaz. Başak Kutucu. Esra Acar. Pınar Seyfittinoğlu

11. Sınıf TÜRK EDEBİYATI. Mustafa CEYDİLEK Nuri CEYDİLEK. Redaksiyon. Burcu Yılmaz. Başak Kutucu. Esra Acar. Pınar Seyfittinoğlu 11. Sınıf TÜRK EDEBİYATI Mustafa CEYDİLEK Nuri CEYDİLEK Redaksiyon Pınar Seyfittinoğlu Başak Kutucu Burcu Yılmaz Esra Acar Ankara 2015 Nitelik Yayınları 9 11. Sınıf Türk Edebiyatı Konu Anlatımlı / Mustafa

Detaylı

I. SINIF / I. YARIYIL

I. SINIF / I. YARIYIL I. SINIF / I. YARIYIL COG 101-Çocuk Gelişimi I: Gelişimle ilgili temel kavramlar; gelişim dönemleri, gelişim ilkeleri, gelişime etki eden faktörler, çocuk gelişiminin önemi, çocuklarda fiziksel gelişim,

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...9

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...9 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...9 I. BÖLÜM EDEBİYAT NEDİR? 1.1. Edeb den Edebiyata...11 1.2. Edebî Eser...13 1.3. Edebî Metin...14 1.4. Edebiyat Bilimi...33 1.5. Edebiyat Sosyolojisi...33 1.6. Edebiyat Tarihi...35

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ MÜFREDATI 1.SINIF 1.YARIYIL DERSKODU DERSİN ADI DERSİN İNGİLİZCE ADI T U K AKTS 0020110001 TÜRKİYE TÜRKÇESİ I TURKISH OF TÜRKİYE I 0020110002 OSMANLI TÜRKÇESİ I OTTOMAN TURKISH

Detaylı

İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN

İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN İSLÂMİYET ETKİSİNDE GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI İSLÂMİ İLK ESERLER SORU PROĞRAMI AHMET ARSLAN 1) XI. Yüzyıl dil ürünlerinden olan bu eserin değeri, yalnızca Türk dilinin sözcüklerini toplamak, kurallarını ve

Detaylı

Tanzimat Edebiyatı. (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN

Tanzimat Edebiyatı. (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN Tanzimat Edebiyatı (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN Dr. Ahmet Faruk GÜLER Dr. Nuran ÖZLÜK Dr. Mehmet ÖZGER Dr. Macit BALIK Yayın Editörü: Doç. Dr.

Detaylı

TDE 101 Türkiye Türkçesi I Turkey Turkish I TDE 102 Türkiye Türkçesi II Turkey Turkish II

TDE 101 Türkiye Türkçesi I Turkey Turkish I TDE 102 Türkiye Türkçesi II Turkey Turkish II 01.Yarıyıl Dersleri 02.Yarıyıl Dersleri Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS TDE 101 Türkiye Türkçesi I Turkey Turkish I 3 0 3 5 TDE 102 Türkiye Türkçesi

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI Kazanımlar Osmanlı

Detaylı

KAFKAS ÜNIVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESI SLAV DİLLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ RUS DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DERSLERİN İÇERİĞİ I.

KAFKAS ÜNIVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESI SLAV DİLLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ RUS DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DERSLERİN İÇERİĞİ I. KAFKAS ÜNIVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESI SLAV DİLLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ RUS DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DERSLERİN İÇERİĞİ I.YARIYIL RU 103 Rus Edebiyati Tarihi 2-0-2 Rusça okutulan bu derste

Detaylı

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ C E N T R U L NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI E X A M I N A R E PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ BACALAUREAT 2011 TIP PROGRAMĂ: PROFIL TEOLOGIC ŞI PEDAGOGIC Pagina 1 din 5

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ PROGRAMI

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ PROGRAMI I. SINIF / I. YARIYIL YDİ101 YDF101 Temel Yabancı Dil (İngilizce) Temel Yabancı Dil (Fransızca YDA101 Temel Yabancı Dil (Almanca) 4 0 4 4 1 ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 0 2 2 1 TDİ101 Türk

Detaylı

TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ DERSLERİ YAZI YAZMA TEKNİKLERİ Yazı kavramı, güzel yazma yöntem ve teknikleri, büyük temel harfler, küçük temel harfler, eğik büyük yazı harfleri ve yazılış yönleri, rakam ve

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/ :14

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/ :14 MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/2012 23:14 1.Aşağıdaki sanatçılarımızdan hangileri Beş Hececiler grubunda yer alır? A) Orhan Veli Kanık Ahmet Kutsi Tecer B) Yusuf Ziya Ortaç Faruk Nafiz Çamlıbel

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) 09:30-12:20 : İNGİLİZCE I ( Grup 1 ) ANS Eğitim 1 Blok - 207 Okutman MUSTAFA ÇOBAN The verb to be (singular) statements and questions,

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI Kredi İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu Başlıkları (Yıllık) T

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TARİHİ TÜRK LEHÇELERİ II Ders No : 0020110028 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRASYA ARAŞTIRMALARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015 BAHAR DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRASYA ARAŞTIRMALARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015 BAHAR DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRASYA ARAŞTIRMALARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015 BAHAR DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ AVAR7045 TÜRKİYE'NİN AVRASYA POLİTİKALARI (zorunlu ders) Doç. Dr. Bekir Günay

Detaylı

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI DERS PROGRAMI

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI DERS PROGRAMI 2015 2016 BAHAR YARIYILI PROGRAMI GÜNÜN AKIŞI 1. SINIF 2. SINIF 3. SINIF 4. SINIF GÜN KODU ADI VE KODU ADI VE KODU ADI VE KODU ADI VE ÇTL 227 Türkmen Türkçesi 10.20-11.05 3 ÇTL 130 Türkiye Türkçesi ÇTL

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ SAYFA:1/9 I. YARIYIL DERSLERİ TDE1001 ESKİ TÜRK EDEBİYATI I (3 0 3) AKTS:4 Divan Edebiyatı terimi içine alan dönem. Oluşması ve gelişmesi. Zirve şahsiyetleri ve eserlerinden örnekler. Bu edebi şekillerden

Detaylı

Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Selçuk Üniversitesi 1979-1984. Y. Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Üniversitesi 1992-1993

Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Selçuk Üniversitesi 1979-1984. Y. Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Üniversitesi 1992-1993 1. Adı Soyadı: H. İbrahim DELİCE 2. Doğum Tarihi: 01 Nisan 1964 3. Unvanı: Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Selçuk Üniversitesi 1979-1984 Y. Lisans

Detaylı

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim

Tuba ÖZDİNÇ. Örgün Eğitim ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ-I Dersin Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I Dersin Kodu 630909 Dersin Türü Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi Haftalık Ders Saati Zorunlu Önlisans 2 AKTS 2 (Kuramsal)

Detaylı

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar

OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar OSMANLICA öğrenmek isteyenlere kaynaklar Eda Yeşilpınar Hemen her bölümün kuşkusuz zorlayıcı bir dersi vardır. Öğrencilerin genellikle bu derse karşı tepkileri olumlu olmaz. Bu olumsuz tepkilerin nedeni;

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 1 2 2 2 3 2 4 2 1 2 2 2 3 2 4 2 KONU ADI KAZANIMLAR 1. İletişim sürecini oluşturan ögeleri ve iletişimde dilin işlevini belirler. 2. Dil ve kültür arasındaki ilişkiyi 1.

Detaylı

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU T.C. KİLİ 7 ARALIK ÜNİVERİTEİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTEİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ 15- DER KATALOĞU Kod 1. ınıf l. Dönem (I. tatü T U K AKT Kod 1. ınıf ll. Dönem (II. tatü T U K AKT COG11 Klimatoloji-I 3 3 COG1 Klimatoloji-II

Detaylı

3.SINIF / DERS ADI S.ERSÖZ A.MORKOÇ (Z02-Z03-Z04) (Z02-Z03-Z04-Z08) (Z02-Z03-Z04-Z08) Temel Bilgi Teknolojileri (Z02-Z03-Z04-Z08)

3.SINIF / DERS ADI S.ERSÖZ A.MORKOÇ (Z02-Z03-Z04) (Z02-Z03-Z04-Z08) (Z02-Z03-Z04-Z08) Temel Bilgi Teknolojileri (Z02-Z03-Z04-Z08) SINAV TARĐHĐ 13.11.2017 14.11.2017 15.11.2017 16.11.2017 17.11.2017 1.SINIF / DERS ADI 3.SINIF / DERS ADI 2.SINIF / DERS ADI 4.SINIF / DERS ADI 10.00-10.50 11.10-12.00 13.00-13.50 14.10-15.00 Beden Eğitimi

Detaylı

2. SINIF. KODU DERSĠN ADI T U K Ects KODU DERSĠN ADI T U K Ects 3. SINIF V. YARIYIL VI. YARIYIL

2. SINIF. KODU DERSĠN ADI T U K Ects KODU DERSĠN ADI T U K Ects 3. SINIF V. YARIYIL VI. YARIYIL NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ AHMET KELEġOĞLU EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ ORTAÖĞRETĠM SOSYAL ALANLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ TÜRK DĠLĠ VE EDEBĠYATI ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI 2014 2015 ÖĞRETĠM YILI 1. SINIF I. YARIYIL

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ TARİHİ II Ders No : 0020110014 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

SORULARLA YENİ TÜRK EDEBİYATI

SORULARLA YENİ TÜRK EDEBİYATI SORULARLA YENİ TÜRK EDEBİYATI Yayın Yönetmeni Sadettin Bayrak Yayın Editörü Dr. Özcan Bayrak Kapak Tasarımı Hüseyin Özkan İç Tasarım Özlem Özkan Baskı ve Cilt Çalış Ofset Davutpaşa Caddesi Yılanlı Ayazma

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2015-2016 BAHAR DÖNEMİ LİSANS DERS PROGRAMI 1. Sınıf Zorunlu Dersler Dersin Sorumlusu Gün Saat Derslik T P K AKTS TDE 112-01 TÜRKİYE

Detaylı

2.SINIF (2013 Müfredatlar) 3. YARIYIL 4. YARIYIL

2.SINIF (2013 Müfredatlar) 3. YARIYIL 4. YARIYIL ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI T U Kredi AKTS İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 1. Edebiyat tarihinin incelediği konuları açıklar. 2. Edebî eserlerin yazıldığı dönemi temsil eden belge olma niteliğini sorgular 3. Uygarlık tarihiyle edebiyat

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATININ OLUŞUMU CUMHURİYET

Detaylı

FARS DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI DERS KATALOĞU

FARS DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI DERS KATALOĞU ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ I.SINIF/II.YARIYIL in ön koşulu var mı? *** in önceki eğitim programında eşdeğer bir dersi var mı? **** 1 YDI2 YDA2 YDF2 Temel Yabancı Dil (İngilizce) Temel Yabancı

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Lisans Ders İçerikleri 1.Yarıyıl

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Lisans Ders İçerikleri 1.Yarıyıl TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Lisans Ders İçerikleri 1.Yarıyıl TDE 101 Retorik Bilgisi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 Söz sanatları, tür, şekil bilgilerini kavramak ve bu alanla ilgili terimler bilgisine sahip

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TARİHİ TÜRK LEHÇELERİ I Ders No : 0020110021 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK)

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 01-014 Eğitim Öğretim Yılı 1.ve.Öğretim (010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI İLH001 ARAPÇA 0 Konu Başlıkları (Yıllık) T Sözlü

Detaylı