DÜKKANINDA ÇEVRE KORUMAYA D KKAT ET KÜÇÜK DÜKKANLARDA ÇEVREYE ÖNEM VEREREK TYRKISK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DÜKKANINDA ÇEVRE KORUMAYA D KKAT ET KÜÇÜK DÜKKANLARDA ÇEVREYE ÖNEM VEREREK TYRKISK"

Transkript

1 TYRKISK DÜKKANINDA ÇEVRE KORUMAYA D KKAT ET KÜÇÜK DÜKKANLARDA ÇEVREYE ÖNEM VEREREK DAHA FAZLA MÜfiTER ÇEK PARASAL ANLAMDA TASARRUF YAP YETK L LERLE SORUN ÇIKMASINI VE CEZA KES LMES N ÖNLE GÖNÜL RAHATLI IYLA ÇALIfi DANIfiMANLIK AL

2

3 G R fi 3 DÜKKANINDA ÇEVRE KORUMAYA D KKAT ET SAYISIZ KAZANIMLAR Bu broflür, bir dükkan sahibiyseniz çevre korumaya nasıl dikkat edece iniz konusunu ele almaktadır. Çevre korumaya dikkat eden bir buti in bir çok kazanımları vardır: Müflteriler üzerinde iyi bir izlenim bırakırsınız. Daha az elektrik ve su kullanaca ınızdan iflletme maliyetiniz düfler. Ayrıca yetkililer ve komflularla gereksiz sorunların çıkmasını önlemifl olursunuz. YASAYA UYMAK GEREK R Dükkanların çevresini korumasına iliflkin yasa ve kurallar bulunmaktadır - bu kurallara sizin de uymanız gerekir. Çevre Koruma denetçileri tüm yıl boyunca dükkanları ziyaret ederek çevreye iliflkin kuralları denetler. E er dükkanınızdaki koflullar bu kurallara uymuyorsa ceza keser. Bu yüzden e er bir pizzacı, manav veya bir baflka butik çalıfltırıyorsanız yetkililerle sorun çıkmasından kaçınmak için yasaları ö renmeniz gerekir. Herhangi bir konuda flüpheye düflerseniz her zaman Miljøkontrollen a (Çevre Koruma Kontrol Dairesi) telefon edebilir ve ücretsiz danıflmanlık ve rehberlik alabilirsiniz. KOLAYCA YAPILAB L R Bu durum zor görünebilir, ama aslında çok basittir. Bu broflür, küçük bir dükkanı veya restaurantı olan size çevre korumayı nasıl baflaraca ınız konusunda yardımcı olacaktır. Broflürde, cam/flifleler, karton, ka ıt ve tehlikeli çöpün, di er normal çöplerle birlikte aynı yere atılmadan çöpleri nasıl ayıraca ınızı okuyabilirsiniz. Bunu yapmak hem sizin hem de çevrenin yararınadır. Broflürde ayrıca elektrik ve su kullanımından nasıl tasarruf edece iniz, zararlı hayvanlardan nasıl korunaca ınız ve buti inizin komfluları ve diger insanları rahatsız etmesinden nasıl kaçınaca ınız konusunda bilgiler bulacaksınız. YARDIM ALAB L RS N Z E er bir konuda flüpheye düflerseniz, kuralları bilen kiflilerden yardım alabilirsiniz. Broflürün bundan sonraki sayfasında adı geçen kiflilerin isim ve adreslerini bulacaksınız. Broflürün arka sayfasında da bir kontrol listesi bulunmaktadır. ki dakikanızı vererek, bu listedeki evet ve hayır kutularını iflaretlerseniz, buti inizin çevre korumaya uygun olup olmadı ını görebilirsiniz. Broflürü yeniden ihtiyacınız oldu unda kolayca bulabilece iniz bir yere koyun.

4 4 ÇÖP AYIRMA / ÇÖP ÇEfi TLER ÇÖPLER N Z BÖYLE AYIRIRSINIZ Çöpünüzü atarken do ru hareket edin. Burada hangi tip çöpün ayrılaca ını ve nasıl çöpe atılaca ını okuyabilirsiniz. Ayrım yapılmıfl çöp genellikle yeniden kullanılabilir. Böylece zaman ve paradan tasarruf etmifl olursunuz - aynı zamanda hepimizin daha temiz hava ve topra a, dolayısıyla sa lı a kavuflmasına yardım edersiniz. KARTON Karton, kartonlara ait çöp muhafaza bidonuna atılır; böylece yeniden karton imalinde kullanılır. AYRILACAKLAR : Karton, oluklu karton ve kartondan yapılmıfl ambalajlar D ER ÇÖPLERLE B RL KTE ATILACAKLAR: Pizza artıkları bulunan pizza tabakları veya üzerine plastik geçirilmifl karton cinsleri (örne in süt kartonları veya klasörler) Kartonu mümkün oldu u kadar katlayın - böylece dükkanınızda da fazla yer tutmaz. E er arka avlunuzda karton için çöp muhafaza bidonu yoksa, kartonları yeniden kullanım çöp istasyonlarına bırakabilirsiniz. Haftada 10 kg.dan fazla karton çöpünüz varsa, Miljøkontrollen ile anlaflması olan nakliyecilerden biri ile anlaflabilirsiniz. Miljøkontrollen a telefon ederek nakliyecilerin listesini alabilirsiniz. KA IT E er ka ıt do ru dürüst çöplerden ayrılırsa yeniden gazete ka ıdı, tuvalet ka ıdı ve yumurta muhafazası yapmakta kullanılır. AYRILACAKLAR: Gazeteler, reklamlar, haftalık dergiler ve telefon rehberleri D ER ÇÖPLERLE B RL KTE ATILACAKLAR: Süt ve meyva suyu kartonları, pislenmis veya üzeri plastik, kalaylı ka ıt kaplı ka ıt cinsleri E er arka avlunuzda ka ıtlar için çöp muhafaza bidonu yoksa, ka ıtları yeniden kullanım çöp istasyonlarına bırakabilirsiniz. Haftada 20 kg.dan fazla ka ıt çöpünüz varsa, Miljøkontrollen ile anlaflması olan nakliyecilerden biri ile anlaflabilirsiniz. Miljøkontrollen a telefon ederek nakliyecilerin listesini alabilirsiniz.

5 CAM VE fi fieler 5 Cam ve flifleler e er di er çöplerden do ru flekilde ayrılırsa birçok kez yeniden kullanılabilir. AYRILACAKLAR: Bofl flifleler, cam bardaklar, cam konserve muhafazalar ve çalkalanmıfl salata veya baflka yiyecek flifleleri ÇÖP STASYONLARINA BIRAKILACAKLAR: Porselen, saksılar ve elektrik lambası Bofl cam ve flifleleri yeniden kullanım çöp istasyonlarında cam için ayrılmıfl çöp bidonlarına bırakırsınız. Ayda 100 kg.dan fazla bofl flifle ve cam çöpünüz varsa, Miljøkontrollen ile anlaflması olan nakliyecilerden biri ile anlaflabilirsiniz. Miljøkontrollen a telefon ederek nakliyecilerin listesini alabilirsiniz. TEHL KEL ÇÖP Tehlikeli çöpler içindeki zehirli maddeler çevreye zarar verebilir. Bundan dolayı normal çöp ile birlikte aynı çöp bidonuna atılmamalı veya kanalizasyona dökülmemelidir. Tehlikeli çöp: Temizlik malzemeleri, bateriler, ilaç artıkları, ilaç ambalajları, elektronik Tehlikeli çöp, Miljøbilen denilen belediyeye ait araçlara, yeniden kullanım çöp istasyonlarına veya özel bir anlaflma yapmıflsanız kapıcıya teslim edilmelidir. E er çöpünüzün tehlikeli olup olmadı ı ve tehlikeli çöpü ne yapaca ınız konusunda flüphe ve tereddütünüz varsa her zaman Miljøkontrollen i arayabilirsiniz. DEM R VE METAL Demir ve metal, çöplerin yanmasına zarar verdi i için normal çöplerin yanına atılmamalıdır. Ayrıca demir ve metal, artık çöplerden arındırıldıkları taktirde yeniden kullanılabilir. Demir ve metal Konserve tenekeleri, kek ambalajları, metalden yapılmıfl alet ve mutfak eflyası Dükkanınızda konserve tenekeleri ve di er metal çöpleri atabilece iniz bir kasa bulundurabilirsiniz. Kasa doldu u zaman bunu yeniden kullanım çöp istasyonlarına bırakabilirsiniz.

6 6 ÇÖP AYRIMI / ÖZEL ALANLAR SIVI VE KIZARTMA YA I ARTIKLARI Küçük restaurantlar ve grill barlarda sıvı ve kızartma ya ı artıkları bulunmaktadır. Bu artıkları çöpe veya kanalizasyona atmamalısınız. Bu artıklar Miljøkontrollen ile anlaflması olan bir nakliyeci tarafından alınır. E er bir flüphe veya tereddütünüz varsa her zaman ya Miljøkontrollen a veya sayfa 7 de isimleri yazılı çevre danıflmalarından birine telefon edebilirsiniz. ORGAN K ÇÖP Organik çöp, sebzeler, meyva, bitkiler, kesik çiçekler veya yemek artıkları olabilir. Kopenhag daki bazı semtlerde bu tip çöp toplanarak kompost yapılmaktadır; ancak genelde bu tip çöpleri kompostlara bırakmaya ço u kiflinin olana ı yoktur. Kesik çiçekleri yeniden kullanım çöp istasyonlarına teslim edebilirsiniz. Kasapların çöpleri çöp kutusuna atılmamalı, özel bir tesiste halledilmelidir. E er bir manav, restaurant veya çiçekçi dükkanınız varsa, Miljøkontrollen a veya sayfa 11 de isimleri yazılı çevre danıflmanlarından birine telefon edip, organik çöpünüzü en iyi flekilde nasıl ataca ınızı sorun. ARTIK ÇÖP Artıklardan oluflan çöp, ne çevreye zararı olan, ne de yeniden kullanılabilecek normal çöptür. Bunları bir plastik torbanın içinde toplayıp günlük çöplerin toplandı ı bidona atacaksınız. E er çöpün içinde yemek artıkları varsa, torbanın, çöp kokusu çıkmayacak flekilde sıkıca kapanıp ba lanması gerekir. ORTAK ÇÖP B DONLARI Dükkanınızda büyük ihtimalle çok miktarda çöp çıkmaktadır. E er binada baflkalarıyla beraber aynı çöp bidonunu paylaflıyorsanız, çöp için kiranın üzerine ne kadar para ödeyece inizi ev sahibi ile konuflup konuya açıklık getirin - kira sözleflmesinde bu nokta yazılı de ildir. YEN DEN KULLANIM STASYONLARINDAN YARARLANIN Semtinizdeki yerel yeniden kullanım istasyonuna, hemen hemen her çeflit çöp bırakabilirsiniz - yalnızca mutfak ve benzeri çöp hariç. Yalnızca çöpün ayrılarak, her cins çöpün do ru bidon ve muhafazalara atılması gerekti ini unutmayın. Bazı tip çöplerin günlük atılma miktarı belirlenmifltir. Size en yakın yeniden kullanım istasyonunun adresi veya hangi tip çöpleri buraya bırakabilece iniz konusunda flüpheniz varsa 11. sayfadaki danıflmanlardan birine telefon ediniz.

7 ENERJ KONTROLÜ, KOKU VE GÜRÜLTÜ 7 DÜKKANINIZDAK ENERJ TÜKET M N KONTROL ED N Ne kadar elektrik ve su kullandı ınız hakkında bir fikriniz var mı? Enerji ve su tüketiminizi izleyip fazla tüketimden kaçının. Her ay tüketiminizi kaydedip, tüketimin azalma mı ço alma mı gösterdigini, veya bunun nedenini arafltırın. Su ziyan etmekten ve damla damla su akıtan musluklardan kaçının. Musluklarınızı kontrol edin. Gereksiz elektrik kullanımından kaçının. Bir mekanı terkederken ıflı ı ve aletleri kapatın. Buzdolabı ve derin dondurucuyu muntazam flekilde eritin. Bir termometre kullanarak, buzdolabı ve dondurucuyu gerekmedi i halde çok düflük derecede çalıfltırmayı önleyin. DÜKKANINIZDAK KOKU VE GÜRÜLTÜYÜ KONTROL ED N E er dükkanınızdan gelen koku ve gürültü baflkalarını rahatsız ediyorsa bunu önleyin. E er so utucu, havalandırma veya mutfak makinaları gürültü yapıyorsa lastik paspasların üzerine monte edilmeli veya lastik fleritlere asılmalıdır. Tavan ve duvar ayrımlarından koku ve gürültü komflularınıza geçebilir. Tavan ve duvarların geçirimsiz ve çatlaksız olmasına dikkat edin. Dıflarıya açılan pencere ve kapılar kapalı tutulmalıdır, iyi kapanmalıdır ve kapanma mekanizmaları do ru dürüst olmalıdır. Mutfak ve müflteriye servis mekanlarında düzgün havalandırma ve hava çekimi olmalıdır. Saat ve arasında ortalı ı toplama ve temizlik nedeniyle gürültü yapılmamalıdır.

8 K TANE B R YILDA 1000 TANE OLUR

9 ZARARLI HAYVANLAR 9 ZARARLI HAYVANLARDAN ARINMIfi B R BUT K Dükkanınızı zararlı hayvanlardan arındırın. Zararlı hayvanlar mikrop taflırlar ve fareler çok büyük maddi zararlar verir. Önceden önlem almak zararlı hayvanlardan kaçınmak için en iyi yoldur. E er fare görürseniz Miljøkontrollen in Zararlı Hayvanlar (Skadedyrsafdeling) Bölümüne no.lu telefondan baflvurun. Farelerle mücadele için buti inize yapılacak ziyaret ve mücadele ücretsizdir. FARELERDEN KAÇINMAK Ç N 9 Y TAVS YE Her zaman düflünün ki bir fare flu büyüklükte bir delikten geçebilir! (24 mm) Kanalizasyon borusunun a zını hiçbir zaman açık bırakmayın Zeminde pis su akan yere sabit vidalı metal ızgara kullanın Bütün tuvaletlerin dibinde su olmasına dikkat edin Bütün kapı ve pencereler sıkıca kapalı olmalı Avlu ve soka a açılan kapılar yerden yüksek olmalı Tüm yiyecekler yerden yüksekte tutulmalı Tüm lokallerin her zaman temiz olmasına dikkat edin ve bir temizlik planı yapın Çöpü her zaman kapalı bir kutuya koyun Gerekirse çöp atılan borulara fare kapanı koyun

10 10 KEND N Z KONTROL ED N DÜKKANINIZIN ÇEVREYE L fik N DURUMUNU KONTROL ED N E er tüm sorulara JA (evet) diye yanıt verebiliyorsanız, o zaman dükkanınızdaki çevre koruma durumuna oldukça hakimsiniz demektir. Aksi taktirde broflürün içindeki adres listesindeki danıflmanlardan birinden yardım isteyebilirsiniz. EVET HAYIR ZARARLI HAYVANLAR Zemindeki pis su akan borunun üzerindeki ızgara sıkıca vidalanmıfl mı? Tüm kapı ve pencereler sıkıca kapanıyor mu? Tuvaletin dibinde su duruyor mu? ÇÖP Çöpünüzü ayırıyor musunuz? Karton ve artık gıda maddesi için çöp kutunuz var mı? Cam çöpleri, cam çöp için ayrılmıfl çöp kutusuna mı atıyorsunuz? GÜRÜLTÜ VE KOKU Siz yemek yaparken kapı ve pencereler kapalı mı? Havalandırma sisteminiz çalıflıyor mu? Yemek yaparken havalandırma sisteminizi kullanıyor musunuz? ELEKTR K, SU VE ISINMA Kullanılmayan mekandaki ıflı ı kapatıyor musunuz? Kullanılmayan aletleri kapatıyor musunuz? Enerji tasarruf edilen A-pærer denilen ampulleri mi kullanıyorsunuz? Musluklarınızın damlamamasını garanti altına aldınız mı? Tuvalet sifonundan akıntı olmamasını sa ladınız mı? Tüm radyatörlerde termostat ventili bulunuyor mu? Pencerelerde hava geçirmez termo cam takılı mı?

11 FAYDALI ADRESLER KONTAK/B LG ED NME 11 Dükkanınızda çevre korumayı nasıl sa lıyabilece inize dair bir sorunuz var mı? O zaman afla ıdaki listede yeralan çevre danıflmanlarından birine baflvurun. Informateket deki dükkan danıflmanına da telefon edebilirsiniz. Ydre Nørrebro ve Nordvest semtindeki tüm dükkan ve restaurant sahipleri için yardım ve danıflmanlık ücretsizdir no.lu telefonu arayabilir veya internet den Informateket in web sitesine girebilirsiniz: BISPEBJERG MILJØCENTER VE YDRE NØRREBRO DAK SATEL T Bispebjerg Miljøcenter daki çevre korumaya iliflkin her alanda rehberlik yapan çevre çalıflanlarına telefon edin. Telefon : Telefon: Internet sitesi: MILJØKONTROLLEN Internet sitesi: AFFALDSKONTORET (Çöple ilgili büro) - Buradan çöplerin ayrılması ve yeniden kullanım istasyonları hakkında bilgi ve danıflmanlık alabilirsiniz Telefon : SKADEDYR (Zararlı hayvanlar bürosu) - Buraya örne in farelerle mücadele konusunda sorunuz varsa telefon edebilirsiniz. Telefon: STØJ- OG ULEMPEAFDELINGEN (Gürültü ve Rahatsızlık bürosu) - Buraya havalandırma ve gürültüyü azaltma konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız telefon edebilirsiniz. Telefon: KØBENHAVNS ENERGI Kopenhag Enerji Dairesi - Burayı dükkanınızda en iyi ne flekilde enerji tasarrufu yapaca ınız hakkında bilgi almak istiyorsanız arayın. Telefon: Internet sitesi: KØBENHAVNS MILJØNETVÆRK Miljøkontrollen ve Kopenhag daki flirketler arasında kurulmufl bir iflbirli i a ıdır. Bu iflbirli i a ı flirketlerin çevre çalıflmasını, rehberlik, e itim, bilgilendirme ve bilgi alıflverifli yollarıyla ilerletir. Telefon: Internet sitesi: MOHIT MILJØ küçük dükkanlarda çöplerin nasıl ayrılıp atılaca ı konusunda uzmanlaflmıfl bir danıflmanlık firmasıdır. Telefon: FØDEVAREREGION KØBENHAVN Gıda Maddeleri Müdürlü ü gıda maddesi satan küçük dükkanların kendi kendilerini kontrol edebilmeleri için bir flema yapmıfl bulunmaktadır. Telefon: Internet sitesi:

12 Broflür: Stefansgade 3, 2200 København N telefon TARAFINDAN Miljøkontrollen, Københavns Kommune Nørrebro Handelsforening Bispebjerg Miljøcenter Københavns Miljønetværk LE fib RL HALINDE Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Københavns Kommunes Byøkologiske Fond un DESTE YLE BASILMIfiTıR. Miljøkontrollen Nørrebro Handelsforening

Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi

Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi Doπru Atık Ayrıµtırma Rehberi Artık Çöp Bidonu Kül Bayan çorapları Bayan petleri Ampul Lastik Kedi kumu Süprüntü artıkları Mum artıkları Tükenmez kalem Deri Plaster, sargı malzemeleri Plastik kova Porselen,

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

Tennengau da atık ayırma

Tennengau da atık ayırma Tennengau da atık ayırma Aşağıdaki atık malzemeler ev atıklarına dahil değildir. Lütfen belediyeniz tarafından verilen yerel toplama tesislerini kullanınız. Atık kağıt Atık kağıt ve karton Gazeteler, dergiler,

Detaylı

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir!

Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Kolay yoldan çöp ayrıştırma Çöp ayrıştırma trenttir! Birlikte başaracağız Büyükşehir Belediye Başkanı Gerold Noerenberg Foto: Ulrich Wagner Sevgili vatandaşlarımız, Sürdürülebilirlik ve çöpün düzenli bertarafı

Detaylı

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR HOŞ GELDİNİZ ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE ATIKLAR ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI SALGIN HASTALIKLAR, ENERJİ KAYNAKLARININ TÜKENMESİ, TURİZM VE TİCARETİN AZALMASI, TARIM ÜRÜNLERİNİN AZALMASI, ÜRÜNLERİN PAHALANMASI,

Detaylı

Vefalı yardımcınız: «Mülli»

Vefalı yardımcınız: «Mülli» Vefalı yardımcınız: «Mülli» Ön ayırma işleminizi ve organik çöpü mutfakta toplamanızı kolaylaştıracak 10 litrelik Mülli yi 50 kağıt poşetle birlikte 6,00 Euro ya bizden temin edebilirsiniz.* Mülli den

Detaylı

Flachgau da atık ayırma

Flachgau da atık ayırma Flachgau da atık ayırma Aşağıdaki atık malzemeler ev atıklarına dahil değildir. Lütfen belediyeniz tarafından verilen yerel toplama tesislerini kullanınız. Atık kağıt ve karton Atık kağıt Kamusal toplama

Detaylı

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam Toplama önerileri Toplama alanları bölgesel olarak çok farklı olabileceğinden, burada, atık maddelerin toplanmasıyla ilgili, en çok kullanılan yöntemler hakkında ve bölgenin şartlarına uygun olarak birleştirilebilecek

Detaylı

TemizÇöp. Nørrebro örne indeki gibi çöplerin ayıklanması

TemizÇöp. Nørrebro örne indeki gibi çöplerin ayıklanması TemizÇöp Nørrebro örne indeki gibi çöplerin ayıklanması çindekiler Bahçedeki çöplerin ayıklanması ------------------------------------ 3 Böyle yapacaksınız --------------------------------------------------

Detaylı

ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU

ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU ATIKLARI AYIRMANIN KOLAY YOLU Türkçe Bugününüz için. Yarınınız için. Sizin için. DİĞER ATIKLAR TOPLAMA HİZMETİ Diğer çöp kutusuna atılmalıdır: l Çocuk bezleri ve hijyenik ürünler l Küller l Süprüntüler

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ. ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat)

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ. ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat) ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ATIK KOORDİNASYON MERKEZİ 414 38 15-20 (6 Hat) AMBALAJ ATIKLARI Hangi Atıklar Kaynağında Ayrı Biriktirilmeli? Kağıt ve Karton Gazete ve Dergiler Metal Kutular Cam Şişe

Detaylı

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam

Toplama önerileri. Atık kağıt ve kartonlar. Beyaz cam. Renkli cam Toplama önerileri Toplama alanları bölgesel olarak çok farklı olabileceğinden, burada, atık maddelerin toplanmasıyla ilgili, en çok kullanılan yöntemler hakkında ve bölgenin şartlarına uygun olarak birleştirilebilecek

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

01. Fizikî koşullarının (havalandırma, aydınlatma, hizmet alanının vb.) durumu;

01. Fizikî koşullarının (havalandırma, aydınlatma, hizmet alanının vb.) durumu; A) Sağlık Ve Temizlik Durumu 01. Fizikî koşullarının (havalandırma, aydınlatma, hizmet alanının vb.) durumu; ( ) Yeterli ( ) Yeterli Değil 02. Tezgâhın üzeri mermer, fayans, paslanmaz çelik veya benzeri

Detaylı

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır.

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır. TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ----------------------------------------------------- Temizlik İşleri Personeli, 1 Temizlik İşleri Müdür Vekili, 1 Çevre Mühendisi, 1 Temizlik Çavuşu, 4 Kadrolu Memur, 16 Daimi

Detaylı

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YOL HARİTASI BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ SIFIR ATIK PROJESİ Sıfır Atık Projesi2018-2023 dönemini içeren Sıfır Atık Eylem Planı çerçevesinde aşamalı olarak hayata geçirilecektir. 2020 GRUP B 2019 GRUP A 2021

Detaylı

MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR)

MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR) MUTFAK VE DEPOLAMA YAPILAN BİRİMLERDE YAPILACAK ANA KONTROL FORMU (AYLIK RUTİN KONTROLLERDE KULLANILACAKTIR) A.DEPOLAMA ALANLARI TARİH: I.SOĞUK DEPOLAMA EVET HAYIR 1- Soğuk depo ve / veya buzdolabı var.

Detaylı

GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI

GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI GRANADA LUXURY BELEK EYLEM PLANI ORGANİK ATIKLAR Organik atıkların diğer atıklardan ayrı toplanarak tesisten uzaklaştırılm ası Organik atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde Çevre kirliliğini, haşere

Detaylı

ÇÖPLER N Z ATMANIZ Ç N KONTEYNIR ALANLARI

ÇÖPLER N Z ATMANIZ Ç N KONTEYNIR ALANLARI ÇÖPLER N Z ATMANIZ Ç N KONTEYNIR ALANLARI KONTEYNIR ALANLARI, ÖZEL KONTEYNIRLARA ATILACAK FARKLI ÇÖPLER N Z GÖTÜREB LECE N Z ALANLARDIR. Namur da 3 konteyn r alan bulunmaktad r: Malonne Naninne Champion

Detaylı

I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra

I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel ve ekonomik ömrünü tamamlar ve artık kullanılamaz

Detaylı

SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP!

SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP! SIFIR ATIK, SIFIR KAYIP! İstanbul da bir yılda Kız Kulesi ni 4.500 kere dolduracak kadar çöp üretiliyor! SIFIR ATIK YÖNETİM PLANI Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde gelecek nesillere tertemiz,

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 CAM ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ * Cam, ham maddesi silisli kum olan en eski ambalaj maddesidir. * İçine konulan ürün görülebildiğinden ve sağlıklı

Detaylı

TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ

TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ İyi günler, ismim... ARİMA Araştırma dan geliyorum. TÜBİTAK 113K799 Nolu Türkiye de Konut Kalitesinin İyileştirilmesine Yönelik Kullanıcı Davranışlarının

Detaylı

HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ

HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ Prof. Dr. Nevzat ARTIK Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü 1 1.TANIM Sanitasyon; hastalıkların

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HEREKE MESLEK YÜKSEKOKULU TEMİZLİK VE BAKIM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HEREKE MESLEK YÜKSEKOKULU TEMİZLİK VE BAKIM HİZMETLERİ PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 AMAÇ KAPSAM SORUMLULAR : Hereke MYO nun genel temizlik ve tertip-düzeni için standartları, sorumluları, sorumlulukları ve kontrol esaslarını belirleyerek, sürecin kalitesini arttırmak. : Hereke

Detaylı

K AYNAK TA AYIRMA IÇIN EL K ITABI. Atıkları ayırma RENOVASJONSSELSKAPET FOR DRAMMENSREGİONEN IKS (RFD) DRAMMEN BÖLGESİ İÇİN ATIK YÖNETİMİ ŞİRKETİ

K AYNAK TA AYIRMA IÇIN EL K ITABI. Atıkları ayırma RENOVASJONSSELSKAPET FOR DRAMMENSREGİONEN IKS (RFD) DRAMMEN BÖLGESİ İÇİN ATIK YÖNETİMİ ŞİRKETİ K AYNAK TA AYIRMA IÇIN EL K ITABI TYRKISK Atıkları ayırma RENOVASJONSSELSKAPET FOR DRAMMENSREGİONEN IKS (RFD) DRAMMEN BÖLGESİ İÇİN ATIK YÖNETİMİ ŞİRKETİ Evde şunları atıyorsunuz: Kağıt atık Yiyecek atığı

Detaylı

o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR

o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR o ATIK NEDİR? o AMBALAJ ATIKLARI o TEHLİKELİ ATIKLAR o TIBBİ ATIKLAR Kullanıldıktan sonra ürün özelliğini kaybetmiş, görmesi gereken işi göremeyen maddelere atık diyoruz. Evsel Çöpler Ambalaj Atıkları

Detaylı

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm M.İSMAİL SAHİN FURKAN CANAL FATİH BACAK CENGİZ KİLİÇ KONU: Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Atık: Bir işlem sonucu çevreye bırakılan her türlü maddeye atık denir.

Detaylı

Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber. Ne yapabilirsiniz?

Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber. Ne yapabilirsiniz? Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber Çevre Dostu Forum İnisiyatifi tüm forum paydaşlarının, sponsorlarının ve katılımcılarının Forum organizasyonunun tüm aşamalarında yaptıkları işlerde çevreye duyarlı

Detaylı

Ich mags sauber. Atık ayırmaya ilişkin yelpaze bilgi broşürü

Ich mags sauber. Atık ayırmaya ilişkin yelpaze bilgi broşürü Ich mags sauber. Atık ayırmaya ilişkin yelpaze bilgi broşürü Gri bidon Evsel atık Gri bidon İçine atılacaklar Kül, sigara izmaritleri Kurumuş boya kalıntıları Ağaç kökleri Cam kavanozlar, kırılmış aynalar

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı

ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ

ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ Hayır, hiç katılmıyorum Katılmıyorum Çok az Katılıyorum Tamamen ÇEVRE BİLİNCİ TARAMA LİSTESİ I. Aşağıda verilen ifadelerden hangisine ne derece katılıyorsanız onunla ilgili kutucukta yer alan kısma işaret

Detaylı

ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRELİĞİ MUTFAK DENETİM FORMU

ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRELİĞİ MUTFAK DENETİM FORMU Derin Dondurucu Deposu Sayfa No: 5/1 MUTFAK DEPOLARI Sıcaklığı (-18)Cº derece Termometre depo kapısında Malzemeler yerden yüksekte Yer, duvar, tavan ve raflar temiz Yer ve yüzey zeminlerin döşemesi ıslak

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz AEG-ELECTROLUX EOB31000X EU ENV0 http://tr.yourpdfguides.com/dref/622830

Kullanım kılavuzunuz AEG-ELECTROLUX EOB31000X EU ENV0 http://tr.yourpdfguides.com/dref/622830 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

komşular Konut özel konut usüllü konut sosyal konut konut kiralama sosyal emlakçılık kira depozitosu

komşular Konut özel konut usüllü konut sosyal konut konut kiralama sosyal emlakçılık kira depozitosu usüllü konut sosyal konut sosyal emlakçılık kira depozitosu komşular özel konut konut kiralama Konut Konaklama şekilleri nelerdir? Kiralık iki çeşit konut vardır : özel konut ve sosyal konut. Sosyal konutta,

Detaylı

LARA KOMPAKT S STEM. MONTAJ AfiAMALARI. 155x120 cm

LARA KOMPAKT S STEM. MONTAJ AfiAMALARI. 155x120 cm LARA KOMPAKT S STEM 155x120 cm Ebat (cm) Yükseklik (cm) A rl k (kg) : 155x120 cm : 220 : 150 kg Dikkat Edilecek Noktalar: Kompakt Sistemler in garanti kapsam nda olabilmesi için montajlar n n VitrA-Artema

Detaylı

Montaj ve Bakım Kılavuzu

Montaj ve Bakım Kılavuzu 6302 0489 06/97 TR Montaj ve Bakım Kılavuzu SU 160 300 serisi Boylerler Lütfen saklayınız İçindekiler 1 Genel..................................................... 3 2 Boyutlar ve Bağlantılar.......................................

Detaylı

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU

BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU BAŞKA BİR OKUL MÜMKÜN DERNEĞİ EKOLOJİK EKSEN DEĞERLENDİRME FORMU Tarihi Okulun İsmi Formu Dolduranın Adı Soyadı Formu Dolduranın Asli Görevi : / / : : : Bu form Başka Bir Okul Mümkün Derneği ne protokolle

Detaylı

ÇEVRE EYLEM PLANI UYGULAMA TAKVİMİ VE UYGULAMA ORANI

ÇEVRE EYLEM PLANI UYGULAMA TAKVİMİ VE UYGULAMA ORANI EYLEM PLANI Organik atıkların diğer atıklardan ayrı toplanarak tesisten uzaklaştırılması Organik atıkların çevreye zarar şekilde Çevre kirliliğini, haşere artışını, organik çöplerin koku oluşturmasını

Detaylı

REMONDIS Lojistik Konteyner sistemleri

REMONDIS Lojistik Konteyner sistemleri REMONDIS Lojistik Konteyner sistemleri Konteyner Sistemlerine genel bakış 2 Atık konteynerleri (küçük boy) MGB 60, 120, 240 Hacim: 60, 120, 240 Litre U 1,1 Hacim: 1.100 Litre Özellikler: Değerli malzemeler

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz SIEMENS ET13051 http://tr.yourpdfguides.com/dref/3564122

Kullanım kılavuzunuz SIEMENS ET13051 http://tr.yourpdfguides.com/dref/3564122 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

HASTANE HİJYEN PLANI

HASTANE HİJYEN PLANI Dr. Nazan ÇALBAYRAM HASTANE HİJYEN PLANI Temel İlkeler Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Bölüm Kova Rengi Bez Rengi Tuvalet

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM Cam, metal, plastik, kağıt / karton gibi değerlendirilebilir. Gıda ambalaj atıkları çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler.

Detaylı

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin

EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ. Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin EMZİREN ANNELERİN BESLENMESİ Kendiniz ve bebeğiniz için sağlıklı olan gıdaları seçin Bu yayın, FSA nın (Food Standards Agency) izniyle tercüme edilmiştir. Bu kitapçık, bir GAV yayınıdır. GAV Yayın No:

Detaylı

RUZGARLIK KANATLAR RUZGARLIK KANATLAR SAG&SOL TAKIM. 166 17 244 104 Kılıç ( Şiş ) MOTOR GRUBU YUVASI,KOMPLE 184 37 222 485

RUZGARLIK KANATLAR RUZGARLIK KANATLAR SAG&SOL TAKIM. 166 17 244 104 Kılıç ( Şiş ) MOTOR GRUBU YUVASI,KOMPLE 184 37 222 485 . RUZGARLIK KANATLAR SAG&SOL TAKIM RUZGARLIK KANATLAR SAG&SOL TAKIM. 256 18 244 103 256 18 244 104 256 18 244 105 256 18 241 103 256 18 241 104 256 18 241 105 166 17 244 103 166 17 244 104 Kılıç ( Şiş

Detaylı

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Kimyasal maddeler, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Detaylı

ÇÖPLERİNİ DOĞRU AYRIŞTIR

ÇÖPLERİNİ DOĞRU AYRIŞTIR Sidan 1/Sayfa 1 ÇÖPLERİNİ DOĞRU AYRIŞTIR Kiracı olarak oturan sizler için enformasyon ve ipuçları Sidan 2/Sayfa 2 Değişik tür çöpler Farklı çöpleri nereye bırakacağını bilmen önemlidir. Farklı binalar

Detaylı

HERKES İÇİN HUZUREVİ. Peder Lykke Merkezi - çokkültürlü bir huzurevi. Velkommen. Dobrodošli. Welcome. Soo dhawaw. Hoşgeldiniz

HERKES İÇİN HUZUREVİ. Peder Lykke Merkezi - çokkültürlü bir huzurevi. Velkommen. Dobrodošli. Welcome. Soo dhawaw. Hoşgeldiniz HERKES İÇİN HUZUREVİ Peder Lykke Merkezi - çokkültürlü bir huzurevi Dobrodošli Velkommen Welcome Hoşgeldiniz Soo dhawaw 2 Velkommen DANİMARKA DA BİR HUZUREVİNDE KENDİNİZİ EVİ- NİZDE HİSSEDE- BİLİR MİSİNİZ?

Detaylı

Adresinde ürününüzü kaydedin ve destek alın SBA3210/00. Kullanım kılavuzu

Adresinde ürününüzü kaydedin ve destek alın  SBA3210/00. Kullanım kılavuzu Adresinde ürününüzü kaydedin ve destek alın www.philips.com/welcome SBA3210/00 Kullanım kılavuzu 1 Önemli Güvenlik Önemli Güvenlik Talimatları Tüm uyarıları dikkate alın. Tüm talimatları izleyin. Bu cihazı

Detaylı

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye)

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Enerji Verimliği 2 A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Ekim 2018 Konutlarda Enerji Tüketimi Konutlarda tüketilen enerjinin büyük kısmı ısı enerjisidir. 4 kişilik bir aile yılda yaklaşık

Detaylı

Adresinde ürününüzü kaydedin ve destek alın SBA3005/00. Kullanım kılavuzu

Adresinde ürününüzü kaydedin ve destek alın  SBA3005/00. Kullanım kılavuzu Adresinde ürününüzü kaydedin ve destek alın www.philips.com/welcome SBA3005/00 Kullanım kılavuzu 1 Önemli Güvenlik Önemli Güvenlik Talimatları Tüm uyarıları dikkate alın. Tüm talimatları izleyin.

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi

ATIK YÖNETİMİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi ATIK YÖNETİMİ Enfeksiyon Kontrol Komitesi AMAÇ: Atık Yönetimi Talimatı Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi nde üretilen tüm atıkların hasta, hasta yakınları, ziyaretçiler ve hastane çalışanlarının sağlığını

Detaylı

QT-U601 Kullan m K lavuzu

QT-U601 Kullan m K lavuzu QT-U601 Kullan m K lavuzu Instruction Manual 01 De erli Müflterimiz, Bluelight ı tercih etti iniz için teflekkür ederiz. Ürünlerimiz tamamen siz de erli müflterilerimizin hayatını kolaylafltırmak için

Detaylı

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal

Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal Turizmin gelişmesi konaklama tesislerinden beklenen hizmetin artmasına neden olmuştur. Misafirler gece konaklamasının yanında farklı sosyal faaliyetleri yapabileceği tesisleri tercih etmektedirler. Bu

Detaylı

DN40 3/4" HL Sifonları Klima ve Havalandırma

DN40 3/4 HL Sifonları Klima ve Havalandırma 135 3/4" 150-330 115-330 HL Sifonları 105-190 7. Klima ve Havalandırma 7 HL Klima ve Havalandırmalar için Sifonlar Planlama ve Uygulama için Genel Genellikle drenaj sistemlerin planlamasında, yoğuşma suların

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE İZİN ve LİSANS BELGESİ Belge No : 928 Çevre İzin ve Lisansının Başlangıç Tarihi : 09/04/2013 Çevre İzin ve Lisansının Bitiş Tarihi : 09/04/2018 İşletmenin/Faaliyetin Adı : TANRIKULU PLASTİK SAN.

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Hemşireliği 2014 ATIK YÖNETİMİ TALİMATI Amaç; B.E.Ü. Sağlık Uygulama ve Araştırma

Detaylı

Tanımlar. Tıbbi Atık:

Tanımlar. Tıbbi Atık: Tıbbi Atık: Vücut sıvı ve salgıları (kan ve kan ürünleri dahil), Vücut sıvı ve salgıları ile kontamine olmuş her tür atık, Doku ve organ parçaları (patoloji atıkları dahil), Bakteri ve virus tutucu hava

Detaylı

Alt n Öneriler Basit baz önerileri dikkate alarak can ve mal güvenli inizi etkin bir flekilde artt rabilirsiniz.

Alt n Öneriler Basit baz önerileri dikkate alarak can ve mal güvenli inizi etkin bir flekilde artt rabilirsiniz. Alt n Öneriler Basit baz önerileri dikkate alarak can ve mal güvenli inizi etkin bir flekilde artt rabilirsiniz. Gazl cihazlar n za ba lad n z gaz hortumu boyunun maksimum 150cm. olmas na ve hortum ba

Detaylı

Garajlar, Petrol İstasyonları ve Araba Yıkamacıları

Garajlar, Petrol İstasyonları ve Araba Yıkamacıları GBK 3 Genel Bağlayıcı Kurallar Garajlar, Petrol İstasyonları ve Araba Yıkamacıları Genel Bağlayıcı Kuralların (GBK'ler) bu dizisinde belirtilen koşullar, otomobillerin ve diğer taşıtların servisi, yıkaması

Detaylı

DAVLUMBAZ (ADA) KULLANMA KILAVUZU

DAVLUMBAZ (ADA) KULLANMA KILAVUZU GARANTÝ BELGESÝ Bu garanti belgesinin kullanýmýna; 4077 sayýlý kanun ile bu kanuna dayanýlarak düzenlenen TRKGM-95/116-117 sayýlý tebliði uyarýnca T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý, Tüketici ve Rekabetin

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz AEG-ELECTROLUX EOB3612X EU R05 http://tr.yourpdfguides.com/dref/623003

Kullanım kılavuzunuz AEG-ELECTROLUX EOB3612X EU R05 http://tr.yourpdfguides.com/dref/623003 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya AEG-ELECTROLUX EOB3612X EU R05 için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki AEG-ELECTROLUX EOB3612X EU R05 tüm sorularınızı (bilgi, özellikler,

Detaylı

Yangın güvenliği özet bilgileri

Yangın güvenliği özet bilgileri Yangın güvenliği özet bilgileri Güvenliğiniz en ileri önceliğimizdir. Bu broşür konutunuzda bir yangın olursa, ne yapmanızı açıklayan bir kılavuz dahil olmak üzere, yangından nasıl güvenli kalabilmenizi

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

Atıklar nereye atılmalı? Önemli bilgilere genel bakış

Atıklar nereye atılmalı? Önemli bilgilere genel bakış Atıklar nereye atılmalı? Önemli bilgilere genel bakış Türkçe Türkisch Önsöz Atık-Çöpler nereye atılmalı? Hangi çöpün nereye atılacağına karar vermek her zaman kolay değildir. Acaba çöp Mavi, Kahverengi,

Detaylı

Kalp Damar Hastal klar

Kalp Damar Hastal klar Kalp Damar Hastal klar Kalp damar hastal klar (kardiyovasküler hastal klar) dünyada en fazla ölüme sebep olan hastal klar n bafl nda gelmektedir. 2005 y l nda ölen her üç kifliden birinin hayat n kalp

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü KATI ATIKLARIN İKİLİ TOPLANMASINA İLİŞKİN GENELGE TASLAĞI Demet ERDOĞAN Çevre ve Şehircilik Uzmanı ANTALYA, 2012 Amaç Sürdürülebilir bir entegre

Detaylı

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ CADDE VE SOKAKLARI SÜPÜRÜYORUZ Meydan, bulvar, ana caddeler ve sokakları 2 yol süpürme aracı ve 115 süpürgeci işçi ile süpürerek temizliyoruz. Yol süpürme araçları trafik sorunu

Detaylı

2016 YILI İKİ KATLI OFİS KONTEYNER TASLAK ŞARTNAMESİ

2016 YILI İKİ KATLI OFİS KONTEYNER TASLAK ŞARTNAMESİ 2016 YILI İKİ KATLI OFİS KONTEYNER TASLAK ŞARTNAMESİ 1 - AMAÇ Zonguldak Limanında ofis olarak kullanılmak üzere bir adet iki katlı ofis konteyneri satın alınacaktır. 2 - TEKNİK ÖZELLİKLER 2.1 - İki Katlı

Detaylı

YEMEKHANE HİZMETLERİ DENETLEME FORMU

YEMEKHANE HİZMETLERİ DENETLEME FORMU Doküman No: MUT.FR.03 Yayın Tarihi: 18.09.2007 Revizyon Tarihi: 16.05.2013 Revizyon No: 02 Sayfa: 1 / 5 Değerlendirilen Firma Adı: Değerlendirme Ekibi: Tarih: BİNA VE YERLEŞİM Evet Hayır Açıklama 1. Üretim

Detaylı

T.C. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI. SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARDıMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKfı HANE BEYAN FORMU.

T.C. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI. SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARDıMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKfı HANE BEYAN FORMU. AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANlIGI SOSYAL YARIMLAR GENEL MÜOÜRlÜGÜ ÜSKÜOAR SOSYAL YARıMLAŞMA VE AYANIŞMA VAKfı Sayı Hane No Referans No : T.C. Kmlk No Adı Soyadı oğum Tarh / Yer Yaşı Cep Telefon No Telefon

Detaylı

Slottet Bakım Merkezine Hoş Geldiniz

Slottet Bakım Merkezine Hoş Geldiniz Slottet Bakım Merkezine Hoş Geldiniz Slottet Bakım Merkezine Hoş Geldiniz Slottet Nørrebro içinde De Gamles By denilen güzel bir çevrede yer alır. De Gamles By park benzeri, oturma bankları ve küçük patika

Detaylı

ÖZEL GENÇLİK İLK-ORTAOKULU EVDE YAPILAN TASARRUF ANKETİ

ÖZEL GENÇLİK İLK-ORTAOKULU EVDE YAPILAN TASARRUF ANKETİ ÖZEL GENÇLİK İLK-ORTAOKULU EVDE YAPILAN TASARRUF ANKETİ Zaman ilerledikçe tüm Dünya da artan bir ihtiyaçtır enerji. İnsanlar teknolojinin de ilerlemesiyle daha fazla enerji tüketir hale geldi. Isınmada,

Detaylı

Tema Sonu De erlendirme. erlendirme. A.3.1, B.3.13, B.3.31, C.3.5 kazan mlar. Temiz yaz lmam fl yaz l belgeler, 11 ders saati EL ELE, HEP B RL KTE

Tema Sonu De erlendirme. erlendirme. A.3.1, B.3.13, B.3.31, C.3.5 kazan mlar. Temiz yaz lmam fl yaz l belgeler, 11 ders saati EL ELE, HEP B RL KTE Ü N T E L E N D R L M fi Y I L L I K P L A N ARAÇ GEREÇLER, YÖNTEM VE Temiz yaz lmam fl yaz l belgeler, proje ve performans formlar, resim kâ - d, boya, sözlük, yaz m k lavuzu Gözlem ve inceleme, tart

Detaylı

Gıda işletmeleri diğer işletmelerden farklıdır. Bu nedenle belli kurallara uymak ve bu kuralları sürekli işletmek zorundadırlar.

Gıda işletmeleri diğer işletmelerden farklıdır. Bu nedenle belli kurallara uymak ve bu kuralları sürekli işletmek zorundadırlar. Biyolog Bahattin Karlankuş 1 Gıda işletmeleri diğer işletmelerden farklıdır. Bu nedenle belli kurallara uymak ve bu kuralları sürekli işletmek zorundadırlar. Bu eğitimde hjyen olarak tanımlanan sağlık

Detaylı

Okullarda Su Tüketimi %40 Azaltılabilir

Okullarda Su Tüketimi %40 Azaltılabilir Okullarda Su Tüketimi %40 Azaltılabilir Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK TBMM Çevre Komisyonu Başkan Vekili Su en temel ihtiyaç maddelerimizden biridir. Susuz hayat olmaz. Küresel ısınmanın, sanayileşmenin ve

Detaylı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı Tasarruflu Doğal gaz kullanımı TASARRUFLU DOĞAL GAZ KULLANIMI Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi

Detaylı

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE A. GENEL RODENT KONTROLÜ Kemirgenler olarak tabir edilen rodentler, üreme ve canlı kalma gücü çok yüksek, depo, ambar, tarla vb gibi uygun yerlerde

Detaylı

ANA PERSONEL GİRİŞİ 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 PROSES ALANI 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 6,5 DOLUM ALANI 0,5 0,5

ANA PERSONEL GİRİŞİ 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 PROSES ALANI 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 6,5 DOLUM ALANI 0,5 0,5 ANA PERSONEL GİRİŞİ 1 Hijyen bariyerinde bone var mı? 2 Hijyen bariyerinde önlük var mı? 3 Hijyen bariyerinde maske var mı? 4 Hijyen bariyerinde galoş var mı? 5 Hijyen bariyerinde lavabodaki sıcak su akıyor

Detaylı

Ticari mutfaklara, kantinlere vb. yerlere yönelik gereksinimler

Ticari mutfaklara, kantinlere vb. yerlere yönelik gereksinimler Sayfa 1 / 5 Ticari mutfaklara, kantinlere vb. yerlere yönelik gereksinimler Bu bilgilendirme formu ticari mutfaklar, kantinler vb. alanların gereksinimleri konusunda oryantasyon sağlamak içindir. Gıda

Detaylı

IR SPOT LAMBA CAS323-100 KULLANIM KILAVUZU

IR SPOT LAMBA CAS323-100 KULLANIM KILAVUZU CAS323-100 IR SPOT LAMBA KULLANIM KILAVUZU 1 2 IR IP Kamera CAS323-100 KULLANIM KILAVUZU KAREL ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. İSTANBUL Tel : 0.212.288.31.00 Faks : 0.212.275.40.01 istanbul@karel.com.tr

Detaylı

2121 Oyuncaklı İlk Adım Arabası Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz.

2121 Oyuncaklı İlk Adım Arabası Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. 2121 Oyuncaklı İlk Adım Arabası Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız.

Detaylı

Daha hafif + daha akıllı

Daha hafif + daha akıllı YENİ ATIK Daha hafif + daha akıllı Bu sayede işiniz daha kolay. Atık çöp konteyneri geliyor şimdi artık tekerlekli. Akıllı. Adil. Tasarruflu. Atık çöp konteyneri ve biyo-konteyner artık her ikisi de çipli.

Detaylı

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10008 Kullanım Alanı : Endüstriyel temizlik malzemesi, bulaşık makinesi deterjanı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres

Detaylı

HL Çekvalfleri 5/4" DN40 = 80-315 DN32 = 80-315 DN32 = 285 29 DN40 = 280 DN32 DN32 = 350 DN40 DN40 = 350 DN32 = 90 DN40 = 95

HL Çekvalfleri 5/4 DN40 = 80-315 DN32 = 80-315 DN32 = 285 29 DN40 = 280 DN32 DN32 = 350 DN40 DN40 = 350 DN32 = 90 DN40 = 95 5/4" DN40 = 80-315 DN32 = 80-315 DN40 = 350 DN32 = 350 DN40 = 280 DN32 = 285 29 HL Çekvalfleri DN40 = 50-250 DN32 = 50-220 DN40 DN32 Bodrum & Su baskını DN40 = 95 DN32 = 90 HL Hutterer & Lechner GmbH EAN

Detaylı

3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI

3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI 3. SU TASARRUFU SAĞLAMANIN YOLLARI Su tasarrufu sağlamanın yolları üç grup içerisinde değerlendirilir. Birincisi; musluk suyunun yerine yağmur suyu ve arıtılmış su gibi suların kullanımın sağlanması, ikincisi;

Detaylı

Besinlerin Hazırlama, Pişirme ve Saklama İlkeleri. Ders Sorumlusu: Dr. Hülya YARDIMCI

Besinlerin Hazırlama, Pişirme ve Saklama İlkeleri. Ders Sorumlusu: Dr. Hülya YARDIMCI Besinlerin Hazırlama, Pişirme ve Saklama İlkeleri Ders Sorumlusu: Dr. Hülya YARDIMCI Besin Hijyeni: Herhangi bir besinin temizliği tümüyle hastalık yapan etmenlerden arınmış olması anlamına gelir. Bir

Detaylı

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 P ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 TIBBİ ATIK ve KODU (18 01/1802) TEHLİKELİ ATIK ve KODU (18 01 01 ve20 01 21) EVSEL ATIK ve KODU

Detaylı

Çöpü doğru şekilde ayırarak. paradan iyi tasarruf etmek SARI BİDON

Çöpü doğru şekilde ayırarak. paradan iyi tasarruf etmek SARI BİDON Çöpü doğru şekilde ayırarak SARI BİDON Yeşil nokta Çoğu ambalajlar yeşil nokta ile işaretlenmiştir. Bu, imha masraflarının önceden satış fiyatı içinde olduğu anlamına gelmektedir. Her kimse ambalajları

Detaylı

2. 1. SAYILARIN GÜCÜ. ALIfiTIRMALAR VE PROBLEMLER 1. Afla da onluk taban bloklar yla modellenen say lar yaz n z ve okuyunuz.

2. 1. SAYILARIN GÜCÜ. ALIfiTIRMALAR VE PROBLEMLER 1. Afla da onluk taban bloklar yla modellenen say lar yaz n z ve okuyunuz. 2. 1. SAYILARIN GÜCÜ ALIfiTIRMALAR VE PROBLEMLER 1. Afla da onluk taban bloklar yla modellenen say lar yaz n z ve okuyunuz. 100 10 1 25 2. Yüzlük kartlar boyayarak afla daki say lar gösteriniz. Örnek 176

Detaylı

Pencere Güvenlik Sistemleri MONTAJ KILAVUZU.

Pencere Güvenlik Sistemleri MONTAJ KILAVUZU. Pencere Güvenlik Sistemleri MONTAJ KILAVUZU www.winblock.com.tr ÖZELLİKLER Tüm kanatlı PVC pencereler içindir. Pencere kanatlarının kapanmasına engel olmaz. Her ebattaki pencereye uyar. Ürünün tasarımından

Detaylı

SHB 3111 MUTFAK ROBOTU KULLANMA KILAVUZU 700W.

SHB 3111 MUTFAK ROBOTU KULLANMA KILAVUZU 700W. SHB 3111 MUTFAK ROBOTU KULLANMA KILAVUZU TR EN RU AR 700W www.sinbo.com.tr - 1 - - 22 - No: 1-3111-07112016 - 23 - - G ARANT fiartlari - 1. Garanti süresi, mal n teslim tarihinden itibaren bafllar

Detaylı

SÖZLÜK KELİME-KELİME GRUBU

SÖZLÜK KELİME-KELİME GRUBU SÖZLÜK Aşağıda proje araştırmanızda karşılaşabileceğiniz kelime ve kelime grupları listelenmiştir. Anlayamadığınız yeni kelimeleri koçunuza ya da başka bir yetişkine sormayı lütfen unutmayın. KELİME-KELİME

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DAİLY MAT Ürün Tanımı Otomatlar için Günlük Temizlik ve Bakım Maddesi Ürün Kodu ZH-008 Ürünün Uygulama Alanı Zemin Hijyeni Üretici/Tedarikçi

Detaylı

Ege: Kağıtları, plastikleri ve camları geri dönüşüm kutusuna atarız.

Ege: Kağıtları, plastikleri ve camları geri dönüşüm kutusuna atarız. 08.01.2016 DENİZATI SINIFI NDAN HERKESE MERHABA; Bu hafta Geri dönüşüm ve Tasarruf konumuz ile ilgili çalışmalarımıza başladık. Değerler eğitimi konumuz olan Birlikte yaşam ve Dostluk konumuza da giriş

Detaylı

YÖNETİM PLANI. 1- Tesis İletişim Bilgileri

YÖNETİM PLANI. 1- Tesis İletişim Bilgileri 1- Tesis Firma Adı: Adres: Faks: Vergi Kimlik Numarası: Tesis Sahibi: E-posta: 2- Firmada Atık Yönetiminden Sorumlu Kişiye Ait Adı Soyadı: Adres: Faks: E-posta: 3- ATIKLARIN OLUŞTUĞU PROSES VE FAALİYETE

Detaylı

TED İSTANBUL KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ. Solucan deyip geçme; ÇÖZÜM :SOLUCAN

TED İSTANBUL KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ. Solucan deyip geçme; ÇÖZÜM :SOLUCAN Solucan deyip geçme; ÇÖZÜM :SOLUCAN Danışman Öğretmenler Belgin ARUSOĞLU A.Kadir DURANLI William WHİTE TED İSTANBUL KOLEJİ VAKFI ÖZEL LİSESİ Proje Öğrencileri Furkan LÜLECİ Ezgi AYDIN Eda AKTÜRK Alihan

Detaylı