ENERJİ EKİPMANLARININ YERLİ ÜRETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENERJİ EKİPMANLARININ YERLİ ÜRETİMİ"

Transkript

1 ENERJİ EKİPMANLARININ YERLİ ÜRETİMİ DTÜ MEZUNLAR DERNEĞİ ŞAYENDE YILMAZ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ENERJİ ÇALIŞMA GRUBU ÜYESİ

2 RÜZGAR SANTRALLARI

3 Türkiye Rüzgâr Atlası (REPA) incelendiğinde: Türkiye nin rüzgâr potansiyelinin Ege, Marmara ve Doğu Akdeniz bölgelerinde yüksek olduğu, toplam potansiyelin MW, Kullanılabilir rüzgar potansiyelinin ise MW olarak belirlendiği görülür.

4 Türkiye de şebekeye bağlı rüzgâr enerjisi ile elektrik üretimi 1998 yılında başlamış olup, 2013 Kasım ayı itibariyle 2695 MW a ve toplam kurulu güç içindeki payı da % 4,3 e ulaşmıştır. Santrallerde ilk yıllarda kw arası güçlerde türbinler tercih edilirken, tercihlerin son yıllarda 3 MW üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir.

5 Türkiye de Rüzgar Enerjisinin Gelişimi , , ,3 8,7 8,7 18,9 18,9 18,9 20,1 20,1 20,1 59, kasim 2013

6 Rüzgara dayalı elektrik üretim kapasitesi MW, işletmedeki MW a EPDK verilerine göre inşa halindeki ve lisans sürecindeki projelerde eklendiğinde toplam kapasite yaklaşık MW ı bulacak. Bu kapasite, toplam potansiyelin dörtte birinden daha azının değerlendirmesinin söz konusu olduğunu ve potansiyelin dörtte üçünün hala değerlendirmeyi beklediğini ortaya koymaktadır. Yeni lisans başvurularının ancak Nisan 2015 de alınacağına dair EPDK açıklaması da, kamu yönetiminin rüzgara bakış açısını ortaya koymaktadır.

7 Rüzgâr türbinleri yaklaşık 4 m/s ile 25 m/s arasındaki rüzgâr hızlarında elektrik üreten makinelerdir. Bir rüzgâr turbini; Kule, Rotor, Nasel (Faaliyet kutusu), Diğer bileşenlerden (trafo, devre kesiciler, fiber optik kablolar, vb.) oluşur. Rüzgâr türbininde yaklaşık 8000 farklı bileşen bulunmaktadır. Bir rüzgâr türbini tesis maliyetinin yaklaşık %75 ini oluşturmaktadır.

8 Rüzgar türbin bileşenleri 1. Rotor (3 Blades + Hub) Kanat 3. Nasel Hub (Göbek) (Türbinin ana parçalarını içinde bulunduran yapı ) 2. Kule (Türbinin destek elemanı) 4. Diğer Bileşenler (Elektrik Toplama Sis. İletişim Sis.)

9

10 Rüzgâr Santrallerindeki Türbinlerin Üreticilere Göre Dağılımı (Toplam MW) ENERCON 25% NORDEX 23% VESTAS 26% GE 19% ALSTOM 1% SUZLON 1% GAMESA 1% SIEMENS 4%

11 RÜZGÂR ENERJİ EKİPMANLARININ YURT İÇİNDE ÜRETİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ülkemiz kule, kanat, transformatör, jeneratör, iç elektrik bağlantıları ve şalt sahası ile ilgili elektromekanik ekipmanlar, kontrol, sistem koruma ve güvenlik sistemleri gibi rüzgâr santralı sistem bileşenlerinin üretimi konusunda gerekli olan endüstriyel yeteneğe sahiptir. Asıl sorun bu yeteneklerin harekete geçirilmesi konusundadır. Bunun için öncelikle planlı, uzun vadeli ve kararlı enerji politikalarının olması gerekir.

12 Rüzgar Türbin Bileşenleri Üretimi E(vet)/ H(ayır)/ K(ısmen) Açıklama Rotor K Know How gerekli. Küçük rüzgar türbinleri için ( 500 kw) üretim yapılabilmektedir. Büyük türbinler için ( > 1 MW) üretim altyapısının (üretim bantları, tezgah vb) buna uygun hale getirilmesi gerekli Kanatlar E Know How gerekli. Büyük güçlü ( > 1 MW) uluslar arası bir çok rüzgar türbin markasının kanatları üretilmektedir. Dişli kutusu K Know How gerekli. Küçük rüzgar türbinleri için ( 500 KW) üretim yapılabilmektedir. Büyük türbinler için üretim altyapısının (üretim bantları, tezhgah vb) buna uygun hale getirilmesi gerekli Jeneratör K Know How gerekli. Küçük rüzgar türbinleri için ( 500 KW) üretim yapılabilmektedir. Büyük rüzgar türbinleri jeneratörlerinin üretimi konusunda yürütülen çalışmalar var.

13 Rüzgar Türbin Bileşenleri Üretimi E(vet)/ H(ayır)/ K(ısmen) Açıklama Kaplin K Know How gerekli. Büyük güçlü rüzgar türbinleri için döküm ve işlemesi için üretim kapasitelerinin geliştirilmesi gerekli Yön bulma sistemi Hidrolik üniteler H E Know How gerekli. Üretim mümkün Yerli üretim mümkün. Kule E Know How gerekli. Birçok uluslar arası rüzgar türbininin kulesi yerli üreticiler tarafından üretilmektedir. Hibrit kule imalatı da yapılmaya başlanmıştır. Nasel K Know How gerekli. Küçük rüzgar türbinleri için ( 500 KW) üretim mümkün. Büyük türbinler için üretim altyapısının (üretim bantları, tezgah vb) buna uygun hale getirilmesi gerekli

14 Kule Yerli Üretimi: Çelik kuleler: Enercon, ÇİMTAŞ, Algeg, Çiltuğ, Ateşçelik, GESBEY A.Ş. vb. Beton kuleler: Akat Prefabrike İnşaat San...vb Kanat Yerli Üretimi ve Malzeme Tedarikçileri: Enercon, TPI Kompozit Kanat Fab, Avrasya Rüzgâr,..vb) Türbin kanatları ara ve hammadde üretimi ve kontrol: Cam Elyaf San., Duratek, METYX Comp, Aksa Karbon Elyaf

15 Türbin ara parçaları ve hammaddelerinin İmalatı: Berdan Cıvata: Kanat bağlantı saplama ve somunları, kule bağlantı civataları ve galvanizli ankeraj üretimi yapmaktadır. Dirinler Döküm Sanayi : RES e yönelik döküm parça üretimi, dişli kutusu. Özgün Makine Sanayi: Başta kaplin ve redüktör olmak üzere çeşitli makine elemanlarının imalatını yapmaktadır. Gamak : sanayinin ihtiyaç duyduğu motor ve jeneratör üretimi

16 Türbin, jeneratör, göbek, dişli kutusu gibi diğer bileşenler ise doğrudan yurt dışı firmalardan sağlanmaktadır. Lisanssız üretim kapsamındaki küçük ve orta büyüklükteki türbinlerin yerli üretimi: Northel Enerji (tasarım %100 yerli, türbin % 85 oranında yerli malzeme 250kW), Enertürk, Pars Makina, Yapıcılar Kolektif Şti, Yılmaz Redüktör,..vb

17 MİLRES PROJESİ Ülke çapında bazı üniversiteler, araştırma kurumları ve özel sektör firmalarının oluşturduğu bir Ar&Ge uygulama projesidir. İlk etapta yapılmakta olan 500 KW lık türbinin tasarım ve üretimi TÜBİTAK ın tarafından desteklenmektedir. Türbinin kısa süre içinde tamamlanarak İstanbul Terkos ta kurulması planlanmaktadır. Tasarım olgunlaştırıldıktan sonra 2.5 MW lık rüzgar türbininin tamamen özgün ve yerli teknoloji ile geliştirilmesi ve prototipinin üretilmesi hedeflenmiştir.

18 YERLİ TEÇHİZATIN ÜRETİMİNİN ARTTIRILMASI VE NİTELİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR Rüzgar enerjisi potansiyelinin tamamından yararlanılması amacıyla teknik ve ekonomik sorunları, çözümlerini ortaya koyan, genel enerji ve yenilenebilir enerji planının parçası olacak bir Rüzgar Enerjisi Stratejisi Planı hazırlanmalıdır. Rüzgâr enerjisi konusunda yerli sanayinin yeterliliklerini ve ihtiyaçlarını kapsayan kapsamlı bir veri tabanı ve sanayi sektör raporu hazırlanmalıdır. Belirlenen ihtiyaçlara göre imalat sektörünü destekleyecek politikalar oluşturulmalıdır.

19 Şebeke bağlantısıyla ilgili mevcut sınırlamalar (TM kd gücünün % 5 i) kaldırılmalı, sistem kısıtlarının aşılmasına yönelik çalışmalar ölçüm ve izleme programları kullanılarak yapılmalıdır. Rüzgâr santrallerinin yoğun olarak yer aldığı alanlardaki yeni hat, şebeke güçlendirme ve RES TM yapımıyla ilgili mevcut sorunlar çözümlenmeli ve izlenecek prosedür netleştirilmelidir.

20 Yerli katkı ilavesi konusunda öngörülen süre oldukça kısadır. Sanayinin gelişmesi ve belli bir olgunluğa ulaşabilmesi için bu desteğin belirlenmiş hedeflere yönelik olarak kademeli ve uzun vadeli planlanması gerekmektedir. Rüzgar santrali kurulacak bölgeler için arazi etüdü, dağıtım ve iletim hatları etüdü ayrı ayrı yapılmalı ve bütünsel bir bakış açısı altında çevre, tarım, turizm, mühendislik ölçütlerine göre birleştirilmelidir.

21 Yenilenebilir enerji kaynaklarının ve yerli üretimin teşviği konusunda uzun dönemli, güvenilir ve kararlı mevzuat oluşturulmalı ve yatırım riskleri azaltılmalıdır. Türbin ve bileşenlerinin test edileceği test ve doğrulama merkezleri kurulmalıdır. Yerli üretim yapan firmaların ürünlerinin uluslararası bilinirliğinin sağlanması için gerekli destekler verilmelidir.

22 Yerli üretime, üretilen enerji tarifesi üzerinden teşvik verilmesi, yerli imalat yapan firmalara doğrudan yarar sağlamayan bir uygulamadır. Bunun yerine yerli imalat yapan firmaların doğrudan faydalanmalarını sağlayacak; finansal ve vergi teşvikleri, araştırma & geliştirme destekleri, test ve sertifikasyon programlarına katılım için destekler, yerli rüzgâr türbin teknolojisi alıcı ve satıcılarına uygulanacak KDV veya gelir vergisi indirimleri veya muafiyetleri, ihracat kredi yardımları..vb sağlanmalıdır.

23 GÜNEŞ ENERJİSİ

24 Türkiye de Güneş Enerjisi potansiyeli 380 milyar kwh/yıl Yıllık toplam güneşlenme süresi saat (günlük 7,2 saat) Toplam ışınım şiddeti kwh/m²-yıl En çok güneşlenme süresi Temmuz, en az güneşlenme süresi Aralık ayı Bölgeler sıralaması: Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu

25 Güneş Enerjisi Potansiyelinin Elektrik Üretimi Amaçlı Kullanımı Türkiye nin güney alt yarısında vasıfsız ve GES kurulumuna uygun saha büyüklüğü yaklaşık km2 dir. Bu sahalarda toplam MW kurulu güçte GES kurulabilir.

26 Eğer politika olarak yenilenebilir enerji kaynakları ile AR-GE ve yerli imalata ağırlık verilirse, bu potansiyel, sadece ülkemiz sınırlarında elektrik enerjisi üretimi ve istihdama katkı olarak kalmayacak, dünyanın en yüksek güneş enerjisi girdisine sahip olan bulunduğumuz orta doğu bölgesi başta olmak üzere global piyasada da yer almamızı sağlayacaktır.

27 Güneş Enerjisinden iki şekilde yararlanılır. 1-Güneş enerjisinin ısıl uygulamaları: Sıcak su üretimi, buhar üretimi, sera ısıtma, kapalı hacimlerin ısıtılması, soğutulması vs.. Türkiye güneş kolektörü üretiminde dünya da üçüncü, kullanımında ise, dördüncü büyük tüketici durumundadır. 2-Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi : Isıl yollardan elektrik üretimi (CSP (Consantrating Solar Power)) Fotovoltaik sistemler (PV) ile elektrik üretimi

28 Güneş enerjisinden PV kullanılarak üretilen elektriğin hem yatırım hem de işletim maliyeti, ısıl güneş kollektörlerine göre daha ucuzdur. Bu yüzden dünyada da yaygın olarak silikon tabanlı PV güneş pilleri kullanılmaktadır.

29 Güneş pilleri (fotovoltaik), yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren yarı iletken maddelerdir.

30 2012 Yılı sonu itibarıyla dünyada MW PV, MW CSP (Conentrating Solar Power) olmak üzere yaklaşık MW güneş enerjisi ile elektrik üretim kuruludur. Türkiye de ise 2013 yılında oluşan PV kurulu kapasitesi, global kurulu gücün yaklaşık 95 binde birini oluşturmaktadır.

31 Ülkemizde henüz lisans almış GES bulunmamaktadır. Lisanssız GES lerde ise, 2013 Ağustos ayı sonu itibarıyla: 58.8 MW 193 adet başvuru yapılmış 1.3 MW 6 adedinin Geçici kabul işlemleri tamamlanmıştır.

32 GÜNEŞ ENERJİSİNDE KULLANILAN HAM MADDELER VE EKİPMANLAR Ana Mamul olarak; Silikon, ingot, hücre, modül, Cam, Eva, backsheet, Inverter, ribbon (şerit tel) ve bağlantı kutusunu sayabiliriz. Tamamlayıcı Mamuller ise; Montaj setleri, Kablo, Regülatör, Batarya v.b. olarak sıralanabilir.

33 Ülkemizde şu anda ana mamul üreticilerinden; solar cam, inverter ve modül üreticileri hali hazırda vardır ve 200 megawatt kapasiteye sahiplerdir. Eva, backsheet, şerit tel ve bağlantı kutusu üretimine uygun ham madde ve makine teknolojisi bulunmaktadır. Ama üretilmesi için yerli sanayine destek verilmeli ve yasal mevzuatların düzenlenmesi sağlanmalıdır.

34 Silikon, ingot ve hücre üretim teknolojisini karşılayacak yeterli hammadde ve yerli sermaye ise bulunmamaktadır. Maliyetin yaklaşık yarısını oluşturan elektronik malzemelerin ( yarı iletkenler, kondansatörler, entegreler, vs.) de yerli üretimi bulunmamaktadır.

35 Dünyadaki en büyük PV modül üreticilerinin ülkelere göre dağılımı Şekilde görüleceği üzere, global hücre imalatının yaklaşık yarısını gerçekleştiren Çin li firmalar, modül imalatında da geçtiğimiz yıllarda paylarını sürekli arttırarak %30 lara erişmişlerdir.

36 Türkiye de halen tüm malzemeleriyle yerli olarak imal edilen (100% yerli malı) PV modül bulunmamaktadır. PV modül imalatı yapan firmaların tümü, silikon tabanlı ürün üretmektedir. Aliminyum çerçeve, cam ve kablo dışındaki PV modül malzemeleri ise üretilmemekte, ithal edilmektedir.

37 Taşıyıcı sistem imalatı ülkemizde oldukça gelişmiş çok sayıda çelik veya aliminyum malzeme / sistem imalatçısı tarafından üretilebilmektedir. Kablo ve evirici imalatında ise henüz birkaç firma bulunmaktadır. PV Modül-Kristalin imalatı yapan firmalar: Aneltech, Gazioğlu Solar, Zahit Aluminyum (solarfields), Antak Solar, Alfa solar, Solartürk, Ödül Solar, ProfSolar (Yeytek Grup), Bereket Enerji, TeraSolar vb. Kablo: Ege Kablo, Başoğlu,

38 ÜRETİMİ ARTTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKLİ DÜZENLEMELER: Türkiye de de güneş enerjisi sektörü, Çin kaynaklı ithal ürünlerin baskısı altındadır. Yerli üretimi koruyacak, özendirecek ve geliştirecek devlet desteği ve tedbirler alınmalı, güneş enerjisini özendirici özel mevzuatlar düzenlenmelidir.

39 Yerli modül üreticilerinin teşvik edilebilmesi ve desteklenmesi için Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Aksamın Yurt İçinde İmalatı Hakkındaki Yönetmelikte verilen %55 yerli aksam kotası değiştirilmelidir.

40 Yerli modül üreticilerinin teşvik edilebilmesi ve desteklenmesi için Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Aksamın Yurt İçinde İmalatı Hakkındaki Yönetmelikte verilen %55 yerli aksam kotası değiştirilmelidir.

41 Küçük(1-10kW lık) ve büyük ölçekli kurulacak bir PV tesisin yasal mevzuatları aynı olmamalıdır. Ucuz ve kalitesiz ürün girişi engellenmeli, ithal malzeme girişi denetimler altına alınmalı, kamu kurumlarına yapılacak alımlarda yerli ürün kullanımı şartı getirilmelidir. Yerli ürün katkı payı oranının hesaplanırken işçilik ve yatırım maliyetleri de bu oranlara dahil edilmelidir.

42 Mevzuatla engellenen iç pazar talebi yetersiz kaldığı sürece, yerli imalat teşviklerinin, ülkemiz için kayda değer ve sürdürülebilir bir katma değer yaratması beklenmemelidir. Güneş ülkesi Türkiye de, güneş elektriği ekipmanlarında gerçek know-how yaratılması ve istihdam sağlaması için, öncelikle imalatın belirli kalite sınırları içerisinde yapılmasının sağlanması, iç talebin kısıtlanmadan büyümesine izin verilmesi, ihracatın ise teşvik edilmesi gerekmektedir.

43 Proje onay süreçleri kısaltılıp, işlemler hızlandırılmalı. Proje onay kriterleri standardize edilmeli ve kamuoyuna duyurulmalıdır. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye`de de Güneşkent uygulamaları başlatılmalı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerekli çerçeve belirlenmeli, yasal altyapısı oluşturulmalı, teşvikler sağlanmalıdır. Bu tür yasal düzenlemeler yatırımcıyı rahatlatacak; üretim tesisi kurulumlarını arttıracaktır. Artan tesis sayısı yan sanayilerini geliştirecektir.

44 JEOTERMAL ENERJİ Jeotermal Enerji; yerküre içindeki geçirgen ve gözenekli kayaçlarda toplanan yeraltı sularının, tektonik hareketler sonucu yaklaşan magma tarafından ısıtılması ve yeryüzüne çıkartılmasıyla elde edilen doğal ısı akışı şeklindeki enerjidir.

45 Jeotermal Enerji Kullanım Alanları: 1-Doğrudan Kullanım: Bölgesel konut ısıtılmasında ve soğutulmasında, ısı pompalarında,sıcak su temininde (banyo-havuz kullanımı-sağlık turizmi), seracılıkta, balık çiftlikleri, tarımsal kurutma, CO2 üretiminde, 2-Dolaylı Kullanım: Elektrik üretiminde.

46 Türkiye de 2013 Kasım ayı sonu itibarı ile tamamlanan projelerle birlikte jeotermalde kurulu güç 310,8 MWe ulaşmıştır. Jeotermal santralların ana ekipmanları; Türbin, Jeneratör, Soğutma Kulesi (ACC ), Shell &Tube (boru-kazan) Isı değiştiriciler, Kontrol Vanaları, Pompalar vb. ithal edilmektedir.bu ekipmanlar özellikle ORMAT ( İsrail ), TAS (USA), Atlas COPCO gibi firmalar tarafından üretilmektedir.

47 Sadece mekanik BOP kapsamında ki kısımda GATE Vanalar, Booster Pompalar, Reenjeksiyon Pompaları, Basınçlı Kaplar ( Seperator, Akümülasyon Tankları v.b.), Borular, Takviyeler yerli imalat yapılabilmektedir. Elektrik BOP kapsamında bulunan Trafolar, FC Sürücüler (VSD), Kontrol ( PLC, Enstrüman v.b) ithal edilmektedir. İşlerin BOP kısmında soğutma kulesi ve çelik imalatları Türkiye deki yükleniciler tarafından yapılabilmektedir.

48 Jeotermal Enerji Ekipmanlarının Yurt içinde Üretiminin Değerlendirilmesi : Enerji ekipmanlarının yerli imalatının gelişmesi için yatırımcının ARGE çalışmaları desteklenmelidir. Vergi teşvikleri, KDV indirimi veya muafiyeti, ihracatta kolaylık sağlanmalıdır. Çelik imalatı, vanalar, boru benzeri yerli ürünlerin ACC, Fan ve Motorları, Trafolarının üretimleri için ilk etapta gerekli destek verilmeli. Düşük sıcaklıklar (> 140 C)için yapılacak ARGE projeleri desteklenmelidir.

49 Jeotermal kaynaklı elektrik üretimi için mevcut 600 MW kapasite en kısa sürede bilimsel esaslara ve teknolojik gerekliliklere uygun olarak değerlendirilmelidir. Yeni jeotermal kaynak aramalarına ağırlık verilmelidir Jeotermal kaynaklar değerlendirilerek on binlerce evin jeotermal enerjiyle ısıtılmasının önü açılmalıdır. Jeotermal kaynağın entegre kullanımıyla doğrudan ve dolaylı yararlanma olanakları optimize edilerek maksimum fayda sağlanmalıdır.

50 BİYOKÜTLE ENERJİSİ

51 Yakın bir geçmişe kadar az gelişmiş ülkelerin enerji tüketiminde büyük paya sahip olan ve genellikle doğrudan yakma sonucu elde edilen biyokütle enerjisi, günümüzde modern teknoloji kullanılarak üretilen, gelişmiş ülkelerin enerji portföyünde yer bulan ve ciddi politikalarla yaygınlaştırılmaya çalışılan, çevre dostu, stratejik bir enerji kaynağıdır.

52 Biyokütle kaynakları tarımsal ve hayvansal atıklar, odun ve orman atıkları, organik sanayi atıkları, organik evsel atıklar, enerji bitkileri vb dir. Biyokütleden elde edilen biyoyakıtlar başta tarım olmak üzere enerjiden çevreye, ulaştırmadan ekonomiye kadar pek çok sektörün kesişen konusudur. biyokütle tabanlı hammaddelerden elektrik, ısı ve ulaştırma yakıtı üretmek mümkündür.

53 Türkiye sahibi olduğu zengin biyokütle kaynaklarını, enerji arz güvenliğinin sigortası, kırsal kesimin refahı vizyonuyla değerlendirmelidir. Çünkü Biyokütle enerjisi kırsal kesimin ekonomisini geliştiren tek kaynaktır. Bu özelliği nedeniyle, ABD ve AB ülkelerinde kırsal kalkınma politikalarıyla birlikte değerlendirilmektedir.

54 EPDK verilerine göre 2011 yılında ülkemizde: Kurulu gücü 22,34 MW olan 14 biyogaz tesisi, Kurulu gücü 16,43 MW olan 5 biyokütle tesisi, Kurulu gücü 120,02 MW olan 9 adet çöp gazı tesisi bulunmaktadır yılı sonunda biyogaz tesislerinin sayısı 18 e çıkmış, kurulu güç 103,33 MW olarak kaydedilmiştir. Bunlara ilaveten 2013 yılında, EPDK tarafından, toplam yaklaşık 23 MW lık biyokütle üretim tesisine elektrik üretim lisansı verilmiştir.

55 Ülkemizde biyokütleden enerji üretimi sektörü; başta Ankara, İstanbul, Bursa, Kayseri, Gaziantep, Samsun vb. şehirlerimiz olmak üzere; çöpten biyogaz üretimi, bazı sanayi tesisleri ve belediyelerin atık su ve çamurlarından biyogaz üretimi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Anadolu nun farklı yörelerinde yürütülen gazlaştırma örnek uygulama projeleri ve özel sektörde yürütülmekte olan sayıları az da olsa nitelikli biyogaz projelerinden oluşmaktadır.

56 Hayvansal ve bitkisel atıklardan fermantasyon yolu ile elde edilen biyogazdan elektrik üretiminde beton reaktörler, yatay ve dikey karıştırıcılar, sıvı ve gaz pompaları, çamur pompaları, kimyasal madde dozaj sistemleri, biyogaz depo balonları, biyogaz emniyet ve alarm sistemleri, biyogaz emniyetli yakma bacası, otomasyon (ph, sıcaklık, sıvı ve biyogaz seviye vd kontroller), çamur seperatörleri, gaz motorları, elektrik jeneratörleri, elektrik trafoları, elektrik hattı bağlantı ekipmanları ve İnşaat işleri gereklidir. Biyogaz tesislerinin yatırım maliyetinin yarısını yerli ekipmanla yapmak mümkündür. Bununla birlikte gaz motorları, bazı kontrol üniteleri ve teknoloji (knowhow) yurt dışından gelmektedir.

57 Evsel katı atık-çöp gazı tesisleri için biyogaz toplama merkezi ve boru hatları, biyogazdan su ayırma ve yıkama üniteleri, biyogaz pompaj fanları, biyogaz emniyet yakma bacası, otomasyon ve kontrol sistemleri, biyogaz emniyet ve alarm sistemleri, biyogaz motorları, elektrik jeneratörleri, elektrik trafoları, elektrik hattı bağlantı ekipmanları ve inşaat işleri gereklidir. Sayılan bu ekipmanların %75 inin yerli teknoloji ile üretimi mümkündür.

58 Atık su- arıtma çamuru hammaddeli biyogaz tesislerinde arıtma çamuru depoları, beton reaktörler, yatay ve dikey karıştırıcılar, sıvı ve gaz pompaları, çamur pompaları, kimyasal madde dozaj sistemleri, biyogaz depo sistemleri, biyogaz emniyet ve alarm sistemleri, biyogaz emniyetli yakma bacası, otomasyon (ph, sıcaklık, sıvı ve biyogaz seviye vd kontroller), çamur seperatörleri, gaz motorları, elektrik jeneratörleri, elektrik trafoları, elektrik hattı bağlantı ekipmanları ve inşaat işleri gereklidir. Söz konusu ekipmanların %50 sinin yerli teknoloji kullanılarak yapımı mümkündür. Bununla birlikte gaz motorları, bazı kontrol üniteleri ve teknoloji (know-how) yurt dışından gelmektedir.

59 Konu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı nezdinde sahiplenilmeli ve kırsal kalkınma politikalarıyla entegre edilmelidir.

60 YERLİ İMALATIN GELİŞTİRİLMESİ VE ÜRETİMİN ARTTIRILMASI İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR Enerji ekipmanlarının yurtiçinde üretimi temel bir politika olmalıdır. Santralların yerli teknolojiyle yapılabilmesi için hükümet, kamu kuruluşları, özel sektör ve üniversitelerin işbirliği ile uzun vadeli bir yol haritası hazırlanmalıdır.

61 Enerji sektöründe makina ekipman üreten sanayilerin kümelenmesi teşvik edilmeli ve işbirliği ağları geliştirilmelidir. Örneğin; Muğla, Adana, Mersin, Konya'da, "Güneş Enerjisi Teknolojileri" Zonguldak, Afşin Elbistan, Adana ve Konya'da "Linyit/Kömür Yakma Teknolojileri İzmir ve Çanakkale'de "Rüzgar Santralları Ege Bölgesi'nde "Jeotermal Enerji Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde "Hidrolik Enerji" Çukurova ve GAP Bölgesi'nde "Biyoyakıt" araştırma merkezleri kurulmalıdır.

62 Yerli Enerji alanında doktora ve doktora sonrası programları ve yurtdışı merkezlerle ortak çalışma imkanları desteklenmelidir. Kamu ve özel sektörün enerji alanındaki ARGE çalışmalarının çekicileştirilmesi ve eşgüdümü sağlanmalıdır.

63 nerji konularında bilim ve teknoloji geliştirme altyapılarının güçlendirilmesi için kamusal ve özerk bir kuruluş olarak TÜBİTAK'ın enerjiyle ilgili enstitüleri Türkiye Enerji Bilimleri ve Teknolojileri Geliştirme Merkezi olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Enerji Ekipmanları Sanayi Müsteşarlığı vb. bir organizasyonla kamu, yol gösterici ve yönlendirici olmalıdır.

64 KAYNAKÇA 1. Türkiye nin Enerji Görünümü Raporu, 2012, TMMOB MMO 2. Türkiye nin Enerji Görünümü Sunumları, , TMMOB 3. Enerji Raporu,2012,Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi(DEK-TMK) 4. Enerji Raporu,2012 Sunumu, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi(DEK-TMK) 5. Hidroelektrik Santraller Raporu, 2011, TMMOB 6.ETKB ve Bağlı İlgili Kuruluşlar Rapor Ve Sunumları 7. EPDK Web Sitesi, Rapor Ve Sunumları 8. TEİAŞ Web Sitesi, Rapor Ve Sunumları 9.ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu Çalışmaları

65 Değerli çalışmalarını bizimle paylaşan arkadaşlarımız, MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, MMO Enerji Verimliliği Danışmanı Tülin Keskin, MMO Enerji Çalışma Grubu Danışmanı Elektrik Mühendisi Zerrin Taç Altuntaşoğlu, Makina Y. Mühendisleri Muzaffer Başaran, Canip Sevinç, Prof. Dr. İskender Gökalp, Doçent Dr. Sedat Çelikdoğan, MMO Enerji Çalışma Grubu üyeleri Fuat Tınış,Haluk Direskeneli, Haluk Gedik,Şenol Tunç,Şuayip Yalman EMSAD Genel Sekreteri Elektrik Mühendisi Erdoğan Öktem, MMO Enerji Çalışma Grubu Danışmanı Kimya Mühendisi Dr. Figen Ar, Prof.Dr. Bekir Zühtü Uysal a TEŞEKKÜRLERİMİZLE

66 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM Şayende YILMAZ MMO Enerji Çalışma Grubu Üyesi

Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri

Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri 5 Kasım 2015 Ekonomi Bakanlığı 1 Enerji Sektöründe Düzenlenen Teşvik Belgeleri V - 20.06.2012-30.06.2014 Döneminde Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerinin Kaynaklarına

Detaylı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı

TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI. Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ STRATEJİSİ VE POLİTİKALARI Ramazan USTA Genel Müdür Yardımcısı 27-03-2015 1 Sunum İçeriği YEGM Sorumlulukları ve Enerji Politikalarımız YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M E H M E T A Ş K E R, 2 5. 0 9. 2 0 1 3 I S T A N B U L TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARI : Elektrik enerjisi üretmek için yenilenebilir kaynakların kullanımını

Detaylı

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ ALİ BÜLENT KAPCI Elektrik-Elektronik Mühendisi ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) Muhtelif sektör/alanlarda gelişimin takip

Detaylı

Rüzgar Türbinlerinde Yerli Üretim. TÜREK 6-7 Kasım 2013, İstanbul Zerrin taç ALTUNTAŞOĞLU, TMMOB MMO Enerji Çalışma Grubu Danışmanı

Rüzgar Türbinlerinde Yerli Üretim. TÜREK 6-7 Kasım 2013, İstanbul Zerrin taç ALTUNTAŞOĞLU, TMMOB MMO Enerji Çalışma Grubu Danışmanı Rüzgar Türbinlerinde Yerli Üretim TÜREK 6-7 Kasım 2013, İstanbul Zerrin taç ALTUNTAŞOĞLU, TMMOB MMO Enerji Çalışma Grubu Danışmanı tanım Rüzgar türbini rüzgarın kinetik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİ BİLEŞENLERİNİN NEDEN YURT İÇİNDE ÜRETİLMESİ GEREKLİLİĞİ VE BU SÜREÇTE YAŞANAN SIKINTILAR/ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİ BİLEŞENLERİNİN NEDEN YURT İÇİNDE ÜRETİLMESİ GEREKLİLİĞİ VE BU SÜREÇTE YAŞANAN SIKINTILAR/ÇÖZÜM ÖNERİLERİ RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİ BİLEŞENLERİNİN NEDEN YURT İÇİNDE ÜRETİLMESİ GEREKLİLİĞİ VE BU SÜREÇTE YAŞANAN SIKINTILAR/ÇÖZÜM ÖNERİLERİ A. Emre Demirel Ege Kule AŞ/Fabrika Müdürü 1 EGE KULE A.Ş. Ege Kule, 1955

Detaylı

TMMOB MMO ENERJİ EKİPMANLARININ YERLİ ÜRETİMİ RAPORUNU HAZIRLAYANLAR

TMMOB MMO ENERJİ EKİPMANLARININ YERLİ ÜRETİMİ RAPORUNU HAZIRLAYANLAR TMMOB MMO ENERJİ EKİPMANLARININ YERLİ ÜRETİMİ RAPORUNU HAZIRLAYANLAR RAPOR REDAKSİYONU VE EDİTÖRLÜĞÜ Tülin Keskin TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Verimliliği Danışmanı, TMMOB Makina Mühendisleri

Detaylı

Fatih YAZITAŞ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Daire Başkanı

Fatih YAZITAŞ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Daire Başkanı Fatih YAZITAŞ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Daire Başkanı İstanbul, Kasım 2014 Son 10 Yılda Gelinen Nokta(2003-2013) Elektrik tüketimi yaklaşık 2 kat artışla 245 milyar

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Milli Rüzgar Türbini Projesi

Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Milli Rüzgar Türbini Projesi Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Milli Rüzgar Türbini Projesi PINAR YALMAN KÜME KOORDİNATÖRÜ Enerji Verimliliği Türkiye nin Geleceği 23.01.2013 OSTİM 1967 yılında kurulan Ostim, 1997 yılında OSB statüsü

Detaylı

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ KBSB Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği - 2014 Ahmet Cevat Akkaya www.kbsb.org.tr Milyar Kaçınılmaz Son? Misyon? Tek gerçek kaynak - Dünya Dünya popülasyon

Detaylı

SINIRLARINIZI ZORLAYABİLMENİZ için. EPOKSİ ve POLİÜRETAN SİSTEMLERİ tasarlıyoruz

SINIRLARINIZI ZORLAYABİLMENİZ için. EPOKSİ ve POLİÜRETAN SİSTEMLERİ tasarlıyoruz SINIRLARINIZI ZORLAYABİLMENİZ için EPOKSİ ve POLİÜRETAN SİSTEMLERİ tasarlıyoruz KİMAR - DURATEK 1973 KİMAR kuruldu. Mümessillik firması. 1976 KİSTAB markasıyla nontoksik kalay stabilizatörleri imalatı

Detaylı

BÜÇEM 17 Otellerde Çevre ve Enerji Yönetiminde Atılması Gereken Kolektif Önlemler ve Yol Haritası Ankara,

BÜÇEM 17 Otellerde Çevre ve Enerji Yönetiminde Atılması Gereken Kolektif Önlemler ve Yol Haritası Ankara, BÜÇEM 17 Otellerde Çevre ve Enerji Yönetiminde Atılması Gereken Kolektif Önlemler ve Yol Haritası Ankara, 12.04.2017 Mustafa Serdar ATASEVEN TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ BİRLİĞİ Yönetim Kurulu Başkanı mustafa.ataseven@tureb.com.tr

Detaylı

5 Mayıs 2010 Mersin Üniversitesi. KORAY TUNCER MMO Enerji Birimi / Teknik Görevli Makina Yüksek Mühendisi

5 Mayıs 2010 Mersin Üniversitesi. KORAY TUNCER MMO Enerji Birimi / Teknik Görevli Makina Yüksek Mühendisi 5 Mayıs 2010 Mersin Üniversitesi KORAY TUNCER MMO Enerji Birimi / Teknik Görevli Makina Yüksek Mühendisi Türkiye de kişi başına elektrik enerjisi tüketimi 2.791 kwh seviyesinde olup, bu değer 8.900 kwh

Detaylı

Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Mevcut Durumu

Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Mevcut Durumu Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Mevcut Durumu Türkiye de Elektrik Enerjisi Üretimi Türkiye Elektrik Enerjisi Üretimi üretimdeki paylarına göre sırasıyla doğalgaz,

Detaylı

Mühendislik Çevre Danışmanlık Gıda Tarım Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ

Mühendislik Çevre Danışmanlık Gıda Tarım Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ Mühendislik Çevre Danışmanlık Gıda Tarım Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK Ülkemizde 2010-2011 yılı itibari ile çeşitli

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat Hulusi KARA Grup Başkanı Sunum Planı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Potansiyelimiz ve Mevcut Durum İzmir ve Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına İlişkin

Detaylı

Mustafa Serdar ATASEVEN TÜREB Başkanı

Mustafa Serdar ATASEVEN TÜREB Başkanı Mustafa Serdar ATASEVEN TÜREB Başkanı TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ BİRLİĞİ (TÜREB) HAKKINDA; Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB), kar gayesi gütmeden, rüzgar enerjisi ile ilgili bilimsel, teknik ve uygulamalı

Detaylı

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE SEKTÖRÜ Türkiye birincil enerji tüketimi 2012 yılında 121 milyon TEP e ulaşmış ve bu rakamın yüzde 82 si ithalat yoluyla karşılanmıştır. Bununla birlikte,

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ, MEVZUATI VE YATIRIM İMKANLARI. ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü

YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ, MEVZUATI VE YATIRIM İMKANLARI. ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİ, MEVZUATI VE YATIRIM İMKANLARI ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ELEKTRİK ÜRETİMİNİN KAYNAKLARA GÖRE DAĞILIMI YENİLENEBİLİR 33% DOĞALGAZ 38% TERMİK 29% TOPLAM

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Türkiye Güneş Enerjisi Geleceği Solar TR2016, 06 Aralık 1 YE ve EV Politika,Mevzuat İzin süreçleri Enerji Verimliliği Yenilenebilir Enerji YEGM Teknik Etki Analizleri

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı

4.3.1.2.1. ENERJİ EKİPMANLARI 1

4.3.1.2.1. ENERJİ EKİPMANLARI 1 4.3.1.2.1. ENERJİ EKİPMANLARI 1 1. Türkiye, enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülkelerden birisidir. Yapılan projeksiyonlar, enerji talep hızının ileride daha da artacağını (2021 yılına kadar

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

Taxim Hill Hotel İstanbul 20 Ocak 2012

Taxim Hill Hotel İstanbul 20 Ocak 2012 GENSED Güneşin Güçbirliği Prof. Dr. Engin TÜRE GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Taxim Hill Hotel İstanbul 20 Ocak 2012 Kuruluş Tarihi 01 Ekim 2009 Kuruluş Tarihi 01 Ekim 2009 Kuruluş Amacı Türkiye de güneş

Detaylı

GÜNE ENERJ PV Sistemleri: PV uygulamaları

GÜNE ENERJ  PV Sistemleri: PV uygulamaları GÜNEŞ ENERJİSİ Güneşin enerjisini üç yolla kullanabiliriz, güneş enerjisi derken bu üçü arasındaki farkı belirtmek önemlidir: 1. Pasif ısı. Güneşten bize doğal olarak ulaşan ısıdır. Bina tasarımında dikkate

Detaylı

ŞANLIURFA SANAYİSİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ÇALIŞTAYI 4 EKİM 2010 HARRAN ÜNİVERSİTESİ OSMANBEY KAMPÜSÜ - ŞANLIURFA

ŞANLIURFA SANAYİSİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ÇALIŞTAYI 4 EKİM 2010 HARRAN ÜNİVERSİTESİ OSMANBEY KAMPÜSÜ - ŞANLIURFA ŞANLIURFA SANAYİSİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ÇALIŞTAYI 4 EKİM 2010 HARRAN ÜNİVERSİTESİ OSMANBEY KAMPÜSÜ - ŞANLIURFA Bireysel Olarak Akademisyen ve Sanayici İşbirliği Değildir? Bireysel Olarak Akademisyen

Detaylı

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Sedat Akar Turkoted Yönetim Kurulu Üyesi Biyogaz Nedir? Biyogaz, mikrobiyolojik floranın etkisi altındaki organik maddelerin oksijensiz bir ortamda çürütülmesi

Detaylı

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 26. Toplantısı Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkanı Enerji İhtiyacımız Katlanarak Artıyor Enerji ihtiyacımız ABD, Çin ve Hindistan

Detaylı

İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES

İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir İli Enerji Tesislerinin Çevresel Etkileri - RES Hasan Sarptaş, Yrd. Doç. Dr. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Ens. Türkiye de Rüzgar Enerjisinin Görünümü

Detaylı

YELİ VE MEVCUT YATIRIMLAR

YELİ VE MEVCUT YATIRIMLAR TÜRKİYE RÜZGAR R ENERJİSİ POTANSİYEL YELİ VE MEVCUT YATIRIMLAR RÜZGAR ENERJİSİ VE SANTRALLERİ SEMİNERİ Rahmi Koç Müzesi Konferans Salonu - İstanbul (27 MAYIS 2011) MUSTAFA ÇALIŞKAN Makine Yüksek Mühendisi

Detaylı

Mustafa Serdar ATASEVEN TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ BİRLİĞİ Yönetim Kurulu Başkanı 13 KASIM 2018

Mustafa Serdar ATASEVEN TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ BİRLİĞİ Yönetim Kurulu Başkanı 13 KASIM 2018 Mustafa Serdar ATASEVEN TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ BİRLİĞİ Yönetim Kurulu Başkanı mustafa.ataseven@tureb.cm.tr 13 KASIM 2018 2017 Türkiye Rüzgar Enerjisindeki Gelişmeler Ağusts ayında ilk Rüzgar YEKA yarışması

Detaylı

LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULUM SÜRECİ

LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULUM SÜRECİ LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULUM SÜRECİ Lisanssız enerji üretim tesisi iş kurma süreçleri 02.10.2013 tarihli ve 28783 Resmi Gazete sayılı Elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimine

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ Eğitim Merkezi Projesi Konu Başlıkları Enerjide değişim Enerji sistemleri mühendisliği Rüzgar enerjisi Rüzgar enerjisi eğitim müfredatı Eğitim

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 06/02/2016 YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? Sürekli devam eden

Detaylı

7.Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı 18 Mayıs 2017 de İstanbul da

7.Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı 18 Mayıs 2017 de İstanbul da 7.Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı 18 Mayıs 2017 de İstanbul da 7.Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı 18 Mayıs 2017 de İstanbul da. %100 Yenilenebilir Enerjiye Küresel Geçişi

Detaylı

Türkiye yi Güçlendirmek Pazar ve Politika Güncellemeleri

Türkiye yi Güçlendirmek Pazar ve Politika Güncellemeleri Türkiye yi Güçlendirmek Pazar ve Politika Güncellemeleri MÜNİB KARAKILIÇ Genel Müdür ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ENERJİ KAYNAKLARINA GÖRE KURULU GÜÇ DAĞILIMI ( Toplam: 73855 MW ) HİDROLİK

Detaylı

PAKSOY KİMYEVİ DURATEK

PAKSOY KİMYEVİ DURATEK 1973 te kurulduk. Mümessillik firması. PAKSOY KİMYEVİ DURATEK 1976 KİSTAB markasıyla nontoksik kalay stabilizatörleri imalatı başladı. 1982 SCHERING Industrie Chemikalien lisansı ile epoksi reçine ve sertleştiricileri

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM)

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) 1 ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI 03.02.2013 YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) E.Emel Dilaver, 22 Ocak 2013 Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü 2 03.02.2013 TÜRKİYENİN ENERJİ KONUSUNDAKİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER... İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...4 1.Yönetici Özeti... 11 2.Giriş... 12 3.Sektörel Analiz... 13 3.1 Birincil Enerji Kaynaklarına Bakış...13 3.1.1 Kömür... 13 3.1.1.1 Dünya da Kömür... 14 3.1.1.1.1 Dünya

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Akış Yenilenebilir Enerji Kaynakları YEK Potansiyeli YEK Gelişim YEK Hedefler Lisanslı Elektrik Üretim Tesisleri Lisanssız

Detaylı

PROGRAM. 1- AÇILIŞ KONUŞMASI Dr. Oğuz CAN - Genel Müdür. 2- YERLİ AKSAM YÖNETMELİĞİ BİLGİLENDİRME SUNUMU Zafer KARAYILANOĞLU Proje Daire Başkanı

PROGRAM. 1- AÇILIŞ KONUŞMASI Dr. Oğuz CAN - Genel Müdür. 2- YERLİ AKSAM YÖNETMELİĞİ BİLGİLENDİRME SUNUMU Zafer KARAYILANOĞLU Proje Daire Başkanı PROGRAM 1- AÇILIŞ KONUŞMASI Dr. Oğuz CAN - Genel Müdür 2- YERLİ AKSAM YÖNETMELİĞİ BİLGİLENDİRME SUNUMU Zafer KARAYILANOĞLU Proje Daire Başkanı 3- SORU CEVAP YERLİ AKSAM YÖNETMELİĞİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ PAZARI VE GELECEKLE İLGİLİ ÖNGÖRÜLER YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI 14.11.2014

GÜNEŞ ENERJİSİ PAZARI VE GELECEKLE İLGİLİ ÖNGÖRÜLER YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI 14.11.2014 GÜNEŞ ENERJİSİ PAZARI VE GELECEKLE İLGİLİ ÖNGÖRÜLER YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI 14.11.2014 ÜYELİKLERİMİZ KAMU KURUMU ÜYELERİMİZ ÜNİVERSİTE ÜYELERİMİZ FOTOVOLTAİK PANEL ÜRETİCİLERİ EPC FİRMALARI SOLAR

Detaylı

Türkiye de Rüzgâr Enerjisi Mevcut Durum, Destekler ve Sorunlar. Zerrin Taç ALTUNTAŞOĞLU, 17-19 Kasım 2011, İstanbul

Türkiye de Rüzgâr Enerjisi Mevcut Durum, Destekler ve Sorunlar. Zerrin Taç ALTUNTAŞOĞLU, 17-19 Kasım 2011, İstanbul Türkiye de Rüzgâr Enerjisi Mevcut Durum, Destekler ve Sorunlar Zerrin Taç ALTUNTAŞOĞLU, 17-19 Kasım 2011, İstanbul Türkiye rüzgar hızı haritası (REPA_50 m) Özellikle Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz kıyı bölgesi

Detaylı

YÖNETMELİK. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

YÖNETMELİK. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: 19 Haziran 2011 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27969 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: YÖNETMELİK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETEN TESİSLERDE KULLANILAN AKSAMIN YURT İÇİNDE

Detaylı

YÖNETMELİK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETEN TESİSLERDE KULLANILAN AKSAMIN YURT İÇİNDE İMALATI HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETEN TESİSLERDE KULLANILAN AKSAMIN YURT İÇİNDE İMALATI HAKKINDA YÖNETMELİK 19 Haziran 2011 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27969 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: YÖNETMELİK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETEN TESİSLERDE KULLANILAN AKSAMIN YURT İÇİNDE

Detaylı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 1 Kasım 2014/ İzmir Mimarlık Merkezi FOSİL

Detaylı

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ POTANSİYEL MEVZUAT VE DESTEK MEKANİZMALARI MEVCUT DURUM SONUÇ Türkiye Enerji

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) II. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI Elektrik Üretim Sistemleri Elektrik Üretim Sistemleri Elektrik Üretim Sistemleri

Detaylı

TÜRKİYE DE LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ ve YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA YASAL DÜZENLEMELER

TÜRKİYE DE LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ ve YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA YASAL DÜZENLEMELER TÜRKİYE DE LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ ve YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA YASAL DÜZENLEMELER 6. ENERJİ VERİMLİLİĞİ, KALİTESİ SEMPOZYUMU ve SERGİSİ Mustafa ERKEÇ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı / Yenilenebilir

Detaylı

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr

ENERJİ. KÜTAHYA www.zafer.org.tr ENERJİ 2011 yılı sonu itibarıyla dünyadaki toplam enerji kaynak tüketimi 12.274,6 milyon ton eşdeğeri olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılı itibarıyla dünyada enerji tüketiminde en yüksek pay %33,1 ile petrol,

Detaylı

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE GELİŞMELER

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE GELİŞMELER DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE GÜNEŞ ELEKTRİĞİNDE GELİŞMELER Prof.Dr. Necdet ALTUNTOP GÜNDER-Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Y.K. Başkanı Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine

Detaylı

1 MW Lisanssız GES Projeleri

1 MW Lisanssız GES Projeleri 1 MW Lisanssız GES Projeleri Projelendirme aşamaları müşterinin talebiyle başlayan Güneş Enerjisinden elektrik üretmek için Güneş Enerjisi Santrali kurmaktadır. Projenin uygulanabileceği bir yer belirleyen

Detaylı

GÜNEŞTEN GELEN ENERJİ

GÜNEŞTEN GELEN ENERJİ GÜNEŞTEN GELEN ENERJİ GES Lisans Başvuru Adımları: 1. Yönetmelikte gösterilen harita konumlarında yine yönetmelikte belirtilen niteliklerde alan tespit edilecek. 2. Alanda ölçüm yapılabilmesi için gerekliyse

Detaylı

Kanun No. 6094 Kabul Tarihi: 29/12/2010

Kanun No. 6094 Kabul Tarihi: 29/12/2010 YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİ AMAÇLI KULLANIMINA İLİŞKİN KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6094 Kabul Tarihi: 29/12/2010 MADDE 1-10/5/2005 tarihli ve 5346

Detaylı

JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ

JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ Karbonsan ın fabrikası, Orhangazi Bursa da bulunmaktadır. Karbonsan ın ürün çeşitlerini genel çerçevesiyle

Detaylı

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR

BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR 1 Enerji de Politika ve Hedefler Vizyon 2023 Hedefleri 10. Kalkınma Planı (2014-2018) TR32 Düzey 2 Bölgesi (Aydın, Denizli,

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ HİBRİT ENERJİ SANTRALİ ve 100 kw RÜZGAR TÜRBİNİ UYGULAMASI Doç. Dr. Selim SOLMAZ Gediz Üniversitesi Makine Müh. Bölümü selim.solmaz@gediz.edu.tr SUNUM PLANI Motivasyon Proje Geçmişi

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

Türkiye de Rüzgar Enerjisi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard.

Türkiye de Rüzgar Enerjisi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Türkiye de Rüzgar Enerjisi Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Akış Ülkemizde rüzgar enerjisi Destekleme Mekanizmaları Lisanslı Elektrik Üretim Tesisleri Lisanssız Elektrik Üretim Tesisleri Ülkemizde Rüzgar

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ GÜNCEL DURUM VE GELECEK BEKLENTİLERİ

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ GÜNCEL DURUM VE GELECEK BEKLENTİLERİ TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ GÜNCEL DURUM VE GELECEK BEKLENTİLERİ PİYASADA ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK SAĞLANMALIDIR 2017 yılında Milli Enerji Strateji Belgesi kapsamında taahhüt edilen yılda 1000 MW (10 yılda 10 GW)

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinin Rüzgar Enerjisi Özelinde Endüstriyel Anlamda Değerlendirilmesi. Mehmet Betil

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinin Rüzgar Enerjisi Özelinde Endüstriyel Anlamda Değerlendirilmesi. Mehmet Betil Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliğinin Rüzgar Enerjisi Özelinde Endüstriyel Anlamda Değerlendirilmesi Mehmet Betil SEKTÖREL BAKIŞ / nihai hedef Yüksek Katma Değer Yaratan, Sürdürülebilir ve

Detaylı

www.hs-sevikenerji.com

www.hs-sevikenerji.com Kendi Elektriğinizi Güneş Enerjisi ile Kendiniz Üretin www.hs-sevikenerji.com www.hs-sevikenerji.com HŞ Güneş Enerjisi Sistemleri Yenilenebilir Enerji Üretimi Ltd. Şti. HŞ Güneş Enerjisi Sistemleri, Emmvee

Detaylı

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji İşleri Genel Müdürlüğü 18 Haziran 2009, Ankara YEK Potensiyeli Yenilenebilir Enerji Üretimi Yenilenebilir Kurulu Güç Kapasitesi YEK Hedefleri YEK Mevzuatı YEK Teşvik

Detaylı

TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ Oda Raporu

TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ Oda Raporu tmmob makina mühendisleri odası TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ Oda Raporu Mart 2010 Yayın No:...MMO/2010/528 tmmob makina mühendisleri odası Meşrutiyet Caddesi No: 19 Kat: 6-7-8 Tel: (0 312) 425 21 41 Faks:

Detaylı

ÖZET AĞAOĞLU ENERJİ GRUBU TÜRKİYE ENERJİ SEKTÖRÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ RÜZGAR ENERJİSİ STATÜ FIRSATLAR ZORLUKLAR/PROBLEMLER TAVSİYELER

ÖZET AĞAOĞLU ENERJİ GRUBU TÜRKİYE ENERJİ SEKTÖRÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ RÜZGAR ENERJİSİ STATÜ FIRSATLAR ZORLUKLAR/PROBLEMLER TAVSİYELER 1 ÖZET AĞAOĞLU ENERJİ GRUBU TÜRKİYE ENERJİ SEKTÖRÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ RÜZGAR ENERJİSİ STATÜ FIRSATLAR ZORLUKLAR/PROBLEMLER TAVSİYELER 2 PORTFÖY ÖZETİ Kapasite Dağılımı Üretim Dağılımı Rüzgar 65,3% Rüzgar

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı Antalya 7 Mayıs 2015 Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR Alternatör Elektrik elde etmek için bir mıknatısı iletken sargı içinde kendi çevresinde döndürmemiz yeterlidir. Manyetik alanın hareketi ile de elektrik

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI. Mehmet KOÇAN Bağlantı Görüş Uzmanı Kasım 2015

YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI. Mehmet KOÇAN Bağlantı Görüş Uzmanı Kasım 2015 YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI Mehmet KOÇAN Bağlantı Görüş Uzmanı Kasım 2015 1- Lisans kapsamında üretim faaliyeti - Ön lisans, üretim lisansı, OSB üretim lisansı 2- Lisanssız / muafiyetli üretim - Lisans

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNDE TASARIM, UYGULAMA VE YATIRIM ESASLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNDE TASARIM, UYGULAMA VE YATIRIM ESASLARI ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNDE TASARIM, UYGULAMA VE YATIRIM ESASLARI Amaç Kapsam Kimler Katılabilir? Dünya daki fosil yakıt rezervleri hızla tükenmekte

Detaylı

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU SÜRECİ. Hizmete Ozel

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU SÜRECİ. Hizmete Ozel LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU SÜRECİ TOROSLAR ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. SORUMLULUK SAHASI TOROSLAR EDAŞ DAĞITIM VARLIKLARI - 2013 SONU Tesisin Adı Tesis Cinsi Tesisin Teknik Özelliği HATAY TOPLAM Kurum

Detaylı

RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI

RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS ŞARTLARINDA RÜZGAR SANTRALİ TASARIMI Cumhuriyet Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Sunan Yrd.Doç. Dr. Mustafa HOŞTUT Nisan-2007 1/53 RÜZGAR ENERJİSİ VE SİVAS

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Jeotermal Kaynaklı Sera) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Jeotermal Kaynaklı Sera) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Jeotermal Kaynaklı Sera) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MENDERES TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Süs Bitkileri Ve Çiçekçilik)

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı ANKARA 21/10/2015 1 SUNUM PLANI 1. Teşvik Sisteminin

Detaylı

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama:

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama: ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Z & S Yenilenebilir Enerji Sist. San. Ve Tic. Ltd. Şti. Ortaklar: Zeki KÜÇÜKYARMA, Yönetim / Ekip: Zeki KÜÇÜKYARMA / Genel Müdür Stephan RİNDİSBACKER / Avrupa Temsilcisi Ufuk UĞUR

Detaylı

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU 1.GENEL DURUM 2. SEKTÖR İHRACAT ORANLARI

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

YÖNETMELİK. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 26 Temmuz 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28365 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: YÖNETMELİK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETEN TESİSLERDE KULLANILAN AKSAMIN YURT İÇİNDE

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI ANTALYA ŞUBESİ TURİSTİK İŞLETMELERDE YENİLENEBİLİR ENERJİNİN YERİ UĞUR BURHAN YILDIRIM ÇEVRE YÜK. MÜH. 23 EKİM 2015 ANTALYA Sunum Akışı 1 2 3 4 5 6 Enerji İhtiyacının Temel

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 240 Mio luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ lerde EV ve YE

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı Mustafa Salman Marketing Manager 07 Kasım 2014 Gaziantep Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Program Yapısı Özel Kredi Programı 265M $ lik Fon ÜcretsizTeknik

Detaylı

Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Doç. Dr. Emin Açıkkalp Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi PV/T teknolojisi Brezilya Florianopolis hava limanının görüntüsü. Bu hava limanının elektrik ihtiyacı binaya entegre PV/T panelleriyle karşılanmaktadır

Detaylı

TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ. İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970)

TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ. İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970) TERMİK SANTRALLARIN KURULUMUNDA YERLİ MÜHENDİSLİK ve MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ İsmail Salıcı (İnş.Yük.Müh, İTÜ-1970) TARİHÇE 1970 Öncesi, Yerli Mühendislik etkili değil, 1967 1972 Arası Türkiye nin en büyük

Detaylı

Turkmen Energetika 10-12 EYLÜL 2015 8. ULUSLARARASI ENERJİ, ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ FUARI

Turkmen Energetika 10-12 EYLÜL 2015 8. ULUSLARARASI ENERJİ, ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ FUARI Turkmen Energetika Türkmenistanyň energetika senagatynyň ösüşiniň esasy ugurlary atly halkara sergisi 8. ULUSLARARASI ENERJİ, ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ FUARI 10-12 EYLÜL 2015 Turkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

YÖNETMELİK. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 26 Temmuz 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28365 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: YÖNETMELİK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETEN TESİSLERDE KULLANILAN AKSAMIN YURT İÇİNDE

Detaylı

RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları

RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları Seyitcan ALTINKAYNAK BAKA Antalya YDO Uzmanı Ekim 2015

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

YÖNETMELİK. MADDE 3 Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 26 Temmuz 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28365 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: YÖNETMELİK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETEN TESİSLERDE KULLANILAN AKSAMIN YURT İÇİNDE

Detaylı

SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015 Mustafa SALMAN Marketing Manager Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI İÇİN YEREL TEŞVİK MEKANİZMALARI «İZMİR» TUREK, 5 Kasım 2015

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI İÇİN YEREL TEŞVİK MEKANİZMALARI «İZMİR» TUREK, 5 Kasım 2015 YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI İÇİN YEREL TEŞVİK MEKANİZMALARI «İZMİR» TUREK, 5 Kasım 2015 Yerel Birimler: Kalkınma Ajansları 26 Kalkınma Ajansı Temel Görevler Bölgesel Kalkınma Planları hazırlamak Finansal

Detaylı

YÖREMİZDE YENİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ. Ahmet YILDIZ Elektrik Elektronik Mühendisi

YÖREMİZDE YENİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ. Ahmet YILDIZ Elektrik Elektronik Mühendisi YÖREMİZDE YENİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI Ahmet YILDIZ Elektrik Elektronik Mühendisi NİÇİN? YENİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji Tüketimi Dünyada olduğu gibi ülkemizde de nüfus artışına, sanayileşme

Detaylı

ICCI Enerji Zirvesi. Levent Gülbahar Yönetim Kurulu Başkanı. 29 Kasım 2010 ICCI Organizasyon Komitesi WoW Convention - İstanbul

ICCI Enerji Zirvesi. Levent Gülbahar Yönetim Kurulu Başkanı. 29 Kasım 2010 ICCI Organizasyon Komitesi WoW Convention - İstanbul ICCI Enerji Zirvesi Levent Gülbahar Yönetim Kurulu Başkanı 29 Kasım 2010 ICCI Organizasyon Komitesi WoW Convention - İstanbul GÜNEŞ ENERJİSİ SEKTÖRÜ ANA TEMALARI 5346 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 12. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 12. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 12. HAFTA İçindekiler G.E.S lerle İlgili Yasal Mevzuat Lisanslı GES Avantaj ve Dezavantajları Lisanssız Elektrik Üretimi Lisanssız

Detaylı

26 Temmuz 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28365 YÖNETMELİK

26 Temmuz 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28365 YÖNETMELİK 26 Temmuz 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28365 YÖNETMELİK Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETEN TESİSLERDE KULLANILAN AKSAMIN YURT İÇİNDE

Detaylı

e-bulten DOKÜMAN NO: PR/8.5/001 REVİZYON NO:00 YAYIN TARİHİ: 02/12/2015 SAYFA NO: Sayfa 1 / 5

e-bulten DOKÜMAN NO: PR/8.5/001 REVİZYON NO:00 YAYIN TARİHİ: 02/12/2015 SAYFA NO: Sayfa 1 / 5 DOKÜMAN NO: PR/8.5/001 REVİZYON NO:00 YAYIN TARİHİ: 02/12/2015 SAYFA NO: Sayfa 1 / 5 ISO 50001:2011 standardının amacı özellikle enerji üretimi fazla sanayi tesislerinin enerji yönetimi için bir çerçeve

Detaylı

Çatı Mevzuatındaki Gelişmeler ve Çatı Pazarı

Çatı Mevzuatındaki Gelişmeler ve Çatı Pazarı Çatı Mevzuatındaki Gelişmeler ve Çatı Pazarı 29.03.2018 İçindekiler METİN ALANI Uluslararası Enerji Ajansı 2017 Raporu ve Dünya da Solar Pazarı Son Durum Türkiye de Solar Pazarı Son Durum Mevzuat ve Çatı

Detaylı

Tarımsal enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynakları ile nasıl sağlayabiliriz? 6 Kasım 2018 Swissotel Ankara

Tarımsal enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynakları ile nasıl sağlayabiliriz? 6 Kasım 2018 Swissotel Ankara Tarımsal enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynakları ile nasıl sağlayabiliriz? 6 Kasım 2018 Swissotel Ankara EkoRE Eko Group un Enerji Şirketi Eko Group Ekoloji ve Ekonomi A.Ş. Yaşanılır bir Gelecek

Detaylı