LİNUX (İşletim Sistemi) ve Dağıtımları (Pardus).. Murat KARA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LİNUX (İşletim Sistemi) ve Dağıtımları (Pardus).. Murat KARA"

Transkript

1 LİNUX (İşletim Sistemi) ve Dağıtımları (Pardus).. Murat KARA CopyLeft 2014

2 Linux tan Önce.. İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemleri Nelerdir? UNIX Nedir? GNU Nedir? GPL Nedir? Linux Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır, Kim? Dağıtım Nedir?

3 İşletim Sistemi Bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. İşletim sistemi, bütün diğer yazılımların belleğe, girdi/çıktı aygıtlarına ve kütük sistemine erişimini sağlar. Donanım <-> Çekirdek <-> Kabuk <-> Uygulamalar

4 İşletim Sistemleri Unix - Unix Çeşitleri System V, BSD, Solaris, AIX.. Linux - Linux Dağıtımları Pardus, Ubuntu, Fedora, Debian.. Windows Windows Sürümleri Windows 7, Windows 8, Windows Server 2012 MacOS MacOS/IOS Sürümleri OS X, IOS Android 2.3 Gingerbread, 4.0 Ice Cream Sandwich, 4.1 Jelly Bean

5 Unix 1969 da Ken Thompson ve DennisRitchie katılımı ile AT&T Bell Laboratuvarları nda geliştirildi. Geliştirme süreci sonunda UNIX adını aldı MULTICS in versiyonu olan PDP-7 mini bilgisayarı üzerinde UNICS i yazdı. DEC PDP-7 lerde 8K bellekler ile çalıştırıldı. İlk olarak Assembly dilinde yazıldı.

6 Unix 60 lı yılların sonunda C diliyle yazılan bir işletim sistemidir. Çok kullanıcılı (multiuser) ve aynı anda birçok işi yapabilen (multitasking) bir işletim sistemidir. Komut yorumlayıcı programlar (shell) aracılığı ile kullanıcı ve bilgisayar sisteminin iletişimi sağlanır. Pek çok Unix çeşidi vardır. BSD Unix, OpenSolaris, HP-UX, AIX, SCO Unix, Sun OS

7 BSD Unix Solaris OpenSolaris Linux HP-UX AIX Minix SCO Unix Sun OS DigitalUnix / Tru64 Unix Unix

8

9 Minix Helsinki Üniversitesi nde Dr.Andrew Stuart "Andy" Tanenbaum, Minix işletim sistemini geliştirmiştir. Öğrencilerine Unix yerine Minix üzerinde eğitim-uygulama yaptırmıştır.

10 Minix

11 Minix

12 GNU - GPL Richard M. Stallman yazılımların koşullarını kabullenmek istemiyor GNU projesini başlatıyor.. GNU = GNU is Not Unix 1985'de Free Software Foundation (Özgür Yazılım Vakfı) kuruluyor 'de General Public Licence (Genel Kamu Lisansı) Özgür ve açık kaynak kodlu.. Kaynak kodlar üzerinde herkes istediği değişikliği yapabilir, dağıtabilir, satabilir. Yapılan değişikliğinde kodları paylaşılmalı..

13 Linux İşletim Sistemi GNU/Linux, Linux çekirdeği kullanan Unix benzeri işletim sistemlerini çağrıştıran genel kullanım şeklidir. Linux, işletim sisteminin çekirdeğidir.

14 Linux 1970 yılında AT&T şirketi UNIX işletim sistemini geliştiriyor.. Unix ~ fiyatı $.. Minix, küçültülmüş Unix denilebilir ve Andy Tanenbaum tarafından oluşturulmuş.. Helsinki Üniversitesi nde 23 yaşındaki Finlandiyalı bir öğrenci olan Linus Torvalds Minix ten esinlenerek Linux işletim sistemini oluşturmuştur.. 5 Ekim 1991 Linux 0.02 internet ve haber gruplarında yer alıyor.. GNU-GPL Lisansı ile dağılıyor..

15 Linux Çekirdeği Multitasking Virtual Memory Protected Mode (Korumalı Mod) Hızlı TCP/IP Çoklu kullanıcı ortamı Modüler Yapı İstenilen şekilde yapılandırma yeteneği Modern bir işletim sistemi çekirdeğinden beklenecek pek çok özellik ve daha da fazlası

16 GUI KDE Gnome GUI ; (Graphical User Interface) Grafiksel Kullanıcı Arayüzü, bilgisayar ile etkileşimi görsel mecazlar kullanarak sağlayan yöntemler bütünüdür. KDE ; K Desktop Environment Matthias Ettrich adlı bir öğrenci tarafından 1996 yılında Unix i için daha iyi bir masaüstü yaratma fikriyle başlatıldı.. GNU Network Object Modelling Environment Xfce XForms Common Enviroment (XFormları Ortak Ortamı) Düşük hızlardaki makineler için idealdir.

17 KDE

18 Gnome

19 Xfce

20 Linux Dağıtımı Dağıtım, bir GNU/Linux sistemini kurmayı ve yönetmeyi kolaylaştırmayı amaçlayan yazılımlar bütünüdür. Slackware, Debian, Gentoo, Fedora (Red Hat), opensuse(novell), Mandriva (Mandrake), Ubuntu, KNOPPIX, Pardus...

21 Dağıtımlar Debian Fedora Gentoo Mandriva opensuse Slackware Ubuntu Sabayon Puppy SLAX Mint PcLinuxOS

22 Dağıtımlar

23 Dağıtımlar 2001 yılından beri tüm dağıtımlar ile ilgili kapsamlı bilgileri barındıran bir sitedir. Şu an itibari ile 291 adet dağıtım mevcuttur.

24 Linux Sunucu Servisleri Servisler Konsol Servis Yönetimi (GUI) Kurulum Apache MySQL Php Dns, Ftp, Dhcp

25 Türkiye de Linux Red Hat 5 tabanlı Turkuaz Dağıtımı Gelecek Linux 1,2,3 Yerelleştirme Çalıştırmaları Türkçe en yüksek çeviri oranlarından birine sahip Linux Kullanıcıları Derneği (LKD) E-posta listeleri LinuxNet Dergisi Turkix gibi Live CD'ler(Çalışan CD ler)... Ulusal İşletim Sistemimiz : Pardus

26 Pardus / Uludağ Bir Linux dağıtımıdır. Adını Anadolu Pars'ının Latince sinden aldı(panthera pardus tulliana). TÜBİTAK UEKAE tarafından 2003'ten beri geliştiriliyor.. ÇOMAR, TASMA, YALI, PİSİ gibi kendi geliştiricilerimizin elinden çıkmış, dağıtıma özel araçlar.. Uludağ; Ulusal Dağıtım

27

28 Pardus Bileşenleri / Projeleri YALI (Yet Another Linux Installer) Kurulum Yazılımı, Pardus un, paketlerin kurulumu için.. ÇOMAR (COnfiguration MAnageR) Yapılandırma Yöneticisi, Yazılımların birbiri ile uyumlu çalışması için.. PİSİ (Packages Installed Successfully as Intended) Paket Yönetim Sistemi, Paketlerin sisteme kurulması/çıkarılması için.. Zemberek-Pardus Türkçe yazım denetimi ve gramer kontrolü için.. Diğer Projeler (KDE Masaüstü ortamı, OpenOffice.org çözümü..)

29

30 Pardus (2013) Pardus Açılış Ekranı Masaüstü arayüzleri

31 Pardus - KDE

32 Pardus - Gnome

33 Pardus - Cinnamon

34 Pardus Dosya Yöneticisi (Eski)Konqueror Dolphin

35 Linux Dosya / Dizin Yapısı

36

37 Linux Dosya / Dizin Yapısı /root (Kök) /bin: Temel komutları, uygulamaları içerir. /boot: Çekirdek ve açılışta kullanılan dosyaları içerir. /dev: Donanım, aygıt dosyalarını içerir. /etc: Sistem ayarları, yapılandırma bilgisini içerir. /home: Kullanıcıların verilerini içerir. /lib: Çekirdek modülleri ve paylaşılan kod kütüphanelerini içerir. /mnt: Çeşitli dosya sistemi/aygıtlarını içerir. /proc: Süreçler ve donanım yapılandırmaları için bilgi merkezidir. /root: Sistem yöneticisinin (yani root kullanıcısının) ev dizinidir. /usr: Tüm kullanıcılarca paylaşılan verileri içeren dizindir. /tmp: Geçici dosyaları içerir. /local: Yerel uygulama ve bileşenleri içerir. /var: Değişken veriler, kuyruk ve log dosyalarını içerir.

38 Uygulamalar ve Dizinleri

39 Sürücü Klasör - Dosya Sürücü Klasör Dosya

40 Linux Disk Kullanımı İsimlendirmesi

41

42 Windows Programların Pardus (Linux) Karşılıkları İnternet Uygulamaları

43 Windows Programların Pardus (Linux) Karşılıkları Çoklu ortam (Medya) Uygulamaları

44 Windows Programların Pardus (Linux) Karşılıkları Grafik Uygulamaları

45 Windows Programların Pardus (Linux) Karşılıkları Ofis ve Düzenleyici Uygulamalar

46 Pardus Ofis Uygulamaları LibreOffice

47 Windows Programların Pardus (Linux) Karşılıkları Diğer Uygulamalar

48 Linux Boot (Önyükleyici) GRUB (Grand Unified Bootloader) LILO (Linux Loader)

49

50 Linux Konsolu ve Komutları Konsol kavramı Linux a Unix ten kalan bir mirastır. Komutların yazıldığı metin ekranlı arabirimdir. Komut satırı arayüzüdür.

51 Linux Konsol

52 Linux Paket Yönetimi Pisi (Pardus) Rpm (RedHat) Dpkg (Debian) (apt) Yum (CentOs)

53 Linux Konsolu(Konsole) Konsole; Komutların yazıldığı metin ekranlı arabirimdir. Terminal olarak da adlandırılır. Pek çok şekli ve programı vardır. Konsole, xterm, aterm, rxvt,... Konsola geçmek için; Ctrl + Alt + F2 (F1..F6) X-Window(GUI) geçmek için; Ctrl + Alt + F7

54 Konsole Konsole; program olarak çalıştır menüsü ile kullanılabilir. Alt + F2 (Komut Çalıştır Penceresi); Konsole (Enter) Geçerli kullanıcı oturumu ile konsol görüntülenir.

55 Konsol Kullanıcı Yetkileri Konsol a geçildikten sonra kullanıcı adının sağ tarafında görünen işaret kullanıcının yetki seviyesini ifade eder. $ User hakları olan bir kullanıcı # root yetkiye sahip bir kullanıcı Root => (Windows da Administrator) Konsol giriş ekranında kullanıcı adı ve parola bilgisi girilirken parola giriş sırasında görünmez.

56 Konsol Komutları Linux yapı itibari ile küçük/büyük harf ayrımına duyarlıdır. Konsol dan çıkmak için; exit veya logoff Kullanılabilecek tüm komutların bir listesini görmek ve yardım almak için; help (Enter)

57 Konsol Komutları ve Windows (DOS) Karşılıkları Windows (DOS) Komutu Linux (Pardus) Komutu help help dir dir dir /p cls help ls --help ls ls more clear

58 Genel Amaçlı Komutlar Yardım (Help); Komutlar hakkında bilgi veya komutun doğru yazımı(syntax) parametreleri ve kullanımı için kullanılır. komut_ismi help ls help (gibi..)

59 Genel Amaçlı Komutlar cd dizin_adi Dizin değiştirmek, başka dizine veya alt dizine geçmek için kullanılır. cd.. Bir üst dizine geçer. /home/kullanıcı_adı => ~ Kullanıcının ev dizinidir. exit konsol dan çıkar.

60 Genel Amaçlı Komutlar xinit Pencere yöneticisi olmayan bir oturum açar. startx Pencere yöneticili bir oturum açar. (Dos ta win komutu gibi.)

61 Bilgi Edinme Komutları hotsname Makinanın ismini verir. whoami kullanıcı ismini verir. pwd Bulunduğunuz dizinin ismini verir. who O anda sistemde bulunan kullanıcıların isimlerini verir. last Sisteme en son giriş kullanıcıları listeler.

62 Bilgi Edinme Komutları uptime Makinanın açık olduğu süreyi verir. ps Komutlar ve süreçlerini verir. free Bellek kullanım durumunu verir. df Disk kullanım/boş alan durumunu verir

63 Bilgi Edinme Komutları history Son girilen komutların listesini verir. (Yukarı yön tuşu) son girilen komutu getirir. Tab tuşu Yazılmakta olunan komutu tamamlar.

64 Bilgi Edinme Komutları time Sistemin saatini verir ve değiştirmek için kullanılır. date Sistemin tarihini verir ve değiştirmek için kullanılır. Komutun parametrelerini ve kullanımı ile ilgili ayrıntılı listesi için; date --help time -- help

65 Bilgi Edinme Komutları ps Uçbirimde çalışan işlem ve süreçleri listeler. ps ax more Sistemin açılışından beri çalışan bütün süreçleri listeler. uname a Sistem hakkında çekirdek sürümü, işlemci türü bilgilerini verir.

66 Bilgi Edinme Komutları df h Disk kullanımı ve boyutlarını verir. du dizin_adi Diskte kapladığı alanı verir. Dizin adı belirtilmezse bulunduğu dizini verir. dmesg more Sistem açılışından itibaren çekirdek tarafından üretilen iletilerin tamponda bulunan son iletilerini gösterir.

67 Bilgi Edinme Komutları cat /proc/version Linux çekirdeğinin sürüm bilgileri.. cat /proc/filesystems Çekirdekte tanımlı kullanılabilecek dosya sistemlerinin listesini verir. cat /proc/interrupts Çekirdek tarafından tanımlanmış sistem kesmelerinin listesi. lsmod Yüklü çekirdek modüllerinin listesi

68 Dosya Komutları cat > dosya_adi Dosya oluşturur. ve içeriği yazılır. bitirmek için Ctrl+D (kaydetmek). cat dosya_adi Dosya içeriğini listeler.

69 Dosya-Dizin Komutları cd dizin_adi Dizin değiştirme mkdir dizin_adi Dizin oluşturur. rmdir dizin_adi Dizini siler (içi boş ise..) rm dosya_adi Dosya siler..

70 Dosya Komutları find dosya_adi Dosya arar (*,? Kullanılabilir.) locate dosya_adi Dosya arar (veritabanına bağlıdır. Güncel bilgileri bulamayabilir.) Touch dosya_adi Dosyanın tarih/saat bilgilerini değiştirir.

71 Dosya Komutları cp kaynak dosya/dizin hedef dosya/dizin Bir yerdeki dosya/dizinleri başka bir yere Kopyalamak için kullanılır. mv kaynak dosya/dizin hedef dosya/dizin Dosya veya dizin taşır ya da yeniden adlandırır.

72 Dosya Komutları wc dosya_adi Dosyanın içerdiği satır, kelime ve bayt sayılarını verir. nl dosya_adi Dosya içeriği ekranda görüntülenirken satır başına numara veya bir belirteç ekler. file dosya_adi (uzantısı hariç) Dosyanın tipini belirtir. fuser dosya_adi Dosyanın kim tarafından kullanıldığını verir.

73 Dosya Yöneticisi - MC MC, Master Commander, Dosya ve dizinlerin yönetimi için geliştirilmiş bir yardımcı programdır. Konsole da iken mc yazılarak çalıştırılabilir. veya Alt + F2 ile program çalıştır penceresinde mc yazılarak çalıştırılabilir.

74 Sıkıştırma Komutları gzip dosya_adi/dizin_adi Dosya/dizin sıkıştırır. dosya.gz gibi. bzip2 dosya_adi/dizin_adi Dosya/dizin sıkıştırır. dosya.bz2 gibi. tar -zcvf dosya_adi/dizin_adi Dosya/dizin önce tar dosyası yapar sonra gzip ile sıkıştırır. dosya.gz gibi.

75 Açma Komutları gunzip dosya.gz Dosya/dizin açar. bunzip2 dosya_adi.bz2 Dosya/dizin açar. tar -zxvf dosya_adi.gz dosya_adi.tgz Dosya/dizin açar.

76 Kullanıcı Hesapları useradd kullanici_adi Kullanıcı hesabı ekler. passwd kullanici_adi Kullanıcı parolası tanımlanır. (root yetkisi) userdel kullanici_adi Kullanıcı hesabını siler.

77 Kullanıcı Grupları groupadd grup_adi Yeni grup oluşturur. groups kullanici_adi Kullanıcının ait olduğu grupları listeler. gpasswd a kullanici_adi grup_adi Bir gruba kullanıcı ekler. gpasswd d kullanici_adi grup_adi Kullanıcıyı gruptan siler.

78 Ağ Arayüzü ifconfig Ağ arayüzünü (Ethernet kartı gibi..) yapılandırır.. ifconfig eth0 up Aygıtı başlatır. ifconfig eth0 down Aygıtı durdurur.

79 Dosya İzinleri Tüm dosyalara erişim izni root kullanıcısınındır. Temel olarak dosya izin hakları (yetkilendirme) 3 bölüme ayrılır. Dosya hakları; u Sahibi (user) g Grubu (grup) o Diğerleri (others) a Herkes (all)

80 Dosya İzin Kaynakları Temel 3 kaynak vardır. w yazma (write) r okuma (read) x çalıştırma (execute) Bütün dosyalar için erişim yetkilerini değiştiren komut (change mod) chmod dur. chmod parametreler dosya/dizin

81 Dosya Hak ve Yetkileri Sahibi u Grubu g Diğerleri o Okuma r Yazma w Çalıştırma x Toplam

82 Dosya İzin Örnekleri chmod 700 deneme.txt deneme dosyasının sahibine okuma, yazma ve çalıştırma izni verilmiştir. chmod 050 deneme.txt deneme dosyası grubuna okuma ve çalıştırma izni verilmiştir. chmod 653 deneme.txt deneme dosyası sahibine okuma, yazma, grubuna okuma, çalıştırma, ile diğerlerine yazma ve çalıştırma izinleri verilmiştir.

83 Dosya İzin Listesi Bir örnek; ls l drwxrw-r-- DeneDizini -rwxrw-r-- deneme.txt En baştaki d bir dizin(klasör) olduğunu belirtir. d rwx rwx rwx dizin u g o u sahibi (user), g grubu(grup), o diğer(other)

84

85

86 Dosya İzin Listesi rwx rwx rwx u g o u sahibi (user), g grubu(grup), o diğeri(other) (r read-okuma, w write-yazma, o others-diğerleri) u+r sahibine okuma izni ekler. g=r grubunun izinlerini siler ve salt okunur. o-r diğerlerinden okuma iznini kaldırır. + ekler, - çıkarır, =değiştirir.

87 Dosya İzin Örnekleri chmod 754 deneme.txt veya chmod u+rwx, go+r, g+x deneme.txt Her iki yazım şeklinde de dosya Sahibine okuma, yazma ve çalıştırma, Grup ve diğerlerine, okuma, Gruba çalıştırma izini verilmektedir. Sonuç olarak aşağıdaki gibi görüntülenir; ls l -rwxr-xr-- deneme.txt

88 Dosya/Kullanıcı/Grup chown komutu dosya/dizin sahipliğini değiştirmektedir. chown kullanici_adi dosya/dizin_adi chgrp komutu dosya/dizin ilişkili grubun sahipliği değiştirir.(dosyanın grubunu değiştirir.) chgrp grup_adi dosya/dizin_adi

89 exit Kapanış Komutları Konsoldan çıkmayı sağlar. Shutdown, reboot, Ctrl + Alt + Del Sistemi kapatmayı veya yeniden başlatmayı sağlar.

90 Linux.org Linux.org.tr Pardus.org.tr distrowatch.com Kaynaklar - Linkler Gnu.org Gnu.org/copyleft/gpl.html opensource.org/licenses/gpl-3.0 Unix.org

91 Teşekkür / Sorular / İletişim.. Dinleme zahmetine katlandığınız için teşekkür ederim.. Sorularınız..? Okutman Murat KARA Ç.Ü. Enformatik Bölümü mkara@cu.edu.tr

İşletim Sistemleri Okutman Murat KARA

İşletim Sistemleri Okutman Murat KARA İşletim Sistemleri Okutman Murat KARA İşletim Sistemi Bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.

Detaylı

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri

İşletim Sistemleri; İÇERİK. Yazılım BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 19.10.2015. 3 Yazılım Türleri İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İşletim Sistemleri ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü 2015 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

Pardus ta Komutlarla Çalışmak

Pardus ta Komutlarla Çalışmak KONSOL KOMUTLARI Pardus ta Komutlarla Çalışmak Pardus üzerinde şu ana kadar tüm işlemlerimizi grafik ara yüz ile fare ve klavyeyi kullanarak gerçekleştirdik. Şimdiye kadar yaptığımız tüm işlemler ve daha

Detaylı

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler Süha TUNA Bilişim Enstitüsü UHeM Yaz Çalıştayı - 11.06.2012 İçerik 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı 2. Temel Linux Komutları 3. Sunucuya Uzaktan Bağlanma 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı Linux Linux,

Detaylı

Temel Linux Eğitimi. İçindekiler

Temel Linux Eğitimi. İçindekiler Temel Linux Eğitimi İçindekiler 1. Linux Topluluğu ve Açık Kaynak Sistemlerde Kariyer İmkanları...3 1.1 Linux tarihsel gelişim ve popüler İşletim Sistemleri...3...3...3...3 1.2 Ana Açık Kaynak Uygulamalar...3...3...3...3

Detaylı

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3.1. Dosya Sistemi Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 1 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ İŞLETİM SİSTEMİ OS(Operating System) İşletim sistemi temel olarak, belli girdileri alıp derleyen ve sonuçları üreten program

Detaylı

Aşağıda listelenen temel linux komutları bilgisayarınızın komut satırında çalıtırılacaktır.

Aşağıda listelenen temel linux komutları bilgisayarınızın komut satırında çalıtırılacaktır. Genel amaçlı komutları Aşağıda listelenen temel linux komutları bilgisayarınızın komut satırında çalıtırılacaktır. help Kabuk komutlarının listesini gösterir. Bu komutların herbiri için help komut_ismi

Detaylı

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.)

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda gösterir. man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Komut çalıştırıldığında uzun

Detaylı

Dosya/Dizin İzinleri. Okuma (r) Yazma (w) Çalıştırma (x) Dosya içeriğini görebilir mi? (Klasörler için) dosya listesini alabilir mi?

Dosya/Dizin İzinleri. Okuma (r) Yazma (w) Çalıştırma (x) Dosya içeriğini görebilir mi? (Klasörler için) dosya listesini alabilir mi? Dosya/Dizin İzinleri Linux te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere ait 3 tür izin vardır: - Dosya

Detaylı

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1. Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1. Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1 Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri https://www.youtube.com/channel/uc3bcgwoodnxga3i7oqjipta www.ayazagan.com İçindekiler LİNUX

Detaylı

Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak

Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak Gökhan SELAMET Terminal Penceresi / CLI Nasıl Açılır Standart Olarak Bilgisayar Adı Bulunduğu Dizin Kullanıcı Yetki Klasör Sistemi Terminalde çalışırken üç önemli

Detaylı

Linux un Temel Bileşenleri. Linux Nedir? Aydın ÜSTÜN (Selçuk Üniversitesi) e-posta: austun@selcuk.edu.tr 02.03.2010

Linux un Temel Bileşenleri. Linux Nedir? Aydın ÜSTÜN (Selçuk Üniversitesi) e-posta: austun@selcuk.edu.tr 02.03.2010 Linux Nedir? Aydın ÜSTÜN Selçuk Üniversitesi e-posta: austun@selcuk.edu.tr 02.03.2010 İçerik Giriş 1 Giriş Temel kavramlar Tarihçe 2 Çekirdek Linux dağıtımları Paketler 3 Neden Linux? Nereden ve nasıl

Detaylı

LİNUX. Dosyalar ve dizinler

LİNUX. Dosyalar ve dizinler LİNUX Dosyalar ve dizinler Dosya sistemi Linux işletim sisteminde de dosya ve dizinler diğer Unix türevi işletim sistemlerinde olduğu gibi hiyerarşik yapıya sahiptir. En üst düzeyde olan kök dizini olarak

Detaylı

I. Oturum: GNU/LINUX A GİRİŞ

I. Oturum: GNU/LINUX A GİRİŞ Son Kullanıcılar İçin GNU/Linux Eğitimi - I. Gün 20 Kasım 2011 1 Tarihçe Özgür Yazılım Hareketi Linux un Ortaya Çıkışı ; Açık Kaynak Hareketi Olgunluk Dönemi 2 Temel Özgürlükler Açık Kaynak 3 Dağıtım Ne

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur. Dosya Sistemi ve Çalışma Mantığı Dosya Sistemi Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Linux

Detaylı

Linux e Giriş ve Dağıtımlar

Linux e Giriş ve Dağıtımlar Linux e Giriş ve Dağıtımlar Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN Linux Nedir? Linux, UNIX benzeri, serbestçe dağıtılabilen, çok kullanıcılı, çok görevli ve güçlü bir işletim sistemidir. Linux un kalbi olan

Detaylı

Kazanımlar. Linux nedir? Linux dizin yapısı. Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları. Bash programlama. Dosya işlemleri. Süreç yönetimi.

Kazanımlar. Linux nedir? Linux dizin yapısı. Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları. Bash programlama. Dosya işlemleri. Süreç yönetimi. Linux 101 Kazanımlar Linux nedir? Linux dizin yapısı Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları Bash programlama Dosya işlemleri Süreç yönetimi Sıkıştırma Sistem hakkında bilgi edinme Kullanıcı yönetimi

Detaylı

Linux un Tarihsel gelişimi

Linux un Tarihsel gelişimi Linux un Tarihsel gelişimi Unix, 1969 yılında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmiş, çok kullanıcılı, çok görevli yapıyı destekleyen bir bilgisayar işletim sistemidir.

Detaylı

16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30. Temel Linux Eğitimi. Süha TUNA. http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/

16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30. Temel Linux Eğitimi. Süha TUNA. http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/ 16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30 Temel Linux Eğitimi Süha TUNA http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/ Bölüm 1 Linux İşletim Sistemi Linux Linux, UNIX benzeri, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

Detaylı

Açık Kaynak Kodlu Yazılım

Açık Kaynak Kodlu Yazılım Temel Kavramlar İşletim Sistemi Bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan, aynı zamanda diğer uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.

Detaylı

SUNUCU MİMARİLERİ GİRİŞ LİNUX SİSTEMLERE. Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

SUNUCU MİMARİLERİ GİRİŞ LİNUX SİSTEMLERE. Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI SUNUCU MİMARİLERİ LİNUX SİSTEMLERE GİRİŞ Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 21.03.2017 1 İşletim Sistemi ve Linux Mimarileri Genel Kamu Lisansı Hangi Linux? Linux Paket Yöneticileri Linux Disk Bölümleri a) MBR,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Bu derste Li u e ko ut satırı ara üzü hakkı da ilgi

Detaylı

Linux altında komut satırında...

Linux altında komut satırında... -Kabuk (Shell) Unix ve benzeri işletim sistemlerinde kullanıcının komut yazmasını sağlayan, bu komutları yorumlayarak gerekli işlemleri yapan programlara kabuk (shell) adı verilir. Linux da bir kullanıcı

Detaylı

LİNUX. Dosyalar ve dizinler

LİNUX. Dosyalar ve dizinler LİNUX Dosyalar ve dizinler Dosya sistemi Linux işletim sisteminde de dosya ve dizinler diğer Unix türevi işletim sistemlerinde olduğu gibi hiyerarşik yapıya sahiptir. En üst düzeyde olan kök dizini olarak

Detaylı

GNU/Linux Nedir? Linux Kullanıcıları Derneği http://www.lkd.org.tr. Kaya Oğuz kaya@kuzeykutbu.org http://www.kuzeykutbu.org/

GNU/Linux Nedir? Linux Kullanıcıları Derneği http://www.lkd.org.tr. Kaya Oğuz kaya@kuzeykutbu.org http://www.kuzeykutbu.org/ GNU/Linux Nedir? Linux Kullanıcıları Derneği http://www.lkd.org.tr Kaya Oğuz kaya@kuzeykutbu.org http://www.kuzeykutbu.org/ GNU 1980'lerin başı ve MIT'in AI Labları... Xerox ve hediyeleri... Stallman Özgür

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ENFORMATİK BÖLÜMÜ Bilgisayar, Donanım ve Yazılım 1.Bilgisayar Bilgisayarın Tanımı Bilgisayarlar Bilgisayar Nasıl Çalışır? Bit-Byte Bellek

Detaylı

Pardus. A. Murat Eren, 25 Mart Pardus Geliştiricisi. Pardus Yenilikleri Sık Sorulan Sorular

Pardus. A. Murat Eren, 25 Mart Pardus Geliştiricisi. Pardus Yenilikleri Sık Sorulan Sorular Pardus A. Murat Eren, meren@pardus.org.tr Pardus Geliştiricisi 25 Mart 2007 İçerik 1 Neden? Nasıl? 2 3 Neden? Nasıl? 1 Neden? Nasıl? 2 3 Neden? Nasıl? Neden? Ana sözleşme Pardus, UEKAE tarafından, bilişim

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilinen İşletim Sistemleri İşletim Sistemlerinin Görevleri İşletim Sistemlerinin Gelişim Evresi İşletim Sistemi Türleri İşletim

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ 1 İşletim Sistemi (Operating System) 2 Unix İşletim Sistemi Unix AT&T çalışanları tarafından Bell Laboratuvarlarında 1969 yılında geliştirilmiştir. Farklı platformlar

Detaylı

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU MODÜLÜ

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU MODÜLÜ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU MODÜLÜ 1. AÇIK KAYNAK KODLU İŞLETİM SİSTEMİ YAPISI 1.1. Temel Kavramlar 1.1.1. İşletim Sistemi İşletim sistemi, bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden,

Detaylı

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda

Detaylı

GNU/Linux'un Tarihi ve Önemi

GNU/Linux'un Tarihi ve Önemi GNU/Linux'un Tarihi ve Önemi Doruk Fişek Linux Kullanıcıları Derneği Linux Nasıl Okunuyor? Linux, Liinuks veya Lihnuks şeklinde okunuyor. İngilizce bir kelime olmadığı için; Linaks, Layneks, Laynaks gibi

Detaylı

AÇIK KAYNAK KODLU İŞLETİM SİSTEMLERİ DERS NOTLARI 1-İşletim Sisteminin görevi nedir? En çok kullanılan işletim sistemleri nelerdir?

AÇIK KAYNAK KODLU İŞLETİM SİSTEMLERİ DERS NOTLARI 1-İşletim Sisteminin görevi nedir? En çok kullanılan işletim sistemleri nelerdir? CANİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI AÇIK KAYNAK KODLU İŞLETİM SİSTEMLERİ DERS NOTLARI 1-İşletim Sisteminin görevi nedir? En çok kullanılan işletim sistemleri nelerdir? İşletim

Detaylı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı Linux Dosya ve Dizin Yapısı Dosya ve Dizin Sistemi Linux te kök dizin (/) sembolü ile ifade edilir. Windowsta kök dizin C: ise Linux ta / sembolüdür. 1 Kök dizini (/) İşletim Sisteminin çalışabilmesi için

Detaylı

Linux İşletim Sistemi. EnderUnix Çekirdek Takımı Üyesi afsin ~ enderunix.org www.enderunix.org/afsin

Linux İşletim Sistemi. EnderUnix Çekirdek Takımı Üyesi afsin ~ enderunix.org www.enderunix.org/afsin Afşin Taşkıran EnderUnix Çekirdek Takımı Üyesi afsin ~ enderunix.org www.enderunix.org/afsin Özgür / Serbest Yazılım? İlk defa Richard Stallman tarafından ortaya atılmıştır. http://www.stallman.org/ Özgür

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems)

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems) İŞLETİM SİSTEMLERİ (Operating Systems) İşletim Sistemi Tanımı, Görevleri, Bilinen İşletim Sistemleri Çok Kullanıcılı Sistemler, Bellek Yönetim Birimi Linux ve Windows Ailesi, Bilinen İşletim Sistemleri

Detaylı

İşletim Sisteminin Katmanları

İşletim Sisteminin Katmanları İşletim Sistemi Bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. Bütün diğer yazılımların belleğe,

Detaylı

Temel Linux Komutları

Temel Linux Komutları Yrd.Doç.Dr. Murat Olcay ÖZCAN Temel Linux Komutları Linux Komut Yapısı Örnek: > ls l /home/coldfish > cd /home/coldfish Yardım Komutları Linux ta komutlar hakkında yardım

Detaylı

Pardus. S.Çağlar Onur, caglar@pardus.org.tr. 21 Aralık 2006. Pardus Projesi [TÜBİTAK / UEKAE] Linux Kullanıcıları Derneği

Pardus. S.Çağlar Onur, caglar@pardus.org.tr. 21 Aralık 2006. Pardus Projesi [TÜBİTAK / UEKAE] Linux Kullanıcıları Derneği Yenilikleri Projesi [TÜBİTAK / UEKAE] Linux Kullanıcıları Derneği 21 Aralık 2006 Yenilikleri İçerik 1 Neden? Nasıl? 2 Yenilikleri man 3 Yenilikleri Neden? Nasıl? 1 Neden? Nasıl? 2 Yenilikleri man 3 Yenilikleri

Detaylı

Sistem Programlama. (*)Dersimizin amaçları Kullanılan programlama dili: C. Giriş/Cıkış( I/O) Sürücülerinin programlaması

Sistem Programlama. (*)Dersimizin amaçları Kullanılan programlama dili: C. Giriş/Cıkış( I/O) Sürücülerinin programlaması Sistem Programlama Sistem programlama bilgisayar mühendisliğinin bir alanı olup karmaşık sistemlerin ve bu sistemlerin parçalarının ile ilgilenir. İşletim Sistemlerinin Programlaması Giriş/Cıkış( I/O)

Detaylı

Linux İşletim Sistemleri. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com

Linux İşletim Sistemleri. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Linux İşletim Sistemleri Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Giriş Linux İşletim Sistemleri Linux Terimlerinin Açıklanması Gömülü Linux İşletim Sistemleri Ubuntu Kurulumu Linux İşletim

Detaylı

Unix İşletim Sistemi Ailesi Afşin Taşkıran

Unix İşletim Sistemi Ailesi Afşin Taşkıran Unix İşletim Sistemi Ailesi Afşin Taşkıran EnderUnix Çekirdek Takımı Üyesi afsin ~ enderunix.org www.enderunix.org/afsin 11.12.2006 Sunum Planı Unix in Tarihçesi Unix Standartları Günümüzde Kullanılan

Detaylı

Efe Çiftci Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kasım 2012 CENG 191 Computer Engineering Orientation Özel Sunumu

Efe Çiftci Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kasım 2012 CENG 191 Computer Engineering Orientation Özel Sunumu Efe Çiftci Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Kasım 2012 CENG 191 Computer Engineering Orientation Özel Sunumu Sunum İçeriği Linux'tan Önce... Linus Torvalds Kimdir? Linux'un Ortaya Çıkışı

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

Özgür Yazılım ve Pardus. Erkan Tekman TÜBİTAK UEKAE 7 Aralık 2006

Özgür Yazılım ve Pardus. Erkan Tekman TÜBİTAK UEKAE 7 Aralık 2006 Özgür Yazılım ve Pardus Erkan Tekman TÜBİTAK UEKAE 7 Aralık 2006 Özgür Yazılım Nedir? Neden? Pardus Tarihçe Amaçlar / Hedefler Planlar Yazılım TDK: Bir bilgisayarda donanıma hayat veren ve bilgi işlemde

Detaylı

Kullanım şekli: cal <ay> <yıl> Bu komut ile takvim görüntülenebilir.

Kullanım şekli: cal <ay> <yıl> Bu komut ile takvim görüntülenebilir. 2 Sistem Komutları Kullanım şekli: cal Bu komut ile takvim görüntülenebilir. Ay ve yıl bilgisi belirtilmediğinde, sadece içinde bulunulan ayın takvimi görüntülenecektir. Sadece yıl bilgisi verilirse,

Detaylı

Linux ve Özgür Yazılım Nedir?

Linux ve Özgür Yazılım Nedir? Efe ÇİFTCİ Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Aralık 2010 www.efeciftci.com Çankaya Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Topluluğu (BiLTeC) Katkılarıyla Linus Torvalds Kimdir? Linux'un Ortaya

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 3. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 3. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 3 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ TEMEL LINUX KOMUTLARI Bütün işletim sistemlerinde grafik arayüz yardımı herhangi bir komut yazmadan işlemler gerçekleştirilebilir

Detaylı

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ Giriş Düzeyi Vize Hazırlık Ders Notları 1 Açık Kaynak İşletim Sistemleri 1. TEMEL KAVRAMLAR 1.1. İşletim Sistemi nedir? İşletim sistemi, bilgisayar donanımının doğrudan denetimi

Detaylı

1.Debian. 2.Ubuntu. Şekil 1. Güncel logosu

1.Debian. 2.Ubuntu. Şekil 1. Güncel logosu Linux Dağıtımları GNU/Linux dağıtımı,linux çekirdeği ve GNU araçlarıyla tam donanımlı bir işletim sistemi haline getirilerek son kullanıcıya sunulmuş halidir.dağıtım kavramı, özgür yazılım felsefesinin

Detaylı

Pardus 2013 te Metin Editörleri

Pardus 2013 te Metin Editörleri METİN EDİTÖRLERİ Pardus 2013 te Metin Editörleri Editör metin düzenleyicisi demektir. Linux işletim sistemlerinde, metin oluşturma ya da düzenleme işlemleri için farklı metin düzenleyici programları vardır.

Detaylı

Özgür Yazılım ve GNU/Linux'a Giriş

Özgür Yazılım ve GNU/Linux'a Giriş Özgür Yazılım ve GNU/Linux'a Giriş Adil Güneş AKBAŞ adil.akbas [at] linux.org.tr 7 Nisan 2016 Turgut Özal Üniversitesi Özgür Yazılım Nedir? İngilizce: Free Software Free as in free speech, not as in free

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Unix başlangıçta birden fazla kullanıcıyla çalışmak

Detaylı

Bir üst dizinde yer alan prog1 programını çalıştırmak için aşağıdaki komutlardan hangisini çalıştırmak gerekir?

Bir üst dizinde yer alan prog1 programını çalıştırmak için aşağıdaki komutlardan hangisini çalıştırmak gerekir? LİNUX AĞ YÖNETİMİ VİZE HAZIRLIK SORULARI lsmod aşağıdaki hangi bilgiyi verir? A) Bütün yüklü modüller B) Bütün güncellenebilir modüller C) En son kullanılan modüller D) Bütün kaldırılmış modüller E) Bütün

Detaylı

Temel LINUX Komutları

Temel LINUX Komutları Ders 8 LINUX OS (Temel Komutlar) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Konsole kullanımı için birçok komut bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı betik (script) yazımında kullanılır. Burada gereksinim duyulan en

Detaylı

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır.

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. YAZILIM -Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan ve komutlardan oluşan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım temelde

Detaylı

Özgür Yazılım Nedir?GPL, GNU...

Özgür Yazılım Nedir?GPL, GNU... Özgür Yazılım Nedir?GPL, GNU... İlk defa Richard Stallman tarafından ortaya atılmıştır. Oluşturulan bir yazılımın herkese ait ve özgür olmasını, ancak yazılımı yazan ilk programcının haklarının saklı tutulması

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı

GNU/Linux ve Özgür Yazılım. Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut.

GNU/Linux ve Özgür Yazılım. Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut. GNU/Linux ve Özgür Yazılım Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut.net Gündem Özgür Yazılım Nedir? İnternet'in Özgür Temelleri GNU/Linux ve

Detaylı

Ulusal Dağıtım Projesi ve Pardus

Ulusal Dağıtım Projesi ve Pardus Ulusal Dağıtım Projesi ve Pardus Türkiye, ekonomik, stratejik ve güvenli işletim sistemi ihtiyacını karşılamak amacıyla, 2003 yılında TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü nü (UEKAE),

Detaylı

BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Ders İzlencesi Dersin amacı Dersin İçeriği Dersin öğrenme kazanımları Ölçme ve değerlendirme Öğretim materyalleri Dersin Tanıtımı Ç.Ü. - Bilgisayarda

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; 1. Performans: İşletim sistemi, makine

Detaylı

PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. Mehmet Mehdi KARAKOÇ

PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. Mehmet Mehdi KARAKOÇ PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ Mehmet Mehdi KARAKOÇ 1 İşletim Sistemi İşletim Sistemi: Donanımın kontrolü, sistem işlemleri ve uygulama yazılımlarının çalıştırılmasından sorumlu sistem yazılımına işletim sistemi

Detaylı

YRD. DOÇ. DR. AGÂH TUĞRUL KORUCU

YRD. DOÇ. DR. AGÂH TUĞRUL KORUCU YRD. DOÇ. DR. AGÂH TUĞRUL KORUCU AGAH.KORUCU@GMAIL.COM KERNEL GNU/LINUX Linux Çekirdeği Linus Torvalds Tarafından Geliştirilmiş ve İlk sürüm 25 Ağustos 1991'de duyurulmuştur. Free Software Foundation'ın

Detaylı

Bilgisayar Yazılımları

Bilgisayar Yazılımları Bilgisayar Yazılımları Yazılım Türleri Programlama Dilleri Bir işi bilgisayara yaptırmak ancak belirli kodların belirli bir sıra doğrultusunda kullanılması ile olanaklıdır. Kullanılan bu koda programlama

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ. Gnu GENEL KAMU LİSANSI(GPL)

İŞLETİM SİSTEMİ. Gnu GENEL KAMU LİSANSI(GPL) İŞLETİM SİSTEMİ Bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan, aynı zamanda diğer uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. AÇIK KAYNAK

Detaylı

İşletim Sisteminin Katmanları

İşletim Sisteminin Katmanları İşletim Sistemi Bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. Bütün diğer yazılımların belleğe,

Detaylı

Finans Dünyasında Linux ve Özgür Yazılımlar

Finans Dünyasında Linux ve Özgür Yazılımlar Finans Dünyasında Linux ve Özgür Yazılımlar volkan.uygun@ozguryazilim.com.tr Linux Nedir? Bir işletim sitemidir Linus Torvalds, Minix yerine Temmuz 91 başladı 5 ekim 91 de 0.02 sürümünü yayınladı 1991-0.02

Detaylı

Debian. Debian projesi, 1993 de Ian Murdock tarafından ticari olmayan bir proje

Debian. Debian projesi, 1993 de Ian Murdock tarafından ticari olmayan bir proje LİNUX DAĞITIMLARI Slackware Patrick Volkerding tarafından başlatılan Slackware Linux'un ilk kararlı sürümü 1993 Temmuz'unda yayınlanmış olup hâlen geliştirilen en eski Linux dağıtımıdır. Slackware, masaüstü

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 5. Hafta 2016 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 5. Hafta 2016 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 5. Hafta 2016 GÜZ 1 C Dili ve İşaretçiler C programlama dili programların bellek adresinde yüksek düzeyli dillerden daha düşük düzeyde yazılabilmesini sağlar. Kısaca İşaretçi

Detaylı

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3.1. Dosya Sistemi Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak

Detaylı

Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi

Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi Erdal YAZICIOGLU Sistem ve Ağ Mühendisi 21.07.2008 MAKALEDE KULLANILAN KISALTMALAR: RHEL = Red Hat Enterprise Linux GUI = Grafical User Interface (Grafiksel Arayüz)

Detaylı

Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler

Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler Kurtuluş Karasu, Sistem & Veri Depolama Uzmanı Turgut Özal Üniversitesi, Elektrik & Bilgisayar Mühendisliği May 27, 2014 1 Ajanda İşletim

Detaylı

Özgür Yazılım, İş ve Kariyer Modelleri. Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut.

Özgür Yazılım, İş ve Kariyer Modelleri. Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut. Özgür Yazılım, İş ve Kariyer Modelleri Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi http://www.ekopc.com.tr http://mahir.asut.net Gündem Özgür Yazılım Nedir? İnternet'in Özgür Temelleri GNU/Linux

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İşletim Sistemi Tanımı ve Tarihçesi Dos, Windows, Unix, Linux, Nowel in Tanımları İşletim Sisteminin İşlevleri Dosya Sistemleri Uygulama İşletim

Detaylı

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK.

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. Linux Dosya Yapısı Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com Giriş Kernel Derleme Ramdisk oluşturma /dev/shm Aygıtı Kabuk Programlama Dosya Türlerinin Sisteme Yüklenmesi Linux Dosya Yapısı Giriş Kernel Derleme

Detaylı

CHAPTER 4. Linux ile İlk Adımlar

CHAPTER 4. Linux ile İlk Adımlar CHAPTER 4 Linux ile İlk Adımlar 4 Unix'e Özel Bazı Özellikler Unix, komutların ve dosya isimlerinin küçük/büyük harf olmalarına dikkat eder. mozilla ve Mozilla tamamen farklı komutlar olabilir. Sisteme

Detaylı

Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler

Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler Linux İşletim Sistemlerine Bakış & Ücretsiz Yazılımlarla Çözümler Kurtuluş Karasu May 12, 2015 1 Hakkımda Bilgi Teknolojileri Uzmanı, 5 yıl Lisans: İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

Bazı temel linux komutları ve sistem bilgisi içermektedir.

Bazı temel linux komutları ve sistem bilgisi içermektedir. Bazı temel linux komutları ve sistem bilgisi içermektedir. - GNU/Linux : Açık kaynak kodlu işletim sistemi çekirdeğidir. Serbest paylaşım ve değiştirilebilme özelliği bulunmaktadır. - İşletim sisteminin

Detaylı

Pardus. Erkan Tekman, T. Barış Metin. 18 Mayıs 2006. Ulusal Dağıtım Projesi Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü. Pardus için 10 Neden

Pardus. Erkan Tekman, T. Barış Metin. 18 Mayıs 2006. Ulusal Dağıtım Projesi Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü. Pardus için 10 Neden için 10 Neden Çözümleri : Kim için? Ulusal Dağıtım Projesi Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Enstitüsü TÜBİTAK 18 Mayıs 2006 İçerik için 10 Neden Çözümleri : Kim için? 1 İsim Neden? Nasıl? 2 için 10 Neden

Detaylı

Yerel Disk Üzerinde CentOS 7.0 Kurulumu 17 Red Hat Enterprise Linux 6 Kurulumu 32. Sisteme Giriş ve Çıkış 49 İÇİNDEKİLER 1 LINUX HAKKINDA 1

Yerel Disk Üzerinde CentOS 7.0 Kurulumu 17 Red Hat Enterprise Linux 6 Kurulumu 32. Sisteme Giriş ve Çıkış 49 İÇİNDEKİLER 1 LINUX HAKKINDA 1 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 LINUX HAKKINDA 1 Linux Tarihçesi 1 Unix 2 GNU 3 BSD 3 Linux Dağıtımları 3 Debian 4 Red Hat Enterprise Linux 4 Fedora 5 Ubuntu 5 Slackware 6 Mandriva Linux 7 OpenSUSE 8 Destek

Detaylı

LINUX YAPISI VE KOMUTLARI

LINUX YAPISI VE KOMUTLARI LINUX YAPISI VE KOMUTLARI Bazı Özellikleri: Unix, komutların ve dosya isimlerinin küçük/büyük harf olmalarına dikkat eder. mozilla ve Mozilla tamamen farklı komutlar olabilir. Sisteme giriş yaptığınız

Detaylı

Bilgisayarım My Computer

Bilgisayarım My Computer My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 12-13 Mar. 2012 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini seçeriz.

Detaylı

Kurumsal Masaüstü ve Sunucularda Pardus

Kurumsal Masaüstü ve Sunucularda Pardus Kurumsal Masaüstü ve Sunucularda Pardus Linux Dağıtımı Çekirdek (Linux) Temel Araçlar (GNU, Freedesktop) Masaüstü Ortamı (KDE, GNOME...) Internet Uygulamaları (Firefox...) Ofis Uygulamaları (Openoffice.org...)

Detaylı

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Linux Dosya Yapısı Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Giriş Linux Dosya Yapısı Linux Dosya Sistemleri Ubuntu İşletim Sistemi Komut Satırında Linux Linux Dosya Yapısı Giriş Linux Dosya

Detaylı

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World

İşletim Sistemleri. Discovering Computers Living in a Digital World İşletim Sistemleri Discovering Computers 2010 Living in a Digital World Sistem Yazılımı Sistem yazılımı, bilgisayar ve aygıtlarının çalışmasını kontrol eden ve sürdüren programlardan oluşur. İşle;m sistemleri

Detaylı

İşletim Sistemleri. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği. Öğr.Gör.Günay TEMÜR

İşletim Sistemleri. Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği. Öğr.Gör.Günay TEMÜR İşletim Sistemleri Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Teknoloji Fakültesi / Bilgisayar Mühendisliği Öğr.Gör.Günay TEMÜR İşletim sistemi (Operating System) Bir işletim sistemini orkestrayı yöneten bir maestro

Detaylı

ÖZGÜR YAZILIM & GNU/LINUX

ÖZGÜR YAZILIM & GNU/LINUX Ömer ÖZKAN omer@ozkan.info ÖZGÜR YAZILIM & GNU/LINUX Seminer Hakkında Özgür Yazılımın felsefesinin doğuşu GNU ve Linux Projesi Özgür Yazılım nedir? Özgür Yazılım Lisansları Linux Kullanım Alanları Linux

Detaylı

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1)

BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) Ders 4 BİT in Temel Bileşenleri (Yazılım-1) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Yazılım, değişik ve çeşitli görevler yapma amaçlı tasarlanmış elektronik araçların, birbirleriyle haberleşebilmesini ve uyumunu

Detaylı

Linux Nedir, Neden Önemlidir

Linux Nedir, Neden Önemlidir Nedir, Neden Önemlidir A. Murat Eren, meren@pardus.org.tr Kullanıcıları Derneği 25 Mart 2007 A. Murat Eren, meren@pardus.org.tr Nedir, Neden Önemlidir İçerik 1 2 I 3 A. Murat Eren, meren@pardus.org.tr

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Adım Windows Server 2012'yi Yükleme Bilgisayarınız Windows Server 2012 yüklenmiş olarak teslim edildiyse, 1. Adım'ı atlayabilirsiniz. Yükleme Yönergeleri Yükleme yönergeleri,

Detaylı

Utku Somer Enver ALTIN Masaüstü Ortamı. 21 Mart 2006 IBM LSYM

Utku Somer Enver ALTIN Masaüstü Ortamı. 21 Mart 2006 IBM LSYM Utku Somer Enver ALTIN Masaüstü Ortamı 21 Mart 2006 IBM LSYM Yazılım? Diğer bilim dallarına yardımcı araç olarak yazılımlar Kaynak kodu Derleme süreci Derlenmiş

Detaylı

NFS (Network File System) & NIS (Network Information System) H. Coşkun Gündüz cgunduz@cs.bilgi.edu.tr

NFS (Network File System) & NIS (Network Information System) H. Coşkun Gündüz cgunduz@cs.bilgi.edu.tr NFS (Network File System) & NIS (Network Information System) H. Coşkun Gündüz cgunduz@cs.bilgi.edu.tr NFS içerik: NFS nedir? Tarihçe NFS sunucu yapılandırma NFS istemci yapılandırma Genel problemler ve

Detaylı

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi Aşağıdakileri MS-DOS işletim sistemi uygulamalarını bilgisayarınızda yapınız ve nasıl yaptığınızı (hangi komutları nasıl kullandığınızı) boş bırakılan

Detaylı