Misyonumuz doğanın ekolojik dengesini bozmadan, doğanın kendi ürettiği jeolojik ve jeotermal enerji mantığında bir sistem sağlamaktır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Misyonumuz doğanın ekolojik dengesini bozmadan, doğanın kendi ürettiği jeolojik ve jeotermal enerji mantığında bir sistem sağlamaktır."

Transkript

1

2 Misyonumuz doğanın ekolojik dengesini bozmadan, doğanın kendi ürettiği jeolojik ve jeotermal enerji mantığında bir sistem sağlamaktır. Doğanın binlerce yılda oluşturduğu fosil yakıtları dakikalar içerisinde oluşturan bir sistem.

3 Ekonomik gelişim ve nüfus artışı dünya rezervlerinin tüketilmesine neden oluyor ve gerisinde de devasa miktarlarda organik ve biyolojik atıklar bırakıyor. Böylelikle büyük bir enerji değeri olan atıklar hem sağlığa hem de çevreye zarar verecek atık olarak terkediliyor.

4 Peak Eco Energy bu atıkları kapalı devre bir piroliz sisteminde etkin, rantabıl, kullanılabilir, depolanabilir bir enerji kaynağına dönüştürüyor.

5 Peak Eco sisteminde üretilen enerji geleceğin çevre koşullarına uygun bir enerji üretimidir!

6 Tarihçe Yukarda resmi görülen ve 1999 yılında mucit Alf Johansson tarafından icat edilen sistem ThermoRec adı altında ilk prototipini 2000 yılında dizayn etmişti. Bu ilk protottipin reaktör uzunluğu 9 metre idi yılında mucit Alf Johansson'un vefatından sonra Volvo işbirliğiyle Peak Eco Energy adını alan sistem, atıklardan kömür, petrol ve gaz gibi temel elemntleri ayrıştıran patentli bir piroliz sistemidir. Sistemin fonksiyonelliği İsveç Teknik Enstitüsü (Swedish Technical Institute), ABB ve diğer resmi ve de özel kuruluşlar tarafından yapılan analiz ve testlerle tescillenmiştir.

7 VOLVO Pininfarina Fabrikası - Uddevalla / Sweden Peak Eco Energy 2010 yılında İsveç, Uddevalla da ki Volvo Pininfarina yönetim kurulunca alınan karara göre, sisteme olan inanç ve geleceğe yatırım için Volvo Pininfarina bünyesine alınmasına karar verilerek sistemin daha da modernize edilerek geliştirilmesi sağlanmıştır.volvo nun 2012 yılında Çinli Geely şirketine geçmesinden sonra, Geely şirketi Uddevalla da ki Pininfarina fabrikasının kapatılmasına karar vermiş ve Peak Eco, Pininfarina bünyesinden ayrılarak Volvo mühendisleri ve yöneticileri tarafından oluşturulan yeni ve bağımsız bir şirket ve yönetimle yoluna devam etmiştir.

8 2010 yılında Volvo tarafından yapılan ilk fizibilite çalışması oldukça olumlu sonuçlar vermiş ve şirketin Volvo bünyesine geçişi kabul görmüştür.

9 Peak Eco demo plant Bu aşamada Peak Eco daha verimli çalışabilen ilk proto tipinden daha modern ve küçük bir proto tipi yaparak testlerine başlamıştır. Volvo Pininfarina da yapılan tüm testler oldukça olumlu sonuçlar vermiş ve standard ebatlar için seri üretim kararı alınmıştır. Bugün için İsveç Lindköping Belediyesinden ilk sipariş alınmış ve üretim 2014 sonbaharında müşteriye teslim edilecektir.

10 Stirling Motor J eneratörleri Peak Eco Energy kendisini ısı ve enerji üretiminin geleneksel düşünce rekabetnin ortamında oldukça iddialı bir konumda bulmaktadır. Diğer eski sistemlerle kıyaslandığında Peak Eco sistemi enerji kazanımında temel prensipleri daha rasyonel ve etkin kullanmakta yenilikci bir sistemdir. Hem evsel hem de sanayi atıklarının tekrar enerjiye dönüşümünde ve kendi ürettiği enerjinin çok az kısmını kullanarak daha modern, verimli, ekonomik ve çevreci teknoloji ile enerji piyasasında yeni bir çığır açmıştır. proses sonrası çıkan ürünler yukardaki gibi stirling motor jeneratörlerinde elektriğe dönüştürülebilir.

11 ALGEMORE ALGEA - YOSUN Peak Eco Energy sisteme ilave olarak kendi laboratuvarında ürettiği ve patentendirdiği yüksek enerjiye sahip bir çeşit Algemore algea yosununun atık suyla bileşiminde hızla çoğalarak, büyük bir biyokütleye sahip olmasını gerçekleştirmiştir. Atık su ve yosun kombinasyonuyla elde edilen üründen Peak Eco işlemcisinde üretilen gaz hem yerel hem de otomobillerde kullanılabilen yüksek enerji değerine sahip çevreci bir gazdır ve uluslararası ekonomik değer taşımaktadır.

12 Hem çevresel nedenlerden, hem gelecekte petrol türevi enerji kaynaklarının yetersizliği hem de nükler enerji sistemlerine artan muhalefetten dolayı dünyada yenilikci ve akılcı enerji üretim kaynaklarına gerek duyulmaktadır. Peak Eco,daha yaşanır çevre ve sağlıklı bir dünya için akılcı enerji sistemleri ile kendi enerjisi kendi atığından üreten toplumlarda öncü bir rol üstlenmiştir. Her yıl enerjiye duyulan ve artan talepten dolayı kaynakların daha akılcı, daha yenilikçi, daha verimli ve daha çevreci kullanımı için bir amaç olmalıdır. Peak Eco tarafından üretilen ve yüksek konsantrasyonlu karbondioksitlerde oldukça hızlı büyüyen yosunlar enerji elde etmekte kullanılabildiği gibi gıda üretimimnde katkı maddesi olarak da kullanılabilir. Aynı zamanda biyodizel, biyoetanol ve biyobütanol üretimi için de oldukça idealdir.

13 Vizyon, Gerçeklik, Gelecek Peak Eco geleceğin yerel enerji sistemi

14 Peak Eco sistemi ile yerel ihtiyaçlar için üretici kendi atığı ile kendi elektiriğini üretme olanağına sahip olacak ve bu da daha ucuza enerji maliyetlerine neden olacaktır. Mobil, taşınabilir, gereksinime göre seri bağlantılarla kapasitesi artırılabilir Peak Eco sistemi ile üretici, sistemi istediği alana götürme ve elektrik üretimini yapma lüksüne sahip olacaktır. Bu konuda Peak Eco dünyada ilktir.

15 Peak Eco Energy Tekli işlemci kapasitesi: 2 ton/h x 24h/gün x 300/gün = ton/yıl (örnekleme; atık lastikler) işlenmemiş enerji içeriği 4,5 MW/ton = MW %10 üretim sırasında harcanan enerji = MW Teorik olarak elektrik üretiminde %30 bir etkinlikte elde edilen enerji = MW / yıl

16 Nukleer enerji dışında dünyadaki tüm elektrik üretimi yeryüzünün jeolojik ve jeotermal proseslerinden kaynaklı petrol, gaz, kömür, rüzgar, su ve güneşten geliyor. Petrol ve gaza olan talep artarken, nükleer ve kömüre olan talep azalmaktadır. Yeraltı kaynakların aşırı kullanımı aynı zamanda çevre sorunlarına da neden olmaktadır. Yine aşırı kullanım sonrası oluşan organik ve biyoljik atıkların ihtiva ettiği büyük oranlardaki enerjiler ise depolama alanlarına terk edilerek çağdaş dünyada israf ediliyor. İnsan yaşamı için temel koşul ve olmazsa olmazlardan biri temiz sudur. Ancak, kentleşmenin devam etmesiyle temiz su kaynakları da kirlenmekte. Gelecek için, kirlenmiş olan bu suların geri kullanımı için mümkün olan verimli ve gelişmiş metodlarla kanalizasyon arıtma işlemlerinin yapılması kaçınılmaz olacaktır. Dünya, çevreyi kirletmeyen güvenli ve alternatif enerji kaynakları arayışına yoğunlaşmış durumda. Bugün için, nükleer enerji, kömür ve petrol kaynaklı enrjinin dışında sadece su, rüzgar ve güneş seçenekleri görünüyor gibi. Dünya, yoğun bir şekilde çevreyi kirletmeyen,güvenli alternatif enerji kaynakları arayışı içinde. Rüzgar enerjisi pahalı dağıtım hatları ve çevre üzerindeki görsel etkiler nedeniyle sorun oluşturmaktadır. Güneş enerjisi ise geniş alanlara ve hava koşullarına bağlıdır. Büyük hidro elektrik enerji sistemleri hala yetersiz olmasına rağmen, doğal dengeleri değiştirebileceğinden dolayı çevresel sorunlarla ve protestolarla karşılaşılıyor. Peak Eco Energi sistemi organik atıklardan büyük oranda elektirik enerjisi üreterek, hem çevresel sorunlara neden olmuyor, hem de atıkların tekrar toplum yararına enerjiye dönüşmesini sağlıyor. Böylece hem ekonomi, hem de çevre kazanmış oluyor.

17 - Tüm çağdaş dünya kanalizasyon arıtma çamurları ve bunların neden olduğu masraflarla ilgili sorunlar yaşıyor. Bugün sorun olarak görülen ve büyük oranda enerji ihtiva eden bu atık çamurları, piroliz prensibi doğrultusunda Peak Eco Enerji sistemininde elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. - Kanalizasyon arıtma işlemleri içerdiği metal ve zehirli atıklardan dolayı maliyette sorunlar yaratmaktadır. Atıklar aynı zamanda fosfor gibi yararlı bitkisel besin maddeleri içerdiğinden ayrıştırma işleminde zararlı ve yararlı maddeleri arasında tercihsel dengeleme sorunu oluşmakta. - Peak Eco Enerji tekniği kanalizasyon suyuna oldukça yoğun lipid yağları içeren özel bir Algamore yosunu karıştırarak, yosunların atık su içindeki zehirli maddeleri nötralize etmesini sağlar. Aynı zamanda yosun içindeki yüksek enerji oranından dolayı da atık su çamurundaki enerji oranını artırır. Atık su içinde büyüyen yosunlar 24 saatte 8 kat artarak hammadde teminini de artırmış olur. - Kurutulmuş ve işlenmiş çamur Peak Eco işlemcisinin içinde karbon ve gaza dönüşür. İşlem sonrası elde edilen karbon yüksek besin değerine sahip fosfor ve azot atıklarını içerir. - Ayrıca, enerji miktarını artırmak için, yosunlu kanalizasyon atık çamurlarıyla birlikte, kurutulmuş tavuk, balık skatatları, zeytin çekirdeği, fındık kabuğu, pellet ve araç lastikleri gibi her türlü organik ve biyolojik atıkları, işleme tabi tutarak alınabilecek en yüksek enerjiyi alabilirsiniz. Bu nedenle sınırsız bir hammadde tedariğine sahipsiniz. - Evsel atıkların sistemde kullanılabilmesi için sistemde teknik ayarlamaların yapılması gerektiği gibi, önceden bir çöp ayrıştırmasının yapılmış olması da gerekir.

18 Gelecek Alternatif küresel enerji kaynaklar arayışlarında Peak Eco Sisteminin sunduğu imkanlar ve dünya pazarındaki rolü oldukça önemlidir. Sanayi toplumları büyüyen elektrik ihtiyaçlarına çözüm bulmak zorunda oldukları gibi çevresel etkileri de düşünmek zorundalar. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler yerel elektrik üretimleriyle ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar, dolayısıyla bu ülkelerde de Peak Eco Sistemi etkin bir şekilde kullanılabilir. Doğal kaynakların azılması ve de elektrik ihtiyacının sürekli artış göstermesinden dolayı Peak Eco gibi sistemlere olan ihtiyaç çok daha anlamlı olmakta. Bilindiği gibi dünya da elektrikli araç talepleri sürekli artmakta ve bunların şarj dolum istasyonlarına olan ihtiyaç da büyümekte, bu da yerel elektrik üretimin önemini daha da artırmakta. Çevresel etkilerinden dolayı nükleer enerji ve termik santrallerden vazgeçmek durumunda kalan dünyada, Peak Eco gibi sistemleri bir alternatif değil, bir zorunluluktur! Teknik Peak Eco Enerji sisteminin çalışma prensibi, yeryüzünün kendisi kadar eskidir. Buna Termal Dönüşüm İşlemi (Thermal Conversion Process TCP) denir. Bu, doğanın jeolojik ve jeotermal işleminin milyonlarca yıl alan sürecinin hızlandırılmış bir prosesidir. Doğanın binlerce yılda yapacağı bu termal dönüşüm işlemini, Peak Eco dakikalar içinde yapıyor. Basınç ve ısıyı control altında tutarak, dolum vanasından da argon gazı vererek, işlemci içindeki oksijen ekarte edilerek hammadde işleme tabi tutuluyor. Oksijensiz bir ortamda hammadde yüzlerce derecelik ısı altında yanma işlemi oluşmadan, içeriğindeki temel bileşenler olan gaz, petrol ve karbon elde ediliyor. Elde edilen bu bileşenler hammaddelerin ihtiva ettiği oranlar miktarında olur. Peak Eco kapalı bir sistem olduğundan dolayı herhangi bir atığı veya emisyonu yoktur.

19 Fonksiyon Peak Eco küçük ve etkili bir işlemcidir. Hem sabit, hem de mobil olarak kurulabilir. Sistemin gaz akışı, ısısı, besleme hızı, derecesi ve ayrıştırma süresi bilgisayar ile kontrol edilebilir. İstendiğinde internet üzerinden de sisteme bağlanılabilir. Birkaç adet Peak Eco işlemcileri yerel ihtiyaçlara uygun olarak aynı anda çalışabilir. Hammade akışları, sıvılar, gaz ve karbon hacimleri bilgisayar denetimiyle gözlemlenir. Peak Eco işlemcileri, gaz kompresörleri, gaz jeneratörleri, ısı değiştiricileri, ısıtma odaları veya ön ısıtma odalarıyla bağlantılı olarak planlanmıştır. Peak Eco işlemci ebatları: Uzunluk: maksimum 6 m Yükseklik: 2,6 m Genişlik: 2,3 m Gelecekte özel ihtiyaçları karşılayabilmek için sabit sistemlerin ebatları müşterinin ihtiyaçlarına göre büyültülerek kapasite artışı sağlanır. İşlemcinin sürekli çalışabilmesi için gerek duyduğu enerjiyi, termal dönüşümle elde etmiş olduğu gazdan alır. Peak Eco sadece çalıştırma sürecini başlatmak için sistem dışından verilecek elektrik veya gaza ihtiyaç duyar. Argon gazı, işlemci içindeki oksijeni tamamen sıfır noktasına yakın olarak yok etmek için kullanılır. İşlemcinin iç kaplaması aside karşı dayanıklı paslanmaz çelikten imal edilmiştir. İşlemcinin dış ısısı maksimum 40⁰C olacaktır. İşlemcinin iç ısısı ise 300 ile 815⁰C arasındadır. Sisteme beslenecek hammaddeler ufak parçacıklara ayrıştırılarak, sıkıştırılma yöntemiyle hammadde içindeki hava asgariye indirilir. Hammaddeler kurutma ünitelerinde ön işlemden geçerek nem oranı %20 nin altına indirilir. Sistemdeki ısı fazlası ön ısıtma odasını ısıtmak için kullanılır.

20 Lidköping, İsveç in güney-batı kısmında Vastergötland Bölgesinde yer alan nüfuslu ufak bir şehirdir. Lidköping Belediyesi, lağım sularının işlenerek enerjiye dönüştürlmesi amacıyla bir adet Peak Eco Enerji tesisi siparişi verdi. Yetkili laboratuvarlar tarafından yapılan tüm testlere dayalı yapılan hesaplamar şöyledir; Kapasite : Lidköping Belediyesi, yıllık kanalizasyon suyu ton 1 adet Peak Eco Enerji tesisi Yıllık lağım suyu: Ayrıştırılacak su oranı: Ayrıştırılmış lağım çamuru /posa: ton ton ton Gaz Petrol Karbon Black Toplam Toplam m Eneerji değeri/m3 (Mj) Enerji değeri toplam (Mj) Enerji değeri Kw Yukardaki değerlerde Algaemore yosunları yoktur Peak Eco işlemcisinin 24 saat kesintisiz çalışması durumunda: Elektrikli ısıtıcıların kapasitesi 1000 mm hammadde girişini 800⁰C ulaşmasını sağlar.

21 GAZ ANALİZİ - 500⁰ C Belediyenin lağım suyu atıkları yosun ilave edilmeden; Yıkama (scrubber) öncesi Yıkama (scrubber) sonrası Hidrojen: %12.4+/-0.4 hacim %10.1+/-0.4 hacim Metan: %15.1+/-0.2 %19.5+/-0.2 Karbondioksit: %29.9+/-0.1 %25.4+/-0.3 Oksijen: %0.2+/-0.1 %0.15+/-0.1 Nitrojen: %7.4+/-0.3 %3.4+/-0.3 Karbonmonoksit: %13.9+/-0.4 %16.6+/-0.4 Etilen: %7.6+/-0.5 %10.0+/-0.5 Etan: %2.3+/-0.2 %3.5+/-0.3 Propene: %2.6+/-0.3 %3.8+/-0.3 Propan: %0.5+/-.2 %0.67+/-0.2 C4: %1.3+/-0.2 %1.5+/-0.2 C5: %0.5+/-0.2 %0.5+/-0.2 Isı değeri: 19.5 Mj/m Mj/m3 Lidköping gibi aynı bölgede olan Skövde kentinde, dünyada sık kullanılan evsel atıkların çürütülerek gaz üretimini gerçekleştiren bir çöp atık şirketi bulunmakta. Çürütme işlemi sonrası enerjisi alınan bu evsel çöplerden geriye yine de az bir enerji değeri olmasına rağmen kullanılamayan ve çevresel sorunlara neden olan büyük miktarda çamur atığı bırakılmakta. Sorun olan bu çamur atığını Peak Eco Enerji sisteminde yaptığımız testlerde, şaşırtıcı bir şekilde ve aşağıda görülen tabloda olduğu gibi bu çamur atıklarının içinde hala oldukça fazla enerjinin olduğunu farkettik.

22 Önceden çürütülerek ve enerjisi tamamen alındığı sanılan lağım suyu çamur posasının, PEAK ECO işlemcisine tabi tutulması sonrası, atık içinde elde edilen inanılmaz enerji değerleri Gazı alınmış çürütülmüş çamur atığın PEAK ECO işlemcisinde elde edilen GAZ ANALİZ değerleri Çürütülmüş çamurun yıkama öncesi değeri Çürütülmüş çamurun yıkama sonrası değeri 580⁰C 580⁰C Hidrojen %15.0+/-0.5 hacim %15.3+/-0.5 hacim Metan %12.1+/-0.1 %14.9+/-0.1 Karbondioksit %23.2+/-0.2 %18.9+/-0.2 Oksijen %0.5+/-0.1 %0.5+/-0.1 Nitrojen %18.1+/-0.5 %22.6+/-0.5 Karbonmonoksit %13.8+/-0.4 %12.7+/-0.4 Etilen %5.4+/-0.8 %5.0+/-0.8 Etan %2.1+/-03 %2.0+/-0.3 Propene %2.3+/-0.3 %1.8+/-0.3 Propan %1.1+/-0.1 %0.4+/-0.1 C4 %1.1+/-0.2 %0.8+/-0.2 Isı değeri 16.0 Mj/m Mj/m3 Çürütülmüş çamurun Peak Eco işleminde üretim sonrası elde edilen gazın enerji değeri, normal şehir gazlarından daha fazla enerji ihtiva ettiği kanıtlandı. Peak Eco İşlemcisi çürütülmüş çöpten gaz alım tesislerinde de maksimum enerji elde etmek için tamamlayıcı ve etkili bir alernatiftir.

23 Bugünün atık bertaraf konsepti (!) Gazetelerde çıkan haberlere göre, yılda milyonlarca ton tavuk sakatatı denizlere dökülüyor. Bu sadece çok değerli enerji kaynaklarının heba edilmesinin örneğinden biridir. Aynı şekilde balık atıkları ve diğer hayvan sakakatlarında bu şekilde heba edilmesi yerine Peak Eco ile bu yüksek enerji ihtiva eden ürünlerin geri kazanım için değerlendirilmesi gerekmekte. Bu hayvansal sakaktlarda yüksek oranda temiz gaz ve karbon siyahı bulunmakta. Hatta lastik gibi organik maddeler de oldukça zengin enerji kaynağına sahiptirler. Volvo Pininfarina da yapılan tüm testlerde, bu tür organik maddelerden elde edilen petrol, gaz ve karbon siyahının jeneratörler, türbinler, yakıt hücreleri gibi diğer kaynakların kullanımıyla elde edilen enerji miktarı yıllık ile kwh elektrik kapasitesine sahip. ( ton lastik yıl ). Her yıl kenara atılan 1.4 milyar eskimiş araç lastiği çöplük dağları oluşturmaktadır. Bunların çoğu gömülüyor, denize atılıyor veya yakılıyor. Bu da çevre sorunlarına neden oluyor.

24 Gelişme süreci: Peak Eko Enerji, tüm dünyada ve çevre lehine atıkların gelecekte geri kazanılması için, uygulanabilir, büyük bir potansiyel enerji sürecini mümkün kılmıştır. Aynı zamanda, ücret karşılığı yerel elektrik taleplerinin karşılanacak olması da yatırımcı için çok cazip imkanlar sunmakta. Peak Eco Enerji, toplumların yerel ihtiyaçların piyasa taleplerine adapte olmaya çalışan, geleceğin alternatif enerjisin öncüsü olan teknoloji odaklı bir şirkettir. Potansiyeller: İsveç'te 290 belediye bulunmakta ve bunların çoğunluğu kanalizasyon sularından kalan çamur posasıyla ilgili hem çevresel sorunlarla, hem de büyük ekonomik sorunlarla başetmeye çalışıyorlar. Lidköping Belediyesine yapılan Peak Eco tesisinin üretime başlamasıyla birlikte, bunu hem İsveç'te ki diğer belediyelerin, hem de dünya genelinde birçok ülkenin belediye ve kurumlarınınn Peak Eco sisteminin potansiyel müşterileri arasında olacağından eminiz. Şu aşamada bile Almanya, Türkiye, Norveç, İsveç, Çin, Hindistan gibi ülkelerle distiribütörlük anlaşmaları yapılmış durumda.

25 PEAK ECO ENERJİ Örnek Müşteri Potansiyeli Yerel Yönetimler: Kendi atığından kendi elektriğini üretmek isteyen yerel yönetimler Kanalizasyon tesisleri: Kanalizasyon su posalarının işlenmesinde Mezabahalar, Tavukçuluk ve Balıkçılık Sanayileri: Hayvansal sakaktların işlenmesinde Orman ve Tarımcılık İşletmeleri: Zeytin çekirdeği,fındık kabuğu, gıda atıkları, orman ürünleri atıkları v.s. Enerji ve Isı Tesislerinde: Geri dönüşüm ve enerji depolama da önemli Sanayiler: Plastik, lastik, organik atıklar, kimyasal ve hastane atıkları v.s. gibi atıkların işlenmesinde Limanlar: Gemi ve tankerlerin limana bıraktığı atıkların işlenerek elektrik üretimi. Siteler: Büyük çaptaki sitelerin kendi atık su çamuru ve evsel atıklarının işlenerek, kendi elektriğini üretmek için

26 Peak Eco Enerji Özet Peak Eco çalışma grubu, mevcut ve gelecekteki piyasa gereksinimlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek piroliz sistemleri konusunda uzun yıllara dayanan tecrübe ve üst düzey bilgi birikimine sahiptirler.. Volvo Pininfarina fabrikasında, Volvo işbirliği içinde geliştirilen piroliz prototipinde çeşitli çamur, sakatat (mezbaha atıkları), pelet ve lastikler v.s. gibi malzemelerle yapılan testler başarılı sonuçlar vermiştir. Yerel kurum ve kuruluşlar hem atık geri dönüşümüyle çevresel sorunların çözülmesine, hem de bu geri dönüşümden elektrik enerjisi üretimini sağlayacaklar. Tüm dünya Peak Eco sistemlerinin potansiyel müşterileridir. Nispeten düşük bir yatırım karşılığında, kısa bir yatırım geri ödeme dönemi. Geleceğin enerjisi ile temiz çevre, güvenli ve temiz enerji!

27 VİZYON Rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidro elektrik santralleri ve PEAK ECO geri dönüşüm enerjisi, geleceğin temiz çevre ve güvenli enerjisidir. GERÇEKLİK PEAK ECO ENERJİ tüm testlerden geçmiş ve kendisini kanıtlamış, hayali gerçek eden temiz ve çevreci bir enerji alternatifidir. GELECEK Tüm dünya geleceğini kurtarmak için fosil yakıtlar dışında, yenilenebilir, çevreyi kirletmeyen, aşırı tüketimden kaynaklı atıkların geri dönüşümüyle enerjiye dönüştürülebilen sistemlere yönelmek zorundadır.

Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi)

Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi) Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi) Hakkımızda Şirketimiz DEMİREKEN ENERJİ AŞ. 2012 yılından bu yana yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmayı hedef olarak benimsemiştir.

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu

Detaylı

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1. Su giderme 2. Kurutma 3. Boyut küçültme 4. Yoğunlaştırma 5. Ayırma Su giderme işleminde nem, sıvı fazda gideriliyor. Kurutma işleminde nem, buhar fazda gideriliyor.

Detaylı

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2013 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2012 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Bilindiği üzere, elektrik enerjisi tüketimi gelişmişliğin göstergesidir. Bir ülkedeki kişi başına düşen

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI. Gökhan BAŞOĞLU

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI. Gökhan BAŞOĞLU YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI İÇERİK 1. DÜNYADAKİ VE ÜLKEMİZDEKİ ENERJİ KAYNAKLARI VE KULLANIMI 1.1 GİRİŞ 1.2 ENERJİ KAYNAKLARI 1.3 TÜRKİYE VE DÜNYADAKİ ENERJİ POTANSİYELİ 2. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

Detaylı

Ranteko. Çevre Çözümleri Ve Danışmanlık Hizmetleri. Çamur Kurutma ve Yakma Teknolojileri. Anaerobik Çürütme ve Biyogaz Tesisleri

Ranteko. Çevre Çözümleri Ve Danışmanlık Hizmetleri. Çamur Kurutma ve Yakma Teknolojileri. Anaerobik Çürütme ve Biyogaz Tesisleri Ranteko ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ Çamur Kurutma ve Yakma Teknolojileri Anaerobik Çürütme ve Biyogaz Tesisleri Çamur Bertaraf Çözümleri Yenilenebilir Enerji Projeleri Çevre Çözümleri Ve Danışmanlık Hizmetleri

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ

JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ Karbonsan ın fabrikası, Orhangazi Bursa da bulunmaktadır. Karbonsan ın ürün çeşitlerini genel çerçevesiyle

Detaylı

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Sedat Akar Turkoted Yönetim Kurulu Üyesi Biyogaz Nedir? Biyogaz, mikrobiyolojik floranın etkisi altındaki organik maddelerin oksijensiz bir ortamda çürütülmesi

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

BELEDİYE ATIKLARININ ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE EVSEL ATY OLARAK KULLANILMASI

BELEDİYE ATIKLARININ ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE EVSEL ATY OLARAK KULLANILMASI BELEDİYE ATIKLARININ ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE EVSEL ATY OLARAK KULLANILMASI 2017 ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU -ATIKTAN ENERJİ oturumu- 27.02.2017 Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği İSMAİL BULUT, CEO Türkiye Çimento

Detaylı

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 1 2 FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 3 İÇİNDEKİLER 1) TARİHÇE 2) ÇİMENTO nedir ve ÇİMENTO ÜRETİM PROSESİ 3) VERİMLİLİK UYGULAMALARI (Bu sunumda yer alan sayısal

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisi ihtiyacı, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı hızla artmaktadır. Gıda miktarlarında, artan talebin karşılanamaması sonucunda

Detaylı

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI KONULAR 1-Güneş Enerjisi i 2-Rüzgar Enerjisi 4-Jeotermal Enerji 3-Hidrolik Enerji 4-Biyokütle Enerjisi 5-Biyogaz Enerjisi 6-Biyodizel Enerjisi 7-Deniz Kökenli Enerji 8-Hidrojen

Detaylı

ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu. Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00

ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu. Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00 ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00 ÇÖP GAZI İLE KOJENERASYON ve ATIKSU ÇAMURUNUN GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 3 Mayıs 2018 Levent HACIOĞLU Elektronik Mühendisi

Detaylı

Ülkemizde Elektrik Enerjisi:

Ülkemizde Elektrik Enerjisi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik-Bilgisayar Bilim Kolu Eğitim Seminerleri Dizisi 6 Mart 8 Mayıs 22 Destekleyen Kuruluşlar: Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI

PERFECTION IN ENERGY & AUTOMATION ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI ENDÜSTRİYEL KOJENERASYON UYGULAMALARI MAYIS 2015 1 Kojenerasyon Nedir? Bugün enerji, insanların hayatındaki en önemli olgulardan birisi haline gelmiştir. Kojenerasyon fikri, tamamen enerji verimliliği

Detaylı

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ KBSB Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği - 2014 Ahmet Cevat Akkaya www.kbsb.org.tr Milyar Kaçınılmaz Son? Misyon? Tek gerçek kaynak - Dünya Dünya popülasyon

Detaylı

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi İbrahim M. Yağlı* Enerji üretiminde Rüzgar Enerjisinin Üstünlükleri Rüzgar enerjisinin, diğer enerji üretim alanlarına göre, önemli üstünlükleri bulunmaktadır:

Detaylı

HAKKIMIZDA. Firmamız 2006 yılının Ocak ayında arıtma sistemleri kurmak ve çevre teknolojilerini geliştirmek amacıyla kurulmuştur.

HAKKIMIZDA. Firmamız 2006 yılının Ocak ayında arıtma sistemleri kurmak ve çevre teknolojilerini geliştirmek amacıyla kurulmuştur. 01 HAKKIMIZDA Firmamız 2006 yılının Ocak ayında arıtma sistemleri kurmak ve çevre teknolojilerini geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Multiclair, temel prensip olarak Elektroflokülasyon yöntemini kullanan

Detaylı

BİYO ENERJİ İLE ÇALIŞAN İKLİMLENDİRME VE ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALİ. Çevre dostu teknolojiler

BİYO ENERJİ İLE ÇALIŞAN İKLİMLENDİRME VE ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALİ. Çevre dostu teknolojiler Çevre dostu teknolojiler Kuruluş yılımız olan 2007 senesi, alarm veren iklim değişimi raporunun Birleşmiş Milletler tarafından açıklanmasının da tarihidir. Aynı zamanda fosil enerji kaynakları miktarının

Detaylı

Gökmen ÖZER-Elazığ Kovancılar Çok Programlı Anadolu Lisesi

Gökmen ÖZER-Elazığ Kovancılar Çok Programlı Anadolu Lisesi Gökmen ÖZER-Elazığ Kovancılar Çok Programlı Anadolu Lisesi Kazanım No: D.11.2 Gökmen ÖZER-Coğrafya Öğretmeni 2 Toprak, orman, madenlerdir. Enerji kaynaklarından petrol ve kömürün kullanımı diğer yer altı

Detaylı

Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ

Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ BİYO KÜTLE ENERJİ Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ «Son balık tutulduğunda, Son kuş vurulduğunda, Son ağaç kesildiğinde, Son nehir kuruduğunda, Paranın yenilecek bir şey olmadığını anlayacaksınız!»

Detaylı

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) :

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak

Detaylı

Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt İTÜ

Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt İTÜ Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt 13.04.2017 - İTÜ 11.04.2017 2 Kombine Çevrim Santraller Temel amaç elektrik üretimidir En son teknolojilerle ulaşılan çevrim verimi %62 civarındadır.

Detaylı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 1 Kasım 2014/ İzmir Mimarlık Merkezi FOSİL

Detaylı

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları ENERJİ KAYNAKLARI 1 4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları A nın Yanıtları 1. Günümüzde kullanılan nin maliyetinin düşük, çevreye zarar vermeyen... yenilenebilir ve güvenli olmasına önem verilmektedir. 12.

Detaylı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı

Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Dr. Rüstem KELEŞ SASKİ Genel Müdürü ADASU Enerji AŞ. YK Başkanı Konunun önemi Belediyelerin enerji kaynakları; Hidrolik Bio kütle Bu kaynaklardan belediyeler nasıl yararlanabilir, Yenilenebilir enerji

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU

GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU YEŞİL ENERJİ NEDİR? Yeşil Enerji, güneş, rüzgar jeotermal, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji için kullanılan bir deyimdir.

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ M E H M E T A Ş K E R, 2 5. 0 9. 2 0 1 3 I S T A N B U L TÜRKİYE'NİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARI : Elektrik enerjisi üretmek için yenilenebilir kaynakların kullanımını

Detaylı

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ

TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA ENDÜSTRİYEL KONTROL SİSTEMLERİ LTD.ŞTİ., ENERJİ YÖNETİMİNDE SINIRSIZ ÇÖZÜMLER SUNAR. HOŞGELDİNİZ TAMGA TRİO YANMA VERİMİ Yakma ekipmanları tarafından yakıtın içerdiği enerjinin, ısı enerjisine dönüştürülme

Detaylı

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL

1.10.2015. Kömür ve Doğalgaz. Öğr. Gör. Onur BATTAL Kömür ve Doğalgaz Öğr. Gör. Onur BATTAL 1 2 Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş, diğer kaya tabakalarının arasında

Detaylı

TEMİZ ENERJİ TEKNOLOJİLERİ KURSU. Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Osmanbey Kampüsü, Şanlıurfa

TEMİZ ENERJİ TEKNOLOJİLERİ KURSU. Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Osmanbey Kampüsü, Şanlıurfa TEMİZ ENERJİ TEKNOLOJİLERİ KURSU Prof. Dr. Hüsamettin BULUT Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Osmanbey Kampüsü, Şanlıurfa KISA ÖZGEÇMİŞ Doç. Dr. Hüsamettin BULUT EĞİTİM

Detaylı

EVSEL KATI ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ PROJESİ. Dr. Bülent HALİSDEMİR Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı

EVSEL KATI ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ PROJESİ. Dr. Bülent HALİSDEMİR Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı EVSEL KATI ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ PROJESİ Dr. Bülent HALİSDEMİR Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı TÜRKİYE DE KATI ATIK VE ENERJİ DURUMU TÜRKİYE NİN YENİLENEBİLİR

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ Enerji Yönetimi A.B.D Lisansüstü Programı Tezsiz Yüksek Lisans programına kabul edilen öğrenciler zorunlu dersleri tamamlamak

Detaylı

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ Atıktan enerji elde edilmesi, atıkların fazla oksijen varlığında yüksek sıcaklıkta yakılması prosesidir. Yanma ürünleri, ısı enerjisi, inert gaz ve kül şeklinde sayılabilir.

Detaylı

DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ

DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ DORSET BİYOKÜTLE VE TAVUK GÜBRESİ KURUTMA SİSTEMİ n Kurutma Biyokütle Biyogaz tesisi çıktısı Yonga Arıtma Çamuru Tavuk Gübresi Gıda atıkları vs. n Kompakt ve esnek n Peletleme tesisi n Sanitasyon n Çuvallama

Detaylı

ATIKTAN ELEKTRİK ENERJİSİ ELDE EDİLMESİ

ATIKTAN ELEKTRİK ENERJİSİ ELDE EDİLMESİ ATIKTAN ELEKTRİK ENERJİSİ ELDE EDİLMESİ Nuri Azbar ÇMO İzmir Şubesi & Ege Üniversitesi, Çevre Sor. Uyg ve Ar. Merkezi, Izmir nuri.azbar@ege.edu.tr Atıktan Enerjiye «Atıktan Enerjiye» atıkların termal (yakma,

Detaylı

Enerjinin varlığını cisimler üzerine olan etkileri ile algılayabiliriz. Isınan suyun sıcaklığının artması, Gerilen bir yayın şekil değiştirmesi gibi,

Enerjinin varlığını cisimler üzerine olan etkileri ile algılayabiliriz. Isınan suyun sıcaklığının artması, Gerilen bir yayın şekil değiştirmesi gibi, ENERJİ SANTRALLERİ Enerji Enerji soyut bir kavramdır. Doğrudan ölçülemeyen bir değer olup fiziksel bir sistemin durumunu değiştirmek için yapılması gereken iş yoluyla bulunabilir. Enerjinin varlığını cisimler

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER Prof.Dr. Hasancan OKUTAN İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü okutan@itu.edu.tr 24 Ekim 2014 29. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

Enerji Kaynakları ENERJİ 1) YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI 2) YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

Enerji Kaynakları ENERJİ 1) YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI 2) YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Enerji, iş yapabilme kabiliyetidir. Bir sistemin enerjisi, o sistemin yapabileceği azami iştir Enerji Kaynakları 1) YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI 2) YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEMEZ ENERJİ

Detaylı

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN DÖNGÜSEL EKONOMİDEKİ ROLÜ

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN DÖNGÜSEL EKONOMİDEKİ ROLÜ TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN DÖNGÜSEL EKONOMİDEKİ ROLÜ Ağustos 2017 Döngüsel Ekonomi Nedir? Son yıllarda özellikle Avrupa Birliği nin çok önem verdiği döngüsel ekonomi (circular economy) ülkemizin gündeminde

Detaylı

Yakın n Gelecekte Enerji

Yakın n Gelecekte Enerji Yakın n Gelecekte Enerji Doç.Dr.Mustafa TIRIS Enerji Enstitüsü Müdürü Akademik Forum 15 Ocak 2005 Kalyon Otel, İstanbul 1 Doç.Dr.Mustafa TIRIS 1965 Yılı nda İzmir de doğdu. 1987 Yılı nda İTÜ den Petrol

Detaylı

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ BİTKİSEL VE HAYVANSAL ATIKLARDAN BİYOGAZ VE ENERJİ ÜRETİM TESİSİ Tesisin Amacı Organik yapıdaki hammaddelerin oksijensiz ortamda bakteriler yoluyla çürütülerek enerji potansiyeli olan biyogaza ve biyogazın

Detaylı

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI

ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI HATUN ÖZTÜRK 20338647 Küresel Isınma Küresel ısınma, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artış için kullanılan bir terimdir. Fosil yakıtların

Detaylı

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON

Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON Elektrik Üretiminde Enerji Verimliliği için KOJENERASYON VE TRİJENERASYON 27 MAYIS 2015 - İZMİR Yavuz Aydın Başkan TÜRKOTED KÜRESEL ENERJİ PİYASALARINDA GELİŞMELER VE BEKLENTİLER 2 02.06.2015 The future

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ

ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 6 : CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ D ENERJİ KAYNAKLARI VE GERİ DÖNÜŞÜM (5 SAAT) 1 Enerji ve Enerji Kaynakları 2 Yenilenemez Enerji Kaynakları 3 Yenilenebilir Enerji

Detaylı

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER

KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER KÜRESELLEŞEN DÜNYA GERÇEKLERİ TÜRKİYE NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ VE TEMİZ TEKNOLOJİLER Prof.Dr. Hasancan OKUTAN İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü okutan@itu.edu.tr 18 Haziran 2014 İTÜDER SOMA dan Sonra: Türkiye de

Detaylı

2014 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

2014 SEKTÖR RAPORU TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSAN TÜRKİYE ELEKTROMEKANİK SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜNYADA ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ Gelişmekte olan ülkelerdeki sanayileşme enerjiye olan talebin hızla artmasına neden olmaktadır. Enerji,

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE DÖNGÜSEL EKONOMİ YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ÖNEMİ. Dr. Belma SOYDAŞ SÖZER Biyokütle Enerjisi Grubu Koordinatörü

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE DÖNGÜSEL EKONOMİ YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ÖNEMİ. Dr. Belma SOYDAŞ SÖZER Biyokütle Enerjisi Grubu Koordinatörü İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE DÖNGÜSEL EKONOMİ YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ÖNEMİ Dr. Belma SOYDAŞ SÖZER Biyokütle Enerjisi Grubu Koordinatörü (bssozer@yegm.gov.tr) Döngüsel Ekonomi Kongresi, 5-6 Ekim 2017,

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE ÇEVRE MEVZUATI Dr. Gülnur GENÇLER ABEŞ Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 06/02/2016 YENİLENEBİLİR ENERJİ NEDİR? Sürekli devam eden

Detaylı

Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız!

Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız! Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız! Ocak 2014 te Durum: Son dönemde PV panel fiyatlarında büyük düşüş:

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2 SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON-2 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Kaynak: YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu

Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 26. Toplantısı Türkiye nin Enerji Teknolojileri Vizyonu Prof. Dr. Yücel ALTUNBAŞAK Başkanı Enerji İhtiyacımız Katlanarak Artıyor Enerji ihtiyacımız ABD, Çin ve Hindistan

Detaylı

Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus

Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus Yüksek kapasiteli boyler Modul-plus Temiz kullanım sıcak suyu için doğru seçim 1 Neden Modul-plus? Modul Plus, tüm dünyada otel renovasyonları için temiz sıcak su üretiminde ilk tercihtir. Spor tesislerinde,

Detaylı

Atıktan Enerji Üretimi: Hayvansal ve Tarımsal Atıkların Çevre Dostu Yöntemlerle Doğaya Kazandırılması

Atıktan Enerji Üretimi: Hayvansal ve Tarımsal Atıkların Çevre Dostu Yöntemlerle Doğaya Kazandırılması Atıktan Enerji Üretimi: Hayvansal ve Tarımsal Atıkların Çevre Dostu Yöntemlerle Doğaya Kazandırılması Prof. Dr. Nuri Azbar Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Şubesi & Ege Üniversitesi, Çevre Sor. Uyg ve Ar.

Detaylı

World Energy Outlook Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011

World Energy Outlook Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011 World Energy Outlook 2011 Dr. Fatih BİROL UEA Baş Ekonomisti İstanbul, 1 Aralık 2011 Bağlam: halihazırda yeterince kaygı verici olan eğilimlere yeni zorluklar ekleniyor Ekonomik kaygılar dikkatleri enerji

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ. O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ. O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK NEDİR BU ENERJİ? İş Yapabilme Yeteneğidir. Canlı Tüm Organizmalar Enerjiye İhtiyaç Duyar. İnsanlık Enerjiye Bağımlıdır. Yaşam

Detaylı

Dünyada Enerji Görünümü

Dünyada Enerji Görünümü 09 Nisan 2014 Çarşamba Dünyada Enerji Görünümü Dünyada, artan gelir ve nüfus artışına paralel olarak birincil enerji talebindeki yükseliş hız kazanmaktadır. Nüfus artışının özellikle OECD Dışı ülkelerden

Detaylı

Çöp problemi. Denetimsiz çöplükler şimdiye kadar atık bertarafının en yaygın biçimiydi. Problemler: Sera gazları. Çöp.

Çöp problemi. Denetimsiz çöplükler şimdiye kadar atık bertarafının en yaygın biçimiydi. Problemler: Sera gazları. Çöp. Atık Deĝerlendirme Tesislerinin Atıkların Enerji Kaynağı Olarak Kullanılması SAYIN ERTAN ARISOY IÇIN ATIK BERTERAF TEKLIFI 1 Problemler 5 Önkoşullar 2 Çözümler 6 Masraflar ve kapasite 3 Teknik 7 Geleceğe

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.Ç.1. Enerjinin Dönüşümü ve Tasarım Burdur İl Koordinatörleri Bu ünitede su, rüzgar ve güneş gibi doğal kaynakları kullanarak temiz ve sürdürülebilir enerji elde etme teknolojilerini

Detaylı

GÜNE ENERJ PV Sistemleri: PV uygulamaları

GÜNE ENERJ  PV Sistemleri: PV uygulamaları GÜNEŞ ENERJİSİ Güneşin enerjisini üç yolla kullanabiliriz, güneş enerjisi derken bu üçü arasındaki farkı belirtmek önemlidir: 1. Pasif ısı. Güneşten bize doğal olarak ulaşan ısıdır. Bina tasarımında dikkate

Detaylı

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS RÜZGAR ENERJĐSĐ Erdinç TEZCAN FNSS Günümüzün ve geleceğimizin ekmek kadar su kadar önemli bir gereği; enerji. Son yıllarda artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi

Detaylı

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN Elektrik Enerjisi Üretimi Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN ELEKTRİK PİYASALARI İŞLETME A.Ş. Doğalgaz Yenilenemez (Fosil) Kaynaklı Kömür Elektrik Enerjisi Üretim Çeşitleri Nükleer Petrol türevleri

Detaylı

Akçansa Çimento. Evsel Atık Sorununa Sürdürülebilir Çözüm Önerisi

Akçansa Çimento. Evsel Atık Sorununa Sürdürülebilir Çözüm Önerisi Akçansa Çimento Evsel Atık Sorununa Sürdürülebilir Çözüm Önerisi Đçerik Atık Konusuna Çimento Çözümü Akçansa ve Sunduğu Çözümler Belediyeler Đçin Aksiyon Planı Ekler Atık Konusuna Çimento Çözümü Çimento

Detaylı

Biyokütle Nedir? fosil olmayan

Biyokütle Nedir? fosil olmayan Biyokütle Enerjisi Biyokütle Nedir? Yeşil bitkilerin güneş enerjisini fotosentez yolu ile kimyasal enerjiye dönüştürerek depolaması sonucu oluşan biyolojik kütle, biyolojik kökenli fosil olmayan organik

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ

ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ ÖZEL EGE LİSESİ AKAN SUYUN ENERJİSİNİN ELEKTRİĞE DÖNÜŞÜMÜ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Bürge ÖZTÜRK DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Melike GÜZEL İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...2 3. Giriş...3-4 4.Yöntem...4-5

Detaylı

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 HİDROJEN ÜRETİMİ HİDROJEN KAYNAĞI HİDROKARBONLARIN BUHARLA İYİLEŞTİRİMESİ KISMİ OKSİDASYON DOĞAL GAZ İÇİN TERMAL KRAKİNG KÖMÜR GAZLAŞTIRMA BİYOKÜTLE

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

GDF SUEZ de Su Ayak İzi ve Su Risklerinin Yönetimi. Peter Spalding: HSE Manager, GDF SUEZ Energy International April 2015

GDF SUEZ de Su Ayak İzi ve Su Risklerinin Yönetimi. Peter Spalding: HSE Manager, GDF SUEZ Energy International April 2015 GDF SUEZ de Su Ayak İzi ve Su Risklerinin Yönetimi Peter Spalding: HSE Manager, GDF SUEZ Energy International April 2015 GDF SUEZ Önemli Rakamlar 2013 de 81,3 milyar gelir 147,400 dünyada çalışan sayısı

Detaylı

Güneş Enerjisiyle Isıtma ve Soğutmanın Ticari Uygulamaları İŞ ENERJİ Aclan KAYA Proje Mühendisi

Güneş Enerjisiyle Isıtma ve Soğutmanın Ticari Uygulamaları İŞ ENERJİ Aclan KAYA Proje Mühendisi Güneş Enerjisiyle Isıtma ve Soğutmanın Ticari Uygulamaları İŞ ENERJİ Aclan KAYA Proje Mühendisi -Neden Güneş Enerjisi? -Türkiyedeki Güneşlenme Süreleri -Neden CSP? -CSP Sistemleri -CSP Çalışma Prensibi

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru. Enes KELEŞ Kasım / 2014

Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru. Enes KELEŞ Kasım / 2014 Katı Atık Yönetiminde Arıtma Çamuru Enes KELEŞ Kasım / 2014 İÇİNDEKİLER Arıtma Çamuru Nedir? Arıtma Çamuru Nerede Oluşur? Arıtma Çamuru Çeşitleri Arıtma Çamuru Nerelerde Değerlendirilebilir? 1. Açık Alanda

Detaylı

Yeni Yenilenebilir Enerji Yasası (EEG) Madde 1 Yasanın Amacı

Yeni Yenilenebilir Enerji Yasası (EEG) Madde 1 Yasanın Amacı Yeni Yenilenebilir Enerji Yasası (EEG) Madde 1 Yasanın Amacı İklim, doğa ve çevre korunması açısından, enerji üretiminin sürdürülebilir gelişimi Fosilden oluşan hammadde üzerine anlaşmazlıklardan kaçınma

Detaylı

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ÜRETİMİ

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ÜRETİMİ KATI ATIKLARDAN ENERJİ ÜRETİMİ Artan nüfus, kentlesme ve sanayilesmeye paralel olarak olusan katı atık miktarı da hızla artmakta ve kentler için giderek daha büyük bir sorun haline gelmektedir. Gelismis

Detaylı

İstanbul Enerji A.Ş Faaliyetleri. Fatih SALTABAŞ Genel Müdür

İstanbul Enerji A.Ş Faaliyetleri. Fatih SALTABAŞ Genel Müdür İstanbul Enerji A.Ş Faaliyetleri Fatih SALTABAŞ Genel Müdür MİSYON VİZYON Müşterilerimiz, paydaşlarımız ve toplum için enerji yönetimi alanında yenilikçi ve çevre dostu çözümler sunmaktır. Öncelikle yenilenebilir

Detaylı

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE SEKTÖRÜ Türkiye birincil enerji tüketimi 2012 yılında 121 milyon TEP e ulaşmış ve bu rakamın yüzde 82 si ithalat yoluyla karşılanmıştır. Bununla birlikte,

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL YAKIT PİLLERİ Cihat DEMİREL 16360030 İçindekiler Yakıt pilleri nasıl çalışır? Yakıt Pili Çalışma Prensibi Yakıt pilleri avantaj ve dezavantajları nelerdir? 2 Yakıt Pilleri Nasıl Çalışır? Tükenmez ve hiç

Detaylı

MAMAK ÇÖPLÜĞÜNDEN ENERJİ ÜRETİMİ ÖRNEK OLUYOR MU?

MAMAK ÇÖPLÜĞÜNDEN ENERJİ ÜRETİMİ ÖRNEK OLUYOR MU? MAMAK ÇÖPLÜĞÜNDEN ENERJİ ÜRETİMİ ÖRNEK OLUYOR MU? 12 Ocak 2012 NEREDEN NEREYE Ankara'nın günlük 4 bin tonun üzerindeki çöpünün döküldüğü Mamak Çöplüğü'nde, vahşi depolama yöntemiyle biriken çöpün çevreye

Detaylı

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır.

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır. Kariyer Mühendislik 2011 yılında gelişen çevre ve iş güvenliği mevzuatlarının Türkiye de uygulanmasını hedef alarak kurulmuştur. Şirket çalışanlarının ve kurucusunun yıllar içerisinde elde etmiş olduğu

Detaylı

Sistemleri. (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 04.01.2010 - İstanbul

Sistemleri. (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 04.01.2010 - İstanbul Birleşik ik Isı ve GüçG Sistemleri (Kojenerasyon) Sedat Akar Makina Mühendisi Topkapı Endüstri, Gn.Md. 1 Birleşik ik Isı ve GüçG Sistemi Kojenerasyon- Nedir? En temel ifadeyle ; Elektrik ve Isının aynı

Detaylı

Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri

Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri Enerji Sektörüne İlişkin Yatırım Teşvikleri 5 Kasım 2015 Ekonomi Bakanlığı 1 Enerji Sektöründe Düzenlenen Teşvik Belgeleri V - 20.06.2012-30.06.2014 Döneminde Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerinin Kaynaklarına

Detaylı

Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri

Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri i Ekolojik Yerleşimlerde Atık Yönetiminin Temel İlkeleri Ekoljik yerleşimler kaynakların kullanımında tutumludur. Atık Yönetimi ve geri dönüşüm bu yerleşimlerde kaynak yönetiminin ayrılmaz bir bileşenidir.

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

MAVİTEC GAZLAŞTIRMA SİSTEMLERİ

MAVİTEC GAZLAŞTIRMA SİSTEMLERİ Atıklarınızın değerini yükselterek çevreyi koruyun! Gazlaştırma; gübre, çöp ve organik atıkların işlenerek yeşil enerjiye ve yüksek katma değerli EcoChar a dönüştürülmesinin ekonomik, ekolojik ve ergonomik

Detaylı

RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları

RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları Seyitcan ALTINKAYNAK BAKA Antalya YDO Uzmanı Ekim 2015

Detaylı

Mars Enerji Hakkında

Mars Enerji Hakkında Mars Enerji Hakkında Mars Enerji International Hollanda Üretim Planı ; RES Servis ve kurulumda, Hollanda lı partner Avrupalı yatırımcıları TR ye gelmesinde köprü Üreticiler ile hızlı işbirlikleri Mars

Detaylı

ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM)

ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM) ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM) Antalya Organize Sanayi Bölgesi 1976 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş ve 1992 yılında ilk etabının altyapıları tamamlanmış bir bölgedir. Toplam

Detaylı

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN

Harici Yanma Tesisi. Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü. Özgür AKGÜN Harici Yanma Tesisi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Özgür AKGÜN 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Alanı 4.2 km² 3 05.06.2015 Şirket Tanıtımı Ülkemizin en büyük ve tek entegre yassı çelik üreticisi 9 milyon

Detaylı

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...

İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER... İÇİNDEKİLER TABLO VE ŞEKİLLER...4 1.Yönetici Özeti... 11 2.Giriş... 12 3.Sektörel Analiz... 13 3.1 Birincil Enerji Kaynaklarına Bakış...13 3.1.1 Kömür... 13 3.1.1.1 Dünya da Kömür... 14 3.1.1.1.1 Dünya

Detaylı

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita

Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita Adana Büyükşehir Belediyesi Sorumluluk Alanını gösteren harita 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu nun 7 nci maddesi; evsel katı atıkların toplanarak bertaraf tesisine/aktarma istasyonlarına taşınması

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE Türkiye önümüzdeki yıllarda artan oranda enerji ihtiyacı daha da hissedecektir. Çünkü,ekonomik kriz dönemleri

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YATLARDA KULLANILAN GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 1 Onur GÜNAY, 2 Yiğit GÜLMEZ, 3 Oğuz ATİK 1 Araş.Gör., Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, İzmir, onur.gunay@deu.edu.tr

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı