Sınav tarihi : Süre : 60 dak.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sınav tarihi : Süre : 60 dak."

Transkript

1 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : Süre : 60 dak. 1. Ekranda ne görüntülenir? int i = -1; if(i) printf("ok"); a) Görüntü oluşmaz. b) ok c) 0 d) -1 e) Derlenmez. 5. Kullanıcının C programlama yazması durumunda ekranda ne görünür? #define SIZE 100 char name[size]; printf("bir cumle yazin:"); gets(name); printf("%c",name[5]); a) C programlama b) r c) g d) o 2. Ekranda ne görüntülenir? double x[10]; printf("%d", sizeof(x)); a) 10 b) 80 c) double d) 8 e) printf("%x", 10); deyimi ile ekranda oluşan görüntü nedir? a) F b) %10 c) A d) X e) Ekranda ne görüntülenir? double t = 0.4; if (t > 1.5); printf("%lf",t); a) 0.4 b) Görüntü oluşmaz. c) %lf d) Aşağıdaki kod hangi amaçla yazılmıştır? int a,i,deger=1; printf("bir sayi girin:"); scanf("%d",&a); for (i=a;i>0;i--) deger*=i; printf("%d",deger); a) Verilen bir sayının bir eksiğini ekrana yazar b) Verilen bir sayının faktöriyelini bulur. d) Ekranda görüntü oluşmaz 4. Ekranda ne görüntülenir? char st[] = "Konya"; printf("%d", sizeof(st));} a) Kod hatalı b) 0 c) 5 d) 6 e) 1 8. Ekran görüntüsü? char ch = D ; while (ch > A ) putchar(ch--); a) DCBA b) DCB c) CBA d) CB 1 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

2 9. Hangisi gösterici işleci değildir? a) () b) & c) [] d) 10. Program ne amaçla yazılmıştır? int main (){ int i,j,a; printf("lutfen bir sayi girin"); scanf("%d",&a); for(i=1;i<=a;i++){ for(j=1;j<=a;j++) printf("%4d",i*j); printf("\n");} a) 1 den belirlenen bir sayıya kadar çarpım tablosu b) Görüntü oluşmaz d) 1 den belirlenen bir sayıya kadar faktöriyel 11. Aşağıdaki işlev hakkında hangisi doğrudur? int f1(int a, int b){ return a > b? a : b;} a) Argümanlardan küçük olanın değerini geri döndürür. b) Hatalı yazılmıştır, derlenmez. c) a b den büyük ise 1 değilse 0 değerini döndürür. d) Argümanlardan büyük olanın değerini geri döndürür. 12. Hangisi türü adres bilgisi olan bir değişken tanımıdır? a) double *x b) double &x c) double x d) double x* 13. Hangileri doğru? Nesnelerin adresleri, I: değişkenlerde saklanır. II: işlevlere gönderilir, III: işlev çağrılarıyla işlevlerden geri dönüş değeri olarak elde edilir. a) Hepsi doğru c) I ve III e) I ve II 14. strstr standart işlevi ne amaçla kullanılır? a) Böyle bir standart işlev yoktur. b) Bir karakter dizisi içinde bir başka karakter dizisinin olup olmadığını belirlemek için. c) Bir karakter dizisi içinde bir karakterin olup olmadığını belirlemek için. d) Karakter dizilerinde geçerli karakter sayısını bulmak için. 15. Hangileri doğru? Nesnelerin adresleri, I: derleyici ve programı yükleyen işletim sistemi tarafından ortaklaşa belirlenir; II: program yüklenmeden önce kesin olarak bilinemez; III: programın çalışması sırasında öğrenilebilir. a) II ve III b) I ve II d) I ve III 16. Kaçıncı satırda hata vardır? //1 int main() //2 { //3 int i=3; //4 int a[i]={3,1,2} //5 for(i=0;i<3;i++) //6 printf("%d ", a[i]);//7 //8 a) 7 b) 5 c) 4 d) Hangi deyim hatalıdır? a) continue; b) int val; c) breek; d) return 0; 18. Ekranda görüntüsü? double t = 0.5; if (t > 1.0); printf("%lf",t); a) Derlenmez. b) Görüntü oluşmaz. c) 0.5 d) Ekranda ne görüntülenir? double a=1.2,b=3.8; printf("%lf",topla(a,b)); double topla (double a,double b){ return(a+b);} a) 5 b) derlenmez c) 0 d) Hangi deyim hatalıdır? a) short x[20]; b) double x[10]={0}; c) int x[5]={5,4,3,2,1,0}; d) char s[]="aaaa"; 2 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

3 21. Hangisi bir ön işlemci komutu değildir? a) #include"jeod.h" b) #include<time.h> c) #include<math.h> d) #Include<stdlib.h> 22. Ekran görüntüsü? int i = 0; while (i < 6){ printf("%d ", i); ++i;} a) Görüntü oluşmaz. b) c) d) e) Hangileri doğru? gets işlevi, I: Karakter dizilerine ekrandan değer aktarmak için kullanılır. II: Parametresi dizinin ilk elemanının adresidir. III: Standart işlev değildir. a) II ve III b) I ve III d) I ve II 24. Ekranda ne görüntülenir? #define pi double a=0.0; if (a<pi) pi=3; else pi=2; printf("%lf",pi); a) 3 b) 0.0 c) derlenmez d) Hangileri doğru? I: Koşul işlecinin ürettiği değer ile bir işlev çağrılabilir. II: Bir işlev koşul işlecinin ürettiği değer ile geri dönebilir. III: Koşul işlecinin ürettiği değer bir nesneye atanabilir. a) I II ve III c) II ve III d) I ve II 26. z değişkeninin değeri? double z; z = 7/4; a) Derlenmez. b) 3 c) 1 d) Hangileri doğru? Dizi isimleri, I: adres bilgisine dönüştürülür, II: doğrudan kullanılamaz, III: dizinin ilk elemanının adres bilgisini tutar. a) I ve II c) I ve III e) Hepsi doğru 28. Hangisi geçerli bir işlev bildirimidir? a) #double hipo(double, double); b) #define hesap 3.12 c) double hesapla(float, float) d) e) double calculate(double, double); 29. Program ne için yazılmıştır? void main(int argc, char *argv[]){ FILE *elma; elma=fopen(argv[1],"w"); fprintf(elma,"%s","elma");} a) Ekrana elma yazar b) Kod derlenmez. c) İsmi komut satırından belirlenen bir dosya içine elma yazar d) elma isimli bir dosya açar 30. Aşağıdakilerden hangisi dosyadan okuma yapan işlevlerden biri değildir? a) fopen b) fscanf c) fgets d) fgetc 31. t değişkeninin değeri? double a[5][5]; int t; t=sizeof(a); a) 100 b) 25 c) 200 d) 80 3 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

4 32. Program kodu ne için yazılmıştır? #include <stdlib.h> #include <time.h> int k; srand(time(0)); for (k = 0; k < 10; ++k) printf("%15.12lf\n", ((double)rand()-rand_max)/rand_max); a) Kod derlenmez b) -1 ile 0 arasında 10 tane rastgele sayı üretmek c) 0 ile 1 arasında 10 tane rastgele sayı üretmek d) 0 ile RAND MAX aralığında 10 tane rastgele sayı üretmek 33. Programlamada kaynak dosya... bir programda (...) yazılır. a) Görsel, visual environment b) Derleyici, compiler c) Bağlayıcı, linker d) Metin düzenleyici, metin editörü 34. Hangileri doğru? I: Karakter sınama işlevleri karakterler hakkında bilgi edinilmesini sağlarlar. II: Bu işlevler cytpe.h başlık dosyası ile kullanılır. III: Bu işlevler Türkçe karakterler için de güvenle kullanılabilir. a) I ve II b) I ve III e) Hepsi yanlış 35. printf işlevi ile kullanılan %d format karakteri ne amaçla kullanılır? a) Böyle bir format karakteri yoktur. b) Reel sayı görüntülemek için c) Bir ifadeyi unsigned int türünden yorumlayarak onluk sistemde görüntüleme yapmak için d) Bir ifadeyi int türünden yorumlayarak onluk sistemde görüntüleme yapmak için e) Gerçek sayıları üstel biçimde yazmak için 36. Hangi ifade 1-6 arasında rastgele bir tamsayı üretir? a) rand()/rand_max b) rnd()%6+1 c) rand()%6 d) rand()% Ekranda ne görünür? char ch= + ; if (ch >= a && ch <= z ) printf("%c kucuk harf!\n", ch); else printf("%c kucuk harf degil!\n", ch); a) + kucuk harf! b) + kucuk harf degil!. d) Ekranda görüntü oluşmaz. 38. Ekranda ne görünür? int a=3; switch (a){ case 1: printf("bir\n"); break; case 3: printf("%d",a/3); break; default:printf("bilemedim\n");} a) 3 b) 1 c) bilemedim d) Ekran görüntüsü? int i = 0,j=0; while (i < 5) { j += i; ++i;} printf("%d", j); a) 0 b) 10 c) 15 d) Derlenmez. 40. Ekranda ne görünür? int elma (double z){ double deger; int i; for (i=1;i<=z;i++) deger+=i; return(deger);} printf("%d",elma(5));} a) 5 b) 15 d) Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

5 Cevap Anahtarı 1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (b) 9. (a) 10. (a) 11. (d) 12. (a) 13. (a) 14. (b) 15. (c) 16. (b) 17. (c) 18. (c) 19. (b) 20. (c) 21. (d) 22. (c) 23. (d) 24. (c) 25. (a) 26. (c) 27. (c) 28. (e) 29. (c) 30. (a) 31. (c) 32. (b) 33. (d) 34. (a) 35. (d) 36. (d) 37. (b) 38. (b) 39. (b) 40. (b) 1 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

8. İŞARETCİLER (POINTERS)

8. İŞARETCİLER (POINTERS) 8. İŞARETCİLER (POINTERS) Verilerin bilgisayar hafızasında tutulduğu fiziki alan adres olarak tanımlanabilir. Adres, hem donanımla hem de yazılımla ilişkilidir. Donanımsal açıdan adres bellekte yer gösteren

Detaylı

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel giriş/çıkış fonksiyonları, bütün programla dillerinde mevcuttur. Bu tür fonksiyonlar, kullanıcıya ekrana veya yazıcıya bilgi yazdırmasına, ve bilgisayara klavyeden

Detaylı

mod ile açılacak olan dosyanın ne amaçla açılacağı belirlenir. Bunlar:

mod ile açılacak olan dosyanın ne amaçla açılacağı belirlenir. Bunlar: Dosyalama Çoğu programda, bazı verilerin disk üzerinde saklanmasına gerek duyulur. C programlama dilinde, disk dosyasına erişme (okuma ve yazma için) iki farklı yöntemle yapılır. Bunlar üst düzey ve alt

Detaylı

Metin Dosyaları. Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama Dosya Okuma ve Yazma Rastgele Erişim Standart Girdi/Çıktı Hata Kontrolü

Metin Dosyaları. Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama Dosya Okuma ve Yazma Rastgele Erişim Standart Girdi/Çıktı Hata Kontrolü Metin Dosyaları Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama Dosya Okuma ve Yazma Rastgele Erişim Standart Girdi/Çıktı Hata Kontrolü Metin Dosyaları Metin dosyaları, verileri bir kere hazırlayıp, ikincil saklama

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ TBIL-303-01 Veri Yapıları ve Algoritmalar LABİRENT HAZIRLAYAN 122132151 Fahri DÖNMEZ DANIŞMAN

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ. BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr)

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ. BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr) KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BİLGİSAYAR LABORATUVARI II FİNAL SINAVI SORU ve CEVAPLARI(I. ogr) 1. Kendisine gönderilen iki karakter dizisini birleştirip geriye tek bir dizi döndüren ve

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı. A Grubu

Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı. A Grubu Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı A Grubu Ad Soyad: 11.06.2012 Numara: İmza: 1.) Aşağıdaki pointer bildiriminin anlamı hangisidir? int(*(*ptr1)())[2]; A.) ptr

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

PROGRAMLAMA. Dosyalama İşlemleri. Yrd. Doç. Dr. Bülent Çobanoğlu. Sakarya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği. Yrd.Doç.Dr.

PROGRAMLAMA. Dosyalama İşlemleri. Yrd. Doç. Dr. Bülent Çobanoğlu. Sakarya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği. Yrd.Doç.Dr. PROGRAMLAMA Dosyalama İşlemleri Yrd. Doç. Dr. Bülent Çobanoğlu Sakarya Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Yrd.Doç. Dosyalama İşlemleri Program ve verileri daha sonra kullanabilmek amacı ile kalıcı olarak

Detaylı

10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI

10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI 10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI İkincil bellekte tanımlanmış bölgelere dosya denir. Her dosyanın bir ismi vardır. Ancak dosyaların isimlendirme kuralları sistemden sisteme göre değişebilmektedir. Dosya

Detaylı

Önişlemci Komutları, switch ve goto deyimleri

Önişlemci Komutları, switch ve goto deyimleri Önişlemci Komutları, switch ve goto deyimleri Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Yrd.Doç.Dr.Mahmut YALÇIN ÖNİŞLEMCİ KOMUTLARI (1) C derleyicileri iki ayrı modülden oluşur: 1. Önişlemci

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 6. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu ALGORİTMA ÖRNEK1: İki sayının toplamı

Detaylı

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I Eln 1001 Bilgisayar Programlama I GiriŞ / ǹk¹Ş Fonksiyonlar¹ Ne ÖĆreneceĆiz? Temel Giriş/Çıkış Yapısı Giriş Fonksiyonları Karakterler için giriş fonksiyonları Scanf fonksiyonu Formatlı giriş Çıkış Fonksiyonları

Detaylı

şeklinde tanımlanmıştır. O halde, dosyaları daha önceki bilgilerimizi kullanarak FILE *Dosya1, *Dosya2;

şeklinde tanımlanmıştır. O halde, dosyaları daha önceki bilgilerimizi kullanarak FILE *Dosya1, *Dosya2; Dosya İşlemleri Nedir? Programlarınızı girdi (input) olarak aldığı verileri bir text dosyasında yada word dosyasında vb. saklamasıdır. Artık C programınızın yaratıp içine veriler koyacağı text dosyasını

Detaylı

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız.

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. 1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. [10 puan] int param = 30; int result = 300; if (param > 45) result

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C Dilinin Tarihçesi 1972 de Dennis Ritchie tarafından AT&T Bell Laboratuarlarında B dilinden geliştirildi. C dili konusundaki ilk kitap 1978 de Dennis Ritchie ve Brain Kernighan

Detaylı

Adı Soyadı : Öğrenci No :

Adı Soyadı : Öğrenci No : Adı Soyadı : Öğrenci No : Soru 1 2 3 Toplam Not F.Ü TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖL. YMT111 FİNAL SINAVI 2014 2015 Güz (12 OCAK 2015) SORULAR Toplam 3 soru 120 Puan, cevaplarınızı soru üzerinde

Detaylı

Fonksiyonlar (Altprogram)

Fonksiyonlar (Altprogram) Fonksiyonlar (Altprogram) C Programlama Dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya gelmesi ile oluşur.

Detaylı

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri 49 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Çalıştırılabilir C ifadeleri ya bir işlem gerçekleştirir ( girilen verilerin toplanması

Detaylı

Big Endian & Little Endian K.Atilla Toker İzmir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı 11-2009 Ver:01

Big Endian & Little Endian K.Atilla Toker İzmir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı 11-2009 Ver:01 Bilgisayar i Mimarisii i Big Endian & Little Endian K.Atilla Toker İzmir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı 11-2009 Ver:01 İZMIR ÜNIVERSITESI İZMIR ÜNIVERSITESI MYO BILGISAYAR PROGRAMLAMA

Detaylı

Programlama Dilleri Laboratuvarı

Programlama Dilleri Laboratuvarı 2014 2015 Programlama Dilleri Laboratuvarı Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. İsmail KURNAZ Laboratuvar Sorumluları: İÇİNDEKİLER Deney 1: Bilgisayar Kavramları, Algoritma Geliştirme ve Çözümü, Programlamaya

Detaylı

Adı Soyadı : Öğrenci No :

Adı Soyadı : Öğrenci No : Adı Soyadı : Öğrenci No : Soru 1 2 3 4 Toplam Not F.Ü TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖL. YMT111 VİZE SINAVI 2013 2014 Güz (03 Aralık 2013) SORULAR Toplam 4 soru 110 Puan, cevaplarınızı soru

Detaylı

C Dosyalama. Öğr. Gör. M. Ozan AKI. Rev 1.0

C Dosyalama. Öğr. Gör. M. Ozan AKI. Rev 1.0 C Dosyalama Öğr. Gör. M. Ozan AKI Rev 1.0 Dosyalama Dosyalar, disk üzerinde verilerin kalıcı olarak saklanmasını ve başka bir ortama kopyalanarak taşınabilmesini sağlayan yapılardır. Dosyalama C Dili ve

Detaylı

Temel Dosya İşlemleri. Kütük Organizasyonu 1

Temel Dosya İşlemleri. Kütük Organizasyonu 1 Temel Dosya İşlemleri Kütük Organizasyonu 1 Dosyaların Temel İşlemleri Bilgiler dosyada belirli bir düzen içerisinde yer alırlar Örn: ALAN THARP 100 100 100 JOHN BISHOP 70 80 75 PAUL AUSTER Bir satırda

Detaylı

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları

Döngü Komutları. Komutu. while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu. İçiçe Döngüler break ve continue Komutları Döngüler Döngü Komutları while Komutu Diğer Operatörler Bileşik Komut for Komutu do-while Komutu İçiçe Döngüler break ve continue Komutları while Komutu Döngü komutları komutların bir çok kez yeniden yürülmesini

Detaylı

BÖLÜM 1b: C++ PROGRAMLAMANIN YAPISI. C++, hard diskte TC, BIN, INCLUDE, LIB gibi alt dizinlere yüklenir.

BÖLÜM 1b: C++ PROGRAMLAMANIN YAPISI. C++, hard diskte TC, BIN, INCLUDE, LIB gibi alt dizinlere yüklenir. BÖLÜM 1b: C++ PROGRAMLAMANIN YAPISI C++, hard diskte TC, BIN, INCLUDE, LIB gibi alt dizinlere yüklenir. TC programı çalıştırıldığında C++ çalışma ortamı açılır. C++ çalışma ortamında istenirse yeni bir

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

Bigisayar Programlama

Bigisayar Programlama Bigisayar Programlama (GÜZ 2015) DERS-02: C de Programlamaya Giriş Yrd. Doç Dr. Yakup EMÜL Cumhuriyet Üniv., Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü yakupemul@cumhuriyet.edu.tr Ofis Saatleri :

Detaylı

1. 100 elemanlı bir dizide bir sinyalin 1 er saniye aralıklarla ölçülen gerilim değerleri tutulmaktadır. Bu sinyalin tepeden tepeye genliğini,

1. 100 elemanlı bir dizide bir sinyalin 1 er saniye aralıklarla ölçülen gerilim değerleri tutulmaktadır. Bu sinyalin tepeden tepeye genliğini, 1. 100 elemanlı bir dizide bir sinyalin 1 er saniye aralıklarla ölçülen gerilim değerleri tutulmaktadır. Bu sinyalin tepeden tepeye genliğini, pozitif tepe genliğini, negatif tepe genliğini ve ortalamasını

Detaylı

Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir.

Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Program Nedir? Program, bir problemin çözümü için herhangi bir programlama dilinin kuralları ile oluşturulmuş komut kümesidir. C de yazılan bir programın çalışması için çoğunlukla aşağıdaki

Detaylı

Hafta 2 EkLab 1. C ye Giriş. Ozan ŞENYAYLA Çağrı YENİCE

Hafta 2 EkLab 1. C ye Giriş. Ozan ŞENYAYLA Çağrı YENİCE Hafta 2 EkLab 1 C ye Giriş Ozan ŞENYAYLA Çağrı YENİCE http://ozansenyayla.com/programlama.php KAYNAK: Görkem Paçacı / İlker Korkmaz / Kaya Oğuz - İEU BT Hafta 2 GİRİŞ EkLab 1 Programlama, genel olarak,

Detaylı

BİLDİRİM, TANIMLAMA, DEĞİŞMEZLER ve İŞLEVLER

BİLDİRİM, TANIMLAMA, DEĞİŞMEZLER ve İŞLEVLER BİLDİRİM, TANIMLAMA, DEĞİŞMEZLER ve İŞLEVLER Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN C Dilinin İsimlendirme Kuralları İsimlendirmede yalnızca 63 karakter kullanılabilir.

Detaylı

BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié

BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié DERSİN WEB SİTESİ: http://nucleus.istanbul.edu.tr/~bilprog2/ DeğiĢkenler ve Data Türleri

Detaylı

int faktoriyel(int sayi) { int sonuc = 1; for(int i=sayi;i>0;i--) sonuc*=i; return sonuc; } int main() { int sayi = faktoriyel(5); }

int faktoriyel(int sayi) { int sonuc = 1; for(int i=sayi;i>0;i--) sonuc*=i; return sonuc; } int main() { int sayi = faktoriyel(5); } FONKSİYONLAR Fonksiyon, programcı tarafından seçilen bir kod bloğuna isim vermek için kullanılan araçtır. Fonksiyon ismi program içerisinde çağrıldığında fonksiyonun temsil ettiği kod çalıştırılır. Örneğin

Detaylı

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları Öğr. Gör. M. Ozan AKI Rev 1.0 Stringlerde Özel Karakterler \n : Bir sonraki satırın ilk sütununa git \b : Backspace (önceki karakteri sil) \a : Bip sesi \\ : Ters bölü

Detaylı

9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #2

9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #2 1 Mart 2009 9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #2 Referans: Bugün: 1. Ders Notları. C Programlamaya Giriş C dilinde genel olarak kullanılan komutlar ve ifadeler 1. Tekrar Geçen ders printf,

Detaylı

int printf (const char *format [, argument,...]);

int printf (const char *format [, argument,...]); 1 printf (): Fonksiyonu Sayısal ve alfanümerik değerleri ekrana (çıkış elemanı olarak tanımlı ise) göndermek için kullanılan formatlı çıkış fonksiyonudur. Bu fonksiyon stdio.h başlık dosyası altında tanımlıdır.

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1 DERSİ LAB. ÖDEVİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1 DERSİ LAB. ÖDEVİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1 DERSİ LAB. ÖDEVİ AD SOYAD : TESLİM TARİHİ : OKUL NO : TESLİM SÜRESİ : 1 hafta Ödev No : 5 1. Aşağıdaki programların çıktısı

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama Temel Bilgisayar Programlama C Programlamaya Giriş Yrd. Doç. Dr. Tahir Emre Kalaycı 2012 Yrd. Doç. Dr. Tahir Emre Kalaycı () Temel Bilgisayar Programlama 2012 1 / 29 İçerik 1 Temel Kavramlar Algoritmanın

Detaylı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar Değer Döndüren Fonksiyonlar Çok Parametreli Fonksiyonlar Değişken Kapsamları Çok Fonksiyonlu Programlar Fonksiyon Tanımı Karmaşıkveuzunprogramları,

Detaylı

1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1 Problem Çözme 1 Algoritma 1 Algoritmada Olması Gereken Özellikler 2 Programlama Dilleri 6 Programlama Dillerinin Tarihçesi 6 Fortran (Formula Translator)

Detaylı

for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) { ifadeler; }

for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) { ifadeler; } for döngüsü for (başlangıç değeri; şart; artım) ifade; for (başlangıç değeri; şart; artım) ifadeler; Başlangıç değeri; koşul içinde tanımladığımız değişkene ilk değerin atanmasını sağlar. Koşul: Döngünün

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK PROGRAMI

SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK PROGRAMI SİNOP ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEKATRONİK PROGRAMI BİLGİSAYARDA PROGRAMLAMA DERSİ ÖRNEK PROGRAMLAR 1. Kullanıcının girdiği iki sayını toplamını bulan program. Form: int sayi1, sayi2, toplam; sayi1

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama Ara Sınav Çalışma Notları

Temel Bilgisayar Programlama Ara Sınav Çalışma Notları Temel Bilgisayar Programlama Ara Sınav Çalışma Notları Temel Kavramlar (Dr. Övünç ÖZTÜRK, Dr. Tahir Emre KALAYCI) (İnşaat Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği Grupları İçin) Programlamayı bir problemi çözmek

Detaylı

C NASIL BİR DİL?.. PROGRAMIN ÇALIŞMASI

C NASIL BİR DİL?.. PROGRAMIN ÇALIŞMASI 1 Programlama Dillerinin Seviyelerine Göre Sınıflandırılması Önce seviye kavramının ne anlama geldiğini açıklamak gerekmektedir. Seviye, bir programlama dilinin insan algılamasına olan yakınlığının bir

Detaylı

NOT: Bu kodlar çeşitli internet siteleri, üniversite siteleri ve ders kitaplarından derlenerek hazırlanmıştır.

NOT: Bu kodlar çeşitli internet siteleri, üniversite siteleri ve ders kitaplarından derlenerek hazırlanmıştır. NOT: Bu kodlar çeşitli internet siteleri, üniversite siteleri ve ders kitaplarından derlenerek hazırlanmıştır. 1.FOR DÖNGÜSÜ int sayac; for(sayac=1;sayac

Detaylı

INTEGER OVERFLOW ***************************************************************/

INTEGER OVERFLOW ***************************************************************/ INTEGER OVERFLOW BELGE HAKKINDA Bu belge "GNU Free Documentation Licence" ile kaynak gösterilmek ve önceden yazarından izin alınmak kaydıyla yeniden yayınlanabilir. Bu belgedeki eksik, yanlış ya da geliştirilmesi

Detaylı

C Konsol ve Komut Satırı

C Konsol ve Komut Satırı C Konsol ve Komut Satırı Öğr. Gör. M. Ozan AKI Rev 1.0 C:\> Konsol ekranı, işletim sistemi ve dosya yönetiminin metin tabanlı yönetilebilmesini sağlayan arabirimdir. Windows işletim sistemi ortaya çıkmadan

Detaylı

C++ Operatörler (Operators)

C++ Operatörler (Operators) C++ Operatörler (Operators) Konular Operatörler o Aritmetiksel (Matematiksel) Operatörler o Karşılaştırma Operatörleri o Mantıksal Operatörler o Atama Operatörleri o Bit Düzeyinde Operatörler o Özel Amaçlı

Detaylı

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar Bölüm 5 Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar İçindekiler 5.1 Formatlı Yazdırma............................ 34 5.2 Döngü Deyimleri............................. 34 5.2.1

Detaylı

ARA SINAV 07.Nisan 2015

ARA SINAV 07.Nisan 2015 ARA SINAV 07.Nisan 2015 1. Aşağıda verilen program ya da program parçalarının üreteceği ekran çıktısını, değişkenlerin değerlerini göstererek belirtilen yere yazınız. (16 puan) int x; for(x=-1; x

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİ. Hedefler

C PROGRAMLAMA DİLİ. Hedefler C PROGRAMLAMA DİLİ Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; C programlama dili genel özelliklerini ve yapısını bilir, Kütüphane fonksiyonlarının çağrılmasını gerçekleştirebilir, Değişken, sabit tanımlamaları

Detaylı

C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı

C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Topluluğu www.ieubt.org C Dersleri Bölüm 3 : Program akışı Sorularınız için : programlama@ieubt.org Hazırlayan : Görkem PAÇACI (gorkem.pacaci@std.ieu.edu.tr) C Program

Detaylı

Linux Assembly Programlamaya Giriş

Linux Assembly Programlamaya Giriş Linux Assembly Programlamaya Giriş Barış Metin Konular gcc / gas / ld Intel ve AT&T söz dizimleri gdb INT 80H C kütüphane fonksiyonları Stack Frame Örnek

Detaylı

PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI

PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI BÖLÜM 3 PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI 3.1. Giriş Bir Pascal programı en genel anlamda üç ayrı kısımdan oluşmuştur. Bu kısımlar bulunmaları gereken sıraya göre aşağıda verilmiştir. Program Başlığı; Tanımlama

Detaylı

Bilgisayar Programlama

Bilgisayar Programlama Bilgisayar Programlama M Dosya Yapısı Kontrol Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları M-dosyası Genel tanıtımı : Bir senaryo dosyası (script file) özel bir görevi yerine getirmek için gerekli

Detaylı

7. FONKSİYONLAR. Dönüş_Tipi Fonksiyon_Adı (tip giriş_parametreleri);

7. FONKSİYONLAR. Dönüş_Tipi Fonksiyon_Adı (tip giriş_parametreleri); 1 7. FONKSİYONLAR C/C++ programlama dilinin temelini fonksiyonlar oluşturmaktadır. C/C++ programı fonksiyon ile çalışmasına başlar ve fonksiyon ile çalışmasını bitirir. Bu olmazsa olmaz fonksiyonun ismi

Detaylı

Telefon Rehberi Uygulaması

Telefon Rehberi Uygulaması Sayfa1 Telefon Rehberi Uygulaması Uygulama, temel düzeyde, telefon rehberi üzerinedir. Kullanıcı, telefon rehberine eklediği her bir kayıt içi ad, soyad, ev telefonu ve üç adet cep telefonu bilgisi girebilmektedir.

Detaylı

#include main() { int i; i=0; do { printf("i nin simdiki degeri= %d\n",i); i = i + 1; } while (i<5); }

#include <stdio.h> main() { int i; i=0; do { printf(i nin simdiki degeri= %d\n,i); i = i + 1; } while (i<5); } DÖNGÜLER(do-while deyimi) do İfade bloğu; while (şart ifadesi) ; Mantıksal ifade doğru olduğu sürece döngü tekrar edilir. Yanlış olduğunda while sözcüğünden sonraki deyim yürütülür. do.. while döngüsünde

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1 DERSİ LAB. ÖDEVİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1 DERSİ LAB. ÖDEVİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 1 DERSİ LAB. ÖDEVİ AD SOYAD : TESLİM TARİHİ : OKUL NO : TESLİM SÜRESİ : 1 hafta Ödev No : 6 *********(ilk 4 soru çıktı üzerinde

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu PROGRAM AKIŞ DENETİMİ Program akış denetimi konusu temel olarak 2 e ayrılır. Bunlar; 1)Koşul Deyimleri 2)Döngü Deyimleri KOŞUL DEYİMLERİ Koşul deyimleri temel olarak programı kontrol etmeye yararlar. Bunlara

Detaylı

SQL PROGRAMLAMA. Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı GO deyimidir.

SQL PROGRAMLAMA. Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı GO deyimidir. SQL PROGRAMLAMA BATCH Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı deyimidir. SELECT. UPDATE...... DELETE.. BATCH BATCH Özellikleri 1- Bir batch içinde bir deyimde yazım hatası olduğunda

Detaylı

Algoritma. 19. yüzyılda Persli matematikçi Al- Khowarizmi (Al-Harezmi) tarafından bulunmuş ve onun adında türetilmiştir.

Algoritma. 19. yüzyılda Persli matematikçi Al- Khowarizmi (Al-Harezmi) tarafından bulunmuş ve onun adında türetilmiştir. Algoritma 19. yüzyılda Persli matematikçi Al- Khowarizmi (Al-Harezmi) tarafından bulunmuş ve onun adında türetilmiştir. Algoritma Problem çözmek için geliştirilen Adım adım çözüm yöntemidir. Verilen bir

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 3 Veri Yapıları Veri yapısı, bilginin anlamlı sırada bellekte veya disk, çubuk bellek gibi saklama birimlerinde tutulması veya saklanması şeklini gösterir. Bilgisayar

Detaylı

1.SORU. Genişlemiş ascii karakterlerinin kodlarını karşılarına yazan C programını

1.SORU. Genişlemiş ascii karakterlerinin kodlarını karşılarına yazan C programını 1.SORU. Genişlemiş ascii karakterlerinin kodlarını karşılarına yazan C programını a. while döngüsü, b. do-while c. for döngüleri ile ayrı ayrı yazınız. Çözüm (while): int harf=0; while(harf

Detaylı

12. Saat : Dosyalar I (Files)

12. Saat : Dosyalar I (Files) 12. Saat : Dosyalar I (Files) Dosyalar (Files) Programın çalışma esnasında her türlü değişken içinde tutulan ve işlenen bilgiler RAM (Read Access Memory) bellekte tutulur ve program sona erdiğinde RAM

Detaylı

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik.

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. ASP.NET DERS 1 Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. Gelen ekranda Visual C# seçildikten

Detaylı

Deney 7: Fonksiyon Tanımlama ve Parametre Aktarım Yöntemleri

Deney 7: Fonksiyon Tanımlama ve Parametre Aktarım Yöntemleri Deney 7: Fonksiyon Tanımlama ve Parametre Aktarım Yöntemleri 7.0. Amaç Ve Kapsam Deneyde C dilinde kullanılan fonksiyon tanımlama ve parametre aktarım yöntemleri hakkında bilgi verilecektir. 7.1. Deneyden

Detaylı

Dizgiler. C dilinde karakter m şeklinde tek tırnak içerisinde yazılan ifadelerdir. Bu karakterlerin her biri aslında bir tamsayı ile ifade edilir.

Dizgiler. C dilinde karakter m şeklinde tek tırnak içerisinde yazılan ifadelerdir. Bu karakterlerin her biri aslında bir tamsayı ile ifade edilir. DİZGİLER (STRINGS) Dizgiler char tipli karakterlerin gruplanmş haline dizgi(string) denilir. Bazen katar ismide kullanılabilir. C dilinde karakter m şeklinde tek tırnak içerisinde yazılan ifadelerdir.

Detaylı

Proses. Prosesler 2. İşletim Sistemleri

Proses. Prosesler 2. İşletim Sistemleri 2 PROSESLER Proses Bir işlevi gerçeklemek üzere ardışıl bir program parçasının yürütülmesiyle ortaya çıkan işlemler dizisi Programın koşmakta olan hali Aynı programa ilişkinbirdenfazlaprosesolabilir. Görev

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com WEB TEKNOLOJİLERİ

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com WEB TEKNOLOJİLERİ WEB TEKNOLOJİLERİ VISUAL STUDIO DA YENİ BİR PROJE OLUŞTURMA Visual Studio (VS) programını çalıştırdığımızda karşımıza boş bir ekran gelir. Yeni bir proje oluştururken File>New>Project yolu kullanılarak

Detaylı

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1 Programlama Dilleri C Dili Programlama Dilleri-ders02/ 1 Değişkenler, Sabitler ve Operatörler Değişkenler (variables) bellekte bilginin saklandığı gözlere verilen simgesel isimlerdir. Sabitler (constants)

Detaylı

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER KODLAB

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER KODLAB İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı

BM102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II LABORATUVAR UYGULAMALARI. 3Hafta

BM102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II LABORATUVAR UYGULAMALARI. 3Hafta Ön bilgi: Özyineli fonksiyon tanımlanabilmeli. Dizilerin fonksiyon parametresi veya geri dönüş değeri olarak kullanımı bilinmeli. 1. Klavyeden girilen sayı n olmak üzere [1..n] aralığındaki sayıların toplamı

Detaylı

TEMPLATES. Binnur Kurt kurt@cs.itu.edu.tr. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İstanbul Teknik Üniversitesi. C++ ile Nesneye Dayalı Programlama 1

TEMPLATES. Binnur Kurt kurt@cs.itu.edu.tr. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İstanbul Teknik Üniversitesi. C++ ile Nesneye Dayalı Programlama 1 PARAMETRİKÇOKŞEKİLLİLİK: TEMPLATES Binnur Kurt kurt@cs.itu.edu.tr Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İstanbul Teknik Üniversitesi C++ ile Nesneye Dayalı Programlama 1 Sınıf Yapısı Kalıtım Çok Şekillilik Templates

Detaylı

Açık Kaynak Kodlu Optik Sınav Kağıtları Depolama Sistemi

Açık Kaynak Kodlu Optik Sınav Kağıtları Depolama Sistemi Açık Kaynak Kodlu Optik Sınav Kağıtları Depolama Sistemi Kerem Erzurumlu Aykut Karakaya kerem@linux.org.tr aykut.karakaya@bil.omu.edu.tr Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Gereksinim

Detaylı

C# ÖRNEK UYGULAMALAR

C# ÖRNEK UYGULAMALAR 1 C# ÖRNEK UYGULAMALAR 1) Klavyeden girilen herhangi bir cümlenin ekrana 10 defa yazdırılmasını sağlayan programı yazınız. string cumle; cumle = txtcumle.text; for (int i = 1; i

Detaylı

BİLG214. 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1

BİLG214. 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1 BİLG214 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1 Yapısal bilgi türlerinin tanımlanması. (C++ daki struct yapısı. ) Daha önce öğrenmiş olduğumuz bilgi tipleri char, int ve float v.b. değişkenler ile dizi (array)

Detaylı

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları (Devam) Örnek :

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları (Devam) Örnek : Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları (Devam) Örnek : scanf() Fonksiyonu Birçok programda ekrana verilerin yazdırılması yanısıra klavyeden veri okunması gerekebilir. scanf() fonksiyonu klavyeden veri okumak

Detaylı

Qt Temelleri. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com

Qt Temelleri. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Qt Temelleri Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Giriş Qt Gelişim Süreci Merhaba Dünya Uygulaması Qt Creator İle Merhaba Dünya Uygulaması Qt ile Uygulama Geliştirme Bölüm İçeriği Öğrenecekleriniz......

Detaylı

FONKSİYONLAR. Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır.

FONKSİYONLAR. Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. C PROGRAMLAMA FONKSİYONLAR Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en kolay yolu onları küçük parçalar halinde yazıp sonra

Detaylı

Değişkenler tanımlanırken onlara ne tür veriler atanabileceği de belirtilir. Temel veri türleri oldukça azdır:

Değişkenler tanımlanırken onlara ne tür veriler atanabileceği de belirtilir. Temel veri türleri oldukça azdır: C VERİ TÜRLERİ BASİT VERİ TÜRLERİ Değişkenler, program içinde üzerinde işlem yapılan, veri saklanan ve durumlarına göre programın akışı sağlanan nesnelerdir. C de bir değişken kullanılmadan önce tanımlanmalıdır.

Detaylı

ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel Bilgiler Uzman Mehmet ŞİMŞEK Ofis : Gazi Ünv., Bilgisayar Mühendisliği

Detaylı

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ TBIL-303-01 Veri Yapıları ve Algoritmalar İki Yönlü Bağlantılı Liste Uygulaması HAZIRLAYAN

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama

Temel Bilgisayar Programlama BÖLÜM 11: : Birçok programda, bazı verilerin disk üzerinde saklanmasına gerek duyulur. Bütün programlama dillerinde, sabit disk sürücüsü (Hard Disk Drive, HDD) üzerindeki verileri okumak veya diske veri

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Java Değişkenler ve Veri Tipleri Operatörler JAVA Java Java SUN bilgisayar şirketince

Detaylı

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN GİRİŞ Değişken ve dizilerde tutulan değerler programın çalışması esnasında değerlerini korurlarken programın çalışması sona erdiğinde veri kaybolur. Dosyalar verinin kalıcı olarak

Detaylı

2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI

2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI 2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI KOÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü/MKT-103-Görsel Programlama Dersi - Ara Sınav J-grubu Ad-Soyad:...No:... J GRUBU-süre:70dk 1.) Aşağıdaki

Detaylı

Pascalda oluşturulacak dosyalar değişkenler gibi programın başında tanımlanır.

Pascalda oluşturulacak dosyalar değişkenler gibi programın başında tanımlanır. DOSYALAMALAR Programlama bilgilerin her zaman ekrana yazdırılması veya değişkenlerde tutulması yeterli olmayabilir. Programın çalışması sonucu girilen yada hesaplanan her bilgi manyetik ortama programda

Detaylı

Visual 2008 yükleme Projeyi oluģturmak için visual studio simgesine tıklanır. KarĢımıza benzer bir proje penceresi çıkacaktır

Visual 2008 yükleme Projeyi oluģturmak için visual studio simgesine tıklanır. KarĢımıza benzer bir proje penceresi çıkacaktır 1 Visual 2008 yükleme Projeyi oluģturmak için visual studio simgesine tıklanır KarĢımıza benzer bir proje penceresi çıkacaktır File menüsünden new proje seçeneği seçilir KarĢımıza visual proje dosyası

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 1 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlamaya C ile Programlamaya Yazılım: Bilgisayarın işlemler yapması ve karar vermesi

Detaylı

C/C++ ile Programlamaya Giriş. Yrd.Doç.Dr.Bülent Çobanoğlu

C/C++ ile Programlamaya Giriş. Yrd.Doç.Dr.Bülent Çobanoğlu C/C++ ile Programlamaya Giriş Yrd.Doç.Dr.Bülent Çobanoğlu Algoritmadan Kodlamaya Geçiş Dr.Bülent Çobanoğlu, SAÜ, Programlama Ders Notu C/C++ Program Yapısı C/C++ ve Java dilleri aynı gramer yapısını kullanır;

Detaylı

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders08/ 1

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders08/ 1 Programlama Dilleri C Dili Programlama Dilleri-ders08/ 1 Yapısal Veri Tipleri C dili genişletilebilen bir dildir. Var olan veri tipleri kullanılarak yeni veri tipleri tanımlanıp kullanılabilir. Programlama

Detaylı

Program AkıĢ Kontrol Yapıları

Program AkıĢ Kontrol Yapıları C PROGRAMLAMA Program AkıĢ Kontrol Yapıları Normal Ģartlarda C dilinde bir programın çalıģması, komutların yukarıdan aģağıya doğru ve sırasıyla iģletilmesiyle gerçekleģtirilir. Ancak bazen problemin çözümü,

Detaylı

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları

MATLAB de. Programlama. Kontrol Yapıları. Döngü Yapıları. Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları MATLAB de Programlama Kontrol Yapıları Döngü Yapıları Doç. Dr. İrfan KAYMAZ if Şartlı deyimi: Bir mantıksal ifadeyi kontrol ederek bunun sonucuna göre mümkün seçeneklerden birini icra edebilen bir komuttur.

Detaylı