MALİYE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ (Bölüm Kodu: )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MALİYE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ (Bölüm Kodu: 2103-2203)"

Transkript

1 MALİYE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ (Bölüm Kodu: ) I. SINIF - GÜZ DÖNEMİ (ZORUNLU DERSLER) ISL 105 Genel Muhasebe (3 0 3) (5 AKTS) Muhasebenin tanımı, kavram ve ilkeler. Temel muhasebe denkliği. Temel mali tablolar. Muhasebe hesap kavramı, şekli, işleyişi ve kayıt yöntemleri, hesap çerçevesi, genel hesap planı, hesap planı kodlama yöntemleri. Tek düzen muhasebe sistemi, Türkiye'de tek düzen muhasebe sistemi, bilanço ve gelir tablosunun hazırlanması, dönen varlıklar, duran varlıklar, kaynak hesapları, öz kaynaklar, kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar, sonuç hesapları, kayıt yöntemleri. IKT 105 İktisada Giriş (3 0 3) (5 AKTS) İktsadi Mesele, İktisat ve İktisadi Analiz Üretim İmkanları Eğrisi ve İktisadi Sistemler Arz, Talep ve Piyasa Dengesi Hükümetin Tam Rekabet Piyasasına Müdahalesi Tam Rekabet ve Etkinlik Piyasa Başarısızlığı Tüketici Dengesi ve Talep Talep Esneklikleri Üretim Teknolojisi Tam Rekabet Piyasasında Üretim ve Fiyatlandırma Monopol Piyasasında Üretim ve Fiyatlandırma KAM 101 Hukukun Temel Kavramları (3 0 3) (4 AKTS) Hukuk Kavramının genel tanımı. Sosyal yaşamı düzenleyen kurallar. Türk toplumunda hukukun kaynakları. Kamu hukuku ve özel hukuk ayırımı. Kanunlar hiyerarşisi, yargı organları. MLY 103 Bilgisayar (2 2 3) (4 AKTS) Temel Bilgiler, DOS, WINDOWS, kelime işlemi, veri tabanı kullanımı, prezentasyon hazırlama, grafik uygulamaları (CAD), bilgi ağları kullanma. MLY 191 İktisatçılar İçin Matematik I (3 0 3) (4 AKTS) Kümeler, sayılar, özdeşlikler, denklemler ve eşitlikler, fonksiyon kavramı; doğrusal fonksiyonlar, ikinci derece fonksiyonlar, rasyonel, cebirsel ve gerçek fonksiyonlar, üstel ve logoritmik fonksiyonlar (iktisadi uygulamaları), limit, türev (iktisadi uygulamaları), grafik çizimleri (iktisadi uygulamaları).

2 TUR 181 Türk Dili I (2 0 2) (2 AKTS) Dil nedir, dilin sosyal bir kurum olarak millet hayatındaki yeri ve önemi, dil kültür münasebeti, Türk Dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk Dilinin gelişmesi ve tarihi devreleri, Türk Dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türkçe de sesler ve sınıflandırılması, Türkçe nin ses özellikleri ve ses bilgisi ile ilgili kurallar, hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması. YDL185 Yabancı Dil I (2 0 2) (2 AKTS) Selamlaşmada kullanılan yapılar. Emir, Rica ve Dilek belirten yapılar. Adıllar: Kişi adılları, iyelik adılları. Sayılar. Yardım teklif etme ve isteme kalıpları. Yol/Yön sorma ve tarif etmede kullanılan yapılar. Soru Kelimesi ile sorulan sorular. Olumlu/Olumsuz beğeni ifade etme kalıpları. Zamanlar: Geniş zaman, Şimdiki zaman,geçmiş zaman. Sıklık Zarfları. Karşılaştırma sıfatları. Edatlar. Tekil - Çoğul ilişkisi. Paragraf Yazma. Okuma becerisi: Okuduğunu anlama ve sorulara cevap verebilme. Eş anlamlı ve zıt anlamlı sözcükler. MLY 101 Maliye Bilimine Giriş (3 0 3) (4 AKTS) Maliye biliminin konusu ve diğer bilim dallarıyla olan ilişkisi, kamu kesimi-özel kesim ayırımı, kamu ekonomik faaliyetlerinin nedenleri ve amaçları, kamu harcamaları, kamu harcamaları teorisi, kamu harcamalarının tasnifi, kamu gelirleri, vergi teorisi, vergi yükü ve yansıması, vergilerin tasnifi, vergileme ilkeleri. I. SINIF - BAHAR DÖNEMİ (ZORUNLU DERSLER) ISL 106 İşletme Bilimi (3 0 3) (4 AKTS ) Temel kavramlar. İşletmelerin amaçları ve türleri, işletme sistemleri, çevreyle ilişkileri, işletmenin sorumlulukları, işletmenin kuruluş çalışmaları, fizibilite raporu, işletme büyüklüğü ve kapasitesi, işletmelerin kuruluş yerinin seçimi, işletmelerin hukuki yapıları. İşletmenin temel fonksiyonları; yönetim, üretim, pazarlama, finansman, personel yönetimi, araştırma ve geliştirme. ISL 104 Envanter- Bilanço (3 0 3) (5 AKTS) Muhasebenin ve envanterin tanımı, tarihçesi, gerekliliği, yararları, yapılma nedenleri, yapılma zamanı ve süresi, dönemi, çeşitleri, çalışmaları, değerleme, değerleme ölçüleri, muhasebe dışı envanter çalışmaları, varlıkların ve kaynakların envanteri ve değerlemesi, gider ve gelirlerin envanter değerlemesi, hesap planı, mizanlar, dönem karı ve zararı hesabı.

3 IKT 103 Mikro İktisat I (3 0 3) (5 AKTS) Mikro iktisadın tanımı, yöntemi ve amacı, piyasa dengesi, piyasa türleri ve firma davranışları teorisi, tam ve eksik rekabet piyasalarında kısa ve uzun dönem firma dengesi, faktör piyasası, genel denge. KAM 110 Anayasa Hukuku (3 0 3) (4 AKTS) Anayasacılık Hareketleri ve anlamı, anayasa kavramı ve anayasa hukuku, anayasa ve devlet, demokrasinin temel ilkeleri, demokrasinin uyguladığı rejimler. Türkiye deki anayasacılık hareketleri ve 1982 anayasası. MLY 192 İktisatçılar İçin Matematik II (3 0 3) (4 AKTS) Entegral, çok değişkenli fonksiyonlar ve türev, matris, determinant ve iktisadi uygulamalar. TUR 182 Türk Dili II (2 0 2) (2 AKTS) Türkçe nin yapım ekleri ve uygulaması, kompozisyonla ilgili genel bilgiler, kelime türleri, cümlenin unsurları, cümle tahlili uygulaması, anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, dilekçe, tutanak, mektup ve çeşitleri, bilimsel yazıların hazırlanmasında uyulacak esaslar. YDL186 Yabancı Dil II (2 0 2) (2 AKTS) Zamanlar: will ve going to içeren zamanlar, Future Pefect (will have+v 3 ). Future Continuous Tense (will be V+ing). Geleceğe Yönelik Tahminlerde Bulunma: Gelecek planları hakkında konuşma. Sorular: Tag Questions, Choice Questions (or). Edatlar: Zaman belirten edetlar (for, since). Karşılaştırma Yapıları: more than,..er than. Olumlu/Olumsuz Beğeni ifade Etmek Kalıpları: I like, Idon t like. Günlük Konuşma: Deyimler. Edilgen Çatı (have/has/had been+v 3 ). Özne-Yüklem Uyumluluğu. Yazılı Anlatım: Kompozisyon yazma. Koşullu ve Sonuç Tümceleri. Bağlaçlar. İsim Tümcecikleri. Karşılaştırma Yapıları. Phrasal Verbs: Separable, Inseparable phrasal verbs. Ettirgen Yapı (have/get/make something done), (have/get/make somebody to do something) MLY 104 Mali Sosyoloji (3 0 3) (4 AKTS) Sosyolojinin tanımı, konusu ve kapsamı, sosyolojinin diğer bilimlerle olan ilişkisi, kültür, toplum ve birey, toplumsal tabakalaşma ve sınıf yapısı, örgüt kuramları, küreselleşme. Mali olaylar, maliye toplum ilişkisi, ekonomi siyaset-maliye ilişkisi, devlet hukuk-maliye ilişkisi.

4 2. SINIF - GÜZ DÖNEMİ (ZORUNLU DERSLER) MLY 201 Kamu Maliyesi I (3 0 3) ( 5 AKTS ) Kamu Maliyesi: Giriş, Tarihi gelişim; Kamu Maliyesine İlişkin Teorik Yaklaşımlar; Genel Ekonomi İçindeki Yeri; Kamu Maliyesinin İşlevleri; Kaynak Tahsisi: Kamusal mal, Yarı kamusal mal, Özel mal; Gelir Dağılımı; Ekonomik İstikrar; Kamu Maliyesinin Araçları; Kamu Harcamaları Tanım, Sınıflamaları, Artış Nedenleri; Kamu Kesiminde Karar Alma: Oylama prosedürleri, Bütçe prosedürü; Yürütme organının rolü, Yasama organının rolü, Baskı grupları, Bürokrasi. MLY 207 Vergi Hukuku (3 0 3) (4 AKTS) Genel vergi hukuku kapsamında şekle ve usule ilişkin kuralların yer aldığı mevzuat olan Vergi Usul Kanunu, Vergi Usul Kanununa ilişkin düzenlemeler, vergilerin hukuki olarak ortaya çıkması, muhataplarının belirlenmesi, vergilendirme sürecindeki hukuki uygulamaların ortaya konulması, vergilendirme karşısında ortaya çıkan uyuşmazlıklar ve bu uyuşmazlıkların idari ya da hukuki yollarla çözümü ISL 219 Maliyet Muhasebesi (3 0 3) (4 AKTS) Maliyet muhasebesine ilişkin genel bilgiler, maliyet harcama - gider kavramları, maliyet türleri, giderlerin incelenmesi; üretim giderleri (ilk madde ve malzeme, işçilik ve genel üretim giderleri) ve faaliyet giderleri, gider yerleri ve gider dağıtım tablosu, gelir tablosu ve satışların maliyet tablosu, maliyet sistemleri ve maliyet hesaplamaları yöntemi, sipariş ve maliyet sistemiz, Safha Maliyet yöntemi, kusurlu mamuller ve fireler, birleşik ve yan ürünlerin maliyetlendirilmesi, standart maliyet yöntemi, maliyet bilgilerinin yönetim kararlarında kullanılması. IKT 231 Makro İktisat (3 0 3) (4 AKTS) Milli muhasebe. Ekonominin üretim kapasitesi ve denge üretim düzeyi. Toplam arz, toplam talep. Toplam talebin unsurları: Tüketim, yatırım, devlet kesimi, dış dünya. Genel makro denge ve ilgili sorunlar: Para arzı ve talebi. Klasik teoride genel denge. Keynezyen teoride genel denge. İşsizlik. Enflasyon. Durgunluk içinde enflasyon. İktisat politikası tartışmaları: Keynezyen, Monetarist, Yeni Klasik ve Arz Yönlü İktisat Yaklaşımları. Açık ekonomide dengeler ve politikalar. Büyüme- Kalkınma. Çevre. AIT 281 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2 0 2) (2 AKTS) İnkılap Tarihinin Anlamı-Türk İnkılabının Önemi, Türk İnkılabına Yol Açan Nedenlere Toplu Bakış, I. Dünya Savaşı, Osmanlı Devletinin Parçalanmaya Başlaması, İşgaller Karşısında Memleketin Durumu-Mustafa Kemal Paşa nın Tutumu, Kurtuluş İçin İlk Adım-Kongreler Yoluyla Teşkilatlanma,

5 Cemiyetler, Kuvayı Milliye-Misak-ı Milli, TBMM nin Açılışı, Ulusal Ordunun Kurulması, Sevres ve Gümrü Barışı, Sakarya Savaşına Kadar Kurtuluş Mücadelesi, Sakarya Savaşı-Büyük Taarruz, Mudanya dan Lozan a, Siyasal Alanda İki Büyük İnkılap, Takrir-i Sükun Dönemine Geçiş. 2. SINIF - GÜZ DÖNEMİ (SEÇMELİ DERSLER) MLY 203 Maliye Tarihi (3 0 3) (4 AKTS) İlk Çağ Mali Olayları; Orta Çağ Mali Olayları; Yeni Çağ Mali Olayları; Osmanlı Mali Sistemindeki Mali Örgüt Yapısı (Kamu Gelir ve Giderleri); Osmanlılarda Kuruluş Dönemi Mali Olayları; Yükseliş Dönemi Mali Olayları; Duraklama Dönemi Mali Olayları; Gerileme ve Çökme Dönemleri Mali Olayları; Atatürk Dönemi Mali Olayları (Kurtuluş Savaşı Sırası ve Sonrası); Liberal Dönem Mali Olayları; Devletçilik Dönemi Mali Olayları; Dönemi Mali Olayları; Dönemi Mali Olayları; 1980 den Günümüze Mali Olaylar. IKT 205 İktisat Tarihi (3 0 3) (4 AKTS) Ziraat Devrimi, İlkçağ Ekonomileri, Roma İmparatorluğu, Ortaçağda Avrupa Ekonomisi, Modern Çağın başlarında Avrupa Ekonomisi, Avrupada Ekonomik Güç Dengesinin değişmesi, Sanayi Devrimi ve Sanayi Devrimi sonrasında Ekonomik Değişmeler, 19. Yüzyılda sanayileşmenin çeşitli ülkelerde yayılması, 20. Yüzyılda Dünya Ekonomisinde Yapısal Değişmeler, savaşlar ve ekonomik performans. Türkiye İktisat Tarihi. KAM 203 Borçlar Hukuku (3 0 3) (4 AKTS) Borçlar hukuku hakkında genel bilgiler, hukuk dalları arasındaki yeri, borçlar hukukunun kaynakları ve borçlar kanunu sistemi, borç ilişkisi ve borçların kaynakları, akitten doğan borç ilişkileri, haksız fiilden doğan borç ilişkileri ve sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileri, borç ilişkilerinin hükmü ve sona ermesi, özel borç ilişkileri. YDL 285 Yabancı Dil III (3 0 3) (4 AKTS) Meslek metinleri okumak, Arayarak okuma ve Ayrıntılı Okuma gibi stratejileri kullanarak karşılaşılan metinlerdeki kelimelerin anlamlarını tahmin etme, genel konuyu anlama, detay bilgileri metin içerisinde hemen bulma, ileri düzey mesleki çeviri. KAM 207 Çağdaş Devlet Düzenleri (3 0 3) (4 AKTS) Dünyada en çok taklit edilen İngiliz, Amerikan ve Fransız siyasal düzenlerinin, kurumlarının ve bugünkü işleyişinin açıklanması: İngiltere de devletin kuruluşu, anayasal düzenlemeler, yürütme-

6 yargı-yasama organları, siyasal partiler; ABD de devletin kuruluşu, anayasal düzenlemeler, federalizm ve eyaletler, seçimler; Fransa da devletin kuruluşu, anayasal düzenlemeler, parlamentonun yapısı, cumhurbaşkanının seçimi. Almanya da devletin kuruluşu, anayasal düzenlemeler ve federalizm, temel haklar ve tüze devleti. 2. SINIF - BAHAR DÖNEMİ (ZORUNLU DERSLER) MLY 202 Kamu Maliyesi II (3 0 3) (5 AKTS) Kamu harcamalarının finansmanı; Finansman Türleri; Vergi Tanımı; Vergilemeye İlişkin Teorik Yaklaşımlar; Vergileme İlkeleri; Temel Vergileme Kavramları; Vergileme Toplama Aşamaları: Tarh işlemleri, Tebliğ işlemleri, Tahakkuk işlemleri, Tahsil işlemleri; Vergi Sınıflamaları; Vergi Sistemleri; Vergi Yükü; Vergiden Kurtulma Çabaları. ISL 210 İstatistik (3 0 3) (4 AKTS) Temel istatistik kavramları, verilerin toplanması ve düzenlenmesi, tanımsal istatistik ölçüleri, olasılık ve olasılık dağılımlarının hesaplanması, örnekleme ve temel kavramlar, örnekleme yöntemleri, örnekleme dağılımları, istatistik tahmin, hipotez testleri, ki-kare testleri, basit korelasyon ve regresyon analizi ve zaman serileri analizi. MLY 204 Devlet Borçları (3 0 3) (4 AKTS) Devlet borçlarının tanımı ve anlamı, hazine, işlevleri, görevleri, devlet borçlarının özellikleri ve hukuki dayanağı, devlet borçlarının ekonomik yaşamdaki yeri ve önemi, borçlanma tekniği, borçların etkileri, türleri; kısa ve uzun vadeli borçlar, cebri ve isteğe bağlı borçlar, iç ve dış borçlar, borç yönetim politikası, olağan üstü borç yönetimi işlemleri, borç yükü ve devlet borçlarının azaltılması ve sona ermesi, türleri KAM 202 İdare Hukuku (3 0 3) (4 AKTS) İdare ve idare hukuku kavramı, idare hukukunun özellikleri ve kaynakları, idari işlev, kolluk hizmeti, kamu hizmeti, idarenin olağan ve olağanüstü dönemdeki yetki ve yaptırımları, idari işlemler, idare malları ve idarenin sorumluluğu. AIT 282 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II (2 0 2) (2 AKTS) Türk inkılabının yürütülmesindeki özellikler, hukuk sisteminin kurulması, eğitim sisteminin kurulması, ekonomi ve maliye alanında harcanan çabalar, toplumsal yaşayışı düzenleyen diğer yenilikler, Atatürk döneminde Türkiye Cumhuriyeti nin iç-dış siyaseti Atatürk ün ölümü, Atatürk

7 İlkeleri genel olarak (Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, İnkılapçılık), Atatürk döneminden sonra Türkiye Cumhuriyeti nin iç ve dış siyaseti ( arası) Genel değerlendirme. 2. SINIF - BAHAR DÖNEMİ (SEÇMELİ DERSLER) IKT 208 İktisadi Düşünce Tarihi (3 0 3) (4 AKTS) Antik ve ortaçağda iktisadi düşünce. Kapitalizm ve iktisadi düşüncenin evrimi: Merkantilizm, Fizyokrasi ve Klasik Okul, Sosyalist öğreti, öncü sosyalist düşünürler ve kapitalizmin eleştirisi. Marksizm neo-klasik okul. Keynezyen okul. İktisat teorisinde son gelişmeler. Monetarizm, postkeynezyen okul. Kurumcu okul. ISL 206 Şirketler Muhasebesi (3 0 3) (4 AKTS) Şirketler hakkında genel bilgiler, sermeye şirketlerinin kuruluşu, sermeyede değişim, kar ve zarar dağıtımı, tasfiye, yasal şekilde değişimi, birleşme, tahvil ihracı gibi işlemlerin T.T.K., S.P.K. hükümlerine göre ele alınması ve muhasebeleşmesi. MLY 208 İnsan Hakları (3 0 3) (4 AKTS) İnsan Hakları alanındaki gelişmeler, Uluslararsı kuruluşların ve örgütlerin insan haklarına ilişkin çalışmaları. İnsan haklarının korunması ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi., sözleşmenin organları, Türk vatandaşlarının bireysel başvuru hakkı, 1982 Anayasası nda temel hak ve özgürlüklerin düzenleniş şekli ve uygulamalar. CLS İş Hukuku (3 0 3) (4 AKTS) İş hukukunun tanımı, özellikleri, temel kavramları, iş sözleşmesi ve hukuki niteliği, iş sözleşmesinden doğan borçlar, iş sözleşmesinin sona ermesi, kıdem tazminatı, işin düzenlenmesi, toplu iş sözleşmesi özellikleri, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi, toplu hak ve menfaat uyuşmazlıkları, grev ve lokavtın tanımı ve unsurları, sendika ve konfederasyonun tanımı, kuruluşu, organları, üyelik ve üyelik hakları. YDL 286 Yabancı Dil IV (3 0 3) (4 AKTS) Akademik yazından alınan ileri seviyede okuma parçalarını çevirme ve akademik çeviri tekniklerini uygulama

8 3. SINIF - GÜZ DÖNEMİ (ZORUNLU DERSLER) MLY 327 Türk Vergi Sistemi I (3 0 3) (6 AKTS) Türk vergi sisteminin genel yapısı ve bu yapıyı oluşturan vergiler. Gelir Vergisi: Gelir kavramı ve gelirin özellikleri, gelir vergisinin konusu, mükellef ve mükellefiyet şekilleri, gelir unsurlarının tespiti. Gelirin unsurları: Ticari kazançlar, zirai kazançlar, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, ücretler, diğer kazanç ve iratlar. Gelirin beyanı ve beyan türleri, gelirin toplanması ve yıllık beyanname, indirim ve mahsuplar, verginin hesaplanması ve genel vergi tarifesi, verginin ödenmesi. MLY 325 Kamu Bütçesi (3 0 3) (6 AKTS) Bütçenin tanımı, anlamı ve temel özellikleri, bütçenin temel ilkeleri, genellik ilkesi, birlik ilkesi, temel ilkelerden sapmalar, ulusal bütçe, kalkınma planı kamu bütçesi ilişkisi, bütçeleme sistemleri, geleneksel bütçe sistemi performans bütçe sistemi, plan program bütçe sistemi, bütçeleme süreci, bütçenin hazırlanması, görüşülüp onaylanması, bütçenin uygulanması ve denetimi, bütçe politikası ve iktisadi denge, iktisadi büyüme ve bütçe politikası, son yıl bütçe gerekçesinin değerlendirilmesi. MLY 305 Kamu Ekonomisi I (3 0 3) (5 AKTS) Sosyal refah, kamu kesiminin varlık nedenleri, piyasa başarısızlıkları ve devletin rolü, kamusal mal ve hizmetlerin üretim koşulları, kamusal karar alma, kamu ve özel kesim karşılaştırması. IKT 321 Ekonometri (3 0 3) (6 AKTS) Tek değişkenli Regresyon modeli ve EKK tahmin Yöntemi, EKK tahmin yönteminin varsayımları, Aralık tahmini ve Hipotez testleri, Alternatif Fonksiyon biçimleri, Çoklu Regresyon Modeli ve İstatistiksel Çıkarsama, Maksimum Olabilirlik Yöntemi, Yapısal Kararlılık Testleri, Regresyon modeline Matris yaklaşımı, Çoklu regresyon modeli: belirleme ve tahmin, kukla değişkenlerin regresyon analizinde kullanımı, değişen varyans ve seri korelasyon gibi temel varsayımlardan sapmalar, dinamik modeller, zaman serileri.

9 3. SINIF GÜZ DÖNEMİ (SEÇMELİ DERSLER) KAM 301 Avrupa Birliği Hukuku (3 0 3) (4 AKTS) Avrupa Birliği'nin ortaya çıkışından günümüze kadar geçirdiği dönüşüm, yapısı, organları ve temel politikaları, Paris ve Roma antlaşmalarına dayanan Avrupa Birliğinin (AB) kuruluşundan bugüne kadar kaydettiği mesafe, Batı Avrupa daki bütünleşmenin hukuksal yapısı ve AB hukuk düzeni. MLY 313 Uluslararası Maliye (3 0 3) (4 AKTS) Uluslararası maliye kavramı ve kapsamı, uluslararası kamu malı ve hizmeti kavramı, uluslararası kamu mallarının finansmanı, başlıca uluslararası kamusal mal ve hizmetler, uluslararası mal hareketlerini etkileyen faktörler (gümrük tarifeleri, sübvansiyonlar, ihracat vergileri, kotalar, gönüllü ihracat sınırlamaları, tarife benzeri engeller), uluslararası çifte vergilendirme, uluslararası mali kuruluşlar ve işlevleri (Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü). IKT 307 Uluslararası İktisat Teorisi (3 0 3) (4 AKTS) Klasik Dış Ticaret Teorileri: Arz ve talep yönünden dış ticaret teorileri, Dış ticareti açıklamaya yönelik yeni teoriler, Genel denge analizi, Ekonomik kalkınma ve büyüme ile dış ticaret ilişkisi, Dış ticaret ve milli gelir; Dünya Ekonomisinde Küreselleşme ve Bölgeselleşme hareketleri: Uluslararası ekonomik entegrasyonlar teorisi, Dünya ticaret örgütü, Birleşmiş milletler ticaret ve kalkınma konferansı; Uluslararası Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarının Analizi, Dış Ekonomi Politikaları: Gümrük tarifeleri uygulaması ve etkileri. MLY 309 Parafiskal Gelirler ve Kurumlar (3 0 3) (4 AKTS) Parafiskal gelirlerin tanımı ve kapsamı, parafiskal gelir çeşitleri, Türkiye de ve Avrupa Birliği'nde parafiskal gelirler, parafiskal gelirlerin ulusal ekonomik büyüklükler içindeki yeri, parafiskal yükümlülüklerin sosyo-ekonomik etkileri, parafiskal gelir elde eden kurumlar kapsamı ve işleyişi. MLY 319 Kamu İdarelerinde Stratejik Planlama ve Yönetim (3 0 3) (4 AKTS) Stratejik planlama ve yönetim kavramları, kamuda stratejik planlama ve yönetim gerekliliği, kamu kesiminde stratejik planlama ve yönetiminin tarihsel gelişimi, stratejik planlama ve yönetimin öğeleri, stratejik planlama ve yönetim süreci, stratejik plan ve yönetimin değerlendirilmesi, Türkiye de kamu idarelerinde stratejik planlama ve yönetimine ilişkin düzenleme ve uygulamalar.

10 3. SINIF - BAHAR DÖNEMİ (ZORUNLU DERSLER) MLY 328 Türk Vergi Sistemi II (3 0 3) (6 AKTS) Kurumlar Vergisi: kurum kazancı, beyan esası ve beyanname çeşitleri, yıllık beyanname, indirim ve mahsuplar, verginin hesaplanması ve genel vergi tarifesi, verginin ödenmesi. Veraset ve İntikal Vergisi, Katma Değer Vergisi, Emlak Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi. MLY 322 Kamu Ekonomisi II (3 0 3) (6 AKTS) Piyasa başarısızlıkları, devlet müdahalesi, devletin müdahalesine yönelik farklı iktisadi okullar, devletin başarısızlığı, küreselleşme ve yapısal uyum politikalarıyla birlikte gündeme gelen özelleştirme, düzenleme ve ticarileştirme gibi uygulamaların teorik dayanakları ve uygulama sonuçları. IKT 312 Para Teorisi ve Politikası (3 0 3) (6 AKTS) Paranın tanımı. Para arz ve talebinin belirleyicileri. Genel fiyat düzeyinin değişimini açıklayan (enflasyon) teoriler. Merkez Bankacılığı, ticari bankacılık ve diğer finansal aracılar. Para politikasının amaçları ve araçları. Para politikasında kullanılan değişkenler. Değişik okulların aktarım mekanizmaları. Makro ekonomik dengesizliklerde para ve maliye politikalarının etkinlik analizleri. Para politikası ve uluslar arası denge. MLY 314 Mahalli İdareler Maliyesi (3 0 3) (5 AKTS) Mahalli idare kavramıyla ilgili genel esaslar kapsamında mahalli idareler ve mahalli idarelerin varlık sebepleri, idarelerarası mali ilişkiler ve bu ilişkilerin düzeyi, mahalli idareler maliyesi çerçevesinde mahalli idarelerin merkezi idare başta olmak üzere diğer idarelerle hizmet ve gelir paylaşımı, mahalli idareler tarafından sunulan hizmetlerin ekonomik analizi, borçlanmayı da içerecek şekilde hizmet finansmanı için kullanılan finansman kaynakları, Türkiye de mahalli idarelerin (il özel idareleri, belediyeler ve köyler) mali yapısı ve mali performansı. 3. SINIF - BAHAR DÖNEMİ (SEÇMELİ DERSLER) IKT 308 Uluslararası İktisat Politikası (3 0 3) (4 AKTS) Ödemeler dengesi kavramı ve analizi. Dış ticaret ve milli gelir. Ödemeler bilançosunda dengesizlik sorunları. Otomatik denkleşme mekanizmaları. Dış denkleşme politikaları. Kur politikaları

11 ve dış ödemeler dengesi. Döviz piyasası. Makro İktisadi politikalar, iç ve dış denge. Uluslar arası para sistemi. Bretton woods sistemi, günümüzdeki uluslararası para sistemleri. MLY 316 Türkiye'nin Mali Yapısı (3 0 3) ( 4 AKTS ) Mali Yapı Kavramı ve Unsurları, Kamu Kesiminde İdari Yapı, Kamusal Hizmetlerin Sunumunda İdari Yapılanma, Kamu Kesiminde Mali Yapılanma, Türkiye'deki Mali Sistemin Kurumları, Türkiye'de İdari ve Mali Yapılanma, Mali Piyasalar ve Mali Kurumlar. MLY 312 Kamu Harcamaları Hukuku (3 0 3) ( 4 AKTS ) Kamu harcamaları kavramı ve kapsamı, kamusal mal ve hizmetler, kamu harcama hukuku ve kapsamı, kamu harcama hukukunun kaynakları, kamu harcamalarında usul ve yöntemler, kamu harcama hukuku ve kamu ihaleleri, ihale akış şemaları, kamu harcamalarının ödenmesi süreci, kamu harcamalarının kaydedilmesi ve raporlanması, kamu harcamalarının denetimi. KAM 312 Ceza Hukuku (3 0 3) (4 AKTS) Suç ve cezanın tanımı ve kapsamı, ceza hukukunun genel hukuk sistemi içinde yeri, ceza hukukunun kaynakları, Ceza hukukunun bağımsızlığı sorunu, suç genel teorisi, hukuka aykırılık, hukuka aykırılığın tespiti, ceza ehliyeti kavramı, suçlarda iştirak, tekerrür, birleşme, cezayı ortadan kaldıran haller, devlet aleyhine işlenen suçlar. ISL 316 Kıymetli Evrak Hukuku (3 0 3) (4 AKTS) Kıymetli Evrak Hukuku Kapsamında Kıymetli Evrak Kavramı, Kıymetli Evrakın Temel Özellikleri, Değerlendirilmesi ve Devri, Türleri, Ziyaı ve ptali. Kambiyo Senetleri,Kambiyo Senetlerinin Sınıflandırılması:Poliçe, Bono ve Çek. Poliçenin Hukuki Mahiyeti ve Sekil Sartları, Kesidecinin Sorumluluğu, Devir, Kabul ve Ödeme, Müracaat Haklarının Kullanılması. Aval ve Araya Girme. Bono ve Çeklerin Özellikleri. 4. SINIF - GÜZ DÖNEMİ (ZORUNLU DERSLER) MLY 401 Vergi Ceza Hukuku (3 0 3) (5 AKTS) Ceza Hukuku Konusunda Genel Bilgiler:Yaptırımlar düzeni; Ceza Hukukunun Özellikleri ve Temel İlkeleri; Vergi Ceza Hukukunun Ceza Hukuku İçindeki Yeri; Vergi İdaresinin Cezalandırma Yetkisi Açısından Vergi Usul Hükümlerine Genel Bakış; İkmalen Tarhiyat; Resen Tarhiyat; Vergi Cezaları ve Hukuki Niteliği; Kamusal Cezalarla İdari Cezaları Ayırt Etmeye Yarayan Kıstaslar; Vergi Ceza Hukukunda Ehliyet; İdari Vergi Suçları; Kamusal Vergi Suçları; İştirak; İçtima; Cezalarda

12 İndirim; Tekerrür; Ceza İlişkisinin Sona Ermesi. Vergi Uyuşmazlıklarının İdari Çözüm Yolları: İdari çözüm yollarının yargısal yollarla karşılaştırılması, Vergi hatalarının düzeltilmesi, Uzlaşma; Yargısal Çözüm Yolları; Yargılama Hukukuna Genel Bakış ve Türk Hukukunda Yargı Kolları: Vergi yargısının yapısı, İşlevleri ve ilkeleri; Vergi Yargılaması Usulü: Vergi davasının niteliği, Vergi davasında taraflar, Görev ve yetki, Vergi davasının açılması, Sonuçları, Vergi davasının görülmesi, İspat ve delil; Kanun Yolları: Olağan kanun yolları, Olağanüstü kanun yolları. MLY 453 Araştırma Yöntem ve Teknikleri (3 0 3) (5 AKTS) Bilimlerin sınıflandırılması ve bilimsel düşünce yöntemi. Araştırma türleri ve veri toplama teknikleri. Bilimsel araştırmanın aşamaları, bilimsel araştırmada uyulması gereken biçimsel koşullar, kütüphane kullanımı, kaynak gösterme, dipnotların yazılım özellikleri. MLY 403 Maliye Politikası I (3 0 3) (5 AKTS) Kamu kesiminde devletin rolü, IS-LM-BP modelinde maliye politikası, para ve maliye politikasının etkileşimi, makro ekonomik modellerde maliye politikası çarpanları, maliye politikasının ekonomik değişkenler üzerindeki etkileri. MLY 419 Diploma Çalışması (0 6 2) (5 AKTS) Bilim dalına uygun olarak teorik veya uygulamalı bir konunun tespit edilerek araştırılması ve bilimsel araştırma metoduna uygun olarak yazılması, öğrencinin yaptığı çalışmayı savunmak amacıyla sözlü olarak takdimi. 4. SINIF - GÜZ DÖNEMİ (SEÇMELİ DERSLER) MLY 409 Kamu Tercihi ve Anayasal İktisat (3 0 3) (5 AKTS) Kamu tercihi teorisinin doğuşu ve gelişimi, kamu tercihinin varsayımları ve analiz araçları, kamunun başarısızlığı varsayımı, Downs yaklaşımı, bürokrasi ve Niskanen yaklaşımı, doğrudan ve temsili demokrasilerde kamu tercihi yaklaşımı, siyasal partiler ve seçmen davranışları, rant kollama, oy mekanizması. MLY 413 Hazine İşlemleri (3 0 3) (5 AKTS) Hazine ve hazine işlemleri kavramı, tarihsel gelişimi, hazinenin fonksiyonları ve görevleri, Türkiye de hazine idaresi, bütçe ve hazine işlemleri, hazinenin borçlanması, hazine işlemlerinin ekonomik etkileri, mali sistem ve hazine ilişkisi, ekonomik yapı içinde hazinenin yeri.

13 IKT 455 Ekonomik Entegrasyon (3 0 3) (5 AKTS) Küreselleşme Bölgeselleşme ve Ekonomik Entegrasyon Teorisi, Küresel Ekonomik Entegrasyon, Bölgesel Ekonomik Entegrasyon, Dünya Ekonomisinin Yönlendirilmesinde Önemli Etkinlikleri Olan Uluslararası Kuruluş ve Birleşmelerin Teorik ve Uygulamalı Olarak İncelenmesi. ISL 411 Bilgisayarlı Muhasebe (3 0 3) (5 AKTS) Bilgisayarda kullanılabilen muhasebe, stok ve stok kontrol, müşteri cari hesap, personel paket programları v.b. Sigorta ve vergi beyannameleri, bunların birbirleri ile entegre edilebilme imkanları. ISL 421 Mali Tablolar Analizi (3 0 3) (5 AKTS) Mali tablolar ve yıllık raporların tanımı, önemi, amaçları ve mali analizin tarihçesi, bilanço gelir tablosu, dağıtılmamış karlar tablosu, net çalışma sermayesi, nakit akım tablosu, fon akım tablosu, özsermaye değişim tablosu, kar dağıtım tablosu, mali tablolar analizinde kullanılan teknikler; karşılaştırmalı tablolar analizi, yüzde metodu ile analiz, trend analizi, oranlar yardımıyla analiz, gelir analizi, fiyat seviyesindeki değişikliklerin mali tablolar üzerindeki etkisi. MLY 405 Vergi Teorisi ve Politikası (3 0 3) (5 AKTS) Verginin haklılığını açıklayan görüşler, vergilemenin amaçları, vergi tekniği, vergilerin tasnifi, vergileme ilkeleri, vergilemenin gelir dağılımına etkisi, vergilemenin konjonktürel istikrara etkisi, vergilemenin iktisadi büyümeye etkisi, vergi sistemleri, uluslararası vergileme. MLY 417 Vergi Denetimi (3 0 3) (5 AKTS) Denetime ilişkin kavramlar, denetimin özellikleri ve türleri, Denetim tekniklerinin ve yöntemlerini karşılaştırılması, Vergi denetim türleri, Türkiye de en yoğun uygulanan vergi denetim türleri, Vergi yoklaması ve incelemesi süreci ve sonuçları, Türkiye'de vergi denetimi, Vergi incelemesi süreci, Vergi denetim elemanlarının denetim esnasında uyacakları kurallar, sorumluluklar. MLY 421 Vergi Muhasebesi (3 0 3) (5 AKTS) Genel olarak mali tablolar, Vergi Usul Kanununda yer alan değerleme hükümleri, Bilonçonun hazır değerler kalemi, Menkul kıymetler, Alacaklar ve Stoklar, Duran varlıklar ve Maddi olmayan duran varlıklar, Kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar, Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri, Finansal kiralama, Katma değer vergisi, Kar dağıtımı, Örtülü sermaye, Dönem sonu işlemleri. ISL 427 Muhasebe Denetimi (3 0 3) (5 AKTS) Denetim kavramı, türleri ve sınıflandırılması, Denetimin fonksiyonu, Denetim standartları, Denetim süreci, Denetim planlaması, Denetimde önemlilik ve risk, İç kontrol sistemi, Denetim kanıtları ve kanıt toplama teknikleri, Denetimde istatistiki yöntemler, Denetim raporları, Finansal tablolar denetimi.

14 CLS 413 Çalışma Ekonomisi (3 0 3) (5 AKTS) İşgücü piyasasının yapısı ve işleyişinin teorik temelleri, İşgücü piyasası dinamikleri; emek arzı ve emek talebi arasındaki ilişkilerin ekonomiye yansımaları, Çalışma ekonomisi alanındaki güncel gelişmeler ve yeni inisiyatifler, İşsizlik ve gelir eşitsizliği gibi sosyal sorunların toplum üzerindeki etkileri, İstihdam, ücret, emek mobilitesi, işsizlik ve sendikalar gibi çalışma ekonomisinin temel unsurları arasındaki bağlantı, Çalışma ekonomisiyle ilgili sosyo-ekonomik gelişmeler. 4. SINIF - BAHAR DÖNEMİ (ZORUNLU DERSLER) MLY 404 Maliye Politikası II (3 0 3) (5 AKTS) Maliye politkasının amaçları, Gelir dağılımında adaletin sağlanmasına yönelik mali politikalar, Maliye politikasının kurumsal sorunları, Maliye politikası tedbirlerinin büyüme, istikrar ve dağılım üzerindeki etkileri, Maliye politikası araçlarının geçerliliği, Maliye politikasında son dönemde yaşanan gelişmeler, Türkiye'de uygulanan mali politikalar. MLY 454 Vergi İcra Hukuku (3 0 3) (5 AKTS) İş hukukunun tanımı, özellikleri, temel kavramları, iş sözleşmesi ve hukuki niteliği, iş sözleşmesinden doğan borçlar, iş sözleşmesinin sona ermesi, kıdem tazminatı, işin düzenlenmesi, toplu iş sözleşmesi özellikleri, toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi, toplu hak ve menfaat uyuşmazlıkları, grev ve lokavtın tanımı ve unsurları, sendika ve konfederasyonun tanımı, kuruluşu, organları, üyelik ve üyelik hakları. MLY 416 Diploma Çalışması (0 6 2) ( 5 AKTS ) Bilim dalına uygun olarak teorik veya uygulamalı bir konunun tespit edilerek araştırılması ve bilimsel araştırma metoduna uygun olarak yazılması, öğrencinin yaptığı çalışmayı savunmak amacıyla sözlü olarak takdimi.

15 4. SINIF - BAHAR DÖNEMİ (SEÇMELİ DERSLER) IKT 404 Kalkınma İktisadı (3 0 3) (5 AKTS) Temel kavramlar. Az gelişmiş ülkelerin sorunları. Sermaye birikimi ve kalkınma. Kaynak dağılımı, teknoloji sorunu. Dış ticaret-iktisadi kalkınma ilişkisi, nüfus- iktisadi kalkınma ilişkisi. Az gelişmişlik teorileri ve kalkınma modelleri. IKT 406 Türkiye Ekonomisi (3 0 3) (5 AKTS) Osmanlı döneminden T.C.'ye devrolunan iktisadi yapının genel durumu. T.C.'nin kuruluş döneminde iktisadi yapılanma ile ilgili çalışmalar. Devletçi politikalar dönemi. Demokrat parti yeni bir iktisadi tercih dönemi. 24 Ocak 1980 kararları ve dışa açık büyüme modeli sonrası gelişmeler. MLY 408 Avrupa Birliği ve Türkiye (3 0 3) (5 AKTS) Avrupa Toplulukları: Doğuşu, Genişlemesi, Amaçları, Yapısı, Yönetimi, Katılmanın şartları ve sonuçları, Oluşumu; Ekonomik ve parasal Birlik; Ekonomik ve Sosyal Politikaların Uyumlaştırılması; Bütçe ve Avrupa Yatırım Bankası; Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri: Tarihsel gelişim, Ortaklığın dönemleri, Mali yardım, Ortaklığın organları; Türkiye-AB Gümrük Birliğinin Tamamlanması ve Uygulaması: Gümrük Birliği nin kapsamı ve gerçekleşmesi, Ortaklığın geliştirilmesine ilişkin tavsiye kararı, Türkiye ekonomisinin gümrük birliği, Ekonomik ve parasal birlik karşısında performansı. MLY 410 Gümrük Mevzuatı (3 0 3) (5 AKTS) Dış ticaret ve mali amaçlı vergilendirme, dış ticarette vergi yükü ve etkisi, koruma amaçlı vergileme ve teşvik politikalarının sınır korumacı etkisi, uluslararası ekonomik ilişkilerde çifte vergilendirme ve vergiden kaçınma, çok yanlı vergi anlaşmaları, dış ticaret ve vergi politikaları, gümrük vergileri, ithalattan alınan KDV ve diğer dış ticaret gelirleri. MLY 406 Vergi Uygulamaları (3 0 3) (5 AKTS) Vergilendirme Yetkisi ve Yorum Yöntemleri: Açıklamalar, Örnek problemler; Tek Şahıs İşletmeleri ile Adi Ortaklıklarda Vergileme İşlemleri: Açıklamalar, Örnek problemler; Serbest Meslek Kazançlarında Vergileme; Açıklamalar, Örnek problemler; Gelir Vergisinde Gelirin Toplanması ve Beyanı: Açıklamalar, Örnek problemler; Kooperatiflerin Vergilendirilmesi: Açıklamalar, Örnek problemler; Amortisman Uygulamaları; Yeniden Değerleme Uygulamaları; Ticari İşletmelerde Dönem Sonu İşlemleri; KDV Uygulamaları; Vergi Suç ve Cezaları; Vergi İcra Hukuku Uygulamaları.

16 ISL 412 Uluslararası Finansman (3 0 3) (5 AKTS) Globalleşmenin finansal yönetim anlayışının uluslararasılaşmasını hızlandırması ve yönetim anlayışı. Uluslararası finansal piyasanın unsurları, uluslararası para ve sermaye piyasaları, euro piyasalar, döviz piyasaları, bu piyasaların işleyişi, türev piyasalar, ülke ve kur riski konular ile finansal krizlerin vak a destekli olarak anlatılması. MLY 422 Mali Denetim (3 0 3) (5 AKTS) Mali denetimin konusu ve kapsamı, idari denetim, yargı denetimi, yasama dentimi, Türkiye'de mali denetim, Kamu mali yönetimi, Mali saydamlık ve hesap verme sorumluluğu, Stratejik planlama ve performans esaslı bütçeleme süreci, İç denetim ve dış denetim. ISL 446 Sermaye Piyasaları (3 0 3) (5 AKTS) Finansal Muhasebe ve yönetim muhasebesi, maliyet ve yönetim muhasebesinin temel kavramları, giderlerin sabit ve değişkenliğinin incelenmesi, değişken maliyet yöntemi, kar planlaması, alternatif seçim kararları, fiyatlandırma kararları, bütçeleme. ISL 450 Girişimcilik (3 0 3) (5 AKTS) Temel olarak Girişimcilik kavramının tanımı, önemi ve özellikleri; girişimcilik ve yeni bir işletme kurma kararının nasıl alınması gerektiği konuları, operasyonel olarak karşılaşılan zorluklar ve fırsatlar ile rekabet unsurları. MLY 424 Yoksulluk ve Kamu Maliyesi (3 0 3) (5 AKTS) Yoksulluğun ortaya çıkmasına neden olan faktörler, Yoksullukla mücadele yöntemleri, Dünyada yoksulluğun gelişimi, Türkiye'de yoksulluk ve yoksullukla mücadele politikaları, Yoksullukla mücadele eden ulusal ve uluslararası kurumların yapıları. MLY 424 Kamu Maliyesinde Güncel Gelişmeler (3 0 3) (5 AKTS) Geleneksel maliye ve modern maliye, devletin ekonomik hayattaki rol ve fonksiyonlarındaki değişim, globalleşme ve maliye politikasında değişim, vergilemede yeni yaklaşımlar, kamu mali yönetiminde ve kamu hizmetlerinin sunumunda yeni yaklaşımlar. ISL 424 Bankacılık ve Sigorta Muhasebesi (3 0 3) (5 AKTS) Bankacılık işlemleri ve tekdüzen hesap planı, mevduat işlemleri, reeskont ve avans işlemleri, borçlanma senetleri çıkarma, kredi işlemleri, mali işlemler, hizmet işlemlerinin muhasebeleştirilmesi ve mali tablolar, sigortacılık işlemleri, tek düzen hesap planı ve temel kavramlar, sigorta üretim cari hesabı, sigorta ve reasurans şirketlerinin hesabı, prim depoları, ikrazlar, güvenceler, komisyon karşılığı hesabı, teknik karşılıklar hesabı ve mali tablolar. ***EĞİTİM DİLİ TÜRKÇEDİR***

Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri MLY733 1 3 + 0 6 Araştırma yöntemlerindeki farklı anlayışları, yaygın olarak kullanılan araştırma

Detaylı

MALİYE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

MALİYE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MALİYE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anabilim Dalı: Maliye PROGRAMIN TANIMI: Maliye Tezsiz Yüksek Lisansı programının amacı; kamu ve özel sektör sistemi içerisindeki problemleri ve ihtiyaçları analiz edebilecek,

Detaylı

Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri

Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri Maliye Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri MLY733 1 3 + 0 6 Araştırma yöntemlerindeki farklı anlayışları, yaygın olarak kullanılan

Detaylı

İKİNCİ YIL ÜÇÜNCÜ YIL

İKİNCİ YIL ÜÇÜNCÜ YIL ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS PROGRAMI (II.Öğretim) 101 İktisada Giriş I 2 0 2 4 102 İktisada Giriş II 2 0 2 4 103 Genel Muhasebe I 2 0 2 4 104 Genel Muhasebe II 2 0 2 4 105

Detaylı

Geleneksel ve yeni maliye karşılaştırılması, Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde vergi sistemleri ve maliye politikasında değişim.

Geleneksel ve yeni maliye karşılaştırılması, Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde vergi sistemleri ve maliye politikasında değişim. Kamu Maliyesi I / MLY101 Kamu sektörü ve kamu hizmetlerinin incelenmesi, Kamu harcamalarının nitel ve nicel gelişimi, karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi, Kamu gelirlerinin tanımlanması, vergi teorisinin

Detaylı

TOPLAM 18 0 0 8 30 TOPLAM 18 0 0 18 30

TOPLAM 18 0 0 8 30 TOPLAM 18 0 0 18 30 BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BANDIRMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ 0-0 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI D.Kodu.Sınıf l.yarıyıl Ktg. T U L K AKTS D.Kodu.Sınıf ll.yarıyıl Ktg. T U L K AKTS

Detaylı

İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri

İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri İktisat Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (Uzaktan Eğitim) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı Mikroekonomik Analiz I IKT751 1 3 + 0 8 Piyasa, Bütçe, Tercihler, Fayda, Tercih,

Detaylı

Maliye Programı Ders İçerikleri

Maliye Programı Ders İçerikleri Maliye Programı Ders İçerikleri I.YARIYIL DERSLERİ Türk Dili I 2+0 2 Dil, Diller ve Türk Dili, Dil Bilgisi, Sözcük ve Cümle, Kelime Türleri, Anlatımın Öğeleri ve Anlatım Türleri, Düzgün ve Etkili Konuşmanın

Detaylı

İKTİSAT ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İKTİSAT ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İKTİSAT ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA DERS İÇERİKLERİ 1. YIL GÜZ DÖNEMİ İleri Makroiktisat I IKT801 1 3 + 0 6 Makro iktisadın mikro temelleri, emek, mal ve sermaye piyasaları, modern AS-AD eğrileri. İleri

Detaylı

T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE ANABİLİMDALI (TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI) (SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK)

T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE ANABİLİMDALI (TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI) (SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK) T.C. ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE ANABİLİMDALI (TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI) (SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK) MALİYE ABD YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMI Kodu

Detaylı

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ 13 1.1.Türkiye Ekonomisine Tarihsel Bakış Açısı ve Nedenleri 14 1.2.Tarım Devriminden Sanayi Devrimine

Detaylı

AKADEMİK YILI 2010-2011 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS SMH101 GENEL MUHASEBE 3 1 4 5 DERS İÇERİĞİ

AKADEMİK YILI 2010-2011 1.YARIYIL DERSİN KODU ADI Teorik Pratik Kredi ECTS SMH101 GENEL MUHASEBE 3 1 4 5 DERS İÇERİĞİ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI ÖĞRETİM PLANI AKADEMİK YILI 2010-2011 1.YARIYIL SMH101 GENEL MUHASEBE 3 1 4 5 Muhasebe kavramı (Tanımı, Gelişimi, Bölümleri ve Muhasebe Bilgi Sistemi),

Detaylı

1 MALİYE BİLİMİNİN ESASLARI VE DİĞER BİLİM DALLARIYLA İLİŞKİSİ

1 MALİYE BİLİMİNİN ESASLARI VE DİĞER BİLİM DALLARIYLA İLİŞKİSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MALİYE BİLİMİNİN ESASLARI VE DİĞER BİLİM DALLARIYLA İLİŞKİSİ 11 1.1. Kamu Sektörü Ekonomisi 12 1.1.1. Kamu Maliyesinin Tanımı 13 1.1.2. Kapsam ve Konusu 14 1.1.3. Kamu Maliyesinin

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAYNARCA SEYFETTİN SELİM MESLEK YÜKSEKOKULU MALİYE PROGRAMI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI AKTS KREDİLERİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAYNARCA SEYFETTİN SELİM MESLEK YÜKSEKOKULU MALİYE PROGRAMI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI AKTS KREDİLERİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAYNARCA SEYFETTİN SELİM MESLEK YÜKSEKOKULU MALİYE PROGRAMI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI AKTS KREDİLERİ 1. Yarıyıl Ders Planı ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI

Detaylı

MALİYE ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

MALİYE ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS MALİYE ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ Doktora Uzmanlık Alanı MLY898 3 3 + 0 6 Bilimsel araştırmarda ve yayınlama süreçlerinde etik ilkeler. Tez yazım kuralları,

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İKTİSAT BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İKTİSAT BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İKTİSAT BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI 1.SINIF GÜZ YARIYILI NORMAL ÖĞRETİM İKT 101 İktisada Giriş-I Z 3 0 3 7 İKT 103 İktisadi Matematik-I Z 3 0 3 7 İKT 105 Sosyoloji Bilimine Giriş

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Kredisi AKTS. Finansal Tablolar Analizi [0-2] Ön Koşul Yok Dersleri. Dersi Veren

Dersin Adı Kodu Yarıyılı Kredisi AKTS. Finansal Tablolar Analizi [0-2] Ön Koşul Yok Dersleri. Dersi Veren T+U Dersin Adı Kodu Yarıyılı Kredisi AKTS Saat IKT300-5 3 + 0 3 4 Finansal Tablolar Analizi 2012 [0-2] Ön Koşul Yok Dersleri Dersin Dili Dersin Türü Dersi Veren Dersin Amacı Dersin Öğrenme Çıktıları Dersin

Detaylı

BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI (BİRİNCİ ÖĞRETİM / İKİNCİ ÖĞRETİM) ÖĞRETİM PROGRAMI

BANKACILIK VE SİGORTACILIK PROGRAMI (BİRİNCİ ÖĞRETİM / İKİNCİ ÖĞRETİM) ÖĞRETİM PROGRAMI YENİPAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU Adnan Menderes Üniversitesi I- PROGRAMLAR BANKACILIK VE SİGORTACILIK BANKACILIK VE SİGORTACILIK (İkinci Öğretim) EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ (İkinci Öğretim)

Detaylı

MLY104 Muhasebe I 1 Z 4 0 4 4

MLY104 Muhasebe I 1 Z 4 0 4 4 GİRESUN ÜNİVERSİTESİ TİREBOLU MEHMET BAYRAK MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS-BANKACILIK SİGORTACILIK MALİYE PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ Atatürk İlkeleri ve AITB191 İnkılap Tarihi I 1 Z 2 0 2 2 İnkılap tarihinin

Detaylı

SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ İLERİ DÜZEY LİSANSLAMA SINAVLARINA HAZIRLIK PROGRAMI

SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ İLERİ DÜZEY LİSANSLAMA SINAVLARINA HAZIRLIK PROGRAMI EĞĠTĠM 2009 TURKKARİYER EĞİTİM PROGRAMLARI SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ İLERİ DÜZEY LİSANSLAMA SINAVLARINA HAZIRLIK PROGRAMI Eğitim programımıza; SPK sınavlarına hazırlananlar; Bankaların Hazine Fon Yönetimi,Risk

Detaylı

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK BİRİNCİ YARIYIL KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS BANKACILIK ve SİGORTACILIK BÖLÜMÜ BANKACILIK ve SİGORTACILIK PROGRAMI 1.SINIF DERS İÇERİKLERİ Ekonomiye Giriş

Detaylı

ISL2101 İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu YAD102 YABANCI DİL Zorunlu YAD121 FRANSIZCA I Zorunlu

ISL2101 İŞLETME YÖNETİMİ Zorunlu YAD102 YABANCI DİL Zorunlu YAD121 FRANSIZCA I Zorunlu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme 1. Yarıyıl Dersleri IKT1203 İKTİSADA GİRİŞ Zorunlu 3 0.00 0 5.00 ISL1001 İŞLETME I Zorunlu 3 0.00 0 5.00 ISL1401 İŞLETME MATEMATİĞİ I Zorunlu 3 0.00 0 5.00

Detaylı

İŞLETME BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

İŞLETME BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 16 ARALIK 2016 TOPLANTI SAYISI : 13 KARAR 11: Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi; İşletme Bölümü nün 8 yarıyıllık ders planında

Detaylı

Tablo 5: AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER VE EŞLENİK DERSLER İKTİSAT

Tablo 5: AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER VE EŞLENİK DERSLER İKTİSAT Tablo 5: AÇILMASI MUHTEMEL DERSLER VE EŞLENİK DERSLER İKTİSAT Dersi Alan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Y.Y D.Kodu Eşlenik Ders Eş.Kod 1 IKT 1001 İKTİSADA GİRİŞ I Ekonometri 1 IKT 1001 İKTİSADA

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VEZİRKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VERGİ BÖLÜMÜ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VEZİRKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VERGİ BÖLÜMÜ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ VEZİRKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VERGİ BÖLÜMÜ MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi-I ATİ101 Osmanlı

Detaylı

Ders Kod Ders Ad T U L K AKTS DİL. ISL105 Muhasebe - I MAT173 Genel Matematik I MLY101 Kamu Maliyesi I

Ders Kod Ders Ad T U L K AKTS DİL. ISL105 Muhasebe - I MAT173 Genel Matematik I MLY101 Kamu Maliyesi I ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ MALİYE BÖLÜMÜ 2015/16 ÖĞRETİM PROGRAMI 17.09.2015 1. Yarıyıl AI101 Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi I 2 0 0 2 2 ECON101 Ekonomi

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501 Müfredat I. Yarıyıl Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501 Kredi AKTS Güz 3 3 6 Dili Seviyesi Yüksek Lisans Türü Zorunlu Amacı Öğrencilerin bilim ve bilim felsefesi konusunda

Detaylı

MALİYE TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

MALİYE TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MALİYE TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anabilim Dalı: Maliye PROGRAMIN TANIMI: Maliye tezli yüksek lisansı programının amacı; kamu ve özel sektör sistemi içerisindeki problemleri ve ihtiyaçları analiz edebilecek,

Detaylı

Kredisi AKTS Finansal Tablolar Analizi

Kredisi AKTS Finansal Tablolar Analizi Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Saat Kredisi AKTS Finansal Tablolar Analizi 3 + 0 3 4 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin - Koordinatörü Dersi Verenler - Dersin - Yardımcıları

Detaylı

GENEL İKTİSAT I Tekrara Kalan ve İlk Kez Alan Öğrenciler: IKT1001 GENEL İTİSAT I (3-0-3) dersini almalarına,

GENEL İKTİSAT I Tekrara Kalan ve İlk Kez Alan Öğrenciler: IKT1001 GENEL İTİSAT I (3-0-3) dersini almalarına, İKTİSAT BÖLÜMÜ I.YARIYIL 0502101 0552101 GENEL İKTİSAT I IKT1001 GENEL İTİSAT I (3-0-3) dersini 0502102 0552102 0502103 0552103 0502104 0552104 0502105 0552105 0502106 0552106 0502121 0552121 0502122 0552122

Detaylı

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNĠVERSĠTESĠ SOSYAL BĠLĠMLER MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE ve VERGĠ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ MUHASEBE ve VERGĠ UYGULAMALARI PROGRAMI 1. SINIF DERS ĠÇERĠKLERĠ BĠRĠNCĠ YARIYIL Türk Dili I

Detaylı

Öğretim Yılı, Güz Dönemi İktisat Bölümü - (NÖ)

Öğretim Yılı, Güz Dönemi İktisat Bölümü - (NÖ) 20142015 Öğretim Yılı, Güz Dönemi İktisat Bölümü (NÖ) İKT4525 [69] [S4] [1] Uluslararası Politik Ekonomi İKT4513 [88] [S4] [1] Fikri ve Sınaî Mülkiyet Hakları KAY1805 [255] [S1] [2] İKT2003 [170] [S2]

Detaylı

İçindekiler kısa tablosu

İçindekiler kısa tablosu İçindekiler kısa tablosu Önsöz x Rehberli Tur xii Kutulanmış Malzeme xiv Yazarlar Hakkında xx BİRİNCİ KISIM Giriş 1 İktisat ve ekonomi 2 2 Ekonomik analiz araçları 22 3 Arz, talep ve piyasa 42 İKİNCİ KISIM

Detaylı

TUR181 Türk Dili I Zorunlu YDL183 Yabancı Dil I Zorunlu ISL101 İşletmeye Giriş Zorunlu

TUR181 Türk Dili I Zorunlu YDL183 Yabancı Dil I Zorunlu ISL101 İşletmeye Giriş Zorunlu Öğretim Planı 1. Yarıyıl AIT181 TBT181 Adı Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Temel Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı Zorunlu 2 0 0 2 2 Zorunlu 1 2 0 2 2 TUR181 Türk Dili I Zorunlu 2 0 0 2 2 YDL183

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ MUHASEBE VE FİNANS YÖNETİMİ BÖLÜMÜDERS İÇERİKLERİ

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ MUHASEBE VE FİNANS YÖNETİMİ BÖLÜMÜDERS İÇERİKLERİ T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ MUHASEBE VE FİNANS YÖNETİMİ BÖLÜMÜDERS İÇERİKLERİ 1. YARIYIL 0410030001 Ekonomiye Giriş I (3+0) 3 AKTS 4 Mikro Ekonomik Prensipler Ve Politikalar,

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ / İŞLETME PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL

İŞLETME YÖNETİMİ / İŞLETME PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL T.C OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ YÖNETİM ve ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ / İŞLETME PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL TDL101 Türk Dili 1 (2+0) Dil, Diller

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...XXI TABLO LİSTESİ...XXIV GRAFİK LİSTESİ...XXIV GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...XXI TABLO LİSTESİ...XXIV GRAFİK LİSTESİ...XXIV GİRİŞ...1 İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...XXI TABLO LİSTESİ...XXIV GRAFİK LİSTESİ...XXIV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM KUR FARKI KAVRAMI, MAHİYETİ VE MUHASEBE STANDARTLARINDA KUR FARKLARI I. DÖVİZLİ İŞLEMLERİN TÜRK EKONOMİSİ

Detaylı

Maliyet Muhasebesi I (147) A11-A Pazartesi İşletme İktisat Uluslararası İlişkiler

Maliyet Muhasebesi I (147) A11-A Pazartesi İşletme İktisat Uluslararası İlişkiler 25.01.2016 Pazartesi 09:00 Betimsel İstatistik (202) D20- Çok Değişkenli İstatiksel Analiz A2-A4 İstatistik I D13-D14 Güncel Sosyal Politikaları Gelişmeleri A1 Yöneylem Araştırması I (140) A7- A8 Envanter

Detaylı

ĠġLETME YÖNETĠMĠ / ĠġLETME PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

ĠġLETME YÖNETĠMĠ / ĠġLETME PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ T.C OSMANĠYE KORKUT ATA ÜNĠVERSĠTESĠ OSMANĠYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ Yönetim Ve Organizasyon Bölümü I. GÜZ YARIYILI ĠġLETME YÖNETĠMĠ / ĠġLETME PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ (Teori+UYG ) TDL 101 Türk Dili

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ...

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... 1-20 1.1. Temel Makro Ekonomik Göstergelere Göre Türkiye nin Mevcut Durumu ve Dünyadaki Yeri... 1 1.2. Ekonominin Artıları Eksileri; Temel

Detaylı

tarih ve 463 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1

tarih ve 463 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1 01.10.2013 tarih ve 463 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1 GÜZ BAHAR DERSİN KODU VE ADI T P K AKTS DERSİN KODU VE ADI T P K AKTS SAYISI** SAYISI** 1. YARIYIL 2. YARIYIL MAB143 İŞLETMEYE GİRİŞ 3 0 3 3.0

Detaylı

T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ SARIKAMIŞ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI I.ve II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ

T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ SARIKAMIŞ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI I.ve II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ T.C. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ SARIKAMIŞ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ LOJİSTİK PROGRAMI I.ve II. ÖĞRETİM DERS İÇERİKLERİ LOJ 101 GENEL İKTİSAT Teorik 2, Kredi 2, AKTS 2 İktisat ın tanımı,

Detaylı

Türk Anayasa Hukukunun Bilgi Kaynakları. Osmanlı Anayasal Gelişmeleri DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS

Türk Anayasa Hukukunun Bilgi Kaynakları. Osmanlı Anayasal Gelişmeleri DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat ANAYASA HUKUKU 0102213 2 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Zorunlu

Detaylı

MUAFİYET TOBLOSU SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2016 MÜFREDAT

MUAFİYET TOBLOSU SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2016 MÜFREDAT MUAFİYET TOBLOSU SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 2016 MÜFREDAT I.YARIYIL Dersin Kodu Fakültemizdeki 9100.019901 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 2 2 9100.019903 Türk Dili 1 2 2 9100.019905 Yabancı

Detaylı

KPSS LİSANS DA UYGULANAN TESTLERİN KAPSAMLARI

KPSS LİSANS DA UYGULANAN TESTLERİN KAPSAMLARI 2012 - LİSANS DA UYGULANAN TESTLERİN KAPSAMLARI Genel Yetenek 1) Türkçe %50 2) Matematik %50 a) Sözcük bilgisi %5 a) Sayılarla işlem yapma %10 b) Dil bilgisi %10 b) Matematiksel ilişkilerden yararlanma

Detaylı

DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ PROGRAM KODU:58101 1.YARIYIL DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ DİY101 GENEL MUHASEBE 1.Yarıyıl 3 1 4 4 Temel Kavramlar ve Muhasebe Sistemi,

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ 2012-2013 ANADAL MÜFREDATI

MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ 2012-2013 ANADAL MÜFREDATI İKTİSAT BÖLÜMÜ 2012-2013 ANADAL MÜFREDATI GENEL TOPLAM ORTALAMA YARIYIL DERS = [56 / 8 = 7] + 3 = 10 T = 168 U = 0 TOPLAM SAAT = 168 KREDİ = 168 ECTS = 240 NO DERS KODU 1. YARIYIL T U KREDİ ECTS 1 ATA121

Detaylı

Dersin Amacı: Bilimsel araştırmanın öneminin ifade edilmesi, hipotez yazımı ve kaynak tarama gibi uygulamaların öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin Amacı: Bilimsel araştırmanın öneminin ifade edilmesi, hipotez yazımı ve kaynak tarama gibi uygulamaların öğretilmesi amaçlanmaktadır. Dersin Adı: Araştırma Teknikleri Dersin Kodu: MLY210 Kredi/AKTS: 2 Kredi/4AKTS Dersin Amacı: Bilimsel araştırmanın öneminin ifade edilmesi, hipotez yazımı ve kaynak tarama gibi uygulamaların öğretilmesi

Detaylı

SINAV KONU BAŞLIKLARI

SINAV KONU BAŞLIKLARI 1260 9. Takas, Operasyon, Saklama ve Kaydileştirme 1261 Takas, Operasyon, Saklama ve Kaydileştirme Düzenlemeleri 1/6 SINAV KONU BAŞLIKLARI SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ TEMEL DÜZEY SINAVI 1100 1. Genel

Detaylı

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri Sağlık Kurumları İşletmeciliği Anabilim Dalı- Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı Sağlık Kurumları İşletmeciliği SKI701 1 3 + 0 8 İşletme ile ilgili temel

Detaylı

2) İdari teşkilatları tanır. 3) İdari usul kavramını ve ilkelerini yorumlar. 4) İdarenin işlemlerini karşılaştırır. 5) İdarenin sözleşmelerini kavrar.

2) İdari teşkilatları tanır. 3) İdari usul kavramını ve ilkelerini yorumlar. 4) İdarenin işlemlerini karşılaştırır. 5) İdarenin sözleşmelerini kavrar. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat İDARE HUKUKU 0102819 8 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Seçmeli

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ KANGAL MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİĞİ 1.

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ KANGAL MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİĞİ 1. 1 T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ KANGAL MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORGANİZASYON BÖLÜMÜ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİĞİ 1. SINIF GÜZ DÖNEMİ Dersin Kodu : ATA1001 Dersin Adı : Atatürk İlkeleri ve

Detaylı

135 GENEL MUHASEBE-I

135 GENEL MUHASEBE-I SÜRE VE ) 135 GENEL MUHASEBE-I GENEL MUHASEBE-1 1.DÖNEM lık 4 (14-14-14-14) 56 (120 56) 64 (4.30) 120 4 6 1- Hesap planı oluşturmak 2- Bilanço düzenlemek 3- Büyük defter ve mizan düzenlemek 4- Varlık hesaplarını

Detaylı

TOPLAM 30 TOPLAM 30 TOPLAM 30

TOPLAM 30 TOPLAM 30 TOPLAM 30 1. YARIYIL ULS 101 Uluslararası İlişkiler I 6 Z 3 0 3 ULS 103 Siyasi Tarih I 5 Z 3 0 3 SKY 107 Siyaset Bilimi 4 Z 3 0 3 SKY 103 Hukuka Giriş 5 Z 3 0 3 TDİ 101 Türk Dili I 2 Z 2 0 2 YDİ 101 Yabancı Dil

Detaylı

Zorunlu Türkçe 2+1 3 5 - SEÇİMLİK 2 Seçmeli - - 2 2

Zorunlu Türkçe 2+1 3 5 - SEÇİMLİK 2 Seçmeli - - 2 2 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KAYNARCA SEYFETTİN SELİM MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI PROGRAMI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANI AKTS KREDİLERİ 1. Yarıyıl Ders Planı ENF 101 TEMEL BİLGİ

Detaylı

1) SPK Temel Düzey Lisanslama Sınavlarına Kimler Girebilir.? Lise Mezunu, 2 yıllık Yüksekokul mezunu, 4 yıllık Fakülte mezunları girebilir.

1) SPK Temel Düzey Lisanslama Sınavlarına Kimler Girebilir.? Lise Mezunu, 2 yıllık Yüksekokul mezunu, 4 yıllık Fakülte mezunları girebilir. 1) SPK Temel Düzey Lisanslama Sınavlarına Kimler Girebilir.? Lise Mezunu, 2 yıllık Yüksekokul mezunu, 4 yıllık Fakülte mezunları girebilir. 2) SPK Temel Düzey Lisansını Alanlar Ne İş Yaparlar.? A- Lise,

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU MALİYE PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU MALİYE PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ HAVSA MESLEK YÜKSEKOKULU MALİYE PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL in Kodu in Adı Teorik Uygulama Top. AKTS Kredi ZTD 101 Türk Dili-I 2 0 2 2 2 Temel dil bilgisi kuralları, Kelime

Detaylı

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III 1.1. MUHASEBENİN TANIMI... 1 1.2. MUHASEBENİN KURAMSAL YAPISI... 4 1.3. MUHASEBE UYGULAMASINI ZORUNLU KILAN NEDENLER... 5 1.3.1. Yasal Nedenler... 5 1.3.2. İlgili

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ UZUNKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORANİZASYON BÖLÜMÜ KOOPERATİFÇİLİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ UZUNKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORANİZASYON BÖLÜMÜ KOOPERATİFÇİLİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ UZUNKÖPRÜ MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİM VE ORANİZASYON BÖLÜMÜ KOOPERATİFÇİLİK PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. SINIF GÜZ YARIYILI DERS: ISL-100 GENEL İŞLETME - 3+0=3 / AKTS 3 İşletme ve işletmecilik

Detaylı

Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103.

Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103. Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103. Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri(-) 108. Diğer Hazır Değerler 11. Menkul

Detaylı

İİBF İktisat Bölümü İKT-103 GENEL MUHASEBE I İKT-107 HUKUKA GİRİŞ İKT-117 GENEL İŞLETME TDL-101 TÜRK DİLİ I

İİBF İktisat Bölümü İKT-103 GENEL MUHASEBE I İKT-107 HUKUKA GİRİŞ İKT-117 GENEL İŞLETME TDL-101 TÜRK DİLİ I İİBF İktisat Bölümü 240111002 İKT-103 GENEL MUHASEBE I 240111004 İKT-107 HUKUKA GİRİŞ 240111006 İKT-117 GENEL İŞLETME 240111008 TDL-101 TÜRK DİLİ I 240111014 AİT-101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ

Detaylı

1 TÜRK VERGİ SİSTEMİNİN TARİHİ GELİŞİMİ

1 TÜRK VERGİ SİSTEMİNİN TARİHİ GELİŞİMİ ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 TÜRK VERGİ SİSTEMİNİN TARİHİ GELİŞİMİ 11 1.1. Osmanlı Devleti nde Vergi Sistemi 12 1.1.1. Osmanlı Devleti nde Öşür Vergisi 12 1.1.2. Osmanlı Devleti nde Haraç Vergisi 13 1.1.3.

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FAKÜLTE KURULU TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAYISI KARAR SAYISI 20.05.

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FAKÜLTE KURULU TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAYISI KARAR SAYISI 20.05. T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FAKÜLTE KURULU TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAYISI KARAR SAYISI Fakültemiz Fakülte Kurulu, Dekan Prof. Dr. Ahmet UZUN başkanlığında toplandı.

Detaylı

İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. KREDİ AKTS 2.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB.

İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. KREDİ AKTS 2.DÖNEM DERSLERİ DERS ADI KODU S/Z TEORİ UYG. LAB. İŞLETME MÜFREDAT PROGRAMI 1.DÖNEM DERSLERİ İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ İŞL1101 ZORUNLU 4 0 0 4 6 HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI İŞL1103 ZORUNLU 3 0 0 3 5 İŞ ETİĞİ VE SOSYAL SORUMLULUK İŞL1105 ZORUNLU 2 0 0 2 5 İKTİSADA

Detaylı

İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI 2014-2015 DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI 2014-2015 DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI 2014-2015 DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ I. GÜZ YARIYILI (Teori+UYG ) TDL 101 Türk Dili I (2+0) Dil, Diller ve Türk Dili, Dil Bilgisi, Sözcük, Cümle, Kelime Türleri, Anlatımın Öğeleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE 1.1. Muhasebenin Sorumluluk Alanı...3 1.2. Muhasebenin Ülke ve Dünya Ekonomisindeki Yeri...4 1.3. Muhasebe Verilerinin İlgi Çevreleri...7 1.4. Muhasebenin

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle konsolide finansal tablolar 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle ayrıntılı konsolide bilanço Varlıklar Dipnot 31 Aralık 2012 31 Aralık 2011 I- Cari Varlıklar A-Nakit ve Nakit

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM LİSANS DERSLERİ

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM LİSANS DERSLERİ T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ÖRGÜN ÖĞRETİM LİSANS DERSLERİ 1. YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) 1004101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I 2 2+0 2 ZORUNLU 1004102 TÜRK

Detaylı

İşletme Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri. Ders Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Araştırma Yöntemleri ISL727 1 3 + 0 6

İşletme Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri. Ders Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Araştırma Yöntemleri ISL727 1 3 + 0 6 İşletme Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı Araştırma Yöntemleri ISL727 Araştırma süreci (problem belirleme, araştırma konusu ve hipotezni oluşturma,

Detaylı

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Bahar Dönemi) 2. SINIF (Bahar Dönemi)

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Bahar Dönemi) 2. SINIF (Bahar Dönemi) İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ İŞL.102 Davranış Bilimleri II 3 4 İŞL.202 İşletme Yönetimi İŞL.104 Genel Muhasebe II İŞL.208 Örgütsel Davranış (ÖŞ: İŞL.102 Davranış Bilimleri II) İŞL.110 Borçlar

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm Kamu Ekonomisi Disiplinine Tarihsel ve Analitik bir Perspektiften Bakış,

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm Kamu Ekonomisi Disiplinine Tarihsel ve Analitik bir Perspektiften Bakış, İÇİNDEKİLER Önsöz v Giriş 1 1. Bölüm Kamu Ekonomisi Disiplinine Tarihsel ve Analitik bir Perspektiften Bakış, 1.1. Kamu Ekonomisi Analizinin Ardında Yatan Doktriner Görüşler: 5 1.1.1. Sosyal Sözleşmeci

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Cari Dönem Önceki Dönem (31/12/2012) (31/12/2011) A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 739.798.890 651.602.160 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 31 Mart 2013 tarihi itibariyle konsolide finansal tablolar 31 Mart 2013 tarihi itibariyle konsolide finansal tablolar ve açıklayıcı dipnotlar İçindekiler Sayfa Konsolide bilançolar... 1-5 Konsolide gelir

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar 31 Mart 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 450.356.015 447.814.449 1- Kasa 14 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE EKONOMİK VE FİNANSAL SİSTEM İKİNCİ ÜNİTE PARANIN ZAMAN DEĞERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE EKONOMİK VE FİNANSAL SİSTEM İKİNCİ ÜNİTE PARANIN ZAMAN DEĞERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ ÜNİTE EKONOMİK VE FİNANSAL SİSTEM 1 13 1. EKONOMİK SİSTEM 2 2. FİNANSAL SİSTEM 5 3. FİNANSAL SİSTEMİN UNSURLARI 8 4. FİNANSAL PİYASALARIN YAPISI 9 4.1. Borç ve Öz Sermaye Yapısı 9 4.2.

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 447.814.449 394.414.565 1- Kasa 14-142 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 261.688.873 238.263.597

Detaylı

Bu dersin ön koşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır.

Bu dersin ön koşulu yada eş koşulu bulunmamaktadır. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : VERGİ HUKUKU Ders No : 0020050030 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Bahar Dönemi) 2. SINIF (Bahar Dönemi)

İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ 1. SINIF (Bahar Dönemi) 2. SINIF (Bahar Dönemi) İŞLETME ve İŞLETME İkinci Öğretim BÖLÜMLERİ İŞL.102 Davranış Bilimleri II 3 4 İŞL.202 İşletme Yönetimi İŞL.104 Genel Muhasebe II İŞL.208 Örgütsel Davranış (ÖŞ: İŞL.102 Davranış Bilimleri II) İŞL.110 Borçlar

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR Düzenlenmiş Sınırlı Bağımsız Not (2.1.6)) Bağımsız I- Cari Varlıklar Dipnot 30 Haziran 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 455.035.054

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Ön Koşul Dersleri. Dersin Seviyesi. Dersin Koordinatörü

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Ön Koşul Dersleri. Dersin Seviyesi. Dersin Koordinatörü DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat KIYMETLİ EVRAK HUKUKU 0102407 4 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Cari Dönem Önceki Dönem A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 771.817.698 739.798.890 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 573.084.935 586.948.648 4- Verilen Çekler

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Cari Dönem Önceki Dönem A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 904.312.219 739.798.890 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler - - 3- Bankalar 14 664.479.204 586.948.648 4- Verilen Çekler

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2011 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2011 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR Bağımsız Önceki Dönem 31 Aralık 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 101,515,283 101,627,844 1- Kasa 14 904 798 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolar

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolar 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolar İçindekiler Sayfa Konsolide Olmayan Bilançolar... 1-5 Konsolide Olmayan Gelir Tabloları... 6-7 Konsolide Olmayan Nakit

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 31 Aralık 2013 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 218.328.596 192.979.883 1- Kasa 14 788 203 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 211.055.473 186.395.687

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.) VARLIKLAR Not (2.1.6)) Önceki Dönem I- Cari Varlıklar 31 Aralık 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri

Detaylı

2) Sendikaların toplu pazarlıktaki önemli rolünü açıklar. 3) Toplu iş uyuşmazlıklarının nasıl çözümlenebileceğini tartışır

2) Sendikaların toplu pazarlıktaki önemli rolünü açıklar. 3) Toplu iş uyuşmazlıklarının nasıl çözümlenebileceğini tartışır DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat İŞ HUKUKU 0102807 8 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Zorunlu Yrd.

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir. 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO VARLIKLAR Düzenlenmiş Sınırlı Bağımsız Not (2.1.6)) Bağımsız I- Cari Varlıklar 30 Eylül 2016 31 Aralık 2015 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 504.064.044 447.814.449

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SURUÇ MESLEK YÜKSEKOKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SURUÇ MESLEK YÜKSEKOKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SURUÇ MESLEK YÜKSEKOKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. Yarıyıl DERSLERİ 1804111 Genel Hukuk Bilgisi 2 0 0 2 2 2 Zorunlu Hukuk kurallarının özellikleri ve diğer sosyal

Detaylı

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ DERS İÇERİKLERİ BÖLÜM: Yönetim ve Organizasyon PROGRAM: İşletme Yönetimi 1. Yarıyıl (Güz) T.C. 101 Genel Muhasebe 4 (3+1): Muhasebe bilgi sistemi, muhasebenin gelişimi, muhasebenin temel kavramları, genel kabul görmüş

Detaylı

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot 30 HAZİRAN 2017 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.) VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar 31 Aralık 2016 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 554.636.907 529.124.443

Detaylı

7.YARIYIL (4. SINIF GÜZ DÖNEMİ) Toplam 2 zorunlu, 4 seçmeli ders 18 kredi/30 AKTS Kredisi

7.YARIYIL (4. SINIF GÜZ DÖNEMİ) Toplam 2 zorunlu, 4 seçmeli ders 18 kredi/30 AKTS Kredisi T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İşletme Bölümü DERS İÇERİKLERİ 7.YARIYIL (4. SINIF GÜZ DÖNEMİ) Toplam 2 zorunlu, 4 seçmeli ders 18 kredi/30 AKTS Kredisi 4120425 Zorunlu 4120443

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi Varlıklar I- Cari varlıklar A- Nakit ve nakit benzeri varlıklar 2.12, 14 314,537,220 299,185,453 1- Kasa 14 401 1,844 2- Alınan çekler 3- Bankalar 14 226,279,431 235,212,090 4- Verilen çekler ve ödeme

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARİYLE VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Dipnot (31/12/2015) (31/12/2014) A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 551.303.762 819.757.469 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 374.800.368

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Denetimden Cari Dönem Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2014 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 399.876.679 329.752.725 1- Kasa 14 3.009 2.079 2- Alınan

Detaylı

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO AYRINTILI BİLANÇO I- Cari Varlıklar VARLIKLAR Bağımsız Denetimden 30.06.2018 31.12.2017 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 3.815.809.477 3.504.676.959 1- Kasa 14 45.563 62.857 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR Bağımsız Önceki Dönem 31 Aralık 2017 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 963.567.450 948.408.737 1- Kasa 14 204 204 2- Alınan Çekler 3- Bankalar

Detaylı

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot 31 MART 2017 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.) VARLIKLAR I- Cari Varlıklar 31 Mart 2017 31 Aralık 2016 A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 516.739.801

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Önceki Dönem 31 Aralık 2015 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 511.630.615 400.623.476 1- Kasa 14 539 46 2- Alınan Çekler 3-

Detaylı