Engellilik Ödeneği [Handikappersättning]

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Engellilik Ödeneği [Handikappersättning]"

Transkript

1 Engellilik Ödeneği [Handikappersättning] Kronik bir hastalık veya fonksiyon kaybı nedeniyle ekstra yardıma ihtiyaç duyuyorsanız veya ekstra giderleriniz varsa 19 yaşı üstünde olan sizlere engellilik ödeneği verilebilir. Bu ödenceye başvurduğunuzda önemli olan, ne derece fonksiyon kaybınızın olduğu değil, fonksiyon kaybınız nedeniyle hangi tür yardıma ihtiyaç duyduğunuz ve giderlerinizin ne kadar olduğudur. Kimler engellilik ödeneği alabilir? [Vem kan få handikappersättning?] Hastaysanız veya fonksiyon kaybınız varsa, 19 yaşını doldurduğunuz yılın Temmuz ayından itibaren engellilik ödeneği alabilirsiniz (engelli veya hasta çocuk için bakım yardımı [vårdbidrag] hakkının sona erdiği tarih). Engellilik ödeneği alabilmeniz için günlük, çalışma veya öğrenim hayatınızda yardıma ihtiyacınız olması veya hastalığınız ya da fonksiyon kaybınız nedeniyle ekstra giderleriniz olması gerekmektedir. İhtiyaç duyduğunuz yardım, doğrudan fonksiyon kaybınızla bağlantılı olmalı ve fonksiyon kaybınız nedeniyle yapamayacağınız işlerle ilgili bir yardım türü söz konusu olmalıdır. Engellilik ödeneği alabilmeniz için özel bir hastalığınız veya fonksiyon kaybınız olması gerekmez, ama günlük, çalışma veya öğrenim hayatınızı idame ettirebilmenizi etkilemekte olan bir fonksiyon kaybınız olduğunu gösteren bir doktor raporunun olması gerekmektedir. Fonksiyon kaybınız 65 yaşını doldurmanızdan önce olmalı ve en az bir yıl süreyle destek görmüş olmalısınız. Hâlâ desteğe ihtiyaç duymakta iseniz 65 yaşını doldurduğunuz tarihten sonra da engellilik ödencenizi muhafaza edebilirsiniz. Bu ülkede çalışmakta iseniz engellilik ödencesi alabilirsiniz. Çalışmıyorsanız, engellilik ödencesi alabilmek için İsveç te ikamet etmeniz gerekmektedir. Engellilik ödeneği miktarı ne kadardır? [Hur mycket får man i handikappersättning?] Engellilik ödeneği, nasıl bir yardıma ihtiyacınız olduğuna ve fonksiyon kaybı nedeniyle ne kadar ekstra giderleriniz olduğuna bağlı olarak, fiyat katsayısının [prisbasbeloppet] 1 yüzde 36, 53 veya 69 u kadardır. 1 (7)

2 2010 yılı için engellilik ödeneği şu kadardır: Yüzde kron Yüzde kron Yüzde kron Engellilik ödeneği, vergiden muaftır. Fonksiyon kaybı nedeniyle sadece yüksek ekstra giderleriniz varsa, engellilik ödeneği alabilmeniz için bu giderlerin yılda en az kron olması gerekmektedir (fiyat katsayısının yüzde 28,5 i) ş Körseniz [Om du är blind] Kör veya sadece yönünüzü saptayabilecek kadar ağır bir görme kaybınız varsa, yılda kron miktarında engellilik ödeneği alabilirsiniz (fiyat katsayısının yüzde 69 u). Tam oranda erken emeklilik ödeneği [sjukersättning], aktivite ödeneği [aktivitetsersättning] veya yaş haddinden emekli aylığı da [ålderspension] alıyorsanız, engellilik ödeneği yılda krona düşer (fiyat katsayısının yüzde 36 sı). Yardım ihtiyacınız veya giderleriniz büyük ise daha fazla ödenek miktarı verilebilir. Körlük veya sadece yönün saptanabileceği kadar ağır bir görme kaybıyla, kişinin görme yeteneğindeki kayıp nedeniyle yalnızken yabancı bir çevrede güvenli olarak kalamayacağı veya yönünü saptayamayacağı kastedilmektedir. Sağır veya ağır işitme engelli iseniz [Om du är döv eller gravt hörselskadad] Sağır veya ağır işitme engelli iseniz, yılda kron miktarında engellilik ödeneği alabilirsiniz (fiyat katsayısının yüzde 36 sı). Yardım ihtiyacınız veya giderleriniz büyük ise daha fazla ödenek miktarı verilebilir. Sağır veya ağır işitme engelli olmakla, kişinin işitme cihazı kullanmaktayken başka insanların söylediklerini işitememesi veya çok zor işitmesi kastedilmektedir. Yardım ihtiyacı ve ekstra giderler [Hjälpbehov och merkostnader] Sadece yardıma ihtiyacınız olupta ekstra giderleriniz yoksa, engellilik ödeneği alabilmek için günde en az iki saat süreyle yardım ihtiyacı duymanız gerekmektedir. Özel bir gözetim veya sürekli denetime ihtiyacınız varsa, değerlendirmede bu da göz önünde bulundurulabilir. 2 (7)

3 Hem yardıma ihtiyaç duyuyor hem de ekstra giderleriniz varsa, İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu [Försäkringskassan] ihtiyaçlarınızın tümünü bir bütün içerisinde değerlendirir. Günlük yaşamda yardım [Hjälp med den dagliga livsföringen] Günlük yaşamda yardım ile örneğin, kişisel bakım için yardım, soyunma giyinme, alış veriş yapma, yemek pişirme, ilaç kullanma, çamaşır, ütü, giysi bakımı ve temizlik gibi ev işlerinde yardım kastedilmektedir. İşe veya okula gidip gelmek de günlük yaşamda yardım kapsamına girmektedir. Örneğin, dosyaları veya başka çalışma gereçlerini raftan almak veya yemekhaneye gitmek ve dönmek gibi işyerinde sağlanacak pratik yardımlar da söz konusu olabilir. Günlük yaşamda yardım ihtiyacı giderleri [Kostnader för hjälpbehov i den dagliga livsföringen] Belediyenin sağladığı temizlik yardımına ihtiyaç duyuyor iseniz, belediyenin aldığı ücretler için engellilik ödeneği alabilirsiniz. Bazı durumlarda, özel temizlik yardımı için de en fazla belediyenin aldığı ücret kadar engellilik ödeneği alabilirsiniz. Ama, günlük yaşamda size yardım etmek için bir yakınınızın aldığı ücret gider olarak değil, yardım için ayrılan süre olarak sayılır. Ekstra giderler [Extra kostnader] Ekstra giderleriniz için engellilik ödeneği alabilmeniz için, giderler ile fonksiyon kaybınız arasında doğrudan bir ilinti olması gerekmektedir. Giderleri karşılayan ve kamu, belediye veya il genel meclisinin ana sorumluluğu altında verilen başka bir destek biçimi bulunmamalıdır. İnsanların çoğunda olan bir gider kalemi de olmamalıdır. Yardım gereçleri için giderler [Kostnader för hjälpmedel] Örneğin, bakım teçhizatı ve teknik yardım gereçleri için veya tedavi odası olarak konutunuzda ekstra kullanım alanına ayrılan giderler için engellilik ödeneği alabilirsiniz. Yardım gereçlerinin kiralanması veya satın alınması için yapılan giderler için de ödenek alabilirsiniz. Fonksiyon kaybı nedeniyle gereken, bilgisayarınızın veya özel bilgisayar programlarının uyarlanması için de bu kural geçerlidir. Sağlık ve hasta bakımı [Hälso- och sjukvård] Yüksek maliyetten koruma kuralının [högkostnadsskyddet] geçerli olduğu kurumdışı (sağlık ocakları gibi) sağlık ve hasta bakım kuruluşlarında uygulanan tedaviler için engellilik ödeneği alabilirsiniz. Yüksek maliyetten koruma planı, bir yıl içinde belli bir miktardan fazla hasta bakım ücreti ödemeyeceğiniz anlamına gelir. Bu kural, doktor muayenehanesine gittiğinizde ve hasta bakım tedavisi denilen, yani örneğin bölge hemşiresi veya fizik tedavici tarafından uygulanan bakım tedavisinde geçerlidir. İlaç [Läkemedel] Devlet tarafından sübvanse edilen ve yüksek maliyetten koruma planı kapsamına alınan ilaçlar için engellilik ödeneği alabilirsiniz. Yüksek maliyetten koruma planı, reçeteyle yazılan ilaçların pek çoğu için geçerlidir. 3 (7)

4 Sağlık yardım malzemeleri [Förbrukningsartiklar] Sağlık yardım malzemeleri için sağlık kurumları tarafından çoğu kez ödence yapılabilmektedir. Ancak, bu sağlık yardım malzemelerini kendiniz ödemek zorunda iseniz kimi durumlarda bu gider için ödence alabilirsiniz. Özel besin [Specialkost] Fonksiyon kaybınız nedeniyle gereksindiğiniz özel besin için ekstra giderleriniz varsa bunlar için engellilik ödeneği alabilirsiniz. Tüketiciler Dairesi [Konsumentverket] farklı türde özel besinlerin giderlerinin ne olduğu konusunda hesaplamalar yapmaktadır. Özel besinleriniz için ödence alabilmeniz için, bunun doktor, diyetist veya benzer kişiler tarafından yazılması gerekmektedir. Diş sağlığı [Tandvård] Fonksiyon kaybınız nedeniyle oluşan diş bakımı ihtiyacınızın belli bir miktarı için engellilik ödeneği alabilirsiniz. Seyahat giderleri [Kostnader för resor] Toplu ulaşım [Allmänna kommunikationer] Fonksiyon kaybınız nedeniyle toplu taşıma araçlarından yararlanamıyor ve bu nedenle seyahatleriniz için ekstra giderleriniz oluyor ise belli miktarda ödence alabilirsiniz. Örneğin, gezi hizmetinden [färdtjänst] yararlanıyor ve bunun için bir ödeme yapıyor iseniz bu kural geçerlidir. Ödediğiniz bütün ücret için ödence alabilirsiniz. Toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmiş olsaydınız ödemiş olacağınız miktar üzerinden kesinti yapılır. Kendinize ait taşıt [Egen bil] Toplu taşıma araçlarından yararlanamadığınız için kendi taşıtınızla seyahat ediyor iseniz, hastalık tedavisi, iş ve okul seyahatleriniz için engellilik ödeneği alabilirsiniz. Okula gidiş geliş seyahatleri için yapılan ödemeden, toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmiş olsaydınız ödemiş olacağınız miktar kadar kesinti yapılır. Günlük yaşamınızdaki diğer seyahatler için yılda kron ödence alabilirsiniz (fiyat katsayısının yüzde 5 i). Giderlerinizin daha yüksek olduğunuzu belirtebilirseniz daha fazla bir ödence alabilirsiniz. Özel bir ev eşyasının/teçhizatının satın alınması [Köp av särskild hushållsutrustning] Fonksiyon kaybınız nedeniyle örneğin, çamaşır, bulaşık makinası veya özel bir elektrikli süpürge almanız gerekiyor ise ödenek alabilirsiniz. Bu gibi malzemelerin ödence miktarı hesaplanacağında, gider miktarı belli sayıda yıllara bölünür. 4 (7)

5 Aşınma payı vs. [Slitage med mera] Fonksiyon kaybınız nedeniyle giysilerinizde fazla aşınma oluyor, çamaşır yıkama, ev döşemeleri veya evde bulunan teçhizat için ekstra giderler doğuyorsa engellilik ödeneği alabilirsiniz. Değişik ikamet biçimleri [Olika boendeformer] Hastane veya başka kurumlarda bakım [Vård på sjukhus och andra institutioner] Hastanede veya başka bir kurumda en fazla altı ay süreceği düşünülen bir bakım görüyor iseniz engellilik ödeneğinizi muhafaza edebilirsiniz. Bakım, altı aydan fazla süreyle veriliyor ise, sadece kurumda bakım görmediğiniz günler için engellilik ödeneği alabilirsiniz. Bakım için ödemeniz gereken ücretler için ödence alamazsınız. Kamu, belediye veya il genel meclisine ait olan veya giderleri bunlar tarafından karşılanan aile yuvası [familjehem], hastane veya bakım kuruluşları kurumdur. Hizmet konutu ve grup konutu [Servicebostad och gruppbostad] Hizmet konutu [servicebostad] veya grup konutunda [gruppbostad] kalıyorsanız, engellilik ödeneğine esas olacak yardım ihtiyacınıza denk bir hizmet sıkça burada zaten size sağlanır. Ama, buradaki hizmetin kapsamadığı bir yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Buradaki ikametinizle doğan fazla giderler de olabilir ki bu giderler engellilik ödeneği hesaplanırken göz önünde bulundurulmaktadır. Sizin durumunuzda neyin geçerli olduğunu öğrenmek için İsveç Sosyal Sigortalar Kurumuyla [Försäkringskassan] irtibat kurunuz. Öğrenci yurdu veya özel okul [Elevhem eller specialskola] Öğrenci yurdunda [elevhem] ikamet ediyor iseniz ve kişisel yardım hizmeti için giderleriniz var ise engellilik ödeneği alabilirsiniz. Bu kural şuralarda bulunan öğrenci yurtları için geçerlidir: Devlete ait özel okulda Sağır ve işitme engelli gençler için devlet lisesinde Hareket engelli gençler için devlet lisesinde. Diğer ödenceler [Andra ersättningar] Bir kez yapılan toplu ödeme [Engångsbelopp] Özel sigortanızdan bir kez yapılan toplu ödeme aldıysanız, bu durum engellilik ödeneği hakkınızı etkilemez. Kamu, belediye veya il genel meclisi tarafından size herhangi bir şey için ödence verilmiş ise, aynı şey için engellilik ödeneği alamazsınız. 5 (7)

6 Kamu, belediye veya il genel meclisi tarafından verilen ödence [Ersättning från stat, kommun eller landsting] Kamu, belediye veya il genel meclisi tarafından, fonksiyon kaybınız nedeniyle size yardım ihtiyacınız veya giderleriniz için başka ödenceler verilmekte ise, sadece bu ödencelere konu olan ihtiyaçlarınızın dışında kalan hususlar için engellilik ödeneği alabilirsiniz. İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu, yardım ihtiyacınız ve giderleriniz için engellilik ödeneği dışında başka bir destek kapsamında ödence alabileceğiniz yolunda değerlendirme de yapabilir. Engellilik ödeneği için başvuru nasıl yapılır? [Hur ansöker man om handikappersättning?] Engellilik ödeneği için adresindeki web sitemizde bulunan formu doldurarak başvuru yapabilirsiniz. Başvuru formunu doldurmak için İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu ndan yardım isteyebilirsiniz. Hastalığınız veya fonksiyon kaybınızı belirten bir doktor raporunu da eklemelisiniz. Doktor raporunu yakınlarda bırakmış iseniz belki yeni bir rapora gerek duyulmayacaktır. Memnun olmadığınız bir karara itiraz edebilirsiniz [Du kan överklaga ett beslut som du inte är nöjd med] Verilmiş kararın yanlış olduğunu düşünüyorsanız, bu karara İl İdare Mahkemesi [länsrätten] nezdinde itiraz edebilirsiniz. Karara nasıl itiraz edilebileceği hakkında bilgiler karar yazısında yer alır. İtirazınız için yardıma ihtiyacınız olursa İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu ile irtibata geçebilirsiniz. Ödeme şekli [Utbetalning] Engellilik ödeneği aylık ödemeler halinde yapılır. Ödemenin başkasına yapılmasını isterseniz, İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu na yazılı bir vekaletname vererek paranın kimin adına ödeneceğini belirtmeniz gerekmektedir. Yurt dışında ikamet etmek [Bo utomlands] Bir AB/AEİA ülkesinde ikamet edecek iseniz engellilik ödeneğinizi 12 ay süreyle muhafaza edebilirsiniz. AB/AEİA dışında kalan bir ülkede ikamet edecek iseniz, bu süre 6 ayla sınırlıdır. İsveç e tekrar döndüğünüzde engellilik ödeneğine yeniden başvurabilirsiniz. Yurt dışında çalışmak [Arbeta utomlands] İsveç te ikamet ediyor ve yurt dışında çalışıyor iseniz engellilik ödeneği alabilirsiniz. Engellilik ödeneğinizi muhafaza edebilmek için, yurt dışında en fazla 12 ay süreyle çalışabilirsiniz. Bir AB/AEİA ülkesinde çalışıyorsanız, çalıştığınız bu ülkeden destek alma hakkınız vardır. 6 (7)

7 Değişiklikleri daima bildiriniz! [Anmäl alltid förändringar!] Engellilik ödeneği alma hakkınızı etkileyebilecek yardım ihtiyacınız, giderleriniz veya başka koşullarla ilgili tüm değişiklikleri bildirmelisiniz. Fazla para almışsanız bunu İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu na geri ödemekle yükümlü tutulabilirsiniz. Försäkringskassa verdiğiniz bilgileri kontrol eder. Bu kontrol, geliriniz, işe gitmediğiniz günler, medeni haliniz veya ikamet yerinize ilişkin olabilir. Diğer resmi kurumlar ile bilgi alışverişinde bulunuyoruz ve bilgi işlem merkezimizdeki kayıt bilgilerini, başka kurumlar yanında, İsveç Öğrenci Yardım Kurumu [CSN], işsizlik sigortası kasaları [arbetslöshetskassorna] ve Vergi Dairesi [Skatteverket] ile eşgüdüm içinde kontrol ediyoruz. Ödenek alma hakkını etkileyebilecek biçimde bilerek yanlış bilgi vermek veya değişiklikleri bildirmekten sakınmak suç teşkil edebilir. İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu, parasal yardım suçu işlendiğinden kuşkulandığı tüm durumlarda polise suç duyurusunda bulunur. 7 (7)

Çocuk ve Çocuk Ek Yardımı [Barnbidrag och flerbarnstillägg]

Çocuk ve Çocuk Ek Yardımı [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Çocuk ve Çocuk Ek Yardımı [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Klicka här, skriv ev. Undertitel Çocuk yardımı, çocuk 16 yaşını dolduruncaya kadar ödenir. Ondan sonra, temelokula devam eden çocuklara süresi

Detaylı

Kimler konut ek yardımı alabilir? [Vem kan få bostadstillägg?]

Kimler konut ek yardımı alabilir? [Vem kan få bostadstillägg?] Försäkringskassa tarafından verilen bilgiler 01.01.2010 Aktivite Ödeneği veya Erken Emeklilik Aylığı Alanlar İçin Konut Ek Yardımı [Bostadstillägg] [Bostadstillägg till dig som har aktivitetsersättning

Detaylı

Çalı ma Gücünün Azalması Durumunda Aktivite Ödene i [Aktivitetsersättning] [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga]

Çalı ma Gücünün Azalması Durumunda Aktivite Ödene i [Aktivitetsersättning] [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga] Försäkringskassa tarafından verilen bilgiler 01.01.2010 Çalı ma Gücünün Azalması Durumunda Aktivite Ödene i [Aktivitetsersättning] [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga] Aktivite ödene i, genç

Detaylı

Erken Emeklilik Ödene i [Sjukersättning]

Erken Emeklilik Ödene i [Sjukersättning] Försäkringskassa tarafından verilen bilgiler 21.08.2009 Erken Emeklilik Ödene i [Sjukersättning] Çalı ma gücünüz en az dörtte bir oranında sürekli biçimde dü mü ise erken emeklilik ödene i alabilirsiniz.

Detaylı

Geçici anababalık parası [Tillfällig föräldrapenning]

Geçici anababalık parası [Tillfällig föräldrapenning] Försäkringskassa tarafından verilen bilgiler 01.07.2010 Geçici anababalık parası [Tillfällig föräldrapenning] 16 yaşını doldurmuş olan ve Bazı Fonksiyon Engellilere Verilen Destek ve Hizmet Hakkında Kanun

Detaylı

Hastalık Parası [Sjukpenning]

Hastalık Parası [Sjukpenning] Hastalık Parası [Sjukpenning] Hastalık nedeniyle çalı amayacak durumda oldu unuz zaman Försäkringskassa dan [İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu] hastalık parası alma hakkınız vardır. 15 aylık bir dönem içinde

Detaylı

Ana babalık Parası [Föräldrapenning]

Ana babalık Parası [Föräldrapenning] Ana babalık Parası [Föräldrapenning] Ana babalık parası, çalışmak yerine çocukları ile birlikte evde kalabilmeleri için ana babalara verilen ödenektir. Bu, çocuk başına toplam 480 gün süre ile ödenir.

Detaylı

Danışmanlık, yardım ve tedavi hizmetlerimiz ( Vi ger råd, stöd och behandling på turkiska)

Danışmanlık, yardım ve tedavi hizmetlerimiz ( Vi ger råd, stöd och behandling på turkiska) 1(7) Informationsenheten Broschyren "Vi ger råd, stöd och behandling" på andra språk 2009 juli Danışmanlık, yardım ve tedavi hizmetlerimiz ( Vi ger råd, stöd och behandling på turkiska) Elinizdeki bu yazı

Detaylı

Sosyal Sigorta Sistemi Hakkında [Om socialförsäkringen]

Sosyal Sigorta Sistemi Hakkında [Om socialförsäkringen] Sosyal Sigorta Sistemi Hakkında [Om socialförsäkringen] Sosyal sigorta, İsveç in sigorta güvence sisteminin önemli bir parçasıdır. İsveç sosyal sigorta sistemi İsveç te yaşayan veya çalışan hemen herkesi

Detaylı

Aktivite Yardımı ve Gelişim Ödencesi [Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning]

Aktivite Yardımı ve Gelişim Ödencesi [Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning] Aktivite Yardımı ve Gelişim Ödencesi [Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning] İş piyasası programına katılıyor iseniz, aktivite yardımı ya da gelişim ödencesi alabilirsiniz. 25 yaşını doldurduysanız

Detaylı

ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ğ ğ ş ş ş

ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ğ ğ ş ş ş ğ İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Çocuğun bakımı için ie gitmediğinizde aağıdaki durumlarda anababalık geçici parası alabilirsiniz: Çocuk hastaysa veya bulaıcı hastalık kapmısa; Çocuğun normal bakıcısı hastaysa veya bulaıcı

Detaylı

TEMİZLİK ÜTÜ YEMEK YAPMA ÇAMAŞIR YIKAMA BULAŞIK YIKAMA

TEMİZLİK ÜTÜ YEMEK YAPMA ÇAMAŞIR YIKAMA BULAŞIK YIKAMA ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI TEMİZLİK ÜTÜ YEMEK YAPMA ÇAMAŞIR YIKAMA BULAŞIK YIKAMA Ev hizmetlerinde çalışanların sigortalılığı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenin: ALO 170 i arayarak evhizmetleri@sgk.gov.tr

Detaylı

Hastalık sigortası tazminatı kesildiği zaman ne olacağını belirten bilgiler

Hastalık sigortası tazminatı kesildiği zaman ne olacağını belirten bilgiler Hastalık sigortası tazminatı kesildiği zaman ne olacağını belirten bilgiler Turkiska Türkçe İsveç Parlamentosu hastalık sigortasıyla ilgili yeni kuralları içeren, hasta oldukları için tanınan maksimum

Detaylı

Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ

Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ TEDAVİNİZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ Tedaviniz sırasında yaralanırsanız, Hasta Yaralanma Yasası [patientskadelagen]

Detaylı

EVDE BAKIM PARASI ALANLARA SİGORTA GELİYOR

EVDE BAKIM PARASI ALANLARA SİGORTA GELİYOR Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evde bakıma muhtaç yakını olup da evinde bu malül kişilere bakanlara evde bakım parası adı altında her ay net asgari ücret düzeyi kadar para vermektedir. Bu paranın

Detaylı

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI - SORU CEVAPLAR

EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI - SORU CEVAPLAR EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI - SORU CEVAPLAR 1. Hangi işler ev hizmeti sayılır? Ev içerisinde yaşayanlar tarafından yapılabilecek temizlik, ütü, yemek yapma, çamaşır, bulaşık yıkama, alışveriş

Detaylı

OTOMATİK KATILIM REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE OTOMATİK KATILIM UYGULAMASI

OTOMATİK KATILIM REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE OTOMATİK KATILIM UYGULAMASI OTOMATİK KATILIM REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE OTOMATİK KATILIM UYGULAMASI 1- Otomatik katılım nedir? İşyeri bazlı emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, çalışanların

Detaylı

Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü Anw sigortası

Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü Anw sigortası Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü Anw sigortası İçindekiler Neden gönüllü sigorta yaptırmalısınız 2 Gönüllü sigorta kimler içindir? 2 Gönüllü sigortaya en fazla ne kadar

Detaylı

TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU EĞİTİM BURSU BAŞVURU FORMU

TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU EĞİTİM BURSU BAŞVURU FORMU TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU EĞİTİM BURSU BAŞVURU FORMU * Bu form Üniversiteler ile Lisede okuyacak/okuyan engelilere yönelik olduğundan bu şartı haiz olmayan başvurular dikkate alınmaz. *

Detaylı

Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var..

Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var.. Dis leriniz önemli. Onlara her gün ihtiyacınız var.. Dis leriniz önemli Dişlerinize her gün ihtiyacınız var yemek yediğinizde, güldüğünüzde ve konuştuğunuzda. İyi bir hayat için dişlerin tam olması ve

Detaylı

S İ R K Ü L E R :2 0 1 5 / 23 09.04.2015

S İ R K Ü L E R :2 0 1 5 / 23 09.04.2015 S İ R K Ü L E R :2 0 1 5 / 23 09.04.2015 EV HİZMETLERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI 1 Nisan 2015 Tarih ve 29313 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren SGK tebliği ile ev hizmetlerinde çalışanların

Detaylı

ANKET. Katılımcı ZORGVRAGER

ANKET. Katılımcı ZORGVRAGER ANKET Katılımcı ZORGVRAGER Sağlık hizmetlerinden yararlanmaktasınız. Bu listede, sağlık bakımından yararlanan kişi olarak, sağlık hizmetlerinin sizin için ne anlama geldiği ile ilgili sorular bulunmaktadır.

Detaylı

OTOMATİK KATILIM REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE OTOMATİK KATILIM UYGULAMASI

OTOMATİK KATILIM REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE OTOMATİK KATILIM UYGULAMASI OTOMATİK KATILIM REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE OTOMATİK KATILIM UYGULAMASI 1- Otomatik katılım nedir? İşyeri bazlı emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, çalışanların

Detaylı

Bilgilendirme Broşürü

Bilgilendirme Broşürü Bilgilendirme Broşürü No. 36 Ayakta Tedavi Ücretleri 2013 (Bakıma ilişkin Berlin hizmet kompleksleri - azami değerler) No Hizmet kompleksi (LK) Tanımlama LK başına giderler 0,04347 puan değerinde 1 Genişletilmiş

Detaylı

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır?

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? On5yirmi5.com İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? Kimler işsizlik sigortasından yararlanabilir, işsizlik sigortası hangi süre ile verilir, hangi durumlarda kesilir? Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2014 Çarşamba

Detaylı

Göç Belgeler. Belgeler - Genel. Belgeler - Kişisel bilgiler. için nereden form bulabilirim? Nereden form bulabileceğinizi sormak

Göç Belgeler. Belgeler - Genel. Belgeler - Kişisel bilgiler. için nereden form bulabilirim? Nereden form bulabileceğinizi sormak - Genel için nereden form bulabilirim? Nereden form bulabileceğinizi sormak [belge] ne zaman verildi? Bir belgenin hangi tarihte verildiğini sormak [belge] nerede verildi? Bir belgenin nerede verildiğini

Detaylı

ONUR BAKIR HAKLARIMIZ VAR! İŞÇİ KADINLAR SORUYOR, EKMEK VE GÜL YANITLIYOR yılından 100 soru ve 100 yanıtta kadın işçilerin hakları

ONUR BAKIR HAKLARIMIZ VAR! İŞÇİ KADINLAR SORUYOR, EKMEK VE GÜL YANITLIYOR yılından 100 soru ve 100 yanıtta kadın işçilerin hakları ONUR BAKIR HAKLARIMIZ VAR! İŞÇİ KADINLAR SORUYOR, EKMEK VE GÜL YANITLIYOR 2018 yılından 100 soru ve 100 yanıtta kadın işçilerin hakları ÖNSÖZ 11 I. BÖLÜM / ÜCRET, AGİ, FAZLA MESAİ, TATİL GÜNÜ ÇALIŞMASI

Detaylı

SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI

SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI Sigortalıların maluliyetlerini nasıl tespit ettirecekleri, hangi şartlarda maluliyet aylığına hak kazanacakları, malullük aylığı için nasıl ve nereye başvuracakları ile malullük

Detaylı

Geçici Koruma Kimlik Kartına Sahip Olanlar

Geçici Koruma Kimlik Kartına Sahip Olanlar Kimlerin Çalışma İzni İçin Başvurmasına Gerek Yoktur? Türkiye, 1951 Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşmesine koyduğu coğrafi kısıtlılık sebebiyle, Avrupa Konseyi üye ülkeleri dışından gelen sığınmacılar

Detaylı

ODYOMETRİST TANIM A- GÖREVLER

ODYOMETRİST TANIM A- GÖREVLER TANIM İnsanların işitme bozukluğunun derecesini çeşitli testler yardımı ile saptayan ve hastanın durumuna göre işitme cihazı ihtiyacını belirleyen ve uygulayan, gerekli durumlarda konuşma tedavisi veren

Detaylı

SSS Ebeveynler Hizmet Noktası (Servicestelle Eltern) Genel Mannheim'da Çocuk Bakımı Bildirim Sistemi (MeKi) hakkında sıkça sorulan sorular

SSS Ebeveynler Hizmet Noktası (Servicestelle Eltern) Genel Mannheim'da Çocuk Bakımı Bildirim Sistemi (MeKi) hakkında sıkça sorulan sorular SSS Ebeveynler Hizmet Noktası (Servicestelle Eltern) Genel Mannheim'da Çocuk Bakımı Bildirim Sistemi (MeKi) hakkında sıkça sorulan sorular 1. Çocuk bakımına ilişkin uzmanlık bilgilerini nereden temin edebilirim?

Detaylı

15 TL ÖZEL HASTANE. Detaylı bilgi için. - Mevcut hastalıklarınız poliçe kapsamında. - Bekleme süresi olmadan hemen kullanılabilir

15 TL ÖZEL HASTANE. Detaylı bilgi için. - Mevcut hastalıklarınız poliçe kapsamında. - Bekleme süresi olmadan hemen kullanılabilir MESS tarafından sağlanan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, SGK ve Anadolu Sigorta TSS anlaşmalı özel hastanelerden sağlık hizmeti almanıza olanak sağlıyor. nlu ruk og ZS m Payı Katılı 15 TL t k hizme ödeyere

Detaylı

Hjemmeplejen Nørrebro (Evde. Hakkında)

Hjemmeplejen Nørrebro (Evde. Hakkında) Hjemmeplejen Nørrebro (Evde Bakım Hizmetleri Hakkında) Hjemmeplejen Nørrebro (Evde Bakım Hizmetleri) Hakkında Ev bakımında farklılıklara tanınan yer Yaşlılar ve yakınları için Hjemmeplejen Nørrebro hakkında

Detaylı

Değişikliği bildirmek

Değişikliği bildirmek Çocuk parası Değişikliği bildirmek Ailevi durumunuzdaki değişiklikler çocuk parasını etkiliyebilir. Bu nedenle değişiklikleri, bu form ile dört hafta içerisinde bildiriniz. Hollanda dışında ikamet edenler

Detaylı

yaratmak fark için Birlikte Güçlüyüz Fark yaratıyorsunuz

yaratmak fark için Birlikte Güçlüyüz Fark yaratıyorsunuz fark yaratmak için Birlikte Güçlüyüz Fark yaratıyorsunuz Fark yaratıyorsunuz Bir üye olarak bizim için, her zaman ilgimizin odak noktasını oluşturmaktasınız. Sizin de yardımlarınızla, üye olmanın siz ve

Detaylı

BURS BAŞVURUSUNA EKLENECEK BELGELER: 1- Ailenizin ikamet ettiği yeri gösteren ikametgah belgesi. 2- TC Nolu nufus kimlik fotokopisi

BURS BAŞVURUSUNA EKLENECEK BELGELER: 1- Ailenizin ikamet ettiği yeri gösteren ikametgah belgesi. 2- TC Nolu nufus kimlik fotokopisi BURS BAŞVURUSUNA EKLENECEK BELGELER: 1- Ailenizin ikamet ettiği yeri gösteren ikametgah belgesi 2- TC Nolu nufus kimlik fotokopisi 3- Gelir Beyanı ile ilgili olarak: a- Aile reisinin (Anne veya Baba yada

Detaylı

tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme

tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme Hannover Eyalet Başkenti Ocak 2017 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü - 01.08.2017 tarihinden itibaren geçerli olacak çocuk yuvasında bakım parasının tespiti için bilgilendirme Hanımefendiler ve

Detaylı

Bilgilendirme Broşürü

Bilgilendirme Broşürü Bilgilendirme Broşürü No. 36 Ayakta Tedavi Ücretleri 2015 (Bakıma ilişkin Berlin hizmet kompleksleri % azami değerler) No Hizmet kompleksi (LK) Tanımlama LK başına giderler 1 Genişletilmiş sınırlı vücut

Detaylı

Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ

Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ TEDAVİNİZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ Tedaviniz sırasında yaralanırsanız, Hasta Yaralanma Yasası [patientskadelagen]

Detaylı

Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW sigortası

Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW sigortası Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW sigortası İçindekiler AOW nedir? 2 Gönüllü sigorta neden gerekebilir 2 Gönüllü sigorta kimler içindir 2 Gönüllü sigortaya en fazla ne

Detaylı

İŞVERENLERE YÖNELİK OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ TANITIM KILAVUZU. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü

İŞVERENLERE YÖNELİK OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ TANITIM KILAVUZU. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü İŞVERENLERE YÖNELİK OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ TANITIM KILAVUZU Otomatik Katılım Nedir? İşyeri bazlı özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf

Detaylı

Skåne de hastalık nedeniyle yapılan seyahatler

Skåne de hastalık nedeniyle yapılan seyahatler (2013 yılından itibaren geçerlidir) Skåne de hastalık nedeniyle yapılan seyahatler Skånetrafiken adlı kurumun sorumlulukları Skånetrafiken, Region Skåne kapsamında faaliyet gösteren, Skåne bölgesinde toplu

Detaylı

ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI DIŞ İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ STAJ YERİ BULMA Öğrenciler, Easmus+ Erasmus Programı Staj Hareketliliği kapsamında Öğrenim hareketliliğinde olduğu gibi Staj hareketliliğinde

Detaylı

Gebe ve Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla, Emzirme Odaları ve Bakım Yurtlarına Dair Tüzük

Gebe ve Emzikli Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla, Emzirme Odaları ve Bakım Yurtlarına Dair Tüzük Hamilelik ve annellik süreci, çalışan kadınların kariyerlerinde kimi zaman bir dönüm noktası anlamına gelmekte. Bu yüzden de kadınlar, iş yaşamlarına bir süreliğine de olsa ara vermek istemediklerinden

Detaylı

DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI

DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLAE PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ ÖDENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

S.S.S. Veli Servis Yeri Genel Mannheim (MeKi) çocuk bakımı başvuru yerine ilişkin sıkça sorulan sorular

S.S.S. Veli Servis Yeri Genel Mannheim (MeKi) çocuk bakımı başvuru yerine ilişkin sıkça sorulan sorular S.S.S. Veli Servis Yeri Genel Mannheim (MeKi) çocuk bakımı başvuru yerine ilişkin sıkça sorulan sorular 1. Çocuk bakımına ilişkin sorularda nereden uzman bilgiler alabilirim? Lütfen şahsen, telefon ile

Detaylı

Carinova. İkamet bakımı. Güvenilir ve yakın. www.carinova.nl

Carinova. İkamet bakımı. Güvenilir ve yakın. www.carinova.nl Carinova İkamet bakımı Güvenilir ve yakın www.carinova.nl Bakımlı ikamet Carinova İkamet bakımı ikamet ve bakım hizmetini altı ikamet ve bakım merkezinde ve iki hasta bakım evinde sunuyor. İkamet ve bakım

Detaylı

Kopenhag da iyi ve güvenli bir ortam

Kopenhag da iyi ve güvenli bir ortam Attendo bakım hizmeti Kopenhag da iyi ve güvenli bir ortam Size yardım edebiliriz Eğer günlük yaşantınızda pratik yardım veya kişisel bakıma ihtiyacınız varsa, Attendo size yüksek kaliteli bir evde bakım

Detaylı

İŞVERENLERE YÖNELİK OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ TANITIM KILAVUZU. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü

İŞVERENLERE YÖNELİK OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ TANITIM KILAVUZU. T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü İŞVERENLERE YÖNELİK OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ TANITIM KILAVUZU Otomatik Katılım Nedir? İşyeri bazlı özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf

Detaylı

Ne zaman işsizlik ödeneği hakkına sahip olacaksın?

Ne zaman işsizlik ödeneği hakkına sahip olacaksın? Sida: 1 av 11 Ersättning vid arbetslöshet Information om arbetslöshetsförsäkringen 2013-09 Turkiska İşsizlik Ödeneği İşsizlik sigortası hakkında bilgiler. İşsizlik ödeneği nedir? İşsizlik sigortası, işsizlik

Detaylı

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI 1. Devlet katkısı nedir? Katılımcı tarafından ödenen katkı paylarının

Detaylı

Yardımın tahsisi ve aynı zamanda tahsis edilen yardımı sunacak tedarikçi seçimi

Yardımın tahsisi ve aynı zamanda tahsis edilen yardımı sunacak tedarikçi seçimi Yardımın tahsisi ve aynı zamanda tahsis edilen yardımı sunacak tedarikçi seçimi Bu bilgilendirme, siz yardım tahsis edilen vatandaşlarımıza dikkat etmeleri gereken durumlar hakkında bilgi verecektir. Belediyenin

Detaylı

BÜTÇE GİDERLERİNİN EKONOMİK SINIFLANDIRILMASI TABLOSU

BÜTÇE GİDERLERİNİN EKONOMİK SINIFLANDIRILMASI TABLOSU Sayfa No:1 / 5 830 01 PERSONEL GİDERLERİ 41,315,953.79 44,609,693.18 830 01 1 MEMURLAR 5,641,495.95 6,236,655.84 830 01 1 1 Temel Maaşlar 3,040,891.55 3,271,081.21 830 01 1 1 01 Temel Maaşlar 3,040,891.55

Detaylı

Ege Ünv. Evrak Tarih ve Sayısı: 08/09/2016-E

Ege Ünv. Evrak Tarih ve Sayısı: 08/09/2016-E Ege Ünv. Evrak Tarih ve Sayısı: 08/09/2016-E.171834 T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI Öğrenci İşleri *BEKA3NZ7 Z* Sayı : 83289901-304.01 Konu : NEF Vakfı Bursu BİLGİSAYAR

Detaylı

Forex Ek Kazanç Sistemi

Forex Ek Kazanç Sistemi 106 Forex Ek Kazanç Sistemi Bu anlatacağımız sistem Türkiye de tamamen yasal ve 4 aydır uygulamada olan ve giderek büyüyen bir sistem. ProjeX ProjeX Nedir? ProjeX bir kazanç sistemi; şu şekilde çalışıyor

Detaylı

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI (Bu rehberde sadece Bireysel Emeklilik Sistemine ilişkin Devlet Katkısı hakkında bilgilendirme mevcuttur. Otomatik katılıma ilişkin sorularınız

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÖĞRENCİNİN DURUMUNU İZLEME FORMU AİLE BİLGİLERİ.

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÖĞRENCİNİN DURUMUNU İZLEME FORMU AİLE BİLGİLERİ. Sınıfı: Tarih Öğrencinin Adı Soyadı: Okul Numarası: Cinsiyeti Kadın Erkek Mezun Olduğunuz Lise ve İli Öğrencinin İletişim Bilgileri: Adres: Medeni Durumunuz: Danışmanın Adı Soyadı: ÖĞRENCİ İLE İLGİLİ BİLGİLER

Detaylı

HASTA BAKIM VE YARDIM GÜNLÜĞÜ

HASTA BAKIM VE YARDIM GÜNLÜĞÜ Gemeinsam Verantwortung tragen für ein generationenund kulturenübergreifendes Zukunftskonzept HASTA BAKIM VE YARDIM GÜNLÜĞÜ Stand Juni 2013 Bakım ve yardım işlemlerinin anlaşılır bir dille anlatımı! ÖNEMLİ

Detaylı

T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖNLİSANS BURS BAŞVURU FORMU / 20..

T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖNLİSANS BURS BAŞVURU FORMU / 20.. T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÖNLİSANS BURS BAŞVURU FORMU 20... / 20.. Açıklama: Burs başvurusu yapan adayların bu formu doğru ve eksiksiz doldurduktan sonra, ekleriyle birlikte, Biruni Üniversitesi

Detaylı

Alkol ürünleri satışı için işletmenin öz denetim programı

Alkol ürünleri satışı için işletmenin öz denetim programı Alkol ürünleri satışı için işletmenin öz denetim programı Alkol Yasası (2010:1622) 8. Bölümünün 8. Maddesi 8. fıkrası TURKISKA Öz denetim programı hakkında bilinmesi gerekenler Tüketicilere hafif bira

Detaylı

İZMİR KREŞ ATÖLYESİ NOTLARI (Ocak 2013) 1-BAKIM HİZMETLERİ NASIL DÜZENLENMELİ VE BU DÜZENLEMEDE KAMUNUN YERİ NE OLMALIDIR?

İZMİR KREŞ ATÖLYESİ NOTLARI (Ocak 2013) 1-BAKIM HİZMETLERİ NASIL DÜZENLENMELİ VE BU DÜZENLEMEDE KAMUNUN YERİ NE OLMALIDIR? İZMİR KREŞ ATÖLYESİ NOTLARI (Ocak 2013) 1-BAKIM HİZMETLERİ NASIL DÜZENLENMELİ VE BU DÜZENLEMEDE KAMUNUN YERİ NE OLMALIDIR? Bakım hizmetlerinin sınıflandırılması gerekiyor 0-3 yaş : Bakıma ihtiyaç duyulan

Detaylı

Ekonomik yardıma ilişkin sorular ve cevapları (sosyal yardım)

Ekonomik yardıma ilişkin sorular ve cevapları (sosyal yardım) Frågor och svar om ekonomiskt bistånd översättning till turkiska Artikelnummer 2006-114-10 Ekonomik yardıma ilişkin sorular ve cevapları (sosyal yardım) Sıkça sorulan sorulara kısa yanıtlar Daha fazla

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İNSAN KAYNAKLARI DAİRE BAŞKANLIĞI ATAMA VE AYRILMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İNSAN KAYNAKLARI DAİRE BAŞKANLIĞI ATAMA VE AYRILMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 1 / 5 Sayı : 21832280-903.02.01/E.216937 13.04.2016 Konu : Yer Değişimleri DAĞITIM YERLERİNE İlgi : 15.12.2014 tarih 21832280-903.02-86685 sayılı Genel Müdürlük emri. Engelli, eski hükümlü ve Terörle Mücadele

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ YAŞAMBOYU EĞİTİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ YAŞAMBOYU EĞİTİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar EK-2 DÜZCE ÜNİVERSİTESİ YAŞAMBOYU EĞİTİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu Yönergenin amacı; Düzce Üniversitesi Yaşam Boyu

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı; Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Detaylı

ULUSLARARASI LOJİSTİK MESLEK ELEMANI

ULUSLARARASI LOJİSTİK MESLEK ELEMANI TANIM Uluslararası pazarda faaliyet gösteren firmaların, farklı alanlardaki üretim, satış, satın alma ve nakliye işlerinde yöneticilerle birlikte çalışan kişidir. A-GÖREVLER - Uluslararası pazarları inceler,

Detaylı

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ ANKETİ

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ ANKETİ ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ ANKETİ Türk Sağlık-Sen tarafından Sağlık kurum ve kuruluşlarında yüz yüze yöntemiyle düzenlenen Çalışan Memnuniyet Anketi ne toplam 4.940 kişi katılmıştır. Katılımcıların yüzde 54,1

Detaylı

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN

ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN ALMANYA DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ SEÇKİN KESGİN Almanya; Orta Avrupa da bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey denizi, Danimarka, ve Baltık denizi; doğusunda Polonya ve Çek cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre;

Detaylı

EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR

EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR EV HİZMETLERİNDE 10 GÜNDEN AZ VEYA FAZLA SÜRE İLE ÇALIŞANLAR Mehmet Fatih GELERİ İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı fatihgeleri@ikplatform.com I. GİRİŞ Ev hizmeti: Ev içerisinde yaşayan aile bireyleri tarafından

Detaylı

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Ebeveyn katkı payının hesaplanması ile ilgili bildiri Sayın Bay/Bayan! Sevgili Ebeveynler! Çocuğunuzun Hannover şehrine

Detaylı

Poliçe tüm Türkiye de geçerlidir. SGK ile anlaşması olan 63 ilde 345 kurum da poliçemiz kullanılabilmektedir.

Poliçe tüm Türkiye de geçerlidir. SGK ile anlaşması olan 63 ilde 345 kurum da poliçemiz kullanılabilmektedir. SAHRAYICEDİD MAH.MÜMİDERESİ SOK. RÜSTEMOĞLU APT.NO:42 D:12 KADIKÖY/İSTANBUL Tel: (216) 386 19 05 /359 70 70 Fax: (216) 386 19 06 info@oykum.com http:// www.oykum.com Sayın Üyelerimiz Allianz Sigorta yetkili

Detaylı

İ S N A S N NK AYANANKLKARIR VEV E ĞEİTİİMİ MMÜDÜÜDRLÜLĞÜĞ

İ S N A S N NK AYANANKLKARIR VEV E ĞEİTİİMİ MMÜDÜÜDRLÜLĞÜĞ İNS AN KAY NAK L ARI VE E Ğ İTİM M ÜDÜRLÜ ĞÜ İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü MUŞ BELEDİYESİ 2- İdaremizde çalışmakta olan Memur ve Kadrolu İşçilerin en son ikamet adresleri, ev cep telefonları ve

Detaylı

MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KOMİTESİ EV HİZMETLERİ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI

MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KOMİTESİ EV HİZMETLERİ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI KOMİTESİ EV HİZMETLERİ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIĞI 5510 Sayılı Kanun Kapsamında; - Ev Hizmetlerinde Çalışanlar ( Ek - 9) - Tarım

Detaylı

Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun

Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun DOMESTIC VIOLENCE HELP AT COURT Turkish AİLE İÇİ ŞİDDET Artık şiddetin sona ermesini istiyorsunuz Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun Kadınlar İçin Aile İçi Şiddet Mahkemesi Savunma

Detaylı

https://www.turkiye.gov.tr E-SENDİKA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

https://www.turkiye.gov.tr E-SENDİKA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ https://www.turkiye.gov.tr E-SENDİKA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ Soru: İşçi sendikasına üye olmanın şartları nelerdir? Cevap: a.15 yaşını doldurmuş olmak b. 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde; bir iş sözleşmesine

Detaylı

Devlete tarafından kendi rızası dışında işten çıkartılmış ya da haklı sebeplerle işten ayrılmış oluşan kayıpların telafisi için ödenen maaştır.

Devlete tarafından kendi rızası dışında işten çıkartılmış ya da haklı sebeplerle işten ayrılmış oluşan kayıpların telafisi için ödenen maaştır. İşsizlik Maaşı Devlete tarafından kendi rızası dışında işten çıkartılmış ya da haklı sebeplerle işten ayrılmış oluşan kayıpların telafisi için ödenen maaştır. - 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

Detaylı

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI (Bu rehberde sadece Bireysel Emeklilik Sistemine ilişkin Devlet Katkısı hakkında bilgilendirme mevcuttur. Otomatik katılıma ilişkin sorularınız

Detaylı

openh ş ag l Beled ıl İye a sin r de Sağlık, egzersiz, bakım ve konut bir tanıtım

openh ş ag l Beled ıl İye a sin r de Sağlık, egzersiz, bakım ve konut bir tanıtım K ya openh ş ag l Beled ıl İye a sin r de Sağlık, egzersiz, bakım ve konut bir tanıtım Bu broşür Kopenhag Belediyesinin 65 yaş üzeri yaşlılara sunduğu hizmetler hakkında bilgi vermektedir. Hizmetlerin

Detaylı

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ

ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ ŞEHİRİÇİ TİCARİ TAKSİLERDE ÇALIŞANLARIN SOSYAL GÜVENCESİ Mehmet Emre DİKEN * 1. Giriş Şehiriçi ticari taksi araçlarının sayıları yeni yerleşim bölgelerinin kurulması ve nüfusla paralel olarak artış göstermektedir.

Detaylı

NN Hayat ve Emeklilik Mavi Emeklilik Planı

NN Hayat ve Emeklilik Mavi Emeklilik Planı NN Hayat ve Emeklilik Mavi Emeklilik Planı Önce Sen KAPAK İÇİ Hayalinizdeki emeklilik için BES BES, geleceğiniz için avantajlı bir tasarruf ve yatırım sistemidir. BES, güvenli bir sistemdir, NN Hayat ve

Detaylı

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI 1. Devlet katkısı nedir? Katılımcı tarafından ödenen katkı paylarının

Detaylı

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE DEVLET KATKISI

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE DEVLET KATKISI BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE DEVLET KATKISI Bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren En az 10 yıl sistemde kalmak kaydı ile 56 yaşını tamamlayan katılımcı EMEKLİLİĞE hak kazanır Sisteme

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, yükseköğretim kurumlarında 2547 sayılı Yükseköğretim

Detaylı

Madde 32 Sigortalıya, iş kazalarıyla meslek hastalıkları sigortası kapsamı dışında kalan hastalıklara

Madde 32 Sigortalıya, iş kazalarıyla meslek hastalıkları sigortası kapsamı dışında kalan hastalıklara Hastalık Sigortası Sağlanan yardımlar: Madde 32 Sigortalıya, iş kazalarıyla meslek hastalıkları sigortası kapsamı dışında kalan hastalıklara da, aşağıda yazılı yardımlar sağlanır: A) Sağlık yardımı yapılması,

Detaylı

Hangi statü altında çalışıyorsunuz?

Hangi statü altında çalışıyorsunuz? Hangi statü altında çalışıyorsunuz? Belçika da ücretli veya serbest çalışan statüsü altında çalışabilirsiniz. Bu iki statü, altında çalıştığınız statünün mevzuatına uyduğunuz sürece yasal bakımdan kusursuzdur.

Detaylı

BU DÖKÜMANIN KAĞIT ORTAMINDAKİ NUSHALARI KONTROLSÜZ DÖKÜMANDIR

BU DÖKÜMANIN KAĞIT ORTAMINDAKİ NUSHALARI KONTROLSÜZ DÖKÜMANDIR Dök. No: AUZEF-FR-3.1-24 Yayın Tarihi:12.09.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 1 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM ANALİTİK BÜTÇE KODLARINA GÖRE

Detaylı

HEMODİYALİZ OPERATÖRÜ

HEMODİYALİZ OPERATÖRÜ TANIM Böbrek yetmezliği bulunan hastaların tedavisinde kullanılan hemodiyaliz makinesini sorumlu doktor nezaretinde veya kendi başına hazırlayan, hasta kayıtlarını tutan ve hemodiyaliz işlemlerini yapan

Detaylı

[ülke] sınırları içinde para çekersem komisyon ücreti öder miyim? Belirli bir ülkede para çekmenin komisyon ücretine tabi olup olmadığını sormak

[ülke] sınırları içinde para çekersem komisyon ücreti öder miyim? Belirli bir ülkede para çekmenin komisyon ücretine tabi olup olmadığını sormak - Genel [ülke] sınırları içinde para çekersem komisyon ücreti öder miyim? Belirli bir ülkede para çekmenin komisyon ücretine tabi olup olmadığını sormak Başka bankamatikleri kullanırsam ne kadar komisyon

Detaylı

-412- (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999 Sayı: 23777)

-412- (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999 Sayı: 23777) -412- TURKIYE CUMHURİYETİ İLE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI İLE İLGİLİ EK ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK REFORMU NELERİ DEĞİŞTİRDİ?

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK REFORMU NELERİ DEĞİŞTİRDİ? İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SOSYAL GÜVENLİK REFORMU NELERİ DEĞİŞTİRDİ? 1.1. UYGULAMADA NELER DEĞİŞTİ? 2 1.1.1. Reform Memurları Nasıl Etkiledi? 2 i) Reform Öncesi Genel Durum 2 Eski-Yeni Memur Ayırımı 3

Detaylı

EVDE HASTA BAKIMI MESLEK ELEMANI

EVDE HASTA BAKIMI MESLEK ELEMANI TANIM Hasta ve hasta yakını haklarını göz önünde bulunduran, hastanın yaşam kalitesini yükselten, hastanın özelliklerini tanıyabilen, günlük bakımını yapabilen, fizyoterapi ve meşguliyet terapisi yapabilen,

Detaylı

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI 1. Devlet katkısı nedir? Katılımcı tarafından ödenen katkı paylarının

Detaylı

OTOMATİK KATILIM ULUÇ İÇÖZ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI SİGORTACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL EMEKLİLİK UYGULAMA VE DÜZENLEME DAİRESİ BAŞKANI

OTOMATİK KATILIM ULUÇ İÇÖZ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI SİGORTACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL EMEKLİLİK UYGULAMA VE DÜZENLEME DAİRESİ BAŞKANI OTOMATİK KATILIM ULUÇ İÇÖZ HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI SİGORTACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL EMEKLİLİK UYGULAMA VE DÜZENLEME DAİRESİ BAŞKANI 1 İlgili Kanun ve Yürürlük 6740 sayılı 10/08/2016 tarihli Kanun ile 4632

Detaylı

2. En başarılı olduğunuzu düşündüğünüz dersler hangileri? 3. En başarısız olduğunuzu düşündüğünüz dersler hangileri?...

2. En başarılı olduğunuzu düşündüğünüz dersler hangileri? 3. En başarısız olduğunuzu düşündüğünüz dersler hangileri?... ANKET-1 (LİSE) Türk İşaret Dilinde izlemek için tıklayınız. Ad Soyad:. Okul -Sınıfı:. 1. Okul başarınızı nasıl yorumluyorsunuz? Kötü Orta İyi Çok iyi 2. En başarılı olduğunuzu düşündüğünüz dersler hangileri?

Detaylı

HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, Sakarya ili Hendek ilçesi sınırları içerisinde

Detaylı

GENEL STAJ KURALLARI 1) Öğrencilerimiz için zorunlu staj süresi 60 iş günüdür. 2) Bu süre en fazla üç bölüme ayrılabilir. Bir işyerinde 20 günden az

GENEL STAJ KURALLARI 1) Öğrencilerimiz için zorunlu staj süresi 60 iş günüdür. 2) Bu süre en fazla üç bölüme ayrılabilir. Bir işyerinde 20 günden az GENEL STAJ KURALLARI 1) Öğrencilerimiz için zorunlu staj süresi 60 iş günüdür. 2) Bu süre en fazla üç bölüme ayrılabilir. Bir işyerinde 20 günden az yapılan staj geçersizdir. 3) Öğrencilerimiz arzu ederlerse

Detaylı

BİRLEŞİK METAL-İŞ B İ RLEŞİK METAL İŞÇİLERİ SENDİKASI UNITED METALWORKERS UNION

BİRLEŞİK METAL-İŞ B İ RLEŞİK METAL İŞÇİLERİ SENDİKASI UNITED METALWORKERS UNION BİRLEŞİK METAL-İŞ B İ RLEŞİK METAL İŞÇİLERİ SENDİKASI UNITED METALWORKERS UNION ARAŞTIRMA DİZİSİ 2004/1 TÜRKİYE GENELİ VE İSTANBUL İÇİN 4 KİŞİLİK AİLENİN ASGARİ GEÇİM HARCAMASI Sendikamız 4 kişilik bir

Detaylı

Yaşlılar irtibat Merkezleri

Yaşlılar irtibat Merkezleri Yaşlılar irtibat Merkezleri Sosyal hizmetler bölümü I Yaşlılık ve Bakım Winterthur şehri evde bakım merkezi (Spiteks) Spiteks, Winterthur şehrimizin bir hizmetidir. Çeşitli yaş grubundan isanlara hastalık

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASI VE GELİR TESTİ

GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASI VE GELİR TESTİ GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMASI VE GELİR TESTİ Gelir Testi nasıl başladı, kimler muaf? Sosyal Güvenlik Reformu ile tüm vatandaşların sağlık güvencesi kapsamına alınması 1 Ocak 2012 tarihinde başladı.

Detaylı

KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA YÖNERGESİ

KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA YÖNERGESİ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu yönerge, Karadeniz Teknik Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, bir işte çalışarak

Detaylı