NOT: Tasarı Başkanlıkça, Plan ve Bütçe ve Dışişleri komisyonlarına havale edilmiştir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NOT: Tasarı Başkanlıkça, Plan ve Bütçe ve Dışişleri komisyonlarına havale edilmiştir."

Transkript

1 Dönem : 22 Yasama Yılı: 1 T.B.M.M. (S. Sayısı: 30) Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ile Plan ve Bütçe ve Dışişleri Komisyonları Raporları (1/313) NOT: Tasarı Başkanlıkça, Plan ve Bütçe ve Dışişleri komisyonlarına havale edilmiştir. TC. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü Sayı: B.02.0.KKG/ /5965 TÜRKİYE BÜYÜK MÎLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Önceki yasama döneminde hazırlanıp Başkanlığınıza sunulan ve İçtüzüğün 77 nci maddesi uyarınca hükümsüz sayılan ilişik listede adları belirtilen kanun tasarılarının yenilenmesi Bakanlar Kurulunca uygun görülmüştür. Gereğini arz ederim. Esas No.: LİSTE Hükümsüz Sayılan Kanun Tasarılarının Adı: 1/380 Kara Avcılığı Kanunu Tasarısı 1/385 Topyekûn Savunma Sivil Hizmetleri Kanunu Tasarısı Abdullah Gül Başbakan 1 /404 Millî Güvenlik Kurulu ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Kanununa İki Ek ve Bir Geçici Madde Eklenmesi ile Devlet Memurları Kanununun 36 ncı Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 1/408 Türk Vatandaşları Hakkında Yabancı Ülke Mahkemelerinden ve Yabancılar Hakkında Türk Mahkemelerinden Verilen Ceza Mahkûmiyetlerinin İnfazına Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı 1/410 Hâkimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 1/444 Cezaların İnfazı Hakkında Kanunda ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 1/450 Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılması ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı 1/646 Hâkim ve Savcı Adayları Eğitim Merkezi Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun İki Maddesinin Yeniden Düzenlenmesine Dair Kanun Tasarısı 1/689 Sosyal Güvenlik Kurumu Teşkilâtının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı

2 Esas No.: Hükümsüz Sayılan Kanun Tasarılarının Adı: 1/690 Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu Tasarısı 1/691 Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununun ve Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi, Yürürlükten Kaldırılması ve Bu Kanunlara Geçici Maddeler Eklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı 1/692 Türkiye iş Kurumu Kanunu Tasarısı 1/743 Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Tasarısı 1/773 Uluslararası Ticarî İşlemlerde Yabancı Kamu Görevlilerine Rüşvet Verilmesinin önlenmesi İçin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 1/796 Türk Ceza Kanunu, Cezaların İnfazı Hakkında Kanun ve Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 1/805 Avrupa Çevre Ajansına ve Avrupa Bilgi ve Gözlem Ağına Türkiye Cumhuriyetinin Katılımı ile İlgili Olarak Avrupa Topluluğu ve Türkiye Cumhuriyeti Arasında Yapılan Anlaşmanın Kabul Edilmesi ile İlgili Müzakerelerin Nihaî Senedinin ve Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Topluluğu Arasında Türkiye Cumhuriyetinin Avrupa Çevre Ajansı ve Avrupa Bilgi ve Gözlem Ağına Katılımı Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı 1/840 Türkiye'nin MATRA Programına Katılımına İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı 1/919 Türkiye-EFTA Ortak Komitesinin 2000 Yılına Ait 4 Sayılı Kararının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı 1/928 Türk Ceza Kanunu ile Hapishane ve Tevkifhanelerin İdaresi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 1/941 Millî Güvenlik Kurulu ve Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 1/943 Sendikalar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 1/ Sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerin Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ve Danıştay Başkanlığına Ait Bölümlerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasansı 1/948 Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun Tasansı 1/968 Sınıraşan örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı 1/976 Adlî Tıp Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı 1/980 Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun Tasansı 1 /987 Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanunu ile Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasansı 1/998 Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı 1/1003 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avrupa Birliği Komisyonu Arasında Merkezi Finans ve İhale Biriminin Kurulması ile Ulusal Fonun Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zabıtlarının Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun Tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı : 30)

3 Esas No.: 3 Hükümsüz Sayılan Kanun Tasarılarının Adı: 1/1016 Sınıraşan örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek Kara, Deniz ve Hava Yoluyla Göçmen Kaçakçılığına Karşı Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı 1/1021 Sınıraşan örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek İnsan Ticaretinin, Özellikle Kadın ve Çocuk Ticaretinin önlenmesine, Durdurulmasına ve Cezalandırılmasına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasan sı 1/1024 Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı T.C. Başbakanlık. Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü Sayı: B.02.0.KKG.0.10/ /3152 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan ve Başkanlığınıza arzı Bakanlar Kurulunca tarihinde kararlaştırılan "Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" ile gerekçesi ilişikte gönderilmiştir. Gereğini arz ederim. GEREKÇE» Bülent Ecevit Başbakan Ülkemiz, Gümrük Birliğini kuran 1/95 sayılı Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Kararının 16 ncı maddesi uyarınca, AB ile üçüncü ülkeler arasındaki tercihli ticaret düzenlemelerini aşamalı olarak üstlenmek yükümlülüğü altındadır. Ülkemiz bu bağlamda, AB ile arasında tercihli ticaret düzenlemeleri bulunan üçüncü ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşması müzakereleri yürütmektedir. Türkiye, Gümrük Birliğinin bir gereği olarak, uyguladığı ticarî koruma düzeylerinde kapsamlı indirimler gerçekleştirmiştir. Serbest Ticaret Anlaşmaları, üçüncü ülkelere yönelik bu indirimlerin Türkiye açısından dengeli ve karşılıklı bir temele oturtulması ve ihracatımızın ürün ve ülke bağlamında çeşitlendirilmesi bakımından da önem taşımaktadır. Türkiye bu nedenlerle, Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini düzenli bir takvim çerçevesinde yürütmüş ve şimdiye kadar 12 ülke (israil, Macaristan, Romanya, Litvanya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Letonya, Bulgaristan, Polonya, Makedonya ve Slovenya) ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalayarak yürürlüğe koymuştur. Ülkemiz ile Hırvatistan Cumhuriyeti arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması da, 13 Mart 2002 tarihinde Zagreb'de imzalanmıştır. "Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşması"nın, taraflar arasında ikili ticaret hacminin artırılmasına ve hammaddelerini Hırvatistan'dan sağlayan Türk sanayicilerinin üretim maliyetlerinin azaltılmasına katkıda bulunması; karşılıklı yatırımları ve tarafların üçüncü ülke piyasalarındaki işbirliğini teşvik etmesi beklenmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 30)

4 - 4 - Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu Esas No. : 1/313 Karar No. : 6 Dışişleri Komisyonu Raporu TÜRKİYE BÜYÜK MÎLLET MECLÎSİ BAŞKANLIĞINA Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Komisyonumuzun 16 Ocak 2003 tarihli 2 nci Toplantısında Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ile Gümrük Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkililerinin katılmalarıyla görüşülmüştür. Türkiye, Gümrük Birliğinin bir gereği olarak uyguladığı ticarî koruma düzeylerinde kapsamlı indirimler gerçekleştirmiştir. Serbest Ticaret Anlaşmaları, üçüncü ülkelere yönelik bu indirimlerin Türkiye açısından dengeli ve karşılıklı bir temele oturtulması ve ihracatımızın ürün ve ülke bakımından çeşitlendirilmesi açısından önem taşımaktadır. Taraflar arasında ikili ticaret hacminin artırılması, karşılıklı yatırımları ve tarafların üçüncü ülke piyasalarındaki işbirliğini teşvik etmesi amacına yönelik Tasarı Komisyonumuzca uygun bulunarak aynen kabul edilmiştir. Raporumuz, Genel Kurulun onayına sunulmak üzere Başkanlığa saygı ile arz olunur. Başkan Mehmet Dülger Antalya Üye Mehmet özyol Adıyaman Üye Mustafa Dündar Bursa Üye Halil Akyüz İstanbul Üye Fikret Ünlü Karaman Üye Nihat Eri Mardin Sözcü Eyyüp Sanay Ankara Üye Nur Doğan Topaloğlu Ankara Üye V. Haşim Oral Denizli Üye Mehmet B. Denizolgun İstanbul Üye Ufuk Özkan Manisa Üye Seracettin Karayağız Muş Üye Emin Koç Yozgat Kâtip Hüseyin Kansu İstanbul Üye Mehmet Güner Bolu Üye Abdülbaki Türkoğlu Elazığ Üye Onur Öymen istanbul Üye Hasan Ören Manisa Üye A. Müfit Yetkin Şanlıurfa Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 30)

5 - 5 - HÜKÜMETİN TEKLİF ETTİĞİ METÎN TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE HIR VATİSTAN CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUN DUĞUNA DAİR KANUN TASARISI MADDE Mart 2002 tarihinde Zagreb'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşması"nın onaylanması uygun bulunmuştur. MADDE 2. - Söz konusu Anlaşmaya ekli cetvellerde değişiklik yapmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. MADDE 3. - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 4. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. DIŞİŞLERİ KOMİSYONUNUN KABUL ETTİĞİ METÎN TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE HIR VATİSTAN CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUN DUĞUNA DAİR KANUN TASARISI MADDE 1. - Tasarının 1 inci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir. MADDE 2. - Tasarının 2 nci maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir. MADDE 3. - Tasarının 3 üncü maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir. MADDE 4. - Tasarının 4 üncü maddesi Komisyonumuzca aynen kabul edilmiştir. Bülent Ecevit Başbakan Devlet Bak. ve Başb. Yrd. D. Bahçeli Devlet Bakanı V. Prof. Dr. N. Çağan Devlet Bakanı Prof. Dr. Ş. S. Gürel Devlet Bakanı M Yılmaz Devlet Bakanı H. Gemici Devlet Bakanı V. M. Yılmaz Adalet Bakanı Prof. Dr. H. S. Türk Dışişleri Bakanı İ. Cem Bayındırlık ve İskân Bakanı Prof. Dr. A. Akçan Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. H. Y. Gökalp En. ve Tab. Kay. Bakanı Z. Çakan Orman Devlet Bak. ve Başb. Yrd. H. H. Özkan Devlet Bakanı Prof. Dr. T. Toskay Devlet Bakanı F.Bal Devlet Bakanı V. Prof. Dr. Ş. Üşenmez Devlet Bakanı Prof Dr. Ş. Üşenmez Devlet Bakanı Dr. R. Doğru Millî Savunma Bakanı S. Çakmakoğlu Maliye Bakanı S. Oral Sağlık Bakanı V Prof. Dr. H. Y. Gökalp Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı Y. Okuyan Kültür Bakanı M /. Talay Bakanı Prof. Dr. N. Çağan Devlet Bak. ve Başb. Yrd. M. Yılmaz Devlet Bakanı M. Keçeciler Devlet Bakanı V. E. S. Gaydalı Devlet Bakanı Dr. Y. Karakoyunlu Devlet Bakanı E. S. Gaydalı Devlet Bakanı R. Önal içişleri Bakanı R. K. Yücelen Millî Eğitim Bakanı M. Bostancıoğlu Ulaştırma Bakanı O. Vural Sanayi ve Ticaret Bakanı A. K. Tanrıkulu Turizm Bakanı M. Taşar Çevre Bakanı F. Ay tekin Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı : 30)

6

7 -7- TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE HIRVATİSTAN CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı : 30)

8 -8- Türkiye Cumhuriyeti ile Hırvatistan Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticarete Dair Anlaşma DİBACE İki ülke arasındaki iktisadi işbirliğinin gelişimine katkıda bulunmak ve karşılıklı ticari mübadelelerin kapsamını artırmak amacıyla, dostane ilişkilerin, özellikle iktisadi işbirliği ve ticaret alanlarında geliştirilmesi ve güçlendirilmesi arzusuyla, Türkiye Cumhuriyeti ve Hırvatistan Cumhuriyeti (bundan böyle "Taraflar" olarak adlandırılacaktır): Avrupa'daki ve Akdeniz Havzası'ndaki iktisadi entegrasyon sürecine etkin olarak katılmak hususundaki niyetlerini tcyid ederek, bu süreci güçlendirmenin yollarını ve araçlarını araştırmak hususunda işbirliğinde bulunmaya hazır olduklarını ifade ederek: Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında Ortaklık Kuran Anlaşma'yı ve Avrupa Toplulukları ve Üye Devletleri ile Hırvatistan Cumhuriyeti arasındaki İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı dikkate alarak: Bu Anlaşmaya Taraf olanların kendi aralarında ve başlıca ticari ortakları ile geliştirdikleri işbirliğinden edindikleri tecrübeyi göz önünde tutarak: Ticaretlerinin ahenkli bir şekilde gelişmesini teşvik etmek ve bu Anlaşma ile kapsanmayan alanlar da dahil olmak üzere ortak menfaat alanlarında karşılıklı işbirliğini artırmak ve çeşitlendirmek, böylece eşitliğe, ayrımcılık yapmamaya, haklar ve ödevler arasında dengeye dayalı bir çerçeve ve destekleyici bir çevre yaratmak amacıyla harekete geçmek hususunda hazır olduklarını beyan ederek:. Tarafların çok taraflı ticaret sisteminin sürekli takviye edilmesi hususundaki karşılıklı menfaatlerine atıfla bulunarak ve 1994 Gümrük Tarifeleri, ve Ticaret Genel Anlaşması (bundan böyle "GATT 1994" olarak adlandırılacaktır) ile Dünya Ticaret Örgütü'nün (bundan böyle "DTÖ" olarak adlandırılacaktır) hüküm ve araçlarının dış ticaret politikalarına temel teşkil ettiğini dikkate alarak: Bu amaçla, özellikle serbesi ticaret alanlarının kurulmasına ilişkin bulunanlar olmak üzere, anılan vasıtaların hükümlerine uygun olarak. Taraflar arasındaki ticarette engellerin tedricen ortadan kaldırılmasını hedefleyen hükümleri ortaya koymak hususunda kararlı olarak; Bu amaçların takibi için aşağıdaki Anlaşmayı (bundan böyle "işbu Anlaşma'^ olarak adlandırılacaktır) akdetmeye karar vermişlerdir: T.c y Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı : 30)

9 -9- MADDE1 Amaçlar 1. Taraflar, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği'nden kaynaklanan yükümlülüklerini ve Hırvatistan ile AB arasındaki İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı dikkate alarak, işbu Anlaşmanın hükümlerine ve GATT 1994'ün XXIV'üncü Maddesi ile DTÖ'yü-kuran Anlaşmanın eki mal ticaretine ilişkin diğer çok taraflı anlaşmalara uygun olarak, ticaretin önemli bir kısmını kapsayacak şekilde, en geç tarihinde sona erecek geçiş dönemi içerisinde kendi aralarında tedricen bir serbest ticaret alanı kuracaklardır. 2. İşbu Anlaşmanın amaçlan şunlardır: a) Taraflar arasındaki iktisadi işbirliğini artırmak ve geliştirmek ve iki ülke halklarının yaşam standartlarını yükseltmek; b) Tarım ürünleri de dahil olmak üzere, mal ticaretindeki güçlükleri ve kısıtlamaları ortadan kaldırmak; c) Karşılıklı ticaretin genişletilmesi yoluyla. Taraflar arasındaki iktisadi ilişkilerin ahenkli şekilde gelişmesini teşvik etmek; d) "Taraflar arasındaki ticarette adil rekabet koşullarını sağlamak; e) Ticaretteki engellerin kaldırılması suretiyle dünya ticaretinin ahenkli gelişmesine ve genişlemesine katkıda bulunmak; T) Her iki ülkedeki ortak yatırımların geliştirilmesi başta olmak üzere. yatırımların daha fa/la desteklenmesi için koşulları yaratmak; g) Tarafların üçüncü ülke pazarlarındaki ticaretini ve işbirliğini artırmak. MADDE 2 Temci Vergiler 1. İşbu Anlaşmanın kapsadığı karşılıklı ticarette, Taraflar, ithal edilen malların sınıflandırılmasında kendi Gümrük Tarifelerini uygulayacaktır. 2. Her bir ürün için. işbu Anlaşma ile tesis edilen aşamalı indirimlerin uygulanacağı temel vergi, bu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte Tarafların yürürlükteki En Çok Kayrılan Ülke (MFN) vergileridir. Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 30) ' ~*~

10 -10-3, İşbu Anlaşmanın yürürlüğe girmesinden sonra, özellikle DTÖ'deki tarife müzakerelerinden kaynaklanan indirimler olmak üzere, erga omnes bazda tarife indirimi uygulanması halinde, söz konusu indirilmiş vergiler. indirimlerin uygulandığı tarihten itibaren 2'nci paragrafta belirtilen temel vergilerin yerini alacaktır. 4. Taraflar, kendi temel vergileri konusunda birbirlerini bilgilendireceklerdir. BOLUM 1 SANAYİ ÜRÜNLERİ MADDE 3 Kapsam İki Bölümün hükümleri, işbu Anlaşmanın Ek Tinde listelenen ürünler hariç tutulmak üzere. Armonize Mal Tanımlaması ve Kodlama Sistemi'nin 25 ila 7'nci fasılları arasında yer alan Taraf ülkeler menşeli ürünlere uygulanacaktır. MADDE 4 İthalat Gümrük Vergileri ve Eş Etkili Vergiler 1. İşbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren. Taraflar arasındaki ticarette, ithalata hiçbir yeni gümrük vergisi veya eş etkili vergi konulmayacak, halen uygulananlar ise artırılmayacaktır. 2. İthalattaki gümrük vergileri ve eş etkili vergiler, işbu Anlaşmanın Protokol I hükümlerine göre kaldırılacaktır. MADDE 5 Mali Nitelikteki Gümrük Vergileri İthalat gümrük vergilerinin kaldırılmasıyla ilgili hükümler mali nitelikteki gümrük vergilerine de uygulanacaktır. MADDE 6 İhracat Gümrük Vergileri ve Eş Etkili Vergiler l. İşbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren. Taraflar arasındaki ticarette, ihracata hiçbir yeni gümrük vergisi veya eş etkili vergj^^,^, konulmayacaktır. ffl* CCn k / Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı : 30) A

11 Taraflar arasında bütün ihracat gümrük vergileri ve eş etkili vergiler işbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte kaldırılacaktır. MADDE 7 İthalat Miktar Kısıtlamaları ve Eş Etkili Önlemler 1. İşbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren. Taraflar arasındaki ticarette, ithalata hiçbir yeni miktar kısıtlaması veya eş etkili önlem konulmayacak, halen uygulananlar ise artırılmayacaktır. 2. Taraflar arasında bütün ithalat miktar kısıtlamaları ve eş etkili önlemler işbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte kaldırılacaktır. MADDE 8 İhracat Miktar Kısıtlamaları ve Eş Etkili Önlemler 1. İşbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren. Taraflar arasındaki ticarette, ihracata hiçbir yeni miktar kısıtlaması veya eş etkili önlem konulmayacak, halen uygulananlar ise artırılmayacaktır. 2. Taraflar arasında bütün ihracat miktar kısıtlamaları ve eş etkili önlemler işbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte kaldırılacaktır. MADDE 9 Teknik Mevzuat 1. Tarafların standartlar veya teknik mevzuata ve ilgili önlemlere ilişkin haklan ve yükümlülükleri. DTÖ Ticarette Teknik Engeller Anlaşması çerçevesinde yürütülecektir. 2. Herhangi bir Taraf, diğer Tarafın talebi üzerine, standartlara, teknik mevzuata ve ilgili önlemlere ilişkin her özel durum için bilgi sağlayacaktır. 3. Taraflar ticaretle teknik engellerin azaltılması için çaba sarf edeceklerdir. Bu amaçla. Taraflar, gerekli görülen durumlarda. DTÖ Ticarette Teknik Engeller Anlaşması'nda yer alan tavsiyelerin ruhuna uygun olarak, uygunluk değerlendirmesi alanında karşılıklı tanıma anlaşmalarının akdedilmesi için müzakerelere girişeceklerdir. Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 30) n^ti.ı'

12 -12- BOLUM II TARIM VE BALIKÇILIK ÜRÜNLERİ MADDE 10 Kapsam 1. Bu Bölümün hükümleri. Taraf ülkeler menşeli tarım ve balıkçılık ürünlerine uygulanacaktır. 2. İşbu Anlaşmanın amaçlarına göre "tarım ve balıkçılık ürünleri" terimi. Armonize Mal Tanımlaması ve Kodluma Sistcmi'nin I ila 24'ncü fasılları arasında yer alan ve bu Anlaşmanın lik Tinde sayılan ürünler anlamındadır. MADDE 11 Taviz Değişimi 1. İşbu Anlaşmanın Tarafları. bu Bölümün hükümleri uyunnea Protokol ITde belirtilen tavizleri karşılıklı olarak birbirlerine tahsis edeceklerdir. 2. Taraflar, tarımın kendi ekonomilerindeki rolünü: Taraflar arasındaki tarım ürünleri ticaretinin gelişimini; tarım ürünlerinin yüksek hassasiyetini; kendi tarım politikalarının kurallarını dikkate aluruk. Ortak Komite'de. tarım ürünleri ticaretinde birbirlerine daha ileri tavizler verme imkanlarını inceleyeceklerdir. 3. Bu amaca uygun olarak. Taraflar arasında, tarım ürünlerinde ticareti kolaylaştıracak önlemleri düzenleyen Protokol N akdedilmiştir. MADDE 12 Sağlık ve Bitki Sağlığı Önlemleri Taraflar, sağlık ve bitki sağlığı konularındaki mevzuatını, keyfi veya haklı olmayan ayrımcılık şeklinde veya aralarındaki ticarete gizli kısıtlama aracı olarak kullanmayacaklardır. Taraflar, sağlık önlemlerini GATT ve diğer ilgili DTÖ anlaşmaları hükümlerinin ruhuna uygun olarak uygulayacaklardır. Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 30)

13 -13- MADDE 13 Özel Korunma Önlemleri İşbu Anlaşmanın diğer hükümleri ve özellikle 22'nci Madde saklı kalmak kaydıyla, tarım ürünlerinin özel hassasiyeti göz önünde bulundurularak, işbu Anlaşma ile tanınan tavizlere konu olan Taraflardan biri menşeli ürünlerin ithalatının diğer Tarafın pazarında veya dahili düzenleyici mekanizmalarında ciddi zarara yol açması halinde. Taraflar, uygun bir çözüm bulunması amacıyla derhal istişarelerde bulunacaklardır. Çözüm bulununcaya kadar ilgili Taraf üerekli eördüüü önlemleri alabilecektir. BÖLÜM III HİZMETLER VE YATIRIMLAR MADDE İşbu Anlaşmanın Tarafları, hizmetler ve yatırımlar gibi belli alanların giderek artan önemini idrak etmektedir. Taraflar, aralarındaki işbirliğinin tedricen geliştirilmesi ve genişletilmesi yönündeki çabalarında, özellikle Avrupa bütünleşmesi bağlamında. Ticaret ve Hizmetler Genel Anlaşması'nın (GATS) ilgili hükümlerini de dikkate alarak, pazarlarının yatırımlar ve hizmetler ticaretine karşılıklı olarak açılması ve tedricen serbestleştirilmesi amacıyla işbirliği yapacaklardır. 2. Taraflar, ilişkilerinin işbu maddeye uygun olarak geliştirilmesi ve derinleştirilmesini teminen. Ortak Komitc'dc işbirliği konusunda görüşmelerde bulunacaklardır. BÖLÜM IV CENEL HÜKÜMLER MADDE 15 İç Vergilendirme 1. Taraflar, bir Tarafın ürünleri ile diğer Taraf menşeli benzer ürünler arasında. gerek doğrudan gerek dolaylı olarak, farklı muamele tesis eden iç mali nitelikli her türlü önlem veya uygulamadan kaçınacaklardır. 2. Tarafların ülkelerine ihraç edilen ürünler, bu ürünlere üzerlerine konulmuş olan doğrudan veya dolaylı vergilerin tutarını miktarını aşan iç vergi iadesinden yararlanamaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı : 30)

14 -14 MADDE 16 Diğer Anlaşmalar Tarafından Düzenlenen Ticaret İlişkileri 1. İşbu Anlaşma, ticaret rejimini ve özellikle kendisinin getirdiği menşe kurallarıyla ilgili hükümlerini olumsuz olarak etkilemedikçe, üçüncü ülkelerle olan gümrük birliklerinin, serbest ticaret alanlarının muhafazasını veya bunların kurulmasını yahut sınır ticaretine yönelik düzenlemeler yapılmasını engellemeyecektir. 2. Taraflardan birinin talebi üzerine, gümrük birliği veya serbest ticaret alanı kuran bu tür anlaşmalar hakkında Ortak Komite'de bilgi değişiminde bulunulacaktır. MADDE 17 Yapısal Uyum 1. Taraflar, 4'iineü madde hükümlerinden sapma olarak, sınırlı süre için. gümrük vergilerinin yükseltilmesi şeklinde istisnai önlemler alabilir. 2. Ihı önlemler, ancak bebek endüstriler veya yeniden yapılanma geçiren yahut özellikle önemli toplumsal sorunlara neden olabilecek ciddi güçlüklerle karşılaşan belli sektörler bakımından söz konusu olabilecektir. 3. Diğer Taraf menşeli ürünlerin ithalatında, söz konusu önlemler kapsamında uygulanabilecek gümrük vergileri, ad valoretn % 25 düzeyini geçemeyecek ve diğer Taraf menşeli ürünler için tercih unsurunu koruyacaktır. Söz konusu önlemlere tabi ürünlerin toplam ithal değeri, 4'üncü Maddede tanımlanan sanayi ürünlerinin diğer Taraftan toplam ithalatının, istatistiklerin temin edilebildiği son yıl itibariyle. % 15'ini geçemeyecektir. 4. Söz konusu önlemler, Ortak Komite tarafından daha uzun bir süreye izin verilmedikçe 5 yılı aşmayacak bir dönem için uygulanacaktır. En geç geçiş döneminin sonunda bu önlemlerin uygulanmasına son verilecektir. 5. Bir ürüne ilişkin bütün vergilerin ve miktar kısıtlamalarının yahut eş etkili vergilerin veya önlemlerin kaldırılmasından itibaren 3 yıldan fazla bir zaman geçmiş olması durumunda söz konusu ürüne karşı bu tür önlemler getirilemeyecektir. 6. Taraflar, almayı düşündükleri istisnai önlemler hakkında Ortak Komite'yi bilgilendirecekler ve Taraflardan herhangi birinin talebi üzerine, bu önlemler ve uygulanacakları sektörler konusunda önlemlerin uygulanmasından öı Ortak Komite'de istişarelerde bulunulacaktır. Taraflar, söz konusu önl alırken. Ortak Komite'ye. işbu madde altında ihdas edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı : 30)

15 -15- vergilerinin kaldırılmasına yönelik bir takvim sunacaklardır. Söz konusu takvim, bu vergilerin, yürürlüğe konulmalarından en geç iki yıl sonra başlamak üzere eşit oranlarda tedricen kaldırılmalarını sağlayacaktır. Ortak Komite farklı bir takvime karar verebilir. MADDE 18 Damping Taraflardan birisi, işbu Anlaşma kapsamındaki ticari ilişkilerde. GATT 1994'ün Vl'ncı Maddesi anlamında damping yapılmakta olduğunu tespit ederse, bu uygulamaya karşı. GATT 1994'ün Vl'ncı Maddesine ve bu Madde ile ilgili anlaşmalarla tesis edilen kurallara uygun olarak, işbu Anlaşmanın 22"nci Maddesinde düzenlenen koşullar ve usuller dairesinde uygun önlemleri alabilir. MADDE 19 Belirli Ürünlerin İthalatında Acil Önlem Herhangi bir ürünün Taraflardan birine yüksek miktarlarda ithal edilmesi ve bu tür koşulların : a) yerli üreticilerin ciddi zararına veya benzer ya da doğrudan rakip ürünlerin pazarında bozulmaya. b) ekonominin herhangi bir sektöründe ciddi bozulmalara veya bir bölgenin iktisadi durumunda ciddi kötüleşmeye yol açacak güçlüklere. sebebiyet vermesi veya bunların gerçekleşmesine yönelik lelulil oluslurması durumunda, ilgili Taraf. 22'nci Maddede düzenlenen koşullar ve usuller dairesinde uygun önlemleri alabilir. MADDE 20 Rc-cksport ve Ciddi Kıtlık 6'ncı ve {Tinci Maddelerin hükümlerine uyulması: %...^-^ a) işbu Anlaşmanın ihracatçı Tarafının ilgili üründe ihracat miktar kısıtlamaları, ihracat vergileri- yahut eş etkili önlemler veya vergiler uyguladığı bir üçüncü ülkeye reeksporta yol açmakta ise: veya. b) ihracatçı Taraf için gerekli bir üründe ciddi kıtlığa veya kıtlık tehdidine yol açmakta ise; Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı : 30)

16 -16- ve yukarıda sözü edilen durumların, ihracatçı Taraf için büyük güçlükler doğurması veya bunları doğurması ihtimalini ortaya çıkarması halinde, söz konusu Taraf, işbu Anlaşmanın 22'nci Maddesinde düzenlenen koşullar ve usuller dairesinde uygun önlemleri alabilir. Bu önlemler, ayrım gözetilmeyecek şekilde uygulanacak ve uygulamanın devam etmesini haklı kılan koşullar sona erdiğinde kaldırılacaklardır. MADDE 21 Devlet Tekelleri 1. Taraflar, işbu Anlaşmanın yürürlüğe girişinden itibaren dördüncü yılın sonuna kadar, ticari nitelikteki bütün devlet tekellerini. Tarafların vatandaşları arasında, malların tedarikine ve pazarlanmasına ilişkin koşullarda farklılık olmayacak şekilde tedricen uyamayacaklardır. 2. Ortak Komite, bu amacın gerçekleştirilmesi için alınan önlemlerden haberdar edilecektir. MADDE 22 Korunma Önlemlerinin Uygulanma Usulü 1. Taraflar, bu Maddede belirlenen korunma önlemlerinin uygulanmasına yönelik işlemleri başlatmadan önce. aralarındaki görüş farklılıklarını doğrudan istişarelerde bulunmak suretiyle çözmek için çaba sarf edecekler ve diğer Tarafı haberdar edeceklerdir. 2. Korunma önlemlerine başvurmayı planlayan Taraf, , , 25 ve 33'üncü Maddelerde açıkça belirtilen hallerde derhal Ortak Komite'yc bilgi verecektir. İlgili Taraf. Ortak Komite'yc, konuyla ilgili bütün bilgileri sağlayacak ve olayın incelenmesi için gereken yardımı yapacaktır. Ortak olarak kabul edilebilir bir çözümün bulunabilmesini teminen, Taraflar. gecikmeksizin Ortak Komite kapsamında danışmalarda bulunacaklardır. 3. Meselenin Ortak Komiteye intikalini izleyen bir ay içerisinde, ilgili Tarafın, itiraz edilen uygulamaya veya bildirilmiş güçlüklere son verememesi ve soruna ilişkin olarak bir Ortak Komite kararının bulunmaması halinde, zarar gören Taraf durumun dü/elmcsi için gerekli gördüğü korunma önlemlerini alabilir. 4. Alınan korunma önlemleri Ortak Komite'ye derhal bildirilecektir. Söz konusu önlemler, kapsam ve süreleri bakımından, uygulanmalarına sebebiyet veren durumun düzeltilmesi için kesinlikle gerekli olanlarla sınırlı tutulacak v^.*" bahse konu güçlük ve uygulamalardan doğan zararı aşmayacaklardır. Jjbu i»* Anlaşmanın işleyişine en az zarar verecek önlemlere öncelik tanınacaktır^ ^ Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı : 30)

17 Alınan korunma önlemleri, hafıfletilmelerini veya koşulların bu önlemlerin devam ettirilmesini haklı çıkarmadığı zaman sona erdirilmelerini tem inen Ortak Komite bünyesinde düzenli olarak istişarelere konu kılınacaktır. 6. Ani eylemi gerektiren olağanüstü koşulların önceden incelemeyi imkansız kılması halinde, ilgili Taraf ve 33"üncü Maddelerde belirtilen hallerde, durumu düzeltmek için kesin olarak gerekli ihtiyati önlemleri hemen uygulayabilir. Önlemler, gecikmeksizin Ortak Komite'ye bildirilecek ve Anlaşmanın Tarafları arasında Ortak Komite bünyesinde istişarelerde bulunulacaktır. MADDE 23 Menşe Kuralları ve Gümrük İdareleri arasında İşbirliği Protokol llfde Menşe kuralları ve idari işbirliği yöntemleri düzenlenmektedir. MADDE 24 Ödemeler Taraflar arasındaki mal ve hizmet ticareti ile menkûl kıymetlere ilişkin haklardan kaynaklanan ödemeler. Tarafların ilgili milli mevzuatına göre konvertibl dövizler ile yapılacaktır. MADDE 25 İşletmelere ilişkin Rekabet Kuralları, Devlet Yardımları 1. Aşağıdaki hususlar. Taraflar arasındaki ticareti etkiledikleri ölçüde işbu Anlaşmanın düzgün şekilde işlemesi ile bağdaşmamaktadır: a) Rekabetin önlenmesi, kısıtlanması veya saptırılmasını amaçlayan veya etki itibariyle bu sonucu doğuran tüm işletmeler arası anlaşmalar, işletme birlikleri tarafından alınan kararlar ve ortak uygulamalar; b) Bir veya birden fazla teşebbüsün Taraflardan birinin topraklarının tamamında veya önemli bir kısmında sahip oldukları hakim durumu kötüye kullanması: c) Belirli teşebbüsleri veya belirli malların üretimini kayırarak rekabeti bozan veva bozma tehlikesini doûuran her devlet vardımı. sj**^**^ / **-v* Ü (U <tr), Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı : 30)

18 Her iki Taraf, devlet yardımları alanında şeffaflığı sağlayacaktır. Taraflardan birinin talebi üzerine, diğer Taraf, devlet yardımlarıyla ilgili özel durumlar hakkında bilgi sağlayacaktır. 3. Bu Maddenin Tinci paragraf hükümlerinin uygulanması amacıyla. Taraflar, Avrupa Toplulukları ile aralarındaki Anlaşmalarında düzenlenen usuller ve koşullara uygun önlemleri alacaklardır. Söz konusu usullerde ve/veya koşullardaki herhangi bir değişiklik Taraflar arasında da uygulanacaktır. 4. Taraflar, özel bir uygulamanın, bu Maddenin 1 "inci paragrafındaki koşullar ile bağdaşmadığını düşünürse, ve: a) bunun, bu Maddenin 3'üncü paragrafında atıfla bulunulan uygulama kuralları çerçevesinde yeterince ele alınmamış olması: veya, b) böyle kuralların yokluğu ve böyle bir uygulamanın diğer Tarafın menfaatine ciddi zarar vermesi yahut ciddi zarar tehdidi teşkil etmesi veya hizmet sektörü de dahil yerli sanayiine maddi zarar vermesi hallerinde. söz konusu Taraf. Ortak Komile'deki istişareleri takiben veya böyle bir istişare için yaptığı başvurunun üzerinden otuz çalışma günü geçtikten sonra uygun önlemleri alabilir. 5. Bu Maddenin l'inci paragrafının e) bendine aykırı uygulamalar söz konusu olduğunda, bu gibi uygun önlemler, DTÖ/GATT 1994 hükümlerinin uygulanabildiği hallerde, yalnızca DTÖ/GATT 1994 ile düzenlenen usuller ve koşullar dairesinde ve onun gözetiminde müzakere edilmiş olan Taraflar arasında geçerli başka uygun bir araç çerçevesinde kabul edilebilecektir. 6. Taraflar, bu Maddeye uygun olarak kabul edilmiş aksine hükümlere halel gelmeksizin, meslek ve iş gizliliğinin gerektirdiği sınırlamaları göz önünde tutarak bilgi değişiminde bulunacaklardır. MADDE 26 Ödemeler Dengesi Güçlükleri Taraflardan biri ciddi bir ödemeler dengesi güçlüğü içinde veya tehdidi altında olduğu takdirde, ilgili Taraf, DTÖ/GATT 1994 çerçevesinde düzenlenen koşullara ve Uluslararası Para Fonu Anlaşması Maddelerinin VlM'inci Maddesine uygun olarak, sınırlı bir süre için ve ödemeler dengesi durumunu iyileştirmek için gerekenin ötesine gitmeyecek kısıtlayıcı önlemler alabilir. İlgili Taraf, söz konusu önlemlerin başlangıcı hakkında diğer Tarafı derhal haberdar edecek ve mümkün olan en kısa zamanda bunların kaldırılmasına yöne] k.-:v... takvimi di er Tarafa sunacaktır../'" fcji.v i v..

19 -19- MADDE27 Fikri, Sınai ve Ticari Mülkiyet 1. Taraflar. Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Haklan Sözleşmesi'yle (TRIPs) ve diğer uluslararası anlaşmalarla uyumlu olarak, fikri, sınai ve ticari mülkiyet haklarının uygun ve etkin bir şekilde korunmasını sağlayacaklardır. Bu durum. söz konusu hakların uygulanmasına yönelik etkin araçları da kapsayacaktır. 2. Bu Maddenin uygulanması Taraflarca düzenli olarak değerlendirilecektir. Fikri, sınai ve ticari mülkiyet haklarıyla ilişkili olarak ticareti etkileyen güçlüklerin ortaya çıkması halinde. Taraflardan herhangi biri. her iki Tarafı da tatmin edici çözümler bulunması- için acil istişarelerde bulunmayı talep edebilir., \ MADDE 28 Kamu Alımları [.Taraflar, ayrım gözetmeme ve mütekabiliyet temelinde, kamu ihalelerine serbestçe katılımın sağlanmasını arzulanan bir amaç olarak mütalaa etmektedir. 2. Taraflar, işbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, ihalelere katılma konusunda, birbirlerinin firmalarına, diğer herhangi bir ülkenin firmalarına tanınandan daha az. ayrıcalıklı muamelede bulunmayacaklardır. MADDE 29 Ortak Komitenin Kurulması 1. İler iki Tarafın da temsil edileceği bir Ortak Komite kurulmuştur. Ortak Komite, işbu Anlaşmanın idaresinden sorumlu olacak ve düzgün şekilde uygulanmasını sağlayacaktır. 2. Taraflar, işbu Anlaşmanın düzgün bir şekilde uygulanması amacıyla. Ortak Komite bünyesinde bilgi değişiminde bulunacak ve herhangi bir Tarafın talebi üzerine istişareler yapılacaktır. Ortak Komite, Taraflar arasındaki ticarette engellerin daha da ileri derecede kaldırılması imkanım düzenli olarak gözden geçilecektir. 3. Ortak Komite. 30"uncu Maddenin 3'üneü paragraf hükümleri uyarınca, işbu Anlaşmada öngörülen hallerde kararlar alabilir. Ortak Komite, diğer konularda ta\ şivelerde bulunabilir.

20 -20- MADDE 30 Ortak Konıite'nin Usulleri 1. Ortak Komite, işbu Anlaşmanın düzgün bir şekilde uygulanması için, talep üzerine gerekli olduğu her zaman, ancak yılda en az bir defa olmak üzere uygun seviyede toplanacaktır. Taraflardan her biri bir toplantı yapılmasını talep edebilir. 2. Ortak Komite mutabakat ile karar verecektir. 3. İşbu Anlaşmanın bir Tarafının Ortak Komite'deki temsilcisi bir kararı anayasal gereklerin tamamlanması şartına tabi olarak kabul ettiği takdirde. kararda daha geç bir tarih belirtilmiyorsa, bu karar, söz konusu gereklerin yerine getirildiğini ifade eden yazılı bildirimin alındığı.tarihte yürürlüğe girecektir. 4. Ortak Komite, çalışmalarına ilişkin usul kurallarını kabul edecek ve bu kurallar, diğer kuralların yanılıra, toplantı çağrılarının yapılması. Başkanın tayini ve görev süresine dair hükümleri de içerecektir. 5. Ortak Komite, görevlerini yerine getirmekte kendisine yardımcı olmaları için gerekli gördüğü alt komitelerin ve çalışma gruplarının kurulmasına karar verebilir. MADDE 31 Güvenlik İstisnaları İşbu anlaşmada yer alan hiç bir hüküm Taraflardan birinin aşağıda belirtilen durumlarda gerekli görülen her türlü önlemi almasını engelleme/.: a) Temel güvenlik çıkarlarına aykırı olarak bilgi açıklanmasının önlenmesi için; b) temci güvenlik çıkarlarının muhafazası yahut uluslararası yükümlülüklerin veya ulusal politikaların yerine getirilmesi için: i) silah, mühimmat ve savaş malzemelerinin ticareti ile askeri bir tesisin ihtiyaçlarını gidermek amacıyla doğrudan veya dolaylı olarak yürütülen diğer mallara, malzemelere ve hizmetlere ilişkin benzer ticaretle alakalı olarak; veya ii) biyolojik ve kimyasal silahların, nükleer silahların veya diğer nükleer patlavıcı cihazların vavılmasının eneellenmesivle ilaili olarak; veva iii) savaş veya savaş tehdidi teşkil eden diğer ciddi uluslararası gerilim m ^..^^ H zamanlarında. Ş ^f^t* «v^, vs?.-/ v v»

21 -21- MADDE 32 Genel İstisnalar İşbu Anlaşma, kamu ahlakı, kamu politikası veya kamu güvenliği; insan, hayvan ve bitki hayatının ve sağlığının korunması; sanatsal, tarihi veya arkeolojik değeri haiz milli hazinelerin korunması; fikri, sınai ve ticari mülkiyetin korunması nedenleriyle ithalat, ihracat veya transit iirünler üzerindeki yasaklamaları veya kısıtlamaları engellemez. Bununla beraber, bu tür yasaklamalar ve kısıtlamalar. Taraflar arasındaki ticarette keyfi ayrım yapılması veya gizli kısıtlamalar için bir araç teşkil etmemelidir. MADDE 33 Yükümlülüklerin Yerine Getirilmesi 1. Tanıtlar, işbu Anlaşmanın amaçlarına ulaşılmasını ve bu Anlaşmadan doğan yükümlülüklerinin yerine getirilmesini tominen gerekli bütün önlemleri alacaklardır. 2. Tarallardan biri, diğer Tarafın işbu Anlaşmadan doğan bir yükümlülüğünü yerine getirmediği kanısına varırsa, söz konusu Taraf, bu Anlaşmanın 22'nci Maddesinde düzenlenen şartlar ve usuller dairesinde uygun önlemleri alabilir. MADDE 34 Geliştirici Hüküm 1. Tarallardan biri. işbu Anlaşma ile kurulan ilişkileri, bu Anlaşmanın, kapsamadığı alanlara yaymak suretiyle geliştirmenin, yararlı ve 'Tarafların ekonomilerinin menfaatine olacağını düşündüğü takdirde, diğer Tarafa gerekçeli bir talep sunacaktır. Taraflar. Ortak Komite'dcn, bu talebi incelemesini ve yerinde görmesi halinde, kendilerine, özellikle müzakerelerin başlatılmasına yönelik tavsiyelerde bulunmasını isteyebilir "inci paragrafta atıfta bulunulan usul sonucunda varılan Anlaşmalar, işbu Anlaşmanın Taraflarının ulusal mevzuatları dairesinde onaylanacak kabul edilecektir. MADDE 35 Tadilatlar Ekleri ve Protokolleri de dahil olmak üzere işbu Anlaşmada yapılacak tadilatlar. Tarafların birbirlerine, işbu Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için ulusal mevzuatlarında öngörülen bütün gereklerin yerine getirildiğini bildirdikleri son

22 -22- yazılı bildirimin diplomatik kanallar vasıtasıyla ulaştığı tarihte yürürlüğe girecektir. MADDE 36 Protokoller ve.ekler İşbu Anlaşmaya ilişkin Protokoller ve Ekler Anlaşmanın ayrılmaz parçasını oluşturur. Ortak Komite. Tarafların ulusal mevzuatlarına uygun olarak. Protokolleri ve Ekleri tadil etmeyi kararlaştırabilir. MADDE 37 Yürürlük Süresi ve Fesih 1. İşbu Anlaşma sınırsız bir süre.için akdedilmiştir. 2. Taraflardan biri. işbu Anlaşmanın feshini diğer Tarafa yazılı olarak bildirebilir. İşbu Anlaşma, fesih bildiriminin diğer-tarafa ulaştığı tarihten sonraki yedinci ayın birinci günü sona erer. MADDE 38 Yürürlüğe Giriş İşbu Anlaşma. Tarafların birbirlerine, işbu Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için ulusal mevzuatlarında öngörülen bütün gereklerin yerine getirildiğini bildiren son \azılı bildirimin diplomatik kanallar vasıtasıyla ulaştığı tarihten sonraki ikinci avın birinci uiinü vürürlüüe ailecektir. İşbu Anlaşma. Zagreb'te. 13 Mart 2002 tarihinde, bütün metinler eşit derecede muteber olmak üzere, Türkçe. Hırvatça ve İngilizce dillerinde iki orijinal nüsha olarak yapılmıştır. İşbu Anlaşmanın yorumunda farklılık olması halinde İngilizce metin esas alınacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Adına Hırvatistan Cumhuriyeti Adına

23 23 URUN KODU ,99 I ı , i I! i j3s09.9l.00 [ 3S I İ3S24.60 '4501 j ; 5302 i EKİ (Madde 3'de atıfta bulunulan ürünler) KISA URUN TANIMI Mannitol D-glusitol (sorbitol) Koku verici maddelerin ve karışımların müstahzarları -Kazeinler: Suni tekstil liflerinin ına mahsus olanlar Gıda ve yem ürünleri ı dışında diğer sanayilerde kullanılmaya mahsus olanlar --Diğerleri -Diğerleri Diğerleri Albuminler (kuru madde üzerinden hesaplandığında ağırlık itibariyle % 80'den fazla peyniraltı suyu proteini içeren iki veya daha fazla peyniraltı suyu proteini konsantreleri! dahil), albuminatlar \e diğer albumin türevleri: -Yumurta albumini: j Kurutulmuş: -İnsan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olmayan veya elverişsiz hale getirilenler Diğerleri Diğerleri: ' j İnsan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olmayan veya elverişsiz hale getirilenler Diğerleri ı -Süt albumini (iki veya daha fazla peyniraltı suyu proteini konsantreleri dahil): j -- İnsan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olmayan veya elverişsiz hale getirilenler Diğerleri: Kurutulmuş (yaprak. Ilokon ve toz halinde) Diğerleri -Diğerleri: Albuminler (yumurta albumini "ovalbtımin" ve süt albumini "laktalbumin" hariç): İnsan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olmayan veya elverişsiz hale getirilenler Diğerleri Albuminatlar ve diğer albumin türevleri Dekstinler ve tadil edilmiş diğer nişastalar Dekstrinler Diğerleri Tutkallar Tarifenin başka yerinde yer almayan veya belirtilmeyen mensucat, kağıt, deri ve benzeri sanayilerde kullanılan türde "apre veya finisaj" müstahzarları, boyayıcı maddelerin sabitleştirilmesini veya boya işlemini hızlandırmayı sağlayıcılar ve diğer ürünler vei müstahzarlar (örneğin: müstahzar haşıl ve apreler, müstahzar mordanlar gibi): ı -Usası nişastalı madde olanlar! -Diğerleri j --Mensucat sanayiinde veya benzer, sanayilerde kullanılan türde olanlar! ( dışındakiler) ' Kağıt sanayiinde veya benzeri sanayilerde kullanılan türde olanlar ( j dışındakiler)! --Deri sanaviinde ve\a benzeri sanayilerde kullanılan türde olanlar ( > j dışındakiler)! ı Sorbitol ( alt pozisyonunda belirtilen surbitol hariç) /-. ; Tabii mantar (işlenmemiş veya basit bir. şekilde hazırlanmışı; döküntü mantar, kırılmış.! ' granül veva toz haline getirilmiş mantar: j -Tabii mantar (işlenmemiş veya basit bir şekilde hazırlanmış) j-diğerleri!! Pamuk (karde edilmemiş veya penyelenmemiş) _ JU; 1 j Keten (ham veya işlenmiş fakat iplik haline getirilmemiş); keten kıtık döküntülejj^ptîj^ döküntüleri ve ditme suretiyle elde edilen döküntü dahil) g, Kendir (Cannabis sativa D. (ham veya işlenmiş fakat iplik haline getirilmeımşt^enıte» 1 \ kıtık ve döküntüleri (iplik döküntüleri ve ditme suretiyle elde edilen döküntül rdj8ıil}\jj *J... \\ <» W' \ / r

24 -24- PROTOKOLI (4.2 nci Maddede atıfta bulunulan) HIRVATİSTAN CUMHURİYETİ İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ARASINDAKİ GÜMRÜK VERGİLERİNİN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI 1. Hırvatistan menşeli ürünlerin Türkiye'ye ithalatında uygulanan gümrük vergileri işbu Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle beraber yürürlükten kaldırılacaktır. 2. Bu Protokolde sıralanmayan Türkiye menşeli ürünlerin Hırvatistan'a ithalatında uygulanan gümrük vergileri işbu Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte yürürlükten kaldırılacaktır. 3. Bu Protokolde sıralanan Türkiye menşeli ürünlerin Hırvatistan'a ithalatında uygulanan gümrük vergileri aşağıda belirtilen takvimlere göre yürürlükten kaldırılacaktır: Tablo A'da sıralanan ürünlerin vergi oranları aşağıdaki gibi indirilecektir: - Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte, temel verginin % 60'ı seviyesine indirilecek: - I Ocak 2003 tarihinde temel verginin % 3()'tı seviyesine indirilecek: - I Ocak 2004 tarihinde kalan vergiler yürürlükten kaldırılacaktır. Tablo B'de sıralanan ürünlerin vergi oranları aşağıdaki gibi indirilecektir: - Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte, temel verginin % 65'i seviyesine indirilecek; - 1 Ocak 2003 tarihinde temel verginin % 50'si seviyesine indirilecek: - I Ocak 2004 tarihinde temel verginin % 35'i seviyesine indirilecek: - I Ocak 2005 tarihinde temel verginin % 20'si seviyesine indirilecek: - 1 Ocak 2006 tarihinde kalan vergiler yürürlükten kaldırılacaktır. Tablo C'de sıralanan ürünlerin vergi oranları aşağıdaki gibi indirilecektir: - Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte, temel verginin % 70'i seviyesine indirilecek: - I Ocak 2003 tarihinde temel verginin % 50'si seviyesine indirilecek: - I Ocak 2004 tarihinde temel verginin % 4()'ı seviyesine indirilecek: - 1 Ocak 2005 tarihinde temel verginin % 30'u seviyesine indirilecek: - I Ocak 2006 tarihinde temel verginin % 15'i seviyesine indirilecek: - 1 Ocak 2007 tarihinde kalan vergiler yürürlükten kaldırılacaktır. 4. Türkiye'nin ve Hırvatistan'ın Avrupa Topluluklarına karşı taahhütlerinde bu çerçevedeki herhangi bir değişiklik Ortak Komite'de görüşülecektir.

25 -25- Tablo A AS ) ') ') «)l ')') ') Tanım Tuz (sofra tuzu ve denature tuz dahil) ve saf sodyum klorür (sulu çözelti halinde veya kalıplaşmaya karş maddeler veya serbestçe akmayı sağlayan maddeler içersin içermesin): deniz suyu: sofra tuzu ve gıda sanayi için tuz diğer sanayi için tuz diğer Mermer, traverten, ekosin ve belirgin yoğunluğu 2.5 veya daha fazla olan yontulmaya veya inşaat: elverişli kireçli taşlar, su mermeri (kabaca yontulmuş veya testere ile yahut başka surette dikdöıtgeı şeklinde (kare dahil) bloklar vey a kalın dilimler halinde sadece kesilmiş olsun olmasın : Mermer ve traverten: -İlanı veya kabaca yontulmuş --Testere ile yahut başka surette dikdörtgen şeklinde (kare dahil) bloklar veya kalın dilimler halindi sadece kesilmiş -Ekosin ve yontulmaya veya inşaata elverişli diğer kireçli taşlar: su mermeri Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar (hamyağlar hariç): esas unsur olarak, ağırlıl itibariyle % 70 veya daha fazla petrol yağlan veya bitümenli minerallerden elde edilen yağları içeren vı tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan müstahzarlar: motor benzini ve diğer hafif y ağlar: özel bir işleme tabi tutulacak olanlar vvhite spirit benzin tipi jet yakıtı ( korosun ve diğer orta yağlar: kerosen Kerosen tipi jet yakıtı alfa ve normal olefinler (karışımlar), normal parafinler(ci0-('l3) artıklar ve daha fazla üretime tabi olacaklar hariç ağır yağlar: - düşük kükürtlü hatif. orta. an ir. ekstra ağır fuel oiller diğer hafif, orta ve ekstra ağır fuel oiller adi yağlar diğer ağır yağlar ve bunlardan ekle edilen ürünler Petrol gazları ve diğer gazlı hidrokarbonlar: -Sıvılaştırılmış: j^"r*îî"*ü^k -Propan Jr 1 *<J) --Mutan p? /V' İ V\»Diğer: \ <* V'V'V * Propan ve bütan karışımları V^ V. """ ' x? lîiûer. V... "'""^it -Diğer V.ı/elin: parafin; mikro-kriıtal bünyeli petrol ımıımı. y.ığlı mum. o/okerıt, linyit mumu. lıırb mumu. ılıjer mineral mumlar, sentez veya dieer işlemlerle ekle edilen heıı/erı ürünler: -vazelin -Ağırlık itibariyle "<> 0.75\len a/ y ağ içeren parafın Petrol koku. petrol bitümeni ve petrol yağlarının veya bitümenli minerallerden ekle edilen yağların diğe I

26 ') 2S S.OO ') , , kalıntıları: -petrol bitünıeni, - Esasını tabii asfalt, tabii bitünıen, petrol bitümeni, mineral katran veya mineral katran zifti (bitümenl sakızlar, cut-backs gibi) teşkil etlen bitümenli karışımlar; Diğer Karbon [karbon karaları (carbon blacks) ve tarifenin başka yerinde belirtilmeyen veya yer almayan diye şekillerdeki karbon]: karbon karaları Hidrojen kloriir (hidrolik asit); klorsülfirik asit: Hidrojen klortir (hidrolik asit): analiz için olanlar Nitrik asit: sülfonitrik asitler: Diğer nitrik asit Saf amonyak veya amonyağın sulu çözeltileri: -Amonyağın sulu çözeltileri: analiz için olanlar Sodyum hidroksit (kostik soda): potasyum hidroksit (kostik potas); sodyum veya potasyum peroksitleri: -Katı halde: grandi halde, analiz için -Potasyum hidroksit (kostik potas): - grandi halde, analiz için Siklik hidrokarbonlar: - Ksilenleı(ksiloller); "O-Ksileıı: analiz için olanlar --m-ksilen: analiz için olanlar "P-Ksilen: analiz için olanlar -Ksilen izomerleri karışımları: analiz için olanlar Asiklik alkoller ve bunların halojenlennıiş, sülfolanmış. nitrolannıış veya nitrozolanmış türevleri -Doymuş monohidrik alkoller -Metanol (metil alkol): analiz için olanlar -IVopan 1 ol (propil alkol) ve pıopan 2 ol (izopropil alkol): analiz için olanlar Ketonlar ve kinonlar. başka oksijen fonksiyonlu olsun olmasın ve bunların lıalo. cıılcıııııi>. sülfolanmış nitrolannıış veya nitrozolanmış türevleri: - Başka oksijen fonksiyonlu urubu olmayan asiklik ketonlar: -Aseton (propanoıı): analiz için olanlar Doymuş asiklik nıonokarboksilik asitler ve bunların anhidritleri. halojeniirleri. peroksitleri ve peroksiasitleri, bunların halojenlennıiş. sülfolanmış. nitrolannıış veya nitrozolanmış türevleri: ^" 3 *'^:,>; t, - Asetik asit esterleri:'.., 3' <-ı-.-»y.,» İ- /f L%

27 nnaliz için olanlar Sadece azotlu heterasiklik bileşikler: Yapısında baka bir halkaya yapışmamış bir triazin halkasıjhidrojene olsun olmasınjolan bileşikler: İnsan kanı: tedavide, korunmada veya teşhiste kullanılmak üzere hazırlanmış hayvan kanı: serum ve diğ kan fraksiyonları ve tadil edilmiş bağışıklık sağlayan ürünler, biyoteknolojik işlemle elde edilmiş olsuı olmasın: aşılar, toksinler, mikroorganizma kültürleri (mayalar hariç) ve benzeri ürünler: Veterinelikte kullanılan aşılar Tedavide veya korunmada kullanılmak üzere birbirleriyle karıştırılmış iki veya daha fazla unsurdan oluşan ilaçlar (30.02., ve 30.0<>. pozisyonlarındaki ürünler hariç) (dozlandırılnıamış veya perakende satılacak şekilde ambalajlanmamış): di'j diğer Tedavide veya korunmada kullanılmak ü/.ere karışık Olan veya karışık olmayan ürünlerden oluşan ilaçla ( ve pozisyonlarındaki eşya hariç) (dozlandırılmış veya perakende satılacak şekildi ambalajlanmış): 301)4.10 l'enisilanik asit bünyeli penisilinler veya bunların türevleri veya streptomisinler veya bunların türevlerini içerenler: perakende satılacak şekilde ambalajlanmış olanlar diğer antibiyotikleri içerenler: perakende satılacak şekilde ambalajlanmış olanlar Antibiyotikleri içermeyip pozisyonundaki hormonları veya diğer ürünleri içerenler: ensülin içerenler perakende satılacak şekilde ambalajlanmış olanlar böbrek üstü bezi kabuğu hormonlarını içerenler: perakende satılacak şekilde ambalajlanmış olanlar ditil perakende satılacak şekilde ambalajlanmış olanlar Alkaloidleri veya bunların türevlerini içerip. antibiyotikleri veya pozisyonundaki hormonları vev liğer ürünleri içermeyenler: perakende satılacak şekilde ambalajlanmış olanlar pozisyonundaki vitaminleri veya diğer ürünleri içeren diğer ilaçlar: perakende satılacak şekilde ambalajlanmış olanlar 3004, : perakende satılacak şekilde ambalajlanmış olanlar Diğer u taşılın 4 noltı notunda belirtilen eczacılık ürünleri: 30OÖ.5O İlk yardım çantaları ve kutuları.07 Seramik, emaye veya cam sanayiinde kullanılan mim.ihz.ir pigmentler. ıııüstah/ar ıt.mııkl.ı-jtırtcıl.tt \ müstahzar boyalar, cam haline gelebilen terkipler, sııl.tr. sıvı cilalar ve ben/eri ııum.ıh/.ırl.ır. tu/, vev a pul şeklindeki cam tirit ve diğer camlar: & +! Î207.İU -Müstahzar pigmentler, müstalı/.ır donukl.iştırıcılar. mimah/.ır hoval.tr ve ben/erı ınım.ıiı/.ırl.ufl «M.ın/.ırı.ıı// o s?r Canı haline gelebilen terkipler. ıirlar ve ben/erı müstahzarlar: sıvı cilalar ve benzeri müstahzarlar Cam tirit ve diğer camlar, toz. granül vev a pul halinde :.()S l-z-tâ İ V; Vİ- Esası sentetik polimerler veya kimyasal olarak tadil edilmiş tabii polimerlerolaıv. susuz bir ortamda eriyeı veva daûılan bovalar ve vernikler (emaye ve laklar dahil), bu taşılın 4 numarair notunda belirtiler,0i "7

TURKIYE CUMHURİYETİ İLE MACARİSTAN CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ALANI TESİSİNE İLİŞKİN ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN

TURKIYE CUMHURİYETİ İLE MACARİSTAN CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ALANI TESİSİNE İLİŞKİN ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN -306- TURKIYE CUMHURİYETİ İLE MACARİSTAN CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ALANI TESİSİNE İLİŞKİN ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı:24.1.1998 Sayı:23240)

Detaylı

Not: Tasarı Başkanlıkça, Adalet ve Dışişleri komisyonlarına havale edilmiştir.

Not: Tasarı Başkanlıkça, Adalet ve Dışişleri komisyonlarına havale edilmiştir. Dönem : 22 Yasama Yılı: 2 T.B.M.M. (S. Sayısı: 459) Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı ile Moldova Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Arasında İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun

Detaylı

T.B.M.M. (S. Sayısı: 789)

T.B.M.M. (S. Sayısı: 789) Dönem : 22 T.B.M.M. (S. Sayısı: 789) Yasama Yılı: 3 Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İspanya Krallığı Turizm ve Ticaret Devlet Sekreterliği Arasında Turizm Alanında işbirliği Mutabakat

Detaylı

TBMM (S. Sayısı: 548)

TBMM (S. Sayısı: 548) Dönem: 23 Yasama Yılı: 4 TBMM (S. Sayısı: 548) Türkiye Cumhuriyeti ile Maldivler Cumhuriyeti Arasında Kapsamlı İşbirliğine Dair Anlayış Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı

Detaylı

TBMM (S. Sayısı: 693)

TBMM (S. Sayısı: 693) Dönem: 23 Yasama Yılı: 5 TBMM (S. Sayısı: 693) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gümrük Konularında Karşılıklı İdari Yardım Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ÇEK CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA İLİŞKİN KANUN

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ÇEK CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA İLİŞKİN KANUN -1031- TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ÇEK CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA İLİŞKİN KANUN (Resmi Gazete ile yayımı:27.1.1998 Sayı:23243) Kanun No Kabul Tarihi

Detaylı

TBMM (S. Sayısı: 561)

TBMM (S. Sayısı: 561) Dönem: 23 Yasama Yılı: 5 TBMM (S. Sayısı: 561) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Eğitim Alanında İşbirliğinin Güçlendirilmesine Dair Mutabakat Zaptının Onaylanmasının

Detaylı

Harp Akademileri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/511)

Harp Akademileri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/511) Dönem: 23 Yasama Yılı: 2 TBMM (S. Sayısı: 130) Harp Akademileri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Millî Savunma Komisyonu Raporu (1/511) T.C. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar 24/01/2008

Detaylı

TBMM (S. Sayısı: 674)

TBMM (S. Sayısı: 674) Dönem: 23 Yasama Yılı: 5 TBMM (S. Sayısı: 674) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk- Kazak Üniversitesinin İşleyişine Dair Anlaşma

Detaylı

M. Z. ÇAĞLAYAN M. H.GÜLER E. GÜNAY V. EROĞLU Sanayi ve Ticaret Bakanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Çevre ve Orman Bakanı

M. Z. ÇAĞLAYAN M. H.GÜLER E. GÜNAY V. EROĞLU Sanayi ve Ticaret Bakanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Çevre ve Orman Bakanı 20 Haziran 2008 CUMA Resmî Gazete Sayı : 26912 BAKANLAR KURULU KARARI Karar Sayısı : 2008/13762 Ekli 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim

Detaylı

-1470- (Resmi Gazete ile yayımı:2.6.1998 Sayı:23360)

-1470- (Resmi Gazete ile yayımı:2.6.1998 Sayı:23360) -1470- TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE KAZAKİSTAN CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA TİCARET VE EKONOMİK VE TEKNİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı:2.6.1998

Detaylı

SIRA SAYISI: 338 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 338 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 26 1 SIRA SAYISI: 338 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sierra Leone Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının

Detaylı

Sayı: 7/2017. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı. yapar:

Sayı: 7/2017. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı. yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 30 Ocak 2017 tarihli Otuzüçüncü Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ESTONYA CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ESTONYA CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN -520- TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ESTONYA CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı:24.1.1998 Sayı:23240) Kanun No Kabul Tarihi

Detaylı

TURKIYE CUMHURIYETI ILE ROMANYA ARASINDAKI SERBEST TICARET ANLAŞMASıNıN ONAYLANMASıNıN UYGUN BULUNDUĞUNA DAIR KANUN

TURKIYE CUMHURIYETI ILE ROMANYA ARASINDAKI SERBEST TICARET ANLAŞMASıNıN ONAYLANMASıNıN UYGUN BULUNDUĞUNA DAIR KANUN TURKIYE CUMHURIYETI ILE ROMANYA ARASINDAKI SERBEST TICARET ANLAŞMASıNıN ONAYLANMASıNıN UYGUN BULUNDUĞUNA DAIR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 5.12.1997 Sayı:23191) Kanun No Kabul Tarihi 431 3.12.1997 MADDE

Detaylı

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (I) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 3) MADDE

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (I) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 3) MADDE 7 Nisan 2018 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30384 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (I) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

Detaylı

TBMM (S. Sayısı: 570)

TBMM (S. Sayısı: 570) Dönem: 23 Yasama Yılı: 5 TBMM (S. Sayısı: 570) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Asya Kalkınma Bankası Arasında Asya Kalkınma Bankasının Bölgesel Ofisinin Kurulmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE FAROE ADALARI İLE İLGİLİ OLARAK DANİMARKA KRALLIĞI ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI DİBÂCE

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE FAROE ADALARI İLE İLGİLİ OLARAK DANİMARKA KRALLIĞI ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI DİBÂCE Türkiye Cumhuriyeti ile Faroe Adaları ile İlgili Olarak Danimarka Krallığı Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanması Hakkında Karar - 2017/10411 (02.08.2017 t. 30142 s. R.G.) Karar Sayısı : 2017/10411

Detaylı

Not: Tasarı, Başkanlıkça; Plan ve Bütçe ile Dışişleri komisyonlarına havale edilmiştir.

Not: Tasarı, Başkanlıkça; Plan ve Bütçe ile Dışişleri komisyonlarına havale edilmiştir. Dönem : 22 Yasama Yılı: 2 T.B.M.M. (S. Sayısı: 658) Türkiye Cumhuriyeti ile Fas Krallığı Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri Komisyonu

Detaylı

İstanbul, DUYURU NO:2011/23

İstanbul, DUYURU NO:2011/23 İstanbul, 28.02.2011 ÖTV Kanununa Ekli (I), (II) ve (III) Sayılı Listelerde Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi ile Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin

Detaylı

SIRA SAYISI: 679 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 679 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 679 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Arasında Üçüncü Taraf Maliyet Paylaşımı Anlaşmasının

Detaylı

Dönem: 23 Yasama Yılı: 3

Dönem: 23 Yasama Yılı: 3 Dönem: 23 Yasama Yılı: 3 TBMM (S. Sayısı: 394) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İslam Konferansı Örgütüne Bağlı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Arasında

Detaylı

SIRA SAYISI: 587 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Yükseköğretim ve Bilimsel

SIRA SAYISI: 587 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Yükseköğretim ve Bilimsel TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 4 SIRA SAYISI: 587 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümeti Arasında Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Alanında İşbirliği Anlaşmasının

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ekvator

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ekvator TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 2 SIRA SAYISI: 295 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ekvator Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İşbirliği Çerçeve Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/37. Konu : Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 3)

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/37. Konu : Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 3) TARİH : 11.04.2018 NUMARA : 2018/37 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2018/37 Konu : Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 3) 07/04/2018 tarihli

Detaylı

TBMM (S. Sayısı: 464)

TBMM (S. Sayısı: 464) Dönem: 23 Yasama Yılı: 4 TBMM (S. Sayısı: 464) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Avustralya Hükümeti Arasında Diplomatik Misyon ve Konsolosluklarda Çalışan Diplomatik ve Konsüler Kadro ile İdari ve Teknik

Detaylı

T.B.M.M. (S. Sayısı: 42)

T.B.M.M. (S. Sayısı: 42) Dönem : 21 Yasama Yılı: 1 T.B.M.M. (S. Sayısı: 42) Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti Hong Kong Başkonsolosluğunun Yeni Hukukî Statüsünün Belirlenmesine İlişkin Anlaşmanın

Detaylı

11796 Türkiye Cumhuriyeti ile Slovenya Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Tasarısı

11796 Türkiye Cumhuriyeti ile Slovenya Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Tasarısı Dönem : 21 Yasama Yılı :1 T.BJMLM. (S. Sayısı: 107) Türkiye Cumhuriyeti ile Slovenya Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna İlişkin Kanun Tasarısı ve Plan ve

Detaylı

SIRA SAYISI: 328 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 328 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 26 1 SIRA SAYISI: 328 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Ekvator Ginesi Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşmasının

Detaylı

BAKANLAR KURULU KARARI

BAKANLAR KURULU KARARI 15 Temmuz 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27289 Karar Sayısı : 2009/15200 BAKANLAR KURULU KARARI Ekli Bazı Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi ve Bazı Kararnamelerde Değişiklik

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ( )

SİRKÜLER RAPOR ( ) DMF SİSTEM ULUSLARARASIBAĞIMSIZDENETİMDANIŞMANLIKVE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİKA.Ş. www.dmf.com.tr& dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara :Eskişehir Yolu 9. Km. Tepe Prime B Blok No: 100

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Kilogram (Yalnız nafta) 2710.11.31.00.00

Detaylı

(İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler)

(İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Kilogram (Yalnız nafta) 2710.11.31.00.00

Detaylı

SIRA SAYISI: 379 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ. Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Basın ve Enformasyon Alanlarında İşbirliği

SIRA SAYISI: 379 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ. Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Basın ve Enformasyon Alanlarında İşbirliği TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 3 SIRA SAYISI: 379 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Basın ve Enformasyon Alanlarında İşbirliği Protokolünün

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE MAKEDONYA CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI DİBACE

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE MAKEDONYA CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI DİBACE TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE MAKEDONYA CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI DİBACE Aralarındaki ekonomik işbirliğinin gelişimine katkıda bulunmak ve karşılıklı ticari mübadelelerin kapsamını arttırmak

Detaylı

(İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler)

(İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçmeyenler) Ekli "4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (I) Sayılı Listede Yer Alan Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Belirlenmesi ile Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin

Detaylı

SİRKÜLER 2009/12. : 15.07.2009 Tarih ve 27289 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 2009/15200 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

SİRKÜLER 2009/12. : 15.07.2009 Tarih ve 27289 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 2009/15200 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı SİRKÜLER 2009/12 SİRKÜLERİN Tarihi : 16.07.2009 Konusu : Bazı Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Ve Katma Değer Vergisi Oranlarının Belirlenmesi Ve Bazı Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar

Detaylı

SIRA SAYISI: 483 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ

SIRA SAYISI: 483 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 3 SIRA SAYISI: 483 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yemen Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Ek Protokolün Onaylanmasının

Detaylı

SIRA SAYISI: 618 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ

SIRA SAYISI: 618 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 4 SIRA SAYISI: 618 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tunus Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Şehircilik Alanında Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi tutarı (TL)

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi tutarı (TL) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ 2710.11.11.00.00 (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) Kg 0 0 2710.11.31.00.00 Uçak benzini Litre 0 0 2710.11.41.00.00 (İçindeki

Detaylı

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti.

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti. ARAŞTIRMA RAPORU ÖZEL ARAŞTIRMA--AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE KRONOLOJİSİ 20/06/2005 1959 1963 1964 1966 1968 1970 1971 1972 1973 31 Temmuz: Türkiye, AET ye ortaklık için başvurdu. 11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi,

Detaylı

SİRKÜLER 2016/52. KONU : KDV Oranında ve ÖTV Tutarlarında Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı.

SİRKÜLER 2016/52. KONU : KDV Oranında ve ÖTV Tutarlarında Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı. SİRKÜLER 2016/52 20.09.2016 KONU : KDV Oranında ve ÖTV Tutarlarında Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı Yayımlandı. Bazı konut teslimlerinde uygulanan %18 KDV oranını %8 e indiren ve bazı ÖTV tutarlarında

Detaylı

II- ÖNCELİKLERİN TANIMLARI VE ÖNCELİKLER ÇERÇEVESİNDE AB MEVZUATINA UYUM, UYGULAMAYA YÖNELİK KURUMSAL YAPILANMA VE FİNANSMAN TABLOLARI

II- ÖNCELİKLERİN TANIMLARI VE ÖNCELİKLER ÇERÇEVESİNDE AB MEVZUATINA UYUM, UYGULAMAYA YÖNELİK KURUMSAL YAPILANMA VE FİNANSMAN TABLOLARI 26- DIŞ İLİŞKİLER I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 26.1 Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi ÖNCELİK 26.2 Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) ÖNCELİK 26.3 Çift Kullanımlı Mallar II- ÖNCELİKLERİN TANIMLARI VE

Detaylı

7536 İKİNCİ BÖLÜM Görev, Yetki ve Sorumluluklar

7536 İKİNCİ BÖLÜM Görev, Yetki ve Sorumluluklar 7535 KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİNE, 2313 SAYILI UYUŞTURUCU MADDELERİN MURAKEBESİ HAKKINDA KANUNDA, 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA VE 178 SAYILI MALİYE BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA

Detaylı

Sirküler no: 115 İstanbul, 25 Eylül 2012

Sirküler no: 115 İstanbul, 25 Eylül 2012 Sirküler no: 115 İstanbul, 25 Eylül 2012 Konu: Bazı petrol ürünleri ile solvent ve solvent türevi ürünlere ilişkin ÖTV tutarları artırıldı. Özet: 22 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2012/3735

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR

SİRKÜLER RAPOR ULUSLARARASI DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. www.dmf.com.tr dmf@dmf.com.tr Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya, Ankara Tel: 0.312.428 67 50 Faks: 0.312.428 67 53 SİRKÜLER RAPOR 2004-6

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi Vergi Tutarı (TL) Birimi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 271.11.11.. Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) 271.11.31.. Uçak benzini (İçindeki

Detaylı

GAYRİ RESMİ TERCÜME G/L/1242 G/SG/N/12/TUR/6

GAYRİ RESMİ TERCÜME G/L/1242 G/SG/N/12/TUR/6 KORUNMA ÖNLEMLERİ ANLAŞMASI NIN 12.5 MADDESİ KAPSAMINDA MAL TİCARETİ KONSEYİNE SUNULAN AYNI ANLAŞMANIN 8. MADDESİ 2. FIKRASINA ATIFLA TAVİZLERİN VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLERİN ASKIYA ALINMASINA İLİŞKİN BİLDİRİM

Detaylı

(A) CETVELİ. Yeni Vergi Tutarı (TL) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta)

(A) CETVELİ. Yeni Vergi Tutarı (TL) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi Yeni Vergi Tutarı (TL) Vergi Tutarı (TL) Birimi 2710.11.11.00.00 (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) 0 0 Kilogram 2710.11.31.00.00

Detaylı

I SAYILI LİSTEAYILI CETVEL (A) CETVELİ. (Oktanı (RON) 98 veya daha fazla olanlar) Kurşunsuz benzin 98 oktan 1,6135 Litre

I SAYILI LİSTEAYILI CETVEL (A) CETVELİ. (Oktanı (RON) 98 veya daha fazla olanlar) Kurşunsuz benzin 98 oktan 1,6135 Litre 4760 SAYILI ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNUNA EKLİ (I) SAYILI LİSTEDE YER ALAN MALLARDA UYGULANAN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ TUTARLARININ BELİRLENMESİ İLE BAZI KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KARAR

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi Tutarı (TL)

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Vergi Tutarı (TL) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ 2710.11.11.00.00 (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar Kg 0 0 (Yalnız nafta) 2710.11.31.00.00 Uçak benzini Litre 0 0 (İçindeki kurşun miktarı

Detaylı

Oktanı (RON) 98'den az olanlar (Kurşunlu normal benzin) (Kurşunlu süper benzin) (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçenler)

Oktanı (RON) 98'den az olanlar (Kurşunlu normal benzin) (Kurşunlu süper benzin) (İçindeki kurşun miktarı litrede 0,013 gramı geçenler) (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* 2710.11.11.00.00 Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar (Yalnız nafta) Eski Vergi Tutarı (TL) Yeni Vergi Tutarı (TL) Birimi

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0

(I) SAYILI LİSTE. (Hafif yağlar ve müstahzarları) Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE G.T.İ.P. NO* Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.0 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Ver gi Tuta rı (TL) Birimi (Yalnız nafta) 2710.11.31.0 Uçak benzini

Detaylı

SIRA SAYISI: 650 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ

SIRA SAYISI: 650 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 650 176 Sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri

Detaylı

Konu: Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 3), Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

Konu: Özel Tüketim Vergisi (I) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 3), Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. No: 2018/35 Tarih: 14.04.2018 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

TBMM (S. Sayısı: 563)

TBMM (S. Sayısı: 563) Dönem: 23 Yasama Yılı: 5 TBMM (S. Sayısı: 563) Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşmanın Onaylanmasının

Detaylı

-412- (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999 Sayı: 23777)

-412- (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999 Sayı: 23777) -412- TURKIYE CUMHURİYETİ İLE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI İLE İLGİLİ EK ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ G.T.İ.P. NO* Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 2710.11.11.0 Özel bir işleme tabi tutulacak olanlar 0 Vergi Tutarı (TL) Birimi (Yalnız nafta) 2710.11.31.0 Uçak benzini

Detaylı

AVRUPA FARMAKOPESĐ GELĐŞTĐRĐLMESĐNE DAĐR SÖZLEŞME

AVRUPA FARMAKOPESĐ GELĐŞTĐRĐLMESĐNE DAĐR SÖZLEŞME AVRUPA FARMAKOPESĐ GELĐŞTĐRĐLMESĐNE DAĐR SÖZLEŞME Kanun No: 19461 Bakanlar Kurulu Kararı: 06.09.1993 (Resmi Gazete Yayım Tarihi: 10.10.1993 Sayı: 21724) Belçika Krallığı, Fransa Cumhuriyeti, Almanya Federal

Detaylı

Sirküler No: 079 İstanbul, 9 Eylül 2016

Sirküler No: 079 İstanbul, 9 Eylül 2016 Sirküler No: 079 İstanbul, 9 Eylül 2016 Konu: Bazı petrol ürünleri ile solvent ve solvent türevi ürünlere ilişkin ÖTV tutarları artırıldı. Özet: 8 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 2016/9153

Detaylı

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar.

TEŞVİK YASASI R. G. 98 14.08.2000. 47/2000 Sayılı Yasa. 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. R. G. 98 14.08.2000 TEŞVİK YASASI 47/2000 Sayılı Yasa Kısa İsim 1. Bu Yasa, Teşvik Yasası olarak isimlendirilir. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Tefsir 14/2000 Amaç Kapsam 2. Bu Yasada metin başka türlü gerektirmedikçe:

Detaylı

Milletlerarası Andlaşma. Karar Sayısı : 2005/9802

Milletlerarası Andlaşma. Karar Sayısı : 2005/9802 Milletlerarası Andlaşma Karar Sayısı : 2005/9802 30 Haziran 2005 tarihinde Bakü de imzalanan ekli Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Veterinerlik Alanında İşbirliğine

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: Sayı: 26509)

(Resmi Gazete ile yayımı: Sayı: 26509) 687 TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA TİCARET VE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 1.5.2007

Detaylı

YÖNETMELİK GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK EK 14

YÖNETMELİK GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK EK 14 Gümrük Müsteşarlığından: YÖNETMELİK GÜMRÜK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 31/5/2002 tarihli ve 24771 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin EK 14

Detaylı

SIRA SAYISI: 326 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 326 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 26 1 SIRA SAYISI: 326 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gine-Bissau Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 8.5.2007 Sayı: 26516)

(Resmi Gazete ile yayımı: 8.5.2007 Sayı: 26516) 755 TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İSRAİL DEVLETİ HÜKÜMETİ ARASINDA SINAİ ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME ALANINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 8.5.2007

Detaylı

SIRA SAYISI: 649 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ

SIRA SAYISI: 649 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 649 167 Sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Dışişleri

Detaylı

Sirküler: 2016/14 İstanbul, Konu: KDV Oranlarında ve ÖTV Tutarlarında Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı

Sirküler: 2016/14 İstanbul, Konu: KDV Oranlarında ve ÖTV Tutarlarında Değişiklik Yapan Bakanlar Kurulu Kararı vefa deresi sok. gayrettepe iş mrk. no :5/1 şişli istanbul tel: 0 212 274 17 47 faks: 0 212 266 27 63 mecidiyeköy vergi dairesi 039 001 7470 aktanymm@aktanymm.com Sirküler: 2016/14 İstanbul, 09.09.2016

Detaylı

BİRİNCİ KISIM KARAPARA AKLANMASININ ÖNLENMESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

BİRİNCİ KISIM KARAPARA AKLANMASININ ÖNLENMESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar KARAPARANIN AKLANMASININ ÖNLENMESİNE, 2313 SAYILI UYUŞTURUCU MADDELERİN MURAKEBESİ HAKKINDA KANUNDA, 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA VE 178 SAYILI MALİYE BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 6.2.2000 Sayı: 23956)

(Resmi Gazete ile yayımı: 6.2.2000 Sayı: 23956) -1429- TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE ÖZBEKİSTAN CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA TİCARET VE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞU HAKKINDA KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 6.2.2000

Detaylı

Yönetmelikler Devlet Bakanlığından : Teknik Mevzuatın ve Standartların Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

Yönetmelikler Devlet Bakanlığından : Teknik Mevzuatın ve Standartların Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Yönetmelikler Devlet Bakanlığından : Teknik Mevzuatın ve Standartların Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Bildirimine Dair Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadî, ticarî ve malî sektörlerde üretim, tüketim ve hizmet

Detaylı

TBMM (S. Sayısı: 334)

TBMM (S. Sayısı: 334) Dönem: 23 Yasama Yılı: 3 TBMM (S. Sayısı: 334) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karayolları ve Köprüler ile İlgili İşbirliği Mutabakat Zaptının Onaylanmasının

Detaylı

MİLLÎ GÜVENLİK KONSEYİ GENEL SEKRETERLİĞİNE

MİLLÎ GÜVENLİK KONSEYİ GENEL SEKRETERLİĞİNE MİLLÎ GÜVENLİK KONSEYİ S. Sayısı : 661 11.8.1983 Tarih ve 2876 Sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanununun Geçici 4 üncü Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Tasarısının Danışma Meclisince

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 26419

Resmî Gazete Sayı : 26419 30 Ocak 2007 SALI - Mükerrer MİLLETLERARASI ANDLAŞMA Resmî Gazete Sayı : 26419 Karar Sayısı : 2007/11557 27 Aralık 2005 tarihinde Kahire de imzalanan ve 13/12/2006 tarihli ve 5563 sayılı Kanunla onaylanması

Detaylı

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (Yeni) Vergi Tutarı (TL) (Eski) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları)

(I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ (Yeni) Vergi Tutarı (TL) (Eski) Vergi Tutarı (TL) Birimi. (Hafif yağlar ve müstahzarları) G.T.İ.P. NO* (I) SAYILI LİSTE (A) CETVELİ Mal İsmi (Hafif yağlar ve müstahzarları) 18.05.2012 (Eski) Vergi Tutarı (TL) 22.09.2012 (Yeni) Vergi Tutarı (TL) Birimi 2710.11.11.00.00 Özel bir işleme tabi tutulacak

Detaylı

ANKET-FİRMA Soruları yanıtlarken firmanızla/sektörünüzle ilgili olmadığını düşündüğünüz sorulara yanıt vermeyiniz.

ANKET-FİRMA Soruları yanıtlarken firmanızla/sektörünüzle ilgili olmadığını düşündüğünüz sorulara yanıt vermeyiniz. ANKET-FİRMA Soruları yanıtlarken firmanızla/sektörünüzle ilgili olmadığını düşündüğünüz sorulara yanıt vermeyiniz. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederiz. BÖLÜM 1: FİRMA BİLGİLERİ Firma Adı : Bulunduğunuz

Detaylı

T.C. Resmi Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 18 Temmuz 1997 CUMA. Milletlerarası Andlaşma

T.C. Resmi Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 18 Temmuz 1997 CUMA. Milletlerarası Andlaşma T.C. Resmi Gazete Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluşu : 7 Ekim 1920 18 Temmuz 1997 CUMA Sayı: 23053 Mükerrer YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ Karar Sayısı: 97/9566 Milletlerarası

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 6.2.2000 Sayı: 23956)

(Resmi Gazete ile yayımı: 6.2.2000 Sayı: 23956) -1152- TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE SLOVENYA CUMHURİYETİ ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA İLİŞKİN KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 6.2.2000 Sayı: 23956) Kanun No Kabul Tarihi

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 9/5/2013 tarihli ve 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır. 3 Haziran 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 29019 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan: YÖNETMELİK BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU POSTA SEKTÖRÜNDE İDARİ YAPTIRIMLAR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

SIRA SAYISI: 481 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ. Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında

SIRA SAYISI: 481 TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ. Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 3 SIRA SAYISI: 481 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Misyon ve Konsolosluk Mensuplarının Aile

Detaylı

T.B.M.M. (S. Sayısı: 415) Dönem: 20 Yasama Yılı :3. T.C. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar 22.7.1997 Genel Müdürlüğü Sayı: B.02.0.

T.B.M.M. (S. Sayısı: 415) Dönem: 20 Yasama Yılı :3. T.C. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar 22.7.1997 Genel Müdürlüğü Sayı: B.02.0. Dönem: 20 Yasama Yılı :3 T.B.M.M. (S. Sayısı: 415) Türkiye Cumhuriyeti ile Estonya Cumhuriyeti Arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı ve Plan ve Bütçe

Detaylı

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU 4/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmi Gazete 4/11/1999 tarihli ve 23866

Detaylı

16.05.2000 Salı Sayı: 24051 (Asıl)

16.05.2000 Salı Sayı: 24051 (Asıl) 16.05.2000 Salı Sayı: 24051 (Asıl) YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ Milletlerarası Andlaşmalar Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI İLE ÖZEL TÜKETİM TUTARLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI İLE ÖZEL TÜKETİM TUTARLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor Mevzuat 19.09.2016/109-1 KATMA DEĞER VERGİSİ ORANI İLE ÖZEL TÜKETİM TUTARLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI 7/9/2016 tarihli ve 2016/9153 sayılı BKK ile konutlara ilişkin KDV oranı ile bazı petrol

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ. 2705.00.00.00.00 Havagazı, sugazı, fakir gaz ve benzeri gazlar (petrol gazı ve diğer gazlı hidrokarbonlar hariç) 1 000 m 3 15

ÖLÇÜ BİRİMİ. 2705.00.00.00.00 Havagazı, sugazı, fakir gaz ve benzeri gazlar (petrol gazı ve diğer gazlı hidrokarbonlar hariç) 1 000 m 3 15 27.01 Taşkömürü; taşkömüründen elde edilen briketler,topak ve benzeri katı yakıtlar: - Taşkömürü (toz haline getirilmiş olsun olmasın fakat aglomere edilmemiş): 2701.11.00.00.00 - - Antrasit - 60 2701.12

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 20.3.2007 Sayı: 26468)

(Resmi Gazete ile yayımı: 20.3.2007 Sayı: 26468) 474 TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE GÜRCİSTAN HÜ KÜMETİ ARASINDA BATUM ULUSLARARASI HAVALİMA NININ ORTAK KULLANILMASINA DAİR ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞU HAKKINDA KANUN (Resmi Gazete ile

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ İLE İRAN İSLAM CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA ÇEVRE ALANINDA MUTABAKAT ZAPTI Bundan böyle "Taraflar" olarak anılacak olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile İran İslam Cumhuriyeti

Detaylı

Dönem : 22 Yasama Yılı: 2. T.B.M.M. (S. Sayısı: 383)

Dönem : 22 Yasama Yılı: 2. T.B.M.M. (S. Sayısı: 383) Dönem : 22 Yasama Yılı: 2 T.B.M.M. (S. Sayısı: 383) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Çek Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının

Detaylı

TÜRK VATANDAŞLARI HAKKINDA YABANCI ÜLKE MAHKEMELERİNDEN VE YABANCILAR HAKKINDA TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLEN CEZA MAHKUMİYETLERiNİN İNFAZINA DAİR KANUN

TÜRK VATANDAŞLARI HAKKINDA YABANCI ÜLKE MAHKEMELERİNDEN VE YABANCILAR HAKKINDA TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLEN CEZA MAHKUMİYETLERiNİN İNFAZINA DAİR KANUN 6405 TÜRK VATANDAŞLARI HAKKINDA YABANCI ÜLKE MAHKEMELERİNDEN VE YABANCILAR HAKKINDA TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLEN CEZA MAHKUMİYETLERiNİN İNFAZINA DAİR KANUN Kanun Numarası : 3002 Kabul Tarihi : 8/5/1984

Detaylı

b) Ciddi risk: Etkileri kısa vadede ortaya çıkmayanlar da dahil olmak üzere, yetkili kuruluşların ivedi müdahalesini gerektiren her türlü riski,

b) Ciddi risk: Etkileri kısa vadede ortaya çıkmayanlar da dahil olmak üzere, yetkili kuruluşların ivedi müdahalesini gerektiren her türlü riski, TÜRKSAN GRUP MEVZUAT SERVİSİ Karar Sayısı : 2013/4284 Ekli Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı nın yürürlüğe konulması; Ekonomi Bakanlığının 20/12/2012 tarihli ve 86802 sayılı yazısı üzerine, 29/6/2001 tarihli

Detaylı

(Resmî Gazete ile yayımı: 11.12.1992 Sayı : 21432 Mükerrer)

(Resmî Gazete ile yayımı: 11.12.1992 Sayı : 21432 Mükerrer) 25 Kamu Hizmetinde Örgütlenme Hakkının Korunmasına ve İstihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin 151 Sayılı Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun (Resmî Gazete ile yayımı:

Detaylı

SĐRKÜLER : 2009-43 16.07.2009 KONU : ÖTV, KDV, Vergi ve Fon Paylarında değişiklik

SĐRKÜLER : 2009-43 16.07.2009 KONU : ÖTV, KDV, Vergi ve Fon Paylarında değişiklik SĐRKÜLER : 2009-43 16.07.2009 KONU : ÖTV, KDV, Vergi ve Fon Paylarında değişiklik 15.07.2009 tarih ve 27289 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 2009/15200 sayılı BKK ile bazı mallarda uygulanan ÖTV, KDV

Detaylı

Tanımlar Madde 2. - Bu Kanunda geçen deyimlerden; a) Damping: Bir malın Türkiye'ye ihraç fiyatının, benzer malın normal değerinin altında olmasını,

Tanımlar Madde 2. - Bu Kanunda geçen deyimlerden; a) Damping: Bir malın Türkiye'ye ihraç fiyatının, benzer malın normal değerinin altında olmasını, 10. İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİ HAKKINDA KANUN Kanunun tam adı : İthalatta Haksız Rekabetin Korunması Hakkında Kanun Kanun No. : 3577 Kabul Tarihi : 14 Haziran 1989 Resmi Gazete Tarih ve Sayısı

Detaylı

29/12/2009 TARİHLİ VE 2009/15725 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR

29/12/2009 TARİHLİ VE 2009/15725 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR 29/12/2009 TARİHLİ VE 2009/15725 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR MADDE 1- (1) 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesindeki (I) sayılı tarife ile 6 ncı maddesindeki (II) ve (IV) sayılı

Detaylı

DANIŞMA MECLİSİ S. Sayısı : 467 Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu Tasarısı ve Millî Eğitim Komisyonu Raporu. (1/702)

DANIŞMA MECLİSİ S. Sayısı : 467 Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu Tasarısı ve Millî Eğitim Komisyonu Raporu. (1/702) DANIŞMA MECLİSİ S. Sayısı : 467 Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu Tasarısı ve Millî Eğitim Komisyonu Raporu. (1/702) i T.C. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Tetkik 18 Mayıs 1983 Dairesi Başkanlığı

Detaylı

SIRA SAYISI: 677 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

SIRA SAYISI: 677 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ YASAMA DÖNEMİ YASAMA YILI 24 5 SIRA SAYISI: 677 Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Fransa Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun

Detaylı

Sayı: VERGİ SİRKÜLERİ

Sayı: VERGİ SİRKÜLERİ Sayı:47 28.09.2012 VERGİ SİRKÜLERİ KONU: Bazı Mallarda Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Oran ve Tutarları ile Tapu Harçları Oranlarının Belirlenmesi Hakkında Karar Resmi Gazetede yayımlandı. 22.09.2012 tarih

Detaylı

SERBEST BÖLGELER KANUNU İLE GÜMRÜK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI (TASLAĞI)

SERBEST BÖLGELER KANUNU İLE GÜMRÜK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI (TASLAĞI) SERBEST BÖLGELER KANUNU İLE GÜMRÜK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI (TASLAĞI) MADDE 1-6/6/1985 tarihli ve 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun; 1) 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde

Detaylı

TÜRKİYE AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE ANLAŞMASI GENEL TEBLİĞİ

TÜRKİYE AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE ANLAŞMASI GENEL TEBLİĞİ TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: TÜRKİYE AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE ANLAŞMASI GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 2) Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında, AB'nin finanse ettiği ya da Türkiye-AB ortak finansmanı ile yürütülen

Detaylı