HAZIRLAYANLAR VEDAT BÜKCÜ YMM-BAĞIMSIZ DENETÇĠ H.ENES KOÇ SMMM- BAĞIMSIZ DENETÇĠ. Ġstanbul,Ocak

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HAZIRLAYANLAR VEDAT BÜKCÜ YMM-BAĞIMSIZ DENETÇĠ H.ENES KOÇ SMMM- BAĞIMSIZ DENETÇĠ. Ġstanbul,Ocak 2014. www.senaymm.com.tr"

Transkript

1 HAZIRLAYANLAR VEDAT BÜKCÜ YMM-BAĞIMSIZ DENETÇĠ H.ENES KOÇ SMMM- BAĞIMSIZ DENETÇĠ Ġstanbul,Ocak 2014

2 1- GENEL OLARAK ĠNġAAT SEKTÖRÜ ĠnĢaat sektörü Türk ekonomisinde çok büyük paya sahiptir. Son yıllarda ekonominin lokomotif haline gelmiģtir. Bu sektör doğrudan ve dolaylı yoldan hemen hemen tüm sektörleri etkilemektedir. Diğer taraftan istihdam ağırlıklı olması nedeniyle de iģsizlik sorununun önlenmesinde ciddi katkıları bulunmaktadır.

3 GENEL ANLAMDA ĠNġAAT Malzeme ve iģçilik kullanmak suretiyle, meydana getirilen bir gayrimenkulün yapı kısmına iliģkin faaliyetlerin tümünü içerir

4 ĠNġAAT ĠġĠNDE MALĠYET UNSURLARI Arsa tedariki, Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılması ve arsanın tesviyesi için yapılan harcamalar, ĠnĢaatla ilgili her türlü malzeme giderleri, iģçi ve memurların ücretleri, ĠnĢaat iģi ile ilgili vergi, resim, harç ve benzeri ödemeler, ĠnĢaat iģi ile birlikte baģka iģlerin veya birden fazla iģin bir arada yapılması halinde, genel idare ve genel üretim giderlerinden ilgili inģaata düģen paylar, finansman giderleri Amortisman giderleri, (kullanılan makine ve taģıtlara ait) ĠnĢaat iģi ile ilgili olarak ödenen tazminatlar (kıdem, ihbar ve sözleģmeden doğan cezalar dahil)

5 VUK'nun 269. maddesine göre iktisadi iģletmelere ait gayrimenkuller maliyet bedeli ile değerlenir. Gayrimenkullerde maliyet bedeline "satın alma bedeli"nden baģka, mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden mütevellit giderlerin de ilave edilmesi gerektiği belirtilmiģtir. Kanunu'nun 271. maddesinde ise, inģa edilen binalarda inģa ve imal giderleri satın alma bedeli yerine geçer denilmiģtir.

6 ĠNġAAT ĠġLERĠNĠN SINIFLANDIRILMASI ÖZEL ĠNġAAT ĠġLERĠ TAAHHÜT ŞEKLİNDEKİ İNŞAATLAR YATIRIMA YÖNELİK İNŞAAT İŞLERİ SatıĢ Amaçlı ġahsi Kullanım Amaçlı Yurt Ġçi Yurt DıĢı Kullanım Amaçlı Kiralama Amaçlı Yıllara Sari Olan Olmayan

7 ÖZEL ĠNġAATTA YAPILACAK ARSANIN MÜTEAHHĠT AÇISINDAN DURUMU ARSANIN DURUMU MÜTEAHHĠT ARSA SAHĠBĠ MÜTEAHHĠT ARSA SAHĠBĠ DEĞĠL KAT KARġILIĞI HASILAT PAYLAġIMI

8 tarihinden önce net kullanım alanı 150 m 2 nin altındaki konutların teslimi KDV Kanunu nun 28 md. % 1, net kullanım alanı 150 m 2 nin üstünde olan konutların tesliminde KDV oranı % 18 olarak hesaplanmaktaydı. Bakanlar Kurulu tarihinden sonra alınan yapı ruhsatlarına istinaden net kullanım alanı 150 m 2 nin altında olan konutların; BüyükĢehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükģehirlerde (16/5/2012 tarihli 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç),

9 Lüks veya birinci sınıf inģaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inģaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu nun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri; TL arası vergi değeri %1 KDV oranı TL arası vergi değeri %8 KDV oranı 1000-TL üstünde vergi değeri %18 KDV oranı hesaplanacaktır.

10 ARSA KARġILIĞINDA DAĠRE, KAT VEYA DÜKKAN YAPIMI ĠnĢaat yapımını üstlenen müteahhit baģkalarına ait arsa üzerine inģa edilecek daire, kat veya dükkanlardan bir bölümünü arsa payı karģılığı arsa sahibine teslimi taahhüt eder. Türkiye de son yıllarda finansman maliyetleri yönüyle tercih edilen bir yoldur. Bu konuda müteahhit boģ veya üzerinde mevcut binayı yıkmak suretiyle arsa üzerine belirlenen proje ve mahal listesine uygun olarak inģaatı yapmayı üstlenir. Arsa sahibi ile müteahhit arasındaki bu akdin yazılı ve aģağıdaki hususları içerecek Ģekilde hazırlanması ileride doğabilecek problemleri en baģtan önlemiģ olur.

11 1 Arsanın müteahhide teslim Ģekli ve süresi 2 - Arsa üzerine inģa edilecek daire, kat veya dükkanların özelliklerinin belirlenmesi 3 - Proje, imar durumlarının, vergi, resim, harçların ödeme Ģeklinin belirlenmesi 4 - Arsa karģılığında verilecek daire, kat veya dükkanların (bağımsız bölümlerin) belirlenmesi 5 - ĠnĢaat teslim süresinin belirlenmesi 6 - Kat irtifakı ve kat mülkiyetinin kurulması iģlemlerinin belirlenmesi

12 7 - Müteahhide kalacak bağımsız bölümlerin satıģ yetkilerinin alınması ve tapuya Ģerh edilmesi yetkisinin belirlenmesi 8 Mücbir sebeplerin belirlenmesi 9 - Cezai Ģartların belirlenmesi Bu sözleģmelerin noter aracılığı ile yapılması gerek hukuki iģlemlerde gerekse tapu iģlemlerinde kolaylık sağlayacaktır.

13 *Müteahhidin arsa karģılığı konut, iģyeri gibi bağımsız birimleri arsa sahibine teslimiyle gerçekleģmektedir. Bu tarih itibariyle arsa açısından da vergiyi doğuran olay vuku bulmaktadır. TaĢınmazda teslim kural olarak tapuya tescil ile gerçekleģmekle birlikte, tapuya tescilden önce bağımsız birimlerin alıcının tasarrufuna terk edilmesi durumunda da vergiyi doğuran olay gerçekleģmektedir. * Dolayısıyla, arsa sahibinin arsa tesliminin ticari nitelikli olması durumunda arsa için, müteahhidin ise arsa sahibine teslim ettiği bağımsız birimler için, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarih itibariyle eş zamanlı olarak fatura düzenlemesi gerekmektedir. (30 No.lu KDV Genel Tebliği, 60 No.lu KDV Sirküleri)

14 - Arsanın bir iktisadi iģletmeye dahil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi halinde, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, müteahhide yapılan bu arsa teslimi nedeniyle düzenlenecek faturada arsa karģılığı alınan bağımsız birimlerin emsal bedeli (arsa payı dahil) üzerinden genel oranda KDV hesaplanması gerekmektedir. - Arsa sahibinin, gerçek usulde mükellefiyetini gerektirmeyecek Ģekilde arızi faaliyet olarak arsasını bağımsız birimler karģılığında müteahhide tesliminde KDV uygulanmayacaktır.

15 1- Değer ArtıĢı Kazancı 2- Ticari Kazanç ÜÇ FARKLI YAKLAġIM 1- Arsa payı karģılığı edinilen bağımsız bölümün yeni bir iktisap olduğu 2- Arsanın Ģekil değiģtirmesi görüģü (Servetin değerlendirilmesi) Arsanın alındığı tarih iktisap tarihi kabul edilmekte. 3- Trampa iki ayrı teslim

16 Bir iktisadi iģletmeye dahil olan veya konut alım-satımını mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürenlerce yapılan net alanı 150 m2 ye kadar olan konut teslimleri % 1 KDV ye tabidir. Gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından doğrudan yapılan veya iktisadi bir iģletmeye dahil olmayan konut teslimleri ise KDV ye tabi değildir. Ancak, bu konutların icra veya müzayede yoluyla satıģı KDV ye tabidir.

17 Net alan ( faydalı alanı ) tanımı 30 No.lu KDV Genel Tebliğinde yapılmıģtır Net Alan, konut içerisinde duvarlar arasında kalan temiz alanı ifade eder. 150 m 2 lik net alanın hesabında, her bağımsız birim ayrı ayrı dikkate alınmaktadır. Balkon, kömürlük, garaj, asansör boģluğu vb. yerler konutlardan ayrı olarak kullanılamayacağından, bu yerler de 150 m 2 lik net alanın hesabında gözönünde tutulacaktır.

18 Samanlık, ahır, odunluk, ekmek fırını gibi yerler ise net alanın tespitinde dikkate alınmayacaktır. Bodrumlarda konut baģına bir adet, konutun bulunduğu bina dıģında konut baģına 4 m2 den büyük olmamak üzere yapılan kömürlük veya depo; kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı veya kalorifer dairesi, müģterek hizmete ayrılan depo çamaģırlık faydalı alan dıģındadır. Balkon ve terasların 2 m 2 den fazlası net alan hesaplamasında dikkate alınır.

19 Bina içindeki garajlar ile bina dıģında konut baģına 18 m 2 den büyük olmamak üzere yapılan garajlar faydalı alan dıģındadır. Maliye Bakanlığı verdiği bir özelgede, bloklar arası mesafeler içindeki sosyal alanlar altında kalan otoparkların bina içerisinde yapılan garaj olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirmiģtir (MB.nin 30/06/2011 tarihli ve sayılı özelgesi). Ġki katlı bir evin iki katı da ayrı ayrı kullanılabilecek yapıda ise, 150 m 2 lik net alanın hesabında her kat ayrı ayrı, her iki kat birbirini tamamlayıcı ve birbirine bağlı ise 150 m2 lik net alanın hesabında (dubleks dairelerde olduğu gibi) iki katın toplam alanı dikkate alınacaktır.

20 Bahçeli konut satıģlarında 150 m2 lik alanın hesabında bahçe göz önünde bulundurulmayacak, konutun bağımsız olarak kullanılmaya esas her bir bölümü tek baģına dikkate alınacaktır. Konutu çevreleyen arsa ve arazi, bu konutla birlikte değerlendirilecek ve konutun tabi olduğu oranda KDV ye tabi olacaktır. Konutla birlikte değerlendirilecek arsa ve arazinin büyüklüğü ise mahalli örf ve adete göre tespit edilecektir. Tapu sicilinde bahçeli ev, bahçeli konut gibi ibarelerle kayıtlı taģınmazların üzerinde fiilen ve kullanılabilir halde konut bulunmaması halinde, bu taģınmazlar arsa veya arazi sayılmak suretiyle genel oranda (%18) KDV ye tabi tutulması gerekmektedir. TaĢınmaz teslimlerinde teslime konu taģınmazın iģlem tarihi itibariyle geçerli fiili durumunun dikkate alınması gerekmektedir. Örneğin, tapu sicilinde 120 m² kargir ev olarak kayıtlı bulunan kullanılamaz haldeki taģınmazın açık artırma yoluyla satıģı, konut satıģı değil, arsa satıģı olarak değerlendirilecektir.

21 Gerçekte bir konut olmasına karģın faturada veya tapuda birden fazla konut olarak gösterilen evlere ikiz evler denilmektedir. Tapuda iki ayrı ev olarak gösterilen ancak gerçekte tek ev olan ikiz evlerin teslimlerinde, net alanı 150 m2 yi geçip geçmediğine bakılmalı, 150 m2 nin altında ise % 1, 150 m2 ve üzerinde ise % 18 KDV uygulanmalıdır. Net alanı 150 m2 yi aģan konut teslimleri % 18 KDV ye tabidir. 3 Temmuz 2009 öncesi ruhsat alan konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimleri metrekare sınırlaması olmaksızın KDV den istisnadır. 3 Temmuz 2009 tarihinden itibaren bina inģaat ruhsatını almıģ konut yapı kooperatiflerinin üyelerine yapacakları konut teslimleri, söz konusu konutlar için belirlenen oranlarda KDV ye tabi tutulacaktır.

22 KDV Kanununun 17/4-p maddesine göre, Hazinece yapılan taģınmaz teslimleri ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi iģlemleri KDV den müstesnadır. Hazine ibaresi, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I) sayılı cetvelde yer alan kurum ve kuruluģları kapsamaktadır. KDV Kanununun 17/4-r maddesine göre, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan taģınmazların satıģı suretiyle gerçekleģen devir ve teslimler KDV den müstesnadır. Ġstisna hükmü, istisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taģınmaz teslimleri için geçerli olmadığından, taģınmazların ticaretini yapan kurumlar ile mülkiyetlerindeki taģınmazları ticari bir organizasyon içinde satan belediyeler ve il özel idarelerinin bu istisnadan faydalanmaları mümkün değildir.

23 Emsal Bedel YaklaĢımı ( 30 No.lu KDV Tebliği, 60 No.lu KDV Sirkülerinde bahsedilmektedir.) KDV Kanunun 27/3 maddesi ; emsal bedeli ve emsal ücreti Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tespit olunur. Vergi Usul Kanunun Ortalama SatıĢ fiyatı 2- Maliyet bedeli esası, konutun maliyet bedeli bilinir veya çıkarılması mümkün olursa, bu takdirde mükellef bu maliyet bedeline, toptan satıģlar için % 5, perakende satıģlar için % 10 ilave etmek suretiyle emsal bedelini bizzat belli eder. Vergi Usul Kanunun 267 /3 md takdir komisyonunca takdir yolu ile belli edilir.

24 1- Arsa payının müteahhide devir bedeli, devredilen arsa karģılığında müteahhitten alınan bağımsız bölümlerin değeridir. 2- Arsanın devir bedeli, arsanın müteahhide devir tarihindeki emsal bedelidir. Emsal bedeli (arsa payı dahil) üzerinden hesaplanması gerekir. (60 No.lu KDV Sirküleri) 3- Arsanın maliyet bedeli, müteahhit tarafından arsa karģılığında arsa sahibine teslim edilen gayrimenkulün inģaatı için yapılan harcamalar ile arsa payı dahil toplam bedeldir.

25 Konut veya iģ yerlerinin henüz inģaat devam ederken hatta temel bile atılmadan önce arsa üzerine kat irtifakı kurularak satılmasına kat irtifaklı taģınmaz satıģı denilmektedir. Müteahhitlerin kendi namlarına yapıp sattıkları konut ve iģ yerleri imal edilen emtia niteliğindedir. Henüz tamamlanmayan konut ve iģyerlerinin temelden veya inģaat devam ederken arsa payı üzerinde kat irtifakı kurularak satılması iģlemi, tamamlanmıģ fiilen ve fiziken teslim edilebilecek bir konut veya iģyeri bulunmaması nedeniyle konut veya iģyeri satıģı olarak değerlendirilemez.

26 Bu Ģekilde yapılan satıģlar karģılığında tahsil edilen bedellerin, ileride teslim edilecek konut veya iģ yerleri için alınan avans olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu bedellerin, konut veya iģyeri satıģ bedeli olarak kabulü mümkün bulunmamaktadır. Kaldı ki, maliyetler de henüz belli değildir. ĠnĢaata baģlamadan veya inģaat devam ederken yapılan satıģlarda vergiyi doğuran olay, müteahhidin konut veya iģyerini tamamlayarak bunların tasarruf hakkını alıcılara devretmesi anında meydana gelir. ĠnĢaatın tamamlandığı tarih ise, bina iskan ruhsatının alındığı tarihtir

27 Arsa üzerine kat irtifakı kurularak yapılan bu satıģlar nedeniyle alınan bedellerin GVK ve KVK yönünden avans olarak değerlendirilmesi ve inģaatın tamamlanıp anahtar teslimi yapılan yılın satıģ hasılatı olarak dikkate alınması gerekir. Bu satıģlarda satıģ tarihinde henüz bir konut veya iģyeri teslimi söz konusu olmadığından ve alınan bedeller avans niteliği taģıdığından, fatura düzenlenmesine ve KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

28 KDV mükellefi kiģi ya da Ģirketlerin satma amacı gütmeksizin kendi ihtiyaçlarını karģılamak üzere konut ve/veya iģyeri inģa etmeleri iģlemi KDV ye tabi değildir. Çünkü, ortada KDV yi doğuran bir olay bulunmamaktadır. ĠnĢa edilen daire ve iģyerlerinin inģaatın bitiminde aktifleģtirilmesi iģlemi de KDV ye tabi değildir. ĠnĢa edilen bu konut ve/veya iģyerlerinin inģaası nedeniyle yüklenilen KDV ler, ilgili dönemlerde indirim konusu yapılacaktır.

29 Vergi mükellefiyeti bulunmayan özel Ģahısların kendi arsası üzerine inģa ettikleri konut ve/veya iģyerlerinin teslimini ticari bir organizasyon çerçevesinde aynı yılda ve birbirini izleyen yıllarda birden fazla yapmaları halinde, bu teslimler KDV ye tabi olacaktır. ġirket ya da müteahhitlerin kendi arsası üzerine inģa ettikleri konut ve/veya iģ yerlerinin satıģı KDV ye tabidir. ĠnĢa edilen bu konut ve/veya iģ yerleri imal edilen emtia niteliğindedir. Bu inģaatlar nedeniyle yüklenilen KDV ler genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilir.

30 Hasılat paylaģımı esası, kiģi ya da kurumların arsalarını, müteahhit firmalara arsa üzerine inģa edilecek bağımsız bölümlerin satıģ bedellerinin belirli bir yüzdesi karģılığı devretmeleri olarak tanımlanmaktadır. Maliye Bakanlığı, hasılat-gelir paylaģımı esasına göre yapılan inģaat iģlerinin KDV karģısındaki durumuna iliģkin görüģünü 60 Sıra No.lu KDV Sirküleri ile belirlemiģtir. Bakanlık Hasılat paylaģımı, gelir paylaģımı vb. Ģekillerde düzenlenen sözleģmeler gereğince yapılan iģlerin arsa karģılığı inģaat olarak değerlendirilmesi gerektiği görüģündedir.

31 Arsa karģılığı inģaat iģinde inģa edilen bağımsız birimler arsa sahibi ile müteahhit arasında paylaģılmakta, Hasılat paylaģımı esasına göre yapılan inģaat iģlerinde ise, inģa edilen konut ve/veya iģyerleri yerine, bunların satıģ hasılatları paylaģılmaktadır. Hasılat paylaģımı modelinde, inģa edilen konut ve/veya iģyerlerinin satıģından elde edilen hasılatın arsa sahibine kalan kısmının arsanın satıģ bedeli olarak değerlendirilmesi gerekir. Arsanın bir iktisadi iģletmenin aktifine kayıtlı olması ya da arsa sahibinin arsa alım-satımını mutad ve sürekli bir

32 faaliyet olarak sürdürmesi halinde arsa sahiplerinin arsa faturası düzenlemesi ve genel oranda (% 18) KDV hesaplamaları, arsa tesliminin Kanun un 17/4-r maddesinde düzenlenen istisna kapsamına girdiği durumlar olsa bile istisna uygulanmaması gerektiği yönünde Büyük Mükellefler Vergi Dairesi BaĢkanlığı tarafından verilen 18/04/2012 tarih B.07.1.GĠB KVK-5/1-e-102 sayılı özelgesi mevcuttur. Arsa sahibinin gerçek usulde vergi mükellefiyetinin bulunmaması halinde ise, müteahhit firmanın arsanın karģılığı olarak arsa sahibine kalan hasılat payı tutarında gider pusulası düzenlemesi gerekir. Gider pusulası düzenlenen bu gibi durumlarda KDV hesaplanmayacaktır.

33 Müteahhit firmaya kalan kısmının ise ticari kazanç-kurum kazancı olarak değerlendirilmesi gerekir. Hasılat paylaģımı esasına göre inģa edilen konut ve iģyerlerinin satıģı KDV ye tabi olup, net alanı 150 metrekareye kadar olan konut teslimlerinde % 1, net alanı 150 metrekare ve üzeri konutlar ile iģyeri teslimlerinde ise % 18 oranında KDV hesaplanması gerekir. Bu satıģlara iliģkin fatura sadece müteahhit tarafından düzenlenecektir. Hasılat paylaģımı esasına göre yapılan inģaat iģlerinde, inģaat aģamasındaki satıģların satıģ vaadi sözleģmesi ile yapılması nedeniyle konut ve iģyeri satın alan müģterilerin

34 haklarının garanti altına alınması amacıyla bankalarda arsa sahipleri adına teminat hesapları açılmakta, inģaatın ilerleme durumuna göre müteahhitlere bu hesaptan ödeme yapılmakta, bu süreç içerisinde anılan hesaba yürütülen repo veya vadeli mevduat faizlerinin müteahhit payına isabet eden kısmı arsa sahibi tarafından müteahhitlere aktarılmaktadır. Arsa sahipleri adına bankalarda açılan hesaplarda müteahhit adına biriken avanslar nedeniyle elde edilen faizlerin müteahhitlere aktarılması iģlemi, müteahhidin arsa sahiplerine yaptığı bir teslim veya hizmetin karģılığı olmadığından KDV ye tabi olmayacaktır.

35 Maliye Bakanlığı: - Konutların beyaz eģyalı, klimalı, jakuzili vb. olarak doğrudan oturulmaya hazır durumda satıldığı hallerde, jakuzi, mobilya, beyaz eģya, taģınabilir klima gibi eģya teslimlerinin konut teslimi olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Bu eģyaların tesliminde eģyanın tabi olduğu KDV oranının uygulanması gerekir. - Konut ile birlikte teslim edilen bu eģyaların alımında ödenen KDV indirim konusu yapılabilir, ancak konut satıģına iliģkin iade hesabına dahil edilemez.

36 ĠĢletme aktifine kayıtlı taģınmazların satıģı, ticari faaliyet kapsamında KDV ye tabidir. Aktife kayıtlı taģınmazların cebri icra, izale-i Ģuyu, ipoteğin paraya çevrilmesi, tasfiye gibi nedenlerle müzayede mahallerinde açık artırma, pazarlık ve diğer Ģekillerdeki satıģı Kanunun 1/3-d maddesine göre KDV ye tabidir. Kanunda yer alan istisnalar ve KDV oranları bu tür satıģlar için de aynen geçerlidir. ĠĢletme aktifine kayıtlı taģınmazların kamulaģtırılması iģlemi de, KDV ye tabidir. Kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taģınmazların satıģı suretiyle gerçekleģen devir ve teslimleri de, Kanunun 17/4-r maddesine göre vergiden istisnadır. Bu kapsamda istisna uygulanabilmesi için aranılan Ģartlar aģağıdadır: - TaĢınmazların Ġki Tam Yıl Süreyle Aktifte Bulundurulması,

37 - Ġstisnadan Yararlanılabilmesi Ġçin Kurum Olunması Gerektiği, - TaĢınmaz Ticareti ile UğraĢılmaması gerektiği, - TaĢınmazların SatıĢ Suretiyle Devir ve Tesliminin Yapılması Gerektiği, - KDV Ġstisnası Bakımından, SatıĢtan Doğan Kazancın Sermayeye Ġlave Edilme ġartının Bulunmadığı,

38 ġirketlerin, KVK nın 19/3. (devir,birleģme,bölünme) maddesinde belirlenen Ģartlar çerçevesinde bilânçolarında yer alan taģınmazları kayıtlı değerleri üzerinden aynî sermaye olarak mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye Ģirketine koymaları iģlemi KDV Kanunu nun 17/4-c maddesine göre KDV den istisnadır. ġirket aktifinde en az iki tam yıl süreyle kayıtlı bulunan taģınmazların mevcut veya yeni kurulacak Ģirketlere ayni sermaye olarak konulması iģlemi KDV Kanunu na göre satıģ kapsamında olduğundan, Kanun un 17/4-r maddesine göre KDV den istisnadır. ġirket aktifinde kayıtlı taģınmazların yukarıda belirtilenler dıģında baģka Ģirketlere ayni sermaye olarak konulması iģlemi KDV ye tabidir.

39 Kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taģınmazlarının satıģı suretiyle gerçekleģen devir ve teslimleri KDV den istisnadır. ĠĢletme aktifinde en az iki tam yıl kayıtlı olan arsaların kat karģılığı verilmesi iģlemi KDV Kanunu hükümlerine göre satıģ hükmünde olduğundan, Ģirket aktifine en az iki tam yıl süreyle kayıtlı bulunan arsaların kat karģılığı müteahhitlere verilmesi iģlemi KDV Kanunu nun 17/4-r maddesine göre KDV den istisnadır.

40 ĠĢi Bırakan Müteahhitlerin Ġndiremedikleri KDV yi Gider Yazabilecekleri Faaliyetini terk eden müteahhitlerce yüklenilip indirilemeyen KDV nin bir daha indirilmesi mümkün bulunmadığından ve indirilemeyen bu vergi artık indirilemeyecek KDV haline dönüģtüğünden, GVK ve KVK yönünden gider olarak dikkate alınması gerekir. Mükellefler Kendi Adlarına Düzenlenmeyen Faturalardaki KDV yi Ġndiremez Mükelleflerin yaptıkları harcamaların kayıtlarda gösterilebilmesi için, VUK ta sayılan belgelerle belgelendirilmesi ve belgelerin VUK un 227 ve 230. maddelerine göre mükellefler adına düzenlenmiģ olması gerekir. BaĢkaları adına düzenlenen belgelerdeki KDV indirim konusu yapılamaz. Maliye Bakanlığı verdiği özelgelerde, sadece mükelleflerce, aboneliği baģka kiģiler adına kayıtlı elektrik, su, telefon ve doğalgaz tüketimlerinin, faaliyette bulundukları iģyerlerine iliģkin olduğunun ispat ve tevsik edilmesi halinde, bu giderlerin ticari kazancın tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınması ve KDV lerinin indirilmesi gerektiğini belirtmiģtir.

41 Arsa Sahibi Adına Yaptığı Giderlerin Durumu ve KDV Ġndirimi Maliye Bakanlığı, kat karģılığı inģaat sözleģmesi uyarınca ödenen ancak faturası arsa sahibi adına düzenlenmiģ bulunan ve inģa edilecek binanın ruhsatı için çeģitli kurumlara (Belediye, İSKİ, Elektrik İdaresi, Yapı Denetim Şirketi vb.) yapılan harç, katılım payı vb. için ödenen bedellerin, ticari kazancın tespitinde gider veya maliyet olarak dikkate alınamayacağı ve KDV lerinin indirim konusu yapılamayacağı konusunda müstakar hale gelmiģ özelgeleri mevcuttur.

42 KAT KARġILIĞI ARSA SAHĠBĠNE TESLĠM EDĠLECEK KONUT VE DÜKKANLARIN TESLĠMĠNDE KDV MATRAHININ TESPĠTĠ

43 A- ÖZEL ĠNġAAT ĠġLERĠ (SATIġ AMAÇLI) Arsa Alımı ĠnĢaatın Yapımı SatıĢ

44 Kat karģılığı baģkalarının arsasına yapılan inģaatlarda toplam maliyet arsa maliyeti ile inģaat maliyetinin toplanması suretiyle hesaplanmaktadır. Toplam Maliyet Arsa Maliyeti ĠnĢaat Maliyeti

45 Toplam inģaat maliyeti, inģaatı yapanlar tarafından arsa sahibine verilen dairelerin inģası için yapılan harcamalar ile kendilerine ait daireler için yapılan harcamalardan oluģmakta, inģaatın toplam maliyetinin arsa sahibine verilen dairelere isabet eden kısmı ile arsa sahibine yapılan nakit ödemelerin toplamı, toplam arsa maliyetini (müteahhidin kendisine ait dairelerin arsa maliyeti) vermektedir. (60 No.lu KDV Sirküleri)

46 Toplam ĠnĢaat Maliyeti Arsa Sahibine Verilen Dairelerin ĠnĢaat Maliyeti Müteahhite Kalan Dairelerin ĠnĢaat Maliyeti Müteahhit Arsa Payı Maliyeti Arsa Sahibine Verilen Dairelerin ĠnĢaat Maliyeti Arsa Sahibine Verilen Nakit Toplamı

47 Emsal Bedel ĠnĢaat Maliyeti Mi? SatıĢ Bedeli Midir? Yapılan iģlem bir takas iģlemi olduğundan emsal bedel yukarıda belirtilen yasa hükümleri ve özelge açıklamalarına göre; inģaat maliyeti dir.

48 Arsa karģılığı inģaat iģlerinde vergiyi doğuran olay, müteahhitin arsa karģılığı konut, iģ yeri gibi bağımsız birimleri arsa sahibine teslimiyle gerçekleģmektedir. Bu tarih itibariyle arsa açısından da vergiyi doğuran olay vuku bulmaktadır. (60 No.lu KDV Sirküleri)

49 Vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, müteahhitten arsa sahibine yapılacak bağımsız birim teslimleri için müteahhit tarafından düzenlenecek faturada bağımsız birimin niteliğine göre emsal bedeli (arsa payı dahil) üzerinden %1 veya %18 arasında KDV hesaplanması gerekmektedir. (60 Nolu KDV Sirküleri)

50 ARSA PAYI MALĠYETĠNĠN HESAPLANMASI 1 Daire Arsa Payı Maliyeti Arsa Sahibine Verilen Daireler ĠnĢaat Maliyeti Müteahhite Kalan Daire Sayısı / m² Büyüklüğü

51 Konut Adedi : 20 Müteahhite Kalan : 12 Arsa Sahibine Verilen : 8 Toplam ĠnĢaat Maliyeti : 2,400,000 1 Adet Konut ĠnĢaat Maliyeti : 120,000 1 Adet Konut Arsa Payı Maliyeti : 80,000 1 Dairenin Toplam Maliyeti : 200,000

52 2,400,000 / 20 x 8 = 960,000 / 12 1 Adet Konut Arsa Payı Maliyeti = 80,000 TL

53 Örneğimize göre Müteahhitin Muhasebe Kayıtlarındaki maliyetler aģağıdaki gibidir. Harcama Cinsi Maliyet Tutarı Arsa Sahibi Hissesi Müteahhit Hissesi ĠnĢaat Maliyeti 2,400, , ,000 Arsa Maliyeti 1.600, , ,000 TOPLAM 4,000, , ,000

54 Bu durumda arsa sahibine 8 daire bedeli olarak (arsa payı dahil) 1.600,000 TL fatura kesilecek ve aģağıdaki muhasebe kayıtları yapılacaktır / (A) Arsa Sahibi Arsa Sahibine Konut Teslimi 1.600, Hesaplanan KDV %1 16,000 Arsa Sahibine Konut Teslimi Gelir Kaydı / Satılan Konut Maliyeti 1.600, ĠnĢaat Maliyeti Arsa Payı Maliyeti 640,000 Arsa Sahibine Konut Teslimi Maliyet Kaydı /

55 ARSA PAYI MALĠYETĠNĠN MUHASEBE KAYITLARINA ALINMASI / Arsa Payı Maliyeti 1.600, (A) Arsa Sahibi 1.600,000 Gider Pusulası ile Arsa Payı Gider Kaydı / Arsa Payı Maliyeti 1.600, Ġndirilecek KDV 288, (A) Arsa Sahibi Fatura Ġle Arsa Payı Maliyet Kaydı /

56 Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı, söz konusu gayrimenkulleri fiilen kullandıklarını tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları ve benzeri belgelerle tevsik etmeleri halinde, iktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekir. (GVK 76 No.lu Sirküleri )

57 Ġktisap (tapuda tescili veya fiili teslim) tarihinden itibaren beģ yıl içerisinde bir defada aynı kiģiye satılması durumunda, gayrimenkullerin satıģından elde edilen toplam bedele ilgili yılda geçerli olan istisna tutarı bir kez uygulandıktan sonra bakiye kazancın, değer artıģı kazancı olarak vergilendirilmesi gerekir. Söz konusu birden fazla gayrimenkulün;

58 Ġktisap Tarihinin Tespiti Arsa olarak iktisap edilen gayrimenkul üzerine bina inģa edilmesi veya söz konusu gayrimenkulün kat karģılığı verilmesi sonucu alınan gayrimenkullerin tapuya tescili, cins tashihi sayılarak tapuya tescil tarihinin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.

59 i) Aynı kiģiye farklı tarihlerde, ii) Farklı kiģilere aynı tarihlerde, iii) Birbirini izleyen yıllarda, Satılması, devamlı olarak gayrimenkul alım-satım iģiyle uğraģıldığına karine teģkil edeceğinden elde edilen kazancın, ticari kazanç olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. ( tarihli Özelge)

60 Gayrimenkullerin ivazsız Ģekilde iktisap edilmesi değer artıģı kazancının konusuna girmemektedir. Bu çerçevede ivazsız olarak iktisap edilen gayrimenkulün üzerine, sahibi tarafından inģa edilen veya kat karģılığı olarak alınan gayrimenkullerin, daha sonra elden çıkarılması halinde elde edilen gelir, değer artıģı kazancı kapsamında değerlendirilmeyecektir.

61 Veraset yoluyla iktisap edilen gayrimenkulün, cins tashihi yapılarak kat karģılığı verilmesi halinde, ivazsız ihtisap edilme niteliği değiģmeyeceğinden, gayrimenkulün satıģından elde edilen gelir de değer artıģı kazancına tabii olmayacaktır. (GVK 76 No.lu Sirküleri )

62 Uygulamada Hasılat PaylaĢımı, yada Gelir PaylaĢımı vb. Ģekillerde düzenlenen sözleģmeler uyarınca yapılan iģlerde, inģa edilen bağımsız birimler yerine bunların hasılatı paylaģılmakta olup, bu tür sözleģmeler gereğince yapılan iģlerin de 30 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinde düzenlenen Arsa KarĢılığı ĠnĢaat olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. (60 No.lu KDV Sirküleri)

63 Arsanın Tamamı Arsa Sahibi KararlaĢtırılan % Müteahhit Nakit Ödeme Ödeme Fatura Daire Alıcıları

64 Bağımsız birimlerin üçüncü Ģahıslara satıģında, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte sadece müteahhit tarafından üçüncü Ģahıslara fatura düzenlenecek, faturada gösterilen toplam bedel üzerinden bağımsız birimlerin niteliğine göre %1 veya %18 oranında KDV hesaplanarak beyan edilecektir. ( 60 No.lu KDV Sirküleri)

65 Arsanın bir iktisadi iģletmeye dahil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi halinde, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarih (müteahhit tarafından konut alıcılarına fatura kesildiği dönem) itibariyle hasılattan kendisine kalan pay için müteahhite arsa satıģ faturası düzenleyecek, fatura bedeli üzerinden genel esaslara göre KDV hesaplayarak beyan edecektir. Arsa tesliminin, KDV nin konusuna girmemesi veya KDV den istisna edilmiģ olması halinde bu teslimde KDV hesaplanmayacaktır. (60 No.lu KDV Sirküleri)

66 Arsa Alım Tarihi Müteahhite Arsa Teslim Tarihi Dairelerin Müt. Teslim Tarihi Dairelerin SatıĢ Tarihi x x x x

67 / Alıcılar Yurtiçi SatıĢlar Hes. KDV 50, Adet Konut SatıĢı / Arsa Maliyeti 2,500, Ġndirilecek KDV Satıcılar Arsa Sahibi Vergi Mükellefi Arsa Payı Bedeli (hasılatın %50) / Satıcılar Verilen Çekler Arsa Sahibine Ödeme /

68 / S.M.M ĠnĢaat Maliyeti Arsa Payı Maliyeti Satılan 20Adet Daire Maliyeti / Daire Sayısı SatıĢ Tutarı Maliyet Kar ,000

69 Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. Kat irtifaklı gayrimenkul devir ve iktisaplarında harç, devir ve iktisap bedelinin tamamı üzerinden hesaplanır. (Harçlar Kanunu Md. 63)

70 Bu bölümde müteahhit için; kendi arsası üzerinde daire, kat veya dükkan yapımına iliģkin bilgilere ek olarak dikkat edilmesi gereken husus arsa karģılığında arsa sahibine verilen daire, kat veya dükkanların maliyet bedellerinin arsa maliyeti olarak dikkate alınması gerekir.

71 Arsa sahibi açısından ise arsa karģılığında alınan daire, kat veya dükkanların satıģında, 2007 yılından önce satın alınanlarda 4 yıl, 2007 yılından sonra satın alınanlarda 5 yıl, elde edilen kazançların değer artıģ kazancı olarak vergilendirilmesi hükme bağlanmıģtır. Aynı yıl içinde ya da arda arda birden fazla satıģ yapılırsa Maliye açısından ticari kazanç olarak değerlendirilmektedir.

72 KENDĠ ARSASI ÜZERĠNDE ĠHTĠYACI ĠÇĠN(SATMA AMACI OLMADAN) BĠNA ĠNġASI Bu Ģekilde inģaat yapanlar için dikkat edilecek husus olarak Ģunu belirtmek gerekir. Bu kiģiler inģaatda çalıģtırdıkları iģçilerden vergi kesintisi yapmazlar. Ancak çalıģan kiģilerin burada elde ettikleri ücretlerinin G.V.K. 64 / 3 maddesinde yıllık vergilendirileceği ve yıllık matrahında 1 yıllık brüt asgari ücretin %25 i olacağı hükme bağlanmıģtır. ĠnĢaatı yaptıranın yükümlülüğü ise bu kiģileri ilgili vergi dairesine bildirmek suretiyle çalıģanların vergi karnelerini çıkartmalarını sağlamalıdır.

73 1-GiriĢ: ÖZEL ĠNġAATLARDA MUHASEBE UYGULAMASI Bilindiği üzere inģaat iģleri, yapım türlerine ve yapım sürelerine göre farklılık göstermektedir. Her inģaat faaliyetinin vergilemesi ve muhasebesi farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle her faaliyet türü önce baģlık olarak belirtilip sonra konuyla ilgili muhasebe kaydı uygulamalı olarak açıklanmaya çalıģılmıģtır.

74 KĠġĠSEL SERVETE DAHĠL ARSANIN, KAT KARġILIĞI MÜTEAHHĠTLERE VERĠLMESĠ SURETĠYLE YAPTIRILAN ĠNġAATLAR Uygulamada karģımıza sık çıkan örneklerdendir. Vergi mükellefi olmayan kiģilerin yıllar önce yatırım amaçlı olarak aldıkları arsayı, inģaat iģiyle uğraģan müteahhitlere kat karģılığı anlaģarak inģaat yaptırmalarıdır. Arsa sahipleri, inģaat sonucu ortaya çıkan daire ve iģyerlerinin bir kısmını inģaatı yapan müteahhite, kalan kısmını da kendisi almaktadır. Sık olarak karģımıza çıkan bu tip inģaat iģinde vergileme ve muhasebe kayıtları aģağıda verilen örnek olay üzerinde açıklanmıģtır. Mustafa Emanet 5 yıl önce yatırım amacıyla aldığı arsayı, 2011 yılında kat karģılığı müteahhitle anlaģmıģtır. Müteahhit aldığı arsa üzerine 10 adet daire, 2 adet iģyeri yapacaktır. Arsa sahibine 5 daire 1 iģyeri verecektir.

75 A- KĠġĠSEL SERVETE DAHĠL ARSANIN MÜTEAHHĠDE VERĠLMESĠNDE VERGĠLEME: Mustafa Emanet in kiģisel servetine dahil arsayı kat karģılığı müteahhide vermesi G.V. Kanunun 80/6. maddesi uyarınca 5 yılı geçmiģ olması nedeniyle değer artıģ kazancı olarak vergilendirilmeyecektir. B- MÜTEAHHĠDĠN VERGĠLENDĠRĠLMESĠ: Yukarıdaki örneğe devam edersek müteahhit yukarıdaki arsayı 2011 yılında 5 daire 1 iģyeri karģılığında alarak, 2011 yılında inģaata baģlamıģ, 2012 yılında bitirerek 10 daire ve 2 iģyeri yapmıģtır. AnlaĢmaya göre 5 daireyi ve 1 iģyerini arsa sahibine devretmiģ, kalan daireleri ve 1 iģyerini 2012 yılında satmıģtır. Müteahhidin yaptığı daire ve iģyerlerine yapılan giderlerin muhasebe kaydı ve vergilemesi aģağıdaki gibi olacaktır.

76 2011 YILINDA YAPILAN HARCAMALAR Tutarı KDV.si -ĠnĢaat malzemesi ĠĢcilik Genel Üretim Gideri Genel Giderler Pazarlama Giderleri Finasman Giderleri Not: Yukarıda alınan inģaat malzemesinin TL sini 2011 yılında inģaatta kullanmıģ, TL lik kısmı 2012 yılına devretmiģtir.

77 MUHASEBE KAYITLARI / Ġlk madde ve Mlz. Hs Ġndirilecek KDV XXX(Satıcılar) ĠnĢaat malzemelerinin alıģ kaydı / Direkt Ġlk Madde Mlz Giderleri Ġlk Madde ve Mlz Hs Ġlk madde ve malzemeden yıl içinde inģaata sarfedilen kısmı / Direkt ĠĢcilik Giderleri Genel Üretim Giderleri Ġndirilecek KDV Genel Yönetim Giderleri Ġndirilecek KDV Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri Ġndirilecek KDV Finansman Giderleri XXX(Banka-Satıcılar) Yıl içinde yapılan harcamaların kaydı / Yarı mamul Üretim Direkt Ġlk Madde Mlz Giderleri Yansıtma Hs Direkt ĠĢcilik Giderleri Yansıtma Hs Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hs Devam eden inģaat hesabındaki giderlerin yıl sonu yarı mamul hesabına devri

78 / Direkt Ġlk Madde Mlz Giderleri Yansıtma Hs Direkt ĠĢcilik Giderleri Yansıtma Hs Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hs Direkt Ġlk Madde Mlz Giderleri Direkt ĠĢcilik Giderleri Genel Üretim Giderleri Yarı mamul hesabına atılan gider hesaplarının kapatılması / Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri Genel Yönetim Giderleri Kısa Vadeli Borçlanma Giderleri Genel Yönetim Giderleri Yansıtma Hs Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri YansıtmaHs Finansman Giderleri Yansıtma Hs Faaliyet giderlerinin gelir tablosu hesablarına devri / Genel Yönetim Giderleri Yansıtma Hs Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri YansıtmaHs Finansman Giderleri Yansıtma Hs Genel Yönetim Giderleri Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri Finansman Giderleri Hs Faaliyet giderleri hesabının kapanıģ kaydı

79 / Devreden KDV Ġndirilecek KDV KDV beyannamelerinin beyanı sırasında yapılan kayıtlar / Dönem Karı Veya Zararı Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri Genel Yönetim Giderleri Kısa Vadeli Borçlanma Giderleri Faaliyet giderlerinin K/Z Hesabına devri kaydı / Dönem Net Karı veya Zararı Hesabı Dönem Karı Veya Zararı Dönem K/Z hesabının Dönem net Kar Zarar hesabına devri / Dönem Net Zararı Dönem Net Karı veya Zararı Hesabı Dönem zararının Bilanço hesabına devri /

80 2011 YILI BEYANIYLA ĠLGĠLĠ AÇIKLAMALAR Yukarıdaki kayıtlar sonucu Müteahhitin itibariyle hesap durumu özetle aģağıdaki gibidir: 150- No'lu hesabın borç bakiyesi TL 151- No'lu hesabın borç bakiyesi TL 591- Dönem Net Zararı TL 190- Devreden KDV TL dir. Müteahhit Kurumlar Vergisi mükellefi olup, yukarıdaki kayıtlara göre 2012 yılı için 2012 yılın Nisan ayının 25'ine kadar gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekmektedir. Yıl içinde Geçici vergi beyannamelerini ve KDV beyannamelerini de vermesi gerekmektedir.

81 Müteahhidin yaptığı inģaat iģi Kurumlar Vergisi Kanunundaki yıllara sari inģaat iģi değildir. Yıllara sari inģaat iģi olarak kabul edilebilmesi için; - ĠĢin inģaat iģi olması, - yıllara sari olması ve taahhüt edilmiģ olması Ģartlarını birlikte taģımıģ olması gerekmektedir. Örneğimizde inģaat iģi 2011 de baģlayıp, 2012 yılında bitmiģse de yıllara sari olarak kabul edilmemektedir. Bu iģ, inģaat imalat iģi gibi düģünülmesi gerekmektedir. Dolayısıyla yukarıdaki kayıtlara göre Gelir Tablosu ve bilanço çıkartılarak kurumlar vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir.

82 ÇIKARILAN BĠLANÇODA - Ġlk Madde malzeme (stok) : Yarı mamuller (stok) : Dönem Net zararı : Devreden KDV : olarak yer almalı Gelir tablosunda da; - Faaliyet giderlerinden kaynaklanan (Genel Yönetim Giderleri-Pazarlama Giderleri- Finansman giderleri) TL, dönem zararı olarak yer almalıdır yılı için verilen gelir vergisi beyannamesinde TL zarar beyan edilmelidir. Örnek olayımızda inģaat iģi 2012 yılında da devam etmektedir yılındaki iģlemlere geçmeden aģağıdaki hususları belirtmek gerekirse; yılı beyannamesinde gösterilen zarar, 2012 yılında oluģacak kardan mahsup edilecektir.

83 2012 yılında yapılan harcamalar: Tutarı -ĠnĢaat malzemesi ĠĢcilik Genel Üretim Gideri Genel Giderler Pazarlama Giderleri Finasman Giderleri KDV.si Not: Bu örnek olayda, - ĠnĢaat bittiğinde inģaat malzemesi stoku bulunmadığı varsayılmıģtır. - Finansman giderleri faaliyet giderlerine ait olduğu varsayılarak, maliyet hesaplarına atılmamıģtır.

84 / Ġlk Madde ve Mlz Yarı mamul Devreden KDV Dönem Net Zararı XXX AçılıĢ kaydı / yılındaki harcamaların kaydı / Ġlk madde ve Mlz. Hs Ġndirilecek KDV XXX (Satıcılar) ĠnĢaat malzemelerinin alıģ kaydı / Direkt Ġlk Madde Mlz Giderleri Ġlk Madde ve Mlz Hs

85 2011'den gelen Ġlk madde ve malzeme stokunun inģaat yapımında kullanılması / Direkt Ġlk Madde Mlz Giderleri Ġlk Madde ve Mlz Hs yılında alınan Ġlk madde ve malzemenin yıl içinde inģaatta sarf edilmesi / Direkt ĠĢçilik Giderleri Genel Üretim Giderleri Ġndirilecek KDV Genel Yönetim Giderleri Ġndirilecek KDV Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri Ġndirilecek KDV Finansman Giderleri XXX (Satıcılar)

86 Yıl içinde yapılan harcamaların kaydı / Yarı mamul Üretim Direkt Ġlk Madde Mlz Gid.i Yansıtma Hs Direkt ĠĢçilik Giderleri Yansıtma Hs Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hs yılı ĠnĢaat Maliyet hesabındaki giderlerin yıl sonu yarı mamul hesabına devri / Direkt Ġlk Madde Mlz Giderleri Yansıtma Hs Direkt ĠĢçilik Giderleri Yansıtma Hs Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hs Direkt Ġlk Madde Mlz Giderleri Direkt ĠĢçilik Giderleri Genel Üretim Giderleri Yarı mamul hesabına atılan gider hesaplarının kapatılması

87 Faaliyet Giderlerinin sonuç hesaplarına devri kaydı: / Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri Genel Yönetim Giderleri Kısa Vadeli Borçlanma Giderleri Pazarlama SatıĢ Dağıtım Gid. Yansıtma Hs Genel Yönetim Giderleri Yansıtma Hs Finansman Giderleri Yansıtma Hs Faaliyet giderlerinin gelir tablosu hesaplarına devri / Genel Yönetim Giderleri Yansıtma Hs Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri Yansıtma Hs Finansman Giderleri Yansıtma Hs Genel Yönetim Giderleri Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri Finansman Giderleri Hs Faaliyet giderleri hesabının kapanıģ kaydı

88 Biten dairelerin mamuller hesabına alınıģ kaydı / mamuller Yarı Mamuller Yarı Mamuller Biten dairelerin mamuller hesabına devri

89 MÜTEAHHĠDE KALAN DAĠRELERĠN MALĠYET BEDELLERĠNĠN TESPĠTĠ: Örnek olayımızda müteahhit 10 daire 2 iģyeri yapmıģtı. Bunlardan 5 daire ve 1 iģyerini arsa sahibine, 5 daire 1 iģyeri de kendisine kalmıģtı. 10 daire ve 2 iģyerinin müteahhide maliyeti 152- mamuller hesabında gözüken TL dir. Bu maliyet içinde arsa sahibine devretmiģ olduğu daire ve iģyerlerine isabet eden maliyet bedeli de mevcuttur. Arsa sahibine devredilen daire ve iģyerlerinin isabet eden maliyet, arsa bedeli olarak kabul edilmelidir. Bu durumda müteahhide 5 daire ve 1 iģyerinin maliyeti 152- mamuller hesabındaki YTL dir. Maliyet hesaplarının sonuç hesaplarına devri kaydı: / Satılan Mamuller Maliyeti Mamuller satılan daire ve iģyerlerinin sonuç hesabına devri /

90 BĠTEN DAĠRE VE ĠġYERLERĠNĠN BÜYÜKLÜĞÜ 2012 yılında inģaat yapımı bitmiģ olup, 10 adet daire ve 2 adet iģyeri yapılmıģtır. Daireler eģit büyüklükte olup her biri 120 m 2, iģyerleri 150 Ģer m 2 dir. Toplam inģaat alanı (120* *2=) 1500 m 2 dir. Arsa sahibine Verilen Daireler ve iģyeri: Arsa sahibine, arsa karģılığı olarak 5 adet daire ve 1 adet iģyeri verilmiģtir. *Bilindiği üzere 99 nolu K.D.V. Genel tebliği gereği indirimli orana tabi teslimlere iliģkin K.D.V. iadeleri 01/07/2006 tarihinden itibaren aylık alınabilmektedir.

91 DAĠRE VE ĠġYERLERĠNĠN SATIġ KAYDI: Müteahhit kendine kalan 5 daire ve 1 iģyerini tamamını satmıģtır. Dairelerin her biri 120 m 2 olup, 150 m 2 den düģük konut teslimleri %1 KDV'ye tabi olduğundan satıģ bedelleri üzerinden %1 KDV hesaplanmıģtır. ĠĢyeri teslimi için KDV oranı %18 dir. Müteahhidin daire ve iģyeri satıģında düzenleyeceği fatura aģağıdaki gibi olacaktır. Daire Tutarı KDV oranı KDV.si 5 Adet Daire (120'Ģer m2) % Adet ĠĢyeri % Toplam

92 DAĠRE VE ĠġYERĠNĠN SATIġ KAYDI / Alıcılar Yurt içi Teslimler Hesaplanan KDV Daire ve iģyerinin satıģına ait faturanın kaydı /

93 Örnek olayımızdaki kayıtlarda toplam; Hesaplardaki toplamların aylık olma durumları ihmal edilmiģ, tek dönem olarak kabul edilmiģtir. Bu verilere göre KDV kapanıģkaydı aģağıdaki gibi olacaktır / Hesaplanan KDV Devreden KDV KDV hesaplarının kapanıģ kaydı 190-Devreden KDV Ġndirilecek KDV / KDV beyannamesinde Devreden KDV olarak TL bulunacak Daire Tutarı 190 Devreden KDV (2011'den) Ġndirilecek KDV (2012 Yılına Ait) Hesaplanan KDV (Arsa sahibine yapılan teslimlere ait : ) (Daire + İşyeri satışlarına ait : )

94 DÖNEM KARININ TESPĠTĠ Örnek olayımızdaki kayıtlara göre K/Zarar hesabına devri gereken hesaplar aģağıdaki gibidir / Dönem Kar/Zarar Hesabı Pazarlama SatıĢ Dağıtım Giderleri Genel Yönetim Giderleri Kısa Vadeli Borçlanma Giderleri Faaliyet giderlerinin Kar Zarara devri kaydı / Yurt içi SatıĢlar Dönem Kar/Zarar Hesabı SatıĢların K/zarara devri kaydı / Dönem Kar/Zarar Hesabı Satılan mamuller Maliyeti Satılan mamullerin K/z hesabına devri /

95 MÜTEAHHĠDĠN KURUMLAR VERGĠSĠ HESABI Yukarıdaki kayıtlara göre müteahhidin dönem karı aģağıdaki gibidir. Tutarı Daire ve iģyeri satıģ Hasılatı Satılan daire ve iģyerlerinin maliyeti Faaliyet Giderleri Dönem Karı ( ) yılında beyan edilen Zarar (faaliyet giderlerinden kaynaklanan) Kurumlar Vergisi Matrahı ( ) Hesaplanan Kurumlar Vergisi Net Kar ( )

96 Net karın tespitine iliģkin Muhasebe Kaydı: / Dönem Karı Vergi ve diğer Yasal Yük. KarĢ.(-) Dönem Karı Vergi ve diğer Yasal Yük. KarĢ / Dönem Kar/Zarar Hesabı Dönem Karı Vergi ve diğer Yasal Yük. KarĢ.(-) Dönem Net Karı veya Zararı / Dönem Net Karı veya Zararı Dönem Net Karı

97 KURUMLAR VERGĠSĠ BEYANI Yukarıdaki kayıtlara göre müteahhit 2012 yılına iliģkin Kurumlar vergisi beyannamesinde dönem karı olarak TL beyan edecektir. Bu beyanname üzerinden 2011 yılındaki faaliyet giderlerinden kaynaklanan ve 2011 yılı beyannamesinde zararı olarak beyan edilen TL, 2012 yılı kazancından indirim konusu edilerek, kalan TL üzerinden kurumlar vergisi hesaplanacaktır.

98 ĠnĢaat iģlerinde indirimli oran uygulaması KDV oranı %1 olan - Net alanı 150 m 2 ye kadar olan konut teslimleri, - Konut yapı kooperatiflerine yapılan inģaat taahhüt iģleri, - Sosyal güvenlik kuruluģları ve belediyelere sadece net alanı 150 m2 ye kadar olan konutlara iliģkin olarak verilen inģaat taahhüt iģleri, -Belediyeler, Ġl Özel Ġdareleri, Toplu Konut Ġdaresi BaĢkanlığı, kamu kurum ve kuruluģların % 91 veya daha fazla hissesine veya yönetimde oy hakkına sahip oldukları iģletmeler tarafından konut yapılmak üzere projelendirilmiģ arsalardan net alanı 150 m2 ye kadar olan konutlara isabet eden kısmının tesliminde söz konusu olmaktadır.

99 119 Seri No.lu KDV Genel Tebliği nde yapılan açıklamalara göre, KDV Kanunu nun 28. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu nca vergi oranları indirilen teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV tutarlarının, 2014 yılı için TL lik sınırı aģan kısmı, yılı içinde sadece aģağıda belirtilen borçlara vergilendirme dönemleri itibariyle mahsup edilebilecektir. Ġndirimli orana tabi iģlemlerden doğan KDV alacakları, mükellefin kendisine ait ithalde alınanlar da dahil vergi borçları, SSK prim borçları ile elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsup edilebilecektir. Faaliyetleri indirimli orana tabi iģlemlerden oluģan kollektif Ģirketler ile adi ortaklıklar (Ģirketler) adına ortaya çıkan KDV iade alacakları, söz konusu Ģirket ortaklarının yalnızca vergi (ithalde alınanlar dahil) ve SGK prim borçlarına da mahsup edilebilecektir. 76 Seri No.lu KDV Genel Tebliği nde, indirimli orana tabi iģlemlerin bünyesine giren vergilerin hesabına, genel imal ve idare giderleri ile amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen vergilerin de dahildir.

İnşaat işinin revaçta olduğu bugünlerde bu işin vergilemesi ve muhasebesindeki inceliklerinin bilinmesi gerekmektedir.

İnşaat işinin revaçta olduğu bugünlerde bu işin vergilemesi ve muhasebesindeki inceliklerinin bilinmesi gerekmektedir. İNŞAAT İŞLERİNDE VERGİLEME VE MUHASEBE UYGULAMASI (I) 1-Giriş: Son birkaç yıldır döviz kurunun ve faizlerin düşmesi emlak piyasasını hareketlendirmiş bulunmaktadır. Ayrıca bankaların konut alıcılarına

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI

İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI İBRAHİM DEĞİRMENCİ Yeminli Mali Müşavir ANTALYA SMMO 25.05.2012 1 ÖZELLİKLİ EĞİTİM KONULARI 1- Turizm Faaliyetleri 2 2- İnşaat Faaliyetleri (UMS 11 İnşaat

Detaylı

Randıman Bağımsız Denetim A.Ş.

Randıman Bağımsız Denetim A.Ş. İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN MUHASEBE ve VERGİSEL SORUNLARI İBRAHİM DEĞİRMENCİ Yeminli Mali Müşavir 1 A- Genel Olarak İnşaat Sektörü: İnşaat sektörü Türk ekonomisinde çok büyük paya sahiptir. Bu sektör doğrudan ve

Detaylı

SUNUM PLANI. I- Kendi arsası üzerine inģaat yapanlar. II- BaĢkasının arsası üzerine inģaat yapanlar. III- Kentsel dönüģüm kapsamında yapılan inģaatlar

SUNUM PLANI. I- Kendi arsası üzerine inģaat yapanlar. II- BaĢkasının arsası üzerine inģaat yapanlar. III- Kentsel dönüģüm kapsamında yapılan inģaatlar SUNUM PLANI I- Kendi arsası üzerine inģaat yapanlar Kendi arsası üzerine «TĠCARĠ» olarak inģaat yapanlar Kendi arsası üzerine «ġahsġ ĠHTĠYAÇ» kapsamında inģaat yapanlar Kendi arsası üzerine inģaat yapan

Detaylı

ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARSANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ

ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARSANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARSANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ ŞİRKET AKTİFİNDE KAYITLI ARASANIN KAT KARŞILIĞI MÜTEAHHİDE VERİLMESİ Güray ÖĞREDİK Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mazars&Denge Denetim

Detaylı

Değer ArtıĢı Kazancının Tespiti Yönünden Esas Alınması Gereken Gayrimenkullerde Ġktisap Tarihleri ġöyledir.

Değer ArtıĢı Kazancının Tespiti Yönünden Esas Alınması Gereken Gayrimenkullerde Ġktisap Tarihleri ġöyledir. 76 SERĠ NOLU GELĠR VERGĠSĠ SĠRKÜLERĠNDE GAYRĠMENKULLERĠN ĠKTĠSAP TARĠHĠNE YÖNELĠK OLARAK AġAĞIDA BELĠRTĠLEN HUSUSLAR YER ALMAKTADIR. Gelir Vergisi Kanunun Mükerrer 80 ve müteakip maddelerinde, kanunun

Detaylı

- (p) bendinde, Hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri,

- (p) bendinde, Hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri, Tarih 08/08/2011 Sayı KDVK-60/2011-1 Kapsam T.C. MALĠYE BAKANLIĞI Gelir Ġdaresi Başkanlığı KATMA DEĞER VERGĠSĠ SĠRKÜLERĠ/60 Konusu : Tarihi : 8/8/2011 Sayısı : KDVK-60/2011-1.. 8.2. Taşınmaz Teslimlerinde

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE VERGİLENDİRME. Prof. Dr. Şükrü KIZILOT Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Başkanı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE VERGİLENDİRME. Prof. Dr. Şükrü KIZILOT Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Başkanı İNŞAAT SEKTÖRÜNDE VERGİLENDİRME Prof. Dr. Şükrü KIZILOT Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Maliye Bölümü Başkanı ÖZEL İNŞAATLAR 1. KENDİ ARSASI ÜZERİNE İNŞAAT 2. KAT KARŞILIĞI İNŞAAT 3. SATMA AMACI GÜDÜLMEYEN

Detaylı

ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı

ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı ÖZEL İNŞAATLAR MUHASEBESİ Dursun GÖKTAŞ Oda Başkanı VERGİ HUKUKU YÖNÜNDEN İNŞAATLAR Özel İnşaatlar - Satmak Amacıyla Yapılan Daire, Kat ve Dükkânlar - Kendi Gereksinimi İçin, Satma Amacı Gütmeksizin Yapılanlar

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/33 TARİH:

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/33 TARİH: VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/33 TARİH: 25.06.2010 KONU KDV / 58 Nolu Sirküler; Taşınmaz ve taşınmaz niteliği taşıyan mal ve hakların satışında katma değer vergisi uygulaması. Gelir İdaresi Başkanlığı nca 23.06.2010

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80

Levent Cad. Tekirler Sok. No:4 1. LEVENT/İSTANBUL Tel:0 212 281 29 29 Fax: 0 212 280 01 80 SİRKÜLER NO: POZ-2010 / 48 İST, 28.06.2010 ÖZET: Taşınmaz (gayrimenkul) satışında KDV uygulaması hakkında açıklamalar yapıldı. TAŞINMAZ (GAYRİMENKUL) SATIŞLARINDA KDV UYGULAMASI HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Vergisi Sirküleri/58

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Katma Değer Vergisi Sirküleri/58 Sayı: YMM.03.2010-49 Konu: Katma Değer Vergisi Sirküleri/58 Taşınmaz ve Taşınmaz Niteliği Taşıyan Mal ve Hakların Satışında Katma Değer Vergisi Uygulaması Hakkında İZMİR. 30.6.2010 Muhasebe Müdürlüğüne,

Detaylı

ŞİRKETLERİN KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİ TAŞINMAZ TİCARETİ YAPTIKLARI ANLAMINA MI GELİR?

ŞİRKETLERİN KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİ TAŞINMAZ TİCARETİ YAPTIKLARI ANLAMINA MI GELİR? ŞİRKETLERİN KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMLERİ TAŞINMAZ TİCARETİ YAPTIKLARI ANLAMINA MI GELİR? www.muhasebetr.com sitesinde 11.09.2012 günü yayınlanmıştır. 1. GİRİŞ Başlıkta yer verdiğimiz sorunun cevabı, KDV

Detaylı

BİLGİ NOTU 17.03.2011/2011-05. Bu bilgi notumuzda anılan kanunun vergi alacakları ile ilgili düzenlemelerine yer verilecektir.

BİLGİ NOTU 17.03.2011/2011-05. Bu bilgi notumuzda anılan kanunun vergi alacakları ile ilgili düzenlemelerine yer verilecektir. BİLGİ NOTU 17.03.2011/2011-05 6111 SAYILI KANUN STOK BEYANI Kamuoyunda Af Kanunu olarak bilinen 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Ġle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu

Detaylı

İNŞAAT MUHASEBESİ 01.04.2011 İNEGÖL

İNŞAAT MUHASEBESİ 01.04.2011 İNEGÖL İNŞAAT MUHASEBESİ 01.04.2011 İNEGÖL Adem YILDIRIM Öğr.Gör. SMMM www.muhasebeuygulamalari.net adem yıldırım 1 Muhasebe Boyutuyla Genel Olarak ĠnĢaat ĠĢleri YAP SAT ĠNġAAT ĠġLETMELERĠ (ĠġLERĠ) TAAHHÜT ĠNġAAT

Detaylı

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİ VE İNDİRİMLİ ORANA TABİ TESLİMLERDE K.D.V. İADESİ

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİ VE İNDİRİMLİ ORANA TABİ TESLİMLERDE K.D.V. İADESİ KAT KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİ VE İNDİRİMLİ ORANA TABİ TESLİMLERDE K.D.V. İADESİ 1-K.D.V. KANUNUNDA YER ALAN DÜZENLEME: 3065 sayılı K.D.V. Kanununun 1/1.maddesine göre, Türkiye de ticari, sınai, zirai faaliyet

Detaylı

KAT KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠ. HASILAT PAYLAġIMI MODELĠ ĠNDĠRĠMLĠ ORANDA ĠADE UYGULAMASI

KAT KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠ. HASILAT PAYLAġIMI MODELĠ ĠNDĠRĠMLĠ ORANDA ĠADE UYGULAMASI KAT KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠ HASILAT PAYLAġIMI MODELĠ ĠNDĠRĠMLĠ ORANDA ĠADE UYGULAMASI A-KAT KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİ 1-Genel Açıklama Kat karşılığı (arsa karşılığı) inşaat işi müteahhidin arsa sahibine

Detaylı

İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI

İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI İNŞAAT İŞLETMELERİNDE MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI 1 Temel Kavramlar TANIM:Genel anlamda inşaat; malzeme ve işçilik kullanmak suretiyle, meydana getirilen bir gayrimenkulün yapı kısmına ilişkin faaliyetlerin

Detaylı

Arsasını kat karşılığı müteahhite verenler de KDV ödeyecek

Arsasını kat karşılığı müteahhite verenler de KDV ödeyecek 13 Aralık 2018 Arsasını kat karşılığı müteahhite verenler de KDV ödeyecek Sabri Arpaç - Yeminli Mali Müşavir - Bağımsız Denetçi İşletmelerin ya da şahısların arsalarını bağımsız bölümler (kat, daire veya

Detaylı

ŞİRKET ARSASININ HASILAT PAYLAŞIMI YÖNTEMİYLE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI

ŞİRKET ARSASININ HASILAT PAYLAŞIMI YÖNTEMİYLE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI ŞİRKET ARSASININ HASILAT PAYLAŞIMI YÖNTEMİYLE SATIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI UYGULAMASI Özelikle büyükşehirlerde arsa karşılığı inşaat işlerinde, hasılat paylaşımı yöntemi diğer yöntemlere

Detaylı

SİRKÜLER. KONU : KDV Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Seri No 1) Yayımlandı.

SİRKÜLER. KONU : KDV Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Seri No 1) Yayımlandı. SAYI : 2014 / 49 SİRKÜLER İstanbul,16.10.2014 KONU : KDV Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ( Seri No 1) Yayımlandı. 16 Ekim 2014 tarihli ve 29147 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

Sayı : 2013/194 7 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N. GELĠR VERGĠSĠ KANUNU TASARISINA GÖRE KAT KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠNDE VERGĠLENDĠRME DÜZENĠ

Sayı : 2013/194 7 Tarih : Ö Z E L B Ü L T E N. GELĠR VERGĠSĠ KANUNU TASARISINA GÖRE KAT KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠNDE VERGĠLENDĠRME DÜZENĠ Sayı : 2013/194 7 Tarih : 03.10.2013 Ö Z E L B Ü L T E N GELĠR VERGĠSĠ KANUNU TASARISINA GÖRE KAT KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠNDE VERGĠLENDĠRME DÜZENĠ 1 Bilindiği üzere halen yürürlükte bulunan vergi kanunlarında

Detaylı

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1 KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ I. GİRİŞ Doç.Dr.Sami Karacan Son zamanlarda kentleşmenin hızla gelişmesine paralel olarak kat karşılığı inşaat işleri de

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı: [ ]-15442

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı: [ ]-15442 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı: 64597866-105[267-2016]-15442 17.08.2017 Konu: Kat karşılığı olarak yapılan arsa teslimlerinde

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

BEYAZ EŞYALI, KLİMALI, JAKUZİLİ KONUT SATIŞLARININ KATMA DEĞER VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU

BEYAZ EŞYALI, KLİMALI, JAKUZİLİ KONUT SATIŞLARININ KATMA DEĞER VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU BEYAZ EŞYALI, KLİMALI, JAKUZİLİ KONUT SATIŞLARININ KATMA DEĞER VERGİSİ KARŞISINDAKİ DURUMU I- G İ R İ Ş : Günümüzde işletmeler iktisadi faaliyetlerini genişletme, emsal işletmelerle rekabet edebilme, üretim

Detaylı

İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ SEMİNERİ. Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir

İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ SEMİNERİ. Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ SEMİNERİ Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir PROGRAM 14.00 15.15 Genel Bilgilendirme İnşaat Muhasebesi Uygulamaları 15.15 15.30 Dinlenme Arası 15.30 16.30 İnşaat KDV

Detaylı

ĠNDĠRĠMLĠ ORANA TABĠ KONUT TESLĠMLERĠNDEN KAYNAKLANAN ĠADE TALEPLERĠNDE YAġANAN SORUNLAR. Hüseyin F. Saltık

ĠNDĠRĠMLĠ ORANA TABĠ KONUT TESLĠMLERĠNDEN KAYNAKLANAN ĠADE TALEPLERĠNDE YAġANAN SORUNLAR. Hüseyin F. Saltık ĠNDĠRĠMLĠ ORANA TABĠ KONUT TESLĠMLERĠNDEN KAYNAKLANAN ĠADE TALEPLERĠNDE YAġANAN SORUNLAR Hüseyin F. Saltık 28.01.2016 2 ARSA KARġILIĞI ĠNġAAT ĠġLERĠ VERGĠYĠ DOĞURAN OLAY Arsa karşılığı inşaat işlerinde

Detaylı

ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ

ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ ÖZET 06/04/2018 tarihli ve 30383 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 7104 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi Kanununda önemli değişiklikler

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 29.03.2011/ 44-1 GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI NCA GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASI HALİNDE DEĞER ARTIŞ KAZANÇLARININ HESAPLANMASI İLE İLGİLİ GELİR VERGİSİ KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET

Detaylı

İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2

İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2 İnşaat işlerinde Katma Değer Vergisine ilişkin bazı konular 2 V. ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV Türkiye de yaygın bir uygulama olan kat karşılığı arsa işlemlerinin KDV karşısındaki durumu farklı uygulamalar

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...i KISALTMALAR LİSTESİ...vii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖZEL İNŞAAT İŞLERİYLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAM VE KURUMLAR 1.1.Özel İnşaat İşlerinde Fiziki Yapıya İlişkin Temel Kavramlar...5 1.1.1.

Detaylı

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2010/82 Ref: 4/82

SĐRKÜLER Đstanbul, Sayı: 2010/82 Ref: 4/82 SĐRKÜLER Đstanbul, 29.06.2010 Sayı: 2010/82 Ref: 4/82 Konu: TAŞINMAZ VE TAŞINMAZ NĐTELĐĞĐ TAŞIYAN MAL VE HAKLARIN SATIŞINDA KATMA DEĞER VERGĐSĐ UYGULAMASI HAKKINDA KDV SĐRKÜLERĐ YAYINLANMIŞTIR 23.06.2010

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 64597866-130[24-2015]- 28.07.2017 Konu : Dövize endeksli satışlarda KDV ve KVK uygulaması

Detaylı

Arsa karşılığı bağımsız bölüm tesliminin gelir vergisi karşısındaki durum-1

Arsa karşılığı bağımsız bölüm tesliminin gelir vergisi karşısındaki durum-1 Arsa karşılığı bağımsız bölüm tesliminin gelir vergisi karşısındaki durum-1 I. GİRİŞ Türkiye ekonomisi içinde ağırlığını her zaman hissettiren inşaat sektörü günümüzde giderek daha da önem kazanmış ve

Detaylı

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2011/023 26.03.2011 Konu: Gayrimenkullerin Değer Artışı Kazancının Hesaplanmasında İktisap Tarihine İlişkin Sirküler Yayınlandı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzalı sirkülerde gayrimenkullerin iktisap tarihinden

Detaylı

İCRA YOLUYLA VEYA DİĞER NEDENLERLE MÜZAYEDE MAHALLİNDE YAPILAN SATIŞLARIN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU

İCRA YOLUYLA VEYA DİĞER NEDENLERLE MÜZAYEDE MAHALLİNDE YAPILAN SATIŞLARIN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU İCRA YOLUYLA VEYA DİĞER NEDENLERLE MÜZAYEDE MAHALLİNDE YAPILAN SATIŞLARIN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU ve İSTİSNA UYGULAMASI Gökhan TEMEL 26 GİRİŞ İcra yoluyla veya diğer nedenlerle müzayede mahallinde yapılan

Detaylı

İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ YUNUS EMRE KM SEMİNERİ. Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi

İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ YUNUS EMRE KM SEMİNERİ. Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi İNŞAAT MUHASEBESİ VE KDV İADE İŞLEMLERİ 28.11.2017 YUNUS EMRE KM SEMİNERİ Ahmet GÜNDÜZ Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi İNŞAAT SEKTÖRÜ Genel Olarak İnşaat Sektörü Türkiye Ekonomisinin En Büyük Sektörüdür.

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne Tarih : SİRKÜ /12

Muhasebe Müdürlüğü ne Tarih : SİRKÜ /12 Muhasebe Müdürlüğü ne Tarih : 07.09.1998 SİRKÜ -1998 /12 Bilindiği üzere 29.07.1998 tarih ve mükerrer 23417 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4369 sayılı kanun ile G.V.K. nun 1, 2 ve 82/2

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

Özelge: Kat karşılığı inşaat işi yapan yapı kooperatifinin vergilendirilmesi hk.

Özelge: Kat karşılığı inşaat işi yapan yapı kooperatifinin vergilendirilmesi hk. Özelge: Kat karşılığı inşaat işi yapan yapı kooperatifinin vergilendirilmesi hk. Sayı: 27575268-105[229-2012-9398]-307 Tarih: 20/03/2015 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef

Detaylı

-Satış konusunun taşınmaz, iştirak hissesi, kurucu senetleri,intifa senetleri, rüçhan hakkı olması,

-Satış konusunun taşınmaz, iştirak hissesi, kurucu senetleri,intifa senetleri, rüçhan hakkı olması, KURUMLARIN AKTİFİNDE EN AZ İKİ TAM YIL SÜREYLE BULUNAN TAŞINMAZLAR İLE İŞTİRAK HİSSELERİNİN SATIŞLARININ KURUMLAR VERGİSİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN İSTİSNAYA KONU EDİLMESİNİN ŞARTLARI VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

Detaylı

SİRKÜLER. Tarih: Sayı:2017/20 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA

SİRKÜLER. Tarih: Sayı:2017/20 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA SİRKÜLER Sayı:2017/20 Tarih:25.02.2017 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 10 SERİ NOLU KDV TEBLİĞİ HAKKINDA Realite Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. 2000 Evler Mah. 76078 Sk. Fonte

Detaylı

Sirküler ; 2018/004 DÜZENLEMELER. Konu : YAYIMLANAN 18 NO'LU KDV TEBLİĞİ ILE BIRÇOK KONUDA YAPILAN. Sayın Yetkililer ;

Sirküler ; 2018/004 DÜZENLEMELER. Konu : YAYIMLANAN 18 NO'LU KDV TEBLİĞİ ILE BIRÇOK KONUDA YAPILAN. Sayın Yetkililer ; Sirküler ; 2018/004 Konu : YAYIMLANAN 18 NO'LU KDV TEBLİĞİ ILE BIRÇOK KONUDA YAPILAN DÜZENLEMELER Sayın Yetkililer ; 5/6/2018 Tarihinde Yayımlanan 18 No lu KDV tebliğinde açıklanan hususlar doğrultusunda

Detaylı

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar.

Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. Sayı: 2018/16 Konu: 17 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile Yapılan Açıklamalar. 31 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 11395140-105[229-2012/VUK-1-...]--25513/02/2015 Konu : Tasfiye zararının geçmiş yıl karlarına

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : [ /5]

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : [ /5] T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 70280967-105[269-2015/5]-45 11.05.2016 Konu : Yapılmakta Olan Yatırımlar" hesabında yer alan bakiyenin,

Detaylı

KONUT TESLİMLERİNE UYGULANACAK KDV ORANLARI İLE BUNLARIN NET ALANLARININ HESABINDA DİKKATE ALINMASI GEREKEN UNSURLAR

KONUT TESLİMLERİNE UYGULANACAK KDV ORANLARI İLE BUNLARIN NET ALANLARININ HESABINDA DİKKATE ALINMASI GEREKEN UNSURLAR KONUT TESLİMLERİNE UYGULANACAK KDV ORANLARI İLE BUNLARIN NET ALANLARININ HESABINDA DİKKATE ALINMASI GEREKEN UNSURLAR Bülent SEZGİN* 1-GİRİŞ Katma Değer Vergisi Kanunu nun 1 inci maddesine göre Türkiye

Detaylı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR KURUMLAR VERGİSİ KANUNUNDA ÖZELLİK ARZ EDEN HUSUSLAR 1 Yurt dışında yabancı bir firma tarafından yapılmakta olan inşaat işinde çalışmak amacıyla yurt dışına personel gönderilmesi işleminden elde edilen

Detaylı

1 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

1 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ 1 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ Resmi Gazete No 29147 Resmi Gazete Tarihi 16/10/2014 Kapsam KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 20.09.2016 Sirküler No : 2016/24 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR İŞLETMEDE MEVCUT OLDUĞU HALDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN VERGİ AFFI KAPSAMINDA KAYITLARA

Detaylı

Sirküler No: 2017 /12 Tarih:

Sirküler No: 2017 /12 Tarih: Sirküler No: 2017 /12 Tarih: 08.02.2017 Konu: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) 2 3 Şubat 2017 tarihli ve 29968 sayılı Resmi Gazete de 10 Seri

Detaylı

5766 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 6802 sayılı Kanunun 30, 31 ve 47 nci maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre 6802 sayılı Kanunun;

5766 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 6802 sayılı Kanunun 30, 31 ve 47 nci maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre 6802 sayılı Kanunun; Resmi Gazete Tarih: 26 Temmuz 2008 Sayı: 26948 Maliye Bakanlığından: GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ SERİ NO: 86 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda

Detaylı

OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ

OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ OCAK 2013 TARİH BASKILI İNŞAAT VE GAYRİMENKUL MUHASEBESİ DERS KİTABINA İLİŞKİN DOĞRU YANLIŞ CETVELİ Düzeltmeler koyu renkli (bold) olarak gösterilmiştir. YANLIŞ 1- Ünite 1, Sayfa 5, İnşaat (yapı) Sahibi

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 020 Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. KAPSAM : 12 Seri No lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE

KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE 3 Şubat 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29968 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 10) MADDE

Detaylı

TEBLİĞ. 2. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C ) bölümünün birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

TEBLİĞ. 2. KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C ) bölümünün birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Genelge : 2014/33 16.10.2014 GENELGE (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun ilgili maddelerinin verdiği yetki çerçevesinde 26/4/2014 tarihli ve 28983

Detaylı

DİĞER ÖZEL DOSYALAR. 1- Sahibi Oldukları Arsaları Kat Karşılığı Müteahhide Veren Gerçek Kişilerde Elde Edilen Kazanç Nasıl Vergilendirilir.

DİĞER ÖZEL DOSYALAR. 1- Sahibi Oldukları Arsaları Kat Karşılığı Müteahhide Veren Gerçek Kişilerde Elde Edilen Kazanç Nasıl Vergilendirilir. DİĞER ÖZEL DOSYALAR KAT KARŞILIĞI ARSA TESLİMİ SÖZLEŞMELERİNİN DOĞURDUĞU VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLER NELERDİR? ÖZEL DOSYA NO:35 1- Sahibi Oldukları Arsaları Kat Karşılığı Müteahhide Veren Gerçek Kişilerde Elde

Detaylı

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI I. Giriş SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun

Detaylı

SİRKÜLER ( ) 2- İmalat Sanayinde Kullanılmak Üzere KDV siz Makina ve Teçhizat Alımlarında İstisna Uygulaması:

SİRKÜLER ( ) 2- İmalat Sanayinde Kullanılmak Üzere KDV siz Makina ve Teçhizat Alımlarında İstisna Uygulaması: SİRKÜLER (2018 48) 13.06.2018 Konu: İnşaat İşlerinde Arsa Sahibi ile Müteahhidin Karşılık Mal Teslimlerinde KDV Matrahı, KDV siz Makine ve Teçhizat Alımları ile Diğer Bazı Konulara İlişkin KDV Tebliği

Detaylı

ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti.

ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. No: 2011/16 Tarih: 30.03.2011 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI

İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI ÖZEL İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI GENEL BİLGİLER TANIM: Genel anlamda inşaat; malzeme ve işçilik kullanmak suretiyle, meydana getirilen bir gayrimenkulün

Detaylı

SİRKÜLER TARİHİ : 29/03/2011 SİRKÜLER NO : 2011/40 GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ:

SİRKÜLER TARİHİ : 29/03/2011 SİRKÜLER NO : 2011/40 GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ: SİRKÜLER TARİHİ : 29/03/2011 SİRKÜLER NO : 2011/40 GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ: Bilindiği üzere; gerçek kişilerin gayrimenkulleri iktisap ettikten sonra 5 yıl içinde elden çıkarmaları halinde doğan

Detaylı

MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ

MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ ÖZET; Bilindiği üzere Vergi ve Diğer Bazı ların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanuna göre, mükelleflerin 2013-2017 yıllarında beyan ettikleri;

Detaylı

İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Madde: 6)

İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Madde: 6) 09.06.2018/24 İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi (Madde: 6) Açıklamalar: 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİSEL SORUMLULUKLAR

GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİSEL SORUMLULUKLAR GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA VERGİSEL SORUMLULUKLAR ÜCRETSİZDİR Bu rehbere elektronik ortamda www.gib.gov.tr internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Ayrıntılı Bilgi İçin Vergi İletişim Merkezi nin

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü) Sayı : B.07.1.GİB.4.06.16.01-120[40-11/9]-249 20/02/2012 Konu : Bedelsiz kiralanan otomobile

Detaylı

SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI 30.07.2008/120 SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 86 seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliğinde, 5766 sayılı Yasa ile 6802 sayılı Gider Vergileri

Detaylı

Arsa Karşılığı Bağımsız Bölüm Tesliminin Gelir Vergisi Karşısındaki Durum-2

Arsa Karşılığı Bağımsız Bölüm Tesliminin Gelir Vergisi Karşısındaki Durum-2 Arsa Karşılığı Bağımsız Bölüm Tesliminin Gelir Vergisi Karşısındaki Durum-2 Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kuruluna göre ise, Asıl işi hırdavat ticareti olan, bunun yanında bir yıl içinde birden çok

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 86 ) 26.07.2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 86 seri No.lu Gider Vergileri

Detaylı

YÜKLENİLEN KDV YE AİT FATURANIN GEÇ DÜZENLENMESİ HALİNDE KDV İADESİ YAPILABİL

YÜKLENİLEN KDV YE AİT FATURANIN GEÇ DÜZENLENMESİ HALİNDE KDV İADESİ YAPILABİL YÜKLENİLEN KDV YE AİT FATURANIN GEÇ DÜZENLENMESİ HALİNDE KDV İADESİ YAPILABİLİR Mİ? Rızkullah ÇETİN* 1-GİRİŞ: Vergi mükellefleri mükellefiyet hayatları boyunca çeşitli sebeplerle, yapılan hizmetlere ve

Detaylı

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA YAPILAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV UYGULAMASINDA BİR SORUN 1. KONU Ülkemizin olası bir deprem beklentisinin yaratacağı tahribat, inşaat sektörünün yapısı ve özellikle

Detaylı

İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI

İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI ÖZEL İNŞAATLARDA VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI İNŞAATIN ÇEŞİTLERİ Medeni Kanunda: Menkul inşaat : Belli hizmeti görmek üzere geçici amaçlı yapılan kulübe, baraka,

Detaylı

Sözkonusu Maddede; yurtdışındaki kıymetlerin beyanına imkan sağlanmış, yurtiçindeki varlıklarla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Sözkonusu Maddede; yurtdışındaki kıymetlerin beyanına imkan sağlanmış, yurtiçindeki varlıklarla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir. SĠRKÜLER SAYI : 2013 / 38 İstanbul, 29.05.2013 KONU : Yurtdışındaki bazı varlıklarla ve yurtdışında elde edilen bazı kazançlarla ilgili vergi avantajları sağlayan Kanun yayımlandı 29 Mayıs 2013 tarihli

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/59

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/59 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 26.07.2018 Sayı : 2018/59 Değerli Müşterimiz; Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) 26.05.2018 tarih

Detaylı

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu uygulamasına ilişkin olarak aşağıdaki açıklama ve düzenlemelerin yapılmasına gerek duyulmuştur.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu uygulamasına ilişkin olarak aşağıdaki açıklama ve düzenlemelerin yapılmasına gerek duyulmuştur. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu uygulamasına ilişkin olarak aşağıdaki açıklama ve düzenlemelerin yapılmasına gerek duyulmuştur. A. FASON OLARAK YAPTIRILAN TEKSTİL VE KONFEKSİYON İŞLERİNDE

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne Muhasebe Müdürlüğü ne Tarih : 16.09.1998 SİRKÜ -1998 /13 Bilindiği üzere 29.07.1998 tarih ve mükerrer 23417 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4369 sayılı kanunun 54. maddesi ile G.V.K.

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM LTD. ŞTİ.

BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM LTD. ŞTİ. S Ġ R K Ü L E R R A P O R TARĠH 04.01.2016 SAYI 2016/003 KONU 2016 YILINDA DĠKKATE ALINACAK BAZI RAKAMSAL HADLER HAKKINDA SĠRKÜLER 25 Aralık 2015 tarih ve 29573 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 290 Sayılı

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/33. Konu : KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No. 10)

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/33. Konu : KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No. 10) TARİH : 08.02.2017 NUMARA : 2017/33 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/33 Konu : KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No. 10) 03.02.2017 tarih ve 29968 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

27 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6770 sayılı Kanun ile KDV Kanununda yapılan değişiklikler ile,

27 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6770 sayılı Kanun ile KDV Kanununda yapılan değişiklikler ile, TARİH : 06/02/2017 SİRKÜLER NO : 2017/20 KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE BAZI DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI: 3 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR 2 SERİ NO LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. Sirküler Tarihi: 22.04.2008 Sirküler No: 2008/53

SİRKÜLER RAPOR 2 SERİ NO LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ. Sirküler Tarihi: 22.04.2008 Sirküler No: 2008/53 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 22.04.2008 Sirküler No: 2008/53 2 SERİ NO LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu nun uygulanmasına ilişkin açıklamaların yer aldığı 1 seri

Detaylı

No: 2012/77 Tarih:

No: 2012/77 Tarih: No: 2012/77 Tarih: 26.06.2012 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk. AKKOR SİRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTİ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / İstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler Tarihi

Detaylı

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ

A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ A. VERGİLENDİRME DÖNEMİ Özel Tüketim Vergisi Kanununun 14 üncü maddesine göre (I) sayılı listede yer alan malların teslimlerinde vergilendirme dönemi, her ayın ilk 15 günlük birinci ve kalan günlerinden

Detaylı

KONUT TESLİMLERİNDE KDV ORANLARINA VE KDV İADESİNE VE VERGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN SON DÜZENLEMELER. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir

KONUT TESLİMLERİNDE KDV ORANLARINA VE KDV İADESİNE VE VERGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN SON DÜZENLEMELER. Ali ÇAKMAKCI. Yeminli Mali Müşavir KONUT TESLİMLERİNDE KDV ORANLARINA VE KDV İADESİNE VE VERGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN SON DÜZENLEMELER Ali ÇAKMAKCI Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Email: cakmakciali@taxauditingymm.com Konut

Detaylı

2015 yılında geçerli olacak bazı parasal büyüklükler aşağıdaki gibidir. 4. Basit usule tabi olmanın genel şartları sırasıyla: TL ve 4.

2015 yılında geçerli olacak bazı parasal büyüklükler aşağıdaki gibidir. 4. Basit usule tabi olmanın genel şartları sırasıyla: TL ve 4. Tarih: 01.01.2015 S İ R K Ü L E R R A P O R Sayı: 2014/55 Konu: 287 No lu Gelir Vergisi Kanunu Tebliği 30.12.2014 Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlandı. Özet: 30 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

1.1 Gelir Vergisine Tabi Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife

1.1 Gelir Vergisine Tabi Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife ĠHSAN AKAR YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠR ULUDAĞ BAĞIMSIZ DENETĠM VE Y.M.M A.ġ 23 Nisan Mh. 242 Sk. Rızvanoğlu-Paçacı Sit. No:12/A Blok Kat: 2 D: 3 Nilüfer/Bursa Tel: 0 541 3966882-0 224 2401329(pbx.) 0224 2401329

Detaylı

Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si

Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si Faaliyetini Sonlandıran Mükelleflerin Devren KDV si I- GİRİŞ Katma değer vergisinin en önemli özelliği indirim müessesesidir. Bunun yanında verginin

Detaylı

ALFA GENELGE 2010/30. Konunun önemine binaen, bu yazımızda, yasa tasarısının Stok Affı ve Kasa Affı hükümleri değerlendirilecektir.

ALFA GENELGE 2010/30. Konunun önemine binaen, bu yazımızda, yasa tasarısının Stok Affı ve Kasa Affı hükümleri değerlendirilecektir. İstanbul, 08/12/2010 ALFA GENELGE 2010/30 Konu : Stok Affı Ve Kasa Affı Bilindiği üzere, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun

Detaylı

Gelir Vergisi Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No : 266 Sayılı GVK. 28 Aralık 2007 CUMA. Resmi Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından:

Gelir Vergisi Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No : 266 Sayılı GVK. 28 Aralık 2007 CUMA. Resmi Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından: Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri, Sıra Numarası, No : 266 Sayılı GVK 28 Aralık 2007 CUMA Resmi Gazete Sayı : 26740 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 266) 1 / 14 193 sayılı

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 43 İST, GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ

SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 43 İST, GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ SİRKÜLER NO: POZ-2011 / 43 İST, 29.03.2011 ÖZET: Gayrimenkullerin iktisap tarihi GAYRİMENKULLERİN İKTİSAP TARİHİ Bilindiği üzere; gerçek kişilerin gayrimenkulleri iktisap ettikten sonra 5 yıl içinde elden

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/24

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/24 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 12.04.2018 Sayı : 2018/24 Değerli Müşterimiz; 7104 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Hakkında

Detaylı

SİRKÜLER (2018/60) İşletmelerinde fiilen bulunduğu halde kayıtlarında görülmeyen, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede fiilen bulunmayan,

SİRKÜLER (2018/60) İşletmelerinde fiilen bulunduğu halde kayıtlarında görülmeyen, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede fiilen bulunmayan, İSTANBUL, 17.08.2018 Konu: 7143 Sayılı Kanuna Göre Stok Affı SİRKÜLER (2018/60) 18.05.2018 tarih 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

GERÇEK KİŞİLERE AİT GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA GELİR VERGİSİ

GERÇEK KİŞİLERE AİT GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA GELİR VERGİSİ GERÇEK KİŞİLERE AİT GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA GELİR VERGİSİ 1.Giriş İnşaat sektöründeki gelişmeler ve Türkiye Ekonomisindeki rolü herkesçe malûmdur. Sektörün en önemli girdilerini arsa, arazi

Detaylı

alfa ymm İstanbul, 17/05/2018 ALFA GENELGE 2018/23 Konu : Stok Affı ve Kasa, Ortaktan Alacaklar Affı

alfa ymm İstanbul, 17/05/2018 ALFA GENELGE 2018/23 Konu : Stok Affı ve Kasa, Ortaktan Alacaklar Affı alfa ymm Alfa YMM Ltd. Şti. Halaskargazi Cad. Çankaya Apt. No.150 Kat. 5 Şişli - İstanbul Ofis : (0212) 343 65 65 (Pbx) Fax : (0212) 343 31 41 İstanbul, 17/05/2018 ALFA GENELGE 2018/23 Konu : Stok Affı

Detaylı

2014/3 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 02 KASIM 2014 PAZAR (09.0-12.0)

2014/3 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 02 KASIM 2014 PAZAR (09.0-12.0) 2014/3 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 02 KASIM 2014 PAZAR (09.0-12.0) SORU 1: MEMLEKET Ticaret A.ġ. nin 30.1.2013 tarihli geçici mizanı, 2013 Aralık ayında

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 39

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 39 İstanbul, 28 Haziran 2010 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO : 2010 / 39 KONU : Taşınmaz ve Taşınmaz Niteliği Taşıyan Mal ve Hakların Satışında KDV Uygulamasına İlişkin 58 Sayılı KDV Sirküleri Hk. Maliye Bakanlığı

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2008/62 TARİH: 21.01.2008

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2008/62 TARİH: 21.01.2008 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2008/62 TARİH: 21.01.2008 KONU 2009 Yılı Vergiden Muaf Yemek Yardımı 2008 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı 387 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde %12 olarak

Detaylı

ÖZEL ĠNġAAT ĠġLERĠNDE MUHASEBE VE VERGĠ UYGULAMALARI

ÖZEL ĠNġAAT ĠġLERĠNDE MUHASEBE VE VERGĠ UYGULAMALARI ÖZEL ĠNġAAT ĠġLERĠNDE MUHASEBE VE VERGĠ UYGULAMALARI MUĞLA SMMM ODASI Muğla, 29.04.2011 Sakıp ġeker Yeminli Mali MüĢavir 1 Muhasebe Uygulaması Yönünden İnşaat İşleri 1- Taahhüt Şeklinde Yürütülen İnşaat

Detaylı