MAHALL DARELERDE DEVLET MUHASEBE S STEM ve SIKLIKLA YAPILAN HATALI MUHASEBE LEMLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MAHALL DARELERDE DEVLET MUHASEBE S STEM ve SIKLIKLA YAPILAN HATALI MUHASEBE LEMLER"

Transkript

1 MAHALL DARELERDE DEVLET MUHASEBE S STEM ve SIKLIKLA YAPILAN HATALI MUHASEBE LEMLER Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman Maliye Bakanl - Muhasebat Genel Müdürlü ü

2 DEVLET MUHASEBES VE YASAL DAYANAKLARI MAHALL DARELERDE UYGULANAN DEVLET MUHASEBES MAHALL DARELER DETAYLI HESAP PLANLARI MAHALL DARELERDE HATALI MUHASEBE LEMLER

3 DEVLET MUHASEBES VE YASAL DAYANAKLARI MAHALL DARELERDE UYGULANAN DEVLET MUHASEBES MAHALL DARELER DETAYLI HESAP PLANLARI MAHALL DARELERDE HATALI MUHASEBE LEMLER

4 DEVLET MUHASEBES STEM 5018 Say Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli i Ortak Yard mc Hesaplar Tebli i ve Hesap Planlar Muhasebe i lemleri uygulama yönetmelik ve yönergeleri Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeli i Mahalli dareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeli i Sosyal Güvenlik Kurumu Ba kanl Muhasebe Yönergesi Türkiye Kurumu Muhasebe Uygulama Yönetmeli i Muhasebe içerikli yönetmelik, esas ve usuller ve tebli olarak yakla k 30 adet düzenleme, Devlet Muhasebesi Standartlar Yukar da say lan düzenlemelerin sa kl bir ekilde uygulanabilmesi için Maliye Bakanl (Muhasebat Genel Müdürlü ü) taraf ndan genel yönetim kapsam ndaki kamu idarelerinin muhasebe yetkilileri, itimine tabi tutularak sertifikalar verilmi tir.

5 5018/ Madde 49 (Muhasebe Sistemi): (1) Muhasebe sistemi; karar, kontrol ve hesap verme süreçlerinin etkili çal mas sa layacak ve malî raporlar n düzenlenmesi ile kesin hesab n ç kar lmas na temel olacak ekilde kurulur ve yürütülür. (3) Genel yönetim kapsam ndaki kamu idarelerinde uygulanacak muhasebe ve raporlama standartlar, uluslararas standartlara uygun olarak Maliye Bakanl bünyesinde; Say tay Ba kanl, Maliye Bakanl, Devlet Planlama Te kilât Müste arl, Hazine Müste arl ve di er ilgili kurulu çi leri Bakanl, Yüksekö retim Kurulu ve Sosyal Güvenlik Kurumu) temsilcilerinin kat yla olu turulacak olan Devlet Muhasebesi Standartlar Kurulu taraf ndan belirlenir. Kurul Ba kan Muhasebat Genel Müdürüdür.

6 (5) Genel yönetim kapsam ndaki kamu idarelerince uygulanacak çerçeve hesap plan ile düzenlenecek raporlar n ekil, süre ve türlerine ili kin hususlar, Kurul taraf ndan belirlenen muhasebe ve raporlama standartlar çerçevesinde, ilgili idarelerin de görü ü al narak Maliye Bakanl nca belirlenir ve Bakanlar Kurulu karar yla yürürlü e konulacak yönetmelikle düzenlenir. (Geçici Madde 3: Kanunun 49 uncu maddesindeki Kurul taraf ndan belirleme yap ncaya kadar, genel yönetim kapsam ndaki kamu idarelerinde uygulanacak muhasebe standartlar Maliye Bakanl nca belirlenir.) (6) Muhasebe i lemlerine, hesap planlar na ve i lemlerin muhasebele tirilmesinde kullan lacak belgelerin ekil ve türlerine ili kin düzenleme, be inci f krada belirtilen yönetmeli e uygun olarak, ilgili idarelerin görü ü al nmak suretiyle merkezî yönetim kapsam ndaki kamu idareleri için Maliye Bakanl nca; sosyal güvenlik kurumlar için ilgili idarelerce, mahallî idareler için ise çi leri Bakanl nca Maliye Bakanl n uygun görü ü al nmak suretiyle haz rlan r. Genel yönetim kapsam ndaki kamu idarelerinin detayl hesap planlar na ili kin hususlar Maliye Bakanl nca belirlenir.

7

8 Devlet Muhasebesinde kay tlar, iki farkl yöntemle tutulmaktad r. 5108/50: (Kay t Zaman ) Bir ekonomik de er yarat ld nda, ba ka bir ekle dönü türüldü ünde, mübadeleye konu edildi inde, el de tirdi inde veya yok oldu unda muhasebele tirilir. (Tahakkuk Esas ) 5018/51: (Kamu Gelir ve Giderlerinin Y ). Bütçe gelirleri tahsil edildi i, bütçe giderleri ise (nakden veya mahsuben) ödendi i y lda muhasebele tirilir. (Nakit Esas )

9 DEVLET MUHASEBES VE YASAL DAYANAKLARI MAHALL DARELERDE UYGULANAN DEVLET MUHASEBES MAHALL DARELER DETAYLI HESAP PLANLARI MAHALL DARELERDE HATALI MUHASEBE LEMLER

10 Mahalli dareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeli i Mahalli idarelerde uygulanan devlet muhasebesi, genel yönetimde uygulanan sistemle (baz farkl kla d nda) ayn r. Mahalli dareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeli i, di er muhasebe düzenlemeleri gibi Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli indeki kurallar esas al narak haz rlanm r say Kanunun 49 uncu maddesinin son f kras gere ince çi leri Bakanl taraf ndan haz rlanan Mahalli dareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeli i, Maliye Bakanl nca uygun görü ü üzerine tarihli ve say Resmi Gazetede yay mlanarak tarihinden itibaren yürürlü e girmi tir.

11 AMAÇ l özel idaresi, belediye, ba idare ve birliklerin; gelir ve gider bütçelerinin haz rlanmas, kesin hesab n ç kar lmas, hesap ve kay t düzeninde saydaml k, hesap verilebilirlik ve tekdüzenin sa lanmas, lemlerinin kay t d nda kalmas n önlenmesi, faaliyetlerinin gerçek mahiyetlerine uygun olarak sa kl ve güvenilir bir biçimde muhasebele tirilmesi; mali tablolar n zaman nda, do ru, muhasebenin temel kavramlar ve genel kabul görmü bütçe ve muhasebe ilkeleri çerçevesinde, uluslararas standartlara uygun, yönetimin ve ilgili di er ki ilerin bilgi ihtiyaçlar kar layacak ve kesin hesab n ç kar lmas na temel olacak; karar, kontrol ve hesap verme süreçlerinin etkili çal mas sa layacak ekilde haz rlanmas ve yay mlanmas na ili kin esas, usul, ilke ve standartlar n belirlenmesidir.

12 DAYANAK * 5018 KAMU MAL YÖNET VE KONTROL KANUNU * 5302 SAYILI L ÖZEL DARES KANUNU * 5393 SAYILI BELED YE KANUNU * 5355 SAYILI MAHALL DARE B RL KLER KANUNU * GENEL YÖNET M MUHASEBE YÖNETMEL * * Kurumlar n muhasebesi, Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli inin ikinci bölümünde belirlenen ve muhasebe ilke ve kurallar n dayana olu turan temel muhasebe kavramlar ile faaliyet sonuçlar, bütçe uygulama sonuçlar, naz m hesaplara ili kin ilkeler ve varl klar, yabanc kaynaklar ve öz kaynaklar ilkelerinden olu an bilanço ilkeleri ile üçüncü bölümünde belirlenen muhasebe standartlar, kurallar ve uygulamalara ili kin hükümler çerçevesinde yürütülür. (M BMY/42)

13 MUHASEBELE RME BELGELER Bütçeden nakden veya mahsuben yap lan harcamalar "Ödeme Emri Belgesi", di er i lemler ise "Muhasebe lem Fi i" ile muhasebele tirilir.

14 KULLANILACAK DEFTERLER VE KAYIT DÜZEN YEVM YE DEFTER : Yevmiye defteri, kayda geçirilmesi gereken i lemlerin yevmiye tarih ve numaras yla ve maddeler halinde düzenli olarak yaz ld müteselsil ra numaral defterdir. Yevmiye defterine aç kayd yap ld ktan sonra, günlük lemler muhasebele tirme belgelerine dayan larak kaydedilir. BÜYÜK DEFTER: Büyük defter, yevmiye defterinde kayda geçirilmi olan lemleri usulüne göre hesaplara da tan ve tasnifli olarak bu hesaplarda toplayan defterdir. lemler yevmiye tarih ve numaras na göre yevmiye defterine kaydedildikten sonra, ayn yevmiye tarih ve numaras ile her bir hesap için aç lm büyük defterde ilgili sayfalara tasnifli olarak kaydedilir. KASA DEFTER YARDIMCI HESAP DEFTERLER Yönetmelikte düzenlenen defter ve belgeler, belirtilen bilgileri kapsamak kayd yla adedine ba kal nmaks n bilgisayarla düzenlenebilece i gibi kurumlar taraf ndan ihtiyaç duyulan di er defterler de bilgisayarla düzenlenebilir. (M BMY/460)

15 DEVLET MUHASEBES VE YASAL DAYANAKLARI MAHALL DARELERDE UYGULANAN DEVLET MUHASEBES MAHALL DARELER DETAYLI HESAP PLANLARI MAHALL DARELERDE HATALI MUHASEBE LEMLER

16 Genel Yönetim Kapsam ndaki Kamu darelerinin Detayl Hesap Planlar na li kin Genel Tebli (Say : ), tarihli ve say Resmi gazetede yay mlanarak yürürlü e girmi tir. Tebli de, Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli i ile belirlenen çerçeve hesap plan na ve muhasebe standartlar na uygun olarak haz rlanan genel yönetim kapsam ndaki idareler detayl hesap planlar na ili kin esas ve usuller aç klanm, kapsama dahil idarelerin hesaplar nda konsolidasyonun sa lanabilmesi amac yla "Ortak Yard mc Hesaplar Tablosu" olu turulmu tur.

17 Genel yönetim kapsam ndaki kamu idarelerinin mali i lemlerinin, Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli inde belirtilen muhasebe ve raporlama standartlar na göre çerçeve hesap plan nda yer alan hesaplara kaydedilip, söz konusu Yönetmelik eki mali rapor ve tablolar n düzenlenmesi ve bu rapor ve tablolar esas al narak ilgili idareler baz nda ve konsolide verilerden genel yönetim sektörü düzeyinde mali rapor, tablo ve istatistiklerin üretilip, belirlenen sürelerde yay mlanmas gerekmektedir. Bu nedenle, genel yönetim için hesaplar düzeyinde standard n sa land çerçeve hesap plan nda oldu u gibi, gerekli ve ilgili hesaplarda konsolide mali rapor, tablo ve istatistiklerin üretilmesine imkan verecek detayda ortak yard mc hesaplar olu turulmu tur. Tebli de, kamu idarelerinin, Tebli hükümlerini göz önünde bulundurmak suretiyle haz rlayacaklar detayl hesap planlar Maliye Bakanl na uygun görü e göndermeleri esas benimsenmi tir.

18 HAZIRLANAN DETAYLI HESAP PLANLARI Genel Bütçe (1) Özel Bütçeler (36) YÖK ve Üniversiteler Di er Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar (8) Sosyal Güvenlik kurumlar (2) Sosyal Güvenlik Kurumu Türkiye Kurumu Mahalli dareler (2) l Özel dareleri Belediyeler, Ba dareler ve Birlikler Mahalli dareler Detayl Hesap Plan n güncel hali adresindedir.

19 Mahalli darelerin hesap plan, Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli inin 44 üncü maddesinde ana hesap gruplar, hesap gruplar ve hesaplar itibariyle belirlenmi çerçeve hesap plan nda yer alan hesaplardan olu ur.

20

21

22 DEVLET MUHASEBES VE YASAL DAYANAKLARI MAHALL DARELERDE UYGULANAN DEVLET MUHASEBES MAHALL DARELER DETAYLI HESAP PLANLARI MAHALL DARELERDE HATALI MUHASEBE LEMLER

23 daki bölümde Maliye Bakanl - Muhasebat Kontrolörlerince, mahalli idarelerde yap lan denetimlerde tespit edilen hatal muhasebele tirme i lemleri ayr nt incelenmi tir.

24 100-Kasa Hesab n kullan lmamas. Belediye veznesince tahsilat yap ld halde, tahsil edilen tutarlar gün sonunda topluca bankaya yat lmakta ve muhasebe kay tlar na tahsilat n bankadan yap lm gibi gösterilmesi.

25 102-Banka Hesab ndan (çek veya gönderme emri suretiyle) ödeme yapt rken 103-Verilen Çekler ve Gönderme Emirleri Hesab n gerekti i gibi kullan lmamas. 105-Döviz Hesab ndan yap lan ödemelerde 106-Döviz Gönderme Emirleri Hesab n kullan lmamas. Örnek: Demirba al için gönderme emri düzenlenmesi Yap lan (yanl ) kay t 255-DEM RBA LAR HESABI 191- ND LECEK KDV HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI 7,5 102-BANKA HESABI 1172,5 830-BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI 1180

26 Yap lmas gereken (do ru) kay t Sat n alma 255-DEM RBA LAR HESABI 191- ND LECEK KDV HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI 7,5 103-VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS. 1172,5 830-BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI 1180 Dekont 103-VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS. 1172,5 102-BANKA HESABI 1172,5

27 105-Döviz Hesab nda yer alan kamu mal dövizlerinde de erlemenin dönem sonu i lemlerinde yap lmas veya hiç yap lmamas. Yönetmeli e göre kurum mal dövizlerin gün sonlar nda T.C.Merkez Bankas Döviz Sat Kuru Üzerinden de erlemeye tabi tutulmas gerekir. Ki i mal dövizlerde ise de erleme yap lmay p, ilgisine iade edildi inde kay tl de eri ile hesaplardan ç kar lmal r.

28 Örnek: Tunceli Belediyesinin bankadaki döviz mevcudunun toplam $ olup bunun $ ki ilere aittir. ABD Dolar n T.C. Merkez Bankas döviz sat kuru (gün sonunda) 1$=1,30 TL den a) 1,35 TL ye yükselmi tir. b) 1,20 TL ye dü mü tür. a) 105-DÖV Z HESABI (BANKADAK DÖV ZLER) GEL RLER HESABI 500 b) 630-G DERLER HESABI DÖV Z HESABI (BANKADAK DÖV ZLER) 1000

29 Gelir tahsilâtlar nda 120-Gelirlerden Alacaklar Hesab n kullan lmamas. Birçok mahalli idarede, tahakkuk eden gelirler 120-Gelirlerden Alacaklar Hesab na al nmay p, tahsilinde do rudan bütçeye gelir kayd yap lmaktad r. Böyle olunda, mahalli idarenin y l içinde gelir tahakkuk ile tahakkuk eden bu gelirlerden tahsil edilen ve edilmeyen tutarlar n bilgisine muhasebe kay tlar ndan ula lamamaktad r. Bu husus ayn zamanda 5018 say kanunun kay t zaman ba kl 50 inci maddesine de uymamaktad r. Örnek: TL lik Emlak Vergisi tahakkuku 120-GEL RLERDEN ALACAKLAR Hs. (xx.xx.xx.xx) GEL RLER HESABI ( )

30 140-Ki ilerden Alacaklar Hesab nda yer alan tutarlar için faiz yürütülmemesi. Ki ilerden Alacaklar Hesab na al nan tutarlar için faiz yürütülmemesi kamu zarar na sebebiyet vermektedir Tahsilinde Bütçe Gelir Kaydedilecek Olan Alacaklar ile Di er Alacaklar yard mc hesaplar nda yer alan tutarlar n faizlerinin ile de izlenmesi gerekirken ile de izlenmesi.

31 yard mc hesaptaki tutarlar için tahakkuk eden faizlerin yard mc hesaba; yard mc hesaptaki tutarlar için tahakkuk eden faizlerin ise yard mc hesab na al nmas ve faizin tahsilinde, alaca n cinsine ( veya ) bak lmaks n bütçeye gelir kaydedilmesi gerekir. Ancak uygulamada bu hususlara dikkat edilmemektedir.

32 Tahsilinde Bütçe Gelir Kaydedilecek Olan Alacaklar ile Di er Alacaklar yard mc hesaplar n do ru kullan lmamas. Ki ilerden Alacaklar Hesab na al nmas na karar verilenlerden tahsilinde bütçeye gelir kaydedilmesi gereken tutarlar yard mc hesab na, tahsilinde bütçeye gelir kaydedilmemesi gerekenlerin ise yard mc hesab na kaydedilmesi gerekir Tahsilinde Bütçeye Gelir Kaydedilecek Olan Alacaklar: Bütçe giderleri hesab na borç kayd suretiyle ödenerek gerek y içinde, gerek y geçtikten sonra belgeler ve kay tlar üzerinde yap lan incelemeler sonunda, fazla veya yersiz ödendi inin anla lmas üzerine Say tay ve mahkeme ilamlar ile borç hükmolunan tutarlar. Ayniyat n çal nmas ndan, kaybedilmesinden, kanunsuz veya yersiz harcanmas ndan dolay do an zararlara ait olmak üzere dairelerce bildirilen miktarlarla Say tay ve di er mahkemelerce bu do rultuda hüküm alt na al nan,

33 Di er Alacaklar: Bütçe içi veya bütçe d olarak verildi i veya gönderildi i halde süresinde mahsup edilmeyen veya zimmete geçirilen avans ve krediler, Tahsildar, veznedar veya bu i lerle görevlendirilmi bulunan memur ve mutemetler taraf ndan al nd veya di er resmi belgeler kar nda tahsil edildikten sonra zimmete geçirilen veya kaybedilen, tutarlar ki ilerden alacaklar hesab na al r.

34 140-Ki ilerden Alacaklar Hesab nda yer alan tutarlar n tahsil edilmesinde, bütçe hesaplar n yerinde kullan lmamas veya bütçe hesaplar n tam tersi (800 yerine 830 un) kullan lmas Kasa noksanl n tespit edilmesi 197-SAYIM NOKSANLARI HESABI KASA HESABI 100 Noksanl n, sorumlular ad na hesaba al nmas 140-K LERDEN ALACAKLAR HESABI ( ) SAYIM NOKSANLARI HESABI 100 Noksan tutar için gecikme faizi hesaplanmas 140-K LERDEN ALACAKLAR HESABI ( ) GEL RLER HESABI 5

35 Noksanl k ile birlikte, tahakkuk etmi olan faizinin tahsil edilmesi 100-KASA HESABI K LERDEN ALACAKLAR HESABI ( ) K LERDEN ALACAKLAR HESABI ( ) GEL R YANSITMA HESABI BÜTÇE GEL RLER HESABI 5 Yukar daki i lemde bütçeye gelir kaydedilmesi gereken tutar 5 TL dir.

36 Örnek: Fazla maa ödemesinin kay tlara al nmas 140-K LERDEN ALACAKLAR HESABI ( ) GEL RLER HESABI 100 Fazla ödenen tutar için gecikme faizi hesaplanmas 140-K LERDEN ALACAKLAR HESABI ( ) GEL RLER HESABI 5 Fazla ödenen tutar ile tahakkuk eden faizin tahsil edilmesi 100-KASA HESABI K LERDEN ALACAKLAR HESABI ( ) K LERDEN ALACAKLAR HESABI ( ) GEL R YANSITMA HESABI BÜTÇE GEL RLER HESABI 105

37 Ta rlarda kay tl durum ile fiili durumun birbirine uymamas. Bu durum 2007 y nda yürürlü e giren Ta r Mal Yönetmeli i uyar nca envanter yap lmamas ndan veya sat n al nan ta n, (tüketilmedi i halde) ta r kay tlar na al nmadan do rudan giderle tirilmesinden kaynaklanmaktad r. Sat n al nan tüketim malzemelerinin 150- lk Madde ve Malzemeler Hesab na kaydedilmeden do rudan giderle tirilmesi veya ta r kay tlar na al nd ilk gün tamam n giderler hesab arac yla ç n yap lmas. Sat n al nan dayan kl ta rlar n (makineler, cihazlar, ta tlar ve demirba lar) ta r hesaplar na al nmadan do rudan 630-Giderler Hesab na kaydedilmesi.

38 Örnek: Belediye Su leri Müdürlü ünün ihtiyaçlar nda kullan lmak üzere TL + KDV bedel ile k rtasiye malzemesi sat n al nm r. Yap lan (yanl ) kay t : Sat n alma 630-G DERLER HESABI 191- ND LECEK KDV HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI 2360

39 Yap lmas gereken (do ru) kay tlar Sat n alma 150- LK MADDE VE MALZEME HESABI 191- ND LECEK KDV HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI 2360 Tüketim 630-G DERLER HESABI (630.14) 150- LK MADDE VE MALZEME HESABI XXXX XXXX

40 Örnek: Horasan Belediyesi makam arac n deposuna 200 TL, belediye saray ndaki kalorifer deposuna ise TL lik yak t al yap lm r LK MADDE VE MALZEME HESABI 630-G DERLER HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI 22,5 103-VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS , BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI Ta r Mal Yönetmeli inin 10 uncu maddesine göre ihtiyaç duyuldu unda kullan lmak üzere sat n al narak depolananlar hariç olmak üzere do rudan ta tlar n depolar na konulan akaryak t, likit gaz (LPG) ve ya lar için ta r i lem fi i düzenlenmez. Dolay yla ta r i lem fi i düzenlenmeden sat n al nan ve ilk madde ve malzeme grubunda say lan al mlar ta r hesaplar na al nmadan do rudan 630-Giderler Hesab na al narak muhasebele tirilmesi gerekir.

41 Ta r Mal Yönetmeli ine Göre Ta r lem Fi i düzenlenmeyecek haller: htiyaç duyuldu unda kullan lmak üzere sat n al narak depolanan ya da ar ivlenenler ile süreli yay nlardan ciltletilmi olanlar hariç olmak üzere da say lan hallerde Ta r lem Fi i düzenlenmez: 1) Sat n al nd andan itibaren tüketimi yap lan su, do algaz, kum, çak l, bahçe topra, bahçe gübresi ve benzeri maddeler, 2) Makine, cihaz, ta t ve i makineleri ile demirba lar n servislerince yap lan bak m ve onar mlar nda kullan lan yedek parçalar ile do rudan ta tlar n depolar na konulan akaryak t, likit gaz (LPG) ve ya lar, 3) sa sürede tüketilen mutfak tipi tüpler ve yang n söndürme tüplerine yap lan gaz dolumlar ile yaz kartu lar n dolumlar, 4) Dergi ve gazete gibi süreli yay nlar ile ar ivlenme niteli i olmayan kütüphane materyalleri

42 Verilen avanslardan y l sonuna kadar harcanmayanlar n izleyen y la devir vermesi. Mali y l sonuna kadar harcand halde mahsubu yap lamayan avanslar n, mahsup dönemine aktar lmas veya harcanmad halde süresinde mahsubu yap lmayanlar n 140-Ki ilerden Alacaklar Hesab na aktar lmas gerekirken hiçbir i lem yap lmayarak avanslar (160 ve 161) izleyen y la devredilmektedir. 165-Mahsup Dönemine Aktar lan Avans ve Krediler Hesab nda bakiye olmas na ra men, mahsup dönemine aktar lan avans n ödene inin devredilmemesi.

43 Örnek: Personel ve i avanslar n ödene iyle birlikte mahsup dönemine aktar lmas 165-MDA AVANS VE KRED LER HESABI AVANS VE KRED LER HESABI 161-PERSONEL AVANSLARI HESABI MDA KULLANILACAK ÖDENEKLER HESABI GÖNDER LECEK BÜTÇE ÖDENEKLER HESABI BÜTÇE ÖDENEKLER HESABI MDA ÖDENEKLER HESABI 400

44 Mahsup döneminde avans n mahsubu. 630-G DERLER HESABI / STOK VEYA VARLIK HESABI MDA AVANS VE KRED LER HESABI GEÇEN YIL BÜTÇE MAHSUPLARI HESABI G DER YANSITMA HESABI MDA ÖDENEKLER HESABI MDA KULLANILACAK ÖDENEKLER HESABI 400 Mahsup dönemini izleyen ay n ilk i günü yap lacak muhasebe kayd. 835-G DER YANSITMA HESABI GEÇEN YIL BÜTÇE MAHSUPLARI HESABI 400

45 162-Bütçe D Avans ve Krediler Hesab n kullan lmamas, yap m i leri nedeniyle yüklenicilere verilen bütçe d avanslar n da 162-Bütçe D Avans ve Krediler Hesab na kaydedilmesi. Yüklenicilere verilen avanslar ikiye ayr lmaktad r: Birincisi maddi duran varl k hesaplar yla ilgili olarak verilenler olup bu amaçla verilen avanslar 259-Yat m Avanslar Hesab na kaydedilmesi gerekir. kincisi ise maddi duran varl k hesaplar yla ili kilendirilmeden verilen avanslar olup, bu amaçla verilen avanslar n 162-Bütçe D Avans ve Krediler Hesab na kaydedilmesi gerekir.

46 Örnek: lk madde ve malzeme için bütçe d avans verilmesi. 162-BÜTÇE DI I AVANS VE KRED LER HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS TEM NAT MEKTUPLARI HESABI TEM NAT MEKTUPLARI EMANETLER HESABI

47 191- ndirilecek KDV hesab n ay sonunda, ya 190-Devrede KDV Hesab ya da 360-Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesab na aktar lmas gerekirken ertesi aya devir vermesi. Örnek: Tokat Belediyesin KDV hesaplar n ay sonu görünümü a daki gibidir. Yukar daki defter kay tlar na göre ay sonu kayd daki gibi olacakt r: 391-HESAPLANAN KDV HESABI DEVREDEN KDV HESABI ND LECEK KDV HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI 3.000

48 Örnek: Mu la Belediyesi KDV hesaplar n ay sonu görünümü a daki gibidir. Yukar daki defter kay tlar na göre ay sonu kayd daki gibi olacakt r: 391-HESAPLANAN KDV HESABI 190-DEVREDEN KDV HESABI ND LECEK KDV HESABI

49 KDV hesab n tüm mal ve hizmet al mlar nda kullan lmas. Sat n al nan mal ve hizmetlerden dolay ödenen KDV, sat n al nan mal ve hizmetten dolay KDV mükellefiyeti bulunmas halinde indirilmesi gerekir. Bu konuda herhangi bir mükellefiyet yoksa ödenen tutar n mal n veya hizmetin maliyetine eklenmesi gerekir.

50 Örnek: Su i leri müdürlü ü binas için TL + KDV ye yak t al nmas 150- LK MADDE VE MALZEME HESABI 191- ND LECEK KDV HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI Örnek: Hesap leri müdürlü ü binas için TL + KDV ye yak t al nmas 150- LK MADDE VE MALZEME HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI

51 240-Mali Kurulu lara Yat lan Sermayeler Hesab n kullan lmamas say ller Bankas Anonim irketi Hakk nda Kanun uyar nca, 5779 say l Özel darelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakk nda Kanuna göre her ay Maliye Bakanl ve ller Bankas taraf ndan belediyeler ve il özel idarelerine da lacak vergi gelirleri paylar n toplam üzerinden ayl k olarak yüzde iki oran nda kesilecek miktarlar ller Bankas na sermaye olarak aktar lmaktad r. Aktar lan bu tutarlar n mahalli idarelerin bilançolar ndaki 240-Mali Kurulu lara Yat lan Sermayeler Hesab na kaydedilmesi gerekirken birçok mahalli idare bu tutar do rudan gider yazmaktad r. Örnek: Mersin Büyük ehir Belediyesi, 4759 say ller Bankas Kanununun 3 üncü maddesi gere i, ller Bankas na TL sermaye eklenmesine karar vermi olup bu tutar düzenlenen gönderme emri ile an lan bankaya aktar lm r.

52 Yap lan (yanl ) kay t 630-G DERLER HESABI VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI Yap lmas gereken (do ru) kay t 240-MAL KURULU LARA YATIRILAN SERM. HS VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI

53 Örnek: Mal ve hizmet üreten kurulu lar n zararlar n 241-Mal ve Hizmet Üreten Kurulu lara Yat lan Sermayeler Hesab ndan dü ülmemesi. stanbul Büyük ehir Belediyesinin ba kurulu u olan stanbul Beton A TL zarar etmi olup, söz konusu zarar n belediyenin, irketteki sermayesinden dü ülmesine karar verilmi tir. Yap lmas gereken kay t 630-G DERLER HESABI MAL VE H Z.ÜR.KUR.YAT.SERM. HS BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI

54 Arsa ve bina sat lar nda tahsil edilen tutarlar n 250-Arazi ve Arsalar Hesab ile 252-Binalar Hesab kullan lmadan, do rudan 600-Gelirler Hesab na kaydedilmesi. Örnek: Elbistan Belediyesinin TL bedel ile kay tl olan arsas pe in olarak, A) TL ye sat lm r, B) TL ye sat lm r, C) TL ye sat lm r. Yap lan (yanl ) kay t 102-BANKA HESABI GEL RLER HESABI GEL R YANSITMA HESABI BÜTÇE GEL RLER HESABI

55 Yap lmas gereken (do ru) kay tlar Kay tl de er: TL Sat tutar : TL 102-BANKA HESABI ARAZ VE ARSALAR HESABI GEL R YANSITMA HESABI BÜTÇE GEL RLER HESABI Kay tl de er: TL Sat tutar : TL 250-ARAZ VE ARSALAR HESABI GEL RLER HESABI BANKA HESABI ARAZ VE ARSALAR HESABI GEL R YANSITMA HESABI BÜTÇE GEL RLER HESABI

56 Kay tl de er: TL Sat tutar : TL 630-G DERLER HESABI ARAZ VE ARSALAR HESABI BANKA HESABI ARAZ VE ARSALAR HESABI GEL R YANSITMA HESABI BÜTÇE GEL RLER HESABI

57 Örnek: Kay tl bedeli TL olan arsan n TL ye sat lmas Yap lan (yanl ) kay t 102-BANKA HESABI ARAZ VE ARSALAR HESABI GEL R YANSITMA HESABI BÜTÇE GEL RLER HESABI

58 Yap lmas gereken (do ru) kay t 250-ARAZ VE ARSALAR HESABI GEL RLER HESABI BANKA HESABI ARAZ VE ARSALAR HESABI GEL R YANSITMA HESABI BÜTÇE GEL RLER HESABI

59 Amortisman n Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli i Genel Tebli i hükümlerine uygun olarak (limit üstü veya limit alt ayr na bak lmaks n) ayr lmamas veya hiç amortisman ayr lmamas. 10 Ocak 2008 tarihli ve say Resmi Gazetede yay mlanarak yürürlü e giren Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli i Genel Tebli (Say :1) uyar nca sat l al nan ta nmazlardan (Yer alt ve yerüstü düzenleri, binalar ve tesisler) de eri TL nin alt nda olanlar için %100 amortisman ayr r, de eri TL nin üstünde olanlar için ise tebli ekindeki oranlara göre y llar itibar yla amortisman ayr r. Dayan kl ta rlar (Makine, Cihaz, Ta t ve Demirba lar) için ise de eri TL nin alt nda olanlar için %100 amortisman ayr r, de eri TL nin üstünde olanlar için ise tebli ekindeki oranlara göre y llar itibar yla amortisman ayr r. Di er taraftan maddi olmayan duran varl klar de eri ne olursa olsun ilk al nd klar nda ilgili hesaba kaydedilir, dönem sonunda ise %100 amortisman ayr r.

60 Duran varl klar için ayr lan amortismanlar n ana hesap düzeyinde takip edilmesi.

61

62 Amortisman n, dönem sonu i lemi olmas na ra men dönem içinde yap lmas ve geçici mizanda Amortisman Giderleri yard mc hesab n bakiye vermesi. Ayr lan amortismanlar için "Duran Varl klar Amortismanlar ve Yeniden De erleme Defteri" nin tutulmamas. Amortisman ayr la her bir ta r için Duran Varl klar Amortismanlar ve Yeniden De erleme Defteri nin tutulmas gerekir. Ancak baz mahalli idarelerde bu defter tutulmamaktad r.

63 Amortisman n, varl n kay tl de erinden büyük olmas. Duran Varl klar Amortismanlar ve Yeniden De erleme Defterinin tutulmamas, mükerrer amortisman ayr lmas na neden olmaktad r.

64 258-Yap lmakta Olan Yat mlar Hesab n hiç kullan lmamas, bu hesaba kaydedilen tutarlar n 830-Bütçe Giderleri Hesab n 06-Sermaye Giderleri yard mc hesab na kaydedilmemesi. 910-Teminat Mektuplar Hesab ile 920-Gider Taahhütleri Hesab n kullan lmamas. Kamu idarelerinin, yap m i leri nedeniyle yükleniciler ile sözle me imzalad nda KDV hariç tutar n 920-Gider Taahhütleri Hesab na kaydetmeleri gerekir. Hak edi ödemelerinde ise ödenen KDV dahil tutar n bir taraftan 258- Yap lmakta Olan Yat mlar Hesab na kaydedilmesi di er taraftan KDV hariç tutar n 920-Gider Taahhütleri Hesab ndan dü ülmesi gerekir. Ayr ca ihale üzerinde kalan isteklinin (4734 say Kanunda teminat olarak kabul edilecek de erlerden) %6 oran nda kesin teminat vermesi gerekir.

65 Örnek: KDV hariç, TL lik bina yap m i i için, %6 oran nda teminat mektubu al nmas ve yüklenici ile idare aras nda sözle menin imzalanmas. Yükleniciden kesin teminat olarak banka teminat mektubu al nmas 910-TEM NAT MEKTUPLARI HESABI TEM NAT MEKTUPLARI EMANETLER HESABI Yüklenici ile sözle me imzalanmas. (Taahhüde girilmesi) 920-G DER TAAHHÜTLER HESABI G DER TAAHHÜTLER KAR ILI I HESABI

66 TL + %18 KDV lik hakedi ödemesi 258-YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR HESABI 191- ND LECEK KDV HESABI ÖD. VERG VE FON. HS. (KDV Tevk.) ÖD. VERG VE FON. HS. (GV Tevk.) ÖD. VERG VE FON. HS. (DV) VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI G DER TAAHHÜTLER KAR ILI I HESABI G DER TAAHHÜTLER HESABI

67 Ödenen telif ücretleri ile bilgisayar yaz mlar n, 260-Haklar Hesab na kaydedilmeden do rudan giderle tirilmesi. Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli i Madde-9 (Varl klara li kin lkeler) b) Faaliyet dönemi içinde paraya dönü türülebilecek veya kullan larak tüketilecek varl k ve alacaklar bilançoda dönen varl klar ana hesap grubu içinde gösterilir. c) Faaliyet dönemi içinde paraya dönü türülmesi öngörülmeyen ve hizmetlerinden bir faaliyet döneminden daha uzun süre yararlan lacak varl klar ve vadesi faaliyet dönemini a an alacaklar bilançoda duran varl klar ana hesap grubu içinde gösterilir.

68 Örnek: TL + %18 KDV ye bilgisayar yaz sat n al nmas Y A N L I 630-G DERLER HESABI 191- ND LECEK KDV HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI D O R U 260-HAKLAR HESABI 191- ND LECEK KDV HESABI ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI

69 320-Bütçe Emanetleri Hesab na kaydedilen tutarlarda dönemlerin belli olmamas, dönem sonunda ayn hesab n ilgili yard mc hesab na aktar m yap lmamas, 5.y n sonunda bütçeye gelir kaydedilmemesi. Ödenemeyen giderler ve bütçele tirilmi borçlar / 5018 s.k. Madde-34: lgili oldu u malî y n sonundan ba layarak be l içinde alacakl lar taraf ndan geçerli bir mazerete dayanmaks n, yaz talep edilmedi inden veya belgeleri verilmedi inden dolay ödenemeyen borçlar zamana na rayarak kamu idareleri lehine dü er.

70 Örnek: Yak t al nmas, ancak yeterli nakdin olmamas sonucu ödenecek tutar n bütçe emanetlerine al nmas 150- LK MADDE VE MALZEME HESABI BÜTÇE EMANETLER HESABI (320.01) ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI BÜTÇE G DERLER HESABI G DER YANSITMA HESABI Bütçe emanetine al nan tutar n y l sonuna kadar ödenememesi halinde dönem sonu kayd. 320-BÜTÇE EMANETLER HESABI (320.01) BÜTÇE EMANETLER HESABI (320.02)

71 Bütçe emanetine al nan tutar n 5.y n sonuna kadar ödenmemesi halinde yap lacak kay t. 320-BÜTÇE EMANETLER HESABI (320.06) GEL RLER HESABI GEL R YANSITMA HESABI BÜTÇE GEL RLER HESABI

72 368-Vadesi Geçmi Ertelenmi veya Taksitlendirilmi Vergi ve Di er Yükümlülükler Hesab ile 438-Kamuya Olan Ertelenmi veya Taksitlendirilmi Borçlar Hesab n kullan lmamas. Vergi veya sosyal güvenlik borçlar n zaman nda ödenememesi veya taksitlendirilmesi ve ertelenmesi durumunda söz konusu tutarlar ilgisine göre 368-Vadesi Geçmi Ertelenmi veya Taksitlendirilmi Vergi ve Di er Yükümlülükler Hesab veya 438-Kamuya Olan Ertelenmi veya Taksitlendirilmi Borçlar Hesab na aktar lmas gerekir.

73 Örnek: Lapseki Belediyesi, personelinin maa ve ücretlerinden kesti i TL sosyal güvenlik primi ile mal ve hizmet sat ndan kaynaklanan TL KDV yi nakit yoklu undan dolay vadesinde ödeyememi tir. 360-ÖDENECEK VERG VE FONLAR HESABI ÖDENECEK SOSYAL GÜVENL K KES NT. HS VADES GEÇM ERTELENM VEYA TAKS TLEND LM VERG VE D ER YÜKÜMLÜLÜKLER HESABI 4.000

74 artlar olu mad halde yeniden de erleme yap lmas Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli i - Madde 28 Kapsama dahil kamu idareleri, bilançolar na dahil amortismana tabi varl klar ve bu varl klar üzerinden ayr lm olup bilançolar nda gösterilen amortismanlar, son üç y ll k fiyatlar genel düzeyindeki de im toplam Kurul taraf ndan belirlenen oran geçerse, her hesap dönemi sonu itibar yla Bakanl kça (Maliye Bakanl ) belirlenecek esas ve usullere göre daki ekilde yeniden de erlemeye tabi tutarlar y itibariyle,yeniden de erlemenin artlar olu mad gibi Maliye Bakanl nca da (Muhasebat Genel Müdürlü ü) genel yönetim kapsam ndaki kamu idareleri için yeniden de erlemeyle ilgili herhangi bir düzenleme yap lmam r.

75 Bütçe ve ödenek hesaplar n kullan lmamas veya yanl kullan lmas. Bu konuda iki tür yanl k yap lmaktad r. Birincisi, yap lan bütçe giderinin 830-Bütçe Giderleri Hesab na kaydedilmemesi kincisi ise yap lan bütçe giderinin, kodu 830-Bütçe Giderleri Hesab na do ru ekilde kaydedildi i halde 905-Ödenekli Giderler Hesab na yanl kod girilmesidir.

76 Örnek: Bo azl yan Belediyesi, TL ye bak m onar m gideri yapm olup, yap lan harcamaya ili kin olarak yeterli miktarda ödenek bulunmaktad r. Yap lan (yanl ) kay t 630-G DERLER HESABI (03.08) VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS Yap lmas gereken (do ru) kay t 630-G DERLER HESABI (03.08) VER LEN ÇEKLER VE GÖND. EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI (03.08) G DER YANSITMA HESABI ÖDENEKL G DERLER HESABI (03.08) GÖNDER LECEK BÜTÇE ÖDENEKLER Hs.(03.08) 3.000

77 Örnek: Bo azl yan Belediyesi, gayrimenkulleri ile ilgili olarak TL ye bak m onar m gideri yapm olup, yap lan harcamaya ili kin olarak yeterli miktarda ödenek bulunmaktad r. Yap lan (yanl ) kay t 630-G DERLER HESABI (03.08) Yap lmas 103-VER LEN gereken ÇEKLER (do ru) VE GÖND. kay t EM R. HS BÜTÇE G DERLER HESABI (03.08) G DER YANSITMA HESABI ÖDENEKL G DERLER HESABI (01.01) GÖNDER LECEK BÜTÇE ÖDENEKLER Hs.(01.01) 3.000

78 Ödenek hesaplar n devir vermesi. 5018/20: Cari y lda kullan lmayan ödenekler y l sonunda iptal edilir. Ödenek hesaplar ndan 906-MDA Kullan lacak Ödenekler Hesab ve 907-MDA Ödenekler Hesab ndaki tüm ödenek hesaplar n dönem sonunda kapanmas gerekir. Muhasebe hatalar n, muhasebe kay tlar nda düzeltilmesi. Kay t yanl klar n düzeltilmesi / M BMY-459 Kurumsal, fonksiyonel ve finansman tipi s fland rma kodlar nda yap lan kay t hatalar n düzeltilmesi durumu hariç olmak üzere, yevmiye kay tlar nda meydana gelebilecek her türlü yanl k ancak muhasebe kayd yla düzeltilir

79 Kurumsal, Fonksiyonel ve Finansman Kodlar n kullan lmamas. Mahalli dareler Detayl Hesap Plan yla ilgili olarak çi leri Bakanl na (Mahalli dareler Genel Müdürlü ü) verilen görü te, 15-Stoklar, 16-Ön Ödemeler, 24-Mali Duran Varl klar, 25-Maddi Duran Varl klar, 26-Maddi Olmayan Duran Varl klar, 29-Di er Duran Varl klar, 32-Faaliyet Borçlar, 63- Gider Hesaplar, 83-Bütçe Gider Hesaplar, 90-Ödenek Hesaplar ve 92- Taahhüt Hesaplar hesap gruplar nda yer alan hesaplar ile 180-Gelecek Aylara Ait Giderler Hesab, 280-Gelecek Y llara Ait Giderler Hesab, 381-Gider Tahakkuklar Hesab ve 481-Gider Tahakkuklar Hesab na kay t yap rken yard mc hesap kodlar ile birlikte bütçe s fland rmas nda yer alan kurumsal, fonksiyonel ve finansman kodlar n da kullan lmas zorunlu tutulmu tur. Bu husus Mahalli dareler Detayl Hesap Plan n dipnotunda da ayr ca belirtilmi tir.

80 Ters bakiye hatalar (120, 150, 300, 320, 330, 360, 362, 900, 901) Aktif karakterli hesaplar ya borç bakiyesi verir ya da hiç bakiye vermez. Pasif karakterli hesaplar ise ya alacak bakiyesi verir yada hiç bakiye vermez. Kapan kay tlar ile aç kay tlar n birbirine uygun olmamas Kamu idarelerinde, kesin mizan düzenlendikten sonra yap lan kapan kayd n tam tersinin, izleyen mali y lba nda aç kayd olarak yap lmas gerekir.

81 YAPILAN D ER YANLI LIKLAR Mali raporlardaki tutarlar ile KBS deki tutarlar n birbirinden farkl olmas Hesap plan ndaki yard mc hesaplar n kullan lmamas yada do ru kullan lmamas. Mahalli dareler Detayl Hesap Planlar nda belirlenen yard mc hesaplar nda kod kullan lmas. Geçici ve Kesin Mizanda borç alacak e itli inin bulunmamas. Dönem sonu i lemlerinin yap lmamas (uzun vadeli hesaplar n k sa vadeli hesaplara aktar lmamas, 120-Gelirlerden Alacaklar Hesab n dönem sonu bakiyesinden tahsil edilemeyenlerin 121-Gelirlerden Takipli alacaklar Hesab na al nmamas gibi) Tahsil edilen idari para cezalar n bütçeye gelir kaydedilmesi gerekirken, emanete al nmas ve devam nda bir i lem yap lmamas. (Nedeni: Mevzuat n bilinmemesi.)

82 Verilen personel avanslar n (geçici ve sürekli görev yolluklar ) 161-Personel Avanslar Hesab yerine 160- Avanslar Hesab nda izlenmesi. 294-Elden Ç kar lacak Stoklar ve Maddi duran Varl klar Hesab ndaki tutarlar n Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli i Genel Tebli i nde belirtildi i gibi dönem sonunda tamam n amorti edilmemesi. KDV tevkifatlar n yap lmamas. (tevkif edilen vergiler 360-Ödenecek Vergi ve Fonlar Hesab na al nmal ) Tahsil edilen su depozitolar n 330-al nan Depozito ve Teminatlar Hesab na kaydedilmemesi. Faiz tahakkuk oldu u halde bunun için 381-Gider Tahakkuklar Hesab n kullan lmamas 500-Net De er Hesab n 01- lk Y l Denge Kayd yard mc hesab n y llar itibariyle de mesi.

83 570-Geçmi llar Olumlu Faaliyet Sonucu ile 580-Geçmi llar Olumsuz Faaliyet Sonucu Hesab n sadece 01 yard mc hesab nda kay t bulunmas, dönemler itibar yla aktarma kay tlar n yap lmamas. Ayn l içinde hem 590-Dönem Olumlu Faaliyetleri Sonuç Hesab n hem de 591-Dönem Olumsuz Faaliyetleri Sonuç Hesab n kullan lmas. 590-Dönem Olumlu Faaliyetleri Sonuç Hesab ile 591-Dönem Olumsuz Faaliyetleri Sonuç Hesab n bakiyelerinin izleyen y llarda ilgisine göre 570-Geçmi llar Olumlu Faaliyet Sonuçlar Hesab veya 580-Geçmi llar Olumsuz Faaliyet Sonuçlar Hesab hesaplara aktar lmas gerekirken bu i lemin y l sonunda yap lmas. 690-Faaliyet Sonuçlar Hesab na geçici mizandan sonra çal lmas gerekti i halde bu hesab n geçici mizanda bakiye vermesi.

84 TE EKKÜRLER.

MAHALL DARELERDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. info@omerdag.net

MAHALL DARELERDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. info@omerdag.net Slide 1 MAHALL DARELERDE DÖNEM SONU LEMLER (Belediyeler, il özel idareleri, ba l idareler ve mahalli idare birlikleri) Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman info@omerdag.net Slide 2 I. Geçici Mizandan Önce Yap

Detaylı

MERKEZ YÖNET M KAPSAMINDAK KAMU DARELER NDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. www.omerdag.net

MERKEZ YÖNET M KAPSAMINDAK KAMU DARELER NDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. www.omerdag.net MERKEZ YÖNET M KAPSAMINDAK KAMU DARELER NDE DÖNEM SONU LEMLER Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman I. Geçici Mizandan Önce Yap lacak lemler a) Faiz Tahakkuklar Dönen ve duran varl klar ana hesap grubu içindeki

Detaylı

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN Slide 1 DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN GENEL YÖNET M MUHASEBE YÖNETMEL GENEL TEBL (Say :1) (10.01.2008 tarihli ve 26752 say R.G.) Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman Slide 2 AMAÇ VE KAPSAM 5018 say Kanunun

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü. Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler.

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü. Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler. Sayıştay tarafından hazırlanan kamu idaresi raporları ile Bakanlığımıza

Detaylı

BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU 2015 YILI

BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU 2015 YILI BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU 2015 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU ustos 2016 NDEK LER 1. KAMU DARES N MAL YAPISI VE MAL TABLOLARI HAKKINDA B LG... 1 2. DENETLENEN KAMU DARES YÖNET N SORUMLULU

Detaylı

2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR

2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR 2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: Mali Tablolardan Bilanço yu tanımlayınız. SORU 2: Mali Tablolardan Gelir Tablosu

Detaylı

Avrupa Birliği i ve Diğer Uluslararası şılığıığı Alınan Hibelerin. Yönetmelik. Metin COŞKUN Devlet Muhasebe Uzmanı mcoskun5@muhasebat.gov.

Avrupa Birliği i ve Diğer Uluslararası şılığıığı Alınan Hibelerin. Yönetmelik. Metin COŞKUN Devlet Muhasebe Uzmanı mcoskun5@muhasebat.gov. Avrupa Birliği i ve Diğer Uluslararası Kuruluşlardan lardan Proje Karşı şılığıığı Alınan Hibelerin Harcanması ve Muhasebeleştirilmesine Đlişkin Yönetmelik Metin COŞKUN Devlet Muhasebe Uzmanı mcoskun5@muhasebat.gov.tr

Detaylı

BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU 2014 YILI

BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU 2014 YILI BANKACILIK DÜZENLEME VE DENETLEME KURUMU 2014 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU ustos 2015 NDEK LER 1. KAMU DARES N MAL YAPISI VE MAL TABLOLARI HAKKINDA B LG... 1 2. DENETLENEN KAMU DARES YÖNET N SORUMLULU

Detaylı

GÜMÜ HANE BELED YES 2013 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU

GÜMÜ HANE BELED YES 2013 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU GÜMÜ HANE BELED YES 2013 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU Eylül 2014 NDEK LER KAMU DARES N MAL YAPISI VE MAL TABLOLARI HAKKINDA B LG... 1 DENETLENEN KAMU DARES YÖNET N SORUMLULU U... 3 SAYI TAYIN SORUMLULU

Detaylı

Dış Proje Kredilerinin Dış Borç Kaydı, Bütçeleştirilmesi ve Muhasebeleştirilmesine İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik

Dış Proje Kredilerinin Dış Borç Kaydı, Bütçeleştirilmesi ve Muhasebeleştirilmesine İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik Dış Proje Kredilerinin Dış Borç Kaydı, Bütçeleştirilmesi ve Muhasebeleştirilmesine İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik,

Detaylı

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU 01.01.2016-31.12.2016 TARİHLERİ ARASI ASGARİ ÜCRETE UYGULANACAK DEVLET DESTEĞİ HAKKINDA BİLGİ NOTU EMİNE ERDEM MEVZUAT ANALİZ - ŞUBAT 2016 - İSTANBUL TİCARET ODASI 1 01.01.2016 31.12.2016 TARİHLERİ ARASI

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

www.aktifonline.net 2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.

www.aktifonline.net 2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12. www.aktifonline.net 2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00) SORU - 1 : PARS Ticaret Aġ nin 31.12.2013 tarihli geçici

Detaylı

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliğinden: Resmi Gazete Tarihi : 23/08/2008 Resmi Gazete Sayısı : 26976

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliğinden: Resmi Gazete Tarihi : 23/08/2008 Resmi Gazete Sayısı : 26976 CEZA MUHAKEMESİ KANUNU GEREĞİNCE GÖREVLENDİRİLEN MÜDAFİ VE VEKİLLER İÇİN BAROLARCA YAPILACAK CARİ GİDERLER İLE BU HİZMET İÇİN ÇALIŞTIRILACAK PERSONELE İLİŞKİN YÖNETMELİK 23 Ağustos 2008 tarihli ve 26976

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI ANTALYA SU VE ATIKSU İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK / 2013 [Metni yazın]

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI ANTALYA SU VE ATIKSU İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK / 2013 [Metni yazın] T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII ANTALYA SU VE ATIIKSU İİDARESİİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2012 YIILII DENETİİM RAPORU ARALIIK // 2013 [Metni yazın] T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

BANKA MUHASEBESİ 0 DÖNEN DEĞERLER HESAP GRUBU

BANKA MUHASEBESİ 0 DÖNEN DEĞERLER HESAP GRUBU BANKA MUHASEBESİ 0 DÖNEN DEĞERLER HESAP GRUBU 0 DÖNEN DEĞERLER Dönen değerler bilançonun aktifinde yer alan, likiditesi en yüksek varlık grubu olup bu hesap grubunda yer alan hesapların ortak özelliği

Detaylı

KARABÜK BELEDİYESİ 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU

KARABÜK BELEDİYESİ 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU KARABÜK BELEDİYESİ 2013 YILI SAYIŞTAY DENETİM RAPORU Eylül 2014 İÇİNDEKİLER KAMU İDARESİNİN MALİ YAPISI VE MALİ TABLOLARI HAKKINDA BİLGİ... 1 DENETLENEN KAMU İDARESİ YÖNETİMİNİN SORUMLULUĞU... 2 SAYIŞTAYIN

Detaylı

T.C. KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

T.C. KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Meclis Karar No: Meclis Karar Tarihi: T.C. KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları,

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları, ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- Bir Yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 58.

Detaylı

ENERJø PøYASASI DÜZENLEME KURUMU. 2013 YILI SAYIùTAY DENETøM RAPORU

ENERJø PøYASASI DÜZENLEME KURUMU. 2013 YILI SAYIùTAY DENETøM RAPORU ENERJø PøYASASI DÜZENLEME KURUMU 2013 YILI SAYIùTAY DENETøM RAPORU Eylül 2014 NDEK LER KAMU DARES N MAL YAPISI VE MAL TABLOLARI HAKKINDA B LG... 1 DENETLENEN KAMU DARES YÖNET N SORUMLULU U... 3 SAYI TAYIN

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

- Genel bütçe kapsam ndaki kamu idareleri taraf ndan, ayr nt l harcama program haz rlan r ve vize edilmek üzere Maliye Bakanl na (BÜMKO) gönderilir.

- Genel bütçe kapsam ndaki kamu idareleri taraf ndan, ayr nt l harcama program haz rlan r ve vize edilmek üzere Maliye Bakanl na (BÜMKO) gönderilir. OCAK - Maliye Bakanl nca (Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlü ü/bümko) merkezi yönetim bütçesiyle ilgili ayr nt l harcama ve finansman programlar n n haz rlanmas na ili kin usul ve esaslar n belirlendi

Detaylı

Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeli inde Özellikli lemler. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. info@omerdag.net

Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeli inde Özellikli lemler. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. info@omerdag.net Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeli inde Özellikli lemler Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman info@omerdag.net ALINAN ÇEKLER Mükellef (X), ad na tahakkuk ettirilmi olan vergi borcuna kar k 2.000.-TL tutar nda

Detaylı

ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70

ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70 stanbul, 17.08.2012 ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70 17.08.2012 tarih ve 28387 say l Resmi Gazete de yay mlanan 24 seri numaral ÖTVK

Detaylı

31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir)

31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir) 31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO VARLIKLAR Dipnot 31 Aralık 2011 31 Aralık 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12 ve 14 367.180.985 389.133.254 1- Kasa

Detaylı

MUHASEBE SÜRECİ. Dönem Başındaki İşlemler. Dönem İçinde Yapılan İşlemler. Dönem Sonunda Yapılan İşlemler

MUHASEBE SÜRECİ. Dönem Başındaki İşlemler. Dönem İçinde Yapılan İşlemler. Dönem Sonunda Yapılan İşlemler ENVANTER VE BİLANÇO MUHASEBE SÜRECİ Dönem Başındaki İşlemler Dönem İçinde Yapılan İşlemler Dönem Sonunda Yapılan İşlemler Genel Geçici Mizanın Düzenlenmesi Dönem Sonu Envanterinin Çıkarılması Dönem Sonu

Detaylı

AYLIKLARIN BANKA ARACILI IYLA ÖDENMES HAKKINDA GENEL TEBL

AYLIKLARIN BANKA ARACILI IYLA ÖDENMES HAKKINDA GENEL TEBL AYLIKLARIN BANKA ARACILI IYLA ÖDENMES HAKKINDA GENEL TEBL (SIRA NO: 1) NC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebli in amac, merkezi yönetim kapsam nda yer alan kamu idarelerinde

Detaylı

Politika Notu. Yönetişim Etütleri Programı. Ekim 2005. Özelleştirme Gelirlerinin Kullanımı

Politika Notu. Yönetişim Etütleri Programı. Ekim 2005. Özelleştirme Gelirlerinin Kullanımı e c o n o m i c p o l i c y r e s e a r c h i n s t i t u t e ekonomipolitikalarıaraştırmaenstitüsü Politika Notu Ekim 2005 Özelleştirme Gelirlerinin Kullanımı Yönetişim Etütleri Programı uğur mumcu caddesi

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2012 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar 1 Ocak - 30 Eylül 2012 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar Varlıklar geçmiş Dipnot 30 Eylül 2012 31 Aralık 2011

Detaylı

KONYA SELÇUKLU BELED YES 2013 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU

KONYA SELÇUKLU BELED YES 2013 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU KONYA SELÇUKLU BELED YES 2013 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU Eylül 2014 NDEK LER KAMU DARES N MAL YAPISI VE MAL TABLOLARI HAKKINDA B LG... 1 DENETLENEN KAMU DARES YÖNET N SORUMLULU U... 4 SAYI TAYIN SORUMLULU

Detaylı

ASHOKA VAKFI 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU

ASHOKA VAKFI 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VE BAĞIMSIZ DENETÇİ RAPORU 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO Aktifler 31 Aralık 2014 Dönen varlıklar Hazır değerler 740.363 Bankalar

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne Muhasebe Müdürlüğü ne SİRKÜ : 2003/10 KAYSERİ Konu : 1- Finansal Kiralama İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi 04.08.2003 2- Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş ve Ana Sözleşme Değ. İşl. İlişkin Esaslar

Detaylı

BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER

BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER Kuruluşlar bütçe hazırlık çalışmalarında bu bölümde örnekleri yer alan formları, aşağıda belirtilen bilgi ve açıklamalar doğrultusunda

Detaylı

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI TABLO IV- MUHASEBE KAYITLARINDAN ÇIKARILACAK ALACAKLAR 1. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106 ncı maddesi gereğince; 1.1. 213 sayılı Vergi

Detaylı

2014 YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ Açıklama

2014 YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ Açıklama OCAK Kamu İdaresi Hesaplarının Sayıştay'a verilmesi (Muhasebe i ile Muhasebe Yetkililerinin Bildirilmesi Hakkında Usul ve Esaslar gereğince hesap dönemi başında verilecek bilgiler bildirilir.) (17.12.2011

Detaylı

(07/02/2009 tarihli ve 27134 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.)

(07/02/2009 tarihli ve 27134 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.) Maliye Bakanlığından: (07/02/2009 tarihli ve 27134 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.) 2009 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA TEBLİĞİ (SIRA NO: 7) Bilindiği üzere, 5828 sayılı 2009 Yılı Merkezi Yönetim

Detaylı

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 NAKİT SERMAYE ARTIŞLARINDA İNDİRİM UYGULAMASI Kurumlar Vergisi Kanunu nun Diğer İndirimler başlıklı 10. Maddesine eklenen (ı) bendi hükmü ile; finans, bankacılık ve sigortacılık

Detaylı

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin Mart-Nisan 2008 tarihli 49. say nda yay nlanm r.

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin Mart-Nisan 2008 tarihli 49. say nda yay nlanm r. 2008 YILI NDA AMORT SMAN UYGULAMASI NASIL YAPILACAK Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman info@omerdag.net 1.G Bilindi i üzere tahakkuk esasl muhasebenin uygulamaya girmesiyle birlikte önem ta yan hususlardan

Detaylı

Bu rapor, 6085 say Say tay Kanunu uyar nca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu

Bu rapor, 6085 say Say tay Kanunu uyar nca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu T..C.. SAYII TAY BA KANLII II HATAY L ÖZEL DARES 22001122.YIILII DENET M RAPPORU ARALIK 2013 T.C. SAYI TAY BA KANLI I 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Resmi Gazete Tarihi: 25.12.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28862 ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Türkiye Cumhuriyet

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNERGE 10 BÜTÇE YÖNERGESİ T E T A Ş TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNERGESİ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET

Detaylı

30 EYLÜL 2010 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (*) (Para Birimi - Türk Lirası (TL)) VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar

30 EYLÜL 2010 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (*) (Para Birimi - Türk Lirası (TL)) VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar (Para Birimi - Türk Lirası (TL)) VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Dipnot Denetimden Geçmemiş Denetimden Geçmiş A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12 165.631.605 121.912.642 1- Kasa 2.12, 14 1.086 370 2-

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU Kanun Numarası : 2547 Kabul Tarihi : 4/11/1981 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 6/11/1981 Sayı : 17506 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 21 Sayfa : 3 * * * Bu Kanunun yürürlükte

Detaylı

KURUL GÖRÜ Ü. TFRS 2 Hisse Bazl Ödemeler. Görü ü Talep Eden Kurum : Güreli Yeminli Mali Mü avirlik ve Ba ms z Denetim Hizmetleri A..

KURUL GÖRÜ Ü. TFRS 2 Hisse Bazl Ödemeler. Görü ü Talep Eden Kurum : Güreli Yeminli Mali Mü avirlik ve Ba ms z Denetim Hizmetleri A.. KURUL GÖRÜ Ü TFRS 2 Hisse Bazl Ödemeler Görü ü Talep Eden Kurum : Güreli Yeminli Mali Mü avirlik ve Ba ms z Denetim Hizmetleri A.. Kurul Toplant Tarihi : 18/10/2011 li kili Standart(lar) : TFRS 2, TFRS

Detaylı

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ AKTİF PASİF 2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBESİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 26 TEMMUZ 2015 PAZAR 09:00 12:00 (X) ANONİM ŞİRKETİ' nin 31.12.2013 BİLANÇOSU 100 KASA 15,900.00

Detaylı

NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012

NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012 VERG S RKÜLER NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012 KONU 5 Seri No lu Kurumlar Vergisi Genel Tebli i Resmi Gazete de Yay nlanm r. 19.01.2012 tarih ve 28178 say Resmi Gazete de yay mlanan 5 Seri No'lu Kurumlar

Detaylı

TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.01.2012 31.08.2012 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU

TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.01.2012 31.08.2012 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU TÜRKİYE BUZ PATENİ FEDERASYONU 01.01.2012 31.08.2012 TARİHLERİ ARASI DENETİM KURULU RAPORU Türkiye Buz Pateni Federasyonu Denetim Kurulu 01.01.2012-31.08.2012 dönemine ait raporunu hazırlamak üzere 26

Detaylı

6 Nisan 2011 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27897 YÖNETMELİK

6 Nisan 2011 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27897 YÖNETMELİK 6 Nisan 2011 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27897 YÖNETMELİK İçişleri Bakanlığından: KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU HÜKÜMLERİ GEREĞİNCE UYGULANAN İDARİ PARA CEZALARININ TAHSİLİNDE VE TAKİBİNDE UYGULANACAK USUL

Detaylı

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 SİRKÜ : 2016/09 KAYSERİ Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 04.03.2016 tarih ve 29643 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi 1 Seri No.lu Genel Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Dipnot Bağımsız (31/03/2015) (31/12/2014) A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 793.766.217 819.757.469 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 617.053.844 623.405.482

Detaylı

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi -Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi -Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not Dönem I Cari Varlıklar (30/09/2008) A Nakit Ve Nakit Benzeri

Detaylı

MALĠ HĠZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ

MALĠ HĠZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ Görev ve Yetki Tanımları MALĠ HĠZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ Çeşme Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü; Çeşme Belediye Başkanlığı nın amaçları, prensip ve politikaları ile bağlı bulunulan ilgili mevzuat

Detaylı

VARLIKLAR 01 Ocak 2010 01 Ocak 2009 30 Eylül 2010 30 Eylül 2010

VARLIKLAR 01 Ocak 2010 01 Ocak 2009 30 Eylül 2010 30 Eylül 2010 CARDİF SİGORTA A.Ş. VARLIKLAR 01.01.2010-30.09.2010 DÖNEMİ BİLANÇOSU 30 Eylül 2010 30 Eylül 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 18.743.519,30 8.951.613,03 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler

Detaylı

ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi. 1 Ocak- 30 Eylül 2009 ara hesap dönemine ait özet finansal tablolar

ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi. 1 Ocak- 30 Eylül 2009 ara hesap dönemine ait özet finansal tablolar ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi 1 Ocak- 2009 ara hesap dönemine ait özet finansal tablolar İçindekiler Sayfa Özet bilanço 1 Özet kapsamlı gelir tablosu 2 Özkaynak değişim tablosu 3 Nakit akım tablosu

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

17.04.2006 / 84 KANUNİ FAZİ ORANLARI VE TERKİN EDİLECEK DEVLET ALACAKLARI 01.01.2006 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE YENİDEN BELİRLENMİŞTİR

17.04.2006 / 84 KANUNİ FAZİ ORANLARI VE TERKİN EDİLECEK DEVLET ALACAKLARI 01.01.2006 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE YENİDEN BELİRLENMİŞTİR 17.04.2006 / 84 KANUNİ FAZİ ORANLARI VE TERKİN EDİLECEK DEVLET ALACAKLARI 01.01.2006 TARİHİNDEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE YENİDEN BELİRLENMİŞTİR Maliye Bakanlığınca çıkarılan ve 15/04/2006 tarih ve 26140 sayılı

Detaylı

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9))

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9)) Sirküler 2016 / 019 Referansımız: 0259 / 2016/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 29157 10 Fax: +90 (212) 24146 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 08.03.2016 Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) Sayı : 90792880-155.15[2013/2901]-889 02/09/2015 Konu : TÜBİTAK tarafından desteklenen

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesislerinin kuruluşu ile çalışma usul

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sokak No:4 80700 1. Levent / İSTANBUL Tel: (0212) 281 29 29 Fax: (0212) 280 01 80 www. pozitifdenetim.com

Levent Cad. Tekirler Sokak No:4 80700 1. Levent / İSTANBUL Tel: (0212) 281 29 29 Fax: (0212) 280 01 80 www. pozitifdenetim.com SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 75 İST,27.09.2004 ÖZET: YENİ TÜRK LİRASI KULLANIMINDA ÖZEL KESİM MUHASEBE SİSTEMİNE İLİŞKİN OLARAK İŞLETMELER TARAFINDAN UYULACAK ESASLAR HAKKINDA I. YENİ TÜRK LİRASI İLE İLGİLİ

Detaylı

KARAMAN L ÖZEL DARES 2013 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU

KARAMAN L ÖZEL DARES 2013 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU KARAMAN L ÖZEL DARES 2013 YILI SAYI TAY DENET M RAPORU Eylül 2014 NDEK LER KAMU DARES N MAL YAPISI VE MAL TABLOLARI HAKKINDA B LG... 1 DENETLENEN KAMU DARES YÖNET N SORUMLULU U... 3 SAYI TAYIN SORUMLULU

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 HAZİRAN 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 30 HAZİRAN 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU MALİ TABLOLAR 1 OCAK 2006 30 HAZİRAN 2006 DÖNEMİNE AİT BAĞIMSIZ SINIRLI DENETİM RAPORU 1. Oyak Emeklilik A.Ş. Gruplara Yönelik Esnek Emeklilik Yatırım Fonu'nun

Detaylı

SAYI: 2012/11 Ankara,14/12/2012 KONU: Kur Farklarının KDV Karşısındaki Durumu Hk. SİRKÜLER

SAYI: 2012/11 Ankara,14/12/2012 KONU: Kur Farklarının KDV Karşısındaki Durumu Hk. SİRKÜLER MASTER VERGİ DANIŞMANLIĞI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SAYI: 2012/11 Ankara,14/12/2012 KONU: Kur Farklarının KDV Karşısındaki Durumu Hk. SİRKÜLER Döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılan

Detaylı

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar Maliye Bakanl ndan: Mali Suçlar Ara t rma Kurulu Genel Tebli i (S ra No: 5) (Resmi Gazete nin 9 Nisan 2008 tarih ve 26842 say l nüshas nda yay mlanm t r) 1. Konu 9/1/2008 tarihli ve 26751 say l Resmî Gazete

Detaylı

GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014

GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014 GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014 İlgili Birim Konu girdi. : Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük, Mali İşler/Muhasebe : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması nı içeren torba Kanun

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak RESMÎ GAZETE 5 Nisan 2016 Sayı : 29675 ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Nisan 0 SALI Resmî Gazete Sayı : 97 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE () Bu Tebliğin

Detaylı

Yönetmelik. Karar Say : 2005/8844

Yönetmelik. Karar Say : 2005/8844 Yönetmelik R.G. Tarihi/Say : 08-06-2005/25839 Karar Say : 2005/8844 Ekli Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeli i nin yürürlü e konulmas ; Maliye Bakanl n n 29/3/2005 tarihli ve 6243 say yaz üzerine, 5018 say

Detaylı

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK 28 Kasım 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 1/9/2012 tarihli ve 28398 sayılı Resmî

Detaylı

28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016

28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. KURUL KARARI. Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016 28 Mayıs 2016 tarihli ve 29725 sayılı Resmî Gazetede yayınlanmıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : KURUL KARARI Karar No : 6282-3 Karar Tarihi : 13/05/2016 Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun

Detaylı

TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI

TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI 01.07.2008/105 TMSF YE GEÇEN KIYI BANKALARINDAN ELDE EDĐLEN FAĐZ GELĐRLERĐNĐN VERGĐLENDĐRĐLMESĐYLE ĐLGĐLĐ TEBLĐĞ YAYIMLANDI ÖZET : TMSF ye geçen bazı kıyı (offshore) bankalarında mevduat hesabı bulunan

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1. Birinci Bölüm İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİYLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1. Birinci Bölüm İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİYLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR İÇİNDEKİLER Giriş... 1 Birinci Bölüm İNŞAAT VE ONARIM İŞLERİYLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR 1. Temel Kavramlar... 5 1.1. İnşa ve İnşaat... 5 1.2. Yapı... 6 1.3. Bina... 6 1.4. Onarım... 6 1.5. Hakediş ve

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 1 SUNUŞ Orman Genel Müdürlüğü 5436 sayılı Kanunla değişik 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekinde yer alan I

Detaylı

Madde 3- Bu Esaslar, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 8 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Madde 3- Bu Esaslar, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 8 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhalesi Yapılacak Olan Hizmet Alımlarına İlişkin Fiyat Farkı Hesabında Uygulanacak Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar (Değişikliklerin İşlenmiş Hali) R.G.

Detaylı

T.C. VAN ĐL ÖZEL ĐDARESĐ Đl Genel Meclisi

T.C. VAN ĐL ÖZEL ĐDARESĐ Đl Genel Meclisi T.C. VAN ĐL ÖZEL ĐDARESĐ Đl Genel Meclisi Dönem : 2008 Konu : Öneri Toplantı : Nisan Karar Sayısı : 45 Birleşim : 04/04/2008 Karar Tarihi : 04/04/2008 Đl Genel Meclisinin Ocak 2008 tarihli toplantısında

Detaylı

2014 Yılı Muhasebe Müdürlüğü Operasyonel Planı

2014 Yılı Muhasebe Müdürlüğü Operasyonel Planı 2014 Yılı Muhasebe Müdürlüğü Operasyonel Planı Stratejik Hedefler Performans Hedefi Faaliyetler/Projeler Sabit Maliyetler Alt Faaliyetler Devlet muhasebe sisteminin milletlerarası standartlara uyum derecesi

Detaylı

Aktay Turizm Yatırımları ve İşletmeleri Anonim Şirketi

Aktay Turizm Yatırımları ve İşletmeleri Anonim Şirketi Aktay Turizm Yatırımları ve İşletmeleri Anonim Şirketi tarihi itibariyle konsolide olmayan finansal durum tablosu, gelir tablosu ve seçilmiş notlar tarihli ara dönem finansal durum tablosu Varlıklar Dipnot

Detaylı

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir.

EK-1. bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi şartıyla bu alacaklara bağlı faizlerin tahsilinden vazgeçilir. EK-1 Madde 17 fıkra 9: a) 12/4/1990 tarihli ve 3624 sayılı Kanun kapsamında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 31/12/2010 tarihinden önce

Detaylı

Anadolu Hayat Emeklilik Anonim Şirketi

Anadolu Hayat Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2016 Tarihinde Sona Eren Üç Aylık Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide Olmayan Finansal Tablolar ve Dipnotlar 28 Nisan 2016 Bu rapor 92 sayfa konsolide olmayan finansal tablo ve dipnotlarından oluşmaktadır.

Detaylı

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689 1 278 SERĐ NO'LU GELĐR VERGĐSĐ GENEL TEBLĐĞĐ Resmi Gazete Sayısı 27800 (6. Mükerrer) Resmi Gazete Tarihi 29/12/2010 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve

Detaylı

DEMĐR HAYAT SĐGORTA A.Ş. 31 MART 2009 TARĐHLĐ BĐLANÇOSU (YTL.)

DEMĐR HAYAT SĐGORTA A.Ş. 31 MART 2009 TARĐHLĐ BĐLANÇOSU (YTL.) DEMĐR HAYAT SĐGORTA A.Ş. 31 MART 2009 TARĐHLĐ BĐLANÇOSU (YTL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 32,708,356.67 1- Kasa 1,512.29 2- Alınan Çekler

Detaylı

TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU

TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU Türkiye Satranç Federasyonu Denetleme Kurulu 01.10.2010-31.12.2010 dönemine ait raporunu hazırlamak üzere 26.03.2011 tarihinde Federasyon merkezinde toplanmıştır. Türkiye Satranç Federasyonu nun 01.10.2010-31.12.2010

Detaylı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı 23.12.2008 tarih ve 27089 no.lu Resmi Gazete de yayınlanan 270 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan

Detaylı

MİZAN (Ana Hesap Bazında) 900.548,34 420.940.775,53 133.143.672,66 1.060.944,23 730.381,91 892.506,07 94.219.628,47 26.219,75 436.818,21 959.

MİZAN (Ana Hesap Bazında) 900.548,34 420.940.775,53 133.143.672,66 1.060.944,23 730.381,91 892.506,07 94.219.628,47 26.219,75 436.818,21 959. MİZAN (Ana Bazında) // Tarihi itibariyle yapılan işlemleri kapsamaktadır. Kurum :. Ait Olduğu Ay : Bütçe Yılı : Adı B o r ç A l a c a k Borç Artığı Alacak Artığı KASA HESABI.,.,., BANKA HESABI..,..,..,

Detaylı

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU

SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ. 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU SELÇUK EZCA DEPOSU TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ 1 Ocak- 30 Eylül 2014 FAALİYET RAPORU İÇİNDEKİLER FAALİYET RAPORU 01.01.2014-30.09.2014... 1 FAALİYET KONUSU... 1 BAĞLI ORTAKLIK... 1 FİNANSAL RAPORLAMA

Detaylı

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 06.10.2008/160 ĐŞVERENLERE VERĐLEN DEVLET YARDIMI, TEŞVĐK VE DESTEKLERDE SOSYAL GÜVENLĐK KURUMUNDAN ALINACAK BORCU YOKTUR BELGESĐNĐN DÜZENLENMESĐNE ĐLĐŞKĐN USUL VE ESASLARA DAĐR TEBLĐĞ YAYIMLANDI ÖZET

Detaylı

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN HİZMET ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN HİZMET ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN HİZMET ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR RESMİ GAZETE SAYISI: 28751 RESMİ GAZETE TARİHİ: 31.08.2013 KARAR SAYISI: 2013/5215 KARAR TARİHİ:

Detaylı

2010 / 1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI ( 14 Mart 2010-Pazar 09:00-12:00)

2010 / 1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI ( 14 Mart 2010-Pazar 09:00-12:00) 2010 / 1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI ( 14 Mart 2010-Pazar 09:00-12:00) Soru 1: Aşağıdaki soruları kısaca cevaplandırınız. (10 puan) a. Bilanço esasına göre defter

Detaylı

MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ

MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ MALİ TABLOLAR VE MİZAN KONTROLÜ ÖZET: Muhasebe sistemi; karar, kontrol ve hesap verme süreçlerinin etkili çalışmasını sağlayacak şekilde kurulur ve yürütülür. Kamu hesapları ise, yönetim ve denetim yetkilileriyle

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

MİLLİ REASÜRANS TÜRK ANONİM ŞİRKETİ ( SİNGAPUR ŞUBESİ DAHİL ) 30.09.2008 AYRINTILI SOLO BİLANÇO VARLIKLAR

MİLLİ REASÜRANS TÜRK ANONİM ŞİRKETİ ( SİNGAPUR ŞUBESİ DAHİL ) 30.09.2008 AYRINTILI SOLO BİLANÇO VARLIKLAR VARLIKLAR I- Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 427.534.646,00 1- Kasa 30.723,61 2- Alınan Çekler 0,00 3- Bankalar 427.503.922,39 4- Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri (-) 5- Diğer Nakit Ve Nakit

Detaylı

FİBA SİGORTA A.Ş. BİLANÇO

FİBA SİGORTA A.Ş. BİLANÇO FİBA SİGORTA A.Ş. BİLANÇO VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 110,848,280 1- Kasa - 2- Alınan Çekler - 3- Bankalar 46,043,483 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri - 5- Diğer

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini.

KAMU İHALE KURULU KARARI. Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 : Elektrik ihtiyacının temini. Toplantı No : 2011/047 Gündem No : 2 Toplantıya Katılan Üye Sayısı : 7 Gündem Konusu : Elektrik ihtiyacının temini. Elektrik piyasası ve ilgili mevzuatındaki değişiklikler ve gelişmeler sonrasında, 4734

Detaylı

TAŞINIR MAL YÖNETMELĐĞĐ (SÜREÇ AKIM ŞEMASI)

TAŞINIR MAL YÖNETMELĐĞĐ (SÜREÇ AKIM ŞEMASI) 1 TAŞINIR MAL YÖNETMELĐĞĐ (SÜREÇ AKIM ŞEMASI) 2 TAŞINIR MAL YÖNETMELĐĞĐ Tanımlar Madde 4- Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;. f) Taşınır: Çeşitleri ile kod numaraları Yönetmeliğe ekli Taşınır Kod Listesinin

Detaylı

: Bilindiği üzere e-defter uygulaması Aralık 2014 de başlamıştır. Konu hakkında

: Bilindiği üzere e-defter uygulaması Aralık 2014 de başlamıştır. Konu hakkında SİRKÜLER TARİH : 25.03.2016 SAYI : 2016-03-5 KONU ÖZETİ : e-defter uygulama kılavuzu : Bilindiği üzere e-defter uygulaması Aralık 2014 de başlamıştır. Konu hakkında hukuki düzenlemeler yapılmış olmakla

Detaylı

4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE

4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE 4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO: 9) MADDE

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82 KONU: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Hakkında Kanun Yayımlandı. 6327 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı