Ticaret Odası Yönetim Kurulu BaşkanYardımcısı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ticaret Odası Yönetim Kurulu BaşkanYardımcısı"

Transkript

1 DIŞ TİCARETİMİZDE ULAŞTIRMA SEKTÖRÜ Dündar Uçar İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu BaşkanYardımcısı

2 Dış Ticaret Derneğinin hazırladığı bu toplantının konusu olan "Dış Ticaret ve Ulaştırma Seminerin"de ulaştırma sektörü içinde yer alan ve gelir açısından ihracat etkisi yapan bir ulaştırma alt sektörünü inceleyeceğiz. Transit taşımacılık, sektör geliri olarak ihracat etkisi yaparken ayrıca bir ulaştırma türü olarak literatürde yer almaktadır. Transit taşımacılık konusunda vereceğimiz tebliğimizde sırası ile Dünya'da transit taşımacılığın gelişimi; Türkiye'de transit taşımacılık ve transit taşımacılığı doğuran nedenler transit taşımacılığın altyapısı; Transit taşımacılık ile ilgili kanunlar ve resmi belgeler ve en son bölümde transit taşımacılığı geliştirmek için alınması gereken tedbirlere yer verilmiştir. ı. Transit Taşımacılığın Gelişimi 1.1. İlk Çağlardan Bugüne Transit Taşımacılık Tarihin ilk çağlarından itibaren uygarlıkların geliştikleri yörelerde canlı bir ticaretin yapıldığı bilinmektedir. Tarihi olaylar derinlemesine incelendiğinde savaşların kökeninde ekonomik sorunların bulunduğunu ve bir çoğunun da uluslararası ticaret yollarının denetimini ele geçirmek için meydana geldiğini tespit edebiliyoruz. İlkçağlarda Hint, İran, Çin, Akdeniz çevresindeki uygarlıklar arasında ticari ilişkiler olduğunu görmekteyiz. Bu çağlardan itibaren Anadolu büyük bir ticarete sahne olmaktadır. Doğu Roma İmparatorluğu'nun kurulmasından sonra ise Suriye ve Mısır'dan gelen ticaret malıarına karşı adeta bir blokaj uygulaması sonucunda Doğu ve Batı arasındaki tüm transit yollar İstanbul'da toplanmıştır. Arapların Orta Doğu, Batı ve Orta Asya'da etkin olması sonrasında transit taşımacılık Arapların tekeline geçmiştir. Emeviler ve Abbasiler devrini kapsayan dönemlerde Arap ülkeleri büyük gelişmeler göstermişlerdir.

3 - 2 - XI.Yüzyılın sonlarına doğru başlıyan haçlı seferleri sonucunda Hristiyanlar Suriye ile Antalya'yı ellerine geçirmişlerdir. Bu durum Basra, İran ve Hindistan'dan gelen malların Mısır'a yönelmesine neden olmuştur. Haçlıların Mısır'ı etkileri altına alması ile Trabzon İran yolu ticareti canlanmıştır. 15. ve 16.yüzyıl coğrafi keşifler sonucu transit yollar değişmiş, 20.yüzyılın ikinci yarısında petrol ülkelerinin öneminin artması sonucu Ortadoğu transit ticareti tekrar canlanmıştır. Bugün birçok taşımacı ülke olanca gücü ile bu ticaretten pay almaya çalışmaktadır. Türkiye'de bu ülkelerden biridir Avrupa'da Transit Taşımacılık Avrupa'da bir çok kara ülkesi en yakın deniz limanına bağlanarak yabancı ülke tankerleri ve kara ve demir yolu taşımacılığı bağlantılı geliştirdikleri transit taşımacılık bir çok serbest bölge ve transit bölgelerin kurulmasına neden olmuştur. ayırabilir iz Avrupa ülkelerini transit taşımacılık açısından üç gruba a) Avrupa kıyısında kaldıkları için transit trafikten etkilenmeyen, fakat bu trafiğin meydana gelmesine neden olan ülkeler (Hollanda, Norveç gibi). b) Coğrafi açıdan ara durumda bulunan ve dağ sırası ya da iç sular gibi bir veya daha fazla sayıda coğrafi engel ihtiva eden ülkeler (Danimarka, Avusturya gibi); c) Coğrafi açıdan merkezi durumda bulunan, ancak dikkate değer bir coğrafi engele sahip bulunmayan ülkeler (Batı Almanya, Fransa gibi). Bazı Avrupa ülkelerinin transit taşımacılık açısından durumları ise şöyledir :

4 - 3 - Danimarka'da temel kapasite problemi İskandinavya ile Avrupa kıtası arasındaki trafiktir.hernekadar hacim itibariyle, gemi ile taşıma ağırlıklı ise de karayolu ve demiryolu ile taşımalar bir dereceye kadar işlenmiş ve dolayısıyla yüksek değerli yarı mamulleri kapsamaktadır. Avusturya'da ise komşu ülkelerin iktisadi büyüme hızıarına bağlı olarak transit hacminin 1961 yılına göre 2000 yılına kadar, 6-9 kat artması öngörülmektedir. Demiryollarının giderek düşen payının arttırılması için taşıma zamanının düşürülmesi hedef alınmıştır. Alınan tedbirler sonucu 1984 yılından itibaren Avusturya Devlet demiryolları eşya taşımacılığındaki payı süratle artmıştır. Batı Almanya'da ise transit trafiğin toplam trafik içindeki payı oldukça düşüktür. önümüzdeki yıllarda giderek artması beklenmektedir. 2. Türkiye'de Transit Taşımacılık 2.1. Transit Taşımacılığı Doğuran Nedenler özellikle 1973 Petrol Krizi'nin ardından Ortadoğu'nun bilhassa petrol üreticisi ülkelerin ellerine geçen dövizler ve sonuç olarak da ithalatlarında büyük artışlar olmuştur. Adeta bir patlama biçiminde ortaya çıkan büyük mal trafiği tarihi transit yollarının yeniden önem kazanmasına yol açmıştır yılı Sonbaharında başlayan Irak-İran savaşı bazı transit yollarının terk edilmesine neden olmuştur. Türkiye dışında olan bu yollar tenhalaşırken, Türkiye içi transit yollar hareketlenmiştir yılı sonlarında ise petrol fiyatlarındaki düşme transit ticaretin büyük oranda azalmasına neden olmuştur.

5 - 4 - Transit taşımacılığın güzergahlarına göz attığımızda Türkiye'den geçen transit yolların bu ortamda ne kadar ucuz ve tehlikesiz olduğu görülmektedir. Transit yollarda Ortadoğuya giden şu alternatifler bulunmaktadır : a) Türkiye üzerinden, karayolu, demiryolu, denizyolu, karayolu ve denizyolu + demiryolu ile; için); b) Sovyetler Birliği üzerinden demiryolu (sadece İran c) Basra Körfezi limanları vasıtasıyla denizyolu ve karayolu (Savaş nedeniyle kısıtlı olarak İran'a yönelik taşımacılık vardır; İrak'a yönelik olan taşımacılık hemen hemen durmuştur); d) Suriye ve Lübnan limanlarından istifadeyle "denizyolu + karayolu" veya "demiryolu + karayolu" (ancak Lübnan 1 daki içsavaş ve Irak-Suriye arasındaki gerginlik önemli kısıtlama getirmektedir); e) ürdün Akabe limanından istifade (sadece Irak için) Bu alternatif yollar incelendiğinde Türkiye üzerinden yapılan transit taşımacılığın güvenli bir yol olduğu ortaya çıkar. 3. Transit Taşımacılığın Alt Yapısı Transit taşımacılık yönünden altyapı denince liman, terminal, karayolu ve demiryolu ağları, limanlarda elleçleme (handling) ve depolama olanakları anlaşılır. inceleyelim : Konuyu bir de bu açıdan ülkemiz şartlarını gözönüne alarak

6 Limanlar Türkiye'de onbiri esas olmak üzere 20 liman, ll yat limanı, 58 iskele, 36 balıkçı limanı ve 26 balıkçı barınağı ile toplam 151 ünite mevcuttur. Bunlardan transit taşımacılığa konu olan limanlar Akdeniz'de Mersin ve İskenderun, Karadeniz'de Samsun, Trabzon ve Hopa'dır. Son yıllarda çoğalan talebe bağlı olarak Giresun limanının da kullanıldığı gözlenmektedir. Bu limanların yıllık gemi kapasitesi Mersin'in 4198, Giresun'un 1575, Hopa'nın 1425, İskenderun 976, Samsun'un 811, Trabzon' un 525 gemidir. Limanlarımızın çok maksatlı, fakat iş verimliliği yönünden tatmin edici olmadığı bilinmektedir. Ayrıca limanlarımızın rıhtım uzunluklarının yetersiz olduğu ve teçhizat yönünden bazı eksikliklerin bulunduğu tespit edilmiştir. Yukarıda belirttiğimiz limanlarımızın toplam yük elleçleme kapasitesi yılda ton'dur. Depoların alan kapasitesi ise yılda ton'dur Karayolları Türkiye üzerinden yapılmakta içinde en önemli pay karayollarına aittir. olan transit taşımacılık Karayollarında l950'den sonra büyük gelişme olmuştur. Ham yolların oranı giderek düşmüştür yılında toprak tevziyeli ham yollar toplam yolların % lü'nu oluşturmaktadır. Asfalt, beton, parke yollarda süratle artış mevcuttur yılı itibariyle, yük taşımalarının % sının, yolcu taşımalarının ise% 59.3'ünün karayolları ile yapıldığı tahmin edilmektedir.

7 Demiryolları Mevcut demiryolu sebekemiz transit taşımacılık için yetersiz durumdadır. Şebekenin büyük kısmı çağdaş standartların gerisinde bulunmaktadır. anahat uzunluğu Halen TCDD tarafından işletilmekte olan demiryolu toplam (2. ve 3.hatlarla birlikte) 8360 km. olup, bunun sadece 392 km. kadarı elektriklidir. Ray ağırlığı bakımından% 87'si standart altı rayla,ray yaşı bakımından % 59'u 30'dan daha yaşlı rayla döşelidir. Travers yönünden ise % 20'si beton, % 80'i ahşap ve çelik traverslidir. Bu arada 1985 yılı itibariyle demir yollarının payının yük taşımacılığında% 9.7, yolcu taşımacılığında ise% 22.2 olduğu belirlenmiştir Havayolu Türkiye'de transit ticaret açısından uçak yetersizliği ve mevzuat nedeniyle havayolunun önemli bir rolü yoktur. Oysa, hava ulaşımı çok rahat ve süratli oluşu sayesinde, uçakla yük ve yolcu taşımacılığı hem stratejik hem de ekonomik yönlerden büyük değer taşımaktadır. Askeri amaçlı olanlar hariç tutulursa Türkiye'de 16 hava alanı bulunmaktadır. Atatürk, Esenboğa, Çiğli, Antalya, Adana uluslararası havalimanı statüsündedir. Bunlardan ilk ücü uluslararası tarifesiz seferlere açıktır. 4. Transit Taşımacılıkla İlgili Konular ve Resmi Belgeler Türkiye'de transit taşımalar ile ilgili ilk ve önemli düzenleme "Karayoluyla Uluslararası Eşya ve Yolcu Taşıma Esasları" adlı Bakanlar Kurulu kararıdır.

8 - 7 - Sözkonusu belge gün ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Bu karar 8/984 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekinde yer almıştır. İlgili belgelerin konusu "Türkiye üzerinden karayoluyla transit; Türkiye'ye demiryolu, denizyolu, havayolu ile gelip karayolundan üçüncü ülkelere ve Türkiye'den veya Türkiye'ye karayolu ile yapılan taşımalardır" denmektedir. Konu kapsamına ise giren taşımacılık da şu şekilde sıralanmıştır : a) Türkiye'ye karayoluyla herhangi bir hudut kapısından giren veya Türkiye'nin herhangi bir deniz limanına gemi ile gelen karayolu taşıtlarıyla yapılan transit taşımaları, b) Türkiye'ye demiryolu, denizyolu, lla'llayolu ile gelen eşyanın varış yerlerinden karayolu taşıtlarıyla üçüncü ülkelere yapılan taşımalar, c) Türkiye'den karayolu taşıtları ile diğer ülkelere yapılan eşya ve yolcu taşımaları, d) Diğer ülkelerden ~arayolu taşıtları ile Türkiye'ye yapılan eşya ve yolcu taşımaları. edilmektedir. Tebliğimize konu olan taşımacılık a ve b bendierinde tarif Bu konuda diğer önemli belge 12 Ekim 1983 gün ve Resmi Gazete'de yayımlanan "Karayolu ile Uluslararası Eşya Taşıyan Araçların seyir, Konaklama, Denetleme, Uygulama, Güvenlik İşlemlerine 'ait Yönetmelik" tir. Yönetmelik bu konuda bütün teknik özellikleri kapsamaktadır. Transit taşımacılıkla ilgili politikaların belirlendiği resmi belge ise Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı'dır. Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planında yeralan hususlar şunlardır :

9 - 8 - Paragraf 398 : V.Plan Döneminde dış ticaret ve transit taşımalar yönünden önem taşıyan Samsun, Trabzon, İzmir, Mersin, İskenderun limanlarında yapılmakta olan yatırımlar tamamlanacak, ayrıca araç-gereç noksanlıkları giderilerek kapasiteleri arttırılacaktır. Bu limanların konteyner faaliyetlerine elverişli hale getirilmesi için gerekli düzenlemeler, terminal inşaatları ve araç-gereç temini gerçekleştirilecektir. Paragraf 404 : Demiryolları yapımında Tezer-Kangal, Arifiye Sincan, Aliağa-Menemen gibi önemli projelere devam edilecektir. Hanlı Bedirli-BostanJKaya bağlantısının yapımına ve cevher taşımacılığı yönünden önem taşıyan ve mevcut hattın darboğaz olan kesiminin düzeltilmesini amaçlayan Narlı-Toprakkale demiryolunun yapımına taşlanacaktır. Ayrıca, transit taşımalar ve ülke taşımaları yönünden önemli bazı yeni demiryolu bağlantılarının yapımı dönem içinde dikkate alınacaktır. almaktadır : Konu Beş Yıllık Planın ilkeleri ve politikaları içinde de yer Paragraf 416/4'te, Ülkemiz üzerinden karayolu ile yapılan transit taşımaların ülkemizin daha avantajlı olduğu demiryolu ve limanlara kaydırılması için gerekli imkanlar hazırlanacaktır denmektedir. Beşinci Beş Yıllık Kalkınma Planı'nda yer alan görüşlerden anlaşıldığı gibi transit taşımacılığın karayolu taşımacılığından, demi~ve denizyollarına kaydırılması öngörülmektedir. Bu konuda ilk önce limanların noksanlarının giderilmesi ve konteynır faaliyetlerine elverişli hale getirilmesi planlanmış ve diğer taraftan yeni demiryolları inşaası planlanmıştır.

10 - 9 - V. TRANSİT TAŞIMACILIKTAN TÜRKİYE'NİN BEKLEDİKLERİ Ortadoğu ülkelerinin yoğun talebi sonucunda Türkiye üzerinden geçen yollarda trafik artınca, Türkiye'nin bu işten kazancının ne olacağı veya ne olması gerektiği de sık tartışılan bir konu haline geldi. Transit taşımalardan yararlanılabilecek konuların şunlar olduğu düşünülebilir : a) Liman hizmetleri için alınan ücretler : Bunların liman hizmetlerinin maliyetinden daha yüksek tespit edilmesi gerekir. b) Karayolları için alınan ücretler : Karayollarının bakım ve tutumu, onarımı, trafiğin ve nakliyenin denetimi için çeşitli ücretler alınabilir. Bunların da hizmetin gerektirdiğinden fazla olması icap eder. c) Taşıtların bakım ve onarımından elde edilecek gelirler : Ülkemizin, esasen, tamir ve yenileştirmede oldukça başarılı olduğu hemen her şehrimizde mevcut tamirciler ve oto sanayi sitelerinden bilinmektedir. Bu bakımdan önemli ölçüde gelir elde edilmesi mümkündür. Ancak hem ucuza mal edilmeleri hem de çok düzenli biçimde organize edilmeleri şarttır. d) Akaryakıt satışından elde edilecek gelir : Akaryakıtın Türkiye' ye maliyetinden daha yüksek bir fiyata satılması bir gelir kaynağı olabilir. Burada Türkiye'nin komşu ülkelerden elverişli koşullarla aldığı petrolün değerlendirilmesi fırsatı bulunmaktadır. e) Konaklama tesislerinin işletilmesinden elde edilecek gelir: Eski devirlerde, transit güzergahlarda kervansaraylar yapıldığı bilinmektedir. Bugün de, Türkiye parkurunun bir gün içinde geçilemeyecek kadar uzun olduğu gözönüne alınırsa, uluslararası standartlarda veya bunlara yakın konaklama tesislerinin işletilmesi ile, her yıl ülkemizden geçen binlerce kişiye hizmet verilebilmesi ve gelir elde edilmesi mümkündür.

11 f) Taşıt sahiplerine iş fırsatları yaratılması : Yurtiçi taşımalarda veya ihracat-ithalat taşımalarında, sezon nedeniyle, atıl kapasitenin mevcut olduğu hallerde bu kapasite transit taşımalara kaydırılabilir. g) Döviz geliri : Türkiye'den geçen tüm yabancı taşıtlardan alınan ücretler dövizle ödeneceğinden, sayılan tüm hizmetlerden önemli bir meblağ sağlanabileceği görülmektedir. Bunların dışında Türkiye'de henüz bulunmayan transit serbest bölge veya serbest liman uygulamasına geçilmesi halinde de sayılan gelir ve yararların dışında şunlar da akla gelmektedir : a) Malların depolanmasından elde edilecek gelir : Serbest bölge veya serbest limanda dışarıdan getirilen malların antrepolarda depolanmasından dolayı antrepo ücretleri, istif çalışmalarından alınacak ücretler önemli bir kaynak oluşturabilir. b) Malların işlenmesinden elde edilecek katma değer : İthal edilen malların burada temizlenmesi, bakım ve tutumunun yapılması, ambalajlanması gibi ufak değişikliklerin yanında yeni mamuller üretilmesi tarzında önemli değişiklikler göstermesi mümkündür. Her iki halde de bu malların reeksportu halinde bir döviz (yani gelir) elde edilebilecektir. c) Sağlanacak istihdam : Serbest bölge ve serbest limanda yürütülen faaliyetler, Ortadoğu'ya dönük olmakla beraber Türkiye'de istihdamı arttırıcı ve işsizlik sorununu hafifletici açısından önemli sosyal ve iktisadi yararlar sağlayacaktır. d) Bölgesel kalkınma : Transit serbest bölge ve serbest limanın kurulmasının mümkün ve yararlı olacağı bölgeler ülkemizin Ortadoğu ülkelerinin komşusu niteliğindeki parçası olacaktır. Buraların nisbeten geri kalmış oldukları da malumdur. Bu nedenle kurulacak sınai ve ticari tesisler bu kesimlerde de iktisadi ve toplumsal kalkınınayı hızlandırıcı bir etki yaratacaktır.

12 - ll - e) Dışa açılmanın sağlayacağı yararlar : Ülkemizdeki tüm ulaştırma sistemlerinin iç pazara sıkışıp kalmanın yarattığı sorunlarla malul olduğu bilinmektedir.transit ticaretin gelişmesi hem uluslararası rekabete açılma; hem uluslararası piyasalarda faaliyet gösterıneyi gerektireceğinden bundan maliyetierin düşmesi, hizmetin verimliliği ile niteliğinin yükselmesi ve pazarlamaya yönelik bilgi ve tecrübenin artması gibi ek yararlar da elde edilebilecektir. 6. Transit Taşımacılığın Gelişmesi İçin Alınması Gereken Tedbirler 6.1. Transit Karayolu Taşımacılığı : Türkiye'nin Avrupa-Orta Doğu transit taşımacılığındaki tek rakibi Bulgaristan'dır. Bulgaristan bu tür taşımacıbkta payı 1984 yılında % 36.7, 1985 yılında ise% 4l.l'dir. ülkemizin transit taşımacılıktakipayı l980'de toplam Avrupa-Orta Doğu transit taşımacılığndaki payı % 6.9 iken, sırası ile% 8.7,% 14.4, % 15.1 ve 1985 yılında% 14.8 gerilemiştir yıllarında artışın düştüğü müşahade edilmektedir.burada İran-Irak savaşı sonucunda gerileyen yük kapasitesini de gözönüne almak gereklidir yılında çeşitli araç transit taşımacılık yaparken 1985 yılında araç transit taşımacılığa yönelmiştir. Bu tip taşımacılıkta Yugoslavya üçüncü sıradadır. l984 de Yugoslavların payı % 10.6, l985'te ise % l2.l'dir YILI TRANSİT TAŞIMACILIK Gelir (Milyon $) Sefer Sayısı Toplam Kaynak Merkez Bankası ve UND Türkiye Avrupa-Ortadoğu transit taşımalarında% 20.6 oranında bir düşüş gözlenmektedir. Türk araçlarında ise % 22.4'lük bir düşüş saptanmıştır.l984 yılında Avrupa-Ortadoğu relasyonunda sefer yapan Türk araçları 1985 yılında sefer yapmışlardır.l985 yılının transit taşımacılık için bir kriz yılı olduğu gerçeği ortadadır.l985 yılında transit taşımacılıktan elde edilen gelir ise milyon dolar olmuştur yılında yük azlığı sorunu olarak karşımıza çıkan durum, 1984 yılında olumsuz iç rekabetin sonucudur. Burada anlaşılması gereken husus şudur: Transit ticaret şekli itibari ile iç fiyatları etkileyen bir sektör değildir. Taşıma firmaları ne kadar yüksek navlunla yük alırlarsa karları o kadar yüksek olacaktır. Bu karlılığın yüksekliği isteğe bağlı değildir. Rakip ülkelerin hangi yükseklikte navlunla yük aldığına bağlıdır. Bu nedenle transit taşımacılıkta fiyat hareketlerini inceleyecek ve fiyatları anında üyelerine bildirecek bir sistem geliştirmesi gereklidir. Bu sistem UND'ce geliştirilebilir.

13 Yurt dışında bürolar açılarak rakiplerimizin navlun fiyatlarının üyelerine anında duyurulması şarttır. Transit taşımacılıkta artırılacak payımız rakip ülkelerin aleyhine gelişmesi kaçınılamaz. Bu durumun fiyatların rakip fiyatlara eşit veya altında olması dışında meydana gelmesi imkansızdır. Böyle bir sistemde eğitilmiş personelin rolü çok büyük olacaktır. Yabancı dili olan dünya piyasalarındaki gelişmeleri izieyebilen ve fiyat hareketlerini takip edebilen elemanların kullanılması transit yük alma imkanını büyük çapta artıracaktır. Bu tip personelin eğitilmesi gereklidir. üniversitelerimizin Ulaştırma Bakanlığı ile işbirliği yaparak bu yönde eğitimi vermesi gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca bu hususlar türk TIR şoförleri için de geçerlidir. Bilhassa transit taşımacılıkta taşıma süresini azaltmak için gümrük idarelerince yapılan işlemlerin azaltılması gereklidir. Taşıma sürelerinin azaltılması Türk TIR taşımacılarının itibarını arttıracak bu tip taşımacılıkta aranan ülke olma imkanını verecektir. Ayrıca, uzak ülkelere yönelik transit taşımacılıkda navlun rekabetini sağlıyacak bir sistem geliştirilmesinin uygun olacağı görüşündeyiz. Burada belirtilmesi gereken diğer bir husus da TIR'larımızın yaşlı olmasıdır TIR'la, Avrupa'nın en büyük nakliye filosuna sahip olmamıza rağmen transit taşımacılıktan aldığımız hisse % l5'dir. % 40 paya sahip olan Bulgarların 5500 aracı, % 12 paya sahip olan Yugoslavların 4500 aracı ve bu ülkeleri takip eden Romenierin 1500 dolayında aracı bulunmaktadır. Bu ülkelerin TIR'ları ortalama 4 yaşını geçmemektedir. Bu durum rakipierimize göreceli bir üstünlük sağlamaktadır. Türk TIR'ları yılda Türkiye-Avrupa seferi yapabilirken, bu rakam örneğin Avusturya'lı TIR'larda dür. Bunun için filomuzun süratli yen~lenmesi ve gençleştirilmesi şarttır.

14 Transit Deniz Taşımacılığı: Transit Deniz Taşımacılığında tebliğimizin başında değindiğimiz altyapı sorunlarına burada yer vermek istiyorum. Bu konuda şu tedbirlerin alınması gereklidir: - Mal getiren gemilerin bekleme sürelerinin kısaltılması ve uzun süre limanlarda yer işgal etmemesi. - Rıhtım düzenlemelerinin yapılması ve her türlü geminin yanaşması için yeterli olması - Vardiye ve postaların düzenlenmesi, - Haberleşme imkanlarının arttırılması (Teleks) Bu tip altyapı tedbirlerinin dışında konteyner taşımacılığına önem verilmesi gemilerin bekleme sürelerini azaltacağı gibi büyük bir zaman tasarrufu yaratacaktır. Ayrıca bir süredir faaliyette bulunan İstanbul-Köstence,Köstence İstanbul Ro-Ro hattının transit deniz taşımacılığı ve kara taşımacılığında etkin hizmet verdiği gözlenmektedir. Burada İstanbul-Köstence hattı ile ilgili bilgi vermeden önce Ro-Ro ile TIR nakledilmesinin çok kolay olduğunu vurgulamak istiyoruz. Konteynerler ambar kapaklarının üzerine dahi yerleştirilebilmektedir. için daha fazla yükü Ro-Ro gemileri ile ta üstüste yerleştirilebildiği şımak imkanı vardır. alınmıştır: Bu hatta 1985 yılı itibariyle TIR taşımacılığında şu sonuçlar

15 İSTANBUL-KÖSTENCE RO-RO HATTI 7 ay itibariyle Köstence-Istanbul Istanbul-Köstence (1985 yılı sonu) İ thal Transit İhraç Transit Ülkeler Dolu 1 Boş Dolu 1 Boş Dolu 1 Boş Dolu 1 Boş Türkiye ( 3) ı (lll) Romanya 166 (1) (lo) 119 (160) 227 (1403) Hollanda 13 (l) 7 2 ( 27) B. Almanya 5 (2) 3 4 ( 3) İngiltere 3 ürdün ı ı (1) ı (ı) Iran 4 Yugoslavya TOPLAM ( 7) (lo) (302) 228 (1404) Kaynak: UND'nin Sesi Ocak 1986 Sayı: 9 Köstence-Istanbul hattında transit geçişlerin ithal geçişlerinden daha yüksek olduğu gözlenmektedir. Bu nedenle Ro-Ro taşımacılığının transit taşımacılığının artırıcı etki yapacağı muhakkak gözü ile bakılmalıdır. Böylece deniz-kara kombine transit taşımacılığı ülkemizde Ro-Ro taşımacılığı kanalıyla gelişecektir. Bu hatta işleyen gemi sayısının artırılarak daha etkin bir hizmet verilmesi yoluna gidilmesi gerektiği kanısındayız.

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU ŞUBAT 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

Hatay İskenderun Bilgi Notu

Hatay İskenderun Bilgi Notu İskenderun Bilgi Notu Bölgemizin lokomotif sektörleri ticaret, nakliye, inşaat ve sanayi olarak ifade edilebilir. ilinde demir çelik ürünleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler

Detaylı

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1. Ulaştırma Ulaştırma; sermaye, işgücü, hizmetler ve malların ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde en hızlı biçimde hareket etmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu altyapının güçlü olmasının yanı

Detaylı

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK YÜKLERİMİZİ YAKLAŞIK %90 ORANINDA KARAYOLU İLE NEKLEDİYORUZ. YÜK NAKLİYESİNDE DENİZLERİMİZDEN SADECE %5 ORANINDA FAYDALANABİLİYORUZ. KARAYOLUNUN YAKIT SARFİYATI ÇOK YÜKSEK DOLAYISIYLA

Detaylı

OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ

OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ 14.09.2017 OCAK-AĞUSTOS 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ Türk Karayolu Taşımacılarının Gittiği Ülkelerin Tümü Türk İhracat Taşımalarında Yoğunluk Haritası İHRACAT TAŞIMALARI Geçen yıl Ocak-Ağustos

Detaylı

TEMMUZ 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

TEMMUZ 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU TEMMUZ 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 yılı içerisinde Türk araçlarının karayolu ile taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi OCAK-HAZİRAN 2018 İHRACAT VERİLERİ

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti 2012 İstatistikleri 2013 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...1 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN

Detaylı

EKİM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

EKİM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU EKİM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 yılı içerisinde Türk araçlarının karayolu ile taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi İHRACAT TAŞIMALARI UND nin derlediği

Detaylı

AĞUSTOS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

AĞUSTOS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU AĞUSTOS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 yılı içerisinde Türk araçlarının karayolu ile taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi İHRACAT TAŞIMALARI UND nin derlediği

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatay Hakkında Genel Bilgiler Hatay; gerek demografik yapısı ve kültürel mozaiği, gerek üretim

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti İstatistikleri 2012 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...3 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN YÜK

Detaylı

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD.

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. Multi Modal İmkanlar Mart 2012 2010 yılında sadece Hamburg

Detaylı

Türk araçlarının taşıma yaptığı ülkelere göre yoğunlukları gösterilmektedir. Siyah: ilk 15 ülke

Türk araçlarının taşıma yaptığı ülkelere göre yoğunlukları gösterilmektedir. Siyah: ilk 15 ülke Türk araçlarının taşıma yaptığı ülkelere göre yoğunlukları gösterilmektedir. Siyah: ilk 15 ülke İHRACAT TAŞIMALARI UND nin derlediği verilere göre; Türk araçlarının geçen yılın Aralık ayında 111.953 adet

Detaylı

MART 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

MART 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU MART 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI Doç.Dr.Ersan BAŞAR, Dr.Sercan EROL ve H.İbrahim Kurt KTÜ, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü II.Ulusal Liman Kongresi, DEU-2015

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

Berkalp Kaya KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

Berkalp Kaya KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU KASIM 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 15,5 Milyar Dolar İle Tüm Zamanların En Yüksek Kasım Ayı İhracatı Kasım ayı ihracat verilerine göre kasımda ihracat geçen yılın aynı dönemine

Detaylı

MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU MAYIS 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

EYLÜL 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

EYLÜL 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU EYLÜL 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU 2018 yılı içerisinde Türk araçlarının karayolu ile taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi İHRACAT TAŞIMALARI UND nin derlediği

Detaylı

TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY. Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü

TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY. Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü TÜRKĠYE LOJĠSTĠK PERSPEKTĠFĠNDE HATAY Cavit UĞUR UTĠKAD Genel Müdürü SUNUġ UTİKAD Türkiye Lojistik Sektörü 2011 Hatay : Lojistik Olanaklar 2 UTĠKAD 3 UTĠKAD Ülkemiz Lojistik Sektörünün En Büyük Temsilcisi

Detaylı

1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012

1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012 1. Hatay Lojistik Zirvesi Açılış Sunumu Hatay ın Gelişmesi İçin Lojistik Çalışmalar 18 Ekim 2012 Atilla Yıldıztekin Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla@yildiztekin.com Lojistik? Son 5 Yılda Türkiye de hazırlanan

Detaylı

OMSAN Müşterilerin ihtiyaç duyduğu tüm lojistik hizmetlerin entegre biçimde sağlanması Sayfa 3 2012

OMSAN Müşterilerin ihtiyaç duyduğu tüm lojistik hizmetlerin entegre biçimde sağlanması Sayfa 3 2012 OYAK Türkiye nin ilk ve en büyük bireysel emeklilik fonu olup 1961 yılında kurulmuştur. Türkiye nin ikinci en büyük endüstriyel grubudur. Otomotiv, demir-çelik, lojistik, çimento, inşaat, beton, tarım

Detaylı

ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ

ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ ROMANYA İLE KARADENİZ DE DENİZCİLİK ALANINDA İŞBİRLİĞİ Bilindiği gibi Romanya ülkemiz ticaretinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.bununla birlikte

Detaylı

NİSAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

NİSAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU NİSAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU İhracat taşımalarımızın %55 i (~685.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %30 u (~380.000) Avrupa Ülkelerine, %15 i ise (~185.000) BDT ve Orta Asya

Detaylı

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş Ders - III Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ Giriş Taşıma, taşınacak eşyanın bir başlangıç noktası ile bitiş noktası arasındaki fiziksel hareketi

Detaylı

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI AÇIKLAMA RAPORU

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI AÇIKLAMA RAPORU RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI 1/5000 ÖLÇEKLİ İLAVE + REVİZYON NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU İÇİNDEKİLER 1) GENEL KAVRAMLAR... 3 1.1) Genel Tanım... 3 2) PLANLAMA ALANI... 5

Detaylı

HAZİRAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

HAZİRAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZİRAN 2018 TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU Ocak-Haziran İhracat taşımalarımızın %49 u (~297.000) Ortadoğu ve Körfez Ülkelerine, %35 i (~208.000) Avrupa Ülkelerine, %16 sı ise (~100.000)

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü LİMAN Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük te liman, gemilerin barınarak yük alıp boşaltmalarına,

Detaylı

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ÜLKEMİZDEKİ KIYI TESİSLERİ Uluslararası sefer yapan gemilere açık 178 kıyı tesisimiz

Detaylı

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Seramik sektörünün en

Detaylı

Limanların Önemi. Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi

Limanların Önemi. Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi Limanların Önemi Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER DEÜ Denizcilik Fakültesi Knidos, Efes, Bergama, Assos, Teos, Pagos (Kadifekale), Urla Knidos Knidos Marmaray.. OSMANLI DÖNEMİNDE LİMANLARIMIZ Osmanlı İmparatorluğunda

Detaylı

Samsun Limanı nın Pazar Payını Arttırma Koşullarının Đncelenmesi Yrd.Doç.Dr. Soner ESMER (1) ve Yrd.Doç.Dr. Ersel Zafer ORAL (1,2) (1) Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Tınaztepe Kampüsü Buca

Detaylı

KONYA ULAŞTIRMA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULMASI İÇİN VERİ, GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

KONYA ULAŞTIRMA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULMASI İÇİN VERİ, GÖRÜŞ VE ÖNERİLER Araştırma Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Haziran, 2017 www.kto.org.tr 1. GİRİŞ 27.05.2005 tarih ve 25709 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2004/8336 sayılı Bakanlar Kurulu kararı

Detaylı

2017 YILI TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU

2017 YILI TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU Uzman - Berkalp Kaya 23.01.2017 berkalp.kaya@und.org.tr 2017 YILI TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU Türk araçlarının taşımacılık yaptığı ülkelerin harita üzerinde gösterimi. İHRACAT TAŞIMALARI

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Özet Beyan 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ TANITIM VE TARİHÇE HopaPort Limanı Doğu Karadeniz in doğu sınırında B.D.T. Gürcistan Cumhuriyeti hududu olan Sarp Sınır kapısına 15 km. mesafededir. Batum

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA

DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA DÜNDEN BUGÜNE HAVAYOLU TAŞIMACILIĞI VE TAŞIMACILIKTA MARKA UTİKAD Türkiye de ve uluslararası alanda kara, hava, deniz, demiryolu, kombine taşımacılık ile lojistik hizmetler üreterek taşıma organizasyonunu

Detaylı

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 Konu : 390319000000 GTİP no lu GPPS ve HIPS ithalatına % 3 oranında gümrük vergisi uygulanmasının kaldırılma talebi Sayın Bakanlığınızın,

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12

1. Demiryolu Karayolu Denizyolu Havayolu Taşımacılığı Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 Sektörel Görünüm: Yük Taşımacılığı ve Limancılık Ağustos 2018 I İÇİNDEKİLER 1. Demiryolu... 6 2. Karayolu... 7 3. Denizyolu... 8 4. Havayolu Taşımacılığı... 11 5. Satın Almalar ve Birleşmeler... 12 1.

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ŞUBAT 2015 İZMİR YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ 1. Mevzuat ve Hedefler Tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, Üretim ve

Detaylı

BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER

BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER İÇİNDEKİLER BÖLÜM I KÜRESEL LOJİSTİK KAVRAMI ve LOJİSTİK ÜSLER 1.1. Küresel Ulaştırma Pazarı ve Yatırım Harcamalarındaki Eğilimler 1.2. Küresel Lojistik Anlayışının Gelişimi ve Temel Entegrasyon Türleri

Detaylı

Başlıca İthal Maddeleri : Petrol yağları, buğday, palm yağı, otomobil, gübre, iş makineleri

Başlıca İthal Maddeleri : Petrol yağları, buğday, palm yağı, otomobil, gübre, iş makineleri Etiyopya ve Seramik Sektörü Bilgi Notu GENEL BİLGİLER Resmi Dil : Amharikçe, Oromo, Tigrinya, Somaliae, İngilizce Başkenti : Addis Ababa Yüzölçümü : 1.127.127 km2 Nüfus : 88,4 Milyon(2013 tahmini Önemli

Detaylı

OCAK-EYLÜL 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ

OCAK-EYLÜL 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ 12.10.2017 OCAK-EYLÜL 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ Türk İhracat Taşımalarında Yoğunluk Haritası İHRACAT TAŞIMALARI Geçen yıl Ocak-Eylül toplamına bakıldığında 2016 yılında 849.247

Detaylı

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Şubat 19, 2013-2:34:27 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'na ilişkin, ''Buradan çıkan vagonlar Anadolu'ya,

Detaylı

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU

KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU Gökhan GÖMCÜ Kırşehir Yatırım Destek Ofisi 15.04.2013 KIRŞEHİR ULAŞTIRMA RAPORU 1. Karayolu Taşımacılığı Karayolu taşımacılığı, başlangıç ve varış noktaları arasında aktarmasız

Detaylı

TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNDEN İZMİR İN ALDIĞI PAYIN ANALİZİ

TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNDEN İZMİR İN ALDIĞI PAYIN ANALİZİ 2013 ARALIK EKONOMİ TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNDEN İZMİR İN ALDIĞI PAYIN ANALİZİ Erdem ALPTEKİN Giriş İzmir, 8.500 yıllık tarihsel geçmişe sahip, birçok medeniyetin birlikte hoşgörüyle yaşadığı, oldukça zengin

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 15 Kasım 2012 İSTANBUL. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 15 Kasım 2012 İSTANBUL. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 15 Kasım 2012 İSTANBUL Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü 1. HAZIRLIK SÜRECİ YENİ TEŞVİK SİSTEMİNİN HEDEFLERİ Ø

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ 15.8.216 Yük İstatistikleri, Temmuz 216 Yük elleçlemesi %1, arttı Sayı:Y-7 Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı Temmuz ayında bir

Detaylı

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türk ekonomisi 2014 yılının başında hızlı artırılan faiz oranlarıyla

Detaylı

Rakamlarla Hatay İskenderun Bölgesi nin Ekonomik Görünümü. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Rakamlarla Hatay İskenderun Bölgesi nin Ekonomik Görünümü. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rakamlarla Hatay İskenderun Bölgesi nin Ekonomik Görünümü Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası

Detaylı

Değişiklik Yapılan Madde

Değişiklik Yapılan Madde Değişiklik Yapılan Madde Mad.1/1 Mad. 3/c'den sonra eklenmiştir. Mad.4 Değişiklik Öncesi Gümrük Genel Tebliği(Transit İşlemleri) Seri No:3 (1) Bu Tebliğin amacı, 18/7/2011 tarihli ve 2011/2033 sayılı Bakanlar

Detaylı

Hakkımızda. www.kita.com.tr. KITA, 1995 te kurulmuş entegre bir lojistik hizmet üreticisidir.

Hakkımızda. www.kita.com.tr. KITA, 1995 te kurulmuş entegre bir lojistik hizmet üreticisidir. İstanbul, 2013 Hakkımızda KITA, 1995 te kurulmuş entegre bir lojistik hizmet üreticisidir. KITA, taşıma ve lojistik hizmetlerinde mükemmelliği hedef alarak ve kalifiye insan kaynağını en etkin şekilde

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi PLASTİK SEKTÖR TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ VE 2014 BEKLENTİLERİ 6 AYLIK Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye

Detaylı

Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları. Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014

Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları. Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014 Türk Koster Filosunda Konteyner/MultiPurPose(MPP) gemileri Piyasa Koşulları Hakan Çevik Containerships-Türkiye 11-Haziran-2014 Akdeniz-Karadeniz Bölgesi nin alt-bölge taşımacılık dağılımları (1) Batı Akdeniz

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Avrupa kıtasından Amerika kıtasına, Orta Doğu Ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar geniş yelpazeyi kapsayan 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren

Detaylı

OCAK-EKİM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ

OCAK-EKİM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ 17.11.2017 OCAK-EKİM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ Türk İhracat Taşımalarında Yoğunluk Haritası İHRACAT TAŞIMALARI Geçen yıl Ocak-Ekim toplamına bakıldığında 2016 yılında 971.086

Detaylı

OCAK-KASIM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ

OCAK-KASIM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ 20.12.2017 OCAK-KASIM 2017 DÖNEMİ TAŞIMACILIK İSTATİSTİKLERİ DEĞERLENDİRMESİ Türk İhracat Taşımalarında Yoğunluk Haritası İHRACAT TAŞIMALARI Geçen yıl Ocak-Kasım toplamına bakıldığında 2016 yılında 1.085.426

Detaylı

Hatay İskenderun Bölgesi Ekonomi Sunumu. Figen GÜL DÖNMEZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri

Hatay İskenderun Bölgesi Ekonomi Sunumu. Figen GÜL DÖNMEZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Hatay İskenderun Bölgesi Ekonomi Sunumu Figen GÜL DÖNMEZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası resmi olarak 1920 yılında

Detaylı

ÖMER FARUK BACANLI. DTD Genel Sekreteri 10 Eylül 2015

ÖMER FARUK BACANLI. DTD Genel Sekreteri 10 Eylül 2015 ÖMER FARUK BACANLI DTD Genel Sekreteri 10 Eylül 2015 * DTD hakkında Genel Bilgi, * Ulaştırma Sektör üne Genel Bakış, * Türkiye nin Ulaştırma Sektör ündeki Yeri, * Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi,

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

Kara Yolu. KITA, başta Avrupa olmak üzere Ortadoğu ve BDT ülkeleriyle karşılık olarak çalışmaktadır.

Kara Yolu. KITA, başta Avrupa olmak üzere Ortadoğu ve BDT ülkeleriyle karşılık olarak çalışmaktadır. TANITIM Kıta Ulaştırma Hizmetleri A.Ş. 1995 te kurulmuş bir lojistik hizmet firmasıdır. Kıta, verdiği taşıma ve lojistik hizmetlerinde mükemmelliği hedef almış, kalifiye insan kaynağını en etkin şekilde

Detaylı

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı)

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) Ulaşım Coğrafyası Ulaşım Coğrafyası Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) DENĐZ ULAŞIMI Deniz Ulaşımı Deniz ulaşımının kökeni M.Ö. 3200 yıllarına kadar uzanmakta olup Mısır kıyı denizciliği ile başlamıştır

Detaylı

Ekonomik Ticari Gelişmeler

Ekonomik Ticari Gelişmeler Ekonomik Ticari Gelişmeler 3 Mayıs 2011 1 / 24 İçindekiler Giriş Sektör Haberleri Ülkelere Göre Çıkış Sayıları Haftalık Makroekonomik Gelişmeler 2 / 24 Yükselen Değerler Mart ayında İmalat Sanayi Genelinde

Detaylı

TÜRK DERİ VE DERİ MAMÜLLERİ SEKTÖRÜ

TÜRK DERİ VE DERİ MAMÜLLERİ SEKTÖRÜ TÜRK DERİ VE DERİ MAMÜLLERİ SEKTÖRÜ Türklerin dericiliğe başlamaları kaynaklara göre, 12. yüzyıla kadar gitmektedir. Köklü bir tarihsel geçmişe sahip olan deri ve deri sanayinin 1970 lerden itibaren ülkemizde

Detaylı

DIŞ TİCARET VE ULUSLARARASI TAŞIMACILIKTAKİ GELİŞMELER TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ

DIŞ TİCARET VE ULUSLARARASI TAŞIMACILIKTAKİ GELİŞMELER TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ DIŞ TİCARET VE ULUSLARARASI TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ LOJİSTİK Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürün, servis hizmeti ve bilgi akışının, ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün

Detaylı

BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015

BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Bulgaristan a ihracat yapan 585 firma bulunmaktadır. 31.12.2013

Detaylı

ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ

ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ ĠSKENDERUN KÖRFEZĠ Demir-Çelik ve enerji sektörünün ön plana çıktığı, Türkiye Ham Sıvı Demirinin %48 nin üretildiği, BTC ve Kerkük Petrol Boru Hattının bulunduğu,

Detaylı

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI. Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI. Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü 1 Ülkeler Niçin Dış Ticaret Yapar? Dış Ticaret Politikası Ödemeler Bilançosunun, cari işlemler hesabında ihracat

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - ŞUBAT 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

3. TÜRKİYE ULAŞTIRMA SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ

3. TÜRKİYE ULAŞTIRMA SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ 3. TÜRKİYE ULAŞTIRMA SİSTEMİNE GENEL BAKIŞ Cumhuriyetin 1950 yılına kadar olan döneminde, doğru bir ulusal politika ile demiryolu ve denizyoluna ağırlık verilmiştir. leştirilen atılım sonunda, ülkenin

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-1 HABER BÜLTENİ 24.2.216 Yük İstatistikleri, 216 Yük elleçlemesi %12,1 arttı Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı ayında bir önceki yılın

Detaylı

6 Haziran 2009 tarihinde kurulan Contrans Lojistik, Mayıs 2013 tarihinde Doğa Gümrük Müşavirliği

6 Haziran 2009 tarihinde kurulan Contrans Lojistik, Mayıs 2013 tarihinde Doğa Gümrük Müşavirliği GİRİŞ 6 Haziran 2009 tarihinde kurulan Contrans Lojistik, Mayıs 2013 tarihinde Doğa Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti. bünyesine katılmış ve Contrans DGL Lojistik ve Dış. Tic. Ltd. Şti. ismini alarak Doğa Global

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları. Prof.Dr.Okan TUNA

Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları. Prof.Dr.Okan TUNA Deniz Taşımacılığı ve İskenderun Limanları Prof.Dr.Okan TUNA Limanları Etkileyen Makro Gelişmeler Küresel Ekonomi, Ticaret ve Denizyolu Ticareti Konteyner ticaret büyümesi, liman konteyner elleçlemesini

Detaylı

2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak

2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak 2016 yılında liman yatırımları hız kazanacak Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak 2016 Liman Yılı Olacak. Denizcilik sektöründe önümüzdeki yıl liman yatırımları hız kazanıcak.

Detaylı

LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM-ORGANİZASYON VE FİLO YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON

LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM-ORGANİZASYON VE FİLO YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM-ORGANİZASYON VE FİLO YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON 1.1. Lojistik Kavramı 1.2. İş Hayatında Lojistiğin Artan Önemi 1.3. Lojistik

Detaylı

DIġ TĠCARETTE LOJĠSTĠK. Şubat 2013

DIġ TĠCARETTE LOJĠSTĠK. Şubat 2013 DIġ TĠCARETTE LOJĠSTĠK Şubat 2013 Sunum Planı Dış Ticarette Lojistiğin Önemi Türkiye Değerlendirmesi Ekonomi Bakanlığı Vizyonu & Çalışmaları 2 DıĢ Ticarette Lojistiğin Önemi 3 LOJĠSTĠK Nedir? Lojistik,

Detaylı

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği 2 Kasım 2010 İstanbul Dünyanın En Büyük Ham Çelik Üreticileri (1000

Detaylı

DÖKÜM VE DÖVME ÜRÜNLERĠ DEĞERLENDĠRME NOTU (MART 2009)

DÖKÜM VE DÖVME ÜRÜNLERĠ DEĞERLENDĠRME NOTU (MART 2009) DÖKÜM VE DÖVME ÜRÜNLERĠ DEĞERLENDĠRME NOTU (MART 2009) Döküm ve dövme ürünleri, otomotivden beyaz eşya sanayine, demir-çelik sanayinden çimento sanayine, savunma sanayinden gemi inşa sanayine, tarımdan

Detaylı

Tablo 4- Türkiye`de Yıllara Göre Turunçgil Üretimi (Bin ton)

Tablo 4- Türkiye`de Yıllara Göre Turunçgil Üretimi (Bin ton) NARENCİYE DOSYASI Kökeni Güneydoğu Asya olan turunçgillerin, çağdaş anlamda üretimi 19. yüzyılda ABD`de başlamış ve hızla yayılmıştır. Turunçgil yetiştiriciliği dünyada 40 derece kuzey enlemi ile 40 derece

Detaylı

5.5. BORU HATLARI 5.5-1

5.5. BORU HATLARI 5.5-1 5.5. BORU HATLARI Türkiye coğrafi ve jeopolitik açıdan çok önemli bir konumda yer almaktadır. Ülkemiz, dünyanın en büyük ham petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ile

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK AMBALAJ MAMULLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU TÜRKİYE Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği

plastik sanayi PLASTİK AMBALAJ MAMULLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU TÜRKİYE Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği plastik sanayi 2013 TÜRKİYE PLASTİK AMBALAJ MAMULLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

HAKKIMIZDA.

HAKKIMIZDA. HAKKIMIZDA Yekaş&Fides Global Logistics olarak, yola çıktığımız 1998 yılından bu yana, hizmet çeşitliliğimizi her geçen gün artırarak şeffaf, güvenilir ve müşteri odaklı lojistik hizmetleri sunuyoruz.

Detaylı

İZMİR DE KİMYA SEKTÖRÜ, SEKTÖRÜN POTANSİYELİ VE GELİŞTİRME OLANAKLARI

İZMİR DE KİMYA SEKTÖRÜ, SEKTÖRÜN POTANSİYELİ VE GELİŞTİRME OLANAKLARI İZMİR DE KİMYA SEKTÖRÜ, SEKTÖRÜN POTANSİYELİ VE GELİŞTİRME OLANAKLARI Gözde SEVİLMİŞ Kimya sanayi; önümüzdeki yıllarda küresel üretim ve ticarette etkin olacak sektörlerden otomotiv, bilgi ve iletişim

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir Temel Ekonomik Göstergeler İzmir 2015 İzmir... İzmir çok yönlü üretim olanakları, zengin doğal kaynakları ve nitelikli yaşam kalitesini bir arada sunabilmesiyle hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde öne çıkan

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ M. Özger BOZOĞLU Dış Ticaret Uzmanı Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı İSTANBUL 10/12/2014 1 SUNUM PLANI 1.

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

TÜDEMSAŞ Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. ANTALYA ( )

TÜDEMSAŞ Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. ANTALYA ( ) TÜDEMSAŞ Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. ANTALYA (01.05.2015) 1 2 3 - Demiryolculuğun Başlangıcı: 6 Ekim 1829 Robert Stephenson İlk Lokomotif : ROCKET - Ticari demiryolu hatlarının inşa edilmesi,

Detaylı

TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI

TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI NİSAN 2014 İçindekiler 2013 YILI İHRACAT RAKAMLARI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME... 3 2013 YILI TR 71 BÖLGESİ İHRACAT PERFORMANSI... 4 AKSARAY...

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR AĞUSTOS 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

ÇİMENTO SEKTÖRÜ 10.04.2014

ÇİMENTO SEKTÖRÜ 10.04.2014 ÇİMENTO SEKTÖRÜ TABLO 1: EN ÇOK ÜRETİM YAPAN 15 ÜLKE (2012) TABLO 2: EN ÇOK TÜKETİM YAPAN 15 ÜLKE (2012) SEKTÖRÜN GENEL DURUMU Dünyada çimento üretim artışı hızlanarak devam ederken 2012 yılında dünya

Detaylı

Dış Ticaret ve Lojistik. Berkay CANPOLAT FedEx Türkiye Pazarlama Md.

Dış Ticaret ve Lojistik. Berkay CANPOLAT FedEx Türkiye Pazarlama Md. Dış Ticaret ve Lojistik Berkay CANPOLAT FedEx Türkiye Pazarlama Md. Lojistik Kavramı Genel kabul gören tanımı ile lojistik; Hammaddenin başlangıç noktasından ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik

Detaylı

Küçük Tonaj Kimyasal & Ürün Tankerlerinin Bölgedeki Durumu. Ahmet Çolak 11 Haziran 2014

Küçük Tonaj Kimyasal & Ürün Tankerlerinin Bölgedeki Durumu. Ahmet Çolak 11 Haziran 2014 Küçük Tonaj Kimyasal & Ürün Tankerlerinin Bölgedeki Durumu Ahmet Çolak 11 Haziran 2014 DERS ALINAN DENİZ KAZALARI (GÖRSELLER) İLK OLARAK 11 ARALIK 1999 TARİHİNDE MALTA BAYRAKLI ERİKA TANKERİ FRANSA DUNKIRK

Detaylı