UNIGRAPHICS NX SHEET METAL EĞĠTĠMĠ. Hazırlayan : Melih DİZDAR & Beril ATİLLA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "UNIGRAPHICS NX SHEET METAL EĞĠTĠMĠ. Hazırlayan : Melih DİZDAR & Beril ATİLLA"

Transkript

1 UNIGRAPHICS NX SHEET METAL EĞĠTĠMĠ Hazırlayan : Melih DİZDAR & Beril ATİLLA

2 SHEET METAL FEATURE ĠKON GRUPLARI

3 SHEET METAL PREFERENCES Sheet Metal çizimleri esnasında karşılaşılacak ayarların Preferences menüsü altından Sheet Metal seçilerek ayarlanması mümkündür. Bu kısımda belirtilen ayarlamaların tasarımın başlangıcında yapılması, tasarım esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek hataların önceden önlenmesi açısından önemlidir.

4 Global Parameters SHEET METAL PREFERENCES Sheet Metal Preferences Menüsü altından ulaşılabilen Global Parameters Özelliği ile, parça için gerekli parametreler önceden hazırlanır. Bu sayede, tasarım esnasında belirtilmesi gereken değerler azaltılmış olur. Kısaca, Global Parameters penceresi altından tanımlanan değerler; tüm Sheet Metal ikonları altında da tanımlanmış olur.

5 Global Parameters SHEET METAL PREFERENCES Oluşturulacak formların kalınlıklarını belirlemek için kullanılır. Sabit kalınlığı kullanır. Belirtilen kalınlık (Thickness )değerini baz alır. Yapılacak olan yuvarlatmaların değerleri; ve bu değerlerin iç veya dış yarıçapı belirtmesi bu kısımdan ayarlanabilir. Uygulanacak Bend işlemlerinde büküm açısı belirlenir Sheet Metal uygulamalarında kullanılanacak, deformasyon hesabı ile ilgili formüller tanımlanabilir. Bu formül Sheet Metal parçalarının açılımını yaparken ve Flat pattern uygulamalarında sheet metal olmayan parçaların açılımını yaparken kullanılır.

6 Bend Allowance Formula SHEET METAL PREFERENCES Bend Allowance Formula: Sheet Metal uygulamalarında dikkat edilecek kriterlerin başında gelir. Kısaca BAF olarak adlandırır. Bu formül Sheet Metal parçalarının açılımını yaparken ve Flat Pattern uygulamalarında sheet metal olmayan parçaların açılımını yaparken kullanılır. (Radius + (Thickness * 0.44)) * rad(angle) Radius = İç radius Thickness = Parça kalınlığı Rad (Angle) = Bend büküm açısı 0.44 = Parça Neutral ekseni katsayısı olarak algılanır ve bu kriterlere göre hesaplanır. BAF her zaman kullanılır ve Standart_default.def dosyasında tanımlıdır. Buradan seçilerek kullanılabilir. Kullanıcılar kendi formüllerini bu dosya içerisinde tanımlayabilirler. NOT: Kullanılan komutlar içerisinde gelen Bend Allowance Formula, menü içerisinde müdahale edilerek değiştirebilir ve bu yeni formüle göre parçalarınızı dizayn edebilirsiniz.

7 SHEET METAL PREFERENCES Sheet Metal Preferences Dialog Reference Line Color seçeneği, parçaların büküm yerlerini belirlemek icin oluşturulan Mold Line, Contour Line, Block Line ve Flat Pattern geometrilerinin oluşum renklerini belirtmede kullanılır. Part material kısmına malzemeler tanımlayıp ya da var olan malzemelere atanmış olan özellikleri kullanarak sheet metal uygulamalarınızı kolaylaştırıp daha doğru sonuçlar elde edebilirsiniz. Bu malzemeler STANDART_DEFAULT file içerisinde tanımlanabilir. Önceden tanımlanmış özel ayarları yüklemek için kullanılır. Girilen rakamlar standartlarla karşılaştırılır eğer farklıysa kullanıcı bilgilendirilir.

8 FLANGE Düzlemsel bir yüzey üzerinde, seçilmiş olan kenarlara istenilen parametrelere uygun olarak köşe bükümleri yapmada kullanılır. Seçilen Kenar Seçilen Kenar Seçilen kenar, Flange yönünü belirler.

9 FLANGE (Profile Inputs) 1 Kalınlık Ayarları Uzunluk Ayarları 3 Açı Ayarları 4 Yarıçap Ayarları

10 FLANGE (Profile Inputs) 1 Seçilmiş kenarın kalınlığını alır. Kullanıcı tarafından kalınlık değeri belirlenir.

11 FLANGE (Profile Inputs) 2 Sadece uzatılacak kısıma ait uzunluk Kesişim noktasından itibaren belirlenen boy Teğet noktasından itibaren belirlenen boy

12 FLANGE (Profile Inputs) 3 Açılmış duruma göre büküm açısı Büküm durumuna göre büküm açısı

13 FLANGE (Profile Inputs) 4 İç yarıçap Dış yarıçap

14 FLANGE 1 Flip Bend Direction 2 Adjacent Face 4 3 Options 4 Bend Allowance Formula 1 2 3

15 FLANGE (Options) 1 Flip Bend Direction : Kenarın seçilen tarafına göre büküm yönü belirlenir. Bu ikon yardımıyla büküm yönü değiştirilir. 2 Adjacent Face : Seçilen kenara komşu yüzeyler arasında seçim imkanı verir. 3 Options : Büküm işlemi için ek özelliklerin belirtildiği kısımdır.

16 FLANGE (Options-Parameter Options)

17 FLANGE (Options-Parameter Options) Contour Lines: derece arasındaki bükümlerde uygulanabilir. Mold Lines: 90 dereceden büyük bükümlerde uygulanabilir. Form Block Lines: 135 dereceden küçük bükümlerde uygulanabilir.

18 FLANGE (Options- Side Options) Seçim konumuna göre sol ve sağ olmak üzere iki yön belirlenir. (Bu yönler Flange menüsü altından Flip Bend Direction komutu ile değiştirilebilir.) Flange Komutunun altında yer alan Options kısmından, formun kenarlarına çeşitli ek geometriler tanımlanabilir.

19 FLANGE (Options- Side Options) Taper: Kenarlara belirtilen açı değerleri ile eğim vermek için kullanılır. Bend Taper - Sadece büküm geometrisine eğim verir. Web Taper - Sadece Tangent olarak adlandırılan uzantı kısmına eğim verir.

20 FLANGE (Options- Side Options) Simple Miter: Birbirlerine dik kenarları birbirlerine değecek şekilde konumlandırmak için kullanılır. Miter Relief: Köşe birleştirme kısımlarında aralık bırakma için kullanılır. Miter Phase: Kendisinin dahil olduğu tüm flange geometrilerinin açıları toplamını ifade eder.

21 FLANGE (Options- Side Options) Full Miter: Birbirlerine dik kenarları, birbirlerini kapatacak şekilde konumlandırmak için kullanılır.

22 FLANGE (Options- Side Options) Butt: Birbirlerine dik kenarları, seçilen kenar diğer komşu kenarı örtecek şekilde konumlandırmak için kullanılır. Uzatma, Flange geometrisi içerisinde, Web olarak adlandırılan kısımda yapılır.

23 FLANGE (Uygulama1) Örnek Parça: smd_seedpart.prt. Tools => Expression T: R: Insert => Form Feature => Block

24 FLANGE (Uygulama1) Insert => Form Feature => Rectangular Pocket Bu yüzeye Horizontal Referans Datum lar yardımıyla tam ortaya yerleşecek şekilde pozisyonlayalım.

25 FLANGE (Uygulama1) Options: Right-Left Side = Simple Miter Seçilecek Kenar

26 FLANGE (Uygulama1)

27 FLANGE (Uygulama1) Options: Right-Left Side = Simple Miter

28 FLANGE (Uygulama1) Options: Right-Left Side = Simple Miter

29 INSET FLANGE Düzlemsel bir yüzey üzerinde, seçilmiş olan kenarlara istenilen parametrelere uygun olarak köşe bükümleri yapmada kullanılır. Flange komutundan farklı olarak, yapılacak olan büküm işleminin genişliğini ve kenarlara olan uzaklıklarını belirtmek mümkündür. Seçilen Kenar

30 INSET FLANGE (Profile Inputs) 1 Kalınlık Ayarları Uzunluk Ayarları Açı Ayarları 4 Yarıçap Ayarları 5 Referans Nesne Ayarları

31 INSET FLANGE (Profile Inputs) 1 Seçilmiş kenarın kalınlığını alır. Kullanıcı tarafından kalınlık değeri belirlenir.

32 INSET FLANGE (Profile Inputs) 2 Sadece uzatılacak kısıma ait uzunluk Kesişim noktasından itibaren belirlenen boy Teğet noktasından itibaren belirlenen boy

33 INSET FLANGE (Profile Inputs) 3 Açılmış duruma göre büküm açısı Büküm durumuna göre büküm açısı

34 INSET FLANGE (Profile Inputs) 4 İç yarıçap Dış yarıçap

35 INSET FLANGE (Profile Inputs) 5 Expression ile tanımlama Dış teğet çizgi kullanarak İç teğet çizgi kullanarak Dış yüzeye teğet ve hizalı olarak DIN 6935 normuna göre İç yüzeye teğet ve hizalı olarak INSET

36 INSET FLANGE (Profile Inputs) Outer Tangent Line Inner Tangent Line Mold Line

37 INSET FLANGE (Profile Inputs) DIN Mold Line Outer Mold Line Inner Mold Line DIN 6935 Normlarına göre büküm işlemi, 90 ve sonrasında uygulanabilir. 90 dan daha küçük değerdeki bükümler ise, daha önce açıklanmış olan Outer Mold Line yöntemine göre yapılır.

38 INSET FLANGE 1 Flip Bend Direction 2 Adjacent Face 3 Options 4 4 Bend Allowance Formula 1 2 3

39 INSET FLANGE (Options) 1 Flip Bend Direction : Kenarın seçilen tarafına göre büküm yönü belirlenir. Bu ikon yardımıyla büküm yönü değiştirilir. 2 Adjacent Face : Seçilen kenara komşu yüzeyler arasında seçim imkanı verir. 3 Options : Büküm işlemi için ek özelliklerin belirtildiği kısımdır.

40 INSET FLANGE (Options-Parameter Options)

41 INSET FLANGE (Options-Parameter Options) Contour Lines: derece arasındaki bükümlerde uygulanabilir. Mold Lines: 90 dereceden büyük bükümlerde uygulanabilir. Form Block Lines: 135 dereceden küçük bükümlerde uygulanabilir.

42 INSET FLANGE (Options- Side Options) Seçim konumuna göre sol ve sağ olmak üzere iki yön belirlenir. (Bu yönler Flange menüsü altından Flip Bend Direction komutu ile değiştirilebilir.) Flange Komutunun altında yer alan Options kısmından, formun kenarlarına çeşitli ek geometriler tanımlanabilir.

43 INSET FLANGE (Options- Side Options) Seçim konumuna göre sol ve sağ olmak üzere iki yön belirlenir. (Bu yönler Flange menüsü altından Flip Bend Direction komutu ile değiştirilebilir.) Flange Komutunun altında yer alan Options kısmından, formun kenarlarına çeşitli ek geometriler tanımlanabilir.

44 INSET FLANGE (Options- Side Options) Taper: Kenarlara belirtilen açı değerleri ile eğim vermek için kullanılır. Bend Taper - Sadece büküm geometrisine eğim verir. Web Taper - Sadece Tangent olarak adlandırılan uzantı kısmına eğim verir.

45 INSET FLANGE (Options- Side Options) Simple Miter: Birbirlerine dik kenarları birbirlerine değecek şekilde konumlandırmak için kullanlır. Miter Relief: Miter Phase: Kendisinin dahil olduğu tüm flange geometrilerinin açıları toplamını ifade eder.

46 INSET FLANGE (Options- Side Options) Full Miter: Birbirlerine dik kenarları, birbirlerini kapatacak şekilde konumlandırmak için kullanlır.

47 INSET FLANGE (Options- Side Options) Butt: Birbirlerine dik kenarları, seçilen kenar diğer komşu kenarı örtecek şekilde konumlandırmak için kullanlır. Uzatma, Flange geometrisi içerisinde, Web olarak adlandırılan kısımda yapılır.

48 INSET FLANGE (Options- Relief Options) Relief: Inset Flange oluşturulurken, relief seçeneği ile inset kenarlarına boşluk ve şekil verilebilir.

49 SHEET METAL BEND Sheet Metal Bend komutu sayesinde Sheet Metal özelliklere sahip olmayan geometriler üzerinde de bükme işlemi yapılabilmektedir. Sheet Metal Bend uygulaması bir uygulama curve ü kullanarak mevcut düzlemsel yüzeylerde büküm yapmanıza olanak tanır. Bu uygulama eğri ile ilişkilidir, eğer bu eğri konumu değişir ise yapılan büküm uygulaması da değişecektir. Şekilde görüldüğü üzere düz bir plaka üzerinde uygulama eğrileri kullanarak bu plakada sheet metal uygulaması yapılabilir.

50 SHEET METAL BEND (Construction Methods) Base Face: Büküm yapılmak istenilen yüzey seçilmelidir.

51 SHEET METAL BEND (Construction Methods) Application Curve: Büküm için kullanılacak doğru belirtilir. Doğru, büküm yapılacak yüzeyde veya bu yüzeyin paralelinde olabilir. Eğer ki; doğru kısa olarak belirtilimişse, otomatik olarak yüzey sınırına kadar uzatılır.

52 SHEET METAL BEND (Construction Methods) Cylindrical Face: Modeling metotlarını kullanarak yapılmış olan bir köşe yuvarlatma işlemini, sheet metal form olarak tanımlamak için kullanılır. Bu sayede, köşe bükümlerinin (yuvarlatmaları) açılımları yapılabilir.

53 SHEET METAL BEND (Construction Methods) Existing Edge: Modeling metotlarını kullanarak yapılmış olan bir köşeler üzerinde yuvarlatma yapmak için kullanılır. Bu sayede, köşe bükümlerinin (yuvarlatmaları) açılımları yapılabilir.

54 SHEET METAL BEND (Angle &Radius)

55 SHEET METAL BEND (Application Curve Types) Bend Centerline Bend Axis Bend Tangent Line Mold Line Contour Line

56 SHEET METAL BEND (Construction Methods) 1 2 Flip Bend Direction: Application Curve seçimi yapıldığında bend yönü otomatik olarak belirlenir. Yuvarlatmanın yönü bu komut ile değiştirilebilir. Flip Stationary Side Vector: Bend uygulanan parçanın hangi tarafının büküleceğini ve hangi tarafın sabit kalacağını ayarlar Bend Allowance Formula 4 Options

57 GENERAL FLANGE General Flange komutu yardımıyla, doğrusal olmayan kenarlar boyunca büküm işlemleri yapılabilir.

58 GENERAL FLANGE (Construction Methods) Parameters Build To Sections Build To Faces Punch Vector

59 GENERAL FLANGE (Selection Steps Bend Edges) Bend Edges, General Flange oluşturabilmek için uygun kenarların seçilmesi aşamasıdır. Seçim esnasında eğer ki birden fazla kenar seçilecekse bu kenarların G1 (Teğetsel) sürekliliğe sahip olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda, birden fazla kenar seçilmesi durumunda; seçilen kenarlara ait yüzeyler de birbirleriyle teğet olmalıdırlar.

60 GENERAL FLANGE (Selection Steps Spine String) Oluşturulacak olan bükümün belirli bir eğriye sürekli olarak dik olması isteniyorsa; Spine String sekmesinde bu eğri belirtilebilir.

61 GENERAL FLANGE (Selection Steps Section Strings) Sadece Build To Sections komutu içerisinde aktif olan bu seçenek ile bükümün alacağı form, eğriler yardımıyla tanımlanır.

62 GENERAL FLANGE (Selection Steps Shaping Faces) Sadece Build To Faces komutu içerisinde aktif olan bu seçenek ile bükümün alacağı form, katı veya sheet yüzeyler yardımıyla tanımlanır.

63 GENERAL FLANGE (Selection Steps Punch Vector) Sadece Punch Vector komutu içerisinde aktif olan bu seçenek ile büküm yönü tanımlanır.

64 GENERAL FLANGE (Construction Methods - Parameters) 1 Plus: Büküm uygulanacak yüzeyi, kendisine teğet olacak şekilde uzatıp bükümü uzatılan kısımın sonuna yapar Step: Yapılmış olan büküm işlemleri arasındaki ayarların yapılması için kullanılır. Max.12 adım tanımlanabilir. Radius: Büküm işleminde iç-dış yarıçap belirlenir. Angle: Büküm işleminde uygulanacak açı değeri belirlenir. Length: Büküm işleminde uzunluk değeri belirlenir.

65 GENERAL FLANGE (Construction Methods - Build To Sections) Komut uygulanırken, seçilmiş olan eğrilerin hedef yüzeye teğet konumda olmasına ve hedef kenar ile temas etmesine dikkat ediniz. Extend Start / End: Spine olarak belirlenen curve / edge, seçilmiş olan kenar ile tam olarak örtüşmüyorsa bu seçenekler ile uzatılabilir.

66 GENERAL FLANGE (Construction Methods - Build To Faces) Komut uygulanırken, seçilen yüzeyin, seçilen kenarda hedef yüzeye teğet konumda olmasına ve hedef yüzeyin bir parçası olmamasına dikkat ediniz.

67 GENERAL FLANGE (Construction Methods Punch Vector) 1 Plus: Büküm uygulanacak yüzeyi, kendisine teğet olacak şekilde uzatıp bükümü uzatılan kısımın sonuna yapar Step: Yapılmış olan büküm işlemleri arasındaki ayarların yapılması için kullanılır. Max.12 adım tanımlanabilir. Radius: Büküm işleminde iç-dış yarıçap belirlenir. Angle: Büküm işleminde uygulanacak açı değeri belirlenir. 5 Length: Büküm işleminde uzunluk değeri belirlenir.

68 GENERAL FLANGE (Options) Infer Thickness: Büküm sonrası kalınlık değeri bu seçenek kaldırıldığı zaman istenilen kalınlık değeri verilebilir. Sheet Metal Preferences altındaki Use Global Thickness seçilmiş ise bu opsiyon kapalı konuma gelir. Infer Spine: Kullanıcı tarafından tanımlanmamış bir omurga olması durumunda, sistem otomatik olarak büküm işleminin daha iyi çıkması için bir omurga oluşturabilir. Seçim yapılmaması durumunda bu, hedef kenarın kendisidir. r Value: Belirtilen bu değerlerle doğru orantılı olarak malzemenin gerginliği arttırılabilir. Area Preserve seçeneği sonsuz derecede r değerini ifade eder.

69 GENERAL FLANGE (Options) 4 5 Distortion: Deformasyon yönü tayin etmek için kullanılır. Along Sections: Seçilen kenar boyunca B-Directional : Seçilen kenar dışında kalan 3 kenar boyunca Sampled Points: Büküm işlemini yapabilmek için bend edge / spine olarak seçilen eğri üzerinden noktalar izdüşüm olarak çıkartılır. Bu değer, izdüşüm çıkartılan nokta sayısını arttırarak büküm işleminin daha başarılı olmasını sağlar.

70 SHEET METAL PUNCH Komut yardımıyla yüzeyler üzerinde belirlenmiş eğrilerin formunda punch / girinti oluşturulur.

71 SHEET METAL PUNCH (Selection Steps - Placement Face) Sheet Metal formu verilmek istenilen yüzeyin seçildiği adımdır.

72 SHEET METAL PUNCH (Selection Steps - Placement Outline) Sheet Metal formu verilirken kullanılacak eğrilerin seçildiği adımdır.

73 SHEET METAL PUNCH (Selection Steps - Tool Center) Sheet Metal formunun (girinti / punch) merkezinin belirlendiği adımdır. Options kısmında Auto Centroid seçeneği açık ise bu seçenek kapalı olacaktır.

74 SHEET METAL PUNCH (Selection Steps - Lancing Curves) Sheet Metal formunda (girinti / punch) açıklık bırakılacak kısımların belirlendiği adımdır. Seçilmiş olan eğrilerin birden fazla olması ve Punch Type kısmında Lance seçeneğinin açık olması ile bu seçenek aktif olacaktır.

75 SHEET METAL PUNCH (Selection Steps) Sheet Metal formunun (girinti / punch) yönünün belirlendiği adımdır. Face Normal Direction seçeneğinin kapalı olması ile bu seçenek aktif olacaktır.

76 SHEET METAL PUNCH (Punch Type) Emboss: Sıvama işlemi yapar 2 Coin: Katı içerisinde seçilen eğri formunda derinlik oluşturur. En fazla katı cismin kalınlığı verilebilir. 3 Lance: Seçilen eğrilerin katı dışında kalan kısımlarını patlatır.

77 SHEET METAL PUNCH (Top Type) Offset: Placement Face formunda dip form oluşturur 2 Flat: Dip formu düzgün olarak oluşturur 3 Round: Seçilen eğriler kapalı bir formda ise dip şeklini küresel hale getirir. 4 Cone: Seçilen eğriler kapalı bir formda ise dip şeklini konik hale getirir. Round ve Cone seçenekleri kapalı bir eğri ve tek bir düzlemsel yüzey üzerinde uygulanabilir.

78 SHEET METAL PUNCH (Size Parameters)

79 SHEET METAL PUNCH (Options) Emboss işlemlerinde girintinin dibini patlatır.

80 SHEET METAL SOLID PUNCH Form oluşturulacak katı belirtilerek, girinti oluşturmak için kullanılan komuttur.

81 SHEET METAL SOLID PUNCH (Selection Steps) 1 Target Face: İşlemin uygulanacağı yüzeyin seçimi yapılır. Temel olarak form, seçilen yüzeyin tersi yönünde oluşur Tool Body: Modeling yöntemleriyle çizilmiş ve formu verilmek istenilen gövdenin seçildiği adımdır. Transformation: Seçilen nesneler yardımıyla (WCS / Nokta) derinlik verilmesi. 4 Pierce Faces: Opsiyonel olan bu seçenek ile, varsa patlatılacak yüzeyler belirlenebilir. Formu verilmek istenilen katı ile yüzey birbirine temas etmelidir. Patlatılmak istenilen yüzeyler, parçayı birçok yüzeye veya geometriye bölmemelidir.

82 SHEET METAL SOLID PUNCH (Options) Thickness: Oluşturulan sıvama bölümüne ait kalınlık değeridir. Auto Create Centroid: Verilmiş olan Transformation noktası ile Tool Body merkezine göre otomatik hizalama yapılır. Edge Blend: Sıvama yapılan bölgeye isteğe bağlı olarak köşe yuvarlatma yapar.

83 SHEET METAL HOLE Komut yardımıyla yüzeyler üzerinde delik delinir.

84 SHEET METAL HOLE (Selection Steps) Placement Face: Delik delinecek yüzeyin seçildiği adımdır. 3 2 Through Face: Type kısmında Through seçeneği işaretli olduğu zaman aktif olur. Deliğin patlatılacağı yüzey seçilir. 3 Positioning Edge 1: Pozisyonlama yapılırken belirtilecek ilk kenar seçilir. 4 Positioning Edge 2: Pozisyonlama yapılırken belirtilecek ikinci kenar seçilir. 5 Direction Vector: Face Normal Direction seçeneği işaretli olmadığı zaman aktif olur. Delik yönü belirtilir.

85 SHEET METAL HOLE (Types) Punch: Bilinen yöntemlerle delik delme işlemini gerçekleştirir. 2 Through: Punch yönteminde belirtilenlerin yanı sıra, deliğin uzatılacağı karşı yüzey belirtilir. 3 Depth: Delik derinliği ve dip açısı verilebilir.

86 SHEET METAL SLOT Komut yardımıyla yüzeyler üzerinde kanal açılır.

87 SHEET METAL SLOT (Selection Steps) Placement Face: Kanal açılacak yüzeyin seçildiği adımdır. 2 Through Face: Type kısmında Through seçeneği işaretli olduğu zaman aktif olur. Kanalın patlatılacağı yüzey seçilir. 3 Positioning Edge 1: Pozisyonlama yapılırken belirtilecek ilk kenar seçilir. 4 Positioning Edge 2: Pozisyonlama yapılırken belirtilecek ikinci kenar seçilir. 5 Direction Vector: Face Normal Direction seçeneği işaretli olmadığı zaman aktif olur. Kanalın derinlik yönü belirtilir. 6 Orientation Vector: Kanalın uzunlamasına yerleştirileceği yön belirlenir.

88 SHEET METAL SLOT (Types) Punch: Bilinen yöntemlerle kanal açma işlemini gerçekleştirir. 2 Through: Punch yönteminde belirtilenlerin yanı sıra, kanalın uzatılacağı karşı yüzey belirtilir. 3 Depth: Kanal derinliği verilebilir.

89 SHEET METAL CUTOUT Komut yardımıyla yüzeyler üzerinde kullanıcı tarafından oluşturulmuş girintiler açılır.

90 SHEET METAL CUTOUT (Selection Steps) Placement Face: Girinti açılacak yüzeyin seçildiği adımdır. 2 Through Face: Type kısmında Through seçeneği işaretli olduğu zaman aktif olur. Girintinin patlatılacağı yüzey seçilir. 3 Outline: Patlatma yapılacak eğriler seçilir. 4 Direction Vector: Along Vector seçeneği işaretli olduğu zaman aktif olur. Girintinin yönü belirtilir.

91 BEAD Komut ile, saç parçalar üzerinde, mukavemeti arttırmak için form verme işlemi uygulanır.

92 BEAD (Selection Steps)

93 BEAD (Selection Steps) 1 Placement Face: Formun verileceği yüzey seçilir. 2 Centerline: Formun omurgası olacak eğri seçilir Birden fazla eğri mevcutsa bu eğriler arasındaki geçiş teğetsel olmalıdır. 3 Centerline Projection Vector : Seçilen eğriler konumlandırılacak yüzey üzerinde değilse; bu seçenek ile projeksiyon yönü belirlenir. 4 Orientation Plane: Opsiyonel olarak çıkartılacak formun doğrultusu belirlenebilir.

94 BEAD (Selection Steps) 5 Section Axis: Opsiyonel olarak çıkartılacak formun yönü belirlenebilir Section Points: Oluşturulacak kanala, omurga aynı kalacak şekilde değişik noktalarda, değişik formlar tanımlanabilir. Secondary Face Definition: Eğer ki verilecek form U Shape olarak seçilmiş ise kanalın üst şeklini belirlemek için bu seçenek kullanılabilir. Target Body: Placement Face olarak seçilen yüzey başka bir gövde üzerinde ise, bu seçenek ile kanalın yerleştirileceği katı belirtilebilir.

95 BEAD (Types) U-AWH, AwH, WwH V-AW,AH Circular-R,RH

96 BEAD (Types) Kavramlar: Angle (A) : U ve V şekilleri için açı belirlemede kullanılır. Blend Radius : U ve V şekilleri için Placement Face ile formun yan duvarları arasındaki yuvarlatma değeridir. End Cap Angle : V şekilli formların son kısımlarındaki duvar açısını ifade eder. End Cap Radius : Yuvarlak şekilli formların son kısımlarındaki yuvarlatma değeridir; ve bu değer en az formun yüksekliğine eşit olmalıdır. Height (H) : Placement Face olarak seçilmiş yüzeyden itibaren formun yüksekliğidir. Placement Width (W) : U ve V şekilleri için Blend Radius değeri katılmaksızın ölçülen genişlik değeridir. Radius (R) : U Shaped, Formun tepesinde her iki tarafta kalan yuvarlatmaları; V Shaped, Formun tepesindeki yuvarlatmayı; Circular Shaped, Formun tamamına ait yuvarlatmayı ifade eder. Secondary Width (w) : U şeklindeki formlarda, yan duvarları teorik olarak kesişimlerinden itibaren alınan mesafedir. Distance Tolerance : Formun yapılması esnasında tolerans değerleri bu kısımdan değiştirilebilir.

97 BEAD (Options) Verilen değerlerin hangi referansa göre hesaplanacağı seçilir. Attach Bead seçeneği işaretli oldu taktirde, oluşan form Sheet Metal üzerine dikilir. Hollow Bead seçeneği ise, dikili durumdaki formun içini boşaltarak kalınlığın korunmasını sağlar

98 SHEET METAL BRIDGE Komut yardımıyla birbirleri ile aynı katı içerisinde bulunan veya tamamiyle ayrık yüzeyler arasında bağlantı / köprü kurulabilir.

99 SHEET METAL BRIDGE (Construction Types)

100 SHEET METAL BRIDGE (Selection Steps) Base Face: G1 (Teğetsel) geçişinin sağlanacağı ana yüzey seçilir. 2 Base Profile : G1 (Teğetsel) geçişinin başlayacağı kenar seçilir. 3 Target Faces: Köprünün atılacağı yüzey seçilir. 4 Target Profile: Köprünün atılacağı yüzey üzerinde kenar seçilir.

101 SHEET METAL BRIDGE (Selection Steps)

102 SHEET METAL BRIDGE (Selection Steps) Flip Extension Direction seçeneği ile sistemin otomatik olarak belirlediği yönler değiştirilebilir. r Value: Belirtilen bu değerlerle doğru orantılı olarak malzemenin gerginliği arttırılabilir. Area Preserve seçeneği sonsuz derecede r değerini ifade eder. Birleştirme işleminin yapılacağı katının seçim aşamasıdır.

103 MULTIBEND BRACKET Kullanıcının belirlediği referans geometriler ile ilişkili olarak menteşe oluşturur. Sonuç parametrik olacağı için istenilen formlar sketch içerisinden tanımlanır.

104 MULTIBEND BRACKET (Selection Steps) Add Bend: Tree List bölümüne büküm ekler. 2 Add Intersection: Tree List bölümüne kesişim ekler 3 Reverse Material Direction : Seçilen malzemenin yönünü değiştirir. 4 Delete: Tree List içerisinde tanımlanmış olan bükümü siler.

105 MULTIBEND BRACKET (Uygulama1) Örnek Parça: multibend1.prt

106 MULTIBEND BRACKET (Uygulama1) Tools => Expression T: 0.80 R: 0.80 Preferences => Sheet Metal Part Materials: Aliminium Feature Standarts: ON Global Parameters=> Global Thickness : ON Thickness : Use Expression Thickness : T Global Bend: ON Bend Radius: R Bend Allowance Formula: [OK]

107 MULTIBEND BRACKET (Uygulama1) Format => Layer Settings Layer 22: Make Work Layer Add Bend Add Bend

108 MULTIBEND BRACKET (Uygulama1) Offset :0.30 Add Bend Offset :0.30 Add Bend

109 MULTIBEND BRACKET (Uygulama1) BEND_01: Highlight Add Intersection Sketch Tools

110 MULTIBEND BRACKET (Uygulama1)

111 MULTIBEND BRACKET (Uygulama1) Menteşe şeklini alması isteniln geometri, delikleri dahil olmak üzere sketch komutları yardımıyla çizilir.

112 MULTIBEND BRACKET (Uygulama2) Örnek Parça: multibend2.prt

113 MULTIBEND BRACKET (Uygulama2) Format => Layer Settings Layer 5 : Visible Bu katmanda açılmış olan parça yaklaşık olarak, uygulama sonunda oluşacak form hakkında bilgi vermektedir. Format => Layer Settings Layer 5 : Invisible Layer 10: Visible Layer 1 : Invisible

114 MULTIBEND BRACKET (Uygulama2) Yataydaki 6 yeşil çemberi seçiniz. Material Thickness: Add Bend

115 MULTIBEND BRACKET (Uygulama2) Dikeydeki Datum Plane ve aynı renkteki doğru parçasını seçiniz. Add Bend Inner Radius = 0.156

116 MULTIBEND BRACKET (Uygulama2) Dikeydeki 3 çemberi ve doğru parçasını seçiniz. Layer 10: Invisible Sketch Tools

117 MULTIBEND BRACKET (Uygulama2) Add Objects to Sketch Convert To/From Reference

118 MULTIBEND BRACKET (Uygulama2) Basic Curves, Circle Basic Curves, Trim

119 MULTIBEND BRACKET (Uygulama2)

120 SHEET METAL BRACKET Komut yardımıyla belirtilen yüzeyler arasında bağlantı elemanları oluşturulur.

121 SHEET METAL BRACKET (Selection Steps) Base Face: Düzlemsel olan ve dirseğin açılmış formunun oluşturulacağı yüzey seçilir Clearance Points : Base Pad olarak tanımlanan kısım için sınırlar belirtilir. Opsiyonel olan bu aşamada, sınır tanımlaması bir kenar seçilerek yapılırsa, form o kenara kadar uzanır. Bir nokta seçilmesi durumunda o noktayı baz alan; eğri seçilmesi durumunda son noktalarını merkez olarak kabul eden çemberler ile form belirlenir. En fazla 2 nokta tanımlanabilir. Target Faces: Dirseğin dayanacağı yüzey seçilir. Target Profile: Opsiyonel olan bu aşamada, sınır tanımlaması bir kenar seçilerek yapılırsa, form o kenara kadar uzanır. Bir nokta seçilmesi durumunda o noktayı baz alan; eğri seçilmesi durumunda son noktalarını merkez olarak kabul eden çemberler ile form belirlenir. En fazla 2 nokta tanımlanabilir. Clearance Points seçeneğinde olduğu gibi, seçim yapılmadığı taktirde form Target Face ile aynı sınırları kullanır.

122 SHEET METAL BRACKET

123 SHEET METAL BRACKET (Parameters) Clearance Distance: Clearance Point olarak tanımlanan noktalar için yarıçap belirtir. 2.Material Thickness: Dirsek kalınlığı tanımlanır. 3.Bend Radius: Dirsek yarıçapı belirtilir. 4.Pad Length: Base Clearance Point tanımlanmadığı zaman kesişim eğrisi ile Base Face olarak seçilen yüzeyin ters tarafta kalan kenarı arasındaki uzaklığı belirtir. 5. Flange Length: Reference Clearance Point tanımlanmadığı zaman büküm kısmına ait uzunluğu belirtir. 6. Offset Distance: Verilen değer kadar Reference Face ile dirsek arasında boşluk bırakır. 7.Chordal Tolerance: Bu değer, oluşacak dirseğin Reference Face olarak verilen yüzeye kesişim eğrisi boyunca ne kadar yakın olacağını belirler. 8.Linear Tolerance : Oluşan kesit eğrilerinin Reference Face olarak verilen yüzeye hangi tolerans değerinde izdüşürüleceğini belirler.

124 SHEET METAL BRACKET (Parameters) Add Rounded Corners: Clearence Points olarak verilmiş noktalar etrafında oluşan çemberleri kullanarak dirsek profilini oluşturur.

125 SHEET METAL BRACKET (Editing Outlines) Yapılan dirseğin sadece oluşturulması veya ortamda mevcut olan başka bir katı ile bütünleştirilmesi belirlenebilir.

126 SHEET METAL BRACKET (Editing Outlines) Oluşan dirsek için tüm yüzeyler tanımlanıp, sistem tarafından açıldıktan sonra, dirseğin dış hattını yukarıda belirtilen yöntemlerle düzenlemek mümkündür.

127 SHEET METAL BRACKET (Editing Outlines Normal To Curves) 1 Normal To Curve: Seçilmiş olan noktayı Base Face Clearance Circle ile teğet olacak ve kesişim eğrisine (Intersection Curve) dik olacak şekilde taşır. Point 2 Point 1

128 SHEET METAL BRACKET (Editing Outlines Between Circles) 2 Between Circles: Seçilmiş olan noktayı Base Face Clearance Circle ve Reference Face Circle Point arasında teğet olan çizgiler üzerine taşır. Point 2 Point 1

129 SHEET METAL BRACKET (Editing Outlines Along Vector) 3 Along Vector: Seçilmiş olan noktayı Base Face Clearance Circle ve Reference Face Circle Point arasında teğet olan çizgiler üzerine taşır. Point 2 Point 1

130 SHEET METAL BRACKET (Editing Outlines Drag Point) 4 Drag Point: Seçilmiş olan noktayı kesişim eğrisi (Intersection Curve) üzerinde, yüzdelik veya yay uzunluğu cinsinden kaydırma yarar.

131 SHEET METAL BRACKET 5 Point Constructor: Uzayda, Point Constructor menüsü yardımıyla seçilmişi olan bir noktayı kesişim eğrisi üzerine izdüşürerek noktaları taşır. Point 2 Point 1

132 PROFILE FLANGE Komut yardımıyla belirtilen kenar üzerinde Sketch ortamında çizilmiş olan form üzerinde büküm işlemi uygulanır.

133 PROFILE FLANGE (Selection Steps) Adjacent Face: Bükümün başlayacağı kenarın üzerinde olduğu yüzey belirlenir Section Profile : Bükümün oluşturulacağı form Sketch içerisinde çizilir; varsa yeniden düzenlenir. Web Profile: Büküm üzerinde oluşturulacak formlar çizilir; varsa yeniden düzenlenir. Edit Bends: Bükümler ile ilgili değişiklikler bu adımda yapılabilir. 4 Options: Büküm ölçüleri ve BAF ayarları bu kısımdan yapılır.

134 SHEET METAL CORNER Komut yardımıyla her iki tarafında büküm yapılmış köşeler kapatılır. Birbirlerine dik kenarları, seçilen kenar diğer komşu kenarı örtecek şekilde konumlandırmak için kullanılır. Gap: Birleşim esnasında bırakılacak boşluk değeridir.

135 SHEET METAL CORNER (Types - Butt Joint)

136 SHEET METAL CORNER (Types - Machinery)

137 SHEET METAL CORNER (Types Simple Miter)

138 SHEET METAL CORNER (Types - Full Miter)

139 SHEET METAL CORNER (Uygulama1) Örnek Parça: smd_corner.prt. Sheet Metal Corner Butt Joint Seçilecek Kenar

140 SHEET METAL CORNER (Uygulama1) Parçayı 90 döndürünüz. Seçilecek Kenar Flange(13) Bend Angle : 60

141 SHEET METAL CORNER (Uygulama1) Simple Miter Seçilecek Kenarlar

142 SHEET METAL CORNER (Uygulama1) Full Miter Seçilecek Kenarlar

143 SHEET METAL CORNER (Uygulama1) Seçilecek Kenar

144 SHEET METAL CORNER (Uygulama1) FORM / UNFORM

145 SHEET METAL RELIEF Büküm esnasında köşelerde oluşan deformasyonları önlemek amacıyla bu bölgelere uygun formlar verilir.

146 SHEET METAL RELIEF (Types - Circular) Bend Lines: Merkezi belirlemek için kesişen iki kenar seçilir. 2 Planar Face : Formun verileceği düzlemsel bir yüzey seçilir.

147 SHEET METAL RELIEF (Types - U) Bend Lines: Merkezi belirlemek için kesişen iki kenar seçilir. 2 Planar Face : Formun verileceği düzlemsel bir yüzey seçilir.

148 SHEET METAL RELIEF (Types - V) Bend Lines: Merkezi belirlemek için kesişen iki kenar seçilir. 2 Bend Tangent Line 1: Formun teğet olacağı 1. Köşe belirtilir Bend Tangent Line 2: Formun teğet olacağı 2. Köşe belirtilir. 4 Planar Face : Düzlemsel bir yüzey seçilir. 3 2

149 SHEET METAL RELIEF (Types - Routed) Bend Lines: Merkezi belirlemek için kesişen iki kenar seçilir. 2 Bend Tangent Line 1: Formun teğet olacağı 1. Köşe belirtilir Bend Tangent Line 2: Formun teğet olacağı 2. Köşe belirtilir. 4 Planar Face : Düzlemsel bir yüzey seçilir. 3 2

150 SHEET METAL ROUTED RELIEF Büküm esnasında köşelerde oluşan deformasyonları önlemek amacıyla bu bölgelere uygun form verilir

151 UNBEND / REBEND Sheet Metal özelliklerini taşımayan parçalardaki büküm yerlerini açmak ve kapamak için kullanılır. Üçüncü bir seçenek ile orijinalinden farklı bir büküm açısı da tanımlanabilir. Bend To Angle Rebend Unbend

152 UNBEND / REBEND (Types Unbend) Seçilen Kenar (Yatay Yüzeye Ait Alt Kenar) Unbend: Seçilen kenara bağlı olarak büküm yapılmış diğer tarafı açar.

153 UNBEND / REBEND (Types Rebend) Rebend: Unbend operasyonu ile açılmış olan formu tekrar bükülmüş hale dönüştürür.

154 UNBEND / REBEND (Types Bend To Angle) Seçilen Kenar (Yatay Yüzeye Ait Alt Kenar)

155 UNBEND / REBEND (Types Bend To Angle) Unbend /Rebend komut altında yapılan tüm operasyonlarda Model Navigator üzerinde açılım işlemleri için ek işlemler uygulandığına dikkat ediniz.

156 FORM / UNFORM 1 Form All: Tüm parçada kapama işlemini yapar. 2 Unform All: Tüm parçada açma işlemini yapar Form Selected Features : Seçilen bölümler için kapama işlemini yapar. Unform Selected Features : Seçilen bölümler için açma işlemini yapar.

157 METAFORM Seçilmiş yüzeyin, başka bir düzlemsel olan/olmayan başka bir yüzey üzerine ağ örme (mesh) yöntemiyle izdüşümünü almak için kullanılır.

158 METAFORM (Selection Steps) Region Boundary: İzdüşürülecek yüzey belirlenir. 2 Target Boundary : Üzerine izdüşürülecek yüzey belirtilir. 3 Boundary Conditions: İki yüzey arasında hizalama için referans nesne seçimi yapılır. 4 Transform Geometry : İzdüşürülmek için yüzey; veya o yüzey üzerinde başka bir nesne seçilir.

159 METAFORM (Options)

160 METAFORM (Options Material Properties)

161 METAFORM (Options - Material Properties / Yield Stress) 1 Yield Stress: Akma Gerilimi Bazı malzemelerin akma gerilimleri 1 PSI = kg/m² 1 Pascal = kg/m² Malzemelerin, üzerlerine uygulanan kuvvetler etkisiyle elastiklik (esneme) özeliklerini kaybederek plastik deformasyona ulaştıkları noktaya Akma Sınırı; bu noktaya tekabul eden kuvvete de Akma Gerilimi denir.

162 METAFORM (Options - Material Properties / Elastic Modulus) 2 Elastic Modulus : Elastiklik Modülü (Young Modülü) Elastiklik Modülü (Young Modülü) L 0 = İlk Boy L = Boydaki Değişim F= Uygulanan Kuvvet A= Alan

163 METAFORM (Options - Material Properties / Elastic Modulus) Bazı Malzemeler İçin Elastiklik Modülleri

164 METAFORM (Options - Material Properties / Tangent Modulus) 3 Tangent Modulus: Sertlik Gerilimi Sertlik Gerilimi F t =Uygulanan Kuvvet E t =Sertlik Gerilimi Akma Sınırı (A) olarak belirtilen kritik noktadan itibaren, malzemenin plastik deformasyon gösterdiği görülür. Bu bölgede malzeme tarafından gösterilen dayanıma Sertlik Gerilimi denir. L eff = Gerçek Boy l = Boy

165 METAFORM (Options - Material Properties / Poisson s Ratio) 4 Poisson s Ratio: Poisson Oranı Orijinal Geometri Temel olarak Poisson Oranı; Yanal Uzamanın, Eksenel (Dik) Uzamaya oranıdır.

166 METAFORM Bazı malzemelerin mekanik özellikleri (Shear Modulus:Kesme Mukavemeti)

167 METAFORM (Options Analysis Options) Yer değişim sonuçlarının gönderileceği katmanı belirler. Geri yaylanma sonuçlarının gönderileceği katmanı belirler. Üst üste binmek sonuçlarının gönderileceği katmanı belirler. Ağ oluşumunu gösterir. 5 Belirtilen çap değerine göre delikleri kapatır. 6 Örülecek ağın hassasiyeti belirlenir.

168 METAFORM (Uygulama1) Örnek Parça: metaform1.prt

169 METAFORM (Uygulama1)

170 METAFORM (Uygulama1)

171 METAFORM (Uygulama1)

172 METAFORM (Uygulama1)

173 METAFORM (Uygulama2) Örnek Parça: metaform2.prt

174 METAFORM (Uygulama2) Format => Layer Settings Layer 1 : Make Work Layer 2 : Visible Layer 210 : Visible

175 METAFORM (Uygulama2) Filter : G1 Faces

176 METAFORM (Uygulama2) Filter : Faces

177 METAFORM (Uygulama2)

178 METAFORM (Uygulama2)

179 METAFORM (Uygulama2)

SCALE. Ölçek Kayar menü Insert Features Scale. Araç Çubuğu Features Scale

SCALE. Ölçek Kayar menü Insert Features Scale. Araç Çubuğu Features Scale SCALE Araç Çubuğu Features Scale Ölçek Kayar menü Insert Features Scale Modelin geometrisini girilen ölçek değerinde küçültmek veya büyültmek için kullanılan bir komuttur. Scale Özellik Yöneticisinde,

Detaylı

SoildWorks ilave modülünde bulunan ek yazılımlar (Add-Ins)

SoildWorks ilave modülünde bulunan ek yazılımlar (Add-Ins) SolidWorks Nedir? SoildWorks ilave modülünde bulunan ek yazılımlar (Add-Ins) PhotoWorks, MotionManager SolidWorks katı unsurları (Features).. 2 3 4 5 6 7 8 Parça unsurlarının alt yapısını oluşturmak için;

Detaylı

SIEMENS NX 10.0. Üçgen Yazılım 2015

SIEMENS NX 10.0. Üçgen Yazılım 2015 NX SIEMENS NX 10.0 Üçgen Yazılım 2015 NX CAM YENİLİKLER Pattern Dircetion -> Automatic Kaba operasyonlarda talaşa giriş için belirlenen bölge seçiminde, inward ve outward (içeriden ve dışarıdan ) seçeneklerinin

Detaylı

NX İLERİ CAD EĞİTİM PROGRAMI 1. GÜN (09:30 ile 12:00 arası) Genel Tanıtım Arayüz Tanıtımı

NX İLERİ CAD EĞİTİM PROGRAMI 1. GÜN (09:30 ile 12:00 arası) Genel Tanıtım Arayüz Tanıtımı NX İLERİ CAD EĞİTİM PROGRAMI 1. GÜN (09:30 ile 12:00 arası) Genel Tanıtım Arayüz Tanıtımı Surface Toolbar ı hakkında genel bilgiler Toolbar ve İkon düzenlemeleri Yüzey modelleme ile katı modellemenin genel

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

2B Dirsek Analizi. Uygulamanın Adımları. 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması

2B Dirsek Analizi. Uygulamanın Adımları. 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 2B Dirsek Analizi Uygulamanın Adımları 8 in 1.5 D 1.5 in 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3 in 1.5 in 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 3-SOLIDWORKS İLE SKETCH

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 3-SOLIDWORKS İLE SKETCH BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 3-SOLIDWORKS İLE SKETCH Bu uygulamada SolidWorks ile iki boyutlu çizim (sketch) ile ilgili komutlara değinilecek ve uygulamaları gösterilecektir. SolidWorks ile yeni doküman

Detaylı

Eğri ve Yüzey Modelleme. Prof. Dr. Necmettin Kaya

Eğri ve Yüzey Modelleme. Prof. Dr. Necmettin Kaya Eğri ve Yüzey Modelleme Prof. Dr. Necmettin Kaya Noktalardan geçen eğri tanımı Spline ı oluşturacak noktaların üzerinden geçerek bir spline eğrisi oluşturulur. Spline derecesi = Nokta sayısı - 1 DERECE

Detaylı

BÖLÜM 07. Sac Metal Modelleme

BÖLÜM 07. Sac Metal Modelleme BÖLÜM 07 Sac Metal Modelleme Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Sac Metal Modellemenin Temelleri Autodesk Inventor içinde sac metal modellerin tasarımı ayrı bir parça dosyasında

Detaylı

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Lesson 1 - Preparation Ders 1 - Parçanın Hazırlanması

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Lesson 1 - Preparation Ders 1 - Parçanın Hazırlanması PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2 Lesson 1 - Preparation Ders 1 - Parçanın Hazırlanması Mustafa ÖZAN PDW de hangi parçalar ile çalışılır? Şayet parça UNIGRAPHICS NX Sheet Metal Feature ları ile oluşturulmuş ise,

Detaylı

Konum Unsurları. İçindekiler. Terimler Konum Unsurları Yuvarlama (Fillet) Unsuru Pah Kırma (Chamfer) Unsuru...94

Konum Unsurları. İçindekiler. Terimler Konum Unsurları Yuvarlama (Fillet) Unsuru Pah Kırma (Chamfer) Unsuru...94 Konum Unsurları İçindekiler Terimler...92 Konum Unsurları...92 Yuvarlama (Fillet) Unsuru...93 Pah Kırma (Chamfer) Unsuru...94 Kabuk (Shell) Unsuru...95 Dizileme (Pattern) Unsuru...96 Kartezyen Dizileme...96

Detaylı

Skecher (Çizim) Komutları

Skecher (Çizim) Komutları Skecher (Çizim) Komutları Ahmet SAN Karamürsel 2018 Sketch Oluşturma Catia programında katı model oluşturmak için öncelikle sketch oluşturmamız gerekir bu işlem sketcher araç çubuğu üzerindeki sketch ile

Detaylı

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları Uygulamanın Adımları 3B Kiriş Analizi 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça örneği ve montaj 5. Yapılacak

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY ROUND ve CHAMFER KOMUTLARI 1. Round ve Chamfer komutlarını uygulamak için daha önceden çizilmiş bir katı modele ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzen ilk olarak herhangi bir katı model FILE menüsünden OPEN komutu

Detaylı

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir.

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir. DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: Bir dişli çarkın çizilebilmesi için gerekli boyutların tanımlaması gerekir. Yandaki şekilde gösterilen boyutların hesaplanması için gerekli formüller aşağıda belirtilmiştir. Do= Bölüm

Detaylı

SOLĐD EDGE KOMUTLAR DRAW KOMUTLARI

SOLĐD EDGE KOMUTLAR DRAW KOMUTLARI SOLĐD EDGE KOMUTLAR DRAW KOMUTLARI LINE: 2 boyutlu çizimin olmazsa olmazıdır.bu komutu kullanarak her türlü çizim yaplabilmektedir. Đstediğimiz her türlü ölçü ve açı belirlenerek çizim yapılabilir. Şekil

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME Katı model elde etmek için kullanılan yöntemler arasında Süpürme (Sweep) ve Loft önemli bir yere sahiptir. Birçok makine parçasının modellenmesinde

Detaylı

MONTAJ ( ASSEMBLIES )

MONTAJ ( ASSEMBLIES ) 95 MONTAJ ( ASSEMBLIES ) Assemblies, çizidiğimiz veya çizeceğimiz parçaların (Part) bir dosya altında birleştirilmesi yani montaj yapılması işlemidir. Bunun için ilk önce FILE=>NEW komutu ile yeni Assembly

Detaylı

BÖLÜM 13. Çelik Profil Aracı

BÖLÜM 13. Çelik Profil Aracı BÖLÜM 13 Çelik Profil Aracı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çelik Profiller ile Çalışmak Çelik profil aracı, çelik profillerden oluşan modellerin tasarımını ve düzenlenmesini

Detaylı

Adapazarı Meslek Yüksekokulu Yrd. Doç. Dr. Sedat İRİÇ

Adapazarı Meslek Yüksekokulu Yrd. Doç. Dr. Sedat İRİÇ Önemli Hatırlatma!!! Edit Sketch (Çizimi Düzenle): Daha önceden oluşturulmuş bir sketch i düzenlemek için kullanılan komuttur. Bu düzenleme ile sketch in boyutunun değiştirilebileceği, Sketch e yeni geometriler

Detaylı

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar Problem B Beton duvar (perde) Beton E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2 Yapılacaklar Duvarı modellerken shell (kabuk) elemanları kullanınız. A Perdesindeki kesme kuvvetini, eksenel kuvveti ve momenti hesaplayınız.

Detaylı

Unigraphics NX Progressive Die Wizard NX 1.0.2 Progresif Sac Kalıp Sihirbazı. Eğitmen : Melih DİZDAR

Unigraphics NX Progressive Die Wizard NX 1.0.2 Progresif Sac Kalıp Sihirbazı. Eğitmen : Melih DİZDAR Unigraphics NX Progressive Die Wizard NX 1.0.2 Progresif Sac Kalıp Sihirbazı Eğitmen : Melih DİZDAR Nedir? Progressive kalıplar ;sac parçalar üzerinde yer alan bükme,delme,kesme gibi işlemlerin basamak

Detaylı

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro 1 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü Bir modelin oluşturulmasında taslak çizimlerinin yapıldığı kısımdır. Bu taslak resim çiziminde 2D (İki Boyutlu) den faydalanılır. 2 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü 1 SOLID

Detaylı

AUTOCAD: Çizim Limitleri

AUTOCAD: Çizim Limitleri AUTOCAD: Çizim Limitleri Command: limits Specify lower left corner or [ON/OFF] : 0,0 Specify upper right corner :1000,1000 Çizimde kullanılacak AutoCAD uzayının sınırlarını

Detaylı

Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Kanal açmada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır 4- Kütük tanımlaması

Detaylı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı BÖLÜM 14 Kaynak Tasarım Ortamı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Kaynak Tasarım Ortamı Kaynak tasarım ortamı, montaj tasarımının bir parçası. Kaynaklı parçaları kaynak tasarım

Detaylı

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA Bu yöntem ile çizilen iki kesit katı olarak birleştirilir. Aşağıdaki şekilde blend yöntemi ile oluşturulan bir katı model gözükmektedir. 1. FILE menüsünden New seçilir.

Detaylı

= 4 olan duvarın 10 m lik

= 4 olan duvarın 10 m lik Bir Duvarda İletim ile Isı Geçişinin ANSYS ile Analizi : Problem Tanımı ( Incropera Ornek 2.2) : 1 m kalınlığındaki bir duvarda belirli bir andaki sıcaklık dağılımı T(x) = a + bx + cx olarak verilmektedir.

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK :

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK : : INVENTOR İLE TASLAK MODELLEME SÜRE : 40/8 GENEL AMAÇ : bu modül ile uygun ortam sağlandığında bilgisayar ortamında 3D modelleme için Curve modeling ile dinamik ortamda parametrik olarak, (3D ortamda)

Detaylı

MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI

MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI Copy: Kopyalama Komutu Klavye kısayolu: co Nesneleri kopyalama işlemi yapar Komut girildiğinde: Select objects: Kopyalanacak nesneleri seçiniz. Nesneleri seçtikten sonra ENTER

Detaylı

Ölü ve hareketli yük toplamına göre moment diyagramını çiziniz ve aşağıya doğru maksimum yer değiştirmeyi hesaplayınız.

Ölü ve hareketli yük toplamına göre moment diyagramını çiziniz ve aşağıya doğru maksimum yer değiştirmeyi hesaplayınız. Problem J Elastik Zemine Oturan Kiriş Beton E = 3120 ksi Poisson oranı = 0.2 Yapılacaklar Ölü ve hareketli yük toplamına göre moment diyagramını çiziniz ve aşağıya doğru maksimum yer değiştirmeyi hesaplayınız.

Detaylı

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Lesson 6 Scrap Design Ders 6 Hurda Dizaynı

PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2. Lesson 6 Scrap Design Ders 6 Hurda Dizaynı PROGRESSIVE DIE WIZARD NX2 Lesson 6 Scrap Design Ders 6 Hurda Dizaynı Mustafa ÖZAN SCRAP DESIGN By Sheet: Hurda veya hurda gruplarını, sheet veya sheet grupları seçerek tanımlama metodu. Bu metodu kullanma

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Makine parçalarının ve/veya eş çalışan makine parçalarından oluşan mekanizma veya sistemlerin tasarımlarında önemli bir aşama olan ve tasarıma

Detaylı

Draft komutu, modelimizin yüzey veya yüzeylerine eğim vermek için

Draft komutu, modelimizin yüzey veya yüzeylerine eğim vermek için 53 - Draft Draft komutu, modelimizin yüzey veya yüzeylerine eğim vermek için kullanılır. Bu komutun iki tipi vardır. Draft tipi Eğim yapılacak yüzeyler Değişmeyecek yüzey Eğim açısı - Neutral Plane : Sabit

Detaylı

1.0 klf Ölü Yük (Çelik çerçeve elemanlarının zati ağırlığı dahil değil.) 0.5 klf Hareketli Yük

1.0 klf Ölü Yük (Çelik çerçeve elemanlarının zati ağırlığı dahil değil.) 0.5 klf Hareketli Yük Problem K Çelik Moment Çerçevesi Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Temel mafsallı Tüm kiriş-kolon bağlantıları rijit Kirişler: W24X55, Fy = 36 ksi Kolonlar: W14X90, Fy = 36 ksi Tüm Kirişlerde Açıklık

Detaylı

M O D E L L E M E A L I Ş T I R M A L A R I CAD

M O D E L L E M E A L I Ş T I R M A L A R I CAD M O D E L L E M E A L I Ş T I R M A L A R I CAD Alıştırma 1 : Noktalarla Kontür (contour by points) Otomatik ölçülerle (automatic dimensions) bir kontür (contour) oluşturma. 15 10 10 10 45 45 65 Gereksiz

Detaylı

MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM

MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (Shell Mesh, Bearing Load,, Elastic Support, Tasarım Senaryosunda Link Value Kullanımı, Remote Load, Restraint/Reference Geometry) Shell Mesh ve Analiz: Kalınlığı az

Detaylı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

OBJECT GENERATOR 2014

OBJECT GENERATOR 2014 OBJECT GENERATOR 2014 GİRİŞ Sonlu elemanlar modellemesindeki Mechanical ortamında temas tanımlanması, bağlantı elemanı, mesh kontrolü veya yük girdilerinin uygulanması aşamasında çoklu bir yüzey varsa

Detaylı

DİŞLER; Diş Profili, çalışma sırasında iki çark arasındaki oranı sabit tutacak şekilde biçimlendirilir. Dişli profillerinde en çok kullanılan ve bu

DİŞLER; Diş Profili, çalışma sırasında iki çark arasındaki oranı sabit tutacak şekilde biçimlendirilir. Dişli profillerinde en çok kullanılan ve bu KAVRAMLAR Dişli Çarklar, eksenleri birbirine yakın veya birbirini kesen miller arasında hareket ve güç ileten makine elemanlarıdır. Çevrelerine diş açılmış iki dişli çark bir dişli çiftini oluştururlar

Detaylı

Giri Bilgileri. Sistem Geometrisi ve Eleman Bilgileri: h kat = 282. ekil 1 Kat çerçevesi (Ölçüler : cm) E = 2.85x10 7 kn/m 2 (C20) Poisson Oranı = 0.

Giri Bilgileri. Sistem Geometrisi ve Eleman Bilgileri: h kat = 282. ekil 1 Kat çerçevesi (Ölçüler : cm) E = 2.85x10 7 kn/m 2 (C20) Poisson Oranı = 0. Örnek 1: ekil 1 ve 2 de geometrisi ve yükleme durumu verilen kat çerçevesinin statik analizi yapılarak, en elverisiz kesit tesirleri diyagramlarından eilme momenti diyagramı sadece hesap yükleri için çizilecektir.

Detaylı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı BÖLÜM 14 Kaynak Tasarım Ortamı Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Kaynak Tasarım Ortamı Kaynak tasarım ortamı, montaj tasarımının bir parçası. Kaynaklı parçaları kaynak

Detaylı

A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını bulunuz.

A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını bulunuz. Problem D Eğimli Mesnetler Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Tüm elemanların 10 feet uzunluğundadır. Yapılacaklar A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını

Detaylı

Basit Parça Modelleme

Basit Parça Modelleme Basit Parça Modelleme Yapacağımız örnek, 1.gün eğitimimizin ilk uygulamasıdır. Bu örnekle parça modellemedeki temel komutları tanıyacağız ve fonksiyonlarını inceleyeceğiz. Uygulamamıza bir yeni bir Part

Detaylı

UYGULAMA 9 Montaj uygulaması için görüntüdeki parçaları içeren dosyayı kütüphaneden indirerek saha klasörüne açınız.

UYGULAMA 9 Montaj uygulaması için görüntüdeki parçaları içeren dosyayı kütüphaneden indirerek saha klasörüne açınız. UYGULAMA 9 Montaj uygulaması için görüntüdeki parçaları içeren dosyayı kütüphaneden indirerek saha klasörüne açınız. Parçaları Workbench üzerine alarak (Get) kontrol ediniz. Özellikle standart elemanların

Detaylı

SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek. için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları

SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek. için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları 11 SOLIDWORKS E GİRİŞ MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları kullanım zamanı geldiğinde bilgisayarın

Detaylı

Sekil 1 de plani verilen yapisal sistemin dinamik analizini yaparak, 1. ve 5. modlara ait periyotlari hesaplayiniz.

Sekil 1 de plani verilen yapisal sistemin dinamik analizini yaparak, 1. ve 5. modlara ait periyotlari hesaplayiniz. Örnek: Sekil 1 de plani verilen yapisal sistemin dinamik analizini yaparak, 1. ve 5. modlara ait periyotlari hesaplayiniz. Giris Bilgileri Sistem Geometrisi ve Eleman Bilgileri: Sekil 1 Kat plani (Ölçüler

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Makine parçalarının ve/veya eş çalışan makine parçalarından oluşan mekanizma veya sistemlerin tasarımlarında önemli bir aşama olan ve tasarıma

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

ÖLÇÜLENDİRME. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA ÖLÇÜLENDİRME Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Ölçülendirme elemanları Dim Text Ölçü yazısı Offset from dim line Ölçü çizgisinden uzaklık 250 Dimension Line Ölçü çizgisi Dim Arrow Ölçü oku Extension Line Sınır

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME

MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME ALAN MODÜL KODU : SÜRE : 40/24 MODÜL BİLGİ SAYFASI : MAKİNE TEKNOLOJİLERİ : AUTOCAD İLE KATI MODELLEME VE GÖRSELLEŞTİRME ÖN KOŞUL : AÇIKLAMA : Bu modül uygulamalı olarak bilgisayar destekli tasarım laboratuvarında

Detaylı

Sheet Metal (Sac Metal)

Sheet Metal (Sac Metal) Sheet Metal (Sac Metal) Bu, adım adım uygulama sonucunda siz, sac parça tasarımında kullanılan komutları ve temel kriterleri öğrenmiş olacaksınız. Örneğimizde bir oto-teyp kasası tasarlayacağız. O halde

Detaylı

Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli aşağıdaki gibi hazırlayınız:

Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli aşağıdaki gibi hazırlayınız: Problem W Trapez Yüklü Basit Kiriş Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Kiriş = W21X50 Yapılacaklar Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI

2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI 2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI Eksen layerini aktif layer yaparak aşağıdaki gibi herhangi uzunlukta bir düşey bir de yatay eksen çizgileri çizelim. Düşey ekseni, offset komutu ile

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA KRİSTAL KAFES NOKTALARI KRİSTAL KAFES DOĞRULTULARI KRİSTAL KAFES DÜZLEMLERİ DOĞRUSAL VE DÜZLEMSEL YOĞUNLUK KRİSTAL VE

Detaylı

Dik İzdüşüm Teorisi. Prof. Dr. Muammer Nalbant. Muammer Nalbant

Dik İzdüşüm Teorisi. Prof. Dr. Muammer Nalbant. Muammer Nalbant Dik İzdüşüm Teorisi Prof. Dr. Muammer Nalbant Muammer Nalbant 2017 1 Dik İzdüşüm Terminolojisi Bakış Noktası- 3 boyutlu uzayda bakılan nesneden sonsuz uzaktaki herhangi bir yer. Bakış Hattı- gözlemcinin

Detaylı

1. EXCANET Yardım EXCANET Sürüm Notları EXCANET Tanımlar EXCANET Araziye Uzat EXCANET Kota Uzat - Sabit Sev

1. EXCANET Yardım EXCANET Sürüm Notları EXCANET Tanımlar EXCANET Araziye Uzat EXCANET Kota Uzat - Sabit Sev 1. EXCANET Yardım.............................................................................................................. 2 1.1 EXCANET Sürüm Notları...................................................................................................

Detaylı

COSMOSWORKS İLE DÜŞME ANALİZİ

COSMOSWORKS İLE DÜŞME ANALİZİ COSMOSWORKS İLE DÜŞME ANALİZİ Makine parçalarının veya bir makinanın belirli bir yükseklikten yere düşmesi ile yapı genelinde oluşan gerilme (stress) ve zorlanma (strain) değerlerinin zamana bağlı olarak

Detaylı

Geometriden kaynaklanan etkileri en aza indirmek için yük ve uzama, sırasıyla mühendislik gerilmesi ve mühendislik birim şekil değişimi parametreleri elde etmek üzere normalize edilir. Mühendislik gerilmesi

Detaylı

Problem X. Kafes Kirişli Köprü. Çelik. E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Tüm elemanlar W6X12 Fy = 36 ksi. Betonarme Köprü Tabliyesi

Problem X. Kafes Kirişli Köprü. Çelik. E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Tüm elemanlar W6X12 Fy = 36 ksi. Betonarme Köprü Tabliyesi Problem X Kafes Kirişli Köprü Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Tüm elemanlar W6X12 Fy = 36 ksi Betonarme Köprü Tabliyesi E = 3600 ksi Poisson oranı = 0.2 Kalınlığı 12 inch Hareketli Yük = 250 pcf

Detaylı

Konik ve Kavisli yüzey Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Konik ve Kavisli yüzey Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir Konik ve Kavisli yüzey Tornalamada izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır

Detaylı

Mastercam Temrinleri. Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü. M Nalbant

Mastercam Temrinleri. Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü. M Nalbant Mastercam Temrinleri Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü M Nalbant 2006 1 Temrin 1 Bu temrinde, Şekil 13.11 de görüldüğü gibi 4 yay ve 4 çizgi oluşturmak

Detaylı

NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir.

NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir. NURBS ÖRNEKLER NOTU: Model FRONT görünümde orijin noktasından başlanarak ilk iki noktası gride snap edilmiş bir şekilde meydana getirilmiştir. Gerektiği yerlerde eğri nokataları Move aracıyla taşınarak

Detaylı

Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4)

Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4) Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4) 0.4 cm 0.6 cm 0.2 cm 1/1000 Şekil 1.1. Hiperstatik sistem EA GA 0, EI = 3.10 4 knm 2, E =4.25.10 8, t =10-5 1/, h =50cm (taşıyıcı

Detaylı

Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir

Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir Tornada Raba ve Klavuz Çekme izlenecek işlem sırası şu şekildedir 1- Tornalanacak parça çizilir 2- Translate komutu ile punta deliğine gelecek nokta 0,0,0 koordinatına taşınır 3- Tezgah seçimi yapılır

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım

Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım Çalışmaları BURSA ATATÜRK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MAKİNE TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ ENDÜSTRİYEL KALIP ALANI ÖĞRENCİ

Detaylı

INVENTOR DERS NOTLARI

INVENTOR DERS NOTLARI Boyutlandırmaya en dıştaki çaptan başlıyoruz. Üst kenarı seçeriz sonra ekseni seçeriz. İmleci parçanın dışına doğru sürüklediğimizde boyutun çap cinsinden ölçüldüğünü görürüz. Diğer boyutları da şekildeki

Detaylı

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ MUKAVEMET DERSİ (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Ders Planı HAFTA KONU 1 Giriş, Mukavemetin tanımı ve genel ilkeleri 2 Mukavemetin temel kavramları 3-4 Normal kuvvet 5-6 Gerilme analizi 7 Şekil

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır.

Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır. autocad 2d Simge Adı Kullanım Alanı LİNE Çizgi çizmek için kullanılır. CONSTRUCTION LINE Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır. POLYLINE Yay oluşturmak için kullanılır. ARC Yay

Detaylı

BÖLÜM 15. Uyarlanabilir Parçalar

BÖLÜM 15. Uyarlanabilir Parçalar BÖLÜM 15 Uyarlanabilir Parçalar Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Uyarlanabilir Tasarım Katı modelleme sistemleri, genellikle montajları oluşturan parçaların geometrik

Detaylı

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 İZDÜŞÜM C A 0.14 B PRENSİPLERİ 44.60 44.45 B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 Prof. Dr. 34 Selim

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

131 Draw ARC Draw Arc arc Arc Arc ı Tanımlayan Geometrik Özellikler: Şekil Points Kullanımı arc Şekil 3.37.

131 Draw ARC Draw Arc arc Arc Arc ı Tanımlayan Geometrik Özellikler: Şekil Points Kullanımı arc Şekil 3.37. 3 Araç Çubuğu Draw ARC Kayar menü DrawArc Yay Çizimi Komut Satırı arc Belirlenen bir koordinata istenilen ölçü ve konumda saatin tersi yönünde yay çizen bir komuttur. Arc la ilgili parametreler Şekil 3.36.

Detaylı

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu

20. Detay Çıkartma. ArchiCAD 9 Prof. Dr. Salih Ofluoğlu 20. Detay Çıkartma Bu Konuda Öğrenilecekler: Detay geçerli ayarları ile çalışmak Detay oluşturmak Detay çizimleri üzerinde çalışmak Objeleri farklı detay seviyesinde göstermek Duvar ucu aracı ile çalışmak

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK :

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK : MODÜL BİLGİ SAYFASI ALAN : MAKİNA TEKNOLOJİSİ MODÜL : SOILDWORKS İLE TASLAK MODELLEME KODU : SÜRE : 40/16 ÖN KOŞUL : AÇIKLAMA :Uygulamalı olarak Bilgisayar laboratuvarında işlenecektir. ÖĞRETİM YÖNTEM

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

MEVCUT YAPININ DEPREM PERFORMANSININ BELĐRLENMESĐ

MEVCUT YAPININ DEPREM PERFORMANSININ BELĐRLENMESĐ StatiCAD-Yigma Đle Yığma Binaların Performans Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi Giriş StatiCAD-Yigma Programı yığma binaların statik hesabını deprem yönetmeliği esaslarına göre elastisite teorisi esasları

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR CHAMFER (Pah kırma) Objelerin köşelerine pah kırmak için kullanılır. [Undo/Polyline/Distance/Angle/Trim/mEthod/Multiple]

Detaylı

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA 5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA KONULAR 1. İzdüşüm Metodları 2. Temel İzdüşüm Düzlemleri 3. Cisimlerin İzdüşümleri 4. Görünüş Çıkarma BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? İz düşümü yöntemlerini, Görünüş

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Teknik Doküman. Autodesk Revit Building te yeni ölçü tipleri yaratmak

Teknik Doküman. Autodesk Revit Building te yeni ölçü tipleri yaratmak Teknik Doküman Teknik Doküman Numarası: 10771 Yayım Tarihi: 24.03.2006 Ürün: Autodesk Revit 6-9 Konu: Revit te yeni ölçülendirme tipleri yaratmak Tür: Öğretici Revizyon No: 0 Revizyon Tarihi: Autodesk

Detaylı

SOLĐD EDGE KOMUTLAR FEATURES KOMUTLARI

SOLĐD EDGE KOMUTLAR FEATURES KOMUTLARI SOLĐD EDGE KOMUTLAR FEATURES KOMUTLARI SKETCH: Taslak ve kroki çizmeye yarayan komuttur PROTRUSĐON:Tek boyutta çizdiğimiz bir şekli kapalı bir çokgen oluşturacak şekilde çizdikten sonra finish tuşuna bastıktan

Detaylı

AUTOCAD: Komut Anlatımı

AUTOCAD: Komut Anlatımı AUTOCAD: Komut Anlatımı KOMUTLARIN ANLATIMI Menü : ANA MENÜ ADI ALT MENÜ YADA KOMUT Komut: komutun klavyeden karşılığı Komut Kısaltma: komutun klavyedeki kısa yolu Örnek: Çizgi Çizimi Menü : DRAW LINE

Detaylı

Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım

Bursa Nilüfer Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı Sac Metal Kalıpları Dersi 3D Kalıp Tasarım Çalışmaları Makine Teknolojisi Alanı Endüstriyel Kalıp Dalı SAC KALIP TASARIM - 1 1 - Sac parçasının pim dayamalı

Detaylı

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a AUTOCAD: ZOOM Menü : VIEW ZOOM Komut: zoom Komut Kısaltma: Z Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : a All: Çizim limitleri içindeki çizimi ekrana sığdıracak şekilde

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) METAL TEKNOLOJİSİ SAC METAL OLUŞTURMA ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

NOKTA, ÇİZGİ VE DÜZLEMİN İZDÜŞÜMÜ

NOKTA, ÇİZGİ VE DÜZLEMİN İZDÜŞÜMÜ NOKTA, ÇİZGİ VE DÜZLEMİN İZDÜŞÜMÜ Geometrik elemanlar Geometrik elemanlar noktalar, çizgiler, yüzeyler veya katılar biçiminde kategorize edilir. Nokta Teknik resimde nokta iki çizginin kesişme noktası

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

7. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı

7. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı TEKNİK K RESİM 7. Hafta Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı İÇERİK Geçen en ders Ölçülendirme Ölçülendirme düzenlemed Katman oluşturma Dosya şablonu oluşturma

Detaylı

Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4)

Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4) Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4) Şekil 1.1. İzostatik sistem EA GA 0, EI = 2.10 4 knm 2, E = 2.10 8, t =10-5 1/, h =60cm (taşıyıcı eleman yüksekliği, her yerde)

Detaylı

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 AUTOCAD E GİRİŞ 11 1.1.Autocad Programının Kurulumu 12 1.2.Autocad Çizim Ortamının Tanıtılması 13 1.3.Dosyalama İşlemleri 17 1.3.1Yeni Dosya Açma (NEW) 17 1.3.2 Eski Bir Çizim

Detaylı

2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması

2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması 1. Deney Adı: ÇEKME TESTİ 2. Amaç: Çekme testi yapılarak malzemenin elastiklik modülünün bulunması Mühendislik tasarımlarının en önemli özelliklerinin başında öngörülebilir olmaları gelmektedir. Öngörülebilirliğin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ KATI YÜZEY MODELLEME VE GÖRSELLİK

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ KATI YÜZEY MODELLEME VE GÖRSELLİK T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ KATI YÜZEY MODELLEME VE GÖRSELLİK ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ÇEKME DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Mühendislik malzemeleri rijit olmadığından kuvvet altında deforme olup, şekil ve boyut değişiklikleri gösterirler. Malzeme özelliklerini anlamak üzere mekanik testler yapılır.

Detaylı

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik KAPSAM Naca 0012 profili kullanılarak oluşturulmuş düzlem geometrisinde çözümağı üretme. MODELLEME

Detaylı