BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ GLOBAL MATBAA MÜREKKEPLERİ PAZARINDAKİ GELİŞMELER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ GLOBAL MATBAA MÜREKKEPLERİ PAZARINDAKİ GELİŞMELER"

Transkript

1 BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) Fax: (216) BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ GLOBAL MATBAA MÜREKKEPLERİ PAZARINDAKİ GELİŞMELER Matbaa mürekkepleri pazarındaki durum oldukça mücadeleci olmakla birlikte, endüstri son birkaç yıldır çabalamaktadır. Yayın mürekkepleri, pazar araştırma şirketi Global Industry Analysts tarafından yakın zamanda yayınlanan araştırmaya göre, sorunlu bir üretim alanı olmaya devam etmektedir. Oysa, pazar araştırmalarında görülen gelişmelerin pazara olumlu etkileri olabileceği görülmektedir. Matbaa mürekkepleri endüstrisi, talep durumunu etkileyen ekonomik iniş ve çıkışlar ile konjonktürel bir yapıya sahiptir. Yükselen hammadde fiyatları nedeniyle global matbaa mürekkepleri endüstrisi son yıllarda yavaş bir tempoda büyümektedir. Elektronik ortamda büyüyen yayıncılık sektörü, yayıncılık sektöründe ana bir son kullanım uygulaması olan matbaa mürekkepleri için önemli sorunlar yaratmaktadır. Ancak, dünya çapında artan ambalaj sektörünün, yayıncılık sektöründe görülen düşüşlerin etkisini azaltması beklenmektedir. Dijital baskı teknolojileri alanındaki ilerlemeler, etiket baskı sektörünün yönettiği şekilde değişmektedir. Pazardaki büyüme, segmentte beklenen dalgalı grafiklerin görüldüğü önemli talepten kaynaklı olacaktır. Ambalaj sektöründeki; geri dönüşüm ve ambalajların çevreye olan etkisini en aza indirme çabaları, daha kompakt ambalaj boyutuna olan eğilim ve geleneksel pazarlardaki talebin sabit olması bu segmentteki inovasyonu yöneteceği tahmin edilmektedir. Sürekli teknoloji yenilikleri, UV ve püskürtmeli mürekkepler gibi daha yeni büyüme alanları açmıştır. Dijital mürekkep hızla popülerlik kazanıyor iken; litografi veya ofset mürekkep segmentin büyük bir gelir getirici parçasını; rotogravür, serigrafi, tipo ve diğer özel baskı mürekkepleri, diğer hızla büyüyen segmentleri temsil etmektedir. Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş pazarlar global matbaa mürekkepleri pazarını değer olarak elinde tutarken, Asya Pasifik bölgesi tonaj açısından lider durumdadır. Asya Pasifik bölgesi analiz

2 yapılan periyodda, dünya çapında bölgesel olarak %7,2 nin üzerindeki CAGR büyümesiyle, en hızlı büyüyen pazar olarak meydana çıkacağı düşünülmektedir. İstikrarlı bir şekilde büyüyen ekonomiler, hızlı endüstriyelleşme, yaşam standartlarındaki iyileşme ve son kullanıcı endüstrisindeki gelişmeler bu bölgedeki önemli etkilerdir. Ayrıca; yazılı basımlardaki büyüme, yüksek kalite ambalaj uygulamalarında görülen canlı büyüme, tüketim malları segmentlerindeki baskı ve etiketleme uygulamalarının gelişmekte olması, talebi harekete geçirmektedir. İnovasyonun büyümeye katkısı Matbaa mürekkeplerinde satışların durgunluk göstermesine rağmen, Ar-Ge faaliyetleri canlılığını korumaya devam ediyor. Gelecekte müşterilerin gelişen ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri için teknolojik geliştirme ve ürün yenilikleri üreticilere yardımcı olmaktadır. Mürekkep püskürtmeli ve UV / EB alt segmentleri, teknolojik yeniliklerinden başlıca yararlanan segmentlerdir. UV likit mürekkep ve solvent likit mürekkeplerdeki gelişmiş opaklık ve daha iyi baskı kalitesi gibi gelişmeler, ürün fonksiyonlarının geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. PTFE -politeirafloroetilenbazlı mürekkepler, üstün aşınma direnci ve optimum yüzey kayganlığı sağlamak için geliştirilmektedir. Öncelikli olarak baskı verimliliği ve çevre güvenliği için, değişen standartları karşılayabilmek adına teknolojik gelişmelerde ilerleme kaydedilmeye devam edilmektedir. Biyolojik olarak parçalanabilen mürekkepler Çevre korunmasına yönelik trendin büyümesi, baskı ve ambalaj bileşenlerinin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi ile sonuçlanmıştır. Biyolojik olarak parçalanabilir mürekkepler; baskı plakalarında kalan mürekkepleri yıkamada kullanılan petrol içeren zararlı temizlik ürünlerinin kullanımını ortadan kaldıran hint yağı bazlı reçine ve diğer bitkisel yağlar gibi hammaddelerden elde edilen bir çözücüden yapılır. Bir diğer önemli faktör de bu mürekkeplerin kağıt hamuru yapmak amacıyla kağıttan kolayca ayrılabilir olmasıdır. Çevre dostu mürekkepler pazarda yeni olmamakla birlikte, mürekkep ve paketleme teknolojilerinin gelişmesine rağmen, uygulanabilirliğin ve kalite düzeylerinin düşük olmasından dolayı adapte olamamaktadırlar. Güçlenen mürekkep püskürtmeli baskı pazarı Inkjet baskı piyasası son birkaç yıldır pozitif büyüme göstermektedir. Bu büyüme esas olarak, segment grafiğinin geniş formatlarında gelişmelerin devam etmesine dayandırılmaktadır. Dijital baskıya olan yüksek adaptasyon ile, etiket ve kısıtlı web segmentlerinde yeni fırsatlar açılmaktadır. Segmentteki büyüme, aynı zamanda endüstrinin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için eko solvent mürekkep formülasyonları gibi ürün yenilikleri ile sürdürülmektedir. Kalite açısından, özellikle kaplanmış substratlar halinde gelişmiş bir film oluşumunu sağlamak için bu yeni düşük çözücülü mürekkeplerin, üstün ıslatma özellikleri bulunmaktadır.

3 Pazarın gelir oranını değiştiren UV kürlü mürekkepler Matbaa mürekkebi yenilikçi teknolojilerin karlı etkisini gösteren, hibrid enerji kürlü mürekkep teknolojisinin bir dalı olan UV-kürlü mürekkepler; ABD, Batı Avrupa, Japonya ve bazı Asya- Pasifik bölgelerindeki pazarlarda baskın olmaya devam etmektedir. Gelecek vaat eden yıllık bir büyüme ile UV mürekkeplerinin; en büyük nihai kullanım segmentini oluşturan ambalaj, onu izleyen yayıncılık ve ticari baskı segmentleriyle, önümüzdeki yıllarda güçlü bir büyümeye tanıklık edeceği öngörülmektedir. Asıl ilgiyi çeken raf etkisi için cazip etiketleme yapılan ambalaj uygulamalarında, geleneksel çözücüler içinde doğal bir seçim olması UV mürekkeplerinin avantajlarıdır. Tablo 1: Bölgelere göre global matbaa mürekkepleri pazarı yıllık satışları 2013 ve 2020 tahminleri. Bölge/Ülke 2013 yılı verileri, (Bin ton) 2020 yılı tahminleri, (Bin ton) Kuzey Amerika 985, ,4 Avrupa 1.060, ,5 Asya Pasifik 1.797, ,2 Dünyanın geriye kalan diğer bölgeleri 270,5 376,6 Total 4.114, ,7 Kaynak: GIA (Global Industry Analysts) Yavaşlayan Yayın ve Ticari Baskı Sektörü Uluslararası yayın ve ticari baskı iş ortamı depresif kalmaya devam etmektedir. Yayın endüstrisi, yüksek profilli konsolidasyonlar aracılığıyla boşluğa köprü oluşturulması girişimlerine rağmen, baskı sektöründe kapasite üzerinde hasılatıyla lider olan internet ve televizyon gibi yeni nesil medya alternatiflerinin ciddi rekabet ile karşı karşıya kalmaktadır. Matbaalar arasındaki rekabet son derece sert olmakla birlikte, fiyat üzerinden ürün farklılaştırması kar marjlarının düşüklüğünü beraberinde sürüklemektedir. Yüksek sayıda basılı broşür, el ilanları ve dergiler sayesinde reklam harcamalarındaki artışın basılı medyayı olumlu etkilemesi beklenmektedir. Gazete ajansları baskıda verimliliği hızlandırmaya ve ticari fırsatların bağlantısını kurmaya başlamışlardır.

4 Ambalaj Sektöründeki Hareketlilik Baskı mürekkeplerine olan talep, küresel ambalaj sektöründe büyüyerek artmaktadır. Ambalaj sanayi; metalik ve floresan mürekkep, kompleks ambalajlar için özel mürekkep ve laklar da dahil olmak üzere çok geniş bir yelpazede tüketilmektedir. Ambalaj sektöründeki yeni trendler, daha çekici renkler ve karmaşık yazı sanatının benimsenmesini gerektirmektedir. Bu durum, kompleks mürekkepler için yeni bir pazarın ortaya çıkmasını destekler. Birçok üretici, ambalaj sanayi ihtiyaçlarına adapte edebilmek için çevre dostu mürekkepler geliştirmektedirler. Ambalaj sanayi büyümeye devam etmekte ve şirketler ürün farklılaşması için yeni teknolojiler aramaktadırlar. Tablo 2: Ürün segmentine göre global matbaa mürekkepleri pazarı 2013 yılı tüketim hacmi. Ürün segmentine göre dağılım Tüketim hacmi, 2013 (Bin ton) LİTOGRAFİK 1676,2 FLEKSOGRAFİK 701,8 Kaynak: GIA (Global Industry Analysts) GRAVÜR 1206,2 DİĞERLERİ 530,1 Total 4114,3 Hammadde Temini ve Fiyatların Değişkenliği Yüksek fiyatlar, hammadde tedarik sorunları ve zorlu çevresel gereklilikler, küresel matbaa mürekkebi sektörünün karşı karşıya olduğu temel sorunlar olmaya devam etmektedir. Son yıllarda, mürekkep fiyatlarında dalgalanmalara yol açan, mürekkep üreticileri için ürünlerin tedariğini azaltan alternatif pazarlar ve konsolidasyonlar gibi sorunlar bazı hammaddeler için matbaa mürekkepleri şirketlerinde önemli bir hale gelmektedir ve 2014 yıllarında hammadde fiyatlarındaki bazı kararlılıklara rağmen, yüksek maliyetler ve zorlu çevresel gereklilikler esas olarak belirli anahtar bileşenlerin durumunu etkilemektedir. Bitkisel yağlar ve mineral yağları gibi bazı belirli malzemelerin fiyatları 2014 yılı boyunca sabit kalmış iken, bazı çözücü ve reçinelerin fiyatları 2014 yılında yükselmeye başlamıştır. Ayrıca sürekli olarak matbaa mürekkepleri fiyatlarını etkileyen; titanyum oksit, reçine ve nafta gibi diğer malzemelerin fiyatları ise yükselen tarafta yer almaktadır.

5 Rekabet Matbaa mürekkepleri alanındaki yeni şirket alımlarından bazıları; American Inks and Coatings in Color Resolutions International ı satın almış, Sun Chemical 2014 yılında Tintas SA and Sinclair SA şirketlerini bünyesine katmıştır. Toyo Ink 2013 yılında Arets International'ı devralmıştır. DIC Corp, Flint Group ve Toyo Ink SC HD küresel baskı mürekkepleri pazarının önde gelen şirketlerini temsil etmektedir. Üç şirket, satış değeri açısından küresel pazarın % 60 ından fazla bir kombine payı ellerinde tutmaktadır. Sun Chemical, Flint Group ve INX şirketleri ABD matbaa mürekkepleri pazarını domine etmektedir. DIC Corp, iştiraki Sun Chemical ile birlikte; Kanada, Japon ve Avrupa matbaa mürekkepleri piyasalarına hakim durumdadır. Kaynak: Printing Inks- A Global Strategic Business Report, Global Industry Analyts (GIA), November 2014 European Coatings Journal,

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi Grand View Research e göre, 2020 ye kadar pazarın gelişim ve değişim trendleri

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi Grand View Research e göre, 2020 ye kadar pazarın gelişim ve değişim trendleri BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org.tr BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü

HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü HAZİRAN 2016 Gebze Ticaret Odası Ticaret Bölümü Sayı: 2016/1 TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA BOYA SEKTÖRÜ Son dönemde dünya boya sanayisi önemli değişikliklere sahne olmaktadır. Sektörde konsantrasyon, uzmanlaşma,

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi IRL, 2018 e kadar pazar gelişmelerindeki tahminlerini açıkladı.

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Pazar araştırma şirketi IRL, 2018 e kadar pazar gelişmelerindeki tahminlerini açıkladı. BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org Avrupa Boya Pazarının Son Yıllardaki

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. 2019 Yılına Kadar Boya Ve Kaplamalarda Küresel Talebin Büyümesi

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. 2019 Yılına Kadar Boya Ve Kaplamalarda Küresel Talebin Büyümesi BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Denizcilik Boyalarının 2019 yılında 8,37 milyar Euro değerinde olması bekleniyor.

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ. Denizcilik Boyalarının 2019 yılında 8,37 milyar Euro değerinde olması bekleniyor. BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ KÜRESEL TOZ BOYA PAZARI. Genel olarak ekonomik ve ticari piyasaların desteğiyle, pazarın büyümesinde artış görülmektedir.

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ KÜRESEL TOZ BOYA PAZARI. Genel olarak ekonomik ve ticari piyasaların desteğiyle, pazarın büyümesinde artış görülmektedir. BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

KÜRESEL DEKORATİF BOYA PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL DEKORATİF BOYA PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL DEKORATİF BOYA PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Dekoratif boyalar küresel anlamda 2011 yılı için, yaklaşık hacimce %56 ve değerce %44 lük oranla, dünyanın en büyük boya segmentidir.

Detaylı

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ DÜNYADA VE TÜRKİYE DE BOYA SEKTÖRÜ Haziran 2015 BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Bosad 2003 yılında kurulmuştur. Üyeleri hem boya üreticileri hem de hammadde ve hizmet tedarikçileridir. 100 e yakın üye ile sektörün

Detaylı

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ BOSAD BOYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Selim Ragıp Emeç Sk. Kafaoğlu Apt. No:13 D:5 PK 34740 Suadiye- Kadıköy/ İstanbul Tel: (216) 384 74 53-93 Fax: (216) 384 69 34 bosad@bosad.org BOSAD BİLGİLENDİRME BÜLTENİ

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Endüstriyel koruyucu boyalar talep hacminin %5 ini ve küresel boya satışlarının %7 sini oluşturmaktadır. Koruyucu boyaların hacimsel

Detaylı

DUPONT CYREL PERFORMANS PLAKALARI

DUPONT CYREL PERFORMANS PLAKALARI DUPONT CYREL PERFORMANS PLAKALARI Yüksek hızda, en iyi kalite baskı için tasarlanmış dijital plakalar DuPont Packaging Graphics www.cyrel.com.tr Daha Fazla Bilgi DuPont Cyrel Üzerine DSP Tasarım DuPont

Detaylı

Küresel Otomotiv Boyaları Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği

Küresel Otomotiv Boyaları Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği Küresel Otomotiv Boyaları Pazarı Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv boyaları küresel boya pazarının önemli bir birleşenidir. 2011 yılında bu sektör dünya çapında 705 milyon litre hacminde

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

Bosad Genel Sekreterliği

Bosad Genel Sekreterliği Bosad Genel Sekreterliği Ahşap mobilya üretim alanı hem hacimsel hem de değersel olarak boya sanayisinin %6 sını kapsamaktadır. 2006 yılında ahşap yüzey boyalarında 1.725 milyon litreden 5.201 milyon $

Detaylı

MİSYON VİZYON KALİTE

MİSYON VİZYON KALİTE kaplanplastik.com HAKKIMIZDA 1979 yılında kurulmuş olan kaplan plastik, kurulduğu günden beri izlemiş olduğu yenilikçi, sürdürülebilir ve hep daha iyisini üretme politikası sayesinde Türkiye nin en büyük

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

İNŞAAT SANAYİSİNDE DIŞ PAZARLAR VE İHRACAT. Hüseyin Bilmaç İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

İNŞAAT SANAYİSİNDE DIŞ PAZARLAR VE İHRACAT. Hüseyin Bilmaç İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İNŞAAT SANAYİSİNDE DIŞ PAZARLAR VE İHRACAT Hüseyin Bilmaç İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı TÜRKİYE GSYH & İNŞAAT SEKTÖRÜ BÜYÜME HIZLARI (1999-2010) 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% -5,0% -10,0% 18,5%

Detaylı

Böttcher 1725 yılında kuruldu 290 yıllık bir başarı hikayesi. İlk merdane 1878 yılında üretildi Grafik endüstrisinde 130 yılı aşkın bir tecrübe

Böttcher 1725 yılında kuruldu 290 yıllık bir başarı hikayesi. İlk merdane 1878 yılında üretildi Grafik endüstrisinde 130 yılı aşkın bir tecrübe İçerik 1. Böttcher tanıtımı 2. Merdane üretimi 3. Ürünler 4. Sektörler 5. Müşteriler 6. Böttcher Türkiye 7. Neden karton ambalaj? 8. Migrasyon 9. Böttcher çözümleri Böttcher 1725 yılında kuruldu 290 yıllık

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, 2013 yılının ilk yarısındaki zorlu ortamda iyi bir ticari performans sergiledi 26.07.2013 2013 yılı ikinci çeyreği - Satışlar 18.4 milyar Avro (%3 artış) - Özel kalemler öncesi

Detaylı

KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER

KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER NİSAN 2014 Birleşmiş Milletler (UN), Uluslararasın Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalınma Teşkilatı (OECD) ve Dünya Bankası nın (WB), küresel

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, ikinci çeyrekte satış hacmini artırdı 26 Temmuz 2014 BASF, 2014 yılı ikinci çeyreğinde satışlarını yüzde 1 artırarak 18,5 milyar avroya çıkardı. Şirketin faiz ve vergi öncesi

Detaylı

Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL

Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL Erkan ERDİL Bilim ve Teknoloji Politikaları Araştırma Merkezi ODTÜ-TEKPOL Brezilya: Ülkeler arası gelir grubu sınıflandırmasına göre yüksek orta gelir grubunda yer almaktadır. 1960 ve 1970 lerdeki korumacı

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release 27.02.2013 BASF, 2012 yılında satışlarını ve operasyon gelirlerini arttırdı Elena Papayorgioğlu Tel.: 0216 570 35 76 Faks: 0216 570 35 79 E-mail: elena.papayorgioglu@basf.com 2012

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS)

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) Ata Yatırım Araştırma 14 Ocak 2015 Havacılık TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) AL 2014 sonuçları beklentinin altında kaldı... Ancak önümüzde güçlü bir yıl görünmekte... 2014 yılı sonuçları şirket tahminleri

Detaylı

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA

TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA TÜRKĠYE DÜNYANIN BOYA ÜRETĠM ÜSSÜ OLMA YOLUNDA Nurel KILIÇ Türk boya sektörü; Avrupa nın altıncı büyük boya üreticisi konumundadır. Türkiye de 50 yılı aşkın bir geçmişi olan boya sektörümüz, AB entegrasyon

Detaylı

Türkiye Kerem Ege Inkjet Ürünleri Satış ve İş geliştirme Müdürü Türkiye & Orta Doğu, Afrika & Orta Asya. Inkjet Baskı Teknolojileri ile Matbaanızı

Türkiye Kerem Ege Inkjet Ürünleri Satış ve İş geliştirme Müdürü Türkiye & Orta Doğu, Afrika & Orta Asya. Inkjet Baskı Teknolojileri ile Matbaanızı INKJET BASKI TEKNOLOJILERI ILE MATBAANIZI NASIL DAHA REKABETÇI VE KÂRLI BIR HALE GETIREBILIRSINIZ? HOW DO YOU MAKE YOUR PRINTING HOUSES MORE PROFITABLE AND COMPETITIVE WITH INKJET PRINTING TECHNOLOGY?

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

PLASTİK SEKTÖRÜ 2017 YILI BEKLENTİLERİ ARALIK 2016 GEBZE TİCARET ODASI TİCARET BÖLÜMÜ

PLASTİK SEKTÖRÜ 2017 YILI BEKLENTİLERİ ARALIK 2016 GEBZE TİCARET ODASI TİCARET BÖLÜMÜ PLASTİK SEKTÖRÜ 2017 YILI BEKLENTİLERİ ARALIK 2016 GEBZE TİCARET ODASI TİCARET BÖLÜMÜ PLASTİK SEKTÖRÜ 2017 YILI BEKLENTİLERİ Türk plastik sektörü, 2016 da gerçekleştirdiği 9 milyon tonluk üretimle dünyanın

Detaylı

Sanayi Kuruluşlarının Araştırma ve Teknolojik Geliştirme ve İnovasyon Yetkinliğinin Geliştirilmesinde OSB lerin Öncülüğü

Sanayi Kuruluşlarının Araştırma ve Teknolojik Geliştirme ve İnovasyon Yetkinliğinin Geliştirilmesinde OSB lerin Öncülüğü Sanayi Kuruluşlarının Araştırma ve Teknolojik Geliştirme ve İnovasyon Yetkinliğinin Geliştirilmesinde OSB lerin Öncülüğü Prof. Dr. Şener OKTİK Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanı Bilim ve

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ

DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE 2040 A BAKIŞ Dünyanın önemli petrol ve enerji şirketlerinden Exxon Mobil tarafından 2018 Enerji Görünümü ve 2040 yılına dair öngörüleri içeren bir rapor yayınlandı. Rapor, Outlook

Detaylı

Küresel Boya ve Hammaddeleri Sektöründen Kısa Haberler Şubat Bosad Genel Sekreterliği

Küresel Boya ve Hammaddeleri Sektöründen Kısa Haberler Şubat Bosad Genel Sekreterliği Küresel Boya ve Hammaddeleri Sektöründen Kısa Haberler Şubat 2013 Bosad Genel Sekreterliği Dünya Boya Sanayicileri Birliği (World Paint and Coatings Industry Association (WPCIA)) nın Ocak 2013 te yayınlanan

Detaylı

Küresel Toz Boya Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği

Küresel Toz Boya Pazarı. Bosad Genel Sekreterliği Küresel Toz Boya Pazarı Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Küresel olarak toz boyaların 2011 yılı değeri 2.661 milyon litrede yaklaşık olarak 8.105 milyon $ dır. 2011 de toz boyalar hem hacimsel hem

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS)

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) Ata Yatırım Araştırma 19 Ekim 2015 Havacılık TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) AL Eylül Ayında Zayıfladı. Ancak 3Ç15 Verileri Hala Güçlü Eylül 2015 te trafik büyümesi Temmuz ve Ağustos a kıyasla yavaş

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım

Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım Organik tarım, dünyada yaklaşık 130 ülkede yapılmakta ve organik tarım üretim alanı giderek artmaktadır. 2011 yılı verilerine göre dünyada 37 milyon hektar alanda organik

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS)

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) Ata Yatırım Araştırma 15 Haziran 2015 Havacılık TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) AL Trafik Büyümesinde Olumlu Sinyaller... Trafik büyümesinde 2Ç15 itibariyle beklediğimiz canlanmaya parallel olarak,

Detaylı

Basın Bülteni. BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı

Basın Bülteni. BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı Basın Bülteni BASF, 3. çeyrekte satış hacmini artırdı BASF, 2014 yılı üçüncü çeyreğinde satışlarını yüzde 3 artırarak 18,3 milyar Avro ya çıkardı. Şirketin faiz ve vergi öncesi karı ise (FAVÖK) yüzde 9

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Y Finansal Sunumu.

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Y Finansal Sunumu. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2017-1Y Finansal Sunumu yatirimciiliskileri@dyo.com.tr 2017-1Y Başlıca Gelişmeler 1 Türkiye Boya Pazarı Petrol* Fiyatları ve Hammadde Maliyetleri Verimlilik

Detaylı

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları

ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları 17/07/2018 ABD Tarım Bakanlığının 12/07/2018 Tarihli Ürün Raporları ABD Tarım Bakanlığınca 12 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanmış tahıl ve yağlı tohumlar raporlarında, ABD nin yanı sıra dünya üretimi ve

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Türkiye Veteriner İlaçları Pazarı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Süt Sığırcılığı ve Süt Ürünleri Çalıştayı ve Sergisi 28-29 Nisan, 2008 - Konya İsmail Özdemir VİSAD - Veteriner Sağlık Ürünleri

Detaylı

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ

TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ TÜRK PERAKENDE SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLERİMİZ Türkiye de perakende sektörü, 300 milyar dolara ulaşan büyüklüğü, 365 bin mağaza sayısı ve 2009-2013 yılları arasında yıllık bileşik %7 büyüme ile öne çıkan sektörler

Detaylı

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN VE YAKIT ETKİNLİK POLİTİKALARININ PETROL FİYATLARINA ETKİSİ

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN VE YAKIT ETKİNLİK POLİTİKALARININ PETROL FİYATLARINA ETKİSİ ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN VE YAKIT ETKİNLİK POLİTİKALARININ PETROL FİYATLARINA ETKİSİ Ersin ÖKTEM 1 Yrd.Doç.Dr. İzzettin TEMİZ 2 1 Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı TPAO, eoktem@tpao.gov.tr 2 Gazi Üniversitesi

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR

BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜNDE İTHALATA BAĞIMLILIK SÜRÜYOR Gözde SEVİLMİŞ Giderek artan nüfusa paralel olarak gıda maddeleri tüketimi ve dolayısıyla bitkisel yağ tüketimi artmaktadır. Diğer yandan artan gıda

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Avrupa kıtasından Amerika kıtasına, Orta Doğu Ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar geniş yelpazeyi kapsayan 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren

Detaylı

www.istanbulihracatmerkezi.com İHRACAT MODELİ: İşlenmiş ve Paketlenmiş Sebzeler ve Meyveler Son Veri Güncellemesi: 31/07/2014

www.istanbulihracatmerkezi.com İHRACAT MODELİ: İşlenmiş ve Paketlenmiş Sebzeler ve Meyveler Son Veri Güncellemesi: 31/07/2014 www.istanbulihracatmerkezi.com İHRACAT MODELİ: İşlenmiş ve Paketlenmiş Sebzeler ve Meyveler Son Veri Güncellemesi: 31/07/2014 info@istanbulihracatmerkezi.com 1 Ürün Analizi 2 İşlenmiş ve paketlenmiş sebze

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Ç Finansal Sunumu.

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş Ç Finansal Sunumu. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2017-1Ç Finansal Sunumu yatirimciiliskileri@dyo.com.tr 2017-1Ç Başlıca Gelişmeler 1 Türkiye Boya Pazarı Petrol Fiyatları ve Hammadde Maliyetleri Verimlilik

Detaylı

renk teknolojisi ve yaratıcılığı KURUMSAL PROFİL

renk teknolojisi ve yaratıcılığı KURUMSAL PROFİL KURUMSAL PROFİL KURUMSAL PROFİLİMİZ BMCOLOR, müşterilerinin güveni ile 30 yıllık başarılı bir geçmişten günümüze ulaşmıştır. BMCOLOR, modern altyapısı ve nitelikli insan kaynağı ile baskı ve ambalaj sektörüne

Detaylı

Dünya Üretimi. Tablo Yılı Başlıca Dünya Çelik Üreticileri. Milyon ton 1 ArcelorMittal 93,6. Rank Firma Adı

Dünya Üretimi. Tablo Yılı Başlıca Dünya Çelik Üreticileri. Milyon ton 1 ArcelorMittal 93,6. Rank Firma Adı Dünya Üretimi Dünya ham çelik üretimi 2012 yılında 1,54 milyar ton olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yıla göre %0,7 oranında artış kaydetmiştir. Küresel kriz ile birlikte, 2009 yılında talep, üretim ve

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS)

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) Ata Yatırım Araştırma 15 Nisan 2015 Havacılık TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) AL En Zayıf Çeyrek Geride Kaldı... 2Ç15 ten İtibaren Güçlü Trafik Büyümesi Bekliyoruz... 2015 yılının ilk çeyreği kötü

Detaylı

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1)

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1) T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1) Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi 1 İÇİNDEKİLER Şekiller Listesi... 3 Kısaltmalar Listesi... 3 YÖNETİCİ ÖZETİ... 4 1.SEKTÖRÜN

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu

DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu DYO BOYA FABRİKALARI A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu 2015-1Y Başlıca Gelişmeler 1 2015 yılının ilk yarısında, Türkiye Boya Pazarı %2-3 aralığında büyüdü. Sektörde seçim ortamının getirdiği, siyasal

Detaylı

JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ

JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ JAPON EKONOMİSİNİN ANA BAŞLIKLAR İTİBARİYLE ANALİZİ Bu çalışmada, Japon ekonomisini temel bazı kalemler bazında iredelemek ve Japon ekonomisin gelişim sürecini mümkün olduğunca tarihi ve güncel perspektiften

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş.

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. Yatırımcı Sunumu Haziran 08 1 SUNUM PLANI Yaşar Grubuna Genel Bakış Et & Et Ürünleri Sektörü AB Uyum Süreci Şirkete Genel Bakış Finansal Göstergeler Satış Prosedürü

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies (guldem.okem@ceps.eu) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği

Detaylı

Logo Yazılım A.Ş. Türkiye nin Teknoloji Markası. 2012 1. Yarıyıl Finansal Sonuçları Yatırımcı Toplantısı. 5 Eylül 2012-İstanbul

Logo Yazılım A.Ş. Türkiye nin Teknoloji Markası. 2012 1. Yarıyıl Finansal Sonuçları Yatırımcı Toplantısı. 5 Eylül 2012-İstanbul Logo Yazılım A.Ş. Türkiye nin Teknoloji Markası 2012 1. Yarıyıl Finansal Sonuçları Yatırımcı Toplantısı 5 Eylül 2012-İstanbul LOGO ya Genel Bakış 2012 ye Genel Bakış 30.06.2012 Finansal Sonuçları 2012

Detaylı

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? Gülçin Özsoy REC Türkiye Proje Uzmanı İklim Platformu Program Yöneticisi 22 Mart 2012, İzmir REC Türkiye REC Kuruluş Sözleşmesi Ekim 2002 de imzalandı; Ocak 2004 te yürürlüğe

Detaylı

KAĞIT SEKTÖRÜ RAPORU

KAĞIT SEKTÖRÜ RAPORU 2016 EYLÜL EKİM - SEKTÖREL KAĞIT SEKTÖRÜ RAPORU Melisa KORKMAZ Uygarlık tarihinin en önemli buluşlarından biri olan ve yaygın olarak kullanılan kağıt, M.S. 105 yılında Çinliler tarafından bulunmuştur.

Detaylı

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2009 yılında ülkemiz halı ihracatı % 7,2 oranında düşüşle 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk çeyreğinin sonunda

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS)

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) Ata Yatırım Araştırma 17 Eylül 2015 Havacılık TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) AL Talepte Toparlanma Devam Ediyor Türk ayında bir kez daha güçlü trafik sonuçları açıklarken yurt dışı rotalarda toparlanmanın

Detaylı

ORGANİK TARIM HIZLA GELİŞİYOR

ORGANİK TARIM HIZLA GELİŞİYOR 2018 OCAK/ŞUBAT - SEKTÖREL ORGANİK TARIM HIZLA GELİŞİYOR Şebnem BORAN Dünyada ve ülkemizde organik tarım ve organik ürünler ticareti son yıllarda hızla gelişmektedir. Son 20 yılda Avrupa, Kuzey Amerika

Detaylı

Yatırımcı Sunumu. Mayıs, 2017

Yatırımcı Sunumu. Mayıs, 2017 Yatırımcı Sunumu Mayıs, 2017 DUYURU Bu sunum, herhangi bir menkul kıymet alımı için davet veya teklif niteliği taşımamakla birlikte sözleşme ya da taahhütün temelini oluşturmamaktadır. Bu belgede yer alan

Detaylı

YÖNETİCİ ÖZETİ. Besfin İletişim

YÖNETİCİ ÖZETİ. Besfin İletişim YÖNETİCİ ÖZETİ 2012 yılında En Yüksek ARGE Harcaması yapan uluslararası firmaların sektörlerine bakıldığında en yüksek 10 sektör toplam ARGE harcamalarının %84 ünü karşılamaktadır. Türkiye de yapılan ARGE

Detaylı

OTS Coldenhove Papier ile birlikte.

OTS Coldenhove Papier ile birlikte. OTS Coldenhove Papier ile birlikte. Coldenhove Papier in sizin ve işletmeniz için neler yapabileceğini kendi gözlerinizle görün. 1 Coldenhove Papier Hakkında Coldenhove Papier; Dijital Transfer Baskı

Detaylı

KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI

KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Kobilere Kosgeb tarafından 30 mayıs-01 Temmuz 2016 tarihleri arasında Kosgeb in yeni desteklerini bilgilendirdi. alınacak başvuru projeleri ile kobigel Kobi Gelişim Destek

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS)

TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) Ata Yatırım Araştırma 17 Ağustos 20 Havacılık TÜRK HAVA YOLLARI (THYAO TI/THYAO.IS) AL Düşük baz etkisi verilere yansıdı, ancak sonuçları hala olumlu buluyoruz Haziran ayında Ramazan etkisi ile ertelenen

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( )

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( ) ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME (2014-2016) I- Dünya Ekonomisine İlişkin Öngörüler Orta Vadeli Program ın (OVP) global makroekonomik çerçevesi oluşturulurken, 2014-2016 döneminde; küresel büyümenin

Detaylı

DIŞ TİCARETTE KÜRESEL EĞİLİMLER VE TÜRKİYE EKONOMİSİ

DIŞ TİCARETTE KÜRESEL EĞİLİMLER VE TÜRKİYE EKONOMİSİ DIŞ TİCARETTE KÜRESEL EĞİLİMLER VE TÜRKİYE EKONOMİSİ (Taslak Rapor Özeti) Faruk Aydın Hülya Saygılı Mesut Saygılı Gökhan Yılmaz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Araştırma ve Para Politikası Genel Müdürlüğü

Detaylı

Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması

Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması Brezilya Nüfus açısından, 205 milyon kişi ile dünyanın 5 nci büyük ülkesi olan Brezilya, son dönemde sağlanan ekonomik büyüme ve refah düzeyinin artması ile

Detaylı

9A 2013 Finansal Sonuçları

9A 2013 Finansal Sonuçları 9A 2013 Finansal Sonuçları 1 Kasım 2013 Ajanda Üçüncü Çeyrekteki Gelişmeler Ford Motor Company ve Pazar Verileri 2013 Dokuz Aylık Finansal Sonuçlar Sayfa 2 Üçüncü Çeyrekteki Gelişmeler Haydar Yenigün,

Detaylı

30 Mayıs 2012. Ebru AKDAG MEYED Genel Sekreteri IFU Dünya Meyve Suyu Günü Elçisi

30 Mayıs 2012. Ebru AKDAG MEYED Genel Sekreteri IFU Dünya Meyve Suyu Günü Elçisi 30 Mayıs 2012 Ebru AKDAG MEYED Genel Sekreteri IFU Dünya Meyve Suyu Günü Elçisi İçerik MEYED Dünya Meyve Suyu Günü Meyve Suyu Sanayisinde Güncel Durum Meyve Suyu Sektörünün Potansiyeli Sorunlar ve Çözüm

Detaylı

strfs Fon* BİST100 Dolar Altın Dolar Bazında Yıllık Getirilerin Kıyaslanması

strfs Fon* BİST100 Dolar Altın Dolar Bazında Yıllık Getirilerin Kıyaslanması 2.YIL GÖRSEL ALMANAĞI 250 200 150 100 50 1 5 9 13 17 21 25 OCAK AĞUSTOS OCAK 29 33 37 41 45 49 53 57 61 65 69 73 77 81 85 89 93 2012 2013 AĞUSTOS 97 101 105 109 113 117 stratejistanbul FS YILLIK PERFORMANSLAR

Detaylı

«Akıllı Boyalar ve Uygulamaları»

«Akıllı Boyalar ve Uygulamaları» «Akıllı Boyalar ve Uygulamaları» Kadir Bıyık (Foseco Türkiye) 6.Oturum: Döküm Sektöründe İyi Uygulamalar Oturum Başkanı: Bülent Şirin (Componenta Dökümcülük Orhangazi) Oturumlarda yer alan sunumlar 27

Detaylı

Kaynak : CIA World Factbook

Kaynak : CIA World Factbook Türk Plastik ve Mamulleri, Ambalaj Sektörü ve Plastik İşleme Makine Üreticileri İçin SIRBİSTAN Pazarının Değerlendirmesi GENEL BİLGİLER : Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV EIU tahminine göre Sırbistan

Detaylı

Kuru Dökme Yük Piyasaları Ağustos 2012 Analizleri

Kuru Dökme Yük Piyasaları Ağustos 2012 Analizleri 1 Kuru Dökme Yük Piyasaları Ağustos 2012 Analizleri 2 İçindekiler 1. KURU DÖKME YÜK PİYASASI ANALİZLER VE GELİŞMELER... 3 2. KURU DÖKME YÜK NAVLUN PİYASASI... 5 3. KURU DÖKME YÜK PİYASASI YENİ İNŞA VE

Detaylı

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali Piyasaların Geleceği Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 IMF Büyüme Tahminleri 12 10 8 6 4 2 0-2 -4-6 -8-10 2006Ç1 2006Ç4 2007Ç3 2008Ç2 2009Ç1 2009Ç4

Detaylı

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015. Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015. Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Temmuz ayı içerisinde Dünya Bankası Türkiye

Detaylı

PGlobal KISA ARAŞTIRMA KAĞITLARI DĐZĐSĐ. Türkiye ve Dünyada Pantent KAK Mustafa Oğuzkan. 20 Aralık 2006

PGlobal KISA ARAŞTIRMA KAĞITLARI DĐZĐSĐ. Türkiye ve Dünyada Pantent KAK Mustafa Oğuzkan. 20 Aralık 2006 PGlobal KISA ARAŞTIRMA KAĞITLARI DĐZĐSĐ KAK061201 Türkiye ve Dünyada Pantent Mustafa Oğuzkan 20 Aralık 2006 Özet Bu çalışmada Türkiye nin patent başvuruları ve kabulleri açısından diğer ülkelerle karşılaştırılmaktadır.

Detaylı

Küresel Makro ve Otolara Genel Bakış. Anna-Marie Baisden Oto Araştırmaları Direktörü - BMI Research

Küresel Makro ve Otolara Genel Bakış. Anna-Marie Baisden Oto Araştırmaları Direktörü - BMI Research Küresel Makro ve Otolara Genel Bakış Anna-Marie Baisden Oto Araştırmaları Direktörü - BMI Research Gündem Küresel ekonomi ve otolara genel bakış Dünya çapında sektöre yön veren konular Türkiye de otolara

Detaylı

GİTES KİMYA EYLEM PLANI

GİTES KİMYA EYLEM PLANI GİTES KİMYA EYLEM PLANI HEDEF -1 1.1 1.2 HEDEF -2 2.1 PETROKİMYA SEKTÖRÜNDE YATIRIM İHTİYACININ KARŞILANMASI Yeni rafineri ve petrokimya entegre yatırımlarının hayata geçirilmesi desteklenecektir. Tüketimin

Detaylı

Lachenmeier Stretch Hood T1. Küçük ve güçlü

Lachenmeier Stretch Hood T1. Küçük ve güçlü Lachenmeier Stretch Hood T1 Küçük ve güçlü Lachenmeier Stretch Hood Stretch hood teknolojisi palet sarma yöntemlerinin diğer türlerine göre önemli avantajlar sunmaktadır. Film ve enerji tüketiminde tasarruf

Detaylı

TİFDRUK BASKI OPERATÖRÜ

TİFDRUK BASKI OPERATÖRÜ TANIM Hazırlanmış tifdruk baskı silindirlerini makineye bağlayan, baskı ile ilgili ayarları ve baskı çıkış ayarlarını yapan, baskı sürecini kontrol eden, baskı bitiminde makinenin periyodik temizlik ve

Detaylı

Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşmasının Türkiye Ekonomisine ve Dış Ticaretine Etkileri

Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşmasının Türkiye Ekonomisine ve Dış Ticaretine Etkileri Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşmasının Türkiye Ekonomisine ve Dış Ticaretine Etkileri Medine Atay Ergin 12 Mayıs 05.03.2015 2016, İstanbul Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması 4 Şubat 2016 tarihinde imzalandı.

Detaylı

2011 YILI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU

2011 YILI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU 2011 YILI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU Dünya Üretimi Dünya ham çelik üretimi 2011 yılında 1,5 milyar ton olarak gerçekleşmiş ve bir önceki yıla göre %6,2 oranında artış kaydetmiştir. Küresel kriz ile

Detaylı

Türkiye ambalaj sektörü büyüyor...

Türkiye ambalaj sektörü büyüyor... Türkiye ambalaj sektörü büyüyor... - 1999 2 2011 KBA 142-6+1 280 Gaziantep Fabrika da temelleri 2008 ve üretime geçen 2. Tesisi olan Gaziantep 7,000 m 2 ile 2012 model alman teknolojisi büyük format KBA

Detaylı

Basın bilgisi. Şirketin olumlu ekonomik durumunu geliştirme

Basın bilgisi. Şirketin olumlu ekonomik durumunu geliştirme Basın bilgisi Tarih: 21/03/2012 Fensterbau/frontale 2012 için Roto pencere ve kapı teknolojisi Roto Grubu başarı yolunda ilerliyor / 2011 satış hacminde yeni rekor / Gelişen pazar konumu / Tatsız solar

Detaylı

20. yıl. 20. yıl. info@ekinkimya.com www.ekinkimya.com

20. yıl. 20. yıl. info@ekinkimya.com www.ekinkimya.com 20. yıl Merkez Sarıgazi Cad. Bulgurlu Mah. No: 39 34696 Çamlıca - Üsküdar İstanbul / TÜRKİYE Tel: +90 (216) 524 12 24 Fax: + 90 (216) 524 12 80-81 Depolama ve Laboratuvar Tesisleri GEBKİM İhtisas Organize

Detaylı

GLOBAL SANAYİ BOYALARI PAZARI

GLOBAL SANAYİ BOYALARI PAZARI GLOBAL SANAYİ BOYALARI PAZARI Sanayi boyaları kategorisi çok geniş yelpazede ürünleri içermektedir. Fabrikaların yaptıkları kaplamalar genellikle OEM- (Original Equipment Manufacturer) kaplamalar olarak

Detaylı

Dünya Enerji Görünümü Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013

Dünya Enerji Görünümü Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013 Dünya Enerji Görünümü 2013 Dr. Fatih Birol Baş Ekonomist, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İstanbul, 20 Aralık 2013 Günümüzde dünyanın enerji görünümü Enerji sektöründeki bazı ezberler bozuluyor. Ülkelerin

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

Yarı Finansal Sonuçlar Analist Toplantısı

Yarı Finansal Sonuçlar Analist Toplantısı 2014 1. Yarı Finansal Sonuçlar Analist Toplantısı Ajanda Oğuz Toprakoğlu Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı İkinci Çeyrekteki Önemli Gelişmeler Operasyonel Performans Finansal Sonuçlar Courier Lansmanı

Detaylı

İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI

İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI Şebnem BORAN Gözde SEVİLMİŞ Süt özellikle protein, yağ, vitamin (C vitamini hariç) ve mineraller (başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere) gibi beslenmede çok önemli olan toplam

Detaylı