ORHANELİ DEVLET HASTANESİ ACİL EYLEM PLANI 2013

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORHANELİ DEVLET HASTANESİ ACİL EYLEM PLANI 2013"

Transkript

1 AFT.PL.01 25/10/ /48 ORHANELİ DEVLET HASTANESİ ACİL EYLEM PLANI 2013

2 AFT.PL.01 25/10/ /48 GENEL DURUM 1.1) Kurumun Adı: TÜRKİYE KAMU HASTANELER KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ 1.2) Adresi : Karabekirpaşa Mahallesi Linyit Sokak No: 1 ORHANELİ / BURSA 1.3) Çalışma Konusu: Ayaktan Muayene ve Yataklı Tedavi Hizmetleri 1.4) Sektörel Konumu: Kamu Kurumu 1.5) Çalışma Tarzı: 24 Saat kesintisiz Sağlık hizmeti sunumu 1.6) Hastanenin İmkan ve Kabiliyetleri; 1.7) Sağlık Hizmet üniteleri: a) Poliklinikler: Tüm polikliniklerimiz hafta içi gündüz saat arası hizmet vermektedir. DAHİLİYE POLİKLİNİĞİ GENEL CERRAHİ POLİKLİNİĞİ KADIN HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİ ZEMİN KAT ÇOCUK HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİ DİŞ POLİKLİNİĞİ ANESTEZİ POLİKLİNİĞİ b) Klinikler: 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. B BLOK GENEL CERRAHİ KADIN DOĞUM SERVİSİ -17 YATAK DAHİLİYE SERVİSİ 17 YATAK ÇOCUK SERVİSİ 16 YATAK KATLAR 1 KAT 2 KAT 3 Kat c) Acil Servis Ünitesi : 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. 1) Fiziki Yapı ve Kullanım Alanı: - Betonarme Karkas Yapıdan oluşan hastanemiz zemin kat C Blok ta 869 metrekare kullanım alanına sahiptir. 2) Personel : - Doktor : 1 kişi -Hemşire : 2 kişi -Sağlık Memuru :1 kişi -Hizmetli :1 kişi -Temizlik Elemanı :2 kişi 3) Birimleri ve Donanımları : - 1 Adet muayane alanı (Sarı Alan) Tam Donanımlı 4 yataklı -1 Adet muayene alanı (Yeşil Alan) Donanımsız 2 yataklı -1 Resüsitasyon alanı (Kırmızı Alan) Tam Donanımlı 1 yataklı -1 Gözlem odası Tam Donanımlı 6 yataklı 4) Kapasitesi : 24 Saat hizmet vermektedir. Günlük ortalama hasta sayısı 100 kişi civarındadır. Acil Serviste Alet Organizasyonu Planı Acil Servis Triaj ve Kimlik Tespit Çalışmaları Triaj Hizmetleri: 1- Hastaneye Standart Triaj Etiketiyle getirilen hasta ya da yaralıların kayıtları tutulup, ön tıbbi kontrolü müteakip, kartlarında belirtilen alanlara sevk edilir. 2- Triaj etiketi olmadan gelen yaralı ve hastalarında kayıtları eksiksiz olarak tutulup, durumuna göre etiketlenmeleri (YEŞİL, SARI, KIRMIZI, SİYAH) yapılır. İlgili alanlara sevk edilir. 3- Yeteri kadar Standart Triaj Etiketi İl sağlık Müdürlüğünden temin edilir. YEŞİL ETİKET : Genel durumu iyi, hiçbir vital bozukluğu olmayan ve ayaktan tedavi edilebilecek hastalara uygulanır. SARI ETİKET : Vital bulguları stabil, acil yaşam tehdidi altında olmayan ve bekleyebilecek hastalara uygulanır. KIRMIZI ETİKET Acil olarak operasyona yada yoğun bakıma alınarak yaşamı kurtarılacak hastalar bu gruba dahil edilir ve derhal kırmızı alana gönderilir. Afet anında acil serviste resüsitasyon yapılmaz SİYAH ETİKET : Ölmüş olanlar bu gruba girer. En kısa sürede morga gönderilir. Yeteri kadar sedye bulundurulur.

3 AFT.PL.01 25/10/ /48 Triaj Kartı (Standart seri no lu kartlar gerektiğinde Sağlık Müdürlüğünden temin edilir.) NOT: Hastanemizde afet triaj uygulamalarının Acil Servis önünde ve yanında yer alan otoparklarda yapılması uygun bulunmuştur. Binada yapısal anlamda büyük hasarların oluşması durumunda ise caddenin karşı tarafında yer alan Orman Müdürlüğüne ait park ve otoparklarda yapılması uygun görülmüştür. d) Tetkik ve Tespit Üniteleri (Tetkik, Görüntüleme, Çekim, Ölçüm ve Benzeri Üniteler) LABORATUVAR ÜNİTELERİ : SIRA NO ADI DONANIMI 1 Hematoloji Tam Donanımlı Değil 2 Biyokimya Tam Donanımlı Değil 3 Eliza Kart Test Yöntemi İle Bakılmaktadır GÖRÜNTÜLEME VE ÇEKİM ÜNİTELERİ SIRA NO ÜNİTENİN ADI DONANIMI 1 Röntgen Düz grafiler çekilmektedir. e) Eczane Hizmetleri : Hafta içi arası hizmet vermektedir. f) Transfüzyon Merkezi : Hafta içi 1 doktor, 1 hemşire, 1 Lab. Tek. İle arası hizmet vermekte ve hafta sonu 1 Lab. Tek. İle hizmet vermektedir. g) Ameliyathaneler : Kendine ait binasında ve acil üstü katında 2 ameliyat masasıyla hizmet vermektedir Diğer İmkan ve Kabiyetleri: a. Personel Dağılım Pozisyonu: Sicilden alınan personel dağılımı Ünvanlar Kadın Erkek Toplam Uzman Doktorlar Pratisyen Doktorlar Eczacı Diş Hekimi 1 1 Hemşireler Ebeler 7 7 Sağlık Teknisyenleri 7 7 Sağlık Memurları Hizmetliler Şoförler 2 2 Teknik Personeller b. Mevcut (Merkez Binaların Fiili) Yatak Sayısı : 50 yatakla hizmet vermektedir. İstatistik birimi verileri c) Afet Durumunda Ek Yatak Sayısı :100 d) Haberleşme ve İletişim İmkanları : Telefonlar : : Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı: KRİZ MASASI * (FAKS) * / * (tel) * * * * Faks : Web Adresi :

4 AFT.PL.01 25/10/ /48 BURSA AFET YÖNETİM MERKEZİ : * / 01 / 02 / 04 * (faks) * (uydu) * (uydu) BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ * * * * * * (UYDU) * (UMKE UYDU) BURSA ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ * 112 * * * * (UYDU) * (FAKS) BURSA 112 KOMUTA MERKEZ * (112 Komuta Merkez) * (112 Komuta Merkez Faks) * (UYDU) BURSA SİVİL SAVUNMA İL MÜDÜRLÜĞÜ * BURSA SİVİL SAVUNMA ARAMA KURTARMA BİRLİK MÜDÜRLÜĞÜ * Faks: * e) Aydınlanma ve Araç Durumu İmkanları: Kent şebekesi ile sürekli aydınlatma sağlanmaktadır. 600 kw lik 2 adet sabit jeneratörümüz iki adet 800 lt lik tankı ile ve 900 lt. lik yedek tankı ile devrededir. Ayrıca 80 kw lik bilgisayarları besleyen UPS ve 6 adet 10 kw lik ameliyathaneyi besleyen UPS sistemimiz mevcuttur. Yakıt tüketimi 38 lt/saattir. f) Cihaz ve Malzeme Durumu : Kurumumuz verilen hizmetlere ilişkin yeterli teknik ve donanıma sahiptir. g) Afet Deposu Yeri ve Stok Malzeme Durumu : - Hastanenin Malzeme Deposu Hastanenin malzeme deposu hastane binası içinde, eczane ve ayniyat deposu olup, teknolojik gelişmeler sonucu malzeme ve cihazlarda yaşanan sık değişiklik, miatlı malzeme ve finansal zorluklar nedeniyle stoklama yapılamadığı için depomuzda yedek cihaz bulundurma yolu kullanılamamaktadır. Ancak miatlı olmayan ve standart malzemeler stoklanmış olup, belirli periyotlarla ihtiyaç hallerinde satın alınarak bulundurulmaktadır. İlaç depoları ise hastane içinde olup yeterli ilaç ve kullanım malzemeleri stok gün sayısını aşmayacak şekilde sürekli hazır bulundurulmalıdır.

5 AFT.PL.01 25/10/ /48 d) Hastane Krokisi:

6 AFT.PL.01 25/10/ /48 Orhaneli İlçe Devlet Hastanesinde oluşabilecek acil durumlardan kaynaklanan risk ve etkileri en aza indirmek ve acil duruma kontrollü bir şekilde müdahale edilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Acil durumlar: Kaza geçirenlerin kurtarılması ve tedavisi, Çalışanların, hasta ve hasta yakınlarının ve ihtiyaç duyulması halinde yerel halkın kurtarılması, Mala ve malzemeye gelecek hasarın azaltılması, Yayılmayı önlemek ve olayı kontrol altına almak, Olaydan etkilenmiş alanları güvenli hale getirmek, Acil durum şartlarına ve olaya neden olabilecek benzer prosesler için ekipman ve kayıtların korunup saklanması, Yönetime ve şirket uzmanlarına gerekli bilgileri (sağlık, emniyet, yangın, güvenlik, risk yönetimi ) sağlamak, Gerektiğinde basın, yayın organları ile yetkili mercileri yönlendirmektir. 2. KAPSAM Bu talimat, acil durumlarda Orhaneli İlçe Devlet Hastanesinde uygulanır. 3. TANIMLAR Aşağıdaki durumlar, yönetimin acil müdahalesini ve olayı kontrol altına alıp sonlandırmak için gerekli kaynakların olaya dahil edilmesini gerektirir. Bunlar: Ciddi yaralanmalar ve ölümler ( iş kazası vb.), Malın/malzemenin uğradığı büyük hasarlar ( deprem vb.), Saha dışındaki ciddi hasarlar ( trafik kazası vb.), İşin devamlılığına tehdit oluşturan unsurlar ( fırtına, sel, elektrik kesintisi vb.), Hastane emniyetine yönelik tehditler (Terörist saldırı, sabotaj) Ciddi çevresel hasarlar ( patlama, kimyasal sızıntı, yangın, sel vb.) Yukarıda belirtilen ve taşıdıkları potansiyel tehlikelerin sonuçlarının ortaya konulduğu olaylar; Yangın, Bombalama, sabotaj, terörizm, Savaş, Deprem, Sel veya su baskını, Fırtına, Patlama, Korozif yada zehirli gaz ve sıvıların dağılması, Ekipmanların bozulması veya kullanılamaz hale gelmesi, İş kazaları, şeklinde gerçekleşebilir. ACİL TOPLANMA BÖLGESİ: ORHANELİ DEVLET HASTANESİ POLİKLİNİK KISMI BAHÇE

7 AFT.PL.01 25/10/ /48 4. ORGANİZASYONDA YER ALAN EKİPLER VE SORUMLULUKLARI Acil Durum Yöneticisi Hastanede hastane yöneticisi tarafından görevlendirilen ve acil durumlardan kaynaklanan risk ve etkileri en aza indirmek için tedbirlerin alınması ve aldırılmasını sağlayacak organizasyonu kuran ve organizasyon kapsamında yürütülen faaliyet ve ekiplerden sorumlu kişidir. Yangın Söndürme ve Kurtarma Ekip Şefi Yangın söndürme ve kurtarma ekip şefi; Hastanenin yangından korunması, kurtarılması, kontrolü ve yangının söndürülmesiyle ilgili tedbirlerin alınması ve aldırılması, Hastanede yürütülecek kurtarma işleri için gerekli tedbirlerin alınması ve aldırılması, konularında yetkili ve Acil Durum Yöneticisinin tavsiyesi ile Hastane Yöneticisi tarafından görevlendirilen personeldir. Söndürme Ekibi Söndürme ekibi, bina ve tesislerde çıkan yangınlara, anında müdahale eden, yayılmasını önleyen, söndüren ve can kurtarma faaliyetlerine yardım eden Yangın Söndürme ve Kurtarma Ekip Şefi yönetiminde yeterli sayıda personelden oluşan ekiptir. Kurtarma Ekibi Kurtarma ekibi, yangın, patlama, fırtına, sel, deprem gibi hastaneyi, hasta ve hasta yakınlarını ve çevreyi tehdit eden olaylarda bina ve tesislerin en kısa zamanda tahliyesini sağlayan, mahsur kalanlar ile üzerinde "Yangında İlk Kurtarılacak" etiketi bulunan eşyayı öncelik sırasına göre kurtaran, Yangın Söndürme ve Kurtarma Ekip Şefi yönetiminde yeterli sayıda personelden oluşan ekiptir. İlk Yardım Ekibi İlk yardım ekibi, yangın, parlama, patlama ve kimyasal sızıntı gibi tehlikeler süresince yanarak ya da diğer sebeplerle yaralanan ve dumandan boğulma tehlikesi geçiren kimselere gerekli ilk yardımı yapan, ekip başı yönetiminde yeterli sayıda personelden oluşan ekiptir.

8 AFT.PL.01 25/10/ /48 NOT: Organizasyonda görev alan üyelerin isimleri Ek:I de belirtilmiştir. 5. TALİMATLAR 5.1 ACİL DURUMUN DUYURULMASI Hastane bölgesinde herhangi bir yangın çıkması durumunda, yangını ilk gören en az üç kere yüksek sesle YANGIN VAR diye bağıracak, ikaz düğmeleri ile acil durum ikaz sistemi çalıştırılacak ve kurtarma ekibi organizasyonuyla hastane dolaşılarak olayın bütün personele duyurulması sağlanacaktır. Yangın büyüklüğüne göre gerekli hallerde İTFAİYE (Tlf:110)'ye haber verilecektir. Hastane yöneticisi durumdan haberdar edilecektir. Hastanede iş kazası meydana gelmesi durumunda, kazanın boyutuna göre gerekirse ikaz düğmeleri ile acil durum ikaz sistemi çalıştırılacak ve hastane mavi kod ekibi olay yerine çağrılacaktır. Mavi kod ekibi müdahaleyi yapıp gerekli bilgilere de ulaştıktan sonra (kimlik, kazalının durumu vb.) gerekli hallerde hastane yöneticisine ( TLF:1355 ) haber verecektir. Hastane yöneticisi durumdan haberdar edilecektir. Hastanede patlama meydana gelmesi durumunda, ikaz düğmeleri ile acil durum ikaz sistemi çalıştırılacak ve olay hastanede çalışan bütün personele duyurulacaktır. İkaz sistemi dışında, kurtarma ekibi organizasyonuyla hastane dolaşılarak olayın duyurulması sağlanacaktır. Olay derhal İTFAİYE ( TLF: 110 ) ye haber verilecektir. Hastane yöneticisi durumdan haberdar edilecektir. Hastanede kimyasal madde sızıntısı, dağılması söz konusu olduğunda, ikaz düğmeleri ile acil durum ikaz sistemi çalıştırılacak ve olay hastanede çalışan bütün personele duyurulacaktır. Yangın, kurtarma ve ilkyardım ekipleri olay yerine çağrılarak yapılacak inceleme ve elde edilecek bilgilerle gerekli hallerde (sızıntının türü, büyüklüğü vb.) İTFAİYE( TLF 110 ) ye haber verilecektir. Hastane yöneticisi durumdan haberdar edilecektir. Acil durumlarda kullanılacak telefon numaraları çalışan personele duyurulacaktır. 5.2 YANGIN DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER Çevrenizde çalışan personeli, yangın durumunda derhal uyarın, Yangını hastane yönetimine ve İTFAİYE ( TLF:110 ) nolu telefondan İtfaiyeye haber verin, Acil durum ikaz sistemine basın veya basılmasını sağlayın, Kendi can güvenliğinizi tehlikeye atmadan, yangına en yakın yangın söndürücülerle ilk müdahaleyi yapın, Elektrik yangınlarında kesinlikle su kullanmayın, Yangın noktasına gelen hastane yangın söndürme ekibine olay ile ilgili ( yangının nedeni, türü vb. ) bilgi verin ve ekip üyesi değilseniz olay yerinden uzaklaşın, Tahliye emri verilmesi durumunda, yangın söndürme ekibinde görevli değilseniz derhal ACİL TOPLANMA BÖLGESİNE gidin, Kendi can güvenliğinizi tehlikeye atmadan kıymetli dosya, evrak ile parlayıcı, patlayıcı maddeleri uzaklaştırın, Acil toplanma bölgesi ne giderken(öncelikli olarak hasta ve hasta yakınları) panik yapmayın, telaşa kapılmayın, tahliye için ayrılmış yolları kullanın, Hastane veya acil durum yönetimince verilecek işe dönün emrine kadar çalışmayın. 5.3 İLKYARDIM İHTİYACI OLUŞTUĞUNDA YAPILMASI GEREKENLER İlk Yardım ve mavi kod ekibine haber verilir, mavi kod ilk müdahalenin yapılması sağlanır. Kazanın büyüklüğüne bakılır:

9 AFT.PL.01 25/10/ /48 Küçük sıyırık vb. hızlı tedavi edilebilir kazalarda haberleşme şemasına uygun olarak haberleşme sağlanır. Mavi kod yada ilk yardum ekibi müdahale edip kazazedelerin tedavisini sağlar. Büyük ve önemli kazalarda haberleşme şemasına uygun olarak haberleşme sağlanır. Bu tür kazalarda öncelikle mavi kod ekibine haber verilir. Mavi kod ekibi iş akış şemasına uygun olarak müdahale edip sevki sağlar. Mavi kod ekibi ilk müdahaleyi yapar. Durum hakkında hastane yöneticisine haber verilir, 5.4 KİMYASAL SIZINTISI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER Eğer sızan veya dökülen madde parlayıcı özellikte ise, ona yakın ısı kaynaklarını bölgeden uzaklaştırın, Güvenliğinizi tehlikeye atmayacak ve tehlike yaratan madde hakkında bilgi sahibi iseniz mümkünse sızıntıyı kaynağında engelleyin (musluğun, vananın kapatılması vb.) Gerekli ise acil durum ikazı verin veya verdirin, Hastane acil durumu ekipleri ile hastane yöneticisine haber verin veya verdirin, Sızan, dağılan kimyasal madde hakkında bilgi sahibiyseniz hastane acil durum ekiplerine, bilgi verin, Maske, eldiven, gözlük vb. kullanarak önce kendinizi güvenceye alarak, sızıntının yayılım alanını bariyerlerle çevirerek engelleyin, Kimyasalın malzeme güvenlik bilgi formunda yazılı tedbirleri göz önüne alarak tehlikelerini izole etmek ( havalandırma, soğutma vb. ) amacıyla gerekli tedbirleri alın, kişisel koruyucu ekipmanları kullanarak ve diğer tedbirleri alarak mümkünse temizliğini yapın, Kimyasalın kontrol altına alınamaması veya temizlenememesi durumunda İTFAİYE ( TLF: 110 ) haber verin, 5.5 DEPREM DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER Deprem Anında Yapılması Gerekenler Deprem olduğunu anladığınızda bina içerisinde bulunuyorsanız ve çıkışa çok yakın bir noktada iseniz dışarı çıkarak Acil Toplanma Bölgesine gidin(hasta ve hasta yakınları öncelikli) Dışarı çıkamıyorsanız, sallantı tamamlanıncaya kadar; Masada, bankoda çalışıyorsanız başınızı koruyarak çelik dolapların önüne veya masanın altına çökün, Yapı alanında iseniz kolon altına veya duvara yaklaşın, Yemekhanede bulunuyorsanız yemek masalarının altına girin. Bina dışında iseniz binalardan ve elektrik direklerinden uzak durun, Çömelme işleminizi kollarınızı başınızın üzerine koyup, cenin vaziyeti şeklinde yapın, Bulunduğunuz noktanın malzeme düşme tehlikesi uzak yerlerden olmasına dikkat edin, Üst katların pencere veya balkonlardan atlamayın, Araba içerisindeyseniz arabayı açıklık bir alana sürün ve orada kalın. Köprülerden, alt geçitlerden ve elektrik direklerinden uzak durun. Deprem sırasında mümkünse, Basınçlı gazlara ait tüplerin vanalarını kapatılmalı, Ocak, soba vb. söndürülmeli, El aletleri kapatılmalı, Enerji sistemleri kapatılmalı, Depremin bitmesi beklenmeden herhangi bir müdahale yapılmamalı(tüm önlemler hasta ve hasta yakını öncelikli olarak yapılmalıdır.) Depremden Sonra Yapılması Gerekenler Sallantı bitiminde kaçış yollarını kullanarak panik yapmadan acil toplanma yerine gidilmeli, Hastanade bulunan çalışanların, hasta ve hasta yakınlarının sayımı yapılmalı, mahsur kalanlar kurtarılmalı, Gerekirse Sivil Savunma Müdürlüğünden yardım istenmeli,

10 AFT.PL.01 25/10/ /48 Yaralı varsa ilk müdahale yapılmalı, gerekiyorsa yaralılar diğer hastaneler aranıp doluluk oranı sorularak müsait olan ve hasar görmemiş en yakın hastaneye götürülmeli, Yıkılma, yangın vb. varsa acil durum ekipleri önce insanlardan başlanmak üzere gerekli müdahaleyi yapmalı, Yanıcı parlayıcı madde ve gaz kaçağı olup olmadığı kontrol edilmeli, (Eğer deprem gece olduysa bu tür kaçaklar el feneri ile kontrol edilmeli, kibrit, çakmak ve açık alev gibi maddeler kullanılmamalı) Eğer yangın varsa Yangın Söndürme Talimatına göre hareket edilmeli, Elektrikçi; elektrik tesisatını kontrol etmeli. Hasar tespiti yapıp, hasar yoksa jeneratörü çalıştırarak enerjiyi vermeli, Bölümlerde hasar tespiti yapılmalı, Dökülmüş ve etrafa saçılmış maddelerin temizliği yapılmalı, Herhangi bir hasar yoksa Hastane müdürü ve Hastane Yöneticisinin vereceği talimat doğrultusunda çalışma yapılmalı SEL-SU BASKINI HALİNDE YAPILMASI GEREKENLER : Su teması sebebi ile elektrik çarpma tehlikesine karşı hastane teknikeri (Elektrik Bakım Sorumluları) tarafından hastanenin elektrikleri kesilir. Su miktarı eğer hastaneye büyük zarar verebilecek miktarda ise alarm ziline basılarak acil hasta müdahalesi dışında herkesin iş bırakması sağlanır. Acil durum ekipleri ve diğer personelin de desteğini alarak suların hastane içine girmesini engellemek için gerekli çalışmaları yapar. Bu çalışmalar suya yol verici kanallar açmak veya suyun önüne taş, toprak veya başka engeller yığarak set çekmek şeklinde olabilir. Bu arada kurtarma ve koruma ekipleri kurtarılması gereken evrak veya malzemeleri kurtarmaya çalışır. Gerek kanalın açılması veya içerideki suyun boşaltılması için duyulursa itfaiyeden yardım istenir SABOTAJ HALİNDE YAPILMASI GEREKENLER : Kötü niyetli kişiler tarafından hastane ve hastane çalışanlarına zarar vermek amacı ile kritik noktalara bomba atarak veya başka bir şekilde patlamaya sebep olarak ya da yemeklere zehirleyici madde konularak sabotaj yapılabilir. İç ve dış sabotaja karşı tüm personel dikkatli olmalı, şüpheli davranan kişileri yetkililere haber vermelidir. Saldırı halinde ilk olarak telefonla polise haber verilir. Oluşan tehlike büyükse ve hastanenin tamamını tehdit ediyorsa alarm düğmesine basılarak tüm personel ve yetkililer tehlikeden haberdar edilir. Eğer saldırgan silahlı ise müdahale edilmez polisin gelmesi beklenir. Saldırgan oyalanmaya veya nereye gittiği takip edilmeye çalışılır. Araçlı ise aracın plakası alınır. Eğer saldırgan silahsız ise yakalanmaya veya kaçması engellenmeye çalışılır. Saldırı bittikten sonra, saldırgan yakalanmaya çalışılırken, sabotaj sonucu çıkan acil duruma ekipler tarafından müdahale edilir. Gerekirse yardım istenir. Yemek zehirlenmesi olması durumunda önce etkilenen kişiler hastane acil servisine başvurur. Acil Durum Koordinatörü Başkanlığındaki bir ekip tarafından olayın sebepleri araştırılır. Olayda kasıt tespit edilmesi durumunda ilgili kişiler hakkında kanuni işlem yapılması için yetkili kurumlara müracaat edilir. 5.8 BASINÇLI KAPLARIN PATLAMASI HALİNDE YAPILMASI GEREKENLER: Kompresör hava tankı veya yangın tüpü, oksijen tüpü, buhar kazanı gibi basınçlı kaplar personel hatası, sabotaj, kullanım ömrünün bitmesi vb. sebeplerle patlayabilir. Gerekli önlemlerin alınmış olmasına rağmen patlama gerçekleşirse; Oluşacak tehlikeden herkes haberdar edilir. Hastane teknisyeni (Elektrik Bakım Sorumluları) tarafından elektrikler kesilir. Bütün personel güvenli bölgeye alınırken, acil durum ekipleri toplanarak gerekli müdahaleyi gerçekleştirir. Eğer yaralanan personel varsa mavi kod ekibi tarafından ilk tedavisi yapıldıktan sonra gerekli birime sevk edilir. 5.9 SAVAŞ OLMASI HALİNDE YAPILMASI GEREKENLER: Savaş, ülkenin tamamının acil durum önlemi almasını gerektirecek bir olaydır. Savaş durumunda hastanemizin faaliyetlerinin

11 AFT.PL.01 25/10/ /48 devamı yerel idareler ve hastane üst yönetimin alacağı kararlara bağlıdır. Zira hastanemize savaş esnasında, proseslerimizin özelliklerine bağlı olarak görevler verilebilir. Savaş durumunda oluşabilecek tehlikelerin başlıcaları aşağıdaki gibidir; Bombardıman, Kimyasal serpinti, Radyoaktif serpinti, Tehlike anında, bu tehlikeleri ifade eden sirenler sivil savunma müdürlüklerince tespit edilmiştir. muhtelif yerlerde bulunan bu sirenler tehlikenin özelliğine uygun olarak çalınarak vatandaşlara haber verilir. SARI İKAZ: Üç dakika süren düz siren sesi. Saldırı ihtimali var demektir. Evde iseniz: Gaz, elektrik ve su vanalarını kapatıp, yanan ocak, tüp, soba vb varsa söndürünüz. Kapı ve pencereleri kapatıp perdeleri çekiniz ve hemen sığınma yerlerine gerekli malzemeleri alarak gidiniz. Açıkta iseniz: Hemen saklanabilmek için en yakın sığınma yerlerine, genel sığınaklara veya bodrum gibi sığınmaya elverişli yerlere gidiniz. İşyerinde iseniz: Hemen çalıştığınız makineyi kapatıp, Elektrik şalteri ve doğalgaz vanalarını kapatıp hemen saklanabilmek için en yakın sığınma yerlerine, genel sığınaklara veya bodrum gibi sığınmaya elverişli yerlere gidiniz. KIRMIZI İKAZ : Üç dakika boyunca alçalıp yükselen siren sesi. Saldırı tehlikesi var demektir. Evde iseniz : Sarı ikazdaki önlemleri alınız. Açıkta iseniz :En yakın sığınma yerlerine, köprü altı, çukur vb yerlere saklanarak vücudunuzun açık yerlerini örterek tehlikenin geçmesini bekleyiniz. İşyerinde iseniz :Hemen çalıştığınız makineyi kapatıp, elektrik şalteri ve doğalgaz vanalarını kapatıp hemen saklanabilmek için en yakın sığınma yerlerine, genel sığınaklara veya bodrum gibi sığınmaya elverişli yerlere gidiniz. SİYAH İKAZ :Kesik kesik siren sesi ile veya radyo-tv. yayınıyla duyurulur. Radyoaktif serpinti veya kimyasal saldırı tehlikesi var demektir. Evde iseniz: Kırmızı ve sarı alarmdaki gibi tedbirleri alıp sığınak türü yerlere girerek kendiniz koruyunuz. Kimyasal saldırılar için maske bulundurulması faydalıdır. Açıkta iseniz: En yakın sığınma yerlerine gidiniz ve vücudunuzun açıkta kalan yerlerini örtünüz. İşyerinde iseniz: Hemen çalıştığınız makineyi kapatıp, Elektrik şalteri ve doğalgaz vanalarını kapatıp hemen saklanabilmek için en yakın sığınma yerlerine, genel sığınaklara veya bodrum gibi sığınmaya elverişli yerlere gidiniz. BEYAZ İKAZ : Tehlike geçti demektir. Radyo, televizyon, megafon vb. yollarla haber verilir. Bu işareti aldıktan sonra sığınma yerlerinden çıkabilirsiniz.

12 AFT.PL.01 25/10/ /48 ACĠL DURUMLARDA ĠRTĠBAT KURULARAK YARDIM ĠSTENECEK KURULUġLAR VE TELEFONLARI ; Yangın Üçgeni ACİL DURUM ESNASINDA KULLANILACAK TELEFONLAR İTFAİYE 110 ACİL İMDAT 112 POLİS 155 JANDARMA 156 TRAFO MERKEZİ 186 DOĞAL GAZ ACİL DURUM EKİPLERİNİN ÖREVLERİ 6.1 YANGIN SÖNDÜRME VE KURTARMA EKİP ŞEFİNİN GÖREVLERİ Hastanede alınmış yangın tedbirlerini sürekli kontrol altında tutar. Yangın söndürme ve yangından korunma araç-gereç ve cihazlarının tespitini yapar, bunların eksiksiz ve faal durumda olmalarını, bakım, kontrol ve korunmasını sağlar. Tespit edilen aksaklıkları, acil durum yöneticisi ve hastane yöneticisi veya vekiline bildirerek bunların giderilmesini sağlar ve takibini yapar. Hastanede meydana gelen yangının acilen itfaiyeye ve ilgili yerlere duyurulmasını sağlar. Yangın anında ekip personelini acilen göreve sevk ederek söndürme, kurtarma, koruma ve ilkyardım çalışmalarını yönetir. Personeli acil çıkış kapılarına yönlendirir ve panik yapmadan(öncelikli olarak hasta ve hasta yakınları) dışarıya çıkışlarını organize eder. Tek bir kapıda yığılma olmaması için gerekirse diğer çıkış kapılarının güvenli olup olmadığına bakarak personeli diğer kapılara yönlendirir. Dışarı çıkan personelin Toplanma Bölgesinde toplanmasını sağlar. Personelin yoklamasını yaparak Acil durum Koordinatörüne rapor verir. Yangın yerinin alt, üst ve yanlarındaki kısımlarda gereken tedbirleri aldırır, yangını söndürmeye veya genişlemesini önlemeye çalışır. Gerekli hallerde elektriğin kesilmesini, kazanlar ve yakıt besleme sistemlerinin devre dışı bırakılmasını, jeneratörün ve hidroforun devreye alınmasını, yanıcı-parlayıcı kimyasalların güvenli alana uzaklaştırılmasını sağlar. Görevli personelin yangın tedbirleri konusunda yıllık eğitim ve tatbikatlarının yaptırılmasını sağlar. İtfaiye ve sivil savunma ile işbirliği yaparak bilgi alışverişinde bulunur. 6.2 YANGIN SÖNDÜRME EKİP ÜYELERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Herhangi bir yangın ve kurtarma olayında paniğe kapılmamalı ve kendisi ile başka bir kişiyi tehlikeye atmadan söndürme ve kurtarma çalışmalarını yapmalıdır. Sorumlu bulunduğu alan ve bölümlerde çıkacak yangına derhal müdahale etmeli, yangını söndürmeli ve yayılmasına mani olmalıdır. Bu çalışmada yangın olayı yerine en yakın olan ekip üyesi mevcut yangın söndürücüyü alıp rüzgarın arkasına alarak; Cihazın mührünü kopartmalı,

13 AFT.PL.01 25/10/ /48 Cihazın pimini çekmeli, Cihazın hortum ucundan çıkan kimyasal maddeyi alevin ön ve alt kısmına doğru tutarak alevin arkasına doğru söndürerek ilerlemeli, Elektrikli cihaz, kablo, pano, jeneratör vb. elektrik yangınlarında yangınlarda kesinlikle su kullanmamalı, kuru toz tipi yangın söndürücü kullanmalı, Yangın esnasında ve sonrasında yangın ve kurtarma ekip şefinin vereceği emirler yerine getirilmelidir, Hastanede periyodik olarak düzenlenen yangın eğitimlerine ve yangın tatbikatlarına katılmalıdır. Hastanede alınmış yangın tedbirlerini sürekli kontrol altında tutmalıdır. Tespit ettiği aksaklıkları yangın söndürme ve kurtarma ekip şefi bildirilmelidir. Hastanede olağan durumlarda yangın kaçış yollarını denetleyerek sürekli kullanılabilir durumda olmasını sağlamalıdır. Olay yerine gelen İtfaiye ve diğer müdahale-kurtarma ekiplerine yardımcı olur, itfaiye ekibi ile koordineli çalışarak itfaiyenin yangının söndürülmesine yardım eder. 6.3 KURTARMA EKİP ÜYELERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Hasranede olağan durumlarda yangın kaçış yollarını denetleyerek sürekli kullanılabilir durumda olmasını sağlar. Hastanede bulunan kişilerin(hasta ve Hasta yakınları,personel) tahliyesine yardımcı olur. Olaydan etkilenmiş ve kurtarılan kişileri ilkyardım ekibine teslim eder. Öncelikle kurtarılması gereken kıymetli dosya, belge, bilgisayar vb. kurtarır ve ekip şefine teslim eder. Kurtarma işlemi sırasında kesinlikle kendisini tehlikeye atmaz. Kurtarma ile ilgili eğitim ve tatbikatlara katılır. Yangının yayılabileceği yerlerde çalışan personel,hasta ve hasta yakınlarının ve malzemenin tahliyesine yardım eder Yangın esnasında ve sonrasında ekip şefinin vereceği emirleri yerine getirir. 6.4 (İLKYARDIM EKİP ŞEFİNİN) GÖREVLERİ Hastanede alınmış ilkyardım tedbirlerini sürekli kontrol altında tutar. Hastaede ilkyardım amacıyla bulunan sedye, ilaç, sargı malzemeleri vb. araç-gereç ve cihazlarının tespitini yapar, eksilenlerin tamamlanmasını sağlar. Tespit edilen aksaklıkları, acil durum yöneticisi ve Hastane yöneticisi veya vekiline bildirerek bunların giderilmesini sağlar ve takibini yapar. Ekipte görevli personelin görevlerini yapmasını sağlar. Hastanede meydana gelen yangın, patlama, iş kazası vb. durumlarda yangın ve kurtarma ekip şefi ile birlikte çalışır. Kişilerin yaralanması ile sonuçlanan olaylarda personeli göreve acilen sevk ederek ilkyardım çalışmalarını yönetir. Görevli personelin ilkyardım tedbirleri konusunda yıllık eğitim ve tatbikatlarının yaptırılmasını ve katılımları sağlar. 6.5 İLKYARDIM EKİP ÜYELERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Ekip şefinin vereceği talimatları yerine getirir. Tahliye gerektiren durumlarda bütün çalışanların hasta ve hasta yakınlarının isim listesine göre sayımını yapar. Gerektiğinde hastanede çalışan personelin, hasta ve hasta yakınlarının tahliyesine yardımcı olur. Yaralı ve hastaların isim ve durumlarını tespit ederek, tıbbi ilkyardımı yapar ilgili bölüme götürülünceye kadar gereken ilk yardımı yapar. İlkyardım malzemelerini acil toplanma alanına getirerek gerekli müdahaleyi yapar. Durumu ağır olanları tespit eder, ambulansı organize eder, diğer hastanelere gönderilmesini sağlar. Hastane de yapılan eğitim çalışmalarına katılır. Hastanede alınmış ilkyardım tedbirlerini sürekli kontrol altında tutar, tespit ettiği aksaklıkları ilkyardım şefine bildirir HABERLEŞME PERSONELİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI Acil durumlarda Haberleşme Şeması na uygun olarak dış ve iç haberleşmeyi sağlar. İlgili yerlere ait acil durum telefonlarının listesini bulundurur.

14 AFT.PL.01 25/10/ /48 Acil Durum Koordinatörünün talimatlarını uygular. ACİL DURUMLARDA HABERLEŞME ŞEMASI Haberleşmelerde telefon kullanılır ve gerekli telefon listeleri bankolarda ve güvenlik görevlilerinde mevcut olmalıdır. Mesai Saatlerinde Haberleşme Acil Durumu İlk Gören Tehlike geneli tehdit ediyorsa; -Alarm düğmesine bas -Yüksek sesle bağır Acil Durum Koordinatörü Acil Durum ve Güvenlik Ekiplerinin Sevk ve İdaresi HEMŞİRE BANKO Hastane Müdürü İtfaiye, Polis, İlk Yardım Ekibi vb. Aranması Mesai Saatleri Dışında Haberleşme Acil Durumu İlk Gören Tehlike geneli tehdit ediyorsa; -Alarm düğmesine bas -Yüksek sesle bağır Güvenlik Görevlisi Hastane Yöneticisi veya vekili Acil Durum Koor. Acil Durum Koor. Yrd. İtfaiye, Polis, Hastane vb. Aranması Ekipler

15 AFT.PL.01 25/10/ /48 EK I ACİL DURUM EKİPLERİ LİSTESİ 1. SÖNDÜRME EKİBİ ALİ SAYAR ADI VE SOYADI EKİP ELEMANLARI EKİPTEKİ GÖREVİ AHMET ÇETİNKAYA Ekip Başkanı Ekip Başkan Yardımcısı Acil bir durumda (yangın, deprem vb.) ilk müdahaleyi yapmak üzere görevli olan söndürme ekibini yönlendirme, içeride kalmış kişilerin tahliyesini sağlamak. Ekip başkanına yardım etmek, ekip başkanı bulunmadığı durumlarda, onun görevini yerine getirmek VEYSEL KAYIŞ Asıl Üye Acil bir durumda, ekip başkanının talimatları HÜNER ARAN Asıl Üye doğrultusunda yangına ilk müdahaleyi sağlamak 2. KURTARMA EKİBİ ADI VE SOYADI EKİP ELEMANLARI EKİPTEKİ GÖREVİ BURHAN GÖLEÇ ÖZCAN ÇETİN Ekip Başkanı Ekip Başkan Yardımcısı Söndürme ekibinden alacağı talimat ile acil bir durumda öncelikle acil durumdan zarar görmüş kişileri daha sonra önemli belge ve malzemeleri kurtarmak üzere ekibi yönlendirmek Ekip başkanına yardım etmek, ekip başkanı bulunmadığı durumlarda, onun görevini yerine getirmek ALİ SEVTEKİN Asıl Üye Ekip başkanının talimatı ile zarar görmüş kişilerin ve HÜNER ARAN Asıl Üye malzemenin tahliyesini sağlamak 3. KORUMA EKİBİ ADI VE SOYADI EKİP ELEMANLARI EKİPTEKİ GÖREVİ OĞUZ ARSİL Ekip Başkanı Acil durumda kişilerin toplanma bölgesinde sayımlarını yapmak, eksik olup olmadığını tespit etmek. Eksikleri söndürme ve kurtarma ekiplerine bildirmek, can ve mal güvenliğini sağlamak AHMET AY Ekip Başkan Yardımcısı Ekip başkanına yardım etmek, ekip başkanı bulunmadığı durumlarda, onun görevini yerine getirmek ALİ FAHRİ AR Asıl Üye Ekip başkanının yönlendirmesinde can ve mal güvenliğini CELAL ŞEHİR Asıl Üye sağlamak

16 AFT.PL.01 25/10/ /48 4. İLK YARDIM EKİBİ ADI VE SOYADI EKİP ELEMANLARI EKİPTEKİ GÖREVİ MUHİTTİN BODUR Ekip Başkanı Yaralı personele sağlık ekipleri gelinceye kadar almış olduğu eğitim doğrultusunda ilk yardımda bulunmak, gerektiğinde sağlık ekiplerine yardım etmek ESMA DÖNMEZAL Ekip Başkan Yardımcısı Yaralı personelin bulunduğu alanda, diğer personeli kontrol altına alıp paniği önlemek; ilk yardım eğitimi almamış personelin müdahelesine engel olmak ALİ ÇAKIR Asıl Üye Ekip başkanının talimatı doğrultusunda yardımda İRFAN TATLI Asıl Üye bulunmak 5. ULAŞTIRMA EKİBİ ADI VE SOYADI EKİP ELEMANLARI EKİPTEKİ GÖREVİ UZ. DR. MUHİTTİN BODUR Ekip Başkanı Şoför organizasyonunun yapılması ve yaralıların en uygun hastaneye sevkinin sağlanması OĞUZ ARSİL Ekip Başkan Yardımcısı Ekip başkanına yardım etmek, ekip başkanı bulunmadığı durumlarda, onun görevini yerine getirmek İRFAN TATLI Ulaşım Sorumlusu Şoför Yaralıların en kısa sürede, en uygun hastaneye ulaştırılmasını sağlamak 6. ENERJİ KAYNAKLARI MÜDAHELE EKİBİ Adı ve Soyadı Ekip Elemanları Ekipteki Görevi VEYSEL KAYIŞ Ekip Başkanı Acil durumlarda elektrik hatlarının kesilmesi için gerekli organizasyonun yapılması ŞAHABETTİN SEYİTOĞLU Asıl Üye Elektrik hatlarının kesilmesi

17 AFT.PL.01 25/10/ /48 7. KRİZ BÜROSU Adı ve Soyadı Ekip Elemanları Ekipteki Görevi UZ.DR ASİYE DEMİREL BAŞHEKİM EKİP BAŞKANI UZ.DR. MUHİTTİN BODUR BAŞHEKİM YARDIMCISI BAŞKAN YARDIMCISI HÜSEYİN SEYMEN V.H.K.İ SİVİL SAVUNMA AMİRİ ALİ SAYAR HİZMETLİ ALARM İŞLEM GÖREVLİSİ ERSEL AYLANÇ HİZMETLİ ALARM İŞLEM GÖREVLİSİ BURHAN GÖLEÇ HİZMETLİ ALARM İŞLEM GÖREVLİSİ ÖZCAN ÇETİN HİZMETLİ ALARM İŞLEM GÖREVLİSİ EK II 7.YANGIN EL KİTABI YANGIN; Tanımlar: Yanma Yanıcı maddenin, ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma üç unsurun bir araya gelmesi ile oluşur. Yanıcı madde, Oksijen ve Isı. Bu olaya YANGIN ÜÇGENİ Adı verilir. Yangın İnsanların yararlanmak amacıyla günlük ihtiyaçlarının bir parçası olarak yakılan ateş dışında oluşan ve yanıcı özellik gösteren katı, sıvı ve/veya gaz maddelerin kontrol dışı yanmasına yangın denir. Maddi ve manevi tüm canlı ve cansızlara zarar verir. Yangın Nedenleri: Korunma önlemlerinin alınmaması, Buharlaşma, Çıngı, Elektrik Kaçakları, Sıçrama, İhmal, Sabotaj ve diğer doğa olaylardır. Yangının Sınıfları : A Sınıfı Yangınlar: Katı madde yangınlarıdır. (Odun, kömür, kağıt, tekstil, kauçuk, deri, lateks v.b) Söndürmek için su, köpük, çok amaçlı kuru kimyevi tozlu (A,B,C) yangın söndürücüler kullanılır veya yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülebilir. B Sınıfı Yangınlar: Yanabilen sıvılar veya sıvı haline gelen katılar bu sınıfa girer. (Alkoller, boyalar, solventler, tinerler, makine yağları, petrol ürünleri (benzin, gazyağı) yağlar v.b) Söndürmek için köpük, çok amaçlı kuru kimyevi tozlu (A,B,C) yangın söndürücüler, karbon dioksit gazlı yangın söndürücüler kullanılır. C Sınıfı Yangınlar: Likit petrol gazı (Metan, LPG, Propan, Bütan, Etilen gibi), hava gazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların (Asetilen v.b) yanması ile oluşan yangınlardır. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınlarını da bu sınıfa dahil edebiliriz. Söndürmek için çok amaçlı kuru kimyevi tozlu (A,B,C) yangın söndürücüler, halon 1301 ve halon 1211, karbon dioksit gazlı yangın söndürücüler, su ve köpük kullanılır. D Sınıfı Yangınlar: Yanabilen hafif metallerin ve alaşımların (Mağnezyum, Lityum, Sodyum, Seryum gibi) yanmasıyla meydana gelen yangınlardır. Söndürmek için özel hazırlanmış kalsiyum veya sodyum klorür ve/veya susuz sodyum karbonat esaslı kuru kimyevi toz, özel bir teknikle uygulanabilir.

18 AFT.PL.01 25/10/ /48 E Sınıfı Yangınlar: Elektrik donanımlarının yanmasıyla oluşan (Transformatörler, bobinler, motorlar, bunların izolasyonlarıv.b) yangınlardır. Söndürmek için elektrik akımı kesilerek müdahale edilmeli ve çok amaçlı kuru kimyevi tozlu (A,B,C) yangın söndürücüler, karbon dioksit gazlı yangın söndürücüler kullanılmalıdır. Yangın Sınıfı Açıklaması Katı madde yangınları Sıvı (akaryakıt) yangınları Gaz yangınları Metal tozu yangınları (Özel imalatlarımız mevcuttur) Elektrik Yangınları Yangın Karargâhı: Yangınla mücadelenin daha kolay ve etkin yapılabilmesi için yangın bölgesine en yakın emniyetli yerdir. Yangın Ekibi: Yangın olduğu haberi alındığında yaptığı işi derhal ve emniyetli bir şekilde bırakıp yangın yerine giden ve yangını söndürmek üzere yangın amirinin talimatlarını yerine getiren, önceden belirlenmiş ve yangınla mücadele konularında eğitilmiş kişilerden oluşan ekiptir Yangın Amiri: Yangın çıkmadan gerekli önlemlerin alınmasını sağlayan, eğitimler yapan, yangın mahallinde yangının söndürülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve yangının genişleyip yayılmasına engel olacak bütün önlemlerin alınmasını sağlayan bu amaçla Yangın Ekibini kumanda eden kişidir YANGINDAN ÖNCE ALINACAK TEDBİRLER Yanıcı, parlayıcı ve yakıcı maddeleri emniyetli uygun depolara koydur, açıkta bıraktırma,

19 AFT.PL.01 25/10/ /48 Yangın tüpleri ve yangın dolaplarını haftada bir kontrol et; hortumlar ve diğer yangın teçhizatını her an göreve hazır bulundur Elektrik tesisatlarını kontrol altında tut; ark, kaçak var ise yetkili personele onarımını yaptırt, Kaynak / kesme işlemlerini emniyetli bir yerde yaptırt, İzinsiz elektrik ocakları ve sobaları kullandırma, Tankların seviye ve kaçak kontrollerini her gün bir kere kontrol et, Kanalizasyon giderlerine yanıcı, yakıcı, parlayıcı maddelerin atılmasına müsaade etme, Yöneticilerce yasaklanan mahallerde sigara içme ve içtirtme. Yakıt depoları, trafolar, doğal gaz tesisatı gibi yerlere ateşle yaklaşma ve yaklaştırma, Otoparklarda araçlara yakıt ikmali yaptırtma, Akaryakıt tanklarına ikmal yapılırken, seyyar söndürücüler ile önlem aldır, Personele yılda bir kez yangın eğitimi verilecektir. Yangın planı çerçevesinde görevlerini bil ve her an göreve hazır ol. Nöbet sırasında ısınma amacı ile müsaade edilen araç dışında başka ısıtıcı kullanma. Tutuşabilir maddeler çalışma bölgesinde yalnız işin gerektirdiği miktarda bulunacak ve iş günününsona ermesi ile önceden hazırlanmış güvenli yerlere taşınacaktır. Çabuk tutuşan maddelerle, yanıcı ve parlayıcı sıvılar yalnız önceden belirlenmiş özel yerlerde tutulacak, ağızları kesinlikle açık bırakılmayacaktır. Bu yer ısı kaynaklarından uzakta olacak ve ayrı bir Korumaya alınacaktır. Üzerlerine yanıcı bir sıvı sıçramış ya da bulaşmış kişilerin üstlerini değiştirmeden çalışmalarına izin verilmeyecektir. Yağlı üstübü, paçavra ve benzeri maddelerin kendiliğinden yanması olası olduğundan etrafa atılması yasaktır. Bu maddeler kimyasal atık kovalarına koyularak, tehlikeli atık toplama alanına götürülecektir. Yangın çıkış kapıları her zaman temiz, işler olacak ve bir engelle kapatılmayacaktır. Yangın tüplerinin kontrolleri belirlenen periyoda uygun olarak yapılacak, kullanılan yangın tüpünün yenisi konacaktır. Kâğıt ve çöp sepetlerine sigara izmariti atılmayacaktır. Mesai bitiminde çöp kovaları kontrol edilecektir. Teknik nedenlerle kıvılcım ve şerare çıkabilecek yerlerde, kimyasal malzeme, yakıt dolum ve kullanım yerlerinde ve arşivde yangın söndürme cihazları bulundurulacak, sigara ve ateşle kesinlikle yaklaşılmayacaktır. Tehlikeli bölgelerde Sigara içilmesi ve Ateşle yaklaşılması hususlarında ikaz levhaları bulundurulacaktır. Yangın riski yüksek olan birimlerde elektrikli soba, ocak gibi elektrikli gereçler kullanılmayacaktır. Günlük çalışma bitiminde ve tatil başlangıcında her bölüm takım lideri makinelerin durdurulduğunu, elektriklerinin kapalı olduğunu kontrol ettirecektir. Otomobil park yerlerinde araçlar acil çıkabilecek şekilde park edilecektir. Alev ya da kıvılcım saçan elektrik ark kaynağı, oksijen kaynağı, oksijenle kesme işleri veya spiralle yapılan kesme ve taşlama çalışmaları sırasında çevrede yangına karşı önlem alınacaktır. Bu amaçla bu işlerin yapıldığı yerlerin yakınlarında kolayca parlayabilecek türdeki bütün malzemeler başka yerlere götürülecek, götürülemiyorsa yangın söndürme cihazı hazır bulundurulduktan sonra işlere başlanılacaktır. YANGININ DUYURULMASI Yangının başladığını ilk gören kişi eğer yangın çok küçük ise ve kişisel çaba ile söndüreceğine güveniyor ise en yakın yangın söndürme cihazı (Yangın tüpleri, yangın dolapları) ile müdahale ederek yangını söndürecektir. Aynı zamanda da olay mahallinin

20 AFT.PL.01 25/10/ /48 Yangın Ekibi acilen durumdan haberdar edilecektir. Yangın ekibi yangının Çıkış sebeplerini araştıracak ve Eksiklikleri tespit ederek Yangın Tutanağı düzenleyecektir. Yangının başladığını ilk gören kişi eğer kişisel çabaları ile yangını söndüremeyeceğini anlayınca YANGIN EKİBİNİN iletişim bilgilerinde belirtilmiş olan telefonlarını arayarak, yangının yeri, cinsi, nelerin yanmakta olduğu ve büyüklüğü ile ilgili bilgi verecektir. YANGIN SONRASI YAPILMASI GEREKENLER Yangın sonrasında Yangın Ekibi hasar tespitlerini yapar ve olay mahalli, oluş nedeni, zamanı, zarar miktarı ve ne ile söndürüldüğünü içeren ayrıntılı bir Yangın Tutanağı düzenler. Tutanağın bir sureti Yangın dosyasında saklanır, diğer sureti ise sigortadan hasarın tazmini için Muhasebe Müdürüne gönderilir. Yangın, Terör, Sabotaj ve Kötü niyetli bir hareket sonucu meydana gelmişse durum KOLLUK KUVVETLERİNE bildirilir. 8- SÖNDÜRME VE SÖNDÜRME METOTLARI : SÖNDÜRME NEDİR : Yanma olayını duraklatıp durdurma işlemine söndürme denir. SÖNDÜRME MADDELERİ : Söndürme işlemi yapılırken kullanılan maddeler söndürme maddeleridir. Söndürme maddeleri katı, sıvı, gaz ve çok bileşik şekillerde görülür. Söndürme maddelerinin söndürme etkisi üç şekilde olmaktadır: a- Boğma b- Soğutma c- Engelleme SÖNDÜRME MADDELERİNİN SEÇİM ESASLARI : Yangınlarda söndürücü seçimi yapılırken aşağıda belirtilen durum tespiti ve değerlendirmesi ne kadar iyi yapılırsa o derecede iyi ve faydalı söndürme maddesi seçimi mümkün olup; a-) Yangın; halinde yanabilir maddelerin hangi yangın sınıfında olabileceği belirlenmelidir. b-) Yanabilir maddelerin büyüklüğü, dağılımı, ısı yükleri, yayılma eğilimi ve şiddeti göz önüne alınarak yangının büyüklüğü tespit edilmelidir. c-) Yangında portatif söndürücülerden beklenen etkinlik belirlenmelidir. d-) Çevre sıcaklıkları, rüzgar ve özel hava hareketlerinin olup olmadığı tespit edilmelidir. e-) Yanma sırasında yanan malzeme ile söndürücü maddenin kimyasal reaksiyona girip giremeyeceği belirlenmelidir. f-) Söndürücü kullanım sırasında özel önlemler gerekip gerekmediği ve koruyucu ekipmana ihtiyaç olup olmadığı belirlenmelidir. Neticede yanan madde, çevre şartları, kullanıcı ve söndürücüler hakkında mevcut durum belirlendikten sonra en iyi söndürme maddesi seçimi mümkün olabilir. Aksi taktirde yangını söndürmek veya geciktirmek yerine bazen durumu daha da kötüleştirmek mümkündür.

21 AFT.PL.01 25/10/ /48 SÖNDÜRME METODLARI 1- Su ile 2- Köpük ile 3- Karbondioksit (CO2) ile 4- Halon gazı ile 5- Kuru kimyevi tozlar (ABC, BC) ile 1- Su ile Söndürme : Yeryüzünün % 71 suyla kaplıdır. Su yer üstü kaynağı olarak çay, gölet, nehir ve denizlerde bulunduğu gibi yer altı kaynakları olarak da bulunmaktadır. Bundan dolayı su yangın söndürme amacıyla her yerde kolayca bulunabilir. a- Avantajları : 1- Yangın üzerinde soğutma etkisi çok fazladır. 2- Kokusuz ve zehirsizdir. 3- Pompalar aracılığıyla uzak mesafelere gönderme ve yükseğe atma imkanı vardır. 4- Taşıması kolay fiyatı ucuzdur. 5- Yanıcı maddeyle reaksiyona girmesi çok azdır. b- Dezavantajları : 1- Elektriği iletir. 2- Donma tehlikesi vardır. 3- Çökme tehlikesi yaratabilir. 4- Akaryakıt yangınlarında kullanılmaz. 5- Paslanma etkisi yaratır. 2-Köpük İle Söndürme : Sıvı madde yangınları için en iyi söndürme maddesidir. Deterjan + Su + Hava karışımının köpürmesiyle meydana gelir. Köpük sıvı maddelerden hafif olduğundan sıvı maddelerin üzerini kapatarak hem boğma hem de azda olsa soğutma etkisi yaratır. a-köpük Çeşitleri : 1- Ağır köpük : Su oranı fazla hava oranı azdır. 2- Orta köpük : Su oranı az hava oranı fazladır. 3- Hafif köpük : Su oranı çok düşük hava oranı çok fazladır. 3- Karbandioksit (CO2) ile Söndürme : Yanıcı maddenin üzerini kapatarak hava ile olan irtibatını azaltıp boğma yaparak söndürme etkisini göstermektedir. a- Avantaj ve Dezavantajları : 1-Ani söndürme etkisi yapar. 2-Elektriği iletmez. 3-Boşaldığında daha ucuz ve kolay yeniden doldurabilir. 4-Temiz söndürücüdür, çok az oranda tahriş ve pas etkisine sahiptir.

22 AFT.PL.01 25/10/ /48 5-Elektrik yangınlarda volta kadar kullanılır. 4- Halon Gazı ile Söndürme : Halon gazı ani söndürme etkisine sahiptir. Yanan madde üzerinde blokaj etkisi yaratarak az miktarlarda kullanılsa bile etkilidir. Bilgisayar sistemleri ve telefon santrallerinde rahatlıkla kullanılabilir. Kullanılırken toksit (zehirleme) etkisi yaratabileceğinden dikkatli davranılmalıdır. Halo-karbon söndürücüler elektrik yangınlarında volta kadar kullanılabilir. 5- Kuru Kimyevi Tozlar ile Söndürme : Kuru kimyevi tozlar yanan madde üzerinde boğma, soğutma ve engelleme ile söndürme etkisini gösterir. a- Çeşitleri : 1-ABC Tozu : Sodyum bikarbonat, potasyum sülfat 2-BC Tozu : Amonyum sülfat ve sülfatlar 3-D Tozu : Farklı bileşimlerden meydana gelir. SÖNDÜRME MADDELERİNİN YANGIN TÜRLERİNE GÖRE KULLANIM ŞEMASI SÖNDÜRME MADDESİ A B C D 1000 V a kadar Elektrik Su X Köpük X X ABC Tozu X X X BC Tozu X X CO 2 X X X Halon ve alternatifleri X X D Tozu X

23 AFT.PL.01 25/10/ /48

24 AFT.PL.01 25/10/ /48 YANGIN YANGININ MEYDANA GELMESİ YANGININ ÇEŞİDİNİ BELİRLE KATI SIVI GAZ ELEKTRİK UYGUN YANGIN SÖNDÜRME TEÇHİZATINI BELİRLE YANGIN HORTUMU KURU KİMYASAL TOZ CO 2 TİPİ HALOKARBON İLK MÜDAHALEYİ YAP SÖNDÜRME CİHAZI KULLAN YARALILARI BELİRLE İLK YARDIM NOKTASINA TAŞI İTFAİYE (110) VE AMBULANSA (112) HABER VER İLKYARDIM YAP TAHLİYEYİ SAĞLA YERLEŞİM ŞEMALARINA GÖRE ÇIKIŞ TOPLANMA GÖLGESİNDE BULUŞMA TOPLANMA BÖLGESİNDE SAYIM YANGININ BİR DAHA ÇIKMAMASI İÇİN ARAŞTIRMA YAP ÖNLEYİCİ VE DÜZELTİCİ ÖNLEMLER AL N

25 AFT.PL.01 25/10/ /48 DOĞALGAZ YANGINLARI : Doğalgaz karbonmonoksit içermez zehirsizdir. Kolaylıkla yanar ancak iyi bir havalandırma sağlanamazsa, ortamda oksijen azalmasıyla boğulmaya neden olup, doğalgazın kokusu yoktur, kullanma sunulmadan önce gasser koku veren azolla bir kimyasal madde kullanılır. Doğalgazın yanabilmesi için hava ile uygun oranda karıştırılması gerekmektedir. Doğalgazın yanması için uygun hava-gaz oranı %5 ile %15 arasındadır. Yanabilir doğalgaz patlamaz, ancak gaz kesmeden söndürülmeye kalkılırsa, gelmekte olan gaz hiçbir yerde birikmez. Çünkü birikirse patlama riski vardır. Hava ile karışan doğalgazın patlaması veya yanması için bir kıvılcım yeterlidir. Doğalgaz havadan hafif olduğu için yukarı doğru çıkar ve tavanda birikir. Bundan dolayı toplanan doğalgaz tavandan süpürülmelidir. LPG gazı ise doğalgazın tam tersi havadan ağır olduğu için yerde birikir, dolayısıyla yerden süpürülmesi gerekir. DOĞAL AFETLER: DEPREM Deprem, yer içindeki fay hattı olarak adlandırılan kırıklar üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yer değiştirme hareketi ve neden olduğu karmaşık elastik doğal dalga hareketleridir. Depremi afet yapan, bu doğal olayın negatif etkilerini ortadan kaldıracak veya minimize edecek önlemlerin alınmasıdır. Deprem bir doğa olayıdır. Yerkabuğu içindeki herhangi bir kaynaktan ani olarak çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamdan ve yeryüzünü sarsan bir olaydır. Yer yapısının ani kırılması, kayması, sallanması, çökmesi halinde ortaya çıkar. Deprem Yaşanmadan Önce Alınması Gereken Önlemler : Hastanede depremin ne olduğu, deprem sırasında neler yapılacağı hususunda eğitim verilecek ve öncelikler belirlenecektir. 24 Saatlik Acil Durum için hazırlanılmalı ve Acil Durum Ekipleri güncelleştirilecektir. Acil Durum için gerekli ilk yardım ekipmanları kontrol edilecektir. Hastanede ve Taşıma araçlarında çadır, yangın söndürücü, pilli radyo ve el feneri bulundurulacaktır. Depremde nerede toplanılacağı ve toplanma bölgesi belirlenmiştir. Önemli evrak ve Belgelerin başka yerlerde kopyalan bulundurulacak ve emniyetli olup olmadıkları kontrol edilecektir. Telefonların çalışmadığı durumlar göz önüne alınarak, haberleşme sağlamak için araçlar belirlenecektir. Tüm hastane personeline deprem anında su, elektrik, gaz veya bunlarla çalışan alet, araç ve cihazlan açıp kapama, kontrol altına alma konusunda (eğitim verilecektir) bilgilendirilecektir. Dosya dolapları ve rafları hem birbirine, hem de duvara emniyetli bir şekilde sabitlenecektir. Üst raflardaki ağır eşyaları alt raflara indirilecektir.

26 AFT.PL.01 25/10/ /48 Koridor duvarlarında asılı duran tablo ve benzeri eşyalar emniyetli ve düşmeyecek şekilde sabitlenecektir. Özellikle depolarda düzensiz istifleme yapılmayacaktır. Kimyasal maddelerin depolandığı tehlikeli atık deposunda düzensiz istifleme yapılmayacak ağzı açık kimyasal hiçbir şekilde bırakılmayacaktır. Binada ve etrafta odun, kömür, gaz, benzin, kâğıt, kuru ot, eski eşya v.b yanıcı maddeler varsa bunları binalardan uzaklaştırıp, yangın tehlikesi olmayacak emniyetli yerlerde muhafaza edilecektir. Hastane genelinde kınlan camlar özellikle risk yaratabilecek konumda ise derhal yenisi ile değiştirilecektir. Yangın söndürme cihazlarının periyodik olarak kontrolleri yapılacaktır. Acil kaçış yollarına ve acil çıkış kapılarının bulunduğu yerlerin önlerine malzeme istifi yapılmayacaktır. Deprem sonrası için bir buluşma noktası ayarlayın. Acil çıkış kapılı ve acil durum toplanma merkezlerine giden yollarda yönlendirme levhaları yerleştirilecektir. Kaçış yolunu engelsiz tutun. Yangın donanımları ve tüpler sürekli çalışır konumda olacaktır. Deprem sırasında enerjinin kesilmesi gereken makine ve ekipmanların listesi hazırlanacak ve güncel tutulacaktır. Çatılarda yangın riskine karşı herhangi bir yanabilir malzeme bırakılmayacaktır. İl, İlçe ve Kurtarma - Yardım Komitesi ile iletişim koparılmayacak, Üretilen yeni bilgiler temin edilecektir. Deprem Anında Yapılması Gerekenler : Başınızı düşebilecek eşyalardan koruyarak, çömelin. Deprem anında herhangi bir yerde çalışan personel kendi güvenliğini sağlayacak bir yerde depremin bitmesini bekleyecektir. Depremin bitmesi ile o anda çalıştığı cihaz, makinesini kapatıp, elektrik, gaz yakıt bağlantılarını kesip panik yapmadan acil çıkış kapılarından çıkacak ve kendisine en yakın acil durum toplanma merkezine gidecektir. Depremin bitmesiyle acil durum ekipleri derhal organize olacaktır. Mümkün olduğu kadar sakin olunacak ve çevrenizdekileri sakinleştireceksiniz. Dış duvardan bacadan ve pencereden uzak durunuz. Masa, yatak veya kolon altına giriniz. Bağırıp panik yapmayın. Dışarıya koşarak kaçmayınız.

FİRMA LOGOSU ACİL DURUM EYLEM PLANI

FİRMA LOGOSU ACİL DURUM EYLEM PLANI FİRMA LOGOSU ACİL DURUM EYLEM PLANI OCAK / 2016 İşyerinin Ünvanı İşyerinin Adresi İşverenin Adı- Soyadı Hazırlayanların adı, soyadı ve unvanı Hazırlandığı tarih ve geçerlilik tarihi Yangın Sel Belirlenen

Detaylı

ACİL DURUM (TAHLİYE)

ACİL DURUM (TAHLİYE) ACİL DURUM (TAHLİYE) a) Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele,

Detaylı

HUN ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANLARI. Bu talimat, acil durumlarda Hun Ortaokulu Müdürlüğü unvanlı işyerinde uygulanır.

HUN ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANLARI. Bu talimat, acil durumlarda Hun Ortaokulu Müdürlüğü unvanlı işyerinde uygulanır. HUN ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM PLANLARI Doküman No Revizyon No Revizyon Tarihi Yayın Tarihi Sayfa No 1. AMAÇ Bu talimat; Kuşcağız Mahallesi Gazeller Caddesi No: 68 Keçiören/Ankara adresinde kurulu

Detaylı

YANGIN ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO:

YANGIN ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: 1 862305 1 0 412900 200610 55 11 ADRES: OMU Diş Hekimliği Fakültesi Kurupelit Kampüsü ATAKUM/SAMSUN TEHLİKE SINIFI: TEHLİKELİ

Detaylı

SEL, SU BASKINI ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO:

SEL, SU BASKINI ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: 1 862305 1 0 412900 200610 55 11 ADRES: OMU Diş Hekimliği Fakültesi Kurupelit Kampüsü ATAKUM/SAMSUN TEHLİKE SINIFI: TEHLİKELİ

Detaylı

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ ACİL DURUM VE AFET PLANI

ÇANAKKALE İL AMBULANS SERVİSİ ACİL DURUM VE AFET PLANI VE AFET PLANI Dok. Kodu: YÖN.PL.04 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Rev. No: 00 Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ Çanakkale İl Ambulans Servisi KKM, bağlı tüm ASH İstasyonları, çevre ve insan sağlığını etkileyebilecek

Detaylı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İstanbul Sağlık Müdürlüğü Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İkaz ve Uyarı İşaretleri Parlayıcı madde veya yüksek ısı Toksik (Zehirli) madde IŞIKLI İŞARET : Saydam veya yarı saydam malzemeden

Detaylı

ACİL DURUM EYLEM PLANI KONUT PROJESİ

ACİL DURUM EYLEM PLANI KONUT PROJESİ SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ Şantiyede oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çalışmanın kısmen veya tamamen durmasını, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek

Detaylı

A C İ L E Y L E M P L A N I

A C İ L E Y L E M P L A N I AMAÇ: Yapılan tüm faaliyetler sırasında oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek, acil durum yönetiminin hızlı ve

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ)

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ) T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ) CEREN ŞAHİN 145148006 İŞSAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE GÜNCEL UYGULAMALAR YANGIN ÇEŞİTLERİ VE KULLANILMASI GEREKEN

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ACİL EYLEM PROSEDÜRÜ REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 27.12.2013 FİRMA GENEL BİLGİ Konum: Bölge: Üretim kapasitesi: Personel: Erkek Kadın Toplam ACİL DURUM EYLEM

Detaylı

AMAÇ: KAPSAM: ACİL DURUM TANIMLARI VE ETKİLERİ:

AMAÇ: KAPSAM: ACİL DURUM TANIMLARI VE ETKİLERİ: AMAÇ: Yapılan tüm faaliyetler sırasında oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek, acil durum yönetiminin hızlı ve

Detaylı

T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SİVİL SAVUNMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SİVİL SAVUNMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SİVİL SAVUNMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Şehrinizin anî bir düşman taarruzuna uğraması halinde; tehlikeye karşı önceden hazırlıklı olmanız ve bazı önemli tedbirleri almanız gerekmektedir. Her

Detaylı

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER:

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: YANGIN TALİMATI YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: 1.Elektrik tesisatına ek yük getiren yangın riski yüksek cihazları kullanmayınız. 2.Elektrik tesisatında gerekli ilave veya onarımı mutlaka Teknik elemanlara

Detaylı

İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ

İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından; hava saldırısı ihtimali olduğunda, hava saldırısı başladığında ve saldırının durduğunda halkın alacağı tedbirleri/önlemleri uygulamak

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 YANMA NEDİR? Maddenin ısı ( sıcaklık ) ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bir yangının başlayabilmesi için gerekenler : 1- OKSİJEN ( HAVA ) 2- SICAKLIK

Detaylı

ACİL DURUM PLANI SAĞLIK BAKANLIĞI ACİL YARDIM HATTI: 112

ACİL DURUM PLANI SAĞLIK BAKANLIĞI ACİL YARDIM HATTI: 112 YANGIN İLK YARDIM-ACİL TIBBİ YARDIM ACİL DURUM PLANI İlkyardım/Acil tıbbi yardım ihtiyacı olanı / gören kişi vekili Paniğe kapılmaz,durumu işverene/çalışanlara haber verir. İşyeri dışındaki ilk yardım

Detaylı

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi Sayfa No: 1 / 6 1. AMAÇ Başhekimliğimiz ve bağlı istasyonlarımızın hizmet verdiği her türlü yapı, binanın kullanımı aşamalarında, herhangi bir şekilde çıkan yangının, can ve mal kaybını en aza indirerek

Detaylı

ACİL TOPLANMA BÖLGESİ: Personel Giriş Kapısı önündeki alan. ACİL DURUMLARDA KULLANILACAK MALZEME VE EKİPMAN BİLGİLERİ:

ACİL TOPLANMA BÖLGESİ: Personel Giriş Kapısı önündeki alan. ACİL DURUMLARDA KULLANILACAK MALZEME VE EKİPMAN BİLGİLERİ: ACİL EYLEM PLANI AMAÇ:Yapılan tüm faaliyetler sırasında oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek, acil durum yönetiminin

Detaylı

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır.

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır. ACİL DURUM Afet olarak değerlendirilen olaylar ve dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, kasıt ve çeşitli amaçlarla meydana getirilen olayların tümünün yol açtığı hallerdir. Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde

Detaylı

ÖZEL NESLİN DEĞİŞEN SESİ ANAOKULU 2015-2016 ACİL DURUM EYLEM PLANI

ÖZEL NESLİN DEĞİŞEN SESİ ANAOKULU 2015-2016 ACİL DURUM EYLEM PLANI ÖZEL NESLİN DEĞİŞEN SESİ ANAOKULU 2015-2016 ACİL DURUM EYLEM PLANI 1) AMAÇ : İnsanların önemli bir bölümünü etkileyebilecek nitelikte ve bireysel müdahalenin yanı sıra toplu müdahaleyi de gerektiren deprem

Detaylı

TESİS GÜVENLİĞİ PLANI

TESİS GÜVENLİĞİ PLANI Hazırlayan Kalite Temsilcisi İnceleyen Kalite Yönetim Direktörü Sayfa No 6/1 Onaylayan Başhekim Arıza bildirimi, Bakım onarım işlemleri Teknik Hizmetlere ARIZA BİLDİRİM ile arıza bildirilir. Teknik Hizmetler

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

Hayatınızı tehdit edebilecek doğal ve insan kaynaklı afet ve savaş dahil, her türlü acil durumlara karşı, can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla

Hayatınızı tehdit edebilecek doğal ve insan kaynaklı afet ve savaş dahil, her türlü acil durumlara karşı, can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla www.afad.gov.tr www.afad.gov.tr Hayatınızı tehdit edebilecek doğal ve insan kaynaklı afet ve savaş dahil, her türlü acil durumlara karşı, can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla ikaz ve alarm işaretlerini

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

ACİL DURUM EKİPLERİ MESLEK YÜKSEKOKUL SEKRETERLİĞİ 2017

ACİL DURUM EKİPLERİ MESLEK YÜKSEKOKUL SEKRETERLİĞİ 2017 ACİL DURUM EKİPLERİ MESLEK YÜKSEKOKUL SEKRETERLİĞİ 2017 ACİL DURUM PROSEDÜRÜ Yangın, deprem, sel, terör gibi istenmeyen ve beklenmeyen durumlarda; öğrenciler ve çalışanlar için en uygun hareket planlarını,

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BAĞCILAR EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ BİNA TAHLİYE TALİMATI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BAĞCILAR EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ BİNA TAHLİYE TALİMATI 1.AMAÇ Meydana gelebilecek acil veya olağanüstü durumlarda bina içinde bulunan hasta, personel ve eşyaların dışarıya çıkartılarak emniyet altına alınması için bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM Tüm çalışanları

Detaylı

YANMA. Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez.

YANMA. Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. YANMA maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. YANMA YOK YANMA YOK YANMA YOK YANMA VAR Yanmanın Çeşitleri:

Detaylı

DEPREM -YANGIN ACİL DURUM TATBİKAT VE TAHLİYE SENARYOSU 2016

DEPREM -YANGIN ACİL DURUM TATBİKAT VE TAHLİYE SENARYOSU 2016 DEPREM -YANGIN ACİL DURUM TATBİKAT VE TAHLİYE SENARYOSU 2016 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ 1 Alarm verilir. 2 Deprem sırasında tüm öğrenciler ve öğretmen sıra ve masaların yanında ÇÖK,KAPAN,TUTUN pozisyonu

Detaylı

SABOTAJ ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO:

SABOTAJ ACİL DURUM EYLEM PLANI İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: İŞLETME ADI: ONDUKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ SSK SİCİL NO: 1 862305 1 0 412900 200610 55 11 ADRES: OMU Diş Hekimliği Fakültesi Kurupelit Kampüsü ATAKUM/SAMSUN TEHLİKE SINIFI: TEHLİKELİ

Detaylı

ODUNPAZARI /ESKİŞEHİR

ODUNPAZARI /ESKİŞEHİR ACİL DURUM PLANI İşyerinin Ünvanı : İşyerinin Adresi : İşverenin Adı : İşveren vekili : Hazırlayanın Adı Soyadı : Hazırlayanın Ünvanı : Hazırlandığı Tarih : Geçerlilik Tarihi : ODUNPAZARI /ESKİŞEHİR 6331

Detaylı

ACİL DURUM PLANI ACİL DURUM PLANI

ACİL DURUM PLANI ACİL DURUM PLANI ACİL DURUM PLANI 6331 Sayılı Kanun: Madde:11-12 Acil durum planları, yangınla mücadele ve ilk yardım Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal

Detaylı

ACİL DURUM ÖNLEMLERİ

ACİL DURUM ÖNLEMLERİ ACİL DURUM ÖNLEMLERİ ACİL DURUM Acil durum; önceden tahmin edilemeyen, ani olarak oluşan ve hızlı bir şekilde müdahaleyi gerektiren olaylar bütünüdür. Yönetim literatüründe acil durum, beklenmeyen ve önceden

Detaylı

YANGINDA PERSONELİN YAPMASI GEREKENLER. Şengül ÖZDEMİR Diaverum Buca Diyaliz Merkezi İzmir 2015

YANGINDA PERSONELİN YAPMASI GEREKENLER. Şengül ÖZDEMİR Diaverum Buca Diyaliz Merkezi İzmir 2015 YANGINDA PERSONELİN YAPMASI GEREKENLER Şengül ÖZDEMİR Diaverum Buca Diyaliz Merkezi İzmir 2015 YANGIN YANGINDA İŞYERİ GÜVENLİĞİ PERSONEL GÜVENLİĞİ HASTA GÜVENLİĞİ EVRAK GÜVENLİĞİ MALZEME GÜVENLİĞİ 2 YANGIN

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

TESİS GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

TESİS GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ 1/5 1.AMAÇ: : Hastalar, hasta yakınları, ziyaretçiler ve çalışanlar için güvenli ve işlevsel sağlık tesisinin oluşturulması, tehlike ve risklerin azaltılıp kontrol altına alınması, kazaların ve yaralanmaların

Detaylı

HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HATAY SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL DURUM EYLEM PLANI 1.AMAÇ İl Sağlık Müdürlüğünde oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, hizmetin kısmen veya tamamen durmasını, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

MUTFAK ACİL DURUM PLANI

MUTFAK ACİL DURUM PLANI MUTFAK PI NO KULI TOP 1 KRİTİK KONTROL NOKTALARINDAKİ (KKN) VE ÜRETİMDEKİ CİHAZLARIN BOZULMASI Üretilen gıdaların istenilen gıda güvenliği şartlarını sağlayamaması Problem tespit edildiği anda üretim durdurulur.

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber

İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber İKAZ VE ALARM İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber almak ve tehlikeye karşı halkı uyararak bir

Detaylı

HORTUMLAR VE KORUNMA

HORTUMLAR VE KORUNMA HORTUMLAR VE KORUNMA Hortum Çarpmasından Önce Yapılacak Şeyler: 1. Hortum tehlikesini tanımlayan terimleri öğrenin. Hortum gözlemi hortumun şiddeti ve şimşekli veya fırtınalı veya her ikisinin de olabileceği

Detaylı

MAHALLE İSTANBUL SİTESİ

MAHALLE İSTANBUL SİTESİ SİTESİ ACİL DURUM PLANI S. ERUYAN MERCAN SİTESİ İŞLETME MÜDÜRÜ OCAK 2013 ACİL DURUM PLANI ACİL DURUM PLANI A-AMAÇ Bu plan; İşletmemizde oluşabilecek insan sağlığını, çalışma şartlarını ve maddi varlıklarımızı

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ DEPREM TALİMATI REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 08.07.2013 DEPREM TALİMATI Depremden Önce Depremi önleyemezsiniz! Fakat; Yaralanmayı önlemeye, Hasarı minimuma

Detaylı

ISI OKSİJEN (O 2) YANICI MADDE ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON

ISI OKSİJEN (O 2) YANICI MADDE ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON YANICI MADDE ISI ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON OKSİJEN (O 2) Yangın Sınıfları 1. A SINIFI YANGINLAR (KATI MADDE YANGINLARI) 2. B SINIFI YANGINLAR (SIVI MADDE YANGINLARI) 3. C SINIFI YANGINLAR (GAZ YANGINLARI)

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

REVİZYON DURUMU REVİZYON NO REVİZYON TARİHİ AÇIKLAMALAR

REVİZYON DURUMU REVİZYON NO REVİZYON TARİHİ AÇIKLAMALAR REVİZYON DURUMU REVİZYON NO REVİZYON TARİHİ AÇIKLAMALAR 0 - Yeni Yayınlandı 1. AMAÇ: Fakülte kompleksi için tehlikeli olabilecek komşu binalarıdaki acil durumları da içerecek şekilde tüm Fakülte personelinin

Detaylı

ACİL DURUM YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

ACİL DURUM YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Hastane Müdürü Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Bu Prosedürünün amacı; Özel Çevre Hastanesi birimlerini etkileyecek acil durumları tespit etmek, acil

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI AMAÇ Yapılan tüm faaliyetler sırasında oluşabilecek her türlü olağanüstü durumlarda personelin yaralanıp zarar görmesini, çevrenin olumsuz yönde etkilenmesini önlemek, acil durum yönetiminin hızlı ve doğru

Detaylı

İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber

İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber İKAZ VE ALARM Sivil Savunma Genel Müdürlüğünce yurt çapında kurulmuş bulunan İkaz ve Alarm Sistemlerinin amacı, düşman saldırısını önceden haber almak ve tehlikeye karşı halkı uyararak bir takım önlemlerin

Detaylı

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ

28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ Hazırlayanlar: Hüseyin KILIÇ MURAT NAZIM 28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ KUTLAMA PROĞRAMI Sayın okul müdürüm, değerli öğretmenlerim, sevgili arkadaşlar, Bugün burada 28 Şubat Sivil

Detaylı

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ. İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir.

ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ. İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir. ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ Eğitimin Amacı Çalışma ortamı gözetiminin tanımı ve kapsamı, İş güvenliği uzmanlarının çalışmarındaki yeri ve önemidir. Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma ortamı gözetimi;

Detaylı

ÇANAKKALE ĠL AMBULANS SERVĠSĠ ACĠL DURUM VE AFET PLANI

ÇANAKKALE ĠL AMBULANS SERVĠSĠ ACĠL DURUM VE AFET PLANI DEPREM VE AFET PLANI Dok. Kodu: YÖN.PL.04 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: Rev. No: 00 Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ Çanakkale İl Ambulans Servisi KKM, bağlı tüm ASH İstasyonları, çevre ve insan sağlığını etkileyebilecek

Detaylı

AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI

AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI AİLELER İÇİN AFETE HAZIRLIK PLANI AİLEMİZİN HAZIRLIK PLANI 1. SU ve YİYECEK Önceliğiniz su olmalıdır. Çünkü bir insan susuz yalnız birkaç gün yaşayabilir. Diğer su kaynaklarınızı belirleyin. Gerektiğinde

Detaylı

APARTMANLAR KONTROL FORMU

APARTMANLAR KONTROL FORMU SORU E H ÖNERİ 1. Apartmanın sokak numarası gece ve gündüz görülebilecek durumda mı? 2. Apartman dairelerinin numaraları var mı? 3. Apartmana giren kişiler için geçiş kontrolü var mı? 4. Apartman, site

Detaylı

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKAZ VE ALARM İŞARETLERİ SİVİL SAVUNMA NCE YURT ÇAPINDA KURULMUŞ OLAN İKAZ VE ALARM SİSTEMİNİN AMACI DÜŞMAN SALDIRISINI ÖNCEDEN HABER ALMAK VE TEHLİKEYE KARŞI HALKI UYARARAK BİR TAKIM ÖNLEMLERİN ALINMASINI

Detaylı

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ İSG UZMANI 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Programı Programın İçeriği Tanışma ve Program Hakkında Bilgilendirme Okullarımızdaki

Detaylı

Prosedür No:004 ACİL DURUMLARDA BAGFAŞ LİMANINDA YAPALACAK İŞLEMLER VE ACİL TAHLİYE PROSEDÜRÜ

Prosedür No:004 ACİL DURUMLARDA BAGFAŞ LİMANINDA YAPALACAK İŞLEMLER VE ACİL TAHLİYE PROSEDÜRÜ ACİL DURUMLARDA BAGFAŞ LİMANINDA YAPALACAK İŞLEMLER VE ACİL TAHLİYE PROSEDÜRÜ 1. Amaç: Acil durumlarda; acil durumun sınıflandırılması, İnsan ve çevre sağlığının ve güvenliğinin kontrol altına alınması,

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) TAHLİYE Tahliye? İç veya dış etkiler nedeniyle hasta, personel ve hasta yakınları için güven vermeyen hastanelerin bir bölüm veya tamamının

Detaylı

YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Kurum, kuruluş ve iş yerlerinde yangını önleyici tedbirler iki kısımda ele alınır; Yapısal bakımdan yangından korunma: Yapılarda yanmaz veya yanması güç yapı malzemeleri

Detaylı

KBRN (KİMYASAL,BİYOLOJİK, RADYOLOJİK, VE NÜKLEER) TEHDİT VE TEHLİKELERLE KORUNMA YÖNTEMLERİ

KBRN (KİMYASAL,BİYOLOJİK, RADYOLOJİK, VE NÜKLEER) TEHDİT VE TEHLİKELERLE KORUNMA YÖNTEMLERİ KBRN (KİMYASAL,BİYOLOJİK, RADYOLOJİK, VE NÜKLEER) TEHDİT VE TEHLİKELERLE KORUNMA YÖNTEMLERİ Gizliliğinizi korumaya yardımcı olmak için PowerPoint bu resmin otomatik olarak karşıdan yüklenmesini engelledi.

Detaylı

KIRMIZI KOD (YANGIN) UYGULAMA PROSEDÜRÜ

KIRMIZI KOD (YANGIN) UYGULAMA PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 1. AMAÇ: Kırmızı Kod Prosedürü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi binalarında yangının önlenmesi, bir yangın tehlikesi halinde, yangına en hızlı şekilde

Detaylı

ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin amacı; Espiye Belediyesi İtfaiye teşkilatının kuruluş,

Detaylı

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU

ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KLAVUZU 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamında, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu nda (ODTÜ KKK) İSG uygulamaları yürütülmektedir. Yasa kapsamında,

Detaylı

TÜRKİYE EŞLEŞTİRME. Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar. Yazılı talimatlar.

TÜRKİYE EŞLEŞTİRME. Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar. Yazılı talimatlar. TÜRKİYE EŞLEŞTİRME Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar Yazılı talimatlar SÜRÜCÜ İÇİN YAZILI TALİMATLAR SÜRÜCÜ TARAFINDAN ANŞILACAK BİR DİLDE TAŞIMACILIĞIN

Detaylı

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi Amaç Akaryakıt Taşıma Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Emniyetli Sürüş Teknikleri Uyku ve

Detaylı

T.C SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

T.C SAKARYA ÜNİVERSİTESİ T.C SAKARYA ÜNİVERSİTESİ. İsimli İşyeri ACİL DURUM EYLEM PLANI 2015 1 T.C SAKARYA ÜNİVERSİTESİ.. İsimli İşyeri ACİL DURUM EYLEM PLANI Hazırlanma ve Onay Tarihi:. 2 ACİL DURUM EYLEM PLANI İÇİNDEKİLER 1.

Detaylı

T.C. : 84291759-951.04.14;951.04.14]/7176 01.07.2013

T.C. : 84291759-951.04.14;951.04.14]/7176 01.07.2013 T.C. VE 2013 T.C. : 84291759-951.04.14;951.04.14]/7176 01.07.2013 : 2007/12937 her kademedeki personel sorumludur. r rapor Dr.Fuat OKTAY Ek : Yönerge (71 sayfa) - - - -Planlama v - - - - - - -Bilgi Sistemleri

Detaylı

DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı

DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı DESTEKEGE OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Bilgilendirme Kitapçığı 1 İÇİNDEKİLER İş Sağlığı ve Güvenliği nedir?... Kurum tehlike sınıfı belirleme... Çalışan temsilcisi belirleme. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı

T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı T.C. MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Sayı : 85077348-54197341/420866611/ 952-2/ 07/01/2015 Konu : Koruyucu Güvenlik Talimatı İlgi: a) Başbakanlığın 18 Temmuz 1997

Detaylı

T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ Sivil Savunma Uzmanlığı TAHLİYE PLANI

T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ Sivil Savunma Uzmanlığı TAHLİYE PLANI T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ Sivil Savunma Uzmanlığı TAHLİYE PLANI 2016 T.C. BATMAN ÜNİVERSİTESİ BİNA TAHLİYE PLANI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu planın amacı, Batman

Detaylı

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 ÖNSÖZ Yön. No: 18 Yür.Tarihi: 01.01.2007 Değ.Tarihi: / /200. Değ.No: 0. Sayfa:0/11 DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etiler Ankara : 212 61 20 SAYI : B.11.2.DHM.0.10.04.00/ KONU : Ambulans Kullanma

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

SITMA BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU

SITMA BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU SITMA BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU İli/İlçesi: Tarih :././... Birim Adı:.. Birim Kodu: Adresi : Telefon / Faks :... / Sıtma Birim Sorumlusu : Personel Durumu : Uzman Hekim (...) Doktor ( ) Psikolog

Detaylı

YANGIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER

YANGIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ KANUN VE YÖNETMELİKLER TÜRKKIZILAYI 1868 İhmallerin yol açtığı,en büyük felaket muhakkak ki yangınlardır.insanlığa,tüm afetlerde yardım elini uzatmayı ilke edinmiş olan TÜRKKIZILAYI, Mamak İlkyardım Eğitim Merkezi,yangın eğitimi

Detaylı

DERİ VE TENASÜL HASTALIKLARI BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU

DERİ VE TENASÜL HASTALIKLARI BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU DERİ VE TENASÜL HASTALIKLARI BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU İli/İlçesi: Tarih :././... Birim Adı:.. Birim Kodu: Adresi : Telefon / Faks :... / Deri ve Tenasül Hastalıklar Birim Sorumlusu : Personel

Detaylı

Onay. Belediye Başkanı

Onay. Belediye Başkanı Hazırlayan Kontrol Onay Yürürlük Tarihi 21.06.2006 Sivil Savunma Md. Başkan Yardımcısı Belediye Başkanı Sayfa 1 / 8 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı Kartal Belediyesi binası ve çalışma alanlarında İSG-Ç kapsamında

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ TYG_P02 28.10.2011 13.08.2014 2 10 REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 05.09.2012 Hastane Hizmetleri Başkanı ifadesi yerine 01 İdari ve Mali İşler Direktörü ifadesi yazıldı. Yangın Tüpü

Detaylı

(ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü kapsar.

(ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü kapsar. (ÖRNEKTİR). MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI AMAÇ : Olası bir tehlike (deprem, yangın vb.) anında binanın en kısa sürede, güvenli bir şekilde boşaltılması. KAPSAM : Bu Tahliye Planı İl Milli Eğitim Müdürlüğünü

Detaylı

ÇOCUK İZLEM MERKEZİ (ÇİM) İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU

ÇOCUK İZLEM MERKEZİ (ÇİM) İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU ÇOCUK İZLEM MERKEZİ (ÇİM) İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU İli/İlçesi: /. Birim Adı: Tarih:././... Birim Kodu: Adresi :. Telefon / Faks : / ÇİM Sorumlusu : Personel Sayısı :Uzman Tabip ( ) Tabip ( ) Psikolog

Detaylı

Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında taşıtlarda bulunması zorunlu Yazılı Talimat

Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında taşıtlarda bulunması zorunlu Yazılı Talimat 29.07.2015 Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında taşıtlarda bulunması zorunlu Yazılı Talimat YAZILI TALİMAT Tehlike veya bir kaza durumunda araç personelinin nasıl hareket

Detaylı

HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU

HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU İli/İlçesi: Birim Adı:.. Tarih :././... Birim Kodu:. Adresi : Telefon / Faks :... / Laboratuvar Tipi: L1 (.) L2 ( ) HSL Sorumlusu: Personel Durumu

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü CBS & UA ile Afet Yönetimi Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş Amaçlar (1) Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve

Detaylı

YEŞİLHİSAR HIZIR İLYAS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ TAHLİYE PLANI

YEŞİLHİSAR HIZIR İLYAS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ TAHLİYE PLANI YEŞİLHİSAR HIZIR İLYAS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ TAHLİYE PLANI HIZIR İLYAS ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜNÜN TAHLİYE PLANI AMAÇ : Olası bir tehlike (deprem, yangın vb.) anında binanın en kısa sürede, güvenli bir şekilde

Detaylı

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ

OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ OFİSLER İÇİN KONTROL LİSTESİ Zemin kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde uygun malzeme ile kaplı ve iç zeminler düzenli olarak kontrol ediliyor mu? Zemindeki çökme, erime vb. deformasyonlar giderilmiş Cam

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FORMU- 07/2 KURUM BİRİM YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ FORMU FAALİYET ALANI TEHLİKE SINIFI BİLGİLERİ Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve idari

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ Basım tarihi: 07.05.2012 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Kimyasal maddenin/karışım ve şirketin/üstlenenin kimlikleri Ürün adı Madde veya karışımın ilgili tespit edilen kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları

Detaylı

GİRESUN DEVLET HASTANESİ 2015 YANGIN VE TAHLİYE TATBİKATI SENARYOSU

GİRESUN DEVLET HASTANESİ 2015 YANGIN VE TAHLİYE TATBİKATI SENARYOSU TATBİKATIN YAPILDIĞI YER GİRESUN DEVLET HASTANESİ 2015 YANGIN VE TAHLİYE TATBİKATI SENARYOSU : Prof Dr. A.İlhan Özdemir Devlet Hastanesi TATBİKATIN TARİHİ : 15 EKİM 2015 Perşembe TABİKATIN BAŞLAMA SAATİ

Detaylı

SİVİL SAVUNMA VE İTFAİYECİLİK TEKNİKERİ/ İTFAİYECİLİK VE YANGIN GÜVENLİĞİ TEKNİKERİ

SİVİL SAVUNMA VE İTFAİYECİLİK TEKNİKERİ/ İTFAİYECİLİK VE YANGIN GÜVENLİĞİ TEKNİKERİ TANIM Bir itfaiye teşkilatının üyesi olarak, yangınlara karşı önlem alınmasını sağlayan, yangın söndürme ve yangından can ve mal kurtarma çalışmalarında bulunan, yangın dışında doğal afetler sonucu meydana

Detaylı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER. 2 TABLOLAR LİSTESİ. 3 ŞEKİLLER LİSTESİ 4 1.İHBARLAR... 7 1.1. Tanımlar... 7 1.2. İhbar dağılımları... 7 2. MÜDAHALE İSTATİSTİKLERİ...

Detaylı

T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ

T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ TEKİRDAĞ 2013 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ 1. EĞİTİMİN HEDEF KİTLESİ:

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı