ANKARA-HAYMANA BÖLGESİ EOSENİNDE BULUNAN CAMPANILE BAYLE (in FİSCHER), 1884, CİNSÎNE AİT TÜRLERİN ETÜDÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANKARA-HAYMANA BÖLGESİ EOSENİNDE BULUNAN CAMPANILE BAYLE (in FİSCHER), 1884, CİNSÎNE AİT TÜRLERİN ETÜDÜ"

Transkript

1 ANKARA-HAYMANA BÖLGESİ EOSENİNDE BULUNAN CAMPANILE BAYLE (in FİSCHER), 1884, CİNSÎNE AİT TÜRLERİN ETÜDÜ Ayhan GÜNGÖR Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara I. GİRİŞ Bu çalışma Ankara-Haymana, Hasanfakı yamaçları civarında mostrası bulunan ve kalker, killi kalker ve marnlardan oluşmuş Çayraz formasyonundan (Yüksel, 1970) toplanılan Campanile cinsine ait birkaç türün paleontolojik etüdünü kapsar. Ayrıca aynı cinse ait Çorum-Bayat civarından getirilen diğer bir türün etüdü bu çalışmaya eklenmiştir. Haymana bölgesindeki etütlerde toplanılan ve yeni bir tür olduğunu sandığımız numunelere ait çalışmamız da ileride yayınlanacaktır. İncelenen numuneler M.T.A. Enstitüsü Tabiat Tarihi Müzesinde muhafaza edilmektedir. II. PALEONTOLOJİ Sınıf: Üstfamilya: Familya: Altfamilya: GASTROPODA CERITHIACEA CERITHIIDAE CAMPANILINAE Cins: Campanile BAYLE in FİSCHER, 1884 Campanile giganteum (LAMARCK) (Levha I, şek. 1; Levha V, şek. 1) 1824 Cerithium giganteum Lamarck, in DESHAYES Description des coquilles fossiles des environs de Paris, cilt II, s ; Atlas: levha XLII, şek. l, Cerithium giganteum Lamarck, in DESHAYES Animaux sans vertebres du Bassin de Paris, cilt III, s Cerithium (Campanile) giganteum Lamarck, in OPPENHEİM Die Eocaenfauna des Monte Postale bei Bolca. Palaeontographica, cilt XLIII, s. 183, levha XII, şek Cerithium giganteum Lamarck, in COSSMANN Essai de Paleoconchologie comparee, cilt VII, s , levha l, şek Cerithium giganteum Lamarck, in COSSMANN A propos de Cerithium cornucopiae Sow., s Campanile cf. giganteum (Lamarck), m BOUSSAC Le Nummulitique alpin, s. 283, levha XVII, şek

2 HAYMANA EOSENİNDEKİ CAMPANILE TÜRLERİ Campanile giganteum (Lamarck), in BOUSSAC Essai sur l'evolution des Cerithides dans le Mesonummulitique du Bassin de Paris, s Cerithium (Campanile) giganteum Lamarck, in COSSMANN & PISSARRO Iconographie complete des coquilles fossiles de l'eocene des environs de Paris, cilt IV, s. 30; Atlas: cilt II, levha XXV, şek Tanım. Kabuk çok büyük, kalın, muntazam şekilde konik. Spir çok uzun, turlar muntazam, orta kısımları hafif bombeli, derin sütür çizgileri ile birbirlerinden ayrılırlar. Süsleri-spiral çizgiler (numunemizde silik) ve çıkıntılı olarak sütür çizgisi üzerine dizilmiş tüberküllerden oluşmaktadır (Levha V, şek. 1). Bu türe ait olduğunu düşündüğümüz ikinci numune üzerinde tüberküller aşınma nedeniyle, aynı düzeyde bir kabarıklık haline gelmiştir (Levha I, şek. 1). Turun bu kısımları bir önceki tur üzerine çıkıklıklar yapmakta ve aynı zamanda bu çıkık kısmın üst yanı, oluğumsu bir girintiyi de oluşturmaktadır. Bu çıkıklıklar yaşlı fertlerde daha belirlidir. Son tur çok büyük, aşağı yukarı tüm yüksekliğin dörtte biri kadardır. Ağız açıklığı geniş ve uzun, labrum geniş, yaygın, kolumel kenarı girintilidir. Sifonlar numune kınk olduğundan tam olarak görülmüyor. İki kolumel, bir pariyetal pli mevcuttur. Ölçüler: Numunemizde mevcut, 5 tur yüksekliği 13.9 cm 8 tur yüksekliği 34 cm (iç kalıp) Son tur yüksekliği 14.8 cm Son tur çapı 14 cm Kabuğu aşınmış iç kalıp halindeki en büyük numune uzunluğu, yerinden çıkarılmadan yapılan ölçüye göre 40 cm civarındadır. Benzeyiş ve farklar. Numuneler genel biçim, spir uzunluğu, tur süsleri ile tür tanımına tamamen uymaktadırlar ve Campanile cornucopiae Sowerby, Campanile incomptum Dixon'a ilk bakışta benzemekte iseler de, tur profilleri ve süs özellikleri ile farklıdırlar. Bulunduğu yer. Haymana-Çayraz köyü (Hasanfakı yamaçları). Yaş. Numunemiz beraberinde kapsadığı, Assilina exponens Sowerby, Assilina granulosa d'archiac, fosillerinin gösterdiği gibi Lütesiyen yaşındadır. 1 Numunelerimizin beraberinde Velates schmideliamıs (Chemnitz) Gastropodlar bol olarak bulunmaktadır. Campanile leymeriei (d'archiag) (Levha II, şek. 1; Levha III, şek. 1) 1846 Cerithium giganteum Lamarck, in LEYMERİE Mem. sur le terrain â Numm. des Corbieres. Mem. Soc. geol. de France, seri II, cilt I, s. 367, levha XVI, şek Cerithium n. sp. d'archiac, in de TCHİHATCHEFF Sur les depots sedimentaires de l'asie Mineure. Bull. Soc. geol. de France, seri II, cilt VII, s Cerithium giganteum Lamarck, in BELLARDI Catalogue raisonne des fossiles nummulitiques du Comte de Nice. Mem. Soc. geol. de France, seri II, cilt IV, s Numunelerimle beraber bulunan Foraminiferlerin tayinleri Sayın Yunus Pekmen tarafından yapılmıştır.

3 32 Ayhan GÜNGÖR Cerithium leymeriei d'archiac, in de TCHİHATCHEFF Asie Mineure, Paleontologie, s , levha II, şek Campanile leymeriei d'archiac, in STCHEPİNSKY Türkiye karakteristik fosilleri. M.T.A. Monogr., seri D, no. l, s. 57, levha XXIV, şek. 3. Tanım. Kabuk iç kalıbı çok büyük, konik. Spir uzun, turlar muntazam, orta kısımları içbükey, kenarlara doğru bombeleşerek, kalkık, yuvarlak bir çıkıntı meydana getirirler. Turların bu dizilişi derin ve muntazam basamaklar halindedir. Son tur çok gelişmiş, ortası bombeli, kenarlara doğru çukurlaşarak âdeta bir şapka gibi sütür üzerine oturmuştur. Böylece çok yüksek ve yayvan bir basamak teşkil ederek dışarıya doğru taşmış, dip kısmı yassılaşmıştır. Bu durum numunemizde belirli şekilde görülmektedir. Ağız açıklığı meyilli, labrum kenarı aşağıya doğru genişleyerek kavis meydana getirmiştir. Kolumel pli mevcut değildir. Ölçüler: Numunemizde mevcut, 6 tur yüksekliği 26 cm (iç kalıp) Son tur yüksekliği 11 cm Son tur çapı 14.3 cm (Kabuk uzunluğunun 65 cm olabileceğini tahmin etmekteyiz.) Benzeyiş ve farklar. Numunemiz, son tur özelliği, kabuk şekli ile Campanile giganteum Lamarck'tan kolaylıkla ayrılır. (Özellikle son turun bir şapka biçiminde oluşu, kolumel plilerin görülmeyişi.) Bulunduğu Yaş. Lütesiyen. yer. Haymana-Çayraz köyü (Hasanfakı yamaçları). Campanile tchihatcheffi (d'archiag) (Levha IV, şek. l, 2, 3; Levha V, şek. 2) 1850 Cerithium n. sp. d'archiac, in de TCHİHATCHEFF Sur les depots sedimentaires de l'asie Mineure. Bull. Soc. geol. de France, seri II, cilt VII, s Cerithium tchihatcheffd' Archiac, in de TCHİHATCHEFF Asie Mineure, Paleontologie, s , levha I, şek Campanile îchihatcheffi d'archiac, in STCHEPİNSKY Türkiye karakteristik fosilleri. M.T.A. Monogr., seri D, no. l, s. 57, levha XXIV, şek Tanım. Kabuk büyük, konik. Hafif konveks olan turlar üzerinde sayıları ikiden altıya kadar-değişen eşit aralıklı, az veya çok belirli spiral bantlar mevcuttur. Aynı zamanda bu bantlar arasında sütür çizgisine paralel olarak sıralanmış derin çukurluk dizileri bulunmaktadır. Bazı turlarda numunemizde de görüldüğü gibi spiral bantlar silinmiş iseler de çukurluklar belirlidir. İç kalıp halinde olan numunelerde sütür bölgeleri derin oluklar halindedir. Fakat kabuk parçalarının bulunduğu yerlerde sütürlerin bu kadar derin olmadığı görülmektedir (Levha IV, şek.l). İç kalıp numunemizin son turu üzerindeki spiral bantlar ve bantlar arasındaki çukurluklar daha belirlidir. Ağız açıklığı dik olmayıp, ön ve arka kanallar eğiktir. İki kolumel bir pariyetal pli mevcuttur.

4 HAYMANA EOSENİNDEKİ CAMPANILE TÜRLERİ 33 Benzeyiş ve farklar. Numunemiz, Campanile giganteum Lamarck ve benzeri türleri her ne kadar şekil olarak andırmakta ise de turlarda mevcut bantlar ve çukurluk dizileri ile kolaylıkla ayrılmaktadır. Bulunduğu Yaş. Lütesiyen. yer. Haymana-Çayraz köyü (Hasanfakı yamaçları). Campanile parisiense DESHAYES (Levha V, şek. 3) 1866 Cerithium parisiense Deshayes, in DESHAYES Description des animaux sans vertebres dans le Bassin de Paris, cilt III, , levha 76, şek Campanile parisiense Deshayes, in BOUSSAC Essai sur l'evolution des Cerithides dans le Mesonummulitique du Bassin de Paris, s. 26, levha II, şek. 3; levha l, şek Cerithium parisiense Deshayes, in COSSMANN & PISSARRO Iconographie complete des coquilles fossiles de l'eocene des environs de Paris, cilt IV, s. 30, Atlas: levha XXV, şek Cerithium (Campanile) parisiense urkutense Munier-Chalmas, in STRAUSZ Die Eozângastropoden von Dudar in Ungarn, Geol. Hung., Ser. Pal., fas. 33, s. 32, levha VII, şek Tanım. Kabuk orta büyüklükte, konik, turların dizilişi muntazamdır. Dört turdan ibaret iyi korunmuş numunemizin son iki turu, oldukça sivrilmiş ve her turda sekiz adet olmak üzere büyük tüberküller kapsamaktadır. Bu tüberküller iki sütür çizgisi arasında ve tur enince hafif meyilli olarak uzanmaktadırlar; bunlardan iyi korunmuş olanlarının orta yerleri incelerek sivrilmiştir. Bunu takip eden daha yaşlı iki turda ise, tur genişliğinin üst yarısında beş sıra granüllü, spiral kordonlar görülmektedir. Bunların en ortasındaki kordon diğerlerine oranla daha kalın, üzerindeki granüller ise daha iridir. Turun alt yarısında ise eşit büyüklükte ve eşit aralıklarla dizilmiş tüberküller bulunur. Numunemizde ağız açıklığı muhafaza edilmediğinden ağzın şekli ve kolumel plileri görülmemektedir. Ölçü: Numunemizde dört tur yüksekliği 7.4. cm. Benzeyiş ve farklar. L. Strausz'un (1966) numunelerine göre bizim numunemiz daha uzun olup, Boussac'ın (1912) formlarına bütün özellikleri ile uygunluk göstermektedir. Bulunduğu yer. Çorum-Bayat. Y a ş. Üst Eosendir (Priyaboniyen) ve beraberinde: Nummulites garnieri de la Harpe ve Nummulites fichteli Michelotti bulunmuştur.

5 34 Ayhan GÜNGÖR III. SONUÇ İncelenen türlerin yaşları önceki verilere uymaktadır. Bu yaşlar ayrıca incelenen numunelerle beraber bulunan mikrofosillerle de kanıtlanmıştır. Gerek incelenen numuneler ve gerekse beraber bulunan mikrofosiller, sakin, açık denizle ilgisi olan, normal tuzlulukta ve 20 derecenin üzerinde sıcaklıkta bir ortamı belirtmektedirler (Nemkov, 1960, Tivollier, 1967). Yayma verildiği tarih, 10 nisan 1974 BİBLİYOGRAFYA BELLARDI, L. (1852): Catalogue raisonne des fossiles nummulitiques du Comte de Nice. Mem. Soc. geol. de France, ser. II, vol. IV. p BOUSSAC, J. (1911): Le Nummulitique Alpin. p (1912): Essai sur l'evolution des Cerithides dans le Mesonummulitique du Bassin de Paris. p COSSMANN, M. (1906): Essai de Pleoconchologie comparee. Part. VII, p (1908): A propos de Cerithium cornucopiae Sow. COSSMANN M. & PISSARRO, G. ( ): Iconographie complete des coquilles fossiles de l'eocene des environs de Paris. Texte: IV, p DESHAYES, G. P. (1824): Description des coquilles fossiles des environs de Paris. Texte II, p (1866): Description des animaux sans vertebres dans le Bassin de Paris. t. III, p LEYMERİE, A. (1846): Memoire sur le terrain â Nummulites des Corbieres et de la Montagne Noire. Mem. Soc. geol. de France, t. I, part. II, p OPPENHEİM, P. (1896): Die Eocaenfauna des Monte Postale bei Bolca. Palaeontogr. vol. 43, p NEMKOV, G. I. (1960): Dimorphisme chez les Nummulites. BRGM, no. 2685). Vopr. Mikrop. S.S.S.R, no. 3, p (Traduct. STCHEPİNSKY, V. (1946): Türkiye karekteristik fosilleri. M.T.A. Monogr., seri D, no.l. s.57. STRAUSZ, L. (1966): Die Eozângasrropoden von Dudar in Ungarn. Geol. Hung. Ser. Paleontologica, fasc. 33, S TCHİHATCHEFF, P. de (1850): Sur les depots sedimentaires de l'asie Mineure. Bull. Soc. geol. de France, ser. II, t. VII, p ( ): Asie Mineure, Paleontologie, p TİVOLLİER, J. (1967): Etude des variations isotopiques O 18 /O 16 et C 14 /C 12 dans quelques fossiles de l'ere tertiaire des bassins de Paris et de Belgique. These, p YÜKSEL, S. (1970): Etude geologique de la region d'haymana (Turquie Centrale). These Univ. de Nancy, p. 179.

6 Ayhan GÜNGÖR LEVHA - I Şek. l Campanile giganteum (Lamarck) x 0.56

7 Ayhan GÜNGÖR LEVHA - II Şek. l Campanile leymeriei (d'archiac) x 0.63

8 Ayhan GÜNGÖR LEVHA - III Şek. l Campanile leymeriei (d'archiac) x 0.63

9 Ayhan GÜNGÖR LEVHA - IV Şek. l Campanile tchihatcheffi (d'archiac) x 0.77 Şek. 2, 3 Campanile tchihatcheffi (d'archiac) x 0.7

10 Ayhan GÜNGÖR LEVHA - V Şek. l Campanile giganteum (Lamarck) X 0.85 Şek. 2 Campanile tchihatcheffi (d'archiac) x 0.63 Şek. 3 Campanile parisiense Deshayes x 1.2

TÜRKİYE VİZEYENÎNDE BULUNAN ÖNEMLİ BÎR BRACHİOPOD TÜRÜ: WHIDBORNELLA CAPERATA (SOW.)

TÜRKİYE VİZEYENÎNDE BULUNAN ÖNEMLİ BÎR BRACHİOPOD TÜRÜ: WHIDBORNELLA CAPERATA (SOW.) TÜRKİYE VİZEYENÎNDE BULUNAN ÖNEMLİ BÎR BRACHİOPOD TÜRÜ: WHIDBORNELLA CAPERATA (SOW.) Ayça SALANCI Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. 1966 yılında O. Kaya tarafından İstanbul yöresinde Belgrad

Detaylı

ANKARA'NIN KUZEYBATISINDA KARALAR KÖYÜ CİVARINDA BULUNAN ALT KRETASE AMMONÎTLERÎ HAKKINDA. Mükerrem TÜRKÜNAL Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara

ANKARA'NIN KUZEYBATISINDA KARALAR KÖYÜ CİVARINDA BULUNAN ALT KRETASE AMMONÎTLERÎ HAKKINDA. Mükerrem TÜRKÜNAL Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ANKARA'NIN KUZEYBATISINDA KARALAR KÖYÜ CİVARINDA BULUNAN ALT KRETASE AMMONÎTLERÎ HAKKINDA Mükerrem TÜRKÜNAL Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara GiRiŞ Karalar köyü, Ankara'nın kuzeybatısında Ankara

Detaylı

KASABA MİYOSEN HAVZASININ GASTROPODA FAUNASI (BATI TOROSLAR, GB TÜRKİYE)

KASABA MİYOSEN HAVZASININ GASTROPODA FAUNASI (BATI TOROSLAR, GB TÜRKİYE) MTA Dergisi 128, 137-170, 2004 KASABA MİYOSEN HAVZASININ GASTROPODA FAUNASI (BATI TOROSLAR, GB TÜRKİYE) Yeşim İSLAMOĞLU* ÖZ.- Bu çalışmada, Kasaba Miyosen havzasında yüzlek veren Uçarsu ve Kasaba formasyonlarında

Detaylı

GÜNEYBATI MALATYA (GD TÜRKİYE) MESTRİHTİYENİNDE YENİ BİR FORAMİNİFER TÜRÜ: SİVASELLA GOEKCENİ

GÜNEYBATI MALATYA (GD TÜRKİYE) MESTRİHTİYENİNDE YENİ BİR FORAMİNİFER TÜRÜ: SİVASELLA GOEKCENİ MTA Dergisi 119, 23-26, 1997 GÜNEYBATI MALATYA (GD TÜRKİYE) MESTRİHTİYENİNDE YENİ BİR FORAMİNİFER TÜRÜ: SİVASELLA GOEKCENİ Engin MERİÇ* ve Nurdan İNAN** ÖZ. Güneybatı Malatya'da (GD Türkiye) yüzeyleyen

Detaylı

Kuşçu ve Macun Köyleri Arası Paleojen Mollusk Faunası ve Biyostratigrafisi, Temelli (GB Ankara)

Kuşçu ve Macun Köyleri Arası Paleojen Mollusk Faunası ve Biyostratigrafisi, Temelli (GB Ankara) Türkiye Jeoloji Bülteni Geological Bulletin of Turkey Cilt 55, Sayı 2, Nisan 2012 Volume 55, Number 2, April 2012 MENTE ET MALLEO TTÜRKİYE JEOLOJİ BÜL ENİ ANKARA-1947 Kuşçu ve Macun Köyleri Arası Paleojen

Detaylı

MİSEİA CİNSİNİN ÜÇ YENİ TÜRÜ VE RADİOLİTİDAE'NİN YENİ BİR ALT FAMİLYASI TEKLİFİ

MİSEİA CİNSİNİN ÜÇ YENİ TÜRÜ VE RADİOLİTİDAE'NİN YENİ BİR ALT FAMİLYASI TEKLİFİ MİSEİA CİNSİNİN ÜÇ YENİ TÜRÜ VE RADİOLİTİDAE'NİN YENİ BİR ALT FAMİLYASI TEKLİFİ Necdet KARACABEY-ÖZTEMÜR Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZ. Türkiye'de ilk defa bulunan Miseia cinsinin Mestrihtiyen

Detaylı

OSMANiYE (ADANA) YÖRESi ÜST KRETASE (MESTRIHTIYEN) BENTİK FORAMİNİFER FAUNASI

OSMANiYE (ADANA) YÖRESi ÜST KRETASE (MESTRIHTIYEN) BENTİK FORAMİNİFER FAUNASI MTA Dergisi 113. 141-152, 1991 OSMANiYE (ADANA) YÖRESi ÜST KRETASE (MESTRIHTIYEN) BENTİK FORAMİNİFER FAUNASI Niyazi AVŞAR* ÖZ. - Bu çalışmada Osmaniye (Adana) yöresi Üst Kretase (Mestrihtiyen) çökellerinde

Detaylı

Kırklareli yöresi (kuzey Trakya) denizel Oligosen'inin stratigrafisi ve Nummulites türleri

Kırklareli yöresi (kuzey Trakya) denizel Oligosen'inin stratigrafisi ve Nummulites türleri Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni, c. 19, 155-158, Ağustos 1976 Bulletm of the Geological Society of Turkey, v. 19, 155-158, August 1976 Kırklareli yöresi (kuzey Trakya) denizel Oligosen'inin stratigrafisi

Detaylı

NAMRUN (İÇEL) YÖRESİ PALEOJEN BENTİK FORAMİNİFER FAUNASI

NAMRUN (İÇEL) YÖRESİ PALEOJEN BENTİK FORAMİNİFER FAUNASI MTA Dergisi 114, 127-144, 1992 NAMRUN (İÇEL) YÖRESİ PALEOJEN BENTİK FORAMİNİFER FAUNASI Niyazi AVŞAR* ÖZ. - Bu çalışmada Namrun (İçel) yöresi Paleojen çökellerinde bulunan bentik foraminifer faunasının

Detaylı

(Şek. 1). PlNARHİSAR (KIRKLARELİ) VE ÇEVRESİNİN TERSİYER MOLLUSK FAUNASI VE STRATİGRAFlSİ STRATİGRAFİ

(Şek. 1). PlNARHİSAR (KIRKLARELİ) VE ÇEVRESİNİN TERSİYER MOLLUSK FAUNASI VE STRATİGRAFlSİ STRATİGRAFİ MTA Dergisi 117, 149-169, 1995 PlNARHİSAR (KIRKLARELİ) VE ÇEVRESİNİN TERSİYER MOLLUSK FAUNASI VE STRATİGRAFlSİ Yeşim İSLAMOĞLU* ve Güler TANER** ÖZ.- Önceki araştırmacılar tarafından değişik fikirler öne

Detaylı

RADİOLİTİDAE'NİN YENİ BİR CİNSİ: DARENDEELLA NOV. GEN.

RADİOLİTİDAE'NİN YENİ BİR CİNSİ: DARENDEELLA NOV. GEN. RADİOLİTİDAE'NİN YENİ BİR CİNSİ: DARENDEELLA NOV. GEN. Necdet KARACABEY-ÖZTEMÜR Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara GİRİŞ Bu makalede sistematik incelemesini sunduğumuz numuneler, Darende'nin 35 km

Detaylı

Ermenek (Konya) Bölgesinden Toplanmış Ekinit Türlerinin Tanımlamaları ve Stratigrafik Yayılımları

Ermenek (Konya) Bölgesinden Toplanmış Ekinit Türlerinin Tanımlamaları ve Stratigrafik Yayılımları Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni, c. 21, 35-42, Şubat 1978 BuUetm of the Geological Society of Turkey, v. 81, 85-42, February 1978 Ermenek (Konya) Bölgesinden Toplanmış Ekinit Türlerinin Tanımlamaları ve

Detaylı

Çanksrg (Ankara) Orta Miyoseninde "Ânchsîhersurrs auresianenşe cuvier'in bulunması hakkında

Çanksrg (Ankara) Orta Miyoseninde Ânchsîhersurrs auresianenşe cuvier'in bulunması hakkında i Türlüye Jeoloji Kurumu Bülteni, C. 24, 75-77 Ağustos 1981 Bulletin of ffee Geological Society of Turkey V. 24, 75-77 August 1981 Çanksrg (Ankara) Orta Miyoseninde "Ânchsîhersurrs auresianenşe cuvier'in

Detaylı

Metal kalıplar Tabanı plastik enjeksiyonla üretilen, sayası ısı ile form alması istenilen (Rok ) ayakkabıların imalatında kullanılmaktadır.

Metal kalıplar Tabanı plastik enjeksiyonla üretilen, sayası ısı ile form alması istenilen (Rok ) ayakkabıların imalatında kullanılmaktadır. KALIP ÖZELLİKLERİ VE ÇEŞİTLERİ, KALIP ÜZERİNDE ÖLÇÜ ALINACAK TEMEL NOKTALAR Kalıp Üzerinde, modelin çizilip hazırlandığı, sayanın monte edildiği ve tabanın yerleştirildiği ayakkabının şeklini vermek için

Detaylı

SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU

SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU SIVAŞ CİVARINDAKİ JİPS SERİSİNİN STRATİGRAFİK DURUMU Fikret KURTMAN Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. Sivas civarındaki jips teressübatı umumiyetle Oligosen yaşında kabul edilmekte idi. Bu

Detaylı

ANADOLU TORTONİYENÎNDE YENİ BİR ALLOPTOX (LAGOMORPHA, MAMMALİA) TÜRÜ

ANADOLU TORTONİYENÎNDE YENİ BİR ALLOPTOX (LAGOMORPHA, MAMMALİA) TÜRÜ ANADOLU TORTONİYENÎNDE YENİ BİR ALLOPTOX (LAGOMORPHA, MAMMALİA) TÜRÜ Engin ÜNAY ve Şevket ŞEN Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. Ankara ilinin Kalecik ilçesine bağlı Çandır bucağı dolaylarında,

Detaylı

ANTALYA MİYOSEN HAVZASININ GASTROPODA FAUNASI (BATI-ORTA TOROSLAR, GB TÜRKİYE)

ANTALYA MİYOSEN HAVZASININ GASTROPODA FAUNASI (BATI-ORTA TOROSLAR, GB TÜRKİYE) MTA Dergisi 127, 29-65, 2003 ANTALYA MİYOSEN HAVZASININ GASTROPODA FAUNASI (BATI-ORTA TOROSLAR, GB TÜRKİYE) Yeşim İSLAMOĞLU* ve Güler TANER** ÖZ.- Bu çalışma ile Antalya Miyosen havzasındaki Oymapmar kireçtaşı,

Detaylı

TRİLET SPORLARIN ŞEKİL DEĞİŞTİRMELERİ İLE ilgili İKİ BİYOMETRİK ETÜD

TRİLET SPORLARIN ŞEKİL DEĞİŞTİRMELERİ İLE ilgili İKİ BİYOMETRİK ETÜD TRİLET SPORLARIN ŞEKİL DEĞİŞTİRMELERİ İLE ilgili İKİ BİYOMETRİK ETÜD Eran NAKOMAN Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara ÖZET. Bu çalışmada, M. Deak'in trilet sporların şekil değiştirmesi hakkındaki deneylerinin

Detaylı

a Şekil 1. Kare gözlü elek tipi

a Şekil 1. Kare gözlü elek tipi Deney No: 3 Deney Adı: Agregalarda Elek Analizi Deneyin yapıldığı yer: Yapı Malzemeleri Laboratuarı Deneyin Amacı: Agrega yığınındaki taneler çeşitli boyutlardadır. Granülometri, diğer bir deyişle elek

Detaylı

Trabzan - Gümüşhane arasındaki Pontidlerin bir kesidi

Trabzan - Gümüşhane arasındaki Pontidlerin bir kesidi Trabzan - Gümüşhane arasındaki Pontidlerin bir kesidi Kemâl ERGUVANL I Doğu karadeniz bölgesinde bulunan ve Trabzon ile Gümüşhane pasında -kalan Pontidlerin jeolojik yapısını transit yolundan gecen bir

Detaylı

DENİZLİ BÖLGESİ NEOJENİNİN PALEONTOLOJİK VE STRATİGRAFİK ETÜDÜ*

DENİZLİ BÖLGESİ NEOJENİNİN PALEONTOLOJİK VE STRATİGRAFİK ETÜDÜ* DENİZLİ BÖLGESİ NEOJENİNİN PALEONTOLOJİK VE STRATİGRAFİK ETÜDÜ* Güler TANER Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Jeoloji Bölümü Bölüm II L A M EL L IBRANCHIATA Lamellibranchiata'lara dahil olan numunelerimizin

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT Kesit çıkarma ve Merdivenler MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye arasında muntazam aralıklı, yatay

Detaylı

IX. BÖLÜM YONTMA KALEMİ, KAMA. Yontma kaleminin dip kısmı hafif bir bombeye sahip olmakla birlikte enine kesilmiş haldedir

IX. BÖLÜM YONTMA KALEMİ, KAMA. Yontma kaleminin dip kısmı hafif bir bombeye sahip olmakla birlikte enine kesilmiş haldedir IX. BÖLÜM YONTMA KALEMİ, KAMA H. Camps Fabrer yontma kalemini, Uç kısmında ikili kesici ağzı olan nesne şeklinde tanımlamaktadır. Bu kesici ağzın çentikli olduğu da aynı araştırmacı tarafından belirtilmiştir.

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Dal Alma Kalın dallarda motorlu testere, ince dallarda balta kullanılır. Özellikle ergonomik ve ekonomik

Detaylı

TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü TABAKA ve TABAKALANMA Sedimanter yapıların temel kavramı tabakadır. Bir tabaka, alt ve üst sınırlarıyla diğerlerinden

Detaylı

TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ

TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ TÜRKİYE PLEİSTOSEN FOSİL İNSAN AYAK İZLERİ Fikret OZANSOY Ankara Üniversitesi GİRİŞ Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü Genel Direktörlüğünün 1969 yılı arazi çalışmaları, insanlık tarihine ışık tutan yeni

Detaylı

Teknik Resim 4. HAFTA

Teknik Resim 4. HAFTA Teknik Resim 4. HAFTA PERSPEKTİF NEDİR? Perspektif, iz düşüm kurallarına göre kâğıt düzlemi üzerine çizilmiş, üç boyutu da görülen (en, derinlik ve yükseklik) bir cismin iz düşümünden ibarettir. PERSPEKTİF

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

MALI BOĞAZI (KALECİK-ÇANDIR) BÖLGESİNDE BAZI PİROKLASTİK OLUŞUMLARDAKİ PALAGONİTLEŞME

MALI BOĞAZI (KALECİK-ÇANDIR) BÖLGESİNDE BAZI PİROKLASTİK OLUŞUMLARDAKİ PALAGONİTLEŞME MALI BOĞAZI (KALECİK-ÇANDIR) BÖLGESİNDE BAZI PİROKLASTİK OLUŞUMLARDAKİ PALAGONİTLEŞME Şuayip ÜŞENMEZ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi, Jeoloji Bölümü ÖZET. İnceleme sahası, Ankara bölgesinin kuzeyinde

Detaylı

KINIK MEMELİ FAUNASI HAKKINDA BİR İNCELEME. İbrahim TEKKAYA, Şevket ŞEN ve Zeki ATALAY. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara

KINIK MEMELİ FAUNASI HAKKINDA BİR İNCELEME. İbrahim TEKKAYA, Şevket ŞEN ve Zeki ATALAY. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara KINIK MEMELİ FAUNASI HAKKINDA BİR İNCELEME İbrahim TEKKAYA, Şevket ŞEN ve Zeki ATALAY Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara 1968 yılında Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı Kınık köyünde Türk-Alman

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT

TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT DERS 6 Perspektif Cismin üç yüzünü gösteren, tek görünüşlü resimlerdir. Cisimlerin, gözümüzün gördüğü şekle benzer özelliklerdeki üç boyutlu (hacimsel) anlatımını

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

TEMEL BEDEN KALIBI. Öğr. Gör. Semiye BOTTAN

TEMEL BEDEN KALIBI. Öğr. Gör. Semiye BOTTAN TEMEL BEDEN KALIBI Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Ölçüler 38 Beden Göğüs: 88 + 4 (bolluk payı) = 92 + 2 (göğüs pens bolluğu) = 94 cm Bel: 70 + 6 (bolluk payı) = 76 + 1 (göğüs pens açılımından) = 77 cm Basen:

Detaylı

Business Projesi için Talimatlar

Business Projesi için Talimatlar Business Projesi için Talimatlar www.mybernette.com Business Projesi için Talimatlar Etek İhtiyacınız olanlar 2 adet erkek gömleği 0,7 m gri takım elbise kumaşı (1,4 m genişliğinde) 1 m astar kumaşı 14

Detaylı

A.I.3 TÜRK STANDARDLARI

A.I.3 TÜRK STANDARDLARI A.I.3 TÜRK STANDARDLARI Yüzey pürüzlülüğü konusunda başlıca Türk Standartları: TS 971.- Yüzey pürüzlülüğü - Parametreler ve pürüzlülük kuralları TS 2578.- Pürüzlülük karşılaştırma numuneleri. Bölüm 1:

Detaylı

İSTANBUL BOĞAZI DOĞUSUNDA MOSTRA VEREN PALEOZOİK ARAZİDE STRATİGRAFİK VE PALEONTOLOJİK YENİ MÜŞAHEDELER

İSTANBUL BOĞAZI DOĞUSUNDA MOSTRA VEREN PALEOZOİK ARAZİDE STRATİGRAFİK VE PALEONTOLOJİK YENİ MÜŞAHEDELER İSTANBUL BOĞAZI DOĞUSUNDA MOSTRA VEREN PALEOZOİK ARAZİDE STRATİGRAFİK VE PALEONTOLOJİK YENİ MÜŞAHEDELER Şakir ABDÜSSELAMOĞLU istanbul Teknik Üniversitesi, Maden Fakültesi ÖZET. İstanbul boğazının 10 km

Detaylı

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing

Chapter 24: Frezeleme. DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing Chapter 24: Frezeleme DeGarmo s Materials and Processes in Manufacturing 24.1 Giriş Frezeleme, düz bir yüzey elde etmek için yapılan temel bir talaş kaldırma işlemidir Freze bıçakları bir veya birden fazla

Detaylı

TEMEL BEDEN KALIBI. Öğr. Gör. Semiye BOTTAN

TEMEL BEDEN KALIBI. Öğr. Gör. Semiye BOTTAN TEMEL BEDEN KALIBI Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Ölçüler 38 Beden Göğüs: 88 + 4 (bolluk payı) = 92 + 2 (göğüs pens bolluğu) = 94 cm Bel: 70 + 6 (bolluk payı) = 76 + 1 (göğüs pens açılımından) = 77 cm Basen:

Detaylı

KOLEMANİT FLOTASYON KONSANTRELERİNİN BRİKETLEME YOLUYLE AGLOMERASYONU. M.Hayri ERTEN. Orta Doğu Teknik Üniversitesi

KOLEMANİT FLOTASYON KONSANTRELERİNİN BRİKETLEME YOLUYLE AGLOMERASYONU. M.Hayri ERTEN. Orta Doğu Teknik Üniversitesi KOLEMANİT FLOTASYON KONSANTRELERİNİN BRİKETLEME YOLUYLE AGLOMERASYONU M.Hayri ERTEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi ÖZET. Flotasyondan elde edilen kolemanit konsantrelerinin kurutma veya kalsinasyon gibi

Detaylı

VAN BÖLGESİ (DOĞU TÜRKİYE) TANESİYENİNDE BULUNAN YENİ BİR FORAMİNİFER CİNSİ, VANÎA N. GEN.

VAN BÖLGESİ (DOĞU TÜRKİYE) TANESİYENİNDE BULUNAN YENİ BİR FORAMİNİFER CİNSİ, VANÎA N. GEN. VAN BÖLGESİ (DOĞU TÜRKİYE) TANESİYENİNDE BULUNAN YENİ BİR FORAMİNİFER CİNSİ, VANÎA N. GEN. Ercüment SİREL* ve Hatice GÜNDÜZ* ÖZ. Van (Doğu Türkiye) bölgesi, neritik Tanesiyeninden tanımlanmış ve resimlendirilmiş

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

Makroskobik Özellikleri Şapka

Makroskobik Özellikleri Şapka Mycena rosea Sınıf Takım Familya : Basidiomycetes : Agaricales : Tricholomataceae Makroskobik Özellikleri Şapka 2-5 cm çapında, genç evrede konik iken, sonradan yaygınlaşır ve umbosu kalır. Şapka donuk,

Detaylı

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR Kayaçların belirli bir yapısı vardır. Bu yapı kayaç oluşurken ve kayaç oluştuktan sonra kazanılmış olabilir. Kayaçların oluşum sırasında ve oluşum koşullarına bağlı olarak kazandıkları

Detaylı

(AMMONOIDEA) TÜRKİYE'DEKİ VARLIĞI HAKKINDA

(AMMONOIDEA) TÜRKİYE'DEKİ VARLIĞI HAKKINDA VILLANIA'NIN (AMMONOIDEA) TÜRKİYE'DEKİ VARLIĞI HAKKINDA Füsun ALKAYA* ÖZ. Türkiye'deki varlığı ilk kez saptanan Villania bugüne değin Macaristan'a özgü bilinen bir ammonit cinsidir. Bilecik yöresinde bulunan

Detaylı

Türkiye Jeoloji Bülteni, C. 36, 45-49, Şubat 1993 Geological Bulletin of Turkey, V. 36, 45-49, February 1993

Türkiye Jeoloji Bülteni, C. 36, 45-49, Şubat 1993 Geological Bulletin of Turkey, V. 36, 45-49, February 1993 Türkiye Jeoloji Bülteni, C. 36, 45-49, Şubat 1993 Geological Bulletin of Turkey, V. 36, 45-49, February 1993 CÎDEÎNA SOEZERÎÎ (SÎREL): YÜZLEKLER - TANIM - LEKTOTÎP - PARATÎPLER VE TARTIŞMA : Outcrops,

Detaylı

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR

ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR ÇELĐK PREFABRĐK YAPILAR 2. Bölüm Temel, kolon kirişler ve Döşeme 1 1. Çelik Temeller Binaların sabit ve hareketli yüklerini zemine nakletmek üzere inşa edilen temeller, şekillenme ve kullanılan malzemenin

Detaylı

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI Altan İÇERLER 1, Remzi BİLGİN 1, Belgin ÇİRKİN 1, Hamza KARAMAN 1, Alper KIYAK 1, Çetin KARAHAN 2 1 MTA Genel Müdürlüğü Jeofizik

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

JEOLOJİK ZAMANLAR ve FOSİLLER. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü

JEOLOJİK ZAMANLAR ve FOSİLLER. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEOLOJİK ZAMANLAR ve FOSİLLER Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü KARAKTERİSTİK FOSİL Kitlesel biyolojik yokoluşlar ya da yaşamlarının son noktasına gelip

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

Öğr. Gör. Semiye BOTTAN

Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Temel etek kalıbı kopya alınır. Etek boyu 6 cm kısaltılır. Eteğin yanlarından 2,5 ve arka ortasından 1 cm girilir. Giysi vazo (kalem ) model olduğu için etek uçlarının daraltılması

Detaylı

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA 5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA KONULAR 1. İzdüşüm Metodları 2. Temel İzdüşüm Düzlemleri 3. Cisimlerin İzdüşümleri 4. Görünüş Çıkarma BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? İz düşümü yöntemlerini, Görünüş

Detaylı

HAYMANA-POLATLI HAVZASINDAKİ ÇALDAĞ KİREÇTAŞININ YAŞ KONAĞI AGE OF THE ÇALDAĞ LİMESTONE OF THE HAYMANA - POLATLI BASIN

HAYMANA-POLATLI HAVZASINDAKİ ÇALDAĞ KİREÇTAŞININ YAŞ KONAĞI AGE OF THE ÇALDAĞ LİMESTONE OF THE HAYMANA - POLATLI BASIN HAYMANA-POLATLI HAVZASINDAKİ ÇALDAĞ KİREÇTAŞININ YAŞ KONAĞI AGE OF THE ÇALDAĞ LİMESTONE OF THE HAYMANA - POLATLI BASIN Engin MERİÇ ve Naci GÖRÜR İ. T. Ü. Maden Fakültesi, istanbul ÖZ. Çaldağ kireçtaşı

Detaylı

DATÇA YARIMADASININ GEÇ PLİYOSEN PELECYPODA VE GASTROPODA FAUNASI VE STRATİGRAFlSÎ (MUĞLA-GÜNEYBATI ANADOLU)

DATÇA YARIMADASININ GEÇ PLİYOSEN PELECYPODA VE GASTROPODA FAUNASI VE STRATİGRAFlSÎ (MUĞLA-GÜNEYBATI ANADOLU) MTA Dergisi 125, 89-120, 2002 DATÇA YARIMADASININ GEÇ PLİYOSEN PELECYPODA VE GASTROPODA FAUNASI VE STRATİGRAFlSÎ (MUĞLA-GÜNEYBATI ANADOLU) Sevinç KAPAN YEŞiLYURT* ve Güler TANER" ÖZ.- Bu çalışmada, Datça

Detaylı

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018 TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ Erkan GÜLER Haziran 2018 1 HARİTA Yeryüzündeki bir noktanın ya da tamamının çeşitli özelliklere göre bir ölçeğe ve amaca göre çizilerek, düzlem üzerine aktarılmasına harita

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Perspektifler-2

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Perspektifler-2 TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi Perspektifler-2 2/25 Perspektifler-2 Perspektifler-2 Perspektif Çeşitleri Dimetrik Perspektif Trimetrik Perspektif Eğik Perspektif

Detaylı

Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son)

Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) Çizgiler Çizgi Tipleri ve Uygulamaları Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) noktası ile birleştiren, uzunluğu ise genişliğinin yarısından

Detaylı

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye

Detaylı

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir SEVBENİLER Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Grup üyelerinden daha iri ve daha yaygındır. 1- (mavi ok ) ile gösterilen beyaz çizgi içe yay yaparak altındaki büyük beneğe bir şapka oluşturur. 2- Mavi -gümüş

Detaylı

KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ

KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ KROMOSFERĠK YARI AKTĠF BĠR BÖLGEDE GÖZLENEN ĠNCE YAPILARDAKĠ PLAZMA HAREKETLERĠ Asuman GÜLTEKĠN İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü,3119 Üniversite asumang@istanbul.edu.tr

Detaylı

Eosen lokaliteleri. Florissant Formasyonu: Kolorado da Kayalı Dağlarındadır. Fosil böceklerin olağanüstü korunduğu lokalitelerden biridir.

Eosen lokaliteleri. Florissant Formasyonu: Kolorado da Kayalı Dağlarındadır. Fosil böceklerin olağanüstü korunduğu lokalitelerden biridir. SENOZOYİK Eosen lokaliteleri Florissant Formasyonu: Kolorado da Kayalı Dağlarındadır. Fosil böceklerin olağanüstü korunduğu lokalitelerden biridir. Green River Formasyonu: Zengin bitki, böcek, ve balık

Detaylı

THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2015. Süre: 1 saat ve 30 dakika

THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2015. Süre: 1 saat ve 30 dakika THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2015 MATEMATİK BİRİNCİ SINIF Süre: 1 saat ve 30 dakika Tüm soruları cevaplayınız. Tüm işlemlerinizi gösteriniz ve cevaplarınızı soru kâğıdında ılan uygun yerlere yazınız.

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

ICS 91.100.25 TÜRK STANDARDI TS EN 538/Ocak 2000

ICS 91.100.25 TÜRK STANDARDI TS EN 538/Ocak 2000 ÖNSÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 538 : 1994 standardõ esas alõnarak, TSE İnşaat Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 6 Ocak 2000 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

Mikrometrelerle ölçüm yaparken 250 gramdan fazla kuvvet uygulanmamalıdır. Fazla uygulanıp uygulanmadığı cırcırla anlaşılır.

Mikrometrelerle ölçüm yaparken 250 gramdan fazla kuvvet uygulanmamalıdır. Fazla uygulanıp uygulanmadığı cırcırla anlaşılır. Mikrometreler Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların kalınlıklarının ölçülmesinde kullanılır.

Detaylı

Harita Okuma ve Yorumlama. Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil

Harita Okuma ve Yorumlama. Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil Harita Okuma ve Yorumlama Yrd. Doç. Dr. Müge Kirmikil Harita: Tanım HARİTA: Yer yüzeyinin tümünün ya da bir kısmının, doğal ve yapay özelliklerini bir projeksiyon sistemine göre ve belirli bir ölçekte

Detaylı

Öğr. Gör. Semiye BOTTAN

Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Öğr. Gör. Semiye BOTTAN Ölçü Tablosu Bel: 70 + 2 (bolluk payı)= 72 Basen: 94 + 2 (bolluk payı)= 96 Diz Genişliği: 22 Paça Genişliği: 20 Kalça Düşüklüğü: 20 Oturuş Yüksekliği: 26 Diz Boyu: 60 Pantolon Boyu:106

Detaylı

Dişlerin Ark İçerisindeki ve Karşılıklı İlişkileri. Prof. Dr. Mutahhar Ulusoy

Dişlerin Ark İçerisindeki ve Karşılıklı İlişkileri. Prof. Dr. Mutahhar Ulusoy Dişlerin Ark İçerisindeki ve Karşılıklı İlişkileri Prof. Dr. Mutahhar Ulusoy Dişler belirli bir düzene uyarak, ağızda karşılıklı iki grup meydana getirmişlerdir: Maksiller kemiğe ve böylelikle sabit olan

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

Nuran SÖNMEZ - GÖKÇEN. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara

Nuran SÖNMEZ - GÖKÇEN. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara OSTRAKOD'LARA GİRİŞ Nuran SÖNMEZ - GÖKÇEN Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara Trakya fosil Ostrakod'ları üzerinde 1960 yılından beri devam etmekte olan Doktora çalışmalarımızın Fransa'da Petrol Enstitüsünde

Detaylı

Alttan Çıkışlı Takım Klozet Montajı

Alttan Çıkışlı Takım Klozet Montajı Alttan Çıkışlı Takım Klozet Montajı Pis su giderinin merkezi eksantrik kada yardımı ile 225 mm ye ayarlanır. Montaj delik yerleri işaretlenir. İşaretlenen yerler matkap yardımı ile delinir ve yerlere dubel

Detaylı

İÇ ANADOLU MESTRİHTİYENİNDE BULUNAN BOURNONIA FİSCHER (RUDİST) CİNSİNİN YENİ BİR TÜRÜ GİRİŞ

İÇ ANADOLU MESTRİHTİYENİNDE BULUNAN BOURNONIA FİSCHER (RUDİST) CİNSİNİN YENİ BİR TÜRÜ GİRİŞ MTA Dergisi, 108, 106-109, 1988 İÇ ANADOLU MESTRİHTİYENİNDE BULUNAN BOURNONIA FİSCHER (RUDİST) CİNSİNİN YENİ BİR TÜRÜ Sacit ÖZER* ÖZ. Bu yazıda, İç Anadolu Mestrihtiyeninde bulunan Boumonia Fischer cinsine

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı JEOLOJİK OSEONOGRAFİ Genelde çok karmaşık bir yapıya sahip olan okyanus ve deniz

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

METRAJ CETVELİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

METRAJ CETVELİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ METRAJ CETVELİ Demirciler Sitesi 9.Yol No:68 Zeytinburnu/İSTANBUL İÇİNDEKİLER Sayfa No NPU Demiri... 1 NPI Demiri... 1 Eşit Kenar Köşebent... 1 Çeşit Kenar Köşebent... 1 TE Demiri... 1 Baklavalı Sac...

Detaylı

O OBUR OCAK (AY) OCAK ODA OFSAYT

O OBUR OCAK (AY) OCAK ODA OFSAYT O OBUR OCAK (AY) Sağ el göğüs hizasında, işaret parmağı ve başparmak birbirine dokunacak şekilde, öbür parmaklar açıktır. Her iki el göğüs hizasında, parmak uçları birbirine dokunacak şekilde sağ el ağza

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN SPOR PANTOLON KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI DERS 7 YAPISAL ELEMANLAR ALAN KULLANIM-TESVİYE-MERDİVENLER-RAMPALAR-DUVARLAR Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Merdiven Basamaklaryoladikolacakşekildedüzenlenmelidir. Mediven kenar

Detaylı

Haritanın Tanımı. Harita Okuma ve Yorumlama. Haritanın Tanımı. Haritanın Özellikleri. Haritanın Özellikleri. Kullanım Amaçlarına Göre

Haritanın Tanımı. Harita Okuma ve Yorumlama. Haritanın Tanımı. Haritanın Özellikleri. Haritanın Özellikleri. Kullanım Amaçlarına Göre Haritanın Tanımı Harita Okuma ve Yorumlama Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ HARİTA: Yer yüzeyinin tümünün ya da bir kısmının, doğal ve yapay özelliklerini bir projeksiyon sistemine göre ve belirli bir ölçekte

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

Tokuş Formasyonunun yaşı ve çökelme ortamına ilişkin yeni bulgular (Sivas, Türkiye)

Tokuş Formasyonunun yaşı ve çökelme ortamına ilişkin yeni bulgular (Sivas, Türkiye) Türkiye Jeoloji Bülteni Cilt. 42, Sayı 1,119-130, Şubat 1999 Geological Bulletin of Turkey Vol. 42, Number 1,119-130, February 1999 Tokuş Formasyonunun yaşı ve çökelme ortamına ilişkin yeni bulgular (Sivas,

Detaylı

G & G CM16 Karabina Airsoft Yeniden. Yazan: 101 Tech USA. ifixit CC BY-NC-SA tr.ifixit.com Sayfa 1/ 10

G & G CM16 Karabina Airsoft Yeniden. Yazan: 101 Tech USA. ifixit CC BY-NC-SA tr.ifixit.com Sayfa 1/ 10 G & G CM16 Karabina Airsoft Yeniden Yazan: 101 Tech USA ifixit CC BY-NC-SA tr.ifixit.com Sayfa 1/ 10 Adım 1 G & G Savaş Makinesi 16 Carbine Yeniden ilk ön uç kaydırarak seçici plakasını yeniden yükleyin.

Detaylı

Yaşar EREN-2003. Altınekin-Konya. Altınekin-Konya. Meydanköy-Konya

Yaşar EREN-2003. Altınekin-Konya. Altınekin-Konya. Meydanköy-Konya Altınekin-Konya Altınekin-Konya Meydanköy-Konya Yaşar EREN-2003 Tabakalı kayaçlar homojen olmayan gerilmelerle kıvrımlanırlar. Kıvrımlar kayaç deformasyonunun en göze çarpan yapılarındandır. Meydanköy-Konya

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG GENEL KAVRAMLAR Metalleri, birbirleri ile çözülemez biçimde birleştirme yöntemlerinden biri kaynaklı birleştirmedir. Kaynak yöntemiyle üretilmiş çelik parçalar, döküm ve dövme yöntemiyle üretilen parçalardan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN CEKET KALIBI I ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 2 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

KONTEYNER ÖLÇÜLERİ 20 DC / 40 DC

KONTEYNER ÖLÇÜLERİ 20 DC / 40 DC KONTEYNER ÖLÇÜLERİ 20 DC / 40 DC Bazı ticari yazışmalarda bu tip konteynerlere "dry van" yada " standart" denilmesine rağmen, çoğunlukla " genel amaçlı " terimi daha uygundur. Uluslararası kullanıma uygun

Detaylı

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA SOMA EYNEZ KÖMÜR İŞLETMESİ SAHASI JEOFİZİK JEOELEKTRİK ETÜT RAPORU Altan M.İÇERLER Jeofizik Yük. Müh. JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ MART 2009-ANKARA İÇİNDEKİLER

Detaylı

HARİTA BİLGİSİ ETKİNLİK

HARİTA BİLGİSİ ETKİNLİK HARİTA Dünya nın tamamının veya bir bölümünün kuş bakışı, küçültülerek bir düzleme aktarılmasıdır. kuşbakışı PLAN... Bir çizimin harita olabilmesi için... KROKİ... PROJEKSİYONLAR: Dünya nın şeklinin geoit

Detaylı

BAZI ÇİZİM KURALLARI

BAZI ÇİZİM KURALLARI BAZI ÇİZİM KURALLARI Başlıklar Tanım Amaçlar Kural çeşitleri - Yan görünüşün alternatif konumu - Tamamlanmamış görünüş - Ayarlanmış görünüş - Büyütülmüş görünüş - Olmayan arakesit çizgileri - Silindirlerin

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule helezon kaydırak platformu 3 gen platform 2 ad 5 basmaklı merdiven çatı 150 cm helezon kaydırak 150 cm düz kaydırak platform korkuluğu 3 ad yaprak figürü bacak giydirme figürü

Detaylı

İnönü (KB Ankara) Orta Miyosenindeki Hemicyon sansaniensis (Ursidae) türünün tanımlanması ve stratıgrafîk yayılımı

İnönü (KB Ankara) Orta Miyosenindeki Hemicyon sansaniensis (Ursidae) türünün tanımlanması ve stratıgrafîk yayılımı Türkiye Jeoloji Kurumu Bülteni C. 24, 85-90 Ağustos 1981 Bulletin of the Geological Society of Turkey, V. 24, 85-90 August 1981 İnönü (KB Ankara) Orta Miyosenindeki Hemicyon sansaniensis (Ursidae) türünün

Detaylı

2. Örnek Ders Planı 1) Konu: Geometrik cisimler 2) Seviye: İlköğretim 7. sınıf 3) Süre:28 saat

2. Örnek Ders Planı 1) Konu: Geometrik cisimler 2) Seviye: İlköğretim 7. sınıf 3) Süre:28 saat EĞİTİCİLER İÇİN 1. Konunun Müfredattaki Yeri İlköğretim matematik yedinci sınıflara yönelik olan geometrik cisimler, öğrencilere dairesel silindirin ve küpün yakından tanımasına imkan sağlamaktadır. Bu

Detaylı