SÜRECNDE ÖRNE% P'' B-= &'U2 -,P'<!C - V<!C B-= W2# X# Y#E '<

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SÜRECNDE ÖRNE% P'' B-= &'U2 -,P'<!C - V<!C B-= W2# X# Y#E '<"

Transkript

1 Z 7866.:<..<1.R R3BB"R2!23 SOSYAL HAYATTAK DE%M SÜRECNDE SLÂM ALE HUKUKU (EVLENME VE BOANMA ÖRNE% RNE%) * Dr. brahim PAÇACI ** )* +,! " #" $% &'(,#6+ 7( 8 '9, :;'< -,,-#. /'0 12! '342 5 &'( IJK + 8?2- '.= >?2 - A B-=C 2,&'( $ A' '(D ) E + 'FGHG M'( 'N. O"- P'L-= ) ) E + 'FGHG Q%<- 'G* >L# B-=2 + (* L-=C B-= +.DR@)'NC )L. QS GT.+- P'' B-= &'U2 -,P'<!C - V<!C B-= W2# X# Y#E '< B-=2 + 5cU(2 " :a'2 + 8?2,Q3'; 1?[C - 82 `0 '*#. = '[ \G" V(.]C ^_ 8. P'(.]C B-= % ! - H( - *dlr.e ';#f; '. (*,"P'' 8.?GHC >F?; #6]2 - C / >N2 '. 3,.#0 >NE $% 8UG +,g'h# i2)'j k- 'lk - '*-#"- 'm+ 8. '< 8.- h#c G* Y#E, j- #. -,1UK 5j 1n@ 8.,%3 o* - *'.-,2#N >L+ 8. Y#E g'h# 8. Y B-e,QS >L+ 8. >L# >UA 8. 'pq Y#E Z > 8U a" $#k+ L-e 8. *-#" B-= k 8. QS A ** Din d~leri Yüksek Kurulu Üyesi

2 >B 1.7. /C L'0 (* rf &'U2 ';- B-= * a;,rf - rf add td W2# 53 d; >,a'l# 2 rf FGD 5(? :H,rF P'2u :H,a'L# / rf "'h - gl#- '< rf 8. 7( 5 r0 VU -,rf ) * 2 v P'2u,%3 a-=; (* Q%< M'( >.' > >L# rf 'U X# '2'- w'x '. (* rf Y#E :a'2 + 8?2,L'0 rf *-!. o*- &R > 'D t'; >UA- +,ac'" rf W<'C FGD >U2 '< A,';) ;;'A &'( B-=2 8.,QS y(l / - H( >L# rz,a'2 GR Sosyal hayatta sürekli bir geliim ve defiim yaanmaktadr. nsann yaratlndan itibaren var olan bu defiim, özellikle günümüzde ba döndürücü bir hal almtr. Bütün bu gelimeler, toplumsal kurumlarn defiimine de yol açm; gelenek ve görenekler eskiyerek yerini yenilerine brakmtr. Kadnn ailede ve toplumdaki konumu defimi; evlilik kurumu sessiz bir evrim geçirmitir. Teknolojinin safladf kolaylklardan yararlanabilmek için daha çok kazanmak gerektifinden, erkeklerle birlikte kadnlar da çalma hayatna girmiler, ev dnda gelir getiren ilere yönelmilerdir. Gelir art, tüketimi körüklemi; daha çok kazanmak, daha çok tüketmek, daha gösterili yaamak tutku haline gelmi; bunlar toplumda bir saygnlk, bir statü simgesi halini almtr. nsanlarn amaçlar, inançlar, defer yarglar, sanat anlaylar, ksacas toplumlarn kültürleri defimitir. 1 Sosyal hayatta yaanan bu defiime paralel olarak, toplumsal hayat düzenleyen kurallar da, zaman içerisinde defiiklife uframlardr. Geçmite mevcut kanunlarn neredeyse tamam, ihtiyaçlar dofrultusunda defimi, yerlerine baka kanunlar konmutur. 2 Sosyal hayatta meydana gelen bu defimelere paralel olarak baz dinî hükümlerde de bir uyum ve defiim olmas zorunludur. slâm dini, her asrn ve her cofrafyann ihtiyaçlarna cevap verebilecek evrensel bir din olup, defi- en hayat artlarn ve sosyal hayata tesir eden çevre faktörünü dikkate alarak, kural ve esaslarn bu dofrultuda tesis ettifinden, zaman ve artlarn 1 Bk. Atalay Yörükojlu, Deien Toplumda Aile ve Çocuk, dstanbul 1997, s Mehmet S. Hatibojlu, dslâm'{n Aktüel Dejeri Üzerine, $slâmî Aratrmalar Dergisi, sy. 1, s.12; Mehmet Erdojan, $slâm Hukukunda Ahkamn Deimesi, 15.

3 861X:9.)7=866 > defimesine uyum saflayabilecek bir yapya sahiptir. Kaynaklarn ilâhî ve defimez olmalarnn yannda, her devir ve her arta uyum saflayabilecek esnek bir yaps vardr. Ayrca kaynaklar, zamana ve ortama göre anlama ve yorumlama için gerekli içtihât müessesesi bulunmaktadr. slâm n çaflara hitap etmesi, bu müessesenin ilerlifine bafldr. Buna göre aile yaps ve ilikileri ile ilgili slâmî kurallar ve düzenlemelerin örf ve âdete, içtihada, maslahata dayal olanlar, amaca uygun yenileri ile her zaman defitirilebilir. Ayet ve hadislere dayal olup devaml olan kurallar ise, normal artlarda uygulanmaldrlar. Ancak, uygulamada güçlük ve imkânszlk görüldüfü zaman zaruret prensibi gerefi askya alnabilir. Bu genel giriten sonra sosyal hayatta meydana gelen bu defiiklikler karsnda slâm Aile Hukukunun durumu incelenmeye çallacaktr. Son dönemlerde toplum hayatnda meydana gelen bu defiiklikler, yeni anlay ve yaklamlarn etkisiyle, evlenme akdinin ekil artlar, evlilikte mal rejimi, aile reislifi, nafaka, velayet, boanma gibi konular tartlmaya balanmtr. Bu konularn bir teblif/makale çerçevesinde bütün yönleriyle ele alnp incelenmesi mümkün olmadfndan, imkânlar ölçüsünde bunlardan evlenme ve boanma üzerinde durulacaktr. SLÂM'A GÖRE ALE VE NKÂH Toplumun önemli bir parçasn oluturan aile, ana, baba, çocuklar ve (aile biçimine göre) kan akrabalarndan meydana gelmi ekonomik ve toplumsal birlik eklinde tanmlanr. 3 Toplumun çekirdefi ve en temel birimi olan aile, en eski sosyal müesseselerden biridir. lk insan Hz. Adem ile ei Hz. Havva nn yaratl ile olumu ve günümüze kadar varlfn sürdürmütür. Ailenin insanlk hayatndaki önemine binaen, Kur an- Kerim ve hadislerde aile ile ilgili hükümlere detayl yer verilmitir. Bunun yannda slâm bilginleri de, bunlardan hareketle, yaadklar toplumu da göz önünde bulundurarak aile hukuku konusunda kurallar oluturmular; konunun toplumu ve hukuk düzenini ilgilendiren yönlerini en ince ayrntsna kadar belirlemeye çalmlardr. Aile Kurumunun Önemi ve Te8ekkülü nsanlk tarihinin en eski müessesesi olmakla birlikte aile, her toplumda ve bütün çaflarda geçerli bir kurum olmutur ve olmaya da devam edecektir. Zira bu müessese, baka yollardan ulalamayacak amaçlara hizmet etmektedir. Ailenin en önemli ve belki de en bata gelen fonksiyonu, insan 3 Ali Güler, "dlk Yaz{l{ Türkçe Metinlerde Aile ve Unsurlar{", Sosyo-Kültürel Deime Sürecinde Türk Ailesi, I, 69; Ömer Demirel, Adnan Gürbüz, Muhiddin Tu~, "Osmanl{larda Ailenin Demografik Yap{s{", Sosyo-Kültürel Deime Sürecinde Türk Ailesi, I, 97.

4 > /C neslinin devamna hizmet etmek; buna ek olarak da, dünyaya gelen çocuklarn beden, zihin ve ahlak bakmndan saflkl ve dengeli yetimelerinde rol almak suretiyle, insanlfn her bakmdan gelimesine katk saflamaktr. Zira insann fizyolojik, ruhsal, zihinsel ve ahlakî gelimesi ancak, kadn ve erke- Fin sürekli birlikte yaamalar, böylece uzun yllar bakma muhtaç yaratlan çocuklarn beslemeleri, her türlü tehlikeden korumalar, efitmeleri, difer maddi ve ruhsal ihtiyaçlarn karlamaya birlikte çalmalaryla mümkündür. 4 Toplumun varlfnn devam etmesinde önemli görevler yüklenen aile müessesesi, dînî defer ve yaayn korunmasnda, millî varlk ve benlifin muhafazasnda, gelitirilip devam ettirilmesinde ve gelecek nesillere aktarlmasnda önemli rol üstlenmektedir. Aile, fertler için hem d çevrenin olumsuz artlarndan koruyucu, hem de efitici ve yönlendirici ilk ocak hüviyetini tamaktadr. Aile milli varlfn ve kültürün yaamasn, gelecek nesillere aktarlmasn saflayan araçlarn en önemlisidir. Bu nedenle efitimciler aileyi ilk ve en etkili efitim kurumu olarak kabul etmektedirler. Ailenin bu fonksiyonu yalnz içe dönük bir faaliyet olmayp, genel olarak toplumsal ve ahlakî hayata da yansmaktadr. Toplumun, din ve hukuk gibi kurumlarn ileride kendisinden beklediklerini çocufun kazanmas, ancak aile tarafndan saflanabilir. Baka bir ifade ile çocuklarn ruh ve beden saflf içinde dofup büyümesi, kiilik ve ahlak efitimi, sosyalletirilmesi ailesiz mümkün defildir. Bütün bunlarn yannda aile, insann verimlilifi, mutlulufu, ruh ve beden saflfn korumas için vazgeçilmez bir kurumdur. 5 Kur an- Kerim de, Kendileri ile huzur bulasnz diye sizin için türünüzden eler yaratmas ve aranzda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O nun varl'nn ve kudretinin delillerindendir. 8üphesiz bunda düünen bir topluluk için ibretler vardr Buyrulmaktadr. 6 nsanlk için ve toplum hayatnda bu kadar önemli ve vazgeçilmez bir kurum olan aileye, dinimizde de özel bir yer verilmi; aile konusunda düzenleyici ilke ve hükümler getirilmitir. Bunlardan ilki, hukuken yeni bir ailenin, ancak sahih bir nikâhla olumas ilkesidir. Nikâh ve NiteliGi Nikâh, erkek ile kadnn birlikte yaama ve karlkl yardmlamalarna imkân veren ve taraflara karlkl hak ve ödevler yükleyen bir sözlemedir. 7 Elerin meru olarak birlemesine imkân veren sahih bir nikâh, ahitler 4 Bk. Engin Gençtan, Çada Yaam ve Normal D Davranlar, s ; Mustafa Çajr{c{, "dslâm Dü~üncesinde Aile Ahlak{", Sosyo-Kültürel Deime Sürecinde Türk Ailesi, I, Bk. Baltac{ojlu, Sosyoloji, s ; Çajr{c{, "dslâm Dü~üncesinde Aile Ahlak{", Sosyo-Kültürel Deime Sürecinde Türk Ailesi, I, ; Karaman, $slâm'n Inda Günün Meseleleri, III, Rûm 30/21. 7 Ebu Zehra, el-ahvâlu'~-±ahsiyye, 17; Sibâî, el-ahvâlu'~-±ahsiyye, I, 33-34; Karaman, Mukayeseli dslâm Hukuku, I, 233; Aktan, dslâm Aile Hukuku, Sosyo Kültürel Deji~me Sürecinde Türk Ailesi, II, 398.

5 861X:9.)7=866 > huzurunda taraflarn hür iradeleriyle yapm olduklar irade beyanlaryla vücut bulur. Beerî hukukta nikâh, tam bir yaama ortaklfna erimek üzere bir erkekle bir kadn tarafndan kurulan ve hukuk nizamnca kabul edilip düzenlenen daimî bir birlik eklinde tanmlanmtr. 8 Evlenmenin hukukî nitelifini izaha çalan görüler balca üç grupta toplanabilir: "Müessese" Olarak zah Eden Görü8 Bu görüe göre evlenmenin hukukî nitelifi, müessese teorisi ile izah edilmektedir. Bu teoriye göre bir müessesenin kurulmas için, bir teebbüs fikri, bu fikrin gerçeklemeye çalacaf sosyal çevre, bu gerçeklemeyi saflayabilecek organize bir kudret ile bu fikir etrafnda bir elbirlifi ve devamllk bulunmas gerekir. Evlenmede de ayn unsur ve artlar bulundufundan, evlilik de taraflarn açk irade beyanlar ile dofan bir müessesedir. Bu görü evlenme tasarrufundan çok bu tasarruftan dofan evlilik birlifini izaha çalt- Fndan kabul edilmemektedir. 9 "art-tasarruf" Olarak Kabul Eden Görü8 4art tasarruf, Devletçe, yaplacak akit sosyal bakmdan önemli kabul edilerek bütün hükümleri önceden genel ve objektif olarak tayin ve tespit olunan, emredici hukuk kurallar ile düzenlenen tasarruflardr. Rzalarn açklayan kimseler, önceden bütün artlar ve hükümleri objektif olarak tayin ve tespit edilmi olan ve herhangi bir noktas kendilerince defitirilmesi mümkün olmayan bir hukukî statüye girerler. Evlenmede de durum bunun benzeridir. Kadn ve erkek birbiri ile evlenme isteklerini ortaya koyup, rza beyannda bulununca, herkes için ayn olan ve hiçbir kimse tarafndan defitirilemeyen hukukî bir rejim altna girerler. Ancak evlenmede kiiler, evlilife karar verip vermemekte tam bir irade serbestisine sahip olduklar ve evlilife karar verenler eit durum ve vasftaki iki gerçek kii olduklarndan evlenme akdi, art-tasarruf ile tam olarak örtümemektedir. 10 "Aile Hukuku Akdi" Olarak Kabul Eden Görü8 Evlenmede, evlilifi meydana getiren husus, evlenmek isteyen kiilerin tam bir irade özgürlüfü içinde, kanunun öngördüfü ekilde karlkl ve birbirine uygun olarak yaptklar irade beyanlardr. Taraflar iradelerini bu yönde kullanp kullanmamakta serbesttirler; fakat kullandktan sonra meydana gelen evlilik birlifi statüsünün hükümlerine uymak zorundadrlar. Buna göre evlilik de, taraflarn irade beyanlar ile oluan bir akittir. Ancak bu akit borçlar hukukunda benimsenen akit tipine benzemeyip, özel ekil ve hükümlere 8 Feyziojlu, Aile Hukuku, 83; Velidedeojlu, Aile Hukuku, 44; Schwarz, Aile Hukuku, Feyziojlu, Aile Hukuku, Feyziojlu, 93.

6 >, 1.7. /C tabi bir Aile Hukuku Akdidir. 11 Evlenme akdi ekle bafl bir akit türüdür; ekil artlarnn bulunmamas halinde geçerli defildir. Türk Medenî Kanûnuna göre, evlenme ekle bafl bir akittir: Zira evlenme töreni, usulüne uygun olarak ilgili mercie müracaat edildikten ve gerekli inceleme yapldktan sonra, evlendirme memurunun ve ayrt etme gücüne sahip ergin iki tanfn önünde açk olarak yaplr. Evlendirme memuru, evleneceklerden her birine birbiriyle evlenmek isteyip istemediklerini sorar. Evlenme, taraflarn olumlu sözlü cevaplarn verdikleri anda oluur. 12 slâm hukukunda, nikâhn ahitler huzurunda yaplmas, evlenecek kadnn velisinin izninin art koulmas, evlenmenin ekle bafl bir akit oldufunu göstermektedir. Bunun yannda evlilik, din ve toplum hayatnda oynadf rol sebebiyle, erken dönemlerden itibaren hukukî yönünü bilen din ve hukuk adamlarnn huzurunda yaplmaya özen gösterilmitir. Ailenin meru bir ekilde olumas için zorunlu olan nikâhn, medenî bir sözleme olmas itibariyle hukukî boyutunun yannda, dinî boyutu bulunmaktadr. DeFiim sürecinde nikâhn deferlendirilebilmesi için bu iki yönünün belirlenmesinde yarar vardr. Nikâhn Dînî Boyutu Nikâh, medenî bir akit olmakla birlikte, kendisinde dinî ve dünyevî maslahatlar bulundufundan ibadet anlam da tamaktadr. Neslin muhafazas, haramdan korumak, huzur içinde ibadet etmek gibi faydalar bulundu- Fu için evlenmek bir tür ibadet olarak kabul edilmi ve ibadet maksadyla evlenmeyip bekâr kalmaya tercih edilmitir. 13 badet kastyla evlenmeyip kendisini ibadete adamak isteyen bir takm sahabîye Hz. Peygamber, Allâh'a yemin ederim ki, sizin en çok Allâh'tan korkannz ve müttakinizim; fakat ben, oruç da tutarm, iftar da ederim; geceleri namaz da klarm uyurum da ve ben evlenirim. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden de'ildir. Demitir. 14 Kur an- Kerim de de, 9çinizden bekârlar, kölelerinizden ve cariyelerinizden iyi olanlar evlendirin. E'er yoksul iseler, Allâh onlar lütfu ile zenginletirir. Allâh lütfu bol olan, bilendir. buyrulmak 15 suretiyle, ekonomik kaygya düülmeksizin bekârlarn evlendirilmeleri tavsiye edilmitir. Rasûlullâh da, "Üç kiiye yardm etmek Allâh'n taahhüdündedir; Allâh yolunda cihat eden, hürriyetini kazanmak için çalan köle ve iffetini korumak için evle- 11 Feyziojlu, Türk Medenî Kanunu, md dbnü l-hümâm, Fethu'l-Kadîr, III, 184; Babertî, $nâye, III, Buhârî, Nikâh, 1 (H.No: 4675); Müslim, Nikâh, 1 (H.No: 2487); Nesâî, Nikâh, 4 (H.No: 3165). 15 Nur 24/32.

7 861X:9.)7=866 > nen." Buyurmutur. 16 Kur'an ve sünnetteki bu tavsiyeler evlilifin normal artlarda mendup oldufunu göstermektedir. Zaten Hz. Peygamber de bunu açkça ifade ederek; "Nikâh benim sünnetimdir; sünnetimle amel etmeyen benden de'ildir. Evlenin ço'aln, ben di'er ümmetlere sizin çoklu'unuzla övünece- 'im. Evlenmeye gücü yeten evlensin, gücü yetmeyen ise oruç tutsun. Zira oruç koruyucudur." Buyurmutur. 17 Baka bir hadislerinde de, "Dört ey peygamberlerin sünnetlerindendir; utanma duygusu, güzel kokular sürmek, di temizli'i ve evlenmek" 18 demekle, evlenmenin bütün peygamberlerin sünneti oldufunu açklamtr. Bu nedenle çofunlukla fakihler tarafndan normal durumlarda evlilik mendup olarak kabul edilmitir. 19 Evlilik mendup olmakla birlikte, tamamen terk edilmesi neslin kesilmesine yol açacafndan, toplumun bütünüyle evlenmeyi terk etmesi caiz defildir. Bu baflamda evlilife kifâî vacip de denilebilir. 20 Zira slâmî hükümlerin gerçekletirmeyi hedefledifi ana gayelerden biri neslin muhafazasdr. Neslin varlf ve korunmas için de, evlilik meru klnm, zina, iffete iftira, kürtaj yasaklanmtr. 21 Bunun yannda, evlenmedifi takdirde gayri meru ilikiye girecefinden korkan kiinin evlenmesi vaciptir. 22 slâm dini zinay kesin olarak yasaklamtr. Kur an- Kerim de, Zinâya yaklamayn, çünkü o bir hayâszlktr. O ne kötü bir yoldur ; 23 ahlakszl'n aç'na da gizlisine de yaklamayn 24 buyrulmaktadr. Ayetlerden de anlaldf gibi, Kur'an'da sadece zina defil zinaya götüren sebepler de yasaklanmtr. Buna göre zinadan kaçnmak farz oldufu gibi, zinaya götüren yollarn tkanmas da farz klnmtr. Bu nedenle, evlenmedifi takdirde zinaya düecefinden korkan kiinin evlenmesi vaciptir. Hz. Peygamber, "Gücü yeten evlensin; zira evlilik, gözü harama bakmaktan, kiiyi zinaya dümekten korur. Evlenmeye gücü yetmeyen ise, oruç tutsun; çünkü oruç koruyucudur" buyurmutur Tirmizî, Fedâilu'l-Cihad, 20 (H.No: 1579); Nesâî, Nikâh, 5 (H.No: 3166); dbn Mâce, Ahkam, 96 (H. No: 2509). 17 dbn Mâce, Nikâh, 1 (H.No: 1836). 18 Tirmizî, Nikâh, 1 (H.No: 1000). 19 Kâsânî, Bedâi', II, ; dbnü l-hümâm, III, ; Mevsîlî, el-$htiyâr, III, 82; dbn Kudâme, el-munî, VII, ; dbn Kudâme, e-;erhu'l-kebîr, VII, 335; ±îrâzî, Mühezzeb, II, 34; dbn Rü~d, Bidayetü'l-Müctehid, II, 2; S{bâî, el-ahvâlü'-;ahsiyye, I, 46; Ebu Zehra, el-ahvâlu'-;ahsiyye, Kâsânî, II, Ebu Zehra, $slâm Hukuku Metodolojisi, ; Zeydan, Fkh Usulü, ; Zekiyyüddin ±a'bân, $slâm Hukuk $lmin Esaslar, Kâsânî, II, /229; dbnü l-hümâm, III, ; Mevsîlî, III, 82; dbn Kudâme, el-munî, VII, /334; dbn Kudâme, e- ;erhu'l-kebîr, VII, 335; dbn Rü~d, II, 2; Ebû Zehra, el-ahvâlü'-;ahsiyye, 22; S{bâî, el-ahvâlü'-;ahsiyye, I, dsrâ 17/ En âm 6/ Buhârî, Savm, 10 (H.No: 1772), Nikâh, 2-3 (H.No: ; Müslim, Nikâh, 1 (H.No: ); Tirmizî, Nikâh, 1 (H.No: 1001).

8 >> 1.7. /C Buna karlk e olarak vazifesini yerine getiremeyecek kiilerin, özellikle kadnn evlilik hukukundan dofan haklarna riayet edemeyecek olan erkeklerin evlenmeleri ise mekruhtur; hatta evlendifinde eine ve/veya çocuklarna zulmetmesi kesin olan kiinin evlenmesi haramdr. 26 Zira evlilik, kiiyi haramdan korumak, huzurlu ibadet etmek, çocuk yetitirmek gibi yararlar saflamak için meru klnmtr. Vazifelerin yerine getirilmeyip, ee zulmedilmesi ise, beklenen bu yararlar yok ettifi gibi, haram irtikâp etmektir. Kur an da E'er yetimlerin hakknda adaletsizlik etmekten korkarsanz, size helal olan kadnlardan ikier, üçer, dörder nikâhlayn. E'er adaletli davranamayaca'nzdan korkarsanz o takdirde bir tane aln veya sahip oldu'unuz ile yetinin. Bu, adaletten ayrlmamanz için daha uygundur 27 buyrulmaktadr. Bu da evlilifin adalete dayal olarak meru klndfn göstermektedir. Nikâhn Hukukî Boyutu Erkek ile kadnn birlikte yaama ve karlkl yardmlamalarna imkan veren ve taraflara karlkl hak ve ödevler yükleyen bir sözleme olmas bakmndan nikâh bir hukukî ilemdir. Nikâhn kylmas bakmndan tarih boyunca üç çeit evlilik görülmütür; hususî evlilik, dinî evlilik ve medenî evlilik. Yaplan aratrmalar en eski evlilik eklinin hususî evlilik oldufunu göstermektedir. Bu tür evlilikte iki ailenin veya evlenecek taraflarn karlkl rzalaryla evlilik meydana gelir. Akdin kurulmasnda, din adam veya resmi bir görevlinin akde itiraki art defildir. Dinî evlilik türünde akde din görevlisinin katlm art koulmaktadr. Bunda evlilik kutsal bir muamele olup, ruhânî organlarn katlmyla yaplacak merasimin takdis edilmesi arttr. Özellikle Hristiyanlkta dinî evlilik ekli kabul edilmitir; evlenme akdinin shhati kilisede rahibin akdi takdis etmesine bafldr. Medenî evlilik ise, tamamen müstakil olarak devlet tarafndan düzenlenen hukuk kurallarna göre akdedilen ve çofunlukla da yetkili resmî bir görevlinin katlmyla gerçekletirilen bir sözlemedir. Medenî evlilik ekli, Fransz ihtilalinden sonra gelimitir. Bu evlilik ekillerini kabul eden ülkelerden bazlarnda, evlilik akdinin muteber olmas için resmî görevlinin katlm arttr. Bu tür medenî evlenme ekline, mecbûrî medenî evlilik denir. Hollanda, Belçika, Almanya, Macaristan, Romanya, sviçre bunlardandr. Baz ülkelerde ise, dinî ve medenî evlenme eit kabul edilmi, evlenecekler bunlardan diledifini tercih etmekte serbest braklmtr. Medenî evlenmenin bu türüne, ihtiyarî medenî evlilik denir. ngiltere, talya, skandinavya ve ABD'nin çofunlufunda bu sistem uygulanmaktadr. Yunanistan, Vatikan gibi baz ülkelerde ise, dinî evlilik ekli kabul edilmekle birlikte, bir 26 dbnü l-hümâm, III, 187; Mevsîlî, III, 82; ±irbînî, Muni'l-Muhtâc, III, 126; dbn Rü~d, II, 2; Ebû Zehra, el-ahvâlü'- ;ahsiyye, 22-23; S{bâî, el-ahvâlü'-;ahsiyye, I, Nisa 4/3.

9 861X:9.)7=866 engel sebebiyle dinî evlilik imkan bulunmayan hallerde medenî evlilife müsaade edilmektedir. Bu tür evlilife ise, istisnâî medenî evlilik denmektedir. 28 Ülkemizde, zorunlu medenî evlilik türü kabul edilmitir; evlilik akdinin geçerli olmas için resmî görevlinin itiraki art koulmutur 29. slâm hukukunda düzenlenen evlilik ekli, kendine mahsus bir akit olmakla birlikte, tarihte yer alan evlilik türleri içinde medenî evlilik türüne yakndr. Zira medenî evlilikte, akdin shhatinin artlar, devlet tarafndan kanunlarla düzenlenir. slâm hukukunda da, evlilifin rükün ve artlar naslar veya naslara dayal içtihatlarla belirlenir. Akdin kuruluunda ahitlerin hazr bulunmas veya ilan edilmesinin, baz mezheplere göre velinin izninin art koulmas, zamanla yetkili makamlardan izin alnmasnn zorunlu klnmas, slâm hukukunda kabul edilen evlilik eklinin medenî evlilik oldu- Funu göstermektedir. Esas ve artlarnn naslar ve bunlara dayal içtihatlarla belirlenmi olmas, evlilifin dinî olmasn gerektirmez. EvliliFin hukukî boyutunun daha iyi bir ekilde ortaya konabilmesi için, evlilifin hukukî sonuçlarnn belirtilmesinde yarar vardr. slâm'da, aile hukuku konusunda yalnz eler arasndaki ilikiler düzenlenmekle kalnmam, ebeveyn ile çocuklar ve yakn akrabalar arasndaki karlkl ahlakî, manevî ve hukukî ilikiler de düzenlenmitir. Genel olarak evlilifin sonuçlar unlardr: a) Dinin izin verdifi ölçüler içinde elerin birbirlerinden istifade etmelerinin helal hale gelmesi. slâm a göre evlilik d cinsel iliki, kesin olarak yasaklanm; cinsel tatmin için tek yol evlilik olarak belirlenmitir. Kur an- Kerim de, Kendileri ile huzur bulasnz diye sizin için türünüzden eler yaratmas ve aranzda bir sevgi ve merhamet var etmesi de O nun varl'nn ve kudretinin delillerindendir. 8üphesiz bunda düünen bir topluluk için ibretler vardr. 30 ; "Onlar, eleri ve cariyeleri dnda mahrem yerlerini herkesten korurlar. Do'rusu bunlar yerilemezler." 31 buyrulmaktadr. b) Hürmet-i Musaharet. Hürmet-i musaharet, evlilik sebebiyle meydana gelen hsmlktan dofan evlenme engeli demektir. slâm dîninde, bu tür evlilik engelleri iki ana grupta incelenebilir; sürekli engeller ve geçici engeller. Üvey anne ve üvey nineler, gelinler, kaynvalide, ein nineleri, üvey kzlar ve ein torunlaryla evlenmek ebedi olarak yasaklanmtr. Ancak, üvey kzlarla ve üvey torunlarla evlilifin haram olmas için, anneleriyle sadece nikâhlanmak yeterli olmayp, zifafn da gerçeklemesi gerekir. Elerin kardeleri, teyze, hala ve yefenleriyle evlenmek ise, geçici olarak yasaklanmtr. 28 Bk. Feyziojlu, ; Karaman, Mukayeseli $slâm Hukuku, I, ; a.mlf., Anahatlaryla $slâm Hukuku, II, 67-68; S{bâî, I, Bk say{l{ Türk Medenî Kanûnunun maddeleri. 30 Rûm 30/ Mü'minûn 23/5-6.

10 >" 1.7. /C Einden ayrlmadkça veya ei vefat etmedikçe bunlarla evlenemez. Ayrlk veya ölüm sebebiyle nikâh sona ermi ise, eski ein bu saylan akrabalar ile evlenilebilir. Kur'an'da, "Sizlere ( ) karlarnzn anneleri, kendileriyle gerde- 'e girdi'iniz kadnlarnzn yannzda kalan üvey kzlarnz - ki onlarla gerde'e girmemiseniz size bir engel yoktur -, öz o'ullarnzn eleri ve iki kz kardei bir arada almak suretiyle evlenmek size haram klnmtr. ( )" buyrulmaktadr. 32 c) Nesep. Evlilikle, dofacak çocuklarn nesepleri bu çiftten sabit olur. Hz. Peygamber, "çocuk döe'e aittir (nesebi evli çiftlerden sabit olur)" buyurmutur. 33 d) Miras. Evlilikle eler birbirlerine mirasç olurlar. Kur'an'da, "Karlarnzn çocuklar yoksa -ettikleri vasiyetten veya borçtan arta kalann- braktklarnn yars sizindir; çocuklar varsa, braktklarnn dörtte biri sizindir. Sizin çocu'unuz yoksa -etti'iniz vasiyet veya borç çktktan sonra- braktklarnzn dörtte biri karlarnzndr; çocu'unuz varsa, braktklarnzn sekizde biri onlarndr. ( )" buyrulmaktadr. 34 e) Mehir. ErkeFin evlenirken eine verdifi veya vermeyi taahhüt ettifi para veya mala mehir denir. Kur ân- Kerim de, evlenen erkefin kadna mehir vermek zorunda oldufu ve bunu zorla geri almasnn caiz olmadf bildirilmektedir. 35 Hanefîlere göre mehir nikâhn sonuçlarndan biridir. Bu nedenle nikâh esnasnda belirlenmemi olsa, hatta nikâh esnasnda verilmeyecefi art koulsa bile evlenen kadn mehre hak kazanr. f) Nafaka. Kiinin bakmakla yükümlü oldufu ahslarn, sosyal seviyesine göre normal bir hayat sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydufu ve mükellefin de temin ile yükümlü bulundufu eylerin tümüne denir. Buna göre mükellef, ekonomik gücüne göre, bakmakla yükümlü oldufu kiinin yiyecek, giyecek, mesken, tedâvî masraflar, ayrca gerektifinde hizmetçisini karlamakla yükümlüdür. 36 EVLLK KONUSUNDA DÜZENLEME YAPILMASI Geçmi8te Evlilik Konusunda Yaplan Düzenlemeler Evlenmenin bünyesindeki özellikler, onun meydana geliinde ve devamnda tam bir açklk ve kesinlik olmasn zorunlu klmaktadr. Zira, ancak böyle olmas halinde, evlilikle taraflar üzerine terettüp eden sorumluluk ve haklarn, hukukî yollarla ifas ve icras mümkün olabilmekte, nesep ve buna 32 Nisa 4/ Buharî, Ferâiz, 18 (H.No: ); Müslim, Radâ, 10 (H.No: ); Tirmizî, Radâ, 8 (H.No: 1077); Ebû Dâvûd, Talâk, 34 (H.No: ). 34 Nisa 4/ Bakara 2/237, 241; Nisâ 4/4, 20, 24, 25; Mâide 5/5 36 Talâk 65/7; Nisa 4/19; Bakara 2/233.

11 861X:9.)7=866 >2 bafl olarak da miras meseleleri isabetle çözülebilmektedir. Bu nedenle, Kur an- Kerîm de evlilik ve aile hayat konusunda difer alanlara nispetle daha detayl hükümler yer alm, difer akitlerde aranmayan baz ekil artlar nikâhta zorunlu klnmtr. Hz. Peygamber ahitsiz 37 ve velisiz 38 nikâh olmayacafn belirtmitir. Evlenme konusunda Rait Halifeler döneminden itibaren düzenlemeler yaplm. Hz. Ömer, Müslüman erkeklerin fetih bölgelerindeki ehl-i kitaptan olan gayr-i müslim kadnlarla evlenip Müslüman elerini ikinci plana attklarn görünce, Kur an- Kerim de Müslüman erkeklerin ehl-i kitap kadnlarla evlenmelerine izin verilmesine rafmen, 39 bunu yasaklamtr. Bu çerçeveden olarak Hz. Ömer, Medâin Valisi Huzeyfe den, Yahûdî olan karsn boamasn istemitir. Huzeyfe Halifeden bunun helal mi, haram m oldufunu sormu, Hz. Ömer de, Hayr bu evlilik helaldir, fakat ecnebi kadnlar tatl dilli olup aldatcdrlar. 4ayet siz onlarla evlilifi kabul ederseniz, bu kadnlar sizin elerinize üstün gelirler diye karlk vermitir. Bunun üzerine Huzeyfe, karsn boamtr. 40 Hz. Ömer bu icraatyla, fetihlerden sonra Müslümanlara cazip gelen ve çok yaygnlamaya balayan bu tür evliliklerin önüne geçmek istemi ve bu kararn uygulamaya, difer Müslümanlara örnek ve temsil gücü fazla olan valisinden balamtr. O bu kararyla, Müslüman kz ve kadnlar düünmü ve onlarn evlenmelerinin tehlikeye dümesini önlemek istemitir. 41 slâm n balangcnda ehl-i kitaptan olan kadnlarn sayca az olmalar sebebiyle, onlarla evlenilmesinde Müslüman kadnlar açsndan bir endie yoktu. Fakat fetihler ile ehl-i kitap kadnlarn çofalmas ve bunlarn Müslüman erkeklere daha cazip gelmesi, Müslüman kadnlarn evlenememe veya evliliklerinin sarslma endiesini gündeme getirmitir. Bunun yannda ehl-i kitapla evliliklerin artmas, birçok ailede, çocufun efitilmesi ve toplumsal hayata katlmasnda etkin olan kadnn gayr-i müslim olmasna neden olacaktr. 42 Bunun yannda Hz. Ömer'in bir mecliste verilen üç talak, daha önce bir talak kabul edilmesine rafmen üç talak olarak kabul etmesi de evlilik konusunda yaplan idarî bir snrlamaya örnek tekil etmektedir. Zira Kur'an- Kerim'de bir talakla boananlarn tekrar evlenebilecefi bildirilmektedir. Hz. 37 dbn Hibban, Sahih, Velî, IX, 386, (H.No:4075); Beyhakî, es-sünenü'l-kübrâ, Lâ Nikâha illâ ±âhideyni Adleyni, VII, (H.No: 13494, , 13503,13505); Darakutnî, Sünen, Nikâh, 3/221, 225 (H. No: 11, 21); Tirmizi, Nikâh, 15 (H. No: 1103,1104). 38 Tirmizi, Nikâh, 14 (H.No: 1101); Ebû Dâvûd, Nikâh, 20 (H.No: 2085); dbn Mâce, Nikâh, 15 (H.No: ); Beyhakî, es-sünenü'l-kübrâ, Lâ Nikâha illâ bi Veliyyin, VII, (H.No: 13423,13428). 39 Maide, 5/5. 40 Muhammed Baltac{, Menhecü l-ömer b. el-hattab fi t-terî (Hayri Erten, Hz. Ömer Döneminde Sosyal Yap{ ve Deji~me, Marife c.1, sy.1, s ), s Mustafa Fayda, Hz Ömer Zamannda Gayr-i Müslimler (Hayri Erten, Hz. Ömer Döneminde Sosyal Yap{ ve Deji~me, Marife c.1, sy.1, s.185), s Hayri Erten, Hz. Ömer Döneminde Sosyal Yap{ ve Deji~me, Marife c.1, sy.1, s.185.

12 @B 1.7. /C Ömer'den önceki dönemlere dair uygulama konusundaki rivayetlerde de bir mecliste yaplan birden çok talakn tek talak oldufu belirtilmektedir. 43 Dolaysyla, Hz. Ömer bu düzenleme ile evlenmeleri helal olan iki kiinin evlenmelerine snrlandrma getirmitir. Bu uygulamalar, devlet otoritesince bir hakszlk veya zarar olmas durumunda yada kamu yarar göz önünde bulundurularak evlilik konusunda idari bir snrlama yaplabilecefini göstermektedir. Evlenmenin devletin denetim ve kontrolünde yaplmas konusunda Osmanl Devletinde balangçtan itibaren istikrarl bir gelimenin devam ettifi görülmektedir. 44 Bu düzenlemenin Osmanllara Selçuklulardan intikal ettifi söylenebilir. Selçuklular döneminde önemli kimselerin nikâhnn bizzat kadlar tarafndan kyldf müahede edilmektedir. XII. Yüzyldaki kad beratlarnda da nikâh kymak hâkimin görevleri arasnda saylmaktadr. 45 Osmanl Devletinde de muhtemelen devletin kuruluundan itibaren nikâh akitleri ya bizzat kadlar veya kadlarn verdifi izinname ile yetkili klnan din adamlar tarafndan yaplmtr. XVI. yüzyla ait kad beratlarnda, bunlarn vazifeleri arasnda nikâh akdinin yaplmasnn saylmas 46 nikâhlarn devletin gözetim ve denetiminde yapldfn göstermektedir. Ayn ekilde, Yldrm Bayezid döneminde ilk defa mahkeme harçlar tespit edilirken nikâh ve nikâh izni için 12 akçe belirlenmesi 47 de bunun göstergesidir. Zira yaplmayan bir muamele için harç tespit edilmesi düünülemez. Bu dönemde mahkemeye gelip kâdnn huzurunda nikâh kydramayanlar, bunu bir din adamna yaptrmakta idiler. 48 Ancak bunun için evlenecek kiilerin daha önce mahkemeye bavurup evlenmelerinde hukukî bir mahzur bulunmadf konusunda bir izin kâfd (izinname) almalar gerekmekteydi. Zira din adamlarna umumi bir nikâh kyma izin ve yetkisi verilmemi, bunun yerine her nikâh için izin ve izinname verilme yoluna gidilmitir. 49 bn Kemal in fetvalarnda da nikâhlardaki kad izninden bahsedilmek- 43 Müslim, Talak, 2 (H.No: 1472); Nesâî, Talak, 8 (H.No: 3406); Ebû Dâvûd, Talak, 10 (H.No: ). 44 Mehmet Akif Ayd{n, Osmanl{larda Aile Hukukunun Tarihî Tekâmülü, Sosyo-Kültürel Deji~me Sürecinde Türk Ailesi, II, Osman Turan, Türkiye Selçuklular{ Hakk{nda Vesikalar, Uzunçar~{l{, $lmiye, Hoca Sadrettin Efendi, Tâcü t-tevârih, I, 140; Mehmed Hemdânî Solakzade, Tarih-i Solakzade, 60; M. Ertujrul Düzdaj, ±eyhülislam Ebu s-suûd Efendi Fetvalar{ I~{j{nda 16. As{r Türk Hayat{, 37; Ahmet Lütfi, Osmanl{ Adalet Düzeni (Mirat-{ Adalet), Mehmet Akif Ayd{n, Osmanl{larda Aile Hukukunun Tarihi Tekâmülü, Sosyo-Kültürel Deji~me Sürecinde Türk Ailesi, II, Mehmet Akif Ayd{n, Osmanl{larda Aile Hukukunun Tarihi Tekâmülü, Sosyo-Kültürel Deime Sürecinde Türk Ailesi, II, 438; Gottard Jaeschke, Türkiye de $mam Nikâh, 14.

13 tedir. 50 Nikâhlarda kad izninden bahseden daha önceki tarihli kaynaklar da vardr. 51 Kanûnî döneminden sonra Osmanl Devletine seyahat veya sefaret maksadyla gelmi olan birçok yabanc, nikâhlarn mahkemelerde veya kaddan alnan izinlerle kyldfn seyahatnamelerinde veya sefaretnamelerinde belirtmektedirler 52. Memluklar gibi Osmanllarn çafda baz slâm ülkelerinde de nikâh kymak üzere devaml nikâh memurlar (akkadu l-enkiha) bulunmaktadr /1917 tarihli Hukuk-i Aile Kararnamesiyle evlenmeler kanûnî olarak düzenleme altna alnmtr. Bu düzenlemede, evlenmek için mahkemeden izin almann gerektifi görülmektedir (Madde 5-8). Ayrca evlilik yana bir snr getirilmi, velilerin yetkileri kayt altna alnmtr. Kararnamenin 4. maddesinde, evlenme ya (nikâh ehliyeti) erkeklerde 18, bayanlarda 17 olarak kabul edilmi; bu ya tamamlamadan evlenme talebinde bulunan kiilere, balif olduklarn ispat etmeleri ve velilerinin izni olmas halinde mahkeme izni verilebilecefi belirtilmitir (Madde 6, 7). Kararnamenin 7. maddesiyle 12 yan tamamlamam erkek çocuk ile 9 yan tamamlamam kz çocuklarn hiçbir kimse tarafndan evlendirilemeyecefi hükmü getirilmitir ylnda Msr'da çkarlan 56 numaral kanun ile kzlarn 16 yandan, erkeklerin 18 yandan küçük olarak evlendirilmeleri hukuken geçersiz saylmtr. 54 Günümüzde Yaplan Baz Düzenlemelerin DeGerlendirilmesi Evlenme konusunda merî hukukta yaplan düzenlemelerden ekil art ve baz snrlamalar bu balk altnda deferlendirilecektir. ekil art Hukûkî sonuçlarnn güvence altna alnmas ve ihtilaflarn dofru bir ekilde çözümlenebilmesi için evlenmenin, meydana geliinde ve devamnda tam bir açklk ve kesinlik olmas zorunludur. Bu nedenle, gerek yürürlükteki mevzuatmzda ve gerekse hukuk tarihimizde evlenme konusunda düzenlemeler yaplm, baz ekil artlar getirilmitir sayl Türk Medenî Kanununda evlenmenin ekil artlar maddeler arasnda düzenlenmitir. Buna göre evlenecek erkek ve kadn, gerekli belgelerle evlendirme memurlufuna müracaat ederler. Yaplan müracaat incelenir. Bavurunun usulüne uygun olarak yaplmadf veya evleneceklerden birinin evlenmeye ehil olmadf ya da evlenmeye yasal bir engel bulun- 50 dbn Kemal, Mühimmât-i Müftî, Süleymaniye Ktp. Çorlulu Ali Pa~a, no. 280, vr. 30a (Mehmet Akif Ayd{n, Osmanl{larda Aile Hukukunun Tarihi Tekâmülü, Sosyo-Kültürel Deime Sürecinde Türk Ailesi, II, 438). 51 Gottard Jaeschke, Türkiye de $mam Nikâh, Mehmet Akif Ayd{n, Osmanl{larda Aile Hukukunun Tarihi Tekâmülü, II, 439; Gottard Jaeschke, s Mehmet Akif Ayd{n, Osmanl{larda Aile Hukukunun Tarihi Tekâmülü, II, Hazma Aktan, "dslâm Aile Hukuku", Sosyo-Kültürel Deime Sürecinde Türk Ailesi, II, 400.

14 @ /C dufu anlalrsa, evlenme bavurusu reddedilir ve durum evleneceklere yazyla bildirilir. Evlendirme memuru, artlarn bulundufunu tespit eder veya ret karar mahkemece kaldrlrsa, evleneceklere evlenme gün ve saatini bildirir veya isterlerse evlenme izni belgesini verir. Evlenme töreni, evlendirme memurunun ve ayrt etme gücüne sahip ergin iki tanfn önünde açk olarak yaplr. Evlendirme memuru, evleneceklerden her birine birbiriyle evlenmek isteyip istemediklerini sorar. Evlenme, taraflarn olumlu sözlü cevaplarn verdikleri anda oluur. Memur da, evlenmenin kanuna uygun olarak yaplm oldufunu açklar. slâm hukukunda ise, ahitlik gibi aleniyeti saflayan artlarn dnda ekil artna rastlanmamaktadr. Ancak bu, böyle bir düzenlemenin yaplamayacaf anlamna gelmez. Kald ki, daha önce de ifade edildifi gibi, hukuk tarihimizde, tescil, mahkeme izni gibi ekil artlar getirilmitir. Hatta, evlili- Fin toplumun sorumlulufunda oldufuna iaret eden Nûr suresinin 32. ayetinden 55 hareketle bu yönde düzenleme yapmann slâm'n ruhuna aykr olmadf söylenebilir. Bununla birlikte, nikâhlarn belirtilen ekilde kylmalar slâm hukukunda evlenmenin rükün ve artlarndan olmadf için, gerekli ehliyet artna sahip ve aralarnda evlenme engeli bulunmayan bir kadnla erkefin iki ahit huzurunda yaptklar evlilifin geçersiz oldufu da söylenemez. Nitekim fetva mecmualarnda bu tür nikâhlarn geçerli oldufu belirilmektedir 56. Osmanl Aile Hukuk Kararnamesinde de, cezâî müeyyidelerle evlenmelerin devlet kontrolünde yaplmas temin edilmek istenmekle birlikte, ekil artlarn tamayan evliliklerin geçersiz oldufunu bildiren bir hüküm bulunmamaktadr. 57 Sonuç olarak, slâm hukukunun geçerli bir evlilik için aradf unsur ve artlar tamakla birlikte, evlilikleri kayt altna almak için getirilen ekil artlarna uymayan evlenmeler dinen geçerlidir; yani birliktelikleri zina de- Fildir. Ancak, hukuken tannmayan evlilik, sonuçlarn dofurmayacafndan veya en azndan hukûkî güvence altna alnamayacafndan bir hakszlk dofuracaf için en azndan tahrimen mekruhtur. EvliliFin dinî hükmü açklanrken belirtildifi gibi, e olarak vazifesini yerine getiremeyecek kiilerin evlenmeleri mekruhtur, hatta zulmün kesin olmas halinde evlilik haramdr 58. Hukukun tanmadf evlilikte ise, hakszlk kesin denebilecek kadar muhtemeldir. Zira resmi evlilikten kaçnan kii, bunu ya eini mirasndan mahrum etmek veya herhangi mali bir sorumlulufa katlanmakszn keyfi olarak ayrlma amacyla yapmakta, ya da hukûkî bir engel sebebiyle bu yola tevessül 55 "dçinizden bekarlar{, kölelerinizden ve cariyelerinizden iyi olanlar{ evlendirin. ( )" Nur 24/ Bk. Yeni~ehirli Abdullah Efendi, Behcetü l-fetâvâ, 51; Ali Efendi, Fetâvâ, I, Mehmet Akif Ayd{n, $slâm Osmanl Aile Hukuku, dbnü l-hümâm, III, 187; Mevsîlî, III, 82; ±irbînî, III, 126; dbn Rü~d, II, 2; Ebû Zehra, s ; S{bâî, I,

15 etmektedir. Eini evlilikten dofan veya dofacak olan hukukî haklarndan mahrum etmek için yaplan her türlü davran zulümdür. Zulüm ise slâm'da haram klnmtr. 59 DiFer taraftan resmî nikâhtan kaçnan kiinin, kendisinin adaleti saflayacafn, evlilikten dofan haklar konusunda eini mafdur etmeyecefini ileri sürmesi de geçerli defildir. Zira her zaman elerin anlamazlfa dümeleri ve hatta ayrlmalar muhtemeldir. Bu gibi durumlarda elerin haklar ancak hukuk yoluyla korunabilir. Ayrca elerden birinin ölümü halinde de, ancak kanun güvencesiyle haklar emniyet altna alnabilir. Diyanet leri BakanlFna ve Müftülüklerimize, Medenî Kanunun kabulünden önceki miras taksimi konusunda görü sormak üzere mahkemelerden müracaatlar gelmektedir. Bu müracaatlarda, sadece tescil edilen evlilikler ve çocuklarn durumlar sorulmaktadr. GörüldüFü gibi, tescil edilmeyen evliliklerde hakszlk, sadece kiinin kendisine defil kuaklar sonraki çocuklarna kadar ulamaktadr. Bu itibarla, evlilikleri kayt altna almak için getirilen ekil artlarna uymayan evlenmeler, slâm hukukunda aranan unsur ve artlar tayorsa geçerli olmakla birlikte, hukukî sonucunu dofurmadf için hakszlfa sebep olacafndan caiz defildir. Baka bir ifadeyle taraflar, birliktelikleriyle zina etmi olmazlar; ancak, hakszlk ve zulüm dofurmas kuvvetle muhtemel olan bir akdi yapmaktan dolay dinen sorumludurlar. Bunun benzeri örnekler fkh kitaplarmzda mevcuttur. Meselâ, Cuma vaktinde, kendilerine Cuma namaz farz olan kiilerin alveri yapmalar böyledir. Akit geçerli olmakla birlikte, böyle bir alveri yapmak caiz defildir. Ayn ekilde gasp edilen arazide namaz klmak da böyledir. Hz. Ömer'in, Müslüman kadnlara hakszlk yapldfn görmesi üzerine ehl-i kitaptan olan kadnlarla evlenmeyi yasaklamas ve valisi Huzeyfe ye, Bu evlilik helaldir, fakat ecnebi kadnlar tatl dilli olup aldatcdrlar; ayet siz onlarla evlilifi kabul ederseniz, bu kadnlar sizin elerinize üstün gelirler demesi de buna iaret etmektedir 60. Evlilik Konusunda Yaplan Baz Snrlamalar Evlilik Ya8 Türk Medenî Kanununda, evlilik ya 17 olarak belirlenmitir. Bununla birlikte, olafanüstü hallerde, hâkim kararyla 16 yan dolduranlar da evlenebilirler. (Madde 124) DiFer taraftan, ayrt etme gücü olmayanlarn evlene- 59 "(Resûlüm!) Sak{n, Allah'{ zalimlerin yapt{klar{ndan habersiz sanma! Ancak, Allah onlar{ (cezaland{rmay{), korkudan gözlerin d{~ar{ f{rlayacaj{ bir güne erteliyor." (dbrahim 14/41); "Ancak insanlara zulmedenlere ve yeryüzünde haks{z yere ta~k{nl{k edenlere ceza vard{r. d~te ac{kl{ azap bunlarad{r." (±ûrâ 42/42); "Allâh Teala ~öyle buyurur: Ey kullar{m! Zulmü kendime ve size haram k{ld{m. O halde birbirinize zulmetmeyiniz ( )" (Müslim, Birr, 15 (H.No: 2577)); "Zulümden sak{n{n, zira zulüm k{yamet gününde zulumâtt{r." (Müslim, Birr, 15 (H.No: ); Tirmizî, Birr, 82 (H.No: 2030)); "Zarar ve zarara kar~{l{k zarar yoktur." (dbn Mâce, Ahkam, 17 (H.No: ); Muvatta, Akdiye, 34 (H.No: 1234)). 60 Muhammed Baltac{, Menhecü l-ömer b. el-hattab fi t-terî, (Hayri Erten, Hz. Ömer Döneminde Sosyal Yap{ ve Deji~me, Marife c.1, sy.1, s ), s

16 @, 1.7. /C meyecekleri, on sekiz yandan küçük olanlarn evlenebilmeleri için velilerinin izninin zorunlulufu hükme baflanmtr (Madde ). Evlilik bir akit oldufundan, difer akitlerde oldufu gibi bunda da, akdi yapan taraflarn akll ve ergin olmalar gerekir. Ancak kaynaklarda akll olmak kurulu art olarak saylmakla birlikte, ergin olmak sadece yürürlük art olarak kabul edilmektedir. Küçükler velileri tarafndan evlendirilebilirler. 61 bn Hazm'a göre, hakknda hadis bulunmas sebebiyle küçük kzlar velîleri tarafndan evlendirilebilmekle birlikte, küçük erkeklerin evlendirilmeleri batldr 62. Buna mukabil Osman el-bettî, bn 4übrüme ve Ebû Bekr el-esam gibi baz fakihlere göre, küçüklerin evlendirilmelerinden evlilik hukukunun dofuracaf sonuçlar beklenemeyecefinden, bunlarn velileri tarafndan evlendirilmeleri caiz defildir. "Evlilik ça'na kadar yetimleri (gözetip) deneyin" 63 ayeti, evlilifin bir çafnn bulundufuna, dolaysyla küçüklerin evlendirilmelerinin caiz olmadfna iaret etmektedir. 64 Osmanl Hukuk-i Aile Kararnamesinde, bu fakihlerin görüleri tercih edilerek, evlenme ya erkekler için 18, kadnlar için 17 olarak belirlenmi; bu ya tamamlamayan kiilerin ise, ergin olmak kaydyla, ayrca bayanlarn velisinin izninin bulunmas artyla mahkeme kararyla evlenebilecekleri kabul edilmitir. On iki yan tamamlamayan erkekler ile, dokuz yan tamamlamayan kadnlarn ise, hiçbir kimse tarafndan evlendirilemeyecefi hükme baflanmtr. (Madde 4-7) Sonuç olarak, yönetimde bulunanlar tarafndan, kiilerin evlilik sorumlulufunu üstlenebilecekleri bir ya, evlenme ya olarak belirlenebilir. Bu da, slâm'n evlilik konusundaki yaklamna ters dümez. Kald ki, daha önce de belirtildifi gibi, Hz. Ömer, baz hakszlklar önlemek için evlilife snrlandrma getirmitir. Tek E8lilik Günümüz hukuk sistemlerinde çofunlukla, tek evlilik kabul edilmekte ve çok evlilife izin verdifi için slâm hukuku eletirilmektedir. Bu slâm'n geldifi dönemi dikkate almakszn ve onun bütün zamanlara hitap eden evrensel bir din oldufunu göz önünde bulundurmakszn yaplan haksz bir eletiridir. BilindiFi gibi slâm'dan önce Arap Yarmadasnda snrsz olarak çok kadnla evlilik kabul edilmekteydi. slâm'n indifi dönemlerden çok önceleri 61 Merjinânî, Hidaye, I, ; Kasânî, II, 240, 246; dbn Kudâme, Munî, VII, 379 vd.; ±irbînî, III, ; dbn Rü~d, II, dbn Hazm, Muhallâ, IX, Nisa 4/6. 64 Münakehât ve Mufârakât Kararnamesi Esbâb-{ Mucibe Layihas{, (Sosyo-Kültürel Deji~me Sürecinde Türk Ailesi) 3/ ; Zuhaylî, el-fkhu'l-$slâmî ve Edilletuh, VII, 179.

17 mevcut ve yaygn olan bu olgu, E'er yetimlerin haklarna riâyet edememekten korkarsanz size helal olan kadnlardan ikier, üçer, dörder aln. Hakszlk yapmaktan korkarsanz bir tane aln; yahut da sahip oldu'unuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrlmamanz için en uygun olandr. Âyetiyle, 65 adalet artna bafl olarak dört saysyla snrlandrlm; ayrca tek evlilik tevik edilmitir. Dolaysyla çok evlilik, slâm n emrettifi bir husus defil, aksine zorunlu hallerde adalet artna bafl olarak müsaade ettifi bir husustur. Asl olan ve dînen tavsiye edilen ise, tek evliliktir. Sahabenin evlilikleri konusunda yaplan aratrmalar, Hz. Ömer döneminde yaayan sahabîlerin çofunun tek evlilikle yetindiklerini göstermektedir. Birden fazla evlenen baz kiilerin ise, sosyoekonomik durumu iyi olan kimseler olduklar anlalmaktadr. Bu dönemde slâm n adaletli davranlamayacaf takdirde tek kadnla evlenme tavsiyesinin 66 toplum tarafndan benimsendifi, fakat iki hanmla evliliklerin de vaki oldufu söylenebilir. 67 slâm hukukunda, evlenen taraflar nikâh esnasnda tek evlilifi art ko- abilecekleri gibi idareciler de snrlandrma getirebilirler. Hz. Peygamber in, kz Fatma y Hz. Ali ye nikâhlarken üzerine evlenmemesini art komas ve Hz. Ömer in ehl-i kitap kadnlarla evlenmeyi veya bir mecliste bir lafzla üç talakla boanan çiftlerin birbirleriyle yeniden evlenmelerini yasaklamas bu konuda açk bir örnektir. Öte yandan evlilik, hukukî sonuçlar dofuran bir akittir. Çok evlilifin meru saylmadf hukuk sistemlerinde, evlilik sonuçlarn dofurmayacaf veya taraflar ve evlilikten meydana gelen çocuklar hukûkî güvence altna alnamayacaf için hakszlfa sebep olacafndan dofru defildir. Evlilik Engelleri 68 Medenî kanunumuzda evlilik engelleri, hsmlk, önceki evlilik ve akl hastal olmak üzere üç balk altnda incelenmitir. Hsmlk bakmndan, üstsoy ile altsoy arasnda; kardeler arasnda; amca, day, hala ve teyze ile yefenleri arasnda; evlilik sona ermi olsa bile, elerden biri ile diferinin üstsoyu veya altsoyu arasnda; evlat edinen ile evlatlfn veya bunlardan biri ile diferinin altsoyu ve ei arasnda evlilik engeli bulunmaktadr. Önceki evlilik. Evli olan kiilerin evlilikleri, ölüm, boanma veya fesih yoluyla sona ermedikçe baka biriyle evlenemezler. Ayrca boanm kadnn bakasyla evlenebilmesi için, bekleme süresini doldurmas veya mahkeme kararyla kaldrlmas gerekir. Akl hastalar da, evlenmelerinde tbbî saknca bulunmadf resmî saflk kurulu raporuyla anlalmadkça evlenemezler Nisâ 4/3. 66 Nisâ 4/3. 67 Hayri Erten, Hz. Ömer Döneminde Sosyal Yap{ ve Deji~me, Marife c.1, sy.1, s Teblijin orijinalinde bu ba~l{k bulunmamaklad{r. Konuyla ilgisi nedeniyle eklenmi~tir. 69 bk. 22/11/2001 tarih ve 4721 say{l{ Türk Medenî Kanunu nun

18 @> 1.7. /C Klasik fkh kaynaklarmzda evlilik engelleri, devaml ve geçici olmak üzere ikiye ayrlmaktadr. Bunlardan devaml evlilik engelleri üç balk altnda incelenmitir: a) Kan hsml': Kan hsmlf bakmndan devaml olarak evlenilmesi yasak olanlar üstsoy, altsoy, karde ve kardein altsoyudur. b) Shrî hsmlk: Shriyet yönünden devaml evlenilmesi yasak olanlar, elerin üstsoyu ve altsoyu ile çocuklarn eleridir. c) Süt hsml': Süt hsmlf bakmndan devaml olarak evlenilmesi yasak olanlar, süt bakmndan üstsoy, altsoy, sütkardeler, sütanne ve babann kardeleri ile elerin süt bakmndan üstsoyu ve altsoyudur. Geçici evlilik engelleri ise; bakas ile evli olmak (kadn için), üç kere boanm olmak, ein kz kardei, kardeinin kz, teyze veya halas olmak ve erkefin Müslüman/kadnn Müslüman veya ehl-i kitaptan olmamasdr. Bunlarn yannda slâm hukukunda da, boanan veya ei ölen kadnn, baka bir erkekle evlenebilmesi için iddet ad verilen bekleme süresini doldurmas gerekir. Evlilik engelleri konusunda mer î mevzuat ile slâm hukuku arasnda büyük benzerlikler bulunmaktadr. Kan hsmlf ve shrî hsmlk konusunda hükümler örtümektedir. Ancak günümüz hukuk sistemlerinde süt hsmlf bir evlilik engeli olarak görülmemitir. Ayn ekilde din ayrlf ve üç defa boanmak da evlilik engelleri arasnda yer almamaktadr. Klasik fkh kaynaklarnda, geçici evlilik engelleri arasnda saylan ein kz kardei, kardeinin kz, teyze veya halas olmas konusu ile erkefin dörtten az olmak kaydyla evli olmasnn evlilik engeli olarak saylmamas konusu 1. 4ekil 4art ve b) Tek Elilik balklar altndaki açklamalar dofrultusunda deferlendirilebilecefinden tekrar irdelenmemitir. Üç talakla bo- anma konusuna Boanma Konusunda Düzenleme Yaplmas bölümünde iaret edilecektir. Üç defa boananlarn tekrar evlenmeleri ise, ayet ile yasaklandfndan ve hüküm sarih oldufundan herhangi bir ey söylemeye mahal yoktur. 70 Bu bölümde gayr-i müslimlerle evlilik ve süt hsmlf konular ele alnacaktr. Gayr-i müslimlerle evlilik Evlilik konusunda gayr-i müslim ifadesi mürik, kâfir ve ehl-i kitab kapsamaktadr. Kur'an- Kerim'de ister erkek olsun isterse kadn olsun Müslümanlarn müriklerle evlenmeleri yasaklanmtr. 71 Bunlarn dnda kalan ehl-i kitap ile evlilik konusunda, erkek ile kadn ayr olarak mütalaa edilmitir. Kur'ân da Müslüman bir erkefin ehl-i kitap 70 Ak{l hastalar{, evlenmelerinde t{bbî sak{nca bulunmad{j{ resmî sajl{k kurulu raporuyla anla~{lmad{kça evlenemezler Ejer erkek kar{s{n{ (üçüncü defa) bo~arsa, kad{n, onun d{~{nda bir ba~ka kocayla nikâhlanmad{kça ona helal olmaz. (Bu koca da) onu bo~ad{j{ takdirde onlar (kad{n ile ilk kocas{) Allah {n koyduju ölçüleri gözetebileceklerine inan{yorlarsa tekrar birbirlerine dönüp evlenmelerinde bir günah yoktur. Bakara 2/229, Bakara 2/221.

19 861X:9.)7=866 yani Yahudi ve Hristiyan kadnla evlenmesi helal klnmtr. 72 Buna karlk Müslüman bir kadnn, mürik olsun ehl-i kitaptan olsun gayr-i müslim bir erkekle evlenmesi, caiz görülmemitir. slâm bilginleri, Mekke den hicret edip gelen kadnlar hakknda nazil olan, Onlarn Mü min kadnlar olduklarn ö'renirseniz, kâfirlere geri çevirmeyiniz. Bu kadnlar, o kâfirlere helal de'ildir. Onlar da bunlara helal olmazlar. 73 ayetindeki kâfir kelimesinin, mürik ve ehl-i kitap dâhil tüm Müslüman olmayanlar içerdifini belirterek, bu ayetin Müslüman kadnn ehl-i kitapla evlenmesinin yasak oldufuna iaret ettifini kabul etmilerdir. Ayrca Maide Suresinin 5. ayetinde, Müslümanlarn yemeklerinin ehl-i kitap için, onlarn yemeklerinin de Müslümanlar için helal oldufu belirtildifi halde, evlilik konusunda sadece ehl-i kitap kadnlarn Müslüman erkeklerle evlenmelerinin helal oldufunun belirtilmesi, Müslüman kadnn gayr-i müslimlerle evlenmelerinin helal olmadfna delalet ettifi kabul edilmitir. Bunun yannda içerisinde Hz. Ömer ve Hz. Ali nin de bulundufu pek çok sahâbînin, Müslüman kadnlarn ehl-i kitap erkeklerle evlenmelerinin caiz olmadf görü- ünde olduklar rivayet edilmitir. 74 slâm Dini, getirdifi hükümlerde, sosyal yapy, çevreyi, fertlerin psikolojik durumlarn göz önünde bulundurmutur. nsann, dünya ve ahiret saadetinin temelinde aile hayatnn önemli bir yeri vardr. Gayr-i müslimle evlenen kadn ve dofacak çocuklar, din bakmndan olumsuz yönde etkilenecektir. Nitekim bu gerçefe Kur an, Onlar atee ça'rrlar, Allâh ise izniyle, Cennete ve ba'lamaya ça'rr eklinde iaret etmektedir 75. DiFer taraftan toplumun kendini korumas ve hayatiyetini devam ettirmesi için aile yapsnn ve neslin korunmas önemli bir yer tutmaktadr. Zira toplumun temelini tekil eden ve insann en yakn iliki içerisinde bulundufu çevre ailedir. Bundan hareketle, günümüze kadar slam fkh bilginleri arasnda Müslüman kadnlarn gayr-i müslim erkeklerle evlenemeyecekleri konusunda herhangi bir görü ayrlf olmamtr. Bu konuda bir nevi icma hâsl olmutur. Ancak bu açklamalardan, özellikle yurtdndaki vatandalarmz açsndan, Müslüman erkeklerin gayr-i müslimlerle evlenmeleri caizdir, kadnlarn ise caiz defildir eklinde bir sonuca ulamak isabetli olmayacaktr. Çünkü kadnlar için zikredilen sakncalar, özellikle günümüzde erkekler için de geçerlidir. Ayrca kadnlarn çocuklar üzerindeki tesiri konusu da izahtan varestedir. DiFer taraftan, yurtdnda yaayan Müslüman erkek vatandala- 72 Maide 5/5. 73 Mümtahine 60/ Merjinânî, I, 220; dbnü l-hümâm, III, 288; Kâsânî, III, 365 vd.; Sehnûn, el-müdevvenetü'l-kübrâ, Beyrut 1999, III, ; ±irbînî, Muni'l-Muhtâc, Beyrut 1994, IV, 319 vd.; dbn Hazm, el-muhallâ, Dâru l-fikr, Beyrut ty. V, Bakara 2/221.

20 @" 1.7. /C rmz, gayr-i müslimlerle evlenmelerine rafmen; kadnlarn, dini hassasiyetleri sebebiyle evlenememeleri mafdur olmalarna yol açmaktadr. Daha önce de iaret edildifi gibi Hz. Ömer, bu saylan olumsuzluklar önlemeye yönelik olarak Müslüman erkeklerin ehl-i kitaptan olan kadnlarla evlenmelerini yasaklamtr. 76 Hz. Ömer bu kararyla, Müslüman kz ve kadnlar düünerek onlarn evlenmelerinin tehlikeye dümesini önlemeyi amaçlamtr. 77 DiFer taraftan ehl-i kitapla evliliklerin artmasna izin verilmesi, ailede çocufun efitilmesi ve toplumsal hayata katlmasnda etkin olan kadnn, birçok ailede çocuklarn gayr-i müslim olmasna neden olacaktr. 78 Daha da ötesinde, yurtdndaki yabanc kadnlarla yaplan evlilikler, kültür farkllf sebebiyle çok uzun ömürlü olmamakta ve mahkeme çofunlukla çocuklar anneye vermektedir. Bunun üzerine baba çocufundan uzak kalmann yannda, onu dini yönden de kaybetme endiesiyle psikolojik bunalm yaamakta, olumsuz sonuçlar dofmaktadr. Gayr-i müslim E8lerden Birinin Müslüman Olmas Ehl-i kitaptan olan gayr-i müslim elerden erkefin Müslüman olmas halinde, mevcut evlilik devam eder. Zira Müslüman erkefin, ehl-i kitap bir kadnla evlenmesine Kur'an'da müsaade edilmitir. Elerden kadnn Müslüman olmas halinde evlilifin devam edip etmeyecefi konusunda slâm âlimleri farkl görüler ileri sürmülerdir. Öncelikle fakihlerin konuyla ilgili görüleri sralanacak, sonra da bir deferlendirilmesi yaplacaktr. Fkh Bilginlerinin Konuya likin Görüleri Zahirilere göre, gayr-i müslim elerden kadnn Müslüman olmas halinde evlilik baf sona erer; erkefin daha sonra Müslüman olmas sonucu defitirmez. Bunu Hz. Ömer in uygulamasna, din ayrlfnn -baz istisnalar dnda- evlilife engel olmas kaidesine ve Mümtehine Suresinin 10. ayetine dayandrmaktadrlar. Onlara göre bu ayet, hem bir Müslüman'n gayr-i müslim bir kiiyle evlenemeyecefini, hem de daha önce bir evlilik söz konusu ise, bu evlilifin sürdürülemeyecefini ifade etmektedir. Bu sebeple elerden kadnn Müslüman olmas halinde evlilik baf derhal çözülür. 79 4afiî, Malikî ve Hanbelîlere göre, nikâh akdi yaplm ancak, zifaf gerçeklememise, evlilik sona erer. Zifafn gerçeklemesi durumunda ise, kadnn iddeti doluncaya kadar erkefin Müslüman olmas halinde evlilikleri devam eder. Bu süre içinde erkefin Müslüman olmamas halinde, iddetin dol- 76 bk. 41 numaral{ dipnot. 77 Mustafa Fayda, Hz Ömer Zamannda Gayr-i Müslimler (Hayri Erten, Hz. Ömer Döneminde Sosyal Yap{ ve Deji~me, Marife c.1, sy.1, s.185), s Hayri Erten, Hz. Ömer Döneminde Sosyal Yap{ ve Deji~me, Marife c.1, sy.1, s dbn Hazm, el-muhallâ, V,

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

3 Her çocuk Müslüman do ar.

3 Her çocuk Müslüman do ar. TAHR C * 1 Sözlerin en güzeli Allah ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed in yoludur. Buhari, Edeb, 70; tisam, 2. z Müslim, Cuma, 43. z Nesai, Iydeyn, 22. z bn Mace, Mukaddime, 7. z Darimî, Mukaddime,

Detaylı

Hulle'nin dayanağı âyet ve hadistir.

Hulle'nin dayanağı âyet ve hadistir. Bir İslâm hukuku terimi olarak; üç talakla boşanmış olan bir kadının, eski kocasına yeniden dönebilmesi için, üçüncü bir erkekle usûlüne göre evlenip, ölüm veya boşanma ile bu ikinci evliliğin sona ermesi

Detaylı

NİKAH-II (Rükün ve Şartları)

NİKAH-II (Rükün ve Şartları) İSLAM HUKUKU-I DERS -8 NİKAH-II (Rükün ve ) Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR & Doç. Dr. Servet BAYINDIR İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri DERSİN AKIŞI Rükünleri Rükünlerde Aranan Şartlar

Detaylı

4.CC$ D)E E" F G 03GBBG @;3 GÖRE

4.CC$ D)E E F G 03GBBG @;3 GÖRE 4.CC$ D)E E" F G 03GBBG @;3 SLAM HUKUKUNA GÖRE EVLLKTE VELAYET VE KAPSAMI Muhammet Ali DANIMAN * The authority of wiljya and its scope regarding to mariage in Islamic law In this article we studied that

Detaylı

Kur an ın Bazı Hikmetleri

Kur an ın Bazı Hikmetleri Kur an ın Bazı Hikmetleri Allah Teala kıble hususunda derin tartışmalara giren insanların görüşünü: İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. ayetiyle reddetmiştir. Ki onların bir kısmı,

Detaylı

www.malieksen.com GENEL SA LIK S GORTASI UYGULAMASINA L K N SORU VE CEVAPLAR

www.malieksen.com GENEL SA LIK S GORTASI UYGULAMASINA L K N SORU VE CEVAPLAR GENEL SALIK SGORTASI UYGULAMASINA LKN SORU VE CEVAPLAR 1-1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel salk sigortas uygulamasndaki deiiklikler nelerdir? Genel salk sigortasndan yararlanlmasnda temel artlardan

Detaylı

SLAM HUKUKU ARATIRMALARI DERGS

SLAM HUKUKU ARATIRMALARI DERGS SLAM HUKUKU ARATIRMALARI DERGS Say: 11 Nisan 2008 www.islamhukuku.com www.islamhukuku.org www.islamhukuku.net ISSN 1304-104 SLAM HUKUKU ARATIRMALARI DERGS www.islamhukuku.com www.islamhukuku.org www.islamhuku.net

Detaylı

AİLE KURMAK &AİLE OLMAK

AİLE KURMAK &AİLE OLMAK AİLE KURMAK &AİLE OLMAK Dr. Fatma BAYRAKTAR KARAHAN Uzman-Ankara Aile Nedir? Aile kelimesinin kökü, ğavl dir. Bu kelime, ağır bir sorumluluk altına girmek demektir. Bu kökten gelen aile ise, birini çekince

Detaylı

ZEKÂT VE FİTRE NİN TOPLAMA VE DAĞITIMI

ZEKÂT VE FİTRE NİN TOPLAMA VE DAĞITIMI 5 İÇINDEKILER ZEKÂT VE FİTRE NİN TOPLAMA VE DAĞITIMI ÖZET 18 1. MESELE: ZEKÂT VE FİTRENİN AYNI OLUŞU 21 Zekât 21 Fitre (Sadaka-i Fıtr) 22 Sadaka 22 Zekât ve Fitrenin Hikmeti 22 Zekât ve Fitrenin Aynı Oluşu

Detaylı

Diyanet'in arşivinden daha neler çıktı neler

Diyanet'in arşivinden daha neler çıktı neler Diyanet'in arşivinden daha neler çıktı neler Mustafa Solak yazdı Diyanet İşleri Başkanlığı bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak tespit etmişti. Bu ifadenin tepki çekmesi üzerine

Detaylı

ZEKÂT VE FİTRENİN TOPLANMASI VE DAĞITIMI

ZEKÂT VE FİTRENİN TOPLANMASI VE DAĞITIMI 5 İÇINDEKILER ZEKÂT VE FİTRENİN TOPLANMASI VE DAĞITIMI ÖZET 18 1. MESELE: ZEKÂT VE FİTRENİN AYNI OLUŞU 21 Zekât 21 Fitre (Sadaka-i Fıtr) 22 Sadaka 22 Zekât ve Fitrenin Hikmeti 22 Zekât ve Fitrenin Aynı

Detaylı

Prof. Dr. Cemal BIYIK - Öğr. Gör. Dr. Okan YILDIZ - Yrd. Doç. Dr. Yakup Emre ÇORUHLU, KTÜ, 2014

Prof. Dr. Cemal BIYIK - Öğr. Gör. Dr. Okan YILDIZ - Yrd. Doç. Dr. Yakup Emre ÇORUHLU, KTÜ, 2014 11. MİRAS HUKUKU 1 Mirasın Konusu Miras bırakanın, ölümü ile sona ermeyen ve mirasçılarına intikal etmeye elverişli hakları, borçları, diğer hukuki ilişkileri mirasın konusunu oluşturur. 2 MİRAS HUKUKU

Detaylı

T.C. FATSA BELEDİYESİ Evlendirme Memurluğu Görev Ve Çalışma Yönetmeliği

T.C. FATSA BELEDİYESİ Evlendirme Memurluğu Görev Ve Çalışma Yönetmeliği T.C. FATSA BELEDİYESİ Evlendirme Memurluğu 2016 Görev Ve Çalışma Yönetmeliği T.C. FATSA BELEDİYESİ Evlendirme Memurluğu GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

AİLE: HAYATA AÇILAN PENCERE

AİLE: HAYATA AÇILAN PENCERE AİLE: HAYATA AÇILAN PENCERE Aile, tek başına olmaktan kurtulup, can yoldaşına kavuşmaktır Aynı çatı altında yalnızlık ve yabancılık değil! Ve O, iki eşi, erkeği ve kadını yarattı. (Necm, 53/45) Kadınlar,

Detaylı

AİLE DİNİ REHBERLİK BÜROSU

AİLE DİNİ REHBERLİK BÜROSU DİN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TİREBOLU MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU MUTLULUĞUNUZA REHBERLİK EDER Yüce Allah ın aileye bahşettiği sevgi ve rahmetin çeşitli unsurlarla beslenmesi gerekir. Bunların

Detaylı

11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Prof. Dr. Köse: Organ Bağışının Dinen Sakıncası Yoktur İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir İl Müftülüğü ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi

Detaylı

EHL HUKUKUNDA ORT DARALTAN VEYA SLÂM HLYET RTA- SEBEPLER. Prof. Dr. Mustafa UZUNPOSTALCI GR YERNE

EHL HUKUKUNDA ORT DARALTAN VEYA SLÂM HLYET RTA- SEBEPLER. Prof. Dr. Mustafa UZUNPOSTALCI GR YERNE '(&44?@(@A%%B>BCDDEBQE/DD SLÂM HUKUKUNDA EHL HLYET DARALTAN VEYA ORT RTA- DAN KALDIRAN SEBEPLER Prof. Dr. Mustafa UZUNPOSTALCI '("9#:";7":!:'8#/ #!0 "%(A(G%4G(A((G%$(1G-%1%A-(%1% -H%G1-4%1G8G(A-%% 1GGG8(A(G%H%(($-%

Detaylı

İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen

İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen İslam Hukukunun kaynaklarının neler olduğu, diğer bir ifadeyle şer î hükümlerin hangi kaynaklardan ve nasıl elde edileceği, Yemen e kadı tayin edilen Muâz b. Cebel'in Hz. Peygamber in (s.a.v.) sorduğu

Detaylı

Avusturya Mutlu Aile Destek ve Danışmanlık Projesi

Avusturya Mutlu Aile Destek ve Danışmanlık Projesi İSLAMDA EVLİLİK ve AİLE HUKUKU و م ن اي ات ه ا ن خ ل ق ل ك م م ن ا ن ف س ك م ا ز و اج ا ل ت س ك ن وا ا ل ي ه ا و ج ع ل ب ي ن ك م م و دة و ر ح م ة ا ن فى ذل ك لاي ات ل ق و م ي ت ف كر ون İçinizden kendileri

Detaylı

Bismillahirrahmanirrahim Aile Sözleşmesi

Bismillahirrahmanirrahim Aile Sözleşmesi Bismillahirrahmanirrahim Aile Sözleşmesi Önsöz Aile; insanın yetişmesi, neslinin hayatta kalması ve devamlılığının beşiğidir. Günümüzde insanlık aleminin aile bağlarının ve değerlerinin muhafazasına ve

Detaylı

DANIÞMANLIK TEDBÝRÝ KARARLARININ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLÝÐ Perþembe, 30 Ekim 2008

DANIÞMANLIK TEDBÝRÝ KARARLARININ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLÝÐ Perþembe, 30 Ekim 2008 DANIÞMANLIK TEDBÝRÝ KARARLARININ UYGULAMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLÝÐ Perþembe, 30 Ekim 2008 25 Ekim 2008 CUMARTESÝ Resmî Gazete Sayý : 27035 TEBLÝÐ Taþpýnar Muhasebe Devlet Bakanlýðý, Milli Eðitim

Detaylı

İslam hukukuna giriş (İLH1008)

İslam hukukuna giriş (İLH1008) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İslam hukukuna giriş (İLH1008) KISA

Detaylı

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te

Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır BÜLTEN İSTANBUL B İ L G. İ NOTU FİLİSTİN MESELESİ 12 de. 2014 İÇİN 3 HEDEFİMİZ, 3 DE ÖDEVİMİZ VAR 3 te 9 da AK YIL: 2012 SAYI : 164 26 KASIM 01- ARALIK 2012 BÜLTEN İL SİYASİ VE HUKUKİ İŞLER BAŞKANLIĞI T E Ş K İ L A T İ Ç İ H A F T A L I K B Ü L T E N İ 4 te Ana Stratejimiz Milletimizle Gönül Bağımızdır

Detaylı

Eski Mısır Hukuku: Koca bazı şartlar altında birden fazla kadınla evlenebilirdi

Eski Mısır Hukuku: Koca bazı şartlar altında birden fazla kadınla evlenebilirdi Eski Mısır Hukuku: Koca bazı şartlar altında birden fazla kadınla evlenebilirdi Babil Hukuku: Hamurabi kanunlarına göre, zevce çocuk doğurmazsa veya ağır bir hastalığa tutulursa, koca odalık alabilirdi.

Detaylı

Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir?

Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir? Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir? Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla Acaba İslam dini Kadın ın sünnet olması doğrultusunda bir destur vermiş midir? Kısacası

Detaylı

Ümmü Kühhâ. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 09:26

Ümmü Kühhâ. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 09:26 Ümmü Kühhâ radıyallahu anhâ hakkında ferâiz âyetleri nâzil olan bir hanım sahâbî... Cahiliye devrinin kötü âdetlerinden birinin ortadan kalkmasını sebeb olan bir bahtiyar... Mirastan, hanım ve kızlara

Detaylı

1) Ekonominin Genel Durumu ve Piyasalar:

1) Ekonominin Genel Durumu ve Piyasalar: 01/01/2005-30/06/2005 DÖNEMNE LKN YAPI KRED EMEKLLK A.. GELR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVZ) EMEKLLK YATIRIM FONU FAALYET RAPORU 1) Ekonominin Genel Durumu ve Piyasalar: 2005 yl gelimekte olan ülke

Detaylı

İÇİNDEKİLER ZEKÂT VE FİTRENİN TOPLANMASI VE DAĞITIMI 1. MESELE: ZEKÂT VE FİTRENİN AYNI OLUŞU 21

İÇİNDEKİLER ZEKÂT VE FİTRENİN TOPLANMASI VE DAĞITIMI 1. MESELE: ZEKÂT VE FİTRENİN AYNI OLUŞU 21 İÇİNDEKİLER ZEKÂT VE FİTRENİN TOPLANMASI VE DAĞITIMI ÖZET... 18 1. MESELE: ZEKÂT VE FİTRENİN AYNI OLUŞU 21 Zekât... 21 Fitre (Sadaka-i Fıtr)... 22 Sadaka... 22 Zekât ve Fitrenin Hikmeti... 22 Zekât ve

Detaylı

UYGULAMALARI HASAN UÇAR * Ondokuz May s Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 2013, say : 35, ss. 171 187. OMÜ FD 171

UYGULAMALARI HASAN UÇAR * Ondokuz May s Üniversitesi lahiyat Fakültesi Dergisi, 2013, say : 35, ss. 171 187. OMÜ FD 171 ARAPDLBELÂGATINDAELKAVLUB L MÛCBVEKUR ÂNIKERÎM DEK UYGULAMALARI HASANUÇAR * i * Yrd.Doç.Dr.,AksarayÜnv.slamilimlerFak.[hasanucar@aksaray.edu.tr] OndokuzMaysÜniversitesi lahiyatfakültesidergisi, 2013,say:35,ss.171187.

Detaylı

AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN

AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN Kanun No: 4787 Kabul Tarihi : 09/01/2003 Resmi Gazete Tarihi: 18/01/2003 Resmi Gazete Sayısı: 24997 AMAÇ VE KAPSAM Madde 1 - Bu Kanunun

Detaylı

KÜTAHYA İL NÜFUS VE VATANDAŞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

KÜTAHYA İL NÜFUS VE VATANDAŞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI KÜTAHYA İL NÜFUS VE VATANDAŞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (ENGEÇ) 1 ONSEKİZ YAŞINI TAMAMLADIKTAN SONRA DOĞUMA İLİŞKİN YURT DIŞINDAN

Detaylı

Sorularlarisale.com. Dalaletin k?s?mlar? ve bunlara reddiye. Bu bölümde, Tûr suresinde ardarda âyetlerde ifade edilen ilzam örnekleri yer almaktad?r.

Sorularlarisale.com. Dalaletin k?s?mlar? ve bunlara reddiye. Bu bölümde, Tûr suresinde ardarda âyetlerde ifade edilen ilzam örnekleri yer almaktad?r. Sorularlarisale.com Kur'an'ın beyanındaki beraatin mucizeliğini gösteren, Tûr sûresinin yirmi dokuzuncu ayetinden kırk üçüncü ayetine kadar devam eden uzunca bir örnek veriliyor; açıklar mısınız? Dalaletin

Detaylı

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE HUKUK

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE HUKUK İLK TÜRK { DEVLETLERİNDE HUKUK Hukuk Anlayışı Hukuk fertlerin bir arada barış ve güven içinde yaşamasını sağlamak amacıyla oluşturulan hak ve kanunların bütünüdür. Bir devletin uzun ömürlü olabilmesi için

Detaylı

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI)

MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) MER A YLETRME ve EROZYON ÖNLEME ENTEGRE PROJES (YENMEHMETL- POLATLI) I- SORUN Toprak ve su kaynaklarnn canllarn yaamalar yönünden tad önem bilinmektedir. Bu önemlerine karlk hem toprak hem de su kaynaklar

Detaylı

14. BÖLÜMÜN DİPNOTLARI

14. BÖLÜMÜN DİPNOTLARI (1) En Nisa Sûresi: 11. (2) El Meydani-El Lübab fi Şerhi'l Kitab-Beyrut: 1400 C: 4, Sh: 186. Ayrıca El Mavsili-El İhtiyar fi Ta'lili'l Muhtar-İst: 1980 Çağrı Yay. C: 5, Sh: 84. (3) El Mavsili-A.g.e. C:

Detaylı

SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY. Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ

SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY. Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ SOSYAL GÜVENLK KURMUNUN YAPISI VE LEY Sosyal Güvenlik Kurumu Bakanl Strateji Gelitirme Bakan Ahmet AÇIKGÖZ KURUMUN AMACI ve GÖREVLER' Sosyal sigortalar ile genel salk sigortas bakmndan kiileri güvence

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Evlenme Akdi. şartları. rükunler/unsurlar. irâde beyanı (icap-kabul/sîga) taraflar (veli-vekil) akdin mevzuu (makudun aleyh)

Evlenme Akdi. şartları. rükunler/unsurlar. irâde beyanı (icap-kabul/sîga) taraflar (veli-vekil) akdin mevzuu (makudun aleyh) Evlenme Akdi rükunler/unsurlar şartları 1. İnikad şartları 2. Sıhhat şartları irâde beyanı (icap-kabul/sîga) taraflar (veli-vekil) akdin mevzuu (makudun aleyh) 3. Nefaz şartları 4. Lüzum şartları bu üç

Detaylı

Mehir hakkında Dinimizin Bildirdikleri

Mehir hakkında Dinimizin Bildirdikleri Mehir hakkında Dinimizin Bildirdikleri Karabük ten Ali Kılınç: Mehirle ilgili dinimizin emirleri nelerdir? Düğün nişan gibi mesut günlerde hanım kızlarımıza erkek tarafından takılan takıların mülkiyeti

Detaylı

UYARIYORUZ! 66 Ay Çok Erken!

UYARIYORUZ! 66 Ay Çok Erken! * BASIN B!LD!R!S! * BASIN B!LD!R!S! * BASIN B!LD!R!S! * BASIN B!LD!R!S!* BASIN B!LD!R!S! * UYARIYORUZ! 66 Ay Çok Erken! Dikkat Dikkat: Okullar Aç"l"yor!! 2012-2013!E"itim!Ö"retim!y#l#!17!Eylül!2012 de,!ilkokula!yeni!ba$layan!ö"renciler!ise!10!eylül!2012

Detaylı

LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI)

LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI) Livata Haddi 71 LİVATA HADDİ (EŞCİNSELLİĞİN/HOMOSEKSÜELLİĞİN CEZASI) Livatanın cezası zina cezasından farklıdır. Her ikisinin vakıası birbirinden ayrıdır, birbirinden daha farklı durumları vardır. Livata,

Detaylı

GENEL DURUM. GERÇEKLE T R LEN FAAL YETLER ve PROJELER 1. SOSYAL YARDIMLAR

GENEL DURUM. GERÇEKLE T R LEN FAAL YETLER ve PROJELER 1. SOSYAL YARDIMLAR GENELDURUM Türk Kzlay Sosyal Hizmetler Müdürlüü; olaan ve olaanüstü durumlarda, yerel, ulusal ve uluslararas düzeyde insan onurunu korumak amac ile toplumdaki savunmasz ve incinebilir nüfus gruplarnn sorunlarn

Detaylı

İslâm Hukukunda Kadının Boşa(n)ma Hakkı

İslâm Hukukunda Kadının Boşa(n)ma Hakkı İslâm Hukukunda Kadının Boşa(n)ma Hakkı Yazar Dr. Öğr. Üyesi Suat Erdoğan ISBN: 978-605-2233-15-3 1. Baskı Eylül, 2018 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 281 Web: grafikeryayin.com Kapak, Sayfa Tasarımı,

Detaylı

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? Evlenirken Nelere Dikkat Edilmeli? EVLENİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? Peygamber (sav) Efendimiz den Abdullah ibn-i Ömer RA ın bir hadisini bu münasebetle hatırlayalım, duymuşsunuzdur: (Lâ tenkihun-nisâe

Detaylı

Evlilik İşlemleri. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler. Evlenme Müracaatı Nereye Yapılır. Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır

Evlilik İşlemleri. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler. Evlenme Müracaatı Nereye Yapılır. Evlenmek İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır Evlilik İşlemleri Evlilik işlemleri ile ilgili merak edilenler, evlilik müracaatları, evlilik dosyasında bulunması gerekenler vs. burada anlatılmıştır. Evlilik Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler Evlenme

Detaylı

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI İlgili Kanun / Madde 818 S.BK/158-161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17762 Karar No. 2011/19801 Tarihi: 30.06.2011 CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI ÖZETİ Cezai şart öğretide,

Detaylı

K TAP TANITIMI. Döndü DÜ ÜNMEZ *

K TAP TANITIMI. Döndü DÜ ÜNMEZ * TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:313317 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:313317 KTAPTANITIMI OyaDALAR,War,EpidemicsandMedicineintheLateOttomanEmpire(19121918),

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Belirli Gerilim Snrlar Dahilinde Kullanlmak Üzere Tasarlanm Elektrikli Teçhizat ile lgili Yönetmelik (73/23/AT)

Belirli Gerilim Snrlar Dahilinde Kullanlmak Üzere Tasarlanm Elektrikli Teçhizat ile lgili Yönetmelik (73/23/AT) Belirli Gerilim Snrlar Dahilinde Kullanlmak Üzere Tasarlanm Elektrikli Teçhizat ile lgili Yönetmelik (73/23/AT) BRNC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanmlar Amaç : Madde 1 Bu Yönetmeliin amac; Yönetmelik

Detaylı

NİKAH-III (Evlenme Engelleri)

NİKAH-III (Evlenme Engelleri) İSLAM HUKUKU-I DERS -8 NİKAH-III (Evlenme Engelleri) Prof. Dr. Abdülaziz BAYINDIR & Doç. Dr. Servet BAYINDIR İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri DERSİN AKIŞI Evlenme Engelleri A) Sürekli

Detaylı

EVLENDİRME İŞLEMLERİ

EVLENDİRME İŞLEMLERİ T.C. İPEKYOLU BELEDİYE BAŞKANLIĞI EVLENDİRME MEMURLUĞU EVLENDİRME İŞLEMLERİ EVLENDİRME İÇİN İSTENEN BELGELER SIRA NO BELGE ADI AÇIKLAMA 1 EVLENME EHLİYET BELGESİ Nüfus Müdürlüklerinden alınmalıdır. (Onaylı)

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

OKUL ÖNCES E M KURUMLARINDA ÇALI AN ANASINIFI ÖZET

OKUL ÖNCES E M KURUMLARINDA ÇALI AN ANASINIFI ÖZET OKUL ÖNCES EM KURUMLARINDA ÇALIAN ANASINIFI RETMENLERLE MÜZK ÖRETMENLERN MÜZK ÇALIMALARINA N TUTUM VE YETERLKLERN KARILATIRILMASI ÖZET r. Gör. Dr. lknur ÖZAL GÖNCÜ GÜMEF. ÇGEB.Okul Öncesi EABD. Okul öncesi

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder.

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. 8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. Soru : Din nedir? Din, Allah tarafından gönderilmiştir. Peygamberler

Detaylı

NSAN EMOK- RASNN BELRGNL

NSAN EMOK- RASNN BELRGNL .1 URA VE SLAM HUKUKUNDA NSAN HAKLARI DEMO EMOK- RASNN BELRGNL ELRGNL TC ' 1@ *(+B1" ((( Kâmil Muhammed el-gindi / trc. Ahmet A KILINÇ *** Giri8 3ura (stiare) slam da ve slam hukukunda (4eriat) devlet

Detaylı

GÜLŞAH VARDAR HAMAMCIOĞLU Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi TÜRK MEDENİ KANUNU NA GÖRE YERLEŞİM YERİ

GÜLŞAH VARDAR HAMAMCIOĞLU Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi TÜRK MEDENİ KANUNU NA GÖRE YERLEŞİM YERİ GÜLŞAH VARDAR HAMAMCIOĞLU Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi TÜRK MEDENİ KANUNU NA GÖRE YERLEŞİM YERİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ... vii ÖNSÖZ...ix İÇİNDEKİLER... xiii KISALTMALAR...xxi GİRİŞ...1

Detaylı

NAMUSA SALDIRI. Namusa saldırı fiillerini ana hatları ile şu şekilde toplamak mümkündür:

NAMUSA SALDIRI. Namusa saldırı fiillerini ana hatları ile şu şekilde toplamak mümkündür: Namusa Saldırı 327 NAMUSA SALDIRI Namusa saldırı fiillerini ana hatları ile şu şekilde toplamak mümkündür: Hayayı Ortadan Kaldıran Fiiller 1- Bir kadınla zina etmeye veya bir erkekle ilişkide bulunmaya

Detaylı

Abdest alırken kep ve şapka veya kufiyenin üzerini mesh etmenin hükmü. Muhammed Salih el-muneccid

Abdest alırken kep ve şapka veya kufiyenin üzerini mesh etmenin hükmü. Muhammed Salih el-muneccid Abdest alırken kep ve şapka veya kufiyenin üzerini mesh etmenin hükmü ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme: Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 202-433 ح م ملسح القبعة والكوفية

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ I Ders No : 00700400 : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Ön Koşul

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNVERSTES MÜHENDSLK FAKÜLTES METALURJ VE MALZEME MÜHENDSL BÖLÜMÜ BTRME PROJES YÜRÜTME YÖNERGES

DOKUZ EYLÜL ÜNVERSTES MÜHENDSLK FAKÜLTES METALURJ VE MALZEME MÜHENDSL BÖLÜMÜ BTRME PROJES YÜRÜTME YÖNERGES BTRME PROJES YÜRÜTME YÖNERGES 1. AMAÇ ve KAPSAM Madde 1: Bitirme projesi dersinde örencilerin önceki derslerde edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak karmak bir sistemi, sistem bileenini veya süreci

Detaylı

AŞINDIRILAN DEĞERLERİMİZ : ÂİLE MÜESSESESİ

AŞINDIRILAN DEĞERLERİMİZ : ÂİLE MÜESSESESİ AŞINDIRILAN DEĞERLERİMİZ : ÂİLE MÜESSESESİ Prof. Dr. Ali ÇELİK Eskişehir Osmangazi Üniv.İlâhiyat Fak. Toplumları ayakta tutan bir takım değerler ve değer yargıları vardır; bu değerler, o toplumun âdetâ

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FIKIH I İLH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FIKIH I İLH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FIKIH I İLH 307 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

Bismillahirrahmanirrahim Aile Sözleşmesi

Bismillahirrahmanirrahim Aile Sözleşmesi Bismillahirrahmanirrahim Aile Sözleşmesi Takdim Aile; insanın yetişmesi, beşer neslinin hayatta kalması ve devamlılığının sağlanması için gerekli olan ilk kurumdur. Günümüzde insanlık aleminin değerlerimizi

Detaylı

zmir Büyük ehir Belediyesi Ba kanl k Makam na ve belediyemizi ziyarete gelen yabanc ülke temsilcilerine gerekti inde tercümanl k hizmeti vermek.

zmir Büyük ehir Belediyesi Ba kanl k Makam na ve belediyemizi ziyarete gelen yabanc ülke temsilcilerine gerekti inde tercümanl k hizmeti vermek. ABVEDILKLERUBEMÜDÜRLÜÜ DIÞ ÝLÝÞKÝLER ÞUBE MÜDÜRLÜÐÜ Yetki,GörevveSorumluluklar zmirbüyükehirbelediyesi'ninuluslararaslikilerinidüzenlemek. zmirbüyükehirbelediyesibünyesindeyeralanbirimlereavrupabirliiveçeitli

Detaylı

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI

EDİRNE İL MÜFTÜLÜĞÜ 2015 MERKEZ 4. DÖNEM VAAZ (EKİM, KASIM, ARALIK) VE İRŞAT PROGRAMI 5.10.2015 Pazartesi 06.10 2015 Salı Y.ÇİFTÇİ S.AL Y.ÇİFTÇİ 7.10.2015 Çarşamba Y.ÇİFTÇİ 15:00 8.10.2015 Perşembe S.AL S.AL 9.10.2015 Cuma E.ÜZÜM S.AL Y.ÇİFTÇİ 15:00 E.ÜZÜM (Siyer ) Mirac ve Hediyesi Namaz

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ İÇİNDEKİLER Kısaltmalar Önsöz XVII XIX Giriş 1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK EVLİLİK BİRLİĞİNİN KORUNMASI VE EVLİLİK BİRLİĞİNDE EŞLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 1. EVLENME KAVRAMI İLE EVLENMENİN TANIMI VE HUKUKİ NİTELİĞİ

Detaylı

Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri

Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri http://yenidunyadergisi.com// 2015 HAZİRAN sayısında yayınlanmıştır Ebû Hüreyre (ra) den Rasûlullâh In (sav) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: Kim inanarak

Detaylı

KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR. Adem Sezgin UZUN 1

KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR. Adem Sezgin UZUN 1 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014), ss. 261-265. ISSN 1309-5803 www.emakalat.com KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR Ali Rabbânî Gülpâyigânî, Önsöz Yayıncılık, İstanbul 2014 456 sayfa, Adem Sezgin

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17

İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/10510 Karar No. 2011/1206 Tarihi: 24.05.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857.S.İşK/17 FESİH BİLDİRİMİNİN NİTELİĞİ FESİH BİLDİRİMİNDEN TEK TARAFLI

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

Bir torbada 6 beyaz 5 krmz ve 4 siyah bilye vardr. Torbadan rastgele çekilen 3 bilyenin a) Üçünün de beyaz olma olasl" b) Üçünün de ayn renkte olma

Bir torbada 6 beyaz 5 krmz ve 4 siyah bilye vardr. Torbadan rastgele çekilen 3 bilyenin a) Üçünün de beyaz olma olasl b) Üçünün de ayn renkte olma 1 Bir torbada 6 beyaz 5 krmz ve 4 siyah bilye vardr. Torbadan rastgele çekilen 3 bilyenin a) Üçünün de beyaz olma olasl" b) Üçünün de ayn renkte olma olasl" c) Üçünün de farkl renkte olma olasl" d) 1.

Detaylı

TALAK (ERKEĞİN BOŞAMA HAKKI)

TALAK (ERKEĞİN BOŞAMA HAKKI) TALAK (ERKEĞİN BOŞAMA HAKKI) O talak iki defadır. Her birinden sonra kadını ya iyilikle tutmak, ya da güzellikle ayırmak gerekir. (Bakara 2/229) Ey Peygamber! Kadınları boşadığınızda iddetleri içinde boşayın

Detaylı

Deutsche Bank A. Sermaye Piyasas Hizmetlerine ili kin aç klamalar

Deutsche Bank A. Sermaye Piyasas Hizmetlerine ili kin aç klamalar DeutscheBankA.SermayePiyasas Hizmetlerineilikinaçklamalar dayeralanbilgilersermayepiyasaskurulu nun,iii-39.1say YatKurulular Kurulu ve Faaliyet Esaslar Hakkknda Tebli"inin 28.'inci maddesi çerçevesinde

Detaylı

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ HÜKMÜ ŞARTI ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

Detaylı

İSLAM HUKUKU AÇISINDAN NİKÂHTA VELÂYET

İSLAM HUKUKU AÇISINDAN NİKÂHTA VELÂYET i T.C. DİCLE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ (İSLAM HUKUKU) ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ İSLAM HUKUKU AÇISINDAN NİKÂHTA VELÂYET AYSU SENA YILDIZ DANIŞMAN YRD. DOÇ. DR.

Detaylı

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir.

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. TEMEL DİNİ BİLGİLER KİTAPLARA İMAN 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. 2 Kutsal kitap neye denir? Allah ın emir ve yasaklarını,

Detaylı

2012 2013 E T M ve Ö RET M YILI ÖRGÜN ve YAYGIN E T M KURUMLARI ÇALI MA TAKV M

2012 2013 E T M ve Ö RET M YILI ÖRGÜN ve YAYGIN E T M KURUMLARI ÇALI MA TAKV M 2012 2013 ETM ve ÖRETM YILI ÖRGÜN ve YAYGIN ETM KURUMLARI ÇALIMA TAKVM SIRA NO ÇALIMA KONULARI TARH 1. Okul Öncesi Ve lköretim Okullar 1. Snf Örencilerinin Eitim- Öretime Hazrlanmalar ( Bamsz Anaokullar

Detaylı

AÇISINDAN MÜSLÜMAN BAYANIN HUKUKU EHL EVL ERKEKLE SLAM VLL&

AÇISINDAN MÜSLÜMAN BAYANIN HUKUKU EHL EVL ERKEKLE SLAM VLL& )! $Q$OO$+- SLAM HUKUKU AÇISINDAN MÜSLÜMAN BAYANIN EHL HL- KTAP ERKEKLE EVL VLL& L& Doç. Dr. Nihat DALGIN '! 6 ( 6 ^ U! 826 6 3! TKU ) $0&:3&&# (( & # "&( 89&#( "3 = 3 " ;# ( D 9#&'( )&& &&#'3 (0&$=3&

Detaylı

PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER. Prof. Dr. Ali EN ÖLÇEKLER

PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER. Prof. Dr. Ali EN ÖLÇEKLER PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER Prof. Dr. Ali EN 1 Normal dalm artlarn salamayan ve parametrik istatistik tekniklerinin kullanlmasn elverisiz klan durumlarn bulunmas halinde, eldeki verilere bal

Detaylı

ÜNİTE:1. Vergi Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler ÜNİTE:2. Vergi Hukukunun Kaynakları ÜNİTE:3. Vergi Kanunlarının Uygulanması ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Vergi Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler ÜNİTE:2. Vergi Hukukunun Kaynakları ÜNİTE:3. Vergi Kanunlarının Uygulanması ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Vergi Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler ÜNİTE:2 Vergi Hukukunun Kaynakları ÜNİTE:3 Vergi Kanunlarının Uygulanması ÜNİTE:4 Vergi Hukukunda Yorum ÜNİTE:5 1 Vergi Mükellefiyeti ve Sorumluluğu ÜNİTE:6

Detaylı

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı. İÇ KONTROL ve RİSK YÖNETİMİ 1 İÇ İÇ KONTROL

T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı. İÇ KONTROL ve RİSK YÖNETİMİ 1 İÇ İÇ KONTROL T.C. YALOVA ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlğ İÇ KONTROL ve RİSK YÖNETİMİ 1 İÇ İÇ KONTROL EYLÜL 2015 1-) İç Kontrol Nedir? Üniversite varlklarnn korunmas, kurumsal ve yasal düzenlemelere

Detaylı

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ حكمة ريم م ا ير ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 حكمة ريم م ا ير» باللغة ال ية «مد صالح

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular İÇİNDEKİLER Takdim. 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... Dinin Çeşitleri... İslâm Dininin Bazı Özellikleri... I. BÖLÜM 11 11 11 II. BÖLÜM İman İmanın Tanımı... İmanın Şartları... Allah'a İman... Allah

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

Çocuk Hukuku. Çocuk Hukukunun Özellikleri. Çocuk Hukukunun Özellikleri 16.05.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN. 16 Mayıs 2014 2.

Çocuk Hukuku. Çocuk Hukukunun Özellikleri. Çocuk Hukukunun Özellikleri 16.05.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN. 16 Mayıs 2014 2. Ulusal Düzeyde Çocuk Hukuku Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN Çocuk Hukuku Hukukun çocuklara özgü, çocuk haklarını düzenleyen dalıdır. Çocuk hukuku, özel hukuk, kamu hukuku, sosyal hukuk ve uluslararası hukukta

Detaylı

Avrupa Adelet Divanı

Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adalet Divanı Çev: Alpay HEKİMLER * Karar Tarihi : 22.11.2012 Sayısı : C-385/12 Kısmi süreli çalışan işçilerin diğer işçilere oranla daha uzun süreli emeklilik sigortasına prim

Detaylı

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır.

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır. İslam çok yüce bir dindir. Onun yüceliği ve büyüklüğü Kur an-ı Kerim in tam ve mükemmel talimatları ile Hazret-i Resûlüllah (S.A.V.) in bu talimatları kendi yaşamında bizzat uygulamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

2 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir:

2 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir: SORU 1: 400 TL tutarndaki 1 yllk kredi, aylk taksitler halinde aadaki iki opsiyondan biri ile geri ödenebilmektedir: (i) Ayla dönütürülebilir yllk nominal %7,8 faiz oran ile her ay eit taksitler halinde

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin May s-haziran 2008 tarihli 50. say nda yay nlanm r.

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin May s-haziran 2008 tarihli 50. say nda yay nlanm r. HURDAYA AYRILAN VARLIKLARIN MUHASEBELELMELER VE YAPILAN YANLILIKLAR Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman info@omerdag.net 1.G Kamu idarelerinin kaytlarnda bulunan tarlar ile maddi duran varlklar doalar gerei

Detaylı