Projenin Adı: Çizge Kuramıyla Ders Çalışma Planı. Projenin Amacı:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Projenin Adı: Çizge Kuramıyla Ders Çalışma Planı. Projenin Amacı:"

Transkript

1 Projenin Adı: Çizge Kuramıyla Ders Çalışma Planı Projenin Amacı: Farklı birçok alanda kullanılabilen Çizge Kuramı, hemen hemen her zaman karşılaşabileceğimiz bir probleme, daha kolay ve daha verimli bir şekilde çözüm bulabilmek ve bu çözümü bulurken diğer olasılıkları görmeyi sağlamak. Giriş: Kentin belirli bir noktasından hareket edip her köprüyü bir ve yalnız bir kez geçerek başlangıç noktasına dönülebilir mi? yüzyılda Prusya daki Königsberg kasabası halkının yanıtlamaya çalıştığı bu soru 1736 yılında Leonhard Euler tarafından yanıtlanmıştır. Hem de hiç bilinmeyen bir yöntemle; Çizge Graf Teorisi olarak da kullanılan Çizge Kuramı; bir olay ve ifadenin, düğüm ve çizgiler kullanılarak gösterilmesi biçimidir. 2 Gösterilen bu biçime ise graf ya da çizge denir. Graf kelimesi; grafların grafiksel olarak gösterilebilmesinden ve bu sayede birçok özelliklerini anlayabilmemizden ötürü verilmiştir. Yani noktaları ve bu noktalar arasında bağlantıları olan herhangi bir matematiksel nesne, graf yani çizge olabilir. Bir olay ya da ifadenin çizgeye dönüştürülmesi ve verilenler üzerinde daha rahat ve anlaşılır çalışmak için veriler en basite indirgenir. Örneğin Königsberg köprüleri probleminde adalar ve şehrin iki kıyısı birer nokta ve köprüler de bu noktaları birbirine bağlayan doğru parçaları ile gösterilir. Şekil 1: Königsberg in Yedi Köprüsü Çizge 1: Königsberg Probleminin Çizge Hali Şehrin üç yakasını ve adaları gösterdiğimiz bu noktalara (A,B,C,D) köşe ya da düğüm; bu noktaları birbirine bağlayan, köprüleri gösteren doğru parçalarına (e 1,e 2,e 3,e 4,e 5,e 6 ) kiriş ya da bağ adı verilir. Çizgede tüm düğümler noktayla, tüm yollar doğru parçasıyla gösterilir. Köşeler ve bağlar arasındaki matematiksel yapıyı gösteren şemaya çizge ya da graf denildiğine göre, Matematiksel olarak ifade edilecek olunursa graf ifadesi; düğüm D, kiriş K ve graf ise G olacağından G=(D,K) şeklindedir. Yani graf, problemi simgeleyen kiriş ve düğümlerin tümüdür.

2 Ancak zaman zaman bu gösterim İngilizce, Edges (kenar-bağ) ve Vertices (düğüm-köşe), diye adlandırıldığında G=(V,E) şeklinde olabilir. Ayrıca G=(D,K) tanımının yanında V=V(G)=düğümler kümesini, E=E(G)= kenarlar kümesi anlamına gelmektedir. Şekil 2 den yola çıkarsak V= {A, B, C, D}, E={ e 1,e 2,e 3,e 4,e 5,e 6 }şeklinde olur. Çizilen tüm kirişlerin iki uçlarında birer adet düğüm bulunur. Bulunan bu düğümlere kirişin uçları denir. Daha da ayrıntıya girip kirişleri de tanımlayacak olursak tanımlamak istediğimiz kirişin, kiriş uçlarından oluştuğunu söylemeliyiz. Yani e 1 =(A,C), e 2 =(A,B) şeklinde tanımlanabilir. Çizge 2: Bir Çizge Örneği Bazen çizgede bulunan düğüm hiçbir şeklide diğer düğümlerle etkileşime geçemez, geçiş yapamaz. Bu yüzden o düğümü diğer düğümlere bağlayan bir kirişi olamaz. Bu tür düğümlere Ayrık düğüm denir. Çizge 2 de de E düğümü ayrık düğümdür. Çizge 2 den devam edilecek olunursa B düğümü; A, F ve D düğümleri ile komşudur. Çünkü A ve B komşu düğümleri arasında 1 kirişi; B,D komşu düğümleri arasında 5 kirişi ve B, F komşu düğümleri arasında 4 kirişi bulunur. C, D düğümleri ise 6 ve7 kirişleri sayesinde komşu düğümlerdir. Yani aralarında en az bir kiriş bulunan iki düğüm komşu düğümlerdir. Kiriş 8 ise çizgede döngü oluşturmuştur. Başlangıç adımı A düğümü alındığında kiriş 8 kullanılırsa bitiş düğümü de A düğümü olur. Bu yüzden bir kiriş kullanıldığında başlangıç ve bitiş düğümü aynı ise bu bir döngüdür. Temelde 6 çeşit graf vardır. Bunlar; basit graf, çoklu graf, ağırlıklı graf, yönlü graf (digraf) ve yönsüz graftır. Bir graf 2 farklı çeşit graf olabilir. Örneğin basit graflar aynı zamanda yönsüz graflardır aynı zamanda da çoklu graftır. 3 Ancak her çoklu graf bir basit graf olamaz. Bizim bu projemizde ilgilenecek olduğumuz graflar basit, çoklu ve yönlü graflar olduğu için sadece bu üç çeşit grafı anlatacağım. Basit Graf: Herhangi bir yönü olmayan ve içerisinde döngü içermeyen graflardır. Çizge 2 deki C ve D düğümlerini bağlayan 6 ve 7 kirişleri gibi iki düğümü birbirine bağlayan iki veya daha fazla kiriş içermez. İki düğüm arasında yalnızca bir kiriş bulunur. Bu kirişler herhangi bir değer almaz.

3 Çoklu Graf: Basit graflara ek olarak içerisinde, en az iki düğüm arasında birden fazla kiriş bulundurabilen graflardır. Yönlü Graf (Digraf): Bir graftaki kirişler yön bilgisine sahipse bu tür graflara yönlü graf denir. Bu yön bilgisi graflarda düğümler arasındaki bağlantının yönünü belirtir. Bir grafta kirişlerin hepsi ya yönlüdür ya da hepsi yönsüzdür. Aşağıdaki Çizge 3 yönlü bir graf örneğidir. Kirişlerin üzerindeki oklar, o iki düğüm arasındaki geçişin yönünü gösterir ve yönün tersi çözüm kümesinde yer alamaz. Çizge 3: Bir Yönlü Çizge Örneği Bir çizgenin geometrik şekli önemli değildir. Önemli olan şey düğümler ve kirişler arasındaki ilişkilerdir. Bu yüzden aynı graf çok farklı şekillerde çizilebilir. Bunu düğümlerin ve kirişlerin yerlerini değiştirerek yapabiliriz. Örneğin aşağıda çizmiş olduğum Çizge 4 ve Çizge 5 aynı çizgelerdir. Çünkü aynı düğümlerden aynı kirişlerle aynı düğümlere gidilmektedir. Ancak geometrik şekilleri çok farklıdır. Çizge 4 Çizge 5 Çizgeler; bir problemdeki tüm olasılıkları, durumları gösterir. Ancak biz her zaman tüm olasılıkları görmek istemeyebiliriz. Yani sadece problemin çözümüne odaklı bir çizgede çizebiliriz. Bu işlemi bütünden parça çıkararak kolayca yapabiliriz. Bu işleme kiriş-silme işlemi denir. Bir H çizgesinden e3 kirişi silindiğinde meydana gelen çizgeye, H-e3 çizgesi denir. Yine aynı şekilde bir H çizgesinden v2 düğümü de silinebilir ve G-v2 şeklinde gösterilir. Ancak kiriş-silme işleminden farklı olarak bir düğüm silindiğinde o düğüme bağlı en az bir kirişin ucu açıkta kalacaktır. Böyle bir durum çizge tanımına aykırı olacağından bir H çizgesinden v2 düğümü silindiğinde v2 düğümüne bağlı bütün kirişlerin de silinmesi gerekir. Çizge 6: H Çizgesi Çizge 7: H-d Çizgesi Çizge 8: H-F Çizgesi

4 Problem: Üniversite sınavlarına hazırlanan bir eşit ağırlık öğrencisi, Cuma günü okul kütüphanesinden Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler kitaplarını alıyor. Kütüphane sorumlusu ise kitapları en son Perşembe sabahına kadar geri getirmesi gerektiğini söylüyor. Çocuk, kitapları Cuma günü kendisini almaya gelen anne ve babasıyla evine getiriyor ancak hafta sonu dershane derslerinden dolayı kitaplara çalışmayı unutuyor. Pazartesi sabah kalktığında kitapları fark ediyor ve o andan itibaren gündüzleri okulda, akşamları ise evde çalışmaya karar veriyor. Çocuğun çantası, kitaplar büyük olduğu için en fazla bir kitap alabiliyor ve çantasında getirdiği kitabı kesinlikle çalışmak istiyor. Bu arada, evdeki çalışma masasında ve okuldaki dolabında yeterli yer olmadığından ve Matematik kitabı çok kalın olduğundan Türkçe veya Sosyal Bilimler kitabıyla aynı yere duramıyor. Ayrıca Türkçe veya Sosyal Bilimler kitabıyla beraber Matematiğe çalışamıyor. Matematik dersine çalışacağında varsa diğer kitabı ya da diğer derslere çalışacağında varsa Matematik kitabını çantaya koymak zorunda kalıyor. Siz olsanız bu şartlar altında çocuğa en verimli nasıl bir çalışma programı yapardınız? Koşullar: 1. Evden okula götürülen ya da okuldan eve getirilen ders kitabına çalışılacak. 2. Yolda en fazla 1 kitap taşınabilir. 3. Eve ya da okula boş geliniyorsa evde ya da okulda bulunan ders kitabı çalışılacak. 4. Türkçe ve Sosyal Bilimler ders kitapları birlikte çalışılabilir. 5. Matematik ders kitabı yalnız çalışılmalıdır. Çözüm: Çocuk: Ç Sosyal Bilimler: S Türkçe: T Matematik: M Tablo 1 Yukarıda belirtilenler bu problemi çözerken karşımıza çıkabilecek tüm durumları göstermektedir. Çocuk, Matematik, Sosyal Bilimler ve Türkçe kitapları baş harfleriyle temsil edilmiştir. Kesrin pay kısmı evde bulunanları, payda kısmı ise okulda bulunanları göstermektedir. Bu şemada başlangıç konumumuz 1; öncelikle varmak istediğimiz konum 16 dır. (Daha sonra çocuğun kütüphaneye kitaplarını bıraktıktan sonra eve dönme ihtimali göz önüne alınırsa varılmak istenen son nokta 12 olur.)

5 1 5, 9, 10, , , 3, 6 2 9, 13, , , , 4, , 13, , , , 4, , 14, , , 7, 8, 12 Tablo 2 Bir konumdan hangi konuma veya konumlara geçilebileceğini kullanarak problemimizi çizge şeklinde çizebiliriz: Öncelikle problemimizde belirtilen ilk durum çocuğun evde diğer 3 kitapla birlikte bulunmasıdır. Bu yüzden Tablo 1 de gösterilen 1 numaralı durum bizim başlangıç durumumuzdur. Daha sonra Tablo 2 ye baktığımızda 1 numaralı durumdan 5, 9, 10 ve 11 numaralı durumlara geçilebileceğini anlayabiliriz. Ardından sırasıyla 5, 9, 10 ve 11. durumların Tablo 2 yardımıyla hangi durumlara/numaralara gittiğini buluruz ve bulduğumuz bu sonuçlara da aynı yöntemi uygularız. Elde ettiğimiz tüm verileri Çizge Kuramıyla çizecek olursak; Tablo 1 de yazdığımız tüm durumlar düğümleri, düğümler arasındaki geçişi yani çocuğun çantasıyla evden okula ya da okuldan eve kitapları taşımasını temsil eden olaylar ise kirişleri meydana getirir. Elde edeceğimiz çizge aşağıdaki gibi olur: Çizge 9: G Çizgesi Çizge 9, Tablo 2 de elde ettiğimiz tüm geçişleri göstermektedir. Eğer problemimiz bize herhangi bir koşul sunmasaydı ve kitaplar kendi başlarına hareket edebilselerdi çözümümüzü temsil eden çizge, Çizge 9 olurdu. Ancak Tablo 1 de elde ettiğimiz durumların bazıları gerek problemin bize verdiği şartlar yüzünden gerekse mantık çerçevesinde düşünüldüğünde olması imkânsız olan şeyler içermesi nedeniyle çözümümüz Çizge 9 olamaz. Çözümümüzü elde etmek için Tablo 1 ve Tablo 2 deki verileri bir arada kullanarak, Tablo 2 de geçiş yapabildiğimiz ancak Tablo 1 e göre olması imkânsız olan şeyleri elemeliyiz. Bunu yapabilmek için öncelikle tüm geçiş adımlarını yorumlamalı ve problemimizin bize verdiği zaman aralığı için en verimli adımları seçmeliyiz. Aşağıda Tablo 2 de bulduğumuz durumlar arasındaki geçişleri problemin bize sundukları ile yorumlayıp çözüm için gerekli adımları seçmeliyiz. 1. 5, 9, 10, 11

6 1. adımdan; 5. adıma geçilmesi demek; Çocuğun kitaplarının hepsini evde bırakıp kendi başına okula gitmesi demektir. Bu durumun olamayacağı problemde belirtilmiştir (Matematik kitabı çok kalın olmasından ötürü Türkçe veya Sosyal Bilimler kitabıyla aynı yerde duramıyor). Bu yüzden 5. durum bizim istemediğimiz bir durumdur. 9. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Matematik kitabını alıp okula götürmesi demektir. Bu gerek probleme gerekse koşullara bakıldığında, yapılması gereken tek adım olarak görülmektedir. 10. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Türkçe kitabını alıp okula götürmesi demektir. Ancak bu durum gerçekleştiğinde Matematik kitabı Sosyal Bilimler kitabıyla birlikte evde bulunmaktadır. (Matematik kitabı çok kalın olmasından ötürü Türkçe veya Sosyal Bilimler kitabıyla aynı yerde duramıyor). Bu durumun olamayacağı problemde belirtilmiştir. Bu yüzden 10. durum bizim istemediğimiz bir durumdur. 11. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Sosyal Bilimler kitabını okula getirip evde Matematik ve Türkçe kitabını bırakması anlamına gelir. Ancak bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü Evde ya da okulda Matematik kitabı diğer kitaplarla birlikte bırakılamaz. koşulu bize problemde sunulmuştur. 2 9, 13, adımdan; 9. adıma geçilmesi demek; Çocuğun evde Sosyal Bilimler ve Türkçe kitabını bırakıp okula gitmesi demektir. Bu durumda 3. koşul devreye girmektedir (Eve ya da okula boş geliniyorsa evde ya da okulda bulunan ders kitabı çalışılacak). Bu yüzden okulda Matematik kitabına çalışmak zorundadır. 13. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Türkçe kitabını okula, Matematik kitabının yanına getirme durumudur. Çocuk, 1. koşulun (Evden okula götürülen ya da okuldan eve getirilen ders kitabına çalışılacak) bize yaptırımı nedeniyle okulda Türkçe çalışacaktır. Problemin bize sunduğu koşul yüzünden (Derslere çalışacağında varsa Matematik kitabını çantaya koymak zorunda.) Matematik kitabını çantaya koymak ve eve onu götürmek zorundadır. 15. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Türkçe kitabını alıp okula Matematik kitabının yanına götürmesi demektir. Burada da devreye 1. Koşul girer ve okulda Türkçe kitabına çalışacaktır. Ayrıca problemin bize sunduğu koşul yüzünden Matematik kitabını çantaya koymak ve eve onu götürmek zorundadır. 3 10, 13, adımdan; 10. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Matematik ve Sosyal Bilimler kitaplarını evde bırakıp, okula; Türkçe kitabının yanına herhangi bir kitap taşımadan gitme durumudur. Ancak problemin bize sunduğu koşullar nedeniyle Matematik ve Sosyal Bilimler kitapları bir arada evde bulunamayacağından bu geçiş durumu bizim istemediğimiz bir durumdur. 13. adıma geçilmesi demek; Çocuğun evde Sosyal Bilimler kitabını bırakıp okula, Türkçe kitabının yanına Matematik kitabını götürme durumudur. Çocuk, 1. ve 5. koşullar nedeniyle okulda Matematik kitabına çalışmak zorundadır. Ayrıca problemde sunulan koşullar yüzünden Türkçe kitabı çantaya konulmalı ve eve Türkçe kitabı götürmelidir.

7 14. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Sosyal Bilimler kitabını okula, Türkçe kitabının yanına getirme ve evde Matematik kitabını bırakma durumudur. 4. Koşul nedeniyle okulda Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarına birlikte çalışabilir. 4 11, 14, adımdan; adıma geçilmesi demek; Çocuğun Matematik ve Türkçe kitaplarını evde bırakıp okula, Sosyal Bilimler kitabının yanına herhangi bir kitap taşımadan gitme durumudur. Ancak problemin bize sunduğu koşullar nedeniyle Matematik ve Türkçe kitapları bir arada evde bulunamayacağından bu geçiş durumu bizim istemediğimiz bir durumdur. 14. adıma geçilmesi demek; Çocuğun evde Matematik kitabını bırakıp okula, Sosyal Bilimler kitabının yanına Türkçe kitabını götürme durumudur. 4. koşul nedeniyle okulda Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarına birlikte çalışabilir. 15. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Türkçe kitabını evde bırakıp okula, Sosyal Bilimler kitabının yanına Matematik kitabını götürme durumudur. 1. koşul nedeniyle Matematik kitabını okula götürdüğü için o kitaba çalışmak zorundadır. Problemin bize sunduğu koşul yüzündense (Matematik kitabına çalışacağında varsa diğer kitabını çantaya koymak zorunda.) Sosyal Bilimler kitabını çantaya koymak ve eve onu götürmek zorundadır. 5. adımdan; 1. adıma geçilmesi demek; Çocuğun okuldan eve, tüm kitaplarının bulunduğu yere, geri dönmesidir. Bu durum kısa zamanımızın bulunması nedeniyle aradığımız en verimli planı uygulamamızda mantıklı bir geçiş durumu değildir. Ayrıca 5. durum 3 kitabında evde bulunma durumudur ve bu durumun problemde, olmaması gerektiği belirtilmiştir. Problemde yer sorunu yüzünden 5. durum çözüm kümemizde yer almaması gereken bir düğümdür. 6 13, adımdan; 13. adıma geçilmesi demek; Çocuğun evde Sosyal Bilimler kitabını bırakıp okula Matematik ve Türkçe kitaplarının yanına gelmesidir. Ancak bu durum bizim problemimizde olmaması gereken bir geçiş durumudur. Çünkü Matematik ve Türkçe kitapları bir arada, okulda çocuk yokken bulunamaz. 16. adıma geçilmesi demek; Çocuğun evdeki Sosyal Bilimler kitabını okula getirmesi durumudur. Bu durumda okulda tüm kitaplar toplanmış ve kütüphaneye teslim edilmeye hazır olunmuştur. Ancak okulda çocuk yokken Matematik ve Türkçe kitabı bulunamayacağında dolayı bu geçiş durumu çözümümüzde yer alamaz. Problemde yer sorunu yüzünden 6. durum çözüm kümemizde yer almaması gereken bir düğümdür. 7 15, adımdan;

8 15. adıma geçilmesi demek; Çocuğun evde Türkçe kitabını bırakıp kitap götürmeden okula, Matematik ve Sosyal Bilimler kitaplarına gitme durumudur. Bu durum problemimizde istenmeyen bir durumdur. Çünkü problemin bize sunduğu koşullar nedeniyle çocuk yokken Matematik ve Türkçe kitapları bir arada okulda bulunamaz. 16. adıma geçilmesi demek; Çocuğun evdeki Sosyal Bilimler kitabını okula getirmesi durumudur. Bu durumda okulda tüm kitaplar toplanmış ve kütüphaneye teslim edilmeye hazır olunmuştur. Ancak 7. Durum bizim problemimizde istenmeyen bir durum olduğu için bu geçiş durumu çözümde yer alamaz. Problemde yer sorunu yüzünden 7. durum çözüm kümemizde yer almaması gereken bir düğümdür. 8 14, adımdan; 14. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Matematik kitabını evde bırakıp okula, hiçbir kitap taşımadan, Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarının yanına gitme durumudur. 4. koşul nedeniyle bu geçiş durumunda çocuk Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarına bir arada okulda çalışabilmektedir. 16. adıma geçilmesi demek; Çocuğun evdeki Matematik kitabını okula getirmesi durumudur. Bu durumda okulda tüm kitaplar toplanmış ve kütüphaneye teslim edilmeye hazır olunmuştur. 9 1, 2 9. adımdan; 1. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Matematik kitabını okuldan alıp eve Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarının yanına götürme durumudur. Bu durum sonucunda çocuk evde Matematik çalışmalıdır ancak problemin bize sunduğu Matematik dersine çalışacağında varsa diğer kitabı çantasına koymak zorunda şartı yüzünden evde maksimum 2 kitap bulunmalıdır. Bu durumun gerçekleşmesi sonucunda evde 3 kitap bulunacağından geçiş durumu bizim çözümde istemediğimiz bir durumdur. 2. adıma geçilmesi demek; Çocuğun okulda Matematik kitabını bırakıp eve Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarının yanına gelme durumudur. Bu durumda 3. Koşul ve 4. Koşul devreye girer ve evde Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarına birlikte çalışabilir. 10 1, adımdan; 1. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Türkçe kitabını okuldan alıp eve diğer kitaplarının yanına götürme durumudur. Ancak bu durum 3 kitabında evde bulunma durumudur ve bu durumun problemde, olmaması gerektiği belirtilmiştir. 3. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Türkçe kitabını okulda bırakıp Sosyal Bilimler ve Matematik kitaplarının yanına gitme durumudur. Ancak Sosyal Bilimler ve Matematik kitapları bir arada çocuk yokken bulunamayacağı için bu geçiş problemimizde istenmeyen bir durumdur. Problemde yer sorunu yüzünden 10. durum çözüm kümemizde yer almaması gereken bir düğümdür. 11 1, 4

9 11. adımdan; 1. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Sosyal Bilimler kitabını okuldan alıp eve, Türkçe ve Matematik kitaplarının yanına götürme durumudur. Ancak bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü Türkçe ve Matematik kitabı evde çocuk yokken bulunamaz. Ayrıca bu durumun gerçekleşmesi sonucunda evde 3 kitap bulunacağından bu geçiş durumu çözümde yer alamaz. 4. adıma geçilmesi demek; Çocuğun okuldan kitap götürmeden eve, Türkçe ve Matematik kitaplarının yanına gelme durumudur. Ancak bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü Türkçe ve Matematik kitabı evde çocuk yokken bulunamaz. Yani bu geçişten önce 11. adımın gerçekleşmesi çözümde yer alamayacağından, çözümde bu adımda yer alamaz. Problemde yer sorunu yüzünden 11. durum çözüm kümemizde yer almaması gereken bir düğümdür adımdan; 16. adıma geçilmesi demek; Çocuğun evden okula; Türkçe, Sosyal Bilimler ve Matematik kitaplarının yanına gitme durumudur. Ancak problemin bize sunduğu koşullar nedeniyle çocuk yokken 3 kitabın bir arada okulda olma durumu çözüm kümemizde yer alamaz. Problemde yer sorunu yüzünden 12. Durum çözüm kümemizde son adım olmadığı sürece yer almaması gereken bir düğümdür. 13 2, 3, adımdan; 2. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Matematik kitabını okulda bırakıp Türkçe kitabını eve, Sosyal Bilimler kitabının yanına götürme durumudur. Burada devreye 1. Koşul ile 4. Koşullar girer ve çocuk Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarına çalışır. 3. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Türkçe kitabını okulda bırakıp matematik kitabını eve, Sosyal Bilimler kitabının yanına götürme durumudur. 1. Koşul nedeniyle evde Matematik dersine çalışmak zorunda kalır. Ayrıca problemde bize sunulan şart nedeniyle de Türkçe kitabını çantaya koyması gerekir. Yani ertesi gün okula Türkçe kitabını götürme zorunluluğu getirilmiştir. 6. adıma geçilmesi demek; Çocuğun okulda Matematik ve Türkçe kitaplarını bırakıp eve, Sosyal Bilimler kitabının yanına gitme durumudur. Ancak bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü Türkçe ve Matematik kitabı okulda çocuk yokken bulunamaz. 14 3, 4, adımdan; 3. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Türkçe kitabını okulda bırakıp Sosyal Bilimler kitabını eve, Matematik kitabının yanına getirme durumudur. Bu geçiş gerçekleştiğinde 1. koşul nedeniyle çocuk Türkçe dersine çalışmalı ve problemin bize sunduğu şart nedeniyle Matematik kitabını çantasına koymak zorundadır. Yani ertesi gün okula Matematik kitabını götürme zorunluluğu gelmiştir. 4. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Sosyal Bilimler kitabını okulda bırakıp Türkçe kitabını eve, Matematik kitabının yanına getirme durumudur. Burada devreye 1. koşul girer ve evde çocuk Türkçe çalışır. Ayrıca problemin bize sunduğu şart nedeniyle Matematik kitabını

10 çantasına koymak zorundadır. Yani ertesi gün okula Matematik kitabını götürme zorunluluğu gelmiştir. 8. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarını okulda bırakıp eve, Matematik kitabının yanına hiçbir kitap götürmeden gitme durumudur. Burada devreye 3. koşul girer ve çocuk evde Matematik kitabına çalışır. 5 2, 4, adımdan; 2. adıma geçilmesi demek; Çocuğun okulda Matematik kitabını bırakıp Sosyal Bilimler kitabını eve, Türkçe kitabının yanına getirme durumudur. Burada devreye 4. koşul girer ve çocuk evde Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarına çalışır. 4. adıma geçilmesi demek; Çocuğun okulda Sosyal Bilimler kitabını bırakıp Matematik kitabını eve, Türkçe kitabının yanına getirme durumudur. Burada devreye 5. koşul ve 1. koşuldan dolayı Matematik kitabına çalışır. Çantasına ise problemde bize sunulan şart nedeniyle Türkçe kitabını koymak zorundadır. Yani ertesi gün okula Matematik kitabını götürme zorunluluğu gelmiştir. 7. adıma geçilmesi demek; Çocuğun okulda Sosyal Bilimler ve Matematik kitaplarını bırakıp eve, Türkçe kitabının yanına hiçbir şey getirmeden gelme durumudur. Burada devreye 1. koşul girer ve çocuk evde Türkçe çalışmak zorundadır. Ancak problemde bize sunulan şart nedeniyle çocuk, Sosyal Bilimler ve Matematik kitabını bir arada okulda bırakıp eve gidemez. Bu yüzden bu geçiş durumu bizim istemediğimiz bir olaydır. 16 6, 7, 8, adımdan; 6. adıma geçilmesi demek; Çocuğun okulda Türkçe ve Matematik kitaplarını bırakıp eve Sosyal Bilimler kitabını götürme durumudur. Ancak problemde bize sunulan şart nedeniyle çocuk, Türkçe kitabı ile Matematik kitabını okulda bırakıp eve gidemez. Bu geçiş durumu bizim istemediğimiz bir olaydır. 7. adıma geçilmesi demek; Çocuğun okulda Sosyal Bilimler ve Matematik kitaplarını bırakıp eve Türkçe kitabını götürme durumudur. Ancak problemde bize sunulan şart nedeniyle çocuk, Sosyal Bilimler kitabı ile Matematik kitabını okulda bırakıp eve gidemez. Bu geçiş durumu bizim istemediğimiz bir olaydır 8. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Sosyal Bilimler ve Türkçe kitaplarını okulda bırakıp eve Matematik kitabını götürme durumudur. 1. koşulun devreye girmesiyle çocuk evde Matematik kitabına çalışır. 12. adıma geçilmesi demek; Çocuğun Sosyal Bilimler, Türkçe ve Matematik kitaplarının okulda bırakıp, eve hiçbir şey götürmeden gitme durumudur. Bu durum sadece son adımda gerçekleşebilir. Yani okul kütüphanesine kitapların iadesinin gerçekleşmesiyle olabilir. Çünkü diğer türlü problemde bize sunulan şart nedeniyle Matematik kitabı diğer kitaplarla bir arada bulunamaz. Bu durum sadece son adımda, kütüphaneye kitapların iade edilmesiyle gerçekleşebilir.

11 Problemimizin bize verdiği zaman aralığını kullanarak kaç adımda sonuca ulaşmamız gerektiğini bulmalıyız: Sabah Akşam Pazartesi Okulda Evde Salı Okulda Evde Çarşamba Okulda Evde Perşembe Teslim Etme Tablo 3 Tablo 3 den de anlaşılacağı üzere 7 adımda tüm kitapların okula teslim edilmesi gerekmektedir. Bunun için Tablo 2 deki geçişlerin yorumlanması sonucunda, çözümümüzde bulunmaması gereken durumları temsil eden düğümleri çizgemizden çıkarmalıyız. Bunun için kiriş-silme ve düğüm-silme işlemlerini uygulamalıyız. Silinmesi gereken düğümler; 5, 6, 7, 10 ve 11 dir. 12. Düğüm ise eğer son düğüm değilse silinmelidir. Düğüm-silme işleminden sonra ortaya çıkan yeni çizge; Çizge 11 şeklinde olur. Çizge 10: Çıkarılması Gereken Düğümlerin Gösterilmesi Çizge 11: 5, 6, 7, 10 ve 11. Düğümlerin G Çizgesinden Çıkarılmış Hali Ayrıca çizgemizi, yönlü bir graf olarak çizebiliriz. Çünkü problemimiz son düğüme 7 adımda ulaşmalıdır. Yönlü Graf olarak çizmezsek ulaşmasını istediğimiz düğümlerden başka düğümlere geçebilir ya da bir döngü yaratıp sonuca ulaşmamızı geciktirebilir. Bu yüzden kirişlerinde oklarla yönler belirtilmelidir. Çizge 12 çözümümüzün Yönlü Graf şeklinde gösterimidir. Çizge 12: Yönlü Çizge

12 Çizgelerde geometrik şekil önemli değildir. Yani farklı geometrik şekle sahip aynı çizgeler çizebiliriz. Çizge 13, Çizge 11 ile aynıdır. Çizge 14, Çizge 9 ile aynı çizgedir. Çizge 14; problemimizin herhangi bir şart koşulmadığı takdirde olabilecek ya da karşılaşılabilecek tüm olasılıkları içinde barındıran, bir çizgedir. Tablo 2 deki geçişlerin tümünü içerir. Çizge 13 Çizge 14 Çizge 15; Çizge 16 ve Çizge 17 ile aynı, Çizge 11 ise Çizge 13 ile aynı çizgedir. Çözümde olmaması gereken durumları temsil eden düğümler kapalı (siyah renkteki düğümler), çözümü temsil eden düğümler ise açıktır(beyaz renkteki düğümler). Çizge 15: Çözümü Temsil Eden Çizge Çizge 16: Çözümü Temsil Eden Çizge Çizge 17: Çözümü Temsil Eden Çizge

13 Çizgelerden de kolayca anlaşılabileceği gibi 2 farklı çözüm yolu vardır. Çizge 18 de kırmızı renkteki düğümler 2 çözümde de ortak olan durumları, Yeşil ve mavi renkteki düğümlerse bu 2 farklı çözümü göstermektedir. Çözüm Yolu 1: Çözüm Yolu 2: şeklindedir. Yani Çocuk ilk olarak evde 3 kitapla bulunur. Ardından Matematik kitabını okula götürür. Çünkü Matematik kitabı Türkçe ya da Sosyal Bilimler kitabıyla evde kalamaz(yer sorunu var). Okulda getirdiği kitabı çalışacağından Matematik kitabına çalışır. Matematik kitabını okulda bırakıp eve boş döner. Evde bulunan Türkçe ve Sosyal Bilimler kitaplarına birlikte çalışabileceğinden pazartesi akşamı evde bu 2 kitaba çalışır. Sabah olduğunda Sosyal veya Türkçe kitabından birisini okula götürmelidir. Çünkü bu çocuk aynı zamanda kitaplarını okula taşımaya çalışmaktadır. Çizge 18 İşte 2 farklı çözüm yolu bulunmasının sebebi bu adımdır. Düğüm 2 den, hem düğüm 13 e hem de düğüm 15 e geçilebilir. Yani çocuk hem Türkçeyi okula götürüp evde Sosyal Bilimleri bırakabilir, hem de Sosyal Bilimleri, okula götürüp Türkçeyi evde bırakabilir. Bu seçimlerini tablo şeklinde gösterecek olursak; Tablo 4 Çözüm Yolu 1 i, Tablo 5 ise Çözüm Yolu 2 yi gösterir. Tabloda parantez içine alınanlar çantaya konulmuş dersleri, kırmızı fosforlu olanlar ise o durumda çalışılan dersleri göstermektedir. Okun üstünde yazanlar ise ev-okul arasında taşınanları belirtmektedir. Tablo 4

14 Tablo 5 Çocuğa, 2 farklı çözüm yolu olmasında dolayı 2 farklı ders planı hazırlanabilir. Farklı Çözüm yolları olmasına rağmen her 2 çözümde de 7 adımda toplam 8 saat ders çalışmaktadır. Çözüm Yolu 1 için; Tablo 6 Yani toplamda; Pazartesi sabahından Perşembe sabahına kadar 3 kere Matematik, 3 kere Türkçe ve 2 kere Sosyal Bilimler derslerine çalışabilir.

15 Çözüm Yolu 2 için; Tablo 7 Yani toplamda; Pazartesi sabahından Perşembe sabahına kadar 3 kere Matematik, 3 kere Sosyal Bilimler ve 2 kere Türkçe derslerine çalışabilir. Sonuç ve tartışma: Benim bu projedeki amacım ilk olarak matematiğin günlük hayata ait bir problemin çözümünde nasıl kullanılabileceğini denemek ve görmek, diğeri de Çizge Kuramını aynen Euler in yaptığı gibi kullanıp probleme farklı bir çözüm getirebilmekti. Her iki amaca da ulaştığımı ve net sonuçlar elde ettiğimi düşünüyorum. Ancak diğer taraftan, yöntemin işlevselliği konusu tartışılabilir. Çünkü her problemin Çizge Kuramıyla çözülüp çözülmeyeceğinin önceden belirlenmesi veya problemi kurarken problemin Çizge Kuramına uygun oluşturulması gerekiyor.

16 KAYNAKÇA 1. Ruohonen, Keijo. Graph Theory. Çev. Tamminen, Janne. Lee, Kung-Chung. Piché, Robert Murty, U.S.R, ve J.A. Bondy. Graph Theory With Applications. United States of America: Elsevier Science, Bollobas, Bela. Graph Theory.Netherlands: North-Holland,1982. < ph+theory&ots=lj3ri2n24z&sig=peh_5e6rcuuybfrzcluhjdy31f0&redir_esc=y#v=onepag e&q=graph%20theory&f=false> 4. Bollobas, Bela. Extremal Graph Theory. United States of America: Dover, < ph+theory&ots=yfl5m8yja3&sig=sxotukt0m3ekex5qlse3tlxscja&redir_esc=y#v=onepa ge&q=graph%20theory&f=false> 5. Rosen, Kenneth. Handbook of Graph Theory. United States of Amerika: CRC Press LLC, < aph+theory+explanation&ots=vx1jpkp4tt&sig=skbitr08i6vpgbcemnyhyyz7jc&redir_esc=y#v=onepage&q=graph%20theory%20explanation&f=false> 6. Saran, Murat Sabri. Graf Teorisinin Bazı Mühendislik Uygulamaları. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Şubat < 7. Türkyılmaz, İbrahim. Graflar - Çizgeler. < 1 Karaçay, Timur. Königsberg in Yedi Köprüsü. < 2. Bayzan, Şahin. Gprs Verileri Yardımıyla Araç Rotalarının Belirlenmesi Problemine Farklı Bir Yaklaşım, Sayfa 4, Bildiri. < 3. Yıldız Teknik Üniversitesi Ders Notu. < Şekil 1: < > Çizge 1: < > Çizge 3: <

BMT 206 Ayrık Matematik. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 206 Ayrık Matematik. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 206 Ayrık Matematik Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Graph (Çizge) Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 Graph (Çizge) Köşe (vertex) adı verilen düğümlerden ve kenar (edge) adı verilip köşeleri birbirine bağlayan

Detaylı

Çizgeler (Graphs) Doç. Dr. Aybars UĞUR

Çizgeler (Graphs) Doç. Dr. Aybars UĞUR Çizgeler (Graphs) ve Uygulamaları Doç. Dr. Aybars UĞUR Giriş Şekil 12.1 : Çizge (Graph) Çizge (Graph) : Köşe (vertex) adı verilen düğümlerden ve kenar (edge) adı verilip köşeleri birbirine bağlayan bağlantılardan

Detaylı

YZM 2116 Veri Yapıları

YZM 2116 Veri Yapıları YZM 2116 Veri Yapıları Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği BÖLÜM - 11 Bu bölümde, Graph (Çizge - Graf) Terminoloji Çizge Kullanım

Detaylı

VERİ YAPILARI. GRAPH LAR Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ÖĞR.GÖR.GÜNAY TEMÜR 1

VERİ YAPILARI. GRAPH LAR Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ÖĞR.GÖR.GÜNAY TEMÜR 1 VERİ YAPILARI GRAPH LAR Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ÖĞR.GÖR.GÜNAY TEMÜR 1 GRAPH (ÇİZGE - GRAF) Terminoloji Çizge Kullanım Alanları Çizge Gösterimi Komşuluk Matrisi Komşuluk Listesi Çizge Üzerinde

Detaylı

Königsberg köprüleri. Königsberg köprüleri Problemi

Königsberg köprüleri. Königsberg köprüleri Problemi Königsberg köprüleri Könisberg şimdi Rusya da yer alan ve günümüzde batı Rusya nın büyük bir endüstri ve ticaret merkezi olan şimdiki adı Kalingrad olan bir zamanlar doğu Prusya nın başkenti olan bir şehirdir.

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Çizgeler 7. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Çift ve Tek Dereceler Çizgeler Çift ve Tek Dereceler Soru 51 kişinin

Detaylı

1.SINAVLAR SINIF DÜZEYİ DERS ADI TARİH 2.SINAVLAR 3.SINAVLAR

1.SINAVLAR SINIF DÜZEYİ DERS ADI TARİH 2.SINAVLAR 3.SINAVLAR SINIF DÜZEYİ DERS ADI TARİH 4.Sınıf TÜRKÇE 1 Mart Salı 4.Sınıf 3 Mart Perşembe 4.Sınıf SOSYAL BİLGİLER 7 Mart Pazartesi 4.Sınıf TRAFİK GÜVENLİĞİ 9 Mart Çarşamba 4.Sınıf MATEMATİK 11 Mart Cuma 4.Sınıf FEN

Detaylı

Graf Veri Modeli. Düğümler kümesi. Kenarlar kümesi

Graf Veri Modeli. Düğümler kümesi. Kenarlar kümesi Graf Veri Modeli Graf, bir olay veya ifadenin düğüm ve çizgiler kullanılarak gösterilme şeklidir. Fizik, Kimya gibi temel bilimlerde ve mühendislik uygulamalarında ve tıp biliminde pek çok problemin çözümü

Detaylı

köşe (vertex) kenar (edg d e)

köşe (vertex) kenar (edg d e) BÖLÜM 7 köşe (vertex) kenar (edge) Esk den Ank ya bir yol (path) Tanım 7.1.1: Bir G çizgesi (ya da yönsüz çizgesi) köşelerden oluşan bir V kümesinden ve kenarlardan oluşan bir E kümesinden oluşur. Herbir

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Gezgin Satıcı Problemi 9. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Gezgin Satıcı Problemi Soru n tane şehri olan bir

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Euler Formülü 12. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Saldıraya Uğrayan Gezegen Euler Formülü Saldıraya Uğrayan

Detaylı

ÇİZGE KURAMI KESİKLİ MATEMATİKSEL YAPILAR GÜZ

ÇİZGE KURAMI KESİKLİ MATEMATİKSEL YAPILAR GÜZ ÇİZGE KURAMI KESİKLİ MATEMATİKSEL YAPILAR 2012-2013 GÜZ Çizgeler Yollar ve Çevrimler Çizge Olarak Modelleme Çizge Olarak Modelleme Yönlü Çizge Kenar - Köşe 2 / 90 Çizgeler Yollar ve Çevrimler Çizge Olarak

Detaylı

SINAV YÖNERGESİ. Numarası : CEVAP. Adı Soyadı : ANAHTARI A) 512 B) 513 C) 256 D) 1024 E) 1025 A) 252 B) 256 C) 3024 D) 126 E) =?

SINAV YÖNERGESİ. Numarası : CEVAP. Adı Soyadı : ANAHTARI A) 512 B) 513 C) 256 D) 1024 E) 1025 A) 252 B) 256 C) 3024 D) 126 E) =? Ayrık Hesaplama Yapıları A GRUBU 0.0.01 Numarası Adı Soyadı : CEVAP : ANAHTARI SINAV YÖNERGESİ İşaretlemelerinizde kurşun kalem kullanınız. Soru ve cevap kağıtlarına numaranızı ve isminizi mürekkepli kalem

Detaylı

Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi)

Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi) Mantıksal Operatörlerin Semantiği (Anlambilimi) Şimdi bu beş mantıksal operatörün nasıl yorumlanması gerektiğine (semantiğine) ilişkin kesin ve net kuralları belirleyeceğiz. Bir deyimin semantiği (anlambilimi),

Detaylı

1.SINAVLAR SINIF DÜZEYİ DERS ADI TARİH 2.SINAVLAR 3.SINAVLAR

1.SINAVLAR SINIF DÜZEYİ DERS ADI TARİH 2.SINAVLAR 3.SINAVLAR SINIF DÜZEYİ DERS ADI TARİH 4.Sınıf 4.GENEL DEĞERLENDİRME 5 Mart Perşembe 4.Sınıf İNGİLİZCE 6 Mart Cuma 4.Sınıf SOSYAL BİLGİLER 9 Mart Pazartesi 4.Sınıf TÜRKÇE 11 Mart Çarşamba 4.Sınıf MATEMATİK 13 Mart

Detaylı

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 10 Graf Veri Modeli. Mustafa Kemal Üniversitesi

Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 10 Graf Veri Modeli. Mustafa Kemal Üniversitesi Algoritma Geliştirme ve Veri Yapıları 10 Graf Veri Modeli Graf, matematiksel anlamda, düğümler ve bu düğümler arasındaki ilişkiyi gösteren kenarlardan oluşan bir kümedir; mantıksal ilişki düğüm ile düğüm

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

BÖLÜM III: Şebeke Modelleri. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Yönlü Şebeke (Directed Network) Dal / ok

BÖLÜM III: Şebeke Modelleri. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Yönlü Şebeke (Directed Network) Dal / ok 8.0.0 Şebeke Kavramları BÖLÜM III: Şebeke Modelleri Şebeke (Network) Sonlu sayıdaki düğümler kümesiyle, bunlarla bağlantılı oklar (veya dallar) kümesinin oluşturduğu yapı şeklinde tanımlanabilir ve (N,A)

Detaylı

GRAPH LAR Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi VERİ YAPILARI. Bilgisayar Mühendisliği ÖĞR.GÖR.GÜNAY TEMÜR 1

GRAPH LAR Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi VERİ YAPILARI. Bilgisayar Mühendisliği ÖĞR.GÖR.GÜNAY TEMÜR 1 VERİ YAPILARI GRAPH LAR Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği ÖĞR.GÖR.GÜNAY TEMÜR 1 GRAPH (ÇİZGE - GRAF) Terminoloji Çizge Kullanım Alanları Çizge Gösterimi Komşuluk Matrisi Komşuluk

Detaylı

kişi biri 4 kişilik, üçü ikişer kişilik 4 takıma kaç farklı şekilde ayrılabilir? (3150)

kişi biri 4 kişilik, üçü ikişer kişilik 4 takıma kaç farklı şekilde ayrılabilir? (3150) PERMÜTASYON KOMBİNASYON. A = {,,,,5} kümesinin alt kümelerinin kaç tanesinde 5 elemanı bulunur? (). 7 elemanlı bir kümenin en az 5 elemanlı kaç tane alt kümesi vardır? (9). A { a, b, c, d, e, f, g, h}

Detaylı

ÖZEL AKASYA İLKÖĞRETİM OKULU 2011/2012 ÖĞRETİM YILI SINAV ÇİZELGESİ 2A SINIFI

ÖZEL AKASYA İLKÖĞRETİM OKULU 2011/2012 ÖĞRETİM YILI SINAV ÇİZELGESİ 2A SINIFI 2A SINIFI EKİM AYI KASIM AYI ARALIK AYI 24 Ekim 2011 Pazartesi 21 Kasım 2011 Pazartesi 05 Aralık 2011 Pazartesi 19 Aralık 2011 Pazartesi 02 Ocak 2012 Pazartesi 25 Ekim 2011 Salı OKULİSTİK 1 22 Kasım 2011

Detaylı

ÖZEL ALTIN NESİL İLKOKUL - ORTAOKUL ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ

ÖZEL ALTIN NESİL İLKOKUL - ORTAOKUL ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ ÖZEL ALTIN NESİL İLKOKUL - ORTAOKUL 07-08 ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ A/B 3 A/B 4 A/B 5 A/B 6 A/B/C 7 A/B 8 A/B EYLÜL 9 Salı DENEME DENEME DENEME DENEME 0 Salı DENEME 7 Salı DENEME EKİM 3 Pazartesi

Detaylı

İSTANBUL ATATÜRK FEN LİSESİ MATEMATİK YARIŞMASI /03/ :00 12:00

İSTANBUL ATATÜRK FEN LİSESİ MATEMATİK YARIŞMASI /03/ :00 12:00 İSTANBUL ATATÜRK FEN LİSESİ MATEMATİK YARIŞMASI 2018 25/03/2018-10:00 12:00 Öğrencinin Adı Soyadı: Okulu / Sınıfı : Lütfen tüm bilgileri doğru bir şekilde yazınız. Sınav sonunda kitapçık salon görevlisine

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Gezgin Satıcı Problemi 9. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Gezgin Satıcı Problemi Soru n tane şehri olan bir

Detaylı

Değerlendirme Sınavı 2-5. Sınıf CEVAP ANAHTARI

Değerlendirme Sınavı 2-5. Sınıf CEVAP ANAHTARI Değerlendirme Sınavı 2-5. Sınıf Türkçe C C B B A D B D A C A B A C D Matematik C D B D A D C A A D D C B A B Fen Bilimleri C D A B B C A D B C C D A D B Sosyal Bilgiler D C A C B A C D B B D D A B B İngilizce

Detaylı

2. K 6 tam çizgesinde kaç farklı mükemmel eşleme vardır? 4. Düzlemsel kodu (planar code) olan ağacın kaç köşe noktası vardır?

2. K 6 tam çizgesinde kaç farklı mükemmel eşleme vardır? 4. Düzlemsel kodu (planar code) olan ağacın kaç köşe noktası vardır? Ayrık Hesaplama Yapıları A GRUBU 0.06.01 Numarası :. K 6 tam çizgesinde kaç farklı mükemmel eşleme vardır? Adı Soyadı : SINAV YÖNERGESİ İşaretlemelerinizde kurşun kalem kullanınız. Soru ve cevap kağıtlarına

Detaylı

ÖZEL ALTIN NESİL ANADOLU LİSESİ ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ

ÖZEL ALTIN NESİL ANADOLU LİSESİ ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ ÖZEL ALTIN NESİL ANADOLU LİSESİ 2016-2017 ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ AY EYLÜL 20 Salı DENEME 1 DENEME 1 DENEME 1 DENEME 1 DENEME 1 YGS 1 DENEME 1 YGS 1 EKİM 18 Salı DENEME 2 DENEME 2 AY 1 Salı

Detaylı

1.SINAVLAR SINIF DÜZEYİ DERS ADI TARİH 2.SINAVLAR 3.SINAVLAR

1.SINAVLAR SINIF DÜZEYİ DERS ADI TARİH 2.SINAVLAR 3.SINAVLAR PAMUKKALE EĞİTİM VAKFI ÖZEL PEV ORTAOKULU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SINIF DÜZEYİ DERS ADI TARİH 4.Sınıf TÜRKÇE 1 Mart Salı 4.Sınıf 3 Mart Perşembe 4.Sınıf SOSYAL BİLGİLER 7 Mart Pazartesi 4.Sınıf TRAFİK

Detaylı

Graflar - Çizgeler. Ders 9. Graflar ve Tanımlar

Graflar - Çizgeler. Ders 9. Graflar ve Tanımlar Graflar - Çizgeler Ders 9 9-1 Graflar ve Tanımlar Bir grafın ne olduğunu açıklamadan önce belki de ne olmadığını söylemek daha iyi olabilir. Bu bölümde kullanılan graf bir fonksiyonun grafiği değildir.

Detaylı

ABCDE beş basamaklı bir doğal sayıdır.

ABCDE beş basamaklı bir doğal sayıdır. MATEMATİK TESTİ Soru 1. ABCDE beş basamaklı bir doğal sayıdır. Ege nin sözünü ettiği sayıda B nin değeri 5 azalırken D nin değeri 3 artıyor. Buna göre değerinde nasıl bir değişiklik olur? A) 4970 artar

Detaylı

a. Aynı sırada çekilen herhangi iki kartın aynı d. 4. çekişte iki torbadan da 4 numaralı kartların e. 2. ve 4. çekişte aynı numaralı kartların

a. Aynı sırada çekilen herhangi iki kartın aynı d. 4. çekişte iki torbadan da 4 numaralı kartların e. 2. ve 4. çekişte aynı numaralı kartların Örnek Problem - Sinemada, yan yana koltukta oturan arkadaş, ara verildiğinde kalkıyorlar. Dönüşte, aynı koltuğa rastgele oturduklarına göre; hiçbirinin ilk yerine oturmaması olasılığı Örnek Problem - 4

Detaylı

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Yazar Prof.Dr. Vakıf CAFEROV ÜNİTE 5 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; üstel ve logaritmik fonksiyonları tanıyacak, üstel ve logaritmik fonksiyonların grafiklerini

Detaylı

ÖZEL ALTIN NESİL İLKOKULU VE ORTAOKULU ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ

ÖZEL ALTIN NESİL İLKOKULU VE ORTAOKULU ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ ÖZEL ALTIN NESİL İLKOKULU VE ORTAOKULU 06-07 ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ AY GÜN A/B A/B 4/A 5 A/B/C 6 A/B 7 A/B 8 A/B 7 Pazartesi 8 Salı DENEME DENEME 9 Çarşamba 0 Perşembe DENEME Cuma Türkçe EKİM

Detaylı

6. SINIF MATEMATİK TESTİ A

6. SINIF MATEMATİK TESTİ A 6. SNF MATEMATİK TESTİ A. Aşağıdaki tabloda Elazığ ilinin dört günlük hava sıcaklık değerleri verilmiştir. Tabloya göre, gece ve gündüz sıcaklıkları farkı hangi gün en fazladır? Tablo: Elazığ ın Dört Günlük

Detaylı

30 m 2 30 m m 2. Koridor. 42 m 2 42 m m 2

30 m 2 30 m m 2. Koridor. 42 m 2 42 m m 2 . 30 m 30 m... 30 m Koridor 4 m 4 m... 4 m Bir alışveriş merkezinin. katının planı yukarıdaki gibidir. Koridorun sol tarafında 30 m 'lik, sağ tarafında 4 m 'lik mağazalar vardır. Mağazalar dikdörtgen biçimindedir.

Detaylı

Çizge teorisi. 1736, Euler, Königsberg Köprüleri problemini çözdü

Çizge teorisi. 1736, Euler, Königsberg Köprüleri problemini çözdü Çizge Algoritmaları Çizge teorisi 1736, Euler, Königsberg Köprüleri problemini çözdü Königsberg Köprüleri Problemi C A D B Çizge örneği 4 öğrenci: A, B, C, D 4 iş: FF, SC, W, BS FF SC W BS A B C D Soru:Tüm

Detaylı

SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI. Dr. Olgun Kulaç

SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI. Dr. Olgun Kulaç SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI Dr. Olgun Kulaç 2 SATRANÇ OYUNUNUN KURALLARI Madde 1: Satrancın Esasları Satranç oyunu, kare şeklindeki, Satranç Tahtası üzerinde, iki rakip arasında taşların sıra ile oynatılması

Detaylı

Projenin Adı: İstatistik yardımıyla YGS ye hazırlık için soru çözme planlaması

Projenin Adı: İstatistik yardımıyla YGS ye hazırlık için soru çözme planlaması Projenin Adı: İstatistik yardımıyla YGS ye hazırlık için soru çözme planlaması Projenin Amacı : YGS de başarılı olmak isteyen bir öğrencinin, istatistiksel yöntemler çerçevesinde, sınavda çıkan soru sayısını,

Detaylı

2 şeklindeki bütün sayılar. 2 irrasyonel sayısı. 2 irrasyonel sayısından elde etmekteyiz. Benzer şekilde 3 irrasyonel sayısı

2 şeklindeki bütün sayılar. 2 irrasyonel sayısı. 2 irrasyonel sayısından elde etmekteyiz. Benzer şekilde 3 irrasyonel sayısı 1.8.Reel Sayılar Kümesinin Tamlık Özelliği Rasyonel sayılar kümesi ile rasyonel olmayan sayıların kümesi olan irrasyonel sayılar kümesinin birleşimine reel sayılar kümesi denir ve IR ile gösterilir. Buna

Detaylı

Graflar bilgi parçaları arasındaki ilişkileri gösterirler.

Graflar bilgi parçaları arasındaki ilişkileri gösterirler. Graflar (Graphs) Graf gösterimi Uygulama alanları Graf terminolojisi Depth first dolaşma Breadth first dolaşma Topolojik sıralama Yrd.Doç.Dr. M. Ali Akcayol Graflar Graflar bilgi parçaları arasındaki ilişkileri

Detaylı

altın nesil İLKOKULU VE ORTAOKULU 2015-2016 ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ Türkçe 1 DENEME 1 İnsan Hak. Demokrasi 1

altın nesil İLKOKULU VE ORTAOKULU 2015-2016 ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ Türkçe 1 DENEME 1 İnsan Hak. Demokrasi 1 altın nesil İLKOKULU VE ORTAOKULU 205-206 ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ EKİM 20 Salı Türkçe DENEME 27 Salı 2 Pazartesi Demokrasi Türkçe KASIM 3 Salı 4 Çarşamba 5 Perşembe 6 Cuma 9 Pazartesi 0 Salı

Detaylı

201 201 ÖĞRETİM YILI 4 SINIFLAR ATABEY' E GİRİŞ SINAVI BAŞVURU KILAVUZU

201 201 ÖĞRETİM YILI 4 SINIFLAR ATABEY' E GİRİŞ SINAVI BAŞVURU KILAVUZU 201 201 ÖĞRETİM YILI 4 SINIFLAR ATABEY' E GİRİŞ SINAVI BAŞVURU KILAVUZU ATABEY'E GİRİŞ SINAVI BAŞVURU KILAVUZU BAŞVURU TARİHİ : 19 OCAK 20 28 ŞUBAT 20 SINAV TARİHİ : 07 MART 20 CUMARTESİ SINAV BAŞLAMA

Detaylı

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir.

Cümle içinde isimlerin yerini tutan, onları hatırlatan sözcüklere zamir (adıl) denir. ZAMİR (ADIL) Kitapları dolabın diğer rafına koyalım. Bunları dolabın diğer rafına koyalım. Yukarıdaki cümlelerde koyu yazılmış sözcükleri inceleyelim: ilk cümlede "kitap" sözcüğü bir varlığı kar şıladığından

Detaylı

Algoritmanın Hazırlanması

Algoritmanın Hazırlanması Algoritmanın Hazırlanması Algoritma, herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Çözüm için yapılması gereken işlemler hiçbir alternatif yoruma izin vermeksizin sözel olarak ifade

Detaylı

Algoritmalar. Çizge Algoritmaları. Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1

Algoritmalar. Çizge Algoritmaları. Bahar 2017 Doç. Dr. Suat Özdemir 1 Algoritmalar Çizge Algoritmaları Bahar 201 Doç. Dr. Suat Özdemir 1 En Kısa Yol Problemi Çizgelerdeki bir diğer önemli problem de bir düğümden diğer bir düğüme olan en kısa yolun bulunmasıdır. Bu problem

Detaylı

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ 1.GİRİŞ Bu bölüm lineer cebirin temelindeki cebirsel yapıya, sonlu boyutlu vektör uzayına giriş yapmaktadır. Bir vektör uzayının tanımı, elemanları skalar olarak adlandırılan herhangi bir cisim içerir.

Detaylı

Temel Mantık Kapıları

Temel Mantık Kapıları Temel Mantık Kapıları Tüm okurlara mutlu ve sağlıklı bir yeni yıl diliyorum. Bu ay, bu güne kadar oynadığımız lojik değerleri, mantık kapıları ile kontrol etmeyi öğreneceğiz. Konuya girmeden önce, henüz

Detaylı

DAHA (DAiresel HAreket)

DAHA (DAiresel HAreket) DAHA (DAiresel HAreket) Kişi Sayısı: 4 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık DAHA oyununda, kırmızı (birinci oyuncu), sarı (ikinci oyuncu), mavi (üçüncü oyuncu), ve siyah

Detaylı

A GRUBU Her bir yüzü düzgün beşgen olan düzgün 12-yüzlünün kaç ayrıtı vardır? A) 30 B) 24 C) 12 D) 36 E) 48

A GRUBU Her bir yüzü düzgün beşgen olan düzgün 12-yüzlünün kaç ayrıtı vardır? A) 30 B) 24 C) 12 D) 36 E) 48 Numarası : Adı Soyadı : SINAV YÖNERGESİ 2. K 5 tam çizgesinin bir kenarı çıkarılarak elde edilen çizgenin köşe noktaları en az kaç renk ile boyanabilir? A) 3 B) 4 C) 2 D) 5 E) 6 İşaretlemelerinizde kurşun

Detaylı

6. Ali her gün cebinde kalan parasının (2009) a, b ve c farklı pozitif tamsayılar, 9. x, y, z pozitif gerçek sayılar,

6. Ali her gün cebinde kalan parasının (2009) a, b ve c farklı pozitif tamsayılar, 9. x, y, z pozitif gerçek sayılar, 1. 9 2 x 2 ifadesinin açılımında sabit x terim kaç olur? A) 672 B) 84 C) 1 D) -84.E) -672 6. Ali her gün cebinde kalan parasının %20 sini harcamaktadır. Pazartesi sabahı haftalığını alan Ali ni Salı günü

Detaylı

FMV ÖZEL ERENKÖY IŞIK İLKOKULU VE ORTAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM SINAV TAKVİMİ

FMV ÖZEL ERENKÖY IŞIK İLKOKULU VE ORTAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM SINAV TAKVİMİ FMV ÖZEL ERENKÖY IŞIK İLKOKULU VE ORTAOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 2. DÖNEM SINAV TAKVİMİ Ay Tarih 4. SINIF 5.SINIF 6.SINIF 7.SINIF 8.SINIF 10 Şubat Pazartesi 11 Şubat Salı 12 Şubat Çarşamba 13

Detaylı

SU DALGALARINDA GİRİŞİM

SU DALGALARINDA GİRİŞİM SU DALGALARINDA GİRİŞİM Yukarıda iki kaynağın oluşturduğu dairesel su dalgalarının meydana getirdiği girişim deseni gösterilmiştir Burada kesikli çizgiler dalga çukurlarını, düz çizgiler dalga tepelerini

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

8. SINIF MATEMATiK ÜÇGEN

8. SINIF MATEMATiK ÜÇGEN 05 8. SINIF MTMTiK ÜÇGN Kenarortay: ir kenarın orta noktası ile karşısındaki köşe arasına çekilen doğru parçasına kenarortay denir. çıortay: ir köşeden, karşısındaki kenara kadar giden ve bu köşedeki açıyı

Detaylı

ÖZEL ALTIN NESİL ANADOLU LİSESİ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ

ÖZEL ALTIN NESİL ANADOLU LİSESİ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI l. DÖNEM SINAV TAKVİMİ AY KASIM EKİM AY AY ARALIK 15 Çarşamba DENEME 1 DENEME 1 22 Çarşamba DENEME 1 DENEME 1 DENEME 1 DENEME 1 DENEME 2 DENEME 2 3 Pazartesi Fransızca 1 4 Salı 5 Çarşamba Fransızca 1 Fransızca 1 DENEME 3 DENEME

Detaylı

8. SINIF MATEMATiK OLASILIK. Murat ÇAVDAR OLASILIK. Olasılık: Sonucu önceden kesin olarak bilinmeyen rastlantıya bağlı olaylara olasılık denir.

8. SINIF MATEMATiK OLASILIK. Murat ÇAVDAR OLASILIK. Olasılık: Sonucu önceden kesin olarak bilinmeyen rastlantıya bağlı olaylara olasılık denir. 04 8. SINIF MATEMATiK OLASILIK OLASILIK Olasılık: Sonucu önceden kesin olarak bilinmeyen rastlantıya bağlı olaylara olasılık denir. Bir zarın atılması, bir torbadan top çekilmesi, bir paranın yazı veya

Detaylı

CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kabuk Bölgeleri Oluşturma Çözümağındaki Elemanların Normal Yönlerini Kontrol Etme Çözümağında

Detaylı

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL BEYLERBEYİ İLKOKULU VE ORTAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SINAV TAKVİMİ

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL BEYLERBEYİ İLKOKULU VE ORTAOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SINAV TAKVİMİ LI HAFTASI İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL BEYLERBEYİ İLKOKULU VE ORTAOKULU 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SINAV TAKVİMİ Ders Saati 4. Sınıf Orta 1. Sınıf Orta 2. Sınıf Orta 3. Sınıf Orta 4. Sınıf 6 Eylül 2016

Detaylı

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Çözüm yöntemine geçmeden önce bazı tanımlara ihtiyaç vardır. Dikkate alınan G grafındaki düğümleri 1 den n e kadar numaralandırın. Uzunluğu a(i, j)>0 olarak verilen

Detaylı

BM202 AYRIK İŞLEMSEL YAPILAR. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞİMŞEK

BM202 AYRIK İŞLEMSEL YAPILAR. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞİMŞEK BM202 AYRIK İŞLEMSEL YAPILAR Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞİMŞEK Derse Genel Bakış Dersin Web Sayfası http://www.mehmetsimsek.net/bm202.htm Ders kaynakları Ödevler, duyurular, notlandırma İletişim bilgileri Akademik

Detaylı

SORULAR. 2. Noktaları adlandırılmamış 6 noktalı kaç ağaç vardır? Çizerek cevaplayınız.

SORULAR. 2. Noktaları adlandırılmamış 6 noktalı kaç ağaç vardır? Çizerek cevaplayınız. MAT3 AYRIK MATEMATİK DERSİ DÖNEM SONU SINAVI 4.0.0 Numarası :..................................... Adı Soyadı :..................................... SORULAR. Prüfer kodu ( 3 3 ) olan ağacı çiziniz.. Noktaları

Detaylı

2012 YGS MATEMATİK Soruları

2012 YGS MATEMATİK Soruları 01 YGS MATEMATİK Soruları 1. 10, 1, 0, 0, işleminin sonucu kaçtır? A) B), C) 6 D) 6, E) 7. + ABC 4 x 864 Yukarıda verilenlere göre, çarpma işleminin sonucu kaçtır? A) 8974 B) 907 C) 9164 D) 94 E) 98. 6

Detaylı

MUTLAK DEĞER. Örnek...6 : 1 x > 1 y > 1 z. Örnek...7 : x=1 5, y= 5 2, ise x+y y x x =? Örnek...1 : =? Örnek...8 : Örnek...2 : =?

MUTLAK DEĞER. Örnek...6 : 1 x > 1 y > 1 z. Örnek...7 : x=1 5, y= 5 2, ise x+y y x x =? Örnek...1 : =? Örnek...8 : Örnek...2 : =? TANIM MUTLAK DEĞER Örnek...6 : 1 x > 1 y > 1 z ise x y x z z y =? Bir x reel sayısına karşılık gelen noktanın sayı doğrusunda 0 (sıf ır) a olan uzaklığına x sayısının mutlak değeri denir ve x şeklinde

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 10.MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIFLAR FİNAL SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 10.MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIFLAR FİNAL SORULARI 7. SINIFLAR FİNAL SORULARI ) A 5 7 9 0 4 6 8 5 7 9 0 şeklinde 55 basamaklı A sayısı veriliyor. Buna göre, baştan 8. rakam nedir? ) x, y, z Z olmak üzere;, ve 8 sayıları sırasıyla; x.y, y.z ve x.z sayılarıyla

Detaylı

ÜNİTE 11 ÜNİTE 9 MATEMATİK. Kümeler. 1. Bölüm: Kümelerde Temel Kavramlar 2. Bölüm: Kümelerde İşlemler. 9. Sınıf Matematik

ÜNİTE 11 ÜNİTE 9 MATEMATİK. Kümeler. 1. Bölüm: Kümelerde Temel Kavramlar 2. Bölüm: Kümelerde İşlemler. 9. Sınıf Matematik ÜNİTE 11 ÜNİTE Kümeler 1. Bölüm: Kümelerde Temel Kavramlar 2. Bölüm: Kümelerde İşlemler 9 MATEMATİK 1. ÜNİTEDE HEDEFLENEN KAZANIMLAR 1. BÖLÜM: KÜMELERDE TEMEL KAVRAMLAR Kazanım 9.1.1.1: Küme kavramını

Detaylı

LİSE ÖĞRENCİLERİNE OKULDA YARDIMCI VE ÜNİVERSİTE SINAVLARINA (YGS ve LYS NA) HAZIRLIK İÇİN

LİSE ÖĞRENCİLERİNE OKULDA YARDIMCI VE ÜNİVERSİTE SINAVLARINA (YGS ve LYS NA) HAZIRLIK İÇİN LİSE ÖĞRENCİLERİNE OKULDA YARDIMCI VE ÜNİVERSİTE SINAVLARINA (YGS ve LYS NA) HAZIRLIK İÇİN Konu Anlatımlı Örnek Çözümlü Test Çözümlü Test Sorulu Karma Testli GEOMETRİ 1 Hazırlayan Erol GEDİKLİ Matematik

Detaylı

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir.

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. BAĞLAÇ Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Bağlaçlar da edatlar gibi tek başlarına anlamı olmayan sözcüklerdir. Bağlaçlar her

Detaylı

MEHMET PISAK ANADOLU LİSESİ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM ORTAK SINAV TARİHLERİ 1.SINAVLAR

MEHMET PISAK ANADOLU LİSESİ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM ORTAK SINAV TARİHLERİ 1.SINAVLAR MEHMET PISAK ANADOLU LİSESİ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. DÖNEM ORTAK SINAV TARİHLERİ 1.SINAVLAR TARİH SAAT 9-A/B/C/D/E 10-A/B/C/ 10-D/E 10-F 11-A/B/C/G 11-D 11-E/F 12-A/B/C 12-D 12-E 11 Kasım 2013

Detaylı

Olasılık Föyü KAZANIMLAR

Olasılık Föyü KAZANIMLAR Olasılık Föyü KAZANIMLAR Bir olaya ait olası durumları belirler. Daha fazla, eşit, daha az olasılıklı olayları ayırt eder, örnek verir. Eşit şansa sahip olan olaylarda her bir çıktının olasılık değerinin

Detaylı

Graf, noktalar yani diğer bir değişle düğümler ve bu noktaları birleştiren çizgiler yani ayrıtlar

Graf, noktalar yani diğer bir değişle düğümler ve bu noktaları birleştiren çizgiler yani ayrıtlar Projenin Adı: EULER İN YOLU İSTANBUL A DÜŞERSE Projenin Amacı: Çizge kuramının başlangıç noktası kabul edilen Königsberg köprüsü probleminden hareketle İstanbul ve Königsberg şehirleri arasında analoji

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLANLI DERS ÇALIŞMA

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLANLI DERS ÇALIŞMA YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLANLI DERS ÇALIŞMA Planlı Çalışma Nedir? Amacımıza ulaşmak için hangi dersi ne kadar

Detaylı

Ders 10: Düzlemde cebirsel eğriler

Ders 10: Düzlemde cebirsel eğriler Ders 10: Düzlemde cebirsel eğriler İzdüşümsel geometride bir doğruyu derecesi 1 olan homojen bir polinomun sıfırları kümesi olarak tarif ettik. Bir kuadrik, derecesi 2 olan homojen bir polinomla anlatılıyordu

Detaylı

BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal

BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal ATA ANADOLU LİSESİ BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Matematik Fen Bilimleri

Detaylı

Cebir Notları. Permutasyon-Kombinasyon- Binom TEST I. Gökhan DEMĐR, gdemir23@yahoo.com.tr. www.matematikclub.com, 2006

Cebir Notları. Permutasyon-Kombinasyon- Binom TEST I. Gökhan DEMĐR, gdemir23@yahoo.com.tr. www.matematikclub.com, 2006 MC www.matematikclub.com, 2006 Cebir Notları Gökhan DEMĐR, gdemir23@yahoo.com.tr Permutasyon-Kombinasyon- Binom TEST I 1. Ankra'dan Đstanbul'a giden 10 farklı otobüs, Đstanbul'- dan Edirne'ye giden 6 farklı

Detaylı

GRAFLAR (ÇİZGELER) karşılık gelen başka bir kenar yoktur. Sonuç olarak, bir basit grafta uv, köşe

GRAFLAR (ÇİZGELER) karşılık gelen başka bir kenar yoktur. Sonuç olarak, bir basit grafta uv, köşe 1 GRAFLAR (ÇİZGELER) 1. GRAFLAR VE GRAF MODELLERİ Tanım: Bir G=(V,E) grafı, boş olmayan köşeler (veya düğümler) kümesi V ve kenarlar kümesi E den meydana gelir. Her kenar kendisi ile bağlantılı 1 veya

Detaylı

26 Nisan 2009 Pazar,

26 Nisan 2009 Pazar, TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 17. ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATI - 2009 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI Soru kitapçığı türü A 26 Nisan 2009 Pazar, 13.00-15.30

Detaylı

ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ

ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ Asıl puan LYS lerde gelecek YGS yi hedeflediği gibi sonuçlandıran adaylarda bir rahatlama gözlenirken sınavı hedeflediği biçimde sonuçlanamayan

Detaylı

YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN

YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN 2011 PAZARTESĐ SAAT- 07:42 Sahne - 1 OTOBÜS DURAĞI Otobüs durağında bekleyen birkaç kişi ve elinde defter, kitap olan genç bir üniversite öğrencisi göze çarpar. Otobüs gelir

Detaylı

ÖSYM M TEMEL MATEMATİK TESTİ YGS / MAT. Diğer sayfaya geçiniz. 1. Bu testte 40 soru vardır.

ÖSYM M TEMEL MATEMATİK TESTİ YGS / MAT. Diğer sayfaya geçiniz. 1. Bu testte 40 soru vardır. TEMEL MATEMATİK TESTİ 2011 - YGS / MAT M9991.01001 1. Bu testte 40 soru vardır. 1. 2. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. işleminin sonucu kaçtır?

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş Ölümcül Kilitlenme (Deadlock) İşletim Sistemlerine Giriş - Ders06 1 Ölümcül Kilitlenme (Deadlock) Bilgisayar sistemleri, bir anda sadece tek bir kullanıcı tarafından kullanılabilecek

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA)

STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA) STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA) Mekanik sistemler üzerindeki kuvvetler denge halindeyse sistem hareket etmeyecektir. Sistemin denge hali için gerekli kuvvetlerin hesaplanması statik hesaplamalarla yapılır.

Detaylı

INTERNET NEDİR? INTERNET İN TARİHÇESİ WEB SAYFALARININ UZANTILARI

INTERNET NEDİR? INTERNET İN TARİHÇESİ WEB SAYFALARININ UZANTILARI INTERNET NEDİR? Dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Üretilen bilgiyi saklama, paylaşma ve ona kolayca ulaşma istekleri sonrasında ortaya çıkmış olan bir teknelojidir. Bilgilere

Detaylı

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Mercekler Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 6 Mercekler Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri cisim düzlem ayna görüntü g 1 1. çukur ayna perde M N P ayna mercek mercek sarı mavi g 1 Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler. Mavi ışık kaynağının

Detaylı

( ) (, ) Kombinasyon. Tanım: r n olmak üzere n elemanlı bir kümenin r elemanlı her alt kümesine bu n elemanın r li kombinasyonu denir.

( ) (, ) Kombinasyon. Tanım: r n olmak üzere n elemanlı bir kümenin r elemanlı her alt kümesine bu n elemanın r li kombinasyonu denir. Kombinasyon Tanım: r n olmak üzere n elemanlı bir kümenin r elemanlı her alt kümesine bu n elemanın r li kombinasyonu denir. n elemanın tüm r li kombinasyonlarının sayısı; (, ) C n r ( ) r n P n, r n!

Detaylı

Venn Diyagramları Kategorik önermelerle ilgili işlemlerde kümeler arası ilişkileri göz önüne almak bu konuda bize yardımcı olur. Bir kategorik önerme, kesişen iki daire ile temsil edilir ve buradaki daireler

Detaylı

PROBLEM. Problemin tanımlanması, çoğu kez çözülmesinden daha önemlidir. Albert Einstein

PROBLEM. Problemin tanımlanması, çoğu kez çözülmesinden daha önemlidir. Albert Einstein PROBLEMİ TANIMA KAZANIMLAR Bilimsel bir araştırmaya nasıl başlayacağını öğrenecek, Bir araştırma problemini tanımlayabilecek, Araştırmanız için gerekli literatür taramasını yapabilecek, Araştırmanızın

Detaylı

AKBİM-KOÇ AKPRO DERS DAĞILIM PROGRAMI

AKBİM-KOÇ AKPRO DERS DAĞILIM PROGRAMI AKBİM-KOÇ AKPRO DERS DAĞILIM PROGRAMI Genel Bilgiler/Ayarlar: Bu bölümde programın genel ayarları yapılır. Programa vereceğimiz isim ve Programımız kaç haftalık olacaksa bilgileri girilir. Haftaların başlangıç

Detaylı

Verimli Çalışma. Edinilmiş çalışma alışkanlıkları

Verimli Çalışma. Edinilmiş çalışma alışkanlıkları Verimli Çalışma Edinilmiş çalışma alışkanlıkları Bir üniversite öğrencisi olarak sizden beklenilen, bağımsız bir öğrenci olmanızdır. Kimse nasıl çalışmanız gerektiğini sizden daha iyi bilemez, ancak size

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 5. Konu Mercekler. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sını Soru itabı 4. Ünite Optik 5. onu Mercekler Test Çözümleri azer Işınının Elde Edilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümleri 1. çukur ayna sarı mavi perde ayna Sarı ışık ışınları şekildeki yolu izler.

Detaylı

EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI

EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI EUROSTUDENT ULUSAL ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE SONUÇLARI Prof. Dr. Nezih Güven (ODTÜ, Rektör Danışmanı) Doç. Dr. Ayşe Gündüz Hoşgör (ODTÜ,Sosyoloji Blm.) Y. Doç. Dr. Mustafa Şen (ODTÜ, Sosyoloji Bölümü) Bağlantı

Detaylı

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Abdullah KOPUZLU İÇİNDEKİLER HEDEFLER LOGARİTMİK VE ÜSTEL FONKSİYONLARIN İKTİSADİ UYGULAMALARI

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Abdullah KOPUZLU İÇİNDEKİLER HEDEFLER LOGARİTMİK VE ÜSTEL FONKSİYONLARIN İKTİSADİ UYGULAMALARI HEDEFLER İÇİNDEKİLER LOGARİTMİK VE ÜSTEL FONKSİYONLARIN İKTİSADİ UYGULAMALARI Logaritmik ve Üstel Fonksiyonların İktisadi Uygulamaları Bileşik Faiz Problemleri Nüfus Problemleri MATEMATİK-1 ProfDrAbdullah

Detaylı

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş?

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Benim adım Deniz. 7 yaşındayım. Bu hafta sonu annem ve babamla birlikte kampa gittik. Kampa

Detaylı

IQ PLUS BUTİK EĞİTİM MERKEZİ

IQ PLUS BUTİK EĞİTİM MERKEZİ TÜRKÇE www.ilusegitim.com 0 232 2013 2013 www.ilusegitim.com www.ilusegitim.com 0 232 2013 2013 www.ilusegitim.com 2013 www.ilusegitim.com 0 232 2013 www.ilusegitim.com www.ilusegitim.com 0 232 www.ilusegitim.com

Detaylı

YGS / Temel Matematik Soru ve Çözümleri

YGS / Temel Matematik Soru ve Çözümleri 8 9 4 4 7 0 4 5 4 4 + 5 = 4 + 5 = 1 5 = (Cevap E) Rasyonel Sayılar 1 8 4 8 8 4 6 9 ( ) = = 6 6 4 ( ) 8 8 8 1 1 8 4 = = = 16 (Cevap D) Üstlü Sayılar 1 1 7 + = 1 1 6 6 6 7 + 1 = 7 + 1 = 81 + 1 = 9+ 1 = 10

Detaylı

İlkokulu - 3/ Sınıfı *** Matematik *** Geometrik şekiller - 3

İlkokulu - 3/ Sınıfı *** Matematik *** Geometrik şekiller - 3 İlkokulu - 3/ Sınıfı *** Matematik *** Geometrik şekiller - 3 Adım Soyadım : Okul Numaram:. S ü l e y m a n O C A K S ü l e y m a n O C A K S O ü l C e y A m a K n İlkokulu - 3/ Sınıfı *** Matematik ***

Detaylı

3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ

3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ 3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ Ormancılık faaliyetlerinin gerçekleşebilmesi için alt yapı tesisi olan orman yolları olmalıdır. Orman Yollarının Özelliği Orman yolu bir bilgisayar programı gibidir. Nasıl ki

Detaylı

denklemler Kazanım :Gerçek yaşam durumlarına uygun birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemleri kurar.

denklemler Kazanım :Gerçek yaşam durumlarına uygun birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemleri kurar. denklemler Kazanım :Gerçek yaşam durumlarına uygun birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemleri kurar. Denklem: İçinde bilinmeyen bulunan ve bilinmeyenin bazı değerleri için doğru olan eşitliklere denklem

Detaylı