Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi"

Transkript

1 Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi Bilindiği gibi kel kalma korkusu insanların ortak sorunlarından biridir. Saç dökülmesini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi düzenli beslenmemektir. Düzenli beslenmemenin saç dökülmesi üzerinde etkisi giderek artmaktadır. Saçlarımızın sağlıklı olması için öncelikle protein, vitamin, bakır eksikliği olmamasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca günümüzde sigara kullanmak, alkol almak gibi kötü alışkanlıkların saç üzerinde de büyük bir etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Saçlarımız her ayda ortalama 1 cm büyürler. Yaşın ilerlemesi ile saç tüylerinde ve köklerinde zayıflama meydana gelmektedir. Sağlıklı bir insanda günde en fazla 100 tane tüy dökülmelidir. Bu adet saçın seyrek olmasına sebep olmaz. Tam tersine arkasından yeni saç tüylerinin çıkmasına sebep olur. Zira her saç telinin bir ömrü vardır. Ömrünü tamamlayan saç teli bir süre sonra görevini yapamaz ve ölür arkasından onun döküldüğü kökten yeni tüyler çıkar. Saç ameliyat, doğum, hasta olma durumlarında daha hızlı dökülebilmektedir. Ayrıca aşırı zayıflama, zararlı diyetler, kimyasal ilaçlar da saç dökülmesine doğrudan etki yapmaktadır.

2 Saç Neden Dökülür? Hepimizin de bildiği gibi Saç dökülmesi oldukça ciddi ihmal edilmemesi gereken tıbbi bir sorundur. Dünya genelinde saçının dökülmesinden yakınan binlerce insan vardır. Saç dökülmesi ; tarağınızda, elbiselerinizin üzerinde ya da yastığınızın üstünde kolayca tespit edebileceğiniz bir sorundur. Saçınızın dökülmesinin farklı farklı bir çok sebebi olabilir. Örneğin ; demir eksikliği, kansızlık, hormon bozukluğu gibi tıbbi sorunlar olabilir. Ya da stres, aşırı sinir, sigara içmek gibi zararlı davranışlarınız gibi sorunlar da saçlarınızın dökülmesine neden olabilir. Böyle bir durumda aile büyüklerinin ya da arkadaşlarınızın önerilerini uygulamak yerine bir uzmana görünmeniz gerekir. Doktor tahlil yaptıktan sonra kan, tiroid ve hormon dengelerinizi ölçecektir. Eğer bu tarz bir sorun yoksa genetik olduğu yüksek bir ihtimal kazanır. Günümüzde sağlık sektörü oldukça gelişmesi ile orantılı olarak Saç dökülmesi çözümleri de bitkisel ya da kimyasal ilaçlar ile çözümlenebilir. Doktorunuz size uygun olan çözümü bulacak ve en uygun tedavi yöntemlerini gösterecektir.

3 Saç Dökülmesinde Ne Yapılır? Elbette hepimiz sağlıklı ve gür saçlara sahip olmak isteriz. Ancak istem dışı olarak bir gün saçlarımıza elveda dememiz gerekebilir. Bu durumda asla endişelenmemeli ve panik yapmamalısınız. Bunun sebebi günümüz teknolojisi ile çoğu şeyin mümkün olmasındır. Erkeklerde daha yaygın olan Saç dökülmesi, çeşitli yöntemlerle çözümlenebilecek tarzda bir sorundur. Her şeyden önce problemin neden kaynaklandığını ve alınacak tedbirleri belirlemek için doktorunuza görünmelisiniz. Eğer saçlarınız dökülmesinden dolayı kellik problemi ile karşı karşıya kaldıysanız cerrahi müdahale ile saç nakli yapabilirsiniz. Bu sayede daha hoş bir görünüm elde ederek zihninizi de rahatlatabilirsiniz. Saç dökülmesinde uygulanan bilinçsiz ilaç kullanma ya da bitkisel ilaçlar deneme faydalı olmadığı gibi sizi geri dönüşü mümkün olmayan rahatsızlıklar duymanıza neden olabilir. Saç dökülmesi, kişiyi fiziki ve ruhsal olarak yıpratacağından dolayı dikkat edilmesi gereken bir husustur. Buna çözüm olarak tedavi yöntemini iyi belirlemeli ve konu üzerinde dikkatle durulmalıdır. Böyle bir sorunda çevrenin büyük önemi olduğundan kişinin kendini iyi hissettirecek yerlerde bulunması en uygunudur.

4 Saç Dökülmesinde Alınacak Tedbirler Saç dökülmesi; her insanda belli bir miktarda görülebilecek bir durumdur. Ancak bazı insanlarda bu miktar biraz yüksektir. Saç Dökülmesi, sebepleri arasında düzensiz yaşam ya da aşırı dozda şampuan ve kimyasal saç bakım ürünleri kullanmaktadır. Eğer böyle bir sorununuz varsa saçınızı boyamak için zaman aralıklarınızı uzatmalı ve kimyasal ürünler kullanmayı bırakmalısınız. Ya da Saçlarınızı tararken daha az fiziksel kuvvet uygulamalısınız. Bir diğer sorun da saç derinizde ter ve kir birikintilerinin gözeneklerinizi kapatması ve saç derinizin zayıflamasıdır. Buna çözüm olarak şapka ya da bere gibi başanızın oksijen almayacağı ürünleri daha az kullanmalısınız. Saç derinizin daha fazla besin alabilmesi için başınıza düzenli masaj yapmalı ve oradaki damarları açmalısınız. Bu sayede daha az saç dökülmesi yaşadığınızı fark edeceksiniz. Saç Dökülmesi, ciddi bir problem olmasının yanında çok kolay ve sizi rahatlatacak çözümleri vardır. Eğer sorunlarınız devam eder ve saç dökülmesi yaşarsanız işinin uzmanı bir doktora görünmenizi tavsiye ederim.

5 Saç Dökülmesi Hangi Problemleri Beraberinde Getirir Saç dökülmesi; birçok problemden kaynaklı dökülebilir. Her şeyden önce dökülmeye neden olan etken belirlenmeden doğrudan tedavi geçmek yanlıştır. Saç Dökülmesi hem erkeklerde hem de bayanlarda oluşabilir. Erkeklerde daha sık görülmesiyle beraber 25 yaşında baş gösterir. Bunu farkettiğiniz zaman bir uzmana görünmelisiniz. Uzman gerekli incelemeyi yaptıktan sonra size döküntünün sebebini ve olası tedavi yöntemlerini söyleyecektir. Bu tarz sorunlar yaşayan bir kişi hormonal ve metabolik sıkıntılarını gidermeden kesinlikle ilaç tedavisine başlamamalıdır. Çünkü bu sıkıntılar saç dökülmesinin başta gelen tetikleyicilerindendir. Aynı zamanda ter ve kir de saçlarınızın dökülmesinde önemli birer etkendir. Saçlarınızı sık sık taramalı ve saçınızın besin alan gözeneklerinin tıkanmasını engellemelisiniz. Saçlarınızı ter ve kirlerden arındırmak saç dökülmelerinizi bir hayli azaltabilir. Saç dökülmesi, saçlarınızın zayıflamasından doğar. Nitekim bir vücut düzeni bulmalı ve korumalısınız. Sonrasında düzenli bir bakım yapmalı ve kimyasal maddelerden olabildiğince uzak durmalısınız. Eğer hala saçlarınız şiddetle dökülüyorsa saç ekimi gibi cerrahi müdahalelerle bu duruma bir çözüm getirebilirsiniz.

6 Saç Dökülmesi Hakkında Bilgi Eski zamanlardan beri, deri rahatsızlıkları ile ruhsal olayların ilişkili olduğu bilinir. Kişinin yaşadığı sıkıntılar, bunalımlar Saç dökülmesi gibi problemlerle dışarı yansıtılabiliyor. Olağan bir saç dökülmesi süresini tamamlamış olan saç telinin kopmasıdır. Dökülen yerde besin ve oksijen ile yerine yeni bir saç teli çıkar. Saç Dökülmesi, kişinin ruhsal yapısının bozulduğundan kaynaklanması sebebiyle kişiyle orantılı olarak ailesi ve çevresindekilere de bu bozukluk yansır. Saç dökülmelerini engellemek için doğal zeytinyağlı, badem ve defne yağları barındıran şampuan ya da sabun kullanmak çok idealdir. Yanı sıra eczanelerde satılan sağlık ürünleri de kullanılabilir. Saç kremleri saçın şekil almasına ya da hacimlenmesini sağlayabilir ancak verdiği faydadan ziyade gözeneklerin kapanması, saçın kırılması gibi bir çok zarara da yol açar. Saç dökülmesi, oldukça hassas bir meseledir. Yerinde ve uygun tedbirler alımazsa geri dönüşümü olmayan yollara ilerleyebilir. Psikolojik reaksiyonlar kaynaklanan saç dökülmelerini çözmek daha uygun bir ortamda dinlenmek ve kendinize zaman ayırmakla çözebileceğiniz bir problemdir.

7 Saçlarımızı Neden Kaybederiz İnsanlar sık sık dermatolojik sorunlarla karşılaşırlar. Bunlar arasında en sık yaşanan sorunlardan biri de Saç Dökülmesi dir. Saçımızda bulunan bir kılın ömrünü tamamlaması ortalama 3 ila 4 yıldır. Zamanı dolan bir saç teli düşer ve yerine yenisi çıkar. Saçlarınız eğer dökülüyorsa bunun bir çok sebebi olabilir. Örneğin beslenme yetersizliğinden kaynaklanabilir. Diyet yapmak, vejateryan olmak gibi eğer vücudunuz yeterli miktarda protein alamazsa kendini besleyemez ve bununla birlikte yıpranır. Saçınızın dökülmesi görünümünüzü değiştirebilir ve akranlarınız arasında farklı durmanızı sağlayabilir. Bu sizi ruhsal açıdan yıpratabilir. Ancak yapmanız gereken telaşa kapılmak yerine mantıklı davranıp bir uzmana görünmektir. Gerekli önlemleri almazsanız dökülmeleriniz sizi kelliğe dahi götürecektir. Saç Dökülmesi ; elbiselerinizin üzerinde, yastığınızda ya da banyodan çıktığınızda kolayca fark edebilirsiniz. Saçlarınızı korumak için ve daha sağlıklı saçlara sahip olmak için kan tahlili yapmalı, gerekli besin almalı ve saçlarınızı ter ya da kir kalıntısı kalmaksızın temizlemelisiniz. Bu sayede Saç Dökülmesi azalacak ve normal bir hale gelecektir. Açıklamalı [md1]:

8 Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir Elbette hepimiz sık ve gür bir saça sahip olmayı isteriz. Hele ki saçlarımız dökülüyorsa bunu iyice takıntı haline getirir ve çevremizde saçları parlak ve güzel olan kişilere özeniriz. Saç Dökülmesi, temeli hormonal ya da metabolik sıkıntılar olan bir problemdir. Farklı sorunlardan oluşabilecek bu problem psiko sosyal problemleri de beraberinde getirir. Her şeyden önce saç dökülmesi belli bir dozda olduğu sürece normaldir. Bu doz günde maksimum 150 telin dökülmesi anlamına gelir. Eğer bu durum sizde bir üst seviyedeyse Saç dökülmesi başlamış demektir. Saç dökülmesini engellemek aslında çok da zor değildir. Özellikle gençlerde çok sık jole kullanılmamasını öneririm. Bununla birlikte yeterli besin almak, demir oranını korumak, saça zarar veren ürünlerden uzak durmak da gerekir. Saç Dökülmesi, psikolojik yapınızda da oldukça hasar verebileceğinden hafife alınmamalı ve hemen bir uzmana görünülmelidir. Uzmanın verdiği bilgilerden yararlanarak hayatınızı düzene sokmalısınız. Böylesi saçlarınızın dökülmesini yavaşlatacak ve sağlıklı olmanızı sağlayacaktır.

9 Saçın Dökülmesi Genetik Bir Etkenmidir? Saç Dökülmesi, bilindiği üzere kişide hem fiziksel hem de psikolojik bir farklılık meydana getiren deri rahatsızlığından kaynaklanmaktadır. Kişi akrabalarının ya da arkadaşlarının yanında kendini bir hayli rahatsız hisseder. Bu durum onu psikolojik olarak etkilemesi ile birlikte zarar görmesine neden olur. Aslında saç dökülmesi her insanda belli bir oranda görülür. Bu oran günde 50 ila 100 tane saç telinin dökülmesidir. Ancak bazı insanlarda günde 200 tel dökülmesi gibi durumlar görülebiliyor. Saç Dökülmesi, oldukça ciddi bir olmakla beraber ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Eğer kişinin saçları dökülüyorsa buna çözüm olarak nereden geldiği belli olmayan yöntemler uygulanmamalıdır. Bu yöntemler faydadan ziyade zarar verir. En uygunu bir hekime görünüp sorunun nereden kaynaklandığını tespit etmektir. Saç Dökülmesi yaşıyorsanız bunalımlara girmenize kesinlikle gerek yoktur. Son dönemde tıbbın gelişmesini göz önüne aldığımızda bu durumun bir sürü çözümü mevcut. Eczanelerdeki ilaçlar bu duruma çözüm olabiliyor ya da bitkisel ürünler derdinize derman olabiliyor. Tek gereken geç olmadan kendinize dikkat etmektir.

10 Saç Dökülmesinin Önüne Nasıl Geçeriz? Saç Dökülmesi, tahmin edebileceğiniz gibi saç diplerinin güçsüzleşmesinden doğan bir sorundur. Çoğu insanın sıkıntısı olan bu durum çözebileceğiniz bir problem olmakla beraber hiç de sıkıntı yapılacak bir konu değildir. Saç dökülmesi gibi bir durumda Hiçbir şey yapmadan önce işinin uzmanı bir hekime görünülmelidir. Doktor gerekli tahlilleri yaptıktan sonra sıkıntının nereden kaynaklandığını bulur. Sonrasında size en uygun tedavi yöntemlerini gösterecektir. Saç dökülmesi genetik ya da beslenmeye dayalı birçok problemden kaynaklanabilir. Buna çözüm olarak hayatınızı düzene sokmalı ve saçlarınıza zarar veren kimyasal ürünlerden uzak durmalısınız. Özellikle saçlarınızın düz olması için kullanılan düzleştirici makineler saçınızın direncinin düşmesine ve güçsüzleşmesine neden oluyor. Eğer size zarar veren bu tarz aletler sık kullanılırsa 30 ila 40 yaşları arasında oldukça zarar göreceğinizi söyleyebilirim. Saç Dökülmesi, düzensizliğin veya aşırı stresin vücutta yapmış olduğu etkidir. Bunu bir gösterge olarak alabilirsiniz. Eğer saçlarınız dökülüyorsa bu zarar görüyorsunuz anlamına gelir. Hemen bir yerlere gitmeli ve yoğun stresten uzak durmanızı tavsiye ederim.

11 Saç Dökülmesi Ne Anlama Gelir? Saç dökülmesi ; basit bir stres durumundan kaynaklanacağı gibi ciddi hastalıkların belirtisi olarak da meydana gelebilecek bir sorundur. Saç Dökülmesi ; kişinin baş bölgesinde oluşan bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Saç dökülmeleri genel olarak tepe bölgesinin açılması, alın bölgesinde bir yarım ay şekli oluşması şeklinde sonuçlanır. Bu dermatolojik problemlerin çözülmesinde son yıllarda çok etkili yöntemler keşfettiler. Gerek cerrahi gerekse bitkisel ve kimyasal çözümler genel kitleyi referans alınca işe yarayan çözümler olmaktadır. Ancak her zaman dile getirildiği gibi doktorun teşhisi çok önemlidir. Problemin neden kaynaklandığını bilmeden çözüme gitmek oldukça hatalı bir davranıştır. Bu kişiye faydadan çok zarar verir. Doktor gerekli tahlilleri yaptıktan sonra saçlarda meydana gelen durumun sebebini analiz eder ve gereken bilgilendirmeyi size de yaptıktan sonra tedavi aşamasına geçilir. Bu aşama yukarıda da yazmış olduğumuz gibi, cerrahi, kimyasal veya bitkisel olarak değişmektedir. Saç dökülmesi için erken teşhis her zaman önemlidir. Saçlarınızı tamamen kaybetmeden önce doktora görünmeniz sayesinde tamamen kel kalmaktan kurtulabilirsiniz. Tamamen saçlarınız dökülmüşse, gelişen cerrahi operasyonlar sayesinde ekim, dikim işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

12 Doğru Teşhis ile Saç Dökülmesinden Kurtulun Çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilen saç dökülmesi hem erkeklerde hem de bayanlar da çok büyük sorunlar oluşturmaktadır. Saç dökülmesinin görüldüğü insanlar kendilerini psikolojik olarak kötü hissetmeye başlıyorlar. Uzmanlara göre her saçın büyüme, geçiş ve dinlenme dönemi vardır. Saç dökülmesi eski insanlara oranla günümüzde çok fazlalaşmıştır. Saç dökülmesinin sebepleri arasında mevsimlere bağlı nedenler, çocuk doğurmak, büyük hastalıklar, vitamin eksikliği, vs. pek çok sebep gösterilebilir. Ancak bunun yanında kişiye özel nedenlerde bulunmaktadır. Öncelikle bu durumdan kurtulmak için Saç dökülmesinin asıl sebebi bulunmalıdır. Ancak doğru teşhis ile bu sorun çözülebilmektedir. Saçlar ile ilgili sorunlar özellikle erkeklerin başını ağrıtmaktadır. Genellikle ilk olarak alnın sağ ve sol tarafındaki dökülmelerle başlamaktadır. Daha sonra tepe de görülmektedir. Kadınlarda ise belirli bir yerden değil her tarafta seyrelerek dökülmektedir. Saç dökülmesi 25 yaşına kadar erkelerin 4/1 i, 50 yaşına kadar 2/1 ini kaybetmelerine sebep olmaktadır. 60 yaşından sonra da bu dökülme hızla ilerlemekte ve kelliğe kadar devam etmektedir.

13 Saç Dökülmesi Çeşitleri Saç dökülmesinin psikolojik, hastalık ve genetik gibi sebeplerden kaynaklanan pek çok çeşidi vardır. Bu çeşitleri 6 ana başlık altında toplayabiliriz. Erkek Tipi: En çok görülen saç dökülmesi tipidir. Erkeklerde herhangi bir yaşta, hatta gençlik zamanlarında bile görülebilir. Ailevi saç dökülmesi, erkek hormonlarının varlığı, yaşın ilerlemesi gibi üç sebepten ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda görülen saç dökülmesi tipine "kadın tipi saç dökülmesi" denir. Travmaya Bağlı: Çok sıcak suyla yıkanmak, saçları çekiştirmek, kuvvetli kimyasal maddeler kullanmaktan ötürü kaynaklanan dökülme tipidir. Tinea Capitis: Saç derisinde çıkan mantar hastalığından kaynaklanan dökülme tipidir. İlaçların Yan Etkisi: Özellikle kanser hastalığında kullanılan bazı ilaçların yan etkilerinden kaynaklanan dökülmelerdir. Hastalık Belirtisi: Saç dökülmesi, lupus, sarkoidoz, eritomotozus, sifiliz, tiroid hastalığı, seks hormon bozukluğu, cilt kanseri, beslenme rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Özellikle yanlış diyet uygulanması sonucu bayanlarda saç dökülmesi görülebilir. Telogen Effluvium: Kişinin yaşadığı stress sonrasında en çok görülen saç dökülme tiplerinden biridir. Kadınların doğum sonrası yaşadığı saç dökülmesi bu tipe örnektir.

14 Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir? Dış görünüşümüzün en önemli aksesuarı saçlarımızdır. Siz de saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kaldıysanız tavsiyelerimize kulak verin. Saç tipinize en uygun şampuanı seçmelisiniz. Saçlarınızı üç günde bir yıkayınız. Saçlarınıza şekillendirici kimyasal maddeler kullanıyorsanız, gece yatmadan önce mutlaka saçlarınızı yıkayınız. Günlük 100 telden fazla saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız en kısa sürede bir uzmana başvurunuz. Saçlarınızda seboreik dermatit varsa seboreik dermatit şampuanlarını kullanınız. Sık dişli taraklardan uzak durunuz. Saçlarınız çok cansız görünüyorsa ve tuttuğunuzda elinize geliyorsa vitamin ve mineral eksikliğinden ötürü saç dökülmesi sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Vitamin ve mineral takviyesi kullanarak dökülmenin önüne geçebilirsiniz. Nemli saçlar daha dayanıksızdır. Bu yüzden banyodan hemen sonra saçlarınızı taramayın ve hemen saç kurutma makinesiyle kurutmayın. Saçlarını çok sıcak suda yıkamanız saçlarınızın dayanıklılığını azaltacaktır. Bu da saç dökülmesine sebep olabilir. Sağlıksız ve düzensiz bir beslenme saç dökülmesinin en önemli sebeplerinden biridir. Beslenme alışkanlığınıza dikkat ediniz. Bilinçsiz yapılan diyetler saç dökülmesine sebep olabilir. Bu yüzden sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edin.

15 Saç Dökülmesinin Başlıca Sebepleri Her millette saçlar ve saç şekillerinin önemi büyüktür. Zira saçlarının şekilleri onların sosyal ve kültürel hayatları hakkında bilgiler verir. Bunun yanında saçlar insanın kişiliği ve hayata bakışı hakkında da bir takım bilgiler de verebilir. Saçlar insan ve toplum açısından önemlidir. Bu yüzden saç dökülmesi de büyük sorun oluşturmaktadır. Kel olacağını düşünmek insanı psikolojik olarak yıpratmaktadır. Bir süre sonra ona adeta hayatı yaşanmaz hale getirecektir. Saç dökülmesinin başlıca sebepleri arasında Genetik faktörler, Hastalıklar, Saçlara çok fazla jöle, briyantin vs. sürmek, vitamin eksikliği, stres gibi pek çok neden gösterilebilir. Saç dökülmesinin tedavisin olup olmadığı sebep olduğu neden göre farklılık göstermektedir. Saç dökülmesi erkeklerde kadınlara oranla daha çok görülmektedir. Buna karşı ürünler ya da tıbbi müdahalelere daha çok erkekler maruz kalmaktadır. Özellikle yaşından itibaren erkelerde saç dökülme işlemi hızlanmaktadır. Ortalama bir insanda adet saç teli dökülmesi normal karşılanmaktadır. Ancak bu sayı giderek artıyorsa acil olarak bir doktora görünmelisiniz.

16 Saç Dökülmesini Önlemenin Yolları Sizde saçlarınızın dökülmesinden mi şikâyet ediyorsunuz? Kel olma korkusu uykularınızı mı kaçırıyor? Merak etmeyin bu konuda yalnız değilsiniz. Sizin gibi nice insan bu sorundan yakınmaktadır. Saç dökülmesi eskiye nispeten artmış durumdadır. Bilim adamlarına göre bu artışın sebebi yaşam koşullarını getirdiği zorluklar ve bunlara bağlı olarak gelişen strestir. Zira bilindiği gibi stres pek çok hastalığın temelinde yatmaktadır. Eğer saç dökülmesi konusunda kendinizi çaresiz hissediyorsanız yanılıyorsunuz. Gelişen tıbbi yöntemlerle artık bu soruna kalıcı çözümler getirilmiştir. Bu yöntemlerden birisi ilaç kullanmaktır. Ancak doktorun önerdiği ilacın dışında hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Bunun dışında son yıllarda artık saç ektirme ameliyatları yapılmamaktadır. Ve bu ameliyatlar saç dökülmesini durdurduğu gibi tıpkı geçmişteki gibi gür ve sağlıklı saçlara sahip olmanıza da imkan sağlamaktadır. Saç ameliyatı her yaştan insana rahatlıkla yapılabilmektedir. Eğer saç dökülmesini doktorun verdiği ilaçlar durduramadıysa ya da çok az durdurduysa bu takdirde doktor ameliyat yaparak bu sorunu kökünden çözecektir. Ancak öncelikle bu işi ilaçla durdurmaya çalışmalısınız. Olmadığı takdirde ameliyata başvurmalısınız.

17 Saç Dökülmesi Önlemleri ve Sebepleri Saç dökülmesi her yaş grubuna dahil insanın yaşayabileceği bir sıkıntıdır. Çocuk yaşta da, gençlerde de ve özellikle yaşlanmaya başlarken bu sorun ile karşılaşırız. Sıcak su, şehir ve hava koşulları, yoğun kuaför malzemeleri ve ortamı, boya ve benzeri kimyasallar saçlarınızı çok kötü etkiler. Bunlardan en büyük faktör de genetik faktördür ancak tabii ki basit ve ucuz tedavileri var. Saç dökülmesi zeytinyağı, yumurta akı, badem yağı ve benzeri yağlar ile durdurulur. Bu yağlardan oluşan karışımların saç derinize nüfuz etmesi iyi gelir. Hindistan cevizi sütü ile saç derinize masaj yapabilir ve hatta bunu bir gece boyunca saçınızda bekletirseniz saçlarınız kırılmaz ve güçlenir. Yonca suyu ve ya kaynatılmış biberiye suyu da incelmiş ve yıpranmış saçları kurtarmak için bire birdir. Saç dökülmesi tıbbi tedavileri de mevcut bir sorundur. Eczanelerde bir çok solüsyon ve ampül satılır bunlardan bazıları gerçekten işe yarar. Özellikle kimyasal değerleri çok düşük ve doğal şampuanlar kullanmak gerekir.

18 Saç Dökülmesinde Kullanılan Tedavi Yöntemleri Saç dökülmesi günümüzde oldukça rahatsız edici ve sıkça rastlanılan bir durumdur. Dökülmeler ve seyrekleşmeler kimi zaman bölgesel kimi zaman da yaygın olarak ortaya çıkar. Bunun ateşli hastalıklar, genetik özellikler, demir protein çinko yetersizlikleri gibi bir çok sebebi olabilir. Saç dökülmesini durdurabilmek için bir çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Fakat bu tedavi yöntemlerinin çoğu tam anlamıyla saç dökülmesini engelleyememiştir. Dökülmelere karşı başlıca tedavi yöntemlerinden biri olan ilaçla tedavide saç kökleri ilaç takviyesi ile kuvvetlendirilmekte ve saç dökülmesinin hızı yavaşlatılmaktadır. Fakat bu ilaçların da uzun süre kullanımında çeşitli yan etkileri görülmektedir. Bir diğer tedavi yöntemi ise doğal maddelerin kullanılmasıdır. Bu tedavide kullanılanlar ise, çinko, b12 vitamini, balkabağı çekirdeği yağı, b6 vitamini, yeşil çay gibi doğal ürünlerdir. Bu yöntemler de işe yaramazsa saçı dökülen kişi cerrahi yöntemlere başvurabilir. Cerrahi tedavilerde kafa derisi gerdirme, kafa derisi esnetme, kafa derisi çektirme, Flep yöntemi ve makrogreftin gibi tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan saç dökülmesi rahatsızlığınızdan vücut yapınıza göre belirleyeceğiniz çeşitli tedavi yöntemlerini kullanarak kurtulabilirsiniz.

19 Saç Dökülmesi Tedavi Yötemleri İnsanlığın varoluşundan beri en büyük sağlık sorunlarından biri olan saç dökülmesi için sayısız tedavi yöntemi araştırılmıştır. Bugüne kadar yapılan araştırmalardan istenilen çözüm elde edilememiştir fakat günümüz teknolojisi sayesinde bu soruna daha etkili tedavi yöntemleri bulunmuştur. İlaçla Tedavi: Öncelikle hastanın hangi tip saç dökülmesi sorunu yaşadığı tespit edilmelidir ve belirlenen tip sorununa çözüm aranmalıdır. İlaç sanayi hızla ilerleyen bir teknoloji olmasına rağmen bugüne kadar FDA onaylı sadece iki ilaç üretilebilmiştir. Doğal Tedavi Yöntemleri: Çeşitli vitaminler ve bitkisel ürünler kullanılarak yapılan tedavi yöntemidir. Cerrahi Tedaviler: Eskiden kullanılan yöntemler oldukça zor ve ağır operasyonlardı. Ancak günümüzde geliştirilen tekniklerle daha hafif, komplikasyon riski olmayan ve daha doğal görüntü oluşturan teknikler kullanılmaktadır. Kafa derisi gerdirme, kafa derisi esnetme / çektirme, flep yöntemi, makrogrefting yöntemi kullanılan tedavi çeşitleridir. Cerrahi Olmayan Tedaviler: Peruk, tepe saçı, saç eklentisi, saç protezi, saç dokuması, saç sistemleri gibi cerrahi olmayan seç ekleme yöntemleri saç dökülmesi tedavisinde kullanılır. Bu malzemeleri var olan saçlara ya da kafa derisine tutturmak için çeşitli yöntemler kullanılır.

20 Saçınıza Gereken Özeni Gösterin Bilindiği gibi Saç dökülmesi herkesin kâbusudur. Bu durumu önlemek için öncelikle saç dökülmesine neden olan sebepleri bulmalıyız. Eğer zor bir hayatımız varsa bu durum en başta saçımızı etkileyecektir. Zira uzmanlara göre pek çok hastalığın temelinde stres yatmaktadır. Saçlarımıza gereken özeni vermezsek bir süre sonra kel kalma ihtimalimiz büyüktür. Normal insanda saç dökülmesi günde adet tüy arasındadır. Bunun üstünde saç dökülmesi normal değildir. Böyle bir durumla karşılaşırsak ya da bir süre sonra saçlarımda eksiklik görürsek hemen uzman bir hekime başvurmalıyız. Zira ne kadar erken müdahale edersek saçlarımızı o kadar erken kurtarmış oluruz. Bunun yanında eğer saçlarımız dökülüyorsa piyasa da gördüğümüz ürünlere kesinlikle rağbet göstermemeliyiz. Bu durum saçlarımızı kurtaracağına daha çok zarar verecektir. Ayrıca Saçlarımızı yıkadığımız sabun ya da şampuana da dikkat etmeliyiz. Yanlış bir şampuan saçlarımıza tahmin ettiğimizden daha fazla zararlar verecektir. Bizim size tavsiyemiz eğer saçınızın döküldüğünü düşünüyorsanız kesinlikte etraftan duyduğunuz sözlere kulak vermeniz bu konuda bir doktora başvurmanızdır.

21 Çağımızda Saç Dökülmesi Sorunları Saç dökülmesi erkeklerde ve bayanlarda çok sıkça görülen büyük bir sorundur. Çağımızda saç dökülmesi eskiden yaşamış insanlara göre çok fazladır. Bilim adamları saç dökülmesinin bu denli fazlalaşmasını yaşam koşullarının zor olmasına ve buna bağlı olarak karşılaşılan sorunlardaki streslere bağlamıştır. Bunun yanında saçlarımızı tararken, yıkarken ya da kuruturken saç dökülmesi görülebilir. İnsanlar bu durumda kel kalma korkusuna kapılırlar. Böylece sürekli panik halinde ve stres altında yaşarlar. Bunun nedeni insanların bu konuda yeterince bilgiye sahip olmamasıdır. Sıradan bir insanda genel olarak saç fasikülü vardır. Sarışınlar da bu oran civarındadır. Bu nedenle onlara daha sıkı saçlar bulunmaktadır. Her saç teli belirli bir süre yaşadıktan sonra dökülür. Bir gün içinde her insan saç teli döker. Bu durum normaldir. Bunun dışında bir de saçlara jöle, briyantin gibi parlaklaştıran ürünler de sürmek zararlıdır. Saç dökülmesi aileden gelen bir sorun da olabilmektedir. Eğer normalin üstünde saçınız dökülüyorsa hemen bir doktora görünmelisiniz.

22 Saçlarımız Neden Dökülür? Sebepleri Nelerdir? Saç dökülmesi birçok sebepleri ve etkileri olan bir sorundur. Ciddi bir problemdir. Hastalıkların sinyali olabilir. Görünüm açısından da sizi çok mutsuz eder. Saçlarınızın cılızlaşması, incelmesi, bir çok kimyasal işleme maruz kalması ve ya genetik faktörler bunu arttıran faktörlerdir. Bir çok tedavisi bulunur. En iyi ve akıllı yöntem kimyasal müdahelerden oldukça uzak kalmaktır. Saç dökülmesi yonca suyu, biberiye suyu, çeşitli yağlar ve ya doğal şampuanlar ile azaltılabilir ve hatta durdurulur. Bir çok ilaç ve serum piyasada var. Yanlış diyetler, beslenmeler, kansızlık ve ya bu diyetlerin yarattığı vitamin ve mineral eksikliği her zaman bu tür sonuçlar ile ortaya çıkabilir. Erkeklerde genelde üst bölgelerde kayıplar görülse de stresten ötürü kafanın her bölgesinde dökülme yaşanır. Saç dökülmesi halk arasında kellik olarak adlandırılan ve hoş olmayan bir durumdur. Herkesin güzel ve bakımlı saçlara sahip olma hakkı vardır. Psikolojik etkenler ve hormonlar da buna sebep olur. Genetik faktörlerin de etkisi çok büyüktür.

23 Gür ve Sağlıklı Saçlara Tekrar Kavuşun Şüphesiz her insan gür ve sağlıklı saçlara sahip olmak ister. Ancak bir zaman sonra saçlarının döküldüğünü fark eder ve kellik korkusunu kapılır. Bu korku insanı ruhen ve psikolojik olarak çok etkilemektedir. Ancak artık eskisi gibi bu durumdan korkmamıza gerek yoktur. Zira Tıptaki ilerleme ile artık bu soruna da kalıcı çareler bulunabilmektedir. Saç dökülmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Ancak bunları iki kategori altında toplayabiliriz. Birincisi Dış etmenler, ikincisi İnsan yapısıyla oluşan etkenler. Bilim insanlarına göre yaşından sonra erkeklerin % 40 ında gözle görülür bir şekilde saç dökülmesi yaşanmaktadır. Genetik etmenler ile saç dökülmesi yaşlarından itibaren görülebilmektedir. Saç dökülmesine engellemek için saç ve derisine zarar veren ürünlerden uzak durulmalı, Proteini fazla olan besinler tüketilmeli, Stresten kaçınılmalı, saçları her gün yıkamamalı, Jöle ve Jöle tarzındaki ürünler kullanılmamalı vs. Saç dökülmesinden yakınan insanlar saçlarının neden döküldüğünü öğrenmek için uzman bir hekime başvurmalıdır. Yapılacak muayene ve tetkiklerle bu soruna da kalıcı çözümler bulunacaktır.

24 Saçlarınıza Özen Gösterin Hiç kuşkusuz saç dökülmesi günümüz en yaygın sağlık problemlerinden bir tanesidir. Gündelik yaşamımızda saçlarımızı tararken yıkarken ya da uykudan uyandığımızda saçlarımızın dökülmüş olduğunu görürüz. Bu durum bizleri tahmin edilenin ötesinde etkilemektedir. Zira Kel kalmak insanları bir hayli korkutmaktadır. Saç dökülmesinin nedenleri arasında stres ilk sırada yer almaktadır. İnsanlar hayat ve hayat şartlarının getirmiş olduğu streslerle gün boyu mücadele halindedir. Bu durum insanı psikolojik olarak etkilemektedir. Daha sonra da bedene yansımaktadır. Saç dökülmesi de bunun bir sonucudur. Bunun yanında Genetik faktörler, saçları çok sık parlatmak, vitamin eksikliği gibi birçok sebep vardır. Kadınlara oranlara saç dökülmesine erkeklerde daha çok rastlanmaktadır. Bunun nedenini ise uzmanlar hormonlar ve genlere bağlamaktadır. Belirli bir yaştan sonra saç dökülmesi hızlanmaktadır. Bu durumu önlemek için öncelikle saç dökülmesine neden olan sebepleri araştırmalıyız. Zira dökülmeye sebep olan soruna bağlı olarak tedavisinin olup olmadığı belli olmaktadır. Eğer sizde kel kalmak istemiyorsanız saçlarınıza dikkat etmelisiniz. Piyasada gördüğünüz her şampuan ile saçlarınızı yıkamamalısınız.

25 Kellik Tarihe Karışacak Bilindiği üzere Saç dökülmesi her yaştan insanda görülür. Yaygın olarak erkeklerde görülmektedir. İnsanlar eski devirlerden bu yana saç dökülmesine çareler aramıştır. Yakın zamana kadar bu konuda yapılan araştırmalar bir çözüm getirmemiştir. Ancak günümüzde gelişen tıp bilimi ile bu konuya kesin çareler bulunarak kellik adeta tarihe karışmıştır. Saç dökülmesinin önüne geçilmesi için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. İlaçla tedavi yöntemi bunlardan biridir. İlaçla tedavinin uygulanması için öncelikle saç dökülmesine neden olan durumlar belirlenmelidir. Çünkü tedavi yöntemleri nedene bağlıdır. Bir diğeri saç ekme ameliyatı yapmaktır. Saç ekme ameliyatı yapılmadan önce doktor hasta hakkında bazı bilgiler öğrenmek zorundadır. Örneğin hastanın geçmişi, daha önce ağır bir hastalık geçirip geçirmediğini vs. öğrenmek için hastadan bilgi alır. Saç dökülmesinin bir numaralı tedavisi ameliyattır. Ameliyat sırasında öncelikle enseden bir şerit üstünde saç kökleri alınarak kel olan bölgeye eklenir. Şayet kellik fazla ise birkaç defa daha ameliyat yapılır. Bu ameliyatlar son derece basittir. Ayrıca maddi olarak çok fazla para gerektirmemektedir.

26 Kel Olmak Artık Sorun Değil Saç dökülmesi sorunu pek çok insanın başına gelen en önemli sorunlardan biridir. Aniden baş gösterebildiği gibi yavaş yavaş da ortaya çıkabilmektedir. Saç dökülmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Ancak en önemli nedenlerin başında genetik faktörler gelmektedir. Bu oran özellikte erkekler de % 95 oranındadır. Diğer nedenler ancak % 5 civarındadır. Eğer ailenizde kel olan biri ya da birileri varsa sizin de kel kalma olasılığınız bir hayli yüksektir. Saç dökülmesi eski dönemler de yaşayan insanlara göre günümüzde bir hayli artmış durumdadır. Ama merak etmeyin tıp o kadar ilerledi ki artık bu sorunu çok rahat çözmektedir. Bu çözüm yöntemlerinin başında saç ektirme ameliyatları gelmektedir. Saç ektirme ameliyatı ile pek çok insan eskiden olduğu gibi sağlıklı ve gür saçlara sahip olmuştur. Bu yöntem çok basit bir şekilde yapılmaktadır. İnsana en ufak bir acı vermemektedir. Bu yöntemle artık kellik bir kader olmaktan çıkmıştır. Ayrıca bu Ameliyat pahalı değildir. Eğer sizde kel olmaktan korkuyorsanız bu yönteme gönül rahatlığı ile başvurabilirsiniz.

27 Saç Dökülmesi Nedenleri Duştan çıkınca saçınızı kurularken elinize saç telleri geliyorsa veya sabah kalktığınızda yastığınızın üstünde saç tellerine rastlıyorsanız; bilin ki saç dökülmesi problemiyle karşı karşıyasınız. Bu problemin sonucunda tamamen saçsız yani kel kalma ihtimaliniz çok yüksek. Neden ben? derseniz; Yan etkiye sahip bir takım ilaçlar, genetik yapı ve kişide bulunan çeşitli rahatsızlar (diyabet ve lupus gibi hastalıklar) saç dökülmesi probleminin başlıca nedenleri arasında gösterilebilir.bazen bu problemin nedeni kişinin kendisi de olabilir. Halk arasında ''saç çekme hastalığı'' denen ve kişinin önlenemez bir istek ile saçını çekerek koparma hastalığı saç dökülmelerinin başlamasına neden olabilir.ayrıca bu problemde cinsiyet veya yaş önemli değildir. Bazı saç dökülmeleri kelliğe kadar ulaşmaz.bu etkiyi yapan kişiler de sorunun üstüne gitmez ve çözüm aramaz. Bazıları da baş kısmında ki ufacık bir açılmayla hemen bir çözüm bulma yoluna giderler. Bu çözüm süreci kimi zaman bir perukla kimi zaman kimyasal veya bitkisel ilaçlarla kimi zaman da saç nakli ile sağlanır.

28 Doğuştan Gelen Saç Dökülmesi Saç dökülmesi, saçların incelmesi ve cansızlaşması gibi pek çok nedenden ötürü gerçekleşen bir hastalık türüdür. Doktorlar, sağlıklı saçlara sahip bir insanın günde ortalama tel arası saç dökülmesini normal karşılamaktadır. Ancak bazı durumlarda günde 100 telden fazla olan saç dökülmelerinde bir uzmana başvurulmalıdır. Saç dökülmesi tıp dilinde "Androgenetik Alopesi" olarak isimlendirilir. Saçlarda küçük bir incelmeyle başlayan saç dökülmesi zamanla tüm saçların dökülmesiyle sonuçlanabilir. En sık erkeklerde görülen bu durum kadınlarda da görülmektedir. Erkeklerde görülen saç dökülmesi "erkek kökenli kellik" olarak adlandırılmaktadır. Saçlar insanları güzelleştiren en önemli aksesuardır. Bu yüzden cansız, sönük, sağlıksız ve dökülmeye başlamış saçlar insan psikolojisini kötü yönde etkilemektedir. Saç dökülmesi sebebiyle pek çok insan psikolojik sorun yaşamakta ve özgüvenini yitirmektedir. Saç dökülmesi belirli bir dönem içerisinde gerçekleşir. Bu dönem sonucunda bölgesel ya da tamamen kellik ile sonuçlanmaktadır. Bazı geçici durumlarda dökülen saçlar daha sonra kendiliğinden çıkmaktadır. Ama bazı durumlarda da saçların yeniden çıkması için tedavi şarttır.

29 Saç Dökülmesi Bir Hastalık Belirtisi mi? Bir hastalık türü olan saç dökülmesi çoğu insanın yaşadığı sağlık probleminden biridir. Bu hastalıklar kişinin dış etkenler, yaşam tarzı, beslenme gibi etkilerle oluşacağı gibi, daha ciddi ve önemli hastalıkların habercisi de olabilir. Saç kırılmaları, incelmeleri ve dökülmeleri gibi belirtileri ciddiye almak ve bunların nedenlerini araştırmak gerekmektedir. Saç dökülmesi nin nedenlerinden biri olan genetik yapı, genelde erkeklerde kadınlara göre fiziki anlamda daha belirgin olmaktadır. Kadınlarda saçlarda dökülme olmasına rağmen kel kalma ile sonuçlanmamakta fakat erkeklerde kel kalma riski daha fazla olmaktadır. Erkekler de bu sorunu, son zamanlarda tedavi yöntemi olarak çok kullanılan, saç ektirme ile gidermektedirler. Bunu da uzman doktor gözetiminde yapmak doğru bir hareket olacaktır. Saç dökülmesi ni, mevsim değişikliği, bazı ilaçların yan etkileri gibi nedenlerden ötürü engellemek pek mümkün olmayabilir. Ancak, stresten uzak kalmaya çalışarak, doğru kozmetik ürünleri kullanarak, beslenmeye dikkat ederek, saçları doğru kurutma ve fırçalama gibi yaşam tarzımızdaki bu dikkatler, dökülmeleri en aza indirebilmenize yardımcı olmaktadır.

30 Saç Dökülmesi Nedir? Saç dökülmesi, bir çok sebebten doğabilecek, erkek ya da kadın ayırt etmeksizin oluşan bir sorundur. Sağlıklı bir insan günde ortalama 70 ila 100 tane saç teli dökerler. Ancak saçları sağlıklı olmayan kişiler bu durumun iki üç katı fazla dökebilir. Saçların güçsüzleşmesinden kaynaklanan bu sorun insanların görünümlerini hoş göstermediği için büyük bir sorundur. Saç dökülmesi, görünüm bozukluğu oluşturmanın yanı sıra bir hastalık belirtisi de olabilir. Erkeklerde saç dökülmeleri kellik boyutuna ulaşabilecekken kadınlarda tepe noktasında açılmaya neden olur. Saç dökülmesi, Vitamin yetersizliği, hormon bozukluğu, amino asit eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanabileceği gibi stres veya sinir gibi normal hayatta yaşanan sıkıntılardan da oluşabilir. Saç dökülmesi, yastığınızın altında, bornozunuzda ya da elbiselerinizde kolayca tespit edilebilir. Bu tür bir durumla karşılaştığınızda akranlarınız ya da aile büyüklerinizin önereceklerini uygulamaktan önce doktora görünmeniz ya da uzman yardımı almanız en uygunudur. Çok ciddi bir konu olmasından mütevellit geciktirilmesi çok yanlış bir davranıştır.

Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi

Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi Bilindiği gibi kel kalma korkusu insanların ortak sorunlarından biridir. Saç dökülmesini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi düzenli beslenmemektir. Düzenli beslenmemenin

Detaylı

SAÇ DÖKÜLMELERİ. Yrd.Doç.Dr. Nazlı Dizen Namdar. DPÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilimdalı

SAÇ DÖKÜLMELERİ. Yrd.Doç.Dr. Nazlı Dizen Namdar. DPÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilimdalı SAÇ DÖKÜLMELERİ Yrd.Doç.Dr. Nazlı Dizen Namdar DPÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilimdalı SAÇ DÖKÜLMELERİ İnsanlık tarihi boyunca saç büyük öneme sahipti. Saç insanın doğal güzelliğinin

Detaylı

Saç Ekimi. hair implant. dünyanın saçını ekiyoruz

Saç Ekimi. hair implant. dünyanın saçını ekiyoruz Saç Ekimi dünyanın saçını ekiyoruz Beslenmenizden mevsim değişikliklerine pek çok faktör saçlarınızı etkileyebilir ve dökülmelerine sebep olabilir. Ciddi olmayan düzeyde saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız

Detaylı

Dr.Jale Yüksek Pehlivan Saç Dökülmesi Artık Korkulu Rüya Değil 15.02.2015. Tarih Aralığı: 15.02.2015-15.02.2015. Haber Sayısı: 45

Dr.Jale Yüksek Pehlivan Saç Dökülmesi Artık Korkulu Rüya Değil 15.02.2015. Tarih Aralığı: 15.02.2015-15.02.2015. Haber Sayısı: 45 Dr.Jale Yüksek Pehlivan Saç Dökülmesi Artık Korkulu Rüya Değil 15.02.2015 Tarih Aralığı: 15.02.2015-15.02.2015 Haber Sayısı: 45 İÇİNDEKİLER No Adı Haber Başlığı 1 15.02.2015 AJANSMANISA.COM Saç Dökülmesi

Detaylı

Sağlıkla ışıldayan saçlar için

Sağlıkla ışıldayan saçlar için Sağlıkla ışıldayan saçlar için Saç dökülmesi: Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin %25 ini, 40 yaşına

Detaylı

GEBELİK VE LOHUSALIK

GEBELİK VE LOHUSALIK GEBELİK VE LOHUSALIK ANA SAĞLIĞI Sağlık hizmetleri açısından doğurganlık çağındaki (15-49 yaş arası) tüm kadınlara ana denir. 15-49 yaş doğurganlık çağındaki kadınlar nüfusumuzun % 27 sini oluşturmaktadır.

Detaylı

Kalıtsal saç dökülmesi ve azalması

Kalıtsal saç dökülmesi ve azalması Kalıtsal saç dökülmesi ve azalması Sık karşılaşılan bir sorunla ilgili küçük bir broşür ROG-5001 Pfizer in reçetesiz satılan ilaçları hakkındaki sorularınız için lütfen bizimle temasa geçiniz. Tel 08-550

Detaylı

EKLEM HASTALIKLARI. Romatizmal Eklem Hastalığı

EKLEM HASTALIKLARI. Romatizmal Eklem Hastalığı EKLEM HASTALIKLARI Ellerimiz, kollarımız, boynumuz, ayaklarımız gibi yürümemizi, hareket etmemizi ya da bir cismi tutmamızı sağlayan tüm fonksiyonlarımız eklemlerimiz sayesinde görevlerini yerine getirmektedir.

Detaylı

Saç dökülmelerinde*: Saçları güçlendirir. YENİ. * Hastalığa bağlı olmayan saç dökülmelerinde.

Saç dökülmelerinde*: Saçları güçlendirir. YENİ. * Hastalığa bağlı olmayan saç dökülmelerinde. Saç dökülmelerinde*: Saçları güçlendirir. YENİ * Hastalığa bağlı olmayan saç dökülmelerinde. Saçımız: doğanın bir mucizesi Saçlar, insan vücudunun en gösterişli yerlerinden biridir. Kişiliğimizi vurgular,

Detaylı

BARİATRİK CERRAHİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ

BARİATRİK CERRAHİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ BARİATRİK CERRAHİ GEÇİRMİŞ HASTALARDA SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEDENLERİ Saç dökülmesi de bariatrik cerrahi hastalarında sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Saç dökülmesi kişiyi ciddi şekilde etkiler. Kişinin

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ

GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ GALETA UNLU POĞAÇA VE SUSAM MANTOLU KEK TARİFİ yazımda hamur işi yapalım dedim. Mis gibi sıcacık bir poğaça ve lezzetli mi lezzetli bir kek. İkisini de beğeneceğinize

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

For Sifa University Hospital Saç Ekimi Ünitesi

For Sifa University Hospital Saç Ekimi Ünitesi For Sifa University Hospital Saç Ekimi Ünitesi www.sifa.edu.tr FUE SAÇ EKİMİ Saç ekimi, çeşitli nedenlerle saç açıklığı ya da seyrekliği oluşmuş alanlara, kişinin kendi saç köklerinin nakledilerek saçsız

Detaylı

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM SAĞLIK VE HİJYEN NEDİR? Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal

Detaylı

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar değişik nedenlerle baş ağrısından

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

YAZAR YASAR KEMAL 35 GÜNDÜR YOGUN BAKIMDA

YAZAR YASAR KEMAL 35 GÜNDÜR YOGUN BAKIMDA Portal Adres YAZAR YASAR KEMAL 35 GÜNDÜR YOGUN BAKIMDA : www.sabah.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 18.02.2015 : http://www.sabah.com.tr/yasam/2015/02/18/yazar-yasar-kemal-35-gundur-yogun-bakimda 1/3 YAZAR

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

Toplum Sağlığı Açısından Akılcı İlaç Kullanımı

Toplum Sağlığı Açısından Akılcı İlaç Kullanımı Toplum Sağlığı Açısından Akılcı İlaç Kullanımı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Ekin Koç tarafından Prof.

Detaylı

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir.

Eğer metabolizmanızda bir sorun varsa, başta kilo kontrolünüz olmak üzere vücudunuzdaki pek çok şey problemli hale gelir. Metabolizma, bedeninizdeki kimyasal tepkimelerin toplamını ifade eden sihirli bir sözcüktür. Özellikle orta yaşlar ve sonrasında görülen kilo artışlarının, çabuk yorulma, halsizlik ve yorgunlukların başlıca

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI VE PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ Başlıca tütün ürünleri nelerdir? SİGARA ELEKTRONİK SİGARA PİPO PURO NARGİLE ESRAR

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

Reflü Hastaları Ne Yapmalı?

Reflü Hastaları Ne Yapmalı? On5yirmi5.com Reflü Hastaları Ne Yapmalı? Reflü hastalarının, yaşam kalitelerini yükseltmek ve daha az sorun yaşamaları için yapabilecekleri basit çözümler var. Yayın Tarihi : 11 Ekim 2011 Salı (oluşturma

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

CANLILAR VE YAŞAM BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ CANLILAR VE YAŞAM 2. ÜNİTE BEŞ DUYUMUZ DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ DUYU ORGANLARININ TEMEL GÖREVLERİ GÖZ: Görme Organımız Göz, cisimlerin şeklini, rengini ve büyüklüğünü kısacası görüntüsünü algılamamızı

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

DENGELİ BESLENME NEDİR?

DENGELİ BESLENME NEDİR? DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gereken dört temel besin grubu olan; süt ve ürünleri, et ve benzeri, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar dan hergün sizin için gerekli

Detaylı

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Beyin Tümörleri Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Sizde mi Diş Sıkıyorsunuz? Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir.

Detaylı

DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık

DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık DEMANS ya da BUNAMA olarak bilinen hastalık yaşlılığın doğal bir sonucu değildir.. Demansın en sık nedeni ALZHEİMER HASTALIĞI DIR. Yaşla gelen unutkanlık ALZHEİMER HASTALIĞI nın habercisi olabilir!!! ALZHEİMER

Detaylı

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur!

Bu yüzden kendinizi ve de özellikle çocuğunuzu suçlamak için en ufak bir nedeniniz yoktur! Bit? Sirke? Panik? NYDA ile kolaylıkla gider. Sevgili Anne ve Babalar, eğer doktor çocuğunuzda baş biti tespit ettiyse, bitler ve bitin büyüme evreleriyle etkin bir şekilde mücadele edilmesi en önemli

Detaylı

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ İnfertilite (Kısırlık); döl oluşturma yeteneğinin azalması ya da yokluğu ile karakterize edilen tıbbi bir durumdur. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

Gebelikte Beslenme Vitaminler

Gebelikte Beslenme Vitaminler Gebelik döneminizde dengeli bir beslenme alışkanlığı edindiğinizde, sıvıyı bol miktarda aldığınızda, doktorunuzun verdiği demir içerikli preparatları düzenli olarak aldığınızda, normal sınırlar içinde

Detaylı

BOYUN VE BEL FITIKLARI

BOYUN VE BEL FITIKLARI BOYUN VE BEL FITIKLARI Genel Bilgilendirme Boynumuzda 7 adet belimizde ise 5 adet omurga kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdak yapılar bulunmaktadır. Diskler omurganın hareketliliğine

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

ISTANBUL ÜNIV. ÖGRETIM ÜYESI ALIM ILANI

ISTANBUL ÜNIV. ÖGRETIM ÜYESI ALIM ILANI YASAR KEMAL IN DURUMU STABIL Portal : www.sonhaberx.com İçeriği : İletişim Teknolojileri Tarih : 21.02.2015 Adres : http://www.sonhaberx.com/d/yasar-kemalin-durumu-stabil_37354 Yaşar Kemal in durumu stabil

Detaylı

Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi

Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi Kanserli Hastalar Tarafından Sık Sorulan Sorular Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi Hastaların Soruları Tıbbi tedavi Otonomi

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

Menopozda Öz-bakım. Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi

Menopozda Öz-bakım. Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Menopozda Öz-bakım Doç.Dr.Nevin Hotun Şahin İ.Ü Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Yapılan araştırmalar, kadınların menopozun ne olduğunu, bedenlerinde meydana gelen değişikliklerin

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

BUNAMA (DEMANS) NEDİR?

BUNAMA (DEMANS) NEDİR? BUNAMA (DEMANS) NEDİR? Bunama, genellikle 60 yaşın üzerindeki bireylerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan, başta hafıza olmak üzere zihinsel işlevlerin zayıfladığı, uzun süreli bir sağlık sorunudur.

Detaylı

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar Tıkanıklığı Nedir? Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar tıkanıklığı özellikle ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkan ve kalp krizine kadar götüren bir hastalıktır. İleri yaşlarda ortaya

Detaylı

PLASTİK CERRAHİ MEME ESTETİĞİ

PLASTİK CERRAHİ MEME ESTETİĞİ PLASTİK CERRAHİ MEME ESTETİĞİ PLASTİK CERRAHİ MEME KÜÇÜLTME VE DİKLEŞTİRME MEME KÜÇÜLTME Meme küçültme ameliyatı, kadının dış görünümünü düzeltmek amacıyla yapılan kozmetik bir ameliyat gibi bilinmekle

Detaylı

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Ağacın kökü toprak İnsanın kökü EKMEK tir. 2 BİR AYDA 7-12 KG. VERMEK

Detaylı

Sağlık ve Sağlıklı Yaşam

Sağlık ve Sağlıklı Yaşam Sağlık ve Sağlıklı Yaşam Amaç Bu sunumu dinleyen katılımcılar sağlıklı olabilmek ve/veya sağlıklı olma halini sürdürebilmek için yapılması gereken temel adımları bilecekler ve bu adımları yaşamlarında

Detaylı

Soğuk Havaların Kalp Krizine Olumsuz Etkisi

Soğuk Havaların Kalp Krizine Olumsuz Etkisi Soğuk Havaların Kalp Krizine Olumsuz Etkisi Soğuk Havaların Kalp Krizine Olumsuz Etkisi yazımızda soğuğa maruz kalan kalbimizin kriz geçirme olasılığının yükselmesi ve kalbimize olan zararlı etkilerini

Detaylı

Endometriozis. (Çikolata kisti)

Endometriozis. (Çikolata kisti) Endometriozis (Çikolata kisti) Bugün Neler Konuşacağız? Endometriozis Nedir? Belirtileri Nelerdir? Ne Sıklıkta Görülür? Hangi Sorunlara Neden Olur? Nasıl Tanı Konur? Nasıl Tedavi Edilir? Endometriozis

Detaylı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı

Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı Kemoterapi Hastalarında Tedavi Uyumunun Arttırılmasında Eczacı Danışmanlığı 3. Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 23-27 Mart 2016, Muğla Uz. Ecz. Metin Deniz KARAKOÇ Denizli Devlet Hastanesi Hasta

Detaylı

Romatizma ve Tedavisi Hakkında Yanlışlar ve Doğrular

Romatizma ve Tedavisi Hakkında Yanlışlar ve Doğrular Romatizma ve Tedavisi Hakkında Yanlışlar ve Doğrular BR.HLİ.067 Romatizma hastalıkları toplumda oldukça sık görülen hastalıklardır. Bunların sıklıkla günlük yaşamı etkilemesi, kişinin yaşam kalitesini

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ

TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ TROMBOSİTOPENİ KONTROLÜ GÜLDER GÜMÜŞKAYA HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ HASTANESİ TROMBOSİT NEDİR? 1 Kemik iliğinde yapılan kan hücrelerinden biridir. Pıhtılaşma hücreleri olarak bilinir. 1mm 3 kanda

Detaylı

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji nedir? Periodontoloji 1 2 Periodontoloji Periodontoloji nedir? Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği

Detaylı

REGENERATION INSIDE US

REGENERATION INSIDE US SUCCESSFULL METHOD TO GIVE ENERGY AND BRIGHTNESS TO HAIR REGENERATION INSIDE US PROGRAMMA INNOV ATIVO CONTRO CAL VIZIE E DIRADAMENTI INNOVATIVE PROGRAM TO REDUCE THE FALL OF HAIR 0476 AUTOLOGOUS CELLULAR

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR Anemi (Kansızlık) Araştırması Korkuttu Bursa'da, Uludağ

Detaylı

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji nedir? Periodontoloji Periodontoloji nedir? Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği dalıdır. Periodontoloji,

Detaylı

Diyabet ve diş-dişeti sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve diş-dişeti sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 13 Diyabet ve diş-dişeti sorunları

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans HASTA GÜVENLİĞİ Sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği, sağlık bakım hizmetlerinin sunum süresince hastaya zarar verilmesini önlemek amacıyla kuruluş ve çalışanlar tarafından alınan önlemlerdir Amaç hataları

Detaylı

Yeterli ve Dengeli Beslen!

Yeterli ve Dengeli Beslen! Yeterli ve Dengeli Beslen! Hareketli Ol, Egzersiz Yap! Kişisel Bakımına ve Günlük Hijyenine Özen Göster! Uyku Düzenine Dikkat Et! Stresten Uzak Dur! Yeterli ve dengeli beslenme «4 Yapraklı Yonca» içerisindeki

Detaylı

Basiskele. Basiskele

Basiskele. Basiskele STOP DO NOT ENTER RESERVED PARKING Akılcı ilaç kullanımı; kişilerin hastalığına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda, uygun doz aralıklarında en düşük maliyetle

Detaylı

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması Pestisit; herhangi bir istenmeyen canlının (zararlı organizma), yayılmasını engelleyen, uzaklaştıran ya da ondan koruyan her türlü bileşik ya da bileşikler karışımıdır. Tarımda pestisitler, zararlı organizmaları

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

AREN KOZMETİK KOZMETİK ÜRÜNLER SERİSİ

AREN KOZMETİK KOZMETİK ÜRÜNLER SERİSİ AREN KOZMETİK KOZMETİK ÜRÜNLER SERİSİ ŞAMPUANLAR İçeriğinde bulunan zeytinyağı, ısırgan özü, sarımsak özü, argan yağı ve defne özü sayesinde saçlarınızda bulunan tüm sorunları çözebilirsiniz. Saç ve saç

Detaylı

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ AKRAN İLİŞKİLERİ VE AKRAN ZORBALIĞI AKRAN İLİŞKİLERİ Akran etkileşimi doğum itibariyle başlamaktadır. Ancak yaş ilerledikçe akranlarla geçirilen

Detaylı

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ KOAH VE EGZERSİZ KOAH kalıcı nefes darlığı ile kendini gösteren, geri dönüşü olmayan bir akciğer hastalığıdır. Sigara ve cevre kirliliği gibi faktörlerin etkisiyle hasta sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

ORTODONTİ ANABİLİM DALI

ORTODONTİ ANABİLİM DALI ORTODONTİ ANABİLİM DALI Ortodonti; Latince de "düzgün diş anlamına gelmektedir. Genel olarak; çocuklar ve yetişkin bireylerin diş ve çene yapılarında meydana gelen bozuklukların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

Histeri. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir.

Histeri. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir. Histeri, Konversiyonun kelime anlamı döndürmedir. Konversiyon bozukluğu, altta yatan organik bir neden bulunmaksızın ortaya çıkan, bayılma, felç olma ve duyu kaybı gibi nörolojik belirtilerdir. Hastalar

Detaylı

5. Sınıf Fen ve Teknoloji

5. Sınıf Fen ve Teknoloji KONU: Besinler ve Dengeli Beslenme Besinlerin gerekliliği Bütün canlılar büyümek, gelişmek, ve yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için beslenmeye ihtiyaç vardır. Canlılar koşmak, yürümek

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır Ruhsal Travma Değerlendirme Formu APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır A. SOSYODEMOGRAFİK BİLGİLER 1. Adı Soyadı:... 2. Protokol No:... 3. Başvuru Tarihi:...

Detaylı

KİLO KAYBI AMELİYATI VE ÇAPRAZ BAĞIMLILIK: AŞIRI YEME BOZUKLUĞUNA BİR BAKIŞ

KİLO KAYBI AMELİYATI VE ÇAPRAZ BAĞIMLILIK: AŞIRI YEME BOZUKLUĞUNA BİR BAKIŞ KİLO KAYBI AMELİYATI VE ÇAPRAZ BAĞIMLILIK: AŞIRI YEME BOZUKLUĞUNA BİR BAKIŞ Aşırı yeme bozukluğu (Binge Eating Disorder BED), en çok obezite ile ilişkilendirilen bir yeme bozukluğudur. Herhangi bir zayıflama

Detaylı

KEKEMELİK KEKEMELİK NEDİR?

KEKEMELİK KEKEMELİK NEDİR? KEKEMELİK NEDİR? Bireyin yaşına ve lehçesine uygun gelişimsel olarak çıkartması beklenen konuşma seslerini çıkartamaması, konuşmanın olağan akıcılığında ve zamanlama örüntüsünde bozukluk olması durumudur.

Detaylı

Dr.Jale Yüksek Pehlivan Genç Görünümlü Cildin sırları 30.01.2015. Tarih Aralığı: 30.01.2015-01.02.2015. Haber Sayısı: 38

Dr.Jale Yüksek Pehlivan Genç Görünümlü Cildin sırları 30.01.2015. Tarih Aralığı: 30.01.2015-01.02.2015. Haber Sayısı: 38 Dr.Jale Yüksek Pehlivan Genç Görünümlü Cildin sırları 30.01.2015 Tarih Aralığı: 30.01.2015-01.02.2015 Haber Sayısı: 38 İÇİNDEKİLER No Adı Haber Başlığı 1 30.01.2015 54HABER.COM Genç Görünümlü Cildin Sırları

Detaylı

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008

ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 ADIM ADIM TEMİZLİK İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2008 KİŞİSEL TEMİZLİK Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan önlemlerinin tümü kişisel temizlik olarak

Detaylı

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri DONUK OMUZ Omzunuzda geçmeyen bir ağrı ve sertlik hissediyormusunuz? Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa, donuk omuz sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

SORULAR / CEVAPLAR. 2 metabolic balance ile kilo nasıl dengeleniyor?

SORULAR / CEVAPLAR. 2 metabolic balance ile kilo nasıl dengeleniyor? SORULAR / CEVAPLAR 1 nedir? kilo düzenleyici metabolizma programıdır. Bu program doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Bu program yardımıyla yeme içme alışkanlıklarınız sağlıklı,

Detaylı

Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Sağlıklı Bir Karar! AEGON KİŞİYE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI

Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Sağlıklı Bir Karar! AEGON KİŞİYE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI Kendiniz ve Sevdikleriniz İçin Sağlıklı Bir Karar! AEGON KİŞİYE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI 0850 221 15 55 Uluslararası güç Farklı plan alternatifleri Geniş medikal hizmet ağı Bütçenize uygun çözümler Aegon

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tarih boyunca; İnsan diyeti, Aktivite kalıpları, Beslenme durumu. Paleolithic dönemden beri: Diyet kalıpları, Fiziksel aktivite

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanserinde Çığır Açan Adım Kadın Kanserleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Özel

Detaylı

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA)

PIHTIÖNLER(KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI DABİGATRAN(PRADAXA) DABİGATRAN (PRADAXA) NE İÇİN KULLANILIR? Dabigatran (PRADAXA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı

Detaylı

Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler. Osman SEZGİN

Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler. Osman SEZGİN Ruhsal Bozukluklar ile İlgili Sık Görülen Yanlış İnançlar ve Gerçekler Osman SEZGİN 1 0 Psikiyatrik hastalıklar kalp, şeker gibi gerçek tıbbi hastalık değildir! Ruh hastalığı olanlar olsa olsa deli dirler.

Detaylı

Burada kısa sürede ve fazla masrafa girmeden uygulayabileceğiniz birkaç Vücut bakım önerisi bulacaksınız.

Burada kısa sürede ve fazla masrafa girmeden uygulayabileceğiniz birkaç Vücut bakım önerisi bulacaksınız. Tepeden Tırnağa Vücut bakımı Burada kısa sürede ve fazla masrafa girmeden uygulayabileceğiniz birkaç Vücut bakım önerisi bulacaksınız. Bakım için Duş Yapılan araştırmalarda en çok tercih edilen yıkanma

Detaylı

Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler

Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Zihinsel yetersizlik üç ölçütte ele alınmaktadır 1. Zihinsel işlevlerde önemli derecede normalin altında olma 2. Uyumsal davranışlarda yetersizlik gösterme 3. Gelişim

Detaylı

Zihinsel Bozukluk Belirtileri ve Semptomları

Zihinsel Bozukluk Belirtileri ve Semptomları Zihinsel Bozukluk Belirtileri ve Semptomları Zihinsel Bozuklukları Kavrama Zihinsel bozukluklar hakkında daha fazla bilgi edinin Daha önce zihinsel gerilik olarak bilinen zihinsel bozukluk (ID), bireyin

Detaylı

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ A.D. Madde deyince ne anlıyoruz? Alkol Amfetamin gibi uyarıcılar Kafein Esrar ve sentetik kannabinoidler

Detaylı

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir, benzersiz, olağanüstü bir bitkidir. Geleneksel olarak kenevir, yelkenli gemi halatlarının imalatında kullanılır. Yakın geçmişte moda tasarımcıları,

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı