Süt Sığırcılığında Barınak Çeşitleri. Doç. Dr. Serap GÖNCÜ. Süt sığırcılığında yaygın olarak kullanılan üç tip ahır vardır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Süt Sığırcılığında Barınak Çeşitleri. Doç. Dr. Serap GÖNCÜ. Süt sığırcılığında yaygın olarak kullanılan üç tip ahır vardır."

Transkript

1 Süt Sığırcılığında Barınak Çeşitleri Doç. Dr. Serap GÖNCÜ Süt sığırcılığında yaygın olarak kullanılan üç tip ahır vardır. 1. Kapalı (Çok soğuk kış koşulları için çatıdaki açıklık hariç her tarafı kapalı ahır) 2. Açık (Sıcak iklim koşulları için) 3. Yarı açık (serin iklim bölgeleri için) Şekil 1. Kapalı, yarı açık ve açık ahır tipleri Ancak hangi tip olursa olsun, ahırlar hayvanlar için en uygun çevre koşullarını olabildiğince düşük maliyetlerle ve gelecekte büyüme planlarını esas alarak planlanmalıdır. Ayrıca anaç kapasiteye göre gerekli gelişme ve tam kapasiteye ulaştığındaki sayılar ve gerekli bölmeler hesaplanmış olmalıdır. Ayrıca ahır içinde hayvan hareketleri, iş kolaylığı, iş etkenliği, sürü sağlık koruma gibi konularda dikkate alınarak yerleşim planı düzenlenmelidir.

2 Resim 1. Süt sığırının çevre istekleri Süt sığırcılığı işletmesinde ekonomik ölçeklerde çalışabilmek için ortalama 176 baş sağmal inek için hesaplamalar yapılmalıdır. Aksi takdirde bu işin sürekliliği risk altına girmektedir. Sağmal inek ahırı Bireysel buzağı bölmesi Grup buzağı bölmesi Genç hayvan bölmesi Doğum bölmesi Hasta hayvan bölmesi Sağım ünitesi Süt Sığırcılığı İçin Gerekli Diğer Bölmeler Sağım Ünitesi; serbest duraklı ahır sisteminde, sağım yeri işletmenin hayvan kapasitesine göre, işletmenin iş akışını kolaylaştıracak, bir bölümde inşa edilmeli ve hayvanların sağım yerine girip çıkmaları fazla müdahaleye gerek kalmadan sağlanmalıdır. Bağlı duraklı ahır sisteminde genellikle hayvanların duraklarda sağılmasını sağlayan sabit sağım sistemleri kullanılmaktadır. Doğum Bölmesi: yemlik ve suluğa sahip olması şartıyla inek başına m2'lik alan gereklidir. Buzağı Barınakları; süt sığırı yetiştiriciliğinde buzağıların sağlıklı büyütülmeleri önemlidir. Buzağı ölümlerinin önemli bir kısmı doğumu takip eden ilk günlerde ve süt emme döneminde olmaktadır. Bunun sebebi, büyük oranda kötü çevre koşullarıdır. Süt emme döneminde sağlıklı büyüyen buzağılar, daha sonra da sağlıklı ve verimli olurlar. Başarılı bir yetiştiricilik sağlıklı buzağılarla olur. Gerekli alan ve bölme sayıları Tüm bu gerekli bölmeler hayvan sayısı ve yetiştirme uygulamaları dikkate alınarak hesaplanmış bölme sayısı ve alan gereksinmeleri dikkate alınarak hesaplanır. Bu bölmelerin genel işletme yerleşim planı içerisinde dikkatlice yerleştirilmiş olması gerekir. Bu kapasitenin hesaplanması için işletmenin tam kapasite olduğunda oluşacak çağ grupları ve bu bölmelerde tutulma süreleri esas alınmalıdır. Bu ise sürü kompozisyonun abağlı olarak gerçekleşmektedir. Yerleşim planı çok önemli olup hastalıklardan korunmada ve ahır içinde iş kolaylığı sağlamada tercihler büyük farklılık göstermektedir.

3 Ahırların iç düzenlemesinde Duraklar Yem ve suyolu Yemlik ve suluklar Geçit yolları ayrıca detaylı bir şekilde hesaplanmalıdır. Aksi takdirde hayvanları yeme ve suya erişimlerinde problemler yaşanmakta ve süt veriminde azalmaya neden olmaktadır. İdeal olarak bir bölmedeki durak sayısı inek sayısından 10 adet daha fazla olmalıdır Ancak, ilk defa doğuranlar da bu gruba katılıyorsa, bölmedeki durak sayısı, sürü büyüklüğünün % 10 fazla planlanması durak kullanım etkenliğini iyileştirecektir Duraklar Yapılan bir çalışmada 3 saat aç ve ayakta bekletilen ineklerin serbest bırakıldıklarında yemlik yerine uzanmayı tercih ettikleri bildirmektedir. Uzanan ineklerde memelerden daha çok kan geçtiği ve daha çok geviş getirme eğiliminde oldukları bildirilmektedir. Şekil 2. Durak yeri boyutları (cm).

4 Şekil 3. İki taraflı durak ayırma demirleri boyutları İnekler için durak uzunluğu, karşılıklı iki durak yapıldığında 2.40 m, tek durak olup ön taraf duvara geldiğinde 2.50 m den az olmamalıdır. Karşılıklı iki durak yapıldığında hayvanların başlarını uzatmak için ayrılan mesafeden her iki ineğinde yararlanacağı göz önüne alınarak durak boyutu 2.40 m ve ya 2.30 m ye kadar indirilebilir. Çizelge 1. Hayvanların yaşlarına göre durak boyutları Yaş (ay) Ağırlık Kg/Baş Genişlik Uzunluk Göğüse kadar (cm) Boyuna kadar (cm) (cm) (cm) İnekler Durak Zemini İnekler merada iken her gün saat yatma eğilimi gösterirken, kapalı bir ahırda bulunan inekler günde 8 10 saat yatarlar. Yatma esnasında yere cm kala kendilerini bırakırlar. Beton yatma zemininde altlık kullanılmaması durumunda, ayak ve diz lezyonları artar. Yeterli kalınlıkta sap-saman serilmesi, hayvanların yaşam koşullarına en uygun materyaldir. Altlık materyal olarak hayvan yatakları ve kum kullanılması

5 İnekler tarafından en fazla tercih edilen konular olarak ortaya çıkmaktadır. Yemlikler Sığırlar çok fazla hareket etmeyi sevmeyen hayvanlardır, uzak mesafedeki yeme gitmek veya su için uzun mesafe yürümek onlar için eziyet demektir. Bu nedenle barınak içi yemlik ve sulukların düzenlenmesinde bu konulara ayrıca dikkat etmek gerekir. İnek başına en az 60 cm ve ineğin ağırlığına göre cm yemlik genişliği ayrılmalıdır. İlk defa doğuranlar da aynı yerde ise yemlik boyutu % 10 fazla hayvan varmış gibi düzenlenmelidir. Suluklar Suluklarda çok önemli olup sığırın bol ve temiz kaliteli suyu sürekli olarak bulması esastır. m uzunluğunda 60 cm genişliğinde bir suluk yemliğe 15 m mesafeye yerleştirilirse 20 inek için yeterli olacaktır Her ineğe bir otomatik suluk gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Suluklar dakikada 4-5 kg su sağlayacak kapasitede olmalıdır. Geçit yolları Durakların arkasında kalan gezinti yerleri en az 3.75 m genişlikte olmalıdır. Dar gezinti alanları, ineklerin bir biri ile sosyal çatışmasının genel etmenidir. Beton zemin olan yerlerde, ineklerin kaymaması için 1 cm derinlikte yiv açılmalıdır. Yivlerin şekli baklava dilimi şeklinde olabileceği gibi, düz fakat ineklerin yürüme yönüne dik gelecek şekilde yapılmalıdır. Yemlikte duran bir inekle, duraktan çıkan bir ineğin biri birine dokunmadan hareket edebilecek kadar genişlik sağlanması önemlidir. Ahır içinde zemin Sığır güvenle yürüyebileceği zemin ister ancak bu entansif koşullarda beton kullanma zorunluluğu ile karşılanmada güçlükler söz konusu olup beton işleme metotları ile bu konuya gerekli kolaylıklar sağlanabilmektedir. Neden yumuşak bir zemin isterler Bu sorunun cevabı sığır ayak yapısı ve yürümenin mekanik özelikleri ile ilgilidir. Yürüme sığır denge noktasının değiştirilmesine dayanır. Önce arka ayaklar ileri doğru atılır ve n bacaklar dengeyi sağlamak için öne doğru atılır. Bunu düzgün bir şekilde yapabilmek için bir inek colar bone nu eksiktir fakat ön bacaklar vücuda kürek kemiği güçlü kasla ile bağlıdır. Arka bacaklar için benzer bir sok absorbe edici yapıyı gereksiz kılmaktadır. Bu durum arka bacakların vücuda bir bağlantısını açıklamaktadır. Dengenin bozulması Ön ve arka bacaklar arasındaki anatomi farklılığı vücut ve zemin arasında

6 tampon vazifesi görmek durumunda olması nedeniyle büyük etkiye sahiptir. Arka bacaklarda sok absorbe edici özeliğin olmaması bacak ve tırnaklara aşırı yük binmesi anlamına gelmektedir. Bu fiziksel farklılık aynı zamanda arka bacaklarda problemin daha fazla toplalığa neden olması şeklindeki arazi çalışma sonuçlarını a açıklamaktadır. Tırnak yapısı Ayrıca iç ve dış tırnak yapısındaki biyomekanik farklılık da söz konusudur. İneğin yürüyüşündeki biraz dengesizlik vücut ağırlığının bir bacaktan diğerine geçirilmesi sırasında ekstra bir basınca neden olur. Sert zeminlerde tırnak yüzeye tutunamaz ve ağırlığın çoğunu da taşıyamaz. İç ve dış tırnakta ağırlık dağılımı özellikle ön ayak ve bacaklarda değişir. Ergin bir inekte arka bacak dış tırnağı ağırlığın %60 nı taşır. Dış tırnak sürekli olarak ağırlık yükünü değiştirerek düzeltme yapar. Ağrılık dağılımında değişimin yüksek dış tırnak hastalıklarına ve hızlık tırnak uzamasına neden olduğuna inanılmaktadır Sığırcılık işletmelerinde aydınlatma Gündüz ve gece uzunluğu mevsime göre değişir. Gündüz vaktine foto periyot denir. Ülkemizde foto periyodun 12 saat/gün ün altında olduğu zaman süresince ilave aydınlatma yapmak süt verimini arttırır. Uzun fotoperiod olduğu günlerde ışıklanma süresi 16 saat/gün, gece ise 8 saat karanlıktır. Yapılan araştırmalarda 12 saatlik fotoperiod süresini saate çıkarmak süt üretimini % 7-10 arttırmıştır. Süt kompozisyonu ise genellikle etkilenmekle birlikte, süt yağı yüzdesinde çok az bir düşme bildiren çalışmalar de vardır. Uzun gün ışığı olduğunda, artan süt verimi için kuru madde tüketiminde % 6 ya varan artış olmaktadır. İlave ışıklandırma sağlandığında bunun etkisi 2 4 hafta sonra ortaya çıkmaktadır. İneklerin beklenen bu süt verim artışı yapabilmesi için geceleri kesintisiz karanlık sağlanması şarttır. Sürekli ışıklı ortamda kalan ineklerde süt verimi, kısa fotoperiod veya yetersiz ışık alan ineklerin verdiği süt miktarı kadar süt vermektedir. Tam karanlık ortam sağlanmasının sakıncaları görülür ve gözlenmeleri istenirse, 6 9 m ara ile 7.5 watt kırmızı ışık veren ampuller kullanılabilir. Günlük Aydınlanma Süresi ve Süt Verimi Arası İlişkiler Melatonin bir hormon olup,ineğin pineal bezinde üretilir. İneğin gözüne ışık geldiğinde inek vücudu meletonin salınımını düşürür. Karanlık olduğunda meletonin üretilir. İneklerin kendi iç saatleri olup, bu saat meletonin tarafından kurulur. Bu iç saat süt üretimini engelleyen veya durduran diğer hormonların üretimi üzerine etkilidir. Uzun gün ışığı (uzun fotoperiod), IGF-I (ensülin benzeri büyüme faktörü) üretimini arttırır. IGF-I hormonu bovine somatotropin (bst) ile aynı olup, bst tarafından arttırılır. İnek ne kadar IGF-I üretirse süt

7 artışı o kadar yüksektir. Kırk inekle, 84 gün yapılan bir denemede, yirmi inek 13 saatin altında normal ışıklanma süresinde tutulurken diğer 20 ineğe ise, günde 18 saat aydınlık 8 saat karanlık olacak şekilde ek aydınlatma sağlanmıştır. Aydınlatılanlar günde inek başına % 4 yağa göre düzeltilmiş (FCM), 1.8 kg, vermişlerdir. Işık sağlanmayanlar ineklerden 36 kg/gün, ek ışık sağlananların 37.8 kg /gün süt verimi elde edilmiştir. IGF-I seviyesi, 52.6 ng/ml den 60 ng/ml ye yükselmiştir. Sütteki kuru madde ve yağ konsantrasyonlarında değişme olmamıştır. Bovine somatotropin (bst) ve uzun fotoperiod IGF-I yı biri birinden bağımsız olarak arttırmaktadır. Dolayısıyla her ikisi birlikte kullanılabilir. Alınacak ekstra süt yapılan masrafları karşılayabilir. Laktasyondaki kırk inekle 140 gün süren bir denemede, gün ışıma süresi normal olarak saat / gün olmuştur. Sadece bst verilen ineklerde yağa göre düzeltilmiş süt verimi (FCM), % 3.5 (5.7 kg / gün ) artış göstermiştir. İnekler 27.7 kg süt verirken, bst uygulaması sonucu, 33.4 kg süt vermiştir. Ek ışıklandırma ile ışıma süreleri uzatılan gurupta 1.9 kg/gün FCM artış olmuştur. İnekler 27.7 kg/gün süt verirken, bst uygulaması sonucu, 29.6 kg / gün süt vermiştir. Hem bst ve hem de ekstra ışık sağlanması, 7.7 kg/gün FCM artışı oluştururken, bu ineklerin süt verimleri 27.7 kg/günden 35.4 kg/gün FCM olmuştur. Uzun foto periyot uygulanan inekler, artan besin maddesi gereksinmelerini, kuru madde tüketimlerini arttırarak karşılamışlardır. Uzun gün ışıma ile birlikte, bst uygulanması, bst enjeksiyonunun hemen akabinde yem tüketiminde artma oluşturmuştur. Gün ışığının kurudaki inekler üzerine de etkisi vardır. Sekiz saat ışıklanma süresi sağlanan kurudakiler, 16 saat ışıklanma süresi sağlananlara göre, doğum sonrası laktasyonun ilk 120 gününde 3.1 kg/gün daha fazla süt vermişlerdir. Doğum sırasında, bütün inekler, mevsim normali olarak kg/gün gün ışığı almışlardır. Bunun nedeni bilinmemekle birlikte, muhtemelen, kuru dönemde kısa gün ışığı alan inekler, doğurduktan sonra, uzun gün ışığına daha fazla olumlu tepki verebilmektedirler. Bur denemede ilginç olan bir durum da kurudaki hayvanlar sadece 8 saat daha fazla gün ışığı alırken % 12 fazladan yem yemişlerdir. Bunun sebebi bilinmemekle beraber, bu hayvanlarda doğumdan sonra daha fazla enerji rezervi bulunduğu anlaşılmaktadır. Kurudaki ineklerde ışık regülasyonu konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Büyümekte olan düvelerde, uzun gün ışığı, meme parankim dokusunun büyümesini, ağırlık artışını ve yemden yararlanmayı arttırdığı bulunmuştur.

8 Yapılan bir araştırmada,16 saatlik uzun gün ışığı sağlanmasının düvelerde büyüme hızını % 10 arttırdığı belirlenmiştir. Bu araştırmada önemli olan, bu ekstra büyüme, ekstra kuru madde alımıyla gerçekleşmemesidir. Uzun gün ışığı sağlanması, pubertasa daha erken yaşta erişmeyi sağlamaktadır Ahırda Gerekli Işıklandırma Işıklandırma süresi boyunca ineklere sağlanan ışık yoğunluğu aynı zamanda ışıklandırma süresi kadar önemlidir. Minimum mum-ayak önerilir. Yirmi 30 mum-ayak, okumak için yeterlidir. İyi bir çalışma yeri genellikle mum-ayak aydınlatılır. Güneşli günler 1000 mum-ayaktan daha yüksek olabilir. Serbest ahırlarda yemleme yeri aydınlatılmasında ışık yoğunluğu üzerinde yapılan bir araştırmada, ortalama mum-ayak bulunmuş olup 2 38 mum-ayak arasında değiştiği saptanmıştır. Serbest duraklı ahırlarda durak yerlerinde ışık yoğunluğu mum-ayak ve ortalaması 7.3 mum-ayak bulunmuştur. Bağlı duraklı ahırlarda ise, yemleme yeri aydınlatılma yoğunluğu ortalama mum-ayak olup arasında değişmiştir. İnekler günün saatini istirahat ederek ve 4-5 saatini yem yiyerek geçirirler. Dolayısıyla hem yatma yeri ve hem de yem yeme yerinde yeterli aydınlatmaya gereksinme vardır. Siz de ahırınızdaki ışıklandırmayı ölçebilirsiniz. Ancak, toz ve ampulün eskimesi gibi faktörler inek üzerine düşen gerçek ışık miktarını azaltır. Buna ek olarak ışık dağılımına da bakmak gerekir. Kirişli ahırların aydınlatılması zor olup, yeterli ışık dağılımı için daha çok ampul gerekir. Bir öneri yapmak gerekirse, armatürlerin arasındaki açıklıklar yerden olan yüksekliklerinin katı arasında olmalıdır. Zaman ayarlayıcı kullanarak işçilikten tasarruf edilebilir. Gerekli Toplam Lümen Hesabı Yanları açık, serbest duraklı 56 * 112 feet alanı olan bir ahırda. 250 w Metal Halide ampul kullanıldığında kaç ampulün gerekli olduğu aşağıda çıkarılmıştır. Toplam lümen = 56*112*20*3 = lümen. Toplam metal halide ampul sayısı= / = 18 ampul. anları açık, serbest duraklı 56 * 112 feet alanı olan bir ahırda. 250 w Metal Halide ampul kullanıldığında 44*44= 1936 m2*3=5808*20= lümen gerekli /2500 lümen=46

9 TAS = TL / AL TAS = 6272*20*3 / = 18 AMPUL TL = A *20 * AK AL = 6272*20*3= lümen Burada: TAS =Toplam Ampül Sayısı TL =Toplam Lümen A = Alan (sq feet) A=56 * 112= 6272 sq feet 20 = 20 Gerekli mum-ayak = 20 AL =Ampul Lümeni AL = AK = Ahır Katsayısı AK = 3 AK= 3 (açık sundurma veya duvar yerine perde kullanılan ahırlar) AK= 2 (duvarları ışık yansıtan beyaza boyalı ahırlar) Çizelge 1. Ampullerin watt ve lümen karşılıkları. Ampul Lümeni Yüksek-basınçlı Sodyum Ampul Metal Halide Watt Bu işin ekonomisi için basit bir hesap yapılabilir. Masraflar = inek başına aydınlatma gideri + IGF-I gideri Gelirler = (inek başına yaklaşık 2 kg süt verim artışı * süt satış fiyatı) + tüketilen kesif yem/inek / gün (kg)* * kesif yem fiyatı) Kazanç= gelirler masraflar Çizelge 1. Ülkemiz için örnek.

10 İnek günde baş. Verim Etki (±) % Fiyatı * 10 3 Gelir kg/tl Tl*10 3 Gider USD Kg. Tl*10 3 Süt Yağ Yem Işık (Kws) -0.7 (-2) Kws Toplam Fark 231 Tedavi ve uygulamalar için gerekli bölmeler, Tutma bağlama yerleri Tırnak bakımı İlaç uygulama Gebelik kontrolü Yapay tohumlama vb. Sosyal tesis Çay ve sohbet edilecek bir yer Duş + WC Lojman İdari bina Ziyaretçiler için ahır gözlem alanları Sonuç olarak, barınak planlama; Ekonomik güç Hayvan doğal davranış özellileri, gereksinmeleri Çalışanların rahat ve iş kolaylığı Hayvan hareketleri ile Estetik yaklaşımlar dikkate alınarak yapılmalıdır.

Başarılı Süt Sığırcılığı İçin Neler Yapılmalıdır. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Zootekni Bölümü 01330 Adana

Başarılı Süt Sığırcılığı İçin Neler Yapılmalıdır. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Zootekni Bölümü 01330 Adana Başarılı Süt Sığırcılığı İçin Neler Yapılmalıdır Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bu çalışmada süt sığırı yetiştiricisi için, sürü yönetiminde üzerinde

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi: Tedbir : Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir : Süt

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR*

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR* YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR* Çağrı Dönemi Tedbir 0: Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir : Et

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Tedbir 101: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Tedbir 101: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Çağrı Dönemi : Tedbir : Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir : Et Üreten Tarımsal İşletmeler -Mahal büyüklükleri

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Tedbir 101: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Tedbir 101: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Çağrı Dönemi : 1 Tedbir 1: Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir 1: Süt Üreten Tarımsal İşletmeler -Mahal büyüklükleri

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR *

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR * Çağrı Dönemi : 15 Tedbir 101: Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir

Detaylı

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği

Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Yarı-entansif sığır yetiştiriciliği Bu yetiştirme şeklinde mevsim ve meraların uygun olduğu dönemlerde hayvanlar günün belli bir kısmında meralardan yararlanır. Diğer zamanlarında ise konsantre yem ağırlıklı

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi: 0 Tedbir 0 - Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Alt Tedbir :

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

İneklerde Sütçülük özellikleri. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

İneklerde Sütçülük özellikleri. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ İneklerde Sütçülük özellikleri Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Herhangi bir sığırın verimliliğini belirleyen ekonomik ömür süresini etkileyebilme yeteneğine sahip ve kalıtım yolu ile generasyonlara belirli ölçülerde

Detaylı

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim

Ruminant. Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim Buzağıdan Süt Sığırına Bölüm ll: Sütten Kesimden Düveye Besleme ve Yönetim KONU İLGİ Düvelerin beslenmesi Sütten kesimden tohumlamaya kadar olan dönemde besleme ve yönetimsel pratikler TERCÜME VE DERLEME

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ

SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ SIĞIRLARDA KURU DÖNEM BESLEMESİ daha ver ml b r laktasyon ç n Mehmet AK Z raat Mühend s Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Neden

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Serbest Durak Bölmelerinin Yatay Profil Boru üzerine Monte Edilmesi

Serbest Durak Bölmelerinin Yatay Profil Boru üzerine Monte Edilmesi AHIR DURAKLARININ PLANLANMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Dr. Onur ŞAHİN Ziraat Yüksek Mühendisi Serbest Durak Bölmelerinin Yatay Profil Boru üzerine Monte Edilmesi Yetiştiriciler Barınak yapımında oldukça

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Dişi Sığır Büyütmede Hedefler Yaş CA (kg) Gcaa (g) 0 (Doğumda) 38 2 aylık 70

Detaylı

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ LAKTASYON VE SÜT VERİMİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım Laktasyon, buzağılama ile başlayan ve kuruya çıkma ile sona eren süt verme dönemidir.

Detaylı

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ

SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ. Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT SIĞIRLARININDA LAKTASYON BESLENMESİ Prof. Dr. Ahmet ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ SÜT ÜRETİMİNİN ZAMANLAMASI İLK BUZAĞILAMA 305 GÜN 60 GÜN İKİNCİ BUZAĞILAMA 365 GÜN SÜT SIĞIRI BESLEMEDE KRİTİK GÜNLER 3

Detaylı

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sinekler gerek sebep oldukları hastalıklar gerekse verim kayıplarından dolayı sığır yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden

Detaylı

BAĞLI DURAKLI AHIRLARIN PLANLANMASI

BAĞLI DURAKLI AHIRLARIN PLANLANMASI BAĞLI DURAKLI AHIRLARIN PLANLANMASI Prof.Dr. A.Vahap YAĞANOĞLU Erzurum-2018 Tarımsal yapılar içerisinde özenle planlanması gereken hayvan barınaklarının (ahır, ağıl, kümes) yapımından güdülen amaç, hayvanları

Detaylı

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ. Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Doç. Dr. Berna KENDİRLİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Havalandırma neden yapılır? Yazın uygun hızda, kışın ise hava cereyanı

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar;

CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; Düve Dişi dana yağlandırılmamalı CA ve kalitesine göre 2-6 kg kaba yem 10 aylık yaşta meme bezi gelişimini tamamlar; 14 aylıkyaşta yaşta (360-400 kg) tohumlama Düve Yağlandırmamak için kaba yem kalitesine

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK YUMURTA ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK YUMURTA ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU EK-5 TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK YUMURTA ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU İşletme Sahibinin adı/soyadı Adresi Tel/Fax İşletme No İşletmenin

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU EK-2 TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU İşletme Sahibinin adı/soyadı Adresi Tel/Fax İşletme No İşletmenin

Detaylı

Serbest Duraklı Ahırların Planlanması

Serbest Duraklı Ahırların Planlanması Serbest Duraklı Ahırların Planlanması Prof.Dr. A.Vahap YAĞANOĞLU ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Erzurum-2018 Ahırlar işletme avlusunda bulunan yapılar içerisinde

Detaylı

düve yedüvtistirmee yetistirm

düve yedüvtistirmee yetistirm üve düve yetistirme 2 Düve Yetistirme ve Besleme Prof. Dr. Murat Görgülü Süt sığırcılığı işletmelerinde düveler, sürü yenileme materyali olması ve damızlık satışları ile karlılıktaki belirleyici rolleri

Detaylı

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Salahattin KUMLU DGRV-Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi Merzifon, 2012 Türkiye de sığır varlığı ve süt verimi Eylül 2012 2 Sığır varlığı ve süt verimi İnek sayısı

Detaylı

Kaynak: ANABIC (Associazione Nazionale Allevatori Bovini Italiani Carne) resmi internet sitesi (http://www.anabic.it/index_uk1.

Kaynak: ANABIC (Associazione Nazionale Allevatori Bovini Italiani Carne) resmi internet sitesi (http://www.anabic.it/index_uk1. Kaynak: ANABIC (Associazione Nazionale Allevatori Bovini Italiani Carne) resmi internet sitesi (http://www.anabic.it/index_uk1.htm ) Çok Zayıf Zayıf Orta Şişman Çok Şişman Aksi (Saldırgan) Sakin olmayan

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım İşletme, gerek duyulan ekonomik mal ve hizmetleri üretmek ve/veya pazarlamak,

Detaylı

MONTAJ NOTLARI. MONTAJ VE BAKIM NOTLARI ACG-AltiLED KAÇ ADET ARMATÜR KULLANILMALI

MONTAJ NOTLARI. MONTAJ VE BAKIM NOTLARI ACG-AltiLED KAÇ ADET ARMATÜR KULLANILMALI KAÇ ADET ARMATÜR KULLANILMALI Amerikan Aydınlatma Mühendisleri Topluluğu (IESNA) nun tavsiye ettiği aydınlanma seviyeleri aşağıdaki gibidir: - Üretimin yapılmadığı lobi, hol v.b. genel alanlar (50-100

Detaylı

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ. Zerrin KUMLU. Salahattin KUMLU. DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016

DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ. Zerrin KUMLU. Salahattin KUMLU. DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016 DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KADININ ROLÜ Zerrin KUMLU Salahattin KUMLU DGRV Eğitim Ekibi Ankara, 2016 Hollanda Örneği 2 CRV CRV, merkezi Hollanda da olan sığır ıslahı amaçlı bir kooperatiftir.

Detaylı

SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME

SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME SÜT ĐNEKLERĐNDE DÖNEMSEL BESLEME Dönemsel Besleme Sağmal ineklerin besin madde ihtiyaçları; laktasyon safhası, süt verimi, büyüme oranı ve gebelik durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Bu açıdan

Detaylı

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Akin Pala akin@comu.edu.tr Seleksiyona cevap Et sığırlarında doğum ağırlığını arttırmak istiyoruz. Ağır doğmuş olan bireyleri ebeveyn olarak seçip çiftleştiriyoruz.

Detaylı

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK KANATLI ETİ ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK KANATLI ETİ ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARAFINDAN DESTEKLENECEK KANATLI ETİ ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERDE AB STANDARTLARI DENETİM FORMU İşletme Sahibinin adı/soyadı Adresi Tel/Fax İşletme No İşletmenin

Detaylı

creafix.net 0332 235 85 95

creafix.net 0332 235 85 95 www.kosgeb.gov.tr Basım Tarihi : 0.0.0 Basım Yeri: Adım Ofset creafix.net 0 SIĞIR SÜT YEMLERİ BUZAĞI YEMLERİ SIĞIR BESİ YEMLERİ KÜÇÜKBAŞ YEMLERİ Dairy cattle feed Calf feed Beef cattle feed Sheep feed

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017

Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017 Süt sığırı işletmelerinde gizli tehdit Hipokalsemi, Jac Bergman, DVM, 28 Ekim 2017 Buzağılama döneminde kalsiyum metabolizması Hipokalsemi riski yaş ilerledikçe büyür Klinik hipokalsemi: İlk laktasyon:

Detaylı

Kuru Dönem ve Geçis Dönemi

Kuru Dönem ve Geçis Dönemi Kuru dönemde amaç; Uzun süre süt üreten ve yıpranan meme dokunun yenilenmesi ve gelecek laktasyona hazırlanması, Kolostrum (ağız sütü) üretiminin sağlıklı ve yeterli olmasının sağlanması, Gebelik sonunda

Detaylı

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu

Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri. Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Yer Yumurtasının Kontrolü Ve Çözüm Önerileri Dr. Tolga Erkuş Ross Breeders Anadolu Neden Önemli??? Yer yumurtası nedir? Temiz görünüşlü yer yumurtası nedir? Sanitasyon ne işe yarar? Yer yumurtasına nasıl

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek.

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp fonksiyonel meme lobunun kaybı hayvanın ölümü

Detaylı

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri Buzağılar Sürünün Geleceğidir. Buzağı yetiştiriciliğinde anahtar noktalar! Doğum Kolostrum (Ağız Sütü) Besleme Sistemi Sindirim Sağlık Doğum ile ilgili anahtar noktalar

Detaylı

Sütten kesme; buzağıdan sağmala olan kritik sürecin yönetilmesi Eile van der Gaast, Marketing Ruminant Global Pazarlama

Sütten kesme; buzağıdan sağmala olan kritik sürecin yönetilmesi Eile van der Gaast, Marketing Ruminant Global Pazarlama Sütten kesme; buzağıdan sağmala olan kritik sürecin yönetilmesi Eile van der Gaast, Marketing Ruminant Global Pazarlama Sütten kesim sürecinin yönetimi 1 2 3 4 Sütten kesmenin temel kuralları Sütten kesme

Detaylı

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür.

SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR. Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. SÜT İNEKLERİNİN BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Süt ineklerinin beslenmesini başlıca 4 dönemde incelemek mümkündür. 1. Birinci Dönem: Doğumu takiben süt veriminde hızlı bir artışın görüldüğü dönemdir.

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK

ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK 3.12.2016 ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK Babadan kalma yöntemler. Tarımsal yayım(bilgi üniversiteden Halka indirilemiyor) Yüksek girdi ucuz ürünler. Satış tabanlı bilgi Doğru Bilginin yayımı önemli 1 BUZAĞI ESLEME

Detaylı

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği.

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği. ET VERİMİ Et verimi kavramı Karkas kalitesi Karkas bileşimini etkileyen faktörler Karkas derecelendirme Karkas parçalama tekniği Et kalitesi 1 Et Verimi Kavramı Et verimi denilince: Genel anlamda; hayvanların

Detaylı

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede BESİLİK BÜYÜKBAŞ SIMMENTAL (SİMENTAL) Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir.

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp 2 HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ Arş. Gör. Atilla KESKİN 1 Arş.Gör. Adem AKSOY 1 Doç.Dr. Fahri YAVUZ 1 1. GİRİŞ Türkiye ekonomisini oluşturan sektörlerin geliştirilmesi

Detaylı

Danışmanlık Raporu. Türkiye. Lindell Whitelock Teknik Danışman World Wide Sires 1. ÇİFTLİK. Buzağı Yetiştirme Programı:

Danışmanlık Raporu. Türkiye. Lindell Whitelock Teknik Danışman World Wide Sires 1. ÇİFTLİK. Buzağı Yetiştirme Programı: 1. ÇİFTLİK Buzağı Yetiştirme Programı: Buzağı yetiştirme kritik bir uygulamadır çünkü çiftliğin geleceğini doğrudan etkiler. Buzağı yetiştirme masraflı bir uygulamadır ancak bu dönemde masrafları kısmaya

Detaylı

Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme

Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme Doğum Sonrası (post-natal) Büyüme Doğumdan ergin çağa kadar olan büyümedir. Neonatal (yeni doğan) dönemi Infancy (yavru) dönemi Puberty (ergenlik) dönemi Adölesan (gençlik) dönemi Adult (erginlik) dönemi

Detaylı

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ

SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BESİCİLİĞİ Prof Dr. Orhan ALPAN Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni AnabilimDalı Emekli Öğretim Üyesi Prof Dr. Ali Rıza AKSOY Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Detaylı

TEKLİF BAKANLIK ONAYLI POZ ANALİZLİ ÇİFTLİK ZEMİNLERİ

TEKLİF BAKANLIK ONAYLI POZ ANALİZLİ ÇİFTLİK ZEMİNLERİ TEKLİF BAKANLIK POZ ANALİZLİ ÇİFTLİK ZEMİNLERİ /../201 BÜYÜKBAŞ HAYVAN YATAKLARI Süt Üretim Çiftliklikleri-Anti Bakteriyal-Kauçuk-Yer-Zemin-Döşemeleri YOĞUNLAŞTIRILMIŞ KİLİTLİ MONO BLOK KAUÇUK-YER-ZEMİN-KAPLAMA-

Detaylı

NUTRI -PASS. Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı DAHA İYİ

NUTRI -PASS. Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı DAHA İYİ Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı NUTRI -PASS DAHA İYİ Protein Kullanımı Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK,

Detaylı

Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR

Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Suluklar Su, hayvanların sağlığı ve yemlerin değerlendirilmesi yönünden büyük önem taşımaktadır. Hayvanların su gereksinmesi; hayvanın ırk, cins, yaşına, beslenme durumuna ve

Detaylı

KORD BEZİ ARA KATMANLI YOĞUNLAŞTIRILMIŞ KİLİTLİ MONO BLOK KAUÇUK- YER-ZEMİN-KAPLAMA-MALZEMELERİ

KORD BEZİ ARA KATMANLI YOĞUNLAŞTIRILMIŞ KİLİTLİ MONO BLOK KAUÇUK- YER-ZEMİN-KAPLAMA-MALZEMELERİ AT ÇİFTLİK ZEMİNLERİ / /2016 At Çiftlik Zeminleri-Atlar İçin Yürüme Yolları At Ahır-Hara Kısrak Üretim ve Binicilik Çiftliklikleri Anti Bakteriyal-Kauçuk-Yer-Zemin-Döşemeleri KORD BEZİ ARA KATMANLI YOĞUNLAŞTIRILMIŞ

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ. A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012

YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ. A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012 YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ A.V.Garipoğlu TEMMUZ-2012 Yard. Doç.Dr. Hıdır GENÇOĞLU tarafından Yem Magazin dergisinde yayınlanan bir makaleden özetlenmiştir. YEMLERDE PARTİKÜL BÜYÜKLÜĞÜ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Detaylı

MONTBELIARDE. MONTBELIARDE cinsi. Standart Montbéliarde yılından beri + 86 %! Fransa ve Avrupa da 1. numaralı yaygın süt cinsi!

MONTBELIARDE. MONTBELIARDE cinsi. Standart Montbéliarde yılından beri + 86 %! Fransa ve Avrupa da 1. numaralı yaygın süt cinsi! MONTBELIARDE cinsi MONTBELIARDE Süt, İşlevsellik ve Dünya çapında yaygınlık Toplam Nüfus 1.500.000 Süt kayıtlı inek 390.000 Birey performans istasyonundaki genç boğa sayısı / yıl 500 İspatlanmış genç boğa

Detaylı

HAYVAN BARINAKLARI AHIRLAR

HAYVAN BARINAKLARI AHIRLAR HAYVAN BARINAKLARI AHIRLAR Ülkemiz süt sığırı işletmelerinin en önemli sorunlarından biri ahırların yapımıdır. Üreticilerimiz çoğu zaman pahalı damızlık hayvan almakta, beslemeye yeterince özen göstermekte,

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-2

Detaylı

Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına,

Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına, 1 AYDINLATMA HESABI Aydınlatma Hesabı ve Aydınlatma Cetvelinin Oluşturulması Elektrik tesisat projelerinde her bir alan için ayrı ayrı odanın kullanım şekline, alanına, geometrisine ve gerekli aydınlık

Detaylı

İnek Rasyonları Pratik Çözümler

İnek Rasyonları Pratik Çözümler İnek Rasyonları Pratik Çözümler Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Kim ki, bugün hala ineklerini artık (çer-çöp) değerlendiren hayvanlar olarak görüyorsa,

Detaylı

Kar Mücadelesi. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Kar Mücadelesi. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Kar Mücadelesi Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzey Kaplaması Yüzey Dokusu Kaplamanın yüzeysel dokusu ve pürüzlülüğü hem sürüş konforunu hem de sürüş emniyetini belirler. Kaplama yeterince düzgün ama gerekli

Detaylı

KİLİTLİ MONO BLOK KAUÇUK-YER-ZEMİN-KAPLAMA- MALZEMELERİ

KİLİTLİ MONO BLOK KAUÇUK-YER-ZEMİN-KAPLAMA- MALZEMELERİ ./../2016. AT ÇİFTLİK ZEMİNLERİ At Çiftlik Zeminleri-Atlar İçin Yürüme Yolları At Hara Kısrak Üretim ve Binicilik Çiftliklikleri-Anti Bakteriyal-Kauçuk-Yer-Zemin- Döşemeleri YOĞUNLAŞTIRILMIŞ KİLİTLİ MONO

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

TEKLİF BAKANLIK ONAYLI POZ ANALİZLİ ÇİFTLİK ZEMİNLERİ

TEKLİF BAKANLIK ONAYLI POZ ANALİZLİ ÇİFTLİK ZEMİNLERİ TEKLİF BAKANLIK POZ ANALİZLİ ÇİFTLİK ZEMİNLERİ / /201. 2MM KORD BEZİ ARA KATMANLI BÜYÜKBAŞ HAYVAN YATAKLARI Süt Üretim Çiftliklikleri-Anti Bakteriyal-Kauçuk-Yer-Zemin-Döşemeleri YOĞUNLAŞTIRILMIŞ KİLİTLİ

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir.

Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir. Meme şekli-büyüklüğü ineğin kalıtsal yapısı, yaşı, süt verim düzeyi, laktasyon dönemi ve laktasyon sayısına bağlı olarak faklılık gösterir. a b c Sağım başlangıcında, o sağımda inekten elde edilecek sütün

Detaylı

Damızlık İnek Seçimi. Zir. Müh. Zooteknist. Tarım Danışmanı Fatma EMİR

Damızlık İnek Seçimi. Zir. Müh. Zooteknist. Tarım Danışmanı Fatma EMİR Damızlık İnek Seçimi Zir. Müh. Zooteknist Tarım Danışmanı Fatma EMİR Süt sığırcılığını iyi seviyelere çıkarmak için seleksiyon ve çevre şartları önemlidir. Seleksiyon? Her yılın farklı dönemlerinde çeşitli

Detaylı

-Doğal Davranış. Vahşi bir ineğin normal bir günü: Meşguliyet* Yemek 4 saat Ayakta durma 8 saat Yatma 12 saat 24 saat

-Doğal Davranış. Vahşi bir ineğin normal bir günü: Meşguliyet* Yemek 4 saat Ayakta durma 8 saat Yatma 12 saat 24 saat İnek Konforu -Doğal Davranış Vahşi bir ineğin normal bir günü: Meşguliyet* Yemek 4 saat Ayakta durma 8 saat Yatma 12 saat 24 saat *C.J.C. Muller and J.A. Botha 1997 -Doğal Davranış -Yatma Doğal Yatma Davranışı

Detaylı

Ateşli Silah Yaralanmaları

Ateşli Silah Yaralanmaları Ateşli Silah Yaralanmaları Ateşli silah yaralanmalarında şu soruların cevabı aranmalıdır. 1. Mesafe tespiti, 2. Giriş-çıkış delikleri, 3. Traje, 4. Ölüm sebebi, 5. Öldürücü lezyonun tespiti, 6. Kurşunun

Detaylı

ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN

ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN ÇOCUKLARDA ANTROPOMETRİK UYGULAMAR ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER YUNUS PEKŞEN ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Büyümenin değerlendirilmesinde kullanılır. Başlıcaları: * Boy uzunluğunun ölçümü * Vücut ağırlığının ölçümü

Detaylı

Dikkat çekici olması için tasarlandı

Dikkat çekici olması için tasarlandı PHILIPS LED Ampul 7 W (60 W) E27 Sıcak Beyaz Kısılamayan Dikkat çekici olması için tasarlandı Bildiğiniz ve sevdiğiniz şekillerde tasarlanmıştır. En yeni LED enerji tasarrufu teknolojisi sayesinde geleneksel

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

TİP GENİŞLİK (mm) Güç (W/m²) Uzunluk (m) Toplam Güç Toplam Aktif. (W) Eset 60-1,5/50

TİP GENİŞLİK (mm) Güç (W/m²) Uzunluk (m) Toplam Güç Toplam Aktif. (W) Eset 60-1,5/50 ECOFILM Isıtma Folyoları En yeni teknolojilerden yararlanılarak üretilen Ecofilm ısıtma folyoları, özellikle büyük yüzeylerin ısıtılmasında kullanılıyor. Bu ısıtma sistemleri; grafit kaplamalı polyester

Detaylı

STANDART ÜRÜN ÖZELLİKLERİ VE FİYATLARI

STANDART ÜRÜN ÖZELLİKLERİ VE FİYATLARI Çiftlik Zeminleri Büyük Baş Hayvan Yatakları-At Çiftlik Zeminleri-Atlar İçin Yürüme Yolları Süt Üretim Çiftliklikleri-Anti Bakteriyal-Kauçuk-Yer-Zemin-Döşemeleri KAUÇUK-YER-ZEMİN-KAPLAMA-MALZEMELERİ STANDART

Detaylı

World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011)

World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011) World Wide Sires Teknik Servis Koordinatörü Lindell Whitelock un Türkiye Seyahati ile İlgili Çiftlik Ziyaret Raporu (Kasım 2011). Sütçü Çiftliği: Bu çiftlik, oldukça yeni idi ve çiftlikte az sayıda inek

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

Kuzu üretim teknikleri:

Kuzu üretim teknikleri: Kuzu üretim teknikleri: akin@comu.edu.tr http://akin.houseofpala.com Koç katımında yoğun-ek yemleme:flushing Erken yaşta damızlıkta kullanma Kuzulama aralığının kısaltılması Hormon uygulama, embriyo transferi

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-4

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-4 BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-4 DİŞLİ DÖŞEMELER Serbest açıklığı 700 mm yi geçmeyecek biçimde düzenlenmiş dişlerden ve ince bir tabakadan oluşmuş döşemelere dişli döşemeler denir. Geçilecek açıklık eğer

Detaylı

Buzağının sağlıklı olarak doğması ve büyümesi büyük ölçüde doğum öncesi, doğum ve doğumun hemen sonrasında ana ve yavruya uygulanacak özenle çok

Buzağının sağlıklı olarak doğması ve büyümesi büyük ölçüde doğum öncesi, doğum ve doğumun hemen sonrasında ana ve yavruya uygulanacak özenle çok Buzağı Yetiştirme Buzağının sağlıklı olarak doğması ve büyümesi büyük ölçüde doğum öncesi, doğum ve doğumun hemen sonrasında ana ve yavruya uygulanacak özenle çok yakın ilişkilidir. Doğumdan sonra buzağı

Detaylı

ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır.

ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır. ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır. Bu çalışmada kullanılacak haritalar, 1/25 000 ölçekli, eş yükselti

Detaylı

TEKLİF BAKANLIK ONAYLI POZ ANALİZLİ ÇİFTLİK ZEMİNLERİ

TEKLİF BAKANLIK ONAYLI POZ ANALİZLİ ÇİFTLİK ZEMİNLERİ TEKLİF BAKANLIK POZ ANALİZLİ ÇİFTLİK ZEMİNLERİ.../../201 BÜYÜKBAŞ HAYVAN YATAKLARI Süt Üretim Çiftliklikleri-Anti Bakteriyal-Kauçuk-Yer-Zemin-Döşemeleri YOĞUNLAŞTIRILMIŞ KİLİTLİ MONO BLOK KAUÇUK-YER-ZEMİN-KAPLAMA-

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ SIĞIRLARDA ÜREME-BESLEME İLİŞKİLERİ Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ Damızlık Dişi Buzağılar ve Düvelerin Beslenmesi Düveler belli bir yaştan ziyade belirli

Detaylı

Kar Mücadelesi-Siperler. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Kar Mücadelesi-Siperler. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Kar Mücadelesi-Siperler Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzey Kaplaması Yüzey Dokusu Kaplamanın yüzeysel dokusu ve pürüzlülüğü hem sürüş konforunu hem de sürüş emniyetini belirler. Kaplama yeterince düzgün ama

Detaylı

Laktasyonun ilk Döneminde Dikkat Edilecek Hususlar. Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ

Laktasyonun ilk Döneminde Dikkat Edilecek Hususlar. Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Laktasyonun ilk Döneminde Dikkat Edilecek Hususlar Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Çukurova Üniversitesi Zootekni Bölümü Ziraat Fakültesi 01330 Adana Bu dönem, hemen doğumdan sonra uterusun dinlenmesi ve yeni

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi Tedbir 3: Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Sektör 3-3: Kanatlı

Detaylı

KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT

KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT ALİBEY YEM HAYVAN BESLEME YAYINLARI KURUDAKİ İNEKLERİN VE SAĞMAL İNEKLERİN BESLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Çağdaş KARA Zir. Müh. Selahattin YİĞİT İ İLE ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ İŞBİRLİĞ EKTAŞ

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER

DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER DÖL TUTMA SORUNLARINDA HAYVAN SAHİBİNİN YAPMASI GEREKENLER Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Uğur Büyükyörük Veteriner Hekim 0248 233 91 41 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Döl

Detaylı

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri

Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Sığırlar İçin Rasyon Örnekleri Süt İnekleri Dişi Dana ve Düveler Besiye Alınan Dana ve Tosunlar Amasya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği www.amasyadsyb.org 2016 Önsöz Süt sığırcılığında yem giderlerinin

Detaylı