Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi. Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi. Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON"

Transkript

1 Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON

2 Bilindiği gibi akut koroner sendrom un nedeni plak rüptürü, trombosit ak.vasyonu, agregasyonu ve pıh8laşmaya olan eğilimdir.

3 Want big impact? Use big image.

4 Want big impact? Use big image.

5 1. Antiagregan

6 Asetilsalisilik asit Mortalite ve miyokard enfarktüsü nü %40 50 azal5yor mg/gün 100 mg/gün üstünde kanama artmaktadır.( Çoğu GİS %2/yıl) CURRENT OASIS 7 - Yüksek doz ve düşük doz kullanımda 30 günlük mortalite benzer; ancak kanama miktarı biraz daha fazla izlenmiş.

7 Klopidogrel Tienopiridin türevi dir. P2y12 inhibitörü dür. Etki başlama süresi 2-6 saat tir. 75 mg/gün CAPRIE - Kronik iskemik hastalıklarda 75 mg/ gün Klopidogrel, 325 mg/gün Aspirin den bir miktar daha etkili bulunmuş.

8 İkili Antitrombosit Tedavi CURE CLARITY COMMIT CREDO CHARISMA CURRENT OASIS -7 SONUÇ?

9 İkili Antitrombosit Tedavi Aspirin ve Klopidogrel birlikte kullanımı vasküler olaylar açısından daha etkili. Birlikte kullanımı ile major kanamalarda belirgin artış yok. GÜNCEL TEDAVİ: İKİLİ ANTİTROMBOSİT AJAN

10 Prasuqrel Tienopiridin türevi dir. Klopidogrel den daha potenttir. Etki başlama süresi 30 dakika TRITON-TIMI 38 TRILOGY ACS - Prasuqrel X Klopidogrel - Ölüm, inme ve Mİ de belirgin azalma(%12.1-%9.9) - Özellikle diabetik hastalarda klopidogrel e göre daha etkili - Major kanama oranı daha fazla saptanmış.

11 Prasuqrel İnme/ TIA öyküsü 75 yaş tan büyük hastalar 60 kilo dan zayıf hastalar KONTRENDİKE!!!

12 Tikagrelor Siklopentiltriazolprimidin türevidir. P2y12 reseptörleri ne geri dönüşümlü ve yarışmasız bağlanır. Trombosit inhibisyon süresi prasuqrel ile benzer. ( 30 dk) PLATO - STE- AKS ve Non-ST AKS - Klopidogrel X Tikagrelor - Hem medikal takipli hem de PCI yapılan hastalarda Mİ, inme, ölüm açısından daha etkili bulunmuş. - Kanama oranı daha fazla bulunmuş.

13 ESC KILAVUZU STE-AKS ASA: mg yükleme, hayat boyu 75/100 mg/gün idame (sınıf 1) Klopidogrel : Prasuqrel ve Tikagrelor yoksa kullan. 600 mg yükleme, 150 mg/ gün 1 hata, 75 mg/gün (1 yıl) Tikagrelor 180 mg yükleme, ardından 90 mg 2x1 gün Prasurel 60 mg yükleme, ardından 10 mg 1x1 gün NON-ST-AKS ASA: mg yükleme, hayat boyu 75/100 mg/gün idame (sınıf 1) Klopidogrel : Prasuqrel ve Tikagrelor alamıyorsa yada OAK uygulanması gereken hastalarda kullan. 600 mg yükleme, 150 mg/gün 1 hata, 75 mg/gün ( sınıf 1) Tikagrelor başlangıç stratejisinden bağımsız (sınıf 1) Prasuqrel koroner anatomisi biliniyorsa,pkg uygulanırsa (sınıf 1)

14 AHA KILAVUZU STE-AKS ASA: mg yükleme, ardından 75/100 mg/ gün hayat boyu (sınıf 1) Klopidogrel = Tikagrelor = Prasuqrel (sınıf 1) NON-ST-AKS ASA: mg yükleme, ardından 81/162 mg/ gün hayat boyu (sınıf 1) Erken invaziv stratejide Tikagrelor veya Klopidogrel (sınıf 1) PCI den önce Tikagrelor Klopidogrel e tercih edilir (sınıf 2a) Prasuqrel, erken invaziv + koroner anatomi görülmüş ve başka ajan verilmemişse (sınıf 1)

15 Gp 2b/3a İnhibitörleri Platelet agregasyonu nun son basamağıdır. Eptifibatid geri dönüşümlü Tirofiban geri dönüşümlü Abciximab geri dönüşümsüz

16 Gp 2b/3a İnhibitörleri STEMI VE NON-STE AKS de rutin kullanımını destekleyen veri yok. UFH alan seçili STEMI hastasında PCI sırasında intravenöz glikoprotein IIb/IIIa reseptör antagonisti vermek faydalıdır( AHA 2013-STEMI SINIF 2a) NON-ST-AKS PKG sırasında trombotik komplikasyon geliştiğinde düşünülmelidir. (SINIF 2A) Erken invaziv girişim yapılan ve ikili antiplatelet tedavi alan, orta/yüksek risk özellikleri olan (ör. troponin pozitifliği) NSTE-AKS hastalarında, glikoprotein IIb/ IIIa inhibitörü düşünülebilir. Tercih edilen seçenekler eptifibatide veya tirofiban dır (Kanıt Düzeyi: B). (SINIF 2b) (AHA 2014 NON-ST AKS)

17 İv. ADP Reseptör İnhibitörü Cangrelor - PLATFORM - CHAMPION PCI - CHAMPION PHOENIX PCI ye giden hastalara işlem sırasında intravenöz Cangrelor veya oral Klopidogrel( mg) yükleme yapılmış. Mİ, ölüm, inme, stent trombozu daha az saptanmış Kanama daha fazla saptanmış, ancak transfüzyon ihtiyacı olmamış. ESC NON-ST-AKS PKG uygulanacak olan ve p2y12 kullanmamış hastalarda Cangrelor düşünülebilir(sınıf 2b)

18

19 2. Antikoagulan

20 Antikoagulasyon AKS tanısı konduğu anda iskemi ve kanama risklerine göre parenteral antikoagulasyon önerilir.(sınıf 1 ) Unfraksiyone heparin Düşük molekül ağırlıklı heparin Bivaluridin Fondaparinux Faktör 10-a inhibitörleri

21 Unfraksiyone heparin PKG yapılacak hastalarda uygulanabilir. STEMI, PCI yapılacak hastalarda sınıf 1 (AHA 2013 STEMI) Fibrinoliz uygulanan hastalara uygulanabilir. UFH den Enoxaparin e geçmekten kaçınılmalıdır. (kanama riski) UFH + Gp2b/3a inhibitörü ü/kg UFH tek verilecekse ü/kg

22 Düşük molekül ağırlıklı heparin (Enoxaparin) ESSENCE VE TIMI-11B - NON-ST-AKS hastalarında ölüm ve Mİ oranı nı %18 azaltmış. - NON-ST-AKS hastalarında UFH den etkili. SYNERGY - PCI ye giden yüksek riskli hastalarda 30 günlük mortalite UFH ile benzer. Kanama daha fazla saptanmış. EXTRACT-TIMI - Fibrinolitik alan hastalarda UFH alanlara göre MI ve ölüm %17 daha az, kanama daha fazla saptanmış.

23 Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin (Enoxaparin) Enoksaparin dozu ; < 75 yaş için; başta 30 mg iv bolus, sonrasında 12 saatte bir 1 mg/kg sc. (ilk sc. doz iv bolustan hemen sonra verilmeli). 75 yaş için, ilk iv bolus dozu olmaksızın 12 saatte bir 0.75 mg/kg sc. Renal fonksiyonu bozuk olan hastalar(kreatinin klerensi < 30 ml/dl) enoksaparin günlük 1 mg/kg sc verilebilir veya UFH tedavisine geçilebilir.

24 Fondaparinux Kısa etkili, pentasakkarid yapıda heparin fragmanıdır. OASIS 5- OASIS-6 çalışmalarında NSTE AKS ve STE_AKS hastası çalışmaya alınmış. - OASIS-5 Fondapariux X Enoxaparin karşılaştırılmış. - 6 aylık mortalite daha az ve kanama daha az saptanmış. - OASIS-6 UFH( 2 gün) + plasebo X UFH + Fondaparinux(8 gün) - 30 günlük MI ve ölüm daha az saptanmış.

25 Fondaparinux STE-AKS de fibrinoliz e ek olarak verilebilir mg sc. verilir. 2.5 mg/gün sc. devam edilir. Fibrinoliz de UFH den etkilidir. Primer PKG planlanıyorsa ön planda değildir. - Kateter trombüs riski nedeni ile UFH eklenmelidir. Non-ST AKS de tedavi stratejisinden bağımsız en etkili ve güvenilir profile sahiptir. (sınıf 1 )

26 Bivaluridin Spesifik ve reversible direkt trombin inhibitörüdür. Oral biyoyararlanımı kötüdür, iv.kullanım gerektirir. Kısa yarıömrü vardır(25 dakika) ACUITY HORIZONS_AMI EUROMAX

27 Bivaluridin UFH ve Enoxaparin ile karşılaştırıldığında mortalite, inme ve iskemik olaylar daha az UFH ve Enoxaparin ile karşılaştırıldığında kanama daha az ilk 24 saat stent tromboz ihtimali fazla saptanmış. Kanama riski yüksek olan hastalarda Gp 2b/3a ve UFH kombinasyonu yerine tek başına Bivalirudin tercih edilmeli. (SINIF 2a) 0.75 mg/kg iv bolus, 1.75 mg/kg/saat infüzyon, 0.3 mg/kg ek olarak verilebilir. Kreatin klirensi 30 ml/dk altında ise 1 mg/ kg saat infüzyon

28 Oral Antikoagulasyon AKS li hastalarda pıhtılaşmaya eğilim olmaktadır. Çalışmalar göstermiştir ki heparin teavisi erken kesildiğinde, rekürren iskemik olaylar artmıştır. 10 klinik çalışmadan oluşan 5938 AKS li hastanın alındığı metaanalizde; -Aspirin ve Aspirin + Warfarin karşılaştırılmış. - İskemik olaylar belirgin bir şekilde azalmış. - Ancak major kanamalar belirgin ölçüde artmış. -Dar terapötik aralık ve monitörizasyon gerekliliği ve kanama riski nedeni ile kullanımı bırakılmıştır.

29 Faktör 10 a inhibitörleri Direkt ve selektif F-10 a inhibisyonu yaparlar. Monitörizasyon gerektirmezler. - Apixaban - Rivaroxaban - Darexaban

30 Faktör 10 a inhibitörleri APPRAISE APPRAISE 2 ATLAS ACS- TIMI 46 ATLAS ACS 2-TIMI 51 - Apixaban yüksek kanama olayları nedeni ile çalışmalar durdurulmuş. - Rivaroksaban kullananlarda doza bağlı kanama artmış. - İkili antitrombosit alan, TİA/İnme öyküsü olmayan hastalarda düşük doz rivaroksaban iskemik olayları azaltmış ve kanama daha az görülmüş.

31 Kronik Antikoagulasyon Stent trombozu ihtimali yüksek Progresif hastalık Frajil plakları olan hastalar. AKS den 6 ay sonra bile kardiyak marker yüksekliği olanlarda - İkili antitrombosit (Aspirin + Klopidogrel)+ Rivaroxaban ( 1 yıl) 2.5 mg 2x1 1 yıl boyunca kullanılır. Tikagrelor ve Prasuqrel ile birlikte kullanılmaz!

32 Kronik Antikoagulasyon NoN- valvüler AF + ve NON-ST AKS hastalarda; PKG uygulanmışsa; - Düşük-orta kanama riskinde 6 ay boyunca OAK + ASA + KLOPİDOGREL ay arası OAK + ASA/KLOPİDOGREL -Yüksek kanama riski varsa 4 hata OAK + ASA ve/veya KLOPİDOGREL -4 hata - 12 ay arası OAK+ ASA/KLOPİDOGREL Medikal tedavi/ KABG uygulanmışsa; - 12 ay boyunca OAK + ASA/KLOPİDOGREL

33 AKS ANTİTROMBOSİT ALGORİTM ASA UFH LMWH FONDAPARINUX BIVALURIDIN F 10-A İNH. Tikagrelor Prasuqrel Klopidogrel

34 KAYNAKLAR ESC KILAVUZLARI AHA KILAVUZLARI UpToDate ERC KILAVUZU

35

Uzm. Dr. Gül Pamukçu Günaydın Ankara Atatürk EAH Acil Tıp Kliniği

Uzm. Dr. Gül Pamukçu Günaydın Ankara Atatürk EAH Acil Tıp Kliniği Uzm. Dr. Gül Pamukçu Günaydın Ankara Atatürk EAH Acil Tıp Kliniği STEMI NSTE-AKS NOACs Antikoagulanlar platellet aggregasyonu ve pıhtı oluşumunu engeller, trombogenezisi inhibe eder Böylece arteryel

Detaylı

ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ

ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ Doç.Dr.B.Yılmaz CİNGÖZBAY GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ KARDİYOLOJİ SERVİSİ İSTANBUL İSTANBUL GİRİŞİMSEL KARDİYOLOJİ KURSU 11 Haziran 2011

Detaylı

AKUT KORONER SENDROMDA ANTİPLATELET SEÇİMİ; NE, NE ZAMAN? DOÇ. DR. AYHAN SARITAŞ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP AD

AKUT KORONER SENDROMDA ANTİPLATELET SEÇİMİ; NE, NE ZAMAN? DOÇ. DR. AYHAN SARITAŞ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP AD AKUT KORONER SENDROMDA ANTİPLATELET SEÇİMİ; NE, NE ZAMAN? DOÇ. DR. AYHAN SARITAŞ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP AD Plan AKS Patofizyolojisi Antiplatelet Mekanizma Antiplatelet İlaç Çalışmaları UA/NSTEMI de

Detaylı

ST elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsünde Acil Yaklaşım. Dr. Şerife Özdinç Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp AD

ST elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsünde Acil Yaklaşım. Dr. Şerife Özdinç Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp AD ST elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsünde Acil Yaklaşım Dr. Şerife Özdinç Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp AD İçerik Tanım EKG Tedavi 2 3 4 5 Tanım MI a ait tipik klinik bulgular Anamnez

Detaylı

Akut koroner sendromlarda yeni antiagreganlar. Yrd.Doç.Dr.Mehmet DOKUR Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi/Acil Tıp AD.

Akut koroner sendromlarda yeni antiagreganlar. Yrd.Doç.Dr.Mehmet DOKUR Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi/Acil Tıp AD. Akut koroner sendromlarda yeni antiagreganlar Yrd.Doç.Dr.Mehmet DOKUR Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıboğlu Tıp Fakültesi/Acil Tıp AD. Akut Koroner Sendrom(ACS) ST Segment Elevasyonlu Miyokart İnfarktüsü(STEMI)

Detaylı

Akut koroner sendromda pratik antiagregan kullanımı. Dr. Ahmet Temizhan Türkiye Yüksek İhtisas SUAM Kardiyoloji Kliniği

Akut koroner sendromda pratik antiagregan kullanımı. Dr. Ahmet Temizhan Türkiye Yüksek İhtisas SUAM Kardiyoloji Kliniği Akut koroner sendromda pratik antiagregan kullanımı Dr. Ahmet Temizhan Türkiye Yüksek İhtisas SUAM Kardiyoloji Kliniği A k u t K o r o n e r S e n d r o m STEMİ NSTEMİ Zaman kazançtır?! Zamana karşı yarış

Detaylı

ACIL OLGULARDA YENĠ ANTĠKOAGÜLAN VE ANTĠTROMBOSĠTER ĠLAÇLAR

ACIL OLGULARDA YENĠ ANTĠKOAGÜLAN VE ANTĠTROMBOSĠTER ĠLAÇLAR ACIL OLGULARDA YENĠ ANTĠKOAGÜLAN VE ANTĠTROMBOSĠTER ĠLAÇLAR U Z M. D R. S I B E L G Ü Ç L Ü S A Ğ L ı K B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I B Ö L G E E Ğ I T I M V E A R A ġ T ı R M A H A S T A N

Detaylı

Non-ST Elevasyonlu Akut Koroner Sendromlar. Dr. Şeref Emre Atiş Okmeydanı E.A.H. Acil Tıp

Non-ST Elevasyonlu Akut Koroner Sendromlar. Dr. Şeref Emre Atiş Okmeydanı E.A.H. Acil Tıp Non-ST Elevasyonlu Akut Koroner Sendromlar Dr. Şeref Emre Atiş Okmeydanı E.A.H. Acil Tıp Sunum Planı Kaynak AKS tanımı Epidemiyoloji Patogenez Başlangıç Değerlendirme ve Yönetim Tedavi AKS? Başlangıçta

Detaylı

Akut Koroner Sendrom ve Trombolitik Tedavi. Yrd.Doç.Dr. Tarık OCAK Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

Akut Koroner Sendrom ve Trombolitik Tedavi. Yrd.Doç.Dr. Tarık OCAK Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Akut Koroner Sendrom ve Trombolitik Tedavi Yrd.Doç.Dr. Tarık OCAK Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Tanım: Akut koroner sendromlar, koroner arter kan akımının azalması sonucu miyokard

Detaylı

Doç.Dr.Mehmet Tahir Gökdemir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Doç.Dr.Mehmet Tahir Gökdemir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doç.Dr.Mehmet Tahir Gökdemir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1 NSTE-AKS 2 Tanım AKS, koroner kan akımında azalmaya bağlı akut miyokard iskemisi ve /

Detaylı

ST SEGMENT YÜKSELMELİ MİYOKART ENFARKTÜSÜ (STEMI)

ST SEGMENT YÜKSELMELİ MİYOKART ENFARKTÜSÜ (STEMI) ST SEGMENT YÜKSELMELİ MİYOKART ENFARKTÜSÜ (STEMI) ÖLÜMLERİN EN BAŞTA GELEN NEDENİ Doç. Dr. Ekrem Yeter Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2010, American Heart Association, www.heart.org,

Detaylı

Fibrinolytics

Fibrinolytics ANTİPLATELET İLAÇLAR Fibrinolytics Adezyon Aktivasyon (agonist bağlanma) Agregasyon Aktivasyon (şekil değişikliği) Antiplatelet İlaçlar Antiplatelet ilaçlar Asetilsalisilik asit (aspirin) P2Y12 antagonistleri

Detaylı

YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK

YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ABD Varfarin etkinliğinin kanıtlanmış olmasına rağmen suboptimal ve düşük kullanım oranı nedeniyle yeni oral antikoagülan

Detaylı

Yeni Oral Antikoagülan Kullanan Hastalarda Koroner Girişimler. Dr. Ersel Onrat Antalya

Yeni Oral Antikoagülan Kullanan Hastalarda Koroner Girişimler. Dr. Ersel Onrat Antalya Yeni Oral Antikoagülan Kullanan Hastalarda Koroner Girişimler Dr. Ersel Onrat Antalya 31.05.2014 KORONER ARTER HASTALIĞI ve ATRİYAL FİBRİLASYON BİRLİKTELİĞİ Koroner arter hastalığı (KAH) sıklığı yaşla

Detaylı

MİYOKARDIN İSKEMİK SORUNLARINA YAKLAŞIM

MİYOKARDIN İSKEMİK SORUNLARINA YAKLAŞIM MİYOKARDIN İSKEMİK SORUNLARINA YAKLAŞIM Akut Koroner Sendrom ST elevasyonlu miyokard infarktüsü (STEMI) ST elevasyonsuz miyokard infarktüsü (NSTEMI) Kararsız angina pektoris (KA) Tanı Semptomlar (angina

Detaylı

Asistan Oryantasyon Eğitimi

Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ST YÜKSELMESİZ Akut Koroner Sendrom SOAP/NSTEMI Gazi Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı 02.04.2011 Sunumu Hazırlayan Dr. Mehmet Mahir KUNT Hacettepe

Detaylı

Hemodiyaliz hastalarında kardiyovasküler korunma amaçlı antikoagülan ve antiagregan kullanımı. Dr. Tayfun Eyileten

Hemodiyaliz hastalarında kardiyovasküler korunma amaçlı antikoagülan ve antiagregan kullanımı. Dr. Tayfun Eyileten Hemodiyaliz hastalarında kardiyovasküler korunma amaçlı antikoagülan ve antiagregan kullanımı Dr. Tayfun Eyileten NKF verilerine göre ABD halkının %14 ünde Kronik Böbrek Hastalığı mevcut. Centers for disease

Detaylı

Akut Koroner Sendrom da Yeni Nesil Antikoagülanlar

Akut Koroner Sendrom da Yeni Nesil Antikoagülanlar Akut Koroner Sendrom da Yeni Nesil Antikoagülanlar Dr. Özgür SÖĞÜT Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İSTANBUL Sunu Planı AKS de sekonder korunma Yeni Nesil Antikoagulanlar 7 adet

Detaylı

AKUT KORONER SENDROMLARDA TEDAVİ

AKUT KORONER SENDROMLARDA TEDAVİ AKUT KORONER SENDROM (AKS) ACİL SERVİS YÖNETİMİ VE YENİLİKLER 13 Aralık 2014 AKUT KORONER SENDROMLARDA TEDAVİ Doç. Dr. Yunsur ÇEVİK Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği Ankara Page

Detaylı

Direk Trombin İnhibitörleri. Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD

Direk Trombin İnhibitörleri. Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD Direk Trombin İnhibitörleri Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD Antikoagülan tedavi Tromboembolik olaylar günümüzde en önemli ölüm nedenlerinin başında gelmektedir Risk faktörlerine

Detaylı

Sunumu Hazırlayan. AKS Patogenezi. Olgu 1. Olgu 2. Olgu ST YÜKSELMESİZ Akut Koroner Sendrom SOAP/NSTEMI

Sunumu Hazırlayan. AKS Patogenezi. Olgu 1. Olgu 2. Olgu ST YÜKSELMESİZ Akut Koroner Sendrom SOAP/NSTEMI Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ST YÜKSELMESİZ Akut Koroner Sendrom /NSTEMI Sunumu Hazırlayan Dr. Mehmet Mahir KUNT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Öğretim Görevlisi

Detaylı

ST Yükselmesiz AKS. Yeni Antitrombosit Tedavi Stratejisi. Dr. Seçkin Pehlivanoğlu Başkent Üniversitesi, İstanbul Hastanesi

ST Yükselmesiz AKS. Yeni Antitrombosit Tedavi Stratejisi. Dr. Seçkin Pehlivanoğlu Başkent Üniversitesi, İstanbul Hastanesi ST Yükselmesiz AKS Yeni Antitrombosit Tedavi Stratejisi 12 Haziran 2010, İstanbul 09 Haziran 2012, İstanbul Dr. Seçkin Pehlivanoğlu Başkent Üniversitesi, İstanbul Hastanesi 1 USAP/Non-ST Mİ de Antitrombosit

Detaylı

Atriyal Fibrilasyon: Güncelleme Embolilerin Önlenmesi. Dr. Sabri DEMİRCAN

Atriyal Fibrilasyon: Güncelleme Embolilerin Önlenmesi. Dr. Sabri DEMİRCAN Atriyal Fibrilasyon: Güncelleme Embolilerin Önlenmesi Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD VIII. Geleneksel Kardiyovasküler Güncelleme Toplantısı, İstanbul Chapter

Detaylı

Yeni Antikoagülan İlaçların Özel Durumlarda Kullanılması. Prof. Dr. Mesut Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD

Yeni Antikoagülan İlaçların Özel Durumlarda Kullanılması. Prof. Dr. Mesut Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Yeni Antikoagülan İlaçların Özel Durumlarda Kullanılması Prof. Dr. Mesut Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD İçerik Doz hatalarında kullanım Böbrek hastalığında kullanım Cerrahi öncesi

Detaylı

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 25.01.2011 1 2 Pulmoner Emboli tedavisi önemli bir yere sahiptir Pulmoner

Detaylı

ST Yükselmesiz Akut Koroner Sendromlar

ST Yükselmesiz Akut Koroner Sendromlar ST Yükselmesiz Akut Koroner Sendromlar Doç. Dr. Yunsur ÇEVİK ATUDER Yönetim Kurulu Üyesi Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği Ankara Page 1 KAYNAKLAR Page 2 Page 3 Sunum Planı: Giriş-Tanımlamalar

Detaylı

AKS Tedavisinde 2014 Klavuzları özet Prof.Dr. Oktay ERAY Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD

AKS Tedavisinde 2014 Klavuzları özet Prof.Dr. Oktay ERAY Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD AKS Tedavisinde 2014 Klavuzları özet Prof.Dr. Oktay ERAY Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 515 901 011 - EKİ M- 201 WHO verilerine göre iskemik kalp hastalığı 2030 yılına kadar en önemli mortalite

Detaylı

KAYNAK:Türk hematoloji derneği

KAYNAK:Türk hematoloji derneği KAYNAK:Türk hematoloji derneği HİT, heparinin tetiklediği bir immün yanıt sonucu, trombositlerin antikor aracılı aktivasyonu ve buna bağlı tüketimi ile oluşan, trombositopeni ve tromboz ile karakterize

Detaylı

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ Sabahattin Umman İTF Kardiyoloji Anabilim Dalı 1 /18 Akut Koroner Sendromlar Önemleri Miyokart Hasarı Fonksiyon kaybı, Patolojik Fonksiyon

Detaylı

AKUT KORONER SENDROM: İLK TEDAVİ VE YÖNETİM ERC RESUSCİTATİON 2015 KILAVUZU

AKUT KORONER SENDROM: İLK TEDAVİ VE YÖNETİM ERC RESUSCİTATİON 2015 KILAVUZU AKUT KORONER SENDROM: İLK TEDAVİ VE YÖNETİM ERC RESUSCİTATİON 2015 KILAVUZU Bu yazıda, 2015 yılının merakla beklenen rehberi Kardiyopulmoner Resüsitasyon ve Acil Kardiyovasküler Bakım Kılavuzu nun temel

Detaylı

4/12/2019. Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu. Homeostaz. Serpin (Serin proteaz inhibitörü) Trombin

4/12/2019. Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu. Homeostaz. Serpin (Serin proteaz inhibitörü) Trombin Homeostaz Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu Dr. M. Cem Ar İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İç Hastalıkları Hematoloji Yaşamın devamını sağlamak için organizmanın düzenleyici

Detaylı

Akut Koroner Sendromlarda Tedavi. Doç. Dr. Mustafa SEVER İzmir Tepecik EAH Acil Tıp Kliniği

Akut Koroner Sendromlarda Tedavi. Doç. Dr. Mustafa SEVER İzmir Tepecik EAH Acil Tıp Kliniği Akut Koroner Sendromlarda Tedavi Doç. Dr. Mustafa SEVER İzmir Tepecik EAH Acil Tıp Kliniği 08.10.2014 Kaynaklar Başvuru Göğüs ağrısı Ön Tanı Akut koroner sendrom şüphesi EKG Persistan ST Elevasyonu ST

Detaylı

Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil Koruma)

Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil Koruma) .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Kanama ve Tromboza E ilim Sempozyum Dizisi No: 36 Kas m 2003; s. 185-189 Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil

Detaylı

Yeni oral antikoagülanlar: Hipertansiyonda ve böbrek hastalarında kullanım

Yeni oral antikoagülanlar: Hipertansiyonda ve böbrek hastalarında kullanım Yeni oral antikoagülanlar: Hipertansiyonda ve böbrek hastalarında kullanım Dr. Yahya Büyükaşık Hacettepe Hematoloji ORAL ANTİKOAGÜLAN AJANLARIN TERİHSEL GELİŞİMİ 1920-1930 1930-1940 1940-1950 1950-1960

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYONDA YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR

ATRİYAL FİBRİLASYONDA YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ATRİYAL FİBRİLASYONDA YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR Doç.Dr.Nihal AKAR BAYRAM Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.B.D. 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi

Detaylı

KOAGÜLOPATİDE YATAKBAŞI TANISAL YÖNTEMLER. Dr Reyhan POLAT Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği

KOAGÜLOPATİDE YATAKBAŞI TANISAL YÖNTEMLER. Dr Reyhan POLAT Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği KOAGÜLOPATİDE YATAKBAŞI TANISAL YÖNTEMLER Dr Reyhan POLAT Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Kış Sempozyumu 6-9 Mart 2014 Sunum Planı Hemostaz Monitörizasyonu Standart Koagülasyon

Detaylı

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Dr Özlem Özcan Çelebi Atrial Fibrilasyon Zirvesi 2014 Yeni Tanı Atrial Fibrilasyon Akut atak (Hemodinamik bozulma var-yok) Paroksismal Persistant Longstanding persistant

Detaylı

ST- Elevasyonlu MI. Doç.Dr. Mehmet Okumuş Ankara E.A. Hastanesi Acil Tıp Kliniği

ST- Elevasyonlu MI. Doç.Dr. Mehmet Okumuş Ankara E.A. Hastanesi Acil Tıp Kliniği ST- Elevasyonlu MI Doç.Dr. Mehmet Okumuş Ankara E.A. Hastanesi Acil Tıp Kliniği Tanım MI: Myokardiyal injüri veya nekroza ait bir kanıtın olduğu miyokardiyal iskeminin neden olduğu klinik (veya patolojik)

Detaylı

STEMI Update Doç Dr. Yunsur Çevik Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği. EuSEM 2012 Antalya, 3-6 October 2012 Page 1

STEMI Update Doç Dr. Yunsur Çevik Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği. EuSEM 2012 Antalya, 3-6 October 2012 Page 1 STEM Update 2012 Doç Dr. Yunsur Çevik Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği EuSEM 2012 Antalya, 3-6 October 2012 Page 1 Sunum Planı Tanım EKG Kardiyak biyomarkerlar Görüntüleme Tedavi

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AKUT KORONER SENDROM TANISI İLE TAKİP EDİLEN VE ASA VE KLOPİDOGREL KULLANAN HASTALARDA PROTON POMPA İNHİBİTÖRÜ KULLANIMININ MAJOR KARDİYOVASKÜLER OLAY

Detaylı

HEMOSTAZ İLAÇLARA BAĞLI KANAMALARDA NE YAPALIM? HEMOSTAZ. Kan pıhtılaşma faktörleri. İlaca bağlı kanama. I-Pıhtılaşmayı sağlayan sistemler

HEMOSTAZ İLAÇLARA BAĞLI KANAMALARDA NE YAPALIM? HEMOSTAZ. Kan pıhtılaşma faktörleri. İlaca bağlı kanama. I-Pıhtılaşmayı sağlayan sistemler HEMOSTAZ İLAÇLARA BAĞLI KANAMALARDA NE YAPALIM? Yrd.Doç.Dr.Celal Katı Omu Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.,Samsun I-Pıhtılaşmayı sağlayan sistemler *Trombositler *Pıhtılaşma faktörleri *Trombaxan A2 II-Pıhtılaşmayı

Detaylı

İyatrojenik Kanamalar

İyatrojenik Kanamalar İyatrojenik Kanamalar Prof. Dr. Mustafa Gökçe Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Beyin Damar Hastalıkları Okulu 26-28 Mayıs Antalya İçerik Oral Antikoagülasyon Bağlı Kanamalar

Detaylı

Nonvalvular Atriyal Fibrilasyonda İnmenin Önlenmesinde Antikoagülan Tedavide Kanıtlar, Gerçekler, Deneyim ve Gelecek

Nonvalvular Atriyal Fibrilasyonda İnmenin Önlenmesinde Antikoagülan Tedavide Kanıtlar, Gerçekler, Deneyim ve Gelecek Nonvalvular Atriyal Fibrilasyonda İnmenin Önlenmesinde Antikoagülan Tedavide Kanıtlar, Gerçekler, Deneyim ve Gelecek Porsuk, Eskişehir Prof.Dr.Bülent Görenek Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kardiyoloji

Detaylı

ANTİTROMBOTİK AJANLAR. Doç. Dr. Şahin ASLAN Atatürk Üniversitesi, Araştırma Hastanesi, Acil Tıp AD

ANTİTROMBOTİK AJANLAR. Doç. Dr. Şahin ASLAN Atatürk Üniversitesi, Araştırma Hastanesi, Acil Tıp AD ANTİTROMBOTİK AJANLAR Doç. Dr. Şahin ASLAN Atatürk Üniversitesi, Araştırma Hastanesi, Acil Tıp AD Günümüzde en önemli ölüm nedenlerinden birisi TROMBOEMBOLİK OLAYLAR Risk faktörleri için gerekli önlemlerin

Detaylı

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU...

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU... EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz...iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xv Şekiller

Detaylı

Stentli Olguda Nonkardiyak Cerrahi

Stentli Olguda Nonkardiyak Cerrahi Stentli Olguda Nonkardiyak Cerrahi Doç. Dr. Kazım KARAASLAN Bezmialem Vakıf Üniversitesi Perkütan Kardiyak Girişim (PKG) Verileri Türkiye de 333 000/yıl Koroner Anjiyografi (2009) ABD de 1300000/yıl KA

Detaylı

Dabigatran, 4 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete de belirtilen kurallarla geri ödeme sistemine alınmıştır

Dabigatran, 4 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete de belirtilen kurallarla geri ödeme sistemine alınmıştır Dabigatran, 4 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete de belirtilen kurallarla geri ödeme sistemine alınmıştır http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/05/20130504.htm&main=

Detaylı

Yeni kuşak antikoagülan ve antitrombositer ilaçlar, literatür ne diyor?

Yeni kuşak antikoagülan ve antitrombositer ilaçlar, literatür ne diyor? Yeni kuşak antikoagülan ve antitrombositer ilaçlar, literatür ne diyor? Doç.Dr. Özgür SÖĞÜT Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Haseki Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Dahili Tıp Bilimleri, Acil Tıp Anabilim

Detaylı

2014 ACCF/AHA Guideline Non-ST-Elevasyon Akut Koroner Sendrom Yönetimi

2014 ACCF/AHA Guideline Non-ST-Elevasyon Akut Koroner Sendrom Yönetimi 2014 ACCF/AHA Guideline Non-ST-Elevasyon Akut Koroner Sendrom Yönetimi Prof. Dr. Polat Durukan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Kayseri American College of Cardiology Foundation and American

Detaylı

Tedavi. Tedavi hedefleri;

Tedavi. Tedavi hedefleri; Doç. Dr. Onur POLAT Tedavi DVT tanısı konduktan sonra doğal gidişine bırakılırsa, ölümcül komplikasyonu olan PE ve uzun dönemde sakatlık oranı son derece yüksek olan posttromboflebitik sendrom ve Pulmoner

Detaylı

Acil Serviste NSTEMI Yönetimi. Dr. Özer Badak

Acil Serviste NSTEMI Yönetimi. Dr. Özer Badak Acil Serviste NSTEMI Yönetimi Dr. Özer Badak Sağ koroner Arter (RCA) Sol sirkumfleks Arter (LCx) Sol ön inen koroner arter (LAD) OLGU 3 Ö. Badak BAŞVURU Göğüs ağrısı / göğüste rahatsızlık hissi Bay Mehmet

Detaylı

Nonvalvüler Atriyal Fibrilasyonlu Hastalarda İnmenin Önlenmesinde YOAK Tedavisi: Yaşama Bağlayan Öyküler. Dr. Sabri Demircan

Nonvalvüler Atriyal Fibrilasyonlu Hastalarda İnmenin Önlenmesinde YOAK Tedavisi: Yaşama Bağlayan Öyküler. Dr. Sabri Demircan Nonvalvüler Atriyal Fibrilasyonlu Hastalarda İnmenin Önlenmesinde YOAK Tedavisi: Yaşama Bağlayan Öyküler Dr. Sabri Demircan Atriyal Fibrilasyon January ST, et al. J Am Coll Cardiol 2014;64(21):2246-2280.

Detaylı

ANİ KARDİYAK ÖLÜM Sudden Cardiac Death (SCD)

ANİ KARDİYAK ÖLÜM Sudden Cardiac Death (SCD) ANİ KARDİYAK ÖLÜM Sudden Cardiac Death (SCD) SCD ; Semptomların akut olarak başlamasını takiben 1 saat içinde ani bilinç kaybı ile ortaya çıkan kardiyak nedene bağlı doğal ölüm Bu durumda daha önce bilinen

Detaylı

Non ST Elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsü. Doç.Dr. Yavuz KATIRCI Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

Non ST Elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsü. Doç.Dr. Yavuz KATIRCI Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Non ST Elevasyonlu Akut Miyokard İnfarktüsü Doç.Dr. Yavuz KATIRCI Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Akut Koroner Sendromlar AKS de temel semptom Göğüs Ağrısıdır (GA) Elektrokardiyograma

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

NSTEMI ARŞ. GÖR. DR. ALPAY TUNCAR

NSTEMI ARŞ. GÖR. DR. ALPAY TUNCAR NSTEMI ARŞ. GÖR. DR. ALPAY TUNCAR AKUT KORONER SENDROM (AKS) NEDIR? Bir koroner arterin kan akımında arterin beslediği miyokard bölgesinde iskemiye yol açan ani bozulmaya bağlı tüm durumlar AKS de genellikle

Detaylı

Koroner Arter Hastalığı ve Atriyal Fibrilasyon Birlikteliğinde Antitrombotik Tedavi Yönetimi

Koroner Arter Hastalığı ve Atriyal Fibrilasyon Birlikteliğinde Antitrombotik Tedavi Yönetimi Koroner Arter Hastalığı ve Atriyal Fibrilasyon Birlikteliğinde Antitrombotik Tedavi Yönetimi Dr. Umuttan Doğan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Koroner arter hastalığı nedeniyle

Detaylı

Paroksismal AF si Olan Hasta: Bu Olguya Nasıl Yaklaşalım?

Paroksismal AF si Olan Hasta: Bu Olguya Nasıl Yaklaşalım? Paroksismal AF si Olan Hasta: Bu Olguya Nasıl Yaklaşalım? Doç Dr.Mehmet Yazıcı Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi/Konya OLGU H.P; 68 y E Son 2 ay içerisinde en uzunu yaklaşık 6 saat süren 4 çarpıntı

Detaylı

Heparin. 1.OLGU (HIT durumunda) Heparine bağlı gelişen HİT komplikasyonunda. Öykü 5/21/18

Heparin. 1.OLGU (HIT durumunda) Heparine bağlı gelişen HİT komplikasyonunda. Öykü 5/21/18 Heparin Bilinen Yarı ömrü kısa İzlem kolaylığı Antidodunun bulunması KPB ameliyatlarında tercih edilen bir antikoagülan ajandır. Heparine bağlı gelişen HİT komplikasyonunda Ameliyatı, antikorlar dolaşımdan

Detaylı

KRİTİK HASTADA ORGAN KORUNMASINI NASIL SAĞLARIZ? Uzm.Dr. Ramazan KÖYLÜ Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

KRİTİK HASTADA ORGAN KORUNMASINI NASIL SAĞLARIZ? Uzm.Dr. Ramazan KÖYLÜ Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği KRİTİK HASTADA ORGAN KORUNMASINI NASIL SAĞLARIZ? Uzm.Dr. Ramazan KÖYLÜ Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Kritik hasta: Fizyolojik olarak stabil olmayan, kliniğinin çok yakından takip

Detaylı

AKS tedavi. M.Ö.Erdoğan

AKS tedavi. M.Ö.Erdoğan AKS tedavi M.Ö.Erdoğan SUNUM İÇERİĞİ St elevasyon Reperfüzyon terapileri Transfer algoritması Kanıta dayalı antitrombotik ve medikal terapiler Non st yaklasımı Genel ilaçlar STEMI miyokardiyal iskeminin

Detaylı

KANSERDE TROMBOZ YÖNETİMİ. Mutlu DEMİRAY

KANSERDE TROMBOZ YÖNETİMİ. Mutlu DEMİRAY KANSERDE TROMBOZ YÖNETİMİ Mutlu DEMİRAY Anormal laboratuvar testi -------- Masif emboli Malignite tanısından aylar yıllar önce trombotik episod görülebilmektedir. Migratuar gezici tromboflebit (Trousseau

Detaylı

Homeostaz. Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu. Serin proteaz 27.09.2014

Homeostaz. Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu. Serin proteaz 27.09.2014 Homeostaz Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu Dr. M. Cem Ar İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Yaşamın devamını sağlamak için organizmanın düzenleyici sistemler

Detaylı

Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım. Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım. Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Kılavuzlar 2011 Israrcı ST-segment yükselmesi belirtileri göstermeyen hastalarda

Detaylı

Antikoagülan Alan Hasta. Prof Dr Serhan Tuğlular Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Antikoagülan Alan Hasta. Prof Dr Serhan Tuğlular Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Antikoagülan Alan Hasta Prof Dr Serhan Tuğlular Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Sunum Planı Hasta Diyaliz dışında neden antikoagülan alır? Diyaliz hastası için Antikoagülan seçenekleri

Detaylı

Doç. Dr. Şahin Çolak Haydarpaşa Numune SUAM Acil Anabilim Dalı

Doç. Dr. Şahin Çolak Haydarpaşa Numune SUAM Acil Anabilim Dalı Doç. Dr. Şahin Çolak Haydarpaşa Numune SUAM Acil Anabilim Dalı Toplum medyan yaşı arttıkça atriyal fibrilasyon (AF) ve venöz tromboembolizm (VTE) sıklığı artmakta olup reçete edilen antikoagülan ilaç miktarı

Detaylı

Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) ST-Segment Yükselmesi Olmayan Akut Koroner Sendromlarda Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2007

Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) ST-Segment Yükselmesi Olmayan Akut Koroner Sendromlarda Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2007 Türk Kardiyol Dern Arş - Arch Turk Soc Cardiol 2007;35(7):401-405 401 Editöryal Yorum Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) ST-Segment Yükselmesi Olmayan Akut Koroner Sendromlarda Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2007

Detaylı

Orta veya ağır. >5 gün (son zamanlarda heparin kullanmışsa daha kısa olabilir) Heparin tedavisinin kesilmesi, alternatif antikoagulan verilmesi

Orta veya ağır. >5 gün (son zamanlarda heparin kullanmışsa daha kısa olabilir) Heparin tedavisinin kesilmesi, alternatif antikoagulan verilmesi HEPARĐN ĐLĐŞKĐLĐ TROMBOSĐTOPENĐ (HIT) KILAVUZU Heparinin immünolojik yan etkisi ile antikor aracılı trombosit aktivasyonu ve buna bağlı tüketimi sonucu, trombositopeni ve tromboz ile görülen geçici, edinsel

Detaylı

II) Kalp Dışı Cerrahi uygulanacak hasta konsültasyonları

II) Kalp Dışı Cerrahi uygulanacak hasta konsültasyonları II) Kalp Dışı Cerrahi uygulanacak hasta konsültasyonları a) Akut Koroner Sendrom veya Stabil KAH hastası : Editör: Prof. Dr. Sinan AYDOĞDU 1) Acil servise Fournier gangreni kliniği ile başvuran 65 yaşında

Detaylı

Yeni Oral Antikoagülanların Kılavuzlardaki. Endikasyonları. AF Zirvesi 2015 Antalya

Yeni Oral Antikoagülanların Kılavuzlardaki. Endikasyonları. AF Zirvesi 2015 Antalya Yeni Oral Antikoagülanların Kılavuzlardaki Endikasyonları AF Zirvesi 2015 Antalya Bülent Behlül Altunkeser Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Konya Europace 2013 JACC 2014 Circulation 2014

Detaylı

VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR. Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL

VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR. Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL VENÖZ TROMBOEMBOLİ Koroner arter hastalığı ve inmenin ardından kardiyovasküler 3. mortalite nedenidir. Batı ülkelerinde

Detaylı

Akut AF Atağı. Kronik (Permenant)

Akut AF Atağı. Kronik (Permenant) Akut AF Atağı Kendiliğinden sonlanıyor (paroksismal) Kendiliğinden sonlanmıyor (persistan) Kronik (Permenant) Koordine atriyal kontraksiyon kaybı Ventrikül doluşunda azalma Diastolik doluş süresinde azalma

Detaylı

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN Biyomarkırlar (Tanı) Sınıf 1: Faydalı (Kanıt seviyesi:a) Kardiak spesifik troponin (troponin I veya T hangisi kullanılıyorsa) ACS semptomları

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI AKUT KORONER SENDROM ve PERKUTAN KORONER GİRİŞİM NEDENİ İLE KLOPİDOGREL KULLANAN HASTALARDA ORTALAMA TROMBOSİT HACMİNİN KLOPİDOGREL

Detaylı

Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması

Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması Dr. Seda TANYERİ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Koşuyolu Y.İ.E.A.H Kardiyoloji Asistanı

Detaylı

Doç.Dr. Yakup TOMAK Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD

Doç.Dr. Yakup TOMAK Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Doç.Dr. Yakup TOMAK Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD SUNUM PLANI Hemosta(k sistem fizyolojisi Hangi hastalar an(koagülan tedavi alıyor? An(koagülan ajanlar Bu ilaçları

Detaylı

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU?

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? TABİ Kİ HAYIR, HER HASTAYA VERMELİYİZ DR. SABRİ DEMİ RCAN Beta Blokerler Adrenerjik reseptörler katekolaminler tarafından stimüle edilen G-protein

Detaylı

Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi. Nurol Arık

Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi. Nurol Arık Diyaliz hastalarında serebrovasküler olay:önleme ve tedavi Nurol Arık Serebrovasküler hastalık/tanım İnme (Stroke) Geçici iskemik atak (TIA) Subaraknoid kanama Vasküler demans İskemik inme Geçici iskemik

Detaylı

Gebelikte Tromboz ve Tromboproflaksi. Dr Şahika Zeynep Akı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı

Gebelikte Tromboz ve Tromboproflaksi. Dr Şahika Zeynep Akı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Gebelikte Tromboz ve Tromboproflaksi Dr Şahika Zeynep Akı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Gebelikte Ölüm Nedenleri Roos- Hesselink JW Heart 2009 Gebelikte Tromboembolik Olay Epidemiyoloji

Detaylı

Kardiyak hastaların bakımında Türkiye'de sorunlar neler ve ne yapmalıyız? Kardiyoloji Gözüyle

Kardiyak hastaların bakımında Türkiye'de sorunlar neler ve ne yapmalıyız? Kardiyoloji Gözüyle Kardiyak hastaların bakımında Türkiye'de sorunlar neler ve ne yapmalıyız? Kardiyoloji Gözüyle Dr. Mehmet Emre Özpelit İzmir Ünv. Tıp Fak. Medicalpark Hastanesi Kardiyoloji AD Acil serviste karģılaģılan

Detaylı

ÇOCUKLARDA TROMBOEMBOLİK HASTALIKLAR

ÇOCUKLARDA TROMBOEMBOLİK HASTALIKLAR ÇOCUKLARDA TROMBOEMBOLİK HASTALIKLAR Dr. Ülker Koçak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı HEMOSTAZ Prokoagülan Antifibrinolitik Antikoagülan Profibrinolitik ÇOCUKLARDA HEMOSTAZ

Detaylı

Atriyal Fibrilasyonda İnmeden. Korunmada Kılavuzlar Ne Diyor? AF Zirvesi 2014 Antalya

Atriyal Fibrilasyonda İnmeden. Korunmada Kılavuzlar Ne Diyor? AF Zirvesi 2014 Antalya Atriyal Fibrilasyonda İnmeden Korunmada Kılavuzlar Ne Diyor? AF Zirvesi 2014 Antalya Bülent Behlül Altunkeser Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Konya Europace 2013 JACC 2014 Circulation

Detaylı

AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGY 2015 KONGRESİNDE ÖNE ÇIKAN ÇALIŞMALARIN ÖZETİ

AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGY 2015 KONGRESİNDE ÖNE ÇIKAN ÇALIŞMALARIN ÖZETİ AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGY 2015 KONGRESİNDE ÖNE ÇIKAN ÇALIŞMALARIN ÖZETİ Dr. Sevil Önay, Doç. Dr. Hasan Güngör AAdnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Sevil Önay Amerikan

Detaylı

Avrupa Kardiyoloji Derneği 2007 yılında yayımladığı

Avrupa Kardiyoloji Derneği 2007 yılında yayımladığı Türk Kardiyol Dern Arş - Arch Turk Soc Cardiol 2012;40(1):1-8 doi: 10.5543/tkda.2012.02017 1 Editöryal Yorum / Editorial Sürekli ST-segment yüksekliği olmayan (ST yükselmesiz) akut koroner sendrom hastalarının

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ Dr. Can BALKAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatrik Hematoloji B.D. 1 3 Haziran 2012, Gaziantep HEMOSTAZİS Arteryel ve Venöz Tromboz Ayırımı Virchow Triadı 1.

Detaylı

Yeni Oral Antikoagülanlar ile Gerçek Dünya Verileri

Yeni Oral Antikoagülanlar ile Gerçek Dünya Verileri 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014, Antalya Yeni Oral Antikoagülanlar ile Gerçek Dünya Verileri Dr. Ahmet Kaya Bilge Stroke AF nin en sık görülen ve sakat bırakıcı komplikasyonudur. AF li hastalarda tüm-nedenlere

Detaylı

SOL ATRİYAL APENDİKS KAPATMANIN YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ÇAĞINDA YERİ YOKTUR! Dr. Ömer AKYÜREK Ankara Üniversitesi

SOL ATRİYAL APENDİKS KAPATMANIN YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ÇAĞINDA YERİ YOKTUR! Dr. Ömer AKYÜREK Ankara Üniversitesi SOL ATRİYAL APENDİKS KAPATMANIN YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ÇAĞINDA YERİ YOKTUR! Dr. Ömer AKYÜREK Ankara Üniversitesi Atriyal fibrilasyon epidemiyelojik bir sorundur: AF 6 Milyon Amerikalı yı etkilemiş durumda

Detaylı

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Dr. Fa8h DOĞANAY Fa8h Sultan Mehmet EAH Mayıs 2016 Trabzon Fa8h Sultan Mehmet EAH Acil Ailesi Sunum Planı Traneksamik asit Genel özellikler, metabolizma,

Detaylı

Hemodiyaliz Hastalarında Atriyal Fibrilasyon Sıklığı ve Tromboembolik İnmeden Koruma Yönelimleri

Hemodiyaliz Hastalarında Atriyal Fibrilasyon Sıklığı ve Tromboembolik İnmeden Koruma Yönelimleri Hemodiyaliz Hastalarında Atriyal Fibrilasyon Sıklığı ve Tromboembolik İnmeden Koruma Yönelimleri Nuri Barış Hasbal, Yener Koç, Tamer Sakacı, Mustafa Sevinç, Zuhal Atan Uçar, Tuncay Şahutoğlu, Cüneyt Akgöl,

Detaylı

Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Miraç Vural Keskinler

Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Miraç Vural Keskinler Metabolik Sendrom ve Diyabette Akılcı İlaç Kullanımı Dr Miraç Vural Keskinler Önce sentez DM ve MS Akılcı İlaç Kullanımı Oral antidiyabetik ajanlar İnsülin Glp-1 analogları Antihipertansif ilaçlar Hipolipidemik

Detaylı

Tanımlama Hasta Presentasyonu Tanısal işlemler Risk tanımı Tedavi yaklaşımı AKS hareket planı

Tanımlama Hasta Presentasyonu Tanısal işlemler Risk tanımı Tedavi yaklaşımı AKS hareket planı Dr. Mehmet OKUMUŞ KSÜ Acil Tıp AD. Tanımlama Hasta Presentasyonu Tanısal işlemler Risk tanımı Tedavi yaklaşımı AKS hareket planı STEMI NSTEMI AKUT KORONER SENDROM US Patoloji: Aterosklerotik plağın rüptürü

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? Dr. Serkan Topaloğlu 3. Atriyal Fibrilasayon Zirvesi 2014 Hız ve Ritm Kontrolü Hastanın tercihi Semptomatik durum (EHRA skoru) AF nin süresi

Detaylı

Hiperkoagülabilite Trombofili Tarama ve Tedavi DR ERMAN ÖZTÜRK

Hiperkoagülabilite Trombofili Tarama ve Tedavi DR ERMAN ÖZTÜRK Hiperkoagülabilite Trombofili Tarama ve Tedavi DR ERMAN ÖZTÜRK Hiperkoagülobilite / Trombofili Nedir? Neden test ediyoruz? Kimlerde test edelim? Neyi test edelim? Tedaviye katkısı? Ne ile tedavi? Ne süre

Detaylı

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE):

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE): Pulmoner Emboli Profilaksisi Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD m Pulmoneremboli(PE): Bir pulmonerartere kan pıhtısının yerleşmesi Distaldeki akciğer parankimine kan sağlanaması Giriş Tipik

Detaylı

Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı

Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı Plasebo? H 2 RA? PPİ? H.pilori eradikasyonu? Endoskopik tedavi? Prof.Dr. Ömer ŞENTÜRK 1 2 Her 100 000 yatıştan 10-50 üst gis kanama En sık neden p.ülser Mortalite

Detaylı

Hemodiyalizde Antikoagulasyon. Dr Ayhan DOĞUKAN Fırat Üniversitesi, Elazığ

Hemodiyalizde Antikoagulasyon. Dr Ayhan DOĞUKAN Fırat Üniversitesi, Elazığ Hemodiyalizde Antikoagulasyon Dr Ayhan DOĞUKAN Fırat Üniversitesi, Elazığ Böbrek yetersizliğinde hemostatik bozukluklar Üremik toksinler pıhtılaşma sisteminde karışık bozukluklara neden olurlar Üremi,

Detaylı

Sunum Planı. Resusitasyonda Trombolitik Tedavi. Akut Koroner Sendrom (AKS) AKS. Akut Koroner Sendrom. Akut Stroke.

Sunum Planı. Resusitasyonda Trombolitik Tedavi. Akut Koroner Sendrom (AKS) AKS. Akut Koroner Sendrom. Akut Stroke. Sunum Planı Resusitasyonda Trombolitik Tedavi Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD VII. Ulusal Acil Tıp Kongresi, 2011 Akut Koroner Sendrom Akut Stroke Diğer durumlar Akut Koroner Sendrom (AKS)

Detaylı

Coumadin i kim takip ediyor? Yeni antikoagülan tedaviler. Doç. Dr. Emine Akıncı Emektar Keçiören EAH, Acil Tıp Kliniği

Coumadin i kim takip ediyor? Yeni antikoagülan tedaviler. Doç. Dr. Emine Akıncı Emektar Keçiören EAH, Acil Tıp Kliniği Coumadin i kim takip ediyor? Yeni antikoagülan tedaviler Doç. Dr. Emine Akıncı Emektar Keçiören EAH, Acil Tıp Kliniği 21.03.2015 Primer ve Sekonder Hemostaz Tintinalli acil tıp, 7. baskı, s.1460-61 Antitrombotik

Detaylı

Dr. Kudret AYTEMİR. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ankara

Dr. Kudret AYTEMİR. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ankara Dr. Kudret AYTEMİR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ankara AF de Embolinin Önlenmesinde Yeni Tedavilerin Gerekliliği Non-valvüler AF de yıllık iskemik inme oranı %5 Warfarin

Detaylı

PULMONER EMBOLİDE TROMBOLİTİK TEDAVİ

PULMONER EMBOLİDE TROMBOLİTİK TEDAVİ PULMONER EMBOLİDE Yrd. Doç. Dr Halil KAYA Harran Üniv. Tıp Fak. Acil Tıp AD ŞANLIURFA 1* Hemodinamik ve solunum desteği 2* Antikoagülan tedavi 3* Trombolitik tedavi 4* Cerrahi veya perkütan embolektomi

Detaylı