İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ YUNUS EMRE KM SEMİNERİ. Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ YUNUS EMRE KM SEMİNERİ. Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi"

Transkript

1 İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ YUNUS EMRE KM SEMİNERİ Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi

2 İNŞAAT SEKTÖRÜ Genel Olarak İnşaat Sektörü Türkiye Ekonomisinin En Büyük Sektörüdür. Ekonomide Büyük Paya Sahiptir

3 İNŞAAT SEKTÖRÜ; İstihdam yarattığı için İŞSİZLİK SORUNUNUN çözümüne de önemli katkılar sunar.

4 YANİ; KİRA ÖDER GİBİ EVSAHİBİ OLMA DÜŞÜK MALİYET UZUN VADE

5 KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI

6 İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ DESTEKLEYİCİ DİĞER DÜZENLEMELER KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ DEPREM YÖNETMELİĞİ 2/B MÜTEKABİLİYET YASASININ KALDIRILMASI BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

7 İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GÜÇLÜ YANLARIMIZ

8 İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GÜÇLÜ YANLARIMIZ

9 UZUN VADEDE İNŞAAT SEKTÖRÜ

10

11

12

13 Satış Amaçlı Kullanım Amaçlı 3- ÖZEL İNŞAAT İŞLERİ

14 YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİ VE İŞİN BİTİŞ TARİHİ Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir. (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır)

15 YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİ VE İŞİN BİTİŞ TARİHİ Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinde Geçici Vergi Dönemlerinde Beyannameye dahil edilmez ve Kesilen Stopaj Mahsup edilmez. Ancak Yıllık Beyannameye dahil edilir ve Kesinti Yoluyla ödenen Stopaj Gelir / Kurumlar Beyannamesinden Mahsup edilebilir.

16 YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİ VE İŞİN BİTİŞ TARİHİ Mükellefler bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarma işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannameleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın - Gelir Vergisi Mükellefleri Mart Ayının 25.günü, - Kurumlar Vergisi Mükellefleri Nisan ayının 25.günü itibari ile verilen Beyannamesine eklemek zorundadırlar.

17 YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİNDE GİDER DAĞILIMI Örnek: Mükellef Şirket, A ve B Şantiyesi olmak üzere 2 adet yıllara yaygın inşaat bakım onarım işi vardır. Ayrıca Bu mükellefimizin Nalburiye İşletmesi vardır Yılına ait TL Değerindeki Minübüs tüm işlerinde aşağıdaki gibi kullanılmıştır. A İnşaatı işinde : 180 gün B İnşaatı İşinde : 120 gün Nalburiye İşinde: 60 gün Buna göre: X % 20 = TL Amortisman Giderini Şöyle paylaştırılmalıdır.

18 YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİNDE GİDER DAĞILIMI TL Amortisman Gideri aşağıdaki gibi dağıtılmalıdır. A İnşaatı işinde : 180 gün ( 1 / 2.si )... : TL B İnşaatı İşinde : 120 gün ( 1/3 ü)..: TL Nalburiye İşinde: 60 gün ( 1/6 sı)..: 800 TL Toplam...: TL A İnşaatı Maliyeti B İnşaatı Maliyeti Genel Yönetim Gideri Birikmiş Amortisman /

19 YILLARA SARİ İNŞAAT İŞLERİNDE GİDER DAĞILIMI Örnek 2: Mükellef Şirket, A ve B Şantiyesi olmak üzere 2 adet yıllara yaygın inşaat bakım onarım işi vardır. Ayrıca Bu mükellefimizin Nalburiye İşletmesi vardır Yılına ait TL Ortak Giderleri vardır. Bu giderlerin dağılımı nasıl olmalıdır? Maliyet/Hasılat Yüzdesi Ortak Gider Payı A İnşaatı işi Maliyeti: TL % TL B İnşaatı İşi Maliyeti : TL % TL Nalburiye Hasılatı : TL % TL Toplam : TL % TL

20 150 m2 ye kadar konutlarda; - Büyükşehirlerde, - Lüks veya birinci sınıf inşaat olan yapılarda, tarihleri arasında Yapı Ruhsatı alınmış ise Yapı Ruhsatı Alındığı tarihteki Arsanın Metre kare Emlak Vergi Değeri;

21 150 m2 ye kadar konutlarda; - Büyükşehirlerde, - Lüks veya birinci sınıf inşaat olan yapılarda, tarihlerinden Sonra Yapı Ruhsatı alınmış ise Yapı Ruhsatı Alındığı tarihteki Arsanın Metre kare Emlak Vergi Değeri; TL Arasında % TL Arasında % TL Üstünde % 18

22 Kullanım Alanı 150 m2 yi geçen Konutlarda; % 18 KDV uygulanacaktır. İşyerlerinde; % 18 KDV uygulanacaktır tarihin kadar 150 m2 üstündeki konutlar için % 18 yerine % 8 oranında KDV hesaplanır.

23 1-Kentsel Dönüşüm Projelerinde KDV Oranı : % 1 2-Yapı Ruhsatı tarihinden Önceki Konut Teslimlerinde KDV Oranı : % 1 3-Tüm İşyerlerinde KDV Oranı : % 18 4-Büyükşehir haricindeki illerdeki 150 m2 geçmeyen konut teslimlerinde KDV Oranı : % 1 5-Büyükşehirlerde Birinci ve Lüks Sınıf haricindeki 150 m2 geçmeyen konutlarda :% 1 KDV Oranı uygulanacaktır.

24 A- Satın Alınan Arsanın Kaydı : -Satın Alınan Arsa Sahibi Vergi Mükellefi Değilse; / Arazi ve Arsalar Satıcılar 1000 Gider Pusulası Düzenlenmelidir / Vergi Mükellefi Olandan Arsa Alımı / Arazi ve Arsalar İndirilecek Kdv Satıcılar /

25 A- Satın Alınan Arsanın Kaydı : -Vergi Mükellefi Olandan KDV. den İstisna Arsa Alımı / Arazi ve Arsalar Satıcılar 1000 KDV.17/4-r Bendi Gereği KDV.den İstisna Arsa Alımı / KDV.17/4-r bendi gereğince: Kurumların aktifinde kayıtlı en az 2 tam yıl süreyle bulunan Ve satışı suretiyle devir ve teslimlerde KDV den istisnadır. Ancak bu kıymetleri kiraya verenler ile ticaretini yapanlarda satmak amacıyla elde tutulan taşınmazlarda bu istisna uygulanmaz.

26 A- İnşaat Ruhsatının Alımından Sonraki Maliyete Devri : / A İnşaatı Maliyetleri Arsa ve Araziler /

27 B- ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV: Maliye Bakanlığının Görüşü; 30 Nolu KDV Genel Tebliğine göre, Arsa Karşılığı İnşaat işinde iki teslim vardır demektedir. 1-Arsa Sahibinin Müteahhide Arsa Teslimi 2-Müteahhidin Arsa Sahibine Konut veya İşyeri Teslimi (Yanlış görüş) Arsaya Karşılık olarak müteahhit tarafından arsa sahibine ait arsa payı üzerine Konut veya İşyeri yapılmasıdır. Doğru görüş bu olmalıdır.

28 KDV Kanunu Çerçevesinde Durumu: KDV Kanunun 4/2 Maddesi hükmüne göre; Bir hizmetin karşılığının bir mal teslimi veya diğer bir hizmet olması durumunda bunların her biri ayrı ayrı işlem olup, hizmet veya teslim hükümlerine göre ayrı ayrı vergilendirilmesi gerekir denmektedir.

29 DANIŞTAYIN GÖRÜŞÜ: Arsa karşılığı inşaat sözleşmelerinin para karşılığı satış içermedikleri, trampa sözleşmesi olarak da tanımlanamayacakları, yalnız bağımsız bölümler inşası ve bir kısmının arsa sahibine teslim edilmesi karşılığında, arsanın müteahhit tarafından değerlendirilmesini öngören kendine özgü bir işlem olduğu anlaşıldığından, katma değer vergisinin konusunu oluşturan bir işlem olarak nitelendirilmesine olanak bulunmamaktadır. (Danıştay 9. Daire sinin Tarih ve E:2000/3395, K: 2002/5057 Sayılı Kararı)

30 VERGİYİ DOĞURAN OLAY VE FATURA DÜZENLENME TARİHİ: Arsa karşılığı inşaat işlerinde vergiyi doğuran olay, müteahhittin arsa karşılığı konut, iş yeri gibi bağımsız birimleri arsa sahibine teslimiyle gerçekleşmektedir. Bu tarih itibariyle arsa açısından da vergiyi doğuran olay vuku bulmaktadır. (Gider Pusulası ile Arsa Alım Kaydı gerekir.)

31 Vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, müteahhitten arsa sahibine yapılacak bağımsız birim teslimleri için müteahhit tarafından düzenlenecek faturada bağımsız birimin niteliğine göre emsal bedeli (arsa payı dahil) üzerinden %1, % 8 veya %18 arasında KDV hesaplanması gerekmektedir. (İşyeri veya Konut Teslim tutanağı tanzimi gerekir ve Fatura bu tarihte düzenlenmelidir.)

32 FATURA TUTARI TESPİTİ: Bilindiği üzere, bir konut / işyeri maliyetinde iki unsur vardır. 1- Arsa Maliyeti 2- İnşaat Maliyeti Toplam İnşaat Maliyeti = a) Arsa Sahibine Verilen Daire Maliyeti b) Müteahhide Kalan Daire Maliyetleri oluşur. Gelir İdaresi ile anlaşmazlık EMSAL BEDELİ NASIL HESAP EDİLECEKTİR. Burada Arsa Sahibinin Arsa Bedeli mi yoksa Arsa üzerine inşaa edilen yerlerin Maliyeti mi dikkate alınmalıdır?

33 FATURA TUTARI TESPİTİ: Gelir İdaresinin tarih ve 1553 sayılı özelgesinde aşağıdaki gibi açıklamıştır. Müteahhit açısından arsa maliyet bedeli arsa payı karşılığında arsa sahibine teslim edilen daire ve işyerlerinin yapımı için yapılan harcamaların toplamından oluşmaktadır. Buna göre, arsa karşılığında müteahhit firma tarafından arsa sahibine verilecek daireler için yapılan harcamalar veya ödenen nakit para müteahhit firma açısından arsa sahibinden alınan arsa payının maliyet bedeli olacaktır. Gelir İdaresinin yukarıdaki görüşü tereddüte yol açmayacak şekilde açıktır.

34 FATURA TUTARI TESPİTİ: Yukarıdaki özelgeden de anlaşılacağı üzere EMSAL BEDEL OLARAK, Arsa Sahibine verilen Dairelerin Maliyet Bedeli esas alınacaktır. MÜTEAHHİT ARSA PAYI MALİYETİ = 1) Arsa Sahibine Verilen Dairelerin Maliyeti 2) Arsa Sahibine Verilen Paraların Toplamından oluşur.

35 Örneğin: Bay A şahsına ait arsayı B Şirketine inşaat karşılığı vermiştir. Konut Adedi Müteahhite Kalan Arsa Sah.Kalan : 10 Adet : 6 Adet : 4 Adet Toplam İnşaat Maliyeti : TL 1 Adet Konut Maliyeti : TL 1 Adet Konut Arsa Payı: : TL ( x 4 Adet= /6 Adet) 1 Dairenin Toplam Maliyeti : TL 1 Dairenin Satış Fiyatı : TL

36 1) Maliyet Bedeli Esası : Arsa Payı İnşaat Maliyet Toplam Maliyet Müteahhit TL Arsa Sahibi? ? 2)Arsa Payı Dahil Maliyet Esası : 2011/1 Nolu KDV Sirkülerince, Arsa Payı Dahil Bedel üzerinden Emsal Bedel üzerinden KDV Hesaplanması gerekmektedir. Örneğimize göre; 1 dairenin Arsa Payı Maliyeti şöyle olacaktır TL / 10 Daire x 4 Daire = TL Arsa Maliyeti 1 Daireye İsabet Eden Maliyet ise: / 6 Daire = TL Toplam Daire Maliyeti = = TL

37 c) Ortalama Satış Fiyatı Esası: Daha önceki aylarda taşınmaz (bağımsız birim) satışlarının bulunması halinde emsal bedeli belirlenecek olan taşınmazın (bağımsız birimlerin) daha önceki aylardaki satış bedelleri ve miktarlarına dayanılarak VUK nun 267 nci maddesine göre ortalama fiyat esasına göre emsal bedelinin tespit edilmesi mümkün olacağından ilk olarak bu usulün kullanılması gerekmektedir. Emsal Bedel uygulamasında Maliyet Bedeline Toptan Satışlarda % 5, Perakende Satışlarda % 10 eklenmesi gerekir.

38 d) Arsa Payı Maliyetinin Muhasebe Kayıtlarına Alınması: / Arsa Payı Maliyeti 480, (A) Arsa Sahibi 480,000 Gider Pusulası ile Arsa Payı Maliyet Kaydı / Arsa Payı Maliyeti 480, İndirilecek KDV 86, (A) Arsa Sahibi 566,400 Fatura İle Arsa Payı Maliyet Kaydı /

39 5- Maliyet İşlemlerine İlişkin Muhasebe Kayıtları: a) Malzeme Alımı: Malzeme alımları doğrudan inşaat maliyetine kaydedilmeden önce Ambar Hesabı olan 150 Hesaba kaydedilmelidir / Demir Alışları İndirilecek KDV Satıcılar 118 Malzeme Alımı Kaydı /

40 b) Malzemenin Kullanımı: İnşaat imalatında kullanılan malzemeler fiilen kullanıldığı anda ilgili inşaat maliyetine kaydedilmelidir / (A) İnşaatı Demir Kullanımı İlk Madde ve Malzeme 100 Malzemenin İnşaatta Kullanımının Kaydı /

41 c) Diğer Maliyet Unsurları: İnşaatlarda kullanılan İşçilik ve Genel Üretim Giderleri ilgili hesaplarda izlenmelidir / İşçilik Giderleri Şantiye Elektrik Giderleri İndirilecek KDV Personele Borçlar Ödenecek Vergi ve Fonlar Ödenecek S.G. Kesintileri Satıcılar İşçilik ve Genel Üretim Gideri Kaydı /

42 d) Devam Eden İşlerin Bilançoda Gösterilmesi: Bilançolarda; devam eden inşaat maliyetleri 151.Yarı Mamüller Hesabında, bitmiş inşaatlar ise 152.Mamül Mallar Hesabında gösterilmelidir / (A) İnşaatı Maliyeti Direk İ.M.M.Gid. Yansıtma Direk İşçilik Gid. Yansıtma Genel Üretim Gid. Yansıtma 20 Maliyetlerin Yansıtma Kaydı /

43 e) Maliyet Dağılımının Daire Bazında Hesaplanması: Satılan Mamül Malın Maliyetinin (satılan daireler maliyeti) doğru hesaplanabilmesi için toplam arsa ve inşaat maliyeti; her bir kat, işyeri veya daireye belirli ölçü ve esaslara göre pay verilmek suretiyle, her bir birimin maliyeti hesaplanmalıdır.

44 DAİRENİN BİNA İNŞAAT MALİYETİ TEFRİŞ TOPLAM ORTAK KULLANIM CİNSİ NO M2 ARSA PAYI İNŞ. MALİYETİ MALİYETİ MALİYETİ MALİYET , , , , , , , , , , , , , , , , ,524.69

45 f) Satılan Daire Maliyetinin Muhasebe Kaydı: / S.M.Maliyeti 200, İnşaat Maliyeti 120, Arsa Maliyeti 80,000 Satılan 1 Adet Daire Maliyetinin Kaydı /

46 6- SATIŞ KARININ TESPİTİ: a) Satılan Daire Muhasebe Kaydı: Her bir dairenin 250,000 TL ye satıldığını varsayarsak aşağıdaki muhasebe kayıtları yapılacaktır / Alıcılar 252, Yurtiçi Satışlar 250, Hes. KDV (%1) 2,500 1 Adet Daire Satış Kaydı /

47 b) Maliyet Bedeline Göre Kar Tespiti: Müteahhitin yukarıdaki örnek bazında maliyet esasına göre satış karı aşağıdaki gibi tespit edilecektir. Daire Sayısı Satış Fiyatı Satış Tutarı Maliyet_ Kar Üçüncü Kişilere Satış Arsa Sahibine Teslim 6 250,000 1,500,000 1,200, , , , , TOPLAM 10 1,980,000 1,680, ,000

48 c) Arsa Payı Dahil Maliyet Bedeline Göre Kar Tespiti: Müteahhitin muhasebe kayıtlarına göre maliyet+arsa payı esasına göre satış karı aşağıdaki gibi tespit edilecektir. Daire Sayısı Satış Fiyatı Satış Tutarı Maliyet Kar Üçüncü Kişilere Satış Arsa Sahibine Teslim 6 250,000 1,500,000 1,200, , , , , TOPLAM 10 2,300,000 2,000, ,000

49 7- İnşaat Devam Ederken Yapılan Satışlar: İnşaat devam etmekte iken satış bedeli olarak yapılan ödemeler karşılığında fatura düzenlenmesine gerek bulunmamakta olup, bedellerin kayıtlara avans olarak intikal ettirilmesi, tapunun tescil ettirildiği tarih veya tapuya tescilinden önce dairelerin hak sahiplerinin kullanımına tahsis edilmediği durumda tahsis edildiği tarihten itibaren yedi gün içerisinde gerçek satış bedeli üzerinden fatura düzenlemeleri gerekmekte olup bilahare ek bir bedel alınması halinde ek fatura kesileceği tabiidir / Bankalar 200, Alınan Avanslar 200, /

50 Gayrimenkul satışlarında Katma Değer Vergisini doğuran olay tapuya tescil ile gerçekleşmekte olup gayrimenkulün tapuya tescilinden önce kişinin kullanımına tahsis edilmesinde ise kullanıma tahsis ile vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir. Bu nedenle, konut teslim amacıyla inşaat tamamlanmadan kat irtifakı arsa paylarının devri sırasında vergiyi doğuran olay konutun fiili teslimi ile meydana geleceğinden arsa payı teslimi katma değer vergisine tabi olmayacaktır. Ancak konutun tapuya tescilinden önce kişinin kullanımına tahsis edildiği anda vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş olacağından bu dönemde katma değer vergisinin hesaplanarak beyan edilmesi gerekmektedir.

51 İNDİRİMLİ ORAN KDV İADESİ DÖNEMİ Konutların tesliminden önce fatura düzenlenmesi ile vergiyi doğuran olay meydana gelmekte ancak iade hakkını doğuran işlem vuku bulmamaktadır. Bu nedenle 150 m² nin altındaki konutların tesliminden önce fatura düzenlenmesi halinde, bu teslimler üzerinden %1 oranında vergi hesaplanarak beyan edilmesi, iade talebinin ise konutların teslim edildiği yıl içinde AYLIK MAHSEBEN veya izleyen yılda YILLIK OLARAK NAKTEN VEYA MAHSUBEN yapılması gerekmektedir.

52 SONUÇ OLARAK: 1) Mahsuben Satışın Yapıldığı Aydaki KDV Beyannamesi ile, tarihinden itibaren Sadece Konut satışlarında AYLIK NAKTEN İADE yapılabilir. 2) Yıllık Olarak Nakden veya Mahsuben en erken Ertesi Yılın Ocak- Kasım Ayı KDV Beyannamesi ile Talep edilebilir. KDV NAKTEN İADE veya MAHSUBEN İADE İşlemleri yapılabilmesi için YMM Raporu Zorunludur.

53 İNDİRİMLİ ORAN KDV İADE İŞLEMLERİ İADE SINIRLARI: Mahsuben İade Sınırı: Aylık Mahsuben İade Yüklenilen KDV.si TL aşan Kısmı, (2016 ve Sonraki Yıllar için Kullanılacak İade Edilmeyecek Sınırdır.) Konutlarda Sadece NAKTEN İADE tarihinden sonra AYLIK yapılabilir. Nakden İade Sınırı: Yıllık Nakten veya Mahsuben İade: Yüklenilen KDV.si TL aşan kısmı, alınabilinir. (2016 Yılının NAKTEN İADE alınabilmesi için 2017 Kasım KDV Beyanname döneminde İADE TELEP EDEBİLMENİN SON TARİHİDİR. Bu tarih geçtikten sonra 2016 ile ilgili hiçbir şekilde NAKTEN veya MAHSUBEN iade geriye dönük talep edilemez.

54 ARSA SAHİBİNİN DAİRELERİ SATMASI DURUMUNDA VERGİLENDİRME 1- İktisap Tarihinin Tespiti: Arsa olarak iktisap edilen gayrimenkul üzerine bina inşa edilmesi veya söz konusu gayrimenkulün kat karşılığı verilmesi sonucu alınan gayrimenkullerin tapuya tescili, cins tashihi sayılarak tapuya tescil tarihinin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekir. Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı, söz konusu gayrimenkulleri fiilen kullandıklarını tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları ve benzeri belgelerle tevsik etmeleri halinde, iktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekir. (GVK Sirküleri 2011/2)

55 ARSA SAHİBİNİN DAİRELERİ SATMASI DURUMUNDA VERGİLENDİRME 2- Satış Şekline Göre Vergilendirme: İktisap (tapuda tescili veya fiili teslim) tarihinden itibaren beş yıl içerisinde bir defada aynı kişiye satılması durumunda, gayrimenkullerin satışından elde edilen toplam bedele ilgili yılda geçerli olan istisna tutarı bir kez uygulandıktan sonra bakiye kazancın, değer artışı kazancı olarak vergilendirilmesi gerekir. Söz konusu birden fazla gayrimenkulün; i) Aynı kişiye farklı tarihlerde, ii) Farklı kişilere aynı tarihlerde, iii) Birbirini izleyen yıllarda, Satılması, devamlı olarak gayrimenkul alım-satım işiyle uğraşıldığına karine teşkil edeceğinden elde edilen kazancın, ticari kazanç olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. ( tarihli Özelge)

56 ARSA SAHİBİNİN DAİRELERİ SATMASI DURUMUNDA VERGİLENDİRME Alış Bedeli : TL Alış Tarihi : 1 Ocak 2014 Satış Fiyatı : TL Satış Tarihi : 31 Aralık 2016 olsun Endeks Artışı : % Alış Tarihindeki ÜFE Endeksi : Satış Tarihindeki ÜFE Endeksi: Değerlenmiş Alış Bedeli : TL ( / X ) Gayrisafi Hasılat : ( ) Safi Değer Artışı : TL İstisna Kazanç Tutarı : TL (2016 Yılı İçin) Vergi Matrahı : TL Gelir Vergisi : TL

57 ARSA SAHİBİNİN DAİRELERİ SATMASI DURUMUNDA VERGİLENDİRME 3-BİZE GÖRE : Gelir Vergisi Kanunu nun ticari kazanç ve değer artış kazancına ilişkin hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinde; a) Gayrimenkul alım-satım işleriyle, belli bir ticari organizasyon içinde, kazanç sağlamak amacıyla devamlı olarak uğraşılması halinde bu işlerden bir takvim yılı içinde elde edilen safi kazancın ticari kazanç, b) Bunun dışındaki amaçlarla elde edilen gayrimenkullerin değerinde meydana gelen artıştan kaynaklanan kazançların ise yasa maddesinde öngörülen esaslar çerçevesinde değer artış kazancı olarak vergilendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Diğer bir anlatımla ticari organizasyon içerisinde gerçekleşmeyen birden fazla gayrimenkulün tek tek veya toplu olarak satışı, yapılan işlemden doğan kazancın unsurunu değiştirmez. Önemli olan husus, elde edilen kazancın gayrimenkulün değerinde meydana gelen artıştan mı yoksa organizasyon içinde gerçekleştirilen ve oluşturulan katma değerden kaynaklanıp kaynaklanmadığıdır.

58 ARSA SAHİBİNİN DAİRELERİ SATMASI DURUMUNDA VERGİLENDİRME Aksi takdirde, yukarıda yer alan değer artış kazancı veya ticari kazanç unsurları arasındaki ayırıma yönelik kıstası yok sayarak, Gelir İdaresi nin iddia ettiği gibi yapılacak vergilendirmede birden fazla işlemin olduğu her durumda, elde edilen kazancı ticari kazanç olarak nitelendirme yolunu seçecek olursak, Gelir Vergisi Kanunu nun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artış kazançlarının uygulama alanı kalmayacaktır. Şayet yasa koyucunun bu yönde bir amacı olsaydı, mükerrer 80 inci maddede yer alan verginin konusuna giren işlemlerin tek bir işlem yada tek bir yıl için geçerli olduğu açıkça belirtilirdi.

59 HASILAT PAYLAŞIMI KARŞILIĞI ARSA TESLİMİ Uygulamada Hasılat Paylaşımı, yada Gelir Paylaşımı vb. şekillerde düzenlenen sözleşmeler uyarınca yapılan işlerde, inşa edilen bağımsız birimler yerine bunların hasılatı paylaşılmakta olup, bu tür sözleşmeler gereğince yapılan işlerin de Arsa Karşılığı İnşaat olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. (2011/1 Nolu KDV Sirküleri) Bağımsız birimlerin üçüncü şahıslara satışında, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte sadece müteahhit tarafından üçüncü şahıslara fatura düzenlenecek, faturada gösterilen toplam bedel üzerinden bağımsız birimlerin niteliğine göre %1 veya %18 oranında KDV hesaplanarak beyan edilecektir. (2011/1 Nolu KDV Sirküleri)

60 ADİ ORTAKLIKTA VERGİLEME : KDV Uygulaması açısından adi ortaklıklarda, Vergi Mükellefiyeti, ortaklık adına tesis edilir. Ortakların ayrıca mükellefiyetlikleri var ise, KDV Ortaklık ile şahıs işletmesi birleştirilmez. Ortaklardan birinin ayrılması halinde, yeni ortaklar aynen devam edecektir ve KDV ye tabi değildir. Ancak Ortaklık sona ermesi sonucunu doğuran (1 kişiye düşmesi halinde) ortak ayrılmalarında Ortaklık tarafından teslim edilen toplam mal bedeli üzerinden KDV hesaplanır.

61 KOOPERATİFLERE YAPILAN İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİ tarihinden önce bina inşaat ruhsatı almış olan Konut Yapı Kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işleri, katma değer vergisinden müstesnadır. (KDVK. Geçici 15. Md) tarihinden sonra bina inşaat ruhsatı alınmış inşaatlara ilişkin olarak konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat işleri ise 2007/13033 sayılı B.K. Kararnamesine ekli (I) sayılı listenin 12. sırası uyarınca %1 oranında KDV ye tabi bulunmaktadır.

62 İADEYE KONU EDİLECEK YÜKLENİLEN KDV NİN HESABI KDV iadesi hesaplanırken inşaat işinin başlangıcından bitimine kadar inşaatın maliyetine giren inşaat malzeme alımları, genel üretim ve yönetim giderleri ile ATİK dolayısıyla yüklenilen vergilerin tamamını kapsamaktadır.

63 KDV İADE TUTARININ HESAPLANMASI - İnşaat harcamalarında indirim Konusu edilen KDV (191- Devreden KDV (2015'den devreden) : ) (191-İndirilecek KDV(2016 yılına ait) : ) - Toplam İnşaat alanı..: M2 - Teslimleri %1'e tabi konut alanlarının oranı (800/1000) % 80 (8 adet daire, 1 Dükan=1000 M2 toplam alan, Daire 8*100 m2=800) -Konutlara isabet eden yüklenilen KDV (200,000 * % 80) Konut teslimlerinden tahsil Edilen KDV (Arsa sahibine teslim edilen daireler için hesaplanan : 5.000) (2016 yılında satılan dairelerden tahsil edilen :12.500) -Konutlara isabet edip, indirilemeyen KDV ( ) = 142,500 -Devreden KDV-2017 Ekim sonu :120,000 (İadenin istendiği dönemde KDV beyanında gözüken Devreden KDV tutarı) - İadeye Konu edilecek KDV..142,500 (Not:Devreden KDV ile konutlara isabet edip, indirilemeyen KDV mukayese edilir. Küçük olan iadeye konu edilir.) -İade Edilmesi Gereken KDV (Beyannamede iade olarak istenecek) (2016 yılı için iade edilmeyecek iade sınırı TL olarak belirlenmiştir TL= TL ) Yukarıdaki hesaplamalara göre müteahhit, 2016/Ocak Kasım aylarından herhangi Birisinde TL KDV'yi iade olarak isteyebilecektir.

64 E-POSTA AHMET GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi : info@ahmetgunduz.com.tr agunduz@ahmetgunduz.com.tr CEP : WEB : ww.ahmetgunduz.com.tr

İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ SEMİNERİ. Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir

İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ SEMİNERİ. Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ SEMİNERİ Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir PROGRAM 14.00 15.15 Genel Bilgilendirme İnşaat Muhasebesi Uygulamaları 15.15 15.30 Dinlenme Arası 15.30 16.30 İnşaat KDV

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI İBRAHİM DEĞİRMENCİ Yeminli Mali Müşavir ANTALYA SMMO 25.05.2012 1 ÖZELLİKLİ EĞİTİM KONULARI 1- Turizm Faaliyetleri 2 2- İnşaat Faaliyetleri (UMS 11 İnşaat

Detaylı

Randıman Bağımsız Denetim A.Ş.

Randıman Bağımsız Denetim A.Ş. İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI İBRAHİM DEĞİRMENCİ Yeminli Mali Müşavir 1 A- Genel Olarak İnşaat Sektörü: İnşaat sektörü Türk ekonomisinde çok büyük paya sahiptir. Bu sektör doğrudan ve

Detaylı

İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI

İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI 1 Temel Kavramlar TANIM:Genel anlamda inşaat; malzeme ve işçilik kullanmak suretiyle, meydana getirilen bir gayrimenkulün yapı kısmına ilişkin faaliyetlerin

Detaylı

KDV KANUNU DEĞİŞİKLİKLERİ VE İNŞAAT MUHASEBESİ SEMİNERİ 5 MART Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi

KDV KANUNU DEĞİŞİKLİKLERİ VE İNŞAAT MUHASEBESİ SEMİNERİ 5 MART Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi KDV KANUNU DEĞİŞİKLİKLERİ VE İNŞAAT MUHASEBESİ SEMİNERİ 5 MART 2019 Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi KDV FİNANSAL KANUNU TABLO DEĞİŞİKLİKLERİ NEDİR? Arsa karşılığı inşaat işlerinde teslim

Detaylı

ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ

ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ ÖZET 06/04/2018 tarihli ve 30383 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 7104 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi Kanununda önemli değişiklikler

Detaylı

ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARSANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ

ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARSANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARSANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARASANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ Güray ÖĞREDİK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mazars&Denge Denetim

Detaylı

Arsasını kat karşılığı müteahhite verenler de KDV ödeyecek

Arsasını kat karşılığı müteahhite verenler de KDV ödeyecek 13 Aralık 2018 Arsasını kat karşılığı müteahhite verenler de KDV ödeyecek Sabri Arpaç - Yeminli Mali Müşavir - Bağımsız Denetçi İşletmelerin ya da şahısların arsalarını bağımsız bölümler (kat, daire veya

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı 8.2.2017 Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı Gaziosmanpaşa Bulvarı No: 9/206 Çankaya Konak İzmir T (0232) 4836222 F (0232) 4831618

Detaylı

Sirküler No: 2017 /12 Tarih:

Sirküler No: 2017 /12 Tarih: Sirküler No: 2017 /12 Tarih: 08.02.2017 Konu: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) 2 3 Şubat 2017 tarihli ve 29968 sayılı Resmi Gazete de 10 Seri

Detaylı

SİRKÜLER. Tarih: Sayı:2017/20 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA

SİRKÜLER. Tarih: Sayı:2017/20 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA SİRKÜLER Sayı:2017/20 Tarih:25.02.2017 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA Realite Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. 2000 Evler Mah. 76078 Sk. Fonte

Detaylı

İnşaat işinin revaçta olduğu bugünlerde bu işin vergilemesi ve muhasebesindeki inceliklerinin bilinmesi gerekmektedir.

İnşaat işinin revaçta olduğu bugünlerde bu işin vergilemesi ve muhasebesindeki inceliklerinin bilinmesi gerekmektedir. İNŞAAT İŞLERİNDE VERGİLEME VE MUHASEBE UYGULAMASI (I) 1-Giriş: Son birkaç yıldır döviz kurunun ve faizlerin düşmesi emlak piyasasını hareketlendirmiş bulunmaktadır. Ayrıca bankaların konut alıcılarına

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/29. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/29. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 10) Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar.

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. Sayı: 2018/16 Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. 31 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Detaylı

YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNE İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ

YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNE İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNE İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ İsmail PAMUK-Yeminli Mali Müşavir 1-Giriş Vergi hukukumuzda inşaat işleri; yıllara yaygın inşaatlar ve özel inşaatlar olarak ikili sınıflandırmaya

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 11395140-105[229-2012/VUK-1-...]--25513/02/2015 Konu : Tasfiye zararının geçmiş yıl karlarına

Detaylı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR 1 Yurt dışında yabancı bir firma tarafından yapılmakta olan inşaat işinde çalışmak amacıyla yurt dışına personel gönderilmesi işleminden elde edilen

Detaylı

KONUT TESLİMLERİNDE KDV ORANLARINA VE KDV İADESİNE VE VERGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN SON DÜZENLEMELER. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir

KONUT TESLİMLERİNDE KDV ORANLARINA VE KDV İADESİNE VE VERGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN SON DÜZENLEMELER. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir KONUT TESLİMLERİNDE KDV ORANLARINA VE KDV İADESİNE VE VERGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN SON DÜZENLEMELER Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Email: cakmakciali@taxauditingymm.com Konut

Detaylı

Sayı : 2013/194 7 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N. GELĠR VERGĠSĠ KANUNU TASARISINA GÖRE KAT KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠNDE VERGĠLENDĠRME DÜZENĠ

Sayı : 2013/194 7 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N. GELĠR VERGĠSĠ KANUNU TASARISINA GÖRE KAT KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠNDE VERGĠLENDĠRME DÜZENĠ Sayı : 2013/194 7 Tarih : 03.10.2013 Ö Z E L B Ü L T E N GELĠR VERGĠSĠ KANUNU TASARISINA GÖRE KAT KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠNDE VERGĠLENDĠRME DÜZENĠ 1 Bilindiği üzere halen yürürlükte bulunan vergi kanunlarında

Detaylı

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ Özel Tüketim Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine göre (I) sayılı listede yer alan malların teslimlerinde vergilendirme dönemi, her ayın ilk 15 günlük birinci ve kalan günlerinden

Detaylı

- Birden Fazla Takvim Yılına Sirayet Eden Yıllara Sari İnşaat ve Onarım İşleri Geçici Vergi Beyannamesinde Beyanı Yapılmalı Mı?

- Birden Fazla Takvim Yılına Sirayet Eden Yıllara Sari İnşaat ve Onarım İşleri Geçici Vergi Beyannamesinde Beyanı Yapılmalı Mı? Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işlerinin tanımı, mevzuatı, Muhasebe ve beyan uygulamaları ile karşılaşılan problemlere değinmek istiyorum. - Birden Fazla Takvim Yılına Sirayet

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...i KISALTMALAR LİSTESİ...vii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR 1.1.Özel İnşaat İşlerinde Fiziki Yapıya İlişkin Temel Kavramlar...5 1.1.1.

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 46 İST, 20.06.2014 KDV BEYANNAMESİ ÖNCESİ BAZI HATIRLATMALAR

SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 46 İST, 20.06.2014 KDV BEYANNAMESİ ÖNCESİ BAZI HATIRLATMALAR SİRKÜLER NO: POZ-2014 / 46 İST, 20.06.2014 ÖZET: KDV beyannamesi öncesi bazı hatırlatmalar. KDV BEYANNAMESİ ÖNCESİ BAZI HATIRLATMALAR Bilindiği üzere, 1 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama

Detaylı

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU

MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU MÜKELLEF BĐLGĐLENDĐRME NOTU 2017-027 Konu : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 10 Seri Nolu Tebliğ hakkındadır. Tarih : 06.02.2017 3 Şubat 2017 tarihli ve 29968 sayılı

Detaylı

İTHALAT SONRASI KDV DÜZELTMELERİNDE YENİ MİLAT

İTHALAT SONRASI KDV DÜZELTMELERİNDE YENİ MİLAT İTHALAT SONRASI KDV DÜZELTMELERİNDE YENİ MİLAT Eyyup İNCE 24 ÖZ İthalattan sonra yurtiçindeki ithalatçılar için ortaya çıkan olumlu fiyat değişimleri nedeniyle ortaya çıkan fazla veya yersiz ödenen KDV

Detaylı

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2011/023 26.03.2011 Konu: Gayrimenkullerin Değer Artışı Kazancının Hesaplanmasında İktisap Tarihine İlişkin Sirküler Yayınlandı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzalı sirkülerde gayrimenkullerin iktisap tarihinden

Detaylı

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır.

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır. SİRKÜLER 2017/34: Yabancılara Konut Ve İşyeri Satışında Katma Değer Vergisi İstisnasının Uygulanmasına İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı KDV Genel Tebliği Yayımlandı 6824 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 64597866-130[24-2015]- 28.07.2017 Konu : Dövize endeksli satışlarda KDV ve KVK uygulaması

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 20.09.2016 Sirküler No : 2016/24 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR İŞLETMEDE MEVCUT OLDUĞU HALDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN VERGİ AFFI KAPSAMINDA KAYITLARA

Detaylı

ŞİRKET ARSASININ HASILAT PAYLAŞIMI YÖNTEMİYLE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI

ŞİRKET ARSASININ HASILAT PAYLAŞIMI YÖNTEMİYLE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI ŞİRKET ARSASININ HASILAT PAYLAŞIMI YÖNTEMİYLE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI Özelikle büyükşehirlerde arsa karşılığı inşaat işlerinde, hasılat paylaşımı yöntemi diğer yöntemlere

Detaylı

Arsa karşılığı bağımsız bölüm tesliminin gelir vergisi karşısındaki durum-1

Arsa karşılığı bağımsız bölüm tesliminin gelir vergisi karşısındaki durum-1 Arsa karşılığı bağımsız bölüm tesliminin gelir vergisi karşısındaki durum-1 I. GİRİŞ Türkiye ekonomisi içinde ağırlığını her zaman hissettiren inşaat sektörü günümüzde giderek daha da önem kazanmış ve

Detaylı

F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için

F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için F- DÜZELTME Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uygulamasında, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallar için aşağıdaki şekilde işlem yapılır. 1. Fazla veya Yersiz Hesaplanan

Detaylı

ŞİRKETLERİN KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİ TAŞINMAZ TİCARETİ YAPTIKLARI ANLAMINA MI GELİR?

ŞİRKETLERİN KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİ TAŞINMAZ TİCARETİ YAPTIKLARI ANLAMINA MI GELİR? ŞİRKETLERİN KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİ TAŞINMAZ TİCARETİ YAPTIKLARI ANLAMINA MI GELİR? www.muhasebetr.com sitesinde 11.09.2012 günü yayınlanmıştır. 1. GİRİŞ Başlıkta yer verdiğimiz sorunun cevabı, KDV

Detaylı

ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı

ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı VERGİ HUKUKU YÖNÜNDEN İNŞAATLAR Özel İnşaatlar - Satmak Amacıyla Yapılan Daire, Kat ve Dükkânlar - Kendi Gereksinimi İçin, Satma Amacı Gütmeksizin Yapılanlar

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012 MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012 KONU: İndirimli Orana Tabi İşlemler Kapsamında Yapılacak İadelere İlişkin 119 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayınlandı

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/59

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/59 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 26.07.2018 Sayı : 2018/59 Değerli Müşterimiz; Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) 26.05.2018 tarih

Detaylı

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1 KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ I. GİRİŞ Doç.Dr.Sami Karacan Son zamanlarda kentleşmenin hızla gelişmesine paralel olarak kat karşılığı inşaat işleri de

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 1 / 6 B.07.1.GİB.4.34.19.02-105[232-2012/VUK-1-...]--2532 13/08/2012 Konu : İkinci el otomobil

Detaylı

Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si

Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si I- GİRİŞ Katma değer vergisinin en önemli özelliği indirim müessesesidir. Bunun yanında verginin

Detaylı

MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ

MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ ÖZET; Bilindiği üzere Vergi ve Diğer Bazı ların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanuna göre, mükelleflerin 2013-2017 yıllarında beyan ettikleri;

Detaylı

DİĞER ÖZEL DOSYALAR. 1- Sahibi Oldukları Arsaları Kat Karşılığı Müteahhide Veren Gerçek Kişilerde Elde Edilen Kazanç Nasıl Vergilendirilir.

DİĞER ÖZEL DOSYALAR. 1- Sahibi Oldukları Arsaları Kat Karşılığı Müteahhide Veren Gerçek Kişilerde Elde Edilen Kazanç Nasıl Vergilendirilir. DİĞER ÖZEL DOSYALAR KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMİ SÖZLEŞMELERİNİN DOĞURDUĞU VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER NELERDİR? ÖZEL DOSYA NO:35 1- Sahibi Oldukları Arsaları Kat Karşılığı Müteahhide Veren Gerçek Kişilerde Elde

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı: [ ]-15442

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı: [ ]-15442 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı: 64597866-105[267-2016]-15442 17.08.2017 Konu: Kat karşılığı olarak yapılan arsa teslimlerinde

Detaylı

KDV Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

KDV Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı KDV Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Duyuru No: 2018/27 İstanbul 28.02.2018 27.02.2018 tarihinde TBMM ye sevk edilen Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun

Detaylı

Konut teslimlerinde Satıcı Müteahhit Tarafından Fazla Hesaplanan KDV nin Konut alıcısına İade Edileceği

Konut teslimlerinde Satıcı Müteahhit Tarafından Fazla Hesaplanan KDV nin Konut alıcısına İade Edileceği Konut teslimlerinde Satıcı Müteahhit Tarafından Fazla Hesaplanan KDV nin Konut alıcısına İade Edileceği Sabri Arpaç Yeminli Mali Müşavir sabriarpacymm@gmail.com Konut satıcısı müteahhit tarafından yüzde

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

ö z d o ğ r u l a r serbest muhasebeci mali müşavirlik ltd.şti. Chartered Accountants & Auditors Ltd.

ö z d o ğ r u l a r serbest muhasebeci mali müşavirlik ltd.şti. Chartered Accountants & Auditors Ltd. 14. Pratik bilgiler 14.1 Gelir vergisi oranları 14.1.1 2009 yılı gelirlerine uygulanan tarife Gelir dilimi Vergi oranı 8.700 TL ye kadar 22.000 TL'nin 8.700 TL'si için 1.305 TL, fazlası % 20 50.000 TL'nin

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:500) 213 sayılı Vergi Usul Kanununa, 16.05.2018 tarihli ve 7144 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesi ile geçici 31 inci madde

Detaylı

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır.

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. SİRKÜLER 2018/70 10/07/2018 Taşınmazların Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. 06.07.2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 500 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 020 Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. KAPSAM : 12 Seri No lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez.

FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. S İ R K Ü L E R R A P O R FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. SİRKÜLER TARİHİ : 06 / 04 / 2018 SİRKÜLER SAYISI : 2018

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ İMALAT SANAYİNDE YAPILAN İNŞAAT İŞLERİNE İLİŞKİN KDV İADESİ

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ İMALAT SANAYİNDE YAPILAN İNŞAAT İŞLERİNE İLİŞKİN KDV İADESİ YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ İMALAT SANAYİNDE YAPILAN İNŞAAT İŞLERİNE İLİŞKİN KDV İADESİ KDV İadesine İlişkin Yasal Altyapı: Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Email: cakmakciali@taxauditingymm.com

Detaylı

SUNUM PLANI. I- Kendi arsası üzerine inģaat yapanlar. II- BaĢkasının arsası üzerine inģaat yapanlar. III- Kentsel dönüģüm kapsamında yapılan inģaatlar

SUNUM PLANI. I- Kendi arsası üzerine inģaat yapanlar. II- BaĢkasının arsası üzerine inģaat yapanlar. III- Kentsel dönüģüm kapsamında yapılan inģaatlar SUNUM PLANI I- Kendi arsası üzerine inģaat yapanlar Kendi arsası üzerine «TĠCARĠ» olarak inģaat yapanlar Kendi arsası üzerine «ġahsġ ĠHTĠYAÇ» kapsamında inģaat yapanlar Kendi arsası üzerine inģaat yapan

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/17

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/17 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 22.01.2019 Sayı : 2019/17 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -7161 Sayılı Kanun

Detaylı

1 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

1 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ 1 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ Resmi Gazete No 29147 Resmi Gazete Tarihi 16/10/2014 Kapsam KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 29.03.2011/ 44-1 GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI NCA GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASI HALİNDE DEĞER ARTIŞ KAZANÇLARININ HESAPLANMASI İLE İLGİLİ GELİR VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET

Detaylı

ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti.

ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. No: 2011/16 Tarih: 30.03.2011 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 28

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 28 İstanbul, 3 Şubat 2017 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 28 KONU : İndirimli Orana Tabi İşlemlerde Yıl İçinde Mahsuben İade Edilemeyen KDV nın, Yıl İçinde Nakden İade Edilmesine İlişkin BKK ve KDV Genel

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERE TASDİKİ ZORUNLU İŞLEMLER YENİDEN DEĞERLEME ORANLARI YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERİLMEYEN HALLER (2011 Yılı Gelirleri

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERE TASDİKİ ZORUNLU İŞLEMLER YENİDEN DEĞERLEME ORANLARI YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERİLMEYEN HALLER (2011 Yılı Gelirleri Y YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERE TASDİKİ ZORUNLU İŞLEMLER YENİDEN DEĞERLEME ORANLARI YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERİLMEYEN HALLER (2011 Yılı Gelirleri İçin) YILLIK BEYANNAMENİN VERİLMESİ VE GELİRİN TOPLANMASI

Detaylı

Arsa Karşılığı Bağımsız Bölüm Tesliminin Gelir Vergisi Karşısındaki Durum-2

Arsa Karşılığı Bağımsız Bölüm Tesliminin Gelir Vergisi Karşısındaki Durum-2 Arsa Karşılığı Bağımsız Bölüm Tesliminin Gelir Vergisi Karşısındaki Durum-2 Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kuruluna göre ise, Asıl işi hırdavat ticareti olan, bunun yanında bir yıl içinde birden çok

Detaylı

SİRKÜLER (2019/34) 2. İhraç Kaydıyla Teslim Edilen Malın İhracatının Gerçekleşmemesi Halinde Vergi İndirimi

SİRKÜLER (2019/34) 2. İhraç Kaydıyla Teslim Edilen Malın İhracatının Gerçekleşmemesi Halinde Vergi İndirimi İstanbul, 18.02.2019 SİRKÜLER (2019/34) Konu: KDV Uygulama Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:23) 15.02.2019

Detaylı

ĠNDĠRĠMLĠ ORANA TABĠ KONUT TESLĠMLERĠNDEN KAYNAKLANAN ĠADE TALEPLERĠNDE YAġANAN SORUNLAR. Hüseyin F. Saltık

ĠNDĠRĠMLĠ ORANA TABĠ KONUT TESLĠMLERĠNDEN KAYNAKLANAN ĠADE TALEPLERĠNDE YAġANAN SORUNLAR. Hüseyin F. Saltık ĠNDĠRĠMLĠ ORANA TABĠ KONUT TESLĠMLERĠNDEN KAYNAKLANAN ĠADE TALEPLERĠNDE YAġANAN SORUNLAR Hüseyin F. Saltık 28.01.2016 2 ARSA KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠ VERGĠYĠ DOĞURAN OLAY Arsa karşılığı inşaat işlerinde

Detaylı

YABANCILARA VE TÜRKİYE DE YERLEŞİK OLMAYANLARA KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI

YABANCILARA VE TÜRKİYE DE YERLEŞİK OLMAYANLARA KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI 05.05.2017/60-1 YABANCILARA VE TÜRKİYE DE YERLEŞİK OLMAYANLARA KONUT VE İŞYERİ TESLİMLERİNDE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI ÖZET : 6824 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren konut

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk. AKKOR SİRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTİ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / İstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler Tarihi

Detaylı

İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2

İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2 İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2 V. ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV Türkiye de yaygın bir uygulama olan kat karşılığı arsa işlemlerinin KDV karşısındaki durumu farklı uygulamalar

Detaylı

1. İNŞAAT KAVRAMI, TÜRLERİ VE FAALİYET SÜRECİ

1. İNŞAAT KAVRAMI, TÜRLERİ VE FAALİYET SÜRECİ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR VIII GİRİŞ 1. İNŞAAT KAVRAMI, TÜRLERİ VE FAALİYET SÜRECİ 3 1.1. İnşaat Tanımı 3 1.1.1. İnşaat Çeşitleri 3 1.1.1.1. Özel (yap-sat) İnşaat 4 1.1.1.2. İnşaat Taahhüt İşleri 4 1.1.1.3.

Detaylı

Konu: KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 16) tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Konu: KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 16) tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. No: 2018/12 Tarih: 01.01.2018 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

Sirküler ; 2018/004 DÜZENLEMELER. Konu : YAYIMLANAN 18 NO'LU KDV TEBLİĞİ ILE BIRÇOK KONUDA YAPILAN. Sayın Yetkililer ;

Sirküler ; 2018/004 DÜZENLEMELER. Konu : YAYIMLANAN 18 NO'LU KDV TEBLİĞİ ILE BIRÇOK KONUDA YAPILAN. Sayın Yetkililer ; Sirküler ; 2018/004 Konu : YAYIMLANAN 18 NO'LU KDV TEBLİĞİ ILE BIRÇOK KONUDA YAPILAN DÜZENLEMELER Sayın Yetkililer ; 5/6/2018 Tarihinde Yayımlanan 18 No lu KDV tebliğinde açıklanan hususlar doğrultusunda

Detaylı

Sayı : 2017/21 Tarih : Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında

Sayı : 2017/21 Tarih : Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında SİRKÜLER Sayı : 2017/21 Tarih : 16.05.2017 Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında 26.4.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

Özelge: Kat karşılığı inşaat işi yapan yapı kooperatifinin vergilendirilmesi hk.

Özelge: Kat karşılığı inşaat işi yapan yapı kooperatifinin vergilendirilmesi hk. Özelge: Kat karşılığı inşaat işi yapan yapı kooperatifinin vergilendirilmesi hk. Sayı: 27575268-105[229-2012-9398]-307 Tarih: 20/03/2015 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef

Detaylı

SİRKÜLER 2017/08. : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ(Seri No:10) Yayımlandı.

SİRKÜLER 2017/08. : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ(Seri No:10) Yayımlandı. SİRKÜLER 2017/08 08.02.2017 KONU : Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ(Seri No:10) Yayımlandı. 3 Şubat 2017 tarihli ve 29968 sayılı Resmi Gazete de 10 Seri

Detaylı

FAALİYETİNE SON VEREN KURUMLARDA DEVREDEN KDV

FAALİYETİNE SON VEREN KURUMLARDA DEVREDEN KDV FAALİYETİNE SON VEREN KURUMLARDA DEVREDEN KDV İbrahim ERCAN* 55 ÖZ Katma değer vergisinin en önemli özelliği, indirim müessesine sahip olmasıdır. Mükellefler mal veya hizmet alışları nedeniyle yüklendikleri

Detaylı

4 TEMMUZ /2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK VERGĐ MEVZUATI VE UYGULAMASI SINAVI SORULAR

4 TEMMUZ /2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK VERGĐ MEVZUATI VE UYGULAMASI SINAVI SORULAR 4 TEMMUZ 2009-2009/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECĐ MALĐ MÜŞAVĐRLĐK VERGĐ MEVZUATI VE UYGULAMASI SINAVI SORULAR 1) Vergi Usul Kanunu'nun defter tasdik zamanları ve tasdiki yenileme konusundaki hükümlerini belirtiniz.

Detaylı

YANIT SORU - YANIT??? SORU

YANIT SORU - YANIT??? SORU SORU - YANIT YANIT??? SORU 326 MALi Ç Ö Z Ü M Sayı : 98-2010 Soru - Yanıt SORU 1 Mali müşavir olarak Serbest Meslek faaliyetinde bulunmaktayım.sosyal güvenlik 4/b kapsamında pirim ödemekteyim. Ödediğim

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü. Sayı : [I

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü. Sayı : [I T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü Sayı : 45404237-130[I.12.151.]-118 14/04/2014 Konu : Dava sonucunda ödenmesine hükmolunan gecikme faizi

Detaylı

KONU: 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

KONU: 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Sirkü No: 2017-11 KONU: 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2018/23 1/Şubat/2018 İçindekiler: * KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklikler yapıldı. KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

TEBLİĞ. 2. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C ) bölümünün birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

TEBLİĞ. 2. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C ) bölümünün birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Genelge : 2014/33 16.10.2014 GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun ilgili maddelerinin verdiği yetki çerçevesinde 26/4/2014 tarihli ve 28983

Detaylı

YÜKLENİLEN KDV YE AİT FATURANIN GEÇ DÜZENLENMESİ HALİNDE KDV İADESİ YAPILABİL

YÜKLENİLEN KDV YE AİT FATURANIN GEÇ DÜZENLENMESİ HALİNDE KDV İADESİ YAPILABİL YÜKLENİLEN KDV YE AİT FATURANIN GEÇ DÜZENLENMESİ HALİNDE KDV İADESİ YAPILABİLİR Mİ? Rızkullah ÇETİN* 1-GİRİŞ: Vergi mükellefleri mükellefiyet hayatları boyunca çeşitli sebeplerle, yapılan hizmetlere ve

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE VERGİLENDİRME. Prof. Dr. Şükrü KIZILOT Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Başkanı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE VERGİLENDİRME. Prof. Dr. Şükrü KIZILOT Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Başkanı İNŞAAT SEKTÖRÜNDE VERGİLENDİRME Prof. Dr. Şükrü KIZILOT Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Başkanı ÖZEL İNŞAATLAR 1. KENDİ ARSASI ÜZERİNE İNŞAAT 2. KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 3. SATMA AMACI GÜDÜLMEYEN

Detaylı

No: 2012/77 Tarih:

No: 2012/77 Tarih: No: 2012/77 Tarih: 26.06.2012 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI

İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI ÖZEL İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI İNŞAATIN ÇEŞİTLERİ Medeni Kanunda: Menkul inşaat : Belli hizmeti görmek üzere geçici amaçlı yapılan kulübe, baraka,

Detaylı

İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI

İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI 1 Temel Kavramlar TANIM:Genel anlamda inşaat; malzeme ve işçilik kullanmak suretiyle, meydana getirilen bir gayrimenkulün yapı kısmına ilişkin faaliyetlerin

Detaylı

TAŞINMAZLARIN YENİDEN DEĞERLEMEYE TABİ TUTULMASI

TAŞINMAZLARIN YENİDEN DEĞERLEMEYE TABİ TUTULMASI DEĞERLEME YAPABİLECEK MÜKELLEFLER DEĞERLEME YAPAMAYACAK OLAN MÜKELLEFLER DEĞERLEMEYE TABİ İKTİSADİ KIYMETLER DEĞERLEMEYE TABİ TUTULMAYACAK İKTİSADİ KIYMETLER DEĞERLEMEYE ESAS DEĞER DEĞERLEME YAPILMASINDA

Detaylı

SİRKÜLER ( ) 2- İmalat Sanayinde Kullanılmak Üzere KDV siz Makina ve Teçhizat Alımlarında İstisna Uygulaması:

SİRKÜLER ( ) 2- İmalat Sanayinde Kullanılmak Üzere KDV siz Makina ve Teçhizat Alımlarında İstisna Uygulaması: SİRKÜLER (2018 48) 13.06.2018 Konu: İnşaat İşlerinde Arsa Sahibi ile Müteahhidin Karşılık Mal Teslimlerinde KDV Matrahı, KDV siz Makine ve Teçhizat Alımları ile Diğer Bazı Konulara İlişkin KDV Tebliği

Detaylı

-Satış konusunun taşınmaz, iştirak hissesi, kurucu senetleri,intifa senetleri, rüçhan hakkı olması,

-Satış konusunun taşınmaz, iştirak hissesi, kurucu senetleri,intifa senetleri, rüçhan hakkı olması, KURUMLARIN AKTİFİNDE EN AZ İKİ TAM YIL SÜREYLE BULUNAN TAŞINMAZLAR İLE İŞTİRAK HİSSELERİNİN SATIŞLARININ KURUMLAR VERGİSİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN İSTİSNAYA KONU EDİLMESİNİN ŞARTLARI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Detaylı

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDE VERGİSEL DURUM

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDE VERGİSEL DURUM Makale Necat KOLĞU YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ ÇERÇEVESİNDE VERGİSEL DURUM Bu makalemizde İstanbul vergi dairesi başkanlığı tarafından yap-işlet-devret modeli çerçevesinde 07.08.2013 tarihinde verilen mukteza

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[40-11/9]-249 20/02/2012 Konu : Bedelsiz kiralanan otomobile

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 12.05.2010 / 58-1 KONUT YAPI KOOPERATİFLERİNE YAPILAN İNŞAAT TAAHHÜT İŞLERİNDE KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) İSTİSNASI VE İNDİRİMLİ KDV ORANI UYGULAMASI İLE İLGİLİ SİRKÜLER ÇIKARILDI ÖZET :

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : [ /5]

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : [ /5] T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 70280967-105[269-2015/5]-45 11.05.2016 Konu : Yapılmakta Olan Yatırımlar" hesabında yer alan bakiyenin,

Detaylı

OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ

OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ Düzeltmeler koyu renkli (bold) olarak gösterilmiştir. YANLIŞ 1- Ünite 1, Sayfa 5, İnşaat (yapı) Sahibi

Detaylı

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk.

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 67854564-1741-51 30/01/2015 Konu : Bedelsiz

Detaylı

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN VERGİLENDİRİLMESİ VE UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN VERGİLENDİRİLMESİ VE UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜN VERGİLENDİRİLMESİ VE UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR TALHA APAK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR 11 MAYIS 2015 TÜRKİYE MUHASEBE UZMANLARI DERNEĞİ ELİTE WORLD OTEL TAKSİM/İSTANBUL

Detaylı

Aşağıda, mal iadelerinde belge düzeni ve KDV yönünden yapılması gereken işlemler incelenecek, bu konudaki kişisel görüşlerimiz açıklanacaktır.

Aşağıda, mal iadelerinde belge düzeni ve KDV yönünden yapılması gereken işlemler incelenecek, bu konudaki kişisel görüşlerimiz açıklanacaktır. MAL İADELERİNDE KDV UYGULAMASI I- GİRİŞ Ticari hayatta, satılan mallar, - Evsafına uygun olmaması, - Ayıplı olması, - Satış bedelinin ödenememesi vb. nedenlerle, satıcısına iade edilebilmektedir. Uygulamada,

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2010 / 9-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 42 seri No lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik

Detaylı

Konu: TBMM ye Sunulan Tasarıyla KDV Kanununda Yapılması Planlanan Değişiklikler.

Konu: TBMM ye Sunulan Tasarıyla KDV Kanununda Yapılması Planlanan Değişiklikler. Not: Makaleler yazarın kişisel görüşünü ifade etmekte olup kaleme alındığı tarihteki mevzuat düzenlemeleri açısından geçerlidir. Daha sonra meydana gelecek değişimler uygulamada farklılık yaratabilir.

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 41931384-105[Mük.257-2014-11]-73 24/11/2015 Konu : Elektronik ortamda düzenlenmesi gerekirken

Detaylı

2-GELİR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

2-GELİR VERGİSİ KANUNU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ MÜKELLEF OLMAYAN GERÇEK KİŞİLERİN SAHİP OLDUKLARI GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDAN DOĞAN KAZANCIN VERGİLENDİRİLMESİ H. ENES KOÇ SMMM - DENETÇİ DOKTORA ÖĞRENCİSİ 1-GİRİŞ Makalemizin konusu gerçek

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE 3 Şubat 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29968 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE

Detaylı

I. GİRİŞ. Suat ÇİÇEK. Bağımsız Denetçi Mali Müşavir. Yayınlandığı Kaynak: Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi

I. GİRİŞ. Suat ÇİÇEK. Bağımsız Denetçi Mali Müşavir. Yayınlandığı Kaynak: Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi İNDİRİMLİ ORANDA VERGİYE TABİ İŞLEMLERLE İLGİLİ OLUP YILI İÇİNDE MAHSUBEN İADE TALEP EDİLMEYEN VERGİNİN İZLEYEN YILDA İADESİ VE ÖZELLİK ARZ EDEN DURUMLAR Suat ÇİÇEK Bağımsız Denetçi Mali Müşavir Yayınlandığı

Detaylı