Windows İşletim Sistemi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Windows İşletim Sistemi"

Transkript

1 BĠL Bilişim Teknolojileri Windows İşletim Sistemi

2 Masaüstü

3 Masaüstü 1. Bilgisayarım simgesi. Bilgisayarım penceresini açar. 2. Belgelerim simgesi. Belgelerim penceresini açar. 3. Ağ bağlantılarım simgesi. Ağ Bağlantılarım penceresini açar. 4. Bilgisayarda yüklü programların kısa yolları. Tıklandıklarında bağlı oldukları programı çalıştırırlar. 5. Hızlı Başlat menüsü. 6. Geri Dönüşüm Kutusu. Bilgisayarda silinen bir dosya buraya taşınır. Bir dosya geri dönüşüm kutusundan da silindiği zaman bilgisayardan gerçekten silinmiş olur.

4 Pencereler

5 Bilgisayarım

6 Bilgisayarım 1. Bilgisayardaki farklı kullanıcılar arasında paylaşılan belgelerin bulunduğu klasörleri göstermektedir. 2. Bilgisayardaki sabit disklere erişimi sağlar. 3. Bilgisayardaki CD ve DVD sürücülerine erişimi sağlar. 4. Adres çubuğu. Gidilmek istenen konum yazılarak hemen ulaşım sağlanabilir. Örnek: C:\Program Files 5. Seçilen nesne hakkında bilgiler veren alan. Örneğin bir sabit disk seçildiğinde, o diskin Adı Dosya Sistemi Boş Alan Toplam Boyut bilgileri görülmektedir.

7 Genel Menü Özellikleri Düzen menüsünde çok sık kullanılan kes, kopyala, yapıştır, geri al gibi işlemler bulunmaktadır. Bu işlemler Düzen menüsünden gerçekleştirilebileceği gibi menüde yazan kısayol tuşlarıyla da gerçekleştirilmektedir. Kesmek için Ctrl + X ; Kopyalamak için Ctrl + C; Yapıştırmak için Ctrl + V; Geri almak için Ctrl + Z tuşları birlikte kullanılmaktadır.

8 Genel Menü Özellikleri

9 Genel Menü Özellikleri Görünüm menüsündeki işlemler genel olarak Windows pencerelerini kullanıcının isteğine göre değiştirmek üzere iş görmektedirler. Görünüm menüsü sayesinde pencereye araç çubukları eklenip çıkarılmakta, penceredeki ikonların görüntüsü ve sırası değiştirilmektedir.

10 Genel Menü Özellikleri

11 Genel Menü Özellikleri

12 Genel Menü Özellikleri

13 Genel Menü Özellikleri

14 Genel Menü Özellikleri Araçlar menüsündeki Klasör Seçenekleri başlığı seçilerek klasörlerle ilgili genel bilgiler gözlemlenmekte ve değiştirilmektedir.

15 Genel Menü Özellikleri

16 Genel Menü Özellikleri

17 Genel Menü Özellikleri Klasör Seçenekleri ekranından Görünüm seçilerek Gizli Dosya ve Klasörlerin gösterilip gösterilmemesi gibi görünüm ayarları yapılmaktadır.

18 Genel Menü Özellikleri

19 Başlat Menüsü

20 Başlat Menüsü 1. Oturum sahibinin kullanıcı adı. 2. Varsayılan internet tarayıcısı ve varsayılan e-posta programının bulunduğu kısım. 3. Sık kullanılan programların kısa yolları. Kendisini sürekli günceller, son zamanlarda en sık kullanılan programları hep burada tutmaya çalışır. Ġstenmeyen kısa yollar da Bu listeden kaldır seçeneği ile listeden kaldırılabilir. 4. Tüm programlar menüsü. Bilgisayara yüklenen programlar buraya birer kısa yollarını bırakırlar. Bu sayede kullanıcı aradığı programı kısaca bulabilir.

21 Donatılar Sekmesi

22 Donatılar Sekmesi Burada bulunan sekmeler: Eğlence Erişilebilirlik Ġletişim Sistem Araçları Adres Defteri Eşitle Hesap Makinesi Komut Ġstemi Not Defteri Paint Program Uyumluluk Sihirbazı Windows Gezgini Windows XP Turu WordPad Bunların en önemlileri: Erişilebilirlik, Sistem Araçları, Komut İstemi ve Windows Gezginidir.

23 Donatılar Sekmesi Erişilebilirlik

24 Donatılar Sekmesi Erişilebilirlik Burada var olan sekmeler: Büyüteç Ekran Klavyesi Erişilebilirlik Sihirbazı Hizmet Programı Yöneticisi Büyüteç, ekranı ikiye böler. Bir kısımda normal kullanılan ekran, diğer kısımda ise farenin bulunduğu alanın daha büyük hali yer alır. Ekran klavyesi ise ekranda bir klavyenin tuşlarının bulunduğu bir program çalıştırır. Siz fare yardımıyla ekrandaki o klavyenin tuşlarına bastıkça bilgisayar, gerçek klavyede o basılan tuşlara basılmış gibi iş görür. Erişilebilirlik sihirbazı, erişilebilirlik ayarlarını yapabileceğiniz bir sihirbaz başlatır. Hizmet programı yöneticisi ise hizmet programlarının çalışma durumunu gösterir ve bir noktadan kontrol etmeye yardımcı olur.

25 Donatılar Sekmesi Sistem Araçları

26 Donatılar Sekmesi Sistem Araçları Burada var olan sekmeler: Disk Birleştiricisi Disk Temizleme Dosya ve Ayar Aktarma Sihirbazı Güvenlik Merkezi Karakter Eşlem Sistem Bilgisi Sistem Geri Yükleme Yedekleme Zamanlanmış Görevler Bunlar arasında en önemlileri: Disk Birleştiricisi, Disk Temizleme ve Sistem Geri Yükleme dir.

27 Donatılar Sekmesi Sistem Araçları Disk birleştiricisi; sabit diskte ayrık bulunan dosyaları birleştirmeye ve boşlukları en sona atmaya, böylece bilgisayarın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Disk temizleme; bir sabit diskte gereksiz yere bulunup yer kaplayan nesneleri tespit eder ve kullanıcı onayına bağlı olarak onları siler. Sistem geri yükleme ise Windows XP işletim sisteminin o anki halini (çalışır hal) yedekleyerek herhangi bir bozulmaya karşı önlem alır. Eğer biz bozulma durumu olursa çalışan ayarlar saklı bulunduğundan dolayı o ayarlara dönmek suretiyle bilgisayar çökmekten kurtulabilir.

28 Komut Ġstemi Komut İstemi, MS-DOS (Microsoft Disk Ġşletim Sistemi) komutlarını ve diğer bilgisayar komutlarını yazmak için giriş noktası sağlayan bir Windows özelliğidir. Kullanıcılar komutları yazarak Windows grafik arabirimini kullanmadan bilgisayarlarındaki görevleri gerçekleştirmektedirler. Komut Ġstemi genellikle yalnızca gelişmiş kullanıcılar tarafından kullanılmaktadır.

29 Komut Ġstemi Komut Ġstemi'ni kullanırken, komut istemi terimi, komut satırı arabiriminin komutları kabul edebileceğini gösteren sağ açılı ayraç (>, büyüktür karakteri olarak da bilinir) anlamına da gelir. Komutun çalıştırılacağı geçerli çalışma dizini (veya yer) gibi diğer önemli bilgiler, komut isteminin bir parçası olarak dahil edilebilir. Komut istemine, Başlat menüsünden Çalıştır a basıp, açılan pencereye cmd yazarak ulaşılabilir.

30 Komut Ġstemi

31 Komut Ġstemi Ortak komutların listesini görüntülemek için komut isteminde help yazın ve ENTER tuşuna basın. Bu komutların her biri hakkında daha fazla bilgi görüntülemek için help komut adı yazın, burada komut adı, hakkında daha fazla bilgi istediğiniz komutun adıdır.

32 Komut Ġstemi

33 Komut Ġstemi

34 Komut Ġstemi Komut Ġstemi penceresinin görünümünü Komut Ġstemi seçeneklerini ayarlayarak değiştirebilirsiniz. Komut Ġstemi seçeneğini ayarlamak için: 1.Başlat düğmesi,tüm Programlar, Donatılar ve ardından Komut Ġstemi'ni tıklatarak Komut Ġstemi penceresini açın. 2.Başlık çubuğunu sağ tıklatın ve aşağıdakilerden birini yapın: Ayarları tüm Komut Ġstemi pencereleri için değiştirmek üzere, Varsayılanlar'ı tıklatın. Ayarları yalnızca geçerli Komut Ġstemi penceresi için değiştirmek üzere, Özellikler'i tıklatın. 3.Ġstediğiniz seçenekleri belirleyin ve bu işlemi tamamladığınızda Tamam'ı tıklatın.

35 Komut Ġstemi

36 Görüntü Özellikleri Bilgisayarın görüntü özelliklerine masaüstü ekranında farenin sağ tuşuna basınca çıkan menüden Özellikler seçilerek ulaşılır.

37 Görüntü Özellikleri Görüntü Özelliklerine Başlat Denetim Masası Görünüm ve Temalar Görüntü sırası takip edilerek de ulaşılabilir.

38 Görüntü Özellikleri

39 Görüntü Özellikleri Buradan masaüstü arka planı için tema seçilebilir. Masaüstü arka planı Windows a ait resimlerden veya kullanıcının istediği herhangi bir dosyadan seçilerek yüklenebilir. Resim seçmek için Masaüstü kısmında bulunan Gözat düğmesine basılarak yüklenmek istenen resmin bulunduğu klasöre gidilir.

40 Görüntü Özellikleri

41 Görüntü Özellikleri Ekran Koruyucu ayarları da Görüntü Özellikleri ekranından yapılır. Ekran koruyucunun ne kadar süre beklemeden sonra devreye gireceği, monitör gücünün ne kadar süre sonra kesileceği gibi ayarlar buradan gerçekleştirilir.

42 Görüntü Özellikleri

43 PROGRAM EKLE VEYA KALDIR Bu kategoride 1. Bilgisayarda kurulu olan bir programı kaldırabilir, 2. Yeni program ekleyebilir, 3. Windows bileşenlerini ekleyip kaldırabilir, 4. Program erişim ve varsayılanlarını ayarlayabiliriz.

44 1. Program Değiştir Kaldır Menüsü Bu menüde bilgisayarda kurulu programlar listelenir. Kaldırmak veya değiştirmek istenilen program seçilerek kaldır butonuna basılır.

45 1. Program Değiştir Kaldır Menüsü (devam) Programlar adlarına, boyutlarına, kullanım sıklıklarına ve son kullanım tarihlerine göre sıralanabilir.

46 2. Yeni Program Ekle Menüsü Bu menüde bilgisayara CD-ROM veya disketten program yüklenebilir, eğer bilgisayar için yeni bir güncelleme çıkmışsa güncellemeler yapılabilir.

47 3. Windows Bileşenleri Ekle/Kaldır Menüsü Bilgisayara Windows bileşenleri kurmak istendiğinde CD- ROM a Windows CD si takılarak Windows Bileşenleri Ekle/Kaldır düğmesine basılır. Çıkan ekranda istenilen bileşen kurulur.

48 4. Program Erişim ve Varsayılanları Ayarla Menüsü Bu menüde programların varsayılan ayarları yapılabilir. (Varsayılan web tarayıcısı, varsayılan e-posta programı, vb.)

49 Ağ Bağlantılarım

50 Ağ Bağlantılarım 1. Yeni ağ bağlantısı eklemek için tıklanır. Açılan Ağ bağlantısı ekleme sihirbazı yardımıyla yeni ağ oluşturulur. 2. Var olan ağ bağlantılarını görüntülemek için tıklanır. 3. Ev veya küçük iş yeri ağı kurmak için tıklanır. Açılan Ağ kurulum sihirbazı yardımıyla yeni ağ kurulur. 4. Ev veya küçük ofis için kablosuz ağ kurmak için tıklanır. Açılan Kablosuz ağ kur sihirbazı yardımıyla yeni kablosuz ağ kurulur. 5. Çalışma grubu bilgisayarlarını gösterir. Aynı ağda bulunan bütün bilgisayarları görmeye ve mümkünse o bilgisayarlara bağlanıp paylaşılan dosyaları görmeye yarar. 6. Ağa bağlantılı UPnP aygıtlarını görüntülemek için tıklanır.

51 KULLANICI HESAPLARI Bu kategoride 1. Var olan bir kullanıcı hesabını değiştirebilir, 2. Yeni bir kullanıcı hesabı oluşturulabilir, 3. Kullanıcıların oturum açma kapatma şekli değiştirilebilir.

52 1. Hesap Değiştir Menüsü Bu menüde ilk başta değiştirilmek istenen hesap seçilir.

53 1. Hesap Değiştir Menüsü (devam) Seçilen hesabın Adı, parolası, resmi ve hesap türü değiştirilebilir, Parolası kaldırılabilir Ve hesap bir.net Passaport kullanacak şekilde ayarlanabilir.

54 2. Yeni Hesap Oluştur Menüsü Yeni hesap oluşturmak için ilk önce hesap adı yazılır, ve Ġleri düğmesine basılır.

55 2. Yeni Hesap Oluştur Menüsü (devam) Daha sonra yeni hesabın türü seçilir ve Hesap Oluştur düğmesine basılır.

56 3. Kullanıcıların Oturum Açma ve Kapama Şeklini Değiştir Menüsü Bu menüde kullanıcılara karşılama ekranı gösterilip gösterilmeyeceği, eğer gösterilecekse hızlı kullanıcı değiştirme izninin verilip verilmeyeceği ayarlanabilir.

57 GÜÇ SEÇENEKLERĠ Bu kategoride 1. Güç düzenleri, 2. Pil uyarıları, 3. Güç ölçer seçenekleri, 4. Gelişmiş seçenekler, 5. Hazırda beklet ayarları yapılabilir.

58 1. Güç Düzenleri Menüsü Bu menüde güç bilgisayar için uygun ayarları olan güç düzeni seçilir. (En az güç yönetimi, en çok pil, ev/ofis masası, vb.) Bilgisayar prize takılıyken ya da pille çalışırken monitörün ve sabit disklerin kaç dakika sonra kapatılacağı, sistemin bekleme konumuna ya da hazırda beklemeye kaç dakika sonra geçeceği ayarlanır.

59 2. Uyarılar Menüsü Bu menüde düşük pil ve kritik pil uyarılarının pil ömrünün hangi düzeyinde verileceği ve uyarı eyleminin ne şekilde olacağı ayarları yapılır.

60 3. Güç Ölçer Menüsü Bu menüde pil güç kaynağının türü ve kalan ömrü gösterilir.

61 4. Gelişmiş Menüsü Bu menüde güç simgesini her zaman görev çubuğunda gösterilip gösterilmeyeceği, bilgisayar hazırda bekleme durumundan çıktığında parola sorulup sorulmayacağı ayarlanır. Ayrıca bilgisayarın kapağı kapatıldığında, bilgisayarın güç düğmesine basıldığında ve bilgisayarın uyku düğmesine basıldığında sistemin ne yapacağı ayarlanır.

62 5. Hazırda Beklet Menüsü Bu menüde hazırda bekletme etkinleştirilebilir. Hazırda bekleme için gereken disk alanı görüntülenir.

63 GÖREV ÇUBUĞU VE BAŞLAT MENÜSÜ Bu kategoride Görev çubuğu Başlat çubuğu ayarları yapılır.

64 1. Görev Çubuğu Menüsü Bu menüde Görev çubuğunu kilitle, Görev çubuğunu otomatik olarak gizle, Görev çubuğunun pencerelerin üzerinde tut, Benzer görev çubuğu öğelerini grupla Hızlı Başlat ı göster, Saati göster, Etkin olmayan simgeleri gizle ayarları yapılabilir. Etkin olmayan simgelerin görünüm ayarları Özelleştir düğmesine basılarak yapılabilir.

65 2. Başlat Menüsü Bu menüde başlat menüsünün normal görünümde mi yoksa klasik görünümde mi olacağı seçilir. Her iki durum için de Özelleştir düğmesine basılarak gerekli ayarlar yapılır.

66 2.1. Normal Başlat Menüsü Bu menü Genel ve Gelişmiş olmak üzere iki kısma ayrılır. Genel kısmında programlar için simge boyutu, başlat menüsündeki sık kullanılan programların sayısı, başlat menüsünde Ġnternet ve E-posta için hangi programların gösterileceği ayarlanır.

67 2.1. Normal Başlat Menüsü (devam) Gelişmiş kısmında başlat menüsünde fare ile program menülerinin üzerinde duraklandığında alt menüleri açma, yeni yüklenen programları vurgulama, başlat menüsü öğeleri ve en son açılan belgeleri listele ayarları yapılır.

68 2.2 Klasik Başlat Menüsü Bu menüde başlat menüsüne öğe eklenip kaldırılabilir; yakında kullanılan dosya, program ve Web sitelerinin kaydı silinebilir ve gelişmiş başlat menüsü ayarları yapılabilir.

69 Ses Efekti ve Aygıtlar Denetim masasından girerek bilgisayarınızın her türlü ses düzenlemelerini buradan yapabilirsiniz. Burada bilgisayarınızın sesini yükseltip alçalta bilirsiniz. Gelişmiş düğmesiyle ayrıntılı ayar yapabilirsiniz. Hoparlör Ses Ayarları kısmından da bilgisayarınıza harici takılmış olan ses sistemlerinin özelliklerini belirleyebilirsiniz.

70 Ses Efekti ve Aygıtlar 2 Resimde de görüldüğü gibi Ses Efekti sekmesinden windows un otomatik uyarı sesleri görülmektedir.

71 Ses Efekti ve Aygıtlar 3 Ses sekmeside seçilmiş olan donanım üzerinde ayarlar yapılmasına olanak sağlanmaktadır.

72 Ses Efekti ve Aygıtlar 4 Ġnsan seslerinin çalınmasında ve kaydedilmesinde kullanılacak olan donanımların ayarları yapılabilmektedir.

73 Ses Efekti ve Aygıtlar 5 Donanım sekmesinde aygıtlarınızla ilgili üst düzey ayarlamalar yapılmaktadır.

74 Bölge ve Dil Seçenekleri Bilgisayarınızın dil ayarları yapılmaktadır. Dil seçildikten sonra Özelleştir düğmesiyle yandaki pencere açılmaktadır. Buradan sayısal gösterim, para birimi, saat ve tarih gibi ayarlar yapılabilmektedir.

75 Bölge ve Dil Seçenekleri 2 Diller sekmesinden Ayrıntılar düğmesiyle bilgisayarınızın klavyesini de seçtiğiniz dille ilişkili olarak ayarlamanız gerekmektedir.

76 Klavye Özellikleri Hız sekmesinde karakterlerimizin yenileme ayarları ve imlecin tekrar hızı ayarları yapılmaktadır. Donanım sekmesinde de donanımın üst düzey ayarları yapılmaktadır.

77 Windows Güvenlik Duvarı Windows un kendisinin sağlamış olduğu güvenliğin açılıp kapanması, özel durumlara izin verilmesi gibi ayarlar yapılmaktadır.

78 Fare Özellikleri Farenizin sol tuşlamı yoksa sağ tuşlamı aktif olacağı çift tıklama hızları yapılmaktadır.

79 Fare Özellikleri 2 Ġşaretçiler sekmesiyle farenin görünürlüğündeki değişiklikleri yapabilmektesiniz. Ġşaretçi Seçenekleri sekmesinden işaretçinizin hızını, görünürlüğünü ayarlayabilmekteyiz. Tekerlek sekmesiyle de tekerin her dönmesinde kaç satır kayacağı gibi ayarlar yapılmaktadır. Donanım sekmesiyle üst düzey ayarlamalar yapılabilmektedir.

80 Sistem Özellikleri Sistem bilgileriniz. Bilgisayarınızın kayıtlı ismi Ġşletim sisteminizin ve bilgisayarınızın genel donanım özellikleri görülmektedir.

81 Sistem Özellikleri 2 Bilgisayarınızın adını ve çalışma grubu olarak adlandırılan kurmuş olduğunuz ağ yapısının ismini görebilirsiniz.

82 Sistem Özellikleri 3 Donanım bilgileri görülmektedir. Aygıt Yöneticisi düğmesi ile bilgisayarınızın tüm parçalarını görebilmektesiniz. Her hangi bir sorun olanda ünlem işareti ile uyarı olur.

83 Sistem Özellikleri 4 Bu sekmede bilgisayarınızın görsel olarak performans ayarlarını, Ortam değişkenleri ayarlarını yapabilmektesiniz.

84 Sistem Özellikleri 5 Bilgisayarınıza uzaktan başka bir bilgisayar tarafından erişilmesine izin verme ve ayarlarını düzenlemeniz bu sekmeden sağlanmaktadır.

85 Sistem Özellikleri 6 Bilgisayarınızın otomatik güncelleme ayarlarını bu sekme aracılığıyla düzenleyebilmektesiniz.

86 Sistem Özellikleri 7 Bu sekmede bilgisayarınızın da istemeden yaptığınız değişiklerde yada oluşan olumsuzluklarda geri yükleme yaparak o sorunu düzeltme imkanınız vardır.

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1.) Sağ tuş fonksiyonları * Masaüstünde * Bilgisayarım içinde * Klasör ve dosya simgesi üzerinde * Sürücü simgesi

Detaylı

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir.

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir. Bu diyalog kutusunda Windows XP de 5 diğer sürümlerinde 6 sekme bulunmaktadır. Temalar sekmesi pencerelerin görünümlerini ayarlamak amacıyla kullanılmaktadır. Tema Bölümünden kutusunun sol tarafındaki

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar

Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar Windows Server 2003 ün XP Gibi Görünmesi ve Hissedilmesi İçin Gereken Ayarlar Windows Server 2003 ve Windows XP aynı kod tabanını paylaşmaktadırlar. Ancak Server 2003 farklı varsayılan ayarlar nedeniyle

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ YAZILIM (SOFTWARE) YAZILIM TÜRLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ UNIX UNIX LINUX LINUX DAĞITIMLARI GÖRÜNÜMLERİ

Detaylı

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi Aşağıdakileri MS-DOS işletim sistemi uygulamalarını bilgisayarınızda yapınız ve nasıl yaptığınızı (hangi komutları nasıl kullandığınızı) boş bırakılan

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI

MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI 1. Disk birleştirme programı aşağıdaki yollardan hangisi ile çalıştırılır? a) Başlat > Ayarlar b) Donatılar > Sistem araçları c) Donatılar > Erişebilirlik d) Donatılar

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

Donatılar, Arama, Denetim Masası, Dosya ve Klasörler

Donatılar, Arama, Denetim Masası, Dosya ve Klasörler Donatılar, Arama, Denetim Masası, Dosya ve Klasörler TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR HAFTA 4 SAPANCA Meslek Yüksekokulu Windows işletim sistemi içerisinde temel kullanıcılara

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Microsoft Windows Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft

Detaylı

MICROSOFT WINDOWS XP. Başlat Menüsü

MICROSOFT WINDOWS XP. Başlat Menüsü MICROSOFT WINDOWS XP Microsoft Windows XP Windows XP, Windows 2000, Windows 98 ve Windows Me nin en iyi özellikleriyle birlikte, yönetilebilirlik, güvenlik, kullanımı kolay arabirim ve yeni destek hizmetlerini

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye

İşaret Aygıtları ve Klavye İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Telif Hakkı 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows; Microsoft Corporation kuruluşunun A.B.D de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan

Detaylı

Temel Bilgisayar kullanımı

Temel Bilgisayar kullanımı Temel Bilgisayar kullanımı Bu kısımda öğreneceğimiz bilgiler Bilgisayarı Açma Kapama Bilgisayarı yeniden başlatma Yanıt vermeyen programı kapatma Masaüstü ekranını tanıyalım Bilgisayarı Açma Reset Güç

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint Genel Bilgiler Microsoft PowerPoint 2010, güçlü bir sunu programıdır. PowerPoint ile herhangi bir konu hakkında etkili

Detaylı

Bütün bu ayarlar yapıldıktan sonra önce uygula sonra tamam düğmesine basarak ayarların aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Bütün bu ayarlar yapıldıktan sonra önce uygula sonra tamam düğmesine basarak ayarların aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Dosyaların uzantıları ekranda görüntüleniyor ise dosya ismini değiştirirken uzantısını da girmek zorunda kalırsınız. Aksi taktirde bilgisayar size dosya uzantısını değiştirmekte olduğunuzu ve eğer değiştirirseniz

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı

WINDOWS 7. Enformatik Bölümü

WINDOWS 7. Enformatik Bölümü 2015 Bandırma Onyedı Eylül Üniversitesi Gönen Meslek Yüksekokulu WINDOWS 7 1 İÇERİK Giriş Sürümler Sürüm Karşılaştırmaları Masaüstü Görev çubuğu Başlat menüsü Pencere Yapısı Pencereler Arası Geçiş ve Boyutlandırma

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint PowerPoint Sekmelerinin Tanıtımı Dosya Sekmesi Giriş Sekmesi Ekle Sekmesi Tasarım Sekmesi Geçişler Sekmesi Animasyonlar

Detaylı

Dosya ve Klasör İşlemleri

Dosya ve Klasör İşlemleri Öğr.Gör.Günay TEMÜR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Dosya ve Klasör İşlemleri Dosya ve Klasör İşlemleri 1 Dosya ve Klasör Nedir? 2 Bilinen Dosya Uzantıları 3 Yeni Klasör Oluşturmak 4 Dosya ve Klasörleri Yeniden

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi İşletim Sistemi Nedir? Bilgisayarın çalışmasını yürütecek bir işletim sistemi gereklidir. İşletim sistemi; bilgisayarın donanımını ve uygulama yazılımlarını, mikroişlemci, bellekler ve

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Program Tercihleri. Bölüm 5 Tercihler

Program Tercihleri. Bölüm 5 Tercihler Bölüm 5 Tercihler Windows masaüstü çalışırken ZoomText in nasıl başladığını, oluştuğunu ve göründüğünü kontrol eden özelliklerdir. Ayrıca buradan otomatik güncellemelerde yapılabilir. Böylece ZoomText

Detaylı

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Word 2003 açtıktan sonra ARAÇLAR>SEÇENEKLER tıklanır. Karşımıza bu tür ekran çıkar. İlk komut Arka planda yeniden sayfalandır ; Siz çalışırken belgeleri otomatik olarak

Detaylı

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama 4.1 POWERPOINT Sunu Programı Giriş Power Point sunu hazırlama programı, bir konu hakkında bilgi vermek veya herhangi bir ürünü tanıtmak gibi istenen anlatımları

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden bildirilmeden değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin garantiler, bu ürünler ve hizmetlerle

Detaylı

Çoklu Ortam Uygulamaları. FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu

Çoklu Ortam Uygulamaları. FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu Çoklu Ortam Uygulamaları FATİH Projesi PARDUS Temel Eğitim Kursu Gwenview Gwenview uygulama yazılımı,genel resim göstericisi ve temel fotoğraf düzenleyicisidir. Resim ve Fotoğraf Gösterici ve aynı zamanda

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Windows Sürümleri Temel İşlemler Masaüstü Yönetimi, Başlat Menüsü ve İçerikleri Donatılar, Sistem Araçları ve Denetim Masası 1985 1987

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27 İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 1.1. GİRİŞ...1 1.2. BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ...3 1.3. BİLGİSAYARIN FONKSİYONLARI...3 1.4. BİLGİSAYARIN YAPISI VE BİLGİSAYARI

Detaylı

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI III. KELİME İŞLEM PROGRAMI Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER 71 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Bildiğiniz kelime işlemci programlarını

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

Laboratuvar Çalışması Veri Depolama Kapasitesini Belirleme

Laboratuvar Çalışması Veri Depolama Kapasitesini Belirleme Laboratuvar Çalışması 1.3.2 Veri Depolama Kapasitesini Belirleme Hedefler PC'deki RAM miktarını (MB cinsinden) belirleme. PC de takılı olan sabit diskin boyutunu (GB cinsinden) belirleme. Sabit diskteki

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı

Donatıları açmak için Başlat Menüsü - Tüm Programlar - Donatılar seçeneği seçilir.

Donatıları açmak için Başlat Menüsü - Tüm Programlar - Donatılar seçeneği seçilir. Donatılar: www.kariyerhocam.com Donatıları açmak için Başlat Menüsü - Tüm Programlar - Donatılar seçeneği seçilir. Çalıştır: Bir program adının yazılarak çalıştırılmasını, dosya/klasör açılmasını ya da

Detaylı

Şeklinde tanımlanmaktadır. Sonuçta bütün bilgiler bilgisayarım simgesinin içinde olduğu için bilgisayarım simgesi adres içine yazılmamaktadır.

Şeklinde tanımlanmaktadır. Sonuçta bütün bilgiler bilgisayarım simgesinin içinde olduğu için bilgisayarım simgesi adres içine yazılmamaktadır. 6. Her dosyanın oluşturulma tarihleri Windows tarafından otomatik olarak hafızada tutulur 7. Her dosyanın en son çalıştırıldığı tarih Windows tarafından otomatik olarak hafızada tutulur. Dosya adreslerinin

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU 1 GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Uzaktan Eğitim Sistemi (UZEM) öğrenci ekranlarının kullanımına yönelik yardım içeriği bulunmaktadır.

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (6.SINIFLAR)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (6.SINIFLAR) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (6.SINIFLAR) İŞLETİM SİSTEMİ Bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan

Detaylı

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri 1. ÇALIŞMA ALANI Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 İÇERİK Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu oluşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varolan bir sunuyu açmak

Detaylı

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-053 0 03.01.2012 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın Tarihi 0 İlk Çıkış 03.01.2012 TALM-001-053 03.01.2012 2/15 İÇİNDEKİLER 1 Giriş...4 2

Detaylı

Kişisel Bilgisayarın Parçaları

Kişisel Bilgisayarın Parçaları DONANIM Donanım Kişisel Bilgisayarın Parçaları Donanım yapısı ve büyüklüğü ne olursa olsun bir bilgisayar dört temel bileşenden oluşmaktadır: Giriş Birimleri Merkezi İşlem Birimi (CPU) Bellek Çıkış Birimleri

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation şirketinin tescilli ticari markalarıdır. Bu belgede yer

Detaylı

Başlat menüsü, Windows 7 işletim sisteminde sıklıkla kulanılan bileşenlerden biridir. Görev çubuğu üzerinde yer alan başlat

Başlat menüsü, Windows 7 işletim sisteminde sıklıkla kulanılan bileşenlerden biridir. Görev çubuğu üzerinde yer alan başlat Başlat Masası Menüsü ve Denetim Başlat Menüsü Görev çubuğunun solunda bulunan Başlat Düğmesi, bilgisayara yüklü olan tüm program ve Windows 7 dahili özelliklerinin menüler halinde görüntülenmesini sağlar.başlat

Detaylı

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi 7.2.4. Makrolar Kelime işlemci programında sık kullanılan bir görevi (çok kullanılan düzenleme ve biçimlendirme işlemlerini hızlandırma, birden çok komutu birleştirme, iletişim kutusu içinde daha kolay

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 EPOSTA SİSTEMİNE BAĞLANMA... 3 ESKİ E-POSTLAR... 5 YENİ KİŞİ VEYA GÖREV OLUŞTURMA... 6 MESAJ YAZMA... 6 KİŞİLER...

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

4 Front Page Sayfası Özellikleri

4 Front Page Sayfası Özellikleri 4 Front Page Sayfası Özellikleri İsterseniz Frontpage penceresinin sağ tarafından, isterseniz araç çubuklarından faydalanarak yeni bir sayfa açın. Frontpage te çeşitli sayfa şablonları bulunmaktadır. Ancak

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan

Detaylı

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Yrd.Doç.Dr. Serdar YILMAZ Kaynak: Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Kursu Ders Notları, Kasım 2007 1 2 3 4 Başlat Düğmesi Bilgisayarınızı kapatma ve

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de kayıtlı ticari markasıdır. Ürün bildirimi Bu kullanıcı

Detaylı

Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu

Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de kayıtlı ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler

Detaylı

Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş

Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Bölüm 2: Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi Hazırlayanlar: Levent Emmungil ve Orçun Madran Bu konuyu bitirdiğinizde; Bilgisayarı nasıl kullanacağınızı öğrenebilecek, Dosyaların nasıl

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ Web Sitesi Yönetim Paneli, Üniversitemiz web sitesinde, birimlerimize ait web sitelerindeki içerikler üzerinde ekleme, silme, değiştirme gibi güncelleme işlemlerini,

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS)

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) AGENT KULLANIM DOKÜMANI HİZMETE ÖZEL 1/21 Rev. 1 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER 2 1.1. AYARLAR... 3 1.2. YENİLE... 7 1.3. BİLDİRİM VE GÖREVLER... 9 1.4. ENVİSİON ANA

Detaylı

İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ.

İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ. 1 - GİRİŞ 1 2 - PORTAL / ANA SAYFA 1 2.1 Sisteme Giriş Yapılması 2 İlgili sayfa ulaşmak için metnin üzerine TIKLAYINIZ.! SİSTEM YÖNETİMİ 1 - GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Sistem Yönetiminin

Detaylı

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi...

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... 3 İndirme... 3 Sunucu yazılım kurulumu... 3 Kurulum sayfası çıkacaktır...

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ HAFTA 1 İÇERİĞİNE AİT UYGULAMA FÖYÜ

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ HAFTA 1 İÇERİĞİNE AİT UYGULAMA FÖYÜ SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ HAFTA 1 İÇERİĞİNE AİT UYGULAMA FÖYÜ Ek Uygulama 1. Bilgisayar temel bileşenlerinin öğrenilmesi, Windows işletim sisteminde

Detaylı

BTU 100 Bilgisayar okuryazarlığı BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI. Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi

BTU 100 Bilgisayar okuryazarlığı BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI. Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi İÇİNDEKİLER 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI VE DOSYA YÖNETİMİ / İŞLETİM SİSTEMİ 1.1. Bilgisayar Ortamı, İlk adımlar, temel

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

POWERPOINT 2003. MENÜLER: PowerPoint de birçok işlem menüler kullanılarak yapılır. Şimdi bu menülerin ve seçeneklerin nasıl kullanılacağına bakalım.

POWERPOINT 2003. MENÜLER: PowerPoint de birçok işlem menüler kullanılarak yapılır. Şimdi bu menülerin ve seçeneklerin nasıl kullanılacağına bakalım. POWERPOINT 2003 Microsoft PowerPoint, bilgisayar ortamında etkili sunumlar yapmak için sunular oluşturabilen bir programdır. Sunular, slayt adı verdiğimiz sahnelerin arka arkaya gösterilmesiyle oluşturulur.

Detaylı

GO3 Kullanım Dökümanı

GO3 Kullanım Dökümanı Ürün Bölüm GO3 Kullanım Dökümanı GO3 kısayolu tıklanarak programa giriş penceresi açılır. Çarpı işaretine basılarak giriş ekranından çıkılabilir. Kullanıcı kodu, şifresi,firma seçimi yapıldıktan sonra

Detaylı