MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?"

Transkript

1 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Hazırlayan : Cengiz Pak

2 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? MRP Algoritması dünyanın her yerinde aynıdır ve tıpkı nakit akış gibi insanlık tarihi kadar eskidir. Uygulamalar arasında olan farklar algoritma ekseninde değil, yazılım özel vurgular noktasında gerçekleşir.

3 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Dikkat : Bu sunumda MRP yönteminin matematiğinin nasıl çalıştığını anlatacağım. MRP yönteminin tümüne ait bir anlatım gibi düşünmemenizi ve MRP konusunun burada anlatılanların ötesinde bir iş sistemi veya çalışma disiplini olduğunu, sadece bir yazılım veya mekanik çalışan bir düzen olmadığını unutmamanızı öneririm.

4 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Klasik MRP tablosunun satırları neyi gösterir? 1. MRP tablosunun sütunları zaman eksenidir, gün, hafta, ay olabilir, her malzeme veya ürün bu tür bir tabloya sahiptir. 2. Toplam İhtiyaç üretim veya satışın o nesneden o dönem içinde tüketmek istediği miktardır (sevk edilecek veya üretimde kullanılacak olabilir) 3. Teslimi Beklenen Giriş satırında o nesnenin gelecek zaman içinde depomuza ne zaman gireceğini görürüz, kaynağımız satınalma veya üretim olabilir 4. Stok Projeksiyonu satırı mevcut stok ile başlayan (parantez içi değer) ve her dönem için giriş çıkış farkı olarak hesaplanan bir satırdır. Bu satır MRP hesaplamasını sürükleyen temel bilgiyi taşır.

5 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Klasik MRP tablosunun satırları neyi gösterir? 5. Net İhtiyaç stok projeksiyonu sonrasında elde edilen ve net ihtiyaç miktarını gösteren satırdır 6. Planlanmış Temini Gereken net ihtiyacın parti büyüklüğü veya sipariş politikaları sonucu yorumlanmış halidir. 7. Planlanan Açılacak Sipariş satırı planlanan temini gereken satırının teslim tarihi ile yorumlanmış durumudur ve siparişin hangi dönemde açılarak tedarikçiye bildirileceğinizi gösterir.

6 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? MRP matematiğinin kilit taşı olan Dönem Sonu Kalan Stok nasıl hesaplanır? + Girişler (Teslimi Beklenenler) Dönem, 1 hafta, 1 ay Başlangıç Stoğu Çıkışlar (Toplam İhtiyaç) - Kalan Stok Şimdi problemi görelim >>>

7 FX-01 isimli bir malzememiz için başlangıç tablomuz aşağıdaki gibi olsun FX-01 nin MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş dönemler Stok Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş İlk satırda her dönem tüketilecek olan miktar, ikinci satırda 2. dönem için açılmış bir sipariş olduğunu ve başlangıç stoğumuzun ise 200 adet olduğu görünüyor. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

8 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? FX-01 için Stok Projeksiyonu... MRP tablosu üzerinde Stok Projeksiyonu satırı ilk negatif ile karşılaşılıncaya kadar devam eder Dönem Başlangıç Stoğu 200 Kalan Stok Tablomuzda ilk dönem 200 adet kullanacağımız yazıyordu, elimizde 200 adet vardı ve hepsini bu dönemde kullanmış olacağımız için ilk dönem sıfır stok ile kapanacaktır...

9 FX-01 için Stok Projeksiyonu... İlk dönemin kapanış stoğu ikinci dönemin açılış stoğudur Dönem 2. Dönem Başlangıç Stoğu 200 Kalan Stok Başlangıç Stoğu 300 Kalan Stok İkinci dönem 300 adet tüketeceğiz, aynı dönem içinde adet giriş planlanmış (önceden açılmış ve ikinci dönem terminli satınalma siparişi varmış...). Bu sayede kapanış stoğumuz 150 adet oluyor ve MRP açısından henüz bir ihtiyaç gözükmüyor. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

10 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? FX-01 için Stok Projeksiyonu... 3 numaralı dönem 150 adet stok ile başlıyor 1. Dönem 2. Dönem 3. Dönem Başlangıç Stoğu 200 Kalan Stok Başlangıç Stoğu 300 Kalan Stok Başlangıç Stoğu 0 Kalan Stok Üçüncü dönem içinde ne tüketim var ne de planlanmış bir giriş, dolayısı ile başladığı gibi bitiyor.

11 FX-01 için Stok Projeksiyonu... Nihayet negatif stok değeri ile karşılaşıyoruz 1. Dönem 2. Dönem 3. Dönem 4. Dönem Başlangıç Stoğu 200 Kalan Stok Başlangıç Stoğu 300 Kalan Stok Başlangıç Stoğu 0 Kalan Stok Başlangıç Stoğu 500 Kalan Stok Dördüncü dönemde tüketileceği söylenen rakkam 500 adet, bir giriş ise planlanmamış. Dolayısı ile dönem -350 ile kapanacak. Eksi stok olmayacağına göre bu hafta için bir giriş planlamamız gerekiyor... İşte MRP algoritmasının aksiyon üretmeye başladığı nokta budur. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

12 Stok Projeksiyonu (-) oldu ve Net İhtiyaç Ortaya Çıktı, tablomuz şu anda aşağıdaki gibi ama bizim işimiz bitmedi... FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş Stok Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç dönemler 350 Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş Stok projeksiyon satırında negatif belirince bunu kapatmak için Net İhtiyaç satırı sinyalimizi üretti... / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

13 Ne kadar ihtiyacın var ise o kadar temin et... LOT for LOT yolunu izliyor isek... FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş Stok Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş dönemler LOT for LOT Planlanmış Temini Gereken (Planlanan Sipariş) Net İhtiyaç ile aynı döneme yazılır, şimdilik miktarı Net İhtiyaç ile aynı (farklı olduğu durumu bir sonraki sayfada işleyeceğiz) / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

14 Lot for Lot yerine Parti Büyüklüğü kullanıyoruz ve Parti Büyüklüğümüz Adet FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş Stok Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş dönemler Parti = Artık Planlanmış Temini Gereken değerini Parti Büyüklüğü ile hesaplamamız gerektiğini biliyoruz, şimdi hesabımızı tamamlayacağız >>> / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

15 Şimdi hesaplamamıza Planlanmış Temini Gereken ekleniyor, sanki açılmış sipariş gibi... FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş dönemler Stok Projeksiyonu (200) Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş Net İhtiyaç Devreden 150, girişi planlanmış ve tükenecek olan 500 adet ise kalan 100 olur. Bir sonraki dönemde (5. dönem) kullanım yok, 6 numaralı dönemde ise 300 adetlik ihtiyaç gene adetlik planlanan giriş ile kapatılmalı... / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

16 Tablomuzu tamamlıyoruz çünkü FX-01 için Toplam İhtiyaç satırında değer kalmadı FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş dönemler Stok Projeksiyonu (200) Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş Net İhtiyaç numaralı dönem için devreden 100, gelecek olan ve tüketilecek 400 hesaplamasının sonucunda 150 adet kalacaktır. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

17 Şimdi de son satırımızı hesaplıyoruz, ihtiyacımız olan temin süresi ve diyelim ki FX-01 in temini 2 dönem sürüyor FX-01 in MRP Tablosu Toplam İhtiyaç Teslimi Beklenen Giriş dönemler Stok Projeksiyonu (200) Net İhtiyaç Planlanmış Temini Gereken Planlanan Açılacak Sipariş Örneğin 4 numaralı dönem için gerekli olan adet ancak 2 numaralı dönemde sipariş edilirse gelecektir. Dolayısı ile son satır bize en geç ne zaman siparişi tedarikçiye iletmemiz gerektiğini söyler. / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

18 Hesaplama tamamlandı, şimdi yapmanız gereken 2 ve 4 numaralı dönemlerde (en geç) adetlik siparişleri tedarikçiye iletmek... İletmez iseniz MRP bir sonraki çalışmasında son duruma göre tekrar önermeye devam edecektir... Bu noktada aklınıza siparişler değişir ise ne olacak sorusu geliyordur, MRP tekrar çalıştığında yeni veya iptal et önerileri ile yoluna devam edecektir, asıl konu ise sizin ne yapacağınızdır! / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

19 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? MRP sadece hesaplamak değildir. MRP tablosunun satırlarına baktığınızda şirketin depo, satınalma, satış ve üretim bölümlerinin tümünün tek bir tabloda toplandığını görürsünüz. Buna ilaveten ihtiyaçların aşağı doğru indirgenmesi için ürün ağacı veya ürün reçetesi denilen, neyin neler kullanılarak yapıldığını gösteren bilgi kümesine de ihtiyacınız olduğunu ve bu senaryo içine mühendislik bölümününde katılması gerektiğini teşhis etmeniz zor olmayacaktır. Bir de işin içine maliyetler konusunu eklerseniz şirketinizin nerede ise bütün operasyonunun bu tablo ile ilişkili olduğu ortaya çıkacaktır. İşte bu yüzden MRP sadece basit bir tablo değil, bir entegrasyon biçimidir. Şirketinizin çalışma hızını arttırabilecek yazılım veya danışmanlık çözümlerimiz için (216) ı arayabilirsiniz. Temel Teknoloji

20 Hızlı başlar, çabuk yol alır, başarı ile kullanırsınız... / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

21 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Temel Teknoloji Yazılım ve Danışmanlık Cemil Topuzlu Cad. İş Bankası Blokları E-11 Fenerbahçe Kadıköy - Istanbul Tel : (216) Fax : (216) Facebook LinkedIn / Temel Teknoloji YouTube / Temel Teknoloji Xx3ZsnRXBZ5lVMYLo5w

22 / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Bu sunum Cengiz Pak tarafından Temel Teknoloji / Freedom ERP için hazırlanmıştır. Kendi eğitiminiz, ödev hazırlama veya firmanızın iç eğitimlerinde olduğu gibi veya değiştirerek kullanabilirsiniz, kaynak belirtirseniz seviniriz. Bunun dışında çoğaltılması veya dağıtılması yazarın telif haklarına aykırı olacaktır, lütfen bu konuda hassasiyet gösteriniz.

MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir?

MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? / MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? MRP Nasıl Çalışır, İşin Matematiği Nedir? Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir Hazırlayan : Cengiz Pak cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir

Detaylı

Satınalma Yönetimi için 9 adımlık tasarruf listesi. Hazırlayan : Cengiz Pak. Freedom ERP. www.temelteknoloji.com.tr / Satınalma Tasarruf Listesi

Satınalma Yönetimi için 9 adımlık tasarruf listesi. Hazırlayan : Cengiz Pak. Freedom ERP. www.temelteknoloji.com.tr / Satınalma Tasarruf Listesi Satınalma Yönetimi için 9 adımlık tasarruf listesi Hazırlayan : Cengiz Pak Bu sunumu bir şirket toplantısında kullanmanızı öneririz. Her adım için -Sayısal Bilgi - Pozitif Yaklaşım - Statükonun Savunulması

Detaylı

Güvenlik Stoğu... Hesaplanması ve Kullanımı

Güvenlik Stoğu... Hesaplanması ve Kullanımı Hazırlayan : Cengiz Pak Güvenlik Stoğu... Hesaplanması ve Kullanımı Problem Güvenlik stoğu beklenmedik durumlar ile bizim aramızda yastık görevini görmek üzere oluşturulur. Çünkü talep ile tedarik / üretim

Detaylı

Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor?

Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor? Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor? Hazırlayan : Cengiz Pak EOQ Economic Order Quantity Nedir? EOQ Ekonomik Sipariş Miktarı

Detaylı

5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi. Hazırlayan Cengiz Pak

5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi. Hazırlayan Cengiz Pak 5S 5 Adımda Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi Hazırlayan Cengiz Pak 5S : Amacı ve Tanımı 5S, beş adımdan oluşan, amacı çalışma ortamının organizasyonu ve israfın yok edilmesine yardımcı olmak

Detaylı

Stok Nasıl Azaltılır ve Bir Daha Artmaz

Stok Nasıl Azaltılır ve Bir Daha Artmaz Stok Nasıl Azaltılır ve Bir Daha Artmaz Hazırlayan : Cengiz Pak Stok Nasıl Azaltılır? Stokların biraz şişkin olması iyi mi kötü mü, azaltılmalı mı yoksa azaltılmamalı mı? Bu soruya farklı zamanlarda farklı

Detaylı

Üretim yapan firmalar için bir test

Üretim yapan firmalar için bir test Üretim yapan firmalar için bir test ERP Yazılımınız size ne kadar hizmet ediyor veya siz onu ne kadar etkin kullanıyorsunuz? Hazırlayan Cengiz Pak, cengiz@cengizpak.com.tr Tarih Haziran 2010 Aslında bilgisayar

Detaylı

Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır? (Safety Stock)

Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır? (Safety Stock) >>> Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır? (Safety Stock) Cengiz Pak, 2010 Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi >>> Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır >>> Güvenlik Stoğu Nasıl Hesaplanır

Detaylı

cengizpak.com.tr >>> FIFO Maliyetlendirme Nasıl Çalışıyor FIFO Maliyetlendirme Nasıl Çalışır cengizpak.com.tr

cengizpak.com.tr >>> FIFO Maliyetlendirme Nasıl Çalışıyor FIFO Maliyetlendirme Nasıl Çalışır cengizpak.com.tr lendirme Nasıl Çalışır cengizpak.com.tr cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Nedir? First In First Out / İlk Giren İlk Çıkar işletmeler açısında aslen bir stok kullanma yöntemidir. Bu yönteme

Detaylı

Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi

Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi / Satınalma Tasarruf Listesi 1 Satınalma Yönetiminde 14 adımlık Tasarruf Listesi Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir Hazırlayan : Cengiz Pak cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir

Detaylı

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com.

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com. Homer ve OEE Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Homer İşe Giriyor Ve OEE nin Ne Olduğunu

Detaylı

İş Sıralama Kuraları -101

İş Sıralama Kuraları -101 / İş Sıralama Kuralları - 101 1 İş Sıralama Kuraları -101 Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir Hazırlayan : Cengiz Pak cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi / İş Sıralama

Detaylı

ERP ve Başarılı Olmanız İçin Gereken 5 Faktör

ERP ve Başarılı Olmanız İçin Gereken 5 Faktör ERP ve Başarılı Olmanız İçin Gereken 5 Faktör Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Nihayet

Detaylı

İş Sıralama Kuraları 201 Johnson Algoritması

İş Sıralama Kuraları 201 Johnson Algoritması / İş Sıralama Kuralları 201 / Johnson Algoritması 1 Ardışık 2 makinede işler nasıl sıralanır? İş Sıralama Kuraları 201 Johnson Algoritması Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr

Detaylı

A Class MRP-II Performans Ölçekleri

A Class MRP-II Performans Ölçekleri diyalog / eğitim yayınları A Class MRP-II Performans Ölçekleri İş Planı Satış Planı Üretim Planı Ana İmalat Planı Malzeme Planı Kapasite Planı Ürün Ağaçları Envanter Yönetimi Üretim Rotası Satınalma Planı

Detaylı

İsraf Ne Değildir? Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. Hazırlayan : Cengiz Pak

İsraf Ne Değildir? Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. Hazırlayan : Cengiz Pak İsraf Ne Değildir? Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi İsraf Ne Değildir? Değer Katan

Detaylı

Ne Kadar Sipariş Edilmeli Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor?

Ne Kadar Sipariş Edilmeli Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor? >>> EOQ Formülünün Ortaya Çıkışı ve Kör Noktası Ne Kadar Sipariş Edilmeli Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor? >>> EOQ Formülünün Ortaya Çıkışı ve Kör Noktası Avcının Silahı Kullanılabilir

Detaylı

Sizin Şirketiniz Yaşam Döngüsünün Neresinde? Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr

Sizin Şirketiniz Yaşam Döngüsünün Neresinde? Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Sizin Şirketiniz Yaşam Döngüsünün Neresinde? Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Şirketinizin Yaşam Döngüsünün Farkında mısınız? Şirketlerin

Detaylı

SWOT Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir

SWOT Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir / SWOT Analizi Nasıl Yapılır _ 101 1 SWOT - 101 Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi / SWOT Analizi Nasıl Yapılır _ 101 2 / SWOT Analizi

Detaylı

Kablo Üretim Çizelgeleme Paketi. dinamo Kablo GANT. dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası

Kablo Üretim Çizelgeleme Paketi. dinamo Kablo GANT. dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası dinamo Kablo GANT dinamo KABLO Kablo Üretim Planlama/Çizelgeleme Paketi Bilgi Dosyası KABLO Üretim Planlama ve Maliyetlendirme Yazılımı dinamo Kablo GANT Kimin İçin? dinamo Kablo GANT, kablo üretimi yapan,

Detaylı

Toplama işlemi için bir ikili operatör olan artı işareti aynı zamanda tekli operatör olarak da kullanılabilir.

Toplama işlemi için bir ikili operatör olan artı işareti aynı zamanda tekli operatör olarak da kullanılabilir. www.csharpturk.net Türkiye nin C# Okulu Yazar Yunus Özen Eposta yunus@yunus.gen.tr Tarih 08.04.2006 Web http://www.yunusgen.tr ARİTMETİK OPERATÖRLER VE KULLANIM ŞEKİLLERİ Bilgisayarlar yapıları gereği,

Detaylı

Stok Nasıl Azaltılır

Stok Nasıl Azaltılır / Stok Nasıl Azaltılır? 1 Stok Nasıl Azaltılır Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir Hazırlayan : Cengiz Pak cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi / Stok Nasıl Azaltılır?

Detaylı

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma

Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma Muhasebe ve Ürün Fiyatlandırma İçindekiler - Muhasebede Uzmanlık Alanları - Satış Fiyatı Tespitinde Maliyetlerin Kullanılması - Satış Fiyatı Tespit Yöntemleri 1) Üretim Maliyetine Dayanan Satış Fiyatı

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI 1/11. Ürün : UNITY2 Bölüm : PLANLAMA. Đçindekiler

DESTEK DOKÜMANI 1/11. Ürün : UNITY2 Bölüm : PLANLAMA. Đçindekiler Đçindekiler Đçindekiler...1 1. UYGUN ĐŞ ĐSTASYONU BELĐRLEME...2 1.1 Operasyon Kartı...2 1.2 Üretim Emri...3 1.3 TSY Üretim Kontrol Parametreleri...3 1.4 Çalışma Prensibi...3 2. MPS / MRP GÜNCELLEMELERĐ...6

Detaylı

VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE

VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE ARETE BULUT TEKNOLOJİ ÇÖZÜMLERİ VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ A R E T E C O N S U L T I N G GÜÇLÜ. ENTEGRE. AKILLI. ARETE Varlık Yönetimi Çözümüyle, şirket içinde

Detaylı

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama Uygulamalar 1. İhtiyaç Hesaplama 2. Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama 3. Dolaşım Akış Çizelgeleme/Terminleme

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE WEB TABANLI ERP UYGULAMALARI

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE WEB TABANLI ERP UYGULAMALARI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE WEB TABANLI ERP UYGULAMALARI xproje Erp Uygulamaları MyArge Bilgi Teknolojileri İletişim = 0 544 413 20 86 bilgi_arge@myarge.com Projelerinizde Teknolojiyi En Üst Seviyede Kullanarak

Detaylı

dinamo KALIP Kalıp Üretim Planlama ve Maliyetlendirme Yazılımı dinamo KALIP dinamo KALIP Bilgi Dosyası

dinamo KALIP Kalıp Üretim Planlama ve Maliyetlendirme Yazılımı dinamo KALIP dinamo KALIP Bilgi Dosyası dinamo KALIP dinamo KALIP Kalıp Kalıp Üretim Üretim Planlama ve Maliyetlendirme Yazılımı Yazılımı Bilgi Dosyası dinamo KALIP Yazılımı Nedir? dinamo KALIP, kalıp üretimi yapan işletmelerin; - imalat aşamalarını

Detaylı

Gıda Sektöründe Bir Değişim Hikayesi

Gıda Sektöründe Bir Değişim Hikayesi Gıda Sektöründe Bir Değişim Hikayesi İçerik Likom Yazılım Gusto Kurumsal Kaynak Planlama Yazılımı Gıda Sektörüne Yönelik Uygulamalar Uyarlama Adımları Referanslar 2 Likom Yazılım, 24 yıldır büyük ölçekli

Detaylı

ERP ve ÜRETİM YÖNETİMİ

ERP ve ÜRETİM YÖNETİMİ ERP ve ÜRETİM YÖNETİMİ ERP uygulamaları açısından üretim konusunu ikiye ayırmak gereklidir. Bunlardan biri, standart bant usulü seri, akım tipi üretim yapan üreticilerdir. Diğeri ise, sipariş tipi veya

Detaylı

KARGEM DEN KARLILIK VE VERİMLİLİĞE %100 ETKİLİ YARATICI EĞİTİMLER

KARGEM DEN KARLILIK VE VERİMLİLİĞE %100 ETKİLİ YARATICI EĞİTİMLER MAĞAZA MAĞAZA Mağaza Yöneticileriniz 2012 ye hazır mı? Hepimiz biliyoruz ki, perakende sektörünün kalbi mağazalarda atar. Müşteri mağazadadır, ürün mağazada görücüye çıkar, en büyük hareketlilik mağazada

Detaylı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı Ulaştırma Modelleri Ulaştırma modeli Ulaştırma modeli doğrusal programlama modellerinin özel bir türüdür. Modelin amacı bir işletmenin belirli kapasitedeki üretim merkezlerinden, belirli talebi olan tüketim

Detaylı

Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ. EXCEL de Pivot Tablo Tıkla ve Analiz Et!

Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ. EXCEL de Pivot Tablo Tıkla ve Analiz Et! Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ EXCEL de Pivot Tablo Tıkla ve Analiz Et! Lütfen Dikkat! Bu kitapta herhangi bir şekilde adı geçen ürün, marka veya şirket isimleri sahiplerine aittir. Kitapta yer alan

Detaylı

5S için kullanıma hazır 12 itiraz

5S için kullanıma hazır 12 itiraz Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr 5S için kullanıma hazır 12 itiraz Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi 1. Ortalığın derli

Detaylı

Veri Madenciliği Karar Ağacı Oluşturma

Veri Madenciliği Karar Ağacı Oluşturma C4.5 Algoritması Veri Madenciliği Karar Ağacı Oluşturma Murat TEZGİDER 1 C4.5 Algoritması ID3 algoritmasını geliştiren Quinlan ın geliştirdiği C4.5 karar ağacı oluşturma algoritmasıdır. ID3 algoritmasında

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin Temel ödevler Temel ödevler, konum değerlerinin bulunması ve aplikasyon işlemlerine dair matematiksel ve geometrik hesaplamaları içeren yöntemlerdir. öntemlerin isimleri genelde temel ödev olarak isimlendirilir.

Detaylı

BASEL III - LİKİDİTE KARŞILAMA ORANI UYGULAMASI

BASEL III - LİKİDİTE KARŞILAMA ORANI UYGULAMASI BASEL III - LİKİDİTE KARŞILAMA ORANI UYGULAMASI BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU SIKÇA SORULAN SORULAR VE AÇIKLAMALAR Soru No: 1 İlgili Hüküm: Yönetmelik 9 uncu madde uygulaması Konu: Yüksek kaliteli

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-7

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-7 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-7 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması Genel Uygulama Örnekleri-1 ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Stok Değerleme Yöntemleri Zaman Esasına Göre İlk Giren İlk Çıkar (FIFO)

Detaylı

Rafineri Holding A.Ş.

Rafineri Holding A.Ş. Rafineri Holding A.Ş. Değerleme Raporu Kurumsal Finans Hizmetleri 8 Ocak 2018 Bu doküman Rafineri Holding A.Ş. ye ilişkin 5 Ocak 2018 tarihli İngilizce olarak düzenlenmiş olan orijinal değerleme raporunun

Detaylı

Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning)

Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning) PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 318 - Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP-Material Requirement Planning) Sipariş verme sistemleri Stok kontrolüne dayalı sipariş verme sistemleri

Detaylı

MIT OpenCourseWare Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009

MIT OpenCourseWare Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 Bu materyale atıfta bulunmak ve kullanım koşulları için http://ocw.mit.edu/terms sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı

AGSoft Vade Farkı Hesaplama Programı

AGSoft Vade Farkı Hesaplama Programı Programın Kullanımı AGSoft Vade Farkı Hesaplama Programı Genel: Değişik tarihlerdeki vadeleri olan borç ve alacakların ortalama vadelerinin hesaplandığı ve girilen vade farkı oranına göre işlem tarihinde

Detaylı

Şekil 6.1 Basit sarkaç

Şekil 6.1 Basit sarkaç Deney No : M5 Deney Adı : BASİT SARKAÇ Deneyin Amacı yer çekimi ivmesinin belirlenmesi Teorik Bilgi : Sabit bir noktadan iple sarkıtılan bir cisim basit sarkaç olarak isimlendirilir. : Basit sarkaçta uzunluk

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Bu bölümde eşitsizlik kısıtlarına bağlı bir doğrusal olmayan kısıta sahip problemin belirlenen stasyoner noktaları

Detaylı

BORÇELİK A JOINT-VENTURE OF BORUSAN HOLDING AND ARCELORMITTAL

BORÇELİK A JOINT-VENTURE OF BORUSAN HOLDING AND ARCELORMITTAL BORÇELİK A JOINT-VENTURE OF BORUSAN HOLDING AND ARCELORMITTAL GTR 2017 SUNUMU 21-03-2017 Kağan SIRDAR Finansman Birim Yön. Döviz Riskine Dair Bazı Kavramlar Döviz Pozisyon Yönetimi Uygulama Esaslarımızdan

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS ÜRETİM PLANLAMA VE KONTROL ENM-11 /1 +0 Dersin Dili : Türkçe Dersin

Detaylı

Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi)

Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi) Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi) Şimdi bu beş mantıksal operatörün nasıl yorumlanması gerektiğine (semantiğine) ilişkin kesin ve net kuralları belirleyeceğiz. Bir deyimin semantiği (anlambilimi),

Detaylı

Bir fabrika nasıl çalışır? Örneğin; HAMMADDENİN İŞLENEREK ÜRÜNE DÖNÜŞMESİ (İŞLEM) ÜRÜNÜN ÇIKIŞI (ÇIKIŞ) HAMMADDE GİRİŞİ (GİRİŞ)

Bir fabrika nasıl çalışır? Örneğin; HAMMADDENİN İŞLENEREK ÜRÜNE DÖNÜŞMESİ (İŞLEM) ÜRÜNÜN ÇIKIŞI (ÇIKIŞ) HAMMADDE GİRİŞİ (GİRİŞ) ALGORİTMA-3 Hatırlayalım! Önceki ders, günlük hayatta kararlar alırken veya herhangi bir şey yaparken, aslında adım adım düşündüğümüzü öğrendik. Ancak bizler çok zeki canlılar olduğumuz için bu düşünme

Detaylı

Logo Market Satınalma. Kullanıcı El Kitabı

Logo Market Satınalma. Kullanıcı El Kitabı Logo Market Satınalma Kullanıcı El Kitabı 2013 Logo Market Satınalma 1-Logo Market Modülünde Satınalma Tarafının Kullanılabilirliği İçin Öncelik Taşıyan Bazı Kayıtların Sisteme Girilmiş Olması Gerekmektedir

Detaylı

Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ. EXCEL de Pivot Tablo Tıkla ve Analiz Et!

Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ. EXCEL de Pivot Tablo Tıkla ve Analiz Et! Verimlilik İçin ETKİN BİLGİ YÖNETİMİ EXCEL de Pivot Tablo Tıkla ve Analiz Et! Lütfen Dikkat! Bu kitapta herhangi bir şekilde adı geçen ürün, marka veya şirket isimleri sahiplerine aittir. Kitapta yer alan

Detaylı

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DÖNEM ÖDEVİ TBIL-40-0 Nesneye Yönelik Sistem Çözümleme ve Tasarım HAZIRLAYAN 22325 Fahri DÖNMEZ DANIŞMAN

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-5

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-5 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-5 Sağlık Kurumlarında Tahmini Stok Hesaplamaları (devam) ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Malzeme Yönetimi Uygulama Senaryosu KANAL KURULAMA M.15 Kod Malzemeler Temin KAĞIDI

Detaylı

Raşit UÇAN-Vergi Müfettişi 16/02/2017

Raşit UÇAN-Vergi Müfettişi 16/02/2017 TAM İSTİSNA UYGULANAN İŞLEMLERDE 1 NO.LU KDV BEYANNAMESİ DÜZENLENME (6736 sayılı Kanunun (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki İşlemlerin Eklenmesi Nedeniyle Yenilenen 1 Nolu KDV Beyannamesine Göre Hazırlanmıştır.)

Detaylı

Güncellenmiş Faiz Dersi

Güncellenmiş Faiz Dersi Güncellenmiş Faiz Dersi Faiz Nedir Nasıl Hesaplanır? Faiz Nedir? Piyasa açısından bakarsak faizi, tasarruf sahibinin, tasarrufunu, ihtiyacı olana belirli süre için kullandırmasının karşılığı olarak aldığı

Detaylı

6. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

6. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 6. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler For Each... Next... 3 Döngüyü

Detaylı

Ek Gereksinimler Standard Pro Plus EE HR

Ek Gereksinimler Standard Pro Plus EE HR Haziran-Aralık 2013 Workcube E-Business Portal Editions* Paketler (Sunucu bazlı lisanslama) / USD Standart Edition 19.900 $ Pro Edition 29.900 $ Plus Edition 39.900 $ Enterprise Edition 49.900 $ Open Enterprise

Detaylı

6_ _ _n.mp4

6_ _ _n.mp4 SAP Business One SAP Business One http://gateteknoloji.com/wp-content/uploads/2016/12/1567832 6_306102789784420_1572539796541145088_n.mp4 Muhasebe araçlarından daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Küçük

Detaylı

MATEMATİK BİLİM GRUBU III KURS PROGRAMI

MATEMATİK BİLİM GRUBU III KURS PROGRAMI MATEMATİK BİLİM GRUBU III KURS PROGRAMI 1.Kurumun Adı 2.Kurumun adresi 3.Kurucunun Adı 4.Programın Adı : OĞUZHAN ÖZKAYA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU : Onur Mahallesi Leylak Sok.No:9 Balçova-İzmir : Oğuzhan Özkaya

Detaylı

Avrupa Merkez Bankasının 30 Ekim itibariyle devlet tahvil alımı 393 milyar euroya ulaştı.

Avrupa Merkez Bankasının 30 Ekim itibariyle devlet tahvil alımı 393 milyar euroya ulaştı. Ekonomik Gündem Avustralya Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmeyerek %2 de sabit bıraktı. Polonya Merkez Bankası nın ise iki gün sürecek faiz toplantısı bugün başlayacak. Moody s Arjantin in görünümünü

Detaylı

Denklemler İkinci Dereceden Denklemler. İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler. a,b,c IR ve a 0 olmak üzere,

Denklemler İkinci Dereceden Denklemler. İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler. a,b,c IR ve a 0 olmak üzere, Bölüm 33 Denklemler 33.1 İkinci Dereceden Denklemler İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler a,b,c IR ve a 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden bir bilinmeyenli

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ (Karar Ağaçları ile Sınıflandırma) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN

VERİ MADENCİLİĞİ (Karar Ağaçları ile Sınıflandırma) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN VERİ MADENCİLİĞİ (Karar Ağaçları ile Sınıflandırma) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr İçerik Sınıflandırma yöntemleri Karar ağaçları ile sınıflandırma Entropi Kavramı ID3 Algoritması C4.5

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Araş. Gör. Ahmet ARDAHANLI. Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Araş. Gör. Ahmet ARDAHANLI. Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Araş. Gör. Ahmet ARDAHANLI Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bu hafta? İki değişken değerinin yer değiştirilmesi (swapping) selection sort sıralama algoritması bubble sort

Detaylı

TIGER PLUS ÜRÜN FARK DOKÜMANI

TIGER PLUS ÜRÜN FARK DOKÜMANI 2011 TIGER PLUS ÜRÜN FARK DOKÜMANI 1/24/2011 TIGER PLUS ÜRÜN FARKLARI YENİ ÖZELLİKLER 1. Malzeme Virman İşlemleri Malzeme virmanı ile; Malzemeler arası miktar/stok aktarımı Farklı bir amaç için alınmış

Detaylı

Bugünkü Değer Hesaplamaları

Bugünkü Değer Hesaplamaları İŞLETME FİNANSMANI Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Bugünkü değer hesaplamalarında, gelecekteki bir

Detaylı

Enterprise Resource Planning - ERP - Kurumsal kaynak planlaması ya da iş letme kaynak planlaması,

Enterprise Resource Planning - ERP - Kurumsal kaynak planlaması ya da iş letme kaynak planlaması, Enterprise Resource Planning - ERP - Kurumsal kaynak planlaması ya da iş letme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde

Detaylı

Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi

Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi ÖN MALİYET Siparişin üretiminden önceki verilerle hesaplanan ilk maliyetidir. Wintex ön maliyet modülü tüm maliyet etkenlerinin doğru ve hızlı girilebilmesine olanak

Detaylı

Perakendeye Özel SERTİFİKA PROGRAMLARI

Perakendeye Özel SERTİFİKA PROGRAMLARI Perakendeye Özel SERTİFİKA PROGRAMLARI Göztepe Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nida Kule İş Merkezi No:1 K:7 İstanbul Tel: 0216 468 88 18 - Faks: 0216 468 88 01 info@kargem.com.tr www.kargem.com.tr İŞ BİRLİĞİ

Detaylı

MADDE VE TEST ANALİZİ. instagram: sevimasiroglu

MADDE VE TEST ANALİZİ.  instagram: sevimasiroglu MADDE VE TEST ANALİZİ Sunu Sırası Madde Analizi Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılık Gücü Test Analizi Dizi Genişliği Ortanca Ortalama Standart Sapma Testin Ortalama Güçlüğü Testin Çarpıklık Düzeyi Test Güvenirliği

Detaylı

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ Herhangi bir işe girişirken, genellikle o iş için harcanacak çaba ve kaynaklarla, o işten sağlanacak fayda karşılaştırılır. Bu karşılaştırmada amaç, kaynaklara (üretim faktörlerine)

Detaylı

BÖLÜMLER. Birinci Bölüm TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ. İkinci Bölüm DIŞ KAYNAK KULLANIMI. Üçüncü Bölüm ENVANTER YÖNETİMİ

BÖLÜMLER. Birinci Bölüm TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ. İkinci Bölüm DIŞ KAYNAK KULLANIMI. Üçüncü Bölüm ENVANTER YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ARKA PLANI, GELİŞİMİ, GÜNCEL UYGULAMALARI BÖLÜMLER Birinci Bölüm TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE GİRİŞ İkinci Bölüm DIŞ KAYNAK KULLANIMI Üçüncü Bölüm ENVANTER YÖNETİMİ Dördüncü Bölüm

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. İki Boyutlu Koordinat sistemleri Arası Dönüşüm

ARAZİ ÖLÇMELERİ. İki Boyutlu Koordinat sistemleri Arası Dönüşüm İki Boyutlu Koordinat sistemleri Arası Dönüşüm Amaç, bir koordinat sistemine göre elde edilmiş olan koordinatların, diğer bir koordinat sistemindeki koordinat değerlerini elde etmektir. İki haritanın koordinat

Detaylı

Planla, Tahmin Et, Yönet IBM Perakende Planlama Çözümleri

Planla, Tahmin Et, Yönet IBM Perakende Planlama Çözümleri Planla, Tahmin Et, Yönet IBM Perakende Planlama Çözümleri Ajanda Perakende Sektöründe Planlama IBM Planlama Çözümleri Merchandise Planlama Çeşitlilik Planlama Kurumsal Karneleme Mağaza Bazında Planlama

Detaylı

Yeşilköy Anadolu Lisesi

Yeşilköy Anadolu Lisesi Yeşilköy Anadolu Lisesi TANIM (KONUYA GİRİŞ) a, b, c gerçel sayı ve a ¹ 0 olmak üzere, ax 2 + bx + c = 0 biçimindeki her açık önermeye ikinci dereceden bir bilinmeyenli denklem denir. Bu açık önermeyi

Detaylı

1 Temmuz 2014 Netsis Standard 2 1 Temmuz 2014

1 Temmuz 2014 Netsis Standard 2 1 Temmuz 2014 1 Temmuz 2014 Ana Paket Eğitim Fiyatı Eğitim Saati Netsis Standard 2 Temel Set ( 1 Kullanıcı) Satış Yönetimi, Satınalma Yönetimi, Stok Yönetimi, Finans Yönetimi, Genel Muhasebe, Kalite Kontrol, Esnek yapılandırma,

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-III ÇERÇEVE PROGRAMI. : Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No 79 Fethiye /MUĞLA

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-III ÇERÇEVE PROGRAMI. : Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No 79 Fethiye /MUĞLA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU MATEMATİK-III ÇERÇEVE PROGRAMI 1.KURUMUN ADI 2.KURUMUN ADRESİ 3.KURUCUNUN ADI :Tercih Özel Öğretim Kursu : Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No 79 Fethiye /MUĞLA : ARTI ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETİM

Detaylı

"Hep birlikte ileriye..." sloganıyla firmamız 2015 yılında da yeni müşterileriyle büyümeyi hedeflemektedir.

Hep birlikte ileriye... sloganıyla firmamız 2015 yılında da yeni müşterileriyle büyümeyi hedeflemektedir. DÜNDARLAR MAKİNA 1 Dündarlar Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirket 1995 yılında 900 m2 kapalı alanda faaliyetine başlayan firmamız hızla büyüyerek 2009 yılında 6500 m2 kapalı, 6000 m2 açık alanda üzere

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Faaliyet Etkinliği (Verimlilik) Oranları Faaliyet etkinliği, temel olarak net satışlara

Detaylı

ARAS KARGO SOSYAL MEDYA KILAVUZU

ARAS KARGO SOSYAL MEDYA KILAVUZU ARAS KARGO SOSYAL MEDYA KILAVUZU DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE DİJİTAL İLETİŞİM KILAVUZUN AMACI DİJİTAL MANİFESTOMUZ SOSYAL MEDYA İLKELERİMİZ 1. Dinleyin 2. Gizliliğe Önem Verin 3. Bizi Destekleyin 4. İnsana

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU Surum: 090811.2230

KULLANIM KILAVUZU Surum: 090811.2230 Mühendislik Sanatları Merkezi RGB Basic Renk ölçümüne en ekonomik başlangıç KULLANIM KILAVUZU Surum: 090811.2230 Bu kitapçık, ShadeArt RGB Plus isimli Renk ölçme, karşılaştırma yazılımın kullanımını açıklar.

Detaylı

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI KAVRAMI Üretim kaynakları planlaması (MRP II) sisteminin hedefleri stokların azaltılması, üretimi aksatmayacak ve dolayısı ile kapasite kayıplarına

Detaylı

POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI

POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI Pozlama; film ya da dijital sensör üzerinde görüntünün oluşması için, ışığın fotoğraf makinesi içerisine girmesi ve ışığa duyarlı yüzeye aktarılması süreci olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Amaç ve Fayda Bilindiği gibi mamul maliyetleri direkt hammadde (direkt ilk madde ve ambalaj), direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden oluşmaktadır.

Detaylı

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim : (264) Sayısal Analiz. Giriş.

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim :  (264) Sayısal Analiz. Giriş. Okut. Yüksel YURTAY İletişim : Sayısal Analiz yyurtay@sakarya.edu.tr www.cs.sakarya.edu.tr/yyurtay (264) 295 58 99 Giriş 1 Amaç : Mühendislik problemlerinin bilgisayar ortamında çözümünü mümkün kılacak

Detaylı

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY 2

ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY 2 ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ ÖLÇME VE DEVRE LABORATUVARI DENEY 2 2.1. ÇEVRE AKIMLAR YÖNTEMİ Elektrik devrelerinin çözümünde kullanılan en basit ve en kolay yöntemlerden biri çevre akımları yöntemidir.

Detaylı

Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi

Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi 5S Endüstriyel Çalışma Ortamının Düzenlenmesi Cengiz Pak,2010 Bu sunumu akademik amaçlı veya şirket içi eğitimlerde kaynak belirterek ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. cengizpak.com.tr Avcının Silahı

Detaylı

ÇORUM DİNAMİK KAVŞAK KONTROL SİSTEMİ UYGULAMASININ PERFORMANS ANALİZİ NİSAN 2016

ÇORUM DİNAMİK KAVŞAK KONTROL SİSTEMİ UYGULAMASININ PERFORMANS ANALİZİ NİSAN 2016 ÇORUM DİNAMİK KAVŞAK KONTROL SİSTEMİ UYGULAMASININ PERFORMANS ANALİZİ NİSAN 2016 Çorum da 9 kavşakta hayata geçirilen Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi CHAOS TM ile kavşaklarda bekleme sürelerinin azaltılması

Detaylı

Vera ERP Malzeme İhtiyaçları Modülü Şeması

Vera ERP Malzeme İhtiyaçları Modülü Şeması Konu Başlıkları Vera ERP Malzeme İhtiyaç Planlama Şeması 3 Genel Özellikler 4 Hedefler.6 Kotalardan Hedeflere Aktarım...7 Ana Üretim Planı Oluşturma..8 Malzeme İhtiyacının Belirlenmesi.11 Malzeme İhtiyacını

Detaylı

MRP Mantığı. MRP -- Proses

MRP Mantığı. MRP -- Proses MRP -- Proses 1 MRP Mantığı MRP, ana üretim çizelgesini baz alarak, tüm ürün ağaçları boyunca komponentlerin çizelgelerini oluşturmaktadır. MRP, çizelgelenen zaman ufku içerisindeki her bir zaman periyodunda

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 2- HATA VE HATA KAYNAKLARI Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 GİRİŞ Bir denklemin veya problemin çözümünde kullanılan sayısal yöntem belli bir giriş verisini işleme tabi tutarak sayısal

Detaylı

Ayrık Hesaplamalı Yapılar (COMPE 251) Ders Detayları

Ayrık Hesaplamalı Yapılar (COMPE 251) Ders Detayları Ayrık Hesaplamalı Yapılar (COMPE 251) Ders Detayları Ders Adı Ayrık Hesaplamalı Yapılar Ders Kodu COMPE 251 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

LUCA Bilgisayarlı Muhasebe Programı. Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Mayıs- 2018

LUCA Bilgisayarlı Muhasebe Programı. Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Mayıs- 2018 LUCA Bilgisayarlı Muhasebe Programı Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Mayıs- 2018 Stok Özel Kod Tanımlama Stoklu veri girişi işlemleri için özel stok kodları tanımlayabiliriz.

Detaylı

ÇORUM DİNAMİK KAVŞAK KONTROL SİSTEMİ UYGULAMASININ PERFORMANS ANALİZİ Şubat 2014

ÇORUM DİNAMİK KAVŞAK KONTROL SİSTEMİ UYGULAMASININ PERFORMANS ANALİZİ Şubat 2014 ÇORUM DİNAMİK KAVŞAK KONTROL SİSTEMİ UYGULAMASININ PERFORMANS ANALİZİ Şubat 014 Çorum da 6 kavşakta hayata geçirilen Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi CHAOS TM ile kavşaklarda bekleme sürelerinin azaltılması

Detaylı

Araştırma Notu 17/217

Araştırma Notu 17/217 Araştırma Notu 17/217 14 Eylül 2017 ENİ GSH SERİLERİNDE BÜÜMEE KATKILAR Ozan Bakış * önetici Özeti TÜİK in yayınladığı yeni milli gelir serileri ile büyümeye katkı hesaplarını eski serilerde olduğu gibi

Detaylı

PROGRAMLAMA DİLLERİ I

PROGRAMLAMA DİLLERİ I PROGRAMLAMA DİLLERİ I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Hafta 1. Hafta 2. Hafta 3. Hafta 4. Hafta 5. Hafta 6. Hafta 7. Hafta

Detaylı

MODÜL 4 HESAP TABLOSU UYGULAMALARI 2

MODÜL 4 HESAP TABLOSU UYGULAMALARI 2 MODÜL 4 HESAP TABLOSU UYGULAMALARI 2 Formüller ve İşlevler A. Aritmetik ve Mantık Formülleri Aritmetik formüllerini kullanmak için operatörlere ve hücre adreslerine gereksinim vardır. Operatör bir işlemin

Detaylı

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI Sayı ekseni üzerindeki tüm noktalarda değer alabilen değişkenler, sürekli değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Bu bölümde, sürekli değişkenlere uygun olasılık dağılımları üzerinde

Detaylı

İçindekiler Tablosu Nakit Akış Programı...3

İçindekiler Tablosu Nakit Akış Programı...3 İçindekiler Tablosu Nakit Akış Programı...3 1.Özellikler..3 2.Kullanım 4 2.1. Nakit Akış Programı Ana Tablo İçeriği..4 2.2. Üst Menü İçeriği..6 2.2.1. Ayarlar Menü.....6 2.2.2. Yönetim Menü...8 2.3. Alt

Detaylı

FOREX TEMEL KAVRAMLAR

FOREX TEMEL KAVRAMLAR FOREX TEMEL KAVRAMLAR Kaldıraç: Kaldıraç yatırımcının parasının belli bir katına kadar işlem yapabilmesini sağlayan araçtır. Türkiye de Forex piyasasında, SPK tarafından düzenlenmiş bu oran maksimum 1:100

Detaylı