SAĞLIK GÖZETİMİ VE MESLEK HASTALIKLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAĞLIK GÖZETİMİ VE MESLEK HASTALIKLARI"

Transkript

1 SAĞLIK GÖZETİMİ VE MESLEK HASTALIKLARI

2 İŞ SAĞLIĞI GÖZETİMİ (SURVEYANS) Düzenli ve rutin olarak sürekli veri toplanması, verilerin analizi, yorumlanması ve bu bilgilerin ilgili birimlere dağıtılması işlemlerinin tümüne SÜRVEYANS denir.

3 1. Genel ilkeler 1.Yetkili makamlar, işçi sağlığı gözetimini hükmeden yasa ve yönetmeliklerin usulüne uygun biçimde uygulanmasını sağlamalıdır. 2. İşçi sağlığı gözetimi, işçiler ve/veya temsilcileri ile istişare edilerek sürdürülmelidir; (a) temel amaç, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını ve işe bağlı yaralanmaları ve hastalıkları engellemek olmalıdır.

4 (d) işçilerle işverenlerin söz konusu gözetimin kapsamı ve hedefleri hakkında bilinçlendirilme gereği dikkate alınmalıdır. 2. Organizasyon 1. Farklı düzeylerde (ulusal, sanayi, işletme) gerçekleştirilecek olan işçi sağlığı gözetiminin organizasyonu sırasında; (a) işyerinde işçilerin sağlılığını etkileyebilecek işe bağlı bütün unsurların ve mesleki tehlike ve risklerin yapısının derinlemesine araştırılmasının gerekliliği; (b) işin sağlık gereklerini ve çalışanların sağlık durumlarını; (c) ilgili yasa ve yönetmelikleri ve mevcut kaynakları;

5 2. Kapsamlı bir işçi sağlığı gözetim sistemi; (a) bireysel ve toplu sağlık değerlendirmeleri, iş kazası ve meslek hastalığı kayıtlarını ve bildirimlerini, öncül olay bildirimini, taramaları, araştırmaları, ve denetimlerini içermeli; (b) çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgilerin toplanmasını ve kalite ve kullanım amacına ilişkin analiz ve değerlendirmeyi kapsamına almalıdır.

6 3. Değerlendirme 1. Tarama programlarının parçası olarak ya da ihtiyaçlara dayanarak işçi sağlığı değerlendirmesinde en çok kullanılan tıbbi muayeneler ve konsültasyonlar aşağıdaki amaçlar için kullanılmalıdır; (a) sağlık durumları nedeniyle korunmaya ihtiyaç duyan personele özel ilgi gösterilerek, maruz kalınabilecek tehlike veya risklere göre işçilerin sağlık değerlendirmelerinin yapılması; (b) bireysel sağlık için müdahalenin yararlı olacağı durumda klinik öncesi ve klinik anormalliklerin saptanması;

7 (c) personelin sağlığının daha fazla bozulmasının önlenmesi; (d) işyerindeki kontrol önlemlerinin etkililiğinin değerlendirilmesi; (e) çalışma ve sağlık bakımının güvenli yöntemlerinin pekiştirilmesi ve (f) bireysel duyarlılıklar dikkate alınarak, işyerinin ve belli iş tiplerinin işçiye uygunluğunun değerlendirilmesi için kullanılmalıdır.

8 2. İşe giriş öncesinde veya işe girdikten hemen sonra yapılacak işe giriş muayeneleri; (a) ilerideki sağlık gözetimleri için temel oluşturacak bilgi toplamalı ve (b) iş tipine, işe uygunluk ölçütlerine ve işyeri tehlikelerine göre tasarlanmalıdır. 3. İşe giriş sırasında, işletmenin mesleki riskleri göz önünde bulundurularak, ulusal yasa ya da yönetmeliklerce öngörülen düzenli aralıklarla personelin tıbbi muayenesi yapılmalıdır.

9 4. Verilerin toplanması, işlenmesi, ilişkilendirilmesi ve kullanımı 1. İşçilerin kişisel tıbbi bilgileri; (a) ILO uygulama ilkelerine (İşçilerin kişisel bilgilerinin korunması, 1997) ve tıbbi mahremiyet ilkelerine uygun olarak toplanmalı ve saklanmalıdır ve (b) ILO İşçi sağlığı gözetimi hakkında teknik ve etik rehberi in esaslarına uygun bir şekilde bireysel ve toplu olarak işçi sağlığını (fiziksel ve zihinsel sağlıkları ve sosyal refahları) korumak için kullanılmalıdır.

10 2. İşçi sağlık gözetimi sonuçları ve kayıtları; (a) profesyonel sağlık personeli tarafından ilgili işçilere veya bu işçilerce seçilen kişilere açıkça anlatılmalıdır; (b) haksız bir ayrımcılık amacıyla kullanılmamalıdır, böyle durumlarda ulusal yasa ve uygulamalar dava açma hakkı tanımalıdır;

11 (c) bu çalışmalar, iş kazası ve meslek hastalıkların tanımlanmasında ve kontrolünde yararlı olabileceği durumlarda, yetkili makam tarafından talep edildiğinde, kimlik bilgileri gizli tutulmak kaydıyla, sağlık istatistiklerinde ve epidemiyolojik çalışmalarda yararlanılması için, hem işverenler hem de işçilerce uygun bulunan üçüncü tarafların kullanımına sunulmalıdır; (d) kapanan işletmelerde çalışmış olan işçilerin sağlık gözetimi kayıtları, ulusal yasa veya yönetmeliklerce öngörülen koşullarda, öngörülen süre boyunca güvenli bir şekilde saklanmalıdır.

12 MESLEK HASTALIKLARI

13 Çalışma ortamına özgü etyolojik ajana maruziyet sonucu meydana gelen hastalıklara meslek hastalığı adı verilir. Meslek hastalıkları tıbbi, hukuki, ve sosyal yönü olan hastalıklardır.

14 MESLEK HASTALIĞI: Sigortalının çalıştığı işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, sakatlık veya ruhi arıza halleridir.

15 Ülkemizde meslek hastalıkları hastalık etkenlerine ve görüldüğü organlara göre sınıflandırılmıştır. Kimyasal maddelerle olan meslek hastalıkları Mesleki cilt hastalıkları Pnömokonyozlar ve diğer mesleki solunum sistemi hastalıkları Mesleki bulaşıcı hastalılar Fizik etkenlerle meydana gelen meslek hastalıkları

16 Meslek hastalıkları işçinin işinden ayrılmasından uzun bir süre sonra ya da yeterli süre dolmadan gelişebilir. Böyle durumlarda işçinin haklarının kaybolmaması ve yasayla sağlanan yardımlardan yararlanabilmesi için meslek hastalıklarının yükümlülük ve maruziyet sürelerinin bilinmesinde yarar vardır.

17 Yükümlülük süresi Zararlı mesleksel etkinin sona ermesi ile hastalığın ortaya çıkması arasında geçebilecek kabul edilebilir en uzun süre olarak tanımlanır.

18 Maruziyet süresi Zararlı etkenin başlaması ile hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için gereken en az süre olarak tarif edilir.

19 Yıllara göre işyerlerinin sayısı ; 2000 : işyeri 2001 : işyeri 2002 : işyeri 2003 : işyeri 2004 : işyeri 2005 : işyeri 2006 : işyeri 2007 : işyeri 2008 : işyeri

20 Yıllara göre zorunlu sigortalı sayısı ; 2000 : kişi 2001 : kişi 2002 : kişi 2003 : kişi 2004 : kişi 2005 : kişi 2006 : kişi 2007 : kişi 2008 : kişi

21 SGK İSTATİSTİKLERİ (2008) işyeri çalışan iş kazası 539 meslek hastalığı İş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu 866 ölüm İş kazası sonucu 865 ölüm Meslek hastalıkları sonucu 1ölüm

22 TÜRKİYE DE İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARI İŞ KAZASI MESLEK HASTALIĞI

23 Uluslararası kaynaklara göre; çalışan nüfusun binde 4 12 si gibi bir oranda yeni meslek hastalıkları vakaları beklenmektedir. Türkiye de sigortalı ve Bağ-kur lu çalışan sayısına ( ) göre bu değer arasında hesaplanmaktadır. Ancak, SGK istatistiklerine göre 2008 yılında 539 meslek hastalığı vakası tespit edilebilmiştir.

24 MESLEK HASTALIKLARI %1 %44 İŞ KAZALARI %56 %99 DÜNYADA TÜRKİYE DE

25 SGK İSTATİSTİKLERİ-2007 Meslek hastalığı sayısı : 1208 ( 1197 erkek- 11 kadın) Ağırlıklı ortalama yaş : 52 Slikoz Ve Slikotuberküloz : 1000 Nitroz gazları : 63 (59 erkek- 4 kadın) Kurşun Ve Kurşun Tozları : 54 Organik kurşun bileşikleri : 6 (5 erkek-1 kadın) Fosfor Ve Anorganik Fosfor Bileşikleri

26 SGK İSTATİSTİKLERİ-2008 Meslek hastalığı sayısı : 539 ( 525 erkek- 14 kadın) Ağırlıklı ortalama yaş : 48 (Erkeklerde 49, Kadınlarda 29) Slikoz Ve Slikotuberküloz : 354 Arsenikli Hidrojen Veya Arsin: 64 (64 erkek) Kurşun Ve Kurşun Tozları : 23 (23 erkek) Organik kurşun bileşikleri : 8 (8 erkek) Benzol (Benzen) Ve Homologları, Trambositopeni: 23 (23 erkek) Berilyum (Glüsinyum) Ve Bileşikleri: 9 (9 kadın)

27 Meslek hastalıklarından korunma yöntemleri A. Tıbbi yöntemler B. Teknik yöntemler

28 A. Tıbbi yöntemler 1. Tıbbi resmi muayeneler 2. Sağlık eğitimi 3. Endüstride ilk yardım

29 B. Teknik yöntemler 1. Çevrenin kontrolü 2. İkame 3. Ayırma 4. Kapatma 5. Havalandırma 6. Yaş yöntem uygulaması 7. Kişisel koruyucuların kullanılması

30 1. Çevrenin kontrolü Fiziksel ve kimyasal ajanların çalışanın sağlığına zarar vermeyecek düzeyde tutulabilmesi için bunların miktarını uygun yöntemlerle saptamak gerekir. Bu ajanların sağlığa zararlı olmayan miktarları ve seviyeleri saptanmıştır.

31 I- Eşik sınır değer (ESD) İşyeri havasında varolup, günde 8 saat veya haftada 40 saat çalışma süresi içinde maruz kalındığında tüm işçilerin sağlığına zarar vermediği kabul edilen değerdir.

32 II- Müsaade edilen azami konsantrasyon Atmosfer kirleticilerinin günde 8 saat maruz kalmak suretiyle uzun süre çalışan işçilerin sağlıklarına zararlı etkisi olmadığı kabul edilen en yüksek konsantrasyondur.

33 2. İkame (substitution) Endüstiriyel işlemlerde, sağlık için zararlı olan maddeleri, zararsız yada daha az zararlı maddelere veya tehlikeli operasyonların tehlikesiz yada daha az tehlikeli operasyon ile değiştirilmesine ikame denir. Örnek: metilalkol yerine etilalkol

34 3. Ayırma Mevcut zararlı bir etkenin veya meydana gelmesi muhtemel bir tehlikenin işyerinden uzak tutulması 4. Kapatma Toksik materyalin yada zararlı prosesin çalışma çevresinden fizikman ayrılması sureti ile çevre havasının toksik maddelerden korunmasıdır.

35 5. Havalandırma İki neden ile yapılır. Çalışma çevresini aşırı sıcak, soğuk, kuruluk ve nemden korumak İşlemler sonucu oluşan zararlı maddelerin çalışanların solumasını önlemek Endüstride, lokal aspirasyon ve genel havalandırma şeklinde uygulanır.

36 6. Yaş yöntem Yapılan iş sonucu ortaya çıkan tozun su kullanılarak işyeri havasından uzaklaştırmak amacı ile kullanılan yöntemdir.

37 7. Kişisel koruyucu araçlar Baş koruyucuları Baretler, saç koruyucu bereler, kulak koruyucu tıkaçlar Göz ve yüz koruyucuları Gözlükler,yüz maskeleri Solunum sistemi koruyucuları Süzgeçli maskeler (Filtreli toz maskeleri, Süzgeçli gaz maskeleri) Solunum maskeleri (taze hava sağlayan maskeler)

38 PNÖMOKONYOZLAR

39 Pnömokonyoz Dünya Çalışma Örgütü tarafından akciğerde biriken tozlara karşı bir doku reaksiyonu olarak tariflenir. Solunum yolu ile alınan partiküller intersitisyel dokuya kadar geçerse ve zararsız madde olarak depolanırlarsa Selim Pnömokonyoz olarak adlandırılırlar. Eğer partiküller depo edildikleri dokuda reaksiyona neden olurlarsa slikozis dediğimiz tablo meydana gelir.

40 Pnömokonyozlar İnorganik tozlara bağlı Silikozis Kömür işçisi pnömokonyozu Asbestozis Berilyozis Organik tozlara bağlı Bissinosis Farmers lung Bagottozis

41 Tozların solunması sonucu ortaya çıkan klinik ve patoloji: Tozun kimyasal özelliği Tozun büyüklüğü Tozun solunum havasındaki yoğunluğu Toza maruz kalma süresi Kişisel hassasiyet Toza maruz kalan kişinin akciğerlerinin sağlığı

42 SİLİKOZİS

43 Uzun süre yoğun serbest silis tozlarına maruziyet sonrası oluşan, ağır fibrozis ile seyreden büyük ölçüde iş görmezlik yapan bir meslek hastalığıdır. Madencilikle uğraşan ülkelerde yoğun karşılaşılmaktadır.

44 Silis tozlarına uzun süre maruz kalanlarda, özellikle akciğerin üst loblarında 5 mm den küçük fibrotik nodüller oluşur. Bu dönemde Akciğer fonksiyonlarında bozulma çok azdır. Bu fibrotik nodüller birleşerek Progresif Masif Fibrozis (PMF) meydana gelebilir. Bu durumda maruziyet kalksa bile hastalık hızla ilerler

45 Mesleki Maruziyet 1. Kumtaşı, granit gibi malzeme ile yapılan işlerde 2. Seramik ve porsalen sanayi 3. Maden ocakları ve tünel işleri 4. Dökümhane ve optik malzeme üretimi 5. Kum ile yapılan taşlama işleri

46 Klinik özellikler Kronik bir hastalıktır. Erken dönemde asemptomatik AC filminde basit nodüler infiltrasyon Eforla nefes darlığı Sigara içenlerde öksürük ve balgam KOAH geliştiğinde Wheezing saptanır PMF li olgularda obstriksiyon ve amfizamatöz değişiklikler ortaya çıkar Siyanoz görülebilir Parmaklarda çomaklaşma yoktur

47 Klinik durumda hızlı bir bozulma akla tüberkülozu getirmelidir. Slikozis 50 yaşın üstünde görünen orta ve şiddetli vakalarda Tbc oluşumunda predispozan rol oynayan tek pnömokonyozdur.

48 KÖMÜR İŞÇİSİ PNÖMOKONYOZU

49 Maden kömürü işçilerinde yoğun kömür tozuna maruziyet sonucu Tozun akciğerlere birikip uzun süre etkili olması sonucu oluşan meslek hastalığıdır. Basit ve komplike KIP u vardır ve komplike KIP u nadirdir.

50 Patoloji Kömür tozlarının birikmesi sonucu oluşan 1-5 mm çapında siyah maküllerdir. Üst loblarda daha fazla olmak üzere her iki akciğere dağılmışlardır. Küçük bronşioller etrafında biriken kömür tozlarına karşı inflamatuar reaksiyon başlar. Bir kısım kömür madencisinde radyolojik olarak 1 cm den daha büyük opasiteler halinde komplike KIP u (PMF) gelişir.

51 Klinik belirtiler Basit KIP un spesifik bir belirtisi yok Hafif şiddette öksürük ve balgam Hastalığın ilerlemesi ile nefes darlığı İnfeksiyonlara karşı hassasiyet artar PMF gelişmesi durumunda AC fonksiyonları bozulur Şiddetli vakalarda pulmoner hipertansiyon ve cor pulmonale gelişebilir.

52 ASBESTOZİS

53 ASBEST Asbest kristalize olmuş lif şeklindeki silikatlatların tamamını içeren bir sözcüktür. Asbest maruziyeti çevresel ve mesleki olur Ülkemizde yaygın bulunan asbestli toprak duvarların boyanmasında ve bebeklerde kullanılmaktadır (çevresel maruziyet)

54 Mesleki maruziyet 1. Asbest madenlerinde 2. Asbestli çimento kullanılan yapı malzemeleri 3. Tekstil sanayinde 4. Isı yalıtkanı olarak 5. Yanmaya karşı yalıtım malzemesi 6. Fren balatası, conta, camcı macunu

55 Asbest e bağlı hastalıklar: Asbest le direk ilişkili Asbestozis Akciğer kanseri Apikal akciğer fibrozu Plevra hastalıkları Malign plevral mezotelyoma Benign plevra epanşmanı Plevra plakları, plevra kalınlaşması Perikard fibrozisi Malign peritoneal mezotelyoma

56 ASBESTOZİS Asbest liflerinin solunması sonucu meydana gelen ilerleyici bir AC fibrozudur. Hastalığın seyri yavaştır (20 yılda semptom verir) İlk belirtileri kuru öksürük ve nefes darlığı Parmaklarda çomaklaşma, siyanoz, öksürük ve balgam Akciğerlerde inspirasyon sonu raller Sağ kalp yetmezliği İnfeksiyonlara yatkınlık Artmış bronş CA riski

57 Radyolojik bulgular: Buzlu cam ve bal peteği görünümü Kaidelerde retiküler görünüm Kalp gölgesinde kaybolma Plevrada mayi ve kalınlaşma Diafragma plevrasında bilateral kalsifikasyonlar

58 Akciğer Kanseri Asbestin her türlü akciğer kanserine neden olduğu bilinmektedir. Kanser oluşumu için asbeste maruz kalan kişinin sigara içmesi ve asbestozis olması şartı vardır. Asbestozis nekadar ileri ve içilen sigara ne kadar fazla ise kanser riski o derece yüksektir. En sık periferik yerleşimli adenokanser ile karşılaşılmaktadır.

59 Malign plevral mesotelyoma Çevresel veya mesleki asbest maruziyeti kesinlikle vardır. Hastalık genellikle yıl sonra ortaya çıkar İş hikayesi, AC filmi (serbest ve lokalize mayi, mediastende itilme ve çekilme,plevral kalınlaşma, kalsifikasyonlar), USG, BT, MRI, iğne biopsisi ile tanı konur. Asbest maruziyeti, göğüs ağrısı ve plevral sıvısı olan olgularda mezotelyoma akla getirilmelidir.

60 BERİLYOZİS

61 BERİLYOZİS Berilyum modern endüstride yaygın kullanım alanına sahiptir. Mesleki maruziyet florasan tüp sanayi, seramiklerin üretilmesi, berilyum medeninin çıkarılması vb durumlarda olmaktadır. Akut berilyum hastalığı doza bağlı olarak ağırlığı değişen üst hava yolları irritasyonu, bronşiolit ve akciğer ödemi tablosudur. Kronik berilyum hastalığı ise AC dışı organlarıda tutabilen kronik granulomatöz bir hastalıktır (kliniği sarkoidoz gibidir).

SĠLĠKOZĠS KĠP ASBESTOZĠS

SĠLĠKOZĠS KĠP ASBESTOZĠS SĠLĠKOZĠS KĠP ASBESTOZĠS Prof. Dr. Metin Akgün Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Çiçek TaĢıyıcısı, Diego Riviera Sunum Planı Meslek hastalığı tanısı İlliyet bağı Ġndeks

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARI ve SEBEPLERİ

MESLEK HASTALIKLARI ve SEBEPLERİ MESLEK HASTALIKLARI ve SEBEPLERİ 15.10.2018 www.sakarya.edu.tr 1 Çalışanların sağlık sorunları Çalışanların sağlık sorunları 3 gruba ayrılır; 1. Genel hastalıklar ÜSYE, vs. 2. İşe özgü sağlık sorunları

Detaylı

Çalışma ortamına özgü etyolojik ajana maruziyet sonucu meydana gelen hastalıklara meslek hastalığı adı verilir.

Çalışma ortamına özgü etyolojik ajana maruziyet sonucu meydana gelen hastalıklara meslek hastalığı adı verilir. Meslek Hastalıkları Hızlı teknolojik gelişmeler bir yandan insanın refahına hizmet ederken, öte yandan insan hayatı ve çevre için tehlikeleri de beraberinde getirmiştir. Üretim sürecine giren her yeni

Detaylı

MADEN İŞKOLUNDA MESLEK HASTALIKLARI

MADEN İŞKOLUNDA MESLEK HASTALIKLARI MADEN İŞKOLUNDA MESLEK HASTALIKLARI Dr. Buhara Önal ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Meslek Hastalığı 506 s. Sosyal Sigortalar Kanunu 11. md Sigortalının çalıştırıldığı işin niteliğine göre

Detaylı

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü,

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, TOZ İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, Termal Konfor gibi unsurlardan biriside Tozdur. Organik

Detaylı

Meslek Hastalıkları ve İşle İlgili Hastalıklar HULYAER.COM

Meslek Hastalıkları ve İşle İlgili Hastalıklar HULYAER.COM Meslek Hastalıkları ve İşle İlgili Hastalıklar Konu Amaç Meslek Hastalıkları ve İşle İlgili Hastalıklar Meslek hastalıkları ve işle ilgili hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak ve sebep-sonuç ilişkilerini

Detaylı

Meslek Hastalıkları. Prof.Dr.M.Sarper Erdoğan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

Meslek Hastalıkları. Prof.Dr.M.Sarper Erdoğan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Meslek Hastalıkları Prof.Dr.M.Sarper Erdoğan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tanımlar İş Kazası Meslek Hastalıkları İçerik Meslek Hastalıkları Listesi Meslek Hastalıklarının Saptanması

Detaylı

Mesleksel Akciğer Hastalıkları

Mesleksel Akciğer Hastalıkları Mesleksel Akciğer Hastalıkları Uzun süreler maruz kalındığı takdirde tozlar çeşitli akciğer hastalıklarına yol açarlar. Ancak tozların sağlık etkileri arasında akciğer ve solunum yolları hastalıkları dışında

Detaylı

Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği

Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Deniz BOZ ERAVCI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı 1 İçerik - İş Sağlığı ve Güvenliği - İlgili

Detaylı

5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÜCADELE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARI ve İŞ KAZALARI

MESLEK HASTALIKLARI ve İŞ KAZALARI 15 Ocak 2011 İş Kazaları, Meslek Hastalıkları ve Hukuksal Yönü MMO Kocaeli Şubesi MESLEK HASTALIKLARI ve İŞ KAZALARI Doç. Dr. Nilay Etiler Kocaeli Üniversitesi Meslek hastalığı 5510 sayılı SS-GSS Kanunu

Detaylı

MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARI. Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D.

MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARI. Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARI Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. Sınıflama 1. İnorganik tozlara bağlı akciğer hastalıkları (pnömokonyoz):pnömokonyoz,

Detaylı

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanların kanserojen veya mutajen maddelere maruziyetinden kaynaklanabilecek

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARI. Bunun ışığında hastalık ise kişinin bedensel, ruhsal ve toplumsal olarak tam iyilik halinde olmaması durumudur.

MESLEK HASTALIKLARI. Bunun ışığında hastalık ise kişinin bedensel, ruhsal ve toplumsal olarak tam iyilik halinde olmaması durumudur. 1 MESLEK HASTALIKLARI SAĞLIK: Kişinin bedensel, ruhsal ve toplumsal olarak tam iyilik halidir. Bunun ışığında hastalık ise kişinin bedensel, ruhsal ve toplumsal olarak tam iyilik halinde olmaması durumudur.

Detaylı

Fibrojen Toz: Solunumla akciğerlere ulaşarak biriken ve bunun sonucunda dokusal değişim oluşturarak akciğerlerde fonksiyonel bozukluk yapan tozları,

Fibrojen Toz: Solunumla akciğerlere ulaşarak biriken ve bunun sonucunda dokusal değişim oluşturarak akciğerlerde fonksiyonel bozukluk yapan tozları, İşyerinde Toz Toz: Maden ve taş ocaklarında, tünel yapımında ve tamamlayıcı tesislerinde işyeri havasına yayılan mineral ve kayaç parçacıklarını, Solunabilir Toz: Aerodinamik eşdeğer çapı 0-5 mikron büyüklüğünde

Detaylı

İş sağlığı, İş Sağlığı İŞ SAĞLIĞI VE İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ. Uluslararası Çalışma Örgütü ne (ILO) göre; ILO rakamlarına göre;

İş sağlığı, İş Sağlığı İŞ SAĞLIĞI VE İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ. Uluslararası Çalışma Örgütü ne (ILO) göre; ILO rakamlarına göre; İŞ SAĞLIĞI VE İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ İş Sağlığı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nün yaptığı tanıma göre iş sağlığı, bütün mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal

Detaylı

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimyasal Maddeler Tehlikeli Kimyasal Maddeler Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimya sanayinin faaliyet alanı doğal maddelerin kimyasal yapısını değiştirerek diğer endüstrilerde

Detaylı

İşyerinde Sağlık Gözetimine Genel Bakış. Dr. Dilek TİRYAKİ

İşyerinde Sağlık Gözetimine Genel Bakış. Dr. Dilek TİRYAKİ İşyerinde Sağlık Gözetimine Genel Bakış Dr. Dilek TİRYAKİ Sağlık Gözetimi Amaç: İşyerindeki sağlığa zararlı etkenlerin, çalışan sağlığındaki olumsuz etkilerinin saptanması ve tanımlanması Yöntem: Sağlık

Detaylı

SAĞLIK GÖZETİMİ ve MESLEK HASTALIKLARI

SAĞLIK GÖZETİMİ ve MESLEK HASTALIKLARI SAĞLIK GÖZETİMİ ve MESLEK HASTALIKLARI Dr.Aydan İZGİ aydanizgi@yahoo.com Buluş İş Sağlığı ve Güvenliği İş Sağlığı Gözetimi Çalışma ortamı gözetimi İş yerlerinde birbirinden farklı işyeri ortam faktörlerinin

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Kanserojen ve Mutajen Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik* (*26/12/2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI -2 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI -2 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI -2 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İşe Giriş Muayeneleri Aralıklı kontrol muayeneleri (periyodik muayeneler) Sağlık Eğitimi 1 İşe Giriş

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıklarına Yaklaşım

Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıklarına Yaklaşım Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıklarına Yaklaşım Dr. Şevket Aksoy İstanbul Tabip Odası İşyeri Hekimleri Derneği Sağlık gözetimi nedir? Çalışanların sağlığının korunması amacıyla, maruz kaldıkları risk

Detaylı

Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları

Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları Oturumun Amacı İşçilerin sağlık gözetimi konusunda iş güvenliği uzmanının yapması gerekenleri öğrenmek ve meslek hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim

Detaylı

İNORGANİK TOZ HASTALIKLARI. Doç. Dr. Ahmet URSAVAŞ Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

İNORGANİK TOZ HASTALIKLARI. Doç. Dr. Ahmet URSAVAŞ Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İNORGANİK TOZ HASTALIKLARI Doç. Dr. Ahmet URSAVAŞ Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Mesleksel Solunum Sistemi Hastalıkları 1. Mesleksel havayolu hastalıkları 2. Mesleksel

Detaylı

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. Sinan Akduman 1

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. Sinan Akduman 1 ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 1 Çalışma Yaşamı ve Sağlık İlişkisi Çalışma Ortamı Çalışma İlişkileri Toplumsal Özellikler Çalışma koşulları SAĞLIK Bireysel Özellikler Yaşanan Çevre 2 Çalışanların

Detaylı

SAĞLIK GÖZETİMİ ve MESLEK HASTALIKLARI

SAĞLIK GÖZETİMİ ve MESLEK HASTALIKLARI SAĞLIK GÖZETİMİ ve MESLEK HASTALIKLARI AMAÇ İşçilerin sağlık gözetimi konusunda iş güvenliği uzmanının yapması gerekenleri öğrenmek ve meslek hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak ÖĞRENİM HEDEFLERİ

Detaylı

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 1 İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 2 Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. 3 Koruma: Bir kimseyi veya bir şeyi dış

Detaylı

SSGSS(sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası) Kanunu / No: 5510/Mad.14)

SSGSS(sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası) Kanunu / No: 5510/Mad.14) MESLEK HASTALIKLARI 1- MESLEK HASTALIKLARI GENEL BİLGİLER 2-MESLEK HASTALIKLARI LİSTESİ 3-MESLEK HASTALIKLARI TANI METOTLARI 3-TOZA BAĞLI MESLEK HASTALIKLARI 4-TEHLİKELİ TOZLAR 4-BULAŞICI MESLEK HASTALIKLARI

Detaylı

EK-1 ASBEST SÖKÜM UZMANLARI EĞİTİM KONU BAŞLIKLARI VE EĞİTİM PROGRAMI. Süresi 1 Asbest Tanımı ve Türleri / Asbestin Özellikleri ve Kullanımı 2 Saat

EK-1 ASBEST SÖKÜM UZMANLARI EĞİTİM KONU BAŞLIKLARI VE EĞİTİM PROGRAMI. Süresi 1 Asbest Tanımı ve Türleri / Asbestin Özellikleri ve Kullanımı 2 Saat EK-1 ASBEST SÖKÜM UZMANLARI EĞİTİM KONU BAŞLIKLARI VE EĞİTİM PROGRAMI Sıra No Eğitim Süresi 1 Asbest Tanımı ve Türleri / Asbestin Özellikleri ve Kullanımı 2 Saat Amacı 2 Asbest İçeren Malzemeler ve Çeşitleri

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ. İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi

LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ. İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi 06.03.2018-ANTALYA GEREKÇE 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kimyasal Maddelerle

Detaylı

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU İşveren Büro Adresi Yapılan İş Çalışan Sayısı Toplam: Hukuki Danışmanlık, Dava ve İcra İşlemleri Takibi Erkek Kadın Çocuk Stajyer Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı. Şb. Md. Dr. Eyüp KUŞDOĞAN

Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı. Şb. Md. Dr. Eyüp KUŞDOĞAN Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı Şb. Md. Dr. Eyüp KUŞDOĞAN MESLEKTE KAZANMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİTİ İŞLEMLERİ Meslek Hastalığı Tanımı Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı

Detaylı

MESLEK HASTALIĞI. Çalışan bir kişinin sağlık sorunları 3 grupta ele alınabilir.

MESLEK HASTALIĞI. Çalışan bir kişinin sağlık sorunları 3 grupta ele alınabilir. MESLEK HASTALIĞI Çalışma koşulları ile çalışanların sağlığı arasında önemli bir ilişki vardır. Çalışma koşulları, insanın fiziki ve zihinsel yeteneklerine uygun ve sağlıkla ilgili riskler kontrol altında

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ

MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ MESLEK HASTALIKLARINDAN KORUNMA İLKELERİ İşyerlerinde meslek hastalıklarına sebep olabilecek faktörleri her zaman tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu sebeple, meslek hastalıklarından korunmak

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ DERS NO#3 KONU: - Meslek Hastalığı nedir? - Meslek hastalıklarının tespiti - Meslek hastalıklarının nedenleri - Meslek hastalıklarının

Detaylı

İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar

İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım Dr.Özlem Özdemir Kumbasar Bağışıklığı baskılanmış hastaların akciğer komplikasyonları sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açan önemli sorunlardır.

Detaylı

İçerik. Çevre tanımı Sağlık çevre ilişkisi Verdiği Zararlar Önlemler

İçerik. Çevre tanımı Sağlık çevre ilişkisi Verdiği Zararlar Önlemler İçerik Çevre tanımı Sağlık çevre ilişkisi Verdiği Zararlar Önlemler ÇEVRE Çevre insanların ortak varlığını oluşturan değerler bütünündür. Bir canlının üzerinde etkili olabilen tüm faktörleri içeren ekosisteme

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ DERS NO#3 KONU: - Meslek Hastalığı nedir? - Meslek hastalıklarının tespiti - Meslek hastalıklarının nedenleri - Meslek hastalıklarının

Detaylı

Tarihçe. Meslek Hastalıkları, Sebepleri, Önleme ve Korunma Prensipleri. Eski Mısır da Imhotep in piramit işçilerinde bel incinmelerine (M.Ö.

Tarihçe. Meslek Hastalıkları, Sebepleri, Önleme ve Korunma Prensipleri. Eski Mısır da Imhotep in piramit işçilerinde bel incinmelerine (M.Ö. Meslek Hastalıkları, Sebepleri, Önleme ve Korunma Prensipleri Tarihçe 2 Eski Mısır da Imhotep in piramit işçilerinde bel incinmelerine (M.Ö. 2780), Pliny tozlu çalışma mekanlarının öksürük ve nefes darlığıyla

Detaylı

Prof.Dr. Nadi Bakırcı Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D.

Prof.Dr. Nadi Bakırcı Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D. Prof.Dr. Nadi Bakırcı Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D. İhmal edilen bir konu olarak iş sağlığı ve güvenliği Bu konuda ihmal edilen bir grup olarak sağlık çalışanları Sağlık hizmeti

Detaylı

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 1)Duyma eşiği kaç desibeldir?.0.87.80. 30.50 23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 2)işveren kulaklık almakla almamak arasında kalmıştır işyerinde gürültü seviyesi kaç db(a) ise

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Sağlık Kavramı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ne göre sağlık; Sadece hastalık ve sakatlığın olmaması değil, bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik halidir.

Detaylı

Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları. Dr. A. Kadir ATLI Halk Sağlığı (İş Sağlığı) Bilim Uzmanı 2010-ANKARA

Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları. Dr. A. Kadir ATLI Halk Sağlığı (İş Sağlığı) Bilim Uzmanı 2010-ANKARA Sağlık Gözetimi ve Meslek Hastalıkları Dr. A. Kadir ATLI Halk Sağlığı (İş Sağlığı) Bilim Uzmanı 2010-ANKARA Oturumun Amacı İşçilerin sağlık gözetimi konusunda iş güvenliği uzmanının yapması gerekenleri

Detaylı

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sunum planı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kavramı Çalışanların sağlığının

Detaylı

MESLEK HASTALIKLARI VE SİLİKOZİS

MESLEK HASTALIKLARI VE SİLİKOZİS TÜRKİYE ÇİMSE-İŞ SENDİKASI MESLEK HASTALIKLARI VE SİLİKOZİS Doç. Dr. İsmet TAMER İş Sağlığı Bilim Uzmanı Düzenleyen: Murat ÖZTÜRK T. Çimse-İş Sendikası Eğitim ve Örgt. Mdr. MESLEK HASTALIĞI NEDİR? Meslek

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-1 PROF.DR. SARPER ERDOĞAN

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-1 PROF.DR. SARPER ERDOĞAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-1 PROF.DR. SARPER ERDOĞAN -1 Meslek Hastalıkları Meslek Hastalıklarının Saptanmasının Önemi 1 Meslek hastalıkları 6331 sayılı

Detaylı

Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi ALIŞTIRMALAR

Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi ALIŞTIRMALAR Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi ALIŞTIRMALAR Aşağıdakilerden hangisi iş sağlığı ve güvenliği açısından en uygun tehlike tanımıdır? a) Büyük zarara yol açabilecek durum b) Malın, malzemenin ya da işyeri

Detaylı

İş Ortamında İnorganik Toz Ölçüm ve Analiz Yöntemleri. Öğr. Gör. Alpaslan Ertürk Maden Yük. Mühendisi Dokuz Eylül Üniversitesi

İş Ortamında İnorganik Toz Ölçüm ve Analiz Yöntemleri. Öğr. Gör. Alpaslan Ertürk Maden Yük. Mühendisi Dokuz Eylül Üniversitesi İş Ortamında İnorganik Toz Ölçüm ve Analiz Yöntemleri Öğr. Gör. Alpaslan Ertürk Maden Yük. Mühendisi Dokuz Eylül Üniversitesi Tozların Sınıflandırması 1- Fibrojenik Tozlar (solunum sistemine zararlı olanlar)

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire ÜST SOLUNUM YOLU Farenjit :Farenks mukozasının iltihabi bir hastalığıdır. Akut ve kronik olarak seyreder. Larenjit :Üst solunum yolunun bir parçası

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

Tekstil endüstrisinde sağlık gözetimi

Tekstil endüstrisinde sağlık gözetimi Tekstil endüstrisinde sağlık gözetimi Millworkers by Laurence Stephen Lowry (1948) Prof.Dr. Nadi Bakırcı Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D. Tekstil Sektörü Elyaf ve ipliği kullanım eşyasına

Detaylı

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Dr. Ayşegül Örs Zümrütdal Başkent Üniversitesi-Nefroloji Bilim Dalı 20/05/2011-ANTALYA Böbrek kistleri Genetik ya da genetik olmayan nedenlere bağlı olarak, Değişik

Detaylı

Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı. Şb. Md. Dr. Eyüp KUŞDOĞAN Uzm. Dr. Çiğdem BAŞKAN

Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı. Şb. Md. Dr. Eyüp KUŞDOĞAN Uzm. Dr. Çiğdem BAŞKAN Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı Şb. Md. Dr. Eyüp KUŞDOĞAN Uzm. Dr. Çiğdem BAŞKAN MESLEKTE KAZANMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİT İŞLEMLERİ MESLEK HASTALIĞI Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı

Detaylı

TURHAN DOĞRU NEFES ALMAK:

TURHAN DOĞRU NEFES ALMAK: Mustafa TURHAN A sınıfı İşgüvenliği Uzmanı mturhan.isg@gmail.com DOĞRU NEFES ALMAK: Solunum Koruyucuların Farklı Sektörlerde Kullanımı 1 Doğru Nefes Almak ne demek? Tehditler İmkanlar Solunum koruyucular

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI

SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI SAĞLIK BAKANLIĞININ MESLEK HASTALIKLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI Dr. Ebru AYDIN Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Uzm.Dr. Sühendan ADIGÜZEL Birim Sorumlusu 1 BAKANLIĞIMIZDA, ÇALIŞAN SAĞLIĞI İLE

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR Anayasa md.90 Milletlerarası Andlaşmaları Uygun Bulma Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile

Detaylı

Amaç; İş sağlığı ve güvenliği alanında önleme ve korumanın tanımları, yöntemleri ve önemini öğrenmek.

Amaç; İş sağlığı ve güvenliği alanında önleme ve korumanın tanımları, yöntemleri ve önemini öğrenmek. 1 Korunma Politikaları Konu; Korunma Politikaları Amaç; İş sağlığı ve güvenliği alanında önleme ve korumanın tanımları, yöntemleri ve önemini öğrenmek. Öğrenim hedefleri Önleme ve Koruma tanımları, Koruma

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-3 PROF.DR.SARPER ERDOĞAN

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-3 PROF.DR.SARPER ERDOĞAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-3 PROF.DR.SARPER ERDOĞAN Meslek Hastalıkları-3 Meslek Hastalıkları Listesi Meslek Hastalıklarının Tıbbi ve Yasal Tanı Koyma Süreci

Detaylı

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi

Detaylı

İŞYERİNDE KAYNAĞA VE ORTAMA YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI

İŞYERİNDE KAYNAĞA VE ORTAMA YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI İŞYERİNDE KAYNAĞA VE ORTAMA YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. Koruma: Bir

Detaylı

ECZACILIK FAKÜLTESİ TOKSİKOLOJİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K

ECZACILIK FAKÜLTESİ TOKSİKOLOJİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K ECZACILIK FAKÜLTESİ TOKSİKOLOJİ PROGRAM KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Şahan SAYGI, sahan.saygi@neu.edu.tr YÜKSEK LİSANS DERSLERİ Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K ETKS 600 Uzmanlık Alan Dersi Z 4 0 4 ETKS 601

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği [Resmi Gazete: 09.12.2003 Salı, Sayı: 25311 (Asıl)] Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmelik,

Detaylı

«İş Güvenliğine Dair Herşey»

«İş Güvenliğine Dair Herşey» Akut Özel Sağlık Hiz. Tur. ve Sos. Hiz. San. Ltd. Şti. Akut Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi «İş Güvenliğine Dair Herşey» Vizyonumuz Profesyonel, tecrübeli ve çözüm odaklı A, B ve C sınıfı iş güvenliği

Detaylı

TOZ YÖNETMELİĞİ TOZ YÖNETMELİĞİ ASBEST İŞLERİ

TOZ YÖNETMELİĞİ TOZ YÖNETMELİĞİ ASBEST İŞLERİ TOZ YÖNETMELİĞİ TOZ YÖNETMELİĞİ ASBEST İŞLERİ TANIMLAR g) Lifsi tozlar: Uzunluğu beş mikrondan daha büyük, eni üç mikrondan daha küçük ve boyu eninin üç katından büyük olan parçacıkları, ğ) Okuyucu: ILO

Detaylı

İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir

İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir IIP (İdiopatik İnterstisyel Pnömoniler) 2002 yılında ATS-ERS bir sınıflama

Detaylı

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar

8-Biyolojik İzleme. Volkan Dündar 8-Biyolojik İzleme Volkan Dündar Biyolojik izlemenin tanımı 1 Biyolojik izleme: Tehlikeli maddelerin, Metabolitlerinin ya da bunların biyokimyasal veya biyolojik etkilerinin parametrelerinin varlığında

Detaylı

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu)

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) 1. KİMYASAL ÜRÜN & ŞİRKET TANIMI Ürün Adı: SPT-1657 Ürün tanımı: Tek komponentli Poliüretan yapıştırıcı Fabrika:. SAMHO CHEMICAL CO. LTD. Adres: 241-2, Chongwon-ri, Mado-myun, Hwasung-City Kyunggi-do,

Detaylı

HAS İş Sağlığı ve Güvenliği II 01- UYGULAMA İLKELERİ

HAS İş Sağlığı ve Güvenliği II 01- UYGULAMA İLKELERİ HAS223-26 İş Sağlığı ve Güvenliği II 01- UYGULAMA İLKELERİ İSG Kanunu Haziran 2012 MADDE 4- (1) İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede; İŞ SAĞLIĞI

Detaylı

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik (26 Aralık 2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

SAĞLIK GÖZETİMİ ve MESLEK HASTALIKLARI

SAĞLIK GÖZETİMİ ve MESLEK HASTALIKLARI SAĞLIK GÖZETİMİ ve MESLEK HASTALIKLARI İşyerinde sağlık gözetimi; çalışanların sağlığını korumak amacıyla, işyerlerindeki olumsuz sağlık etkilerini erken belirleyip böylece daha sonraki ciddi sağlık zararlarını

Detaylı

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik Yönetmelikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız.

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız. DİKKAT!!!! İŞ GÜVENLİĞİ HİZMETİ ALMAYA BAŞLAMADINIZ MI???? İşyeriniz Çok Tehlikeli ve Tehlikeli işler kapsamında ise ya da, İşyeriniz Az Tehlikeli İşler kapsamında ancak çalışan sayınız 50 nin üstünde

Detaylı

112 ASHİ VE AMBULANSLARDA. ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Kalite Yönetim Birimi

112 ASHİ VE AMBULANSLARDA. ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Kalite Yönetim Birimi 112 ASHİ VE AMBULANSLARDA ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Kalite Yönetim Birimi EĞİTİMİN AMACI Çalışanlarının işlerindeki tehlikeleri farketmeleri, Güvensiz durum davranışların neden olduğu iş kazaları ve önlemlerin

Detaylı

TEBLİĞ. Asbest Sökümü İle İlgili Eğitim Programlarına İlişkin Tebliğ

TEBLİĞ. Asbest Sökümü İle İlgili Eğitim Programlarına İlişkin Tebliğ 29 Haziran 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28692 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TEBLİĞ Asbest Sökümü İle İlgili Eğitim Programlarına İlişkin Tebliğ MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı asbest söküm

Detaylı

Ersin ÇEVİKER Asbest uzmanı

Ersin ÇEVİKER Asbest uzmanı Ersin ÇEVİKER Asbest uzmanı Asbest - Tanımı Asbest doğadan çıkarılan Silikat bir mineraldir. Endüstride Amyant olarak bilinir. Lif veya lif demetleri şeklinde bulunur Halk arasında ak toprak,çorak toprak,

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

ASBESTLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK ve GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

ASBESTLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK ve GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK DOĞA Çevre Yönetimi ve Alternatif Enerji Teknolojileri Mühendislik Danışmanlık Eğitim Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi ASBESTLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK ve GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI

ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI ULUSAL PNÖMOKONYOZ ÖNLEME EYLEM PLANI 1. Sorunun öneminin saptanması Pnömokonyoz ülkemizde en sık görülen mesleki akciğer hastalıklarından biri olup, önlenebilir meslek hastalıklarının başında gelmektedir.

Detaylı

Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 11 Mayıs 2011 Kocaeli

Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 11 Mayıs 2011 Kocaeli ÇALIŞMA ÇALIŞMA HAYATI HAYATI VE VE SİGARA SİGARA Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı nbilir@hacettepe.edu.tr 11 Mayıs 2011 Kocaeli SİGARA İÇMEK İSTEYEN MADENCİLER

Detaylı

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÜCADELE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar.

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÜCADELE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. 5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK TOZLA MÜCADELE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Bülent Ferat İŞÇİ MESLEK HASTALIĞININ TANIMI VE TESPİTİ

Bülent Ferat İŞÇİ MESLEK HASTALIĞININ TANIMI VE TESPİTİ Bülent Ferat İŞÇİ MESLEK HASTALIĞININ TANIMI VE TESPİTİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR LİSTESİ...XIII GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM TEMEL KAVRAMLAR VE MESLEK HASTALIĞININ TARİHSEL GELİŞİMİ

Detaylı

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM TORAKS RADYOLOJİSİ Prof Dr Nurhayat YILDIRIM PA AKCİĞER GRAFİSİNDE TEKNİK ÖZELLİKLER Film ayakta çekilmelidir. Göğüs ön duvarı film kasetine değmelidir. Işık kaynağı kişinin arkasında olmalıdır. Işık kaynağı

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliği

AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliği AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İşyeri Sağlığı, Güvenliği ve Hijyeni AB de İşyeri Sağlığı ve Güvenliğinin önemi Misyon ve teşkilat AB Mevzuatı ve AB Stratejisi Ortaklar Başlıca güçlükler ve inisiyatifler

Detaylı

29 Aralık 2012 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28512 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

29 Aralık 2012 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : 28512 YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 29 Aralık 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28512 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ 1 / 14 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Mesleğin Hastalığı Olur mu?

Mesleğin Hastalığı Olur mu? Mesleğin Hastalığı Olur mu? Mesleki Mesleki ve İşle İlgili Hastalıklar İş Alpaslan Türkkan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı aturkkan@uludag.edu.tr Çalışma Yaşamı ve Sağlık Çalışma

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI 1 DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI Meslek hastalıkları, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü

Detaylı

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği (*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

OLGU 3 (39 yaşında erkek)

OLGU 3 (39 yaşında erkek) Yakınma OLGU 3 (39 yaşında erkek) Yaklaşık dört aydır öksürük, Kanlı balgam çıkarma, Göğüs ağrısı ve halsizlik yakınmaları Özgeçmiş Beş yıl önce çekilen akciğer radyogramında sağ üst ve alt zonda tespit

Detaylı

İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar

İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar Risk Değerlendirmesi ve İSG-YS konulu İSGİP Semineri 1 9 Temmuz 2010, Ankara İşyeri Risk Değerlendirmesi için Prosedürler ve Araçlar Heikki Laitinen Tehlike, kaza ve hastalıklara örnekler Yaralanma/hastalığın

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı