YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN"

Transkript

1 YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

2 İÇERİK

3 UÇAK GELİŞ İŞLEMLERİ Uçak tipine uygun park pozisyonu, yetkili meydan otoritesi tarafından belirlenir ve bildirilir. Uçağın geleceği park pozisyonuna, uçak tipine uygun ekipman hazırlığı yapılır. Uçak geliş işlemleri havayolları prosedürlerine göre değişiklik gösterebilir.

4 UÇAK GELİŞ İŞLEMLERİ Bir uçak gelişinde yapılan işlemler; F.O.D kontrolü Takozlama Emniyet dubaları Yer kontrol hareketleri (Marshalling)

5 UÇAK GELİŞ İŞLEMLERİ Uçağın park ettirilmesi Uçak park pozisyonuna yanaşmadan önce park pozisyonunda FOD kontrolü yapılmalıdır. Uçağa hizmet verecek personel ve ekipman, uygun ve emniyetli sahalarda beklemelidir. Yönlendirme sistemi olan park pozisyonlarında park yönlendirme sistemi kullanılır.

6 UÇAK GELİŞ İŞLEMLERİ Uçak motorlarının susması Uçak beacon ları sönmeden ve motorlar susmadan (ihtiyaç olması durumunda GPU dışında) hiçbir personel veya teçhizat uçağa kesinlikle yanaşmamalıdır.

7 UÇAK GELİŞ İŞLEMLERİ Yer ve kokpit iletişimi Uçak beacon ları sönüp, motorlar sustuktan sonra uçağa takozlama yapılır yapılmaz, kokpite görsel olarak standart işaretler ile veya headset yoluyla sözlü olarak bilgi verilir. Uçağa GPU bağlanması durumunda kokpite görsel olarak standart işaretler ile bilgi verilir. Havayolunun talebi doğrultusunda motorlar sustuktan ve uçak durduktan sonra headset aracılığı ile yer ve kokpit arasında başka diğer bilgi alışverişi de gerçekleştirilebilir. Park freni bırakılma işlemi kokpit ekibi sorumluluğundadır.

8 UÇAK GELİŞ İŞLEMLERİ Yer hizmet ekipmanlarının yanaşması İlgili araçlar sadece eğitimli ve yetkili kişilerce kullanılmalıdır. Ekipmanlar uçağa yanaşmadan evvel uçak etrafında görsel bir hasar tespit kontrolü yapılmalıdır. Uçağa yanaşmadan evvel mutlaka fren kontrolü yapılmalıdır. Uçağa tam yanaşacak ekipmanlar (konveyör, vb.) marshalling eşliğinde uçağa yanaşmalıdır. Uçağa tam yanaşmayacak olan ekipmanlar (bagaj arabası, vb.) uçağa paralel yönde ve 3m mesafede konumlandırılmalıdır.

9 UÇAK GELİŞ İŞLEMLERİ Konileme işlemi Koni kullanılmasındaki amaç, uçağın zarar görebilme ihtimali yüksek bölgeleri önünde koruyucu ve uyarıcı bir yapı oluşturmaktır.

10 Marshalling Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

11 MARSHALLING İlgili özellikleri taşımak için eğitilmemiş, ehliyeti verilmemiş ve onaylanmamış hiçbir kimse uçağı marshal ve kılavuzluk etmeye teşebbüs etmemelidir. Marshhaller lara görevlerini yerine getirmek için uygun havaalanı Otoriteleri tarafından yetki verilmiş olmalıdır. Marshaller, varan ve ayrılan uçağa net ve tam hal ve hareket tarzı ile standart marshalling işaretlerini vermekten sorumludur. Eğer uçak yolundaki engeller hakkında marshallerin bir endişesi var ise, ikinci bir marshaller wingwalker olarak kullanılmalıdır.

12 MARSHALLING EL İŞARETLERİNİN KULLANIMI: Yer personeli ve kokpit arasındaki tüm el işaretleri marshalleri el işaretleri değildir. Bu el işaretleri yalnızca sözsel iletişimin imkansız olduğu durumlarda kullanılmalıdır. TEKNİK SERVİS EL İŞARETLERİ : Uçağa teknik servis verilmesi esnasında kullanılan el işaretleri de haberleşmede çok önemlidir. Bu işaretler teknik servis el işaretleri olarak adlandırılırlar.

13 PUSHBACK Kargo ve yolcu ile yüklü bir uçağın park pozisyonundan taksi pozisyonuna geri itilmesine pushback operasyonu denir. Pushback işlemleri sırasında kokpit ekibi ile teknisyen kulaklığı (Headset) yardımıyla iletişim kurulmalıdır.

14 MARSHALLING Pushback operasyonu (kokpit ekibi hariç ) iki kişi ile gerçekleştirilir. 1-Headset operatörü 2- Pushback aracı sürücüsü Yine de bazı durumlarda tek operatörlü pushback onaylanabilinir. Böyle bir durumda operatör headset kullanılır. Headset operatörü yerdeki durumu teftiş eder ve headset kullanarak kokpit ile kontağı sağlar.

15 PARK POZİSYONUNU TANIMLAMAK Bu hareketin sürati, uçak hareket süratini gösterir. Tamamıyla gergin kollarınızı, elinizdeki işaret çubuklarıyla beraber başınızın üzerine doğru kaldırın; Tekrar öne omuz hizasına indirerek hareket ettiriniz. TAKOZLAR AYRILDI(ALINDI) Kollar işaret çubukları ile beraber eller tamamıyla gergin şekilde başınızın üzerinde, işaret çubukları birbirine dokununcaya kadar saplar gibi dışa doğru hareket ettiriniz. Uçuş ekibi tarafından izin verilmedikçe takozları ayırmayın.

16 MOTORLARI ÇALIŞTIR Sağ kolunuzu işaret çubuğu ile beraber baş hizanıza kadar işaret çubuğu yukarıya bakacak şekilde kaldırılıp elinizle dairesel bir hareket yaparken, aynı zamanda sol kolunuzu baş hizasında yükselterek çalıştırılacak motoru işaret edin MOTORLARI DURDUR İşaret çubuğu bulunan elinizi omuz hizasında vücudunuzun ön tarafına doğru gergin şekilde uzatın. Elinizi ve işaret çubuğunu sol omuzunuzun üzerinden sağ omuzunuza; boğazınızın bir yanından diğer yanına keser gibi çekin.

17 JENERATÖRÜ (GPU) BAĞLAMAK İÇİN Kollarınızı tümüyle gergin şekilde başınızın üzerinde tutun, sol elinizi yatay şekilde açın Ve sağ el parmaklarını sol elinizin açık avuç içine doğru ( T şeklinde ) dokunacak şekilde hareket ettir Işıklı işaret çubukları, geceleri başınız üzerinde T şekline getirilerek kullanılabilir. JENERATÖRÜ (GPU) AYIRMAK İÇİN Kollarınızı tümüyle gergin şekilde başınızın üzerinde tutunuz, sol elinizi yatay şekilde açın ve ( T şeklinde ) dokunmakta olan sağ el parmaklarınızı sol elinizin açık avuç içinden aşağıya doğru hareket ettirin. Uçuş ekibinden olur alıncaya kadar jeneratörü ayırmayınız. Işıklı işaret çubukları, geceleri başınız üzerinde T şekline getirilerek kullanılabilir.

18 OK // TEMİZ İŞARETİ Sağ kolunuzu yukarıyı işaret çubukları ile beraber kaldırınız veya baş parmağınız yukarıda olacak şekilde gösteriniz. Sol kolunuz. Dizinizin yan tarafında solda paralel kalsın. OLUMSUZ // NEGATİF İŞARETİ Sağ kolunuzu omuzunuzla 90 derecelik bir açı yapacak şekilde yere paralel tutun ve işaret çubuğu yeri gösterecek bicimde işaret ediniz veya el baş parmağınızla gösteriniz. Sol kolunuz, dizinizin yan tarafında vücuda paralel kalsın.

19 HEAD SET Her iki kolunuzu da vücudunuza 90 derecelik bir açıyla uzatın ve ellerinizi her iki kulağınızı kapayacak şekilde hareket ettirin. KONTROL NOKTALARINA DOKUNMAYIN Sağ elinizi baş seviyenizin üzerine kaldırın ve yumruğunuzu sıkın veya işaret çubuğunu yatay şekilde tutun. Sol kolunuz, dizinizin yan tarafında vücuda paralel kalsın.

20 ÖN / ARKA MERDİVENLERİ AÇIN / KAPAYIN. Sağ kol yanda ve sol kolunuzu başınızın üzerine 45 dereceli bir açıyla kaldırın, sağ kolunuzu sol omuzunuzun üzerine doğru süpürür gibi hareket ettirin. ÖNE DOĞRU DÜZ DEVAM ET. Bu hareketin sürati, uçak hareket süratini gösterir. Kollarınızı dirseklerden bükünüz ve işaret çubuklarını belinizden başınıza doğru aşağı yukarı hareket ettiriniz.

21 YAVAŞLA Gergin kollarınızı hafifçe vurur şekilde, işaret çubuklarını belinizden dizlerinize doğru aşağı yukarı yavaşça hareket ettiriniz. SAĞA DÖN ( PİLOT UN BAKIŞ AÇISINDAN ) Hareketin sürat derecesi, dönüşün keskinlik nispetini belirtir. İşaret çubuğu sol elle vücuda 90 derecelik açıyla gergin tutulur; sağ el ilerleyen işareti yapar. İşaret hareketinin hızı, hava aracının istenen hızını kaptana belirtir.

22 SOLA DÖN (PİLOT UN BAKIŞ AÇISINDAN) Hareketin sürat derecesi, dönüşün keskinlik nispetini belirtir. İşaret çubuğu sağ elle vücuda 90 derecelik açıyla gergin tutulur; sol el ilerleyin işareti yapar. işaret hareketinin hızı, hava aracının istenen hızını kaptana belirtir. NORMAL DURUŞ Tamamıyla gergin kollar ve işaret çubukları yanlara 90 derecelik açıda yere paralel tutulur. Kollar, işaret çubukları çapraz oluncaya kadar başın üzerinde birleştirilir.

23 ACİL DURUŞ Ani bir şekilde, gergin kollar ve işaret çubukları çapraz olarak başınızın üzerinde birleştirilir. POZİSYONUNU KORU / BEKLEMEDE KAL Tamamıyla gergin kollar ve işaret çubukları yanlarda 45 derecelik açıyla aşağıya doğru tutulur. Bir sonraki manevra için uçak hazır oluncaya kadar durum muhafaza edilir. Uçuş ekibi ile göz teması kaybedilmez.

24 SONRAKİ YOL GÖSTERİCİYE YÖNLENİNYADA YER KONTROL/KULE YÖNLENDİRİLMESİNE GİRİN Her iki kolunuzda yukarı doğru kaldırın; İşaret çubuklarıyla beraber kollarınızı gidilecek yöne doğru uzatarak bir sonraki yol göstericiye ve taksi yoluna doğru hareket ettirin. YOL GÖSTERME İŞLEMİNİ BİTİRME Uçağı göndermek için sağ elinizle ve/veya işaret çubuklarıyla standart bir asker selamı veriniz. Uçak taksiye başlayıncaya kadar uçuş ekibi ile göz temasını devam ettirin.

25 YANGIN Sol elinizdeki işaret çubuğuyla yangın bölgesini işaret ederken; sağ elinizdeki işaret çubuğunu omuzunuzdan dizinize doğru bir pervane ( yelpaze/vantilatör) biçiminde hareket ettiriniz. FRENE ALIN Elinizi avuç içi açık şekilde omuz hizasına kadar kaldırın. Uçuş ekibi ile göz temasını sağlayın. Elinizi yumruk haline getirin. Uçuş ekibinden başparmak yukarıda / ok bilgisi alıncaya kadar hareket etmeyiniz.

26 FRENLERİ BIRAKIN Elinizi yumruk şeklinde kapalı olarak omuz hizasına kadar kaldırın. Uçuş ekibi ile göz temasını sağlayın. Elinizi açın. Uçuş ekibinden başparmak yukarıda / ok bilgisi alıncaya kadar hareket etmeyin. TAKOZLAR YERLEŞTİRİLDİ (KONDU) İşaret çubukları ile beraber eller tamamıyla gergin şekilde başınızın üzerinde, işaret çubukları birbirine dokununcaya kadar saplar gibi içeri doğru hareket ettirin.

27 KAYNAKLAR Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Yayınları Ramp Hizmetleri Pegem Akademi Yayıncılık, 1.Baskı, Kasım

28 Bir sonraki derste görüşmek dileğiyle Öğr.Gör. Gülaçtı ŞEN İstanbul Aydın Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Towing işlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Karlı Buzlu Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Push-Back Operasyonu Başlamadan Önce

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci TOWİNG VE PUSH-BACK OPERASYONUNDA YAŞANACAK ACİL DURUMLAR Herhangi bir sebepten dolayı uçak, push-back aracı üzerine doğru

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İŞARETLER ICAO Annex 14 Aerodromes / Havaalanları Cilt 1 - Havaalanlarının dizaynına ve işletilmesine ilişkin özellikler Cilt 2 - Helikopter iniş kalkış

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK ŞİDDETLİ HAVA KOŞULLARI 4 adet şiddetli hava koşulu tanımlanmıştır. Bunlar; Şiddetli Rüzgar/Fırtına: Şiddeti 40 knots ve üzerindeki rüzgarlardır.

Detaylı

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN Kokpit daha çok uçan araçların olmakla birlikte genelde bir aracın sürücüsünün bulunduğu bölüme verilen isimdir. Bu bölüm çoğunlukla aracın ön kısmında

Detaylı

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir.

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. Su tankı Basınçlandırma elemanları Dağıtım sistemi Miktar göstergeleri Su boşaltım elemanları Lavabolar Su servis

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak ve Ekipman Kazaları. SAFA Denetimi BU SUNUMUN İÇERİĞİ Uçak ve Ekipman Kazaları SAFA Denetimi EMNİYET Tehlike, büyük veya yok olmaya yol açabilecek durum, gerçekleşme ihtimali bulunan fakat istenmeyen durum olarak tanımlanmaktadır. İstenmeyen

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ YÜK PLANLAMA VE YÜKLEME. Bulk (Yığma) Yükleme. ULD (CLS) Yükleme. Yolcu Kabinine Yükleme

BU SUNUMUN İÇERİĞİ YÜK PLANLAMA VE YÜKLEME. Bulk (Yığma) Yükleme. ULD (CLS) Yükleme. Yolcu Kabinine Yükleme BU SUNUMUN İÇERİĞİ YÜK PLANLAMA VE YÜKLEME Bulk (Yığma) Yükleme ULD (CLS) Yükleme Yolcu Kabinine Yükleme UÇAK YÜKLERİ Yükleme Çeşitleri Bulk yükleme ULD (Unıt Load Device) yükleme Yolcu kabinine yükleme

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN RAMP EMNİYETİ 1. Anti Collision Beacon Nedir? 2. Jet motor tehlikeleri 3. Pervaneler hakkında uyarılar 4. Uçak Emniyet Sahaları (ES/SES) 5. Ramp teki Ana

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Bakım ve Yer İşletme Gereksinimleri Bütün Hava Koşullarında İşletme UÇUŞA ELVERİŞLİLİĞİN SÜREKLİLİĞİ Uçuşa elverişliliğin sürekliliğini sağlamak için; belli

Detaylı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Egzersiz 1 Yer Egzersizleri Yere sırtüstü uzanın. Dizlerinizi ayak tabanlarınız yere tam basacak şekilde bitişik olarak bükün. Kalçanızı mümkün

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Operatörlerin Sorumlulukları SHY-6A Yönetmeliği Her işletmecinin ana amacı kar etmektir. Ancak bu amacını gerçekleştirirken yaptığı işin özelliğine göre

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Yönetiminde Tarihsel Süreç Hava Trafik Yönetimi Hava Trafik Hizmetleri Hava Sahası Yönetimi Hava Trafik Akış ve Kapasite Yönetimi

Detaylı

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir.

Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 1. AMAÇ Bu talimatın amacı Sabiha Gökçen Havalimanında uygulanacak Standart Push Back ve Towing operasyonlarının usul ve esaslarının belirlenmesidir. 2. KAPSAM ve YÜRÜRLÜK Bu talimat Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ HAVACILIK KURALLARI Canın ve malın korunması Çarpışmaların önlenmesi Uçuş planları Sinyaller Zaman Hava trafik kontrol hizmetleri Yasa dışı

Detaylı

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN C CADI CAHİL Sağ el sağ omuz hizasında, işaret parmağı ve başparmak açık öbür parmaklar kapalıdır (C el). El öne doğru hareket ettirilerek C harfi işaret edilir. Sağ el karnın üst hizasında ve sol el göğüs

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Aletli Uçuş Kuralları Görerek Uçuş Kuralları UÇUŞ KURALLARI Uçuş kuralları, uçakların birbirleri ile ya da yerdeki mânialarla çarpışmasını

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN UÇAK TİPLERİ Uçak sınıfları, uçak tipine bağlı olarak ikiye ayrılmıştır. Geniş gövdeli uçaklar Dar gövdeli uçaklar UÇAK TİPLERİ Tek bir koridoru olan uçaklara

Detaylı

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok

1 / BAHAR Ön lisans Zorunlu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Örgün Öğretim 14 Hafta Dr.Öğretim Üyesi Alperen ŞAHİNOĞLU Türkçe Yok T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ. SINIF 2. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: SHUİ Adı: Ramp Emniyeti ve Apron Kuralları Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS: 2 Sınıf/Yarıyıl

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

E ECZANE EDEBİYAT EDİRNE EFENDİ EĞİLMEK

E ECZANE EDEBİYAT EDİRNE EFENDİ EĞİLMEK E ECZANE EDEBİYAT Her iki el göğüs hizasındadır. Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmakları kapalıdır. Sol elin serçe ve başparmağı kapalı öbür parmaklar açıktır. Sağ el, sol elin açık parmaklarının

Detaylı

V VAAT VAAZ VADE VADİ VAGON

V VAAT VAAZ VADE VADİ VAGON V VAAT VAAZ Sağ el işaret ve orta parmak açık öbür parmaklar kapalı (V el) sağ göğüs hizasında parmak uçları yukarıyı gösterecek şekilde tutulur. Sağ el yumruk biçiminde işaret parmağı öne doğru çıkıntılı

Detaylı

N NABIZ NAFAKA NAKIŞ NAKİL NAMAZ

N NABIZ NAFAKA NAKIŞ NAKİL NAMAZ N NABIZ NAFAKA Her iki el göğüs hizasında, sol elin işaret parmağı ve orta parmak açıktır (V el). Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmaklar kapalıdır. İşaret parmakları birbirine dokundurulur. N harfi

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

HAVACILIK GENEL HAVACILIK

HAVACILIK GENEL HAVACILIK HAVACILIK KURALLARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ Havacılık faaliyetleri kaça ayrılır? Nasıl Sınıflanır? Kuralar neden koyulmaktadır? Havacılık kurallarını kim koyar? Havacılık kurallarında rol alan havacılık organizasyonları

Detaylı

ÇHS KAZA SUNUMU. Ağustos 2014

ÇHS KAZA SUNUMU. Ağustos 2014 ÇHS KAZA SUNUMU Ağustos 2014 KAZA İSTATİSTİKLERİ YAŞANAN KAZALARIN NEDENLERİ a) Bireysel faktörler b) Eğitim eksikliği c) Ekipman uygunluğu d) Çalışanın kurallara aykırı davranışı e) Araç arızası f) Kuralların

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ ZAMİRLER GÜNLÜK KONUŞMA DİLİ İBRAHİM DEMİRDÖĞEN BEN SEN Sağ el parmaklar açık düz, avuç içi göğse değdirilir. Sağ el göğüs hizasında

Detaylı

Ġş Güvenliği ve Mühendislik Etiği -4-

Ġş Güvenliği ve Mühendislik Etiği -4- Ġş Güvenliği ve Mühendislik Fatih ALĠBEYOĞLU Rahim Aytuğ ÖZER -4- İş Sağlığı ve Mühendislik 2 İSG İşaret ve Uyarıcı Levhalar Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden Levha, Renk, Sesli ve/veya ışıklı

Detaylı

Ö ÖDEMEK ÖDEŞMEK ÖDEV ÖDÜNÇ ÖFKE

Ö ÖDEMEK ÖDEŞMEK ÖDEV ÖDÜNÇ ÖFKE Ö ÖDEMEK ÖDEŞMEK Her iki el göğüs hizasında, sol elin işaret ve başparmağı birbirine bitişik, avuç içi karşıya bakacak şekildedir. Sağ el, sol elin üzerinde sağa sola nokta koyar gibi şıklatılır. Her iki

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak Temizlik Hizmetleri. Uçak Kabininde Bulunan Eşyalar. Uçak Temizliğinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği. Uçak Temizlik Malzemeleri

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. Uçak Temizlik Hizmetleri. Uçak Kabininde Bulunan Eşyalar. Uçak Temizliğinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği. Uçak Temizlik Malzemeleri BU SUNUMUN İÇERİĞİ Uçak Temizlik Hizmetleri Uçak Temizlik Malzemeleri Kabin İçi Temizlik Uçak Kabininde Bulunan Eşyalar Uçak Temizliğinde İşçi Sağlığı ve Güvenliği UÇAK TEMİZLİK HİZMETLERİ Uçak Temizliğinde

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Havacılık Operasyonları EASA - Regulation (EU) NO 965/2012 HAVACILIK OPERASYONLARI ICAO Annex 6: Operation of Aircraft ICAO üyesi olan ülkelerde sivil hava

Detaylı

O OBUR OCAK (AY) OCAK ODA OFSAYT

O OBUR OCAK (AY) OCAK ODA OFSAYT O OBUR OCAK (AY) Sağ el göğüs hizasında, işaret parmağı ve başparmak birbirine dokunacak şekilde, öbür parmaklar açıktır. Her iki el göğüs hizasında, parmak uçları birbirine dokunacak şekilde sağ el ağza

Detaylı

Y YABANCI YAĞ YAĞMUR YAHUDİ YAKA SİLKMEK

Y YABANCI YAĞ YAĞMUR YAHUDİ YAKA SİLKMEK Y YABANCI YAĞ Her iki el göğüs hizasında, sol elin işaret ve orta parmak açık, öbür parmaklar kapalı (V el) ve avuç içi karşıya bakacak şekilde; sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmaklar kapalıdır.

Detaylı

F FABRİKA FAİZ FAKİR FAKÜLTE FALCI

F FABRİKA FAİZ FAKİR FAKÜLTE FALCI F FABRİKA FAİZ Her iki el karın hizasındadır. Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmakları kapalıdır. Sol elin işaret ve başparmağı açık, öbür parmaklar kapalı (L el), sağ elin işaret parmağı sol elin

Detaylı

S SAAT SABAH SABIR SABUN SAÇ

S SAAT SABAH SABIR SABUN SAÇ S SAAT SABAH Her iki el göğüs hizasında, her iki el işaret ve başparmağı açık, öbür parmaklar kapalı (C el), sağ elin başparmağının ucu sol elin işaret parmağı ile birleştirilir. Sağ elin işaret parmağı

Detaylı

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM)

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) Pasif elevasyon egzersizi (1) Hasta sırtüstü yatar durumda, fizyoterapist hastanın kolunu dirseğinden ve bileğinde destekler. Pasif elevasyon egzersizi (2)

Detaylı

D DAĞ DAKİKA DAKTİLO DALAK DALGA

D DAĞ DAKİKA DAKTİLO DALAK DALGA D DAĞ DAKİKA Her iki el göğüs hizasındadır. Sağ elin işaret ve başparmağı açık, öbür parmaklar kapalıdır (C el). Sağ elin açık parmaklarının uçları, sol el işaret parmağına değecek biçimde tutulur. Her

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-2 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Meridyen Enerjisini Aktive Etmek Qi Gong Egzersizi

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRK İŞARET DİLİ AİLE-GİYECEKLER- SORU CÜMLESİ İBRAHİM DEMİRDÖĞEN 3. AİLE-GİYECEKLER, SORU CÜMLESİ ÖRNEK ÇALIŞMA Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz? 3.1.

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Sahası Çeşitleri ve Görsel İşaretler HAVA SAHASI SINIFLAMASI ICAO, uçaklara sağlanan hizmetlere ve uçuş gerekliliklerine göre hava sahalarını

Detaylı

Ş ŞAHİT ŞAKA ŞAM FISTIĞI ŞAMPİYON ŞAMPUAN

Ş ŞAHİT ŞAKA ŞAM FISTIĞI ŞAMPİYON ŞAMPUAN Ş ŞAHİT ŞAKA Her iki el göğüs hizasında, işaret ve başparmaklar açık, öbür parmaklar kapalıdır (C el). Sağ elin başparmağının ucu, sol elin işaret parmağı ile birleştirilir. Sağ elin işaret ve başparmağı

Detaylı

G GAGA GALATASARAY GARSON GASP GAZ

G GAGA GALATASARAY GARSON GASP GAZ G GAGA GALATASARAY Her iki el göğüs hizasında, işaret ve başparmaklar açık, kıvrık, öbür parmaklar kapalı (C el) biçimdedir. Sol elin açık parmakları arasına sağ elin işaret parmağı getirilir (başparmaklar

Detaylı

T TABANCA TABİAT TABLO TABUT TACİZ

T TABANCA TABİAT TABLO TABUT TACİZ T TABANCA TABİAT Sağ el yumruk biçiminde, işaret parmağı öne doğru çıkıntılı ve başparmakla bitişik, öbür parmaklar kapalıdır (T el). Sağ elin işaret parmağı açık, öbür parmakları kapalı, el resimdeki

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Hava İşletici Sertifikaları Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A), Havacılık Teknik Denetleme Yönetmeliği (SHY 21), Ticari Hava Taşıma İşletmeleri

Detaylı

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 İşyeri Egzersizleri EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 Ellerinizi önünüzde avuç içleri birbirine temas eder şekilde birleştiriniz. Ellerinizi avuç içleri yapışık olarak, hafif bir gerilme hissedene kadar aşağı

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014

SAYI: ASB-2014-01 TARİH: 08/05/2014 1. KONU: Sabiha Gökçen Havalimanında yeni hizmete alınmış olan Apron Ek-2 de (400 lü Park Pozisyonları) ve Apron 1 de uygulanacak operasyonel prosedürler. 2. KAPSAM: Bu Emniyet Bülteni Sabiha Gökçen Havalimanında

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Uçuş Bilgi Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan Kontrol

Detaylı

Sağlık ve Güvenlik İşleri

Sağlık ve Güvenlik İşleri Sağlık ve Güvenlik İşleri Güvenlik ve Sağlık İşaretleri Yönetmeliği R. Gazete no:25325 Tarih. 23.12.2003 Bu Yönetmelik 24/6/1992 tarihli ve 92/58/EEC sayılı Avrupa Birliği Konsey Direktifi esas alınarak

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

İ İBADET İCRA İÇEL İÇİN İÇİNE ATMAK

İ İBADET İCRA İÇEL İÇİN İÇİNE ATMAK İ İBADET İCRA Her iki el göğüs hizasındadır. Sol elin işaret parmağı açık, sağ el sol işaret parmağının üzerinde sağ elin başparmağı, işaret parmağı ve orta parmağı birbirine sürtülür (şıklatılır). Sağ

Detaylı

R RADAR RADYO RAHAT RAKET RAKI

R RADAR RADYO RAHAT RAKET RAKI R RADAR RADYO Sağ el göğüs hizasında, işaret parmağı açık orta parmak kıvrık ve işaret parmağı üzerinde öbür parmaklar kapalıdır. Ardından sol elin işaret parmağı sağ orta parmağın ucuna konur. Sağ el

Detaylı

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI

HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI HAVAALANI TERMİNAL BİNALARI Yolcu bagaj süreçleri Bekleme Alanları Doğrusal model (Linear) Park Şekilleri Trafik yoğunluğu az Ana bina iki veya üç katlı olarak inşa edilir.???? Gidiş dönüş yolcu akışı

Detaylı

ULUSAL MESLEK STANDARDI UÇAK HAREKÂT MEMURU SEVİYE 4 REFERANS KODU / 15UMS RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / (Mükerrer)

ULUSAL MESLEK STANDARDI UÇAK HAREKÂT MEMURU SEVİYE 4 REFERANS KODU / 15UMS RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / (Mükerrer) ULUSAL MESLEK STANDARDI UÇAK HAREKÂT MEMURU SEVİYE 4 REFERANS KODU / 15UMS0471-4 RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / 19.03.2015-29300 (Mükerrer) Mesleki Yeterlilik Kurumu, 2015 Sayfa 1 Meslek: UÇAK HAREKÂT MEMURU

Detaylı

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır).

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). STEP HAREKETLERİ TABLO : 1 Müziği : Dabduka (Harem) Süresi : 3 dk. 56 sn. 1. (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). 2. (2x4) Sağ adım yana açılarak sağ ayağın topuğu yere vurulur. Sol dizden

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

1 set = 4 tekrar(2 sağ-2 sol) 2 set -Setler arası 1 dak. pasif dinlenme * 1 dak. germe egzersizi( Çalışan kaslar)

1 set = 4 tekrar(2 sağ-2 sol) 2 set -Setler arası 1 dak. pasif dinlenme * 1 dak. germe egzersizi( Çalışan kaslar) SALI : 04.07.2017 Antr. 5 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax)130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 20 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri *Kuvvet 1-Her iki yöne(10

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

ULUSAL MESLEK STANDARDI UÇAK HAREKAT MEMURU SEVİYE 4 REFERANS KODU / RESMİ GAZETE TARİH-SAYI /

ULUSAL MESLEK STANDARDI UÇAK HAREKAT MEMURU SEVİYE 4 REFERANS KODU / RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / ULUSAL MESLEK STANDARDI UÇAK HAREKAT MEMURU SEVİYE 4 REFERANS KODU / RESMİ GAZETE TARİH-SAYI / Sayfa 1 / Referans u / Onay Tarihi / Rev. No Meslek : UÇAK HAREKAT MEMURU Seviye : SEVİYE 4I Referans u: Standardı

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler Yaralanmaları Önleyici Egzersizler 11 EGZERSİZ HAZIRLAYAN: Dr. Ali KIZILET 1- KÖPRÜ 2 - YAN KÖPRÜ Başlama pozisyonu: Baş, omuzlar, sırt ve kalça düz bir çizgi halinde yere paralel bir konumdadır. Kolların

Detaylı

BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ

BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ BU HAFTAKİ DERSİN İÇERİĞİ Uçak Yükleme Ana Prensipleri Yükleme Prensipleri ve Yük Emniyeti Bagaj ve Kargo Hizmetleri UÇAK YÜKLERİ Yükler Normal Yükler Özel Yükler DGR UÇAK YÜKLERİ Yolcu (PAP, PAX) Cansız

Detaylı

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi:

DOC008. Doküman Kodu: 008. Yayınlanma Tarihi: DOC008 Doküman Kodu: 008 Yayınlanma Tarihi:15.08.2017 Yürürlük Tarihi:1.10.2017 BÖLÜM 1 GENEL Tarih:01.09.2017 Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Genel Havacılık kapsamında olan ve Ercan

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Hava Trafik Kontrol Hizmeti HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan

Detaylı

Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe)

Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe) Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaþtýrma Ýþletmeciliði (Türkçe) HYHY 106 - Yer Hizmetleri ve RAMP DERS TANITIM BÝLGÝLERÝ Dersin Adý Yer Hizmetleri ve RAMP Kodu Yarýyýl Teori Uygulama/Laboratuar Yerel AKTS

Detaylı

Ç ÇABUK ÇAKI ÇALIŞMAK ÇAMAŞIR ÇAMUR

Ç ÇABUK ÇAKI ÇALIŞMAK ÇAMAŞIR ÇAMUR Ç ÇABUK ÇAKI Her iki el göğüs hizasında, sol el işaret parmağı ve başparmak açık öbür parmaklar kapalı (C el) biçimde, el öne doğru çıkarılır. Sağ el işaret parmağı açık öbür parmaklar kapalı, sağ el işaret

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVA TRAFİK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVA TRAFİK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Hava Trafik Hizmetlerinin Bölümlerinden; Uyarı (İkaz Hizmeti) HAVA TRAFİK HİZMETLERİ Uçuş Bilgi Hizmeti Hava Trafik Kontrol Hizmeti Meydan Kontrol

Detaylı

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHTAPRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, 14/05/2002 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

K KABAHAT KABAK KABAKULAK KABUK KABUL ETMEK

K KABAHAT KABAK KABAKULAK KABUK KABUL ETMEK K KABAHAT KABAK Her iki el göğüs hizasında, işaret parmakları ve orta parmakları açık, öbür parmaklar kapalıdır. Sağ elin açık parmakları resimdeki gibi sol elin işaret parmağının kıvrım noktasına konur.

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI VOR (VHF Çok Yönlü Radyo Seyrüsefer İstikamet Cihazı) VHF bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen VOR, uluslararası standartta orta ve kısa mesafe seyrüsefer (navigasyon)

Detaylı

M MAAŞ MAÇ MADALYA MAFYA MAĞAZA

M MAAŞ MAÇ MADALYA MAFYA MAĞAZA M MAAŞ MAÇ Her iki el göğüs hizasında, işaret ve orta parmak açık, öbür parmaklar kapalıdır (V el). İşaret parmaklarının uçları birleştirilir. Bir M harfi oluşturulur. Sol el düz, avuç içi yukarıya bakacak

Detaylı

P PADİŞAH PAHALI PAKET PAKİSTAN PALTO

P PADİŞAH PAHALI PAKET PAKİSTAN PALTO P PADİŞAH PAHALI Sağ el göğüs hizasında, işaret parmağı açık; orta parmak kıvrık ve işaret parmağına yaslanmış şekilde, öbür parmaklar kapalıdır. Sağ elin işaret parmağı açık, kıvrık, öbür parmaklar kapalıdır.

Detaylı

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

HAVACILIK KURALLARI. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN HAVACILIK KURALLARI Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK Uçakta Bulundurulması Gereken Evraklar Gerekli dokümanların uçakta bulundurulması ve kontrollerde gösterilmesi gerekir. Bu belgelerin/evrakların eksik olması

Detaylı

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar APRON İŞARETLEMELERİ TALİMATI (SHT-APRON) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Talimatın amacı, 14/05/22 tarihli ve 24755 sayılı Resmi Gazete de yayımlan Havaalanı

Detaylı

İŞARET LEVHALARI TALİMATI

İŞARET LEVHALARI TALİMATI 1. AMAÇ İşyerinde kullanılan ve kullanılması gereken güvenlik ve sağlık işaretlerini belirlemek ve kullanımları doğrultusunda riskleri en aza indirmektir. 2. UYGULAMA İşaret levhaları özel bir tehlike

Detaylı

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın.

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın. Egzersizler; bel ve omurganın zayıf kaslarını güçlendirir. Mekanik yüklenmeyi azaltarak, hareket kabiliyetini arttırır. Yanlış postürü ve duruşu düzeltir. Ağrıyı azaltır. GENEL İLKELER Egzersizler düzenli

Detaylı

DOC Doküman Kodu: İŞL Yayınlanma Tarihi:

DOC Doküman Kodu: İŞL Yayınlanma Tarihi: DOC -006 Doküman Kodu: İŞL- 006 Yayınlanma Tarihi:31.07.2017 Yürürlük Tarihi:31.07.2017 BÖLÜM 1 GENEL Bölüm: 1 Sayfa:1 BÖLÜM 1 GENEL 1.1 KONU Bu talimat Ercan Havalimanı nda uçağa kabul edilmeyen kabin

Detaylı

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay TAKTĠK KURALLAR 1-Servis atmadan önce konsantre olunmalı. Bu sırada; Rakibe dikkat edilmeli, Hedef saptanmalı, Atılacak servis için konsantre

Detaylı

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın.

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın. KULLANMA KILAVUZU * Daima omuz ve kasık kemerini kullanınız. * Dikkat: Puse kullanmadığınız zaman, çocuğunuzdan uzak tutunuz. * Bu ürün 6 ile 36 ay arası ve 15 kg a kadar olan çocukların kullanımı için

Detaylı

KABİN ACİL DURUM TAHLİYE EĞİTİM CİHAZI DENETİMİ KONTROL FORMU

KABİN ACİL DURUM TAHLİYE EĞİTİM CİHAZI DENETİMİ KONTROL FORMU Denetleme İle İlgili Bilgiler Görev Onayı Tarih ve Sayısı Denetlenen İşletmenin Unvanı AOC Sahibi İşletme Kabin Ekibi Eğitim Organizasyonu Diğer Denetlemeyi Gerçekleştiren Denetleme Tarihi Denetleme Yeri

Detaylı

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL 1.Kesinlikle alkollü olarak araç kullanmayınız ve kullandırmamaya çalışınız. 2. Eskimiş lastiklerle yola çıkmayınız. Kışın en az diş kalınlığı 3 mm yazın 2 mm olmalı

Detaylı

Ofiste sağlığınızı korumak için

Ofiste sağlığınızı korumak için Ofiste sağlığınızı korumak için dakika yeterli! Take 5 ı çalışma alanlarında sağlık anlayışımızdan yola çıkarak; uzun süreli oturmanın sebep olduğu sağlık sorunlarını en aza indirmek, molalarınızı daha

Detaylı

EYS ARAÇLAR ÜZERİNDEKİ EMNİYET İYİLEŞTİRMELERİ

EYS ARAÇLAR ÜZERİNDEKİ EMNİYET İYİLEŞTİRMELERİ EYS ARAÇLAR ÜZERİNDEKİ EMNİYET İYİLEŞTİRMELERİ HARLAN BAGAJ TRAKTÖRÜ FREN MÜŞİRİ Harlan marka bagaj traktörlerinin fren sistemlerini güçlendirmek amacıyla, fren müşiri hidrolik haznesi girişinden çıkartılıp,

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 49

ÖĞRENME FAALİYETİ 49 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 49 UÇAK BAKIM TEKNOLOJİSİ Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası anlaşmaların belirlediği standartlarda Uçak Bakım alanındaki meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU

Detaylı

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER Yrd. Doç. Dr. GÜVEN ÇITAK Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER BOYUN VE OMUZ EGZERSİZLERİ www.guvencitak.com EGZERSİZLERE YÖNELİK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Uyarı:

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 49

ÖĞRENME FAALİYETİ 49 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 49 UÇAK BAKIM TEKNOLOJİSİ Bu faaliyet sonucunda, ulusal ve uluslararası anlaşmaların belirlediği standartlarda Uçak Bakım alanındaki meslekleri tanıyacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU

Detaylı

KABİN YOL BOYU DENETİMLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER TALİMATI (SHT KABİN YOL BOYU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve kısaltmalar

KABİN YOL BOYU DENETİMLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER TALİMATI (SHT KABİN YOL BOYU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve kısaltmalar KABİN YOL BOYU DENETİMLERİNE İLİŞKİN ESAS VE USULLER TALİMATI (SHT KABİN YOL BOYU) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve kısaltmalar Amaç MADDE 1 (1) Bu Talimatın amacı, havayolu işletmelerinin

Detaylı

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK BULGULAR VE UYGULANACAK CEZA MİKTARLARI Ek-1 Ceza Maddesi Muhatap Kurum/Kuruluş/Şahıs İhlalin Açıklaması Uygulanacak ceza miktarı (TL) 1 Bakım Kuruluşları Tesis ve ekipman

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ ERGONOMİNİN TANIMI: Ergo: İş Nomos: Bilim (Yasalar) Ergonomi: İşbilimi(Yunanca) Ergonomi, insanın davranışsal ve biyolojik özelliklerini inceleyerek

Detaylı

Tamir Bodum Bistro Elektrik Blender Çubuk Plastik motorlu nakil bölümü

Tamir Bodum Bistro Elektrik Blender Çubuk Plastik motorlu nakil bölümü Tamir Bodum Bistro Elektrik Blender Çubuk Plastik motorlu nakil bölümü Bu blender ağır kullanımdan sonra, dönen kısım sürtünme mevcut olduğunda hareketli vermeyebilir. Bu kılavuz Bunu düzeltmek ve muhtemelen

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü TÜM HAVAYOLU İŞLETMELERİNE

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü TÜM HAVAYOLU İŞLETMELERİNE T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Sayı : B.11.1.SHG.0.14.03-010.06.02/2821 13/11/2012 Konu : Filoya Hava Aracı İlave Etme Usul ve Esasları Genelgesi TÜM

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI Hava ulaşım ve taşımacılığının güvenli bir şekilde yapılabilmesi için uçuş yolları boyunca belirli yerlerde ve havaalanlarında bulunan Seyrüsefer Yardımcı Cihazlarının uçaklara

Detaylı

Apron Operasyonları Emniyet Kılavuzu

Apron Operasyonları Emniyet Kılavuzu Apron Operasyonları Emniyet Kılavuzu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Havaalanları Daire Başkanlığı Giriş Bu dokuman ülkemiz havalimanlarında faaliyet gösteren yer hizmeti kuruluşlarının sağlamış oldukları

Detaylı

(SHT OPS N - O) BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

(SHT OPS N - O) BİRİNCİ KISIM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: TİCARİ HAVA TAŞIMA İŞLETMELERİNDE GÖREVLİ YER DERSİ, YOL EĞİTİMİ, ALIŞTIRMA UÇUŞU VE KONTROL YAPACAK KOKPİT VE KABİN EĞİTMENLERİNE İLİŞKİN ASGARİ GEREKLİLİKLER TALİMATI

Detaylı

SES ORGANLARINI GELİŞTİRME Diksiyon Çalışmalarınızda Aşağıdaki Egzersizleri Yaptırmadan Eğitime Başlamanız Önerilmez.

SES ORGANLARINI GELİŞTİRME Diksiyon Çalışmalarınızda Aşağıdaki Egzersizleri Yaptırmadan Eğitime Başlamanız Önerilmez. SES ORGANLARINI GELİŞTİRME Diksiyon Çalışmalarınızda Aşağıdaki Egzersizleri Yaptırmadan Eğitime Başlamanız Önerilmez. ALIŞTIRMA: DİLİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI Aşağıdaki alıştırmaları dilinizi yöneten ağız

Detaylı