Web Tasarım Kavramları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Web Tasarım Kavramları"

Transkript

1 Web Tasarım Kavramları Bölüm 1. Bilgi Mimarisi - Bir Web Sitesini Planlama Giriş Bir web sitesinin planlama aşaması oldukça zahmetli bir süreç olabilir. Bu süreçte işinize karışacak birçok kişi olacaktır. Aynı zamanda kendi tercihlerinizi de uygulamak isteyebilirsiniz. Ancak bu aşamada aslında en önemli nokta, tek önemli şey şudur: Web sitesinin hedef kitlesinin düşünceleri. Bu dokümanda bir web sitesinin planlama aşamasına ve bilgi mimarisi adı verilen bir disipline değinilecektir. Bu disiplin şunları içerir: Hedef kitle Beklenilen bilgi ve servisler Bunların nasıl sunulacağı İnşa edilecek siteyi planlamalısınız Bu bölümde bir sitenin nasıl planlanmaya başlanacağı örnek bir senaryo üzerinden anlatılacaktır. Buradaki örnek senaryo The Dung Beatles (TDB) adı verilen bir müzik grubunun ihtiyacı olan bir web sitesine yöneliktir. TDB ye giriş Grup bilgisi aşağıdaki şekildedir: İngiltere de tanınan bir müzik grubudur. Bu grup 6 ay içerisinde ABD ye turne gerçekleştirecektir. Amaç, ABD tanınırlığını artırmak. Grubun istekleri özet bir şekilde şunlardır: Fanların buluşma noktası Grup tanıtımı Turne bilgileri Para geliri Hedef kitlesi de aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir: Fanlar Grubu tanımayan müzik severler

2 Müzik grubunun isteklerine yönelik hazırlanan kaba taslak bir diyagram Şekil 1 de görülmektedir. Şekil 1. Müşteri ne istiyor? Bir web sitesi haritası çizme Web sitesi haritası genellikle organizasyon diyagramı şeklinde çizilir. Ancak bu diyagramları biraz daha bilgi ekleyerek oluşturmak daha verimli olmaktadır. Şekil 2 de istenilen web sitesinin haritası görülmektedir. Bu haritada istenilen her şey mevcut olmakla birlikte bilgilerin gruplandırılmadığı görülmektedir.

3 Şekil 2. Web sitesi yapısının ilk ürünü Bu diyagramın üzerinden geçilerek bir gruplandırma yapıldığı takdirde daha uygun bir site haritası ortaya çıkmıştır. Bu harita Şekil 3 de görülmektedir.

4 Şekil 3. Gözden geçirilmiş site yapısı Sayfaların isimlendirilmesi Sayfaların isimlendirilmesi bir web sitesi için oldukça önemlidir. Ziyaretçiler site içerisinde yollarını bulabilirler. Arama motorlarında sayfalarınızın bulunmasını kolaylaştırır. Detay ekleme Sayfalar hakkında her şeyi en başında belirlemek zorunda değilsiniz. Ancak sayfaların içerikleri hakkında özet bir takım bilgileri planlama aşamasında belirlemek oldukça faydalı olacaktır. Site yapısı oluşturulduktan sonra aşağıdaki Şekil 4 de görüldüğü gibi özet içerikleri yazarsanız ileride rahat edersiniz.

5 Şekil 4. Ana sayfanın, sayfa detayları Not: Bu materyalin orijinali Jon Lane tarafından yazılmış ve öncelikle Opera Web Standarts Curriculum çalışmasının bir parçası olarak, 6: Information Architecture - Planning out a web site adresinde daha sonra ise W3C Web Standarts Curriculum çalışmasının bir parçası olarak Information Architecture - planning out a web site adresinde yayınlanmıştır. Bu materyal de orijinal materyal gibi Creative Commons Attribution, Non Commercial - Share Alike 2.5 lisansı ile lisanslanmıştır.

6 Web Tasarım Kavramları Bölüm 2. İyi Bir Web Sayfası Neye İhtiyaç Duyar Giriş İyi bir web sitesinin ve web sayfalarının neler içermesi, nasıl olması gerektiğine dair bir takım bilgileri, önceki örneğimizden devam ederek anlatmaya çalışacağız. Bütün bu bilgiler web sayfaları geliştirilmeden önce bilinmesi gereken önemli noktalardır. Ana sayfa Yanlış anlama: Birçok insan göreceği ilk sayfa olan ana sayfa ile işe başlayalım. Ana sayfadan başlamak genellikle iyi pratik değildir. Sitenin tamamı ana sayfa değildir. Herşeye ilişkin bilgi ve bağlantı ana sayfada yer almak zorunda değil. Yanlış anlama: Ziyaretçiler ilk olarak ziyaret edeceği sayfa ana sayfamız olacak. Ziyaretçiler genellikle sitenizin alt sayfalarına gelirler. Direk adres yazarlar. Arama motorları kullanırlar. Ne yapılmalı? Bilgi güzel bir şekilde kategorilere ayrılmalı ve her bilgi kendi sayfasında sunulmalı. Ziyaretçiler geldikleri sayfada aradıklarını bulabilmeli ve orada diğer sayfalara geçiş yapabilmeliler. Ana sayfada yalnızca en önemli şeyler verilmeli ve oradan alt sayfalara bağlantılar yardımıyla erişim sağlanmalı. Navigasyon Yanlış anlama: Her sayfa en fazla üç tık ötede olmalı. Site derinliğine göre sayfalar birden fazla bağlantı aracılığıyla ulaşılabilir. Önemli olan ziyaretçilerin aradığını bulabilmesi ve nerede olduğunu ve nereye nasıl gideceğini bilmesi. Şekil 1 de Opera web sitesi örneği görülmektedir.

7 Şekil 1. Opera geliştirici web sitesi örneği Diğer ortak elemanlar Navigasyonun yanı sıra sitelerin kimliklerine de dikkat etmek gerekir. Logo Başlık Renk Bağlam herşeydir

8 Her sayfa eşsiz olmalıdır. Bir web sayfası bir veya birkaç şey yapmalı ve yaptığı şeyleri iyi yapmalı. İlgili içerik İçerik ilgili ve ayrık olmalıdır. Matıksal olarak sıralı olmalıdır. Başlıklar Her bir bölüm bir başlık ile gösterilmelidir ve kısaca bilgi verilmelidir. Kullanılabilirlik Bir site, akla yatkın ve beklenilen şekilde çalışmalı. Kişilere kullanılabilirlik analizi yaptırılmalı ve aşağıdaki sorulara cevap aranmalıdır. Aradıkları sayfaları bulabiliyorlar mı? Site içi arama onlara ilgili içeriği gösteriyor mu? Resim, ses ve video dosyaları tarayıclarında çalışıyor mu? Herhangi bir şeyden rahatsız oldular mı? Herhangi bir şey hoşlarına gitti mi? Erişilebilirlik Site, engelli kişiler tarafından erişilebilir ve kullanılabilir olmalı. Görme engelliler, renk körleri vb. Not: Bu materyalin orijinali Mark Norman Francis tarafından yazılmış ve öncelikle Opera Web Standarts Curriculum çalışmasının bir parçası olarak, 7: What does a good web page need? adresinde daha sonra ise W3C Web Standarts Curriculum çalışmasının bir parçası olarak What does a good web page need adresinde yayınlanmıştır. Bu materyal de orijinal materyal gibi Creative Commons Attribution, Non Commercial - Share Alike 2.5 lisansı ile lisanslanmıştır.

9 Web Tasarım Kavramları Bölüm 3. Renk Teorisi Giriş Renk veya grafikler olmasaydı bütün web siteleri Jakop Nielsen in rüya sitesi gibi olurdu. Bir siteye kullanılabilirliğini azaltmadan stil vermek mümkündür. Dizayn eden kişiler olmasanız da renk hakkında belli bilgiler edinerek uyumlu görünümlü web siteleri oluşturabilirsiniz. Renkler web sayfalarında hexadecimal (hex) notasyon kullanılarak belirtilir. Örn. (Beyaz: #ffffff) Renkler, açık renkler, koyu renkler Üç çeşit renk mevcuttur. Ana renkler Başka renklere ihtiyaç duymadan oluşturulabilen renkler. Kırmızı (#ff0000) Sarı (#ffff00) Mavi (#0033cc) İkincil renkler Ana renklerin birleşimiyle oluşan renkler. Kırmızı + Sarı = Portakal rengi (#ff9900) Sarı + Mavi = Yeşil (#00cc00) Mavi + Kırmızı = Mor (#660099) Üçüncül renkler İkincil renklerin birleşiminden oluşan renkler.

10 Şekil 1. Önemli renkler Önemli terimler Açıklık - Tint: Bir rengin beyaz eklenmiş hali Ton - Tone: Bir rengin gri eklenmiş hali Gölge - Shade: Bir rengin siyah eklenmiş hali Şekil 2. Renk paleti Renk şemaları Bir web sayfası dizayn edilirken bir renk şeması tercih edilir. Bir veya daha fazla ana renk tercih edilir. Bu renklerin renk şemasına göre farklı tonları web sayfasında kullanılır. Başlıca renk şemaları Tek renkli (monochromatic) renk şeması

11 Tamamlayıcı (complementary) renk şeması Üçlü (triadic) renk şeması Dörtlü (tetradic) renk şeması Şemalara göre uygun renk tonları Color Scheme Designer web sitesi yardımıyla belirlenebilir. Tek Renkli (Monochromatic) Renk Şeması Tamamlayıcı (Complementary) Renk Şeması

12 Sıcak ve soğuk renkler

13 Üçlü (triadic) renk şeması

14 Dörtlü (tetradic) renk şeması

15 Not: Bu materyalin orijinali Linda Gion tarafından yazılmış ve öncelikle Opera Web Standarts Curriculum çalışmasının bir parçası olarak, 8: Colour Theory adresinde daha sonra ise W3C Web Standarts Curriculum çalışmasının bir parçası olarak Colour theory adresinde yayınlanmıştır. Bu materyal de orijinal materyal gibi Creative Commons Attribution, Non Commercial - Share Alike 2.5 lisansı ile lisanslanmıştır.

16 Web Tasarım Kavramları Bölüm 4. Bir site çerçevesi oluşturma Giriş Bu bölümde bir ticari web sitesinin tasarımının nasıl yapılacağını öğreneceksiniz. Bu bölümde öğreneceğiniz adımları kullanarak bir kontrol listesi oluşturup, bunu ileride tasarlayacağınız sitelerde, müşterileriniz ile iletişim kurarken kullanabilirsiniz. Bu bölümde özetle aşağıdaki adımlar anlatılacaktır. Her ne kadar renk ve dizayn önemli olsa da, müşterilerinizin web sitesi ile ne amaçladıklarını anlamak, web sitesinin görünümü üzerinde ciddi bir etki oluşturacaktır. Tasarım aşamasına geçmeden önce, müşterinizin ihtiyaçlarını belirleyecek bir kontrol listenizin olması gerekmektedir. Şirketin önceki reklam çalışmalarından ve marklaşma bilgilerinden haberdar olmalısınız. Bu sitenin tasarımında etkin bir rol oynayacaktır. Temin ettiğiniz bilgiler doğrultusunda, sitenin görsel tasarımını gerçekleştireceksiniz. Böylelikle müşteriniz bu tasarım üzerinde size yol gösterebilecek. Ne bilmelisiniz Görsel dizayndan önce site ile ne amaçlandığını öğrenmelisiniz. Alışveriş sitesi Uzun vadeli site Kısa vadeli, belli bir hedef kitlesi olan site Günce yer alacak mı? Fotoğraf olacak mı? Şirketin kurumsal kimliği mevcut mu? Logosu mevcut mu? Ürün ve servislerini markalaştırmış mı? Eğer kurumsal kimlik yok ise bunun için profesyonellerden yardım alabilirsiniz. Eğer mevcutsa, varolan kurumsal kimliği üzerinden, web sitesi kimliği oluşturulabilir. Site, engelliler de dahil olmak üzere kişiler tarafından kolay kullanılabilir olmalı HTML ve CSS yardımıyla basit kod yazmalı ve tasarımınızı aynı ölçüde basit tutmalısınız. Mümkünse Flash kullanmamaya özen gösterin.

17 JavaScript kullanacağınız noktaları özenle seçin ve dikkatli kullanın. İlk adımlar Bu bölümde örnek bir ticari kuruluş üzerinden, atılması gereken ilk adımları öğreneceksiniz. Bu örnekte, şirketin kurumsal kimliği, logosu ve site içeriğinin önceden hazırlanmış olduğu varsayılmıştır. Eğer bunlar mevcut değilse sizlerin bunları hazırlaması gerekmektedir. Geliştirici olarak, tasarıma başlamadan önce aşağıda yer alan listedeki bilgileri müşterinizden edinmelisiniz. Şirket hayal ürünü olsa da, bu liste hayal ürünü değildir. Bu listeyi, muhakkak uygulamanız gerekmektedir. 1. Web sitesinin adı: Web sitesinin adı, şirketin online çalışmaları ile örtüşmeli. Bu örnekte web sitesinin adı, şirketin adı olan Wiki Whatevers. Şirket aynı zamanda bir slogan da kullanmak isteyebilir. Bu durumda, logo, şirket adı (web sitesi adı) ve slogan birlikte web sayfasında yer alır. 2. Logo ve marka: Şirketin bundan önce oluşturduğu her türlü materyali isterim. Örneğin broşürler, reklam kampanayaları, logo vb. bilgiler. Bunlar dahilinde şirketin kimliğine ilişkin ciddi bilgi sahibi olurum. Eğer logo, kimlik vb. mevcut değilse profesyonellere bu işi sevk ederim. 3. Web sitesi alan adı: Web sitesi adı ile birlikte web sitesinin alan adını araştırır ve bu adın müsait olup olmadığını kontrol ederim. Buna her ne kadar mecbur olmasam da şirketin alan adı, tasarım üzerinde etkili olabileceğinden, ilgili alan adının alınabileceğinden emin olurum. 4. Rekabet araştırması: Rekabet halindeki diğer şirketlerin, web sitelerinin tasarımı, grafikleri, içeriğini inceleyerek eşit düzeyde, mümkünse daha iyi bir alt yapı oluşturmaya çalışırım. 5. Bilgi mimarisi: Sitede tam olarak ne sunulacak, navigasyon nasıl gerçekleştirilecek? İleride web sitesi, genişleyecek mi, eklentiler yapılacak mı? 6. Site içeriği: Site içeriği hazır mı? Eğer mevcutsa, navigasyon, tip tasarımı ve sayfa düzenini daha iyi belirleyebilmek için bu içeriği hemen edinmelisiniz. İçeriği gruplandırmak da faydalı olacaktır. Eğer içerik yoksa, tasarımı bekletmelisiniz. 7. Web barındırma (hosting) şirketlerinin araştırması: Siteye ev sahipliği yapacak olan sunucuları tahsis eden web barındırma şirketlerinin araştırılması, müşterinizin hali hazırda bir şirketi varsa bile önemlidir. Alternatifler her zaman önemlidir. Bakılacak özellikler şunlar olabilir: a. Veritabanı sistemleri ve erişimi b. Ziyaretçi limitleri c. Veri limitleri d. Çalışma zamanı istatistikleri 8. Yönlendirilmiş ayrılma: Müşteriniz, ziyaretçileri web sitesini terkederken bunu kontrol etmek istiyor mu? Örneğin çıkmadan önce, anket yapmak, reklam göstermek, yönlendirme yapmak gibi hedefleri mevcut mu?

18 9. Son teslim tarihleri: Sitenin ne zaman hayata geçeceğini net olarak belirleyin. Bu örneğimizdeki site gibi küçük sitelerin hayata geçmesi için 8 hafta yeterlidir. Bunlar hazırsa, planlamaya başlayabilirsiniz. Planlama aşamasında arama motoru uzmanlarına danışmanızda da fayda vardır. Hayali örnek site Wikiler için açık kaynak kod sunan bir site tasarlamanız isteniyor. Sitenin adı Wiki Whatevers olarak belirlendi. Hizmet ücretsiz olduğundan ötürü, reklamlar, bağışlar vb. diğer faaliyetler aracılığı ile gelir etmek istenmekte. Sitenin içeriği hazır: kod örnekleri, programcıların biografileri, makaleler vb. Veritabanı olarak MySQL tercih edildi. Ve yüksek trafiği karşılayacak uygun bir web barındırma şirketi belirlendi. Şimdi elimizde olan verilerle işleme başlayalım. 1. Şirketin önceki logosunun sayısal hali hazırlanacak. a. Tarayıcı ile logo taranacak. b. Photoshop, Gimp vb. program ile işlenecek. c. Minimum 72 dpi çözünürlükte kaydedilecek. Hızlı indirme için. 2. Progamcıların fotoğrafları, çalışanlar sayfasında görüntülenecek. a. Fotoğraflar sayısal formda temin edilecek. b. 300 dpi olmasına özen gösterilecek. 3. Müşteri bir günce kullanmak istiyor. Bu sebepten ötürü, hazır günce servisi sunan bir web barındırma şirketi ile anlaşıldı. 4. FTP programı kullanarak, (örn. Filezilla, fireftp vb.) hazırlanmış olan statik bir İnşa halinde sayfasını alanıma yükleyeceğim. a. Klasik inşa halinde sayfası iticidir. b. Bunun yerine şirketin kısa bir tanıtımı, siteden sunulacak servislerin kısa bir açıklaması daha güzel olur. c. Sitenin açılış tarihi de burada kullanıcılara gösterilmelidir. d. İsteyen kullanıcıların, e-posta ile haberdar edilmek için bilgi bırakmasına izin verilmelidir. 5. Alınan içerik ve bilgiler ışığında ve reklam talepleri doğrultusunda sitenin mimarisi hazırlanacaktır. 6. Logodaki renkleri kullanarak, müşteriye birkaç renk şeması önereceğim. 7. istock, Comstock vb. fotoğraf sitelerinden işle ilgili fotoğraflar ve çizimler seçeceğim. Lisans problemi olmayacak. Logo Logo bir markanın en önemli parçalarından bir tanesidir. İşe başlamadan önce logonun ve uygun kimlik bilgilerinin olduğundan emin olun. Eğer yoksa edinmek için önerilerde bulunun. Wiki Whatevers şirketinin logosu ve renkleri Georgia Tech üniversitesinden alınmış, zira kurucuları oranın mezunu. Ve logo basılı halde mevcut.

19 Sorun şu: Bu basılı bir logo ve CMYK formatında. Bu logoyu renklerini bozmadan web için uygun hale, yani RGB formatında getirmek gerek. Bunun için aşağıdaki alternatifler mevcut: Baskı renklerini tespit et. Logonun, yazıcıdan bir çıktısı alındıktan sonra, yine yazıcıdan bu çıktıda kullanılan renklerin neler olduğu bilgisi edinilebilir. Yazıcılar genellikle Pantone renkleri kullanırlar. Pantone Renk uyarlama sistemi ile bu renklerin hangi web renklerine karşılık geldiği tespit edilebilir. Bu uyarlama sistemi de genellikle yazıcılarda mevcuttur. Dolayısıyla bu araçlara ek para ödemek gerekmeyebilir. Logo, Georgia Tech üniversitesinin renklerinden oluştuğu için, üniversitenin web sitesi ziyaret edilerek ilgili renkler tespit edilebilir. Web sitesinin bir ekran görüntüsü kaydedilir ve istenilen noktalardaki renkler çeşitli grafik programları yardımıyla öğrenilir. Göz ile tepit yapmaya çalış. Logoyu tara ve Photoshop un Pantone Renk Değiştirici sistemi ile renkleri tespit et. Nadiren de olsa, kurumsal kimliği olmayan şirketlerle karşılaşabilirsiniz. Bu tür şirketler sizin tasarımlarınızı kabul edecektir. Bunlar için uygun bir tasarım yapabilir ya da kurumsal kimlik için, profesyonellere başvurabilirsiniz. Sayfa Düzeni Basitlik için burada bir sayfa düzeni seçtim. Seçilen sayfa düzeninde, bir günce düzeni tercih edildi. En güncel gelişmeler sayfanın en üstünde gösterilecek. Sayfa, katlama düzeninde olacak. Bir gazete sayfası gibi, yenilikler sayfanın katlanmış üst kenarında, eski bilgiler ise katlanmış alt tarafında kalacak.

20 Amaç ziyaretçinin, dikkatini üst taraftaki yeniliklere çekmek olacak. Aşağıdaki şekilde, bu görülmektedir. Seçilen düzen tüm site boyunca aynı kalacak. Tutarlılık önemlidir. Yukarıdaki şekilde görünen içeriklerin açıklamaları aşağıda verilmiştir. 1. Başlık: Küçük olacak, sayfada çok yer kaplamayacak. Logo geleneksel yerinde olacak ve ana sayfaya geçiş için kullanılacak. 2. Navigasyon: Başlığın hemen altında olacak. Aynısı bir de altbilgi kısmında olacak. Eskiden kalma alışkanlık ancak ekran okuyuclar için ideal. Aynı zamanda gezintiyi de kolaylaştırır. 3. En yeni günce girdisi: İlk gösterilecek bilgi olacak. Dikkat çeken noktada. 4. Önceki günce girdileri: Önceki girdileri okumak isteyenlere, alt tarafta gösterilecek.

21 5. Sağ sütun: Günce içeriğine kategorik bir şekilde erişmek, arşivlere erişmek ve diğer içeriğe erişmek için kullanılacak olan bağlantılar yer alacak. 6. Alt bilgi: Alt bilgi de oldukça önemlidir. Şirket hakkında genel bilgi, küçük bir logo, site bağlantıları vb. bilgiler alt bilgi kısmında da gösterilirse oldukça faydalı olur. 7. Reklam: İki reklam alanı mevcuttur. Ana içerik ve önceki güncelerin hemen altında. Kullanıcıyı çok fazla rahatsız etmeden verilmelidir. Bir sitede reklam yapmak hakkında Reklam alınırken, sitenin içeriğine uygun reklamların gösterilmesi müşterinizin lehine olacaktır. Bunun için Google Adsense gibi içerik ilgili reklamlar sunan servisleri tercih edebilirsiniz. Reklam almadan önce, sitenizde gösterilen reklam bilgilerinin, arama sonuçlarını nasıl etkileyeceğini öğrenmek için, bir arama motoru optimizasyon uzamnından (SEO) yardım almalısınız. Aşağıdaki bağlantıları takip ederek siz de bu konuda bilgi birikiminizi artırabilirsiniz. Intelligent site structure for better SEO!, Joost de Valk. Semantic HTML and search engine optimization, Joost de Valk. How Affiliate Programs Can Affect Search Rankings, Fredrick Marckini. New Report Explores how PPC Rank Affects Traffic, Jennifer Laycock. Buna mecbur olmasanız da bu konuda bilginizi artırmak, işinize daha profesyonel yaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Sayfa düzeninin, doğrulama ve müşteri ile kontrol edilmesi Kodlamadan önce sayfa düzenini müşteri ile paylaşmalısınız. Müşterinizden onay aldıktan sonra sayfa düzenini kodlayarak, W3C vb. kurumların doğrulama servislerinden faydalanarak sayfalarınızın standartlara uygun olup olmadığını doğrulamalısınız. Diğer bir önemli nokta erişilebilirliktir. Engelli kişilerin de sayfanızı gezebileceğinden emin olmalısınız. Bunu özel uygulamalar yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz ancak bizzat engelli kişilerden bu konuda yardım almak en etkili yöntemdir. Sayfa düzeninizi, farklı işletim sistemlerinde ve farklı web tarayıcılarda test etmelisiniz. Bu işlemlerinizden sonra müşterinizi, sayfa düzeninin kodlandığı ve doğrulandığı konusunda bilgilendirmeli ve diğer tasarım aşamalarına geçmelisiniz. Bunları yapmadan diğer aşamalara geçmeye çalışırsanız sık sık geri dönüşler yaparak, iş yükünüzü artırmış olursunuz. Özet Renk ve grafiklerden önce web sitesinin üzerinde oturacağı temeli bina etmek çok önemlidir. Not: Bu materyalin orijinali Linda Gion tarafından yazılmış ve öncelikle Opera Web Standarts Curriculum çalışmasının bir parçası olarak, 9: Building up a site wireframe adresinde daha

22 sonra ise W3C Web Standarts Curriculum çalışmasının bir parçası olarak Building up a site wireframe adresinde yayınlanmıştır. Bu materyal de orijinal materyal gibi Creative Commons Attribution, Non Commercial - Share Alike 2.5 lisansı ile lisanslanmıştır.

23 Web Tasarım Kavramları Bölüm 5. Renk şemaları ve tasarım maketleri Giriş Web sitesinin mimarisini ve çerçevesini müşterinize gösterip onay aldıktan sonra sitenin, renkler ve grafik öğeler kullanarak nasıl görüneceğine karar vermeniz gerekir. Bu bölümde bundan bahsedilecektir. Temel fikrimiz basit tut olacaktır. Böylelikle daha geniş kitlelere hitap edebilirsiniz. Bu bölümde değinilecek konular şu şekildedir: Başlıklar, alt başlıklar ve gövde için tipografiye karar verme ve diğer tipografik özelliklere karar verme Web sitesi için farklı renk kombinasyonları planlama Müşterinizin renk ve grafiklere karar verebilmesi için maket inşa etme Sitenin yayına başlamasından önce yapılacak olan testin planlanması İlk adım: tipografiye karar verme Bir sonraki bölümde tipografinin detaylarına bakacaksınız ancak bu bölümde bunlara giriş yapacağız. Yazı tipleri, metin, rakam ve karakterler ve diğer sembolleri göstermek için kullanılırlar. Yazı tipleri belli kriterlere göre sınıflandırılırlar. Aile (sans-serif, serif vb.) Stil (yatık, normal vb.) Biçim (normal, küçük harf vb.) Ağırlık (koyuluk vb.) Esneme (yükseklik veya genişliğin değişimi) Tipografi, bir metnin düzenlemesi ve görüntüsüdür. Dolayısıyla yazı tiplerinin nasıl görüntülendiği ile ilgilenir. Sayfalarınızda tipografinin görüntüleme durumunu belirlemek için kullanacağınız en etkili araç CSS olacaktır. Bir web sitesinin tasarımında verilen ilk kararlardan birisi kullanılacak olan yazı tipini belirlemektir. Çok fazla yazı tipi kullanılırsa, kullanıcılarda soru işaretleri oluşur. Öte yandan tek bir yazı tipi çok monoton olur.

24 Bu noktadaki öneri, başlıklar ve alt başlıklar için bir yazı tipi ve gövde metinleri için bir yazı tipi seçimi yapmaktır. Böylelikle sayfalarda devamlılık duygusu sağlanır. Ayrıca reklam verenler, reklamlarında zaten çok fazla yazı tipi kullanacaklardır. Genellikle gövde metinleri için Verdana ve başlıklar için ise Times Roman veya Georgia kullanılır. Verdana sans-serif ailesinden, diğer ikisi ise serif ailesinden yazı tipleridir. Bu örnekte gövde Verdana olarak belirlenirken, başlıklar, logodan ötürü Arial Black olarak belirlendi. Bazen ihtiyaçlara göre de yazı tipi seçimleri gerçekleştirilir. Yazı tipleri hakkında 4 ana yazı tipi mevcuttur. Serif sans-serif El yazısı Özel yazı tipleri (monospace vb.) İlk dikkat edilmesi gereken şey, aynı ebat değerine sahip olmalarına rağmen, yukarıdaki tüm metinlerin aynı boyutta görünmediğidir. Diğer dikkat edilmesi gereken nokta, tüm sistemlerde aynı yazı tipleri bulunmayabilir. Bundan ötürü yazı tipi belirlemelerinde, isim bilgisinin yanı sıra yazı tipi ailesi bilgisini de vermek yerinde olacaktır. Tüm sistemlerde aynı şekilde görünecek içerik için, metinlerin resim halinde sayfalara konulması gerekir ki bu da iyi bir pratik değildir. Yazı tipini tamamen kontrol etmeye çalışmanız iyi bir pratik olmaz. Bunun yerine basit düşünüp yalnızca bir iki yazı tipi ailesine karar verirseniz rahat edersiniz. Okunabilirlik hakkında Sitenizin kullanıcıları, serif, sans-serif yazı tipleri hakkındaki ayrımı bilmeyeceklerdir. Bununla da ilgilenmezler. İlgilendikleri tek şey web sitenizdeki yazıların okunabilirliğidir. Bundan ötürü aşağıdakilere dikkat etmeniz gerek: Yazı tipi boyutunuz, farklı tarayıcı çözünürlüklerinde görüntülenebilecek büyüklükte olmalıdır. Buna ulaşmanın en kolay yolu, pixel cinsinden boyut bilgisi vermek yerine yüzde ya da ems cinsinden boyut bilgilerini vermektir. CSS kullanarak bunu yapabilirsiniz.

25 Arka plan ve metniniz arasında yeterli kontrast bulundurmalısınız. Yeterli kontrast olmazsa, kullanıcılar, metni seçmekte zorlanır ve okuyamayabilirler. Başlıklar, gövde metninden elbette büyük olmalıdır. Sayfanın hızlı bir şekilde gezilmesini ve içeriği hakkında ön bilgi alınmasını kolaylaştırır. Gövde metninizin, tarayıcı ekranının genişliğinin tamamını kaplayacak şekilde olmamasına dikkat etmelisiniz. Tarayıcının eninin tamamını kaplayan sayfalarda ziyaretçiler bilgileri okurken, gözlerinin yanı sıra başlarını da çevirmek zorunda kalır ve odaklanamayarak, içeriği iyi bir şekilde okuyamaz. Aynı zamanda hoş bir arka plan sunarak gözlerin yorulmasını da engelleyebilirsiniz. Aşağıda farklı çözünürlüklerde aynı şekilde okunabilen örnek bir güzel sayfa görülmektedir. Her ne kadar hedef kitleye göre değişse de genellikle, uygun bir satır genişliğinin ortalama karakter civarında olması gerektiği tavsiye edilir. Son olarak tipografinizi test edip herhangi bir yazım hatası yapmadığınızdan emin olursanız güzel bir sayfa yapmış olursunuz. İkinci adım: tipografi eklemek Sitede kullanılacak olan yazı tiplerine karar verildikten sonra yapılacak iş başlıklar, alt başlıklar ve gövde metinlerinin düzenlemesini gerçekleştirmektir. Örneğimizde önceden oluşturmuş olduğumuz site çerçevesini müşterimiz beğendi. Dolayısıyla bunun üzerinden devam edeceğiz. Sitenin çerçevesi oldukça kaba bir çizimdir. Bunun bir örneği aşağıdaki şekilde görülmektedir.

26 Sıradaki aşamada bu çerçeve içerisine örnek metinler ve logo konulmalıdır. Site çerçevemizin örnek metinler ve logo eklenmiş hali aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. Şekilden de açıkça görüldüğü gibi site çerçevesi renk kazanmış ve sitenin akışı net bir şekilde sergilenmiştir. Sitenin içerisinde kullanılan örnek yazılar el ile yazmak zorunda değilsiniz. Bu tür yazıları sizin hazırlayan Lorem Ipsum hazırlayıcı siteler mevcuttur. Burada hazırlanmış olan örnek içerik, site yayına başlamadan evvel gerçek içerikle doldurulacaktır.

27 Hizlamaya dikkat etmek Gövde metninin hizalanması da önemlidir. Gövde metinleri genellikle sola yaslanarak hizalanır. Aşağıda, yapılan tercihin ayrıntılı bir şeklini görmektesiniz.

28 Logo, şirket adı ve slogan yan yana durmaktadır. Logo biraz küçültülmüş ve şirket adı logonun üst kısmı ile hizalanacak şekilde ayarlanmıştır. Şirket adının altında kalan kısım, logonun altına kadar slogana ayrılmıştır. Bu noktada başlıklar için ilk seçilen Georgia yazı tipinin çok uygun olmayacağına karar verdim. Ve burada logo ile benzer fakat aynı zamanda gövde metni ile de farklı bir yazı tipi olan Arial Black yazı tipini seçmenin daha uygun olacağını düşündüm. Gövde metninin logo ve başlığa nazaran biraz içeriden başladığına dikkat edin. Burada tüm içerik aynı hizada olabilirdi. Ancak gövde metninin biraz daha içeride olması, ziyaretçinin hızlı bir şekilde başlıkları gezebilmesine olanak tanımaktadır. Böylece daha uygun bir sayfa akışı olacağına karar verdim. Gövdeyi bu şekilde içeriye almanın bir diğer faydalı tarafı ise, gövde metninin sınırlarını bir boşlukla belirlemek ve okuyucuya daha iyi bir okuma tecrübesi sağlamaktır. Sizler de web sayfalarını ziyaret ederken, bu tür ayrıntılara dikkat edin ve hangi sayfalarda kendinizi daha rahat hissettiğinizi anlamaya çalışarak, bu tür tasarımlara aşina olmaya çalışın. Bu noktada neden alt başlıklarda da Arial Black seçmediğim sorulabilir. Alt başlıklar için serif türü bir yazı tipi olan Times Roman tercih ettim. Bunu, sayfaya bir kontrast eklemek ve sayfayı durağanlıktan kurtarmak için tercih ettiğimi söyleyebilirim. Üçüncü aşama: renk Sitenin çerçevesini hazırladıktan sonra, eğer mümkün olursa müşteriye çerçevesinin örnek metinler, logo ve hatta örnek reklamlar eklenmiş halini kodlayarak sunarım. Böylelikle, yapılacak sitenin mümkün olduğunca gerçekçi bir maketini müşteriye sunmuş olurum ve kimsenin aklında soru işareti bırakmam.

29 Renk, sitelerdeki her şeyi yerli yerine oturtan en önemli elemanlardan birisidir. Renk seçimleri bir siteyi çok güzel yapabileceği gibi olduğundan daha kötü de gösterebilir. Renk örneklerini müşterinize sunmadan önce mümkün olduğunca daraltırsanız, müşterinin kafasını karıştırmadan daha uygun bir seçim yapmasını temin edebilirsiniz. Bu örneğimizde müşterimin bütçesi kısıtlı olduğu için ona yalnızca bir renk şeması seçeneği sundum. Müşterinin logosundaki ana rengi (altın rengi) renk şemasında incelediğimde, tek renkli bir renk şemasının biraz monoton olacağına karar vererek, mavi-mor karışımı bir renk ile birlikte tamamlayıcı bir renk şeması kullanmanın daha uygun olacağını düşündüm. Renk şemasından aldığım renkler ile aşağıdaki örneği oluşturdum.

30 Bu örnekten görüldüğü üzere renkler çok koyu ve ağır oldu. Dolayısıyla renklere biraz donukluk/ saydamlık katmak gerektiğine karar verdim. Gezinti çubuğuna %75, renk bölümlerine ise %20 saydamlık kattığımda aşağıdaki görüntü ortaya çıktı.

31 Gezinti çubuğundaki şeffaflık, onu biraz daha logoya yakınlaştırdı. Renk bölmelerindeki şeffaflık ise, bağlantı rengine yakınlaştırdı. Slogandaki koyu renk ise tamamlayıcı renk olarak, sitedeki renk uyumunu pekiştirdi. Bu seçimler burada çok kolaymış gibi görünse de, bu renk tercihleri üzerinde çalışırken çeşitli denemeler gerçekleştirdim. Bir sitenin çerçevesinin oluşturulmuş olması, bir maket üzerinde çalışma imkanı sunarak renk seçimlerinin kolaylaşmasına ciddi anlamda katkıda bulunmaktadır. İşleri ne kadar basit tutarsanız tasarımınız o kadar zarif olur. Son noktalardan birisi de başlıklardır. Başlıkları sitenizde, h1, h2, h3 gibi etiketlerle belirtmek, strong, em gibi stillerle belirlemekten daha erişilebilir olacaktır. Stilleri daha sonra CSS yardımıyla değiştirebilirsiniz. Son olarak, sayfama resimler ekleyeceğim. Elinizde hazır resim içeriği yoksa kendiniz örnek resimler kullanın. Ancak bu resimleri kullanırken yine, resimlerin içinde bulunan renklerin

32 sayfanızda kullandığınız renkler ile uyumlu olmasına dikkat edin. Aşağıda bunun uygulamasını görüyorsunuz. Dördüncü aşama: test Test etme işlemi, bütün sayfaların hatalara karşı incelenmesi aşamasıdır. 1. Tipografi ve bağlantıların test edilmesi: Arkadaşlarınızı, profesyonel editörleri, ailenizi sayfalarınızdaki yazım hataları konusunda test etmek için yardıma çağırabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir husus vardır. Siteniz yayınlanmaya başlamadan önce, test eden kişilerin, sitenizin içeriği hakkında üçüncü şahışlara bilgi vermeyeceklerinden emin olmanız gerekmektedir. Bu konuda gizlilik anlaşması

33 (nondisclosure agreement - NDA) imzalayabilirsiniz. 2. Kod doğruluğunun testi: W3C nin doğrulayıcılarını kullanarak, sitenizdeki kodunuzun doğrulunu test edin. Reklamlar bu doğruluğu bozabilir. Buna yapacak birşey yoktur. 3. Tarayıcı uyumluluğu testi: İmkanınız olduğu ölçüde farklı tarayıcılarda ve farklı işletim sitemlerinde sitenizi test edin. Bunun için yine yakın çevrenizdeki arkadaşlarınızdan, ailenizden yardım alabilirsiniz. Eğer daha profesyonel olmak ve ciddi bir iş yapmak istiyorsanız bu konuda hizmet veren kurumlara başvurup küçük bir miktar para karşılığında sitenizin uyumluluk testlerinin gerçekleştirilmesi temin edebilirsiniz (örn. BrowserCam). 4. Kullanılabilirlik ve erişilebilirlik testi: Çeşitli çevrimiçi araçlardan bu konularda yardım alabilirsiniz. Test aşaması oldukça zahmetli ve bıktırıcı olabilir. Sitenizdeki hataları görmek hoşunuza gitmeyebilir. Ancak, bu hataları görmek ve düzeltmek, sitenizin, farklı ortamlarda, farklı kişiler tarafından daha çok ulaşılabilmesine olanak tanıyacaktır. Özet Renkler, grafik, sayfa düzeni, tipografi, reklamlar vb. birçok unsur bir sitenin yapımında ele alınması gereken kriterlerdir. Bütün kriterleri uygun bir sıra ile ele alıp, sistematik bir çalışma ile, ve işleri basit tutarak oldukça güzel web siteleri tasarlayabilirsiniz. Not: Bu materyalin orijinali Linda Gion tarafından yazılmış ve öncelikle Opera Web Standarts Curriculum çalışmasının bir parçası olarak, 10: Colour schemes and design adresinde daha sonra ise W3C Web Standarts Curriculum çalışmasının bir parçası olarak Color schemes and design mockups adresinde yayınlanmıştır. Bu materyal de orijinal materyal gibi Creative Commons Attribution, Non Commercial - Share Alike 2.5 lisansı ile lisanslanmıştır.

TASARIMIN TEMEL İLKELERİ

TASARIMIN TEMEL İLKELERİ TASARIMIN TEMEL İLKELERİ Web Tasarımı ve Programlama İçerik Hedef Kitle Beklentileri Tasarım Renk Dengesi İşlevsellik Okunabilirlik Kullanılabilirlik Hizalama Uyumluluk Ses ve Görüntü Dosyaları 2 İçerik

Detaylı

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız.

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız. 1.1 Web Kavramlar 117 Anahtar 7erim/er 1.1.1.1 Web ve Internet terimlerini tanımlayınız. Her birinin anahtar özelliklerini tanımlayınız. Web bir Internet hizmetidir. Web Internet üzerinde bağlantılı html

Detaylı

Aşağıdaki örnekte, aynı düzen tablosu ve hücreleri içerikle birlikte gösterilmektedir.

Aşağıdaki örnekte, aynı düzen tablosu ve hücreleri içerikle birlikte gösterilmektedir. 12 DÜZEN TABLOLARI Microsoft Office FrontPage 2003 programında düzen tabloları ve hücrelerini kullanarak, profesyonel görünümlü Web sayfası düzenleri oluşturabilirsiniz. Düzen tablosu, sayfa düzeni için

Detaylı

Kopya Hakkı 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd

Kopya Hakkı 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Tüm haklar mahfuzdur. Bu yayının hiçbir kısmı ECDL Kuruluşundan izin almadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz. Çoğaltım talepleri yayıncıya yapılmalıdır. The European Computer Driving Licence Foundation Ltd

Detaylı

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 TASARIM 1 Tasarım Nedir? 1 Gerçek Hayatımızdaki Tasarım Ürünleri 2 Teknoloji Ortamındaki Tasarım Ürünleri 3 Tasarım Yeteneğinin Keşfedilmesi 4 Tasarım Ürününün Meydana Gelmesi

Detaylı

SİZİN WEB SİTENİZ BİR TANEDİR!

SİZİN WEB SİTENİZ BİR TANEDİR! 1 SİZİN WEB SİTENİZ BİR TANEDİR! Tabi şu da bir gerçek ki, sizin siteniz 350 milyon ve hala artmakta olan siteden bir tanesidir. Sitenizin diğerlerinden ayrılması ve ayakta kalması için ne yapabilirsiniz?

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 YÖNETİM PANELİ İŞLEMLERİ... 5 ŞABLON AYARLARI...

Detaylı

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Proje: İş: Müşteri: Nosab Web Sitesi Arayüz Geliştirme Aeronorm Index 1. Sayfalar 2. Renk Paleti 3. Tipografi 4. Kutu Modeli 5. Bileşenler 6. Kod ve Sayfa Yapısı 7. Responsive

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

Google Scripts. Neticaret Sistemine Google Analytics ve AdWords sistemleriyle ilgili 3 yeni parametre eklenmiştir.

Google Scripts. Neticaret Sistemine Google Analytics ve AdWords sistemleriyle ilgili 3 yeni parametre eklenmiştir. Google Scripts Neticaret Sistemine Google Analytics ve AdWords sistemleriyle ilgili 3 yeni parametre eklenmiştir. Yeni eklenen paremetrelere Neticaret Sistemi Yönetimi Paneli > Tanımlar bölümü altında

Detaylı

2-Hafta Temel İşlemler

2-Hafta Temel İşlemler 2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar * Htm Sayfasının Oluşturulması * Temel Html Komutları * Html Sayfalarının Düzenlenmesi * Html Sayfalarının İncelenmesi Html Komutlarının

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz

Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz KULLANIM KILAVUZU Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz Her doktorun ihtiyacı olan doktor web sitesi, hasta ve doktor arasındaki

Detaylı

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM

ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014. www.assam.org.tr ASSAM YÖNERGESİNE EK-T ASSAM WEB SİTESİ YÖNERGESİNE LAHİKA-2 WEB SİTESİ MAKALE EKLEME KILAVUZU 8.4.2014 ASSAM İçindekiler Önsöz... 3 ASSAM Web Sitesinde Makale Yayınlamak... 4 ASSAM Web Sitesine Nasıl Girerim?...

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz

KULLANIM KILAVUZU. VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz KULLANIM KILAVUZU VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz Kullanıcı dostu kontrol panelli dünya standartlarında web tasarım uygulaması.

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

Renk kalitesi kılavuzu

Renk kalitesi kılavuzu Sayfa 1 / 6 Renk kalitesi kılavuzu Renk Kalitesi kılavuzu, kullanıcıların renk çıktısını ayarlamak ve özelleştirmek için yazıcının mevcut işlemlerinin nasıl kullanılabileceğini anlamasına yardımcı olur.

Detaylı

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101

BİL 101 - Bilişim Teknolojileri. PowerPoint 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101 BİL 101 - Bilişim Teknolojileri PowerPoint 2007 http://bil.etu.edu.tr/bil101 Etkili Sunum Hazırlama Teknikleri 2 Etkili Sunum Hazırlama Dinleyici kitlenizi belirleyin. Dinleyiciler uzman kişiler mi? Sıradan

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI

SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

A/B TESTING. Mert Hakan ÖZLÜ N14111368

A/B TESTING. Mert Hakan ÖZLÜ N14111368 A/B TESTING Mert Hakan ÖZLÜ N14111368 İÇERİK A/B Testi Nedir? A/B Testinin Amacı Nedir? A/B Testi Nasıl Uygulanır? A/B Testi Nerelerde Kullanılır? A/B Testi ile Nasıl Değişiklikler Yapılabilir? A/B Testi

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI MİCROSOFT OFFİCE 2007-2010 POWER POİNT SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının

Detaylı

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 6 1.1 Frontpage 2003 ün açılması Frontpage 2003 ü çalıştırabilmek için Başlat/Programlar/ Microsoft Office Microsoft Office Frontpage 2003 yolu izlenir. FrontPage 2003,

Detaylı

2. Belgeye Metin Ekleme

2. Belgeye Metin Ekleme METİN İŞLEMLERİ Flashta 2 çeşit metin vardır:1)tlf metni 2)Klasik metin 1)TLF Metni : CS5 ile başlayan metin türü. TLF metni FLA dosyanızın yayınlama ayarlarında ActionScript 3.0 ve Flash Player 10 veya

Detaylı

2- Kontrol Sil... 17. 3-En Öne Getir... 13 4-En Arkaya Gönder... 13 4.5.8.2 Resim... 14. 1-Özellikler:... 18 Genel Özellikler...

2- Kontrol Sil... 17. 3-En Öne Getir... 13 4-En Arkaya Gönder... 13 4.5.8.2 Resim... 14. 1-Özellikler:... 18 Genel Özellikler... i İçindekiler Kullanıcı Giriş Ekranı... 1 Ana Sayfa... 2 1-Projeler... 3 1.1 Yeni Proje... 3 1.2 Proje Düzenle... 3 1.3 Proje Sil... 3 1.4 Listeyi Güncelle.... 3 2-Gruplar... 4 2.1.1 Grup Adı.... 5 2.1.2

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

MEBWEB OKUL/KURUM WEB SİTELERİ KULLANIM KLAVUZU TEMEL İŞLEMLER

MEBWEB OKUL/KURUM WEB SİTELERİ KULLANIM KLAVUZU TEMEL İŞLEMLER MEBWEB OKUL/KURUM WEB SİTELERİ KULLANIM KLAVUZU TEMEL İŞLEMLER 1.WEB PANELE GİRİŞ www.okuladı.meb.k12.tr/mebpanel Resim1: Okul Web Siteleri Yönetim Paneli [MebWeb] Giriş Ekranı AÇIKLAMA: Okulunuzun web

Detaylı

Bu döküman logo, kurumsal renkler ve kurumsal fontlarla ilgili kuralları içerir.

Bu döküman logo, kurumsal renkler ve kurumsal fontlarla ilgili kuralları içerir. Bu döküman logo, kurumsal renkler ve kurumsal fontlarla ilgili kuralları içerir. Burada yazan kurallara uyulma zorunluluğu vardır. Lütfen dikkatli okuyunuz. Sorularınız için Marmara Üniversitesi, Kurumsal

Detaylı

VETERİNER HEKİMLER ODASI KLİNKLERE ÖZEL WEB PAKETLERİ

VETERİNER HEKİMLER ODASI KLİNKLERE ÖZEL WEB PAKETLERİ Her Kliniğin Web Sitesi Olsun! VETERİNER HEKİMLER ODASI KLİNKLERE ÖZEL WEB PAKETLERİ Günümüzde web sitesi tüm kurum ve kuruluşlar için ihtiyaç haline gelmiş durumdadır. Ayrıca yeni yürürlüğe giren Türk

Detaylı

Firma Adı - Ürün Adı. 300 dpi. 21 cm. 300 dpi. 14 cm. 300 dpi. 7 cm. (jpg, tiff veya eps)

Firma Adı - Ürün Adı. 300 dpi. 21 cm. 300 dpi. 14 cm. 300 dpi. 7 cm. (jpg, tiff veya eps) max. 13 mm max. alan:800 mm 2 max.70 mm (jpg, tiff veya eps) Görsel Malzemeler Yayınlamak istenen ürünün fotoğrafları minimum 300dpi (dot per inch) çözünürlükte ve eni minimum 140 mm olacak şekilde dijital

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ GRAFİK TASARIM

BİLGİSAYAR DESTEKLİ GRAFİK TASARIM BİLGİSAYAR DESTEKLİ GRAFİK TASARIM KURUMSAL YAPI Genel Tekrar MÜY (Masaüstü Yayıncılık) Yazılımları Kelime İşlem Yazılımları Sayfa Düzenleme Yazılımları Görüntü İşleme Yazılımları Çizim (Vektörel) Yazılımlar

Detaylı

Bilgi Merkezi Web Siteleri

Bilgi Merkezi Web Siteleri Bilgi Merkezi Web Siteleri Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Çerçeve Klasik Karma Web Sitesi Yapıları Çerçeve Yapı Örnekler Bilgi Merkezi Web Siteleri Klasik Yapı

Detaylı

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 6 1.1 Frontpage 2003 ün açılması Frontpage 2003 ü çalıştırabilmek için Başlat/Programlar/ Microsoft Office Microsoft Office Frontpage 2003 yolu izlenir. FrontPage 2003,

Detaylı

KURUMSAL KİMLİK KILAVUZU

KURUMSAL KİMLİK KILAVUZU KURUMSAL KİMLİK KILAVUZU O1 ANA LOGO VE VERSİYONLARI RENKLİ VERSİYON UNIQ İstanbul, içinde birbirinden farklı birçok etkinliğin yapılabildiği, bünyesindeki markalar sayesinde konuklarına yeme-içme yanında;

Detaylı

Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak. Temel SEO Çalışması

Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak. Temel SEO Çalışması Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak Temel SEO Çalışması 2 SEO (Search engine optimization), kısaltmasıdır. Arama motorları SEO işlemleri ile web sitelerini daha kolay bir şekilde taraması için yapılan

Detaylı

SEAT on-line HSO KULLANICI EL KİTABI SÜRÜMÜ

SEAT on-line HSO KULLANICI EL KİTABI SÜRÜMÜ SEAT on-line HSO KULLANICI EL KİTABI 04-2008 SÜRÜMÜ 1 Indeks 1 Giriş... 3 2 Sistem Gereksinimleri...3 3 Genel plan...3 4 Yapı... 4 5 Gezinti... 5 6 Ek Bilgi...6 7 Araçlar... 7 8 Site Haritası... 8 9 Dosya

Detaylı

Renk kalitesi kılavuzu

Renk kalitesi kılavuzu Sayfa 1 / 5 Renk kalitesi kılavuzu Bu kılavuz, renk çıktısını ayarlamak ve özelleştirmek için yazıcının mevcut işlemlerinin nasıl kullanılabileceğini anlamanıza yardımcı olur. Kalite menüsü Yazdırma Modu

Detaylı

Antalya Bilim Üniversitesi kurumsal kimliğini tanımlayan temel öğeler bu bölümde yer almaktadır.

Antalya Bilim Üniversitesi kurumsal kimliğini tanımlayan temel öğeler bu bölümde yer almaktadır. T E M E L Ö Ğ E L E R Antalya Bilim Üniversitesi kurumsal kimliğini tanımlayan temel öğeler bu bölümde yer almaktadır. Temel öğeler; biçimsel özellikleri, sürekli ve yinelenen kullanımları nedeniyle Antalya

Detaylı

NEDEN DOĞULİNE. Detaylı Analiz. Doğru Planlama. Hedef Kitleye Uygunluk. Doğru İçerik Stratejisi. 7/24 Destek. Deneyimli Ekip

NEDEN DOĞULİNE. Detaylı Analiz. Doğru Planlama. Hedef Kitleye Uygunluk. Doğru İçerik Stratejisi. 7/24 Destek. Deneyimli Ekip NEDEN DOĞULİNE Detaylı Analiz Yapılan tüm çalışmaların temeli ve ilk adımı, detaylı analizdir. Analiz adımında, ürünün teknik, anahtar kelime, UI & UX, backlink, hedef kitle ve rakip analizi yapılır. Analiz

Detaylı

5. Tablo İşlemleri. Bu bölümü bitirdiğinizde,

5. Tablo İşlemleri. Bu bölümü bitirdiğinizde, 5. Tablo İşlemleri Bu bölümü bitirdiğinizde, Tablonun nasıl oluşturulduğunu, Satır ve hücrelerin ne olduğunu ve nasıl oluşturulduğunu, Tablonun ve hücrelerin nasıl hizalandığını, Satır veya sütunların

Detaylı

AMACSEO TEMASI KULLANIM KILAVUZU. AmacSeo temasının Amacdizayn.com tarafından hazırlanmış kullanım kılavuzudur. 1

AMACSEO TEMASI KULLANIM KILAVUZU. AmacSeo temasının Amacdizayn.com tarafından hazırlanmış kullanım kılavuzudur. 1 AMACSEO TEMASI KULLANIM KILAVUZU AmacSeo temasının Amacdizayn.com tarafından hazırlanmış kullanım kılavuzudur. 1 TEMANIN ÖZELLİKLERİ - Wordpress 3.1.1 sürümü için hazırlanmıştır. - Basit kontrol paneli

Detaylı

SEO ALANLARINA YAZILMASI GEREKENLER

SEO ALANLARINA YAZILMASI GEREKENLER SEO ALANLARINA YAZILMASI GEREKENLER SEO (Search Engine Optimization) yani arama motorları için optimizasyon demektir. Adından da anlışılacağı üzere, E-ticaret sitenizin arama motorlarında yükselmesi ve

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

LOGO KULLANIM KILAVUZU. www.opalon.com.tr

LOGO KULLANIM KILAVUZU. www.opalon.com.tr LOGO KULLANIM KILAVUZU www.opalon.com.tr www.opalon.com.tr OPAL ON PREFABRİK YAPILAR İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ www.opalon.com.tr 01 MODON 02 LOGO TANIMI 03 LOGO ÖLÇÜLERİ 04 DIŞ ALAN KULLANIMI

Detaylı

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU Sayfa 1/11 AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU 26.01.2017 Sayfa 2/11 Akıllı Kürsüleri Çalıştırmak Akıllı kürsüleri çalıştırabilmek için her bir kürsünün hemen yan tarafında bulunan şifre giriş panelinden yararlanılır.

Detaylı

3. Metin ve Görünüm Etiketleri

3. Metin ve Görünüm Etiketleri 3. Metin ve Görünüm Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, Metin biçimlendirme etiketlerinin neler olduğunu ve nasıl kullanıldığını, Yatay çizginin nasıl çizildiğini ve özelliklerinin neler olduğunu, Satır

Detaylı

LOGO KULLANIM KILAVUZU. www.opalon.com.tr

LOGO KULLANIM KILAVUZU. www.opalon.com.tr LOGO KULLANIM KILAVUZU www.opalon.com.tr www.opalon.com.tr OPAL ON PREFABRİK YAPILAR İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ www.opalon.com.tr 01 GSM SHELTERS 02 LOGO TANIMI 03 LOGO ÖLÇÜLERİ 04 DIŞ ALAN

Detaylı

PHP ile İnternet Programlama

PHP ile İnternet Programlama PHP ile İnternet Programlama Doç.Dr. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 1. BÖLÜM: Bilgisayarımızı PHP ye Hazırlamak PHP Yorumlayıcısı ve Sunucu Yazılımı

Detaylı

Metin İşlemleri, Semboller

Metin İşlemleri, Semboller Ankara Üniversitesi Nallıhan Meslek Yüksekokulu Metin İşlemleri, Semboller NBP108 - GRAFİK ANİMASYON il Öğr.Gör. Salih ERDURUCAN 1 / 13 3. METİN İŞLEMLERİ 3.1. Metin Aracı Animasyon yazılımı yazı yazmak

Detaylı

Webdepo Uygulaması Son Kullanıcı Dokümanı

Webdepo Uygulaması Son Kullanıcı Dokümanı Webdepo Uygulaması Son Kullanıcı Dokümanı Meryem Yavaş Boyut Ltd. Şti Temmuz 2008 Özet : Bu doküman, Selçuk Ecza Deposu web depo uygulaması hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Web depo uygulamasının

Detaylı

Responsive Tasarım Önerileri!

Responsive Tasarım Önerileri! Responsive Tasarım Önerileri! !Mobil kullanıcı, masaüstü kullanıcısından farklı olarak hedef odaklı hareket eder. Gezinti ve keşif deneyimini geliştirmek için gereksiz objeleri ve hataları minimalize etmelisiniz.!

Detaylı

http://bizimguru.com Giriş Arama motorları daha da akıllandıkça, arama motoru optimizasyonu (SEO) da zamanla çok daha kolaylaşmaya başladı. Özellikle Wordpress kullanıcıları için öne çıkan bir SEO eklentisi

Detaylı

Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama

Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama Basamaklı Stil Şablonları (CSS) CSS, bir HTML elemanının nasıl görüneceğini belirleyen kurallar tanımlamamızı sağlayar. Örneğin: Sayfanın arka planının

Detaylı

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi

Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların. Keşfi Hedefler. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi. Veritabanı, Veri ve Bilgi Hedefler Veritabanı Yönetimi Bilgisayarların Discovering Keşfi 2010 Computers 2010 Living in a Digital World Dijital Dünyada Yaşamak Veritabanı terimini tanımlamak ve bir veritabanının veri ve bilgi ile

Detaylı

Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi

Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi Ecofont Yazılım Kullanıcı Rehberi Ecofont Yazılım, baskılarınızı yaparken %50 ye, ve hatta resimsiz yazdırma seçeneğini kullandığınızda çok daha fazlasına varan tasarruf yapmanızı sağlar. Sadece tek bir

Detaylı

tarih ve 06 sayılı Akademik Kurul tutanağının I nolu ekidir. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU

tarih ve 06 sayılı Akademik Kurul tutanağının I nolu ekidir. İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ YAZIM KILAVUZU İSTANBUL 2017 1 GİRİŞ İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ne teslim edilecek Yüksek Lisans ve Doktora tezleri

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama Bölüm 1:SMART Board, bilgisayar ve projeksiyon cihazının bağlanması SMART Board interaktif tahtaları dokunmatiktir ve bilgiyasayar ve projeksiyon cihazıyla üçlü

Detaylı

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ

MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI DOSYA İŞLEMLERİ MICROSOFT OFFİCE WORD PROGRAMI Ms Word bir kelime işlemci programıdır. İçinde bulunan detaylı metin biçimlendirme seçenekleri, ayrıntılı tablo, şekil ve grafik oluşturma başarıları nedeniyle, kendi türünde

Detaylı

KURUMSAL KİMLİK KURUMSAL KİMLİK REHBERİ.

KURUMSAL KİMLİK KURUMSAL KİMLİK REHBERİ. REHERİ www.eae.com.tr GÖRSEL KİMLİK REHERİ Görsel Kimlik... u bölümde, görsel kimliği oluşturan öğeler, yani amblem, logo, yazı karakterleri, renk ilkeleri, basılı malzemeler, bina gibi çok değişik kullanım

Detaylı

Smart Commerce Proje Teklifi

Smart Commerce Proje Teklifi Proje Teklifi Code Brother Ship Trading Ltd. Lefkoşa 1. Giriş Smart Commerce, profesyonel bir alt yapı ile ürünlerini sergileyip isterlerse banka havalesi, kapıda ödeme sistemi ve kredi kartı ile de satış

Detaylı

Gelişmiş Arama, Yönlendirmeli Kullanım Kılavuzu. support.ebsco.com

Gelişmiş Arama, Yönlendirmeli Kullanım Kılavuzu. support.ebsco.com Gelişmiş Arama, Yönlendirmeli Kullanım Kılavuzu support.ebsco.com Önemli Gelişmiş Arama ekran özelliklerini, sınırlayıcı ve genişleticileri, Aramalarınızı Kaydetme özelliğini, Arama ve Dergi Hatırlatma

Detaylı

7. Çerçeveler. Bu bölümü bitirdiğinizde,

7. Çerçeveler. Bu bölümü bitirdiğinizde, 7. Çerçeveler Bu bölümü bitirdiğinizde, Çerçevelerden oluşan bir WEB sayfası tasarlamayı, İç içe çerçeveler oluşturmayı ve Çerçeveleri isimlendirmeyi, Bağ kurulan dosyaları belirtilen çerçeve içerisinde

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

TS EN ISO 9241-151 EŞLEŞTİRME LİSTESİ

TS EN ISO 9241-151 EŞLEŞTİRME LİSTESİ Kriter No Kriter Başlığı Rehber İlke Başlığı A 6. Üst Düzey Tasarım Kararları ve Tasarım Stratejisi 6.1 Genel özellikler 6.2 Web uygulamasının amacının belirginliği 3.10.1. Kurumsal Bilgiler 1.3.2. Kullanıcıların

Detaylı

Kütüphane Web Sitesi Nedir? Bina x Web sitesi

Kütüphane Web Sitesi Nedir? Bina x Web sitesi Kütüphane Web Sitelerinde İçerik Zenginleştirme Adnan Menderes Üniversitesi Aydın 26 Ekim 2001 Dr. Hatice Kübra Bahşişoğlu kubra@hacettepe.edu.tr 04.06.2008 ÜNAK 1 Kütüphane Web Sitesi Nedir? Bina x Web

Detaylı

Kütüphane Kullanıcıları için İçeriğin Zenginleştirilmesi II

Kütüphane Kullanıcıları için İçeriğin Zenginleştirilmesi II Kütüphanelerde Web Sitesi Hazırlama Uygulama Semineri Kütüphane Kullanıcıları için İçeriğin Zenginleştirilmesi II Adnan Menderes Üniversitesi 26 Ekim 2001 Dr. Hatice Kübra Bahşişoğlu Erişim: yapılanma,

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim

Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim Görme Engelli Görme engelli kime denir? Demografik yapıdaki yerleri ve veriler Dünyadaki durum Türkiye deki

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

Sunum Programları ile Etkili Sunum Hazırlama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi. Dr. Hüseyin İlhan

Sunum Programları ile Etkili Sunum Hazırlama. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi. Dr. Hüseyin İlhan Sunum Programları ile Etkili Sunum Hazırlama Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Hüseyin İlhan Hedefler Sunum programını kullanarak etkili sunum hazırlayabilme Görsel tasarım hakkında bilgi

Detaylı

Açıkhava Tasarım Kılavuzu

Açıkhava Tasarım Kılavuzu Açıkhava Tasarım Kılavuzu Açıkhava reklamcılığında tasarım Açıkhava reklamcılığında tasarım, reklamın etkisini doğrudan en çok etkileyen unsurdur. Bu yüzden tasarım aşamasında bazı temel kurallara dikkat

Detaylı

Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003)

Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003) Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003) Herhangi bir konu için sunum hazırlamamız gerektiğinde kullanılacak olan bir program. Sunu hazırlama programı sayesinde, yansıda dinleyicilerin

Detaylı

Adım Adım. oluşumu. Görsel Kimlik Rehberi

Adım Adım. oluşumu. Görsel Kimlik Rehberi dım dım oluşumu Görsel Kimlik Rehberi a Temel Ögeler dım dım işareti, inisiyatifi tanımlayan en önemli görsel ögedir. dım dım görsel iletişim dünyasında kendisini, ürün ve hizmetlerini belirgin bir şekilde

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Publisher 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu En sevdiğiniz komutları

Detaylı

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com

2KiloMavi de. Misafir Yazarlık. Eylül 2012. 2kilomavi.wordpress.com de Misafir Yazarlık Eylül 2012 de Misafir Yazarlık Nedir? Misafir yazarlık, de yazar olmayan takipçilerimizin yazdıkları herhangi bir yazılarının de yayınlanması anlamına gelir. Kendi bloğunuz olsun ya

Detaylı

Wacker Neuson Media Pool için kısa talimatlar

Wacker Neuson Media Pool için kısa talimatlar Wacker Neuson Media Pool için kısa talimatlar Hoş geldiniz Media Pool, Wacker Neuson Group'un merkezi ve dünyanın her yerinden ulaşılabilir resim ve medya veri tabanıdır. Burada yüksek çözünürlükte birçok

Detaylı

YAZTEK ŞİRKET TANITIM SİSTEMİ V2 SİSTEM ÖZELLİKLERİ

YAZTEK ŞİRKET TANITIM SİSTEMİ V2 SİSTEM ÖZELLİKLERİ YAZTEK ŞİRKET TANITIM SİSTEMİ V2 SİSTEM ÖZELLİKLERİ Çoklu Dil Desteği Panelden Dil Özelliği Açma/Kapama Dil Dosyaları Editleyerek Farklı Dillere Çevirebilirsiniz.Kendiniz Dil Dosyası Yapabilirsiniz. Tek

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

Biz Kimiz? www.atluniversal.com

Biz Kimiz? www.atluniversal.com Web Tasarım İçin... Biz Kimiz? ATL Universal, çeşitli sektörler için internet yazılımları geliştirerek profesyonel web siteleri yapan bir web tasarım rmasıdır. Bizi ayıran farklılığımız geliştirdiğimiz

Detaylı

GoFeed Kullanıcı Arayüzü

GoFeed Kullanıcı Arayüzü GoFeed Kullanıcı Arayüzü GoFeed temel olarak yayıncıların, reklamverenlerin ürün/fırsat bilgilerine ulaşabildiği feed sistemidir. Yayıncılar oluşturdukları feedler ile kullanıcıları ürünlerin/fırsatların

Detaylı

Samsun Çocuk Hizmetleri İ l Koordinasyon Sekretarya Birimi

Samsun Çocuk Hizmetleri İ l Koordinasyon Sekretarya Birimi Samsun Çocuk Hizmetleri İ l Koordinasyon Sekretarya Birimi Veri Giriş Sistemi Klavuzu Amaç Veri Giriş Sistemi, koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının takibinde ve uygulamasında ilgili kurumları daha

Detaylı

MEGA GRUP BİLİŞİM WEB SİTESİ ÜRÜNÜ HAKKINDA

MEGA GRUP BİLİŞİM WEB SİTESİ ÜRÜNÜ HAKKINDA MEGA GRUP BİLİŞİM WEB SİTESİ ÜRÜNÜ HAKKINDA Ürün tanımı ve Detayları: - 1 Adet Domain (.com,.net,.org,.biz,.info,.de ) - SINIRSIZ Sub Domain - SINIRSIZ Hosting - SINIRSIZ Trafik ( Bant Genişiği ) - SINIRSIZ

Detaylı

İçindekiler ADIM 1 : Üye Olma... 2 ADIM 2 : Giriş Yap ve Hatırlatma Sayfaları... 3 ADIM 3: Üye Girişi yapıldıktan sonra yapabileceğiniz işlemler...

İçindekiler ADIM 1 : Üye Olma... 2 ADIM 2 : Giriş Yap ve Hatırlatma Sayfaları... 3 ADIM 3: Üye Girişi yapıldıktan sonra yapabileceğiniz işlemler... İçindekiler ADIM 1 : Üye Olma... 2 ADIM 2 : Giriş Yap ve Hatırlatma Sayfaları... 3 ADIM 3: Üye Girişi yapıldıktan sonra yapabileceğiniz işlemler... 3 ADIM 4: Bildiri Özet Gönderimi Bilgilendirme ve Yardım

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Öğretim Teknolojisinin Kavramsal Çerçevesi Dr. Erinç Erçağ Kaynak: Editör: Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu - Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyal

Detaylı

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE ÜNİTE MICROSOFT POWER POINT - I TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 11 MICROSOFT POWER POINT - I İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Boş sunu

Detaylı

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Nedir? Movie Maker ile, bilgisayarınızda yer alan fotoğraf ve videolarınızı kullanarak, bunlar üzerinde düzenlemeler, değişiklikler yapabilir, müzik dosyaları ekleyebilir, mikrofon

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

Esra G. Kaygısız Gaziantep Üniversitesi kaygisiz@gantep.edu.tr

Esra G. Kaygısız Gaziantep Üniversitesi kaygisiz@gantep.edu.tr Kamu Kurumlarıİnternet Siteleri Standartlarına göre: Millî Eğitim Bakanlığı, Millî Kütüphane, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara Valiliği İnternet Sitelerinin Bilgi Sunma Etkinliklerinin Turkiye. gov.tr

Detaylı

Raptadmin 1.x.x Sürümleri için Kullanım Klavuzu

Raptadmin 1.x.x Sürümleri için Kullanım Klavuzu Raptadmin 1.x.x Sürümleri için Kullanım Klavuzu Ekim 2014 Ankara www.raptadmin.com info@raptadmin.com Giriş İşlemleri Raptadmin yönetim paneline www.alanadınız.com/admin adresini kullanarak gidebilirsiniz.

Detaylı

TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi

TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi Giriş: TecLocal programı TecCom elektronik ticaret platformu üzerinden sisteme kayıtlı tedarikçi/distribütör firmalara bağlanmayı sağlayan ücretsiz

Detaylı

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz

13 Aralık 2007. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Raporlar. Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz 13 Aralık 2007 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Raporlar KULLANICI TANIMLI RAPORLAR Kullanıcı Tanımlı Raporlar Bölümünden Yapabildiklerimiz Kendi isteklerinize özel rapor tasarımları

Detaylı

KURUMSAL KİMLİK KURUMSAL KİMLİK REHBERİ.

KURUMSAL KİMLİK KURUMSAL KİMLİK REHBERİ. REHERİ www.eae.com.tr GÖRSEL KİMLİK REHERİ Görsel Kimlik... u bölümde, görsel kimliği oluşturan öğeler, yani amblem, logo, yazı karakterleri, renk ilkeleri, basılı malzemeler, bina gibi çok değişik kullanım

Detaylı

Yalnız bazı profesyonel blog siteleri ücretsiz olmasına rağmen güçlü güvenlik duvarları kullanarak sitenizi hakkıyla korumakta.

Yalnız bazı profesyonel blog siteleri ücretsiz olmasına rağmen güçlü güvenlik duvarları kullanarak sitenizi hakkıyla korumakta. Web Sitesi Nasıl Yapılır? (Örneklerle Site Yapım Aşamaları) Ön Hazırlık Aşaması Öncelikle; web sitenizin konusu ve amacı ne olacak, sitenizin hedef kitleleri kimler, site açmak için belli bir miktar bütçe

Detaylı