caret A.Ş. LERIMAN Bilgilendirme Toplantısı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "caret A.Ş. LERIMAN Bilgilendirme Toplantısı"

Transkript

1 Arçelik-LG Klima Sanayi Klima ve Ticaret Sanayi A.Ş. ve Ti Sanayici Gözüyle Mevzuat Uygulamaları caret A.Ş. LERIMAN Bilgilendirme 20 Ekim 2008 Toplantısı KalDer Yeni Çevre Yönetmelikleri Neler Getirdi? Paneli Nurdan Kabacıoğlu (Çevre Mühendisi) 18 Mayıs 2011

2 1999 yılında Arçelik A.Ş. ile LG Electronics in %50-50 ortaklığıyla kurulan Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ticaret A.Ş. Türkiye nin İlk ve En Büyük Entegre Klima Fabrikasıdır. 2 milyon adet /yıl (2 vardiya) ev tipi klima üretim kapasitesi ile Yakın Doğu ve Avrupa nın En Büyük Klima Üretim Tesisidir Yurtiçi montaj pazar payı %51, yılında 50 nin üzerinde ülkeye ihracat Faaliyet Alanı: Ev Tipi ve Ticari Tip Klima Üretimi Vizyon: İklimlendirme alanında ilk tercih olmak Misyon: Koç Holding ve LGE ortak stratejileri ile; -Tüketici ihtiyaçlarını karşılayan -Teknolojik ve rekabetçi -Çevre dostu iklimlendirme çözümleri geliştirmek ve üretmek

3 Yeni Çevre Yönetmelikleri Neler Getirdi? Sürecin Gelişimi; Avrupa Birliği Müktesebatı na uyum çalışmaları kapsamında 2006 yılında Çevre Faslı ile ilgili çalışmalara başlanmış, Çevre Faslı nın 2009 yılında Brüksel de gerçekleştirilen Hükümetler arası Katılım Konferansı nda resmen müzakereye açılmasının akabinde çevre ile ilgili düzenleme / uyumlaştırma çalışmaları hız kazanmıştır. AB Çevre Mevzuatı uyum süreci kapsamında 2007 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Çevre Uyum Stratejisi oluşturulmuştur tarih aralığındaki yatırım ihtiyacı 58 milyar Euro olarak öngörülmektedir. Uyum sürecinin en önemli çıktısı; çevre dostu ürün üretilmesinde temiz üretim teknolojilerinin kullanılması, üretimde verimliliğin arttırılması olacaktır. Sanayicinin el kitabı niteliğinde olan Çevre Mevzuatı (Kanun, Yönetmelik, Tebliğ, Karar, Genelge vb.) genişletilmekte ancak uygulama sıkıntılarının yaşanması sebebiyle sıklıkla değiştirilmektedir.

4 Çevre Mevzuatına Genel Bakış Çevre Kanunu Yönetmelikler Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik Bazı Tehlikeli Maddelerin Müstahzarların ve Eşyaların Üretimine Piyasaya Arzına ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmelik Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik vb. Tebliğ & Genelgeler Atık Ara Depolama Tesisleri Tebliği Atıksu Arıtma Tesisleri Proje Onayı hk. Genelge Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik Usuller Tebliği Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Kimyasalların İthalatına Dair DışTicarette Standardizasyon Tebliği İthal Edilecek OTİM ile İlgili Olarak Uyulması Zorunlu Kurallar Genelgesi Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ Pil ve Akümülatörlerin İthalat Denetimlerine Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği vb. Çevre Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan yürürlükteki Yönetmeliklerin yaklaşık 40 tanesi direkt sanayici uygulamalarına yöneliktir.

5 Mevzuat Uygulamalarının Değerlendirilmesi

6 Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik ( tarih ve 27757sayılı) Madde 6 (1) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen özelliklere sahip kişilerden Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda 70 ve üzeri puan alarak başarılı olanlara Bakanlık tarafından çevre görevlisi belgesi verilir. (2) Çevre mühendisleri ile çevre mühendisliği alanında lisansüstü eğitime sahip kişilere istekleri hâlinde sınav şartı aranmaksızın çevre görevlisi belgesi verilir. Yönetmelik revize edilmeden önce yaşadığımız süreç (2010) Çevre Görevlisi Eğitimi Sınav MADDE 10 (1) Çevre yönetim birimi ya da tesis veya faaliyette çalışan çevre görevlisi; yılda bir defadan az olmamak üzere ilgili mevzuat hükümlerine göre iç tetkik gerçekleştirmek ve iç tetkik sonucunda bir rapor hazırlamakla, bu raporu tesis veya faaliyet sahibine/sorumlusuna sunmakla yükümlüdür. ISO iç denetimlerinde eğer tüm mevzuat gözden geçiriliyorsa, iç denetim raporları yönetmelik gereğini karşılar mı? Ayrı bir rapor mu hazırlanmalıdır?

7 Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hk. Yönetmelik ( tarih ve sayılı rev.) Çevrim İçi Çevre İzinleri Yazılım Portalı; Başvuruların online takip edilebilme imkanı Kurum personelinin, başvuruları süresi içerisinde değerlendirmesi noktasında oto kontrol sistemi Emisyon Konulu Çevre İzni Başvuru Süreci İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı (Emisyon) ve diğer bilgilerin portala yüklenmesi İlgili bilgilerin onaylanmasının akabinde Geçici Faaliyet Belgesi alınması Valilik Tespit Raporu & Emisyon Raporu ve diğer bilgilerin portala yüklenmesi Çevre İzni Başvurusunun Portal Üzerinden Tamamlanması

8 Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik ( tarih ve sayılı) Madde 1 - Ek-6 da listelenen maddelerin ithalatı 2007 yılı ithalat miktarları baz alınarak 1/1/2009 dan itibaren kotaya tabidir. Bu maddeler bir takvim çerçevesinde azaltılarak 1/1/2015 tarihinde servis amaçlı kullanımları hariç ithalatına son verilir. Örn; CHF2Cl Klorodiflorometan (HCFC-22) Ürün gamımız R410 A lı Inverter Klimalar ile zenginleştirilmektedir.

9 Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik ( tarih ve sayılı) Madde 15 (1) Son kullanıcıların; a) Eğitim programında soğutma ve iklimlendirme konularında dersler bulunan üniversite ve yüksek okul mezunları olması veya b) 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında program içeriğinde soğutma ve iklimlendirme konuları bulunan programı (kalfalık, ustalık ve diploma) bitirmeleri veya meslek yüksek okulu veya meslek lisesi mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Ozon Tabakasına Zarar Veren Gazların Kullanımı ve Kontrolü konulu ve süresi en az yirmi beş saatlik kurs programını başarı ile bitirmeleri gerekmektedir. Soğutucu akışkanlarla temas eden/etme olasılığı bulunan çalışanlarımız MEB onaylı 25 saatlik kurs programına katılım sağlamaktadırlar. Belgeli personel bilgileri adresindeki Çevrenin Korunması İçin Kontrol Altına Alınan Kimyasalların Denetimi Sistemi portalına kaydedilmektedir.

10 Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik ( tarih ve sayılı) Sabit Ekipmanların Periyodik Kontrolü Madde 18 (1) 1/1/2012 tarihinden itibaren, üç kilogram ve daha fazla kontrol altına alınan madde içeren sabit ekipmanın, yılda bir kez kontrollerinin 15 inci maddede nitelikleri tanımlanan son kullanıcılara yaptırılması ve denetimlerde yıllık kontrollerin yapıldığının belgelenmesi zorunludur. Son kullanıcıların eğitim yeterlilikleri tartışılırken sabit ekipmanların periyodik kontrolleri nasıl yaptırılacaktır? Piyasadaki ürünlerin yıllık kontrolleri üreticiler tarafından mı ekipmanı elinde bulunduran kullanıcılar tarafından mı yapılacaktır? 11.Ozon Paneli Notu ( ) Son kullanıcıların yeterlik esasları çerçevesinde gerçekleştirilen yirmi beş saatlik kurs programlarının yeterliliği tartışılmış, eğitimlerin; OTİM ve çevresel etkileri hakkında genel bilgilendirmeler içerdiği ancak bu durumun sertifikasyon için ilerleyen aşamalarda yeterli olamayacağı konusunda görüş birliğine varılmıştır.

11 Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ( tarih sayılı rev.) tarih sayılı SKHKKY Madde 35, 30 Mart 2010 tarihli revizyonla yürürlükten kaldırılmıştır. Sera gazlarının azaltılması Madde 35 - (1) İşletme sahipleri/işletmeciler tesislerinde üretimden, yakıt tüketiminden ve yakma sistemlerinden kaynaklanan sera gazlarının (Karbondioksit-CO2, Metan-CH4, Nitrozoksit-N2O, Hidrofloro karbonlar HFCs, Perfloro karbonlar - PFCs, Kükürt hegzaflorid SF6 ve kloro floro karbonlar CFCs) miktarlarını (ton/yıl-ton/ay) belirlemek ve alınan sera gazlarını azaltma önlemlerini açıklamakla yükümlüdür. Sera gazları ve enerji verimliliği mevzuatı kapsamında yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler emisyon izin dosyasında ayrı bir bölüm olarak verilmelidir. Bilgilerin bu Yönetmelikte belirtilen teyit zorunluluğundan bağımsız olarak her yıl Bakanlığa gönderilmesi zorunludur tarih ve sayılılı R.G. de Sera Gazı Emisyon Azaltımı Sağlayan Projelere İlişkin Sicil İşlemleri Tebliği yayımlanmıştır. Tebliğin amacı; iklim değişikliği ile mücadele kapsamında sera gazı emisyonlarının azaltılması, sınırlandırılması ve yutak alanların artırılması için yürütülen projelerin kayıt altına alınmasına (Sera Gazı Azaltım Proje Sicili) ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. (Gönüllü Karbon Piyasası Karbon Sicil İşlemleri) Sera gazı miktarlarını belirleme, doğrulama ve azaltma ile ilgili yükümlülük?

12 Arçelik-LG Sera Gazı Hesaplamaları (1. Aşama) Sera gazı hesaplamalarına 2009 yılı itibarıyla IPCC Guidelines ana referans alınarak başlanmıştır. Toplam sera gazı emisyonu doğrudan (yakma + araç + klima gazı) ile enerji dolaylı sera gazlarının hesaplanmasıyla elde edilmektedir.

13 Arçelik-LG Sera Gazı Hesaplamaları (2. Aşama) Sera gazı hesaplamalarının excel üzerinden takibinin ve raporlanmasının zorluğu nedeniyle KOÇ Holding şirketleri genelinde SAP nin Carbon Impact Modülünün kullanılmasına karar verilmiştir. Mart 2011 itibarıyla veri girişi çalışmaları başlatılmıştır. Sera gazı hesaplamalarının en doğru şekilde yapılması ve raporlanabilir hale getirilebilmesi amacıyla; ISO GHG (Green House Gas) Accounting and Verification Standardı sertifikasyonu için tarafımızca hazırlık yapılmaktadır.

14 Verimlilik Arttırıcı Proje (VAP) / Gün Işığı Uygulaması Örneği Projenin amacı; üretim alanlarındaki aydınlatma ihtiyacının bir bölümünün doğal gün ışığından karşılanarak elektrik enerjisi tüketiminin azaltılmasıdır. 43 adet Suntracker Uygulaması Yıllık kwh lık enerji tasarrufu

15 Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik ( tarih ve sayılı rev.) AB Atık Çerçeve Direkifi (2008/98/EC) 2008 yılında revize edilmiştir. (2006/12/EC) sayılı Direktif baz alınarak hazırlanan AYGEİY ancak bizde henüz güncellenmemiş olup revizyon çalışmaları devam etmektedir. Atık Listesinde 839 Atık vardır. 232 tanesi kesinlikle tehlikeli, 261 tanesi kesinlikle tehlikesiz atıktır. 346 tanesi ise muallaklı atıktır. Atık kodları belirlenirken bazı durumlarda karışıklık yaşanmaktadır. Örneğin; tüplü bilgisayar monitörü Elektrikli ve Elektronik Ekipman Atıkları başlığı altında kodu ile mi yoksa Ayrı Toplanan Fraksiyonlar başlığı altında kodu ile mi isimlendirilmelidir? Sanayiciler aynı tür atık için farklı kodları kullanabilmektedir.

16 Miktar (Ton) Sanayici Gözüyle Mevzuat Uygulamaları Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmelik (Taslak) AB de WEEE Direktifi yeniden yazım çalışmaları devam etmektedir. Ülkemizde Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmelik Taslağı hazırlanmış olup, 2011 Haziran ayında yayımlanması, 6 aylık uyum periyodunun ardından 2012 başında yürürlüğe girmesi, tam uyum 2018 yılında gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. (Kaynak: M. Şükran Arcan / ÇOB / ) Yönetmelik Taslağı Madde 9 da; üreticilerden bütün AEEE yönetim giderlerin karşılanacağına dair taahhüt vermeleri istenmektedir ancak maliyetler sadece üreticiler tarafından karşılanmamalı, devlet destek vermelidir Atıkların toplama merkezlerine getirilmeleri belediyelerin sorumluluğunda olmalı, üretici sorumluluğunun toplama noktalarının akabindeki süreçte başlaması gerekmektedir Kaynak: Tıbbi ve Özel Atıkların Yönetimi Sunumu/ ÇOB Kemal Kurusakız ( ) Bahsekonu toplama hedefleri; ülkenin mevcut durumunun analizinden sonra belirlenmeli, altyapının (toplama merkezleri, lisanslı işletmeler vb.) hazırlanmasının akabinde uygulamaya geçilmelidir. Toplanan AEEE ler 13 tesiste elle veya mekanik olarak demir, bakır, plastik, elektronik komponent vb. olarak ayrıştırılmakta, elektronik kart vb.geri kazanım için ihraç edilmektedir.

17 Tehlikesiz ve İnert Atıkların Geri Kazanımı Tebliği ( tarih ve sayılı) Madde 8 - (1) Tehlikesiz ve inert atık üreticisi; d) Bu Tebliğin Ek-1 inde yer alan tehlikesiz ve inert atık beyan formunu her yıl ocak ayında bir önceki yıla ait bilgileri elektronik olarak doldurmak, onaylı çıktısı ile birlikte il çevre ve orman müdürlüğüne göndermekle ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamak yükümlüdür. Değişiklik Tehlikesiz Atık Beyanları İle İlgili Açıklama (Ocak 18, 2011) Söz konusu atık beyan sistemi elektronik olarak tamamlanıncaya kadar Ek-1 beyan formu atık üreticileri tarafından yazılı olarak doldurularak İl Çevre ve Orman Müdürlüklerine göndermeleri yeterli görülmektedir. Değişiklik ( tarihinde tarafımızca gönderilmiştir) Tehlikesiz Atık Beyanları İle İlgili Önemli Duyuru (Ocak 31, 2011) Tehlikesiz atıkların çok çeşitli olması ve üreticilerin bu çeşitli tehlikesiz atıklarını gönderecekleri lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerinin oluşmasının belirli bir zaman alacağı görülmüş olup, bu durum atık beyanları ile ilgili birçok sektörde sorun oluşturmuştur. Bu bağlamda mezkur tebliğde ocak ayı sonuna kadar bildirilmesi gereken bir önceki yıla ait atık beyanı bildirimi yıl sonuna kadar yapılabilecektir. Değişiklik Tehlikesiz ve İnert Atıkların Geri Kazanımı Tebliğinin 12 inci maddesinin 3 üncü fıkrası ile 15 inci maddesinin yürütmesi durdurulmuştur ( Mayıs 05, 2011) Yönetmeliğin yayımlanmasının üzerinden 1 yıl geçmeden 3 kez uygulama değişikliği yapılmıştır. Tebliğin Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımına İlişkin Tebliğ adı altında revize versiyonu yayımlanacaktır.

18 Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ( tarih ve sayılı rev.) Madde 5 - Ambalaj atığı üreticileri; ilgili oldukları belediyeler tarafından hazırlanarak Bakanlığa sunulan ambalaj atığı yönetim planı doğrultusunda belirlenen toplama sistemine uygun olarak biriktirmek ve bedelsiz olarak belediyenin sistemine vermekle yükümlüdürler. Çelişki Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği ( tarih sayılı rev.) Madde (5) Ambalaj atığı üreticisi katılımcılar, plastik, metal, cam, kağıt, karton, kompozit ve benzeri ambalaj atıklarını biriktirmek, kaynağında ayrıştırmak ve OSB'ye vermekle yükümlüdür. OSB bu atıkları çevre mevzuatına uygun olarak toplar, depolar, nakleder ve değerlendirir. Yaşadığımız süreç; Belediye nin Ambalaj Atıkları Yönetimi Uygulama Planı nın Onaylanması Sanayiciye tebligat Belediyenin anlaşmalı firması ile sözleşme yapılması Yönetmelik revizyon aşamasındadır, revizyon taslağında bedelsiz verme yükümlüğü yer almaması sanayici açısından olumlu bir gelişmedir.

19 Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ( tarih ve sayılı rev.) Koç Topluluğu nun çevreye verdiği önem çerçevesinde; üretim harici ambalaj atıklarının her şirket tarafından ayrıştırılarak toplanması, geri dönüşümünün sağlanması, çalışanlarımızın ve daha sonra da toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla Atıklarımıza Değer Katıyoruz Projesi 2010 yılsonu itibarıyla başlatılmıştır. Geri dönüşüme gönderilen ambalaj atıklarının kayıt altına alınarak sertikalandırılması için adresinde yer alan Recycling Offset Credits (ROCs) sistemine veri girişi hazırlıkları yapılmaktadır.

20 Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ( tarih ve sayılı rev.) Madde 9 - Atık üreticisi; g) Atık beyan formunu her yıl takip eden yılın en geç Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde Bakanlıkça hazırlanan web tabanlı programı kullanarak doldurmakla yükümlüdür. TAB Sistemine veri girişleri yapılmaktadır. MoTAT (Mobil Tehlikeli Atık Takip Sistemi) Kaynak: 2003 ten Bu Güne Atık Yönetimi Sunumu ÇOB Ahmet Mahir Erdem ( ) MoTAT Projesi tehlikeli atıkların nakliyesinin online olarak izlenmesine olanak sağlayacaktır. Bu proje ile tehlikeli atık taşıyan araçlara cihaz takılacak, nakliye esnasında izlenen güzergah Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) ekranında açılacak ayrı bir modül üzerinden taraflarca görüntülenebilecektir. Sistem 2012 de devreye alınacaktır (Kaynak: ÇOB / Ahmet Varır / Atık Yönetimi Sempozyumu / Nisan 11). Atıkların Taşınmasına İlişkin Tebliğ Taslak aşamasındadır.

21 Tehlikeli Maddelerin Kalıntılarını İçeren Ya da Tehlikeli Maddelerle Kontamine Olmuş Ambalaj Atıklarının Yönetimine İlişkin Duyuru ( ) Firmalarca tedarik edilen kimyasallara ait IBC tankları, plastik varil ve bidonların Tanker Temizleme Tesisleri Tebliğinde belirtilen şartlar doğrultusunda tesis içerisinde temizlenmesi ve uygun arıtma tesisi bulunması şartıyla üretici firmalara iade edilerek aynı amaçla tekrar kullanılması uygun görülmektedir. ( ) IBC tankların ve plastik bidonların üretici firmalara iade edilebilmesi için; üretici firmanın, Tanker Temizleme Tesisleri Tebliğinde belirtilen şartları sağladığını nasıl belgelenmektedir? Üretici firmaya iade etme durumunda ulusal atık taşıma formu doldurulacak mıdır?

22 Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği ( tarih sayılı rev.) Madde 25 - Pil üreticileri, bir önceki yıl piyasaya sürdükleri miktarları hesaba katarak atık haline gelen I. grup pilleri yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ilk yıl % 15, ikinci yıl % 25, üçüncü yıl % 30, dördüncü yıl % 35, beşinci yıl % 40 ve devamı yıllarda ise Bakanlığın belirleyeceği oranlarda toplamak veya toplatmak ve bertaraf etmek, bu işlemleri Bakanlığa belgelemekle yükümlüdür. Atık haline gelen II. grup piller için kota oranları ilk yıl % 25, ikinci yıl % 35, üçüncü yıl % 50, dördüncü yıl % 65, beşinci yıl % 80 ve devamı yıllarda ise Bakanlığın belirleyeceği oranlarda uygulanır Yılı Kota Hedeflerinin Tutturulamaması; 2008 yılında ithalat yapan 229 firma tarafından 9051 ton pil piyasaya sürüldüğü ve buna karşılık 2009 kotasının 3800 ton olarak hesaplandığı anacak yaklaşık % 40 olan kota oranının % 8.5 unun tutturulabildiği (325 ton) belirtilmiş ve pil ithalatçılarından açıklama istenmiştir.

23 Miktar (Ton) Sanayici Gözüyle Mevzuat Uygulamaları Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği ( tarih sayılı rev.) 2006/66/EC Batteries Directive e göre Avrupa Birliği üyelerinin toplama hedefi 2012 yılında %25 ve sonrasında 2016 yılında %45 tir. Ancak 2004 yılında yayınlanan APAK Yönetmeliğinin 5.yılında toplama kotası 1.Grup için %40, 2.Grup için %80 dir. Madde 28 - Kota uygulamasına tabi üreticilerin, bu Yönetmeliğin 25. maddesinde belirtilen hedefleri sağlayamamaları durumunda, takip eden ilk yılda normal toplama hedeflerine ilaveten eksik kalan oranları % 10 fazlasıyla geri toplamaları zorunludur. Bu yılda da öngörülen hedeflere ulaşılamadığı taktirde zorunlu depozito uygulamasına geçilerek, bu Yönetmeliğin 35. maddesinin hükmü uygulanır Yönetmelik revize edilene dek uygulama nasıl olacaktır Taslak Yönetmelik Yürürlüğe giriş için planlanan tarih (yıl/çeyrek) Uyumlaştırılacak Direktif Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği 2013/IV 2006/66/EC Şekil 1: Yıllar bazında geri toplanan pil miktarı (ÇOB / Halime Sezer / Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği Türkiye Uygulamaları Sunumu / Nisan 2011)

24 Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ( tarih ve 27537sayılı rev.) Madde 9 - (1) Atık yağ üreticileri, EK-2 de yer alan Atık Yağ Beyan Formunu doldurarak takip eden bir sonraki yılın Şubat ayı sonuna kadar İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ne göndermekle, Atık Yağ Beyan Formu TAB Sistemi Yağ kullanım ve atık yağ gönderim miktarları mevcut durumda TAB Sistemine girilmektedir. Ayrıca Beyan Formu gönderilmesine gerek kalmayacak şekilde sistem entegrasyonu yapılması? ç) Atık yağların taşıma lisansı almış taşıyıcılar vasıtasıyla çevre lisanslı işleme ve bertaraf tesislerine gönderilmesini sağlamakla yükümlüdür. Atık yağların geri kazanımı için verilen fiyat teklifleri arasındaki ciddi farklılıklar, firmaların yağı kullanım amaçları konusunda şüphe uyandırabilmektedir.

25 Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik ( tarih ve sayılı) Güvenlik bilgi formlarının hazırlanması esasları Madde 5 a) Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmeliğe göre tehlikeli olarak sınıflandırılan bir maddeyi veya müstahzarı piyasaya arz etmekten sorumlu üretici, ithalatçı veya dağıtıcı bu madde veya müstahzarın profesyonel kullanıcısına 7 nci maddedeki ve Ek-1 ve Ek-2 deki bilgileri içeren bir güvenlik bilgi formu sağlar. e) Güvenlik bilgi formları, güvenlik bilgi formlarının hazırlanmasına ilişkin personel belgelendirmesi konusunda akredite olmuş kuruluş tarafından belgelendirilmiş kişilerce hazırlanır. İthalatlarda da güvenlik bilgi formları, aynı niteliğe sahip kişilerce hazırlanır. TSE & Kimya Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen GBF Hazırlayıcısı Eğitimine katılım, sınavın ardından sertifika alımı. Madde 6 (1) Güvenlik bilgi formu, Türkçe hazırlanır. Madde & Müstahzar ithalatlarında Gümrük tarafından Türkçe MGBF (MSDS) kontrolü yapılması? Yurtdışından ithal edilen kimyasalların İngilizce MSDS lerinin temin edilmesinde dahi sıkıntılar yaşanabilmektedir.

26 Elektrikli ve Elektronik Eşyalarda Bazı Zararlı Maddelerin Kullanımının Sınırlandırılmasına Dair Yönetmelik (30 Mayıs 2008 tarih ve sayılı) MADDE 7 (1) Üreticiler; b) Piyasaya sürdükleri ürünlerin bu Yönetmelikte belirtilen teknik kriterleri sağladığını gösteren bilgi ve belgeleri ürünün piyasaya sunuluşundan itibaren beş yıl süreyle muhafaza etmekle, c) Her yıl Şubat ayı sonuna kadar EK-3 te yer alan Uygunluk Beyan Formunu doldurarak Bakanlığa vermekle, d) Ürün bilgisi açıklamalarında "EEE Yönetmeliğine Uygundur" ibaresine yer vermekle yükümlüdür. 2002/95/EC Sayılı ROHS Direktifinin uyumlaştırılmasıdır. ROHS halihazırda şirketimizde uygulandığı için EEE Yönetmeliği ne uyumda sıkıntı yaşanmamıştır. Bakanlığa uygunluk beyan formu veren firma sayısı yaklaşık 250 ile sınırlı kalmış olup, bu sayının ülkemizde bu alanda faaliyette bulunan tüm firmaları kapsayacak şekilde genişletilmesi amacıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile ortak çalışmalar yapıldığı, bu çalışmalar sonucunda, yaklaşık adet firma kaydına ulaşıldığı bu firmaların Bakanlığa uygunluk yazısı vermelerinin sağlanacağı belirtilmiştir (ÇOB/M.Şükran Arcan/WEEE ve ROHS Direktiflerinin Mevcut Durumu Sunumu/Nisan 11).

27 Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Yönetmeliği ( tarih ve sayılı) adresindeki Seveso Bildirim Sistemi vasıtasıyla herhangi bir zamanda, mevcut olan veya olması muhtemel en yüksek kimyasal miktarlarının bildirimi yapılır. Kimyasal miktarlarında ya da kimyasalların tehlike özelliklerinde değişiklik olması durumunda ilgili veriler sistemde güncellenir. Seveso 2 Direktifinin Uyumlaştırılması Projesi kapsamında ilk veri girişleri 2005 yılında yapılmıştır. Ağustos 10 Şubat Yönetmeliğin yayımlanmasının akabinde veri girişi yapılmıştır (Ağustos 10) ancak sistemin değişmesi nedeniyle Şubat 11 de veri girişleri yenilenmiştir.

28 Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik ( tarih ve sayılı) Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi (KSBS): Noktasal kaynaklı kirlenmiş sahalar ile ilgili envanter bilgilerinin sistematik bir yapılanma ile muhafaza edilmesini, güncellenmesini, sürdürülebilirliğini mümkün kılmak amacıyla geliştirilen sistem yükümlülük başlangıç tarihi Faaliyet ön bilgi formu düzenleme yükümlülüğü Madde 8 - (1) Ek-2, Tablo 2 de yer alan faaliyetleri yürüten mevcut faaliyet sahipleri ile yeni başlayacak faaliyet sahipleri Ek-3 de yer alan Faaliyet Ön Bilgi Formunu Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sisteminde doldurarak il müdürlüğüne bildirir. (2) İl müdürlüğü, Faaliyet Ön Bilgi Formunu kontrol ederek Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sistemi üzerinden onaylar. (3) Faaliyet sahibi bu formu yazılı ve imzalı olarak da il müdürlüğüne iletmekle yükümlüdür. Faaliyet ön bilgi formu; * Depolanan tehlikeli kimyasallar ile ilgili bilgiler * Geçici depolanan atıklara ait bilgiler..vb. Depolanan tehlikeli kimyasallar ile ilgili bilgiler Seveso Bildirim Sistemi nden KSBS ye aktarılamaz mı? Sayısal bilgiler süreç içerisinde sürekli değişebileceği için olası en yüksek miktarlar mı baz alınmalıdır? Madde 9 - (1) Faaliyet sahibi, Faaliyet Ön Bilgi Formunda yer alan bilgiler kapsamında, faaliyetinde meydana gelen değişikliği, değişikliğin gerçekleşmesini müteakip en geç bir ay içerisinde Ek-3 de yer alan Faaliyet Ön Bilgi Formunu Kirlenmiş Sahalar Bilgi Sisteminde doldurarak il müdürlüğüne bildirir.

29 Yetkili Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları 2011 Yılı Asgari Fiyat Tarifesi Analizler için asgari fiyat tarifesinin belirlenmesi laboratuvarlar arasındaki fiyat farklılıklarını büyük ölçüde kaldırmış ancak analiz ücretlerini ciddi oranda arttırmıştır. Dikkat edilmesi gereken noktalar; Emisyon ölçümlerinde, aşağıdaki kaynak = baca sayısı aralığına uygun gelen indirimler yapılabilir: Örn; Kaynak Sayısı:31-60 toplam fiyat üzerinden % tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği İdari Usuller Tebliğinde Tablo 1- Debiye Göre Numune Alma Sıklığında belirtildiği üzere iç izleme amacıyla, haftada iki ve/veya onbeş günde bir alınan numune alma sıklığına sahip işletmeler ile yapılan sözleşmelerde bu miktarların en çok % 20 altına düşülebilir.

30 Yeni Çevre Yönetmelikleri Neler Getirdi? Genel Değerlendirme; Çevre Mevzuatı (Kanun,Yönetmelik, Tebliğ, Karar, Genelge vb.) sanayicinin el kitabı niteliğinde olduğu için, mevzuattaki gelişmeler; çevre dostu ürün ve temiz üretim sürecinde sanayiciye yön göstermesi, ihtiyacı karşılayabilmesi açısından oldukça önemlidir. Yönetmelik ve tebliğlerdeki uygulama sistemleri, yükümlülük tarihleri, mevcut koşulların doğru analizinin ardından belirlenmelidir. Aksi takdirde ertelemeler yapılmakta değişiklik yönetmelikleri yayımlanmaktadır. Mevcut bir yönetmelik üzerinde sıklıkla değişiklikler yapılması, karmaşa ve takip zorluğu yaratmaktadır. Yönetmelikler ve tebliğler taslak halindeyken ya da revizyon öncesi ilgili taraflardan görüş toplanması; toplanan görüşlerin mevzuata aktarımı ölçüsünde yararlı olmaktadır. Çevre ve Orman Bakanlığı ile sanayi temsilcilerinin bir araya gelebildiği seminerlerin & toplantıların düzenlenmesi taraflar arası paylaşımın arttırılarak iletişimin kuvvetlendirilmesine katkıda bulunmaktadır. Daha sık bir araya gelinmesi yararlı olacaktır.

31 Arçelik-LG Klima Sanayi ve SAYGILARIMIZLA, İletişim; Ticaret A.Ş. LERIMAN Bilgilendirme Nurdan Kabacıoğlu (Çevre Mühendisi) Teknik Destek Takımı Tel: Toplantısı 20 Ekim 2008

Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ti caret A.Ş. LERIMAN Bilgilendirme. Toplantısı

Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ti caret A.Ş. LERIMAN Bilgilendirme. Toplantısı Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ticaret A.Ş. Arçelik-LG Klima Sanayi ve Ti caret A.Ş. ATIK YÖNETİMİ PANELİ SUNUMU LERIMAN Bilgilendirme REW 7. Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Uluslararası

Detaylı

İÇERİK GENEL BİLGİLER OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK OZON TABAKASININ KORUNMASI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

İÇERİK GENEL BİLGİLER OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK OZON TABAKASININ KORUNMASI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Evren TÜRKMENOĞLU 9. OZON PANELİ 29 OCAK 2009, İSTANBUL 1 İÇERİK GENEL BİLGİLER

Detaylı

İlgili mevzuat Tamamlanması gereken belgeler ÇED Çevre İzni Atıksu Bağlantı Belgesi Beyanlar Atık nakline ilişkin belgeler Emisyon ölçümleri Acil

İlgili mevzuat Tamamlanması gereken belgeler ÇED Çevre İzni Atıksu Bağlantı Belgesi Beyanlar Atık nakline ilişkin belgeler Emisyon ölçümleri Acil 18 Nisan 2014 İlgili mevzuat Tamamlanması gereken belgeler ÇED Çevre İzni Atıksu Bağlantı Belgesi Beyanlar Atık nakline ilişkin belgeler Emisyon ölçümleri Acil durum planları, MGBF ler Çevre görevlisi

Detaylı

HAKKIMIZDA yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır.

HAKKIMIZDA yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır. HAKKIMIZDA 2004 yılında Ankara da kurulmuştur. 15 kişi çalışmaktadır. Çevre danışmanlık hizmeti konusunda uzmanlaşmış ve Bakanlıkça yetkilendirilmiştir. Çevre izin ve lisans başvuruları işlemleri, çevre

Detaylı

Sıkça Sorulan Sorular (Atık Yönetimi)

Sıkça Sorulan Sorular (Atık Yönetimi) Sıkça Sorulan Sorular (Atık Yönetimi) 1 - Nasıl geri dönüşüm yapılır? Her birey ihtiyaçlarını karşılamak üzere her gün birçok farklı ürün satın alır. Alınan bu ürünler çoğu zaman, daha sağlıklı ve korunaklı

Detaylı

OZON TABAKASININ KORUNMASI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Nisan 2010, İSTANBUL

OZON TABAKASININ KORUNMASI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Nisan 2010, İSTANBUL LİTİ OZON TABAKASININ KORUNMASI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Nisan 2010, İSTANBUL 1- Uluslararası Anlaşmalar Ozon Tabakasının Korunmasına Dair ; Viyana Sözleşmesi hükümleri Montreal Protokolüne hükümleri kapsamında

Detaylı

YÖNETMELİK TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 30 Mart 2010 SALI Resmî Gazete Sayı : 27537 Çevre ve Orman Bakanlığından: YÖNETMELİK TEHLİKELİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 14/3/2005 tarihli ve 25755

Detaylı

ÇEVRE İZİNLERİ VE LİSANSLARI

ÇEVRE İZİNLERİ VE LİSANSLARI Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇEVRE İZİNLERİ VE LİSANSLARI ASLI SEZER Çevre ve Şehircilik Uzmanı Tarih Sayı Yayımlandığı : 29.04.2009 27214 Yürürlüğe giriş: 01.04.2010 Olumsuz çevresel etkileri

Detaylı

SORU: Satış noktaları ambalaj atıklarını belediyenin sistemine vermek zorunda mıdır? Getirme merkezlerinin teknik ve idari detayları nelerdir?

SORU: Satış noktaları ambalaj atıklarını belediyenin sistemine vermek zorunda mıdır? Getirme merkezlerinin teknik ve idari detayları nelerdir? 24.08.2011 TARĐH ve 28035 SAYILI AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELĐĞĐNE ĐLĐŞKĐN SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI SORU: Satış noktaları ambalaj atıklarını belediyenin sistemine vermek zorunda Getirme

Detaylı

Hastane Atıklarının Yönetiminde MoTAT Uygulaması

Hastane Atıklarının Yönetiminde MoTAT Uygulaması Hastane Atıklarının Yönetiminde MoTAT Uygulaması «Atık Yönetim Uygulaması» Arzu NURAY Şb.Md.V. ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Çevre Envanteri ve Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığı Çevrimiçi Sistemlerin

Detaylı

ATIK YÖNETİM UYGULAMASI. Fatih YILMAZ Çevre Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü

ATIK YÖNETİM UYGULAMASI. Fatih YILMAZ Çevre Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü ATIK YÖNETİM UYGULAMASI Fatih YILMAZ Çevre Mühendisi İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Denetimi Şube Müdürlüğü 24.01.2018 ATIK YÖNETİM UYGULAMASI Atık Beyan Sistemi TABS Atık üreticilerinin

Detaylı

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS)

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) Mobil Atık Takip Sistemi- (MoTAT) Kütle Denge Sistemi (KDS) Arzu NURAY Atık Yönetimi Karar Destek Şube Müdürlüğü Şube Müdürü V. Bizim Görev ve Sorumluluklarımız Çevre

Detaylı

AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK

AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK Mevzuat KANUN/YÖNETMEL NETMELİK 2872 sayılı Çevre Kanunu 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu 5393 sayılı Belediye Kanunu 14.03.1991 Katı Atıklar

Detaylı

LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan

LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan Betül DOĞRU Tehlikeli Atıklar Şube Müdürü Çevre Mühendisi Ġçerik - Katı Atık Mevzuatı - Hedeflenen Politika - Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği -

Detaylı

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ & ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI UYGULAMALARI 1 Çevre İzinleri ve Lisansları? 2872

Detaylı

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Yönetmeliği (AEEE) ile ilgili. hakkında TÜBİSAD üyelerine yönelik Bilgi Notu

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Yönetmeliği (AEEE) ile ilgili. hakkında TÜBİSAD üyelerine yönelik Bilgi Notu : 1/2012 Tarih: 25 Eylül 2012 BİLGİ NOTU Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar Yönetmeliği (AEEE) hakkında TÜBİSAD üyelerine yönelik Bilgi Notu KONU / SUBJECT: İLGİ / REFERENCE: KOMİSYON/ COMMISSION: ÇALIŞMA

Detaylı

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ & ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI UYGULAMALARI 1 Çevre İzinleri ve Lisansları? 2872

Detaylı

DIŞ KAYNAKLI DOKÜMAN LİSTESİ

DIŞ KAYNAKLI DOKÜMAN LİSTESİ Sıra No TS Standartları veya Diğer Dış Kaynaklı Dokümanlar 1 TS EN ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2 SAYILI BAŞBAKANLIK DEVLET ARŞİV İ YÖNETMELİĞİ Yürürlük/Kabul Tarihi Aralık 2008 2010 Takip Eden

Detaylı

Atıkların Karayolunda Taşınması. Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) BİYOTEST SAĞLIK VE ATIK YÖNETİMİ / SAĞLIK HİZMETLERİ

Atıkların Karayolunda Taşınması. Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) BİYOTEST SAĞLIK VE ATIK YÖNETİMİ / SAĞLIK HİZMETLERİ Atıkların Karayolunda Taşınması Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) BİYOTEST SAĞLIK VE ATIK YÖNETİMİ / SAĞLIK HİZMETLERİ İÇERİK Atık yönetiminde genel prensip Atıkların taşınmasına ilişkin mevzuat Ulusal

Detaylı

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) Gülşah REİS Atık Yönetimi Karar Destek Şube Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Uzmanı

Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) Gülşah REİS Atık Yönetimi Karar Destek Şube Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Uzmanı Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) Gülşah REİS Atık Yönetimi Karar Destek Şube Müdürlüğü Çevre ve Şehircilik Uzmanı Bizim Görev ve Sorumluluklarımız Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü görevleri arasında;

Detaylı

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi (*) * Ders notları 12.10.2018 tarihinde güncellenmiştir. Dr. Öğr. Üyesi Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanunlar 1983: 2872 sayılı Çevre Kanunu 2006: 5491

Detaylı

Florlu Sera Gazlarına ilişkin Yönetmelik

Florlu Sera Gazlarına ilişkin Yönetmelik T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Florlu Sera Gazlarına ilişkin Yönetmelik İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Ozon Tabakasının Korunması Şube Müdürlüğü 27.09.2018 İSTANBUL

Detaylı

Atık Yönetiminde Ulusal Mevzuat ve Avrupa Birliği Uyum Çalışmaları. Betül DOĞRU Şube Müdürü

Atık Yönetiminde Ulusal Mevzuat ve Avrupa Birliği Uyum Çalışmaları. Betül DOĞRU Şube Müdürü Atık Yönetiminde Ulusal Mevzuat ve Avrupa Birliği Uyum Çalışmaları Betül DOĞRU Şube Müdürü Açılış Kriterleri AB Uyum Sürecinin Aşamaları Türkiye nin Komisyona kapsamlı bir strateji sunması. Türkiye nin

Detaylı

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar. Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi

Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar. Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi Atık Yönetimi Mevzuatı ve Yeni Uygulamalar Oğuzhan AKINÇ Kimya Yüksek Mühendisi Atık Nedir Atık: Üreticisi veya fiilen elinde bulunduran gerçek veya tüzel kişi tarafından çevreye atılan veya bırakılan

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: B.09.0.ÇED.0.10.01.00-150.01/1268 02/08/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi TEKNİK MASURA AMB.KAĞIT GERİ DÖNÜŞÜM SAN VE TİC A.Ş. MERSİN-TARSUS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 2. CADDE NO:3 AKDENİZ TARSUS

Detaylı

www.saydamcevre.com.tr 2 www.saydamcevre.com.tr Hakkımızda Saydam Çevre olarak; 2014 yılında çevre sektöründe farklı mühendislik gruplarından deneyimli çevre, maden ve kimya mühendisleri ile çevre danışmanlık

Detaylı

EK 4 AVRUPA BĐRLĐĞĐ MÜKTESEBATININ ÜSTLENĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN TÜRKĐYE ULUSAL PROGRAMI KAPSAMINDA TEMĐZ (SÜRDÜRÜLEBĐLĐR) ÜRETĐM ĐLE ĐLGĐLĐ UYUM ÇALIŞMALARI

EK 4 AVRUPA BĐRLĐĞĐ MÜKTESEBATININ ÜSTLENĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN TÜRKĐYE ULUSAL PROGRAMI KAPSAMINDA TEMĐZ (SÜRDÜRÜLEBĐLĐR) ÜRETĐM ĐLE ĐLGĐLĐ UYUM ÇALIŞMALARI EK 4 AVRUPA BĐRLĐĞĐ MÜKTESEBATININ ÜSTLENĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN TÜRKĐYE ULUSAL PROGRAMI KAPSAMINDA TEMĐZ (SÜRDÜRÜLEBĐLĐR) ÜRETĐM ĐLE ĐLGĐLĐ UYUM ÇALIŞMALARI Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine Đlişkin

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ATIK PİL P L VE AKÜMÜLAT LATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Yönetmelik Yayımlanma tarihi :31.08.2004 Yürürlük tarihi :01.01.2005 Değişiklik tarihi

Detaylı

ATIK YÖNETİM UYGULAMASI (TABS, MOTAT, KDS)

ATIK YÖNETİM UYGULAMASI (TABS, MOTAT, KDS) ATIK YÖNETİMİNDE ONLINE UYGULAMALAR ATIK YÖNETİM UYGULAMASI (TABS, MOTAT, KDS) VERİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ veri.degerlendirme@csb.gov.tr İçerik Atık Veri Döngüsüne İlişkin Sistemler Atık Beyan Sistemi

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 29 Nisan 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27214 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Tehlikeli Atıkların Taşınması ve Uzaktan Takip Sistemleri- MoTAT

Tehlikeli Atıkların Taşınması ve Uzaktan Takip Sistemleri- MoTAT Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Tehlikeli Atıkların Taşınması ve Uzaktan Takip Sistemleri- MoTAT Ahmet VARIR Mühendis Görev ve sorumluluklar Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü görevleri

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR L HAKKINDA YÖNETMELİK ÇEVRE İZNİ

Detaylı

TEBLİĞ. MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, Türkiye gümrük bölgesine girecek ek-1 deki listede yer alan atıkların denetim işlemlerini kapsar.

TEBLİĞ. MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, Türkiye gümrük bölgesine girecek ek-1 deki listede yer alan atıkların denetim işlemlerini kapsar. 31 Aralık 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28868 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNM ASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİM İ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİM

Detaylı

Tehlikeli Atıkların Yönetimi. Betül DOĞRU Şube Müdürü

Tehlikeli Atıkların Yönetimi. Betül DOĞRU Şube Müdürü Tehlikeli Atıkların Yönetimi Betül DOĞRU Şube Müdürü Tehlikeli Atık Nedir Genel tanımı: İnsan sağlığına ve çevreye zarar verebilecek, tutuşabilen ve enfeksiyon yapıcı gibi özelliklerle, tahriş edici, zararlı,

Detaylı

Ülkemizde 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde birçok hüküm, ilgili AB Direktifi ile uyumludur.

Ülkemizde 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde birçok hüküm, ilgili AB Direktifi ile uyumludur. AB ÇEVRE MÜKTESEBATINA UYUM ÇALIŞMALARI AB Mevzuat Listesi Yayımlanan Yönetmelik AB Müktesebatındaki değişiklik Sektör / Direktif / Tüzük / Diğer Çevre ile ilgili Belli Başlı Kamu ve Özel Projelerin Etkisinin

Detaylı

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/3)

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/3) TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/3) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Türkiye gümrük

Detaylı

17 Şubat 2015 SALI. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN

17 Şubat 2015 SALI. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN 17 Şubat 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29270 TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/3) NDE

Detaylı

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü ATIK PİLLER 2011 ATIK PİLLER Bu sunum; Atık Piller Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği kapsamı

Detaylı

TÜRKİYE DE PCB YÖNETİMİ. ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU 24-26 Nisan 2012

TÜRKİYE DE PCB YÖNETİMİ. ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU 24-26 Nisan 2012 TÜRKİYE DE PCB YÖNETİMİ ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU 24-26 Nisan 2012 PCB MEVZUATININ GELİŞİMİ STOCKHOLM SÖZLEŞMESİ UNEP tarafından 2001 yılında kabul edilen ve 2004 te yürürlüğe giren Stockholm Sözleşmesi,

Detaylı

AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ²

AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ² Çevre Danışmanlık Firmasının İsmi ve Logosu AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ¹ ² Tetkik Tarihi : Tetkik Saati : A - İŞLETME BİLGİLERİ Adı Adresi Faaliyet Konusu ÇKAGİLHY Kapsamındaki Yeri ÇED Mevzuatına Göre

Detaylı

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sera gazı emisyon azaltımı sağlayan ve karbon sertifikası elde etmek amacıyla

Detaylı

0% *İ)%*İ #0() $%3#, /İ/0%+İ!0#$/"

0% *İ)%*İ #0() $%3#, /İ/0%+İ!0#$/ 0% *İ)%*İ #0() $%3#, /İ/0%+İ!0#$/" 2% 13&1*#+# /-,14*#.( Arzu NURAY Kimyager Sunum İçeriği Atık Yönetimi Görev ve Sorumluluklar Tehlikeli Atık Beyan Sistemi (TABS) TABS İzleme ve Kontrol Modülü 2009 yılı

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI 1) ATIK ÜRETİCİSİNİN İLETİŞİM BİLGİLERİ: Adı Soyadı : Adres : Telefon : Faks : Vergi Sicil Numarası : İşletme Sahibi (Yetkili Kişi) : 2) FİRMADA ATIK YÖNETİMİNDEN SORUMLU KİŞİYE AİT BİLGİLER (İletişim

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği,

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve Uygulamaları Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 30 Temmuz 2004 tarih 25538 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe giren Ambalaj

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

Bülten. 2015 Atık Sempozyumu Gerçekleşti Çevre Mevzuatı ve Atık Yönetim Semineri 13 Mart ta Düzenlenecek

Bülten. 2015 Atık Sempozyumu Gerçekleşti Çevre Mevzuatı ve Atık Yönetim Semineri 13 Mart ta Düzenlenecek PAGÇEV 2015 Atık Sempozyumu Gerçekleşti Çevre Mevzuatı ve Atık Yönetim Semineri 13 Mart ta Düzenlenecek Bülten Atık Getirme Merkezi Tebliği nin Getirdiği Yükümlülükler Başakşehir Living Lab. 3. Çocuk Eğitimi

Detaylı

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/6)

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/6) 30 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30286 (2. Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/3)

Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/3) Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/3) Amaç MADDE 1? (1) Bu Tebliğin amacı, Türkiye gümrük bölgesine

Detaylı

T.C. GAZİANTEP VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /04/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. GAZİANTEP VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /04/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: 46818599-155/59548 05/04/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi RİTAŞ KİMYA VE TEKSTİL SANAYİ TİCARET A.Ş. ARABAN YOLU ÜZERİ 2.KM ŞEHİTKAMİL ŞEHİTKAMİL / GAZİANTEP İlgi: (a) 26/03/2015 tarihli ve

Detaylı

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) - Ekler Haziran 2014 Ek 2.1: Ulusal Mevzuat URS-EIA-REP-203876 Genel Çevre Kanunu, Sayı: 2872 ÇED Yönetmeliği

Detaylı

SERA GAZI EMİSYON AZALTIMI SAĞLAYAN PROJELERE İLİŞKİN SİCİL İŞLEMLERİ TEBLİĞİ

SERA GAZI EMİSYON AZALTIMI SAĞLAYAN PROJELERE İLİŞKİN SİCİL İŞLEMLERİ TEBLİĞİ SERA GAZI EMİSYON AZALTIMI SAĞLAYAN PROJELERE İLİŞKİN SİCİL İŞLEMLERİ TEBLİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; iklim değişikliği ile mücadele kapsamında sera gazı emisyonlarının azaltılması, sınırlandırılması

Detaylı

Automechanika Fuarı -Đstanbul 07 Nisan Atık Akümülatör Yönetimi ve Çevre Mevzuatı

Automechanika Fuarı -Đstanbul 07 Nisan Atık Akümülatör Yönetimi ve Çevre Mevzuatı Automechanika Fuarı -Đstanbul 07 Nisan 2017 Sunum Koordinatör Çevre Görevlisi Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı A Sınıfı Đş Güvenliği Uzmanı Akülerin Hayatımızdaki Yeri 3 Akülerin Hayatımızdaki Yeri 4

Detaylı

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ, ÇEVRE FASLI MÜZAKERELERİNDEKİ GELİŞMELER VE SEKTÖRE OLAN ETKİLERİ. Banu GÖZET Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Uzmanı

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ, ÇEVRE FASLI MÜZAKERELERİNDEKİ GELİŞMELER VE SEKTÖRE OLAN ETKİLERİ. Banu GÖZET Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Uzmanı TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ, ÇEVRE FASLI MÜZAKERELERİNDEKİ GELİŞMELER VE SEKTÖRE OLAN ETKİLERİ Banu GÖZET Çevre Mühendisi Çevre ve Şehircilik Uzmanı İçerik Türkiye- AB ilişkileri Çevre Faslına İlişkin Müzakere

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: B.09.0.ÇED.0.10.01.00-150.01/1757 31/01/2014 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi HALİL KAYIKÇI KOZLUK MAH. 1 NOLU VAD. NO:3 ERENLER / SAKARYA İlgi: (a) 04/01/2013 tarihli ve 25276 sayılı e-başvurunuz.

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2015/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği 25 Kasım 2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği 25 Kasım 2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. AB ÇEVRE MÜKTESEBATINA UYUM ÇALIŞMALARI AB Mevzuat Listesi Yayımlanan Yönetmelik AB Müktesebatındaki değişiklik Sektör / Direktif / Tüzük / Diğer Çevre ile ilgili Belli Başlı Kamu ve Özel Projelerin Etkisinin

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/3)

Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/3) Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2016/3) Amaç MADDE 1? (1) Bu Tebliğin amacı, Türkiye gümrük bölgesine

Detaylı

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15)

TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/15) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ

TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü - Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı - Toprak Kirliliği Kontrolü Şubesi TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ Gökhan ÖKTEM Çevre Mühendisi

Detaylı

ATIK AMBALAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

ATIK AMBALAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR ATIK AMBALAJ HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR 04.11.2014 1 - Ambalaj Atıkları Konusunda Hangi Mevzuatlar Uygulanmaktadır? - 24.08.2011 Tarih ve 28035 Sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği, - Belgelendirme

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/348 13/03/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi EKOR KURŞUN METAL PLASTİK SAN VE TİC LTD ŞTİ KÜÇÜK SAN SİT D BÖL 42 CAD 4 ŞEHİTKAMİL ŞEHİTKAMİL / GAZİANTEP İlgi: (a) 12/02/2014

Detaylı

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/3)

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/3) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ:

Detaylı

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 13.09.2017 Ankara Sunum İçeriği Minamata Sözleşmesi Türkiye de Mevcut Durum Cıvaya İlişkin Ön Değerlendirme Projesi Yürütülecek

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI

ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI ÇEVRE MEVZUATINDA SON GELİŞMELER 12 Ekim 2012 ANKARA Kapsam Fabrikaların izin durumları Atık yakan tesislerde NO2 sınır değeri Bakanlıkta devam eden

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 18.02.2013 1 NEDEN İZİN VE LİSANS?

Detaylı

T.C. ADANA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /01/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. ADANA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: / /01/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: 90438820-155/58303 14/01/2016 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi HELMED SAĞLIK ÜRÜNLERİ GIDA İTH. İHR. ÜR. PAZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. SARIHAMZALI MAH. 47011 SOKAK, NO:15/A SEYHAN / ADANA İlgi: (a)

Detaylı

TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4)

TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ SAĞLIK BAKANLIĞININ ÖZEL İZNİNE TABİ MADDELERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/4) Amaç

Detaylı

İÇ TETKİK SORU LİSTESİ

İÇ TETKİK SORU LİSTESİ 1- AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 1.1. Ambalaj Üretimi yapılıyor mu? 1.2. Üretimi yapılan ambalajların cinsleri nelerdir? (cam, karton, metal) 1.3. Üretimi yapılan ambalajlar geri kazanılabilir

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: B.09.0.ÇED.0.10.01.00-150.01/479 12/11/2012 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi ÇEMAŞ ÇELİK VE METAL TİC.A.Ş. Ankara Asfaltı No:224 Bornova BORNOVA / İZMİR İlgi: (a) 28/10/2011 tarihli ve 10369 sayılı

Detaylı

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18)

TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) 30 Aralık 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29934 (Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ BAZI TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2017/18) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE

Detaylı

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: B.18.4.İÇO ÇYÖ-155/ /06/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Sayı: B.18.4.İÇO ÇYÖ-155/ /06/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi Sayı: B.18.4.İÇO.4.16.02-ÇYÖ-155/30166 11/06/2013 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi İNPLAST PLASTİK ÜRÜNLERİ VE MAKİNELERİ İMALAT PAZARLAMA VE DIŞ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İNEGÖL ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Detaylı

KANLIĞI ÇEVRE SÜRECİNİN N TAMAMLANMASI

KANLIĞI ÇEVRE SÜRECİNİN N TAMAMLANMASI ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ ÇEVRE İZİN N VEYA ÇEVRE İZİN N VE LİSANS L SÜRECİNİN N TAMAMLANMASI ÇEVRE İZNİ /

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği 1 Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca alınması

Detaylı

www.isgcevre.com AYŞEGÜL NUHOĞLU, CMC YÖNETİM SİSTEMLERİ UZMANI

www.isgcevre.com AYŞEGÜL NUHOĞLU, CMC YÖNETİM SİSTEMLERİ UZMANI AYŞEGÜL NUHOĞLU, CMC YÖNETİM SİSTEMLERİ UZMANI İlkeler MADDE 3 (RG:13.5.2006 /26167) f) Her türlü faaliyet sırasında doğal kaynakların ve enerjinin verimli bir şekilde kullanılması amacıyla atık oluşumunu

Detaylı

NOKTASAL KAYNAKLI TOPRAK KİRLİLİĞİ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ

NOKTASAL KAYNAKLI TOPRAK KİRLİLİĞİ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ NOKTASAL KAYNAKLI TOPRAK KİRLİLİĞİ VE KİRLENMİŞ SAHALAR BİLGİ SİSTEMİ Gökhan ÖKTEM Çevre Mühendisi Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü - Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı - Toprak Kirliliği Kontrolü

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve ÇEVRE Avrupa Birliği Bakanlığı Sunum İçeriği AB ve Çevre- Temel ilkeler AB ve İklim Değişikliği AB ve Su Kalitesi AB ve Atık Geri Dönüşümü Müzakere sürecinde

Detaylı

TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ HAZIRLANMASI VE DAĞITILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Müfide DEMİRURAL Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü ÇOB, ÇYGM, Kimyasallar

Detaylı

denetim mali müşavirlik hizmetleri

denetim mali müşavirlik hizmetleri SİRKÜLER Sayı: 2012/18 10.01.2012 Konu: MADENİ YAĞLARIN AMBALAJLANMASI VE PİYASAYA SUNUMU HAKKINDA TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR 23.12.2011 tarih ve 28151 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

TEHLİKESİZ ATIKLARIN YÖNETİMİ

TEHLİKESİZ ATIKLARIN YÖNETİMİ ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Maden Atıkları ve Tehlikesiz Atıkların Yönetimi Şube Müdürlüğü TEHLİKESİZ ATIKLARIN YÖNETİMİ Suat HACIHASANOĞLU

Detaylı

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 22.05.2012 tarihli ve 28300 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan

Detaylı

AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ

AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ 24 Nisan 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28627 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: TEBLİĞ AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE Amaç ve kapsam YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 1 Ekim 2014 Haluk ERCEBER İSO Meclis Üyesi KİMYASAL ÜRÜNLER İLE PLASTİK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİN İMALATI 17. Grup Temel Kimya Sanayii 18. Grup Boya, Vernik, Reçine ve Çeşitli

Detaylı

GFB Başvurularında Altın Kurallar

GFB Başvurularında Altın Kurallar 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmeliğe göre mevcut çevre izinleri için son geçerlilik tarihi

Detaylı

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ KARŞILAŞTIRMA CETVELİ ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 22.05.2012 ve Sayısı: 28300 MADDE 2 (4) Standart dışı veya hatalı olarak üretilen ve üreticisi tarafından

Detaylı

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ GÖNÜL SU Kimya Mühendisi Tıbbi ve Özel Atıklar Şube Müdürlüğü Sıfır Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği 31.08.2004

Detaylı

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sera gazı emisyon azaltımı sağlayan ve karbon sertifikası elde etmek amacıyla geliştirilen

Detaylı

9Çevresel Risk Analiz ve Yönetim

9Çevresel Risk Analiz ve Yönetim 9Çevresel Risk Analiz ve Yönetim Merkezince Yapılan Çalışmalar 9.1. ASO-KOSGEB Çevre Laboratuvarı ASO ve KOSGEB arasında 18.05.1999 tarihinde imzalanan protokol ile kurulan, işletme kapsamı Hava Kalitesi

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE İZİN ve LİSANS BELGESİ Belge No : 928 Çevre İzin ve Lisansının Başlangıç Tarihi : 09/04/2013 Çevre İzin ve Lisansının Bitiş Tarihi : 09/04/2018 İşletmenin/Faaliyetin Adı : TANRIKULU PLASTİK SAN.

Detaylı

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ERZURUM VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 2012 ÇEVRİMİÇİ ÇEVRE İZİNLERİ PROJESİ Çevrimiçi Çevre İzinleri Projesinin amacı, işletmelerin kuruluş aşamasından itibaren

Detaylı

REACH Tüzüğünün Uyumlaştırılması ve Çevre Orman Bakanlığı nca Yapılan Çalışmalar

REACH Tüzüğünün Uyumlaştırılması ve Çevre Orman Bakanlığı nca Yapılan Çalışmalar REACH Tüzüğünün Uyumlaştırılması ve Çevre Orman Bakanlığı nca Yapılan Çalışmalar ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI Haydar HAZER REACH TüzüğüT Semineri Ankara 11 Kasım m 2009 İçerik Kimyasallar Yönetimi Neden REACH?

Detaylı

Resmî Gazete TEBLİĞ TEBLİĞ NO: (2011/15)

Resmî Gazete TEBLİĞ TEBLİĞ NO: (2011/15) 29 Aralık 2010 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27800 (5. Mükerrer) TEBLİĞ Dış Ticaret Müsteşarlığından: PİL VE AKÜMÜLATÖRLERİN İTHALAT DENETİMLERİNE DAİR DIŞ TİCARETTE STANDARDİZASYON TEBLİĞİ Amaç ve kapsam

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI F-GAZLARA İLİŞKİN MEVCUT DURUM 2 7 E Y L Ü L 2 0 1 8, İ S TA N B U L İÇERİK Montreal Protokolü ve

Detaylı

Konu : Sağlık Bakanlığının Özel İznine Tabi Maddelerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2017/4) hk.

Konu : Sağlık Bakanlığının Özel İznine Tabi Maddelerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2017/4) hk. Ankara, 30 Aralık 2016, Cuma Sirküler 2016 / 447 Konu : Sağlık Bakanlığının Özel İznine Tabi Maddelerin İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2017/4) hk. Sayın Üyemiz; 30 Aralık 2016 Tarihli

Detaylı

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN (AEEE) KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI HAKKINDA TÜSİAD GÖRÜŞLERİ

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN (AEEE) KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI HAKKINDA TÜSİAD GÖRÜŞLERİ ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALARIN (AEEE) KONTROLÜ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI HAKKINDA TÜSİAD GÖRÜŞLERİ 05 02.2015 Taslağın Geneli Üzerindeki Görüş ve Değerlendirme

Detaylı

Resmî Gazete TEBLİĞ TEBLİĞ NO: (2011/9)

Resmî Gazete TEBLİĞ TEBLİĞ NO: (2011/9) 29 Aralık 2010 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27800 (5. Mükerrer) TEBLİĞ Dış Ticaret Müsteşarlığından: CE İŞARETİ TAŞIMASI GEREKEN BAZI ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMLERİNE DAİR DIŞ TİCARETTE STANDARDİZASYON

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/188 21/01/2015 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi İLKEM ÇEVRE GERİ DÖNÜŞÜM DANIŞMANLIK NAKLİYAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ SARAY MAH. KERESTECİLER SANAYİ SİTESİ 2. SOKAK NO:

Detaylı