Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi"

Transkript

1 CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi

2 Ceviz (Juglans regia L.)

3 Ceviz; Anadolu nun ulu, görkemli ve yerli ağaçlarından biridir. Besin değeri çok yüksektir. Kerestesi mobilya sanayi için değerli bir ham madde. Ekonomik ömrü çok uzundur (100 yıldan fazla). İyi bir Orman Ağacı. Kuvvetli gelişen kökleri yardımı ile yamaçlarda toprak kayması ve taşınmasını (EROZYONU), dere kenarlarında sel baskınlarını önler. Ceviz, tohumu, odunu, yeşil meyve kabuğu, sert meyve kabuğu, kökü ve yaprakları ile çok yönlü bir meyve türüdür.

4 Dünya Ceviz Üretimi (ton) ve Alanı (ha) Yıllar Üretim (ton) Alan (ha) Türkiye Ceviz Üretimi (ton) ve Alanı (ha) Yıllar Üretim (ton) Alan (ha) Fao, 2015

5 Dünya da Ceviz Üretimi Yapan İlk 10 Ülke Ülkeler Miktar (ton) Ülkeler Alan (ha) Çin Çin İran A.B.D A.B.D Türkiye Türkiye Meksika Ukrayna İran Meksika Hindistan Şili Fransa Hindistan Şili Fransa Sırbistan Romanya Ukrayna Fao, 2015

6 2014 YILI BÖLGELERE GÖRE ÜRETİM MİKTARLARI (TON) VE TOPLU MEYVELİKLERİN ALANI (DA) Bölgeler Üretim (ton) Toplu Meyveliklerin Alanı (da) Akdeniz Batı Anadolu Batı Karadeniz Batı Marmara Doğu Karadeniz Doğu Marmara Ege Güney Doğu Anadolu İstanbul Kuzey Doğu Anadolu Orta Anadolu Orta Doğu Anadolu (Tuik, 2015)

7 Ceviz denildiğinde ilk akla Anadolu cevizi, İran cevizi ve İngiliz cevizi olarak da adlandırılan Juglans regia L. gelmektedir. Yabani formdaki ceviz türleri dünyanın birçok yerinde bulunmaktadır. Cevizin anavatanının; Karpat dağlarından Türkiye, Irak, İran, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore'ye kadar uzanan geniş bir bölgenin olduğu bilinir.

8 SİSTEMATİK Ceviz, bitkiler aleminde, Tohumlu bitkiler (Spermatophyta) bölümünün Kapalı Tohumlular (Angiospermae) alt bölümünün İki Çenekli Bitkiler (Dicotyledoneae) sınıfında yer alır. Takım : Juglandales Familya : Juglandaceae (Cevizgiller) Cins : Juglans Tür : Juglans regia L. Juglans cinsinin Dünya nın ılıman ve subtropik iklim kuşağında yayılmış birçok türü bulunmaktadır. Bu Türlerin tamamı diploid olup, 2n=32 kromozomludur.

9 Juglans regia L.

10 Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18 tür bildirilmiştir. Bunlardan bazıları; J. mandshurica (Mançurya cevizi) J. ailantifolia (Japon cevizi) J. cathayensis ( Çin cevizi) J. hindsii (Kuzey Kalifornia kara cevizi) J. nigra (Kara ceviz) J. cinerea J. major J. microcarpa Bu türlerden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde ilk akla gelen, Anadolu cevizi, İran cevizi ve İngiliz cevizi olarak da adlandırılan J. regia dır. Diğer türler ve bunların melezleri daha çok J. regia için anaç olarak kullanılmaktadır.

11 J. ailantifolia (Japon cevizi) (The Heartnut)

12 J. nigra (Kara ceviz)

13 J. nigra (Kara ceviz)

14 J. cinerea

15 Dünyada büyük bir tabii yayılma alanına sahip olan Anadolu cevizi çeşitli göçler ve ticaret kervanları vasıtasıyla farklı yerlere götürülmüş olup, bugün tropik bölgeler dışında hemen hemen dünyanın her yerinde yetiştirilebilmektedir. Yakın bir geçmişe kadar ceviz yetiştiriciliğinde Dünyada söz sahibi olarak ilk sırada Türkiye gelmekte ve bunu Yunanistan, İtalya, Fransa gibi ülkeler takip etmekteydi. Ancak, günümüzde ABD ceviz yetiştiriciliğinde ve dış satımında dünyada en önemli ülke konumuna gelmiştir.

16 Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu, günümüze kadar yapılan yetiştiricilik sonucunda, sayıları 10 milyonu bulan ceviz ağacı varlığına sahip olup, yaklaşık 200 bin tonluk ceviz üretimi ile dünyada üçüncü sırada bulunmaktadır. Fakat dünya ceviz dış satımında son sıralarda yer alan ülkemizde, ceviz en fazla ithalatı yapılan ürünlerimizdendir.

17 Bu durum, üretimimizin standart çeşitlerle değil tohumdan yetişen ağaçlarla yapılmasından kaynaklanmakta olup, ayrıca diğer meyve çeşitlerinde olduğu gibi cevizde de birçok yetiştiricilik sorunlarının yanı sıra üretiminde doğrudan etkili olan bitki sağlığı sorunlarının çözülememesi de önemli yer tutmaktadır.

18 Cevizin bileşimi ve besin değeri

19 CEVİZİN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Ceviz sağlık ve beslenme bakımından çok önemli bir meyve türüdür. Genel olarak cevizde; % 3.5 su, % protein, % yağ, % kül, % 5-15 oranında da karbonhidrat (ağırlık selüloz) bulunmaktadır. Ca, P, Mg, Fe, Na, K gibi mineral maddeler bakımından zengindir. A, B1, B2, B6, C vitaminlerini de içermektedir. 1 kg ceviz yaklaşık kalori enerji sağlamaktadır.

20 Gümüş iyonuna ihtiyaç duyan tek organımız beyindir. Gümüş ve Selenyum içeren cevizin zeka gelişimi üzerine önemli etkileri tespit edilmiştir.

21

22 Ceviz çok değişik şekillerde tüketilmektedir. Çerez olarak. Pasta ve tatlı sanayinde. Parfüm sanayinde, reçel. Helva yapımında. Boya, tanen, plastik ve kauçuk endüstrisinde. Yağ olarak. İlaç sanayinde. Sucuk, samsa, pestil yapımında. Ayrıca kerestesinin son derece kıymetli olmasından dolayı da mobilyacılıkta aranan materyallerin başında gelmektedir.

23

24 Ayrıca kerestesinin son derece kıymetli olmasından dolayı da oymacılıkta aranan materyallerin başında ceviz gelmektedir. Başta A.B.D. olmak üzere birçok ülkede son yıllarda yapılan araştırmalarda bazı kalp rahatsızlığı olan hastalara özellikle ceviz önerilmektedir. Kalp ve kolesterol bakımından bazı sağlık problemleri olan kişilerin beslenmesinde cevize yer verilmesi ve olumlu sonuçların alınması son yıllarda cevizin önemini daha da artırmıştır.

25 CEVİZİN BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ

26 Ağaç Yapısı, Kök gövde ve dallar: Cevizler hızlı büyüyerek m ye kadar boylanır ve bir ağaç m 2 lik bir alanı kaplayabilir. Ceviz ağaçları genelde yayvan taç şekline sahiptir. Ayrıca, yarı dik ve dik yapıda da taç şekli görülebilir. Cevizler kazık köklü olup kılcal kök bolca bulunabilir. Kökler 2-4 m derinliğe kadar uzayabilir.

27 Gövde ve Dallar Gövdede dallanma genelde toprak yüzeyinden 1-2 m yükseklikten başlar. Gövde çevresi 5-6 m ye kadar gelişebilir. Gençlik yıllarında düzgün yüzeyli ve gümüşi renkte olan gövdede çok ileri yaşlarda renk koyulaşır (gri-siyah) ve kabukta uzunluğuna çatlaklar oluşur. Sürgünler, tüysüz, parlak zeytin yeşili veya esmer renktedir.

28 Yapraklar ve Gözler Yaprak; uzunca bir sap üzerinde karşılıklı dizilmiş ve sayıları 5-13 arasında değişen yaprakçıktan meydana gelir. Yaprakçıklar geniş elips şeklinde ve tam kenarlıdır. Uçları sivricedir ve boyları 6-12 cm arasında değişir. Rengi parlak yeşil olup gövde üzerlerinde helezonik şeklinde dizilmişlerdir. Gözler dal uçlarında ve yaprak koltuklarında (1-3 adet) olup, koyu esmer renklidirler. Uç gözler iridir. Yaprak koltuklarında bulunan gözlerden iri olanı sürer ve odun dalını meydana getirir. Verimli olmayan çeşitlerin sadece uç tomurcuklarından meydana gelen sürgünlerin ucunda dişi çiçek vardır. Oysa verimli çeşitlerin hemen hemen bütün tomurcuklarında (yaprak tomurcukları da dahil) dişi çiçek meydana gelir.

29 ÇİÇEK YAPISI (ERKEK VE DİŞİ ÇİÇEKLER) Cevizlerde erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerinde fakat farklı yerlerde (monoik) bulunur. Erkek çiçekler bir önceki gelişme döneminin sürgünleri üzerinde bulunan yan tomurcukların ilkbaharda gelişmesiyle meydana gelen 5-20cm boyundaki yeşil renkli ve aşağı doğru sarkık püsküller (kedicik) üzerinde meydana gelirler Dişi çiçekler Erkek çiçek püskülleri

30 Dişi Çiçekler İlkbahar gelişme döneminde sürgünlerin ucunda meydana gelen dişi çiçeklerin sayısı 1-26 arasında değişebilir. Dişi çiçekte 4 perianth yaprağı ile braktecikler ovaryum ile kaynaşmıştır. Çanak yaprak sayısı 3-6 arasında olup taç yaprak yoktur. Stigma girintili çıkıntılıdır, yumurtalıkta bir tohum taslağı bulunur. Yumurtalık dış duvarı meyvenin dışındaki yeşil kabuğu meydana getirirken, sert kabuk yumurtalık iç duvarlarının sertleşmesinden meydana gelir. Ceviz içi, embriyo ve tohum kabuğundan oluşan tohumdur. Yenen kısım doğrudan doğruya kendisidir.

31 Erkek Çiçekler Erkek çiçekler bir önceki gelişme döneminin sürgünleri üzerinde bulunan yan tomurcukların ilkbaharda gelişmesiyle meydana gelen 5-20 cm boyundaki yeşil renkli ve aşağı doğru sarkık püsküller (kedicik) üzerinde meydana gelirler. Olgun bir ceviz ağacı adet püskül üretebilir. Ayrıca bir ağacın çiçek tozu (polen) üretme kapasitesi yaklaşık 10 ile 100 milyar arasında değişebilir.

32 CEVİZİN DÖLLENME BİYOLOJİSİ Ceviz meyve türünde çiçeklenme süresi, iklim şartlarına bağlı olarak genellikle 7-15 gün kadar sürer. Cevizlerde tozlanma rüzgâr yardımıyla gerçekleşir. Bütün ceviz çeşitlerinde çiçeklenme dönemleri (dişi çiçek+erkek çiçek) çakışmak kaydıyla karşılıklı olarak tozlanma ve döllenme gerçekleşebilir. Fakat cevizlerde tozlanma- döllenme problemleri genellikle uyuşmazlık nedeniyle değil de, erkek ve dişi çiçeklerin farklı zamanlarda açması ve aktif hale gelmesinden dolayı meydana gelir.

33 Cevizlerde dikogami eğilimi çok yaygındır. Yani, erkek ve dişi çiçeklerin farklı zamanlarda, aktif olması durumu. Birçok araştırma sonucuna göre, cevizlerin % 80 ine yakın kısmında erkek ve dişi çiçeklerin olgunlaşması ayrı zamanlara rastlamaktadır. Erkek çiçeklerin daha önce aktif olma durumuna Protandry, Dişi çiçeklerin daha önce çiçek tozu kabul etme durumuna ise Protogeny denilmektedir. Çeşitlerin çoğunda Protandry görülür. Monogam yani erkek ve dişi çiçekleri aynı zamanda döllenme-toz verme olgunluğuna gelen çeşitler de vardır.

34 Eğer bahçe tesisinde kullanılan ana çeşidin çiçeklenme özelliği bilinmez ise tozlayıcı seçiminde hata yapılabilir. Bunun sonucunda meyve tutumu gerçekleşmeyecektir. Çiçeklenmedeki farklı durumlar ağacın yaşına göre de değişebilir. Bu durum genç ağaçlarda daha belirgindir. Olgun ağaçlar hem daha fazla miktarda püskül üretirler; hem de periyodik olarak daha uzun süre aktiflerdirler. Böylece erkek çiçeklenme ile dişi çiçeklenme daha garanti bir şekilde denk gelebilir.

35 Ayrıca iklim de çiçeklenme özelliklerine etki edebilir. Ilık dönemlerde erkek çiçeklerin olgunlaşması, dişi çiçeklenmeye göre daha erken meydana gelebilir. Kış sonlarında ve ilkbahar başlarında soğuk havanın sürekliliği çiçeklenmeyi geciktirirken, ılık kışlar çiçek gelişmesini hızlandırma eğilimindedir. Sıcak ve kuru havalarda çiçeklenme periyodu kısalırken, soğuk ve nemli günlerde çiçeklenme periyodu uzayabilmektedir. Çiçeklenme özelliği coğrafi konumdan da etkilenebilir.

36 Bir ceviz bahçesinde iyi bir tozlanma ve döllenme sağlayabilmek için; en iyi metot, bir ceviz bahçesini, ana çeşit ve yeterli sayıda tozlayıcı (ana çeşide uygun) ile beraber tesis etmektir. Böylece yeterli tozlanma sağlanacak ve çeşitten beklenen verim alınacaktır. Bir ceviz bahçesinde %3-5 oranında tozlayıcı kullanmak yeterlidir. Bahçede normalin üzerinde (sayıda) tozlayıcı bulunması, meyve dökümü ile sonuçlanan duruma neden olabilir. Bu durum bazı çeşitlerde (Serr gibi) çok belirgindir.

37 Tesis edilen ceviz bahçelerinde ağaçlar arasında iyi bir rüzgâr dolaşımına imkân verecek şekilde aralık varsa, ana çeşide ait bitkiler ile tozlayıcı bitkilerin arasında metrelik mesafe tozlanma için uygun olabilir.

38 Ancak bitkiler büyüyüp sıklaştıkları zaman, rüzgârın taşıdığı çiçek tozları ağaçların arasında serbestçe dolaşamayabilirler. Bu yüzden, ana (tozlanacak) çeşide ait ağaç ile tozlayıcı çeşide ait bitkiler arasında en fazla m mesafe olmalıdır.

39 BAZI STANDART CEVİZ ÇEŞİTLERİ VE TOZLAYICILARI Ana Çeşit Maraş 18 Tozlayıcı(ları) Bilecik, Sütyemez 1, Chandler Sütyemez 1 Şebin, Maraş 18, Yalova 4 Kaman 1 Franquette, Bilecik, Pedro, Şen- 2, Bilecik şebin Chandler Pedro Şebin Bilecik Franquette, Cisco Hartley, Cisco

40 10X10 DİKİM ARALIK VE MESAFESİNDE DİKİLMİŞ BİR BAHÇEDE TOZLAYICILARIN YERLEŞTİRİLMESİ a-ana çeşit T-Tozlayıcı Hakim Rüzgar Hakim Rüzgar a a a a T a a a a a a a a a T a a a a a T a a a a a a a a T T a a a a a a a a T a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a T a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a T a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a T a a a a a a a a a T a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

41 . İklim CEVİZİN EKOLOJİK İSTEKLERİ Cevizler, kış ve ilkbahar aylarında soğuklama ihtiyacını karşılayacak kadar soğuk; ilkbahar ve yaz aylarında normal büyüme ve olgunlaşmayı sağlayacak ölçüde sıcak (22-35 o C) isterler. Hava sıcaklığının yüksek (sıkca, 42 o C nin üzerinde seyretmesi) ve nemin düşük olduğu yaz aylarında ceviz yeşil kabuğunda güneş yanıklığı zararları meydana gelebilir.

42 Yaz mevsiminin erken dönemindeki aşırı sıcaklar meyvelerin yeterince iç dolgunluğuna ulaşamamasına, geç dönemdeki (Ağustos) güneş yanıklıkları ise, iç meyvenin büzüşüp kararmasına, veya yeşil kabuğun sert kabuğa yapışarak lekelenmesine yol açarak meyve kalitesinin düşmesine sebep olabilir.

43 Bu kalite kayıpları meyvelerin pazarlanma değerlerinin azalmasına belki de ıskartaya ayrılmasına neden olabilmektedir. Meyve tutumu genelde sürgün uçlarında ve tacın dış kısımlarında olan ceviz çeşitlerinin güneş yanıklığına maruz kalma ihtimalleri daha yüksektir. Ağaç üzerinde yani taçta meyve tutumu itibariyle Chico, Hartley ve Chandler çeşitleri güneş yanıklığına biraz daha dayanıklı iken Ashley, Payne, Vina ve Sunland gibi ceviz çeşitlerinin daha hassas olduğu söylenebilir.

44 Ceviz bitkisi genelde 20 o C den düşük sıcaklarda zarar görmekteyse de 25 o C ye kadar dayanabilen çeşitler olduğu bilinmektedir. Cevizde, erkek çiçekler (püsküller), yeni sürgünler ve küçük meyveler ilkbahar donlarından -2 0 C den düşük sıcaklıklarda çabuk zarar görebilir. Erken sonbahar donları da genç sürgünlere zarar vererek izleyen ilkbaharda yapraklanmamaya yol açabilir.

45 Soğuklardan zararlanma konusunda düşük sıcaklığın derecesi, düşme hızı, süresi gibi etkenler önemli rol oynar. Ceviz çeşitlerinin soğuklama ihtiyacı +7.2 o C nin altında saat arasında değişir. Düzenli bir mahsul için cevizlerde soğuklama ihtiyacının karşılanması gerekmektedir.

46 Ceviz yetiştiriciliği açısından yıllık toplam en az 500mm yağış yeterli olmakla birlikte bu yağışın düzenli olması önemlidir. Meyvelerin normal gelişebilmeleri için yazın toprakta yeterli suyun bulunması gerekir. Bunun yanında çiçeklenme dönemindeki yağmurlar ve aşırı rüzgârlar özellikle tozlanma-döllenme bakımından olumsuz bir durum ortaya çıkarabilir.

47 TOPRAK Ceviz botanik olarak 2-4m derinliğe kadar inebilen güçlü bir kök sistemine sahip bitkidir. Bu yüzden toprak derinliğinin az olduğu yerlerde yetiştiricilik bakımından olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Yetiştiricilik bakımından ideal bir ceviz toprağı; en az 1.5-2m derinlikte, iyi drenajlı, milli-tınlı yapıda, geçirgen, organik maddece zengin ve havadar olmalıdır. Ayrıca toprağın, ph sı dolayında olmalı ve bünyesinde alkalilik ve tuz problemi bulunmamalıdır.

48 Toprak su tutma kapasitesinin yüksek olması yanında yüksek veya hareketsiz taban suyu problemi bulunmamalıdır. Ancak ceviz, bazı meyve türleri gibi toprak bakımından çok seçici bir meyve türü olmamakla birlikte, fakir ve kötü kabul edilen toprakların da bitkisi değildir.

49 Ceviz yetiştiriciliği açısından, yapısal olarak çok kumlu ve/veya çok killi, ağır topraklar cevize uygun değildir. Birçok meyve türü gibi cevizde alkalilik durumuna hassastır. Ceviz ağaçlarına toksik etki yapması ve de toprağa zarar vermesi nedeniyle Sodyuma dikkat edilmesi gerekir. Toprakta taban suyunun yüksek olduğu alanlarda kök boğazı ve kök çürüklüklerinin görülme ihtimali yüksektir. Bu yüzden çok dikkat edilmelidir.

50 SU Ceviz yetiştiriciliğinde kullanılacak sulama suyunda düşük miktarda bile olsa bor bulunması yaprakların yanmasına ve az ya da şiddetli yaprak dökümlerine neden olarak verim ve kaliteyi düşürür. Bundan dolayı ceviz bahçesi tesis etmeden evvel bahçe yeri ile sulama suyu özellikleri iyice tetkik edilmeli ve uzmanların tavsiyelerine uyulmalıdır. Suyun bikarbonat miktarı önceden bilinmeli (bunu da ph yı ölçerek anlayabiliriz) ona göre gerekirse her sulamada asit (nitrik-2.34 TL/kg- veya fosforik asit-6.47 TL/kg) uygulaması yapılmalıdır. Gençlik döneminde nitrik asit, çiçeklenme döneminde fosforik asit önerilir.

51 BAHÇE TESİSİ Ceviz meyve türünün ekolojik ve toprak istek ve hassasiyetleri ekoloji bölümünde verilmiştir. Yetiştiricilikte bu genel kurallara dikkat etmek şarttır. Cevizin genel ekolojik istekleri çerçevesinde özetle bahçe tesis etmeden önce aşağıdaki tabloda verilen özelliklerin çok iyi gözden geçirilmesinde fayda vardır. A- Ekolojik faktörler B- Ekonomik faktörler C- Kültürel faktörler 1 İklim 2- Toprak 3- Yer ve yöney 1- Pazar 2- Pazarlama 3- Tüketici alışkanlığı 4- Ulaşım 5 İşletme büyüklüğü 6- İşletme sayısı 7- Tüketim 8- Tanıtım ve reklam 1- Çeşit 2- Fidan 3- Sulama 4- Gübreleme 5- Budama 6- Hasat 7- Saklama 8- Teknik eleman

52 Örneğin; çok sık ilkbahar geç donlarının görüldüğü yerler ya da sık sık erken sonbahar erken soğuklarının (don) görüldüğü bulduğu alanlar veya çok aşırı yaz sıcaklıklarının olduğu bölgeler, ceviz yetiştiriciliği için müsait değildir. Bu nedenle Bir yerde ceviz bahçesi tesis edileceği zaman bu değerleri içeren en az 10 yıllık meteoroloji kayıtlarının incelenmesi gerekir.

53 Cevizler derine inen güçlü bir kök sistemine sahip oldukları için toprak derinliğinin en az m olması sert ve geçirimsiz katmanların olmaması gerekir. Yetiştiricilik yapılacak bölgenin topraklarında fazla kireç, alkalilik ve tuzluluk problemleri bulunmamalıdır. Elbette zengin topraklar tercih edilmelidir.

54 Yetiştiricilik yapılacak bölgenin topraklarında fazla kireç, alkalilik ve tuzluluk problemleri bulunmamalıdır. Elbette zengin topraklar tercih edilmelidir. Son yıllarda yan kök oluşumu için sırta ekim modern yetiştiricilikte yaygınlaşmaya başlamıştır.

55 ÇEŞİT SEÇİMİ VE ÖNEMİ Meyvecilik ve meyve bahçeleri tesisi uzun yıllara dayanan bir yatırım olduğu için daha baştan çok dikkatli olup uygun çeşidi seçmek gerekmektedir. Çünkü işin başında yapılacak bir hata çok uzun yıllardan sonra ortaya çıkar ve bu hatanın telafisi de çok uzun zaman alabilir. Bu da hem emek, hem zaman, hem de moral kaybı demektir. Bu yüzden meyve bahçesi kuracak üreticilerin daha baştan işi sıkı tutup, çok dikkatli olmaları fidancı önerisiyle değil uzman önerisiyle çeşit seçimi yapmalarıdır.

56 Çeşit seçiminde; tercih edilen çeşit için ekolojinin uygunluğu kadar, pazarlanabilir durumunun yüksek olması yani tüketicinin tercih ettiği, pazarda rağbet gören kaliteli bir çeşit olması önemlidir. Bir ceviz çeşidi sadece bir yönü ile öne çıkıyor diye tercih edilmemelidir. Örneğin; geç yapraklanma bir ceviz çeşidi için önemli bir kriterdir. Ancak geç yapraklanma bir çeşidin tercih edilmesi için tek başına yeterli bir çeşit özelliği değildir. Çeşidin kalite, verim unsurları ile ekolojik ve pazar uyum dengeleri beraber düşünülerek karar verilmelidir..

57 Çeşit seçiminde yapılabilecek bir hata, daha baştan bahçe kurulmasının yanlış olması anlamına gelir. Bu yüzden çeşit seçiminde çok hassas davranmalı rastgele öneriler ile çeşit tercih edilmemelidir. Mutlaka uzman görüşü alınmalıdır. Sonuç itibariyle çeşit seçiminde genel ceviz yetiştiriciliği kuralları çerçevesinde tüm faktörleri birlikte düşünerek karar vermek esastır.

58 VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİ İLE DİKKAT ÇEKEN BAZI CEVİZ ÇEŞİTLERİ Ülkemiz ceviz yetiştiriciliğinde son yıllarda dikkat çeken ve birinci derecede rağbet gören ceviz çeşitleri Maraş 18, Kaman 1, Sütyemez 1, Chandler, Pedro, Franquette, Hartley çeşitleridir. Ayrıca ülkemizde kullanılan diğer çeşitler ise Bilecik, Şebin,Yalova 1-4, Fernor gibi çeşitlerdir.

59

60 ÇEŞİT SEÇİMİ Kaliteli, verimli ve pazarda yüksek fiyatla satılan çeşitler seçilmelidir. Cevizlerde istenen başlıca özellikler; Randıman en az %50 olmalı Meyve ağırlığı en az 10g olmalı Kabuk kalınlığı 0.92mm den fazla olmamalı Periyodisite göstermemeli Çiçeklenme geç olmalı Yapraklanma geç olmalı Verim yüksek olmalı İç rengi açık beyaz, kehribar sarısı olmalı İç dolgun olmalı Kabuk düzgün olmalı Yan dallarda çiçek oluşturma oranı fazla olmalı Her tomurcuktan oluşan dişi çiçek sayısı fazla olmalı

61 İYİ BİR CEVİZ ÇEŞİDİNDE ARANAN ÖNEMLİ ÖZELLİKLER Bitki (ağaç) özellikleri: *Verimlilik durumu Çok verimli olmalı (35 kg/ağaç ve üzeri ) **Maraş 18, Chandler gibi *Yan dal verimi Yüksek olmalı ( %80 in üzeri ) **Maraş 18, Chandler,Kaman 1 gibi *Yapraklanma durumu (Bölgede eğer ilkbahar don riski var ise don döneminden sonra yapraklanan çeşit tercihi ) **Franquette, Chandler, Kaman 1, Maraş 18 gibi

62 *Çiçeklenme özelliği (Homogamy tercih sebebidir. Çeşitlerin tozlayıcı problemi olmamalı) *Hastalık ve zararlılara dayanım Dayanıklı olmalı (antraknoz, bakteriyel yanıklık, iç kurdu) b- Meyve Özellikleri *Meyve iriliği Extra **Maraş 18, Sütyemez 1, Serr gibi *Kabuklu ağırlık Yüksek (12 gr üzeri) **Maraş 18, Chandler, Sütyemez 1, Serr gibi *İç ağırlığı Yüksek (6 gr üzeri) ** Maraş 18, Chandler, Kaman 1, Serr *İç oranı Yüksek (%50 nin üzeri) **Maraş 18, Kaman 1, Şebin, Sütyemez 1, Serr gibi

63 Kabuk kalınlığı İnce ( mm) Kabuğun kırılma kolaylığı (Kabukta yapışma = Kabuk sertliği) Kolay İçin tüm çıkma oranı %100 **Maraş 18, Chandler, Kaman 1, gibi Dolgun iç oranı %100 **Maraş 18, Kaman 1 gibi Sağlam iç oranı %100 (özellikle iç kurduna dayanıklı) Maraş 18 gibi Kabuk pürüzlülüğü Düz, Maraş 18, Sütyemez 1 gibi Dış kabuk rengi Açık sarı Maraş 18, Chandler, Kaman 1, Sütyemez 1, Serr gibi İç rengi Beyaz, açık sarı, Maraş 18, Chandler, Kaman 1, Sütyemez 1, Serr, Şebin gibi İç damarlanma durumu Düz, Az, Maraş 18 gibi

64

65 BAZI CEVİZ ÇEŞİTLERİNE AİT VERİM KALİTE VE YAPRAKLANMA DURUMLARI Çeşitler Meyve ağırlığı (g) İç oranı (%) Şebin 11,37 58,83 Bilecik 13,21 47,31 Kaman 1 12, Franquette 13,47 38,67 Serr 11,26 49,55 Chandler 12,44 49,27 Pedro 13,23 40,66 Sütyemez ,97 Hartley 13,35 43,89 Yalova 4 12,70 48,34 Maraş 18 16,07 52,77 Kaplan 86 24, Kr 2 19,17 45,85 Şen 1 19,15 52,32

66 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü kayıtlarına göre Türkiye de üretimine ve dağıtılmasına izin verilen ceviz çeşitleri listesi Çeşit Adı Tescil Sahibi Kurum Tescil Tarihi Altınova-1 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Altınova-2 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Bilecik Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Franquette Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Gültekin-1 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Kaplan-86 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Yalova-3 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Yalova-4 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Şebin Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Şen 1 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Şen 2 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Tokat-1 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Yalova-1 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Yalova-2 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Yavuz-1 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Maraş 18 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sütyemez 1 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Kaman 1 Sütçü İmam Üniversitesi (Kahramanmaraş) Chandler Sütçü İmam Üniversitesi (Kahramanmaraş) Oğuzlar 77 Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Hartley Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Pedro Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Midland Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Fernor Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Fernette Atatürk Bahçe Kültürleri Mrk. Arşt. Enst Niksar 1 Gaziosmanpaşa Üniversitesi (Tokat)

67

68 Meyve ağırlığı: g İç oranı: %53 57 İç rengi: Açık sarı Yapraklanma: Orta geç Çiçeklenme yapısı: Prodandry Hasat: Eylül 9-17 Çeşit sahibi: KSÜ Ziraat Fakültesi Tozlayıcısı:Bilecik, Sütyemez 1, Chandler

69 Meyve ağırlığı: g İç oranı: %49 51 İç rengi: Açık sarı Yapraklanma: Orta Çiçeklenme yapısı: Protogyny Hasat: Eylül 5-15 Çeşit sahibi: KSÜ Ziraat Fakültesi Tozlayıcısı:Şebin, Maraş 18, Yalova 4

70 Meyve ağırlığı: g İç oranı: %52 56 İç rengi: Açık Sarı Yapraklanma: Orta geç Çiçeklenme yapısı: Protandry Hasat: Eylül Çeşit sahibi: KSÜ Ziraat Fakültesi Tozlayıcısı; Kaman- 4, Franquette, Van- 6, Bilecik, Pedro, Şen- 2

71 KAMAN - 1

72 Meyve ağırlığı: g İç oranı: %49 50 İç rengi: Çok Açık Yapraklanma: Geç Çiçeklenme yapısı: Protandry Hasat: Eylül 25- Ekim 7 Tozlayıcısı; Franquette, Cisco Uygun ekolojide tercih edilmek şartıyla, ABD başta olmak üzere, tüm dünyada ceviz yetiştiriciliğine müsait alanlarda rahatlıkla yetiştirilen ve tercih edilen bir çeşittir. Dünya ceviz ticaretinde söz sahibi olan Amerika Birleşik Devletlerinde tüm ceviz çeşitleri arasında en fazla yetiştirme oranına (%38-40) sahip çeşittir.

73 CHANDLER

74 YALOVA-1 Salkımda meyveler 1-2 li olup, kabuğu orta kalınlıkta, az pürüzlü, oval şekilli bir çeşittir, dağınık dallıdır. Kabuktan ayrılması kolaydır. Kıyıdan itibaren geçit kuşağına kadar olan bölgelerde tavsiye edilir. Ağacı kuvvetli büyür. Meyve ağırlığı= 16 g İç oranı= % 49 Yağ oranı= % 70 Protein oranı= % 23 Tozlayıcı= Yalova-4, Kaplan-86, Şebin

75 YALOVA-2 Meyve kabuğu orta kalınlıkta, kabuk pürüzlü olup, meyvesi oval şekillidir. Önce dişi çiçekler olgunlaşır. Taze olarak tüketilmeye elverişlidir. İçin kabuktan ayrılması kolaydır. Meyve Eylül sonlarında hasat edilir. Meyve ağırlığı= 16.5 g İç ağırlığı= 7.6 g İç oranı= %46 Yağ oranı= % 68 Protein oranı= %18 Tozlayıcı= Yalova 1, Bilecik, Şebin

76 YALOVA-3 Salkımda meyveler 2-3 lü oluşur. Dik dallıdır. İnce kabuklu ve ovalimsi bir meyve şekline sahiptir. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Kabuktan ayrılması kolaydır. Kıyıdan itibaren geçit kuşağına kadar olan bölgeler için tavsiye edilir. Meyve ağırlığı= 13 g İç oranı= % 53 Yağ oranı= % 69 Protein oranı= % 21 Tozlayıcı= Yalova 4, Bilecik, Yavuz

77 YALOVA-4 Yayvan, dik dallı ağacı orta kuvvette gelişme gösterir. Kıyıdan itibaren geçit kuşağına kadar olan bölgeler için tavsiye edilir. Yalova çeşitlerinin içinde erken uyanan bir çeşittir. Meyveler 2-5 li oluşur. Meyve içi dolgun olup kabuktan kolay ayrılır. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Tane ağırlığı= 13 g İç oranı= % 52 Yağ oranı= % 69 Protein oranı= % 17 Tozlayıcı= Yalova 1, kaplan-86

78 YAVUZ Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Meyvesi oval şekilli olup, kabuktan çok kolay ayrılır. İçi dolgun ve beyaz renklidir. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Eylül ayı sonlarına doğru hasat edilir. Tane ağırlığı= 17.4 g İç oranı= % 56 Tozlayıcı= Bilecik

79 ŞEBİN Kıyı bölgeleri hariç ceviz yetişen yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Çok verimli, meyve salkımı 2-4 lüdür. Yuvarlak meyve yapısına sahiptir. İnce kabukludur, kabuktan kolay ayrılır. İçi dolgundur. İç kurduna hassastır. Tane ağırlığı= 12 g İç oranı= % 63 Yağ oranı= % 67 Protein oranı= % 17 Tozlayıcı= Bilecik, Yavuz

80 ŞEBİN

81 BİLECİK Kıyı bölgeler hariç ceviz yetişen yörelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Meyve salkımı 2-3 lüdür. %30 yan dallarda meyve yapar. İnce kabukludur, kabuktan kolay ayrılır. İçi dolgundur. Tane ağırlığı= 13 g İç oranı= % 53 Yağ oranı= % 68 Protein oranı= % 18 Tozlayıcı= Şebin, Yavuz

82 BİLECİK

83 FRANQUETTE Dik ve iri ağaçlar yapar, yan dal verimliliği düşüktür. Meyveleri uzunumsudur. Chandler e tozlayıcı olarak yetiştirilir. Kapama bahçe olarak tavsiye edilmez. Geç yapraklandığı için ilkbahar geç donlarına karşı dayanıklı sayılır. Beyaz iç yapar. Meyve iriliği= gr İç ağırlığı= 5.3 gr İç oranı= % 46-47

84 FRANQUETTE

85 PEDRO Ağaç küçük taç yapar zayıf gelişir. İleriki yıllarda budamaya gereksinim duyar. 7 x 7 dikime uygundur. Orta geç yapraklanır. Yan tomurcuklarda verim % 65 dir. Kabukta yanakların yapışması zayıftır. İç ağırlığı= 5,6 gr İç oranı= % Beyaz Renkli iç oranı= % Tozlayıcı= yerli kaman -1

86 PEDRO

87 FERNOR Salkımda meyveler 1-4 lü oluşur. Dik ağaç yapar. İnce kabuklu ve uzunumsu bir meyve şekline sahiptir. Geç çiçeklenir. Kabuktan ayrılması kolaydır. Kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Franquette çeşidinin yan dallarda meyve veren Lara melezidir. Meyve ağırlığı= g İç randımanı= % Yağ oranı= % 69 Protein oranı= % 21

88 ŞEN-1 Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilen en önemli çeşitlerimizden biridir. Dik, yayvan, kuvvetli bir gelişme gösterir. Kabuklu ve iç ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. İçin kabuktan ayrılması kolaydır. Meyve Eylül sonlarında hasat edilir. Çok verimli bir çeşit olup, salkımda 3-4 lü meyvelere sahiptir. Meyve ağırlığı= 17g İç oranı= %54 Yağ oranı= %74 Protein oranı= %18 Tozlayıcı= Şebin, Yalova-1, Yavuz-1 (Erkek ve dişi çiçekleri aynı zamanda olgunlaştığı için tozlayıcıya gerek duymaz. Fakat yine de bu çeşitler bahçeye dikilebilir.)

89 ŞEN-2 Meyvesi yuvarlak şekilli, kabuk orta derecede pürüzlü ve orta kalınlıktadır. İç ve kabuklu ceviz olarak pazarlanabilir. Meyveler Ekim başlarında olgunlaşır, salkımda genellikle 2-3 lü meyve oluşur. Dişi çiçeklerin olgunlaşması daha öncedir. Bu iyi bir çeşit özelliğidir. Meyve ağırlığı= 12.1 g İç ağırlığı= 6.6 g İç oranı= % 55 tir. Yağ oranı= %67 Protein oranı= %22 Tozlayıcı= Şen 1, Maraş 18

90 TOKAT-1 (Şen 3) Ceviz yetişen tüm bölgelerde uygundur. Ağacı dik yayvan, kuvvetli bir gelişme gösterir. Meyvesi yuvarlak, meyve kabuğu pürüzlü ve gözenekli olup, incedir. Taze ve kuru ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. İçi dolgun ve beyaz renklidir. İçin kabuktan ayrılması kolaydır. Meyveler Eylül ortalarında olgunlaşır ve salkımda 2-3 lü meyve oluşur. Erkek çiçeklerin olgunlaşması daha öncedir. Meyve ağırlığı= 12 g İç ağırlığı= 7,5 g İç oranı= % 63 Yağ oranı= % 71 Protein oranı= % 23 Tozlayıcı= Şebin, Şen-2, Yavuz-1

91 KAMAN-4

92 MİDLAND

ÜLKEMİZ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU,SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Yrd.Doç.Dr.Ersin GÜLSOY

ÜLKEMİZ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU,SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Yrd.Doç.Dr.Ersin GÜLSOY ÜLKEMİZ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU,SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Yrd.Doç.Dr.Ersin GÜLSOY Ceviz (Juglans regia L.) Ceviz; Anadolu nun ulu, görkemli ve yerli ağaçlarından biridir. Besin değeri

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

CEVİZİN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

CEVİZİN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ CEVİZİN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Ceviz sağlık ve beslenme bakımından çok önemli bir meyve türüdür. Genel olarak cevizde %3.5 su, %15-30 protein, %55-77 yağ, %1.5-3 kül, ve %5-15 oranında da karbonhidrat

Detaylı

Cevizler hızlı büyüyerek m ye kadar boylanır ve bir ağaç m2 lik bir alanı kaplayabilir.

Cevizler hızlı büyüyerek m ye kadar boylanır ve bir ağaç m2 lik bir alanı kaplayabilir. CEVİZİN BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ Ceviz Fidanı-Ağacı Ağaç Yapısı ve Kök: Cevizler hızlı büyüyerek 25-40 m ye kadar boylanır ve bir ağaç 300-500 m2 lik bir alanı kaplayabilir. Ceviz ağaçları genelde yayvan taç

Detaylı

AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ

AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ AŞILI CEVİZ FİDANI SEKTÖRÜ Ceviz hem meyvesi hem de kereste değeriyle ekonomik önem kazanmıştır. Ceviz ağacının 150-200 yıllık ömrünün ilk 60-70 yılında meyvelerinden, bu yaştan sonra da piyasa taleplerine

Detaylı

CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ

CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ (JUGLANS) YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz

Detaylı

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN Toprak İsteği Derin Kumlu- tınlı Kısmen kireç içeren Süzek topraklar İdeal toprak Kuru koşullarda Tabanda su tutabilen killi topraklar daha verimli

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Tescil No : 177 Koruma Tarihi : Başvuru No : C2011/033 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi

Tescil No : 177 Koruma Tarihi : Başvuru No : C2011/033 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi Koruma Tarihi : 17.05.2011 Başvuru No : C2011/033 Coğrafi İşaretin Türü : Menşe Adı Başvuru Sahibi : Niksar Ticaret Ve Sanayi Odası Başvuru Sahibinin Adresi : Çepnibey Mah. Eski Toptancı Sebze Hali Kümesi

Detaylı

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir. CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ 1.CEVİZ BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ EKOLOJİK İSTEKLERİ 1.1. AĞACIN GÖRÜNÜMÜ Tohumdan gelişen ceviz ağaçları çok gösterişlidir. Hızlı gelişirler, büyük yuvarlak taç oluştururlar. Serbest

Detaylı

zeytinist

zeytinist zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 30.03.2017 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Güz Dönemi CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri 2015-2016 Güz Dönemi Ceviz (Juglans regia L.) Ceviz; Anadolu nun ulu, görkemli ve yerli ağaçlarından biridir. Besin

Detaylı

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ

ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ ERİK FİDANI VE AĞACI İKLİM İSTEKLERİ ERİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Erikler Prunus cerasifera (Yeşil erikler = Can erikler), P. salicina (Japon erikleri) ve P. domestica (Avrupa erikleri) olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Bu türler içinde Can erikleri

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney

4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney 4. Hafta Bahçe bitkilerinin ekolojik istekleri: İklim ve toprak faktörleri, yer ve yöney BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK İSTEKLERİ Bitkide büyüme ve gelişme, bitkisel üretimde çeşitlilik Bitkinin genetik yapısı

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1247 KAHRAMANMARAŞ İLİNİN GENEL MEYVECİLİK DURUMU Mehmet SÜTYEMEZ*- M. Ali GÜNDEŞLİ" Meyvecilik kültürü oldukça eski tarihlere uzanan Anadolu'muz birçok meyve türünün anavatanı

Detaylı

Taksonomi. Carya illinoinensis

Taksonomi. Carya illinoinensis PİKAN YETİŞTİRİCİLİĞİ Sert kabuklu bir meyve türüdür. Carya cinsinin ekonomik anlamda en önemli türüdür. Ceviz (Juglans regia) ile yakın akrabadır. Bitki ve meyve özellikleri bakımından cevize benzer.

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır.

Sıcaklık. 40 dereceden daha yüksek sıcaklarda yanma görülür. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 dereceden aşağı olmamalıdır. Ekolojik istekleri Çayda verim ve kalite ile ekolojik koşullar arasında ilişki vardır. Dünya üzerinde kuzey yarımkürede 42.enlem, güney yarım kürede ise 30. enlem çay bitkisinin son yetişme sınırlarıdır.

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir.

Budama, seyreltme, gübreleme gibi bahçe işleri daha kolay ve ekonomik olarak yapılabilir. Son yıllarda ekonomik şartlar ve Pazar isteklerinin değişmesi nedeniyle modern meyveciliğin yapılması gerekmektedir. Bu ise anacak bodur elma bahçesi tesisi veya yarı bodur elma bahçesi tesisi ile olmaktadır.modern

Detaylı

Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Çeşitlerinin Çimlenme ve Çöğür (Anaçlık) Gelişme Performanslarının Belirlenmesi

Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Çeşitlerinin Çimlenme ve Çöğür (Anaçlık) Gelişme Performanslarının Belirlenmesi Bazı Ceviz (Juglans regia L.) Çeşitlerinin Çimlenme ve Çöğür (Anaçlık) Gelişme Performanslarının Belirlenmesi Akide ÖZCAN 1 Mehmet SÜTYEMEZ 2 1 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv., Afşin Meslek Yüksekokulu,

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ

CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ CEVĠZ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir çok meyve türünde olduğu gibi cevizin

Detaylı

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ EL KİTABI SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Uz.Müh.İsmail Tosun Atilla Demir SÜREN

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ EL KİTABI SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Uz.Müh.İsmail Tosun Atilla Demir SÜREN CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ EL KİTABI SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Uz.Müh.İsmail Tosun Atilla Demir SÜREN İÇİNDEKİLER Giriş 1-Modern Yetiştiricilik 2-Ülkemiz Ceviz Yetiştiriciliği İçin Öneriler 3-Cevizin Bitkisel

Detaylı

MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Giriş Meyve ağaçları, çok yıllık bitkilerdir. Türe, bölgeye, toprak koşullarına ve bakım şartlarına bağlı olarak 20 ile 100 yıl yaşarlar. Hatta zeytin gibi

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz.

AHUDUDUÇEŞİTLERİ. Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz. AHUDUDUÇEŞİTLERİ Şadan Yakut Doç. Dr. Hüdai Yılmaz www.uzumsu.com 1) SARI AHUDUDU ÇEŞİTLERİ ANNE Gelişimi oldukça yavaştır, sarı meyve etine sahip, çok nadir bulunmakla beraber oldukça lezzetli bir çeşittir.

Detaylı

Antepfıstığında Gübreleme

Antepfıstığında Gübreleme Antepfıstığında Gübreleme Tam verime çok geç yatan (8-10 yıl) antepfıstığı uzun ömürlü bir meyve ağacıdır. Hiçbir meyve ağacının yetiştirilemediği kıraç, taşlık ve kayalık arazilerde bile yetişebilmektedir.

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

T.C. AĞAÇÖREN KAYMAKAMLIĞI Ġlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ

T.C. AĞAÇÖREN KAYMAKAMLIĞI Ġlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ T.C. AĞAÇÖREN KAYMAKAMLIĞI Ġlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ PROJESİ AĞAÇÖREN-2012 ĠÇĠNDEKĠLER Konu : Sayfa No: 1. İçerik:. 1 2. Projenin Özeti:. 2 3. Projenin Adı:.. 3 4.

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

Yaklaşık ton üretimle

Yaklaşık ton üretimle PAPAZ ERİĞİ Can grubu eriklerden en çok yetiştirilen çeşit olup, ağaçları geniş, sık dallı ve yayvan taç oluşturur. Erken çiçeklenmeden dolayı bazı yıllar ilkbahar geç donlarından zarar görür. Genelde

Detaylı

Bazı Yerli ve Yabancı Ceviz (Juglans regia L. ) Çeşitlerinin Kahramanmaraş Ekolojisine Adaptasyonu

Bazı Yerli ve Yabancı Ceviz (Juglans regia L. ) Çeşitlerinin Kahramanmaraş Ekolojisine Adaptasyonu KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 5(1) 2002 148 KSU J. Science and Engineering 5(1) 2002 Bazı Yerli ve Yabancı Ceviz (Juglans regia L. ) Çeşitlerinin Kahramanmaraş Ekolojisine Adaptasyonu Mehmet SÜTYEMEZ

Detaylı

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri

Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri. Badem Yetişriciliği İklim ve Toprak Özellikleri Ferragnes Badem Çeşidi ve Özellikleri Fransız orijinlidir. Bir Cristomorto X Ai melezlemesinden elde edilmiştir ve atalarının en olumlu özelliklerini almıştır: Ağaçlar çabuk meyveye yatar,hastalıklara

Detaylı

CEVİZ (Juglans regia L.)

CEVİZ (Juglans regia L.) CEVİZ (Juglans regia L.) ANAVATANI KÜLTÜR TARİHİ Anavatanı: Bazı araştırıcılara göre İran ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre Çin. Karpat dağlarından güneyden itibaren Doğu Avrupa ve Türkiye, Irak, İran,

Detaylı

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları

Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Bağcılıkta Yeşil (Yaz) Budaması Uygulamaları Turcan TEKER Ziraat Yüksek Mühendisi Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanlığı 06.04.2017 Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü MANİSA Yeşil Budama Gözlerin uyanmasından

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

KAFKAS FİDANCILIK AŞILI CEVİZ FİDANI ÜRETİMİ

KAFKAS FİDANCILIK AŞILI CEVİZ FİDANI ÜRETİMİ KAFKAS FİDANCILIK AŞILI CEVİZ FİDANI ÜRETİMİ FİDAN ÜRETİM AŞAMALARIMIZ Fidan üretimindeki ilk aşama tohumların toprak altına tek sıra halinde yerleştirilmesi ve örtülerek çimlenmeye bırakılması ile başlamaktadır.

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ

İKLİM VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ Bertina İspanyol orijinli bir badem çeşidi olup gec çiçeklenir.ağaç gelişimi mükemmel olup gelişimi çok hızlıdır.kendine verimli bir türdür..iç piyasada tutalan ve ihracat şansı yüksek olan bir çeşittir.meyve

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı

: Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı Kale/DENİZLİ Ürünün Adı Koruma Tarihi : 18.12.2008 Başvuru No : C2008/049 Coğrafi İşaretin Türü Başvuru Sahibi : Menşe Adı : Kale Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı Başvuru Sahibinin Adresi : Hükümet Konağı

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

ŞEFTALİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

ŞEFTALİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN ŞEFTALİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Şeftali bir ılıman iklim meyve türüdür. Kış mevsiminde dinlenmeye girer ve yapraklarını döker. Dünya üzerinde kış mevsiminde hava

Detaylı

TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TESCİL YILI:

TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TESCİL YILI: COLFIORITO Başakları orta uzunlukta, kılçıklı ve beyaz 1000 tane ağırlığı 19.1-36.5 gr arasındadır. Yatmaya dayanımı iyidir. Kahverengi pas ve sarı pasa orta hassastır. DEMİR 2000 Sağlam saplı ve uzun

Detaylı

Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz Yetiştiriciliği Yayın No: 61 Yayın Tarihi: 15.10.2014 Ceviz Yetiştiriciliği Yılmaz SESLİ Lütfen Dikkat!... Ülkemiz ceviz üretiminde dünyada söz sahibi ülkelerdendir. Ancak sürdürülebilir bir üretim için kapama ceviz bahçelerinin

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür:

BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: Cins: Tür: BAKLAGİLLER Familya: Leguminosae Alt familya: Papilianaceae Cins: Phaseolus Tür: Phaseolus vulgaris Phaseolus vulgaris var. nanus (Bodur fasulye) İri Phaseolus vulgaris var. comminus (Sırık fasulye) tohumlu

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir

Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği. 04 Şubat 2014 İzmir Modern (Bodur) ve Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği 04 Şubat 2014 İzmir Ajanda Geleneksel Meyve Yetiştiriciliği (GMY) Modern Meyve Yetiştiriciliği (MMY) GMY ve MMY Farkları GMY Nasıl MMY Çevrilir 2 Geleneksel

Detaylı

Yerfıstığında Gübreleme

Yerfıstığında Gübreleme Yerfıstığında Gübreleme Ülkemizin birçok yöresinde ve özellikle Çukurova Bölgesi nde geniş çapta yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı, yapısında ortalama %50 yağ ve %25-30 oranında protein içeren, insan

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST. ALDANE TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST./EDİRNE

BAHRİ DAĞDAŞ ULUSLARARASI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST. ALDANE TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENST./EDİRNE AHMETAĞA Başak Özelliği: Beyaz, Kılçıklı Bitki Boyu (cm) : 80-100 Yatmaya Dayanıklılık: Dayanıklı Dane Rengi: Kırmızı Dane Verimi (kg/da): 400 900 Gelişme Tabiatı: Alternatif (Kışlık Yazlık) Kurağa Dayanıklılık:

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir.

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir. ACUR YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ 1.Black Strong Ürünlerinin Acur YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Acur organik maddece zengin topraklarda çok iyi yetişir. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit

BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit BROKOLĠ YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Gübreleme Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde dekara 1,5 lt gelecek şekilde Hum Elit -18, 2-4 arasında ise 40 lt su ile Hum Elit 15 uygulaması

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 ZEYTİN BAHÇELERİNDE

Detaylı

Japon Erik Fidanı -Japon Erik Ağacı ve

Japon Erik Fidanı -Japon Erik Ağacı ve BLACK DIOMAND JAPON ERİĞİ(9 NUMARA) Türkçesi Siyah Elmas demektir.sahil bölgeler için pek uygun değildir.200 metre üstü rakımlar için idealdir.kaliforniya da ıslah edilen Black serisi erikler içerinde

Detaylı

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR

MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER MEYVE AĞAÇLARINDA DALLAR MEYVE AĞAÇLARINDA GÖZLER Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkilerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Bunlar, meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Genellikle şekilleri ve

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE Yemeklik tane baklagillerde tane, meyvenin içinde olup, göbek bağı ile bağlıdır. Bitkiye gelen tüm besin maddeleri bu bağ ile taneye taşınır. Taneler; renk, büyüklük ve

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AYVANIN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Ayvanın İklim İstekleri Ayva bir ılıman iklim meyve türüdür. Kışın yapraklarını dökerek dinlenmeye girer. Ilıman deniz ikliminden hoşlanır.

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü SUSAM HASADI TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri

Detaylı

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme Ilıman iklim kuşağında Dinlenme - Meristem dokuları düşük sıcaklık ve gün uzunluğunun azalması ile uyarılarak tomurcuklar dinlenmeye girer. - Yaprak dökümü olur. Bitki soğuğa ve dona karşı dayanım geliştirir.

Detaylı

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME Ülkemizin Ege - Akdeniz ve Batı Karadeniz sahil kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm diğer tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında verim

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-2 GERBERANIN

Detaylı

Ekmeklik Buğdayda Başak

Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak SARIPAS SARIPAS SARIPAS Çavdar ve Bezelye Ekili Tarla Buğday tarlası Yulafta Salkım Serin İklim

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Taksonomi. Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof)

Taksonomi. Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof) Taksonomi Familya: Compositea Tür : Cichorium endive Çeşit : Cichorium intybus (witloof) Anavatanı Hindistan Türkmenistan Baykal Gölü Çevresi Sibirya D.Akdeniz Türkiye Ülkemizde Şikori Akdeniz Böglesinde

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Domates ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen sebzedir. Dünyada taze olarak, yemeklerde diğer sebzelerle pişirilerek, dayanıklı domates suyu, konsantre domates

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ

Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ * Prof. Dr. Nurgül TÜREMİŞ Örtüaltında meyve yetiştiriciliği çok eskiden beri yapılmaktadır. İlk uygulamalar Fransa ve İngiltere krallıklarına dayanmaktadır. Soğuğa hassas ağaçların büyük saksılar içerisinde

Detaylı

Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor. Yabani form: Lactuca serriola x L.

Orijin: Asya ve Avrupa (Mısır, Yunan ve Roma medeniyetleri döneminden beri biliniyor. Yabani form: Lactuca serriola x L. SALATA- MARUL Asteraceae (=Compositae) Familyası Lactuca sativa (Salata- marul) Chichorium endivia (Yaprak çikori) Chichorium intybus (Başlı Çikori) Cynara scolymus (Enginar) Helianthus tuberosus (Yer

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 GÜNEYDOĞU

Detaylı

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi.

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Korunga Tarımı Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Osman Dilekçi - Ziraat Mühendisi Teknik İşler Şube Müdürü 0248

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi

Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi BAĞ-BAHÇE TESİSİ Meyve Bahçesi ve Bağ Tesisi Yer Seçimi: a. Bir yörede sahip olduğumuz bir arazinin meyveciliğe, sebzeciliğe ve/veya bağcılığa uygun olup olmadığını, uygunsa ne tür bahçe bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı