OSSA MEMBRİ THORACİCİ (Ön bacak kemikleri)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OSSA MEMBRİ THORACİCİ (Ön bacak kemikleri)"

Transkript

1 OSSA MEMBRİ THORACİCİ (Ön bacak kemikleri) Ön bacak gövdeye cingulum membri thoracici denilen omuz kemeri tarafından bağlanmıştır. Scapula, os coracoideus ve clavicula olmak üzere üç kemiten oluşan bu kemer kuşlarda(aves), sürüngenlerde(reptilla) ve ilkel memelilerde (monotremate) da tam olarak teşekül etmiştir. İnsanda bu kemiklerden os coracoideus kaybolmuş, evcil memelilerde buna ilave olarak clavicula da kaybolmuş ve sadece scapula kalmıştır. Scapula nın da gövde iskeleti ile bağlantısı yoktur. Bu nedenle ön bacak gövdeye kaslar aracılığı ile bağlanmıştır(synsarcosis). Evcil memelilerde os coracoides scapula nın alt ucunda proc. coracoideus a, clavicula ise bazı büyük köpek ırklarında m. brachiocephalicus çinde iz olarak kalmıştır.

2 OSSA MEMBRİ THORACİCİ (Ön bacak kemikleri) Cingulum thoracicum Scapula Os coracoides Clavicula Scapula (kürek kemiği) Humerus (kol veya pazu kemiği)... - Stylopodium Ossa antebrachii (ön kol kemikleri)... - Zeugopodium Ossa carpi (ön ayak bilek kemikleri)... - Basipodium Ossa metacarpalia (ön ayak tarak kemikleri)... - Metapodium Ossa digitorum manus (ön ayak parmak kem.). - Acropodium Son üç oluşum = Autopodium olarak bilinir

3 Scapula (kürek kemiği) Omuz kemerine ait bir kemiktir. Evcil memelilerde ön bacağın ilk kemiğidir. Vucudun dik eksenine 40º lik bir açıyla durmaktadır. Şekil itibariyle tavanı sırta dönük bir üçgene benzer. Bunun omurlara dönük üst yüzüne margo dorsalis(2), Boyna dönük keskin ön yüzüne margo cranialis(6), Geriye bakan küt yüzüne margo caudalis(12) denir. Margo dorsalis in margo cranialis ile birleştiği köşesine angulus cranialis(3), mago caudalis ile birleştiği köşesine angulus caudalis(2) denir. Margo cranialis ve caudalis in oluşturdukları eklem yüzü de taşıyan alt köşeye angulus ventralis(9) denir. Margo cranialis, alt uca ulaşmadan yaptığı girintiye incisura scapulae denir. Margo dorsalis üzerinde cartilago scapulae bir kıkırdak Anguluc ventralis üzerinde cavitas glanoidale isimli bir eklem çukuru yer almıştır.

4 Scapula (kürek kemiği) Scapula nın dış yüzüne facies lateralis, Kaburgalara dönük yüzüne facies costalis denir. Facies lateralis i ikiye bölen kemik çıkıntısına spina scapulae (5) denir. Spina nın önünde kalan kısma fossa supra spinata (4), arkasında kalan kısma fossa infraspinata(13) denir. Spina scapula nın üzerindeki kabartıya tuber spina scapulae, alt uyunda bazı türlerda görülen çıkıntıya acromion(7) denir. Acromion canis te çengel gibi uzayarak proc. hamatus a dönüşürken kedide geriye doğru yönelik bir proc. suprahamatus u yapmıştır. Alt kısmında, angulus ventralis e geçmeden önceki daralmaya collum scapulae denir. Angulus ventralis de yer alan cavitas glonoidale nin iç kenarı equus ta incisura glanoidalis isimli bir çentikle bölünmüştür. Cavitas glanoidale nin üst ve ön kenarındaki yumrunun ismi tuberculum supraglanoidale ve bunun iç yüzündeki çıkıntının ismi proc. coracoideus tur. Carnivorlarda bunun aksi tarafında görülen ikici çıkıntının ismi tuberculum infraglanoidale dir.

5 ...>>Scapula (kürek kemiği) Facies costalis scapula nın kaburgalara dönük iç yüzüdür. Bunun ortasındaki çukura fossa subscapularis, Üst köşelerindeki üçgensel kas yapışma yüzeylerine facies serrata adı verilir.

6 Scapula (karşılaştırma) Equus : Spina scapula alçak başlar, yükselir, tekrar alçalarak alt uçta sonlanır. Spina nın üzerinde tuber spinae scapulae vardır ve geriye doğru biraz taşmıştır. Kemiğin dış yüzü spina scapulae tarafından 1/3'ü fossa supraspinata, 2/3'ü fossa infraspinata olacak şekilde bölünmüştür. Cartilago scapulae yassı ve geniştir. Eklem yüzünün ön ve iç tarafında incisura glenoidalis isimli bir eklem yarığı bulunur. Ruminant : Spina scapulae alçak başlar, yükselir ve acromion'la son bulur. Kemiğin dış yüzü spina tarafından 1/4'ü fossa supraspinata, 3/4'ü fossa infraspinata olacak şekilde ikiye bölünmüştür. Cartilago scapulae geniştir.

7 Scapula (karşılaştırma) Sus : Spina capulae alçak başlar, yükselir ve geriye dönük, büyük bir tuber spinae scapulae yaptıktan sonra tekrar alçalarak biter. Fossa infraspinata fossa supraspinata'dan daha enlidir. Cartilago scapulae geniştir. Carnivor : Canis te spina scapulae alçak başlar, yükselir ve alt uçta aşağı doğru uzayan, processus hamatus isimli bir çıkıntıyla biter. Felis'te burada geriye yönelik processus suprahamatus isimli ikinci bir çıkıntı görülür. Spina dış yüzü eşit olarak ikiye böler. Cartilago scapulae ip gibi incedir.

8 Scapula (duruş ve yön tayini) Spina scapulae lateral'e, tuberculum supraglenoidale cranial'e, processus coracoideus medial'e ve kemiğin uzun ekseni dik eksenle önde ve üstte 40 lik bir açı yapacak şekilde cranioventral yöne eğik olarak durur. Bu duruş pozisyonundayken spina scapulae hangi yana bakıyorsa o yanın kemiğidir.

9 Skeleton brachii (kol iskeleti) Humerus (kol veya pazu kemiği) Kolun (brachiuum) temelini oluşturan uzun bir kemiktir. Epiphisis proximalis, diaphisis (corpus) ve epiphisis distalis olmak üzere üç kısımdan oluşur. Proximalindeki scapula ile caudale açık, distalindeki antebrachiım ile craniale açık takriben 125 lik bir açı yapacak şekilde bacağın dikey eksenine eğri durur.

10 Humerus (Epiphisis proximalis) Scapula ile eklemleşen geriye yönelik yuvarlak ucuna caput humeri(1) denir. Caputun arka ve alt tarafındaki daralmış bölüm collum humeri (6) dir. Caput un ön ve dış tarafındaki büyük çıkıntı tuberculum majus (2,2 ), ön ve iç tarafındaki daha küçük çıkıntı tuberculum minus (5) adını alır. Bu iki çıkıntı arasında bulunan oluk sulcus intertubercularis (4) adını alır. Sulcu içinde özellikle equide de belirgin olan yumrulanmaya tuberculum intermedium (3) adı verilir. Felis dışındaki türlerde tuberculum majus bir çentikle pars cranialis (2) ve caudalis (2 ) diye ikiye ayrılmıştır. Equus ve ruminant larda aynı bölünme tuberculum minus içinde geçerlidir. Tuberculum majus un dış tarafında facies musculi infra spinati (7) isimli bir kas yapışma yüzeyi yer almıştır.

11 Humerus (Corpus-diaphisis) Genel görünüm olarak silindirik olmasına rağmen bu özelliği yukardan aşağıya doğru inen uzunlamasına kemik çıkıntıları ve kabartıları ile bozulmuştur. Carnivor larda tuberculum minus tan aşağı doğru inen çizgi crista tuberculi minoris tir. Equus ve ruminant ta crista yerinde tuberositas teres isimli bir yumru bulunur. Tuberculum majus tan aşağı inen uzunlamasına çıkıntı crista tuberculi majoris(8) veya crista humeri olarak bilinir. Crista humeri nin üzerindeki küt çıkıntı tuberositas deltoidea dır(10). Tuberositas deltoidea dan tuberculum majus a doğru uzanan çizgi crista anconea(9) veya linea musculi tricipitis ve bunun üstündeki pürüzlü saha facies teres dir. Distal ucun lateralinden corpus a doğru uzanan kemik çıkıntısı crista epicondylus lateralis(12) adını alır. Corpusun yan yüzünde sınırlarını Crista humeri ile crista epicondylus lateralis in çizdiği spiral oluğa sulcus musculi brachialis veya spiralis(11) denir.

12 Humerus (Epiphisis distalis) Condylus humeri lateralis (15) ve medialis isimli iki yumrunun birleşmesinden oluşan alt uca troclea humeri denir. Trochlea nın caudalindeki pürtüklü kas yapışma çıkıntılarına epicondylus lateralis (12) ve medialis denir. Caudal yanda iki condylus arasındaki derin çukurluğa fossa olecrani denir. Trochlea humeri nin ön ucunda yer alan çukurluğa fossa radialis (14) denir. Canis te bu iki fossa birleşerek for. supratrochleare (14 ) isimli bir delik oluşturmuşlardır. Felis te epicondylus medialis in proximalinde yeralan deliğe foramen supracondylare adı verilir.

13 Humerus (karşılaştırma) Equus: Tuberculum majus ve caput humeri aynı hizadadır. Sulcus intertubercularis'i iki oluğa ayıran tuberculum intermedium isimli kuvvetli bir kemik çıkıntısı bulunur. Ruminant: Tuberculum majus çok büyük olup, caput humeri düzeyini oldukça aşmış ve sulcus intertubercularis'e doğru uzanmıştır. Sus: Tuberculum majus, sulcus intertubercularis'i delik haline getirecek şekilde onun üzerine doğru bükülmüştür. Sulcus intertubercularis kemiğin medial yüzüne kaymıştır. Bazen foramen supratrochleare bulunabilir. Carnivor: Boyu küçük ruminant lara göre nisbi olarak daha uzundur. Canis'te foramen supratrochleare vardır. Felis'te ise bu delik bulunmaz. Ancak felis'te epicondylus medialis'in üzerinde foramen supracondylare vardır.

14 Humerus (duruşu ve Yön tayini) Normal duruş pozisyonundayken proximalindeki scapula ile caudale açık, distalindeki antebrachium ile craniale açık yaklaşık 125º lik birer açı yapacak tarzda ve bacağın dikey eksenine eğik olarak durur. Normal olarak caput humeri proximale ve geriye, fossa olecrani distale ve geriye, trochlea humeri öne, tuberositas deltoidea dışarı gelecek şekilde verev durur. Bu pozisyonda iken başta tuberositas deltoidea olmak üzere büyük kemik çıkıntıları neredeyse o yanın kemiğidir.

15 Skeleton (ossa) antebrachii (Ön kol Ön ve içte bulunan radius ile arkada ve yanda bulunan ulna dan oluşur. kemikleri) Bu iki kemiğin arasındaki ilişkinin şekli elin-ayağın hareket kabiliyetiyle yakından ilişkilidir. Equus, ruminant ve sus ta kemikler birbiriyle hareket edemiyecek şekilde bağlantıdırlar. Carnivor larda iki kemik birbiriyle ekleşmiştir. Radius ve ulna sı birbiriyle sıkı şekilde bağlı olan equus, ruminant ve sus gibi hayvanlarda ön ayak bir eksen üzerinde sadece öne ve arkaya haraket eder. Radius ve ulna sı birbiriyle eklemleşmiş olan carnivor larda ayak yan ve dönme hareketlerini yapabilir. Başparmağın içe (pronation) ve dışa (supinatio) hareketi kedide %80, köpekte bundan daha azdır. Equus, ruminant ve sus ayakları daimi olarak pronation vaziyetindedirler.

16 Radius (Ön kol kemiği) Uzun kemikler grubundandır. Epiphisis proximalis ve distalis olmak üzere iki ucu ve bunlar arasında bir corpus veya diaphysis den oluşur. Ulna ya göre ön ve iç tarafta bulunur. Sus dışındaki türlerde ulna dan daha güçlüdür. Öne doğru hafifçe kavislenmiştir. Proximal ve distal uçlar eklem yüzleri taşırlar. Ulna ile bağlantısı equide ve ruminat larda kemiksel kaynaşma, sus ta bağ doku aracılığı ile ve hareketsizdir. Carnivor larda ulna ile bağlantı alt ve üst uçlarında eklemler aracılığı ile sağlandığından ulna daha çok olmak üzere iki kemik arasında hareket vardır.

17 Radius Epiphysis proximalis (üst uç) Üst uç kalınlaşarak caput radii yi(2) meydana getirmiştir. Kemiğin corpus u ile caput u arasıda yanızca etçillerde görülen daralmaya collum radii (4) denir. Capitis radii üzerinde trochlea humeri için fovea capitis radii (1) isimli bir eklem çukuru bulunur. Fovea capitis radii ortasından geçen bir çıkıntıyla dışta dar içte geniş iki bölüme ayrılır. Carnivor larda bu eklem yüzlü saha kemiğin ulna ya bakan tarafına da taşarak circumferentia articularis radii yi oluşturmuştur. Caput un alt ve iç tarafında bulunan tümseklik tuberositas radii (3) adını alır.

18 Radius Corpus radii Hafifçe kamburlaşma gösterir. Facies caudalis denen arka yüz üzeri oldukça pürüzlü, Buna karşılık facies cranialis denen ön yüz düzdür. Bu iki yüzü birbirinden ayıran margo medialis ve lateralis isimli iç ve dış kenarlar küttür.

19 Epiphysis distalis Radius Alt uç genişleyerek makara şeklindeki trochlea radii yapar. Caudal yanda trochlea radii nin corpus a bağlandığı yerde crista transversa isimli enlemesine bir çizgilenme oluşmuştur Trochlea radii üzerindeki eklem yüzlerine facies articularis carpea adı verilir. Alt ucun iç kenarında processus styloideus radii-medialis isimli bir çıkıntı uzanır. Equde lerde benzer şekilde dış kenarda da processus styloideus ulnae veya lateralis isimli bir çıkıntı yer alır. Processus styloideus ulnae diğer türlerde ulna ya aittir. Sus ve carnivor larda lateral tarafta ulna için incisura ulnaris isimli bir çukur bulunur. Carnivor larda incisura ulnari in üzeri eklem yüzü ile kaplıdır.

20 Ulna (dirsek kemiği) Uzun kemiler grubundandır. Sus hariç radius tan daha zayıftır. Ruminant ve equide de radius un caudalateralinde bulunur. Sus ve özellikle carnivor larda üst ucu mediale doğru eğildiğinden radius ile çapraz durur. Epiphisis proximalis, corpus- diaphisis ve epiphisis distalis olmak üzere üç kısımdan oluşur. Radius ile arasında oluşan boşluğa spatium interosseum antebrachi denir. Equide lerde bu boşluk bir tanedir ve spatium interosseum antebrachi proximalis adını alır Ruminant larda iki tanedir ve spatium interosseum antebrachi proximalis ve distalis adını alırlar.

21 Ulna (Epiphysis proximalis) Radius seviyesini aşarak geriye doğru olecranon (11) denen dirsek çıkıntısını oluşturmuştur. Olecron a önden ve bakıldığında mediali çukur, laterali dış bükey görünümlüdür. Olecron un ucundaki tümseğe tuber olecrani (12) denir. Olecron un aşağıya doğru inen ön kenarındaki sivri çıkıntı processus anconeus tur (13). Processus anconeus tan aşağıya doğru gittikçe genişleyen, üzeri eklem yüzüyle kaplı yarım daire şeklindeki çentiklenmeye incisura trochlearis (14) denir. İncisura trochlearis den aşağıya doğru iç ve dış yanlara kalınlaşarak uzayan çıkıntılara processus coronoideus lateralis ve medialis denir. Processus coronoideus lateralis ve medialis arasında aşağıya doru inen caput radi için oluşan çentiğe incisura radialis denir. Carnivor larda incisura radialis üzerinde eklem yüzü bulunur.

22 Corpus-diaphysis ulnae (gövde) Gövde üç köşelidir ve bundan dolayı; Facies lateralis-medialis-cranialis olmak üzere üç yüzü, Margo lateralis- medialis-caudalis olmak üzere üç kenarı bulunur. Distale doğru indikçeinselir ve öne doğru hafifçe kemerleşir. Equide lerde radius un proximal üçte birinde biterken diğer türlerde radius un distal ucuna kadar devam eder. Eqide ve ruminant larda radius la kemiksel olarak kaynaşmış, sus ta membrana inter ossea denilen bir bağ doku ile iki kemik birbirine bağlamışken carnivor larda iki kemik arasında eklemsel bir bağlantı vardır. Kemikler arasındaki spatium interosium antebrachi equus ta tek, ruminant larda çift spatium interosseum antebrachii proximale ve distale, susta dar ve tek carnivor larda hareketin pozisyonuna göre değişik büyüklükte fakat genellikle dar olur.

23 Ulna (Epiphysis distalis) Caput ulnae olarak ta bilinir. Equus dışındaki türlerde aşağıya doğru processus styloideus ulnae -lateralis olarak uzamıştır. Carnivur larda içtaraftaki üzeri eklem yüzü ile kaplı kabarıklık circumferentia articularis adını alır. Alt yüzünde bilek kemikleri ile eklemleşmek için facies articularis carpea isimli bir eklem yüzü bulunur.

24 Ossa antebrachii(karşılaştırma) Equus: Ulna, radius'un 1/3'ünde bitmiş ve ona tamamen kaynaşmıştır. iksi arasında spatium interosseum antebrachii proximale bulunur. Tuber olecrani tek parçadır. Proc. styloideus lateralis ulna'ya ait olmakla beraber (embriyolojik olarak) radius'un dış çıkıntısı halindedir. Ruminant: Gerek büyük gerekse küçük ruminant'ta ulna, radius'un distal'ine kadar uzamış ve onunla kaynaşmıştır. Aralarında spatium interosseum antebrachii proximale ve distale adı verilen iki aralık bulunur. Büyük ruminant'ta tuber olecrani bir çentikle önde ufak, arkada büyük iki parçaya ayrılmıştır. Küçük ruminant larda ise tek parça halindedir. Proc. styloideus lateralis'i ulna yapmıştır.

25 Ossa antebrachii(karşılaştırma) Sus: Öbür hayvanların aksine, ulna radius'tan daha büyüktür. Ulna'nın kalınlığı alt ucunda bile değişmez. Ayrı kemikler olmakla beraber birbirleriyle oynamayacak şekilde, membrana interossea aracılığı ile birleşmişlerdir. Proc. styloideus lateralis'i ulna yapmıştır. Ulna öne doğru fazlaca kemerleşmiş durumdadır. Carnivor: Ulna ve radius ayrı ayrı birer kemiktir ve birbiriyle üst ve alt uçlarında eklemleşmişlerdir. Tuber olecrani, iki tanesi önde sivri, bir tanesi geride büyük ve küt, üç adet çıkıntı taşır. Ulna'nın processus styloideus lateralis'i aşağı doğru uzamıştır. Radius'un alt ucunun dış tarafında ulna için, incisura ulnaris isimli bir oyukluk vardır.

26 Ossa antebrachii (Kemiğin duruşu ve yön tayini ) Radius ön ve içe, ulna arka ve dışa, caput radii ve olecranon proximale, trachlea radii ve caput ulnae distale gelecek şekilde durur. Bu duruş pozisyonundayken tuberositas radii, fovea capitis radii nin büyük eklem yüzü ve olecranon'un çukur yüzü medial'e dönüktür. Dolayısıyla küçük eklem yüzünün ve olecranon'un dış bükey tarafı kemiğin yanını verir.

27 Skeleton manus (ön ayak veya el iskeleti) El veya ayak iskeleti bilekle başlar, parmak ucunda son bulur. Bilek kemikleri basipodium u, tarak kemikleri metapodium u, el veya ayak ucu bölümü acropodium u oluşturur. Tümüne birden autopodium denir. Elin veya ayağın öne bakan yüzüne dorsum manus, arkaya bakan yüzüne palma manus denir. Arka ayakta bu isimlendirme dorsum pedis ve planta pedis olarak değişir.

28 Skeleton manus (ön ayak veya el iskeleti) Hayat şartlarına görecanlılar yere değişik şekilde basarlar ve bu basışa göre; Plantagrad lar : Palma manus(avuç içi) ve planta pedis leriyle( ayak tabanı) yere basanlar.(insan, maymun ve ayı) Digitigrat lar : Parmakları ile yere basanlar. (Carnivorlar) Unguligrad lar : Tırnakları ile yere basanlar (equus, ruminant ve sus) Plantagrad larda 5, digitigrad lardan canis te önde 5 arkada bazen 4, felis te daima dört parmak bulunurken Unguligrad lardan sus 4, ruminant, 2, (3.,4.), equus ta 1(3.) parmak bulunur. El veya ayak hareketi en çok plantıgrad larda(kavrama sarılma ve sıkma. benzeri) enaz unguligrad larda (sadece basma gibi) mevcuttur. Parmakların iki tanesinin temel parmak olduğu hayvanlara artiodactylia, Bir tanesinin temel parmak olduğu dayvanlara perissiodactylia denir.

29 Ossa carpi-carpus (ön ayak bilek kemikleri-bilek) Antebrachium ve metacarpus arasına iki sıra halinde dizilmişlerdir. Şekil ve sayıları hayvan türlerine göre farklıdır. Medialden laterale doğru aşağıdaki gibi isimlendirilirler : Proximal veya antebrachial sıra : Os carpi radiale - os scapheideum(cr) Os carpi intermedium os lunatum (Ci) Os carpi ulnare os triquetrum (Cu) Os carpi accesorium ospsiforme (Ca) --Sadece tavşanda Os carpi centrale (Ca) görülür. Distal veya metacarpal sıra : Os carpale primum os trapezium(c1) Os carpale secundum os trapezoideum (C2) Os carpale tertium os capitatum (C3) Os carpale quartum os hamatum (C4) Carnivor da os carpi radiale ve intermedium birleşip os carpi intermedioradiale (Cr+i) - os scapolunatum u, Ruminant larda os carpale secundum ve tertium birleşerek os carpale secundum ve tertium (C2+3) os trapezodeocapitatum u meydana getirmişlerdir. Bileğin ön yüzü gerilme - extention, arka yüzü bükülme flexion yüzü olarak bilinir. Bilek kemikleri arasında hareketin büyük bölümü antebrachium ile proximal sıra arasında, daha azı proximal ve distal sıralar arasında meydana gelirken, distal sıra ile metacarpus kemikleri hareketsiz olarak bağlanmışlardır.

30 Ossa carpi(karşılaştırma) Bilek kemiklerini yukarıda verilen harflere uygun olarak ifade edersek hayvan türlerine göre aşağıda verilen formül tablolar oluşur. Equus : Sus : Cr, Ci, Cu, Ca 4 = ; Toplam = 7 C 2, C3, C 4 3 Cr, Ci, Cu, Ca 4 = ; Toplam = 8 C1, C 2, C 3, C 4 4 Ruminant : Cr, Ci, Cu, Ca 4 = ; Toplam = 6 C 2 +3, C 4 2 Carnivor : Cr + i, Cu, Ca 3 = ; Toplam = 7 C1, C 2, C 3, C 4 4 Kemiklerin duruşu : Os carpi radiale ve os carpale primum medialde, Os carpi accesorium ve os carpi ulnare ile os carpale quartum lateralde yeralırlar. Bilek kemiklerinin dorsal(ön) yüzü dış bükey, palmar(arka) yüzü iç bükeydir. İçbükey olan bu arka yüzde oluşan oluğa sulcus carpi denir.

31 Ossa metacarpalia - metacarpus (Ön ayak tarak kemikleri) Tam olanlarda birbirine parelel dizilmiş beş kemikten oluşur. Uzunluk, kalınlık ve sayıları türlere göre değişir. İsimlendirilmeleri medial den latera le doğru ; - Os metacarpale primum(mc1) - Os metacarpale secundum(mc2) - Os metacarpale tertium(mc3) - Os metacarpale quartum(mc4) - Os metacarpale quintum (Mc5) olarak isimlendirilirler. İçlerinden en büyük ve güçlü olanına veya olanlarına temel tarak kemiği veya tarak kemikleri, diğerlerine tali tarak kemikleri denir.

32 Temel tarak kemiği Epiphysis proximalis; Basis metacarpalis denir ve üzerinde facies articularis isimli düz bir eklem yüzü bulunur. Yanlarında eklem bağlarının yapışması için girinti ve çıkıntılar ile komşu kemikler için eklem yüzleri yeralır. Bazı türlerde ön ve iç yanda tuberositas osis metacarpalis denile bir tümseklik görülür. Corpus- diaphisis metacarpi; Gövde uzun bir boru şeklindedir. Faces dorsalis denen ön yüz yuvarlak, facies palmaris denen arka yüz oldukça düzdür. Bu iki yüz arasıdaki kenarlara margo lateralis ve medialis denir. Epiphysis distalis; Caput metacarpi de denir ve makara şeklindedir (trochlea metacarpi). Üzeri eklem yüzüyle kaplı ve ortasında verticilus denen dairesel bir kemik çıkıntısı bulunur. Yanlarında eklem bağları için çukurlar ve çıkıntılar mevcuttur.

33 Ossa metacarpalia (karşılaştırma) Equus ; Temel kemik Mc3, Mc1 ve Mc5 kaybolmuş, Mc2 ve Mc4 küçülmüş üst uçları kalın alt uçları kalınca küt kemik çubuklar halindedirler. Mc2 ve Mc4,, Mc3 in medial ve lateral inin arka taraflarına yapışıktırlar. Mc3 üzerinde tuberositas osis metacarpalis belirgindir. Ruminant ; Mc3 ve Mc4 birleşerek temel kemiği oluşturmuşlardır. Mc1 ve Mc2 kaybolmuş, Mc5 ise çok küçülmüştür. Temel kemiğin ön yüzünde Mc3 ve Mc4 in birleştiğini gösteren sulcus longitudinalis dorsalis isimli bir oluk ile proximal ve distal uçlarda kemiğin ön ve arka yüzlerini birleştiren canalis metacarpi proximalis ve distalis isimli birer kanal bulunur. Ayrıca alt uç incisura intertroclearis isimli bir çentikle ikiye ayrılmış dolayısıyla çift trochlea bulunur. Sus : Daha uzun olan Mc3 ve Mc4 temel kemiklerdir. Mc1 kaybolmuş, Mc2 ve Mc5 daha kısa ve incedirler. Şekilleri silindiriktir. Verticulus lar eklem yüzünü tam dolaşırlar. Temel kemiklerin üst uçlarında geriye yönelik birer çıkıntı bulunur. Carnivor ; Mc3 ve Mc4 temel kemiklerdir. Mc1 çok küçülmüş, Mc2 ve Mc5 ikincil kemiktirler. Silindirik şekilidirler ve verticulus lar eklem yüzlerinin gerisinde yer alırlar.

34 Ossa metacarpalia(kemiğin duruşu ve yön tayini) Basis metacarpalis proximale, troclea distale, yuvarlak yüz öne gelecek şekilde durur. Bu duruş vaziyetindeyken tuberositas osis metacarpalis ve proximal uçtaki eklem yüzlerinin büyük ve geniş olanları iç tarafa gelir. Ruminan larda proximal ucun lateral tarafında 5. Metacarpus için ufak bir eklem yüzu nulunur. Bir başka değişle dar eklem yüzleri ne tarafta ise kemik o yanın kemiğidir.

35 Ossa digitorum manus(ön ayak parmağı kemikleri) Evcil memelilerde ön ayak parmak sayıları türlere göre birden beşe kadar değişir. Temel ve ikincil parmaklar olmak üzere gelişmişlerdir ve isimlendirilmeleri medialden laterale; - Digitus primus, digitus secundus, digitus tertius, digitus quartus ve digitus quintus şeklindedir. Carnivor larda ; Herbir ayakta 3.ve 4. temel parmak, 2. ve 5. ikincil parmak 1. küçük parmak olmak üzere toplam 5 parmak bulunur. Sus ta ; Herbir ayakta 3.ve 4. temel parmak, 2. Ve 5. iikincil parmak üzere 4 toplam parmak bulunur. Ruminant da ; Herbir ayakta 3.ve 4. temel parmaklar olmak üzere 2 esas parmak ve bunların arkalarında iskeletle ilişkis olmayan iki de eklenik parmak.(2. ve 5. parmakların kalıntısı), bulunur. Equide de ; Sadece 3.parmak yani tek parmak bulunur. Birincisi hariç bütün parmaklar üç phalanx dan(parmak kemiği), 1. si iki phalanx tan oluşur. Parmak kemikleri; phalanx proximalis(prima), phalanx media(secunda) ve phalanx distalis(tertia) olarak isimlendirilir.

36 Phalanx proximalis prima Şeklinden ötürü os competale veya bucağılık kemiği olarak da anılır. Uzunca, silindirik bir kemiktir. Basis, corpus ve caput phalangis proximalis olmak üzere üç bölümden oluşur. Basis phalangis proximalis, denen üst ucun üzerinde fovea articularis denen eklem çukuru ile yanlarında eminentia palmaris medialis ve lateralis, isimli bağ yapışma yumruları bulunur. Corpus phalangis proximalis, denen silindirik gövdenin dorsal yüzü dış bükey, palmar yüzü düzdür. Caput phalangis proximalis denen alt uç makara şeklindir ve trochlea phalangis proximalis olarak da anılır.

37 Phalanx proximalis (Karşılaştırma) Equide : Proximal uçtaki çukurlardan medialdeki daha geniştir. Corpus un dorsal ve palmar kenarlarını birbirine bağlayan lateral me medial yüzler yuvarlaktır. Palmar yüz üzerinde tepesi distale bakan üçgen şeklinde ve lig.sesamoideum rectum un yapışması için trigonum phalangis proximalis isimli saha vardır. Ruminant : Proximal uçtaki eklem yüzlerinden axial olanı daha dardır. Corpus un abaxial yüzü oldukça dış bükey, axial yüzü düzdür. Sus : Genel olarak ruminant larınkine benzemekle birlikte,proximal uçları biraz daha basıktır. Carnivor : Proximal uçtaki fovea articularis sığdır ve palmar tarafı bir çentikle ikiye ayrılır. Kemiğin duruş ve yön tayini : Fovea articularis proximale, troclea distale, dış bükey yüz öne gelecek şekilde durur. Bu durumdayken equide lerde küçük eklemyüzleri laterale, ruminant ve sus ta axial e gelir. Ayrıca ruminant larda corpus un axial yüzü düz abaxial olanı dış bükeydir.

38 Phalanx media - secunda Os coronale veya taç kemiği de denir. Phalanx proximalis e göre kısa hafifçe yassımış silindire benzer. Basis phalangis media dene üst ucun üzerinde bir fovea articularis bunun önünde proc. extensorius isimli bir çıkıntı ve arkasında tuberositas flexoria denilen bir kabartı görülür. Corpus phalangis media herhangi bir özellik göstermez. Tochlea phalangis media denen alt uçu bir olukla ikiye ayrılmıştır. Yanlarında bağ yapışma çıkıntıları bulunur.

39 Phalanx media(karşılaştırma) Equide : Kübik şekillidir. Proximal ucun palmar tarafında yer alan tuberositas flexoria belirgindir. Fovea articularis belirsiz bir cristayla ikiye ayrılmıştır. Distal uçtaki trochlea sagittal yönlü bir olukla ikiye ayrılmıştır. Ruminant : Uzunluğu proximal phalanx ın yarısı kadardır. Proximal ucunun palmarında yeralan tuberositas flexoria bir olukla iki parçaya ayrılmıştır. Bunlardan abaxial olanı daha belirgindir. Kemiğin axial yüzü daha pürüzlü ve ligamentlerin yapışması için belirgin bir çukurluk taşır. Sus : Phalanx media nın ön yüzü dardır. Distal uçtaki trochleanın iki yanında ligament çukurları bulunur. Carnivor : Uzunluğu phalanx proximalis in 2/3 ü kadardır. Üst uçtaki fovea articularis ve distal uçtaki troclea sağ ve sol ile iki eklem yüzüne ayrılmışlardır.

40 Phalanx media (Duruş ve yön tayini) Fovea articularis proximale, trochlea distale, daha dış bükey oan yüz öne gelecek şekilde durur. Bir önceki kemikler için söyleneneler bunun içinde geçerlidir.

41 Phalanx distalis - tertia Carnivor larda os ungiuculare, equide, ruminant ve sus ta os ulgulare olarak da bilinir. Üzerindeki tırnağın şekline uygun olarak türler arasında oldukça farklılıklar gösterir. Genel olarak bütün türlerde ; Facies parietalis denen bir duvar yüzü, Facies articularis denen bir eklem yüzü, Facies solaris denen bir taban yüzü bulunur., Bu yüzlerden facies articularis ile facies parietalis i birbirinden kenar margo coranarius ve facies parietalis ile facies solaris i birbirinden kenar margo solaris adını alır. Margo cooranarius un ortasındaki sivri çıkıntı proc. extensorius tur.

42 Phalanx distalis( Karşılaştırma) -Equide Şekli tırnağınkine uymuştur ve kabaca şekli üçgen pirizmaya benzer. Margo coronalis'in(6) ortasındaki processus extensorius(1) küt ve kuvvetli bir çıkıntı halindedir. Facies parietalis in (2) iç ve dış yanları geriye doğru sivrileşerek processus palmaris lateralis ve medialis (5) isimli çıkıntıları yapmıştır. Bu çıkıntılara, cartilago ungularis medialis ve lateralis denen tırnak destek kıkırdakları oturur. Proc. palmaris lerin uç kısımlarında for. palmaris lateralis ve medialis isimli delikler veya incisura palmaris lateralis ve medialis isimli çentikler yeralır. Bu delik ve çentiklerden ileriye doğru sulcus parietalis lateralis ve medialis(4) isimli oluklar takip ederler. Facies articularis, ortasından sagittal yönde geçen bir kabartı ile biri medialde ve daha geniş diğeri lateralde ve daha dar olan iki yüze ayrılır.

43 Phalannx distalis (Equide) Facies articularis in distalinde os sesamoidea distalis(sesamum ungulae) için facies articularis sesamoidea isimli ilave bir eklem yüzü bulunur. Kemiğin facies solearis denen yere dönük yüzü, linea semilunaris (11) isimli yay şeklindeki ince bir kemik çıkıntısı ile arkada, facies flexoria ve önde, planum cutaneum (8) isimli iki bölgeye ayrılır. Facies flexoria nın her iki yanında sulcus soleare medialis ve lateralis isimli oluklar görülür. Bu oluklar kemiğin içine foramen soleare medialis ve lateralis(10) isimli iki büyük delik ile açılır. Bu delikler kendilerinden kemiğin içerisinde devam eden canalis solearis isimli yay şeklinde bir kanal ile birbirine birleşirler. Facies solearis ile facies parietalis'in birleştikleri alt kenar, margo solearis(5) adını alır.

44 Phalanx distalis (karşılaştırma) - Ruminant Şekil olarak equide lerinkinin sagittal olarak ikiye ayrılmış bir yarımına benzer. Facies parietalis margo dorsalis denebilecek bir kenar ile facies axialis ve abaxialis olarak ikiye ayrılır. Bunlardan facies axialis parmakların birbirine bakan yüz olup biraz içbükeydir. Diğer parmağın kemiğinden uzak olan yüze facies abaxialis denir ve bu yüz dış bükey ve daha geniştir ve üzerinde damar delikleri bulunur. Bu yüzler arasındaki margo dorsalis in proximal yanında belirgin bir proc. extensorius şekillenmiştir.

45 Phalanx distalis (karşılaştırma) - Ruminant Facies articularis, derindir ve bir sagittal kabartı ile axial olanı daha geniş, abaxial olanı daha dar iki bölüme ayrılmıştır. Bu sagittal kabartının arkasında os sesamoidea distalis için bir eklem yüzü bulunur. Facies solearis, atlarda olduğu gibi biri facies articularis in hemen distalinde yer alan facies flexoria ile onun hemen önünde yer alan planum cuteneum a ayrılır. Facies flexoria tümseklenmiş tuberculum flexorium adını almıştır. Planum cuteneum ise iç bükey olup apex i öne bakan bir üçgen şeklindedir.

46 Sus : Phalanx distalis (karşılaştırma) Ruminant larınkine benzemekle birlikte dorsopalmar yönde basıktır. Özellikle ikincil parmaklarda proc. extensorius belirgin değildir. Carnivor : Her iki yandan basılmış, tırnak gibi sivrilmiştir. Facie parietalis bir dorsal ve iki yan yüzden oluşur. Facies articularisi bu yüzlerden ayıran margo coranarius crista unguiculars isimli bir kemik çıkıntısına dönüşmüştür. Facies articularis in arkasından başlayan facies solearis crista semilunaris ile, arkada facies flexoria, önde planum cuteneum olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Facies flexoria tuberculum flexoria ya dönüşmüştür. Bunun üzerinde for. soelare mediale ve laterale isimli delikler mevcuttur. Planum cuteneum ve facies parietalis ile crista unguicularis arasında sulcus unguicularis isimli bir oluk şekillenmiştir.

47 Phalanx distalis duruş ve yön tayini Facies articularis proximal e, facies solaris dista e facies parietalis öne gelecek şekilde durur. Facies articularis üzerindeki bölmelerden equide lerde lateraldeki, sus ve ruminant larda abaxialdeki daima diğerinden daha küçüktür.

48 Ossa sesamoidea Susam kemikleri, ilgili oldukları parmak eklemin gerisinde yer alarak eklem yüzünü tamamlayan ve üzerlerinden geçen kirişlerin kolayca kaymasını sağlayan küçük kemiklerdir. Şekilleri türler arasında oldukça değişiktir. Genel olarak ikişer tanesi birinci parmak ekleminin(articulatio metacarpophalangea nın) ardında, birer tanesi üçüncü parmak ekleminin(articulatio interphalangia distalis in) ardında olmak üzere carnivor dışındaki türlerde her parmakta üç adet susam kemiği bulınur. Bunlardan birinci parmak ekleminin ardındakilere ossa sesamoidea phalangis proximalis veya sesambina, Üçüncü parmak ekleminin ardındakine os sesamoideum phalangis distalis veya sesamum ungulae denir. Carnivor'da distaldekiler kıkırdak olarak kaldıkları gibi, ayrıca birinci parmak ekleminin, nadiren de ikinci parmak eklemlerinin(art. interphalangia proximalis in) dorsalinde ossa sesamoidea dorsales isimli susam kemikleri bulunur. Sus un tali parmaklarında distal susam kemikleri kaybolmuştur.

49 Ossa sesamoidea

Omuz kemeri kemikleri Clavicula (köprücük kemiği)

Omuz kemeri kemikleri Clavicula (köprücük kemiği) Üst ekstremite kemikleri omuz hizasında kürek kemiği ve köprücük kemiğinden oluşan omuz kemeri kemikleri ile başlar. Diğer üst ekstremite kemikleri, humerus (pazu kemiği, kol kemiği), antebrachium (radius

Detaylı

Pars libera membri superioris

Pars libera membri superioris Pars libera membri superioris Kol, önkol ve el iskeletini oluşturan kemiklerin tümüne birden bu isim verilir. HUMERUS (KOL KEMİ Ğ İ ) Üst ekstremitenin en uzun ve en kalın kemiğidir. Bir proksimal uç,

Detaylı

ÜST TARAF KEMİKLERİ OSSA MEMBRI SUPERIORIS

ÜST TARAF KEMİKLERİ OSSA MEMBRI SUPERIORIS ÜST TARAF KEMİKLERİ OSSA MEMBRI SUPERIORIS Üst ekstremitelere üst taraf veya üst yanlar da denir. Gövdenin iki yanına tutunmuş, sağ ve sol simetrik uzantı şeklindedirler. Üst taraf; Omuz, Kol, Önkol El

Detaylı

ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR. YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN

ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR. YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN ANATOMİK TERMİNOLOJİLERLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER VE HATIRLATMALAR YRD. DOÇ.DR. Kadri KULUALP YRD. DOÇ. DR. Önder AYTEKİN Kemiklerle İlgili Terimler Apex: Tepe Basis: Taban Canalis: Kanal Canaliculus:

Detaylı

OMUZ-KOL-ÖNKOL KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. İntrinsik omuz kasları

OMUZ-KOL-ÖNKOL KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. İntrinsik omuz kasları İntrinsik omuz kasları Clavicula nın 1/3 lateral i pars clavicularis Acromion pars acromialis Spina scapula pars spinalis M. supraspinatus Fossa supraspinatus medial 2/3 ü, fascia supraspinata nın kalın

Detaylı

İnsan vücudu topografik olarak baş-boyun, gövde ve ekstremitelere ayrılarak incelenir. Sistematik anatomide hareket sistemi oluşumlarının işlenişinin

İnsan vücudu topografik olarak baş-boyun, gövde ve ekstremitelere ayrılarak incelenir. Sistematik anatomide hareket sistemi oluşumlarının işlenişinin İSKELET KEMİKLERİ İnsan vücudu topografik olarak baş-boyun, gövde ve ekstremitelere ayrılarak incelenir. Sistematik anatomide hareket sistemi oluşumlarının işlenişinin temeli bu ayırıma dayanır. Baş-boyun

Detaylı

Extremitas sternalis Facies articularis sternalis... Extremitas acromialis Facies articularis acromialis... Üst yüz kenarları Ön kenar...

Extremitas sternalis Facies articularis sternalis... Extremitas acromialis Facies articularis acromialis... Üst yüz kenarları Ön kenar... 25 APPENDİKÜLER İSKELET Üst ekstremite kemikleri Alt extremite kemikleri ÜST EXTREMİTE KEMİKLERİ Kavşak kemikleri Clavicula Scapula Kol kemiği Humerus Ön kol kemikleri Ulna Radius El kemikleri Karpal kemikler

Detaylı

ÜST EXTREMİTE KASLARI

ÜST EXTREMİTE KASLARI 14 ÜST EXTREMİTE KASLARI Omuz kasları M deltoideus M subscapularis ORIGO INSERTIO FONKSİYON SİNİR ÖZELLİK -pars clavicularis kısmı;clavicula nın lateral 1/3 ünden, -pars acromialis kısmı;acromion un lateral

Detaylı

OSSA MEMBRI PELVINI. v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis

OSSA MEMBRI PELVINI. v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis OSSA MEMBRI PELVINI v Cingulum membri pelvini Ossa Coxarum v Femur v Patella v Ossa cruris v Ossa tarsi v Ossa metatarsalia v Ossa digitorum pedis OSSA COXAE OS ILIUM OS PUBİS OS ISCHII OS ILIUM Corpus

Detaylı

Articulatio sternoclavicularis (sternoklaviküler eklem)

Articulatio sternoclavicularis (sternoklaviküler eklem) Articulatio sternoclavicularis (sternoklaviküler eklem); articulatio sellaris tipi eklemdir. Discus articularis i (eklem diski) vardır. Manubrium sterni ile clavicula nın (köprücük kemiği) extremitas sternalis

Detaylı

ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ

ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ANATOMİ ÜST TARAF KASLARI Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ÜST TARAF KASLARI Üst taraf kasları çeşitli alt gruplara ayrılarak incelenir. Omuz kasları: Omuzda; m. deltoideus, m. subscapularis, m. supraspinatus,

Detaylı

OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri)

OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri) OSSA CARPİ (El Bileği Kemikleri) Distal yöndekiler, Lateralden-Mediale: 1) Os trapezium2) Os trapezoideum3) Os capitatum4) Os hamatum Proksimal yöndekiler Lateralden-Mediale: 1) Os scaphoideum2) Os lunatum3)

Detaylı

OSSA MEMBRİ PELVİNİ (arka bacak kemikleri)

OSSA MEMBRİ PELVİNİ (arka bacak kemikleri) OSSA MEMBRİ PELVİNİ (arka bacak kemikleri) OSSA MEMBRİ PELVİNİ Arka bacak gövdeye, ön bacakta olduğu gibi üç kemikten oluşan cingulum mebri pelvini adı verilen kalça kemeri ile bağlanmıştır. Bu kemeri

Detaylı

ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus)

ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus) ÖNKOL VE ELİN ARKA YÜZ KASLARI (Regio antebrachi posterior,regio carpalis posterior,regio dorsalis manus) E. Savaş Hatipoğlu Bu derste ön kolun yan ve arka tarafında bulunan kaslar ile elin dorsal tarafı

Detaylı

EKLEMLER. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

EKLEMLER. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN EKLEMLER Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN EKLEM NEDİR? Vücudumuzdaki kemikler birbirleri ile eklemler vasıtasıyla birleşirler. Eklemleşen kemiklerin yüzeyleri çoğunlukla bir kıkırdak

Detaylı

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır.

Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. Columna vertebralis (omurga); vücudun arka ve orta kısmında yer alır, kemikten ve kıkırdaktan oluşur ve içinde omuriliği barındırır. İskeletin önemli bir bölümüdür ve temel eksenidir. Sırt boyunca uzanır

Detaylı

Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri

Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri Skeleton appendiculare (takısal iskelet) Ekstremite kemikleri Ossa Membri Pelvini Doç.Dr. M.Erdem GÜLTİKEN Ossa Membri Pelvini Arka bacak kemikleri gövdeye (truncus) cingulum membri pelvini denilen pelvis

Detaylı

Anatomi Ders Notları

Anatomi Ders Notları REGİONES CORPORİS ( VÜCUT BÖLGELERİ) İ OLUŞTURAN OLUŞUMLAR Regiones capitis Regiones colli Regiones pectoris Regiones abdominis Regiones dorsi Regiones membri thoracici Regiones membri pelvini REGİONES

Detaylı

OSTEOLOGIA KEMİK BİLİMİ

OSTEOLOGIA KEMİK BİLİMİ OSTEOLOGIA KEMİK BİLİMİ İnsan vücudunun hareket sisteminin pasif unsurlarını kemikler ve eklemler, aktif unsurlarını ise kaslar meydana getirirler. Anatominin kemikler ile ilgilenen bölümüne osteologia-osteoloji

Detaylı

OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ

OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ OSSA MEMBRİ İNFERİORİS ALT EKSTREMİTE KEMİKLERİ Alt ekstremitelere, alt taraf veya alt yanlar da denir. Alt taraflar, pelvisin (leğen) her iki yanına tutunmuş sağ ve sol olmak üzere simetrik iki sütun

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

SIĞIR ORTOPEDİSİ. Tablo 1. Sığırcılıkta (Öneğin; süt sığırcılığı) ayak hastalıklarındaki ekonomik kayıpların dağılımı

SIĞIR ORTOPEDİSİ. Tablo 1. Sığırcılıkta (Öneğin; süt sığırcılığı) ayak hastalıklarındaki ekonomik kayıpların dağılımı SIĞIR ORTOPEDİSİ Gelişen bilim ve teknoloji ile birlikte hayvancılık sektöründe ekonomik kayıpların en aza indirilmesi yanında, verimin oldukça üst düzeye çıkarılması da ekonominin bir gereği olmuştur.

Detaylı

Ön Kol Kaslarının Klinik Anatomisi. Dr. İlknur UYSAL Dr. Nurullah YÜCEL Yard. Doç. Dr. Ahmet Kağan KARABULUT

Ön Kol Kaslarının Klinik Anatomisi. Dr. İlknur UYSAL Dr. Nurullah YÜCEL Yard. Doç. Dr. Ahmet Kağan KARABULUT Ön Kol Kaslarının Klinik Anatomisi Dr. İlknur UYSAL Dr. Nurullah YÜCEL Yard. Doç. Dr. Ahmet Kağan KARABULUT ÖN KOLUN ÖN YÜZÜNDEKİ KASLAR YÜZEYEL TABAKA M. palmaris longus M. pronotor teres M. flexor carpi

Detaylı

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır.

Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri üst extremiteye uygun olarak sınıflandırılmıştır. Alt extremite kemikleri iki kalça kemiği ile omurganın kuyruk sokumu kemiği arasında oluşan pelvis (leğen kavşağı) ile başlar.

Detaylı

Gövde İskeleti. Columna vertebralis - Omurga Costae - Kaburgalar Sternum Göğüs kemiği

Gövde İskeleti. Columna vertebralis - Omurga Costae - Kaburgalar Sternum Göğüs kemiği Gövde İskeleti Columna vertebralis - Omurga Costae - Kaburgalar Sternum Göğüs kemiği Columna vertebralis omurga-omur direği Columna vertebralis, vertebra- omur denilen kısa kemiklerin ard arda dizilmesi

Detaylı

VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ

VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ VÜCUT EKSENLERİ ve HAREKET SİSTEMİ 1 Bu ana eksenler şunlardır: Sagittal eksen, Vertical eksen, Transvers eksen. 2 Sagittal Eksen Anatomik durumda bulunan bir vücut düşünüldüğünde, önden arkaya doğru uzanan

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ

EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI VETERİNER HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ EVCİL HAYVAN BAKICILIĞI EĞİTİMİ KEDİ VE KÖPEKLERDE GENEL ANATOMİ İSMEK Canlı vücudunu oluşturan

Detaylı

OS FEMORIS (FEMUR, UYLUK KEMI Ğ I )

OS FEMORIS (FEMUR, UYLUK KEMI Ğ I ) Pars libera membri inferioris Uyluk, bacak ve ayak iskeletini oluşturan kemiklerin tümüne birden bu isim verilir. OS FEMORIS (FEMUR, UYLUK KEMI Ğ I ) İnsan vücudunun en uzun kemiğidir, uyluk kemiği de

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM

LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM LOKOMOTOR SİSTEM ANATOMİSİ ÖRNEK SORULAR (EKLEM-KAS) BİRİNCİ BÖLÜM.En hareketli sinovial eklem tipini işaretleyiniz. a) Ginglymus d) Art. trochoidea b) Art. spheroidea e) Art. plana c) Art. sellaris. Üst

Detaylı

ANATOMİ. 1) Makroskopik Anatomi. 2) Mikroskobik Anatomi

ANATOMİ. 1) Makroskopik Anatomi. 2) Mikroskobik Anatomi ANATOMİYE GİRİŞ ANATOMİYE GİRİŞ Anatominin Tanımı: İnsan vücudunun normal şekil ve yapısını, vücudu oluşturan yapı ve organların birbirleri ile olan ilişkilerini ve bu yapıların çalışma şeklini inceleyen

Detaylı

FTR 208 Kinezyoloji II. El Bileği. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 208 Kinezyoloji II. El Bileği. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 208 Kinezyoloji II El Bileği yrd. doç. dr. emin ulaş erdem GİRİŞ El bileği eklemi, ön kolun distal ucu ve elin proksimal ucu arasında yer alan eşsiz bir eklemdir. Üst ekstremitenin mekanik etkinliğini

Detaylı

Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Skapula Çizgisi

Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Bu çizgi 4 referans noktadan geçer: Skapula Çizgisi KÜREK lines of KEMİĞİ the SHOULDER VE KOL BLADES DIŞ YÜZ AND çizgileri POSTERIOR ARM Skapula Çizgisi Bu çizgi referans noktadan geçer: 1. Spina skapulanın orta noktasının üstü. Spina skapulanın üstü, medial

Detaylı

ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE FINDIKFARESİ NİN (Muscardinus avellanarius LİNNAEUS, 1758) (RODENTİA: MAMMALİA) İSKELET SİSTEMİNİN MAKRO ANATOMİSİ Esr

ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE FINDIKFARESİ NİN (Muscardinus avellanarius LİNNAEUS, 1758) (RODENTİA: MAMMALİA) İSKELET SİSTEMİNİN MAKRO ANATOMİSİ Esr ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE FINDIKFARESİ NİN (Muscardinus avellanarius LİNNAEUS, 1758) (RODENTİA: MAMMALİA) İSKELET SİSTEMİNİN MAKRO ANATOMİSİ Esra ENGİN BİYOLOJİ

Detaylı

3.1. DURURKEN BACAKLARIN DURUŞU Ön bacak duruşları Ön bacak duruşlarının önden görünümü:

3.1. DURURKEN BACAKLARIN DURUŞU Ön bacak duruşları Ön bacak duruşlarının önden görünümü: 3. ATLARDA BACAK DURUŞLARI (AMUDİYET) Bir tırnağın biçimi hayvanın bacağının duruşuna bağlıdır. Kusurlu bir bacak yapısı bazı hastalıkların gerçek nedenini oluşturur. Bacak kemiklerinin yönünün bütün basınç

Detaylı

Şekil 1. Ayağın anatomik kesiti (Adams dan)

Şekil 1. Ayağın anatomik kesiti (Adams dan) AT ORTOPEDİSİ Günümüzde kırsal hayatta az da olsa gücünden yararlanıldığı, ama daha çok sportif amaçla kullanılan at; gerek bacak duruş bozukluklarının, gerekse bir travma veya enfeksiyon sonucu oluşmuş

Detaylı

Anatomik Pozisyon

Anatomik Pozisyon Anatomik Pozisyon Ayakta dik duran, baş dik, yüz karşıya dönük, kollar iki yanda sarkık, avuç içleri karşıya dönük ve ayakların topuklardan bitişik olduğu pozisyona denir. 10.04.2018 65 Anatomik Düzlemler

Detaylı

Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT

Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi. Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Yüzeyel ense, sırt, omuz ve kolun arka bölgesi Prof. Dr. S. Ayda DEMİRANT Venter frontalis Venter occipitalis Galea aponeurotica Siniri; n.facialis İşlevi; venter frontalis kaş ve burun kökü derisini yukarı

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale FOSSA AXILLARIS Boyun ile kol arasında, üst ekstremiteye geçiş alanı sağlayan kapı Toraks yan duvarının üst bölümü ile kolun üst bölümü arasında kalan piramidal boşluk Önden ve arkadan

Detaylı

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar iskelet sistemi 1 KAFATASI Kranyum kemikleri Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Arcus superciliaris (kaş arkı) Frontal kemik önden görünüm Etmoidal kemik ve ilgili yapılar Sfenoidal kemik üstten görünüm

Detaylı

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE

TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE 1 TEMEL İLK YARDIM VE ACİL MÜDAHALE GİRİŞ : Bir yaralı, hasta ya da kazazedeye ilk yardım yapabilmek ya da herhangi bir yardımda bulunabilmek için, öncelikle gerekenlerin doğru yapılabilmesi için, insan

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI RADYOLOJĠ HAREKET SĠSTEMĠ RADYOLOJĠK ANATOMĠSĠ 2 720S00054

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI RADYOLOJĠ HAREKET SĠSTEMĠ RADYOLOJĠK ANATOMĠSĠ 2 720S00054 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI RADYOLOJĠ HAREKET SĠSTEMĠ RADYOLOJĠK ANATOMĠSĠ 2 720S00054 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar

OMURGA Omurganın kavisleri Skolyoz Tipik Bir Vertebra da (Omur) Bulunan Anatomik Yapılar iskelet sistemi 1 KAFATASI Kranyum kemikleri Calvaria (kafa kubbesi) kemikleri Arcus superciliaris (kaş arkı) Frontal kemik önden görünüm Etmoidal kemik ve ilgili yapılar Sfenoidal kemik üstten görünüm

Detaylı

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan

Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan Toraks; gövde nin boyun ile abdomen arasında yer alan parçasıdır. Toraks oniki çift kaburga, sternum, kıkırdak kaburgalar ve oniki torakal omur dan oluşur. Bu kemik ve kıkırdak yapılar toraks kafesini

Detaylı

DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK

DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK DERİN ENSE, SIRT, BACAK ARKA YÜZÜ, AYAK TABANI Doç.Dr.Vatan KAVAK Sırt Kasları İki grup altında incelenirler. 1).Yassı sırt kasları 2).Omurgada bulunan omurların processus spinosus u ile Processus transversus

Detaylı

Arthrologia Syndesmologia. (eklem ve bağ bilimi) Doç.Dr. M.Erdem GÜLTİKEN

Arthrologia Syndesmologia. (eklem ve bağ bilimi) Doç.Dr. M.Erdem GÜLTİKEN Arthrologia Syndesmologia (eklem ve bağ bilimi) Sturae capitis (baş kemikleri arasındaki bağlantılar) Baş kemikleri hareketsiz yada oynamaz eklemlerle birbirlerine bağlanmışlardır Sutura şeklinde (sutura

Detaylı

OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI

OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI Supraspinatus kası Origo: Skapulanın supraspinöz fossası İnsersiyo: Humerus tuberkulum majus superior bölümü İnervasyon: Supraskapuler

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Gövde Kasları Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 7. hafta Gövde iskeletini arka tarafta omurga, önde ise göğüs ve kaburga kemikleri oluştururlar.

Detaylı

Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır.

Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır. Uyluk ön bölge kasları; musculus iliopsoas, musculus sartorius (terzi kası), musculus quadriceps femoris, musculus tensor fasciae latae dır. Musculus sartorius; vücudun en uzun kasıdır. Spina iliaca anterior

Detaylı

ALT TARAF EKLEMLERİ DOÇ. DR. ERCAN TANYELİ

ALT TARAF EKLEMLERİ DOÇ. DR. ERCAN TANYELİ ALT TARAF EKLEMLERİ DOÇ. DR. ERCAN TANYELİ A) Alt taraf kavşağı eklemleri 1- Art. sacroiliaca 2- Symphysis pubica B) Serbest alt taraf eklemleri 1- Art.coxae (kalça eklemi) 2- Art.genus (diz eklemi) 3-

Detaylı

ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Hareketleri

ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Hareketleri ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ Üst Üyeler 4 bölümde incelenir 1. Omuz kemeri REK132&SBR178 ANATOMİ VE KİNEZİYOLOJİ 2. Kol KONU ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ Klavikula Skapula Sternum Humerus Ön görünüm Kemikleri

Detaylı

Evcil memeli hayvanlarda Diseksiyon teknikleri ve exenterasyon Köpek Thorax'ın ve ön baca ın Yüzeysel Diseksiyonu Laboratuar Hedefleri

Evcil memeli hayvanlarda Diseksiyon teknikleri ve exenterasyon Köpek Thorax'ın ve ön baca ın Yüzeysel Diseksiyonu Laboratuar Hedefleri Evcil memeli hayvanlarda Diseksiyon 1 teknikleri ve exenterasyon Köpek Thorax'ın ve ön bacağın Yüzeysel Diseksiyonu Vücut yüzeyindeki umbilicus, mamma ve arcus costalis'in gözlenmesi. Derinin yüzülmesi.

Detaylı

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi Anatomik referans duruşu; * ayaklar birbirinden biraz uzak, * kollar vücudun yanında serbestçe uzanmış, * avuç içlerinin öne baktığı,duruştur. Bu duruş, doğal dik

Detaylı

Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL VÜCUT KEMİKLERİ (POSTCRANIAL)ÖLÇÜMLERİ VE ENDİSLERİ

Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL VÜCUT KEMİKLERİ (POSTCRANIAL)ÖLÇÜMLERİ VE ENDİSLERİ Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL VÜCUT KEMİKLERİ (POSTCRANIAL)ÖLÇÜMLERİ VE ENDİSLERİ CLAVİCULA Maksimum Uzunluk: Claviculanın iki ucu arasında (iç ve dış uçlar) doğrusal olarak alınan uzaklıktır. Ölçmek için

Detaylı

Üst Ekstremite / Axilla Anatomisi

Üst Ekstremite / Axilla Anatomisi Cenk Kılıç Ratta Axilla Anatomisi Koltuk altı çukurunun bulunduğu bölgeye regio axillaris denir. Anatomik olarak içinde yapıların bulunduğu bölge ise fossa axillaris (aksiller çukur) adını alır. Fossa

Detaylı

OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI )

OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI ) OSSA MEMBRI INFERIORIS (ALT EKSTREMI TE KEMI KLERI ) Cingulum pelvicum (Cingulum membri inferioris) Alt ekstremiteyi gövdeye bağlayan kemiklere genel olarak verilen isimdir. Her iki yanda bulunan os coxae

Detaylı

ANATOMİ ALT TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ

ANATOMİ ALT TARAF KASLARI. Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ANATOMİ ALT TARAF KASLARI Öğr. Gör. Şeyda CANDENİZ ALT TARAF KASLARI Alt taraf kasları bulundukları yerlere göre dört gruba ayrılarak incelenir. 1-Kalça kasları (pelvis kasları) 2-Uyluk kasları 3-Bacak

Detaylı

2. SIĞIRLARDA BACAK DURUŞLARI

2. SIĞIRLARDA BACAK DURUŞLARI 2. SIĞIRLARDA BACAK DURUŞLARI Bacak duruşları tırnağın biçimine, aşınmasına ve yürüyüşe etkir. Burada da bacak duruşları hayvana 3-4 metre mesafeden önden, yandan ve arkadan bakılarak değerlendirilir.

Detaylı

HEPAR. Margo dorsalis ( margo obtusus ) Margo ventralis ( margo acutus ) Margo dexter, Margo sinister

HEPAR. Margo dorsalis ( margo obtusus ) Margo ventralis ( margo acutus ) Margo dexter, Margo sinister Facies diaphragmatica area nuda sulcus venae cavae Facies visceralis Fossa vesicae felleae Fissura lig. teretis Lig. teres hepatis porta hepatis impressio esophagea impressio gastrica impressio duodenalis

Detaylı

KEM K OLU UMU ki çe it kemik olu umu vardır. 1)Ba dokusu aracılı ıyla süngerimsi kemik olu umu 2)Kıkırdak doku aracılı ıyla sıkı kemik olu umu

KEM K OLU UMU ki çe it kemik olu umu vardır. 1)Ba dokusu aracılı ıyla süngerimsi kemik olu umu 2)Kıkırdak doku aracılı ıyla sıkı kemik olu umu Embriyonik evrede kıkırdak kökenlidir. Daha sonra kemiklesir. Ergin evrede bazı vücut kısımlarında kıkırdak olarak kalır (burun ucu, kulak kepçesi, soluk borusu) skelet sistemi kemikler, eklemler, ligamentler

Detaylı

KÖPEKLERDE ÖN EKSTREMİTE TRAVMATİK LEZYONLARININ DAĞILIMI VE SAĞALTIM SEÇENEKLERİ ÜZERİNE KLİNİK ÇALIŞMALAR

KÖPEKLERDE ÖN EKSTREMİTE TRAVMATİK LEZYONLARININ DAĞILIMI VE SAĞALTIM SEÇENEKLERİ ÜZERİNE KLİNİK ÇALIŞMALAR TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVRESİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KÖPEKLERDE ÖN EKSTREMİTE TRAVMATİK LEZYONLARININ DAĞILIMI VE SAĞALTIM SEÇENEKLERİ ÜZERİNE KLİNİK ÇALIŞMALAR GÖKHAN ÖZTÜRK CERRAHİ ANABİLİM

Detaylı

KEMİK. Dicle Aras. Kemiğin anatomik ve morfolojik yapısı, kemik hücreleri ve tipleri, insan vücudundaki kemikler

KEMİK. Dicle Aras. Kemiğin anatomik ve morfolojik yapısı, kemik hücreleri ve tipleri, insan vücudundaki kemikler KEMİK Dicle Aras Kemiğin anatomik ve morfolojik yapısı, kemik hücreleri ve tipleri, insan vücudundaki kemikler 3.9.2015 1 Kemik Kemik bilim Osteologia dır (osteoloji). Osteon (os) + loji Kemikler skeletum

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Alt Ekstremite Kasları Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 9. hafta Kalça eklemini önden kat eden kaslar M. iliopsoas, m. quadriceps femoris,

Detaylı

II. GENEL BİLGİLER II. A. ANATOMİ II. A. 1. KARPAL TÜNEL

II. GENEL BİLGİLER II. A. ANATOMİ II. A. 1. KARPAL TÜNEL I. GİRİŞ ve AMAÇ Son yıllarda özellikle radyoloji alanındaki gelişmenin sonucu insan anatomi bilgisine daha çok ihtiyaç olduğu açığa çıkmıştır. Anatomik olarak vücudun bir bölümünün normalinin bilinmesi,

Detaylı

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN AKSİYAL İSKELET SİSTEMİ (STERNUM, COSTAE VE CRANİUM) Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN COSTAE (Kaburgalar) İlk 7 costa, sternum ile costal kıkırdaklar sayesinde eklemleşirken, 8,9

Detaylı

ÜNİTE. TEMEL ANATOMİ Doç. Dr. İsmail MALKOÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER OSTEOLOJİ GENEL BİLGİLER VE VÜCUT KEMİKLERİ

ÜNİTE. TEMEL ANATOMİ Doç. Dr. İsmail MALKOÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER OSTEOLOJİ GENEL BİLGİLER VE VÜCUT KEMİKLERİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER OSTEOLOJİ GENEL BİLGİLER VE VÜCUT KEMİKLERİ Kemikler Hakkında Genel Bilgiler Kemiklerin Sınıflandırılması Skeleton Axiale Cranium Kemikleri Columna Vertebralis Os Hyoideum Thorax Skeleton

Detaylı

KAS Dicle Aras. İskelet kaslarının kasılma ceşitleri, rolleri, kas lifi tipleri, insa vücudundaki kaslar

KAS Dicle Aras. İskelet kaslarının kasılma ceşitleri, rolleri, kas lifi tipleri, insa vücudundaki kaslar KAS Dicle Aras İskelet kaslarının kasılma ceşitleri, rolleri, kas lifi tipleri, insa vücudundaki kaslar 3.9.2015 1 Kas Kasılma rolleri Agonist kaslar; aynı hareketi yaptıran kas veya kaslara denir. Bunlardan

Detaylı

TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir TORAKS DUVARI ANATOMİSİ (Kemik yapılar ve yumuşak dokular) Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Özet: Göğüs duvarı anatomisi Kesitsel anatomi Varyasyonel görünümler Toraks

Detaylı

Mandibula ya Tutunan Kaslar

Mandibula ya Tutunan Kaslar Mandibula ya Tutunan Kaslar Journal of Clinical and Analytical Medicine Musculus Temporalis Fossa temporalis i doldurur. Fossa temporalis ve fascia temporalis ten başlar. Ramus mandibulae nin üst ön bölgesinde

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Gökhan AKSOY * Çiğneme, Beslenme * Yutkunma, * Estetik, * Konuşma, * Psikolojik Kriterler * Sosyolojik Kriterler Mandibüler: alt çene kemiğine ait, alt çene kemiğiyle ilgili Örnek: * mandibüler

Detaylı

AYAK, İŞLEVLERİ, AYAK ANATOMİSİ VE BİYOMEKANİK Ayak: Dik pozisyonda dururken insan vücudunun en alttaki organıdır. Hareket ayaklar ile

AYAK, İŞLEVLERİ, AYAK ANATOMİSİ VE BİYOMEKANİK Ayak: Dik pozisyonda dururken insan vücudunun en alttaki organıdır. Hareket ayaklar ile AYAK, İŞLEVLERİ, AYAK ANATOMİSİ VE BİYOMEKANİK Ayak: Dik pozisyonda dururken insan vücudunun en alttaki organıdır. Hareket ayaklar ile sağlanmaktadır. Ayağın dört görevi vardır: * Dik ve dengede durmayı

Detaylı

Tuj Koyununun Ön Bacak Venaları Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma [1]

Tuj Koyununun Ön Bacak Venaları Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma [1] Kafkas Univ Vet Fak Derg 15 (5): 771-778, 2009 DOI:10.9775/kvfd.2009.106-A RESEARCH ARTICLE Tuj Koyununun Ön Bacak Venaları Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma [1] Zekeriya ÖZÜDOĞRU * Gürsoy AKSOY ** [1]

Detaylı

ANATOMİ YE GİRİŞ Anatomi Terminolojisi [Terminologia Anatomica] Ünite Hakkında Öğrenme Hedefleri Üniteyi Çalışırken

ANATOMİ YE GİRİŞ Anatomi Terminolojisi [Terminologia Anatomica] Ünite Hakkında Öğrenme Hedefleri Üniteyi Çalışırken ANATOMİ YE GİRİŞ Anatomi Terminolojisi [Terminologia Anatomica] Terminoloji Tanımı ve Anatomi Terminolojisinin Gelişimi Normal Anatomik Pozisyon Yer ve Durum Tarifinde Kullanılan Terimler Vücudun Ana Bölümleri

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

MUSCULI FACIALES. Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD

MUSCULI FACIALES. Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD MUSCULI FACIALES Doç. Dr. Özlen Karabulut D.Ü. Tıp Fakültesi, Anatomi AD Musculi capitis Musculi capitis (Başın Kasları) iki grupta incelenir: A)Yüz kasları (Musculi faciales) B)Çiğneme kasları (Musculi

Detaylı

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar)

VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI. 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) VÜCUDUN TEMEL PARÇALARI 1) Baş-boyun 2)Gövde 3)Ekstremiteler (Kollar ve bacaklar) 1)BAŞ a)yüz b)kranium (Kafatası) 2) GÖVDE a)toraks (Göğüs kafesi) b)karın 3) EKSTREMİTELER a)üst ekstremiteler b)alt ekstremiteler

Detaylı

ÜNİTE TIBBİ TERMİNOLOJİ OSTEOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Doç. Dr. İsmail MALKOÇ

ÜNİTE TIBBİ TERMİNOLOJİ OSTEOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Doç. Dr. İsmail MALKOÇ HEDEFLER İÇİNDEKİLER OSTEOLOJİ Kemikler Hakkında Genel Bilgiler Extremite Kemikleri Üst Extremite Kemikleri Alt Extremite Kemikleri Cranium Kemikleri Neurocranium Kemikleri Splanchnocranium Kemikleri Omurga

Detaylı

Morkaraman Koyununun Ön Bacak Venleri Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma*

Morkaraman Koyununun Ön Bacak Venleri Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma* Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. Yıl: 2009 Cilt: 4 Sayı: 1 Sayfa: 39-47 Morkaraman Koyununun Ön Bacak Venleri Üzerine Makroanatomik Bir Çalışma* Zekeriya ÖZÜDOĞRU 1, Gürsoy AKSOY 2, Derviş ÖZDEMİR

Detaylı

Hareket, Cerrahi, Ortopedi DERS 2

Hareket, Cerrahi, Ortopedi DERS 2 Hareket, Cerrahi, Ortopedi DERS 2 Osteoloji; Yunanca osteon: kemik, logos: bilim, terimlerinin birleşmesini ifade eder. Latince (os) terimi özel kemiklerin isimlendirilmesinde kullanılır. Örneğin; os coxae.

Detaylı

M.sternocephalicus. Eq. M.sternomandibularis. Bo.,Cap. M.sternomandibularis M.sternomastoideus. Ov. M.sternomastoideus

M.sternocephalicus. Eq. M.sternomandibularis. Bo.,Cap. M.sternomandibularis M.sternomastoideus. Ov. M.sternomastoideus Mm.colli M.splenius capitis M.splenius cervicis (ca.yok) M.brachiocephalicus M.cleidobrachialis (pars clavicularis m.deltoidei) M.cleidocephalicus M.cleidomastoideus (tüm türlerde) M.cleidooccipitalis

Detaylı

GLUTEAL-UYLUK-BACAK KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. Yüzeysel gluteal kaslar

GLUTEAL-UYLUK-BACAK KASLARI LAB İNDEKSİ İÇİN TEORİK BİLGİ. Yüzeysel gluteal kaslar Yüzeysel gluteal kaslar M. gluteus maximus Os ilium un dış yüzü Os sacrum, coccyx Lig. sacrotuberale Tuberositas glutea Tractus iliotibialis UYLUĞUN EN GÜÇLÜ EKTENSORU M.ILIOPSOAS IN ANTOGONISTİ UYLUĞA

Detaylı

OMUZ İNSTABİLİTESİNİN CERRAHİ TEDAVİSİNDE, PROCESSUS CORACOIDEUS TRANSFERİNİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

OMUZ İNSTABİLİTESİNİN CERRAHİ TEDAVİSİNDE, PROCESSUS CORACOIDEUS TRANSFERİNİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANATOMİ ANABİLİM DALI OMUZ İNSTABİLİTESİNİN CERRAHİ TEDAVİSİNDE, PROCESSUS CORACOIDEUS TRANSFERİNİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI SİBEL ÇIRPAN UZMANLIK TEZİ İZMİR

Detaylı

Solunum yolları Solunum yolları

Solunum yolları Solunum yolları Solunum yolları Üst solunum yolları; nasus (burun), pars nasalis pharyngis (burun yutağı) ve larynx (gırtlak) şeklinde, Alt solunum yolları; trachea (soluk borusu), bronşlar (büyük hava yolları), akciğerler

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

Klinik Temelli Topografik nsan Anatomisi

Klinik Temelli Topografik nsan Anatomisi Deomed Medikal Yay nc l k Schumacher / Aumüller Klinik Temelli Topografik nsan Anatomisi Türkçe Editörleri / Salih Murat Akk n, Tania Marur 16.5 x 24 cm, X + 454 Sayfa 350 fiekil ISBN 978-975-8882-22-9

Detaylı

Atlarda Ön ve Arka Bacağın Denge Mekanizması

Atlarda Ön ve Arka Bacağın Denge Mekanizması Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2014; 9(1): 55-62 Derleme Atlarda Ön ve Arka Bacağın Denge Mekanizması Yasin DEMİRASLAN 1!, Sami ÖZCAN 1 1. Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Anatomi Anabilim

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

Dr. Ayşin Çetiner Kale

Dr. Ayşin Çetiner Kale Dr. Ayşin Çetiner Kale Fascia superficialis- Camper fasyası Üst (dış) yaprak Yağ dokusundan zengin Scrotum da yağ dokusunu kaybeder ve düz kas liflerinden zenginleşerek, scrotum a buruşuk görünümünü veren

Detaylı

OMUZ KUġAĞI VE ÜST EKSTREMĠTE KASLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ

OMUZ KUġAĞI VE ÜST EKSTREMĠTE KASLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ OMUZ KUġAĞI VE ÜST EKSTREMĠTE KASLARI DOÇ.DR.MİTAT KOZ Omuz Kuşağının Kas Sistemi Bu kasların işlevi, Omuz kuşağını gövdeye sabitlemek ve Üst ekstremitenin çeşitli hareketleri için omuz kuşağını uygun

Detaylı

Fitnes kursu. Spor anatomisi-2. YDÜ BESYO Prof. Dr. Şahin Ahmedov

Fitnes kursu. Spor anatomisi-2. YDÜ BESYO Prof. Dr. Şahin Ahmedov Fitnes kursu. Spor anatomisi-2 YDÜ BESYO Prof. Dr. Şahin Ahmedov shahmedov@yahoo.com İskelet sistemi - 206 kemik Eksen iskelet (sarı) 80 kemik Apendikular iskelet (mavi) 126 kemik Görevleri Koruma Harekete

Detaylı

8.9. AYRILMIŞ PARİES UNGULEA VE NALI

8.9. AYRILMIŞ PARİES UNGULEA VE NALI 8.9. AYRILMIŞ PARİES UNGULEA VE NALI Paries ungulae nin alt kısmında beyaz çizgi hizasında solea ungulae den ayrılmasına Ayrılmış paries ungulae denir (Şekil 77-a). Çoğunlukla ön tırnakların iç yan kısımlarında

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ RATLARDA OSSA MEMBRİ THORACİCİ NİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNİN ÜÇ BOYUTLU MODELLENMESİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ RATLARDA OSSA MEMBRİ THORACİCİ NİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNİN ÜÇ BOYUTLU MODELLENMESİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ RATLARDA OSSA MEMBRİ THORACİCİ NİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ GÖRÜNTÜLERİNİN ÜÇ BOYUTLU MODELLENMESİ Songül KAHRAMAN YÜKSEK LİSANS TEZİ ANATOMİ (VET) ANABİLİM

Detaylı

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD

PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD PULMONES (AKCİĞERLER) DOÇ.DR.M.CUDİ TUNCER D.Ü.Tıp Fakültesi Anatomi ABD Pulmones *Apex pulmonis *Basis pulmonis *Margo anterior *Margo inferior *Facies mediastinalis *Facies costalis *Facies interlobaris

Detaylı

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Aksaray Malaklı köpeği, makro-anatomi, columna vertebralis

ARAŞTIRMA. Anahtar Kelimeler: Aksaray Malaklı köpeği, makro-anatomi, columna vertebralis ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2017; 31 (2): 117-121 http://www.fusabil.org Ramazan İLGÜN 1 Meryem KARAN 2 Zait Ender ÖZKAN 2 Sadık YILMAZ 2 1 Aksaray Üniversitesi, Aksaray, TÜRKİYE 2 Fırat Üniversitesi,

Detaylı

KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kasların regenerasyon yeteneği yok denecek kadar azdır. Hasar gören kas dokusunun yerini bağ dokusu doldurur.

KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kasların regenerasyon yeteneği yok denecek kadar azdır. Hasar gören kas dokusunun yerini bağ dokusu doldurur. KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER Canlılığın belirtisi olarak kabul edilen hareket canlıların sabit yer veya cisimlere göre yer ve durumunu değiştirmesidir. İnsanlarda hareket bir sistemin işlevidir. Bu işlevi

Detaylı

EVCĐL KARNĐVORLARDA KARŞILAŞILAN ANTEBRACHIUM KIRIKLARI VE SAĞALTIM SONUÇLARININ KLĐNĐK VE RADYOLOJĐK DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

EVCĐL KARNĐVORLARDA KARŞILAŞILAN ANTEBRACHIUM KIRIKLARI VE SAĞALTIM SONUÇLARININ KLĐNĐK VE RADYOLOJĐK DEĞERLENDĐRĐLMESĐ TÜRKĐYE CUMHURĐYETĐ ANKARA ÜNĐVERSĐTESĐ SAĞLIK BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ EVCĐL KARNĐVORLARDA KARŞILAŞILAN ANTEBRACHIUM KIRIKLARI VE SAĞALTIM SONUÇLARININ KLĐNĐK VE RADYOLOJĐK DEĞERLENDĐRĐLMESĐ Đlker ŞEN CERRAHĐ

Detaylı

Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu. Doç. Dr. Vatan KAVAK

Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu. Doç. Dr. Vatan KAVAK Göğüs ön duvarı, Karın ön ve yan duvarı kasları Ve Meme dokusu Doç. Dr. Vatan KAVAK İnsan gövdesi nin Apertura thoracis inferior ile pelvis kemiklerinin üst kenarları arasındaki kısmında iskelet parçası

Detaylı

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANATOMİ (TIP) YÜKSEK LİSANS TEZİ

T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANATOMİ (TIP) YÜKSEK LİSANS TEZİ T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANATOMİ (TIP) YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖN KOL ÖN YÜZ KASLARI VE/VEYA ELİN PALMAR KASLARI YARALANMIŞ BİREYLERE TENDON TAMİRİ SONRASI UYGULANAN REHABİLİTASYON

Detaylı

Anatomi Terminolojisi ve Temel Bilgiler

Anatomi Terminolojisi ve Temel Bilgiler Anatomi Terminolojisi ve Temel Bilgiler Öğr.Gör.Dr. Nurullah YÜCEL Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Temel Anatomi ve Fizyoloji Dersi SBF 122 Anatomi Terminolojisi ve Temel Bilgiler

Detaylı