Postpartum Kontrasepsiyon

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Postpartum Kontrasepsiyon"

Transkript

1 ULUSLARARASI TIP FAKÜLTESİ Postpartum Kontrasepsiyon Prof. Dr. Fatih DURMUŞOĞLU

2

3 Postpartum Kontrasepsiyon önceliği Anne ve çocuk sağlığı kapsamında bir koruyucu hekimlik konusudur. Doğumu takiben ilk yıl veya WHO önerilerine göre 2 yıl doğum sonrası gebe kalınmaması gerekmektedir. Bu dönem anne ve bebek sağlığına en uygun kontrasepsiyon yöntemi seçilmesi için çok önemlidir.

4 Sunum Akışı Laktasyon Bariyer methodları Progestin yalnız Kombine yöntemler RİA Özet ve kapanış

5 Laktasyon Emzirmeyen annelerde doğumu takiben ovulasyon başlamaktadır. Emzirmeyen annelerde ortalama 45.2 gün içerisinde ilk ovulasyon rapor edilmiştir. En erken doğumdan 25 gün sonra tespit edilmiştir. Laktasyon =yüksek PRL=GnRH süpresyonu=hipoöstrojenik amenore Düzenli emzirme 6 ay kontrasepsiyon sağlamaktadır.(%98)

6 Bariyer Metodları Kullanılan hormon preparatlarının süte ve yeni doğana geçme kaygısı Bilinen maternal veya fötal yan etki yok olması Bariyer yöntemleri popüler hale getirmiştir. STD koruma özelliği Fakat Kontrasepsiyon etkinliği kullanan kişi ve kullanma tekniği ile yakından bağlantılıdır.

7 Male Kondom Kusursuz kullanımda; 1 yıllık kullanımda %2 gebelik rapor edilmiştir. Standard kullanımda; yıllık başarısızlık oranı %15 oranlarını yakalamaktadır.

8 Female Kondom Kusursuz kullanımda yıllık gebelik oranı %5 Standard kullanımda %21 başarızlık oranı Servikal cap ve diafram Gebelik değişiklikleri geri dönene kadar kullanımları önerilmemektedir. Kusursuz kullanım gebelik oranları %6 Tipik kullanımda %26 başarısızlık oranları rapor edilmektedir. Bu süre ortalama 6 haftayı içermektedir.

9 Progestin-yalnız Yöntemler Mini-Pill DMPA Etonogestrel implant Progesterone-yalnız transdermal patch(gelişme sürecinde)

10 POP Progestin yalnız Genelde etki mekanizması ; servikal mukus ve Endometriyum üzerinden olmaktadır. Bu nedenle klasik POP kullanımında %40-60 oranında ovulasyon görülebilmektedir. Yeni geliştirilen POP türlerinde 60 Mgm/gün dozu aşıldığı için (75 Mgm desogestrel;desirett) ovulasyon inhibisyonu görülmektedir. Ortalama %1.7 siklus ovulatuvar görülmektedir. Bu oran Levonogestrel kullananlarda %40 oranına ulaşmaktadır. Rice CF, Killick SR, Dieben T, Coelingh Bennink HA. Comparisonof the inhibition of ovulation achieved by desogestrel 75microgramsand levonorgestrel 30micrograms daily. Hum Reprod 1999; 14:

11 Progestin -yalnız Yöntemler Postpartum kullanım en önde gelen özellik -Pıhtılaşma sistemini etkilemez -Laktasyon üzerinde etkisi yok(postpartum ilk 72 saat içerisinde verilen yüksek doz progestin laktasyonu inhibe edebilir???) Ratchanon S, Taneepanichskul S. Depot medroxyprogesterone acetate and basal serum prolactin levels in lactating women. Obstet Gynecol. 2000; 96(6):

12 POP kullanım özellikleri Emziren Anne Doğum sonrası kullanım 6.hafta sonrası başlanması şeklinde WHO tarafından önerilmektedir. Desogestrel içeren haplarda güvenlik sınırı 12 saat olarak kabul edilmiştir.diğer POP de güvenlik sınırı 3 saat olarak önerilmektedir. Bu nedenle Desogestrel içeren hap ovulationinhibiting low-progestin pill olarak tanımlanmaktadır.

13

14

15

16 DMPA 3 ay ara ile uygulanan enjektabl özelliğinde 90 gün güvenilir etki sağlar. %0.3 kontraseptif etkisi ile yüksek korumaya sahip. Enjeksiyon olması kullanım hatalarını en düşük seviyeye indirmektedir. Postpartum dönemde hastane çıkışı öncesinde uygulanması önemlidir.

17 DMPA uygulama özellikleri Postpartum erken kullanım kategori 2 olarak değerlendirilmekte Postpartum erken dönem yüksek doz P laktasyon inhibisyonu??? Emziren anne + DMPA kullanımı =osteoporoz hızlanması? Kaunitz AM. Bone density recovery after depot medroxyprogesterone acetate injectable contraceptive use. Contraception. 2008;77(2):67-76.

18 DMPA kişiye özel kullanımı Adölesan tekrarlayan gebeliklerin korunmasında en etkin yöntem. Postpartum depresyon durumunda depresyon üzerine etkisi Thurman AR, Hammond N, Brown HE, et al. Preventing repeat teen pregnancy:postpartum depot medroxyprogesterone acetate, oral contraceptive pills, or the patch? J Pediatr Adolesc Gynecol. 2007;20(92): Tsai R, Schaffir J. Effect of depot medroxyprogesterone acetate on postpartum depression. Contraception. 2010;82(2):

19 Progestin-yalnız İmplantlar Postpartum uzun dönem kontrasepsiyonda uygun yöntemlerin başında gelir. Geri dönüşür kontraseptif etki 3 yıl sürmektedir. Yıllık gebelik oranları %0.38 oranlarındadır. Postpartum 6.hafta önerilmesine(kategori 1) karşın erken postpartum dönemde (kategori 2) kullanılabilinir.

20 Kombine oral kontraseptifler Postpartum en son tercih edilmesi gereken bir yöntem İlk 6 hafta kullanılmaması uygundur. Emzirmeyen grupta VT riski olmayan anneler 6 hafta sonrası (kategori 2 ) kombine OK kullanabilirler.

21

22 RİA Postpartum RİA kullanmak isteyen lohusaların %73 oranı 6 hafta sonra uygulama için gelmemişlerdir. Postpartum olguların %35 oranı ilk randevularına gelmemiştir. Bu veriler Postpartum RIA uygulanmasını aksattıkları ve bunun istenmeyen gebelikler açısından önemli olduğu rapor edilmiştir.

23 Postpartum RİA Çözümler Postplacental insertion; plasenta ekspulsiyonunu takiben 10 dakika içinde uygulama Erken pospartum insersiyon;postpartum 1.hafta içerisinde uygulama Delayed insertion(geç insersiyon); doğumdan 1-6 hafta sonra uygulama Postpuerparal insertion; (postpuerparal insersiyon);doğumdan 6-8 hafta sonra

24 Postplacental RIA uygulanımı Postpartum sağlık hizmeti alamayacak ve RİA uygulanması gerektiren grupta yararlı olabilir. Doğumu takiben ilk 10 dk içerisinde uygulanmalıdır. Uterine involusyon öncesi uygulamaların ekspulsiyon oranı daha yüksektir. El,ring forceps veya aplikatör ile uygulanabilinir. Yerleştirme tekniği ve başarı oranları bağlantılı değildir. Postplacental uygulamalarda ilk 3 ay ekspulsiyon açısından kritiktir. Eroglu K, Akkuzu G, Vural G, et al. Comparison of efficacy and complications of IUD insertion in immediate postplacental/early postpartum period with interval period: 1 year follow-up. Contraception. 2006;74:

25 Kapanış Mesajları Postpartum kadın sağlığı için Postpartum Kontrasepsiyon kritik önem taşır. Postpartum kontrasepsiyon ihmali veya geciktirilmesi istenmeyen gebeliklere neden olur. Laktasyon kurallar yerine geldiği zaman ilk 6 ay etkindir. Bariyer yöntemlerin başarısı kişiye özel kullanıma bağlıdır. Yalnız Progestin içeren yöntemler laktasyon üzerinde negatif etki olmaksızın güvenilir bir yöntemdir. Kombine OK ilk 6 hft içerisinde kullanılmamalıdır. Tromboemboli riski > Postplasental RIA yerleşimleri uterin involusyon sonrasına karşın yüksek atılma oranlarına sahiptir.

26 İlginiz ve sabrınız için TEŞEKKÜRLER Prof. Dr. Fatih DURMUŞOĞLU

Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen komponenti nedeniyle KOK kullanamayan kadınlarda alternatif bir kontrasepsiyon seçeneğidir:

Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen komponenti nedeniyle KOK kullanamayan kadınlarda alternatif bir kontrasepsiyon seçeneğidir: SADECE SADECE PROGESTERON PROGESTERON İÇEREN İÇEREN ORAL ORAL KONTRASEPTİF KONTRASEPTİF KULLANIMI KULLANIMI Doç. Doç. Dr. Dr. Nafiye Nafiye Yılmaz Yılmaz Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen

Detaylı

Günümüzde en popüler geriye döndürülebilir doğum kontrol yöntemlerinden biri kombine oral kontraseptiflerdir (KOK- COC).

Günümüzde en popüler geriye döndürülebilir doğum kontrol yöntemlerinden biri kombine oral kontraseptiflerdir (KOK- COC). Giriş Günümüzde en popüler geriye döndürülebilir doğum kontrol yöntemlerinden biri kombine oral kontraseptiflerdir (KOK- COC). KOK lar yüksek düzeyde etkili olmakla birlikte, östrojen, doza bağımlı bir

Detaylı

Progestinler ve Metabolik Risk

Progestinler ve Metabolik Risk Progestinler ve Metabolik Risk Dr. Erkut ATTAR İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji ve İnferitlite Bilim Dalı Cumhuriyet Bayramı Kutlu

Detaylı

AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır

AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır Aile Planlaması-Modern Yöntemler Hormonal Kontraseptifler: Oral kontraseptifler, Enjeksiyon, İmplantlar, Vajinal

Detaylı

POSTPARTUM KONTRASEPSİYON. Prof.Dr. Şakir KÜÇÜKKÖMÜRCÜ Uludağ Üniversitesi BURSA

POSTPARTUM KONTRASEPSİYON. Prof.Dr. Şakir KÜÇÜKKÖMÜRCÜ Uludağ Üniversitesi BURSA POSTPARTUM KONTRASEPSİYON Prof.Dr. Şakir KÜÇÜKKÖMÜRCÜ Uludağ Üniversitesi BURSA SUNUM PLANI POSTPARTUM KONTRASEPSİYON SUNUM PLANI POSTPARTUM KONTRASEPSİYON N N N İ İ SUNUM PLANI POSTPARTUM KONTRASEPSİYON

Detaylı

ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ

ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ BİRAZ TARTIŞALIM. ACİL KONTRASEPSYON NEDİR? NEDEN GEREKSİNİM DUYULUR? ACİL KONTRASEPSİYON Acil kontrasepsiyon, yeterli korunulmayan ilişkiden sonra kullanılan,

Detaylı

Perimenopozal Dönemde Kontrasepsiyon

Perimenopozal Dönemde Kontrasepsiyon Perimenopozal Dönemde Kontrasepsiyon ÖZET Keziban AMANAK *, Ümran SEVİL** Doğurganlık 40 yaşından sonra azalmaya başlasa da teorik olarak kadın, ovulasyonu olduğu sürece gebe kalabilir. İleri yaş gebelikler,

Detaylı

HORMONAL KONTRASEPTİFLER

HORMONAL KONTRASEPTİFLER HORMONAL KONTRASEPTİFLER Hormonal kontrasep;fler (erkekler için hormonal yöntemler hariç) östrojen ve progesteronun bir birleşimi (kombinasyonu) yada yalnızca progesteron içeren formlardan oluşur. DOĞUM

Detaylı

Emziren Kadınlarda Kontrasepsiyon Amacıyla Kullanılan Rahim İçi Araç ve Depo-Medroksiprogesteron Asetatın (Depo-Provera(R)) Karşılaştırılması

Emziren Kadınlarda Kontrasepsiyon Amacıyla Kullanılan Rahim İçi Araç ve Depo-Medroksiprogesteron Asetatın (Depo-Provera(R)) Karşılaştırılması Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Emziren Kadınlarda Kontrasepsiyon Amacıyla Kullanılan Rahim İçi Araç ve Depo-Medroksiprogesteron Asetatın (Depo-Provera(R)) Karşılaştırılması Comparison of Intrauterine

Detaylı

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Aile Planlaması Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Didem Daymaz ve Arş. Gör. Dr. Pınar Güner tarafından Prof.

Detaylı

Oral Kontrasepsiyonda Güçlü ve Güvenli Bir Seçenek. Dr.Fatih DURMUŞOĞLU

Oral Kontrasepsiyonda Güçlü ve Güvenli Bir Seçenek. Dr.Fatih DURMUŞOĞLU Oral Kontrasepsiyonda Güçlü ve Güvenli Bir Seçenek Dr.Fatih DURMUŞOĞLU Hormonal Kontraseptif Amacı Progestin:ovulasyon inhibisyonu LH pik engellemesi FSH hassasiyetinin azaltılması Endojen E2 üretiminin

Detaylı

Doç.Dr.Şahin ZETEROĞLU

Doç.Dr.Şahin ZETEROĞLU P.O. Number Terms Rep Ship Via F.O.B. Project Quantity Item Code Description Price Each Amount Doç.Dr.Şahin ZETEROĞLU ACIBADEM BURSA HASTANESİ Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Total 1 İdeal Kontraseptif

Detaylı

Bir Sağlık Ocağı Bölgesindeki Kadınların Postpartum Dönemde Gebelikten Korunma Durumları ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi

Bir Sağlık Ocağı Bölgesindeki Kadınların Postpartum Dönemde Gebelikten Korunma Durumları ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi Bir Sağlık Ocağı Bölgesindeki Kadınların Postpartum Dönemde Gebelikten Korunma Durumları ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi The Investigation of Postpartum Contraception Behaviour of Women In Postpartum

Detaylı

DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ

DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMİ DENİLİNCE AKLINIZA NELER GELİYOR? DoĞal Aile Planlaması Yöntemleri Dünya Sağlık Örgütü, doğal aile planlaması yöntemlerini, menstrüel siklusun

Detaylı

ORAL KONTRASEPTİFLER MEME KANSERİ YAPAR MI? DR. MURAT ULUKUŞ EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD BORNOVA - İZMİR

ORAL KONTRASEPTİFLER MEME KANSERİ YAPAR MI? DR. MURAT ULUKUŞ EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD BORNOVA - İZMİR ORAL KONTRASEPTİFLER MEME KANSERİ YAPAR MI? DR. MURAT ULUKUŞ EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD BORNOVA - İZMİR SUNUM PLANI Meme ca epidemiyoloji ve risk faktörleri Estrojen

Detaylı

Kontrasepsiyon ve Türkiye de Durum

Kontrasepsiyon ve Türkiye de Durum Kontrasepsiyon ve Türkiye de Durum Dr. Ali Koyuncuer* Bütün dünyada yaþanan önemli sorunlardan biri de istenmeyen gebeliklerdir. Bunun için birçok örgütlenme kurulmuþtur. Gerek anne saðlýðý, gerek çocuk

Detaylı

KONTRASEPSİYONDA OK KULLANIMI

KONTRASEPSİYONDA OK KULLANIMI KONTRASEPSİYONDA OK KULLANIMI Türkiye de doğum kontrol hapı kullanımı bir çok ülkeye kıyasla çok düşük seviyede! Modern yöntem kullanımı % Doğum kontrol hapı % Spiral % Kondom % Cerrahi Sterilizasyon %

Detaylı

DÜZCE TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ DUZCE MEDICAL JOURNAL

DÜZCE TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ DUZCE MEDICAL JOURNAL DÜZCE TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ DUZCE MEDICAL JOURNAL ORİJİNAL MAKALE / ORIGINAL ARTICLE EMZİRME DÖNEMİNDEKİ KADINLARDA KONTRASEPTİF YÖNTEM SEÇİMİNİ ETKİLEYEN SOSYODEMOGRAFİK VE KÜLTÜREL FAKTÖRLER 1 Funda

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. :Şehit Alattin Saraç Yakupoğlu Sokak 50/5 Dikmen/Ankara

ÖZGEÇMİŞ. :Şehit Alattin Saraç Yakupoğlu Sokak 50/5 Dikmen/Ankara ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı :Gülşen Vural İletişim Bilgileri Adres :Şehit Alattin Saraç Yakupoğlu Sokak 50/5 Dikmen/Ankara Telefon Mail :0 533 363 56 04 :gvural@gazi.edu.tr 2. Doğum Tarihi :21.07.1962 3. Unvanı

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2 Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ GEÇEN HAFTANIN KISA TEKRARI KOK MİNİ HAPLAR HORMONAL YÖNTEMLER DEVAM AYLIK İĞNELER Düzenli olarak ayda bir kez

Detaylı

Planlı Gebelik ve Oral Kontraseptifler. Dr.Bekir Yavuzer

Planlı Gebelik ve Oral Kontraseptifler. Dr.Bekir Yavuzer Planlı Gebelik ve Oral Kontraseptifler Dr.Bekir Yavuzer Dünya çapında, her yıl ortalama 80 MİLYON plansız gebelik gerçekleşmektedir. Plansız gerçekleşen gebeliklerin yol açtığı problemler Medikal Sosyal

Detaylı

Jinekolojide teşhis ve muayene yöntemleri Esra Gür. Öğle tatili. Gebelikte sık karşılaşılan problemler Serkan Güçlü

Jinekolojide teşhis ve muayene yöntemleri Esra Gür. Öğle tatili. Gebelikte sık karşılaşılan problemler Serkan Güçlü 1. Hafta 09:00-10:00 10:00-11:00 11:00-12:00 12:00-13:30 13:30-14:30 14:30-15:30 15:30-16:30 17.11.2014 Staj Tanıtımı Prof Dr Serkan Güçlü Servis doğumhane tanıtımı Genital sistemin embriyoloji ve anatomisi

Detaylı

KONTRASEPSİYON AMAÇLI BAŞVURAN KADINLARIN ERKEK KONTRASEPSİYONUNA BAKIŞ AÇISI

KONTRASEPSİYON AMAÇLI BAŞVURAN KADINLARIN ERKEK KONTRASEPSİYONUNA BAKIŞ AÇISI ARAŞTIRMA KONTRASEPSİYON AMAÇLI BAŞVURAN KADINLARIN ERKEK KONTRASEPSİYONUNA BAKIŞ AÇISI Gülfer DOĞAN PEKİNCE* Mehmet YILMAZER** Alınış Tarihi: 06.08.2010 Kabul Tarihi: 22.02.2012 ÖZET Amaç: Araştırma,

Detaylı

Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı

Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı ÜTD Kontrasepsiyon Kursu 28 Ekim 2015 Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı www.jinekolojik.org

Detaylı

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim İLK TRİMESTERDE PROGESTERON Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Progesteron Gebeliğin oluşumu ve devamında çok önemli bir hormondur Progestinler Progesteron (Progestan

Detaylı

İSTEYEREK DOĞUM YAPMIŞ KADINLARLA PLANSIZ DOĞUM YAPMIŞ KADINLARIN SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ ve AİLE PLANLAMASI BİLGİ DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

İSTEYEREK DOĞUM YAPMIŞ KADINLARLA PLANSIZ DOĞUM YAPMIŞ KADINLARIN SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ ve AİLE PLANLAMASI BİLGİ DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI GÖZTEPE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ PROF. DR. AYTEKİN OĞUZ İSTEYEREK DOĞUM YAPMIŞ KADINLARLA PLANSIZ DOĞUM YAPMIŞ KADINLARIN SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ

Detaylı

Fırat Tıp Dergisi 2009;14(4): 250-253

Fırat Tıp Dergisi 2009;14(4): 250-253 Klinik Araştırma www.firattipdergisi.com Elazığ Eğitim Araştırma Hastanesi Sarahatun Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ne Başvuran Hastalara Uygulanan Kontraseptif Yöntemler ve Hastaların Demografik

Detaylı

Şanlıurfa il merkezinde Suriyeli mülteci kadınların üreme ve ruh sağlığı ihtiyaçları; Suriyeli mültecilerin sağlığını geliştirme modeli

Şanlıurfa il merkezinde Suriyeli mülteci kadınların üreme ve ruh sağlığı ihtiyaçları; Suriyeli mültecilerin sağlığını geliştirme modeli Şanlıurfa il merkezinde Suriyeli mülteci kadınların üreme ve ruh sağlığı ihtiyaçları; Suriyeli mültecilerin sağlığını geliştirme modeli Prof.Dr. Zeynep ŞİMŞEK Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı

Detaylı

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse Perinatal Depresyon gebelik süresince veya gebeliği takip eden ilk 12 ay boyunca

Detaylı

Acil Kontrasepsiyon. Ertan Adalı*, Recep Yıldızhan*, Oktay Ataman **

Acil Kontrasepsiyon. Ertan Adalı*, Recep Yıldızhan*, Oktay Ataman ** Adalı ve ark. Van Tıp Dergisi: 15 (1):34-39, 2008 Acil Kontrasepsiyon Ertan Adalı*, Recep Yıldızhan*, Oktay Ataman ** Özet: Acil kontrasepsiyon korunmasız cinsel ilişki ya da potansiyel kontraseptif kayıp

Detaylı

TIBBİ DÜŞÜK UYGULAMASI 1. GÜN

TIBBİ DÜŞÜK UYGULAMASI 1. GÜN TIBBİ DÜŞÜK UYGULAMASI 400 MİKROGR. MİSOPROSTOL SEÇİLME KRİTERLERİNE UYGUN VE TIBBİ DÜŞÜĞÜ TERCİH EDEN KADIN 1. GÜN 3. GÜN KADIN NEREYİ TERCİH EDERSE EV YA DA KLİNİK TIBBİ DÜŞÜK UYGULAMASI 15. GÜN UZATILMIŞ

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2013 2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Anormal Uterin Kanamalarda Medikal Tedaviler. Prof. Dr. Tevfik GÜVENAL Celal Bayar Üniversitesi Manisa

Anormal Uterin Kanamalarda Medikal Tedaviler. Prof. Dr. Tevfik GÜVENAL Celal Bayar Üniversitesi Manisa Anormal Uterin Kanamalarda Medikal Tedaviler Prof. Dr. Tevfik GÜVENAL Celal Bayar Üniversitesi Manisa AUK Tedavi Hedefleri Kanamayı kontrol altına almak, sonrasında kronik uterin kanamaları önlemek Kontrasepsiyon

Detaylı

İnsizyonel Ektopik Gebeliğin Doğru Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

İnsizyonel Ektopik Gebeliğin Doğru Yönetimi Nasıl Olmalıdır? İnsizyonel Ektopik Gebeliğin Doğru Yönetimi Nasıl Olmalıdır? Doç. Dr. Bülent Yılmaz İzmir Katip Çelebi Üni. Tıp Fak. Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Tepecik Eğitim Araş. Hast. Tüp Bebek Ünitesi 12. Zekai

Detaylı

Turgut Özal Tıp Merkezinde Çalışan Evli Kadınların Doğurganlık Özellikleri ve Gebeliği Önleyici Yöntem Kullanımları +

Turgut Özal Tıp Merkezinde Çalışan Evli Kadınların Doğurganlık Özellikleri ve Gebeliği Önleyici Yöntem Kullanımları + İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 12(2) 93-97 (2005) Turgut Özal Tıp Merkezinde Çalışan Evli Kadınların Doğurganlık Özellikleri ve Gebeliği Önleyici Yöntem Kullanımları + Leyla Karaoğlu, Feray Çetin,

Detaylı

KOMBİNE ORAL KONTRASEPTİFLERLE ACİL POSTKOİTAL KONTRASEPSİYON

KOMBİNE ORAL KONTRASEPTİFLERLE ACİL POSTKOİTAL KONTRASEPSİYON KOMBİNE ORAL KONTRASEPTİFLERLE ACİL POSTKOİTAL KONTRASEPSİYON Dr. Murat DEDE (*), Dr. Müfit Cemal YENEN (*), Dr. Ümit GÖKTOLGA (*), Dr. Zeki MESTEN (*), Dr. Ali ERGÜN (*), Dr. Recai PABUÇCU (*) Gülhane

Detaylı

ACİL KONTRASEPSİYON DERLEME. Mine İslimye Taşkın EMERGENCY CONTRACEPTION

ACİL KONTRASEPSİYON DERLEME. Mine İslimye Taşkın EMERGENCY CONTRACEPTION DERLEME BALIKESİR SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ / BALIKESIR HEALTH SCIENCES JOURNAL ACİL KONTRASEPSİYON EMERGENCY CONTRACEPTION Mine İslimye Taşkın Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Ve

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Ertesi Gün Hapı Konusunda Farkındalık ve Tutumları

Üniversite Öğrencilerinin Ertesi Gün Hapı Konusunda Farkındalık ve Tutumları ARAŞTIRMA / RESEARCH REPORT İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2011;18(2):78-86. Üniversite Öğrencilerinin Ertesi Gün Hapı Konusunda Farkındalık ve Tutumları Selma Koluaçık*, Gülsen Güneş**, Ali

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ Prof. Dr. Fırat ORTAÇ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Jinekolojik Onkoloji Departmanı Polikistik Over Sendromu(PKOS)

Detaylı

Emzirme Ve Gebelikten Korunma; Uygulamalarda Dikkate Alınması Gerekenler

Emzirme Ve Gebelikten Korunma; Uygulamalarda Dikkate Alınması Gerekenler Emzirme Ve Gebelikten Korunma; Uygulamalarda Dikkate Alınması Gerekenler Breast Feeding And Pregnancy Prevention; The Issues Should Be Considered In Practice 1 2 Kenan ERTOPÇU, Ayşegül DÖNMEZ ÖZET SUMMARY

Detaylı

Doğum Sonrası Doğum Kontrolü

Doğum Sonrası Doğum Kontrolü Lothian Cinsel ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Doğum Sonrası Doğum Kontrolü Sizin için en uygun doğum kontrol yöntemini seçmenize yardımcı oluyoruz Doğum kontrol seçenekleri Yeni doğum yapmış olan ve hamileliklerine

Detaylı

Ülkemizde Oral Kontraseptif Kullanımı ve Dünya Pratiğinden Farklılıkları ve Sebepleri, Anne- Bebek Sağlığı Açısından Kontrasepsiyonun Önemi

Ülkemizde Oral Kontraseptif Kullanımı ve Dünya Pratiğinden Farklılıkları ve Sebepleri, Anne- Bebek Sağlığı Açısından Kontrasepsiyonun Önemi Ülkemizde Oral Kontraseptif Kullanımı ve Dünya Pratiğinden Farklılıkları ve Sebepleri, Anne- Bebek Sağlığı Açısından Kontrasepsiyonun Önemi Prof.Dr.Berna Dilbaz Exel2s Kontrasepsiyon Kursu V. Üreme Tıbbi

Detaylı

MENSTRÜEL REGÜLASYON SONRASI SEÇİLEN KONTRASEPTİF YÖNTEMİN BİR YIL SONRAKİ DEVAMLILIĞI

MENSTRÜEL REGÜLASYON SONRASI SEÇİLEN KONTRASEPTİF YÖNTEMİN BİR YIL SONRAKİ DEVAMLILIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI HAYDARPAŞA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ KOORDİNATÖR: DR. REFİK DEMİRTUNÇ MENSTRÜEL REGÜLASYON SONRASI SEÇİLEN KONTRASEPTİF YÖNTEMİN BİR YIL

Detaylı

Yeni Progestogenler avantaj sağlıyorlar mı?

Yeni Progestogenler avantaj sağlıyorlar mı? Yeni Progestogenler avantaj sağlıyorlar mı? Doç. Dr. H. Cavidan Gülerman Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1-4 Ekim 2009 II. Üreme Tıbbi Derneği Kongresi Antalya Sunumun

Detaylı

Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı

Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı www.jinekolojik.org www.sahmay.com Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı Anormal Kanama İnsidensi Tüm Jinekolojik Sorunlar

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ AİLE PLANLAMASI?? AİLE PLANLAMASI NEDİR? Bütün çiftlerin ve bireylerin

Detaylı

AİLE PLANLAMASINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

AİLE PLANLAMASINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR AİLE PLANLAMASINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR 1 İÇERİK Aile Planlamasının Amaçları Aile Planlaması Yöntemleri Bariyer Yöntemler Rahim İçi Araç Oral Kontraseptifler Enjekte Edilen Kontraseptifler Derialtı İmplantları

Detaylı

Kombine Oral Kontraseptif Haplar - Estrojen

Kombine Oral Kontraseptif Haplar - Estrojen Kombine Oral Kontraseptif Haplar - Estrojen Dr. Kutay Biberoğlu 28. Ekim. 2015 5. Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Kongresi Hedef / Süreç Yüksek kontraseptif etkinlik Güçlü siklus kontrolu Minimal yan

Detaylı

Postpartum Rahim İçi Araç Takılması: Vajinal ve Sezaryen Doğumlar Arasında Fark Var mıdır?

Postpartum Rahim İçi Araç Takılması: Vajinal ve Sezaryen Doğumlar Arasında Fark Var mıdır? Özgün Araştırma / Original Article DOI: 10.4274/haseki.93695 Med Bull Haseki 2018;56:37-41 Postpartum Rahim İçi Araç Takılması: Vajinal ve Sezaryen Doğumlar Arasında Fark Var mıdır? Postpartum Intrauterine

Detaylı

Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans?

Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans? Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans? Prof. Dr. Fuat AKERCAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Maternal Sonuçlar Mortalite / Morbidite Erken Sonuçlar Geç Sonuçlar 1.

Detaylı

Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca)

Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca) Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca) Erişkin ve büyük çocuklarla kıyaslandığında, 12 ay altındaki infantlar gerçek anlamda yüksek boğmaca oranlarına ve boğmaca ile ilişkili ölümlerin geniş

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3)

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen

Detaylı

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ Doğuma Hazırlık Doğum Öncesi Eğitim Fetal Aktivitenin İzlenmesi Göğüs Bakımı Emzirmeye

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK AİLE PLANLAMASI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK AİLE PLANLAMASI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HEMŞİRELİK AİLE PLANLAMASI Ankara, 2012 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 3 1.AİLE PLANLAMASI HİZMETLERİ 3 1.1.Aile Planlamasında Toplumu Tanımanın Önemi 4 1.2. Aile Planlaması

Detaylı

İSTENMEYEN GEBELİKLERDE KONTRASEPTİF YÖNTEM BİLGİ DÜZEYİ VE POSTPARTUM KONTRASEPTİF YÖNTEM TERCİHLERİ

İSTENMEYEN GEBELİKLERDE KONTRASEPTİF YÖNTEM BİLGİ DÜZEYİ VE POSTPARTUM KONTRASEPTİF YÖNTEM TERCİHLERİ İSTENMEYEN GEBELİKLERDE YÖNTEM BİLGİ DÜZEYİ VE POSTPARTUM YÖNTEM TERCİHLERİ adıman Kıykaç Altınba, 1 Ye im Bayo lu Tekin, 2 Berna Dilbaz, 1 Selim Kılıç, 3 Yasemin Ta çı, 1 Ömer Kandemir 1 1 Etlik Zübeyde

Detaylı

Van il merkezinde evlenme başvurusunda bulunan çiftlerin kontrasepsiyon bilgi durumları

Van il merkezinde evlenme başvurusunda bulunan çiftlerin kontrasepsiyon bilgi durumları Dicle Tıp Dergisi / A. Yılmaz ve ark. Kontrasepsiyon bilgi düzeyleri 2013; 40 (3): 453-457 Dicle Medical Journal doi: 10.5798/diclemedj.0921.2013.03.0309 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE Van il merkezinde

Detaylı

Ayl k Noretisteron Enantat-Estradiol Valerat ile Klinik Deneyimler

Ayl k Noretisteron Enantat-Estradiol Valerat ile Klinik Deneyimler Türk Aile Hek Derg 2006; 10(4): 151-155 Araflt rma Research Article Ayl k Noretisteron Enantat-Estradiol Valerat ile Klinik Deneyimler CLINICAL EXPERIENCE WITH MONTHLY NORETHISTERONE ENANTHATE-ESTRADIOL

Detaylı

ÜREME ÇAĞINDAKİ KADINLARIN AMENOREYE BAKIŞI VE AMENORE YAPAN DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ VE TUTUMLARI.

ÜREME ÇAĞINDAKİ KADINLARIN AMENOREYE BAKIŞI VE AMENORE YAPAN DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ HAKKINDAKİ BİLGİ VE TUTUMLARI. T.C. Sağlık Bakanlığı Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Koordinatör:Prof.Dr.Tuncay KÜÇÜKÖZKAN ÜREME ÇAĞINDAKİ KADINLARIN AMENOREYE BAKIŞI VE AMENORE YAPAN DOĞUM KONTROL YÖNTEMLERİ

Detaylı

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım?

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Doç.Dr. Gülay Sain Güven Hacettepe ÜniversitesiTıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Ünitesi 24 Mayıs 2008, Antalya Sunum Planı Gebelik-hipertansiyon

Detaylı

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 213 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 3. Bölge Toplantısı TNSA-213 Sonuçları Doç. Dr. Alanur Çavlin Dr. Tuğba Adalı 19 Şubat 215 Greenpark Otel, Diyarbakır Sunuş Planı Hanehalkı nüfusunun ve kadınların

Detaylı

Doğurganlık ve Aile Planlaması. İsmet Koç - Turgay Ünalan

Doğurganlık ve Aile Planlaması. İsmet Koç - Turgay Ünalan Doğurganlık ve Aile Planlaması İsmet Koç - Turgay Ünalan Doğurganlık ve Aile Planlaması Doğurganlık Aile Planlaması Doğurganlığı Belirleyen Ara Değişkenler Düşükler ve Ölü Doğumlar Doğurganlık Tercihleri

Detaylı

KONTRASEPSİYON. Şişli Med Kadın Sağlığı

KONTRASEPSİYON. Şişli Med Kadın Sağlığı KONTRASEPSİYON Şişli Med Kadın Sağlığı Kontraseptif etkinlik Kuramsal etkinlik(ideal koşullarda kullanım halindeki etkinlik ) Kullanım etkinliği (gerçek etkinlik ) Program etkinliği(uygulanan bir programdaki

Detaylı

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 213 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Ulusal Toplantı TNSA-213 Sonuçları Doç. Dr. A. Sinan Türkyılmaz Doç. Dr. Alanur Çavlin 2 Aralık 214, Rixos Grand Ankara Oteli, Ankara Sunuş Planı Hanehalkı nüfusunun

Detaylı

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 213 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2. Bölge Toplantısı TNSA-213 Sonuçları Doç. Dr. Alanur Çavlin Dr. Pelin Seçkiner 5 Şubat 215 Swiss Otel Büyük Efes, İzmir Sunuş Planı Hanehalkı nüfusunun ve kadınların

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/8

Detaylı

KADINLARIN YAŞ VE EĞİTİM DÜZEYLERİNE GÖRE DOĞURGANLIK ÖZELLİKLERİ VE AİLE PLANLAMASI YÖNTEM TERCİHLERİ

KADINLARIN YAŞ VE EĞİTİM DÜZEYLERİNE GÖRE DOĞURGANLIK ÖZELLİKLERİ VE AİLE PLANLAMASI YÖNTEM TERCİHLERİ T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL GÖZTEPE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE HEKİMLİĞİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ KOORDİNATÖR: PROF. DR. AYTEKİN OĞUZ KADINLARIN YAŞ VE EĞİTİM DÜZEYLERİNE GÖRE DOĞURGANLIK ÖZELLİKLERİ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ AİLE PLANLAMASI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ AİLE PLANLAMASI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ AİLE PLANLAMASI Ankara, 2017 Bu materyal, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6

DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6 DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6 Sabahat Tezcan ve Alanur Çavlin Bozbeyoğlu Bu bölümde isteyerek düşükler, kendiliğinden düşükler ve ölü doğumlara ilişkin bulgular sunulmaktadır. Ölü doğumlar ve kendiliğinden

Detaylı

Premenopozal Dönemde Değişen Gereksinimler ve Kontrasepsiyon

Premenopozal Dönemde Değişen Gereksinimler ve Kontrasepsiyon Temmuz-Ağustos-Eylül 2006 Premenopozal Dönemde Değişen Gereksinimler ve Kontrasepsiyon Öğr.Gör.Dr. Şafak ERGÜL* Prof.Dr. Ayla Bayık TEM EL* Ö zet Premenopozal dönem; menopozdan iki-aitı yıl önceki dönemdir.

Detaylı

UYGULAMALARIN BİR BİLEŞENİ OLARAK EMZİRME DESTEĞİNİN EN İYİ DURUMA GETİRİLMESİ

UYGULAMALARIN BİR BİLEŞENİ OLARAK EMZİRME DESTEĞİNİN EN İYİ DURUMA GETİRİLMESİ ACOG diyor ki OBSTETRİK UYGULAMALARIN BİR BİLEŞENİ OLARAK EMZİRME DESTEĞİNİN EN İYİ DURUMA GETİRİLMESİ Özeti Yapan: Dr. Semir Köse Kadınların çoğu doğum sonrası emzirmeye başlasa da, yarıdan fazlası hedeflediği

Detaylı

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir?

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? 109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? A) Subserozal B) Pedinküle subserozal C) İntramural D) Servikal E) Tip 0 submukozal Soru kalitesiz

Detaylı

arastırma ABSTRACT ÖZET NURIYE BÜYÜKKAYACI DUMAN* GÜLAY YILMAZEL*

arastırma ABSTRACT ÖZET NURIYE BÜYÜKKAYACI DUMAN* GÜLAY YILMAZEL* Doğum Sonrası Ev Ziyaretleri Yoluyla Verilen Aile Planlaması Danışmanlığının Etkili Aile Planlaması Yöntemi Kullanımına Etkisi The Effect of Family Planning Consultancy Provided Through Post-Partum Home

Detaylı

AİLE PLANLAMASI. AP, ailelerin istedikleri zaman, istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilmeleri için sunulan hizmetlerin tümüne verilen isimdir.

AİLE PLANLAMASI. AP, ailelerin istedikleri zaman, istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilmeleri için sunulan hizmetlerin tümüne verilen isimdir. AİLE PLANLAMASI AP, ailelerin istedikleri zaman, istedikleri sayıda çocuk sahibi olabilmeleri için sunulan hizmetlerin tümüne verilen isimdir. AP nin AMAÇLARI NELERDİR? * Çiftlere gebeliği önleyici yöntemler

Detaylı

Knowledge, Attitude and Behavior of Midwives and Nurses Working Primary Health Services on Family Planning ARAŞTIRMA MAKALESİ

Knowledge, Attitude and Behavior of Midwives and Nurses Working Primary Health Services on Family Planning ARAŞTIRMA MAKALESİ ARAŞTIRMA MAKALESİ Yasemin Türker 1 Funda Yıldırım Baş 2 Erdinç Yavuz 3 Bahriye Arslan 2 1 Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü, Isparta 2 Süleyman Demirel si Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Isparta

Detaylı

bir daha gebe kalmak istememektedirler. Bu kadınların doğum kliniğinden bir yöntemi uygulamaya başlamış veya bir yöntemi kullanmaya karar vermiş

bir daha gebe kalmak istememektedirler. Bu kadınların doğum kliniğinden bir yöntemi uygulamaya başlamış veya bir yöntemi kullanmaya karar vermiş 1 GİRİŞ VE AMAÇ Aile Planlaması (AP); bireylerin ya da eşlerin istenmeyen gebeliklerden sakınmalarına, iki doğum arasındaki süreyi düzenlemelerine, yaşlarını ve sosyoekonomik durumlarını göz önüne alarak

Detaylı

POSTPARTUM KANAMA MATERNAL MORTALİTE VE MORBİDİTE

POSTPARTUM KANAMA MATERNAL MORTALİTE VE MORBİDİTE POSTPARTUM KANAMA MATERNAL MORTALİTE VE MORBİDİTE YRD. DOÇ.DR. MEHMET SÜHHA BOSTANCI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ Tanımlar MATERNAL ÖLÜM Bir kadının, gebelik

Detaylı

POSTPARTUM DEPRESYON VE ALGILANAN SOSYAL DESTEĞİN MATERNAL BAĞLANMAYA ETKİSİ

POSTPARTUM DEPRESYON VE ALGILANAN SOSYAL DESTEĞİN MATERNAL BAĞLANMAYA ETKİSİ POSTPARTUM DEPRESYON VE ALGILANAN SOSYAL DESTEĞİN MATERNAL BAĞLANMAYA ETKİSİ Sevil Şahin 1, İlknur Demirhan 1, Sibel Peksoy 1, Sena Kaplan 1, Gülay Dinç 2 1 Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sağlık Bilimleri

Detaylı

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği Perinatoloji Yüksek riskli gebelik Maternal ve fetal sağlığı tehdit eden, mortalite ve morbidite olasılığını

Detaylı

Dicle Tıp Dergisi 2011; 38 (2): 202-207. Mehmet Sühha Bostancı. Kovancılar Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Elazığ, Türkiye

Dicle Tıp Dergisi 2011; 38 (2): 202-207. Mehmet Sühha Bostancı. Kovancılar Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Elazığ, Türkiye Dicle Tıp Dergisi 2011; 38 (2): 202-207 202 Dicle Medical Journal M. S. Bostancı. Doğu Anadolu Bölgesi nde kontrasepsiyon doi: 10.5798/diclemedj.0921.2011.02.0015 yöntemleri ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen hekim düzeyinde

Detaylı

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XI. SINIF KADIN SAĞLIĞI HASTALIKLARI VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI

SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XI. SINIF KADIN SAĞLIĞI HASTALIKLARI VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI SAĞLIK MESLEK LİSELERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ XI. SINIF KADIN SAĞLIĞI HASTALIKLARI VE BAKIMI DERSİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ PROGRAMI ANKARA 2007

Detaylı

11-14 GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ

11-14 GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ 11-14 GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ Prof. Dr. Sermet Sağol Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hast. ve Doğum AD Prerinatoloji RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ SGA (PE olmadan) PREEKLAMPSİ

Detaylı

Doğal Bir Aile Planlaması Yöntemi: Laktasyonel Amenore Yöntemi

Doğal Bir Aile Planlaması Yöntemi: Laktasyonel Amenore Yöntemi TAF Preventive Medicine Bulletin, 2010: 9(4) Derleme/Rewiev Article TAF Prev Med Bull 2010; 9(4): 383-390 Doğal Bir Aile Planlaması Yöntemi: Laktasyonel Amenore Yöntemi [A Natural Method for Family Planning:

Detaylı

PROF DR FERİDE SÖYLEMEZ AÜTF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

PROF DR FERİDE SÖYLEMEZ AÜTF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM PROF DR FERİDE SÖYLEMEZ AÜTF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1.Devre: Açılma ve silinme Latent faz (multiparda 14 saat, nulliparda 20 saat) Aktif faz 2.Devre: Fetusun doğumu 3. Devre: Plasentanın çıkışı Latent

Detaylı

TNSA-2003 Bölge Toplantısı-VII DOĞURGANLIK AİLE PLANLAMASI DOĞURGANLIK TERCİHLERİ

TNSA-2003 Bölge Toplantısı-VII DOĞURGANLIK AİLE PLANLAMASI DOĞURGANLIK TERCİHLERİ TNSA-2003 Bölge Toplantısı-VII DOĞURGANLIK AİLE PLANLAMASI DOĞURGANLIK TERCİHLERİ Doç. Dr. Banu AKADLI ERGÖÇMEN 01 Temmuz 2005 - TRABZON DOĞURGANLIK Toplam Doğurganlık Hızları 1978-2003 5 4 4,3 4,0 3 2

Detaylı

Evlilik Öncesi Danışmanlık Rehberi

Evlilik Öncesi Danışmanlık Rehberi ii iii Evlilik Öncesi Danışmanlık Rehberi T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanlığı Ankara, 2014 Sağlık Bakanlığı Yayın No : 927 Bu yayın; T.C. Sağlık Bakanlığı

Detaylı

Gebelikte Astım Yönetimi. Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD İmmünoloji ve Allerji BD

Gebelikte Astım Yönetimi. Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD İmmünoloji ve Allerji BD Gebelikte Astım Yönetimi Dr. Dilşad Mungan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD İmmünoloji ve Allerji BD ık Kadın Doğum uzmanları hangi koşullarda astımlı hasta ile karşılaşırlar? Astımlı

Detaylı

DÖNEM VI GRUP A-1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP A-1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

Niğde Doğumevi'nde Doğum Yapan Kadınların Aile Planlaması Konusundaki Bilgi Tutum ve Davranışları

Niğde Doğumevi'nde Doğum Yapan Kadınların Aile Planlaması Konusundaki Bilgi Tutum ve Davranışları Klinik Araştırma www.firattipdergisi.com Niğde Doğumevi'nde Doğum Yapan Kadınların Aile Planlaması Konusundaki Bilgi Tutum ve Davranışları Ebubekir GILIÇ 1, Osman CEYHAN 2, ALĐ ÖZER a3 1 Bor Sağlık Meslek

Detaylı

TNSA-2003 ÖNEMLİ SONUÇLARI HİZMET ALANLARI

TNSA-2003 ÖNEMLİ SONUÇLARI HİZMET ALANLARI TNSA-2003 ÖNEMLİ SONUÇLARI HİZMET ALANLARI Prof. Dr. Sabahat Tezcan Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü 8 Ekim 2004 - Ankara HANEHALKI ÖZELLİKLERİ Nüfus halen genç yapıda (%29, 15 )

Detaylı

Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması;

Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması; AMENORE Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması; Genç kızlarda menstruasyon 9 ila 18 yaş arasında başlar. 12 yaş averaj yaşıdır ve birçoğu bu yaşta başlar. Adetin olmamasına

Detaylı

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Erken doğum: İlk bir yılda görülen infant ölümlerinin %35 inin nedeni

Detaylı

DÖNEM IV GRUP B DERS PROGRAMI

DÖNEM IV GRUP B DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2015 2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ

11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ 11-14. GEBELİK HAFTALARINDA, RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ Prof. Dr. Sermet Sağol Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hast. ve Doğum AD Perinatoloji RİSKLİ GEBELİKLERİN ÖNGÖRÜSÜ PREEKLAMPSİ SGA (PE olmadan)

Detaylı

HEMAR-G. Adölesanların Kontraseptif Yöntem Bilgisi ve Yöntem Kullanımları: Sistematik İnceleme HEMŞİRELİKTE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME DERGİSİ

HEMAR-G. Adölesanların Kontraseptif Yöntem Bilgisi ve Yöntem Kullanımları: Sistematik İnceleme HEMŞİRELİKTE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME DERGİSİ HEMAR-G HEMŞİRELİKTE ARAŞTIRMA GELİŞTİRME DERGİSİ Adölesanların Kontraseptif Yöntem Bilgisi ve Yöntem Kullanımları: Sistematik İnceleme Emine ŞEN* Oya ÜNDER-KAVLAK** * Arş. Gör., Ege Üniversitesi Hemşirelik

Detaylı

HASTA KULLANMA TALİMATI. Etkin maddeler: 0.15 mg Levonorgestrel ve 0.03 mg Etinilestradiol

HASTA KULLANMA TALİMATI. Etkin maddeler: 0.15 mg Levonorgestrel ve 0.03 mg Etinilestradiol ORALCON 21 draje Doğum kontrol ilacı (Oral kontraseptif) HASTA KULLANMA TALİMATI Etkin maddeler: 0.15 mg Levonorgestrel ve 0.03 mg Etinilestradiol Yardımcı maddeler: Laktoz, polakrilin potasyum, magnezyum

Detaylı

Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi

Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Progesteron Kolesterol Pregnenolon 17-α- Hidroksi pregnenolon Dehidro-epi androsteron

Detaylı