RESID UPGRADING PROJECT LIFE-LINE PROSEDURE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RESID UPGRADING PROJECT LIFE-LINE PROSEDURE"

Transkript

1 RESID UPGRADING PROJECT LIFE-LINE PROSEDURE PELİN YILMAZ ARALIK-2014

2 YÜKSEKLİK KAVRAMI Genel olarak yükseklik, adım atarak çıkamayacağımız yerler olarak tanımlanabilir. İnsanların boyları birbirinden farklı olsa da bir insanın denge noktası ikinci bel omurudur. Yani ikinci bel omurunu geçen yerler yüksek olarak kabul edilir.

3

4 YÜKSEKLİK KAVRAMI Çalışma hayatında ülkeden ülkeye farklılık gösteren yükseklik kavramı Avrupa da 1,8m., Amerika da 1,2m. olarak kabul edilmektedir. Yani bu yükseklikler ve daha üzerinde çalışan personellerin mutlaka Kişisel Koruyucu Donanımlar ile korunması gerekir. OSHA (Avrupa İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı) istatistikleri 3,4 metre üzerinde çalışırken düşen insanların %85 inin hayatını kaybettiğini göstermektedir.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 LIFELINE SİSTEMİNDE ÇALIŞMA VE SİSTEMİN KURULMASI İÇİN; Sistem üzerinde çalışacak personelin;yüksekte çalışma talimatlarını ve Lifeline ile çalışma talimatlarını bilmesi gerekir. Sistemi kuracak personelin lifeline kurma eğitimini alması gerekir. Personelin; lifeline nın kurulacağı bölgedeki risklerle ilgili bilgilendirilmesi ve kullanacağı K.K.D. nin belirlenmesi gerekir. (şok emicinin yüksekliğe göre ayarlanması veya yoyo vb.) Lifeline nın kontrol yetkisi bulunan kişi tarafından denetlenmesi ve lifeline kullanılabilir yetkisi alınması gerekir. (yeşil kart/kırmızı kart)

16 Düşme mesafesi 6m den az olan bölgelerde şok emiciyi iptal ederek çalışmak gerekmektedir. Personel mutlaka %100 bağlı olmak zorunda ve çift kollu lanyard kullanmak zorundadır. Kullanılacak lanyard kg şoku absorve edecek yeterlilikte olmalıdır.

17 LIFE-LINE Lifeline çalışanların hayatını düşme tehlikesinden korumak için yükseklikte tehlikeli işler dahil olmak üzere özel yapı-inşaat çalışmalarında kullanılan bir düşüş engelleme,düşüş koruyucu sistemdir.

18

19 KULLANILACAK ÇELİK HALAT

20 ÇELİK HALAT KARABİNA RADANSA KLEMENS Çelik halat kompozisyonunda alt sistemi (öz ipini) ve üst sistemini (telleri sarmalları) etkileyen bir deformasyon,çatlak,aşırı korozyon,ayrılma,aşınma varsa life-line sisteminde çelik halat kullanılamaz. Hat uzunluğunca el ile ileri geri bükme ile tel üzerindeki kırıklar kontrol edilmeli,herhangi bir düşüş anında kopmaya neden olabilecek kırıklar tespit edilmelidir.

21 ÇELİK HALAT KARABİNA RADANSA KLEMENS Çelik halat sarmalları üzerinde ipçiklerde bulunan rastgele kırıklar taşıma kapasitesini düşürür,düşüş anında kopmaya neden olabilir. Yıpranmış veya aşınmış tel halatlar için kontrol edin,aşınma varsa kullanımı iptal edin. Kullanım sırasında sürtünmeden kaynaklanan (genellikle parlama gibi görünen) deformasyon varsa ankraj noktalarına etki edecek kuvveti olumsuz etkileyeceği için kullanılmamalıdır.

22 ÇELİK HALAT KARABİNA RADANSA KLEMENS Halat boyunca şişkinlikler veya küçültmenin tespiti için halat çapı kontrol edilmelidir. Bu ciddi bir iç hat hasarın bir göstergesidir Gözlemsel olarak renk değişimi korozyonu tespit etmemizi sağlar. Kullanımın iptali için ; Bir demette -6 ya da daha kırık teller, Bir demette bir iplikçik -3 veya daha fazla kırık tellerin varlığının saptanması gerekir.

23 ÇELİK HALAT KARABİNA RADANSA KLEMENS Çapta meydana gelen deformasyonlar, ezilmeler, kısalmalar, aşınmalar, sarmalların dağılması, şişme, lifeline sisteminin kurumunu tamamen etkileyip yük ve uzunluk dengesini bozacağı için çelik halatın kullanımı iptal edilmelidir.

24 ÇELİK HALAT KARABİNA RADANSA KLEMENS Çelik halat üzerinde meydana gelen düğümlenmeler kullanım sırasında işçinin denge profilini bozabileceği gibi düşüş anında mukavemeti de olumsuz etkileyecektir. Gamlanmanın oluşması çelik halatın kullanımının iptalini gerektirir. Düşüş anında kopmalara neden olacaktır.

25

26 ÇELİK HALAT KARABİNA RADANSA KLEMENS Yaşam hatlarında kullanılacak çelik halat en az 10mm çapında olmalıdır. Kullanılacak çelik halatın bağlantı noktasının büküldüğü kısımda, Radansa adı verilen parça bulunmalıdır. Oluşturulacak halatın büküldüğü-bağlantı yapıldığı kısımda, Radansadan sonra en az 3 Klemens kullanılmalıdır.

27 ÇELİK HALAT KARABİNA RADANSA KLEMENS Kullanılacak Klemensler arasında 10cm mesafe olmalıdır. Eğer kullanılan çelik halat 10 mm çaptan kalın ise klemensler arası çapın 10 katı olmalıdır. Klemenslerin somun kısımları; çelik halatın kısa kısmında değil, uzun tarafında, yani lanyardın çelik halata takıldığı tarafta olmalıdır.

28 Radansa ve Klemensler ile oluşturulan uç kısımdaki küçük halkadan, bir mapa ve sapan ile bağlantı hazırlanmalıdır. ( Bağlantının yapılacağı ana noktanın çekeri(düşüş anında o noktada toplanacak yük) en az 22kn olmalıdır.)

29 Yatay lifeline nın gerginliği aşırı olmamalıdır. Yük verildiğinde yükseklik olarak 20cm den fazla esnememelidir..

30 Oluşturulacak lifeline nın uzunluğu 10mt den fazla ise, her 10 m. de yeni bağlantılar atılmalı ve bu noktalarının çekeri (yük taşıma potansiyeli)en az 22kn olmalıdır.(10mt,20mt,30mt gibi)

31

32

33 LIFE-LINE Her 10mt lik yatay lifeline da en fazla 2 personel çalışabilir. Yatay lifeline ile çalışılan noktadan yüksekliği cm olmalıdır, yani personelin omuz hizasında olmalıdır.(çalışma denge profilini bozmayacak şekilde)

34 Çalışanlar uygun ankraj noktarını ve bağlantı şekillerini biliyor mu? Lifeline kurulumunda ana ankraj noktalarına ulaşım kısıtlı ise man-lift kullanılmalıdır ya da IRATA ve SPRAT sertifikalarına sahip personel lider tırmanış tekniği ile çelik kolon üzerinde emniyetli şekilde hareket etmelidir. Lifeline kuran personel her zaman %100 emniyette olmalıdır.

35 Ankraj noktaları ikinci bir düşüşü tutabilecek ve absorve edecek çekere sahip mi?

36 geri sarmalı düşüş tutucular için ankraj noktaları uygun mu? lifeline yada geri sarımlı sitemler kullanılırken düşme tutucu sisteme güvenli bir şekilde ulaşılabiliryor mu? ankraj noktaları omuz hizasında mı?

37 Lifeline sistemi üzerine entegre başka bir düşüş durdurucu sistem kurulabilir mi? dikey olarak kullanılan lifeline (yoyo=dikey düşüş durdurucu sistem), yatay lifeline ile entegremi? Yatay lifeline üzerindeki dikey lifeline ile ulaşım sağlanabiliyor mu?

38 lifeline kullanılan alanda aşındırıcı yada keskin kenar varmı?

39 Hazırlan lifeline bağlantısında mapa ve sapan kullanılmış mı?kontrolleri yapılmış ve sertifikalandırılmış mı? bunlar aşındırcı kenarlardan korunmuş mu?

40 Lifeline kurulan alan çalışma profiline uygun mu? yürüme yolu var mı?muhtemel düşme olacak olan alanlar gösteriliyor mu? Sisteme erişim var mı?

41 Personel potansiyel düşmelere karşı uyarıldı mı?

42 Düşme bölgesi belirlendi mi?

43 Sistem içinde düşüş yapıldığında pandül riski oluşuyor mu?düşme bölgesi belirlendi mi?

44 LIFE-LINE SİSTEMİNİN KONTROLÜ Hazırlanmış olan lifelinenın onaylanması için yetkili personel tarafından onaylanmalıdır. Onaylanmış olan lifeline ile ilgili değişiklik yetkili kişi kontrolünde yapılmalıdır.

45 LIFE-LINE SİSTEMİNİN KONTROLÜ Onaylanan lifeline yeşil kartı olmalıdır. Uygun olmayan lifeline kırmızı kartla belirtilmelidir.

46 Yeşil Kart verilmeyen hiç bir lifeline kullanılmayacaktır. Yeşil kart verilmiş lifeline her 5 günde bir kez kontrol edilecektir. Sistem üzerinde çalışacak personel mutlaka iş başı konuşması ile sistem ve düşme riskiyle ilgili bilgilendirilmelidir.

47 Pelin YILMAZ TEŞEKKÜRLER..

48 Kaynakçalar ; tupraş rup project tecnıcas reunıdas standarts lifeline training report tecnıcas reunıdas lifeline prosedure

Cengizhan KARPUZ 145148008

Cengizhan KARPUZ 145148008 Cengizhan KARPUZ 145148008 Yaşam Hattı Sistemleri Yüksekte Çalışma ; Merdiven ya da başka bir yükseltici ekipman yardımı dışında yapılamayan işler ; ayrıca yer seviyesinin altında veya üstünde kişinin

Detaylı

ÇATI YATAY YAŞAM HATTININ İYİLEŞTİRİLMESİ

ÇATI YATAY YAŞAM HATTININ İYİLEŞTİRİLMESİ ÇATI YATAY YAŞAM HATTININ İYİLEŞTİRİLMESİ Yükseklik kavramı Yükseklik kavramı göreceli olup kişiden kişiye değişir.genel olarak ise yükseklik ; adım atarak çıkamayacağımız ya da inemeyeceğimiz yerler olarak

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığıve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, yüksekte yapılan çalışmalarda oluşabilecek muhtemel riskler ve bunlara

Detaylı

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA

ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA CAN YERLİGİL MAKİNA MÜHENDİSİ MMO İSİG KOMİSYONU ÜYESİ MMO İSİG YEREL SEMPOZYUMU, YTÜ-2014 www.ysm.gen.tr SUNUM İÇERİĞİ 1. YÜKSEKTE ÇALIŞMA 2. DÜŞMEYE NEDEN

Detaylı

Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular

Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular üksekten D Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular üşmeye K Yüksekte çalışma esnasında etkin bir koruma ve Avrupa standartlarına uyum için (EN 363) bir düşüş önleyici sistem, 4 parçadan oluşmalıdır. 1. Bağlantı

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi Güvenli İskele Projesi 2014 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi. Yasin YILDIZ

İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi. Yasin YILDIZ İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi Yasin YILDIZ Metropol İstanbul Projesi İş Güvenliği Müdürü Makina Mühendisi / B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı / Yüksekte Güvenli Çalışma Süpervizörü İnşaatlarda

Detaylı

Koruyucular. Yüksekten Düşmeye Karşı

Koruyucular. Yüksekten Düşmeye Karşı Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucular Yüksekten Düşmeye Karşı Emniyet Kemerleri otomatik toka ön bağlantı halkası esnek sırt yastığı sırt bağlantı halkası ayarlanabilir göğüs tokası kayma önleyici sistem

Detaylı

YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ YATAY VE DİKEY YAŞAM HATLARI

YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ YATAY VE DİKEY YAŞAM HATLARI YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ YATAY VE DİKEY YAŞAM HATLARI YAŞAM HATTI NEDİR? Düşme ihtimalinin bulunduğu tüm alanlarda öncelikle kişinin düşüşünü engelleyen, düşüşün yaşanması durumunda ise kişinin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEKTE ÇALIŞMA

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEKTE ÇALIŞMA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEKTE ÇALIŞMA Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliği YAPI ALANLARI İÇİN ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI EK 4 Yüksekte Çalışma Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu

Detaylı

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar 1 Yüksekte çalışma 1. Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER. Emre Can Güzel Ocak 2017 Eskişehir Kurtarma Çalıştayı

KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER. Emre Can Güzel Ocak 2017 Eskişehir Kurtarma Çalıştayı KURTARMADA KULLANILAN TEKNİK MALZEMELER Emre Can Güzel İpler - Kurtarmada kullanılacak ipler teorik güvenlik sınırını aşmamak için (üçlü istasyon ve aşınmalara dayanıklılık gibi) en az 10 mm çapında olmalıdır.

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri Sabit Yasin BOSTANCI İSG Uzman Yardımcısı Gaziantep, 2014 Sunum İçeriği

Detaylı

IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI

IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI IE-30.00001 / DİKEY YAŞAM HATTI Dikey Yaşam Hattı; Personelin dikey olarak yukarı-aşağı güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlayan, sabir bir ankraj hattı ve bu hat üzerinde hareket eden, bir düşme

Detaylı

1984 ten bugüne; Daima en iyiye...

1984 ten bugüne; Daima en iyiye... 1984 ten bugüne; Alınteri Bulvarı No:100 Ostim 06370 Ankara-Türkiye Tel: +90 (312) 385 30 30 Fax: +90 (312) 385 44 00 info@copuroglu.com.tr http://www.facebook.com/copurogluas @copuroglu_as Daima en iyiye...

Detaylı

YAŞAM HATLARINDA İYİ UYGULAMALAR

YAŞAM HATLARINDA İYİ UYGULAMALAR YAŞAM HATLARINDA İYİ UYGULAMALAR BİZ KİMİZ? UYGULAMA KURULUM DOKÜMANTASYON KULLANIM Malzeme Seçimi Kurulum Ekibi Seçimi Yerleşim Planı Standarda Uygunluk Belgesi Hesaplar ve/veya İlgili Dokümanlar Kurulum

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

EFEOĞLU ÇELİK HALAT ÇELİK TEL SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

EFEOĞLU ÇELİK HALAT ÇELİK TEL SAN. TİC. LTD. ŞTİ. 1 KLEMENS KULLANIMI Çelik halat tutturma amacı ile kullanılan klemenslerin doğru ve yanlış olarak kullanım şeklini aşağıdaki görselde görebilirsiniz. Halatın yük esnasında sıyrılmaması için tüm klemenslerin

Detaylı

YÜKSEKTE ÇALIŞMA. Haziran 2017 / ANKARA. Dr. Özkan Kaan KARADAĞ (MD) İş Sağlığı Bilim Uzmanı (MSc) Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı (MSc)

YÜKSEKTE ÇALIŞMA. Haziran 2017 / ANKARA. Dr. Özkan Kaan KARADAĞ (MD) İş Sağlığı Bilim Uzmanı (MSc) Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı (MSc) YÜKSEKTE ÇALIŞMA Haziran 2017 / ANKARA Dr. Özkan Kaan KARADAĞ (MD) İş Sağlığı Bilim Uzmanı (MSc) Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı (MSc) Yüksekte Çalışma Çalışma yapılan yer, gerek yer seviyesinin altında gerekse

Detaylı

MONTAJ NOTLARI. MONTAJ VE BAKIM NOTLARI ACG-AltiLED KAÇ ADET ARMATÜR KULLANILMALI

MONTAJ NOTLARI. MONTAJ VE BAKIM NOTLARI ACG-AltiLED KAÇ ADET ARMATÜR KULLANILMALI KAÇ ADET ARMATÜR KULLANILMALI Amerikan Aydınlatma Mühendisleri Topluluğu (IESNA) nun tavsiye ettiği aydınlanma seviyeleri aşağıdaki gibidir: - Üretimin yapılmadığı lobi, hol v.b. genel alanlar (50-100

Detaylı

7. İGY Zirve 23.10.2014, Ankara. Özgür Cengiz Grup Müdürü Danışmanlık & Eğitim İnşaat Yüksek Mühendisi

7. İGY Zirve 23.10.2014, Ankara. Özgür Cengiz Grup Müdürü Danışmanlık & Eğitim İnşaat Yüksek Mühendisi 7. İGY Zirve 23.10.2014, Ankara Özgür Cengiz Grup Müdürü Danışmanlık & Eğitim İnşaat Yüksek Mühendisi Kapsam 02 Kapsam Dayanaklar İskele Sınıflandırması Yüksekte Çalışma Planlaması İskele Kurulumunda «Güvenli

Detaylı

IE-10.00001 / YATAY YAŞAM HATTI

IE-10.00001 / YATAY YAŞAM HATTI IE-10.00001 / YATAY YAŞAM HATTI Yatay Yaşam Hattı; Çatılar, birden fazla virajlı zeminler, vinç yolları, dolum tesisleri, köprülerde yapılan yüksekte çalışmalarda sürekli güvenli erişimi sağlamak için

Detaylı

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI Hareketli Cephe İskeleleri işçilerin 4,000 kg kadar yükle, ikili kurumda 30 metre genişlikteki bina cephesinde çalışabilmesi için dizayn edilmiş, iki ikiz motorun tahrik ettiği

Detaylı

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TCDD TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK ŞARTNAME SİVAS BETON TRAVERS FABRİKASI MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ

Detaylı

Cephe İskelelerinde. Güvenli Çalışma Rehberi

Cephe İskelelerinde. Güvenli Çalışma Rehberi Cephe İskelelerinde Güvenli Çalışma Rehberi Yayına Hazırlayan T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İnönü Bulvarı No: 42 İ-Blok Kat 4 06100 Emek - Ankara Telefon:

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda Güvenlik Ekipmanları

Yüksekte Çalışmalarda Güvenlik Ekipmanları Yüksekte Çalışmalarda Güvenlik Ekipmanları Düşme riski nerelerde meydana gelir? Yerden 1.5m yüksekliğinde olan çalışmalarda, ekıpmansız şantiyelerde, döşemelerde, yaya geçişlerinde ve ulaşım yollarında

Detaylı

Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF. Modüler Yapı İskele Sistemi. v2013/12tr

Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF. Modüler Yapı İskele Sistemi. v2013/12tr Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF Modüler Yapı İskele Sistemi v2013/12tr Basit ve etkin, hızlı ve verimli 02 Basit ve etkili bir sistem, hızlı montaj ve sökme, daha dengeli, güvenli

Detaylı

Asansör İstanbul 2017 Asansör Montaj İşlerinde İSG Uygulamaları. Yusuf ARDIÇ / Omak Asansör Montaj Şefi 23 Mart 2017, İstanbul

Asansör İstanbul 2017 Asansör Montaj İşlerinde İSG Uygulamaları. Yusuf ARDIÇ / Omak Asansör Montaj Şefi 23 Mart 2017, İstanbul Asansör İstanbul 2017 Asansör Montaj İşlerinde İSG Uygulamaları Yusuf ARDIÇ / Omak Asansör Montaj Şefi 23 Mart 2017, İstanbul İş Sağlığı ve Güvenliği bir yaşam tarzıdır. 2 İSG Dokümantasyon Süreci : 1)

Detaylı

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ 1 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN BİLGİSİ : 3 2. MONTAJ-SÖKME-TAŞIMA.. : 4 3. İŞLETİM VE KULLANIM. : 8 4. BAKIM. : 8 5. GÜVENLİK.. : 8 6. ÖNEMLİ

Detaylı

YAPI İŞYERLERİNDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA İLE İLGİLİ İŞ TEFTİŞ POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh.

YAPI İŞYERLERİNDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA İLE İLGİLİ İŞ TEFTİŞ POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. YAPI İŞYERLERİNDE YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA İLE İLGİLİ İŞ TEFTİŞ POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. İŞ KAZASI İSTATİSTİKLERİ SUNUM AKIŞI İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ TEFTİŞ POLİTİKASI

Detaylı

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI GENEL BİLGİLER BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI BÜLBÜLOĞLU Güvenlik Ağı Platformları, TS EN 1263-1 normunun gereklerine göre tasarlanmış ve üretilmiştir. Platformlar şantiyede yerlerine monte

Detaylı

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR

KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR KURTARMADA KULLANILAN EKİPMANLAR Karabinalar değişik tiplerde çelik ve alüminyum Mapalar Tekli Makara 8 li İnici 8 li Kulaklı İnici El jumarı Jumarlı Makara Stop Decender Makaralı Palanga Makara Sistemi

Detaylı

Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK. Yapı iskelesi ve destekleme sistemi. v2014/01tr

Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK. Yapı iskelesi ve destekleme sistemi. v2014/01tr Broşür Yapı iskelesi ve destekleme sistemi DURALOK DURALOK Yapı iskelesi ve destekleme sistemi v2014/01tr Dayanıklı, pratik ve güvenli 02 Scafom-rux duralok, modüler yapı iskelesi ve kalıp sistemi Duralok,

Detaylı

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010

YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010 YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA KULLANILAN ELEKTRİKLİ İSKELELER VE İSG UYGULAMALARI SERDAR SEZGİN 145148010 ELEKTRİKLİ İSKELENİN EKİPMANLARI >TIRMANMA MOTORLARI 380V 50HZ 3 FAZ >EMNİYET FRENİ >PLATFORM (1M-14M)

Detaylı

YÜK GÜVENL EK PMANLARI. Polyester Gergi Bantlar Zincir Gergi Sistemleri Zincir Gergi Mekanizmalar Aksesuarlar

YÜK GÜVENL EK PMANLARI. Polyester Gergi Bantlar Zincir Gergi Sistemleri Zincir Gergi Mekanizmalar Aksesuarlar YÜK GÜVENL EK PMANLARI Polyester Gergi lar Gergi Sistemleri Gergi Mekanizmalar Aksesuarlar 15 mm Kayışı 2 Parça EN 121952 96 05 3 300 600 30 96 3 0 00 (300daN için) (0daN için) Profil S U Profil mm Kayışı

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

Teknik Malzemeler İpler İp bakımı

Teknik Malzemeler İpler İp bakımı Teknik Malzemeler İpler İp bakımı İpte yaşanan düşüşleri kaydedin. İpte hasar varsa hasarlı yeri kesin ve ucunu yakın. İpe basmayın. 11.04.2018 351 Teknik Malzemeler Karabinalar Karabinalar, farklı yapılarda

Detaylı

İNŞAATLARDA İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ERAL YÜKSEL İGU - ÜSKÜDAR ÜNIV. TEZLI Y. LISANS ÖĞRENCISI

İNŞAATLARDA İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ERAL YÜKSEL İGU - ÜSKÜDAR ÜNIV. TEZLI Y. LISANS ÖĞRENCISI İNŞAATLARDA İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ERAL YÜKSEL İGU - ÜSKÜDAR ÜNIV. TEZLI Y. LISANS ÖĞRENCISI Rönesans Maltepe Hayat Projesi İş Güvenliği İyi Uygulama Örnekleri Rönesans Maltepe Hayat Projesi Maltepe Cevizlik

Detaylı

ÇELİK TEL HALATLAR İÇİN SONLANDIRICILAR

ÇELİK TEL HALATLAR İÇİN SONLANDIRICILAR Asansör Sempozyumu 2012 // İzmir 143 ÇELİK TEL HALATLAR İÇİN SONLANDIRICILAR Ünsal SOLMAZOĞLU Szutest Teknik kontrol ve Belgelendirme Hizm. Tic. Ltd. Şti unsal@szutest.com.tr ÖZET Halat uçları sürtünme

Detaylı

Yüksekte Çalışmada Kullanılan Ekipmanlar

Yüksekte Çalışmada Kullanılan Ekipmanlar 1 İplerin, perlonların bakımı ve korunması İpin keskin ve sert kenarlardan ve malzemelerden uzak tutulması gerekir. Konektörlerde iki ipin birbirinin üzerinde geçirilmesi friksiyonel ısınmaya, bu durumda

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü Yapı Anabilim Dalı ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü Yapı Anabilim Dalı ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü Yapı Anabilim Dalı ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI ÇİZİMLER Vaziyet Planı (1/100 veya 1/50) Detaylar Paftası (1/5 veya 1/2) Yarım Çerçeve (1/10 veya

Detaylı

Halat Esnetici - Master Mooring 20-17-25 ton

Halat Esnetici - Master Mooring 20-17-25 ton Halat Esnetici - Master Mooring 20-17-25 ton 40 Metre(120ft) kadar teknelerin iskeleye bağlanmasında kullanılan yüksek kalitede paslanmaz çelikten üretilmiş bir palamar malzemesidir. Üretildiği çelik 120-140kg/metrekare

Detaylı

.. ALT YÜKLENICI POLITIKASI

.. ALT YÜKLENICI POLITIKASI .. ALT YÜKLENICI. POLITIKASI. FUV Mühendislik, alt yüklenicilik hizmeti alması gereken durumlarda kendi çalışma prensiplerini paylaşan firmaları tercih eder. Alt yüklenici firma seçimi, kalite yönetim

Detaylı

&ÖZEL BAĞLANTI APARATI

&ÖZEL BAĞLANTI APARATI GİZLİ VİDALI ÇATI PANELİ PANELSAN &ÖZEL BAĞLANTI APARATI ÇATI ve CEPHE MALZEMELERİ ÖDÜLLERİ YILIN ÇATI KAPLAMA MALZEMESİ ÖDÜLÜ 2014 GIZLI VIDALI ÇATI PANELI POLIÜRETAN(PUR) POLIIZOSIYANURAT(PIR) YALITIMLI

Detaylı

Dik buz ve donmuş şelale tırmanışı

Dik buz ve donmuş şelale tırmanışı Dik buz ve donmuş şelale tırmanışı Emniyet noktaları için kaya yüzeyi (varsa) tercih edilmelidir. Hava ısısındaki değişimler ve fiziki yapı farklılıkları beklenmeyen kırılmalara neden olabilir! Bu tür

Detaylı

KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125

KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125 KALDIRMA OPERASYONLARINDA (VİNÇ) İŞ GÜVENLİĞİ BURAK KALENDEROĞLU 400514125 TANIM Herhangi bir yükü bulunduğu yerden kaldırıp yer değiştirerek başka bir yere indiren veya istifleyen, gerektiğinde bu yükün

Detaylı

HOOK-ON TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ

HOOK-ON TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ HOOK-ON TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ I. Hook-On Sistem Profil ve Aksesuarları I. Montaj Öncesi ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Uygulama yapılacak mekanın boş ve temiz olması gereklidir.

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlar. EN Avrupa Baret Standartları Rehberi.

Kişisel Koruyucu Donanımlar. EN Avrupa Baret Standartları Rehberi. Kişisel Koruyucu Donanımlar EN Avrupa Baret Standartları Rehberi www.starlinesafety.com 1 INDEX. STARLINE KKD Rehber ve Yönetmelik Bilgileri... Sy: 3. AVRUPA ELDİVEN STANDARTLARI EN 397 Standardı Endüstriyel

Detaylı

Pencere Güvenlik Sistemleri MONTAJ KILAVUZU.

Pencere Güvenlik Sistemleri MONTAJ KILAVUZU. Pencere Güvenlik Sistemleri MONTAJ KILAVUZU www.winblock.com.tr ÖZELLİKLER Tüm kanatlı PVC pencereler içindir. Pencere kanatlarının kapanmasına engel olmaz. Her ebattaki pencereye uyar. Ürünün tasarımından

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma 1 Amaç Her katılımcı, çimento fabrikalarında kafa koruma için kullanılan KKE hakkında bilgi sahibi olabilecek. Her katılımcı kendisine

Detaylı

Nominal halat Çapı Tolerans Eksi Artı 3 mm kadar -0 +8% 3 mm ile 5 mm arası -0 +7% 5 mm 8 mm arası -0 +6% 8 mm üstü -0 +5%

Nominal halat Çapı Tolerans Eksi Artı 3 mm kadar -0 +8% 3 mm ile 5 mm arası -0 +7% 5 mm 8 mm arası -0 +6% 8 mm üstü -0 +5% HALATLAR HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER 1.2.1 Halat Çapı Ölçümü Halat Çapı, halat dış tel ve demetlerini çevreleyen ve tüm halat kesitini içine alan çemberin çapıdır. Halat ölçümünde ölçü cihazı çenelerin mutlaka

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.Doç.Dr. Ömer Faruk Usluoğulları İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği AMAÇ ve KAPSAM AMAÇ:, Kazaların en sık görüldüğü iş kollarından biri olan İNŞAAT SEKTÖRÜNDE, meydana

Detaylı

Projemizde bir adet sürekli temel örneği yapılacaktır. Temel genel görünüşü aşağıda görülmektedir.

Projemizde bir adet sürekli temel örneği yapılacaktır. Temel genel görünüşü aşağıda görülmektedir. 1 TEMEL HESABI Projemizde bir adet sürekli temel örneği yapılacaktır. Temel genel görünüşü aşağıda görülmektedir. Uygulanacak olan standart sürekli temel kesiti aşağıda görülmektedir. 2 Burada temel kirişi

Detaylı

Amada TECH Corporation

Amada TECH Corporation Biliyoruz ki, en iyi referans mutlu ve memnun müşteridir. Bir asansör satın alırken uzun süre ilişkide olacağınız, dostluklar kuracağınız bir organizasyon satın alırsınız. Bu nedenle satış sonrası servis

Detaylı

ALKAN 590T KILAVUZ. İçindekiler. [Cilt 1, Sayı 1] 2015 ALKAN GAZ ALETLERİ (PBX)

ALKAN 590T KILAVUZ. İçindekiler. [Cilt 1, Sayı 1] 2015 ALKAN GAZ ALETLERİ (PBX) 2015 ALKAN GAZ ALETLERİ 444 5 168 (PBX) [Cilt 1, Sayı 1] ALKAN 590T KILAVUZ İçindekiler ALKAN KILAVUZ 590T S Serisi Paslanmaz Regülatör İçindekiler 1.1 Uygulama 1.2 Önsöz 1.2 Teknik Veriler 2 1.3 Malzemeler

Detaylı

PERFORMANS ALANI n= 2900 1/dak

PERFORMANS ALANI n= 2900 1/dak PERFORMANS ALANI n= 2900 1/dak 700 600 500 400 300 200 100 50 40 30 20 10 5 1 1 5 10 20 30 50 100 200 300 500 Debi Q AÇIKLAMA Kuyu genişliği inç Seri Maksimum debisi m 3 /s Monofaze motor Kademe sayısı

Detaylı

ENLEME BAĞLANTILARININ DÜZENLENMESİ

ENLEME BAĞLANTILARININ DÜZENLENMESİ ENLEME BAĞLANTILARININ Çok parçalı basınç çubuklarının teşkilinde kullanılan iki tür bağlantı şekli vardır. Bunlar; DÜZENLENMESİ Çerçeve Bağlantı Kafes Bağlantı Çerçeve bağlantı elemanları, basınç çubuğunu

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el - kol işareti

Detaylı

Gizli Vidalı Çatı Paneli. Gizli Vidalı Çatı Paneli ve Özel Bağlantı Aparatı ile Güneş Paneli Montajı

Gizli Vidalı Çatı Paneli. Gizli Vidalı Çatı Paneli ve Özel Bağlantı Aparatı ile Güneş Paneli Montajı İşi Sağlam Bağladık Çatılarda vidaların sebep olduğu sorunları ortadan kaldıran Gizli Vida Çatı Paneli uyumlu Özel Bağlantı Aparatı sayesinde bir ilke daha imza atıyor, vidasız montaj uygulamasının sağladığı

Detaylı

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Krikolar kurtarma olaylarında KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Sabitleme Dayanak ve destek yapma Yer açma Ayırma Kaldırma çalışmalarında kullanılan malzemelerdir. Krikolar çok çeşitli modellerin yanında

Detaylı

Sıkma sırasında oluşan gerilmeden öngerilme kuvvetini hesaplarız. Boru içindeki basınç işletme basıncıdır. Buradan işletme kuvvetini buluruz.

Sıkma sırasında oluşan gerilmeden öngerilme kuvvetini hesaplarız. Boru içindeki basınç işletme basıncıdır. Buradan işletme kuvvetini buluruz. Ø50 Şekilde gösterilen boru bağlantısında flanşlar birbirine 6 adet M0 luk öngerilme cıvatası ile bağlanmıştır. Cıvatalar 0.9 kalitesinde olup, gövde çapı 7,mm dir. Cıvatalar gövdelerindeki akma mukavemetinin

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 1 ad helezon kaydırak platformu 1 ad 7 basamaklı merdiven 1 ad çatı 1 ad 150 cm helezon kaydırak 1 ad 150 cm düz kaydırak 1 ad platform korkuluğu

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

AS İş Gu venliği ve Metal Üru nleri San. Tic. Ltd. Şti.

AS İş Gu venliği ve Metal Üru nleri San. Tic. Ltd. Şti. İnsan hayatını ve gu venli çalışmayı kendisine hedef edinen firmamız, mu şterilerine en iyi ve en kaliteli hizmeti vermek ve sektöru n ihtiyaçlarına çözu m olmak amaçlı uzman kadrosuyla hizmet vermektedir.

Detaylı

1.Düşme nedir? Düşme;şiddetli vurma ya da maksatlı hareketlerin dışında, ani, kontrol edilemeyen, istemsiz bir şekilde vücudun bir yerden başka bir

1.Düşme nedir? Düşme;şiddetli vurma ya da maksatlı hareketlerin dışında, ani, kontrol edilemeyen, istemsiz bir şekilde vücudun bir yerden başka bir HASTA DÜŞMELERİ 1.Düşme nedir? Düşme;şiddetli vurma ya da maksatlı hareketlerin dışında, ani, kontrol edilemeyen, istemsiz bir şekilde vücudun bir yerden başka bir yere ya da nesnelere doğru hareket etmesi

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

MUKAVEMET HESAPLARI : ÇİFT KİRİŞLİ GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ

MUKAVEMET HESAPLARI : ÇİFT KİRİŞLİ GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ MUKAVEMET HESAPLARI ÜRÜN KODU MAKİNA ADI : 20+5 TON : ÇİFT KİRİŞLİ GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ İÇİNDEKİLER ÇELİK YAPI ANALİZİ (VİNÇ KÖPRÜSÜ) TEKER HESAPLARI HALAT HESAPLARI KANCA BLOĞU HESABI TAMBUR HESAPLARI SAYFA

Detaylı

MOMENT 250 MRL HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU

MOMENT 250 MRL HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU MOMENT 250 MRL HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU - 1 - 1. GİRİŞ : Hız regülatörü : asansörlerde beyan edilen hızın, yukarı ve aşağı yönde belirlenen toleransların aşılması durumunda devreye girerek

Detaylı

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Birleşim Araçları Birleşim Araçları Çelik yapılar çeşitli boyut ve biçimlerdeki hadde ürünlerinin kesilip birleştirilmesi ile elde edilirler. Birleşim araçları; Çözülebilen birleşim araçları (Cıvata (bulon))

Detaylı

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8 OCAK 2013 ÖNDER KAHVECİ T Ü R K İ Y E K A M U - S E N G E N E L S E K R E T E R İ T Ü R K S A Ğ L I K - S E N G E N E L B A Ş K A N

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule helezon kaydırak platformu 3 gen platform 2 ad 5 basmaklı merdiven çatı 150 cm helezon kaydırak 150 cm düz kaydırak platform korkuluğu 3 ad yaprak figürü bacak giydirme figürü

Detaylı

KALIP ÇÖKMESİ. İskele sistemleri; Cephe İskelesi Kalıp Altı İskelesi, Kolon ve Perde İskelesi,

KALIP ÇÖKMESİ. İskele sistemleri; Cephe İskelesi Kalıp Altı İskelesi, Kolon ve Perde İskelesi, KALIP ÇÖKMESİ Kalıp çökmeleri inşaatlarda sık yaşanan ve malesef büyük çoğunluğu işçi ölümleriyle sonuçlanan hasarlardan birisidir. Kalıp çökmeleri genellikle yanlış iskele kurulumları sebebiyle yaşanmaktadır.

Detaylı

Centronic UnitControl UC52

Centronic UnitControl UC52 Centronic UnitControl UC52 tr Montaj ve İs letme Talimatı Kumanda elemanlı tekli kontrol cihazı As ağıdaki kis ilere yönelik önemli bilgiler: Montaj elemanı / Elektrik teknisyeni / Kullanıcı Lütfen ilgili

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ BİRİMİ - İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK BİRİMİ TOPLANTISI 25.11.2015

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ BİRİMİ - İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK BİRİMİ TOPLANTISI 25.11.2015 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Üstyapı Projeler Müdürlüğü nün erişilebilirlik biriminde çalışmakta olan Mimar Faruk GÖNTÜRK, Sait KAYA ve Yavuz ALGÜL tarafından Üniversitemiz Engelli Birimi temsilcilerine

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 5 ad kare platform 4 ad helezon kaydırak platformu 1 ad 3 gen platform 6 ad 5 basmaklı merdiven 1 ad 3 basamaklı ara merdiven 1 ad 7 basamaklı ara merdiven 1 ad çatı 3 ad 100

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 2 ad kare platform 1 ad helezon kaydırak platformu 1 ad 5 basmaklı merdiven 1 ad 3 basamaklı ara merdiven 1 ad çatı 1 ad 150 cm düz kaydırak 1 ad 150 cm helezon kaydırak 1 ad

Detaylı

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ İSG UZMANI 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Programı Programın İçeriği Tanışma ve Program Hakkında Bilgilendirme Okullarımızdaki

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

Montaj Kılavuzu PERGOLA KAMELYA. www.arline.com.tr

Montaj Kılavuzu PERGOLA KAMELYA. www.arline.com.tr Montaj Kılavuzu PERGOLA KAMELYA GİRİŞ Elinizdeki kılavuzda Arline Pergola kurulumuna başlamak için ihtiyacınız olan bilgiler mevcuttur. Montaj ve kurulum tekniklerinin anlatıldığı bu kılavuz ürünlerimizin

Detaylı

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. 9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız.

MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız. MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız. F = 2000 ± 1900 N F = ± 160 N F = 150 ± 150 N F = 100 ± 90 N F = ± 50 N F = 16,16 N F = 333,33 N F =

Detaylı

İnşaat İşlerinde İş Güvenliği. 12.05.2011 Ali KAYA www.kayagrubu.com.tr

İnşaat İşlerinde İş Güvenliği. 12.05.2011 Ali KAYA www.kayagrubu.com.tr İnşaat İşlerinde İş Güvenliği 12.05.2011 Ali KAYA www.kayagrubu.com.tr www.kayagrubu.com.tr İş Kanunu İş Kanunu nun 77 nci maddesine göre, işverenler, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması

Detaylı

ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI

ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI REQUIRED DRAWINGS Vaziyet Planı (Site Plan) (1/100 veya 1/50) Detaylar Paftası (Details) (1/5 veya 1/2) Yarım Çerçeve (Half Frame) (1/10 veya 1/5) Vaziyet Planı

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler ,1 X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Kanal sistemin içine monte Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen hava akışlarını önler.

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

Detaylı bilgi için www.ekont.com veya http://www.ekont.com/index.php?id=119 adreslerine göz atabilirsiniz. -1-

Detaylı bilgi için www.ekont.com veya http://www.ekont.com/index.php?id=119 adreslerine göz atabilirsiniz. -1- -1- -2- Temel Fonksiyonlar-Özellikler 1. Ücretsiz çağrı atarak kapı ve bariyer kumanda edebilme (1 adet kuru kontak çıkış) 2. Tüm programlama işlemlerinin SMS ile yapılabilmesi ve SMS ile geri bildirim

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

GEZER KREN KÖPRÜSÜ KONSTRÜKSİYONU VE HESABI

GEZER KREN KÖPRÜSÜ KONSTRÜKSİYONU VE HESABI GEZER KRE KÖPRÜSÜ KOSTRÜKSİYOU VE HESABI 1. GEZER KÖPRÜLÜ KRE Gezer köprülü krenler, yüksekte bulunan raylar üzerinde hareket eden arabalı köprülerdir. Araba yükleri kaldırır veya indirir ve köprü üzerindeki

Detaylı

Sağlık Bakanlığı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

Sağlık Bakanlığı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tehlike İletişimi Görevimiz Tehlike Serap SÜZÜK Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı 3. KLİMUD Kongresi, 19-22 Kasım 2015, Antalya Laboratuvar Güvenliği Eğitim Modülünden alınmıştır Tehlike İletişiminin 2 Yönü

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MAKİNE FAKÜLTESİ MARKA İSMİ TEKNİK SAFETY TİCARİ UNVAN PERİTİA KUYUMCULUK YAPI SAN. VE TİC. LTD ŞTİ TEST TİPİ GÜVENLİK PANELİ TEKNİK RAPORU Yıldız Teknik Üniversitesi- Makine Fakültesi 1 RAPOR Rapor tarihi:

Detaylı

Ġş Güvenliği ve Mühendislik Etiği -4-

Ġş Güvenliği ve Mühendislik Etiği -4- Ġş Güvenliği ve Mühendislik Fatih ALĠBEYOĞLU Rahim Aytuğ ÖZER -4- İş Sağlığı ve Mühendislik 2 İSG İşaret ve Uyarıcı Levhalar Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden Levha, Renk, Sesli ve/veya ışıklı

Detaylı

İKİ PLATFORMLU METAL OYUN GRUBUNA AİT TEKNİK ŞARTNAME

İKİ PLATFORMLU METAL OYUN GRUBUNA AİT TEKNİK ŞARTNAME İKİ PLATFORMLU METAL OYUN GRUBUNA AİT TEKNİK ŞARTNAME 1)GENEL BİLGİLER İKİ PLATFORMLU METAL OYUN GRUBU PERSPEKTİF GÖRÜNÜŞ PLAN OYUN GRUBU MALZEME LİSTESİ Kare Kauçuk Platform 2 Adet PE Merdiven H:100cm

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

Kendimi koruyorum! Raylar Bölgesinde Güvenlik.

Kendimi koruyorum! Raylar Bölgesinde Güvenlik. Kendimi koruyorum! Raylar Bölgesinde Güvenlik. Güvenlik Her Şeyden Önce Gelir. Kendimizi takdim ediyoruz. İster raylar bölgesinde, isterse Ofiste olsun, güvenlik hepimizi ilgilendirir. Çalışanlar, güvenlik

Detaylı

SÜRTÜNME ETKİLİ (KAYMA KONTROLLÜ) BİRLEŞİMLER:

SÜRTÜNME ETKİLİ (KAYMA KONTROLLÜ) BİRLEŞİMLER: SÜRTÜME ETKİLİ (KYM KOTROLLÜ) BİRLEŞİMLER: Birleşen parçaların temas yüzeyleri arasında kaymayı önlemek amacıyla bulonlara sıkma işlemi (öngerme) uygulanarak sürtünme kuvveti ile de yük aktarımı sağlanır.

Detaylı

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü 7. İGY Zirve Ankara 2014 Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü Yüksekte Çalışmanın Temel Prensipleri Yüksekte Çalışma Kontrol Hiyerarşisi

Detaylı

Akü bakımı. Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI!

Akü bakımı. Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI! Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI! Aküler aşındırıcı asit içerir. Bu nedenle akü üzerinde çalışırken son derece dikkatli olunmalı ve uygun koruyucu donanım kullanılmalıdır.

Detaylı

Kinesis. Enerjiden doğan güç! 60J. www.profleet.com.tr www.lassa.com.tr

Kinesis. Enerjiden doğan güç! 60J. www.profleet.com.tr www.lassa.com.tr 60J Kinesis Enerjiden doğan güç! www.profleet.com.tr www.lassa.com.tr Satış ve Pazarlama Kısıklı Caddesi Şehit Teğmen İsmail Moray Sokak No: 2/1 Altunizade 34662 İstanbul T: (0262) 544 35 00 F: (0262)

Detaylı