GPSFormat Programının Güncellenmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GPSFormat Programının Güncellenmesi"

Transkript

1 GPSFormat Programının Güncellenmesi Bilgisayarınızda yüklü olan GpsFormat programınızın en güncel versiyonunu bilgisayarınıza yüklemek için herhangi bir setup dosyası edinmeden program üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Bunun için; Dosya/Uptade butonuna basıyoruz. Eğer kullandığımız sürümün daha güncel bir sürümü var ise internet bağlantınız üzerinde denetleniyor ve ekranınızda c:\updategf.exe Complette uyarısı almanız güncel sürümün var olduğu ve bilgisayarınıza updategf.exe ismi ile C klasörünüze kayıt edildiği anlamındadır. Çıkan uyarının üst tarafında hangi sürümünü indirdiği de ekranınızda kullanıcılarına bilgi olarak sunulmaktadır. Ekranda bu uyarıyı aldıkdan sonra Tamam butonuyla işleminizi tamamlıyoruz ve yeni versiyonu aktif hale getirmek için açık olan GpsFormat programını kapatıyoruz. Bilgisayarımdan C sürücümüze girerek indirdiğimiz updategf.exe isimli dosyamızı çalıştırarak yükleme işleminin akabinde yeni versiyonumuz bilgisayarımıza yüklenmiş oluyor.

2 Not: GpsFormat programı online güncelleme sürümüyle gelen bir özelliktir. Bilgisayarınızda yüklü olan sürümü programınız açık durumdayken ekranın sol üst tarafından bakabilirsiniz. Daha alt bir sürüm kullanıyorsanız eğer Geomatics Group teknik birimiyle irtibata geçerek sürümünü edinebilirsiniz.

3 Ashtech(Spectra Precision) ProMark 800 Uygulama Notları Konu: Fast Survey Programında Alım ve Aplikasyon. ProMark 800 GNSS alıcısı ile arazide alım veya aplikasyon yapılabilmesi için öncelikle bir RTK ağa bağlanılması gerekmektedir. Bağlanılan bu RTK ağı TUSAGA Aktif ya da Radyo Modem ağı olabilir. Buradaki asıl amaç bir düzeltme yayını alınarak hassas olarak alım veya aplikasyon işleminin yapılabilmesidir. RTK ağına bağlanıldıktan sonra Fast Survey yazılımının ana menüsünde Ölçü menüsü seçilir. Ölçü menüsünde 1. sırada bulunan Alım (Nokta alımı olarakta gözükebilir) seçilir. Alım ekranı soldaki gibidir. En üst satırda; S (Kayıt) A (Ortalama Alarak Kayıt) O (Ofset) C (Yapılandır) (Denetle / Uydular) gibi kısa yollar bulunmaktadır. Kısa yolların görüntüsü C (Yapılandır) menüsü içerisindeki Genel bölümünde bulunan Ölçmede Grafik Simge Kullan bölümünün seçilmesi ile değiştirilebilir. Genel bölümünde ölçüm ile ilgili birçok ayar vardır ve bunlar isteğe göre değiştirilebilir. Ortalama için okuma sayısı bölümünde bulunan TS (Total Station) ve GPS hücreleri alım yapılırken kaç okumanın ortalamasının alınacağını ayarlamamızı sağlar.

4 Resmi kurumlara yapılacak işlerde GPS hücresine 3 girilmesi gerekmektedir. Diğer uygulamalarda hızlı bir şekilde alım yapılması için 1 girilmesi yeterlidir. Gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra tuşu ile onaylanır. Alım penceresine geri dönüldüğünde üst kısımda bulunan kısa yollar grafik simge olarak değişir. Alım penceresinde alım kısa yollarının altında bilgi bölümü bulunur bu kısımda konum hassasiyeti (Henüz konum yok, Mutlak konum, DGPS, Float, Fix), uydu sayısı ve çizgisel ölçek bulunur. Bilgi bölümünün altında harita ekranı bulunur. Harita ekranındaki üçgen bulunduğumuz yeri gösterir. Harita ekranının altında veri girişi bölümü bulunur. Bu bölümde Nk (Nokta Numarası), Kod ve HT (Anten Yüksekliği) bölümleri yer alır. Nokta numarası bölümüne girilen değer her okumada aritmetik olarak artar. Veri girişi bölümünün altında konum bilgileri bulunur. Bu bölümde bulunduğumuz noktanın o anki E (X, Doğu), N (Y, Kuzey) ve Z (Yükseklik) değerleri gösterilir. Konum bilgilerinin altındaki satırda HRMS (Yatay Konum Belirleme Duyarlığı) ve VRMS (Düşey Konum Belirleme Duyarlığı) değerleri gösterilir. Alım penceresinin en altında ise harita kısa yolları bulunmaktadır. Bunlar; Batarya durumunu gösterir. Projenin tamamını ekrana sığdırır. Yakınlaştırmak. Uzaklaştırmak. Seçilen alanı yakınlaştırmak. Bir önceki görünüme dönüş. Seçenekler. Seçenekler kısa yolu seçildiğinde sağdaki pencere açılır. Nokta Etiket Ayarları bölümünden etiket, font, sembol ve renk

5 ayarları yapılabilir. Alt bölümde ise yine harita ile ilgili ayarlar mevcuttur. Bu ayarlar isteğe göre değiştirilebilir. Veri bölümünde ise Akıllı Zoom aç/kapat seçeneği vardır. Alım işlemini gerçekleştirmek için kısa yol menüsünde bulunan (S) butonuna ya da klavyede bulunan ENTER tuşuna basmamız yeterli olacaktır. Not: Alım işlemi yapılırken konum hassasiyetinin Fix olmasına dikkat ediniz. Poligon gibi hassasiyet istenilen noktalarda GPS penceresi açılır. (A) butonuna bastığımızda Ortalama Ortalama için okuma sayısı bölümüne arası bir sayı girilerek tuşu ile okuma işlemi başlatılır. Okuma işlemi bittikten sonra Ortalama Sonuç penceresi açılır. Bu pencerede okumalar hakkında detaylı bilgi bulunmaktadır. Hassasiyet değerleri yeterli görülüyor ise tamamlanır. tuşu ile kayıt Ulaşılamayan ya da GPS ile ölçü yapılamayan noktalarda (O) butonuna bastığımızda Mesafe / Açı ofset penceresi açılır. Lazer bölümü Bluetooth ile iletişim kurulmuş bir lazer metre var ise lazer metre ile yapılan ölçüm sonuçlarının gösterildiği bölümdür.

6 Ofset bölümü değerlerin el ile girilebilmesine olanak sağlar. Sonuçlar bölümü ofset işleminin sonucu görmemizi ve kaydetmemize olanak sağlar. Yöntem bölümü ofset işleminde kullanılacak yöntemin seçilmesine olanak sağlar. Son olarak butonu Denetle / Uydular penceresi açılır. Bu pencerede Kalite, Konum, Grafiksel ve Tablosal menüleri bulunmaktadır. Bu menüler Ölçüm değerleri ve uyduların konumları gibi bilgilere erişebilmemizi sağlar. Alım yapılmış bir noktayı değiştirmek veya silmek için harita ekranında noktanın üzerini seçeriz. Karşımıza Nokta Detayları penceresi gelir. Bu pencerede Edit bölümünden değişiklik yapabilir Sil butonu ile de noktayı silebiliriz.

7 Aplikasyon işlemi için ise; Ölçü menüsünde 2. sırada bulunan Aplikasyon seçilmelidir. Aplikasyon penceresinde Listeden Seç butonu ya da Haritadan Seç butonu ile aplikasyonu yapılacak nokta seçilebilir. Listeden Seç butonu seçildiğinde Nokta Detayları penceresi açılır. Aplikasyonu yapılacak nokta listeden seçilir. tuşu ile onaylanır. Aplikasyon penceresi karşımıza gelir.

8 Nokta No bölümünde seçilen nokta numarası görülür. mesafedir. Harekete başladığımızdan gelmelidir. tuşu ile aplikasyon işlemi başlatılır. Aplikasyon penceresinin en üst bölümünde kısa yollar bulunmaktadır. Bunlar; (S): Nokta Kaydet. (N): Bir sonraki noktaya git. (M): Aplikasyon noktası seç. (C): Yapılandır. :Denetle / Uydular. Harita ekranında işareti aplikasyon noktasını işareti ise yerimizi gösterir. Bu iki işaret arasındaki kesik kesik çizgi ise gidilecek işaretinin sivri ucu kesik kesik çizgi üzerine denk Aplikasyon noktasına yaklaşıldığında işareti büyür ve hassas bir şekilde aplikasyonu tamamlamamızı sağlar. Not: Aplikasyon işlemi yapılırken konum hassasiyetinin Fix olmasına dikkat ediniz. Aplikasyon penceresinin alt kısmında konum ve aplikasyon bilgileri bulunur. Bu bölümde bulunduğumuz noktanın o anki E (X, Doğu), N (Y, Kuzey) ve Z (Yükseklik) değerleri, HRMS (Yatay Konum Belirleme Duyarlığı) ve VRMS (Düşey Konum Belirleme Duyarlığı) değerleri, aplikasyonu yapılan noktanın numarası (P) ve yüksekliği (Z), yükseklik farkı (Dolgu Yarma), konum farklarını (Doğu Batı ve Kuzey - Güney) gösterilir. Aplikasyon işlemi yapılırken Doğu Batı ve Kuzey Güney değerlerini ez düşük seviye geldiğinde Jalon düzeçlenerek nokta aplikasyonu tamamlanır. Listedeki sıralamaya göre bir sonraki nokta seçilecekse gerçekleştirilebilir. butonu ile bu işlem Listede sırada yer alan nokta dışında bir nokta seçilecek ise gerçekleştirilerek yeni noktanın aplikasyonuna başlanır. butonu ile bu işlem

9 Genel bilgi için lütfen kullanım klavuzunu okuyunuz. İnce noktaları ise bu menüler üzerinden takip edebilirsiniz. Cihazla bağlantı kurmadan önce radyo modem aparatlarının takılışı: PASİFİC CREST HARİCİ ADL RADYO MODEM NASIL TAKILIR: Sabit için kullanacağınız harici ADL RADYO nun güç kablosunu resimdeki gibi aküye bağlayınız. Sonrasında;

10 Harici ADL RADYO da üst tarafında bulunan PWR ışığının yandığına dikkat ediniz. Harici Radyo Modem in PM500 yada ( PM800) RS girişine bağlanacak olan kabloyu yukarıdaki gibi takınız. Cihaz ı açarken resetleyerek açmanız gerekmektedir. Bunun için Kapalı olan ProMark500 ün üst

11 tarafında bulunan iki siyah tuşa aynı anda basınız. Daha sonra ; Bu iki siyah tuştan parmağınızı çekmeden 3. tuş olan açma / kapatma kırmızı tuşa basınız. Yani üç tuşa aynı basmış olacaksınız.sanki cihaz normal açılıyormuş gibi ashtech yazısı karşınıza çıkacaktır.

12 Bu ekran geldikten sonra yaklaşık 7-8 sn daha basılı tutunuz ve üç tuşu aynı anda bırakınız. Karşınıza Reset Mode-Reset Done yazısı gelmiş ise başarılı bir şekilde işlemi gerçekleştirmişsiniz demektir. Gezici için kullanacağınız Dahili ADL Radyo

13 Sim kart takmış olduğunuz yerde dahili radyo modem girişi bulunmaktadır. Yukarıdaki ekrandaki gibi radyo modem pimlerini takınız ve kapağı kapatınız.

14 Cihazı açarken resetleyerek açmanız gerekmektedir. Radyo modem i ne zaman yerinden söküp takarsanız cihaz ı açarken resetlemelisiniz

15 Spectra Precision (Ashtech) ProMark 800 Uygulama Notları Konu: Fast Survey Programına 7 Parametre Girilerek ED50 Datumunun Eklenmesi. ProMark 800 GNNS alıcısında ölçüm için en çok kullanılan yöntem TUSAGA Aktif sistemine bağlanarak yapılan RTK yöntemidir. Bu yöntem pratik bir yöntem olmasına rağmen bir kısım kısıtlamalar söz konusudur. TUSAGA Aktif sistemi şu an için sadece ITRF96 datumunda düzeltme yayınlamaktadır. ED50 datumunda ölçüm veya aplikasyon yapmamız gerektiğinde Fast Survey yazılımının parametre girme özelliğinden faydalanarak çalışmamız mümkündür. Bu işlem için; Kontrol ünitesinde Fast Survey programı çalıştırılır. Açılan pencerede Yeni İş Aç / Mevcut İş Aç bölümü seçilir. Adı bölümüne yeni bir iş adı girilir. (Örn: ANKARA.crd) tuşu ile onaylanır. İş Ayarları penceresinde Sistem menüsü seçilir. Projeksiyon bölümünün yanında bulunan Projeksiyon Listesi butonu seçilir. Karşımıza Koordinat Sistemi penceresi gelir.

16 Bu pencerede sağ alt köşede bulunan Kullanıcı Tanımlı Ekle Projeksiyon Listesi butonu seçilir. Yeni Sistem penceresinde; Sistem: Bir isim girilir. (Örn: ANKARA) Projeksiyon: Transverse Mercator seçilir. (Standart) Ölçek Faktörü: 1. (Standart) Orta Meridyen: Bulunulan bölgenin dilim orta meridyeni girilir. (Örn: Ankara için 33) Genişlik: Dilim genişliğidir. 3 lik (1/5000) ve 6 lik (1/25.000) koordinat sistemlerini temsil eder. Orijin Enlemi: 0. (Standart) Sağa Yanlış: (Standart) Yukarı Yanlış: 0. (Standart) Sistem bilgileri girildikten sonra Yeni Datum butonu seçilir. Koordinat Sistemi Tanımla penceresinde; Adı: Bir isim girilir. (Örn: ANKARA) Elipsoid: International 1924 seçilir. (Standart) a: (Standart) 1/f: 297. (Standart) Ankara için; Ölçek (ppm): 0,9 dx: -154,3 m. dönüklük: 1.15 dy: -104,8 m. dönüklük: dz: -43,2 m. dönüklük: 0.34 Not: Bu değerler en az dört adet ED50 ve ITRF96 datumlarında 3 lik koordinatları, elipsoid ve ortometrik yükseklikleri bilinen nokta kullanılarak yapılan dönüşüm hesabı sonucu elde edilmektedir. Bu değerler girildikten sonra tuşu ile Koordinat Sistemi Tanımla ve Yeni Sistem pencereleri onaylanır.

17 Koordinat Sistemi penceresine geri dönüldüğünde listenin en altında örnek olarak oluşturduğumuz ANKARA görülür. Seçim yapıldıktan sonra tuşu ile onaylanır. İş Ayarları penceresinde Projeksiyon bölümünün altında bulunan bölümde ANKARA seçimimiz görüldükten sonra tuşu ile onaylanarak işlem bitirilir.

18 Spectra Precision (Ashtech) ProMark 800 Uygulama Notları Konu: Fast Survey Programı ile Arazide ED50 ve Mevzi Koordinat Dönüşümü. ProMark 800 GNSS alıcısında ölçüm için en çok kullanılan yöntem TUSAGA Aktif sistemine bağlanarak yapılan RTK yöntemidir. Bu yöntem pratik bir yöntem olmasına rağmen bir kısım kısıtlamalar söz konusudur. TUSAGA Aktif sistemi şu an için sadece ITRF96 datumu ve elipsoid yükseklik düzeltmesi yayınlamaktadır. ED50 datumunda, mevzi ya da ortometrik yükseklik kullanılması gereken durumlarda Fast Survey yazılımı arazide dönüşüm yapılmasına olanak sağlar. Bu işlem için; Kontrol ünitesinde Fast Survey programı çalıştırılır. Açılan pencerede Yeni İş Aç / Mevcut İş Aç bölümü seçilir. Adı bölümüne yeni bir iş adı girilir. (Örn: ANKARA.crd) tuşu ile onaylanır. İş Ayarları penceresinde Sistem menüsü seçilir. Projeksiyon bölümünün yanında bulunan Projeksiyon Listesi butonu seçilir.

19 Açılan pencere aracılığı ile kullanılacak olan ITRF dilimi seçildikten sonra onaylanır. tuşu ile Arazide yapılacak dönüşüm işlemi için öncelikle zeminde tesisi bulunan ve koordinatlarının doğru olduğu bilinen en az dört nokta tespit edilir. Dört noktadan birincisi öteleme, ikincisi dönüklük, üçüncüsü ölçek faktörü ve dördüncüsü kontrol için kullanılır. Nokta sayısının arttırılması hassasiyeti de arttıracaktır. Fakat çoğu bölgede bir noktadan yapılan dönüşümlerde istenilen hassasiyete ulaşılabilmektedir. Tespit edilen bu noktaların araziyi çevrelemesi önerilir. Noktaların koordinatları ncn, txt veya xyz dosyası olarak Nokta Dosyası / Nokta Dosyası Aç menüsü yardımı ile ya da Noktalar / Ekle menüsü yardımı ile programa girilir. Cihazın TUSAGA Aktif bağlantısı kurularak Fixed duruma geçmesi beklenilir. Cihaz Fixed durumuna geçtikten sonra Ayar menüsünden Dönüşüm seçilir. Açılan ekranda Noktalardan menüsü seçilir. Soldaki ekran karşımıza gelir. Sol altta bulunan Ekle seçilir. Lokal Nokta penceresi açılır. Burada listeden seç ya da haritadan seç kısa yolları yardımı ile ilk nokta seçilir. Seçilen noktanın koordinatları ekrana gelir.

20 Değiştirilmek istenen bir değer varsa burada değiştirilebilir. tuşu ile onaylanır. GPS Koordinatları penceresi açılır ve karşımıza GPS den Oku, Enlem/Boylam Gir ve Ham Veri Dosyasından seçenekleri çıkar. GPS den Oku seçeneği seçilir ve tuşu ile onaylanır. Açılan pencerede ortalama için istenilen okuma sayısı girilerek jalon nokta üzerinde düzeçlenir ve tuşu ile onaylanır. Okuma sırasında jalonun düzecinin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Gerekiyorsa jalon sehpası kullanılması önerilir. Okuma işlemi bittikten sonra Ortalama Sonuç penceresi açılır ve okuma sonuçları gösterilir. tuşu ile onaylandığında Dönüşüm penceresi yeniden açılır. Eklenilen nokta listeye eklenir ve dönüşüm parametreleri hesaplanır. Yapılan dönüşüm Kaydet ile loc uzantılı bir dosya olarak kaydedilir. Başka bir projede bu dönüşüm dosyası kullanılmak istenildiğinde dönüşüm penceresinde alt tarafta bulunan Yükle ile loc uzantılı dosya çağırılabilir. tuşu ile onaylanır. Ana menüye dönülür ve Ölçüm menüsünden Aplikasyon seçilir. İkinci nokta aplikasyon için atanır. Aplikasyon işlemi sonucunda ikinci nokta istenilen hassasiyette aplike edilebildiyse bir noktadan dönüşüm kullanılabilir. Eğer hassasiyet sağlanamadı ise birinci noktada yapılan işlemler tekrarlanarak ikinci nokta da dönüşüme eklenir ve kaydet ile önceki loc dosyasının üzerine kaydedilir. Üçüncü nokta aplikasyon için atanır. Aplikasyon işlemi sonucunda üçüncü nokta istenilen hassasiyette aplike edilebildiyse iki noktadan dönüşüm kullanılabilir.

21 Eğer hassasiyet sağlanamadı ise ikinci noktada yapılan işlemler tekrarlanarak üçüncü nokta da dönüşüme eklenir ve kaydet ile önceki loc dosyasının üzerine kaydedilir. İstenilen hassasiyet elde edilene kadar bu şekilde devam edilir. Oluşturulan loc uzantılı bu dosya istenilen tüm projelerde kullanılabilir. Ve başka bir kontrol ünitesine atılabilir.

22 Ashtech(Spectra Precision) ProMark 800 Uygulama Notları Konu: Fast Survey Programında Nokta Dosyası Açmak ve Kaydetmek. Fast Survey yazılımı ncn (NetCAD), txt, xyz gibi ASCI dosyalarını açma ve yapılan ölçüleri xyz, txt gibi ASCI dosyası olarak kaydetme özelliğine sahiptir. Nokta dosyası açmak için; Kontrol ünitesinde Fast Survey programı çalıştırılır. Açılan pencerede Yeni İş Aç / Mevcut İş Aç bölümü seçilir. Adı bölümüne yeni bir iş adı girilir. (Örn: ANKARA.crd) tuşu ile onaylanır. İş Ayarları penceresinde Sistem menüsü seçilir. Projeksiyon bölümünün yanında bulunan Projeksiyon Listesi butonu seçilir. Açılan pencere aracılığı ile kullanılacak olan ITRF dilimi seçildikten sonra tuşu ile onaylanır. Açılmak istenilen nokta dosyası dâhili hafızaya, SD karta veya USB belleğe kopyalanır. Nokta dosyası NetCAD den alınmak isteniyorsa NetCAD de Proje/Farklı Kaydet menüsünden NetCAD Nokta Dosyası seçilir ve kayıt ismi verilerek kaydedilir.

23 Not: Verilen kayıt isminde Türkçe karakter bulunmaması gerekmektedir. Dosya menüsünden Nokta Dosyası seçilir. Açılan Nokta Dosyası Aç/Kaydet penceresinde Nokta Dosyası Aç seçilir. Asci Dosya Al Menüsünde; Tip: Kullanıcı Tanımlı, Format: P X Y Z D veya P X Y Z (ncn için) Başka formatlar için uygun olan dizilim seçilmelidir. Burada P nokta numarası, X sağa değer, Y yukarı değer, Z kot ve D kod (açıklama) anlamındadır. Dosya Seç ile Asci dosya import penceresine gelinir. Tip bölümünde Tüm Dosyalar seçimi yapılır. Cihaz, takılan USB belleği Hard Disk olarak tanır. Dosyanın kayıtlı olduğu dizine gelinir ve dosya seçilir. tuşu ile onaylanır. Ascii Dosya Al penceresi tekrar açılır ve alınan dosyanın içeriği gösterilir. tuşu ile onaylanır. Hedef dosya penceresi açılır ve bizden noktaların kaydedileceği bir dosya seçmemizi ister. Aktif olan proje otomatik olarak seçilidir. Başka bir proje oluşturmak istemiyor ve aktif projeye kaydetmek istiyorsak tuşu ile onaylanır. Başka bir projeye kaydetmek istiyorsak projeyi listeden seçeriz.

24 Yeni bir proje oluşturmak istiyorsak Adı kısmına bir proje adı girdikten sonra ile onaylanır. Alımı yapılan noktaları kaydetmek için ise; Dosya menüsünden Nokta Dosyası seçilir. tuşu Açılan Nokta Dosyası Aç/Kaydet penceresinde Nokta Dosyası Kaydet seçilir. Asci Dosya Ver Menüsünde; Dosya Tipi: Kullanıcı Tanımlı, Koordinat Sırası: PT_ID Kuzey Doğu Yüks Kod (ncn için) Ayırıcı: Boşluk Sınır: Kaydedilmek istenen nokta aralığı. İsteğe göre değiştirile bilir. Ondalık: 0,0 desimetre, 0,00 santimetre, 0,000 ise milimetre hassasiyeti gösterir. İsteğe göre ayarlanabilir. Gerekli ayarlar yapıldıktan sonra Yazılacak Ascii Dosya penceresine gelinir. Tip bölümünde Tüm Dosyalar seçimi yapılır. tuşu ile onaylanır. Cihaz, takılan USB belleği Hard Disk olarak tanır. Dosyayı kaydetmek istediğimiz dizine gelinir ve adı kısmına kayıt ismi girilir. Kayıt ismi girilirken uzantı olarak ncn eklenirse (ANKARA.NCN) Netcad nokta dosyası olarak kayıt yapılır. TXT veya XYZ olarak kaydetmek isteniliyorsa Tip kısmından ilgili uzantı seçilerek kayıt adı girildikten sonra tuşu ile onaylanır. Böylelikle kayıt işlemi tamamlanmış olur ve oluşturulmuş olan dosya Netcad, Autocad v.b. programlarda açılabilir.

25 Ashtech(Spectra Precision) ProMark 800 Uygulama Notları Konu: NetCAD Programındaki Raster Altlıkların Fast Survey Programına Yüklenmesi. NetCAD programında kullandığımız raster altlıkları Fast Survey programının açabilmesi için yapılması gereken bazı işlemler vardır. NetCAD programı Raster dosyaları DRE uzantılı bir koordinat dosyası ile ilişkilendirmektedir. DRE dosyası NetCAD programına özgü bir format olduğundan başka programlar tarafından okunamamaktadır. Bu nedenle Raster projemizi açtıktan sonra Proje / Yardımcı İşlemler / Yaz menüsü seçilerek açılan Netcad Yaz penceresinde Raster bölümü seçilir. Pencerenin sol alt bölümünde bulunan Raster Seç butonu seçildikten sonra Fast Survey yazılımına yüklenmek istenilen raster dosyası seçilir ve listeden GEOTIFF(SIKIŞTIRMA YOK)(*.tif) seçimi yapıldıktan sonra Tamam komutu ile isim verilerek dosya kaydedilir.

26 Not: Oluşturulan tif uzantılı dosyanın ve ileriki aşamalarda oluşacak diğer dosyaların bir arada olması için masa üstüne yeni bir klasör oluşturmanız ve tif uzantılı dosyayı oluşturulan klasör içerisine taşımanız önerilir. Geomatics CD / Yazılımlar / Fast Survey Raster / tfw_yap.exe programı çift tıklanarak çalıştırılır. bölümü tıklanarak Geotiff dosyası Aç penceresine gelinir. NetCAD de oluşturulmuş olan Geotiff (*.tif) dosyası seçilir. TFW Oluştur seçildikten sonra Başlat butonu tıklanarak TFW dosyası oluşturulmuş olur. TFW dosyası oluşturulduktan sonra tfw_yap.exe programı kapatılır. Aynı dizin içerisinde yer alan Ashtech Raster Yöneticisi.exe programı çift tıklanarak çalıştırılır. Dosya / Görüntü Dosyası Aç menüsü ile raster dosyası seçilerek açılır. Araçlar / World Dosya Editörü menüsüne gelinerek açılan pencereden World Dosyası Aç butonu seçilir. Açılan pencerede tfw_yap.exe programı ile oluşturulan dosya seçilir, aç komutu ile değerler tabloya aktarılır ve TAMAM komutu ile işlem tamamlanır. Son olarak Görüntü Veritabanı / Görüntüyü Veri Tabanına Ekle menüsü seçilerek açılan pencerede Başlat komutu ile görüntü mobil ortamda daha rahat

27 çalışılması için otomatik olarak parçalanır. Bu işlem bittikten sonra TAMAM komutu ile işlem sonlandırılır. Dosya / Görüntü Veritabanı Dosyası Kaydet menüsü açılır ve kayıt ismi verildikten sonra *.imd uzantısı ile çalışma kaydedilir. Oluşturulan imd dosyası raster görüntünün Fast Survey yazılımında açılabilmesi için gereklidir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra oluşturulan tüm dosyaların yer aldığı klasör kopyalanıp mobil aygıta (tercihen SD Hafıza Kartı) yüklenir. Kontrol ünitesinde Fast Survey programı çalıştırılır. Açılan pencerede Yeni İş Aç / Mevcut İş Aç bölümü seçilir. Adı bölümüne yeni bir iş adı girilir. (Örn: RASTER) tuşu ile onaylanır. İş Ayarları penceresinde kullanılan koordinat sistemi ve datum Projeksiyon bölümünde seçilir. tuşu ile onaylanır. Ana menüde sağ üst köşede bulunan dünya sembolü seçilir ve harita ekranı açılır. Harita ekranında ARAÇ menüsü içerinden World görüntü yerleştir seçilir.

28 Öncelikle Görüntü Veritabanı Kullan bölümü seçilir. Bu seçimden sonra üst tarafta Görüntü veritabanı seç butonu aktif hale gelir. Bu özellik seçilerek veritabanı yüklenir. tuşu ile işlem tamamlanır.

29 Spectra Precision (Ashtech) ProMark 800 Uygulama Notları Konu: Fast Survey Programı ile TUSAGA Aktif Bağlantısı. ProMark 800 GNNS alıcısı bize ölçüm için birçok alternatif yöntem sunmaktadır. Bu yöntemler içerisinde en çok kullanılanı TUSAGA Aktif (CORS-TR) ağına bağlanılarak yapılan RTK yöntemidir. ProMark 800 GNSS alıcısı yeni nesil bir alıcı olduğundan GSM modem ProMark500 deki gibi dâhili yapıdadır. TUSAGA Aktif ağına bağlanabilmemiz için ProMark 800 üzerindeki GSM modemde bulunan hazneye GPRS bağlantısı kurabileceğimiz bir SIM Kart takmamız gerekmektedir. Uyarı: Kullanılacak olan SIM Kartın PIN Kilidi olmamalıdır. PIN Kilidini SIM Kartı bir cep telefonuna takarak Ayarlar / Güvenlik / PIN Kilidi bölümünden kapatabilirsiniz. Not: Kullanılan SIM Kartın telefon görüşmelerine kapalı, Data Hattı ya da 3G Hattı olması tavsiye edilir. Telefon görüşmelerine açık bir hat kullanıldığında arazi çalışması sırasında bir arama geldiği takdirde GPRS bağlantısı kesilir ve bu da TUSAGA Aktif ağından kopmamıza neden olur. Not: Firmamız tarafından ProMark500 & ProMark800 GNSS alıcı kullanılarak yapılan testlerde ortalama 11 uydu izlenerek, günde 14 saat ortalama ile ayda 26 gün

30 çalışıldığında GPRS üzerinden indirilen düzeltme verisi toplamda 500 MB tan az olmaktadır. Bu nedenle TUSAGA Aktif Ağına bağlanmak için alacağınız 1 GB limitli bir 3G hat yeterli olacaktır. SIM kart takılan ProMark 800 aç / kapat tuşuna basılarak açılır. Kontrol ünitesi (Mobile Mapper 100 & Mobile Mapper10) aç / kapat tuşuna basılarak açılır. - Fast Survey Programı ile TUSAGA Aktif Ağına bağlanmak için; Masa üstünde bulunan kısa yol çift tıklanarak Fast Survey programı çalıştırılır. Açılan pencerede Yeni İş Aç / Mevcut İş Aç bölümü seçilir. Adı bölümüne yeni bir iş adı girilir. (Örn: ANKARA.crd) tuşu ile onaylanır. İş Ayarları penceresinde Projeksiyon bölümünün yanında bulunan Projeksiyon Listesi butonu seçilir.

31 Koordinat Sistemi penceresinde Önceden Tanımlı Ekle butonu seçilir. Açılan pencerede Ülke bölümünde Türkiye seçildikten sonra alt kısımda ülkemizde kullanılan koordinat sistemi ve datumlar listelenir. Bu listeden bulunduğumuz bölgenin dilim orta meridyenine göre ITRF datumunda seçimimizi yaparız. Örn: Ankara için ITRF / Dilim 33. Not: TUSAGA Aktif Ağı ITRF96 datumunda çalışmaktadır. Bu nedenle 7 parametre girerek oluşturduğumuz bir datumu kullanmıyorsak mecburi olarak ITRF seçimini yapmalıyız. tuşu ile onaylanır. Koordinat Sistemi penceresinde seçtiğimiz ayarlar görüldükten sonra onaylanır. tuşu ile İş Ayarları penceresinde seçtiğimiz ayarlar görüldükten sonra tuşu ile onaylanır.

32 Ana menüde Ayar menüsü seçilir. Açılan ekranda 3. Sırada yer alan Gezici Kur seçilir. Gezici Kur penceresinde Cihaz(geçerli) bölümünde Üretici kısmında ASHTECH seçilir. Model kısmında ProMark 800 seçilir. Gezici Kur penceresinde Haberleşme(Com) bölümünde Tip kısmında Bluetooth seçilir. Aygıt kısmında Magellan BT seçilir. Yapılandır butonu seçilir. Bluetooth Cihazlar penceresinde Alıcı Bul butonu seçilir. Ortamdaki Bluetooth aygıtlar araştırıldıktan sonra Bluetooth Cihazlar penceresi açılır ve mevcut bluetooth cihazlar listelenir. Bu listede

33 PM ProMark 800 GNSS alıcısı, sayılar ise cihazın altında bulunan seri numaranın son 6 hanesidir. Listeden seçim yapıldıktan sonra tuşu ile onaylanır. Bluetooth Cihazlar penceresinde butonu seçilerek bağlantı gerçekleştirilir. Bağlantı kurulduktan sonra Gezici Kur penceresi açılır ve Alet bölümünde bağlanılan alıcının adı gösterilir. Gezici Kur penceresinde Ayarlar bölümünde; Anten Tipi: Düşey (Jalon ile kullanıldığında) Anten Yüksekliği: 2 m (Jalon için standart) Yükselme Açısı: 10 (Resmi işlerde 10 olması istenilir) Güven Düzeyi: Bu bölümde Float, 95.0, 99.0 ve 99.9 = Yüksek güven gibi seçenekler bulunmaktadır. Yapılan işin hassasiyetine göre seçilmelidir. Buradaki değerler yüzdelik olarak doğruluğu temsil eder. Çoğunluk ile %95.0 ve %99.0 kullanılmaktadır. EGNOS Aktif: Hesaplamada EGNOS uydularından gelen düzeltmelerinde kullanılmasını sağlar. TUSAGA Aktif ağında henüz bu özellik yoktur. Ancak kendi sabit istasyonunuzu kurduğunuzda kullanabilirsiniz.

34 GLONASS Aktif: Hesaplamada GLONASS uydularından gelen düzeltmelerinde kullanılmasını sağlar. TUSAGA Aktif ağında bu özellik aktiftir. ProMark 500 GNSS alıcısını aldığınız andan itibaren ekstra hiçbir ücret ödemeden ömür boyu GLONASS L1 ve L2 sinyallerinden faydalanabilirsiniz. Gezici Kur penceresinde RTK bölümünde Aygıt kısmında Dahili GSM Modem işaretlenir ve Yapılandır butonu seçilir. Açılan Yapılandır Modem penceresinde; Güç Yönetimi: Manual Band: 900/1800 Sağlayıcı: Diğer Pin: Boş (Varsa siliniz!) Çevir Modu: Analog Seçimleri yapılır ve Otomatik Çevir işaretlenir. Ayarlar butonu seçilir. APN Ayarları penceresinde; APN Sunucu: internet (Bu bölüme kullanılan SIM kartın internete ulaşmak için kullandığı APN adı küçük harf kullanılarak girilmektedir. Turkcell Data hatlarında, Vodafone

35 ve Avea da bu kısma internet. Turkcell 3G hatlarda ise mgb girilmelidir. APN Kullanıcı Adı: Boş (Varsa siliniz!) APN Şifre: Boş (Varsa siliniz!) APN ayarları yapıldıktan sonra tuşu ile onaylanır. Gezici Kur penceresinde RTK bölümünde Ağ kısmında NTRIP işaretlenir ve Yapılandır butonu seçilir. NTRIP Yayımcıları sayfası açılır. Adı kısmında <Yeni> seçilir. <Yeni> yazısı seçilir. Veri giriniz penceresi açılır. Sanal klavye yardımı ile adı kısmına bir bağlantı adı girilir. Adı kısmına ne girildiği önem teşkil etmemektedir. Her bilgi hücresinde Veri giriniz penceresi açılarak bağlantı ayarları girilmelidir. Adı: Herhangi bir isim giriniz. (Örn: TUSAGA) IP Adresi: (Standart) Port: 2101 (Standart) Kullanıcı Adı: TUSAGA Aktif operatöründen alınan kullanıcı adı. (Örn: geomatic11)

36 Şifre: TUSAGA Aktif operatöründen alınan şifre. (Örn: geomatic11) Kullanıcı adı ve şifre bölümlerinde büyük küçük harf önem teşkil etmektedir. Operatör tarafından gönderilen kullanıcı adı ve şifre bu bölümlere bire bir girilmelidir. Ayarlar yapıldıktan sonra tuşu ile onaylanır. Ekrana sırası ile Yayına Bağlanıyor, Modem Güç Aç ve Modem Başlatılıyor uyarıları gelir. TUSAGA İçin Bazlar penceresi açılır. Bu pencerede; Adı: Bu bölümde VRSCMRP, SAPOS, RTCM3NET, DGPSNET ve VRSRTCM3.1 gibi çözüm teknikleri bulunmaktadır. VRSRTCM3.1 kullanılması önerilir. Kullanıcı Adı: NTRIP Yayımcıları penceresinde girilen kullanıcı adı otomatik olarak gelir. Şifre: NTRIP Yayımcıları penceresinde girilen şifre otomatik olarak gelir. Ayarlar yapıldıktan sonra tuşu ile onaylanır. Gezici Kur penceresi karşımıza gelir. tuşu ile onaylanır. Ekranda Alete Bağlanıyor yada Modem Başlatılıyor mesajı görülür. Bağlantı Başarılı uyarısından sonra Yapılacak uygulamaya göre Ölçü menüsünden Alım ya da Aplikasyon seçilerek çalışmaya başlanılabilir.

37 ADL RADYO Sabit Kurulumu; PACIFIC CREST ADL VANTAGE Sabitimizi kurarken yine eskiden bildiğimiz gibi aynı şekilde yapıyoruz. Kısaca bunu anımsatırsak Ayar/Sabit Kur menülerine girmemiz gerekiyor. Sabit kur deme işleminden sonra karşımıza ilk olarak bu sayfa gelebilir bu uyarı cihazımızla en son gezici kurduğumuz ve şimdi sabit kuracağımızın uyarısıdır. Eğer cihazımızla en son sabit kurduysak bu uyarı gelmeyecektir. Nitekim en son sabit kurup daha sonra gezici kuruyor isek aynı uyarı gezici sayfasına girdiğimizde de gelmektedir. Bu uyarıya da Evet deyip RTK sayfasına geçiş yapıyoruz. RTK sayfamızda seçmemiz gereken aygıt yine eskiden bildiğimiz gibi Harici ADL Radyo (Pasific Crest ADL) fakat burada bağlantıyı sağlamak için dikkat etmemiz gereken en önemli unsur RTCM 3.0 sinyali çünkü gezicimiz; ya RTCM3.0 ile yada ATOM sinyali ile yayın almaktadır. sinyalimizi de seçme işlemimizden sonra sekmesini tıklayıp gezicimize sinyal gönderecek ayarlarımızı yapmamız gerekiyor. 1

38 Yapılandırma ayarlarımızın içerisinde standart olarak olması gereken ayarlarımız; Protokol:Transparent Güç Yöneticisi:Otomatik Kanal: Gürültü: Orta (Ortam şartlarına göre Yüksek yada Düşük yapılabilir.) Sabitte LOW(düşük) gezicide HİGH(yüksek) olarak ayarlanmalıdır. Air Baud Üzerinde: 4800 Cihazımızın radio yapılandırma ayarlarını da bu şekilde oluşturduktan sonra cihazımızdan tıklayıp ayarlarımızı onaylıyoruz. Onaylama işleminden sonra RTK sayfasının başına dönüyoruz. Tekrar tıklayıp sabitimizin olduğu yerin koordinatlarını girme sayfamız yani Baz Yapılandırma sekmesi ekranımıza geliyor. Bu sayfamızda 2 yerden koordinat girme işlemi yapıyoruz. GPS ten Oku ve Grid Sistemde Koordinat Gir GPS ten Oku: Olduğumuz yerin koordinatları elimizde yoksa bunu tıklayarak olduğumuz yere metrealtı bir değer vererek yayın yapmaya başlıyoruz. Grid Sistemde Koordinat Gir: Olduğumuz yerin elimizde koordinatları var yada cihazımızda kayıtlı ise buradan giriş yapıyoruz. Cihazımızda koordinat girme işleminden sonra karşımıza Baz ID ekrana gelir buna karşılık olarak 1001 değerini gireriz. Eğer bu Baz ID yi atlarsak cihazımız gezicimize yayın vermeyecektir. Baz ID mizi girdikden sonra butonunu tıklayıp yaptığımız Baz ID ayarlarını onaylıyoruz. Son olarak cihazımız bizden yaptığımız işlemleri kayıt sayfasını 2

39 otomatik olarak karşımıza getiriyor bu sayfalarada veriyoruz. butonuna basarak son onayımızı da Son onayımızdan sonra cihazımız yayın yapmaya başlamış oluyor. Bunun kontrolünü yapmak için ProMark500 cihazımızın ekranına bakıp BASE yazısının olup olmadığına dikkat ediyoruz. Bu yazımızda ekranda mevcut ise RTK işlemi için sabit cihazımızı başarıyla kurmuş oluyoruz. Gezici Kurmak İçin; Cihazımızdan gezici kurmak için Ayar/Gezici Kur butonlarına basıyoruz. Gezici kur butonun içerisinden RTK sekmesine giriyoruz. RTK sekmesinin altında aygıt kısmına karşılık olarak Internal ADL yi yada Pasific Crest i (hangisi listede mevcutsa) seçiyoruz. Internal ADL yi yada Pasific Cresti listeden seçmek için sekmesini tıklıyoruz. Seçme işleminden sonra tıklayarak yaptığımız işlemi onaylıyoruz. Onayla işlemi tamamlandıktan sonra ölçüme başlıyabiliriz. Önemli Not: Internal ADL seçiminden sonra ayar değiştirmek için sekmesini tıklamıyoruz. Internal ADL nin ayarları Yetkili Teknik servisçe yapıldığı için cihazda bu değişikliğe onay vermeyip hata vererek bu değişikliği engelleyecektir. 3

40 Statik verilerin Rinex Formatına Dönüşümü Kurulum: Toplanan Statik verilerin tüm dengeleme yazılımlarında değerlendirilebilmesi içinglobal bir format olan Rinex formatına dönüştürülmesi gereklidir.bu işlem için ftp://ftp.ashtech.com/land%20survey/gnss%20solutions /software/3.80.8/ linkinden yada size verilmiş olan Geomatics Group CD si içerisinde bulunan Programlar klasörü içerisindeki Setup u kurabilirsiniz. Program kurulduktan sonra programı çalıştırılır. Rinex Converter

41 Kullanım;

42 Seçilen Ham Veri ekrandaki gibi gözükecektir. In Folder Sekmesinde dönüştürülecek olan dosyanın tekrardan nereye kaydedilmesini seçeceğiniz sekmedir. simgesi ile Bilgisayarımdaki Klasöre Gözat seçeneği ekrana gelecektir. Kaydetmek istediğiniz klasörü seçtikten sonra butonu ile onaylanır. ikonu ile dönüşüm işlemi tamamlandıktan sonra ekranda bu uyarı karşınıza çıkacaktır. Dönüşüm işlemini gerçekleştirilmiş ve seçmiş olduğunuz klasör içerisine kaydedilmiş olacaktır. Rinex dönüşümü sonrasında ham veri dosyamız için.10o,.10,.10g uzantılı

43 3 dosya oluşur. Bu dosyalardan.10o uzantılı Dosya Gözlem Dosyası,.10N GPS Navigasyon Dosyası,.10G uzantılı dosya ise Glonass navigasyon dosyasıdır. Bu 3 uzantıdaki dosyalar ile gerekli işlemler yapılabilir yada gerekli kuruma teslim edilebilir.

44 Ashtech(Spectra Precision) ProMark 800 Uygulama Notları Konu: U-Link Radyo Modemli RTK (Sabit-Gezici) Kurulumu. ProMark 800 GNNS alıcısı bize ölçüm için birçok alternatif yöntem sunmaktadır. Bu yöntemler içerisinde en çok kullanılanlardan bir tanesi Radyo Modem ile yapılan RTK yöntemidir. ProMark 800 GNNS alıcısına ihtiyaca göre opsiyonel radyo modem eklenebilmektedir. 4 watt Sabit (Harici) ve 1 watt Gezici (Dâhili) olmak üzere iki farklı radyo modem kullanılmaktadır. Radyo modemli RTK kurulumu iki aşamadan oluşmaktadır. Sabit Kurulumu: Sabit kurulumu için alet sehpası, tribrach, tribrach adaptörü ve sabit radyo modem monte aparatına gerek vardır. Alet sehpası sabit olarak kullanılacak nokta (nirengi, poligon v.b.) üzerine kurulur. Tribrach ile sehpa arasına sabit radyo modem monte aparatı takıldıktan sonra tribrach yardımı ile merkezlenip düzeçlenir. Tribrach adaptörüne sabit olarak kullanılacak ProMark 800 GNSS alıcısı takılır ve tribrach üzerine yerleştirilip kilit vidası ile sabitlenir. Sabit radyo modem de monte aparatına takılarak resimde gösterildiği gibi kablo bağlantıları yapılır. Sabit radyodan gelen kablonun ince metal ucu cihaza RS girişinden bağlanır. Bağlantı esnasında cihazdaki girişteki kırmızıçizgi ile konektördeki kırmızıçizginin aynı hizada olmasına dikkat edilmelidir. Kablonun kalın ucu ise harici bataryaya bağlanır.

45 Bağlantılar tamamlandıktan sonra ProMark 800 basılarak açılır. Aç/Kapat tuşuna 2 saniye Kontrol ünitesi de açılır ve Fast Survey yazılımı çalıştırılır. Programın açılmasıyla birlikte karşımıza Son işe devam et, Yeni iş aç/mevcut iş seç seçeneklerinin yer aldığı bir pencere açılır. Buradan yeni iş aç seçilir ve Adı bölümüne bir isim verilerek (Örnek: SABIT) yeni bir iş oluşturulur. Karşımıza iş ayarları menüsü gelir. Sistem bölümünde mesafe, açı ve projeksiyon (3, 6, datum, dilim) ayarları yapılır. Ayarlar yapılırken sabit olarak kullanılan noktanın projeksiyonuna göre yapılmalıdır. Ayarlar yapıldıktan sonra tuşu ile onaylanır. Alıcı ile daha önceden bağlantı kurulmuş ise karşımıza Son kullanılan alıcıya bağlan, Bağlanmadan devam et seçeneklerinin yer aldığı bir pencere çıkar. Önceden bağlantı kurulmuş ise son kullanılan alıcıya bağlan seçilir. Programın ana menüsü açıldığında buradan ayar bölümüne gelinir ve sabit kur seçilir. Cihaz daha önce gezici olarak kurulmuş ise karşımıza Kontrol ünitesi ile en son bir gezici

46 kurulmuş. Şimdi bir sabit mi kuracaksınız? sorusu gelir. Bu soru evet ile geçilir. Açılan sabit kur penceresinde cihaz bölümünde; Üretici: Ashtech Model: ProMark 800. Haberleşme (Com) bölümünde; Tip: Bluetooth Aygıt: Magellan (Windows Mobile) (Alıcı daha önce tanımlanmamış ise yapılandır seçilir ve alıcı bul ile alıcı eklenir.), Alet: PM_XXXX (Bağlanılan cihazın bluetooth adı.) Ayarlar bölümünde; Anten Tipi: Pilye ya da jalonda ise düşey, alet sehpasında ise eğik. Anten Yüksekliği: Alıcının zemindeki noktaya olan mesafesidir. Metre ile alıcını kenarındaki çeltikten itibaren ölçülür. Yükselme Açısı: Gökyüzü kısıtlamasını belirler. Ufuk çizgisine kaç derecelik bir açının altında kalan uydulardan sinyal alınmaması isteniyorsa bu bölüme girilir. Yönetmeliklerde 10 olarak belirtilir. EGNOS Aktif: EGNOS uydularından sinyal alımını sağlar. GLONASS Aktif: GLONASS uydularından sinyal alımını sağlar. RTK bölümünde: Aygıt: Magellan U-Link atanır ve yapılandır seçilir. Açılan pencerede; Protokol: Transparent

47 Güç Yönetimi: Otomatik Kanal: Tahsis edilmiş frekans Gürültü: Orta Air Baud Üzerinde: 9600 seçilir ve tuşu ile onaylanır. RTK menüsüne tekrar dönülür. Baz ID bölümüne sabit nokta adı sayı olarak girilir. Mesaj tipi bölümünde RTCM V3.0 seçilir ve onaylanır. tuşu ile Baz yapılandır penceresi açılır ve koordinatın ne şekilde atanacağını sorar. Sabit kurarken en çok kullanılan yöntem Grid sistem koordinatı girdir. Seçim yapıldıktan sonra Grid koordinat penceresi açılır. Daha önceden işe eklenmiş ya da kaydedilmiş bir nokta kullanılacaksa Dosyadan nokta bölümüne nokta adı girilerek veya listeden seç, haritadan seç kısa yolları ile seçilebilir. Elle koordinat girilecek ise Yukarı, sağa ve yükseklik değerleri girilir ve onaylanır. tuşu ile Yazılım girilen grid koordinatları coğrafi koordinata dönüştürür ve bu ayarlarla devam edip etmeyeceğimizi sorar. Bu pencere evet seçimi ile geçilir.

48 Sabite girilen koordinat ile okunan koordinat arasındaki fark çok büyükse ekranda bir uyarı çıkar. Bu uyarı önem arz etmemektedir ve evet seçilerek geçilir. Sabit kurulumu tamamlandıktan sonra ekranda Baz yapılandırma başarılı. Ayarlar kaydedilsin mi? uyarısı çıkar. Hayır, seçimi ile kapatılır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra alıcı ekranında BASE ibaresi görülür ve radyo üzerinde RX/TX ışığı yanıp sönmeye başlar. Böylece sabit kurulumu tamamlanmış olur. Gezici Kurulumu: Gezici olarak ayarlanmış cihaza radyo anteni takıldıktan sonra cihaz Aç/Kapat tuşuna 2 saniye basılarak açılır. NOT: Açılma işlemi tamamlandıktan sonra daha önce radyo ayarları yapılmış ve güç yönetimi otomatik olarak ayarlanmışsa cihaz düzeltme alarak fix olacaktır. Eğer bu ayarlar yapılmış ise bluetooth bağlantısı kurularak çalışmaya başlanılabilir. Kontrol ünitesi de açılır ve Fast Survey yazılımı çalıştırılır. Programın açılmasıyla birlikte karşımıza Son işe devam et, Yeni iş aç/mevcut iş seç seçeneklerinin yer aldığı bir pencere açılır. Buradan yeni iş aç seçilir ve Adı bölümüne bir isim verilerek (Örnek: GEZICI) yeni bir iş oluşturulur. Karşımıza iş ayarları menüsü gelir. Sistem bölümünde mesafe, açı ve projeksiyon (3, 6, datum, dilim) ayarları yapılır. Ayarlar yapılırken sabit cihazdaki ile aynı olmasına dikkat edilmelidir. Ayarlar yapıldıktan sonra tuşu ile onaylanır. Alıcı ile daha önceden bağlantı kurulmuş ise karşımıza Son kullanılan alıcıya bağlan, Bağlanmadan devam et seçeneklerinin yer aldığı bir pencere çıkar. Önceden bağlantı kurulmuş ise son kullanılan alıcıya bağlan seçilir. Programın ana menüsü açıldığında buradan ayar bölümüne gelinir ve gezici kur seçilir.

49 Açılan pencerede cihaz bölümünde; Üretici: Ashtech Model: ProMark 800. Haberleşme(com) bölümünde; Tip: Bluetooth Aygıt: Magellan Windows mobile (Alıcı daha önce tanımlanmamış ise yapılandır seçilir ve alıcı bul ile alıcı eklenir.), Alet: PM_XXXX (Bağlanılan cihazın bluetooth adı.) Ayarlar bölümünde; Anten Tipi: Pilye ya da jalonda ise düşey, alet sehpasında ise eğik. Anten Yüksekliği: Alıcının zemindeki noktaya olan mesafesidir. Metre ile alıcının kenarındaki çeltikten itibaren ölçülür. Yükselme Açısı: Gökyüzü kısıtlamasını belirler. Ufuk çizgisine kaç derecelik bir açının altında kalan uydulardan sinyal alınmaması isteniyorsa bu bölüme girilir. Yönetmeliklerde 10 olarak belirtilir. EGNOS Aktif: EGNOS uydularından sinyal alımını sağlar. GLONASS Aktif: GLONASS uydularından sinyal alımını sağlar. RTK bölümünde: Aygıt: Magellan U-Link atanır ve yapılandır seçilir. Açılan pencerede; Protokol: Transparent Güç Yönetimi: Otomatik Kanal: Tahsis edilmiş frekans Gürültü: Orta Air Baud Üzerinde: 9600 seçilir ve tuşu ile onaylanır. RTK menüsüne tekrar dönülür. tuşu ile RTK kurulumu onaylanır. Cihaz Sabitten gelen yayını otomatik olarak algılayacaktır ve Fixed konumuna geçerek ölçüme hazır hale gelecektir.

Ashtech ProMark 100 Uygulama Notları

Ashtech ProMark 100 Uygulama Notları Ashtech ProMark 100 Uygulama Notları Konu: Fast Survey Programına 7 Parametre Girilerek ED50 Datumunun Eklenmesi. ProMark 500 GNSS alıcısında ölçüm için en çok kullanılan yöntem TUSAGA Aktif sistemine

Detaylı

SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU

SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU 1-ALIM Epoch50 GNSS alıcısı ile arazide alım veya aplikasyon yapılabilmesi için öncelikle bir RTK ağa bağlanılması gerekmektedir.bağlanılan bu RTK ağı Tusaga-Aktif(CORS-TR)

Detaylı

Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir.

Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir. MAGNET FIELD PROGRAMINDA CORS-TR SİSTEMİNİN KULLANILMASI Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir. Magnet Field programının açılması

Detaylı

SİNO GNSS COMNAV T 300 CARLSON SURVCE 5.0 KULLANIM KILAVUZU

SİNO GNSS COMNAV T 300 CARLSON SURVCE 5.0 KULLANIM KILAVUZU SİNO GNSS COMNAV T 300 CARLSON SURVCE 5.0 KULLANIM KILAVUZU www.adastekmuhendislik.com.tr Öveçler mah.1315.sok.6/4 Çankaya/ANKARA TEL: 0 312 473 83 37 FAX: 0 312 473 83 39 info@adastekmuhendislik.com.tr

Detaylı

MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU

MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU Topcon yeni nesil arazi ölçüm programı olan Magnet Field in RTK uygulamalarındaki kullanımını anlatan dökümandır. Doküman RTK uygulamalarında anten yüksekliklerinin

Detaylı

R100 Kullanım Kılavuzu

R100 Kullanım Kılavuzu R100 Kullanım Kılavuzu Bluetooth Ayarlarının Yapılması: Cg Survey programı çalıştırılır. Ayarlar bölümünden çalışma seçimine tıklanır. Çalışma seçimi cihaz ayarlarının yapıldığı bölümdür.tüm RTK ve Cors

Detaylı

Koordinat Dönüşümleri (V )

Koordinat Dönüşümleri (V ) KOORDİNAT DÖNÜŞÜMLERİ ve FARKLI KOORDİNAT SİSTEMLERİ İLE ÇALIŞMA FieldGenius ile birden fazla koordinat sistemi arasında geçiş yaparak çalışmak mümkündür. Yaygın olarak kullanılan masaüstü harita ve CAD

Detaylı

FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU. Hazırlayan FURKAN TUZCU

FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU. Hazırlayan FURKAN TUZCU FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU Hazırlayan FURKAN TUZCU * Yeni İş Oluşturulması Yapılacak ölçümlerin, arazide toplanan verilerin kaydedilmesi için bir iş dosyası oluşturulması gerekmektedir.

Detaylı

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V )

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V ) RADYO RTK REFERANS (SABİT) KURULUMU FieldGenius, radyo modem donanımı bulunduran GNSS alıcılarını RTK yöntemi üzerinden kontrol edebilir. Koordinatları bilinen bir jeodezik yer kontrol noktasına sehpa

Detaylı

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI FC200 BLUETOOTH LU CEP TELEFONU İLE İNTERNETE BAĞLANMA VE TOPSURV 7.2 CORS DÜZELTME ALMA AYARLARI SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI Bu doküman dahili GSM modemi olmayan Topcon GNSS alıcılarının

Detaylı

SurveyPro- Nokta Dosyası

SurveyPro- Nokta Dosyası SurveyPro- Nokta Dosyası Nokta Dosyası Yüklemek için : Survey Pro ana menüsündek bulunan "Dosya" Butonuna basılır. Bir sonraki ekranda " Dosya Al" butonuna basılır. Açılan Ekranda Yüklenecek nokta dosyasının

Detaylı

SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı Kullanım Kılavuzu

SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı Kullanım Kılavuzu SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı 2017 info@satlab.com.tr İçindekiler Sayfa No 1. İş Dosyası Oluşturulması 2. CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları 3. RTK Radyo Sabiti Yapılandırma Ayarları 4. RTK Radyo Gezicisi

Detaylı

Sol üst köşede bulunan (1) Dosya sekmesi tıklanarak Aç komutuyla JXL / RW5 / uzantılı datanızı bilgisayarda nereye

Sol üst köşede bulunan (1) Dosya sekmesi tıklanarak Aç komutuyla JXL / RW5 / uzantılı datanızı bilgisayarda nereye Geomatics Group Teknik Cihazlar GPSFORMAT Format Dönüşüm ve TKGM Formatında Çıktı Alma Programı GEOMATİCS GPSFORMAT YAZILIMINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ Geomatics Group tan satın aldığınız Türkiye İthalatçısı

Detaylı

SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu

SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu Sayfa1 Tarih Revizyon No 2012 / Ocak 1 İçindekiler 1. İş Dosyası Oluşturulması 3-5 2. CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları 6-9 3. RTK Sabiti Yapılandırma Ayarları

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

Sayı : 02 Konu : STONEX Format Çevirici ilepoligon ve Detay Alım Çıktılarının Alınması

Sayı : 02 Konu : STONEX Format Çevirici ilepoligon ve Detay Alım Çıktılarının Alınması Sayı : 02 Konu : STONEX Format Çevirici ilepoligon ve Detay Alım Çıktılarının Alınması Giriş TKGM nin TUSAGA AKTİF kullanılarak yapılan ölçülere ait istediği Poligon ve Detay Alım çıktılarının doğrudan

Detaylı

SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu

SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu Sayfa1 SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu Tarih Revizyon No 2012 / Ekim 4 Sayfa2 İçindekiler 1. İş Dosyası Oluşturulması 3-5 2. CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları 6-9 3. RTK Sabiti Yapılandırma

Detaylı

Aplikasyon Klavuzu (V )

Aplikasyon Klavuzu (V ) Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi klavuzunda da anlatıldığı üzere FieldGenius (FG), obje tabanlı bir arazi ölçme yazılımıdır. Nokta ve çizgi tipindeki vektörel objeleri kullanarak arazi ölçmeleri gerçekleştirilebilir.

Detaylı

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 ROKAY Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi...

Detaylı

NIKON DTM-330 ELEKTRONİK TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU

NIKON DTM-330 ELEKTRONİK TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU 1 NIKON DTM-330 ELEKTRONİK TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU Hazırlayan Arş.Gör. Burak AKPINAR İstanbul, 2002 2 1- POLİGON AÇI ÖLÇÜMÜ DTM 330 poligon noktasına kurularak küresel ve silindirik düzeç ayarları

Detaylı

CHC X91 LANDSTAR 6 Kullanım Klavuzu V3

CHC X91 LANDSTAR 6 Kullanım Klavuzu V3 1 S a y f a www.gnssteknik.com.tr CHC X91 LANDSTAR 6 Kullanım Klavuzu V3 CHC X91 GENEL BİLGİLENDİRME 2 S a y f a www.gnssteknik.com.tr İÇİNDEKİLER A PROJE ( İŞ ) OLUŞTURMA B CİHAZ MENÜSÜ 1-Bağlantı Ayarları

Detaylı

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR?

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? Vision Link Programında Şantiye Sınırı Uyarısı ve Bölge Uyarısı Oluşturma Adımları Vision Link te makinalarınızın çalıştığı yerde

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Basılı Evrak Stok Takip Sistemi ) Kullanma Kılavuzu

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Basılı Evrak Stok Takip Sistemi ) Kullanma Kılavuzu 1. Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Online İşlemler sisteminde, Basılı Evrak Stok Takip Sisteminin kullanımını anlatmak amacı ile hazırlanmıştır. Bu sistem ile; - Basılı Evrak

Detaylı

SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı Kullanım Kılavuzu. info@satlab.com.tr www.satlab.com.tr

SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı Kullanım Kılavuzu. info@satlab.com.tr www.satlab.com.tr SurvCE Arazi Ölçme Yazılımı 2014 info@satlab.com.tr İçindekiler 1. İş Dosyası Oluşturulması 2. CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları 3. RTK Sabiti Yapılandırma Ayarları 4. RTK Gezicisi Yapılandırma Ayarları

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe İspat D-8) Kullanma Kılavuzu v4

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe İspat D-8) Kullanma Kılavuzu v4 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan MENŞE İSPAT D-8 Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması

Detaylı

Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında. Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu. Cihazın Yapısı. 1 Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında

Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında. Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu. Cihazın Yapısı. 1 Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında 1 Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında Trimble DiNi Kullanım Kılavuzu Hakkında Bu kılavuz Trimble DiNi Elektronik Nivo yu hızlı ve etkin bir şekilde kullanabilmek için hazırlanmıştır. Daha detaylı destek

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI FC100/200 CF EFORA GPRS KART İLE İNTERNETE BAĞLANMA VE TOPSURV 7.2 CORS DÜZELTME ALMA AYARLARI SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI Bu doküman dahili GSM modemi olmayan Topcon GNSS alıcılarının

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Kablosuz kişisel alan ağlarda kullanılan teknolojileri kavrayıp wi-fi ve bluetooth ağ cihazlarını tanıyacak, kablosuz kişisel alan ağ kurulumunu yapabileceksiniz.

Detaylı

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU Sayfa 1/11 AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU 26.01.2017 Sayfa 2/11 Akıllı Kürsüleri Çalıştırmak Akıllı kürsüleri çalıştırabilmek için her bir kürsünün hemen yan tarafında bulunan şifre giriş panelinden yararlanılır.

Detaylı

GeoeXtend Kurulum ve Rehberi (Ver 3.02)

GeoeXtend Kurulum ve Rehberi (Ver 3.02) GeoeXtend Kurulum ve Rehberi (Ver 3.02) Kurulum: Program 2 aşamada kurulmaktadır. Öncelikle CD içerisindeki Setup1.exe çalıştırılarak Microsoft.Net Framework 1.1 programı bilgisayara kurulmalıdır. Bu programın

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş listelerinden de hatırlanacağı gibi pull down menüden fiş menü tercihleri veya görsel butonlardan Yeni, Değiştir, İzle, Sil, Kopyala ile kasa tahsilat ödeme ekranı açılır. Kasa tahsilat ve ödeme fişleri

Detaylı

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Açılış ekranı açıklamaları: 1 - Son çalışma aç : Cizhazda en son çalışma yaptığınız dosyayı açar. 2 - Dosya aç : İstediğiniz dosyayı açmanızı sağlar. 3 Yeni çalışma

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe Şahadetnamesi) Kullanma Kılavuzu v5

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe Şahadetnamesi) Kullanma Kılavuzu v5 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan MENŞE ŞAHADETNAMESİ Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi,

Detaylı

TUSAGA-AKTİF İLE TG03 (ORTOMETRİK KOT) KULLANIMI

TUSAGA-AKTİF İLE TG03 (ORTOMETRİK KOT) KULLANIMI Bilindiği gibi GNSS Cors ağlarında varsayılan yükseklik referansı olarak Elipsoit düzlemi kullanılmaktadır. Bu da cors yönteminde gerçek yükseklik bilgisi (ortometrik) olmadan, kullanıcının sadece elipsoidal

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 18.08.2017 Copyright 2017 AKINSOFT 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi AKINSOFT WOLVOX

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir.

KULLANIM KILAVUZU. Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir. Programın Ekran görüntüsü şekildeki gibidir: KULLANIM KILAVUZU Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir. Banka: Program kurulduğunda

Detaylı

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6

Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/ D ve Veri Değişimi. Netcad 7.6 B Bilgisayar Destekli Haritacılık 2017/2018 3D ve Veri Değişimi Netcad 7.6 Kartoğrafya Kartografya Anabilim Dalı Dalı Dalı 2018 K T Ü H a r i t a M ü h e n d i s l i ğ i 3D+: 'NETCAD 3D+', kent ve arazi

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri A.TR) Kullanma Kılavuzu

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri A.TR) Kullanma Kılavuzu Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan A.TR Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması ve

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014

TURKCELL HİZMETLERİ. Kullanım Bilgileri. LOGO Kasım 2014 TURKCELL HİZMETLERİ Kullanım Bilgileri LOGO Kasım 2014 İçindekiler TURKCELL HİZMETLERİ... 3 Online Turkcell Fatura Aktarımı... 4 Fatura Eşleştirme Tabloları... 5 Online Fatura Aktarımları... 6 Toplu Mesaj

Detaylı

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN;

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; 1. İnternet Explorer açılır. ARAÇLAR > İNTERNET SEÇENEKLERİ iletişim

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NAVİGASYON CİHAZLARINDA YAŞANAN BAŞLICA ARIZALAR VE ÇÖZÜMLERİ EĞİTİM NAVİGASYON NASIL ÇALIŞIR? 1 Navigasyon cihazında bulunan GPS alıcısı, uydu sinyalleri aracılığıyla

Detaylı

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI İŞYERİ HEKİMLERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER E-REÇETE YAZABİLMELERİ İÇİN - E-imza sahibi olmak, Elektronik imza (e-imza) usb dongle cihazınızın bilgisayarınıza tanıtılması

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi

İmar Uygulaması. Uygulamanın Netmap Projesi Olduğunun Belirtilmesi Netmap menü altından, Yeni alt menüsü seçildikten sonra çıkan menüden Ada seçeneği seçilmesi ile imar adalarının oluşturulması gerekmektedir. İmar adaları resim üzerinden çevrildikten sonra ada kapandığında,

Detaylı

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu

MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu MAC İşletim Sistemine Sahip Makineler İçin Elektronik İmza Kurulumu nda, aşağıdaki adımlar sırası ile takip edilmelidir. 1 - MAC İçin

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri EURO-MED) Kullanma Kılavuzu v6

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri EURO-MED) Kullanma Kılavuzu v6 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan EUROMED Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması

Detaylı

TachoMobile Server Uygulaması Kullanım Kılavuzu

TachoMobile Server Uygulaması Kullanım Kılavuzu TachoMobile Yönetim Sistemi Proje Destek Dokümanı / Server Uygulaması v1.00.01 İÇİNDEKİLER Server Uygulaması 1. YAZILIM KURULUMLARI 1.1 Java 1.1.1 Kurulum 1.2 TachoMobile Server Uygulaması 1.2.1 Kurulum

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri...

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 1 İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 5 Cihazdan Sayım İşlemleri... 8 Sayım Dosyasının Hitit e Okutulması...

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

1. MEVITAS MERKEZİ ELEKTRONİK VERİ İLETİM TOPLAMA ANALİZ SİSTEMİ GENEL İLKELERİ

1. MEVITAS MERKEZİ ELEKTRONİK VERİ İLETİM TOPLAMA ANALİZ SİSTEMİ GENEL İLKELERİ MEVİTAS İŞLEMLERİ İÇERİK MEVITAS İŞLEMLERİ... 1 1. MEVITAS Merkezi Elektronik Veri İletim Toplama Analiz Sistemi Genel İlkeleri... 1 2. MEVITAS YETKİLENDİRME İşlem Akışı... 2 A. MV20 MEVİTAS Yetkilendirme

Detaylı

ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ

ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ ELEKTRONİK İMZA KURULUM REHBERİ 1) Kurulumun ilk aşamasında JAVA nın son sürümünün yüklü olması ve bütün yüklemelerin İNTERNET EXPLORER tarayıcısından yapılması gerekmektedir. (https://www.java.com/tr)

Detaylı

1) Dokümanı baştan sona okumanızı tavsiye ederiz. Bazı ipuçları mevcuttur.

1) Dokümanı baştan sona okumanızı tavsiye ederiz. Bazı ipuçları mevcuttur. MMO Asansör Tablet Kullanım Dokümanı Uyarılar 1) Dokümanı baştan sona okumanızı tavsiye ederiz. Bazı ipuçları mevcuttur. 2) Tablet yazılımı sadece sahadaki kullanıma yöneliktir. Onaycının onaylaması tablet

Detaylı

SGK BİOMETRİK VERİ DOĞRULAMA SİSTEMİ

SGK BİOMETRİK VERİ DOĞRULAMA SİSTEMİ 1 SGK BİOMETRİK VERİ DOĞRULAMA SİSTEMİ 1 Eylül 2013 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Biometrik Kimlik Doğrulama Projesi, vatandaşların parmak damar okuma ve biometrik

Detaylı

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma:

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma: EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ 1 Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma 2 Web Sayfasına Yeni Element Ekleme Ve Özelliklerini Belirleme Değişiklik Yapma 3 Web Sayfası Tasarımını

Detaylı

AKS SOFT V4.0 KULLANMA KILAVUZU. Geçiş Kontrol Yönetimi Personel Tanımlama Geçiş Kontrol Raporları Ziyaretçi Yönetimi

AKS SOFT V4.0 KULLANMA KILAVUZU. Geçiş Kontrol Yönetimi Personel Tanımlama Geçiş Kontrol Raporları Ziyaretçi Yönetimi AKS SOFT V4.0 KULLANMA KILAVUZU Geçiş Kontrol Yönetimi Personel Tanımlama Geçiş Kontrol Raporları Ziyaretçi Yönetimi Masaüstünde AKS SOFT V4.0 kısa yolu oluşur. Bu kısa yol kullanılarak program çalıştırılır.

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS)

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) AGENT KULLANIM DOKÜMANI HİZMETE ÖZEL 1/21 Rev. 1 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER 2 1.1. AYARLAR... 3 1.2. YENİLE... 7 1.3. BİLDİRİM VE GÖREVLER... 9 1.4. ENVİSİON ANA

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ... 2 2. KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6

İÇİNDEKİLER 1. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ... 2 2. KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6 İÇİNDEKİLER. E-DEVLET SİSTEMİNE GİRİŞ.... KULLANICI İŞLEM MENÜSÜ... 6.. YENİ DÖNEM AÇMA... 6.. EĞİTİM DÖNEMLERİ LİSTELE... 7.3. DÖNEME DERS EKLEME/SİLME... 8.4. DERS LİSTELEME... 9.5. DÖNEME KURSİYER EKLEME/SİLME...

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

MUHABERE CİHAZLI ÇEVİK KUVVET KASKI FREKANS YÜKLEME YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

MUHABERE CİHAZLI ÇEVİK KUVVET KASKI FREKANS YÜKLEME YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2 1.1. Kask Alıcı Modülü Frekans Yükleme Yazılımı 2 1.2. Ana Ekran 2 1.3. Genel Ayarlar 3 1.3.1. Freq Range (Frekans Aralığı) 3 1.3.2. Squelch Level (Gürültü Bastırma Seviyesi) 3 1.3.3.

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

Ana Sayfaya Git. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız.

Ana Sayfaya Git. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız. Sisteme giriş yapıldıktan sonra karşımıza bu ekran gelir. Burada sol üstte bulunan

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

1.Mobil uygulamanın akıllı cep telefonunda kullanılması ve ayarlar:

1.Mobil uygulamanın akıllı cep telefonunda kullanılması ve ayarlar: Mobil Uygulama Kullanım Kılavuzu V1.0-20160818 1.Mobil uygulamanın akıllı cep telefonunda kullanılması ve ayarlar: Android işletim sistemli telefonlarda uygulamanın kullanımı: Telefonda uygulama açıldığında

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU MERSİN, 2018 MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU ANA SAYFASI TANITIMI Mersin Meslek Yüksekokulu resmi web sitesine http://uzak4.mersin.edu.tr/index.php

Detaylı

www.mekatroncnc.com.tr

www.mekatroncnc.com.tr Sayfa 1 Sayfa 2 Sayfa 3 MACH3 PROGRAMI KULLANMA KLAVUZU 1. ADIM: İlk olarak MACH3 MILL programı içerisine giriyoruz ve alttaki ekran karşımıza geliyor.(reset butonun yeşil yanmasına dikkat ediyoruz ve

Detaylı

Survey Pro- Dönüşüm. Dönüşüm için Ana Menü'de bulunan "ÖLÇÜM" butonuna basılır. Açılan ekranda Projeksiyon Butonu ile Devam edilir.

Survey Pro- Dönüşüm. Dönüşüm için Ana Menü'de bulunan ÖLÇÜM butonuna basılır. Açılan ekranda Projeksiyon Butonu ile Devam edilir. Survey Pro- Dönüşüm Dönüşüm için Ana Menü'de bulunan "ÖLÇÜM" butonuna basılır. Açılan ekranda Projeksiyon Butonu ile Devam edilir. Ardından Dönüşüm menüsüne girilir. Nokta Ekle ile dönüştürülecek koordinatların

Detaylı

BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK

BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK BQ101 GSM Access Kontrol Ünitesi Windows Programı Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.1 16.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Genel Bilgi... 3 2. Program Ayarlarının ve Cihaz Bağlantısının

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

SDL 1 X HIZLI KULLANIM MANUELİ

SDL 1 X HIZLI KULLANIM MANUELİ SDL 1 X HIZLI KULLANIM MANUELİ 1. HEDEFLEME 2. FOCUS AYARLAMA 3. KLAVYE 4. ÖLÇME TUŞU 5. ALT AYAR VİDASI 6. SABİT TABLA 7. YATAY AÇI TABLASI 8. YATAY AÇI GÖSTERGESİ 9. SU GEÇİRMEZ SERİ PORT 10.. 11. DÜRBÜN

Detaylı

Zoru Kolay Yapmak İçin...

Zoru Kolay Yapmak İçin... Zoru Kolay Yapmak İçin... 3308 Mesleki Eğitim Okullarında Öğrenci Takip Programı KURULUM Programı http://www.cetasey.com/userfiles/file/setup.exe adresinden bilgisayarınıza indirip kurun. Daha sonra programın

Detaylı

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU

HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU HAL KAYIT SİSTEMİ HAL HAKEM HEYETİ İŞLEMLERİ KULLANICI KILAVUZU Ekim 2015 İçindekiler 1. HAL KAYIT SİSTEMİ NE GİRİŞ... 2 2. HAL HAKEM HEYETİ BAŞVURU OLUŞTURMA SÜRECİ... 2 2.1. BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BİLGİLERİN

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI KABLOSUZ EDUROAM AYARLARI MS WINDOWS 7 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI 1 (VARSA) MEVCUT EDUROAM PROFİLİNİN SİLİNMESİ Eğer daha önce EDUROAM ağına bağlanmayı

Detaylı

DesignCad Basit İmalat Adımları

DesignCad Basit İmalat Adımları Masa üstünden DesignCad ikonu çift tıklanarak açılır. Sol sütundan Klasör seçilir, (bluz,ceket, etek) orta sütundan (Model Bölümü) model seçilir ve mouse ile çift tıklanarak Model Tasarım sayfasında açılır.

Detaylı

INDEX Standart yazıcı kurulum işlemleri : Sayfa 2 Print server özelliği ile yazıcı kurulum işlemleri : Sayfa 3,4,5,6 Com port dönüştürücü kurulum ve kullanımı : Sayfa 7,8,9,10 Uzman parametreleri ve birlikte

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 2. Adım:...

İÇİNDEKİLER. Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 2. Adım:... ELEKTRONİK İMZA 1 İÇİNDEKİLER Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 1. Adım:... 4 2. Adım:... 4 Sürücü Yükleme Nasıl Yapılır?...

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi ELEKTRONİK KAMU ALIMLARI PLATFORMU Doğrudan Temin Kullanım Kılavuzu Sürüm No: 1.0 Yayın Tarihi: 01.01.2016 444 0 545 2014 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

YAYINLANAN RAPORLAR FORMU EĞİTİM DOKÜMANI

YAYINLANAN RAPORLAR FORMU EĞİTİM DOKÜMANI YAYINLANAN RAPORLAR FORMU 1905.023.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. YAYINLANAN RAPORLAR... 5 2.1 Yayınlanan Raporlar Formu Ana Ekranı... 5 2.2 Yayınlanan Raporları Listeleme... 5 2.3 Yayınlanan

Detaylı

Cep T Para Ekranları. Cep T Para SIM Menü İşlem Ekranları

Cep T Para Ekranları. Cep T Para SIM Menü İşlem Ekranları Cep T Para Ekranları Cep T Para SIM Menü İşlem Ekranları Cep T Para ya Erişim Cep T Para, SIM kartlar üzerinde çalışan bir uygulama olduğu için, uygulamaya erişim için, müşterilerimizin kullandıkları telefonun

Detaylı

HARMES H-12 KULLANMA KILAVUZU

HARMES H-12 KULLANMA KILAVUZU HARMES H-12 KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi... 6 Windows-XP

Detaylı

Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011

Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011 Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011 içindekiler Turkcell Hizmetleri...3 Toplu Mesaj Gönderimleri...4 Sicil Kartları Listesi nden SMS Gönderimleri...5 Raporlar...7 Durum Bilgisi...7 Başvurular...9 Turkcell

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9

Kantar Otomasyonu Özellikler Kullanım Satış Kamyon Hareketleri Ağırlık Bilgisi... 9 İçindekiler Tablosu Kantar Otomasyonu... 3 1.Özellikler... 3 2.Kullanım... 3 2.1. Satış... 4 2.2. Kamyon Hareketleri... 8 2.2.1. Ağırlık Bilgisi... 9 2.3. Ayarlar... 10 2.3.1. Kullanıcı Tanımlama... 11

Detaylı

1. Kurulum. Tam ekranda iken MENU tuşuna. Başlat sekmesine gelin ve sonra [ / ] basın ve menüye girin. [ / ]

1. Kurulum. Tam ekranda iken MENU tuşuna. Başlat sekmesine gelin ve sonra [ / ] basın ve menüye girin. [ / ] 1. Kurulum Tam ekranda iken MENU tuşuna basın ve menüye girin. [ / ] tuşlarına basarak Kurulum, Kanal Düzenleme, Sistem Ayarları ve Medya Merkezi menülerine geçiş yapabilirsiniz. Kurulum menüsü altından

Detaylı

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu

ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu 2014 ARLAB ARaştırma LABoratuvar Projesi Kullanım Kılavuzu İ.Ü. KURUMSAL OTOMASYON PROJESİ 1. GİRİŞ... 2 1.1 AMAÇ... 2 2. KULLANICI OLUŞTURMA VE SİSTEME GİRİŞ... 2 3. BİLGİ İŞLEMLERİ... 4 3.1 LABORATUVAR

Detaylı

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 1.1. KAPSAM 1.2. SİSTEM ÖZETİ 1.3. DOKÜMAN ÖZETİ 2. ÇALIŞMA KONSEPTİ 2.1. Yeni Kullanıcı Oluşturmak 2.2. Şirket Bilgilerini

Detaylı

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU ŞUBAT - 2014 PERSONEL ÖDEMELERİ UYGULAMA GELİŞTİRME VE DESTEK ŞUBESİ 1 İçindekiler GİRİŞ......3 1. HARCAMA BİRİMLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER..3 1.1.

Detaylı

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1 ML TFT 5 Genel Özellikleri... 3 2 Arayüz... 3 2.1 Arayüz Hakkında... 3 2.2 Cihaz Haberleşmesi... 4 2.3 Kat Görselleri ve Ok Tipi Seçenekleri... 4 2.4 Tema

Detaylı