ETKİLİ İLETİŞİM VE YAŞAM KÜLTÜRÜ. XABZE. MAZAHHIPA, GÖZDE YILMAZ TURKUA DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ETKİLİ İLETİŞİM VE YAŞAM KÜLTÜRÜ. XABZE. MAZAHHIPA, GÖZDE YILMAZ TURKUA DANIŞMANLIK HİZMETLERİ www.turkua.com"

Transkript

1 ETKİLİ İLETİŞİM VE YAŞAM KÜLTÜRÜ. XABZE MAZAHHIPA, GÖZDE YILMAZ TURKUA DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

2 Her insan bir geleneğin içine doğar. Gelenek bütün değişmelere rağmen değişmeden kalan, o toplumu kendisi yapan omurgadır. Toplumların gelenekleri oluşturma nedeni ise Toplumların gelenekleri oluşturma nedeni ise iletişim kurma ihtiyacıdır.bu nedenle toplumlar geleneklerine uygun olmayan hareketleri aykırı ve yanlış davranış olarak nitelemiştir.

3 Gelenek bu vasfıyla bizim oluşturduğumuz değil içine doğduğumuz bir şeydir. Bizi biz yapan temel unsurdur. Çerkes(Adige ve Abhaz) toplumları söz konusu olduğunda bu temel unsur Xabze dir. Çerkeslerin toplumsal yaşamda kullandıkları, riayet ettikleri, bu yüksek insani prensiplere, hayat ve hayatın devamı için koydukları kuralların hepsine birden Xabze denmiştir.

4 İletişim İnsan olmak bireyin tek başına gerçekleştireceği bir süreç değildir. İnsanın kendini inşa etme süreci başkalarıyla birlikte mümkün olabilir. İnsan bir ilişki varlığıdır. Bir ilişkiler ağı içerisinde iletişim kurmak zorundadır.

5 İletişim İletişim becerilerinin kazanılması kişiler arasında sorunsuz, çözümleyici ve etkili bir iletişimin gerçekleşmesini sağlar. Bireyin çevresindekilerle iletişiminin- ilişkilerinin niteliği; o bireyin yaşamının kalitesini belirler.

6 İletişimin Temel Varsayımları İletişim kurmamak olanaksızdır İletişimin ilişki ve içerik düzeyleri vardır İletişimdeki mesajlar dizisinin kendi başına bir anlamı ve önemi vardır Mesajlar sözlü ve sözsüz olarak iki tiptir İletişim kuran kişilerin;yaş,cinsiyet,sosyal konum,fizyolojik ve psikolojik özellikleri açısından eşit yada farklı düzeylerde olması iletişimin dinamiğini değiştirir

7 ETKİLİ İLETİŞİM KAVRAMLARI VE DAVRANIŞLARI 1-Farkına varma 2-Selamlaşma 3-Hitap etme 4-Tanışma 5-Dinleme 6-Konuşma 7-Yazışma 8-Telefonla iletişim 9-Kişisel alan 10-Beden dili 11-Farklı ortamlarda davranış ve görgü 12-Protokol

8 Farkına Varma Tipleri Dış dünyanın, olayların, canlıların, nesnelerin farkına varma, Kendi iç dünyamızın farkına varma, Diğer insanların iç dünyalarının farkına varma, Evrendeki bütünlüğün farkına varma

9 SELAMLAŞMA Selamlaşma bütün toplumların, dinlerin ve her çeşit görgü sisteminin içinde yer alan evrensel bir dildir ve selamlaşmanın XABZE deki anlamı da; saygı, sevgi, alçak gönüllülük ve inceliktir.

10 SELAMLAŞMADA ÖNCELİKLER (I) Yaşı büyük olan küçüğe, Sosyal konumu alt olan üste, Taşıtta olan yürüyene, Yürüyen oturana, Merdivende inen çıkana, Erkek bayana, Tek kişi kalabalığa, Ayrılan kalanlara selam verir.

11 SELAMLAŞMADA ÖNCELİKLER (II) Ziyaretlerde önce ev sahibesi, sonra diğer bayanlar, evin beyi ve diğer beyler selamlanır, Cenaze alayı ayağa kalkarak selamlanır, Protokol karşılamalarında üst düzey kişi topluluktakileri selamlar ve ilk karşılaştıklarının elini sıkar. Selam belirli kelimelerle sınırlanmalı ve abartılı davranışlardan kaçınılmalıdır.

12 SELAM VERİLMEMESİ GEREKEN DURUMLAR Erkekler; isteksiz tutum sergileyen bayana, Tanıdığımız birini, hoşuna gitmeyeceğini bildiğimiz bir durumda gördüğümüzde, Kendini ciddi şekilde çalışmaya vermiş bir tanıdığımıza, Mahkemede hakime selam verilmez.

13 HİTAP ETME Hitap ve konuşma şekli; kültür, bilgi, zeka ve görgü meselesidir. Kişinin kültür yapısını, görgüsünü, karakterini yansıtır.

14 HİTAP ETME Hitapta kullandığımız kelime, karşımızdakine verdiğimiz değer, duyduğumuz saygı ve sevgiyi yansıtır. Karşımızdakine gereken değeri verdiğimiz oranda sayılır, seviliriz. Bu da kişilerle olan iletişimimizi kolaylaştırır.

15 Hitapta Dikkat Edilmesi Gereken Konular (I) Yakınlarımız dışında hiç kimseye özellikle de sokakta alışveriş ortamlarında tanımadığımız kişilere Sen diye hitap etmemeliyiz. Grup içi sohbetlerde gruptaki arkadaşlarımızdan bahsederken bu, şu, gibi şahıs zamirlerini veya kız, lan kelimelerini kullanmamalıyız.

16 HİTAP ETME Her insan ismiyle bütünleşmiştir. Bu, şu, veya kız, lan herhangi biri olabilir. İsim yerine bu kelimeleri kullanmak farkında olmadan arkadaşımızın kişiliğini göz ardı etmek olur.

17 Hitapta Dikkat Edilmesi Gereken Konular (II) Topluluğa yapılan hitapta, önce topluluktaki üst düzey kişilere Sayın Valim, Sayın Rektörüm şeklinde bir hitabı takiben Değerli Misafirler, sevgili öğrenciler şeklinde hitap tamamlanabilir. Hem unvan, hem isim söylenmesi gerektiğinde Prof.Dr.Sayın. şeklinde ifade edilir. Konuşma sırasında beden dili ve göz iletişimi ile olabildiğince farklı kişilere bakarak konuşulur.

18 Hitapta Dikkat Edilmesi Gereken Konular (III) Önceden Bakanlık, elçilik, konsolosluk gibi diplomatik görevi olanlara, unvanları ile hitap edilir. Yazışmalarda zarf üzerinde evli bir çifte Yazışmalarda zarf üzerinde evli bir çifte hitap etmek gerektiğinde önce erkeğin, sonra hanımın ismi ifade edilir.

19 TANIŞMA İLKELERİ (I) Küçük büyüğe, genç yaşlıya Ast üste, Erkek bayana Genç kızlar yaşlı erkek ve kadınlara Tek kişi veya sonradan gelen, gruba tanıştırılır. Tanıştırmalar ayakta yapılır. Tanıştırma uygun kişi tarafından yapılmalıdır.

20 TANIŞMA İLKELERİ (II) Toplantılarda bir kadına takdim edilen erkek muhakkak o kadının eşine de takdim edilmelidir. Bekarlar evlilere tanıştırılır. Tanıştırılan kişilerin unvanı/sosyal statüleri ve önemli bir özelliği varsa belirtilmelidir.

21 EL SIKIŞMA (I) El sıkmada ilk hareket daima büyükten gelmelidir, Eli sıkılanın yüzüne bakmak gerekir, Kadın el uzatmadan erkek el uzatmamalıdır, El sıkışma dirsek seviyesinde yapılmalı ve 2-3 saniye en fazla 5 saniye sürmelidir. Ortama göre baylar, bayanın elini öpebilir, el öpme eylemi sadece kapalı mekanlarda yapılır.

22 ETKİLİ KONUŞMA İletişimin en önemli araçlarından biri konuşmadır.

23 ETKİLİ KONUŞMANIN GEREKLİLİKLERİ (I) Uygun bir giriş, Uygun zaman, Uygun kelimeler, Düzgün cümleler, Sesin iyi kullanılması, Eleştirileri kişileştirmemek, Sen dili yerine Ben dili kullanmak, Empati yapabilmek, Israrcı olmamak,

24 ETKİLİ KONUŞMANIN GEREKLİLİKLERİ (II) Söz kesmemek, nazik olmak, yapıcı olmak, Göz iletişimi kurmak, Önceden düşünüp hazırlanmak, konuya hakim olmak, Konuşurken sinirlerimizi kontrol altında tutabilmek, Kritik durumlarda susmasını bilmek

25 BEDEN DİLİ Yapılan araştırmalara göre iletişimde kelimelerin etkisi %10, ses tonu ve konuşma şeklinin etkisi % 40, beden dilinin etkisi % 50 dır.

26 BEDEN DİLİNİN ÖGELERİ Duruş ve dış görünüş Vücut şekli Kişiler arası mesafe Giyim Beden hareketleri Göz iletişimi

27 Çevrenizden göreceğiniz saygı ve sevgi, kendinize gösterdiğiniz özen kadardır.

28 ETKİLİ BEDEN DİLİNİN GEREKLİLİKLERİ Derli toplu, temiz, düzgün bir dış görünüşümüzün olmasını sağlamalıyız. Erkekler traşlı ve temiz,bayanlar Saçları taranmış ve bakımlı olmalıdır.

29 Etkili Beden Hareketleri İçin Kaçınılması Gereken Davranışlar (I) Aşırı göz temasında bulunmak, Ayakta isek hızlı hızlı yürümek, Sürekli sabit durmak, Fazlaca rahat hareketlerde bulunmak, Duvara veya masaya yaslanmak, Ayakları çaprazlamak, Kolları önde veya arkada bağlamak. Konuşurken başı geriye atmak, saçları geriye atmak Konuşurken gözleri kapamak, Gözlüğü elde sallamak, Dudakları büzmek

30 Etkili Beden Hareketleri İçin Kaçınılması Gereken Davranışlar (II): Parmak uçlarını birbirine dayamak, Kolyeyi ağıza götürmek, Elleri ovuşturmak, Ellerinizi yüzünüzde dolaştırmak, Parmakları masada tıkırdatmak, Saat ya da yüzükle oynamak.

31 TELEFONLA İLETİŞİM (I) Alo yerine buyurun efendim gibi, saygı ifade eden bir sözcükle söze başlanmalı. Arayan biz isek, aradığımız numaranın doğru olup olmadığını ve kiminle konuştuğumuzu anlamak için, önce kendimizi tanıtmak

32 TELEFONLA İLETİŞİM (II) Resmi bir kurumu aramışsak, karşımızdaki ismini söylemişse ismiyle hitap etmeliyiz. Kendimizi tanıtmalıyız. Aradığımız bir yakınımız ise Müsait Aradığımız bir yakınımız ise Müsait misiniz? sorusunu sormalıyız.

33 TELEFONLA İLETİŞİM (III) Telefonda gülümsemeliyiz (sesimize yansır) Sesimizi iyi kullanmalıyız. Konuşmadan önce konuşmayı Konuşmadan önce konuşmayı planlamalıyız. Gerekli numaraları ve isimleri yazıp önümüze almalıyız.

34 YAZIŞMA Yazışmanın konusuna göre dikkat etmemiz gereken konular farklıdır. Kağıt seçiminde özenli olmak, Tercihen mavi mürekkepli kalem kullanmak, Kesinlikle kırmızı kalem kullanmamak, Bütünüyle büyük harf kullanmamak, Kişiye uygun hitap, selam, sevgi ya da saygı sözcüğü kullanmak,

35 FARKLI ORTAMLARDA DAVRANIŞ Seyahatlerde, Asansörde, Trafikte, Alışveriş merkezinde, Lokantada, Tiyatro, sinema vb. yerlerde, Fuar ve sergilerde, Otellerde

36 FARKLI ORTAMLARDA DAVRANIŞLAR XABZE KÜLTÜRÜ TÜM SOSYAL ORTAMLARDA ETRAFINA VE KENDİNE SAYGI YI ESAS ALIR. XABZEYİ ÖĞRENMİŞ VE BENİMSEMİŞ XABZEYİ ÖĞRENMİŞ VE BENİMSEMİŞ TÜM BİREYLER HER TÜRLÜ ORTAMDA SAYGI VE KÜLTÜRLERİ İLE FARK EDİLİR OLMALIDIRLAR.

37 TEŞEKKÜRLER GÖZDE YILMAZ TURKUA DANIŞMANLIK VE HİZMET YÖNETİMİ

Doç. Dr. Ertuğrul YAMAN (eyaman@gazi.edu.tr)

Doç. Dr. Ertuğrul YAMAN (eyaman@gazi.edu.tr) Doç. Dr. Ertuğrul YAMAN (eyaman@gazi.edu.tr) Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. MEVLANA Herkesin üç kişiliği vardır; Sahip olduğu, Sahip olduğunu sandığı. Alphonse Karr "Ne söylediğinizden çok,

Detaylı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TEKNİKERLİĞİ EĞİTİMİ - IV - İLETİŞİM BECERİLERİ Eğitim içeriği Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerliği Eğitim ve Sınav Komisyonu

Detaylı

SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL

SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ.

Detaylı

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar,

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar, İLK İZLENİM Dış görünüşümüz ile bıraktığımız intiba nasıl sosyal hayatımızda kendimizi yansıtıyorsa, bıraktığımız izlenim iş hayatımızda da çalıştığımız kurumla bağdaştırılmaktadır. Bu sebeple; Hizmet

Detaylı

İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİK BECERİLERİ

İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİK BECERİLERİ İSTİHDAM EDİLEBİLİRLİK BECERİLERİ BECERİ: Eğitim veya deneyimle kazanılan bir şeyleri yapma yeteneği DİNLEME İnsanların size veya başkalarına söyledikleri şeylerle ilgilendiğinizi gösterme becerileri İnsanlara

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V. I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V. I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11 1. Beden Dili... 11 2. Bedensel Davranışlar ve Anlamları... 13 3. Beden

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa. ÖNSÖZ... v GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER. Sayfa. ÖNSÖZ... v GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...... v GİRİŞ... 1 I. BÖLÜM SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI A. Hitap... 10 B. Selamlama... 14 C. Tanıtma ve Tanıştırma... 19 D. El Sıkma (Tokalaşma)... 24 E. El Öpme ve Öpüşme... 26 F.

Detaylı

YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI

YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI Yönetim, bir resmi ilişkiler sistemi olarak daima Protokol Kuralları içinde gerçekleşir. Özellikle üst yöneticilerin günlük yaşamı daha çok protokol içinde geçer. Bu nedenle,

Detaylı

EKOL LOJİSTİK KURUM İÇİ VE DIŞI İLETİŞİM POLİTİKASI

EKOL LOJİSTİK KURUM İÇİ VE DIŞI İLETİŞİM POLİTİKASI EKOL LOJİSTİK KURUM İÇİ VE DIŞI İLETİŞİM POLİTİKASI 1. Giriş Ekol Lojistik (Ekol); bünyesinde yer alan tüm çalışanlarına, müşterilerine, tedarikçilerine, resmi kurum ve kuruluşlara, faaliyet gösterdiği

Detaylı

Yazılı ve Sözlü İletişimde Protokol

Yazılı ve Sözlü İletişimde Protokol 2 Tüm kurum ve kuruluşlarda yazılı iletişim, yönetimin temel unsurlarındandır. Günümüzde mektup, taziye, tebrik, kartvizit kurumsal yaşamda en çok kullanılan yazılardır. 1 Mektup 3 Mektuplar kamu kurumlarında

Detaylı

amaçları gerçekleştirmekte olumlu bir adım olduğuna inanmaktadır. Bir sonraki bölümü okuyup, okul kurallarını öğrenmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz.

amaçları gerçekleştirmekte olumlu bir adım olduğuna inanmaktadır. Bir sonraki bölümü okuyup, okul kurallarını öğrenmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz. OKUL KURALLARI Her okul, geniş ve karmaşık bir organizasyondur. Kaos olmasını önlemek için, okuldaki insanlar herkesin iyiliği için ortaya çıkarılmış belirli davranış şekillerini uygulamak zorundadırlar.

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 14 Aralık 2012 Sayın Velimiz, İkinci rehberlik postamızda sizlerle Davranış ve Değerler Eğitimi Programımız kapsamında

Detaylı

İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi. Sevgili Öğrenciler,

İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi. Sevgili Öğrenciler, İhtiyaç ve Tutum Analizi Anketi Sevgili Öğrenciler, Bu anket MLARG: risk grubundaki gençler için cep telefonu üzerinden İngilizce öğrenme (Proje Numarası: 2009-TR1-LEO05-08674) adında bir Avrupa Birliği

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

İletişimin Öğeleri SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ 31.05.2014. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir.

İletişimin Öğeleri SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ 31.05.2014. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir. İletişim Kavramı Kişilerarası duygu, düşünce ve bilgi alışverişidir. SINIFTA İLETİŞİM SÜRECİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Bilgi ve duygu üretme, aktarma ve anlamlandırma sürecidir.

Detaylı

BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ:

BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ: BEDEN DİLİ KULLANIMININ ÖNEMİ: Başarılı bir konuşmanın olmasında beden dilini kullanmanın da önemi büyüktür. Beden dilini kullanmada şunlara dikkat etmeliyiz. 1. Jest ve Mimikler: Beden dilinin kullanılması,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları 1. Görgü, Nezaket, Zarafet ve Protokolün Kavramsal İçeriği... 1 2. Yönetimde Protokol

Detaylı

MESAJIN ULAŞMASI SÖZ SES BEDEN DİLİ %93

MESAJIN ULAŞMASI SÖZ SES BEDEN DİLİ %93 MESAJIN ULAŞMASI SÖZ %7 SES %93 BEDEN DİLİ BEDEN DİLİNDE İLETİŞİM Sözsüz mesajlar, jestler, göz ve baş hareketleri, beden duruşu, yüz ifadeleri, mesafe, temas gibi BEDEN DİLİ ÖGELERİYLE ifade edilir. Bu

Detaylı

PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ

PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ Ünite 7 PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Oğuz Han KURU Bu ünitede telefonda görgü kuralları konusu işlenecektir. MEKTUPLAR Çeşitli nedenlere bağlı olarak; kutlama, teşekkür, taziye,

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri. Nuri KUTLU

Etkili Sunum Teknikleri. Nuri KUTLU Etkili Sunum Teknikleri 1 Nuri KUTLU Etkili Sunuş Teknikleri Giriş Sunum kaygısını anlama ve denetleme Sunuma hazırlık Sunumun hazırlanması Görsel ve işitsel araçların seçimi ve kullanımı Uygulama önerileri

Detaylı

MY SCHOOL IS MY HOME NOW (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ

MY SCHOOL IS MY HOME NOW (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ (EVİM ARTIK OKULUM) ERASMUS+ KA204 PROJESİ OTİZMLİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ Dil gelişimleri geridir, konuşmalarında akıcılık yoktur. Konuşulanları ve yönergeleri anlamakta güçlük çekerler. Karşılıklı

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi

İLETİŞİM BECERİLERİ. İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi İLETİŞİM BECERİLERİ İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi İletişim Becerileri İletişim Nedir? İletişim Süreci İletişim Çeşitleri İletişim Teknikleri İletişim ve Algı İletişim ve Etkin Dinleme En uzak mesafe

Detaylı

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ

ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ ÖZEL ASÇAY ANAOKULU SİHİRLİ ELLER SINIFI HAFTALIK BÜLTENİ Hazırlayan: Zeynep TEKİN ÖĞRETMENİN MESAJI: MERHABA:24.10.2016-28.10.2016 tarihleri arasında uygulanan etkinliklerin özetini sizlere sunmaktayım.

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Ana - babaların çocukla olan iletişimi; çocuğun gelişmesini belirlemede etkilidir. Davranış ve karakteri etkiler. Vicdan

Detaylı

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı Dr.V.Aydan İZGİ İşyerinde iletişim İşyerinde eğitim İletişim Nedir? Bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma sürecidir.

Detaylı

Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol

Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol Doğuştan Gelen Yapı Farklılıkları... 2 Sosyal Davranışlar... 3 Algılama ve Sosyal Davranışlar... 4 Algılama Farklılıkları için Örnekler...

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 9

REHBERLİK VE İLETİŞİM 9 REHBERLİK VE İLETİŞİM 9 Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com İletişim Süreci KAYNAK Kodlama MESAJ Kod Açma ALICI KANAL Geri Besleme KANAL Sözsüz İletişim Sözsüz İletişimde Alan Başka

Detaylı

HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 :

HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 : HİKÂYE ETME BİLİMİ 1 : Temel Bilgiler Hazırlayan : Prof. Dr. Rıza FİLİZOK Bir anlatıyı (récit ), hikâyeyi yazan kişidir. YAZAR = Yazar, yaşayan yahut yaşamış olan gerçek bir şahıstır! Yazarın hitap ettiği

Detaylı

.. Özel Eğitim Uygulama Merkezi. Kaba Değerlendirme Formu

.. Özel Eğitim Uygulama Merkezi. Kaba Değerlendirme Formu .. Özel Eğitim Uygulama Merkezi Kaba Değerlendirme Formu Öğrenci Adı-Soyadı: Değerlendirme Tarihi: Sınıfı: Değerlendiren: AMAÇLAR +/- AÇIKLAMA 1. Ellerini yıkar. 2. Ellerini kurular. 3. Yüzünü yıkar. 4.

Detaylı

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA I DERS NOTLARI ÖĞR. GÖR. COŞKUN ALİYAZICIOĞLU EYLÜL 2017 - TRABZON SLAYT 4 2. Raporlarda Etkinlik Faktörleri Etkin yazım,

Detaylı

Final Touch. FINISHING SCHOOL by Safak Fisek. Kişisel İmaj Yönetimi ve Zarafet sınıfımız açıldı! 09 Mart 2012 Cumartesi

Final Touch. FINISHING SCHOOL by Safak Fisek. Kişisel İmaj Yönetimi ve Zarafet sınıfımız açıldı! 09 Mart 2012 Cumartesi Final Touch FINISHING SCHOOL by Safak Fisek Kişisel İmaj Yönetimi ve Zarafet sınıfımız açıldı! 09 Mart 2012 Cumartesi Son kayıt tarihi : 05 Mart 2012 Pazartesi Bilgi için telefon : 0 532 287 68 38-0 533

Detaylı

PERSONEL KIYAFET UYGULAMA TALİMATLARI

PERSONEL KIYAFET UYGULAMA TALİMATLARI KADIN HASTA DANIŞMANI // KADIN HASTA KABUL-VEZNE KADIN SANTRAL GÖREVLİSİ - REZERVASYON - REFERE KADIN DANIŞMA PERSONELİ Saks mavi gömlek / yelek / etek-pantolon, orta boy topuklu ayakkabı. Saçlar uzun

Detaylı

TİD ÖĞRETİCİ VE TERCÜMAN EĞİTİMİ TERCÜMANLIĞI. Berhan L. Bıyıkoğlu

TİD ÖĞRETİCİ VE TERCÜMAN EĞİTİMİ TERCÜMANLIĞI. Berhan L. Bıyıkoğlu TİD ÖĞRETİCİ VE TERCÜMAN EĞİTİMİ TERCÜMANLIĞI Berhan L. Bıyıkoğlu TÜRK İŞARET DİLİ ÖĞRETİCİ VE TERCÜMANLIK İŞARET VE BEDEN DİLİ İLİŞKİSİ TERCÜMANLIĞI Berhan L. BIYIKOĞLU Berhan L. BIYIKOĞLU TİD ÖĞRETİCİ

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. PROGRAMIN

Detaylı

elif bengü Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM

elif bengü Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM İletişim Nedir? Birey veya bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma süreci iki birim arasındaki mesaj alış-verişi Öğretim Teknolojisinde İletişim Çağdaş eğitim

Detaylı

Eğitim Kataloğumuz 2017

Eğitim Kataloğumuz 2017 Eğitim Kataloğumuz 2017 Etkili İletişim Teknikleri Üst ve orta kademe yöneticiler, işyeri sahipleri, hekimler, memurlar, iletişim sektöründe çalışanlar, şirket sunumlarını yapan görevliler, öğrenciler,

Detaylı

Mesleği/İşi Tanıma. Yapılan işin/mesleğin öğrenilmesi. gereklerinin öğrenilmesi. zorluklarının öğrenilmesi. Aranan niteliklerin

Mesleği/İşi Tanıma. Yapılan işin/mesleğin öğrenilmesi. gereklerinin öğrenilmesi. zorluklarının öğrenilmesi. Aranan niteliklerin HOŞGELDİNİZ! 1 Abteilung 17.03.2012 Alle Rechte bei Robert Bosch GmbH, auch für den Fall von Schutzrechtsanmeldungen. Bireysel Kariyer Planlama Mesleği/İşi Tanıma Yapılan işin/mesleğin öğrenilmesi gereklerinin

Detaylı

RESPECT Projesi : Tedarikçiler için Eğitim. Modül 7. Müzakere Becerileri

RESPECT Projesi : Tedarikçiler için Eğitim. Modül 7. Müzakere Becerileri RESPECT Projesi : Tedarikçiler için Eğitim Modül 7 Müzakere Becerileri Sözlü ile)şim Şunlar sırasında: - Görüşmeler - ve müşteri takibi Alıcılar Dikkat edin! Farklı algılar ve yorumlamalara dikkat edin

Detaylı

İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI SEVİYE 1 DERS MÜFREDATI

İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI SEVİYE 1 DERS MÜFREDATI CEFR Seviyesi: A1 İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMI SEVİYE 1 DERS MÜFREDATI 2017-2018 Ders programı: Ofis saatleri: Birebir dersler: Seviyenin tanımı: Bu seviyenin hedefleri: Dersler 8 hafta sürmektedir. Öğrenciler,

Detaylı

2. SINIFLAR KASIM AYI BÜLTENİ ÇİLEM TEKNECİ-ABİDE AVCU

2. SINIFLAR KASIM AYI BÜLTENİ ÇİLEM TEKNECİ-ABİDE AVCU 2. SINIFLAR KASIM AYI BÜLTENİ ÇİLEM TEKNECİ-ABİDE AVCU TÜRKÇE TEMA: MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK-ERDEMLERİMİZ YAZMA Anlamlı ve kurallı cümleler yazar. Yazılarını görsel unsurlarla destekler Yazdıklarının

Detaylı

Danışman Olarak Hemşire

Danışman Olarak Hemşire ÜNİTE 6 Danışman Olarak Hemşire Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Danışmanın ne olduğunu, Danışmanın yararlarını, Danışmanın kimlere yapılabileceğini? Danışmanın tekniklerini, öğrenmiş olacaksınız.

Detaylı

ANAOKULU 5 YAŞ 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

ANAOKULU 5 YAŞ 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı ANAOKULU 5 YAŞ 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Kim Olduğumuz Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel,

Detaylı

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler.

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler. Gelişim Analizi Küçük Kaşifler Tehlikeli olan durumları söyler. 107 Yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat eder. Giysi ayrıntılarını başarıyla açar ve kapar Ali ALIÇ Temizlik malzemelerini amacına uygun

Detaylı

PEK OKULLARI 2A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur!

PEK OKULLARI 2A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! PEK OKULLARI 2A 2018 2019 KASIM İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! 2.SINIF HAT BİLGİSİ ÜNİTE ADI: OKULUMUZDA HAT / EVİMİZDE HAT AÇIKLAMALAR Okulda iletişim

Detaylı

Olumlu Bir İlk İzlenim Oluşturmanın Yolu Nereden Geçer? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Olumlu Bir İlk İzlenim Oluşturmanın Yolu Nereden Geçer? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim İnsanlar dış görünüşleriyle karşılanır, şahsiyetleriyle uğurlanırlar. Fransızların bu sözü günümüz dünyasında bize ayna tutar. Hayatımızdaki ilk izlenim hemen her konuda çok önemlidir. Karşımızdaki kişi

Detaylı

Acil Bakımda İletişim

Acil Bakımda İletişim Acil Bakımda İletişim Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İletişim Nedir? İletişim, iki veya daha fazla kişi arasında meydana gelen duygu veya düşünce alışverişidir. İletişim hayatımızın her yerinde ve her anındadır.

Detaylı

Etkili Bir Sunuş Gerçekleştirmek. Anadolu Üniversitesi

Etkili Bir Sunuş Gerçekleştirmek. Anadolu Üniversitesi Etkili Bir Sunuş Gerçekleştirmek Anadolu Üniversitesi Sunuş İçeriği Sunuşa hazırlık Sunuşu gerçekleştirme Elektronik görüntü oluşturma Sözsüz iletişim unsurları Sunuş sonrası Önce gerçekler... İnsanların

Detaylı

İş E-Posta. E-Posta - Giriş. Son derece resmi, alıcının ismi yerine kullanılabilecek bir ünvanı var ise. Resmi, erkek alıcı, bilinmeyen isim

İş E-Posta. E-Posta - Giriş. Son derece resmi, alıcının ismi yerine kullanılabilecek bir ünvanı var ise. Resmi, erkek alıcı, bilinmeyen isim - Giriş Sayın Başkan, Sayın Başkan, Son derece resmi, alıcının ismi yerine kullanılabilecek bir ünvanı var ise Resmi, erkek alıcı, bilinmeyen isim Resmi, bayan alıcı, bilinmeyen isim Resmi, alıcı ismi

Detaylı

ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik dönemindeki gençler için arkadaşlık son derece önemlidir. Yapılan araştırmalarda gençlerin haftada en az 9 saatini arkadaşlarıyla birlikte geçirdikleri ve en büyük

Detaylı

2.SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME FORMU Öğretim Yılı

2.SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME FORMU Öğretim Yılı 2.SINIF - 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME FORMU 2017-2018 Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal

Detaylı

İNGİLİZCENİN SEVİYELERİ

İNGİLİZCENİN SEVİYELERİ İNGİLİZCENİN SEVİYELERİ A1 Beginners Elementary Dil Eylemleri Gramer Konuşma İşaretleri Kelime Hazinesi Konular Yönler; Alışkanlıkların ve rutin düzeninin Kendinden bahsetme (kişisel bilgilerin paylaşımı);

Detaylı

REHBERLİK POSTASI -1

REHBERLİK POSTASI -1 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI -1 TARİH: 02.11.2012 Sayın Velimiz, Anaokullarımızda, öğrencilerimizin katılımlarıyla renklenen, çeşitli branş dersleri,

Detaylı

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ŞİİRLER 10 Kasım geldi işte Üzgünüz biz milletçe Atatürk! ü anarız O bizim kalbimizde 10 Kasım geldi işte Koşarız Anıtkabir e Atatürk ü anarız

Detaylı

Flört Teknikleri Tüm Sırlar (Erkekler İçin)

Flört Teknikleri Tüm Sırlar (Erkekler İçin) Flört Teknikleri Tüm Sırlar (Erkekler İçin) Çoğu erkeğin kızlarla yaşadığı problemler arasında kızlarla flört edememek bulunmakdadır. Flört edemediği içinde kızlara çekici gelmemek de ve sadece arkadaş

Detaylı

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS. RUSÇA I RUS101 Bahar 3+0 4

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS. RUSÇA I RUS101 Bahar 3+0 4 Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS RUSÇA I RUS101 Bahar 3+0 4 Önkoşullar Yok Öğretim Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Öğretim Elemanı İngilizce Lisans Seçmeli Zeynep Salgar Polina Antonova

Detaylı

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı Sayfa: 1/5 Revizyon i Açıklama Revizyon No Madde No Yeni yayınlandı. - - - KAPSAM: Kalite Yönetim Birimi Hazırlayan: Duygu SIDDIKOĞLU Kalite Yönetim Birimi Kontrol Eden Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü

Detaylı

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir?

Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Anneye En Güzel Hediye Olarak Ne Alınması Gerekir? Hayatımızın en değerli varlığıdır anneler. O halde onlara verdiğimiz hediyelerinde manevi bir değeri olmalıdır. Anneler için hediyenin maddi değeri değil

Detaylı

SEVGİNİN GÜCÜ yılında Manisa da doğan İlhan Berk, Türk şiirinin en üretken, usta şairlerinden

SEVGİNİN GÜCÜ yılında Manisa da doğan İlhan Berk, Türk şiirinin en üretken, usta şairlerinden Kavrama 1 ECE KAVRAMA 21102516 TURK 101 Ali TURAN GÖRGÜ SEVGİNİN GÜCÜ 1918 yılında Manisa da doğan İlhan Berk, Türk şiirinin en üretken, usta şairlerinden biridir. Şiirlerinde genellikle değişim içinde

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 1

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 1 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 1 15 Kasım 2013 Sayın Velimiz, Anabilim Anaokulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri kapsamında, öğretim

Detaylı

DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMASI

DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMASI DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMASI 2012-2013 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI KÜÇÜKÇEKMECE İNÖNÜ İLK-ORTA OKULU DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞMASI YOK OLAN DEĞERLER KEZİBAN DİNÇ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ ŞUBAT 2013 NEZAKET

Detaylı

Bilgi Sistemleri Direktörlüğü. Kurumsal Mail Yazma Kuralları

Bilgi Sistemleri Direktörlüğü. Kurumsal Mail Yazma Kuralları Bilgi Sistemleri Direktörlüğü Kurumsal Mail Yazma Kuralları Kurumsal Mail Yazma Kurallarının Önemi Globalleşen dünyamızda, akademik ortamda ve iş çevrelerinde yazılı iletişim gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır.

Detaylı

İLETİŞİM UZMANI www.ozguraksuna.com

İLETİŞİM UZMANI www.ozguraksuna.com ÇEVRE MÜHENDİSİ İKTİSAT KONSERVATUVAR PSİKOLOJİ MASTER TRT ANKARA RADYOSU SES SANATÇILIĞI / TV PROG AST / TİYATRO CAPITAL RADIO - NTV AKADEMİSYEN /EĞİTMEN YAŞAM / KARİYER / YÖNETİCİ KOÇU İLETİŞİM UZMANI

Detaylı

Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi. Emre ÜNLÜ

Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi. Emre ÜNLÜ Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi Emre ÜNLÜ Neden okuma yazma öğretmeliyiz? Yaşama katılım Yaşamsal tercihler Okuma yazma Bilgiye ulaşma Bağımsızlaşma Sessel farkındalık Metni

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme İLETİŞİM

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme İLETİŞİM Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme İLETİŞİM Yrd.Doç.Dr. Gülçin Tan Şişman Eğitim Programları ve Öğretim İletişim "Ne kadar çok bilirsen bil, söylediklerin karsındakinin anlayacagı kadardır."

Detaylı

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme Etkin Dinleme DİNLEMEK Dinlemeyi öğrenen kişi, her konuşmadan olumlu bir mesaj alır... İnsan iletişiminin büyük bir çoğunluğu sözeldir. Sözel iletişimin ancak yarısı kısa bir süre sonra hatırlanabilir.

Detaylı

TÜM BİLGİLER KESİNLİKLE GİZLİ TUTULACAKTIR. Anketi Nasıl Dolduracaksınız? LÜTFEN AŞAĞIDAKİ HİÇBİR İFADEYİ BOŞ BIRAKMAYINIZ. İsim:... Cinsiyet:...

TÜM BİLGİLER KESİNLİKLE GİZLİ TUTULACAKTIR. Anketi Nasıl Dolduracaksınız? LÜTFEN AŞAĞIDAKİ HİÇBİR İFADEYİ BOŞ BIRAKMAYINIZ. İsim:... Cinsiyet:... OA TÜM BİLGİLER KESİNLİKLE GİZLİ TUTULACAKTIR İsim:... Cinsiyet:... Doğum Tarihi:... Bugünün Tarihi:... Anketi Nasıl Dolduracaksınız? Aşağıda bazı ifadelerin listesi bulunmaktadır. Lütfen her ifadeyi çok

Detaylı

Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü PROTOKOL KURALLARI

Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü PROTOKOL KURALLARI PROTOKOL KURALLARI Tanışma Tanıştırma -1 İletişim tanışma tanıştırma ile başlar.tanışmada isimlerin doğru söylenmesi gerekir. Tanışmada yeni gelenler var olanlara; Devlet başkanı ve cumhurbaşkanı dışındaki,

Detaylı

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ

ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ ANNE BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ Çocuğun davranışlarının kabul edilebilir bir düzeyde olması, yapıcı ve uyumlu bir birey olarak yetişmesi anne, baba, çocuk iletişimine bağlıdır. Eğer sağlıklı bir iletişim kurulabiliyorsa,

Detaylı

PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ

PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ MAKALE PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ Asuman UĞUR / MPM Uzmanı Her ülkede ve toplumda sosyal davranış kuralları dediğimiz kurallar olan saygı, terbiye ve nezaket kuralları; gelenek ve göreneklerle iç içedir.

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ Tanışıyoruz, Kurallar Her Yerde Okul Kurallarımız

HAYAT BİLGİSİ Tanışıyoruz, Kurallar Her Yerde Okul Kurallarımız 21 Eylül 2018 Değerli velilerimiz merhaba, Eğitim öğretim yılının başında heyecan ve yaz boyunca biriken enerjimizle işte okulumuzdayız. Kapılarımızı öğrencilerimize sevgiyle açtık. Ders araç gereçlerinin

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta X

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta X Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta X Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Blog: muratok.wordpress.com BİR KONUYU SUNARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN KURALLAR; Arkadaşımızla Konuşur gibi sunmalıyız.

Detaylı

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER BEBEKLİK DÖNEMİNDE (0 3 YAŞ) ERKEN TANI İÇİN KRİTİK DÖNEMLER Bebeklik dönemi, gelişimin en hızlı ilerlediği dönemdir. Çevrelerine

Detaylı

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama CÜMLE YÖNTEMİ KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama Okulları için de kullanılmaktadır. Bu yöntemde

Detaylı

İnsan İlişkilerini ve Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar

İnsan İlişkilerini ve Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar İnsan İlişkilerini ve Toplumsal Yaşamı Düzenleyen Kurallar NEZAKET KURALLARI NELERDİR? TEŞEKKÜR EDERİM Dünyada en çok söylenen kelimenin ` Teşekkür Ederim ` kelimesi olduğunu biliyor musunuz? Artık bugün

Detaylı

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu na göre 2008 yılı sonu itibariyle evlatt edindirilen

Detaylı

2. Sınıf Cümle Oluşturma Cümle Bilgisi

2. Sınıf Cümle Oluşturma Cümle Bilgisi Penguenler Güney Kutup Bölgesi'nde yaşayan penguenler çok soğuk ve dondurucu olan kutuplarda rahatlıkla yaşayabilirler. Bunu sağlayan, penguenlerin derisinin altında bulunan kalın yağ tabakasıdır. Bu tabaka,

Detaylı

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi

Dinleme DİNLEME. Dinlemenin Amaçları. Dinlemeyi Etkileyen Faktörler. Motivasyonun, Duyguların ve Amacın Etkisi Dinleme DİNLEME Öğr. Gör. A. Alper ERTEM Dinleyicinin, daha önce söylenilenler ile bir sonra söylenilen cümle arasında bağlantı kurma ve iletişim içindeki işlevini anlama yeteneğidir. Duyma farklılıklar

Detaylı

Bu sunumun telif hakları MMI a aittir.izinsiz kullanılamaz ve çoğaltılamaz. SPOR PAZARLAMASI ve SPONSORLUK EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI

Bu sunumun telif hakları MMI a aittir.izinsiz kullanılamaz ve çoğaltılamaz. SPOR PAZARLAMASI ve SPONSORLUK EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI SPOR PAZARLAMASI ve SPONSORLUK EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI SPONSORLUK PAKETİNİN SUNUMU VE İLETİŞİMİ Nelere değineceğiz? Yazılı sunumda dikkat edilmesi gereken genel kurallar. Sözlü/yüzyüze sunumda dikkat

Detaylı

Kongrenin daha sağlıklı işleyebilmesi için bir kaç konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Kongrenin daha sağlıklı işleyebilmesi için bir kaç konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz. Sevgili Öğrenciler; Atölye Çalışmaları oturum saatlerinize paralel olarak planlanmıştır. Atölye çalışmalarının; temaları, katılımcı sayıları ve ücretleri ile ilgili tüm bilgileri sizlere vermek için aşağıdaki

Detaylı

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER. Bakkaldan. aldın?

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER. Bakkaldan. aldın? 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ismin yerini tutan bir sözcük kullanılmıştır? A) Onu bir yerde görmüş gibiyim. B) Bahçede, arkadaşımla birlikte oyun oynadık. C) Güneş gören bitkiler, çabuk büyüyor.

Detaylı

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (22 Ekim-14 Aralık 2012)

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (22 Ekim-14 Aralık 2012) 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (22 Ekim-14 Aralık 2012) Sayın Velimiz, 22 Ekim 2012-14 Aralık 2012 tarihleri arasındaki ikinci temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz

Detaylı

SUNUMUN ÖNEMİ VE SUNUM TÜRLERİ

SUNUMUN ÖNEMİ VE SUNUM TÜRLERİ Ünite 1 SUNUMUN ÖNEMİ VE Öğr. Gör. Şadiye Nur GÜLEÇ SUNUŞ VE ÖNEMİ Eğitim ve/veya meslek yaşamımız boyunca başarımızın önemli bir kısmı, yazılı, sözlü ve görsel iletişimi ne derece iyi yapabildiğimiz ile

Detaylı

lkokul Eğitim Koordinatörü

lkokul Eğitim Koordinatörü Değerli Velilerimiz, Yılın sonuna yaklaştığımız günlerdeyiz. Bu hafta, her sınıf düzeyinde planlarımıza yer alan göre konuları kaynak kitaplardan, dijital içeriklerden, Fen laboratuvarımızdan, bahçemizdeki

Detaylı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA: Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade

Detaylı

ÖZEL EGEBERK ANAOKULU Sorgulama Programı. Kendimizi ifade etme yollarımız

ÖZEL EGEBERK ANAOKULU Sorgulama Programı. Kendimizi ifade etme yollarımız Disiplinlerüstü Temalar Kim Olduğumuz Bulunduğumuz mekan ve zaman Kendimizi ifade etme Kendimizi Gezegeni paylaşmak Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel, zihinsel,

Detaylı

Metin Edebi Metin nedir?

Metin Edebi Metin nedir? Metin Nedir? Metin, belirli bir iletişim bağlamında, bir ya da birden çok kişi tarafından sözlü ya da yazılı olarak üretilen anlamlı bir yapıdır. Metin çok farklı düzeylerde dille iletişimde bulunmak amacıyla

Detaylı

CEYLANPINAR ANADOLU LİSESİ

CEYLANPINAR ANADOLU LİSESİ CEYLANPINAR ANADOLU LİSESİ GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir ve onların duygularına önem verdiğiniz mesajını göndermek demektir. Toplum hayatının düzenlenmesinde

Detaylı

REHBERLİK GRUP ETKİNLİKLERİ ETKİNLİK 1

REHBERLİK GRUP ETKİNLİKLERİ ETKİNLİK 1 Oyunun Adı: Ben Kimim? Amacı: Görsel algının gelişmesi Hedef kitle : 6-5 yaş REHBERLİK GRUP ETKİNLİKLERİ ETKİNLİK 1 Malzeme: Farklı tiplerde ve özelliklerde küçük oyuncaklar Kişi sayısı: 10-15 kişi. Oyunun

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 4 22 Mart 2013 Sayın Velimiz, Dördüncü rehberlik postamızda sizlerle, Davranış ve Değerler Eğitimi Programı kapsamında

Detaylı

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM. Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen KİŞİLER ARASI İLİŞKİLER ve İLETİŞİM Feriha GÜNAY Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen İki öğenin birbiri ile kurduğu bağlantıya veya etkileşime ilişki denir. Eğer bu tek taraflı ise ilgi olarak tanımlanır.

Detaylı

- Müşteri odaklı hizmet üretmek ve müşterilerle etkili iletişim kurma yöntemleri konusunda bütünsel bir bakış açısına sahip olacaklar,

- Müşteri odaklı hizmet üretmek ve müşterilerle etkili iletişim kurma yöntemleri konusunda bütünsel bir bakış açısına sahip olacaklar, İşletme ve yöneticilerine koçluk danışmanlık hizmetleri Bu program sonunda katılımcılar; - Hizmet sektörünün ve mağazacılığın özellikleri, hizmette ve müşteriye yaklaşımdaki değişmeler ve geleceğin mağazacılık

Detaylı

SEÇMELİ YABANCI DİL DERSLERİ

SEÇMELİ YABANCI DİL DERSLERİ SEÇMELİ YABANCI DİL DERSLERİ YDİ 201 A2.1 Öğrencilerin, Avrupa Birliği Dil Çerçeve Programı doğrultusunda basit bir dil kullanarak kendi özgeçmişi ve yakın çevresi hakkında bilgi verebilmesi ve anlık gereksinimleri

Detaylı

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI ULUSLARARASI GENÇLİK KAMPI-TÜRKİYE ORTAK DEĞERLER, ORTAK GELECEK VE GENÇ LİDERLER Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gençlik Çalışmaları Dairesi ULUSLARARASI GENÇLİK KAMPI-TÜRKİYE

Detaylı

3. SINIF 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Öğretim Yılı

3. SINIF 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Öğretim Yılı 3. SINIF 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade etme yollarını sorgulama;

Detaylı

İLETİŞİM İyi iletişimin ön koşulları: İletişimin ilkeleri şunlardır: Saygı: Saydamlık Somutluk Empati:

İLETİŞİM İyi iletişimin ön koşulları: İletişimin ilkeleri şunlardır: Saygı: Saydamlık Somutluk Empati: İLETİŞİM İletişim bilgi üretme, aktarma ve anlamlandırma sürecidir. Pek çok etkinlik iletişim sayılabilir. Genel anlamda iletişimin gerçekleşmesi için iki sistem gereklidir. Bu sistemler iki insan, iki

Detaylı

İSTEDİĞİM KİŞİ İLE EVLENEBİLİR MİYİM

İSTEDİĞİM KİŞİ İLE EVLENEBİLİR MİYİM İSTEDİĞİM KİŞİ İLE EVLENEBİLİR MİYİM Turkiska KENDİNİ TANIYOR MUSUN? AŞAĞIDAKİ SEÇENEKLERİN HANGİSİNDEN TEDİRGİNSİN?...... istediğin kişi ile evlenemeyeceğine?... aynı çinsiyete sahip birine aşık olamayacağına?...

Detaylı

İşte bu, kişileri birbirlerinden ayıran özelliklerin tümüne, kişinin Girişimcilik Profili diyoruz.

İşte bu, kişileri birbirlerinden ayıran özelliklerin tümüne, kişinin Girişimcilik Profili diyoruz. KİŞİNİN GİRİŞİMCİLİK PROFİLİ Her insanın vücut yapısı nasıl ki her spora uygun değilse, her insanın çeşitli özellikleri de onun her türlü girişim i yapmasına uygun değildir. Bir başka deyişle, kişinin

Detaylı

ÇEVREMİZ VE BİZ 1.park 2.büfe 3.okul 4.banka 5.otel 6.market 7.alışveriş merkezi 8.kafe 9.hastane 10.köprü 11.nehir 12.kafe 13.spor salonu 14.

ÇEVREMİZ VE BİZ 1.park 2.büfe 3.okul 4.banka 5.otel 6.market 7.alışveriş merkezi 8.kafe 9.hastane 10.köprü 11.nehir 12.kafe 13.spor salonu 14. ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70005Γ) ÇEVREMİZ VE BİZ 1.park 2.büfe 3.okul

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. Doç. Dr. Bahar Baştuğ

İLETİŞİM BECERİLERİ. Doç. Dr. Bahar Baştuğ İLETİŞİM BECERİLERİ Doç. Dr. Bahar Baştuğ AMAÇ VE HEDEFLER Hasta ve hasta yakınları, çalışma arkadaşları ile iletişimi ve ilişkileri geliştirmek için iletişim adına temel bilgileri vermek Hedef, etkin

Detaylı