Pointer Kavramı. Veri Yapıları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Pointer Kavramı. Veri Yapıları"

Transkript

1 Pointer Kavramı Veri Yapıları

2 Pointer Kavramı- Pointer Nedir? Göstericiler, işaretçiler ya da pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi tutan değişkenlerdir. Şu ana kadar gösterilen tüm değişkenler tanımlandıkları türe göre bir değer saklarlar. Bu değere ulaşılmak istendiğinde doğrudan değişkenin ismi ile erişilebilir. Göstericiler ise değerin bulunduğu bellek hücresinin adresini tutmak sureti ile dolaylı olarak değere erişebilirler.

3 Pointer Kavramı- Pointer Nedir? Bilgisayarın ana belleği (RAM) sıralı kaydetme bölgelerinden (gözlerinden) oluşmuştur. Her göze bir adres atanmıştır. Bu adreslerin değerleri 0 ila RAMe bağlı olarak MAX arasında değerler alabilir. Programlama dillerinde bir değişken tanımlandığında, o değişken tipine bağlı olarak RAM den bir bölge ayrılır. Örneğin rate adlı bir değişken tanımladığımızı varsayalım. Bu değişken bellekte Şekil 1 deki bir yere yazılır.

4 Pointer Kavramı- Neden Kullanılır? Fonksiyonlara parametrelerin referansla bağlantılı çağırma (call by reference) yöntemi ile gönderilebilmesi için pointerlar kullanılır. Aksi halde diziler haricindeki bütün parametre aktarımları değerle çağırma yöntemi (call by value) ile yapılacaktır. Dinamik veri yapıları (dynamic data structures) oluşturmak ve bunlar üzerinde değişiklik yapmak için pointerlar kullanılır. Bu yapılar; Bağlı listeler (Linked List), Kuyruklar (Queues), Yığıtlar (Stacks) ve Ağaç (Trees) veri yapılarıdır. Bu veri yapılarının, dizilerden farklı olarak eleman sayıları büyüyebilir ve küçülebilir. Pointerlar sayesinde belleğin istenilen bir bölgesine erişim yapılabilir.

5 Pointer(işaretçi), bellek alanındaki bir gözün adresinin saklandığı değişkendir. Pointerlara, veriler(yani değişkenlerin içeriği) değil de, o verilerin bellekte saklı olduğu bellek gözlerinin başlangıç adresleri atanır. Bir pointer, diğer değişkenler gibi, sayısal bir değişkendir. Bu sebeple kullanılmadan önde program içinde bildirilmelidir.

6 Göstericilerde bir değişkendir, C dilinde değişkenler kullanılmadan önce tanımlanmalıdırlar. Normal değişkenlerden farklı olarak göstericiler aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır. aptr bir gösterici değişkenidir. İsminin önüne gelen * işareti değişkenin gösterici (pointer) olduğunu ifade eder. aptr pointer integer değişkenin tutulduğu bellek hücresinin adresini tutacaktır. Göstericilere tanımlandıkları andaya dadaha sonra değer atanabilir. Bir pointer 0 (NULL) ya da herhangi bir bellek adresi olmak üzere farklı değerler alabilir.

7 tipadı *ptradı; Burada tipadı herhangi bir C tip adı olabilir. Değişkenin önüne konan * karakteri indirection operatörü olarak adlandırılır ve tipadı ile bildirilen ptradı değişkenini işaret eder. Örneğin: char *kr1; /* karakter için */ int *x; /* tamsayı için */ float *deger,sonuc; /* deger pointer tipinde sonuc sıradan reel değişkenler */

8 char *kr1; /* karakter için */ int *x; /* tamsayı için */ float *deger,sonuc; /* deger pointer tipinde sonuc sıradan reel değişkenler */ Yukarıda bildirilen pointer değişkenlerden; kr bir karakterin, x bir tamsayının ve deger bir gerçel sayının bellekte saklı olduğu yerlerin adreslerini tutar. Fakat sonuc adlı float değişken sıradan bir gerçel sayıdır.

9 Bir pointera, bir değişkenin adresini atamak için & adres-operatörü kullanılır. Bu operatör bir değişkenin önüne konursa, o değişkenin içeriği ile değilde adresi ile ilgileniliyor anlamına gelir. Örneğin, karakter tipindeki rate adlı bir değişken ve p_rate ise pointer tipinde, rate değişkenini işaret eden bir değişken olsun. Bu durum Şekil 2 de gösterilmektedir:

10 Derleyicide şöyle ifade edilir: char rate; char *p_rate;... p_rate = &rate; Yani p_rate pointeri rate değişkeninin saklandığı adresi işaret etmektedir.

11 Pointer Kavramı- & Adres Operatörü Tek bir operand alır. Önüne yazıldığı operandın bellek adresini üretir. Buradaki operand bir değişken olmalıdır, sabit değerler olamaz. Dolayısıyla bir pointer değişkenine değer atamak için bu operatör kullanılır.

12 Pointer Kavramı- * Indirection Operatörü Tek bir operand alır. Önüne geldiği nesne bir adres ya da bir adres içeren değişken (pointer değişkeni olmalıdır). Önüne geldiği adresteki değere erişmeyi sağlar. Yukarıdaki örnekte kullandığımız aptr pointer değişkenin işaret ettiği a değişkenine ulaşmak için aşağıdaki komut satırı kullanılır. printf( %d\n, *aptr);

13 Program 1 pointer kavramını anlamak için oldukça önemli bir örnektir.

14 Özetle, eğer ptr adında bir pointera, deg adlı bir değişkene sahipseniz ve ptr = & deg; şeklinde bir atama yapmışsanız: *ptr ve deg, deg adlı değişkenin içeriği ile ilgilidir. ptr ve & deg, deg adlı değişkenin adresi ile ilgilidir. * indirection operatörü olarak adlandırılır. & adres operatörüdür.

15 Soru? Ekran çıktısı ne olur?

16 Fonksiyonları değerle bağlantılı (referansla) çağırma (call by reference); Bu yöntemde, çağıran fonksiyondan gönderilen değerlerin kopyalandığı değişkenlerin değişmesi orijinal değerleri etkiler. Fonksiyonlar çıktı olarak geriye tek değer gönderirler. Bazen bir fonksiyondan birden fazla değer üretmesi istenebilir, fakat bu değerlerin hepsini geriye gönderemez, bu durumda fonksiyonları referansla çağırmak iyi bir yöntemdir. Bu işlemi anlatmak için kullanılan en güzel örnek takas (swap) fonksiyonudur. Takas fonksiyonu geriye hiçbir değer döndürmez, sadece kendisine gelen iki değişkenin değerlerini değiştirir.

17 Takas fonsiyonu

18 main() içindeki 6.satır a ve b değişkenlerine ilk değerleri atıyor. 8. ve 9. satırlar a ile b nin değerlerini ve adreslerini yazıyor. main() içindeki 12. satır takas() fonksiyonunu çağırıyor. 3. satırda, takas() fonksiyonunun prototipine bakarsak, parametrelerin int gösteren pointer olduğunu görebiliriz. Bu demektir ki, takas() fonksiyonu çağrılırken, parametrelere ancak int tipinden değişkenlerin adresleri konulabilir. 12.satır bu işi yapıyor. a ile b nin adresleri ile x ile y nin adreslerinin farklı olduğuna dikkat ediniz. Her fonksiyon, kendi kapsanma alanında (scope), kendi parametreleri ve yerel değişkenleri için gerekli adresleri ayırır. Değişken adları aynı olsa bile, bu adresler, fonksiyonu çağıran bloktaki adreslerden farklıdır.

19 takas() içindeki 26.satırda z= *x ataması yapılınca, 27. ve 28. satırların yaptığı işin, x, y değişkenlerinin adreslerini ve değerlerini değiştirmediğini, ama x in değerinin z ye atandığına; dolayısıyla *x= 3, *y= 8, z=3 olduğuna dikkat ediniz. Takas işleminin ilk adımı burada atılıyor. takas() içindeki 32.satırda *x= *y ataması yapılınca, 33. ve 34. satırların yaptığı işin, x, y değişkenlerinin adreslerini değiştirmediğine, ama *x= 8, *y= 8 ve z=3 olduğuna dikkat ediniz. Bu adımda, &x içindeki değer değişmiştir. Takas işleminin ikinci adımı burada atılıyor.

20 takas() içindeki 39.satırda *y= z ataması yapılınca, 40. ve 41. satırların yaptığı işin, x, y değişkenlerinin adreslerini değiştirmediğine, ama *x= 8, *y= 3 ve z=3 olduğuna dikkat ediniz. Takas işleminin üçüncü ve son adımı burada atılıyor. takas() fonksiyonunun işlevi bu adımda bitiyor. Program akışı, takas() fonksiyonunu çağıran main() e dönüyor ve kaldığı 12.satırdan devam ediyor. main() içindeki 14. ve 15.satırlar, a ile b değişkenlerinin değerlerini ve adreslerini yazdırıyor. Adreslerin değişmediğini, ama içlerindeki değerlerin takas edildiğini görüyoruz.

21 Pointer Kavramı- const belirleyicisi Sabit (constant) kelimesinin kısaltılmış halidir. Bu belirleyici ile tanımlanmış değişkenlerin değerleri program içerisinde değiştirilemezler. Bir değişkenin değerinin değiştirilememesinin faydaları şunlardır; Yazılan programın okunabilirliğini artırır. Programı inceleyen başka biri ilk değer ataması yapıldıktan sonra const sabiti ile tanımlanmış bir değişkenin değerinin değiştirilemeyeceğini bilerek kontrol eder. Program yazılırken yanlışlıkla da olsa değişkenin değerinin değiştirilmesini önler.

22 Pointer Kavramı- const belirleyicisi const belirleyicisi pointerlar ile üç farklı şekilde kullanılır. Gösterdiği değerin sabit olması; Pointerin gösterdiği yer sabittir. Gösterdiği yere erişilip oradaki değer üzerinde değişiklik yapılamaz. Ancak pointerin tuttuğu adres değiştirilebilir.

23 Pointer Kavramı- const belirleyicisi 2- Pointerin kendisinin sabit olması; Pointer değişkeninin kendisi sabittir, yani göstericinin tuttuğu adres bilgisi değiştirilemez. Ancak pointerin içerisindeki adreste bulunan değer değiştirilebilir.

24 Pointer Kavramı- const belirleyicisi 3- Pointerin kendisinin ve gösterdiği yerin sabit olması; Pointerin içerisindeki adres bilgisi ve gösterdiği yer sabittir. İçerisindeki adres değeri ve gösterdiği yerdeki değer değiştirilemez.

25 Pointer Kavramı- Pointer ve diziler C dilinde diziler ve göstericiler hemen hemen birbirinin yerlerine kullanılabilirler. Dizi isminin dizinin başlangıç adresinin tuttuğunu hatırlayınız. Dolayısıyla dizinin adı da bir gösterici (pointer) gibi düşünülebilir. Dizilerde dizinin her bir elemanına erişmek için köşeli paranter içinde indis numarası kullanılır. Böyle bir ifadeden derleyici, başlangıç adresinden verilen indis numarası kadar sonraki adreste bulunan elemana gidileceğini anlar. Anlaşılıyor ki derleyici, adres üzerinde artırma ve eksiltme operasyonları ile diğer dizi elamanlarına erişmektedir.

26 Pointer Kavramı- Pointer ve diziler Örnek:

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Bellek ve Adresleme İşaretçi Kavramı

Detaylı

3.1 Pointer in Yararları

3.1 Pointer in Yararları 3 Pointers Pointer, başka bir değişkenin bellekteki adresini işaret eden bir değişkendir. O nedenle, pointere işaretçi, gösterici adları verilir. Değişkenler için olduğu gibi, pointerin değeri, işaret

Detaylı

BLM 112- Programlama Dilleri II. Hafta 4 İşaretçiler (Pointers)

BLM 112- Programlama Dilleri II. Hafta 4 İşaretçiler (Pointers) 1 BLM 112- Programlama Dilleri II Hafta 4 İşaretçiler (Pointers) Dr. Öğr. Üyesi Caner Özcan İyilik insanları birbirine bağlayan altın zincirdir. ~Goethe Hafıza Yapısı 2 Bir değişken tanımlandığında arka

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Hafıza Yapısı Bir değişken tanımlandığında arka planda bilgisayarın hafızasında bir konuma yerleştirilir. Hafıza küçük hücrelerden oluşmuş bir blok olarak düşünülebilir. Bir değişken

Detaylı

Özyineleme (Recursion)

Özyineleme (Recursion) C PROGRAMLAMA Özyineleme (Recursion) Bir fonksiyonun kendisini çağırarak çözüme gitmesine özyineleme (recursion), böyle çalışan fonksiyonlara da özyinelemeli (recursive) fonksiyonlar denilir. Özyineleme,

Detaylı

8. İŞARETCİLER (POINTERS)

8. İŞARETCİLER (POINTERS) 8. İŞARETCİLER (POINTERS) Verilerin bilgisayar hafızasında tutulduğu fiziki alan adres olarak tanımlanabilir. Adres, hem donanımla hem de yazılımla ilişkilidir. Donanımsal açıdan adres bellekte yer gösteren

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Diziler ile Pointer Arası İlişki Bir dizi adı sabit bir pointer gibi düşünülebilir. Diziler ile pointer lar yakından ilişkilidir. Pointer lar değişkenleri gösterdikleri gibi,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Hafıza Yapısı Bir değişken tanımlandığında arka planda bilgisayarın hafızasında bir konuma yerleştirilir. Hafıza küçük hücrelerden oluşmuş bir blok olarak düşünülebilir. Bir değişken

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 İşaretçiler ve Diziler Fonksiyon

Detaylı

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ 3. Hafta YAPILAR Farklı veri tipindeki bilgilerin bir araya gelerek oluşturdukları topluluklara yapı (structure) denir. Yani yapılar, birbiriyle ilişkili değişkenlerin

Detaylı

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler ÇOK BOYUTLU DİZİLER Birden fazla indis numarası ile elemanlarına ulaşılan dizilere çok boyutlu diziler denir. Bunlardan en sık kullanılanı çift boyutlu dizilerdir.

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-2. kısım

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-2. kısım Nisan 2009 9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-2. kısım Referans: Bugün: 1. Ders Notları. Ders #4.1 Tekrar Dowhile ve for döngüleri Diziler Göstergeler 1. Tekrar for döngüleri Genel yazılımı

Detaylı

Pointers (İşaretçiler)

Pointers (İşaretçiler) Pointers (İşaretçiler) Pointers (İşaretçiler) Verilerin bilgisayar hafızasında tutulduğu fiziki alan adres olarak tanımlanabilir. Adres, hem donanımla hem de yazılımla ile ilişkilidir. Donanımsal açıdan

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 5: Göstericiler

Programlama Dilleri 1. Ders 5: Göstericiler Programlama Dilleri 1 Ders 5: Göstericiler Değişkenlerin adresleri Bellekteki her değişkenin bir adresi ve bir de taşıdığı değeri vardır. int x=3; DEĞİŞKEN BELLEK ADRES 0 (0000) 1 2 3 4...... 65533 (FFFD)

Detaylı

Dizgiler. C dilinde karakter m şeklinde tek tırnak içerisinde yazılan ifadelerdir. Bu karakterlerin her biri aslında bir tamsayı ile ifade edilir.

Dizgiler. C dilinde karakter m şeklinde tek tırnak içerisinde yazılan ifadelerdir. Bu karakterlerin her biri aslında bir tamsayı ile ifade edilir. DİZGİLER (STRINGS) Dizgiler char tipli karakterlerin gruplanmş haline dizgi(string) denilir. Bazen katar ismide kullanılabilir. C dilinde karakter m şeklinde tek tırnak içerisinde yazılan ifadelerdir.

Detaylı

Veri Yapıları. Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz. İçindekiler:

Veri Yapıları. Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz. İçindekiler: Veri Yapıları Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz İçindekiler: Giriş Temel Veri Yapıları Tanımlamalı Veri Yapıları Veri Modeli ve Türleri

Detaylı

enum bolumler{elektronik, insaat, bilgisayar, makine, gida};

enum bolumler{elektronik, insaat, bilgisayar, makine, gida}; BÖLÜM 12: Giriş C programlama dilinde programcı kendi veri tipini tanımlayabilir. enum Deyimi (Enumeration Constants) Bu tip, değişkenin alabileceği değerlerin belli (sabit) olduğu durumlarda programı

Detaylı

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER Dizi, aynı tipteki verilere tek bir isimle erişmek için kullanılan bir kümedir. Bir dizi bildirildikten sonra, dizinin bütün elemanları bellekte peşpeşe

Detaylı

C++ Göstericiler (Pointer)

C++ Göstericiler (Pointer) C++ Göstericiler (Pointer) C++ Dilinde Gösterici(Poniter) İşlemleri Gösterici nedir? Bir değişkenin bellek adresini tutan değişkene gösterici denir. Yani, gösterici bir tür değişkendir ve başka bir değişkenin

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

sayi=3 harf=a reelsayi=8.72 Bellek durumu 5. İşaretç iler (pointers)

sayi=3 harf=a reelsayi=8.72 Bellek durumu 5. İşaretç iler (pointers) 5. İşaretç iler (pointers) C dilinin öyle bir özelliği vardır ki, programlama dilleri arasında kendisini diğerlerinden ayıran bir fark olarak sunulur: işaretçiler. Aslında, bazı diğer dillerde de direkt

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Fonksiyonu Referans ile Çağırma (Call by Reference) Bir fonksiyona gönderilen parametrenin normalde değeri değişmez. Fonksiyon içinde yapılan işlemlerin hiçbiri argüman değişkeni

Detaylı

FONKSİYONLAR. Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır.

FONKSİYONLAR. Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. C PROGRAMLAMA FONKSİYONLAR Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en kolay yolu onları küçük parçalar halinde yazıp sonra

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Bellek ve Adresleme Dinamik Bellek

Detaylı

BÖLÜM 9: POINTERLER (İŞARETÇİLER)

BÖLÜM 9: POINTERLER (İŞARETÇİLER) BÖLÜM 9: POINTERLER (İŞARETÇİLER) Bilgisayarın ana belleği (RAM) her biri 1 byte olmak üzere sıralı kaydetme hücrelerinden oluşmaktadır. Her hücreye kullanılan işletim sistemi tarafından bir adres atanmıştır.

Detaylı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar Değer Döndüren Fonksiyonlar Çok Parametreli Fonksiyonlar Değişken Kapsamları Çok Fonksiyonlu Programlar Fonksiyon Tanımı Karmaşıkveuzunprogramları,

Detaylı

Dizi nin Önemi. Telefon rehberindeki numaralar, haftanın günleri gibi v.b.

Dizi nin Önemi. Telefon rehberindeki numaralar, haftanın günleri gibi v.b. Diziler Dizi Nedir Ortak özelliğe sahip birden fazla bilginin oluşturduğu bütün bilgi kümelerine veya hafızada art arda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu yapıya dizi denir. Kısaca; Bellekte

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 22.03.2011 1 Yapılar ( Structures ) Yapılar ( structures ); tam sayı, karakter vb. veri tiplerini gruplayıp, tek bir çatı altında toplar. Bu gruplandırma içinde aynı ya da farklı veri

Detaylı

Konular. Hafta 5 Veri Tipleri (Devam) BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI

Konular. Hafta 5 Veri Tipleri (Devam) BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI Hafta 5 Veri Tipleri (Devam) Yrd. Doç. Dr. Melike Şah Direkoğlu Konular Dizi Tipleri Kayıt Tipleri Birleşik Tipler Küme Tipleri İşaretçi ve Referans Tipleri Alındığı

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama Bölüm 6: Diziler İçerik Diziler Dizi Elemanlarına İlk Atama Diziler ve Fonksiyonlar İki Boyutlu Diziler İki Boyutlu Dizi Tanımı İki Boyutlu Dizi Elemanlarına Erişim

Detaylı

BÖLÜM 11: YAPISAL VERİ TİPLERİ

BÖLÜM 11: YAPISAL VERİ TİPLERİ BÖLÜM 11: YAPISAL VERİ TİPLERİ I. STRUCTURE-YAPI (struct) TİPİ DEĞİŞKENLER Birbiriyle bağlantılı ve bir küme teşkil eden değerler bir tek değişkenin çatısı altında bu değişkenin alt alanları olarak tanımlanabilirler.

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I 1 BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DİZİLER (ARRAYS) Kullanıcıdan N tane tamsayı, xi, alalım ve 1. Bu sayıların ortalamasını hesaplamak isteyelim ort = 0; for (i=0; i

Detaylı

C de Detaylı Üs Alma Programı. C# Dilinde Metot Tanımlama ve Yazdırma

C de Detaylı Üs Alma Programı. C# Dilinde Metot Tanımlama ve Yazdırma C de Detaylı Üs Alma Programı Bu uygulama yazısında C de pow() fonksiyonunu kullanmadan üs hesabı yapan programı yazmaya çalıştım. Başta tanımladığım float tipinde 2 fonksiyon sayesinde + lı ve li üs değerleriyle

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II. Ders-3 İşaretçiler (Pointer) (Kısım-2)

BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II. Ders-3 İşaretçiler (Pointer) (Kısım-2) BLM-112 PROGRAMLAMA DİLLERİ II Ders-3 İşaretçiler (Pointer) (Kısım-2) Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Dinamik Bellek Yönetimi Bir program çalıştırıldığında

Detaylı

BLM 112- Programlama Dilleri II. Hafta 5 İşaretçiler (Pointers)

BLM 112- Programlama Dilleri II. Hafta 5 İşaretçiler (Pointers) 1 BLM 112- Programlama Dilleri II Hafta 5 İşaretçiler (Pointers) Dr. Öğr. Üyesi Caner Özcan Hiç hata yapmayan insan, hiçbir şey yapmayan insandır. Ve hayatta en büyük hata, kendini hatasız sanmaktır. ~Y.

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ C Programlama Dilinin Temelleri C Programlama Dili'ni popüler kılan önemli nedenler aşağıda listelenmiştir: C, güçlü ve esnek bir dildir. C ile işletim sistemi veya derleyici yazabilir,

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu DİZİLER

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu DİZİLER DİZİLER Dizi Nedir? Aynı türden nesnelerin oluşturduğu, bellekte bitişik bir biçimde bulunan veri yapısına dizi denir.mesela alfabe diye bir dizi tanımlarız, harfleri a,b,c,d... diye sıralarız.dizinin

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Bitirme Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 01.06.2017 Süre : 60 dak. 1. t değişkeni hakkında aşağıdakilerden

Detaylı

C#(Sharp) Programlama Dili

C#(Sharp) Programlama Dili Değişkenler C#(Sharp) Programlama Dili Program yazarken her zaman sabit verilerle çalışmayız, çoğu zaman programımızda bir verinin kullanıcının davranışına göre değişmesi gerekir. Kullanıcıdan bir metin

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ Diziler Dizi bir kümedir. Aynı tipteki verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır. Bir dizi bildirildikten sonra, dizinin bütün elemanları bellekte peşpeşe saklanır. Bu yüzden dizilere

Detaylı

Adım Adım C-II. Eksik kalmış konular

Adım Adım C-II. Eksik kalmış konular Adım Adım C-II Eksik kalmış konular Bu dersin amacı Bu derste; değişkenler, sabitler ve operatörler ile fonksiyonlar konusunun detayları anlatılacaktır. Ders bitiminde; Daha etkin programlar yazma becerisinin

Detaylı

BİLG Dr. Mustafa T. Babagil 1

BİLG Dr. Mustafa T. Babagil 1 BİLG214 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1 Yapısal bilgi türlerinin tanımlanması. (C++ daki struct yapısı. ) Daha önce öğrenmiş olduğumuz bilgi tipleri char, int ve float v.b. değişkenler ile dizi (array)

Detaylı

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DEPOLAMA SINIFLARI DEĞİŞKEN MENZİLLERİ YİNELEMELİ FONKSİYONLAR Depolama Sınıfları Tanıtıcılar için şu ana kadar görülmüş olan özellikler: Ad Tip Boyut Değer Bunlara ilave

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Sınıflar, Nesneler, Fonksiyon ve Veri Üyeleri Sınıf ve Fonksiyon Üyeleri

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Diziler Dizi Tanımlama ve İlk Değer Atama Dizi Elemanlarının Kullanılması Dizi İşlemleri Java da Diziler JAVA DA DİZİLER 4 Dizi; tek bir veri tipinde,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN malloc Malloc fonksiyonu bir değişken için hafızadan bir blok yer ayrılması için kullanılır. Eğer hafızada yeterli alan yoksa fonksiyon NULL döndürür. int *ptr; ptr = (int *)

Detaylı

Giriş. ENF102 Jeoloji

Giriş. ENF102 Jeoloji DİZİLER Arrays Giriş Aynı isim altında, aynı türde birden fazla değer tutmak için kullanılan veri yapılarıdır (Data Structure). Dizi bir kümedir; aynı türde verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır.

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş math Kütüphane Fonksiyonları Çok Parametreyle Fonksiyon Tanımı Fonksiyon

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C Dilinin Tarihçesi 1972 de Dennis Ritchie tarafından AT&T Bell Laboratuarlarında B dilinden geliştirildi. C dili konusundaki ilk kitap 1978 de Dennis Ritchie ve Brain Kernighan

Detaylı

İşaretciler - Pointer

İşaretciler - Pointer İşaretciler - Pointer İçindekiler Giriş Pointer değişken tanımlama ve ilk değer atama Pointer üzerinde çalışan operatörler Fonksiyonları referasnla çağırma const ifadesi ve Pointer ler Pointer İfadeler

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 2 C# Programlama Dili Elemanları Bu bölümde;

Detaylı

C Programlama Dilinde Değişkenler

C Programlama Dilinde Değişkenler C Programlama Dilinde Değişkenler Değişkenler bir programlama dilinin en önemli bileşenlerindendir. En basit bir aritmetik işlemin bile kullanıcının girdiği değerleri saklamak için çeşitlik bellek alanlarına

Detaylı

Bölüm 9. Altprogramlar ISBN

Bölüm 9. Altprogramlar ISBN Bölüm 9 Altprogramlar ISBN 0-321-49362-1 Giriş Bu bölümde, programlarda sıkça kullanılan işlemlerin bir araya gruplanması ile oluşturulan altprogramlar incelenecektir. Altprogramlar sayesinde bir programda

Detaylı

Örnek 4: Örnek Özyinelemeli fonksiyon örneği Bölüm 9. C++ programlama dilinde Nesne ve sınıf

Örnek 4: Örnek Özyinelemeli fonksiyon örneği Bölüm 9. C++ programlama dilinde Nesne ve sınıf İçindekiler 1. Giriş... 1 1.2. c++ Programı Yapısı... 2 1.3.Using Direktifi... 5 Bölüm 2. Veri türleri, değişken kavramı, sabit ve değişken bildirimleri ve c++ da kullanımı 7 2.1. Temel veri türleri...

Detaylı

Diziler İndisli Değişkenler

Diziler İndisli Değişkenler Diziler İndisli Değişkenler Aynı tür bilgileri (öğrenci isimleri, şehir isimleri, kapı numaraları, fakülteler vbg.) bellekte tutmak için kullanabileceğimiz listelere dizi adı verilir. Dizi kullanmanın

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA İŞARETÇİ ELEMANLI SINIFLAR REFERANSLAR OPERATÖRLERİN AŞIRI YÜKLENMESİ ATAMA OPERATÖRÜ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İşaretçi Elemanlı Sınıflar

Detaylı

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Kullanılacak bütün değişkenlerin kullanılmadan önce C derleyicisine bildirilmeleri gerekir.

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-12 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-11 Karakter Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-11 Karakter Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-11 Karakter Diziler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Karakter ve String Karakter Karakter bir sabit tek tırnak

Detaylı

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN ESM-361 Mikroişlemciler 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN Bit operatörleri Bit operatörleri bit düzeyinde işlem yapan operatörlerdir; yani sayıları bir bütün olarak değil, bit bit

Detaylı

DİZİLER 5/4/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Tek Boyutlu Diziler. Tek Boyutlu Diziler. Örnek. Örnek

DİZİLER 5/4/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Tek Boyutlu Diziler. Tek Boyutlu Diziler. Örnek. Örnek Giriş DİZİLER Arrays Aynı isim altında, aynı türde birden fazla değer tutmak için kullanılan veri yapılarıdır (Data Structure). Dizi bir kümedir; aynı türde verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır.

Detaylı

İsimler ve Kapsam. 24 Şubat 2011. Programlama Dilleri - Pamukkale Üniversitesi 1

İsimler ve Kapsam. 24 Şubat 2011. Programlama Dilleri - Pamukkale Üniversitesi 1 İsimler ve Kapsam Tanım: Bir değişkenin kapsamı (scope) değişkenin görülebilir olduğu komutların alanıdır. Görülebilir olduğu alan, bir komut içinde belirlenen değerle kullanılabildiği alandır. Tanım:

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Bölüm 8, Yrd. Doç. Dr. A. Kadir YALDIR PAÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BÖLÜM 8: DİZİLER

Bölüm 8, Yrd. Doç. Dr. A. Kadir YALDIR PAÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BÖLÜM 8: DİZİLER BÖLÜM 8: DİZİLER Dizi bir kümedir. Aynı tipte verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır. Bir dizinin bütün elemanları bellekte peş peşe saklanır. Dizi Tipi Tek boyutlu İki boyutlu Çok boyutlu Genel

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları METOTLAR Nesneye yönelik programlama dillerinde genellikle fonksiyonlar metot olarak isimlendirilirler. Metot ve fonksiyon olarak ifade edilecek kavramlar aynı anlamda kullanılacaktır. Her çalışan C# programı

Detaylı

String ve Karakter Dizileri. Yrd. Doç. Dr. Fehim KÖYLÜ Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

String ve Karakter Dizileri. Yrd. Doç. Dr. Fehim KÖYLÜ Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü String ve Karakter Dizileri #include Temel giriş çıkış akımları nesnelerinin tanımlandığı kütüphanedir. cin,cout,cerr,clog, wcin,wcout,wcerr,wclog nesneleri içerir. using namespace std; //std

Detaylı

Değişkenler tanımlanırken onlara ne tür veriler atanabileceği de belirtilir. Temel veri türleri oldukça azdır:

Değişkenler tanımlanırken onlara ne tür veriler atanabileceği de belirtilir. Temel veri türleri oldukça azdır: C VERİ TÜRLERİ BASİT VERİ TÜRLERİ Değişkenler, program içinde üzerinde işlem yapılan, veri saklanan ve durumlarına göre programın akışı sağlanan nesnelerdir. C de bir değişken kullanılmadan önce tanımlanmalıdır.

Detaylı

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf Giriş GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI printf Fonksiyonu scanf Fonksiyonu Verilerin kaybolmaması için hafızada değişkenler içine yerleştirilmeleri gerekir. Bu veriler iki şekilde yerleştirilebilir. Değişkene

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Yapılar ve Birlikler enum Deyimi

Detaylı

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1 Programlama Dilleri C Dili Programlama Dilleri-ders02/ 1 Değişkenler, Sabitler ve Operatörler Değişkenler (variables) bellekte bilginin saklandığı gözlere verilen simgesel isimlerdir. Sabitler (constants)

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Tekrarlı Yapılar Algoritmanın belirli bir kısmının, belirli kere ya da belirli durumlar

Detaylı

Görsel Programlama DERS 04. Görsel Programlama - Ders04/ 1

Görsel Programlama DERS 04. Görsel Programlama - Ders04/ 1 Görsel Programlama DERS 04 Görsel Programlama - Ders04/ 1 Diziler ve Kolleksiyonlar(Collections) Diziler aynı tipli değişkenleri tutmak için kullanılan veri yapılarıdır. Diziler sabit uzunlukludur. Birkez

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Fonksiyonlar Prof. Dr. Necmettin Kaya Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi Dizilere Başlangıç Değeri Verme Dizilerde Arama

Detaylı

Program Çözümleme. Aşağıdaki örneklerde printf() ve scanf() fonksiyonlarının işlevleri gösterilmektedir. Liste 1.1. Çözümleme:

Program Çözümleme. Aşağıdaki örneklerde printf() ve scanf() fonksiyonlarının işlevleri gösterilmektedir. Liste 1.1. Çözümleme: 1 Program Çözümleme Bir bilgisayar programını çözümleme eylemini, onun her satırının (deyiminin) yaptığı işi açıklamak olarak anlayacağız. Bazı kaynaklarda bu eyleme analiz der. Daha ileri düzeyde "trace"

Detaylı

Hafta 13 Fonksiyonlar

Hafta 13 Fonksiyonlar BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 13 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı fonksiyonları ve kütüphane fonksiyonlarını birlikte kullanırlar.

Detaylı

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders08/ 1

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders08/ 1 Programlama Dilleri C Dili Programlama Dilleri-ders08/ 1 Yapısal Veri Tipleri C dili genişletilebilen bir dildir. Var olan veri tipleri kullanılarak yeni veri tipleri tanımlanıp kullanılabilir. Programlama

Detaylı

ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş math Kütüphane Fonksiyonları Çok Parametreyle Fonksiyon

Detaylı

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak #include /* program çalışmaya main fonksiyonundan başlar*/ int main() { printf( "C diline hoşgeldiniz!\n"

Detaylı

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz.

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz. C# da Diziler Diziler için aynı tipteki verilerin tutulduğu bir koleksiyon diyebiliriz. Örneğin integer verinin bir yığın şeklinde tutulması için dizileri kullanırız. C# da diziler referans tipinde değişkenlerdendir.

Detaylı

Önemli noktalar. Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance

Önemli noktalar. Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance Önemli noktalar Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance public class Test { // çalışır İnsan insan = new Çiçekçi();

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

Örnek1: #include <iostream> #include <string> using namespace std;

Örnek1: #include <iostream> #include <string> using namespace std; BTEP243 Ders 5 Nesne İşaretçileri İşaretçiler, bildiğiniz gibi bir değişkenin bellekte tutuldukları yerin adresini tutarlar. Nesne işareçtileri konusundaki işaretçiler, nesnelerin bellek üzerinde bulundukları

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-2 Değişken Kavramı ve Temel Operatörler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Nesne Bellekte yer kaplayan ve içeriklerine

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 15.02.2011 1 Genel Programlama Tekrar Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Önceki bölümde bir problemin çözümü ile

Detaylı

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011 Programlamaya Giriş Nesne Tabanlı Programlamaya Giriş ve FONKSİYONLAR Sunum İçeriği Nesne Tabanlı Programlama Kavramı Fonksiyon tanımlama ve kullanma Formal Parametre nedir? Gerçel Parametre nedir? Fonksiyon

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Metotlar Şu ana kadar yaptığımız örneklerde hep önceden hazırlanmış ReadLine(), WriteLine() vb. gibi metotları kullandık. Artık kendi metotlarımızı yapmanın zamanı geldi. Bilmem

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 9 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Dizileri Fonksiyonlara Dizileri Fonksiyonlara Bir dizi argümanını fonksiyon içinde bir değer olarak kullanabilmek

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 VERİ YAPILARI Sunu Planı Kendini-gösteren Yapılar Dinamik Bellek Tahsisi Bağlı Listeler Yığınlar Kuyruklar Ağaçlar 1 Veri Yapıları Şu ana kadar, diziler, matrisler ve yapılar

Detaylı

Bölüm 6. Veri Türleri ISBN

Bölüm 6. Veri Türleri ISBN Bölüm 6 Veri Türleri ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 6 Konular Giriş İlkel Veri Türleri Karakter Dizisi Türleri Kullanıcı Tanımlı Sıra Türleri Dizi Türleri İlişkili Diziler Giriş Bir veri türü veri nesnelerinin

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 12: Belirleyiciler ve Niteleyiciler

Programlama Dilleri 1. Ders 12: Belirleyiciler ve Niteleyiciler Programlama Dilleri 1 Ders 12: Belirleyiciler ve Niteleyiciler Genel Bakış Giriş Yer Belirleyicilerle Bildirim İşlemi auto Belirleyicisi register Belirleyicisi static Belirleyicisi Statik ve Global Değişkenlerin

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler ve Değişkenler Values & Variables 2 1 Değişkenlerin Özellikleri Tipi

Detaylı

ÇOK BOYUTLU DİZİLER VE DİNAMİK BELLEK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER

ÇOK BOYUTLU DİZİLER VE DİNAMİK BELLEK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER ÇOK BOYUTLU DİZİLER VE DİNAMİK BELLEK YÖNETİMİ İLE İLGİLİ ÖRNEKLER // 5 adet ogrenci icin 8 adet sinavi // temsil etmesi icin bir ogrenci tablosu // olusturuyoruz. Bunun icin 5x8 bir matris // yaratilmasi

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı. A Grubu

Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı. A Grubu Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı A Grubu Ad Soyad: 11.06.2012 Numara: İmza: 1.) Aşağıdaki pointer bildiriminin anlamı hangisidir? int(*(*ptr1)())[2]; A.) ptr

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı