UZMAN ERBAŞ KANUNU, (3269 S.K) Görev 1

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "UZMAN ERBAŞ KANUNU, (3269 S.K) Görev 1"

Transkript

1 UZMAN ERBAŞ KANUNU, (3269 S.K) Görev 1 Madde 7 Uzman erbaşlar istihdam edildikleri kadro görevleri ile beraber Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaşlar için belirtilen görevleri de yaparlar. AÇIKLAMA: İLGİLİ HÜKÜMLER: RÜTBE SAHİPLERİNİN VAZİFELERİ İç Hz. Yönt. Madde Silahlı Kuvvetlerdeki rütbe, isim ve sıraları Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 3 üncü maddesinde yazılıdır. Kıtaların kuruluşları ve hangi rütbe sahibinin hangi kıtaya komuta edeceği de standart kadrolarında tespit edilmiştir. Hizmete çıkarılacak erlerin ve araçların başına işin ehemmiyetine ve erlerin miktarlarına göre onbaşı ve daha büyük rütbeden bir amir tayin olunur. (Amirsiz iki er bir hizmete gönderilirken bunlardan kıdemlisi amir tayin olunur.) 1. Onbaşıların vazifeleri: İç Hz. Yönt. Madde Onbaşıların vazifeleri mensup olduğu kuvvetlerin çıkardığı görev ve sorumluluklar veren özel ve genel talimatlarda gösterilmiştir. İç Hz. Yönt. Madde Onbaşı, emri altına verilen erlerin veya birliğin amiri ve çavuşun fiilen yardımcısıdır. Onbaşı, kendi birliği içindeki disiplini korumağa ve emrine verilmiş olan insan, hayvan, araç ve malzemeyi iyi bakmaya ve onları muharebe bakımından yetiştirmek, sevk ve idare etmeye mecburdur. 1 Burada yer alan açıklamalardan alıntı yapmak için, alıntı yapılan yazıya şu ibare eklenmelidir : En son değişikliklere göre, açıklamalı, notlu, içtihatlı, ek ve örnekli UZMAN ERBAŞ KANUNU VE YÖNETMELİĞİ, 2003" isimli Kitaptan alıntı yapılan ve askerihukuk.net isimli web sitesine konulan bu dosya ve açıklamaların tüm hakları anılan kitabın yazarı (E.) Hak.Alb. Orhan ÇELEN'e aittir." Bu ibare eklenmek şartıyla, buradaki dosyalardan Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın açıklama ve dosyanın tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.

2 Onbaşı, kılık ve kıyafetiyle, tavır ve hareketleriyle, bilgisi ile, ahlak ve terbiyesiyle ve çalışkanlığı ile erlerine mükemmel bir örnek olmalıdır. Onbaşı, erlerinin vücut ve elbise temizliklerinden, hayvanların bakımından, teçhizat ve silahların, cephane ve seferi eşyalarının iyi bir halde muhafazasından ve bunların nizamına uygun bulunmasından ve taşınmasından ve en küçük birlik sayılan manganın, postanın ve kısmın bütün iç hizmetlerini iyice bilmek, öğrenmek ve tatbik etmekten sorumludur. İç Hz. Yönt. Madde Onbaşı, kendi erleriyle birlikte bir masada yemek yer; sofranın temizlik ve düzgünlüğüne, yemeğin erlerine eşit olarak dağıtılmasına dikkat eder. Erlerinden hizmet ve nöbette bulunanların yemeklerini ayırtır. İç Hz. Yönt. Madde Onbaşı, erlerine kendi bölüğünün subaylarını, astsubaylarını ve kışladaki diğer birlik komutanlarını şahsen tanıtır, rütbelerini ve kışlaya civar yerlerde oturanların oturdukları yerleri öğretir. Maiyetinin münasebetsiz ve yabancı kimselerle görüşmemelerine dikkat eder. İç Hz. Yönt. Madde Onbaşı, erlerinin sıhhatiyle yakından meşgul olur. Herhangi birinde göreceği bir hastalık veya alameti ile derhal alakalanarak usulüne göre tabibe gönderilmesini sağlar. İç Hz. Yönt. Madde Onbaşı, kendisine düşen nöbet hizmetlerine girer. Kışla, ordugâh hizmetlerinde çalıştırılacak erlerin başına nezaretçi olarak memur edilir. Lüzumunda hertürlü işe fiilen iştirak eder. İç Hz. Yönt. Madde Onbaşı, bu işlerin hepsi hakkındaki icraatı ve birliği içindeki disipline ait vakaları geciktirmeksizin çavuşa bildirmeye mecburdur. 2. Çavuşların vazifeleri İç Hz. Yönt. Madde Çavuşların vazifeleri, mensup olduğu kuvvetlerin çıkaracağı görev ve sorumluluklar veren özel ve genel talimatlarda gösterilmiştir. İç Hz. Yönt. Madde Çavuş, komutanı olduğu birliğin amiridir. Bunu yetiştirmek, sevk ve idare etmekle mükelleftir. Emrinde bulunan daha küçük birliklere ait vazifelerin takibinden zamanında ve pürüzsüz yapılmasından ve disiplinin korunmasından mesuldür.

3 İç Hz. Yönt. Madde Çavuş, kendi birliğinde, (silah, cephane, alet, seferi eşya ve vasıta olarak) sınıf ve teşkilatın icabı neler varsa hepsinin bakımından ve korunmasından mesul olduğu gibi, bunların bulundukları yerlerde temizlik ve düzgünlüğün teminine, bütün erlerin sıhhatlerinin korunmasına, elbise ve çamaşırlarını temiz tutmalarına, hayvanların bakılmasına dikkat eder ve fırsat bulduğu zamandan istifade ederek bu hususlara dair ders verir. İç Hz. Yönt. Madde Çavuş, tavır ve harekette, ahlakta ve nazari ve ameli bilgide ve tatbikte astlarına mükemmel bir örnek olmalı ve mesleğinin icabettirdiği bütün bilgilerden ders vermeye, talim ettirmeğe ve bütün hayvan terbiyesine kudretli olmalıdır. İç Hz. Yönt. Madde Çavuş, kendi birliğine düşen hizmetlerin, emrinde bulunan daha küçük birliklere (insan, hayvan, araba ve sair vasıtalara) bir hizmet sırası tertip ederek, hakkaniyetle ve sıra ile gördürmeli ve sorulunca kimin ve neyin nerede ve hangi hizmette olduğunu bilerek cevap verebilmelidir. Atlı sınıflarda çavuş fevkalade haller müstesna olmak şartı ile hayvan tımar etmez, ancak birliğinde bulunan hayvanların tımarlarının usulü dairesinde iyi yapılmasına nezaret ve dikkat eder. İç Hz. Yönt. Madde Çavuş, kendi birliğindeki onbaşılardan birinin hastalanması veya vazife maksadiyle ayrılması halinde onbaşıya verilmiş olan her şeyin onun yerini tutan tarafından noksansız alınmış olmasına nezaret eder. Çavuş, kendine düşen nöbet hizmetlerine girer. (HKY 12-24A) HV.K.K. UZ. ERBAŞ YÖNERGESİ, 3. BÖLÜM, 1.KISIM, Madde 2- Görev: a. Uzman erbaşlar ihtisas sahibi oldukları kadro görev yerlerinde istihdam edilirler. b. Uzman erbaşlar atandırıldıkları kadro görevi dışında görevlendirilemezler. Uzman erbaşlıktan esas; ilgili branşta uzman olan personelin uzmanlığından yararlanarak görevde etkinlik sağlamaktır. c. Uzman erbaşların kadro görevleri ile ilgili esaslar her sınıf ve branş için çıkarılacak yönergelerde belirtilir.

4 ç. Piyade (güvenlik) sınıfı dışındaki diğer sınıf ve branşlardan istihdam edilen uzman erbaşlar kendi branşlarına ait nöbet hizmetlerinde görevlendirilirler. d. Uzman erbaşlar kullandıkları araç, malzeme, silah ve teçhizatın koruyucu bakımını, iskan edildikleri binanın iç ve çevre temizliğini yaparlar. (KKY 51-3) KKK. UZ. ERBAŞ YÖNERGESİ, 3. BÖLÜM, Madde 2 - Görev : a. Uzman erbaşlar, istihdam edildikleri kadro görevleri ile beraber Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaşlar için belirtilen görevleri de yaparlar. b. Uzman erbaşlar, atandırıldıkları kadro görevi dışında görevlendirilmezler. Uzman erbaşlıktan esas, o branşta uzman olan personelin uzmanlığından faydalanarak, o dalda diğer personelin yetiştirilmesini sağlamaktır. c. Uzman erbaşlar, erbaşlara ait nöbet hizmetlerinde görevlendirilirler. d. Uzman erbaşlara kadro silahı verilir. AÇIKLAMA: Uzman erbaşlar, istihdam edildikleri kadro görevleri ile beraber TSK. İç Hz.K.da erbaşlar için belirtilen görevleri de yaparlar.(bkz: İç Hz.Yönt. md ). Uzman erbaşların istihdam edildikleri kadro görevleri: Uzman erbaşlar öncelikle atandırıldıkları sınıf, branş ve kadro görevlerini yapmakla yükümlüdürler. Bu kadro yerinin görev ve sorumlulukları ilgili kuvvet komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığının özel yönergelerinde ve devamlı emirlerinde gösterilmiştir. Uzman erbaşlar görevlerinde ihmal veya savsaklama içerisinde oldukları, görevlerini yerine getirmekdikleri takdirde cezai yönden sorumlu tutuldukları gibi görevde başarısız sayılarak Uz. Erbaş K.nun ilgili hükümleri uyarınca (Bkz: md. 12) görevde başarısız kabul edilerek sözleşmeleri feshedilir. Uzman erbaşlar, İç Hz.K.da erbaşlar için belirtilen görevleri de yaparlar: Uzman Erbaş Kanununun 6 ncı, Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 15 inci maddelerine göre; uzman erbaşlar kadro görevleri yanında Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaşlar için belirtilen görevleri de yaparlar. Bu görevlerin neler olduğu

5 İç Hizmet Kanunu ve bu Kanuna dayanarak çıkarılmış olan TSK.leri İç Hizmet Yönetmeliğinde gösterilmiş bulunmaktadır. Anılan mevzuatta yeralan ve erbaşlara görev yükleyen maddelerin hangileri olduğunu anlamak için, maddenin erbaşlara görev yükleyip yüklemediği hususuna bakılmasının daha doğru olacağı düşünülmektedir. Maddelerin tek tek sayılması mümkün görülmemekle birlikte, özellikle TSK. İç Hizmet Kanununun 35-44; inci maddeleri ile, TSK. İç Hizmet Yönetmeliğinin ve nci maddelerinin erbaşlara doğrudan görev yükleyen maddeler olduğunu söyleyebiliriz. Bu maddeler dışında kalan bazı maddelerde de erbaşlara görev yükleyen hükümler mevcuttur.(örneğin bkz. Umumi Vazifeler: İç Hz.Yönt. md ) Uzman erbaşlar atandırıldıkları kadro görevi dışında görevlendirilmezler. Uzman erbaşlıktan esas, o branşta uzman olan personelin uzmanlığından faydalanarak, o dalda diğer personelin yetiştirilmesini sağlamaktır(kkk. Uz.Erbaş Yönergesi, 3.Bölüm, md. 2/b). Uzman erbaşların istihdam edildiği kadro görev yerlerinin herhangi bir nedenle kaldırılması veya bu kadrolarda uzman erbaş istihdam edilmesine gerek kalmaması durumlarında uzman erbaşlar, ihtisas sahibi olduğu diğer birliklerdeki boş olan uzman erbaş kadro görev yerlerine atanabilirler veya sözleşmenin feshini isteyebilirler.(uz. Erbaş K. 16/4; Uz. Erbaş Yönt. 19/4). 2 Uzman erbaşlardan nöbet hizmetine dahil olanlar ile birliğinde gece görev almış olanların dışındakiler mesai bitiminden sonra garnizon dahilinde bulunan evlerine gidebilirler. Ancak, yetkili komutanın izni olmadan garnizonu terk edemezler. Gece kışlada veya gemide görevli olanlar izin almadan birliğinden ayrılamazlar(bkz: Uz.Erbaş K. 14, Uz. Erbaş Yönt. 20). 2 Bu şekilde sözleşmenin feshini isteyen uzman erbaşların istekleri kabul edilir ve bunlara 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 16 ncı maddesi uyarınca tahakkuk edecek ikramiye ödenir. Sözleşme süresi içinde (izin dahil) vefat edenlerin kanuni mirasçılarına iki maaş tutarında ölüm yardımı ödeneği verilir. Ayrıca vefat eden uzman erbaşların hak ettiği ikramiye de kanuni mirasçılarına aynen ödenir(uz. Erbaş Yönt. 19/4).

6 Uzman erbaşlar, birliklerde erbaşların tabi oldukları nöbet hizmetlerine tabidirler ve bunlar gibi nöbet hizmetlerine dahil edilirler. Uzman erbaşlar, sözleşme süreleri içinde değişik bölge ve garnizonlara Silahlı Kuvvetler hizmet ihtiyacı esas alınmak suretiyle atanma ve yer değiştirme işlemlerine tabi tutulurlar veya kurs dahil geçici görevle görevlendirilirler. Bu şekilde atanan veya geçici görevlendirilenlere ve ayrıca terhislerinden sonra uzman erbaş olarak atananlarla kendi kusurları olmaksızın hizmet sürelerinin bitiminde ayrılanlara 6245 sayılı Kanun esaslarına göre harcırah verilir(uz. Erbaş K. 18, Uz. Erbaş Yönt. 22). Uzman erbaşlara kadro silahı verilir. AS.YARGITAY KARARLARI: İstirahatli olan asker kişilere hiç bir şekil ve surette hizmet verilemeyeceğinden ve bu yolda verilen bir emir de hizmet emri niteliğinde olamayacağından, ayaklarındaki kaşıntı sebebiyle bir gün revirde yatırılıp yedi gün terlik istirahatı ile taburcu edilen sanığın içtimaa çıkmaması, emre itaatsizlikte ısrar suçunu teşkil etmez.(as.yrg.3.d., , E.568, K.546) Resmi tatil gününde yalnızca sabah sporuna katılmaları için uzman çavuş sanıklara verilen emir, 926 sayılı T.S.K. Per.K. Ek 2, İç Hz. K.nun 33/a, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunun 2/D maddesi hükümleri karşısında, hizmet emri olarak mütalaa edilemez.(as.yrg.4.d., , E.642, K.626) Sanığın... Krh.Dst.Bl.K.lığı emrinde P.Uzm.Çvş. olarak görevli bulunduğu sırada, J.Asyş.Kor. K.lığının emri doğrultusunda, şehirde kiralık bir evde ailesiyle oturduğundan kendisinin ve ailesinin güvenliği için bölük komutanlığınca teslim olunan Colt marka tabancayı, tarihinde aldığı 20 günlük istirahati geçirmek üzere ayrılırken, bölük komutanının tarihli ve 51 numaralı günlük emrine rağmen, bölüğe teslim etmeyerek yanında götürmek suretiyle, emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği iddiası, kamu davasının konusunu teşkil etmektedir. Dosyadakı delillere göre, sanığın garnizonu terkettiği hususu tam olarak ortaya konulamamıştır. Silahın sanığa teslimindeki amacın, bölgenin hassasiyeti itibariyle kendini ve ailesini korumak olduğu açıktır. İstirahat almak suretiyle kışladan ayrılan personelin,

7 bu tabancayı bölüğe teslim etmeleri gerektiği yolundaki bölük komutanlığı emrinin, esasen silahın teslim amacına uygun düşmediği dikkat çekmektedir. Kendisinin aranmasından sonra sanıkça silahın bölüğe sağlam olarak teslim edildiği dikkate alındığında, müsnet suçun manevi unsur itibariyle oluştuğu şüpheli kalmaktadır. Bu itibarla, verilen beraet kararında isabetsizlik görülmemiş, askeri savcının aksi yöndeki temyiz itirazları varit bulunmamıştır. (As.Yrg.4.D., , E.175, K.173) Sanığın tarihinde rahatsızlığı sebebiyle birliğince kışla revirine, oraca Çorlu Askeri Hastanesine, oradan da GATA Haydarpaşa As.Hst.ne sevkedilmesine rağmen, hastaneye veya birliğine katılmayarak firara başladığı, daha sonra tarihinde birliğine kendiliğinden katılarak firarını sona erdirdiği anlaşılmaktadır. Sanık 3269 sayılı Uz.Erbaş K.nun 4, 5 ve 6 ncı maddesi hükümlerine göre hizmete alındığından ve asker kişi olup cezai müeyyide ile yargılama usulü bakımından er ve erbaşların tabi oldukları hükümlere tabi olduğundan, firar suçunu işleyebilmesi doğal bulunduğu cihetle, cezai ehliyetiyle askerliğe elverişliliği belirlenen sanığın, eyleminin suç sayılmaması ve cezalandırılmaması gerektiğine dair temyizi kabule değer görülmemiştir. (As.Yrg.4.D., , E.221, K.218)... Kh.Ds.Bl.de P.Uzm.Onb. olarak görevli bulunan sanığın günü genel seçimde oyunu kullanabilmesi için Bl.Nöbetçi Onbaşılığı nöbetini P.Uzm.Onb. K.. den devralması Bl.K. tarafından emredildiğinde bu görevi kendisine yakıştıramadığından bahisle nöbeti tutmadığı, buna ilişkin nöbet değişikliği emrinin altını da nöbeti tutmuyorum kaydını koyarak imzaladığı tanık beyanları, kendi ikrarı ve yazılı belgelerden anlaşılan olay nedeniyle yerel mahkemece sanığın hizmetten sıyrılmak maksadı ile emre itaatsizlikte ısrar suçundan As.C.K.nun 88 nci ve TCK.nun 59 ncu maddeleri uyarınca 2 ay 15 gün hapis cezası ile mahkumiyetine karar verilmesinde usul, sübut, vasıf ve uygulama yönlerinden yasalara aykırı bir durum görülmediğinden sanığın suçsuz olduğuna ve cezanın fazla verildiğine ilişkin temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir. (As.Yrg.4.D., , E.555, K.554) TSK.leri Sağlık Muayeneleri Yönergesi hükümlerine göre subay, astsubay, uzman erbaş, uzman jandarma çavuş ve sivil memurların aldıkları istirahatleri, bulunacakları adresleri amir ve garnizon komutanlıklarına bildirmek koşulu ile

8 istedikleri yerde geçirebilecekleri konusunda bir tereddüt yoktur. Maddi olayda sıhhi izin mahiyetindeki yedi günlük istirahatini amirine bildirmeden memleketinde geçiren sanık astsubayın, bu hareketi, yerleşik içtihatlara göre disiplin tecavüzü mahiyetinde ise de; sıhhi izin süresinin bitiminden sonra görevden uzak kalış, firar olmayıp izin (istirahat) tecavüzü suçunu oluşturacaktır. (As.Yrg.3.D., , E.531, K.530) tarihinde 2 yıl müddetle uzman çavuş olarak 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanun ve Yönergesi esaslarına göre vazife ifa edeceğini taahhüt eden sanığın, aynı tarihte göreve başladığı, tarihinde komutanlığa, mesleğini bıraktığına dair dilekçe verip birliğinden ayrıldığı, tarihinde de kendiliğinden birliğine döndüğü maddi vakıa olarak sabittir. Sanık temyiz itirazında, görevinden istifa ettiğini, firar durumuna düştüğünü öğrenince derhal birliğine katıldığını, firar kastı bulunmadığını ileri sürmüş ise de; tarihinde Manisa Noterliğince düzenlenen taahhütnamede sanığın 2 yıl müddetle 3269 sayılı kanun ve yönerge esaslarına uyacağını kabul ettiği, tarihinde bu 2 yıllık sürenin dolmadığı, 3269 sayılı kanun ile bu kanuna göre çıkarılan yönetmelikte istifa müessesesinin bulunmadığı, asker kişinin istifa hakkı olsa dahi istifa ettiğine dair talebinden sonra görevini hemen bırakmayacağı, astın amiri tarafından baskı ve hakarete uğradığında yasalardaki şikayet yolunu kullanabileceği, firar suçunda saikin önem arzetmediği, suç tarihi olan tarihinde sanığın asker kişi sıfatını taşıdığı, suçun maddi ve manevi unsurları itibariyle oluştuğundan sanığın temyiz itirazının reddi ile hükmün onanması gerekmiştir. (As.Yrg.5.D., , E.511, K.509) 3269 sayılı Uz. Erbaş K.nun 7, 211 sayılı İç Hz.K.nun 76, 77, 78, İç Hz.Yönt.nin 365. maddeleri karşısında, uzman erbaşlara dikili nöbet (karakol nöbeti) yazılamayacağına ilişkin temyiz itirazları kabule değer görülmemiştir.(as.yrg.3.d., , E. 556, K. 555) Birliği Komutanlığınca Ekim 1995 tarihleri arasında İzmir'e izne gönderilen sanığın, Merkez Garnizon Komutanlığına veya askerlik şube başkanlığına müracaat ederek geldiklerini, kalacakları adresi ve gidecekleri günü bildirmeleri gerekirken, izin belgesinden belirtilen bu hususa riayet etmiyerek 477 Sayılı Kanunun 48 nci

9 maddesinde yazılı "emre itaatsizlikte ısrar" suçunu işlediği kabul edilerek 10 gün oda hapsi cezası ile cezalandırılmasına, verilen cezanın askerlikten sayılmıyarak 10 gün geç terhis edilmesine karar verilmiştir. Askeri Yargıtay'ın içtihatları çerçevesinde, izinli bulunan askeri personele göreve ilişkin emir verilemeyeceğinden İç.Hiz.K. 33 ncü maddesinde belirtilen izin kağıdına yazılan yukarda belirtilen hususun er ve erbaşlar tarafından yerine getirilmemesi eylemi disiplin tecavüzü mahiyetinde bulunduğundan adı geçen sanık hakkında Beraat kararı verilmesi gerekirken mahkumiyeti cihetine gidilmesi kanuna aykırı bulun-duğu, hükmün bozulması cihetine gidilmiştir.(as.yrg.1.d., , E. 325, K. 324) günü saat sıralarında içtimaya çıkılırken rahatsız olduğundan revire çıkmak istediğini söyleyen sanık Uzm.Çvş.M..'da dahil olmak üzere, teçhizatsız olarak içtimaya çıkmış olan erata teçhizatlarını kuşanarak içtimaya çıkmaları konusunda Takım Komutanı olan Tğm...'ün vermiş olduğu emre, takımdaki diğer eratın uymuş ve koşarak techizatlarını kuşanmak üzere içtima yerinden ayrılmış olmalarına rağmen sanığın, emri veren Tğm...'in yanından ayrılmadan revire çıkmak için ısrar ettiğinden ona da ayrıca aynı emrin tekrarlanmış olmasına rağmen, sanığın teçhizatını kuşanmak için gitmediği gibi eğitim ve içtima alanını terk ederek gittiği ve saat 11.20'ye kadar eğitim alanına dönmediği ve bu suretle isnat edilen emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği anlaşıldığından; Takım Komutanı tarafından tüm takım mensuplarına söylenmiş olduğu açık ve fakat sanığın kendi üzerine alındığı ve tahriki altında kaldığını söylediği söz sebebi ile sanık hakkında ceza uygulanırken ağır tahrik hükümleri uygulandığına nazaran; varit ve kabule değer nitelikte görülmeyen sanığın temyiz itirazlarının 353 sayılı Kanunun 217/2 nci maddesi gereğince reddine, usul ve esastan Kanuna uygun bulunan ve As.C.K.nun 87/1, TCK. nun 51/2 ve 59 ncu maddelerinin uygulanması sureti ile tesis edilen neticeten bir günlük hapis cezasına mütedair mahkumiyetin onanmasına..., (As.Yrg.4.D., , E. 507, K. 498) Uzman çavuşlarında sabah içtimasına devamlı surette çıkacaklarına ve sabah sporuna iştirak edeceklerine ilişkin olan ve takım komutanı tarafından kendisine

10 sözlü olarak tarihinde tebliğ edilmiş bulunan tabur komutanının emrine rağmen; J.Uzm.Çvş...'ın, günü yapılan sabah içtimasına çıkmadığının görülmesi üzerine, sabah içtimasına çıkması bunun için de içtima alanına gelmesi posta Er R.Ç. vasıtası ile takım komutanı Ütğm. (..) tarafından söyletildiği halde, sabah içtimasına çıkmadığı gibi sabah sporuna da katılmadığı dava dosyasında bulunan yazılı ve sözlü delillerle subuta erdiği anlaşıldığından, bu suçtan dolayı sanık hakkında yapılan yargılama sonunda As.C.K.nun 87/1 nci maddesinin uygulanması sureti ile tesis edilen neticeten yedi gün hapis cezasında bir isabetsizliğe rastlanmadığı hk.. (As.Yrg.4.D., , E.7, K.5) ( ) Suça konu olayda, emir ve komuta bakımından makam ve memuriyeti itibariyle emretme yetkisini haiz bulunan P.Uzm.Çvş. M.. ın sanığın disiplinsiz davranışı nedeniyle T.S.K. Iç Hz.K.nun 2, 13 ve 24 maddeleri ile As.C.K.nun 171 nci maddesi gereğince ceza verme yetkisini haiz bulunduğundan, sıra harici hizmet cezası niteliğindeki şınav vaziyeti al şeklindeki hizmet emrini, hizmet nedeniyle toplanmış 26 er ve erbaşın huzurunda yerine getirmeyen sanığın toplu erat karşısında emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediğinin kabulü gerekmektedir. (Bu görüşümüz Askeri Yargıtay Drl.Krl.nun gün ve 1990/ ve As.Yrgt.3 nci Dairesinin gün ve 1991/ sayılı ilamları ile doğrulanmaktadır.) Bu nedenle toplu erat karşısında emre itaatsizlikte ısrar suçundan, Mahkemece tesis edilen mahkumiyet hükmünde, usule uymada, suçun sübutunda, suç vasfının tayininde, takdir ve uygulamada kanuna aykırılık bulunmadığından, sanık vekilinin tüm temyiz nedenlerinin reddiyle mahkumiyet hükmünün onanması gerekmiştir. (As.Yrg.1.D., , E.1999/85, K.1999/84)

b) Zabıta memuru olarak, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun verdiği görevleri yapar ve yetkileri kullanırlar.

b) Zabıta memuru olarak, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun verdiği görevleri yapar ve yetkileri kullanırlar. 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu Görev ve Yetki 1 Madde 8 Uzman Jandarmalar : a) Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanun ve Yönetmeliğinde erbaşlar için belirtilen görevlerle istihdam edildikleri kadroların

Detaylı

3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun bu hükmünden yola çıkarak, İçişleri Bakanlığının emniyet ve asayişi sağlamada, yürütme organları olarak

3201 sayılı Emniyet Teşkilat Kanununun bu hükmünden yola çıkarak, İçişleri Bakanlığının emniyet ve asayişi sağlamada, yürütme organları olarak J.T.G.Y.K. 1 Amaç MADDE 1 - Bu Kanun, Türkiye Cumhuriyeti Jandarma Teşkilatının görev, yetki ve sorumluluklarına, hizmetin getirdiği bağlılık ve ilişkilere, teşkilat ve konuşa ait esas ve usulleri düzenler.

Detaylı

6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER K.

6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER K. 6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER K. 1 İzin, sosyal haklar, tertip edilme ve kuvvet değiştirme MADDE 8 (1) Sözleşmeli erbaş ve erlerden barışta ve savaşta görev esnasında veya görev dışında görevlerinden

Detaylı

SÖZLEŞMELİ SB. VE ASTSB. KANUNU:

SÖZLEŞMELİ SB. VE ASTSB. KANUNU: SÖZLEŞMELİ SB. VE ASTSB. KANUNU: Tazminat ve ikramiye ödeme esasları 1 Madde 18 (Değişik birinci fıkra: 16/6/2009-5907/11 md.) Sözleşmeli subay ve sözleşmeli astsubaylardan kendi kusurları olmaksızın hizmet

Detaylı

UZMAN ERBAŞ KANUNU (3269 S.K.) Çalışma Saatleri ve İkamet 1

UZMAN ERBAŞ KANUNU (3269 S.K.) Çalışma Saatleri ve İkamet 1 UZMAN ERBAŞ KANUNU (3269 S.K.) Çalışma Saatleri ve İkamet 1 Madde 14 Uzman erbaşlardan isteyenler Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun bu konudaki hükümleri saklı kalmak şartiyle, gece evlerine

Detaylı

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yazılı belli şartlar

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yazılı belli şartlar TSK. PER.K. 1 III - Emeklilik: Madde 8 - Subayların, astsubayların ve askeri öğrencilerin özel kanununda yazılı belli şartlar içinde emeklilik hakları vardır. (Ek: 1923-3.7.1975) Şu kadar ki subay ve astsubaylar

Detaylı

Uzman Erbaş Kanunu. (Resmî Gazete ile yayımı : Sayı : 19058) BİRİNCİ BÖLÜM» Genel Hükümler Amaç, Kapsam ve Tanımlar

Uzman Erbaş Kanunu. (Resmî Gazete ile yayımı : Sayı : 19058) BİRİNCİ BÖLÜM» Genel Hükümler Amaç, Kapsam ve Tanımlar 410 Uzman Erbaş Kanunu (Resmî Gazete ile yayımı : 25.3.1986 Sayı : 19058) Kanun No. ' * Kabul Tarihi 3269. 18. 3. 1986 Amaç BİRİNCİ BÖLÜM» Genel Hükümler Amaç, Kapsam ve Tanımlar MADDE 1. Bu Kanunun amacı,

Detaylı

Tahrik suretiyle madunun yaptığı suçlar hakkındaki cezaların nasıl indirileceği 1

Tahrik suretiyle madunun yaptığı suçlar hakkındaki cezaların nasıl indirileceği 1 Tahrik suretiyle madunun yaptığı suçlar hakkındaki cezaların nasıl indirileceği 1 Madde 92-1. Bir âmir veya mafevk, askerî nizamlara ve askerlik kaidelerine mugayir muamelede bulunmak, yahut makam ve mevkiinin

Detaylı

ER VE ERBAŞ HARÇLIKLARI KANUNU BÖLÜM: 1. Kanunun Şümulü

ER VE ERBAŞ HARÇLIKLARI KANUNU BÖLÜM: 1. Kanunun Şümulü ER VE ERBAŞ HARÇLIKLARI KANUNU Kanun Numarası : 257 Kabul Tarihi : 23/2/1961 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 27/2/1961 Sayı : 10744 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 4 Cilt : 1 Sayfa : 1584 BÖLÜM: 1 Kanunun

Detaylı

SÖZLEŞMELİ SB. VE ASTSB. KANUNU:

SÖZLEŞMELİ SB. VE ASTSB. KANUNU: SÖZLEŞMELİ SB. VE ASTSB. KANUNU: Rütbe bekleme süreleri ve sözleşmenin yenilenmesi Madde 12 Sözleşmeli subay ve astsubayların rütbe bekleme süreleri hakkında, 27.7.1967 tarihli ve 926 sayılı Kanunda muvazzaf

Detaylı

6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER K.

6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER K. 6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER K. 1 Sosyal güvenlik ve mali haklar MADDE 7 (1) Sözleşmeli er adayları ile sözleşmeli erbaş ve erler; ön sözleşme yapılması ile birlikte 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı

Detaylı

Uzman erbaşların astsubaylığa geçirilmesi ile ilgili usul, esas ve şartlar aşağıda belirtilmiştir:

Uzman erbaşların astsubaylığa geçirilmesi ile ilgili usul, esas ve şartlar aşağıda belirtilmiştir: UZMAN ERBAŞ KANUNU (3269 S.K.) Astsubaylığa geçirilme 1 Madde 15- (Değişik: 28/5/2003-4861/13 md.) Uzman erbaşların astsubaylığa geçirilmesi ile ilgili usul, esas ve şartlar aşağıda belirtilmiştir: a)

Detaylı

III General ve amiral miktarları: 1

III General ve amiral miktarları: 1 TSK PERSONEL KANUNU: III General ve amiral miktarları: 1 Madde 49 (Değişik: 28/6/1978-2159/2 md.) General ve Amiral miktarları aşağıdaki esaslara göre saptanır. a) Barışta, Türk Silahlı Kuvvetlerinde general

Detaylı

682 SAYILI GENEL KOLLUK DİSİPLİN HÜKÜMLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN DEĞERLENDİRMESİ

682 SAYILI GENEL KOLLUK DİSİPLİN HÜKÜMLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN DEĞERLENDİRMESİ 682 SAYILI GENEL KOLLUK DİSİPLİN HÜKÜMLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN DEĞERLENDİRMESİ 1. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatlarında görev

Detaylı

(2) Askerî okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilen personel sözleşmeli er olarak alınmaz.

(2) Askerî okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden her ne sebeple olursa olsun ilişikleri kesilen personel sözleşmeli er olarak alınmaz. 6191 SAYILI SÖZLEŞMELİ ERBAŞ VE ER K. 1 Kaynak MADDE 3 (1) Sözleşmeli er kaynaklarını; en az ilköğretim veya yurtdışındaki dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış ve terhislerinin

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5434 S.ESK/ S. SGK/101

İlgili Kanun / Madde 5434 S.ESK/ S. SGK/101 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/15329 Karar No. 2013/8585 Tarihi: 29.04.2013 İlgili Kanun / Madde 5434 S.ESK/1 5510 S. SGK/101 5510 SAYILI YASANIN YÜRÜLÜĞÜNDEN ÖNCE MEMUR VE İŞTİRAKÇİ OLANLARIN

Detaylı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ÖZLÜK HAKLARI (İZİNLER, AYLIKLARI, İKRAMİYE ÖDEME ESASLARI) BİRİNCİ KISIM İZİNLER

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ÖZLÜK HAKLARI (İZİNLER, AYLIKLARI, İKRAMİYE ÖDEME ESASLARI) BİRİNCİ KISIM İZİNLER ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ÖZLÜK HAKLARI (İZİNLER, AYLIKLARI, İKRAMİYE ÖDEME ESASLARI) BİRİNCİ KISIM İZİNLER 1. Sözleşmeli er adaylarının izin hakları bulunmamaktadır. Ancak fevkalade özürleri olduğu anlaşılan sözleşmeli

Detaylı

Tekâsül dolayısiyle esliha ve harp malzemesinden bir şeyin hasara uğramasına sebep olanlar 1

Tekâsül dolayısiyle esliha ve harp malzemesinden bir şeyin hasara uğramasına sebep olanlar 1 Tekâsül dolayısiyle esliha ve harp malzemesinden bir şeyin hasara uğramasına sebep olanlar 1 Madde 137 - Vazife veya hizmette tekâsül dolayısiyle bir gemi veya tayyarenin veya esliha ve harp malzemesinden

Detaylı

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI Sirküler Rapor 08.10.2013/180-1 EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI ÖZET : Danıştay Dokuzuncu Daire Başkanlığının 25.04.2013 Tarih,

Detaylı

TEK HEKİMİN SÜREKLİ İCAP NÖBETÇİSİ OLAMAYACAĞINA İLİŞKİN DANIŞTAY KARARI Cuma, 12 Ağustos :53 - Son Güncelleme Perşembe, 05 Ocak :01

TEK HEKİMİN SÜREKLİ İCAP NÖBETÇİSİ OLAMAYACAĞINA İLİŞKİN DANIŞTAY KARARI Cuma, 12 Ağustos :53 - Son Güncelleme Perşembe, 05 Ocak :01 T.C. DANIŞTAY ONİKİNCİ DAİRE Esas No : 2011/311 Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen:... Vekili :Av. Semih Önem Karşı Taraf :1) Sağlık Bakanlığı, ANKARA 2) -ANTALYA İsteğin Özeti : Dava, radyoloji

Detaylı

İŞVERENİN VAZİFE MALULLÜĞÜNÜ BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ 5510 S.K. MD. 47

İŞVERENİN VAZİFE MALULLÜĞÜNÜ BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ 5510 S.K. MD. 47 İŞVERENİN VAZİFE MALULLÜĞÜNÜ BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ 5510 S.K. MD. 47 Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlar için aşağıdaki

Detaylı

Eşyayı ve malları çalan, satan, rehine veren ve alanlar 1 2

Eşyayı ve malları çalan, satan, rehine veren ve alanlar 1 2 Eşyayı ve malları çalan, satan, rehine veren ve alanlar 1 2 Madde 131-1. (Değişik: 11.12.1935-2862 S.Kn) Askerî bir hizmet yaparken veya vazifeyi suiistimal ederek bir hizmet veya vazifeden ötürü tevdi

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU 6219 MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU Kanun Numarası : 2945 Kabul Tarihi : 9/11/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 11/11/1983 Sayı : 18218 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

M) ASKERLERİN SİLÂH KULLANMA YETKİLERİ1

M) ASKERLERİN SİLÂH KULLANMA YETKİLERİ1 İÇ HİZMET KANUNU: M) ASKERLERİN SİLÂH KULLANMA YETKİLERİ 1 Madde 87 - (Değişik: 25.4.1972-1582 S.Kn) Askerler karakol, karakol nöbetçisi, devriye, nakliyat muhafazası hizmetlerinde veya asayişi temin için

Detaylı

DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (R.G.:12.01.1983 / 17243) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç Madde 1-Bu Yönetmelik Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları ile ilgili

Detaylı

ER VE ERBAŞ HARÇLIKLARI KANUNU (1)

ER VE ERBAŞ HARÇLIKLARI KANUNU (1) 3619 ER VE ERBAŞ HARÇLIKLARI KANUNU (1) Kanun Numarası : 257 Kabul Tarihi : 23/2/1961 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 27/2/1961 Sayı : 10744 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 4 Cilt : 1 Sayfa : 1584 BÖLÜM:

Detaylı

T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T

T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T. 31.3.2014 AVUKATIN BAŞKA BİR AVUKATA KARŞI ASİL YA DA VEKİL SIFATIYLA TAKİP EDECEĞİ DAVA ( Barosuna Bir Yazı İle Bildirmemesi/Türkiye

Detaylı

DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No : 28/11/1982-8/5743 Dayandığı Kanun Tarihi - No : 14/07/1965-657 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi - No

Detaylı

A SUBAY, ASTSUBAY, UZMAN JANDARMA İZİNLERİ:

A SUBAY, ASTSUBAY, UZMAN JANDARMA İZİNLERİ: IV - İzin 1 İÇ HİZMET KANUNU, Madde 33 - a) Askerlerin izin işleri hususi kanunlara ve nizamlara göre tanzim olunur. Vazifenin bulunmayı icap ettirdiği yerden izinsiz hiçbir asker gündüz ve gece ayrılamaz.

Detaylı

681 sayılı KHK ile milli savunma alanında yapılan değişiklikler

681 sayılı KHK ile milli savunma alanında yapılan değişiklikler On5yirmi5.com 681 sayılı KHK ile milli savunma alanında yapılan değişiklikler 681 sayılı KHK ile Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nda bazı değişiklikler yapıldı. Yayın Tarihi : 7 Ocak 2017 Cumartesi

Detaylı

GÜVENLİK KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI MALİ TÜZÜĞÜ

GÜVENLİK KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI MALİ TÜZÜĞÜ GÜVENLİK KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI MALİ TÜZÜĞÜ [(16.7.2003 R.G. 82 EK III A.E. 513 Sayılı Tüzüğün), (14.7.2004 R.G. 102 EK III A.E. 389), (4.2.2010 R.G. 18 EK III A.E. 74), (16.8.2011 R.G. 137 EK III A.E.

Detaylı

26 Ağustos 2003 Tarihli Resmi Gazete. Sayı: Harcırah Kanunu Genel Tebliği. (Seri No:37)

26 Ağustos 2003 Tarihli Resmi Gazete. Sayı: Harcırah Kanunu Genel Tebliği. (Seri No:37) Harcırah Kanunu Genel Tebliği (Yurt İçinde ve Yurt Dışında Daimi Bir Göreve Naklen Atananların Harcırah Harcırah Kanunu Genel Tebliği (Yurt İçinde ve Yurt Dışında Daimi Bir Göreve Naklen Atananların Harcırahına

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ Ankara, 14 Kasım 2013 PERSONEL BİRİMLERİ TÜM ÇALIŞANLARIN; İşe alınmaları, İstihdamı, sözleşmelerinin tanzimi ve uygulanması, Atama, yükselme ve diğer özlük hakları, Sosyal haklar ve

Detaylı

Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi

Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi 02.11.2011 tarihli ve 28103 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

Detaylı

T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire. Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği

T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire. Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği T.C. DANIŞTAY Yedinci Daire Esas No : 2009/1602 Karar No :2013/6426 Anahtar Kelimeler : Katma Değer Vergisi, Müteselsil Sorumluluk, Ek Tahakkuk, İdari İşlemin İcrailiği Özeti : Müteselsil sorumlulardan

Detaylı

ASTSUBAY KADROSUNA ATANAN VEYA FİİLEN BÖYLE BİR KADRODA GÖREV YAPAN PERSONELİN MALİ HAKLARI

ASTSUBAY KADROSUNA ATANAN VEYA FİİLEN BÖYLE BİR KADRODA GÖREV YAPAN PERSONELİN MALİ HAKLARI ASTSUBAY KADROSUNA ATANAN VEYA FİİLEN BÖYLE BİR KADRODA GÖREV YAPAN PERSONELİN MALİ HAKLARI ÖZET : Gerek 657 sayılı kanun ve gerek 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ilgili maddeleri ve Anayasamızda

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785. Karar No : 2012/3582

T.C. D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785. Karar No : 2012/3582 T.C D A N I Ş T A Y Üçüncü Daire Esas No : 2010/5785 Karar No : 2012/3582 Anahtar Kelimeler : Haciz İşlemi, İhtiyati Haciz, Şirket Ortağı, Teminat, Kişiye Özgü Ev Eşyaları Özeti: Teşebbüsün muvazaalı olduğu

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4688 S. KGSK. /6 6356 S. STSK/9

İlgili Kanun / Madde 4688 S. KGSK. /6 6356 S. STSK/9 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/19359 Karar No. 2014/21478 Tarihi: 25.11.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 4688 S. KGSK. /6 6356 S. STSK/9 SEÇİMLERDE ADAY

Detaylı

1 ( TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KARAR BURAK EDİŞ BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/11177)

1 ( TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KARAR BURAK EDİŞ BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/11177) 1 ( TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ BÖLÜM KARAR BURAK EDİŞ BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2014/11177) Karar Tarihi: 8/3/2017 Başv uru Numarası : 20 î 4/11177 İKİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 17.2.2004 Sayı: 25376)

(Resmi Gazete ile yayımı: 17.2.2004 Sayı: 25376) -849- UZMAN ERBAŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN (Uzman Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılması, Uzman Erbaş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname ve Uzman Erbaş Kanununun

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası: 5320 Kanun Kabul Tarihi: 23/03/2005 Yayımlandığ Resmi Gazete No: 25772 Mükerrer Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 31/03/2005

Detaylı

3) Doğum sebebiyle verilen aylıksız izin süresinin kıdem aylığına esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı,

3) Doğum sebebiyle verilen aylıksız izin süresinin kıdem aylığına esas hizmet süresinin hesabında dikkate alınıp alınmayacağı, İŞTE DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞININ GÖRÜŞÜ ÖZET: Doğum sebebiyle verilen aylıksız izin süresinin memurun kazanılmış hak aylığında dikkate alınıp alınmayacağı, intibak işleminin ne zaman yapılacağı, bu sürelerin

Detaylı

T.C YARGITAY 9.HUKUK DAÝRESÝ Esas No : 2006/1894 Karar No : 2006/20663 Tarihi : 12.07.2006 KARA ÖZETÝ : NAKÝL HALÝNDE KIDEM TAZMÝNATI

T.C YARGITAY 9.HUKUK DAÝRESÝ Esas No : 2006/1894 Karar No : 2006/20663 Tarihi : 12.07.2006 KARA ÖZETÝ : NAKÝL HALÝNDE KIDEM TAZMÝNATI Yargýtay Kararlarý vereni ibra ettiðini bildirdiðinden, izin ücreti yönünden davacý davalý þirketi ibra etmiþ bulunmaktadýr. Bu ibraname sebebi ile izin ücreti alacaðýnýn reddi gerekirken yazýlý þekilde

Detaylı

UZUN SÜRELİ ARAÇ KİRALAMA - FİNANSAL KİRALAMA

UZUN SÜRELİ ARAÇ KİRALAMA - FİNANSAL KİRALAMA UZUN SÜRELİ ARAÇ KİRALAMA - Uzun süreli kiralama, ariyet ve rehin gibi hallerde aracı elinde bulunduran işleten sayılır. Aracı işleten ise, kusursuz sorumluluk kurallarına göre zarardan sorumludur. Finansal

Detaylı

TÜRK VATANDAŞLARI HAKKINDA YABANCI ÜLKE MAHKEMELERİNDEN VE YABANCILAR HAKKINDA TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLEN CEZA MAHKUMİYETLERiNİN İNFAZINA DAİR KANUN

TÜRK VATANDAŞLARI HAKKINDA YABANCI ÜLKE MAHKEMELERİNDEN VE YABANCILAR HAKKINDA TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLEN CEZA MAHKUMİYETLERiNİN İNFAZINA DAİR KANUN 6405 TÜRK VATANDAŞLARI HAKKINDA YABANCI ÜLKE MAHKEMELERİNDEN VE YABANCILAR HAKKINDA TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLEN CEZA MAHKUMİYETLERiNİN İNFAZINA DAİR KANUN Kanun Numarası : 3002 Kabul Tarihi : 8/5/1984

Detaylı

Kanun Numarası : 3269 Kabul Tarihi : 18/3/1986 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 25/3/1986 Sayı : 19058

Kanun Numarası : 3269 Kabul Tarihi : 18/3/1986 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 25/3/1986 Sayı : 19058 UZMAN ERBAŞ KANUNU Kanun Numarası : 3269 Kabul Tarihi : 18/3/1986 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 25/3/1986 Sayı : 19058 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Kanunun amacı,

Detaylı

Sözleşmeli Erbaş-Er Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar

Sözleşmeli Erbaş-Er Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar Sözleşmeli Erbaş-Er Sıkça lan lar ve lar : Sözleşmeli er başvuru şartları nelerdir? : Sözleşmeli er adayları başvuru şartları: * Türk vatandaşı olmak, * En az ilköğretim veya yurt dışı dengi okul mezunu

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı :25486

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45

İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2014/841 Karar No. 2014/834 Tarihi: 24.01.2014 İlgili Kanun / Madde 2821 S. SK/45 PROFOSYONEL SENDİKA YÖNETİCİSİNİN HİZMET ÖDENEĞİ HUKUKA AYKIRI BULUNARAK İPTAL

Detaylı

: Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA

: Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA Esas No : 1995/1983 Karar No: 1997/519 Temyiz İsteminde Bulunan :. : Türk Dişhekimleri Birliği : Av.Tezcan ÇAKIR Meşrutiyet Cd. N:3/15 - ANKARA İstemin Özeti : Dişhekimi olan davacıya, Türk Dişhekimleri

Detaylı

TEBLİĞ İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

TEBLİĞ İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ 8 Kasım 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29526 Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: TEBLİĞ İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 1/9/2012 tarihli ve 28398 sayılı Resmî

Detaylı

SIKÇA SORULAN SORULAR

SIKÇA SORULAN SORULAR SIKÇA SORULAN SORULAR 1. Uzman erbaşlığa giriş şartları nelerdir? Yayımlanan başvuru kılavuzunda detaylı olarak belirtilmiştir. 2. Başvuru ve sınav tarihleri ile uygun öğrenim kolları nelerdir? Başvuru

Detaylı

Danıştay Tetkik Hakimi Yeniay Kaya nın Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ve mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. TÜRK MİLLETİ ADINA

Danıştay Tetkik Hakimi Yeniay Kaya nın Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi ve mahkeme kararının onanması gerektiği düşünülmektedir. TÜRK MİLLETİ ADINA T.C. Sekizinci Daire Esas No : 1994 / 6599 Karar No : 1995 / 4209 Temyiz İsteminde Bulunan :.. :.. Karşı Taraf :Türk Dişhekimleri Birliği :Av. Tezcan Çakır-Meşrutiyet Cad. 3/15 06640 / ANKARA İstemin Özeti

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor Mevzuat 16.08.2016/100-1 MESLEK MENSUPLARININ HİZMET SÖZLEŞMELERİNİ KENDİLİĞİNDEN UZATAN İFADE NEDENİYLE TARH EDİLEN DAMGA VERGİSİ VE KESİLEN CEZAYA İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI ÖZET

Detaylı

14. Daire 2012/679 E., 2014/2401 K. "İçtihat Metni"

14. Daire 2012/679 E., 2014/2401 K. İçtihat Metni 14. Daire 2012/679 E., 2014/2401 K. İMAR PARA CEZASI 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUN 3194 SAYILI İMAR KANUNU "İçtihat Metni" Özeti : 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü

Detaylı

BİRİKMİŞ NAFAKA BORCUNU ÖDEMEMEK HAPİS CEZASI GEREKTİRMEZ...

BİRİKMİŞ NAFAKA BORCUNU ÖDEMEMEK HAPİS CEZASI GEREKTİRMEZ... BİRİKMİŞ NAFAKA BORCUNU ÖDEMEMEK HAPİS CEZASI GEREKTİRMEZ... YARGITAY 16. Hukuk Dairesi 2010/4819 E.N, 2010/5766 K.N. İlgili Kavramlar NAFAKA HÜKMÜNE UYMAMAK Özet BORÇLUYA ÇIKARILAN ÖDEME EMRİNDE BİRİKMİŞ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06.

İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06. İlgili Kanun / Madde 1475.S.İşK/14 4857 S.İşK/57 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17310 Karar No. 2011/19792 Tarihi: 30.06.2011 KIDEM TAZMİNATI HESABINA ESAS ÜCRET YILLIK İZİN ÜCRETİ HESABINDA

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI EK DERS ÜCRETLERİ.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI EK DERS ÜCRETLERİ. 1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI EK DERS ÜCRETLERİ Satım KAYA İLGİLİ MEVZUAT Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler 9333 CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5320 Kabul Tarihi : 23/3/2005 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 31/3/2005 Sayı : 25772 (M.) Yayımlandığı Düstur :

Detaylı

1-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu nda terfi ve intibakla ilgili maddelerin konu başlıkları ve özetleri:

1-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu nda terfi ve intibakla ilgili maddelerin konu başlıkları ve özetleri: 1-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu nda terfi ve intibakla ilgili maddelerin konu başlıkları ve özetleri: Kanun Numarası: 657 Kabul Tarihi: 14.7.1965 Yayımlandığı Resmi Gazete: Tarih: 23.7.1965 - Sayı:12056

Detaylı

Madde 6 Madde 7 Madde 8 Madde 9 Madde 10

Madde 6 Madde 7 Madde 8 Madde 9 Madde 10 3861 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI YÜKSEK VE ORTA DERECELİ OKULLAR ÖĞRETMENLERİ İLE İLKOKUL ÖĞRETMENLERİNİN HAFTALIK DERS SAATLERİ İLE EK DERS ÜCRETLERİ HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 439 Kabul Tarihi

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/ S.İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/12918 Karar No. 2011/12793 Tarihi:

İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/ S.İşK/14 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ. Esas No. 2009/12918 Karar No. 2011/12793 Tarihi: T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/12918 Karar No. 2011/12793 Tarihi: 02.05.2011 Yargıtay Kararları İlgili Kanun / Madde 4857 S.İşK/31 1475 S.İşK/14 ASKERLİK NEDENİYLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERDİRİLMESİ

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU İKİNCİ DAİRE KARARI Esas No 2013/149. Karar No 2013/1034

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU İKİNCİ DAİRE KARARI Esas No 2013/149. Karar No 2013/1034 Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu İkinci Dairesi aşağıda isimleri yazılı üyelerin katılımı ile tarihinde toplandı....eski Hâkimi hâlen emekli... (... ) ile... Hâkimi... (...) hakkında, Hâkimler ve Savcılar

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 488 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/4805 Karar No. 2012/12361 Tarihi: 11.04.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/41 FAZLA ÇALIŞMA ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 506 S.SSK. /80

İlgili Kanun / Madde 506 S.SSK. /80 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/21222 Karar No. 2014/6804 Tarihi: 25.03.2014 İlgili Kanun / Madde 506 S.SSK. /80 SİGORTA PRİMLERİNDEN ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN SORUMLULUĞU İFLASIN AÇILMASINDAN

Detaylı

9 Şubat 2017 Perşembe Günü Saat da Yapılan Mahkeme Toplantısında Görüşülen Dosyalar ve Sonuçları (*)

9 Şubat 2017 Perşembe Günü Saat da Yapılan Mahkeme Toplantısında Görüşülen Dosyalar ve Sonuçları (*) 9 Şubat 2017 Perşembe Günü Saat 09.30 da Yapılan Mahkeme Toplantısında Görüşülen Dosyalar ve Sonuçları (*) Sıra No Esas Sayısı 1. 2017/8 Gönen Asliye (Asliye Ticaret Sıfatıyla) 2. 2017/9 Bolu 2. Asliye

Detaylı

TUTAN AKTIR. 'GIN İşveren Vekili 1.Hukuk Müşaviri Üye

TUTAN AKTIR. 'GIN İşveren Vekili 1.Hukuk Müşaviri Üye TUTAN AKTIR 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkartılan Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Yapılma Usul ve Esaslan ile Kamu Görevlileri Hakem Kurulu,

Detaylı

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ASKERLİK: 1

KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ASKERLİK: 1 KAMU KURUM VE KURULUŞLARINDA ASKERLİK: 1 Her celp döneminde, eğitim merkezlerine sevk edilen miktar, Genelkurmay Başkanlığınca belirlenen miktardan fazla ise; ihtiyaç fazlası olanlardan bedel ödemeye istekli

Detaylı

EMNİYET TEŞKILÂTI UÇUŞ VE DALIŞ HİZMETLERİ TAZMİNAT KANUNU 1

EMNİYET TEŞKILÂTI UÇUŞ VE DALIŞ HİZMETLERİ TAZMİNAT KANUNU 1 EMNİYET TEŞKILÂTI UÇUŞ VE DALIŞ HİZMETLERİ TAZMİNAT KANUNU 1 Kanun Numarası : 3160 Kabul Tarihi : 28/2/1985 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 5/3/1985 Sayı : 18685 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt

Detaylı

Ba ve Bs FORMLARININ VERİLMEMESİ NEDENİYLE ADİ ORTAKLIK ADINA KESİLEN CEZAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI YAYIMLANDI

Ba ve Bs FORMLARININ VERİLMEMESİ NEDENİYLE ADİ ORTAKLIK ADINA KESİLEN CEZAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.02.2013/50-1 Ba ve Bs FORMLARININ VERİLMEMESİ NEDENİYLE ADİ ORTAKLIK ADINA KESİLEN CEZAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI YAYIMLANDI ÖZET : Danıştay Üçüncü Daire Başkanlığının 17.10.2012

Detaylı

ZAMANAŞIMI SÜRESİ GEÇTİKTEN SONRA DİSİPLİN CEZASI VERİLMESİ

ZAMANAŞIMI SÜRESİ GEÇTİKTEN SONRA DİSİPLİN CEZASI VERİLMESİ ZAMANAŞIMI SÜRESİ GEÇTİKTEN SONRA DİSİPLİN CEZASI VERİLMESİ Özeti : Mevzuat hükümlerine aykırılığı gümrük idarelerince tespit edildiği tarihten itibaren üç yıllık zamanaşımı süresi geçirildikten sonra

Detaylı

TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ SERİ: A SIRA NO: 6 YAYIMLANDI

TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ SERİ: A SIRA NO: 6 YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.11.2013/191-1 TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ SERİ: A SIRA NO: 6 YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğde, Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No: 1) nde yer alan V. Amme Alacağı Ödenmeden Yapılmayacak İşlemler

Detaylı

DAVACI : Nesrin Orhan Şahin vekilleri Av.Serap Yerlikaya ve Av.İlter Yılmaz

DAVACI : Nesrin Orhan Şahin vekilleri Av.Serap Yerlikaya ve Av.İlter Yılmaz ZİYNET (ALTIN) EŞYASI İSPAT YÜKÜ. T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS NO : 2012/6-1849 KARAR NO : 2013/1006 KARAR TARİHİ:03.07.2013 Y A R G I T A Y İ L A M I İNCELENEN KARARIN MAHKEMESİ : Gölcük 1. Asliye

Detaylı

BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411

BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411 BANKACILIK KANUNU Kanun Numarası : 5411 Etik ilkeler Madde 75 Bankalar ile bunların mensupları; bu Kanuna, ilgili düzenlemelere, kuruluş amaç ve politikalarına uygun olarak faaliyetlerin icra edilmesini

Detaylı

SAVUNMANIN ÖZETİ : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur. T.C. ANKARA 7. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2007/1198 KARAR NO : 2008/419 DAVACI :... VEKİLİ : Av. Zafer DİNÇ Mithatpaşa Cad. 34 F No:29 Kızılay -ANKARA DAVALI : SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI - ANKARA

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU İKİNCİ DAİRE KARARI Esas No 2012/299. Karar No 2013/422

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU İKİNCİ DAİRE KARARI Esas No 2012/299. Karar No 2013/422 Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu İkinci Dairesi aşağıda isimleri yazılı üyelerin katılımı ile tarihinde toplandı.... eski hâlen... İdare Mahkemesi Üye Hâkimi... (...) hakkında,... Bölge İdare Mahkemesi

Detaylı

16. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi

16. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi İÇİNDEKİLER Madde 1 - Taraflar ve Tanımlar...2 Madde 2 - Sendikanın Tanınması...2 Madde 3 - Sözleşmenin Amacı...2 Madde 4 - Sözleşmenin Kapsamı...2 Madde 5 - Yürürlük ve Süre...2 Madde 6 - Uygulama Esasları...2

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU EK-2 Şikâyetçinin Unvanı TÜRK EĞİTİM-SEN Adresi Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6 Cebeci-ANKARA Telefon No 0 312 424 09 60-64 Faks No 0 312

Detaylı

İDARÎ YARGILAMA USULÜ KANUNU NUN 4. MADDESİ VE DİLEKÇELERİN KAYDA GİRİŞ TARİHİ

İDARÎ YARGILAMA USULÜ KANUNU NUN 4. MADDESİ VE DİLEKÇELERİN KAYDA GİRİŞ TARİHİ İDARÎ YARGILAMA USULÜ KANUNU NUN 4. MADDESİ VE DİLEKÇELERİN KAYDA GİRİŞ TARİHİ Çalışmamızın amacı idare veya vergi mahkemesi bulunmayan yer ifadesinin, verilen dilekçelerin kayda girdiği tarihi belirlemede

Detaylı

İÇ HİZMET KANUNU: Madde 8 - Emir: Hizmete ait bir talep veya yasağın sözle, yazı ile ve sair surette ifadesidir.

İÇ HİZMET KANUNU: Madde 8 - Emir: Hizmete ait bir talep veya yasağın sözle, yazı ile ve sair surette ifadesidir. İÇ HİZMET KANUNU: Madde 8 - Emir: Hizmete ait bir talep veya yasağın sözle, yazı ile ve sair surette ifadesidir. AÇIKLAMA: Emir, "üstünlük yetki ve kudretini haiz bir merci tarafından, belirli bir hareketin

Detaylı

Kolluk, kamu düzenini sağlamaya

Kolluk, kamu düzenini sağlamaya Murat KOCA İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kolluk Mensuplarının Disiplin Uygulaması Kolluk, kamu düzenini sağlamaya yönelik bir kamu hizmeti faaliyetidir. Bilindiği gibi, kolluk faaliyetleri, kolluk

Detaylı

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI

İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI 09.11.2015/19-1 İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Tebliğ ile İşveren Uygulama Tebliği nde yer alan e-sigorta uygulamasına başvuru, aylıksız izinli sayılan

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /41

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /41 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/22469 Karar No. 2014/1173 Tarihi: 28.01.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/3 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş.K. /41 FAZLA ÇALIŞMA HAFTANIN YEDİ

Detaylı

DANIŞTAYIN SÜRESİNDE AÇILMAYAN DAVAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI

DANIŞTAYIN SÜRESİNDE AÇILMAYAN DAVAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI Sirküler Rapor 26.07.2012/139-1 DANIŞTAYIN SÜRESİNDE AÇILMAYAN DAVAYLA İLGİLİ KANUN YARARINA BOZMA KARARI ÖZET : Danıştay Üçüncü Daire Başkanlığının E: 2010/6979 K: 2012/667 sayılı Kanun Yararına Bozma

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/17

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/17 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/16084 Karar No. 2018/9793 Tarihi: 03.05.2018T. Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2018/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/17 FESİH HAKKININ TEK TARAFLI KARŞI

Detaylı

Sözleşmeli Erbaş-Er Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar

Sözleşmeli Erbaş-Er Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar Sözleşmeli Erbaş-Er Sıkça lan lar ve lar : Sözleşmeli er başvuru şartları nelerdir? : Sözleşmeli er adayları başvuru şartları: * Türk vatandaşı olmak, * a) En az ilköğretim veya yurt dışındaki dengi okul

Detaylı

TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ

TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ TÜRKİYE DE CEZA VE ADALET SİSTEMİ TÜRK HUKUK SİSTEMİ İdari Yargı Adli Yargı Askeri Yargı Sayıştay Anayasa Mahkemesi İDARİ YARGI SİSTEMİ İdarenin eylem ve işlemlerine karşı açılan davaların görüşüldüğü,

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 15/06/1930 tarihli ve 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, genel gerekçe ve madde gerekçeleri ekte sunulmuştur. Gereğini

Detaylı

DIŞ KAYNAKTAN MUVAZZAF ASTSUBAY TEMİN YÖNETMELİĞİ 1. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Hukukî Dayanak

DIŞ KAYNAKTAN MUVAZZAF ASTSUBAY TEMİN YÖNETMELİĞİ 1. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Hukukî Dayanak 1 DIŞ KAYNAKTAN MUVAZZAF ASTSUBAY TEMİN YÖNETMELİĞİ 1 Amaç BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Hukukî Dayanak Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, kendi nam ve hesabına en az iki yıl süreli yüksekokul, meslek

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARI 4924 SAYILI KANUNA TABİ SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ

SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARI 4924 SAYILI KANUNA TABİ SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARI 4924 SAYILI KANUNA TABİ SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 11.02.2015 Resmi Gazete Sayısı: 29264 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

BİLİNEN ADRESLER I-MADDE METNİ: Madde 101-Bu kanuna göre bilinen adresler şunlardır:

BİLİNEN ADRESLER I-MADDE METNİ: Madde 101-Bu kanuna göre bilinen adresler şunlardır: BİLİNEN ADRESLER I-MADDE METNİ: Madde 101-Bu kanuna göre bilinen adresler şunlardır: 1. Mükellef tarafından işe başlamada bildirilen adresler; 2. Adres değişikliğinde bildirilen adresler; 3. İşi bırakmada

Detaylı

ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI. Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti

ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI. Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2014/3745 Karar No : 2014/3772 ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti Özeti :

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire. Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire. Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2013/7569 Karar No : 2016/853 Anahtar Kelimeler: Abonelik Sözleşmesi, Gecikme Faizi, Tahsil Edilince Beyanname Verilmesi Özeti: Abonelik sözleşmeleri uyarınca

Detaylı

Madde 13 Uzman erbaşların kıyafetleri, kıyafet yönetmeliğinde

Madde 13 Uzman erbaşların kıyafetleri, kıyafet yönetmeliğinde gösterilir. UZMAN ERBAŞ KANUNU (3269 S.K.) Kıyafet ve zati tabanca 1 Madde 13 Uzman erbaşların kıyafetleri, kıyafet yönetmeliğinde (Ek fıkra : 27/7/1993 KHK 489/6 md.; Aynen kabul: 10/2/2004-5085/8 md.)uzman

Detaylı

9 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27019 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN 4.

9 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27019 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN 4. 9 Ekim 2008 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27019 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNUN 4. MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (c) BENDİ KAPSAMINDA

Detaylı

J) ASKERLİKTE NÖBET HİZMETLERİ 1

J) ASKERLİKTE NÖBET HİZMETLERİ 1 I - Genel J) ASKERLİKTE NÖBET HİZMETLERİ 1 Madde 76 - Nöbet; askerlikteki müşterek hizmetlerin yapılmasını ve devamını sağlamak maksadı ile bu hizmetlerin belli bir sıra ve süre ile subay, askeri memur,

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL. Bu durumdaki her işçi için 88 YTL para cezası verilir.

4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL. Bu durumdaki her işçi için 88 YTL para cezası verilir. İlgili Madde Madde Metni 4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL 98 Bu Kanun un; 3 üncü maddesindeki işyeri bildirme yükümlülüğüne aykırı davranan, 99/a Bu Kanun un; - 5 inci maddesindeki

Detaylı

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2014/3-686 K. 2016/18 T

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2014/3-686 K. 2016/18 T T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2014/3-686 K. 2016/18 T. 20.1.2016 TEDBİR NAFAKASI İSTEMİ (Tarafların Gerçekleşen Ekonomik ve Sosyal Durumları İle Günün Ekonomik Koşullarına Göre Takdir Edilen Nafaka

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2017/098

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2017/098 Sirküler Tarihi : 16.12.2017 Sirküler No : 2017/098 7061 SAYILI KANUNLA 213 SAYILI VERGİ USUL KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DEĞİŞİKLİK I MADDE 16-4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 101

Detaylı

yargýtay kararlarý T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ YARGITAY ÝLAMI ESAS NO : 2002/6042 KARAR NO : 2002/6339 KARAR TARÝHÝ : 17.04.

yargýtay kararlarý T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAÝRESÝ YARGITAY ÝLAMI ESAS NO : 2002/6042 KARAR NO : 2002/6339 KARAR TARÝHÝ : 17.04. yargýtay kararlarý ESAS NO : 2002/6042 KARAR NO : 2002/6339 KARAR TARÝHÝ : 17.04.2002 : ÝÞVERENÝN HÝZMET AKDÝNÝ HAKLI NEDENLE FESHÝ Grev devam ettiði sýrada davacýnýn iþyerine gelen servis aracýna girerek,

Detaylı